ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 7 August 2022Ultimele Stiri

Oficial al Jihadului Islamic din Fâșia Gaza spune că femeile care omoară civili israelieni sunt un „model fermecător” de urmat

7 August 2022 at 17:13

Consiliul de Securitate al ONU urmează să discute luni, într-o sesiune cu uşile închise, la New York, despre atacurile aeriene ale Israelului asupra Fâşiei Gaza declanșate vineri seara, sub operațiunea Zori de zi. Consiliul de Securitate a acceptat să abordeze subiectul în urma solicitărilor formulate sâmbătă de Emiratele Arabe Unite, Irlanda, Franţa, Norvegia şi China, potrivit unor surse diplomatice. Într-o analiză publicată de Q Magazine aici, Elan Schwartzenberg a explicat pe larg conflictul dintre israelieni și palestinieni.

Rachetele trase din Fâșia Gaza își ratează țintele și ucid copiii palestinieni

Sirenele de alarmă au răsunat duminică în zona Ierusalimului, pentru prima oară de la începutul escaladării armate în curs cu gruparea Jihadul Islamic în Fâşia Gaza, a anunţat armata israeliană(IDF), citată de France Presse, potrivit Agerpres. Operațiunea Zori de zi lansată de (IDF) vineri noaptea continuă.

Jihadul Islamic palestinian, clasificat ca organizaţie teroristă atât de Uniunea Europeană, cât şi de Statele Unite, are legături strânse cu Iranul, principalul inamic al Israelului, şi este a doua cea mai importantă miliţie din Fâşia Gaza după gruparea militantă Hamas, aflată la guvernare.

Khaled Mansour, comandantul Diviziei Jihadul Islamic din sudul Fâșiei Gaza, responsabil pentru zeci de atacuri împotriva civililor și soldaților israelieni, a fost eliminat Foto IDF

Braţul armat al Jihadului Islamic a anunţat că a lansat rachete spre Ierusalim, la scurt timp după ce au sunat sirenele în zonă, potrivit armatei israeliene.

„Nu cu mult timp în urmă am lansat rachete spre Ierusalim”, au anunţat Brigăzile al-Quds într-un comunicat.

Locații din Gaza distruse de armata israeliană

În acelaşi timp, Ministerul Sănătăţii din enclava palestiniană a anunţat că bilanţul victimelor a crescut la 29 de morţi, între care şase copii, în Fâşia Gaza, de la reizbucnirea violenţelor, vineri, între Israel şi gruparea armată Jihadul Islamic, care au făcut şi 215 răniţi. În cursul dimineţii, acelaşi minister anunţase creşterea bilanţului la 32 de morţi, dar apoi l-a revizuit în scădere, remarcă AFP.

Autorităţile israeliene contrazic însă acest bilanţ şi susţin că acei copii palestinieni au fost ucişi sâmbătă de un atac cu rachetă eşuat al Jihadului Islamic către Israel, potrivit unui anunț făcut de IDF.

„În urma rapoartelor despre evenimentele tragice din Jabaliya, IDF a încheiat un debrief aprofundat. Pe baza tuturor datelor sistemelor IDF, rezultă că acest eveniment este rezultatul unei rachete a Jihadului Islamic. Nu am desfășurat nicio activitate în Jabaliya la momentul evenimentului.”, a anunțat armata israeliană, după ce a fost acuzată că a ucis copii într-un atac asupra Jabaliya.

Armata israeliană a publicat duminică imagini despre care spune că arată o tentativă eșuată de lansare a rachetei a militanților Jihadului Islamic care a lovit o casă rezidențială din orașul Jabalia, din nordul Fâșiei Gaza, cu o seară înainte, ucigând mai multe persoane, inclusiv copii.

Watch this failed rocket launch which killed children in Gaza.

This barrage of rockets was fired by the Islamic Jihad terrorist organization in Gaza last night.

The rocket in the red circle misfired, killing Palestinian civilians—including children—in Jabaliya in northern Gaza. pic.twitter.com/55zSU3fsRY

— Israel Defense Forces (@IDF)
August 7, 2022

„A fost în centrul orașului, lângă o moschee și puteți vedea racheta în apropierea locului impactului. Radarele noastre arată că această rachetă și-a ratat ținta și a lovit Jabalia în timpul barajului de la ora 21.00″, a declarat un ofițer superior al IDF pentru Ynet, referindu-se la o salvă grea în care zeci de rachete s-au transformat într-o „ploaie” deasupra sudului Israelului, sâmbătă seara.

„Aproximativ 15% dintre lansările lor de până acum au sfârșit în Gaza. Avem informații solide de la mulți cetățeni palestinieni care confirmă că copiii din Jabalia au fost loviți de o rată a jihadului islamic”, a spus acesta.

