ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 December 2022Ultimele Stiri

De ce sărbătorim pe 1 Decembrie Ziua Națională a României

30 November 2022 at 22:40
By: M.Ex.

Ziua Națională a României este sărbătorită în prezent pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

Marea Unire de la 1918

Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.
Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.
„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.
La Alba Iulia, aşa cum a fost şi la Cernăuţi, la 28 noiembrie, a fost o adunare a tuturor românilor din Austro-Ungaria. Tot aici, la Alba Iulia, se constituie Marele Consiliu Naţional Român, care este format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi. În următoarea zi, Consiliul numeşte un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. La 11 decembrie se ratifică Marea Unire de către Guvernul României, iar declaraţia de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Regele promulgă în aceeaşi zi decretul de sancţionare a unirii (inclusiv a Basarabiei şi Bucovinei). Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.

Recunoaşterea unirii României cu Basarabia

Recunoaşterea internaţională a unirii Bucovinei cu România s-a făcut la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria. Recunoaşterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.
Pe 28 octombrie 1920, s-a semnat Tratatul de la Paris, pe de-o parte de România şi pe de cealaltă parte de Puterile Aliate (Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia), care a avut ca scop recunoaşterea unirii României cu Basarabia. Dar acesta nu a intrat în vigoare pentru că Japonia nu l-a ratificat. De asemenea, Uniunea Sovietică nu a recunoscut această unire, iar acţiunile Japoniei au venit ca rezultat al unui protocol secret care a făcut parte dintr-un tratat între cele două din 1925.

10 mai şi 23 august, datele care au marcat în istorie Ziua Naţională a României

În perioada 1866 – 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 și 1989, pe 23 august.
Deoarece prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în data de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, aceasta a fost desemnată Ziua Naţională, fiind sărbătorită până în 1947.
După abdicarea forțată a regelui Mihai I, pe 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a noului stat comunist a adoptat legea prin care a proclamat Republica Populară Română. Data de 23 august a fost decisă drept sărbătoare de stat, fiind cunoscută ca ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România. Data făcea referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea Guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.
În 2015, Camera Deputaţilor a decis ca 10 mai să fie sărbătoare naţională (nu și ziua națională), fiind ziua care marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat a României şi încoronarea primului rege al ţării.

Brașovenii sunt invitați la paradă

Brașovenii sunt invitați de Ziua României la ceremonia militară și religioasă, care va avea loc pe b-dul Eroilor, începând cu ora 12.00, și la retragerea cu torțe, de la ora 18.00.

articolul original.
Ieri — 30 November 2022Ultimele Stiri

FC Brașov în efectiv complet pentru Dinamo. După ce a învins Steaua, echipa lui Alexa vrea să câștige și împotriva ”câinilor”

30 November 2022 at 17:33
By: M.Ex.

În afara de Tomislav Sorsa, aflat în recuperare, Dan Alexa are efectivul complet pentru meciul cu Dinamo, cel programat să încheie Liga 2 în acest an.În runda a 16-a, ultima din 2022, FC Brașov va întâlni Dinamo. ”Chirurgul” vrea continuitate în rezultate, iar o victorie contra ”câinilor roșii” ar aduce o vacanța liniștită.
”Meciul cu Dinamo este foarte important. Se întâlnesc două echipe care au ratat startul, dar care au recuperat pe parcurs. Dinamo este o echipă foarte bună, organizată și sunt convins că va fi un meci dificil. Avem nevoie de victorie, am continua lupta pentru un loc în play-off, dar și am intra în vacanță liniștiți”, a spus antrenorul brașovenilor.
Fără jucători suspendați pentru ultimul meci din 2022, ”Chirurgul” revine și el pe bancă după etapa de suspendare din Ghencea. Și mijlocașul Rareș Lazăr, suspendat pentru meciul cu Steaua, va putea juca în partida cu Dinamo.

Colonie de dinamoviști la Brașov

Dan Alexa și Stefan Grigorie au jucat la Dinamo, astfel că meciul este văzut de cei doi antrenori ai FC Brașov drept unul special.

Fundașii Andrei Marc și Igor Jovanovic au evoluat și ei la clubul din ”Ștefan cel Mare”, însă doar Marc este titular în angrenajul lui Alexa, în timp ce Jovanovici nu a reușit să se impună în primul 11.
Și la Dinamo este un jucător care a activat la gruparea brașoveană. Este vorba de Iulian Roșu, cel care a evoluat la clubul de sub Tâmpa în turul campionatului trecut.
Roșu a fost utilizat la Brașov în 13 meciuri, în zece dintre ele a fost titular, dar a și fost schimbat în toate, și a marcat un gol, în partida cu Dunărea Călărași (scor 3-1). La finalul lui 2021, Roșu a încheiat conturile cu gruparea brașoveană.
Roșu a mers mai întâi la Metaloglobus, iar din vară a semnat cu Dinamo, unde în acest sezon de Liga 2 a evoluat în doar șase meciuri și a înscris un gol.
FC Brașov, cu 23 de puncte, e pe locul 8 în Liga a 2-a. Meciul cu Dinamo, clasată pe locul 10, cu 21 puncte, are loc sâmbătă, de la ora 13:15.

articolul original.

