ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022Ultimele Stiri

Stăpâni nenorociți !!!Câine salvat din pădure, după ce a fost legat de un copac si abandonat!

8 August 2022 at 16:36
By: M.Ex.

Un câine bătrân, care a fost legat în pădure și abandonat a fost salvat astăzi !
Conform viceprimarului Sebastian Rusu, o echipa de la Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără stăpân și de la Asociatia Milioane de Prieteni, impreuna cu Politia Animalelor, au reușit sa îl salveze, iar acum este sub tratament: ,,Colegii noștri împreună cu partenerii de la Asociația Milioane de prieteni și Poliția Animalelor Brașov tocmai au avut o acțiune de salvare a unui cățel abandonat în pădure. Un cetățean a auzit niște plânsete în mijlocul pădurii și imediat a făcut sesizare la 112. Când au ajuns la locație au găsit un câine bătrân, nemicrocipat și nesterilizat, aflat într-o stare avansată de deshidratare. Săracul cățel nici nu putea să își miște capul pentru că acesta îi era legat cu o sârmă foarte dură care îl împiedica să se miște complet. Cu multă grijă, cu ajutorul unui patent, au reușit să îi desfacă sârma și să îl elibereze. Acesta a fost adus la adăpost unde medicul nostru i-a oferit deja prim-ajutor și o să fie monitorizat în următoarele zile până când acesta se va recupera complet.
În acea zonă nu sunt camere de luat vederi, prin urmare este foarte greu să fie identificat făptașul.”

articolul original.

Rafila recomandă folosirea măştii de protecţie în şcoli…

8 August 2022 at 14:45
By: M.Ex.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, recomandă folosirea măştii de protecţie în şcoli, precizând că dacă şcolile asigură condiţii de igienă la grupurile sanitare, dezinfectanţi, atunci lucrurile pot fi ţinute sub control.
Rafila a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, ce estimări are în legătură cu cazurile de COVID din luna septembrie, când încep şcolile.
„Să vedem evoluţia din următoarele două săptămâni şi să putem peste două săptămâni să avem o apreciere şi legată de evoluţia din septembrie. Sigur că orice activitate care înseamnă o creştere a interacţiunilor sociale semnificativă, pentru că începerea şcolilor reprezintă o intensificare a circulaţiei în mijloacele de transport în comun, interacţiune între grupuri de persoane care nu au trecut prin boală sau nu au fost vaccinate. Sigur că există o anumită creştere, depinde să vedem de la ce nivel plecăm spre sfârşitul lunii august ca să putem să facem o apreciere a evoluţiei”, a afirmat Rafila.

El a recomandat purtarea măştii de protecţie în şcoală.
„Eu sunt convins că şi şcolile acum sunt mult mai bine pregătite, ştiu ce au de făcut, masca va fi recomandată în mod evident şi în şcoli, nu la ora de sport, ca să nu existe astfel de întrebări care nu îşi au locul în acest moment. Dar sigur că cel puţin în prima lună când vremea va permite acest lucru să recomandăm foarte insistent aerisirea sălilor de clasă, a spaţiilor în care copiii îşi desfăşoară activitatea şi orele de sport se pot efectua în aer liber. Aşa că, dacă şcolile respectă aceste condiţii şi asigură condiţii de igienă în zona grupurilor sanitare, copiii să se poată spăla pe mâini, să meargă în siguranţă la ore, să aibă acces la dezinfectanţi, cred că lucrurile pot fi ţinute sub control”, a explicat Rafila.

articolul original.

Rectificarea bugetară arată dezastrul economic al României

8 August 2022 at 13:35
image

Proiectul următoarei rectificări bugetare spulberă tot optimismul și festivismul guvernanților, scoțînd la lumină realitatea dramatică: România se îndreaptă spre cataclism economic.

Cifrele sunt prezentate azi, în exclusivitate, de siteul economedia.ro, și sunt terifiante. Situația e atît de dramatică, încît nici măcar răsfățatele tuturor rectificărilor, serviciile secrete, nu mai primesc bani, ci, dimpotrivă, pierd. Dar loviturile cele mai cumplite vin de la Energie, Dezvoltare și Investiții, acolo unde sumele alocate sunt infime în raport cu cele solicitate. Ceea ce nu dovedește decît un fapt: adio bani pentru compensări de facturi la energie, adio mărețe investiții, deci creștere economică sustenabilă.

Singurul răsfățat rămîne Iohannis, care primește pentru Cotroceni cîteva milioane de euro, în timp ce Sănătatea, Educația ori Cultura pierd bani.

Prima rectificare bugetară din acest an este pozitivă, iar cele mai mari sume în plus le primesc Ministerul Muncii (6,77 miliarde lei), Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (2,7 miliarde lei), Ministerul Energiei (2,4 miliarde lei) și Ministerul Transporturilor (2 miliarde lei), conform documentelor obținute de Economedia. Ministerul Energiei este cel care a cerut cea mai mare sumă, de 31 de miliarde lei, în contextul schemei de plafonare și compensare a facturilor. Și bugetele pentru bunuri și servicii vor fi reduse cu un total de 540 milioane lei, conform propunerii Finanțelor.

 • Administrația Prezidențială a cerut 16,46 milioane lei, dar primește doar 15,45 milioane lei.
 • Senatul a cerut 19,77 milioane lei, dar primește doar 3,79 milioane lei.
 • Camera Deputaților a cerut 20 de milioane lei în plus, însă Ministerul Finanțelor a decis, din contră, să îi scadă bugetul, cu 2,86 milioane lei.
 • Înalta Curte a cerut 15,24 milioane lei, dar îi vor fi tăiate 3,28 milioane lei.
 • Curtea Constituțională nu a cerut sume în plus, însă Finanțele îi taie bugetul cu 564 mii lei.
 • Curtea de Conturi a propus o scădere de 17,5 milioane lei, însă Finanțele au decis o scădere de 23,7 milioane lei.
 • Bugetul Consiliului Concurenței va fi redus cu 12,27 milioane lei, față de propunerea ordonantorului de credite de 7,1 milioane lei.
 • Secretariatul General al Guvernului a cerut o majorare de buget de 2,066 miliarde lei, însă primește numai 231 milioane lei în plus.
 • Ministerul Afacerilor Externe a cerut o majorare de 159 milioane lei, însă bugetul îi va fi tăiat cu 67 milioane lei.
 • Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice a cerut o majorare de buget de 6,67 miliarde lei, însă primește doar 649 milioane lei în plus.
 • Bugetul Ministerului Finanțelor va scădea cu 144 milioane lei.
 • Ministerul Justiției a cerut o majorare de 1,3 miliarde lei, dar Ministerul Finanțelor propune doar 864 milioane de lei în plus.
 • Bugetul Ministerului Apărării Naționale rămâne neschimbat.
 • Ministerul Afacerilor Interne a cerut o creștere de 1,14 miliarde lei, dar Ministerul Finanțelor a propus reducerea bugetului cu 625 milioane lei.
 • Ministerul Muncii și Protecției sociale primește, conform propunerii Finanțelor, cea mai mare majorare de buget, de 6,77 miliarde lei, deși a cerut chiar mai mult, 8,48 miliarde lei.
 • Ministerul Sportului primește o majorare de 33 milioane lei, după ce a cerut o suplimentare de buget de 169 milioane lei.
 • Ministerul Agriculturii a cerut un plus de 1,6 miliarde lei, dar primește doar 716 milioane lei.
 • Ministerul Mediului a cerut suplimentare de 416 milioane lei, dar îi va scădea bugetul cu cu 484 milioane lei.
 • Ministerul Transporturilor a cerut și a primit o suplimentare de buget de două miliarde lei.
 • Bugetul Ministerului Educației va fi scăzut cu 542 milioane lei, deși a cerut o suplimentare de 668 milioane lei.
 • Ministerul Sănătății a cerut un plus de 1,3 miliarde lei, dar Ministerul Finanțelor a propus o scădere de 634 milioane lei.
 • Bugetul Ministerului Culturii va scădea cu 290 milioane lei.
 • Și bugetul Ministerului Public va scădea cu 200 milioane lei.
 • Bugetul SRI va fi redus cu 438 mii lei, deși instituția a cerut o suplimentare de 4,2 milioane lei.
 • Bugetul SIE va rămâne nemodificat.
 • Bugetul SPP va scădea cu 500 mii lei.
 • Bugetul STS scade cu 150 milioane lei.
 • Ministerul Economiei primește o suplimentare de 125 milioane lei, deși a cerut 973 milioane lei.
 • Ministerul Energiei a cerut cea mai mare sumă la rectificare, 31,66 miliarde lei, în contextul schemei de plafonare și compensare a facturilor, însă Ministerul Finanțelor a decis că va primi doar 2,4 miliarde lei.
 • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a cerut o suplimentare de 17,2 miliarde lei, însă va primi doar 2,7 miliarde lei.
 • Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a cerut o suplimentare de 1,55 miliarde lei, dar va primi doar 648 milioane lei.
 • Ministerul Cercetării și Digitalizării a cerut 497 milioane lei, dar Finanțele propun o suplimentare de numai 203 milioane lei.
 • Ministerul Familiei și Tineretului primește o suplimentare de 13 milioane lei, deși nu a cerut sume în plus.
 • Totodată, Ministerul Finanțelor propune suplimentarea bugetului Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate cu 3,89 miliarde lei, arată cei de la economedia.ro.
articolul original.