Șeful Direcției pentru Diplomație Publică din Israel, Lior Hayat, a spus că filmările dovedesc „fără îndoială” nevinovăția Israelului. „Spre deosebire de rapoartele palestiniene despre incidentul din Jabalia, avem videoclipuri care dovedesc fără îndoială că aceasta nu a fost o lovitură israeliană”, a spus el. Pe măsură ce știrile au apărut în presa palestiniană și internațională, o investigație cuprinzătoare a constatat că nu a fost vorba despre un atac israelian, ci despre o lansare de rachetă din Fâșia Gaza, care a căzut în inima Jabalia”.

Israelul a publicat imagini cu tunelurile subterane folosite de jihadiștii din Fâșia Gaza, care au fost distruse de trupele IDF

Potrivit postului de televiziune israelian i24News, 580 de rachete au fost lansate asupra Israelului începând de vineri, 120 au căzut în Gaza, fără să atingă teritoriul israelian, iar 200 au fost interceptate de sistemul Iron Dome.

For the Head of the Islamic Jihad's Women's Framework, female terrorists who kill innocent civilians are "glamorous role models."

We clearly have a different idea of what a role model is. pic.twitter.com/cbQFNKhMkZ

— Israel Defense Forces (@IDF)
August 6, 2022

Esmahan Abd Al-Aal, care conduce branșa feminină a Jihadului Islamic din Fâșia Gaza, elogiază într-o emisiune televizată femeile care au deturnat avioane sau care au ucis civili israelieni, numindu-le un „model fermecător” de urmat Video MEMRI TV

Aceasta este cea mai gravă escaladare a violenţelor dintre statul israelian şi grupările armate din Gaza de la războiul din mai 2021, care s-a soldat cu 260 de morţi în 11 zile de partea palestiniană, inclusiv combatanţi, şi 14 morţi în Israel, inclusiv un soldat, potrivit autorităţilor locale.

Statul israelian a instituit din 2007 o blocadă împotriva Fâşiei Gaza, un teritoriu de 2,3 milioane de locuitori administrat de islamiştii din Hamas.

Iată ce scria Elan Schwartzenberg, ofițer în rezervă al IDF, într-o analiză pentru Q Magazine, publicată în 2021:

GAZA, cu cele două milioane de locuitori, este guvernată cu forță armată de organizația teroristă Hamas care aplică teroare atât asupra propriilor cetățeni (inclusiv execuții sumare) și atunci când pot, și în exterior.

Hamasul are, la propriu, două milioane de ostatici arabi. 

Pacea, de orice fel, nu există ca formulă viabilă pentru liderii acestei organizații, deoarece, în acel moment, ar urma alegeri libere și democratice cu șanse zero pentru ei să fie aleși. Mai grav însă ar fi stoparea finanțării legale venite din partea Kuweitului, Qatarului, Arabiei Saudite, sau ilegale de la Iran, plus ajutoarele umanitare provenite de la multiple organizații internaționale.

Viața în Gaza e grea, la limita subzistenței , șomajul atinge 90%, rețeaua electrică funcționează cu multe întreruperi și doar câteva ore pe zi. O fâșie dreptunghiulară cu latura lungă spre Mediterană, putea fi un fel de Rivieră franceză la câți bani au primit doar în ultimii 20 de ani ( două miliarde de dolari doar din Qatar), nemaivorbind de locația geografică avantajoasă.  Însă însușirea, adică furtul, în folos propriu al acestor fonduri de către teroriștii șefi, plus utilizarea restului pentru construit buncăre, tuneluri de atac sau armament, în loc de spitale, canalizare sau școli, a generat o aglomerație sordidă și pauperă a populației arabe din acestă parte.

UNICA SOLUȚIE E O REVOLUȚIE


Conducătorii celor două regiuni, Hamas și Autoritatea Palestiniană, funcționează pe principii diferite existând în trecut și tentative de lichidare fizică între ei.


PACE. Au existat multiple scenarii și încă se caută variante pentru a împăca și capra și varza. Asimilarea Gazei de către Egipt și a West Bank de către Iordania-având granițe comune- părea simplu și natural, doar că ambele țări au refuzat vehement pentru că nici o țară arabă NU dorește palestinieni pe teritoriul ei. (Cei aflați deja în număr mare în Liban și Iordania au generat permanent tulburări sociale și revolte violente în ambele țări).