Video : Brașovul s-a luminat de poveste ! 1 milion de beculețe au dat startul sărbătorilor de iarnă !

30 November 2022 at 17:29
By: M.Ex.

Mii de brașoveni au așteptat în această seară aprinderea luminițelor din bradul de Crăciun și din centrul vechi al Brașovului. Festivitățile au fost anunțate a începe la ora 17, iar o mulțime de oameni au ocupat Piața Sfatului de la ora 16,30 , în asteptarea luminițelor. Crezând că și luminițele se vor aprinde la acea oră. Dar…stupoare ! A trecut ora anunțată, o fanfară a început să cânte pe scenă…și nicio luminiță nu s-a aprins. Cei prezenți în piață au început să se întrebe…este astăzi ? Este la ora 17 ? De ce nu se aprind ? Între timp, fanfara de pe scenă a cântat imnul fostului Partid Democrat, ”Verde Înrourat”, poate cu anume substrat … (partid unde fostul primar George Scripcaru a fost lider ) sau Party in Transylvania, o melodie-hit de acum 25 de ani. În jurul orei 17.40, prezentatoarea anostă de pe scena închiriată de municipalitate a anunțat, pițigăiat, într-un cor de huiduieli, că luminițele se vor aprinde la ora 18 !
După ce miile de oameni au așteptat peste o oră la 0 grade, nu mai era mult până la ora 18…
Oră ( 18 fix ) la care primarul Allen Coliban a venit pe scenă, pentru a apăsa butonul magic. Puțin impresionați de verva primarului, parte din cei prezenți în Piața Sfatului au început să huiduie. Probabil că pe scenă nu s-a auzit nimic, pentru că Allen Coliban a continuat netulburat : 10,9,8….
Și luminițele au fost aprinse!

Umilul reporter prezent la acest moment apreciază că toate aranjamentele sunt de bun gust, decente și în același timp, spectaculoase. Timp de aproape 6 săptămâni, aceste luminițe vor încălzi sufletele brașovenilor și ale turiștilor care ne vizitează orașul.
Din această seară, a început povestea Crăciunului la Brașov !articolul original.

Seara prin Brașov : e nevoie de mai multă vigilență, spun polițiștii brașoveni !

30 November 2022 at 15:15
By: M.Ex.

Minivacanța de 1 decembrie aduce cu ea un aflux mare de turiști dornici de a vizita județul Brașov, dar și ocazii pentru săvârșirea unor infracțiuni de către cei certați cu legea.
Odată cu lăsarea timpurie a întunericului, când vizibilitatea este redusă, mai ales în perioada iernii, cetățenii trebuie să fie mult mai vigilenți, pentru că infractorii au tendința să își aleagă victimele din rândul persoanelor care se deplasează singure și au puţine posibilităţi de a riposta, sau din rândul persoanelor neatente (în interiorul târgurilor, evenimentelor stradale, etc).
Din statisticile poliţiei rezultă că infracţiunile de tâlhărie sunt comise cu precădere în mediul urban, iar în ceea ce priveşte locul comiterii, majoritatea se petrec în spaţii deschise: în stradă, parcuri, locuri greu accesibile, străzi neiluminate.
Ca mod de operare, autorii tâlhăriilor fie surprind victimele într-un moment de neatenţie şi smulg din mâna acestora genţile sau telefoanele mobile, fie le acostează sub diverse motive, şi, prin ameninţare sau utilizarea violenţei, le deposedează de bunuri. Aceștia atacă rapid, din spate, după care se amestecă în mulțime și își pierd urma.

Sfaturi de la polițiști

Întrucât atitudinea preventivă vă poate feri de neplăceri, Poliția Brașov vă sfătuiește să aveți în vedere câteva recomandări, pentru a nu deveni potențiale victime:
1. În ceea ce privește deplasările dvs în locurile publice:
-evitaţi deplasările pe trasee situate în zone mai puţin circulate;
-dacă din diverse motive trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate ori în care se află unităţi cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice (restaurante, baruri, etc); este bine ca în astfel de cazuri să fiţi însoţiţi.
-când observaţi că sunteţi urmăriţi de un individ (sau de mai mulţi), deplasaţi-vă prin zone intens circulate și iluminate (chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului inițial);
-nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări, telefoane mobile);
-poşeta atârnată de umăr trebuie în permanenţă protejată cu mâna;
-evitați să vă lăudați persoanelor necunoscute sau amicilor ocazionali cu valorile pe care le aveţi asupra dumneavoastră, puteţi rămâne fără ele;
-nu vă lăsaţi atraşi în locuri lăturalnice de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei ieftine).