Polițist de frontieră trafica migranți din Orient divulgând consemnele

8 August 2022 at 10:53
By: D. A.

Prin rechizitoriul din data de 27.07.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de cinci inculpaţi (patru sub control judiciar şi unul în stare de arest la domiciliu), pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, luare de mită şi dare de mită.

În fapt s-a reţinut că, patru dintre inculpaţii cercetaţi în prezenta cauză, au avut rolul de asigurare a protecţiei transporturilor, inclusiv prin atragerea, prin corupere, în activitatea infracţională a unui lucrător de poliţie din punctul de trecere a frontierei Nădlac II, şi asigurarea din punct de vedere logistic a activităţii (identificarea şi închirierea de locaţii pentru transferarea şi gruparea migranţilor aflaţi pe teritoriul României, racolarea şoferilor dispuşi să efectueze transportul, obţinerea de autovehicule de mari dimensiuni şi a documentaţiei necesare).

În privinţa infracţiunii de trafic de migranţi, în sarcina celor patru inculpaţi s-a reţinut că au ajutat la realizarea a două transporturi având drept scop trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României a unui număr total de 141 de migranţi (adulţi şi copii de diverse naţionalităţi, printre care irakieni, sirieni, afgani şi pakistanezi).

În ceea ce îl priveşte pe cel de-al cincilea inculpat, fost poliţist de frontieră, s-au reţinut că, în calitate de lucrător de poliţie în cadrul ITPF Oradea – STPF Nădlac – PCTF Nădlac II, a sprijinit acest grup infracţional organizat, asigurând protecţia transporturilor prin comunicarea consemnelor dispuse de către organele judiciare asupra ansamblurilor de transport tir şi asupra membrilor grupului infracţional organizat în vederea minimalizării riscurilor de depistare, respectiv a îngreunării tragerii la răspundere penale a persoanelor implicate. De asemenea, acesta a transmis turele de serviciu şi intervalul aferent când transporturile frauduloase puteau trece prin punctul de frontieră Nădlac II fără a fi controlate corespunzător.

De asemenea, în intervalul martie – aprilie 2017, inculpatul, cu atribuţii de control pe linia traficului de migranţi, a acceptat promisiunea primirii unor sume de bani (10.000 euro aferent fiecărui astfel de transport fraudulos), respectiv a primit suma de 8.500 euro de la membrii grupului infracţional organizat, pentru a asigura trecerea transporturilor frauduloase de grupuri de migranţi în punctul de frontieră Nădlac II cu direcţia ieşire din România, prin neefectuarea controlului corespunzător atribuţiilor de serviciu.

Menţionăm că, în cadrul aceleiaşi activităţi investigative, au fost administrate probe privind contribuţia infracţională a altor 14 inculpaţi, faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată prin rechizitoriul de data de 06.12.2018, în prezent, condamnaţi definitiv în cauză.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Timiş.

Activitatea de urmărire penală a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul B.C.C.O. Alba Iulia şi D.G.A.

Suportul de specialitate a fost oferit de către Brigada Operaţiuni Speciale Alba Iulia şi Serviciul Operaţiuni Speciale Hunedoara.

articolul original.

Liga de Tineret – ACS Kids Tâmpa Brașov merge în Seria VEST. Miercuri se trage la sorți programul campionatului

8 August 2022 at 13:58
By: M.Ex.

Federația Română de Fotbal a stabilit componența seriilor Ligii de Tineret, competiția care va înlocui, din acest sezon, Liga Elitelor „U19”. Campionatul este destinat juniorilor „U18” (născuți începând cu anul 2005), dar va exista și posibilitatea folosirii a maxim 3 jucători „U21” (născuți începând cu anul 2000.
În Liga de Tineret vor participa cele mai bune 24 de echipe, conform Clasificării Academiilor realizată de către FRF, acestea fiind împărțite în două serii. ACS Kids Tâmpa Brașov (antrenor Florin Nistoroschi) va face parte din Seria VEST , acolo unde va avea următoarele adversare: AFK Csikszereda, Universitatea Craiova, CFR Cluj, Politehnica Timișoara, Universitatea Cluj, Ripensia Timișoara, UTA Arad, Sepsi OSK, Viitorul Cluj, LPS Banatul Timișoara și FC Argeș. Programul primei faze, etapa regulară, care cuprinde 11 etape (doar tur), va fi stabilit prin tragere la sorți, miercuri, 10 august, de la ora 12:00, la sediul FRF, pe baza Tabelei Berger. Numărul corespunzător fiecărei echipe participante în Liga de Tineret va fi valabil și pentru participantele din acest sezon al Ligii Elitelor U17. La finalul etapei regulare, primele 6 clasate vor evolua în play-off (tur-retur), iar locurile 7-12 vor juca în play-out (tur-retur).

articolul original.

S-au ”găsit” (legislativ) încă 200 de locuri în creșele brașovene, de la 1 septembrie !Inspectoratul Școlar Județean a aprobat!

8 August 2022 at 13:31
By: M.Ex.

Viceprimarul Flavia Boghiu a anunțat, astăzi, că încă 200 de copii vor merge la creșă începând cu data de 1 septembrie, după ce serviciul public ,,Creșa Brașov” a obținut acordul Inspectoratului Școlar Județean pentru a crește numărul de locuri din grupele de copii de la aceste creșe. În cursul zilei de vineri, serviciul public care administrează creșele din Brașov a publicat listele cu copiii de pe listele suplimentare, care se adaugă celor deja acceptați în prima etapă de înscriere.
,,Vești bune pentru brașovenii cu copii mici. Începând de la 1 septembrie, numărul de locuri din creșele din Brașov va fi cu 200 mai mare decât până acum. Începând din acest an, creșele au devenit educație ante-preșcolară, educație timpurie, și am identificat soluțiile legislative și administrative prin care să putem suplimenta numărul de locuri cu 200 de copii. Am afișat deja pe site-ul creșelor Brașov lista celor care erau în așteptare și care, acum, au intrat pe cele 200 de locuri disponibile, iar de la 1 septembrie îi așteptăm pe toți cei mici cu porțile deschise în creșele noastre”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.
Suplimentarea numărului de locuri din creșe se va face la 8 din cele 9 creșe, excepție făcând Creșa nr. 9, de pe str. Apollo, deschisă la sfârșitul lunii trecute. Conform avizului ISJ, numărul de locuri va fi suplimentat astfel:
– Creșa nr. 1 – numărul de locuri a fost suplimentat cu 30 de copii la secția română și 6 la nou-înființata secție maghiară;
– Creșa nr. 2 – au fost avizate încă 25 de locuri. La această creșă funcționează doar grupe în limba română;
– Creșa nr. 3 – numărul de locuri a fost suplimentat cu 20. La această creșă funcționează doar grupe în limba română;
– Creșa nr. 4 – va primi încă 30 de copii, începând cu 1 septembrie. La această creșă funcționează doar grupe în limba română;
– Creșa nr. 5 – și-a suplimentat locurile cu încă 30. La această creșă funcționează doar grupe în limba română;
– Creșa nr. 6 – va primi încă 15 copii. La această creșă funcționează doar grupe în limba română;
– Creșa nr. 7 – numărul de locuri a fost suplimentat cu 15 copii la secția română și 4 la nou-înființata secție maghiară;
– Creșa nr. 8 – va primi încă 25 de copii, pe lângă cei 100 deja înscriși.
Inițial, în creșele din Brașov erau aprobate un număr de 870 de locuri, în 46 de grupe, iar solicitările pentru anul școlar 2022-2023 depășeau cu mult acest număr, fiind vorba de 1.683 de solicitări de înscriere, care se adaugă celor 344 de reînscriere. Prin acest demers, Municipalitatea a obținut creșterea numărului de locuri în creșe la 1.070 de copii, care vor începe creșa la 1 septembrie.

articolul original.