Israelul a promovat ideea unui stat palestinian prin unirea între Gaza și West Bank, oferind din teritoriul israelian un culoar de trecere în acest scop, însă datorită fricțiunilor dintre conducătorii palestinieni soluția nu a fost posibilă. Varianta înglobării celor două regiuni în Statul Israel nu convine israelienilor pentru că ar fi mai mulți arabi decât israelieni și prin dreptul democratic la vot am vedea un guvern compus din Hamas și AP la conducerea Israelului.

În cele două teritorii palestiniene funcționează multiple facțiuni teroriste mai mici, de tipul Jihad Islamic, care resping vehement oricare dintre variantele expuse mai sus, unicul scop declarat al acestora fiind evacuarea integrală (vii sau morți, de bună voie sau cu forța) a evreilor din teritoriul Statului Israel. Hamas, de asemenea, nu recunoaște Statul Israel!

Cel care va reuși să găsească o soluție, acceptată și ulterior respectată de toate părțile, merită 10 premii Nobel și orice alte onoruri și-ar dori.


CONFLICTUL ACTUAL, denumit militar Guardians of the WallsPaza Zidurilor (precum americanii dau nume uraganelor, aici armata alege un nume de cod pentru fiecare nou conflict) are la bază un motiv pueril.

Într-un cartier din Ierusalim, numit Sheikh Jarrah, există o dispută teritorială pe anumite terenuri între arabi și evrei, care se judecă la tribunal. În paralel, în teritoriile palestiniene au fost amânate a n-a oară alegerile, amânare de care culpabilizează Israelului, cu motivații fanteziste și inventate pentru că, în fapt, ei NU doreau alegeri de nici un fel. Adăugăm în această oală sub presiune și elementul sărbătorii musulmane, Ramadan, care întotdeauna încinge spiritele aici și culminează în final cu Naqba, adică ziua în care palestinienii și-au pierdut pământurile aici. Și uite așa începe o fierbere și o agitație în rândul zecilor de mii de palestinieni care vin la rugăciune în Al Aqsa, clar incitați și de anumiți teroriști agitatori infiltrați între ei, plus 2-3 zile în care temperatura crescuse brusc de la 24 la 37 de grade, inclusiv obligația de a nu mânca nimic până la apusul soarelui (Ramadan). Și iată cum, brusc, ies de la rugăciune diverse grupuri incitate care încep să devasteze vitrinele magazinelor din Ierusalim sau se distrează trăgând de bărbi și perciuni evreii ultra religioși întâlniți pe stradă. Este chemată poliția, încep îmbrânceli urmate de rețineri, situația degenerează, se aruncă cu bolovani scoși din pavaj și cu sticle Molotov, finalul apoteotic fiind pătrunderea poliției în Al Aqsa, încercând să aresteze niște arabi care se refugiaseră înăuntru după o tentativă de linșare a unui șofer israelian urmată de atacul frontal asupra polițiștilor care încercau să oprească haosul.

Hamasul din Gaza realizează că toate evenimentele se suprapun crizei politice din Israel generată de imposibilitatea formării unei coaliții guvernamentale și trage câteva rachete spre Ierusalim (un gest de mare afront), activează, în plus, simpatizanții arabi din Israel care încep să spargă magazinele și mașinile vecinilor de stradă evrei.

LUPTA de facto a constat în lansarea de către Hamas a 3000 de rachete de diverse dimensiuni, cu rază scurtă sau medie, către Israel. Cam 1/3 au făcut fâs și au căzut la ei, în Gaza. Peste 90% din restul au fost anihilate pe cer de Iron Dome, un sistem incredibil care, văzut în realitate, seamănă cu Star Wars și detectează prin radar unde urmează să lovească o rachetă (dacă are ca țintă un câmp sau o zonă nepopulată, o ignoră), activează alarma strict pentru cetățenii din zona vizată (la nivel de patru blocuri, fără a induce panică, inutil, unde nu e cazul) și trage un contra proiectil care distruge racheta pe cer.

Scutul Iron Dome interceptând rachete trase din Fâșia Gza în iulie 2014 Foto IDF

În fapt, extrem de puține rachete au lovit efectiv ținte reale. Două case, 3 apartamente, două mașini și un autobuz au fost nimerite direct, rezultând 10 morți, plus câțiva zeci de răniți ușor care se aflau în proximitate. Cei loviți, nu se aflau, conform instrucțiunilor, în adăposturile prevăzute. Israelul este împânzit de adăposturi anti rachetă, dar și majoritatea apartamentelor au propria cameră blindată. De asemenea, orice parcare subterană sau inclusiv casa scării din orice bloc este o protecție suficientă. Alarma oferă suficient timp oricui să între la adăpost. Problema este că nu toți sunt disciplinați existând diverși inconștienți ce refuză intrarea în adăpost, plus cei foarte în vârstă care se mișcă mai greu.