2.Pentru a nu deveni victima unei tâlhării, în timp ce vă aflați la volanul autoturismului dvs:
-dacă din diverse motive trebuie să circulați după lăsarea întunericului, evitați oprirea în locurile slab iluminate sau neiluminate;
-fiți circumspect cu indivizii care încearcă să intre în discuţie cu dvs, în timp ce vă aflați în autoturismul oprit la semafor, în parcare sau în intersecţii aglomerate;
-nu lăsați pe bancheta din dreapta sau din spate bunuri, valori, genţi sau articole de îmbrăcăminte, fără a asigura portierele;
-nu transportați valori mari, fără a fi însoţiți;
-în timpul opririi la semafor, în parcări sau în intersecţii aglomerate, este indicat să aveți geamurile autoturismului închise şi portierele asigurate.

ATENŢIE!

-Dacă sunteţi agresaţi, să nu aveţi reţineri să ţipaţi; o astfel de reacţie îl poate determina pe infractor să vă lase în pace şi să părăsească în grabă locul.
-În cazul în care integritatea corporală sau viaţa vă sunt puse în pericol, renunţaţi la bunurile pretinse de agresor. Reţineţi însă cât mai multe semnalmente ale acestuia: înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sunați la 112.
”, sfătuiesc polițiștii brașoveni.

articolul original.

Ieșiți pe șoselele Brașovului ? Atenție mare, e plin de bețivi, drogați și ”șoferi” fără permis !

30 November 2022 at 14:50
By: M.Ex.

Polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Voila – Postul de Poliție Lisa, efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, după ce, ieri în jurul orei 10.10, au fost sesizați despre faptul că pe Dj 104A, a avut loc un accident rutier soldat cu pagube materiale. La fața locului s-a deplasat un echipaj de polițiști care , în urma verificărilor în baza de date a poliției, au descoperit că unul dintre conducatorii de vehicule implicați în accident, nu deține permis de conducere.
Aseară în jurul orelor 23.30, echipajul de siguranță publică din cadrul Poliției municipiului Săcele, în timp ce se afla pe str. Amurgului din aceeași localitate, a oprit pentru control un autovehicul, condus de un bărbat în vârstă de 31 de ani. Întrucât acesta duhnea a alcool , s-a procedat la testarea cu aparatul etilotest, iar rezultatul a indicat o valoare de 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Persoana în cauză a fost condusă la Spitalul Municipal Sacele, unde i-au fost recoltate două mostre biologice de sânge in vederea stabilirii alcoolemiei.
Cei doi au acum dosare penale pentru infracțiuni la Codul Rutier.

articolul original.

Șofer fără permis, reținut de polițiștii brașoveni ! Devin agenții rutieri mai duri?

30 November 2022 at 14:18
By: M.Ex.

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Brașov – Biroul Rutier, efectuează cercetări, în cadrul unui dosar penal constituit, după ce au oprit, în trafic, ieri în jurul orelor 18.00, un bărbat care conducea un autoturism pe Calea Feldioarei, din municipiul Brasov, cu permisul de conducere anulat.
La cadrul controlului efectuat și după verificarea în bazele de date a poliției, agenții au constatat că persoana în cauză avea permisul de conducere anulat din anul 2018, pentru o altă infracțiune săvârșită la regimul rutier.
Față de cele stabilite și de probatoriul existent, bărbatul a fost reținut 24 de ore , acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliție Județean Brasov.
Cercetările sunt continuate la Biroul Rutier Brașov, dosarul fiind instrumentat sub coordonarea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în care se va propune soluție legală la finalizarea acestora.

articolul original.

Jandarmii brașoveni, prezenți pe perioada minivacanței printre brașoveni !

30 November 2022 at 13:50
By: M.Ex.

Jandarmeria Brașov va asigura măsuri de ordine și siguranță publică în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie, și se va afla alături de cetăţeni pe întreaga arie a judeţului Brașov. Pe timpul acestor zile libere , jandarmii de vor afla în spațiul public, în zone aglomerate, în zona de desfășurare a evenimentelor cultural-artistice și religioase, precum și în stațiunile montane și zonele turistice.
Jandarmii vor fi prezenți astăzi la activitățile organizate în centrul municipiului Brașov cu ocazia aprinderii iluminatului festiv de sărbători și a deschiderii oficiale a Târgului de Crăciun. ”Pe timpul desfășurării evenimentului recomandăm cetățenilor să nu se implice în acțiuni care pot tulbura ordinea și liniștea publică, să evite conflictele de orice natură, să respecte indicațiile forțelor de ordine, iar dacă se vor afla în situații dificile sau sunt martorii unor fapte antisociale, să solicite ajutorul jandarmilor aflați în dispozitiv”, au transmis jandarmii.
Pe data de 1 Decembrie efective ale inspectoratului vor participa cu forțe și mijloace la parada militară organizată în municipiul Brașov cu ocazia Zilei Naționale a României, precum și la retragerea militarilor cu torțe.
Pe perioada minivacanței au fost constituite echipe specializate de intervenţie pentru soluţionarea sesizărilor cetăţenilor şi a situaţiilor apărute în zona de responsabilitate, pentru a interveni operativ la evenimentele sesizate prin intermediul sistemului 112. De asemenea, vor fi executate acţiuni pentru prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional specific anotimpului rece, prin monitorizarea respectării legislaţiei referitoare la regimul materialelor pirotehnice (petarde, artificii), precum și de prevenire și combatere a tăierii și comercializării ilegale a materialului lemnos și a brazilor de Crăciun.