Șoșoacă, executată silit de ANAF: În loc să achite, inventează dușmani și lansează scenarii fanteziste

8 August 2022 at 13:24
By: M.Ex.

ANAF începe executarea silită a Dianei Șoșoacă pentru neplata mai multor obligații la bugetul de stat, a anunțat, luni, Lucian Heiuș, președintele instituției, care spune că senatoarea „are un comportament ca orice alt contribuabil rău-platnic – inventează dușmani și lansează scenarii fanteziste”.
„Doamna Şoşoacă are de achitat nişte obligaţii la bugetul de stat şi, din păcate, are un comportament ca orice alt contribuabil rău platnic. În loc să îşi achite obligaţiile pe care le are, inventează duşmani şi lansează şi scenarii fanteziste de multe ori că cineva are ceva cu dumneaei. Eu am spus-o şi o repet de fiecare dată: Din punct de vedere al ANAF-ului, impozitele şi taxele nu au culoare politică. Doamna senator Şoşoacă pentru noi este un contribuabil ca oricare altul”, a spus șeful ANAF.
Heiuș a precizat și că a început executarea silită a Dianei Șoșoacă prin poprirea conturilor bancare.
„A acumulat nişte obligaţii la bugetul de stat, a intrat în executare silită, i-a fost emisă somaţia, nu a achitat, i s-a început executarea silită prin poprirea conturilor bancare şi emiterea unei adrese către Senatul României prin care i se solicită să i se reţină, aşa cum prevede legea, o treime din indemnizaţia de senator, până la concurenţa sumei pe care o are de plată către bugetul de stat. Trebuie să înţeleagă toată lumea din ţara asta că atunci când ai obligaţii de plată către bugetul de stat, nu contează cine eşti, ce profesie ai sau ce poziţie ai. Din contră, ar trebui ca cei care ocupă funcţii în aparatul de stat sau în Parlamentul României să aibă chiar un comportament exemplar pentru restul populaţiei. Din punctul nostru de vedere, al ANAF-ului, doamna Şoşoacă este un contribuabil ca oricare altul, care se spune aceloraşi legi privind executarea silită şi vom recupera, aşa cum prevede legea, sumele de bani pe care le datorează către bugetul de stat. Deci nu este nimic ieşit din comun”, a mai spus Heiuș.

Șoșoacă susține că executarea silită este „ordin politic”

Senatoarea Șoșoacă a intrat în procedura de executare silită pentru că datorează sume de aproximativ 30.000 de euro. Senatoarea fostă-AUR a dat în judecată Agenția Națională de Administrare Fiscală.
„Este vorba despre amenzi pe care le-am primit în timpul pandemiei și despre alte sume despre care habar nu am. În cazul amenzilor, majoritatea au fost anulate în instanță, însă ANAF continuă să-mi instituie popriri și executări silite. Celelalte sume sunt de la cabinet, pe care le-am achitat prin ghiseul.ro. Am plăți făcute în februarie, care îmi apar că sunt în procesare. Am depus în instanță peste 100 de pagini. În afară de faptul că am câștigat procesele pentru nepurtarea măștii, există și o decizie a Curții Constituționale, care a declarat neconstituționale amenzile pentru mască. Eu nu cred în întâmplări. Știu că vor să mă lase fără casă, fără mașină, să îmi închidă gura. Am informații că este un ordin politic. Cum să vină domnul ministru Bode și să spună despre mine că sunt cel mai amendat om din România și că tot nu mă potolesc, de unde are dânsul informațiile astea?”, a spus Diana Șoșoacă.

articolul original.

200 de locuri în plus la creșele din Brașov

8 August 2022 at 13:15
By: M.Ex.

Municipalitatea a obținut acordul Inspectoratului Școlar Județean pentru această majorare. 200 de copii aflați pe lista suplimentară vor merge la creșă începând cu 1 septembrie
Viceprimarul Flavia Boghiu a anunțat, astăzi, că încă 200 de copii vor merge la creșă începând cu data de 1 septembrie, după ce serviciul public ,,Creșa Brașov” a obținut acordul Inspectoratului Școlar Județean pentru a crește numărul de locuri din grupele de copii de la aceste creșe. În cursul zilei de vineri, serviciul public care administrează creșele din Brașov a publicat listele cu copiii de pe listele suplimentare, care se adaugă celor deja acceptați în prima etapă de înscriere.

,,Vești bune pentru brașovenii cu copii mici. Începând de la 1 septembrie, numărul de locuri din creșele din Brașov va fi cu 200 mai mare decât până acum. Începând din acest an, creșele au devenit educație ante-preșcolară, educație timpurie, și am identificat soluțiile legislative și administrative prin care să putem suplimenta numărul de locuri cu 200 de copii. Am afișat deja pe site-ul creșelor Brașov lista celor care erau în așteptare și care, acum, au intrat pe cele 200 de locuri disponibile, iar de la 1 septembrie îi așteptăm pe toți cei mici cu porțile deschise în creșele noastre”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Suplimentarea numărului de locuri din creșe se va face la 8 din cele 9 creșe, excepție făcând Creșa nr. 9, de pe str. Apollo, deschisă la sfârșitul lunii trecute. Conform avizului ISJ, numărul de locuri va fi suplimentat astfel:

Creșa nr. 1 – numărul de locuri a fost suplimentat cu 30 de copii la secția română și 6 la nou-înființata secție maghiară;
Creșa nr. 2 – au fost avizate încă 25 de locuri. La această creșă funcționează doar grupe în limba română;
Creșa nr. 3 – numărul de locuri a fost suplimentat cu 20. La această creșă funcționează doar grupe în limba română;
Creșa nr. 4 – va primi încă 30 de copii, începând cu 1 septembrie. La această creșă funcționează doar grupe în limba română;
Creșa nr. 5 – și-a suplimentat locurile cu încă 30. La această creșă funcționează doar grupe în limba română;
Creșa nr. 6 – va primi încă 15 copii. La această creșă funcționează doar grupe în limba română;
Creșa nr. 7 – numărul de locuri a fost suplimentat cu 15 copii la secția română și 4 la nou-înființata secție maghiară;
Creșa nr. 8 – va primi încă 25 de copii, pe lângă cei 100 deja înscriși.
Inițial, în creșele din Brașov erau aprobate un număr de 870 de locuri, în 46 de grupe, iar solicitările pentru anul școlar 2022-2023 depășeau cu mult acest număr, fiind vorba de 1.683 de solicitări de înscriere, care se adaugă celor 344 de reînscriere. Prin acest demers, Municipalitatea a obținut creșterea numărului de locuri în creșe la 1.070 de copii, care vor începe creșa la 1 septembrie.

Noua creșă nr. 9 a fost deschisă de municipalitate la sfârșitul lunii iulie și va rămâne deschisă și în această lună, când toate celelalte creșe sunt închise, ca sprijin pentru părinții brașoveni care au copiii la această creșă.

articolul original.

Prefectul Brașovului vrea să dea de lucru Agenției Metropolitane Brașov….Primăria caută soluții pentru traficul infernal spre și dinspre Sânpetru.