”Jandarmii montani sunt la datorie și pregătiți să intervină în cazul în care cetățenii și turiștii au nevoie de sprijinul lor. Pentru a evita producerea unor situații neplăcute, este necesar să respectați regulile de siguranță, să vă echipați corespunzător zonei montane, să nu vă aventurați pe traseele turistice după lăsarea întunericului și fără echipamentul adecvat, să consultați starea vremii și să alegeți traseele potrivite pregătirii dumneavoastră.
În caz de nevoie solicitați ajutorul jandarmilor montani prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 ”
, au mai transmis reăprezentanții jandarmeriei Brașov.

articolul original.

Vâlcea: Cinci răniți, între care doi copii, într-un accident între două autoturisme

30 November 2022 at 16:55
image

Cinci persoane, între care doi copii, au fost rănite miercuri într-un accident în satul Munteni, comuna Mihăeşti, a transmis printr-un comunicat ISU Vâlcea.

În evenimentul rutier survenit pe DJ 678A au fost implicate două autoturisme, în care se aflau șapte persoane.

Nu au fost victime încarcerate.

Cinci dintre persoanele implicate în accident au fost transportate la spital pentru a primi îngrijiri medicale.

 În cauză, poliţiştii efectuează cercetări pentru stabilirea cauzelor producerii evenimentului rutier, mai arată sursa citată.

articolul original.

O ucraineancă s-a spânzurat într-un hotel din Băile Olănești

30 November 2022 at 16:37
image

Femeia în vârstă de 55-60 de ani s-a spânzurat într-o unitate de cazare din stațiunea Băile Olănești, ieri seară. În cursul zilei de ieri, în jurul orei 21.00, polițiștii din Băile Olănești au fost sesizați despre faptul că, o femeie de cetățenie ucraineană, în vârstă de 55-60 de ani, ar fi fost găsită spunzurată, într-o unitate de cazare din localitatea Băile Olănești, județul Vâlcea.

Din primele verificări efectuate s-a constatat faptul că cele sesizate se confirmă, polițiștii efectuând manevrele de resuscitare, însă fără niciun rezultat, ulterior fiind declarat decesul acesteia.

În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă, urmând să fie efectuate cercetări pentru stabilirea împrejurărilor și cauzelor în care a survenit decesul femeii.

articolul original.

O celebră fântână din Roma va fi iluminată în culorile drapelului României pe 1 Decembrie

30 November 2022 at 15:58
image

O celebră fântână din Roma va fi iluminată în culorile drapelului României pe 1 Decembrie. (sursa:b1tv.ro).

Cu această ocazie, una dintre fântânile realizate de celebrul sculptor italian Gian Lorenzo Bernin, Fontana del Tritone din Piaţa Barberini din Roma, va fi iluminată joi în culorile drapelului României.

De asemenea, în Piaţa Barberini va răsuna celebra Baladă a lui Ciprian Porumbescu în virtuoasa interpretare a violonistei Clara Cernat

articolul original.

Prosumatorii mici ar urma să se „lege” mai uşor la reţea, din vara viitoare

30 November 2022 at 15:40
image

Ordonanța de Urgență prin care se modifică legislația în domeniul regenerabilelor stabilește, cel puțin în teorie, o procedură mai simplă de racordare la rețea pentru instalațiile fotovoltaice ale prosumatorilor persoane fizice.(sursa:economica.net).

Noua legislație, care de fapt transpune o directivă europeană, vine cu o modificare de interes pentru viitorii prosumatori “mici”. Astfel, cei care doresc să instaleze capacități fotovoltaice de maximum 10,8 kW ar trebui să se poată racorda la rețea doar după o simplă notificare a distribuitorului. ANRE are la dispoziție șase luni de la momentul publicării OUG să stabilească această procedură deci, în teorie, ea ar trebui să fie valabilă de la începutul verii viitoare.

În 15 zile de la trimiterea acestei notificări, distribuitorul este obligat să răspundă în cazul în care, din motive justificate, nu poate racorda noua instalațiea așa cum a dorit solicitantul și poate propune o soluție alternativă.Dacă firma de distribuție nu trimite acest răspuns, instalația de maximum 10,8 kW ar trebui racordată în termen de o lună de când doritorul a trimis notificarea distribuitorului.

Art. 17 – (1) În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, ANRE stabilește o procedură de notificare simplă pentru racordările la rețea, prin care instalațiile sau unitățile generatoare ale prosumatorilor de energie din surse regenerabile și proiectele demonstrative cu o putere electrică aprobatǎ inferioară sau egală cu 10,8 KW, ori echivalentă pentru conexiunile diferite de conexiunile trifazice, se racordează la rețea în urma transmiterii unei notificări operatorului de distribuție și realizării, dacă este necesar, a modificărilor instalațiilor de racordare la retea a  respectivului loc de consum.
(2) În termen de 15 zile de la notificarea prevăzută la alin. (1), operatorul de distribuție poate refuza racordarea la rețea solicitată în conformitate cu prevederile  art. 25 alin. (2) din Legea nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare sau poate propune un punct alternativ de racordare la rețea, din rațiuni justificate corespunzător de siguranță sau de incompatibilitate tehnică a componentelor sistemului; în cazul unei decizii pozitive a operatorului de distribuție sau în absența unei decizii din partea acestuia, în termen de o lună de la notificare, instalația sau unitatea de producție agregată poate fi conectată”

articolul original.

Curtea de Conturi Europeană, recomandări pentru sistemul de rezoluție bancară al UE 

30 November 2022 at 11:27
ECA
ECA

În 2021, riscurile la care a fost expus sistemul UE pentru gestionarea lichidării ordonate a băncilor în curs de a intra în dificultate din cadrul uniunii bancare s-au diminuat. Acesta nu este însă un motiv suficient pentru ca UE să slăbească vigilența, avertizează Curtea de Conturi Europeană într-un raport publicat astăzi.

Curtea de Conturi Europeană are obligația de a raporta în fiecare an cu privire la orice risc financiar referitor la mecanismul unic de rezoluție (MUR), sistemul instituit de UE pentru gestionarea lichidării ordonate a băncilor în curs de a intra în dificultate din cadrul uniunii bancare. Pentru exercițiul financiar 2021, Comisia și Consiliul nu au raportat datorii contingente, în timp ce Comitetul Unic de Rezoluție (SRB) a raportat câteva astfel de datorii legate de litigii pendinte privind contribuțiile băncilor la Fondul unic de rezoluție (FUR), un fond care poate fi utilizat pentru a sprijini rezoluțiile bancare. Curtea consideră că modul în care au fost prezentate aceste datorii este adecvat, dar recomandă îmbunătățiri în ceea ce privește monitorizarea riscului financiar și metoda de calculare a eventualelor rambursări ale cheltuielilor de judecată.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a pronunțat între timp hotărâri în cinci cauze principale prin care se contesta prima decizie de rezoluție adoptată de SRB – rezoluția Banco Popular Español”, a declarat domnul Rimantas Šadžius, care a condus auditul în timpul mandatului său de membru al Curții. „Curtea de Conturi Europeană constată, în raportul său, că securitatea juridică rezultată a diminuat nivelul de risc financiar pentru uniunea bancară. Raportul oferă o imagine de ansamblu detaliată asupra riscurilor reziduale și recomandă îmbunătățiri suplimentare în ceea ce privește monitorizarea și calcularea eventualelor consecințe financiare.”

De când a fost adoptată rezoluția Banco Popular Español în 2017, au fost introduse în justiție numeroase acțiuni la nivelul UE și la nivel național. În prima parte a acestui an, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a respins cinci cauze principale având ca obiect contestarea deciziei de rezoluție. Deși SRB evaluase anterior că probabilitatea de a pierde aceste cauze era redusă, respingerea cauzelor prin care se contesta decizia de rezoluție a redus și mai mult riscurile financiare la care era expus SRB. Pentru exercițiul financiar 2021, SRB nu a raportat datorii contingente aferente unor cauze pendinte la nivelul UE. Auditorii nu au identificat elemente de probă care să contrazică această evaluare. În ceea ce privește cauzele pendinte la nivel național, SRB se bazează pe raportarea din partea autorității naționale de rezoluție din Spania. Rapoartele aferente au fost însă primite după închiderea conturilor SRB. Curtea de Conturi recomandă ca, pentru conturile aferente exercițiului 2022, informațiile de acest tip să fie colectate și încorporate în proces mai devreme.

În ceea ce privește litigiile referitoare la calcularea contribuțiilor băncilor la FUR, Curtea de Conturi observă că, în urma recomandării din raportul de audit din anul precedent, SRB a reevaluat datoriile contingente aferente și a raportat o sumă semnificativ mai mică decât în 2020. Pentru 2021, SRB a prezentat datorii contingente în valoare de 5,5 milioane de euro aferente unui număr de 63 de cauze pendinte la nivelul UE și nu a prezentat nicio datorie legată de procedurile de la nivel național, în conformitate cu o hotărâre a Curții de Justiție prin care s-a statuat că instanțele naționale nu aveau jurisdicție pentru a anula aceste decizii. În conturi a fost prezentată o sumă de 2,55 milioane de euro pentru cheltuielile de judecată care ar trebui eventual rambursate. Metoda utilizată pentru cuantificarea acestor costuri ar trebui să fie perfecționată, afirmă Curtea de Conturi, în special ținând seama de caracteristicile fiecărei cauze în parte. În plus, SRB ar trebui să îmbunătățească prezentările de informații privind datoriile contingente legate de acele cauze pentru care riscul de plată din Fondul unic de rezoluție este evaluat ca fiind posibil, dar pentru care expunerea financiară nu poate fi estimată în mod fiabil.

Informații de fond

În legătură cu rezoluția Banco Popular Español, sunt pendinte la nivel național peste 900 de proceduri administrative și acțiuni în justiție. La nivelul UE, Tribunalul a respins două acțiuni prin care se solicita anularea deciziilor de neinițiere a rezoluției emise de SRB pentru ABLV Bank. În ceea ce privește litigiul referitor la neinițierea rezoluției pentru PNB Banka, Tribunalul a decis să aștepte până când cauzele conexe având ca obiect contestarea evaluării BCE potrivit căreia banca era „în curs de a intra în dificultate sau susceptibilă de a intra în dificultate” ajung în etapa hotărârii finale.