8 August 2022 at 13:11
By: M.Ex.

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a organizat astăzi, la solicitarea Primăriei municipiului Brașov, o întâlnire având ca temă mobilitatea pe relația Sânpetru-Brașov, în contextul dezvoltărilor imobiliare din zonă.
Au participat, de asemenea, subprefectul Lucian Pătrașcu, vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Todorică Șerban, primarul comunei Sânpetru, Marian Arhire, și alți reprezentanți ai Primăriei și Consiliului Local Sânpetru, o delegație a Primăriei Brașov, condusă de administratorul public al municipiului, Adriana Miron, precum și directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov, Tudor Duțu, însoțit de specialiști din cadrul acestei instituții.
Administratorul public al municipiului Brașov a scos în evidență faptul că ” dezvoltările imobiliare existente, cele în derulare și cele care sunt preconizate în unitatea administrativ-teritorială Sânpetru – dezvoltări care se adaugă celor din cartierul brașovean Tractorul – sufocă, practic, traficul pe Strada 13 Decembrie din municipiul reședință de județ. Situația este amplificată, conform aceleiași surse, de lipsa infrastructurii educaționale în dezvoltările imobiliare din Sânpetru, ceea ce determină transportul copiilor la creșe, gradinițe și școli din Brașov și creează o presiune foarte mare asupra traficului rutier din întreg municipiul”.
Primarul comunei Sânpetru a declarat că, ”din 2003 până în momentul de față, există 230 de planuri urbanistice zonale prevăzând dezvoltări imobiliare pe mai mult de 500 de hectare de teren din Sânpetru, ceea ce va genera valori enorme de trafic pe relația cu municipiul Brașov”.
Directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov a afirmat că ” este necesar să fie identificate alternative pentru a disipa traficul de pe pasajul de la ieșirea din Sânpetru spre Brașov și de pe Strada 13 Decembrie”; de asemenea, a evidențiat faptul că o altă problemă gravă de trafic este și pe relația Sânpetru-Hărman-DN 11-Brașov.
Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean, ”un studiu de acum câțiva ani al Băncii Mondiale concluziona că exista o intenție cifrată la aproximativ 200.000 de persoane de stabilire a domiciliului în municipiul Brașov și în zona periurbană a acestuia, iar realitatea tinde să confirme acest studiu”. Este necesară, de aceea, o abordare integrată din punct de vedere al mobilității, de cooperarea instituțiilor administrației publice din localitățile afectate de problemele de trafic, a Consiliului Județean, a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri, pentru a gestiona situația, a genera proiecte de descongestionare a traficului și a identifica surse de finanțare.
La finalul întâlnirii, prefectul Mihai Cătălin Văsii a declarat: „Probleme de trafic nu sunt doar pe relația Sânpetru-Brașov, ci în toată zona periurbană a municipiului Brașov. A căuta soluții doar pentru o zonă nu înseamnă, practic, decât a muta problemele dintr-un punct în altul. Întâlniri putem face oricând, dar este important ca acestea să genereze ceva concret. De aceea, am propus ca, mai întâi, Primăria Brașov și Primăria Sânpetru să solicite Agenției Metropolitane efectuarea unui studiu de trafic și a unui plan de mobilitate pentru întreaga zonă periurbană a Brașovului, în perspectiva dezvoltărilor imobiliare aprobate. Astfel, se vor putea integra și variantele de creștere a gradului de mobilitate, se vor putea prioritiza și etapiza cheltuielile necesare în acest scop”.

articolul original.

A fi sau a nu fi premier PSD. „Fumigena” de la PNL

8 August 2022 at 10:52

Viitorul sună incert pentru români și întrebarea liderilor PNL și PSD este doar cum se pot salva pe ei înșiși, nu cum pot salva țara. Potrivit unor surse politice consultate de Q Magazine, liberalii ar vrea să-i lase pe pesediști la putere în perioada următoare care va aduce crize economice, financiare, sociale, în timp ce pesediștii, care știu ce timpuri grele vin, caută soluții pentru a renunța la rotația convenită cu PNL la formarea coaliției, soluții care să nu pară însă o fugă de a conduce țara prin deșert.

PNL lansează ipoteza

Primul care a lansat ideea renunțării la schimbarea premierilor a fost liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru. „România nu a avut niciodată un scenariu din acesta, al unei retrageri negociate din postul de premier. Într-adevăr problema schimbării premierului în mai-iunie anul viitor apare în protocolul coaliţiei. Însă, personal, cred că trebuie să vedem cum va arăta situaţia geopolitică la momentul acela, pentru că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri în plin conflict la marginea graniţelor României nu cred că fi un semnal bun. Şi Marcel Ciolacu a spus la un moment dat, înainte ca premierul Nicolae Ciucă să fie şi preşedinte PNL că dacă lucrurile merg bine în coaliţie şi la guvernare nu este sigur că va mai fi realizată rotativa”, a declarat pentru News.ro Muraru

Alexandru Muraru, PNL

Totodată, liberalul consideră că „PSD a primit în compensare şi are lucruri foarte importante, precum Finanţele, Transporturile sau Secretariatul General al Guvernului”.

„PSD are în prezent trei ministere cheie, unele din cele mai importante, pe care le-ar păstra dacă rotativa nu s-ar realiza”, afirmă şeful liberalilor ieşeni.

Potrivit lui Muraru, PSD ar putea să accepte ca funcţia de premier să fie în continuare deţinută de PNL, pentru a nu se declanşa o luptă de putere la vârful PSD.

„Cred că PSD ar accepta acest lucru şi pentru a evita o luptă de putere în interiorul partidului, dacă s-ar deschide o competiţie privind persoana care va ocupa funcţia de premier. Pentru că rotativa presupune ca postul de premier să revină PSD, nu se spune că revine automat preşedintelui partidului”, a adăugat deputatul PNL.

O fumigenă

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, susține că ideea lansată de Muraru reprezintă doar o fumigenă care să îl scape pe liderul PNL de problemele pe care le are pe plan local.

„La Iași, președintele PNL, Alexandru Muraru, este într-o situație grea, cazurile penalilor Chirică și Alexe îi dau mari bătăi de cap. Greu să explice ieșenilor că partidul pe care îl reprezintă nu este nici Chirică și nici Alexe, că doar sunt pe funcții alese sub sigla PNL.

Radu Oprea, PSD

În încercarea de a scăpa din încercuire, domnul Muraru crează fumigene la București. Brusc îl preocupă soarta guvernării începând cu primăvara anului viitor.

Îi propun domnului președinte al filialei PNL Iași să fie mai degrabă îngrijorat de știrile care spun că energia electrică s-a vândut cu 2.660 lei/Mwh.

Scumpirea majoră a prețului la gaze și energie este principala cauză de creștere a inflației care erodează veniturile tuturor românilor. Aici așteaptă cetățenii soluții, iar PSD a venit cu propunerea concretă a reglementării prețurilor pentru că este evident că actuala schemă de plafonare nu poate tempera creșterea prețurilor.

Haideți să ne concentrăm pe soluții și nu pe scenarii. PSD a intrat la guvernare pentru a susține cetățenii și economia în aceste momente dificile, nu pentru jocuri și declarații politicianiste.”, scrie Radu Oprea pe contul PSD de social media.

Omologul său liberal, Ionuţ Stroe, afirmă că rotativa guvernamentală este un angajament luat de partid la formarea coaliţiei, iar PNL îşi respectă angajamentele. „Nu există astăzi în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului”, precizează el. Stroe adaugă că un subiect de o asemenea importanţă trebuie discutat în coaliţie, înainte de orice fel de declaraţii publice.

„Ideea rotativei guvernamentale este cuprinsă într-un angajament făcut de PNL la formarea coaliției de guvernare. PNL își respectă angajamentele, iar protocolul pe care se bazează actuala coaliție nu face excepție. Nu există astăzi în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului. Orice subiect de o asemenea importanță se discută în coaliție, înainte de orice fel de declarații publice. Este o perioadă dificilă pentru țară, în care guvernarea trebuie să fie tratată cu responsabilitate și seriozitate.”, a transmis Ionuț Stroe.

Grindeanu: Rotația va avea loc

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat duminică, 7 august, că rotația guvernamentală programată pentru mai 2023, care îl va avea premier pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, va avea loc.

„Din punctul de vedere al meu, personal, eu cred că se va se va produce, de ce nu? Noi am avut experimente în care inclusiv eu am făcut parte din asemenea experiment, şi nu doar PSD-ul, ci şi PNL-ul (în care preşedintele de partid nu era şi premier n.r.). Apare o zonă bicefală, dacă vreţi, de conducere, ceea ce nu e productiv şi atunci cred că e corect ca preşedintele partidului (Marcel Ciolacu n.r.) să fie prim-ministru”, a precizat Grindeanu, la Prima TV, relatează News.ro.

Întrebat dacă ar putea deveni noul președinte al Camerei Deputaţilor, în locul lui Marcel Ciolacu, sau va rămâne la conducerea Ministerului Transportului, Grindeanu a spus că nu poate anticipa.

Sorin Grindeanu, PSD

„E o proiecţie pe care în acest moment mi-e greu s-o fac. Pe o parte, am început (…) nu, nici măcar nu spun că le-am început eu, dar cel puţin am făcut în aceste luni foarte mult pe proiecte care sunt foarte importante şi pe care mi-aş dori să le văd finalizate. Pe de altă parte, sigur, Camera Deputaţilor este extrem de importantă, sunt parlamentar, şi ar fi o onoare pentru mine ca toţi colegii mei să mă susţină pentru această poziţie, dar e speculaţie. Sunt şi alţi colegi de-ai mei care pot să meargă preşedinţi ai Camerei Deputaţilor. Dacă voi performa, fac treabă ca ministru al Transporturilor, dacă colegii mei vor considera că mai bine rămân acolo să termin anumite proiecte, dacă vor fi alţii care pot să vină cu un suflu nou, n-am niciun niciun fel de problemă de acest tip”, a explicat el.

În legătură cu scenariul potrivit căruia PSD nu va prelua guvernarea în mai 2023, Grindeanu a subliniat că PSD este un partid loial, a dovedit acest lucru, iar clasa politică din România a câştigat „un pic de maturitate”.

„Suntem la guvernare şi ne asumăm lucrurile de la guvernare şi acum când prim-ministru este de la alt partid, nu de la noi. Nu fugim de deciziile pe care le ia Guvernul României. Nu, nu e guvernul PNL, nu e guvernul nici măcar PNL-PSD-UDMR. E Guvernul României. Noi facem parte din această majoritate şi ne asumăm deciziile pe care Guvernul României le ia, unele dintre ele luate de miniştrii PSD, altele de miniştrii UDMR sau PNL. Eu cred că totuşi clasa politică din România a câştigat un pic de maturitate. (…) cel puţin din partea noastră, din partea PSD, vă asigur că suntem, şi am dovedit acest lucru, suntem un partener loial, mergem înainte, e un protocol semnat”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor crede că tradiția PSD de a candida la Președinția România cu liderul partidului, va continua și la următoarele alegeri.

„Şi dacă n-am fi la guvernare şi am fi în opoziţie, şi dacă ar fi fost invers lucrurile, ar fi dat prima dată PSD primul ministru şi în mai anul viitor ar fi fost rotativă şi ar fi avut PNL prim-ministru, în general, la PSD, preşedintele partidului este cel care candidează. (…) Sunt cinci ani de când ar conduce (Marcel Ciolacu n.r.) şi eu cred că oricine ar fi, şi nu vorbim de Marcel sau de Gabi ( Gabriela Firea n.r.) sau de altcineva, oricine conduce Partidul Social Democrat, aşa cum e organizat PSD, şi îşi doreşte, pentru că e foarte important să-ţi doreşti acea funcţie, pleacă din postura de favorit în interior, ca şi candidat pentru această poziţie. Sigur, am văzut poziţia preşedintelui Marcel Ciolacu, o apreciez rezervată”, a subliniat prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu.

De asemenea, el a transmis că nu îşi doreşte să intre într-o astfel de competiţie şi nu lucrează în acest moment, „la acest profil”.

„Îmi fac treaba acolo unde sunt în acest moment, la Ministerul Transporturilor. Dacă la anul se va hotărî altceva, foarte bine, dacă nu, nimeni nu e de neînlocuit, şi ştiu foarte bine acest fapt pe propria piele.”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte şansele Gabrielei Firea de a reveni la Primăria Capitalei printr-o candidatură comună PSD-PNL, Grindeanu a spus că ea are cele mai mari şanse de a reveni în această postură. „Eu cred că nemeritat a pierdut în 2020. Îşi doreşte, conform propriilor declaraţii, şi eu cred că în acest moment are cele mai mari şanse de a reveni în această postură, fie că e candidatură comună, fie că nu e candidatură comună”, a punctat Grindeanu. Foto Mihail Oprescu, Q Magazine

În schimb, despre o candidatură comună PSD-PNL la parlamentare, prim-vicepreşedintele PSD a declarat că el nu este un susţinător al unui astfel de proiect şi nici nu a auzit pe cineva care să susţină acest proiect.

„Nu este un proiect care să aibă viitor, şi mă explic. Totuşi, vorbim de cele mai puternice partide din România în ultimii 25 de ani. Eu cred că, pentru dreapta, PNL este definitoriu, pentru stânga, PSD. Avem această conjunctură în care s-a format această alianţă. Nu trebuie să ne depărtăm totuşi de propriile bazine electorale, cel de stânga, cel de dreapta, şi ca principale forţe pe aceste zone cred că trebuie să şi delimităm foarte bine lucrurile. Eu nu văd în acest moment acest proiect ca unul viabil, cel de a avea candidaturi comune la parlamentare (…) şi nici la prezidenţiale. Nu văd lucrul acesta”, a transmis Sorin Grindeanu.

articolul original.

Atacurile cibernetice și impactul lor

8 August 2022 at 08:31

Marile companii locale vor face investiţii pentru a se proteja de atacuri cibernetice şi impactul lor asupra datelor financiar-fiscale, arată o analiză a EY România.

Peste 90% dintre companiile din România spun că o creștere a incidenței atacurilor informatice le poate perturba serios activitatea. Un procent de 72% dintre acestea au un departament intern specializat sau un partener extern care să prevină exploatarea rețelelor lor în urma unui atac informatic. Aproape jumătate dintre companii (46%) spun, însă, că au arii care nu sunt acoperite sau nu sunt suficient protejate de atacurile hackerilor.

Acestea sunt principalele concluzii rezultate în urma unui sondaj Tax & Cyber, derulat recent de EY pe piața locală, care arată direcţia în care marile companii din România au în vedere să se orienteze în perioada următoare în privința măsurilor de securitate cibernetică.

Companiile respondente la acest sondaj au peste 100 de angajaţi, iar 77% dintre ele au cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro, domeniile de activitate din care provin incluzând 16 zone, între care industria producătoare, agricultură, industria petrolieră, construcţii, bunuri de larg consum, transport, servicii financiare etc.

Din punct de vedere al organizării funcţiei fiscale, 67% dintre respondenți au menţionat că este organizată intern (ca departament sau echipă specializată).

În mod continuu şi chiar mai accentuat în ultima perioadă, organizaţiile globale redefinesc funcţia fiscală pentru a beneficia de avantajele tehnologiei digitale şi cloud, fiind concentrate pe managementul datelor ca un factor cheie. Desigur, un semn de întrebare rămâne în ce priveşte impactul atacurilor informatice asupra acurateţii datelor fiscale. Este normal să existe această întrebare la nivelul contribuabililor deoarece, odată cu digitalizarea accelerata post-pandemică,  a crescut semnificativ şi numărul atacurilor informatice. Aşadar, iată că o concluzie la care contribuabilii au ajuns (nu benevol, din păcate) este că domeniul fiscal poate fi o sursă de date interesante, vulnerabil la atacurile informatice.

Rezultatele sondajului arată de asemenea că, mai ales în această perioadă în care atacurile cibernetice s-au înmulțit semnificativ, firmele trebuie să acorde atenție și acestei zone și să deblocheze resursele financiare necesare realizării investițiilor pentru consolidarea propriei securități cibernetice.

57% dintre respondenţii la sondaj au declarat că urmăresc creşterea investiţiilor pentru îmbunătățirea protecției împotriva atacurilor informatice, iar 28% doresc să îmbunătăţească măsurile existente. Pe de altă parte, însă, restul respondenţilor declară fie că nu au resursele financiare necesare, fie consideră că au implementat deja suficiente măsuri sau că le vor avea în vedere în cazul unui atac informatic.

Clarisa Tesu, Partener, Forensic & Integrity Services, EY România: „Odată cu digitalizarea informaţiilor fiscale, vine şi o creştere semnificativă a expunerii acestor informaţii la potenţiale atacuri, care pot atrage sancțiuni de la anumite autorități sau procese lungi şi costisitoare. Implementarea unor soluții de Data Loss Prevention  – de prevenire și oprire a exfiltrării de date informatice – şi definirea unui plan de răspuns la incidente informatice sunt esenţiale pentru a identifica, stopa şi răspunde prompt unui astfel de atac, dar şi pentru a proteja datele sensibile şi confidențiale ale companiei.”