Există, de asemenea, o serie de cauze noi ale căror consecințe financiare potențiale vor fi luate în considerare numai pentru conturile exercițiului următor. Tensiunile geopolitice au condus la deteriorarea situației lichidităților băncii Sberbank Europe AG (deținută de Sberbank din Rusia, care este deținută în proporție majoritară de Federația Rusă) și ale filialelor acesteia din Croația și Slovenia, care au fost considerate de BCE ca fiind „în curs de a intra în dificultate sau susceptibile de a intra în dificultate”. În consecință, SRB a decis să adopte scheme de rezoluție. Sberbank Europe și Sberbank din Rusia au solicitat anularea acestor decizii introducând acțiuni în justiție împotriva SRB, a Comisiei și a Consiliului.

Acest raport de audit se referă numai la datoriile contingente rezultate ca urmare a îndeplinirii de către SRB, de către Comisia Europeană și de către Consiliu a sarcinilor care le revin în temeiul Regulamentului MUR pentru exercițiul financiar 2021. Raportul este disponibil pe site-ul Curții.

articolul original.

Gafă imensă a Ursulei sau adevăr terifiant? 100.000 de militari ucraineni uciși de ruși

30 November 2022 at 11:51

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, lansează o informație absolut nucleară într-un discurs despre Ucraina susținut azi, pe care ulterior o cenzurează fără explicații. Gafă ori scăparea celui mai incomod adevăr despre războiul din Ucraina? Oricum ar fi, Comisia Europeană trebuie să clarifice lucrurile urgent.

UPDATE

Comisia Europeană spune că Ursula ar fi gafat

„Multumesc mult celor care au subliniat inexactitatea cu privire la cifre într-o versiune anterioară a acestui videoclip. Estimarea folosită, din surse externe, ar fi trebuit să se refere la victime, adică atât cei uciși, cât și cei răniți, și a fost menită să arate brutalitatea Rusiei”, a clarificat purtătorul de cuvânt șef adjunct și director pentru comunicare politică al Comisiei Europene, Dana Spinant, într-o postare pe Twitter.

Știre inițială În discursul postat azi pe Twitter, von der Leyen vorbește despre atrocitățile rușilor în Ucraina „care au adus moarte, devastare și suferințe de nespus. Cu toții ne amintim ororile din Bucha”.

Și urmează fraza-cheie: „It is estimated that more then 20.000 civilians and more than 100.000 military officers have been killed so far”.

Presa de la noi s-a repezit să titreze că rușii au ucis peste 20.000 de civili și peste 100.000 de soldați ucraineni, până acum.

Doar că există două mici probleme.

Prima, că military officers nu înseamnă soldați, ci comandanți militari, indiferent de rang. Ceea ce înseamnă că numărul total al militarilor uciși ar trebuie să fie mult mai mare. Să zicem, însă, că Ursula a greșit, voind să se refere, de fapt, la soldați în general.

Dar, chiar și așa, afirmațiile ei sunt explozive, pentru că regimul Zelenski a refuzat cu încăpățânare după invazie să livreze date oficiale despre numărul soldaților morți, iar când a făcut-o, pe alocuri, a vorbit de cifre infinit mai mici: cca.9.000, la sfârșitul lunii august, potrivit comandatului forțelor armate ucrainene, Valeriy Zaluzhnyi.

Ceea ce înseamnă ori că în ultimele trei luni rușii au ucis de peste 10 ori mai mulți soldați ucraineni decât în restul invaziei, ori că înalții oficiali europeni au decis azi, prin vocea președintei C.E. să spună adevărul îngrozitor, anume că pierderile armatei ucrainene sunt imense și până acum au fost secretizate.

Cifrele Ursulei coincid, trebuie spus, cu prima estimare de acest gen aruncată pe piață luna aceasta de către generalul american Mark Milley, care a vorbit în premieră despre 100.000 de militari ucraineni uciși.

Ca să fie tacâmul complet, la cca. două ore după postarea înregistrării video pe Twitter, materialul a fost reeditat, iar referirile la pierderile ucrainene au fost eliminate complet. Au rămas, în schimb, în materialul preluat de Youtube.

Fără a mai vorbi că Wikipedia a preluat cu o iuțeală fabuloasă informația în materialul despre pierderile de război din Ucraina. Pe care, la fel de iute, a eliminat-o la orele 12,53 ora noastră.

Ce să înțelegem de aici? Gafă de proporții, sau șmecherie europeană pentru a transmite lumii adevărata catastrofă petrecută în Ucraina?

articolul original.

De luni, 5 decembrie, pot fi accesate 247,5 milioane de euro din PNRR pentru traseele cicloturistice ! Pe diguri sau drumuri cu circulație redusă !