Doar 38% dintre cei care au răspuns sondajului consideră că toate datele sunt vulnerabile în cazul unui atac informatic, restul respondenţilor fiind preocupaţi cel mai mult de datele financiare (inclusiv cele fiscale), urmate de cele comerciale şi, într-o mai mică măsură, de cele care ţin de resurse umane şi de juridic.

Atacurile informatice sunt foarte frecvente, puține sunt companiile care să nu se fi confruntat cu vreun incident informatic în ultimele 12 luni. De cele mai multe ori, aşa cum s-a văzut în practică, acestea au și un impact asupra business-ului. Le recomandăm contribuabililor să își protejeze calitatea datelor fiscale, nu doar să se asigure că departamentul specializat sau partenerul extern cu care colaborează efectuează nişte sarcini de rutină, declară Andra Cașu, Partener, Liderul Departamentului de Impozite Directe, EY România.

Sunt încă multe companii (de dimensiuni mari sau mici) care ignoră riscurile fiscale care pot apărea odată cu modificarea unor date fiscale printr-un atac informatic. Spre exemplu, se pot petrece modificări în contul de profit și pierdere, ceea ce înseamnă un rezultat fiscal denaturat, adică plata unei sume complet diferite. Cu alte cuvinte, orice intervenție asupra datelor poate veni la pachet cu un risc profesional și reputațional deloc de neglijat.

De asemenea, ar trebui acordată o atenție sporită lizibilității datelor, pentru că pot apărea denaturări importante, care pot afecta contribuabilii. Aici marea majoritate a respondenților (80%) la sondajul EY România consideră că deţine toate documentele şi informaţiile într-un format lizibil, ceea ce este un semnal pozitiv în ceea ce priveşte calitatea datelor fiscale.

Nu în ultimul rând, e de avut în vedere faptul că orice inspecție fiscală presupune examinarea documentelor aflate în dosarul fiscal al contribuabilului. Astfel, în cadrul sondajului, 40% din respondenţi au declarat că au fost subiectul unei inspecţii fiscale generale, în timp ce 24% au avut o inspecţie parţială sau un control inopinat. Cu toate acestea, rămâne un segment de 36% dintre contribuabilii respondenţi, care încă nu au făcut obiectul unei inspecţii fiscale.

Având în vedere cele de mai sus, este clar că pericolele cibernetice pot avea impact semnificativ din punct de vedere financiar-fiscal. De aceea, companiile trebuie să acorde o atenţie deosebită acestui aspect, pentru a identifica în timp util potenţialele consecinţe negative. Poate fi vorba, pe de o parte, de o revizuire internă a proceselor şi a gradului intern de pregătire a personalului în domeniul riscurilor cibernetice, dar şi de specializarea zonelor de automatizare în domeniul financiar-fiscal, pentru a evita orice expuneri ulterioare generate de afectarea datelor.

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 40 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2021. Rețeaua lor este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia îi ajută să le ofere clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume.

Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piața serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajați din România și Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale. Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an, în luna iunie, la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year.

articolul original.

Un doljean a mers băut la examenul pentru permis

8 August 2022 at 10:20

Un bărbat de 60 de ani, din Perişor, a fost respins la proba practică pentru obținerea permisului de conducere categoria C, după ce s-a prezentat băut la examen. Incidentul a avut loc în acestă dimineaţă, în Craiova.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Dolj, bărbatul s-a prezentat la proba practică cu o alcoolemie de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat.

„Astăzi, 08 august 2022, în jurul orei 9.30, un polițist examinator din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Dolj a constatat că un candidat cu vârsta de 60 ani, din comuna Perișor, județul Dolj, emana halena alcoolică în timpul examinării practice pentru obținerea permisului de conducere categoria C.

Candidatul a fost testat  cu aparatul etilotest de către un agent de poliție rutieră și s-a constatat o alcoolemie de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la unitatea medicală pentru pentru a-i fi  recoltate probe biologice de sânge”, transmite Prefectura Dolj.

Candidatul a fost declarat respins la proba practică pentru obținerea permisului de conducere categoria C.

articolul original.

(VIDEO) O nonagenară a zburat legată de aripa unui avion

8 August 2022 at 09:49
image

O femeie din Marea Britanie a demonstrat că vârsta este doar un număr, după ce a zburat legată de aripa unui avion.

Betty Bromage tocmai și-a încheiat a cincea provocarea de a ajuta la strângerea de bani pentru un ospiciu local, scrie BBC.

Pensionara în vârsta de 93 de ani a zburat legată de aripa unui avion.

„Nu pot face multe lucruri, dar pot face orice pentru caritate și pentru a-i ajuta pe alții. Așa a fost modul meu de a trăi, să încerce și să ajut alți oameni”, a spus ea.

articolul original.

Cristi Movilă, VTEX: Lupta pentru eficientizare

8 August 2022 at 09:09
image

România cunoaște o maturizare a pieței de e-commerce și tot mai multe companii caută soluții prin care să-și eficientizeze businessul. Cristi Movilă, Eastern Europe General Manager & EMEA SVP în cadrul VTEX, ne-a vorbit despre tendințele pieței de e-commerce din România, despre magazinului viitorului în online, precum și despre impactul atacurilor cibernetice asupra pieței.

Cum arată astăzi peisajul e-commerce din România?

Perioada de pandemie a însemnat o evoluție rapidă a comerțului digital atât la nivel global, cât și la nivel local. Foarte mulți oameni au comandat online pentru prima oară, au remarcat avantajele acestui canal și au început să-l prefere.

Trendul continuă și în contextul actual geopolitic, România rămânând țara cu cea mai mare creștere din regiune. Este însă de menționat că nu vor mai putea fi atinse creșterile procentuale din pandemie. În lunile februarie – martie am văzut schimbări ale comportamentului consumatorului, prin prisma unei reduceri a consumului, însă în prezent lucrurile pare că ­și-au revenit la normal.

Ceea ce putem observa însă este că sunt înclinați să cumpere mai mult produse sau servicii strict necesare, de aceea cred că viitoarea creștere se va datora numărului de comenzi, nu valorii lor. Suntem în etapa de maturizare a pieței și cred că tot mai multe companii vor căuta din ce în ce mai mult soluții prin care să-și eficientizeze operațiunile de comerț și care să-i ajute să-și analizeze și controleze mai bine businessul.

Există o schiță a magazinului viitorului în online?

În acest moment suntem ­într-o perioadă în care shopping-ul a devenit o experiență imersivă, interactivă, puternic digitalizată și, mai ales, intuitivă. La fel cum acum vedem că publicul caută noutăți, dorește să interacționeze cu brandurile în modalitățile preferate și să achiziționeze de oriunde, așa credem că va arăta și viitorul. Bineînțeles, vor fi diferite provocări pentru branduri și retaileri, dar în esență nevoile și dorințele vor avea aceeași înclinație.

Digitalizarea, fie că vorbim de business to consumer sau de business to business, nu mai este doar “un cuvânt frumos”, ci a devenit o necesitate. Vom auzi din ce în ce mai des termeni precum social selling, comerț conversațional sau live shopping, iar retailerii care vor adopta rapid aceste tendințe și își vor construi prezențe online solide, “future proof”, vor câștiga.

Cu toate acestea, scopul final al oricărui retailer va fi acela de a vinde, nu a se concentra pe inovații tehnologice sau funcționalități noi, care de multe ori, când sunt construite de la zero, sunt costisitoare pentru un magazin online. Și atunci, fiecare magazin va avea un ecostistem de parteneri, care să-l ajute să atragă cât mai mulți clienți.

Astfel, din punct de vedere tehnologic, credem că magazinul online al viitorului este rezultatul unei abordări de tip composable commerce sau headless commerce, adică stabil, flexibil și simplificat, dar și inovator.

Ce potențial are live shopping-ul și cum schimbă modul de achiziție?

Live shopping-ul are un mare avantaj pentru comerțul digital: faptul că acesta se găsește acolo unde tind să se îndrepte viitorii cumpărători. La începutul anilor 2000, majoritatea oamenilor foloseau internetul pentru a consuma materiale scrise; prin urmare, un website, care era în principal static, era suficient pentru a ajunge la consumatori.

Astăzi, viitorii cumpărători își petrec cea mai mare parte a timpului pe YouTube, TikTok sau Instagram Reels. Mai multe studii arată că mai mult de jumătate din Generația Z petrece peste 3 ore urmărind video-uri online, așa că sunt deja obișnuiți cu un tip de conținut interactiv. Live Shopping profită de acest nou obicei de consum, fiind o modalitate excelentă pentru magazine de a se conecta cu clienții si de a crește ratele de conversie. De asemenea, poate consolida brandul în rândul clienților existenți și poate atrage alții noi.

Deși în România este încă la început, vedem totuși o cerere în piață. Am realizat deja alături de clientul nostru F64.ro primul eveniment de live shopping și lucrăm la alte proiecte similare ­pentru alți clienți.

Care este impactul atacurilor cibernetice asupra pieței de e-commerce?

Dacă până acum majoritatea atacurilor din zona e-commerce se concentrau pe obținerea de date personale și bancare sau pe imitarea unor site-uri autentice (website spoofing), în ultima vreme magazinele au raportat atacuri din ce în ce mai complexe, de la operațiuni de tip ransomware axate pe magazinele cu servere fizice la atacuri de tip denial of inventory. În cazul ultimului, unul sau mai mulți boți intră pe site și plasează multiple comenzi în coș, comenzi pe care le duc până la checkout, fără însă a încheia achiziția. Făcând asta în mod repetat și de pe diferite conturi, ei pot bloca sau ­rezerva cantități uriașe dintr-un produs, în detrimentul cumpărătorilor onești.

Din aceste motive, securitatea a devenit o prioritate pentru majoritatea furnizorilor de platforme de comerț. Primii pași ar fi folosirea unui protocol sigur pentru criptarea informaței de pe site (SSL/TLS) și găzduirea ­magazinului pe o platformă cloud stabilă, cu back-up-uri în timp real. Încurajarea utilizatorilor să folosească parole sigure va trebui completată cu autentificarea în doi sau mai mulți pași (MFA) și cu protecția și anonimizarea datelor personale (un pas în conformitate și cu normele GDPR). Un al alt pas vital este obținerea unei certificări a securității sistemelor de plată (PCI DSS) și folosirea de par­teneri de plată autorizați. Adițional, se recomandă și instruirea atentă a personalului de support.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 365 (18 iulie – 15 septembrie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

articolul original.

Mâine, copiii au gratuitate la Zoo Brașov! Este Ziua Internațională a grădinilor zoologice…

8 August 2022 at 06:31
By: M.Ex.

În fiecare an, în 9 august, se celebrează Ziua internațională a grădinilor zoologice și a parcurilor, pentru a marca importanța conservării speciilor, pentru promovarea educației și a informării opiniei publice cu privire la conservarea biodiversității.
Cu ocazia acestui eveniment, copiii de toate vârstele, mămicile, tăticii şi bunicii sunt asteptaţi la Zoo Braşov începând cu ora 9.00 pentru a descoperi diversitatea animalelor alături de oamenii care le îngrijesc în fiecare zi şi pentru a participa la activitățile educațional-recreative pregătite de colegii noștri pentru cei mici.
Copiii cu vârsta între 2 și 14 ani, respectiv copiii instituționalizați cu vârsta între 2 și 18 ani, beneficiază de intrare gratuită.

articolul original.

Presa brașoveană vă roagă să fiți alături. #ÎmpreunăPentruMagda

8 August 2022 at 04:53
By: M.Ex.
Fostul fotoreporter Monitorul, Magda Crasnojan, are nevoie de ajutorul nostru

Ne chinuim zi de zi, să vă arătăm adevărul. Suntem din ce în ce mai huliți, uneori amenințați, și din păcate, ne simțim adesea…singuri. Ne luptăm, uneori, cu morile de vânt, să facem dreptate în societatea asta din ce în ce mai greu de acceptat. Ne simțim mai bogați când ne unim forțele pentru o campanie, dar, din păcate, realitatea e că suntem din ce în ce mai săraci. Și uman, pentru că am pierdut cam mulți colegi, dar și financiar, pentru că numai noi știm cum ne adunăm banii ca să ne ducem mai departe ziarele și site-urile. Iar adevărul să ajungă la VOI.

Astăzi, însă, o să dăm „din casă” și o să vă povestim, în toate ziarele din Brașov, despre ce trăiesc ziariștii, uneori, și despre cum ni se strânge stomacul când ne adună pe toți, Clau…sau Claudiu Loghin, cum îl știe lumea „de la televizor”, într-un grup de whatsapp, pe care îl numește cu numele unuia…de-ai noștri. Acela e momentul în care știm că unul dintre noi…e grav. Și știm că trebuie să o luăm de la capăt și să ne mobilizăm. Iar și iar. Așa cum am făcut-o mereu. Știm că trebuie să ne rupem din cât avem, să mulțumim lui Dumnezeu că suntem în putere să muncim și să facem totul pentru a ajuta colegul aflat în suferință. Am făcut asta și în trecut, și iată, o facem din nou. De luni de zile, mai exact din început de decembrie 2021, adunăm cum putem bani. Și au fost cheltuieli mari. Am făcut tot ce am putut. Am dat de la noi. Am cerut de la apropiați. Doar că…acum ne e din ce în ce mai greu să împingem recuperarea Magdei Crasnojan, fost fotoreporter la Monitorul, până la final. Și parcă nu am vrea să ne împotmolim aproape de final.

Magda a început să se simtă rău la începutul lunii noiembrie, a anului trecut. Somnolență, deficit de mișcare, „cu debut insidios și agravare progresivă“.
Pe 17 noiembrie, era o „imagine nodulară hipoecogenă“. Opt zile mai târziu, „formațiune înlocuitoare de spațiu, cu aspect infiltrativ“. Pe 11 decembrie, Magda a plecat de la Spitalul Județean Brașov la Spitalul Județean Cluj cu diagnostice cât o sentință: „tumoră creier, supratentorial, cu evoluție imprevizibilă și necunoscută“, „tumoră uter, cu evoluție imprevizibilă și necunoscută“ și „hemiplegie“. Profesorul Ioan Ștefan Florian a operat-o pe creier, pe 14 decembrie 2021.
Până în mai 2022, Magda a rămas cu recuperarea după intervenția pe creier, cu tumora uterină și cu din ce în ce mai puține speranțe. Pentru că un medic i-a spus că tumora rămasă în corpul ei este inoperabilă. A ajuns apoi la medicul chirurg Bogdan Moldovan, de la Spitalul Sf. Constantin, a cărui echipă a scăpat-o și de a doua tumoră. În ziua intervenției, pe 21 mai, medicul Moldovan a descris eticheta cu care Magda a ajuns în biroul său de consultații: „inoperabilă și trimisă să își aștepte sfârșitul acasă, deși în afara tumorii pelviene nu are alte semne de boală în corp“.

Acum, Magda a făcut o sesiune de chimioterapie, după ultima operație. A fost încadrată în grad de handicap grav, cu asistent personal. Magda a optat pt primirea indemnizației. Primii bani îi va primi în septembrie – 2050 lei, pe lună.

Cheltuielile pentru recuperarea Magdei, după cele două operații suferite la Cluj și Brașov ne depășesc însă financiar, oricât de mare ne-ar fi dorința de a o ajuta. Și sunt peste totalul veniturilor Magdei, ale mamei care îi este aproape și îndemnizației de handicap: medicamente, analize, kinetoterapie, poate alte sesiuni de chimioterapie … Internarea de zi pentru o singură ședință de chimioterapie costă 250 de lei, o cutie de Levitracetam 50 de lei, o singură ședință de kinetoterapie costă 100 de lei, iar Magda are nevoie de trei ședințe săptămânal.

Pentru șansa reală la viață, pe care Magda o are, trebuie să venim către voi și să vă cerem ajutorul. Să facem ÎMPREUNĂ să îi fie bine. Chiar suntem optimiști. Și nu pentru că așa am fi noi, în general, ci pentru că medicii spun asta în ceea ce o privește. Așadar, dacă ne unim forțele, financiar vorbind, o putem pune pe picioare. La propriu.