30 November 2022 at 11:00
By: M.Ex.

Autorităţile publice locale şi centrale vor putea accesa, începând de luni, fonduri pentru amenajarea a 3.000 km de trasee cicloturistice, a anunţat, marţi, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, care a aprobat şi a trimis spre publicare, în Monitorul Oficial al României, Ghidul solicitantului pentru proiectele finanţate prin Investiţia I.4 din Componenta 11 – Turism şi cultură a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), relatează news.ro

”Bugetul total alocat acestei componente este de 247,5 milioane de euro pentru amenajarea a 3.000 km trasee cicloturistice, în vederea creşterii accesibilităţii zonelor turistice. În acest scop, traseele vor fi amenajate pe digurile de protecţie la inundaţie ale cursurilor de apă, în zonele protejate şi pe drumurile publice cu trafic redus, valorificând în mod durabil elementele de patrimoniu şi peisaj natural şi cultural”, a transmis, marţi seară, MInisterul Dezvoltării, într-un comunicat de presă.

Potrivit ministrului Cseke Attila, traseele de cicloturism vor permite României să participe şi să contribuie la reconfigurarea reţelei europene de trasee EuroVelo şi a diverselor trasee cicloturistice internaţionale.

”Astfel, se va dezvolta ecoturismul şi se va încuraja utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ”, a subliniat ministrul Cseke Attila.

Proiectele pot fi depuse în parteneriat sau în mod individual de către Ministerul Mediului, pentru digurile administrate de ANAR. Astfel, pentru proiectele depuse în parteneriat, sunt eligibile traseele care traversează minimum 3 judeţe, sunt continue pe o lungime de minimum 150 km (axă principală), de la axa principală propusă putându-se realiza conexiuni secundare către obiectivele turistice-culturale pe o rază de maximum 10 km.
Pentru proiectele depuse individual de către MMAP pentru digurile de protecţie, sunt eligibile traseele care sunt continue pe o lungime de minimum 10 km şi traversează teritoriul a cel puţin două UAT-uri din categoria comune, oraşe sau/şi municipii.

Consiliul Județean Brașov are deja un proiect de acest gen în lucru, pe digurile râului Olt.

articolul original.

Ieftinire la carburanți: motorina coboară sub 8 lei pe litru

30 November 2022 at 10:15
By: M.Ex.

Petrom a scăzut prețurile cu 15 bani pe litru, și la benzină și la motorină. Astfel, prețul motorinei, cel mai utilizat carburant din România, coboară sub pragul de 8 lei pe litru.
Pe 29 noiembrie 2022, în aplicația Petrom, preuțul benzinei standard era de 7,26 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard de 8,43 lei/litrul. Cum însă prețurile reale pe care le plătim la pompă sunt cu 50 de bani mai mici, plătim 6,76 lei pe litru la benzină și 7,93 lei pe litru la motorină.
Așadar, comparativ cu prețurile din ziua precedentă, Petrom a ieftinit benzina și motorina cu 15 bani pe litru .
Ultima data, prețuri de sub opt lei pe litru la motorină au fost înregistrate la finalul primei săptămâni din octombrie.
Ieftinirile sunt generate de scăderile cotațiilor la produsele petroliere, pe fondul ieftinirii țițeiului. Cotaţia petrolului a coborât luni la cel mai redus nivel din acest an, după ce protestele faţă de restricţiile impuse de autorităţile chineze pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19 au generat îngrijorări cu privire la evoluţia cererii de carburant în cel mai mare importator mondial de ţiţei.

articolul original.

Vin bucureștenii ! Circulație în coloană spre Valea Prahovei, dinspre București !

30 November 2022 at 08:11
By: M.Ex.

Circulaţia se desfăşoară în coloană pe sensul de urcare al DN 1, în zona localităţilor Câmpina şi Comarnic, informează Centrul Infotrafic din cadrul Poliţiei Române. „Valorile de trafic au început să se intensifice pe DN 1 Ploieşti-Braşov, pe sensul de urcare spre staţiunile montane de pe Valea Prahovei, astfel că, pe raza localităţilor Câmpina şi Comarnic, judeţul Prahova, traficul se desfăşoară în coloană. Pe raza staţiunilor se circulă în condiţii de fluenţă”, se arată într-un comunicatul citat de Agerpres. Cei care şi-au planificat călătorii în această perioadă sunt sfătuiţi să se intereseze în prealabil de starea drumurilor şi de condiţiile meteorologice, dar şi să aibă autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă dacă urmează să ruleze pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. „Pentru reducerea riscului de implicare în accidente rutiere, sfătuim conducătorii auto să ruleze cu prudenţă sporită, să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de deplasare şi să semnalizeze din timp această intenţie”, se mai menţionează în comunicat. Guvernul a decis să acorde o minivacanță pentru angajații din sectorul public și să lege Sfântul Andrei și Ziua Națională de weekend. Astfel, zilele de 30 noiembrie, 1 decembrie și 2 decembrie sunt libere și se leagă cu zilele de sâmbătă și duminică, din 3 și 4 decembrie.

articolul original.