Noi am deschis un cont, special pentru nevoile urgente ale colegei noastre fotoreporter:

RO64INGB0000999912654282
Titular cont: Claudiu Loghin.

Vă mulțumim frumos, în numele Magdei, pentru fiecare leu, fiecare gând bun, fiecare moment în care ne sunteți alături.

articolul original.

Liga 3. SR Brașov. Florin Dîrvăreanu mai așteaptă jucători : „Încercăm să definitivăm lotul”

8 August 2022 at 04:36
By: M.Ex.

Până la starul primului meci oficial al sezonului, cel cu Cetate Râșnov din turul 1 al Cupei României, jucătorii celor de la SR Brașov ar putea beneficia de un cantonament la Tărlungeni. Lotul nu este încă definitivat, iar în această săptămână mai sunt așteptați câțiva jucători. La finalul săptămânii trecute, SR Brașov a disputat un meci amical, la Tărlungeni, cu Carpați Nehoiu (L4 Nehoiu), câștigat lejer de brașoveni cu 5-1. (1-0). „Testul cu Nehoiu nu este relevant, dar a fost util pentru relațiile de joc pe faza ofensivă. Prima repriză a fost bună, în schimb repriza secundă a lasat de dorit chiar dacă am marcat patru goluri! Până la primul meci oficial al sezonului încercăm să definitivăm lotul, dar si să efectuăm un stagiu centralizat”, a spus Dîrvăreanu. Primul meci oficial al sezonului pentru SR Brașov este programat pe 17 august, cu Cetate Râșnov, partidă contând pentru turul 1 al Cupei României.

Foto: SR Brașov

articolul original.

(VIDEO) Incendiu puternic la o locuinţă din Craiova

8 August 2022 at 05:10
image

Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineaţă într-o gospodărie de pe strada Strungarilor, din Craiova, unde flăcările au cuprins o casă şi două autoturisme.

Intervin pompierii militari din cadrul Detasamentului 1de Pompieri Craiova cu patru autospeciale de lucru cu apă şi spumă, autoscară şi două ambulanţe SMURD. Până în acest moment nu sunt victime.
Arde generalizat o clădire p+1 (garaj la parter şi spaţiu de locuit la etaj) pe o suprafaţă de aproximativ 70 mp, 2 autoturisme.

articolul original.

Bişniţă cu cărţi funciare, sub nasul autorităţilor

8 August 2022 at 02:20

Mai multe site-uri care vând extrase de cărţi funciare la preţuri de două sau trei ori mai mari decât Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) funcţionează nestingherite, unele şi de câţiva ani. Dacă la ANCPI un extras de carte funciară costă 20 de lei, pe alte pagini de internet se vinde cu sume cuprinse între 48 şi 65 de lei. Unii vânzători de cârţi funciare vin şi cu o taxă de „prioritate”, iar alţii susţin că în preţul cerut este inclusă şi taxa ANCPI, TVA şi… asistența telefonică. Tote aceste site-uri au un lucru în comun: revând cu preţuri mult mai mari extrasele de cârţi funciare obţinute de la ANCPI. Reprezentanţii ANCPI au precizat pentru GdS că au sesizat Protecţia Consumatorilor şi Ministerul Finanţelor.

În prezent, la o căutare pe internet după cuvintele „extras de carte funciară”, pe primele trei poziţii apar site-uri care nu au nici o legătură cu ANCPI. Este vorba de site-urile cfunciara.ro, extrascartefunciara.com şi extrasonline.ro. Primul vinde un extras de carte funciară cu 49 lei, al doilea cu 56 lei, iar ultimul cu 49 lei plus TVA. La o căutare după „extras carte funciară online” apar alte site-uri similare. Cel mai mare preţ cerut pentru un extras de carte funciară este de 65,45 lei. În acest preţ, susţine vânzătorul, sunt incluse taxa ANCPI, TVA şi asistența telefonică.

ANCPI a sesizat Protecţia Consumatorilor şi Consiliul Concurenţei

Întrebaţi despre acestă situaţie, reprezentanţii ANCPI au precizat pentru Gazeta de Sud că au sesizat autorităţile despre aceste practici. Au fost sesizate Protecţia Consumatorilor şi Consiliul Concurenţei, care au trimis sesizarea mai departe, la Ministerul Finanţelor.

„Ca răspuns la sesizarea noastră, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ne-a comunicat că obiectul acesteia nu intră în sfera sa de competență, iar Consiliul Concurenței a apreciat că aspectele semnalate intră sub incidența prevederilor Legii nr. 158/2008 privind publicitatea înșelătoare și publicitatea comparativă, sens în care a redirecționat sesizarea, spre competentă soluționare, către Ministerul Finanțelor Publice.

Ca răspuns la sesizarea cu privire la site-ul www.extrasdecartefunciara.com, Direcția Generală Regionată a Finanțelor Publice-București ne-a informat că acest site nu este deținut de o persoană fizică sau juridică din România, deținătorul site-ul fiind VeriSing Global Registry Services, entitate din Statele Unite ale Americii, care nu are calitatea de comerciant așa cum este prevăzut de art. 3 tit. d) din actut normativ mai sus amintit, motiv pentru care aspectele semnalate nu pot fi verificate și, respectiv sancționate”, au precizat reprezentanţii ANCPI.

Alte site-uri, aceeaşi practică

ANCPI mai susţine că la Minsterul Finanţelor au ajuns alte sesizări, privind alte trei site-uri.

„Ca urmare a unei sesizări adresate instițuției noastre cu privire la alte trei site-uri care aveau aceeaşi practică, respectiv www.extrasfunciar.ro, www.cartefunciaraonline.ro și www.cartefunciarasms.ro, ANCPI a solicitat Ministerului Finanțelor Publice extinderea verificărilor și cu privire la aceste site-uri, sub aspectul posibitei încălcări a prevederitor Legii nr. 158/2008(…). În urma verificăritor efectuate de către aceeaşi instituție, s-a constatat că proprietarii/deținătorii acestora nu au sediul social/domiciliul în București sau llfov, nefiind astfel în raza lor de competență.

Având în vedere această situație, sesizarea cu privire la site-ul www.extrasfunciar.ro a fost transmisă la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești, cea cu privire la site-ul www.cartefunciaraonline.ro a fost transmisă la Direcția Generală Regională a Finanțetor Publice lași, iar cea cu privire la site-ul www.cartefunciarasms.ro a fost transmisă la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj, în toate cazurile fiind aplicate sancțiuni contravenționale în condițiile legii. Totodată, instituțiile menționate mai sus ne-au informat că, în urma finalizării acțiunilor de investigare, mesajele publicitare postate pe site-urile verificate au fost retrase”, mai susţine ANCPI.

Amenzile nu au speriat bişniţarii de cărţi funciare

Două dintre cele trei site-uri amintite de ANCPI funcţionază şi acum, semn că amezile nu au speriat prea tare comercianţii. Site-ul cartefunciaraonline.ro vinde în continuare extrase de cărţi funciare cu 48 de lei. Pe cartefunciarasms.ro, acelaşi document este vândut cu 10 euro. Site-ul extrasfunciar.ro nu mai poate fi accesat. A aparut, în schimb, site-ul extrasfunciara.ro, care vinde documentul cu 45 de lei.
ANCPI a mai susţinut că, la nivelul instituţiei, „sunt analizate mai multe soluții care să determine sancționarea și stoparea acțiunilor la care faceți referire în solicitarea dumneavoastră”.

ANCPI vinde cu 20 de lei un extras de carte funciară

ANCPI vinde extrasele de cărâi funciare prin intermediul platformei epay.ancpi.ro. Documentele sunt eliberate online de ANCPI, fără semnătură olografă. Sunt recunoscute de instituțiile administrației locale și centrale, bănci, avocați sau notari.
„Oricine are acces la internet şi un card bancar poate achiziționa fără intermediari, deci fără costuri suplimentare, aceste produse”, mai transmite ANCPI.

Un extras de carte funciară pentru informare costă 20 lei dacă este achiziționat online. Acelaşi document costă 25 lei dacă este solicitat la ghișeele Oficiilor de Cadastru și Publicitate lmobiliară (OCPI).
Durata obținerii unui extras de carte funciară pentru informare variază intre câteva minute și cel mult două zile lucrătoare.

articolul original.
❌