Ce joburi au căutat românii în 2022: pozițiile de inginer, contabil și șofer se află în topul preferințelor candidaților

30 November 2022 at 08:07
By: M.Ex.

Aproape 8,5 milioane de căutări au fost făcute, de la începutul anului, pe site-ul eJobs.ro de către candidații aflați în căutarea unui loc de muncă. Cu o medie de 35.000 de joburi nou postate în fiecare lună, 2022 a fost cel mai bun an pentru piața muncii din acest punct de vedere, în timp ce numărul de aplicări atrase ajunge la aproximativ 10 milioane până în acest moment.
Cu 58.000 de căutări pe site, joburile de inginer au fost cele mai căutate anul acesta, vârfurile de categorie fiind inginerii constructori, inginerii mecanici și inginerii de instalații. Contabilii ocupă locul secund în același clasament, cumulând 39.000 de căutări pe eJobs.ro. Urmează șoferii pentru care sunt raportate peste 33.000 de interogări ale candidaților.
Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net al celor care lucrează în inginerie este 4.500 de lei, 3.900 de lei pentru angajații din contabilitate și 3.500 de lei pentru cei din transporturi / distribuție. Tot pentru aceleași domenii, angajatorii au postat anul acesta peste 100.000 de joburi. Cele mai multe au fost pentru șoferi (48.000 de poziții), urmați de ingineri (28.000) și contabili (25.000).
„Un loc important îl ocupă în continuare locurile ce permit munca de acasă, acestea adunând nu doar un număr mare de căutări, ci și o cotă de 13,1% din totalul de aplicări anuale, respectiv 1,3 milioane, nivel similar cu cel înregistrat în 2021. Interesant este faptul că, în ciuda previziunilor de la începutul anului, 2022 a dovedit că și angajatorii au rămas deschiși la ideea de joburi remote, de vreme ce numărul de poziții postate a fost cu aproximativ 25% mai mare decât anul trecut”, spune un reprezentant al site-ului de căutare de locuri de muncă.
Alte poziții care au generat peste 10.000 de căutări în parte au fost cele de manager, economist ori specialist în resurse umane. Lor li se alătură și cuvinte cheie care indică interesul pentru anumite domenii precum resurse umane, call center sau vânzări. Finalul acestui an arată, totuși, o scădere a interesului pentru joburile de inginer și pentru cele part time și remote, dar marchează, în schimb, creșteri pentru contabili, șoferi și economiști.
În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile 27.000 de locuri de muncă.

articolul original.

O măicuţă din Timişoara, între slujbele la biserică şi profesia de medic

30 November 2022 at 11:26
image

O măicuţă din Timişoara îşi împarte viaţa între slujbele la biserică şi profesia de medic, scrie news.ro. Măicuţa Anastasia sau medicul Ana Maria Pah, aşa o cunosc deopotrivă credincioşii şi bolnavii pe care ea îi vindecă. Măicuţa Anastasia este medicul primar Ana Maria Pah de la Spitalul CF din Timişoara şi susţine că întreaga ei viaţă este rânduită de Dumnezeu. ”Teologia a fost o etapă, medicina a fost o altă etapă”, afirmă ea.

Măicuţa-medic vindecă atât bolile trupeşti, cât şi cele sufleteşti

 ”Îşi împarte viaţa între slujirea lui Dumnezeu, vindecarea oamenilor şi… îndrumarea studenţilor de la Medicină. Şi asta pentru că ea crede cu tărie că bolile trupeşti pleacă de la o problema sufletească, o nemulţumire, o îngrijorare. Şi, atunci, ce poate fi mai de-ajutor decât să alini sufletul unui bolnav, să îi aduci împăcare şi, în acelaşi timp, să îi vindeci şi corpul? Vorbim despre măicuţa Anastasia, aşa cum este ea cunoscută în viaţă monahală, sau despre medicul primar Ana Maria Pah, aşa cum scrie pe parafa pe care o poartă în permanenţă asupra ei”, se arată într-o postare pe Facebook a Spitalului Clinic CF Timişoara.

Citeşte întreg materialul pe News.ro.

Citeşte şi: Programul Inspire Cinema 2 – 8 decembrie

articolul original.

Inflaţia în zona euro a scăzut pentru prima dată în 17 luni

30 November 2022 at 11:17
image

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna noiembrie, aceasta fiind şi prima scădere a inflaţiei înregistrată de zona euro după luna iunie 2021, dar cu toate acestea a continuat să rămână în zona de două cifre, transmite AFP, citat de Agerpres.

Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 10% în luna noiembrie 2022, de la un nivel record de 10,6% înregistrat în luna octombrie. Cifra anunţată de Eurostat este mai bună decât estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 10,4%.

Scăderea inflaţiei în zona euro se explică mai ales prin faptul că preţurile la energie au înregistrat un avans de 34,9% în luna octombrie, semnificativ mai mic decât avansul de 41,5% înregistrat în luna octombrie. În schimb, inflaţia preţurilor la alimente au continuat să accelereze, de la 13,1% în octombrie, până la 13,6% în noiembrie.

De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a continuat să crească până la 6,6%, la 6,4% în octombrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Citeşte şi: Se aşteaptă mult la ieşirea din ţară, în punctele de frontieră din vest

articolul original.
❌