Au încercat 11 atacuri cu proiectile antitanc, dar și 4 lunetiști. Cu excepția unui jeep militar lovit, restul teroriștilor au fost detectați și anihilați instant.

Israelul a ripostat primordial cu aviația (avioane, elicoptere și drone) dar și cu baraj de artilerie, lansând obuze de tanc sau baterii de tunuri. Armata israeliană, în mod special aviația, este extrem de scrupuloasă drept care victimele în rândul civililor este cât se poate de mic. Hamasul se ASCUNDE ÎNTRE CIVILII ARABI ȘI ATACĂ ÎNCERCÂND SĂ OMOARE CIVILI EVREI, în timp ce Israelul face tot ce poate pentru a evita lovirea arabilor civili aflați în jurul teroriștilor. Sună simplu, dar nu e! Deloc.

În istoria recentă, americanii au ras, la propriu, aducând la nivelul solului orașe gen Fallujah, spitale cu zeci de răniți imobilizați la pat, pline de medici occidentali din Sans Frontiers, rușii au procedat și mai brutal în Grozny, dar noi suntem un popor care nu vrem și nici nu ne permitem grozăvii de acest tip.

Afirm din propria experiență că soldații și ofițerii israelieni sunt supuși unor rigori/protocoale extrem de restrictive pentru deschiderea focului.

Atenție, în cazul Gazei, teroriștii se ascund intenționat în mijlocul populației civile, camuflează lansatoarele de rachete în școli, spitale, sediile unor ONGuri, inclusiv în casele celor apropiați. Ei trag la grămadă către aglomerări urbane, fără ezitare sau discernământ, în populația civilă, și uite așa, doi din cei 10 morți din Israel sunt arabi israelieni și nimeni nu poate ști câți civili morți sau răniți din cei declarați în Gaza și puși pe seama raidurilor israeliene se DATOREAZĂ SUTELOR DE RACHETE LANSATE DE HAMAS, DAR CĂZUTE ÎN GAZA! Evită complet acest subiect și refuză orice declarație pe această temă acum, ca și în rundele din trecut. Imposibil să nu existe foarte mulți morți și răniți când sute de rachete cad/lovesc în Gaza care are o densitate imensă de populație și acolo nu există alarme, adăposturi sau Iron Dome. Aștept să văd pe CNN această temă că de săracii palestinieni m-am plictisit!”

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Israelul a atacat Fâșia Gaza. Un comandant al Jihadului Islamic a fost ucis

5 August 2022 at 17:46

Israelul a atacat Gaza cu avioane de război, vineri, ucigând cel puțin opt persoane, inclusiv un comandant al grupării Jihad Islamic și o tânără.

Taysir al-Jabari, un comandant al Brigăzilor al-Quds, brațul militar al Jihadului Islamic, a murit într-un raid aerian asupra unui apartament din Turnul Palestinei din centrul orașului Gaza, a spus grupul.

Cel puţin şapte persoane au fost ucise, inclusiv al-Jabari şi o fetiţă de cinci ani

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că cel puţin şapte persoane au fost ucise, inclusiv al-Jabari şi o fetiţă de cinci ani. Cel puțin 44 de persoane au fost rănite și au fost tratate la spitale în urma raidurilor israeliene.

Fum a ieșit de la etajul șapte al clădirii din orașul Gaza. Echipe de apărare civilă s-au deplasat la fața locului pentru a evacua oamenii și pentru a stinge incendiul provocat de atac.

„Tocmai luam prânzul și copiii mei se jucau. Deodată, o explozie uriașă s-a auzit în blocul în care locuim. Am fugit. Sunetul era masiv. Am fost foarte șocați deoarece locul este plin de civili. Am văzut multe victime care au fost evacuate”, a spus un rezident pentru Al Jazeera.

Mai multe explozii au putut fi auzite și văzute în toată Gaza. De asemenea, au fost văzute drone de recunoaștere israeliene deasupra enclavei asediate. Atacurile au lovit și zonele sudice ale Khan Younis și Rafah, precum și cartierul al-Shuja’iya.

Ce spune Jihadul Isalmic

Într-o declarație, Jihadul Islamic a spus: „Inamicul a început un război care vizează poporul nostru și toți avem datoria să ne apărăm pe noi înșine și poporul nostru și să nu permitem inamicului să scape cu acțiunile sale care vizează subminarea rezistenței și statorniciei naționale”.

Anterior, armata israeliană a declarat că lovește Gaza, adăugând că „a fost declarată o situație specială pe frontul intern israelian”.

Israelul a închis drumurile din jurul Gazei la începutul acestei săptămâni și a trimis întăriri la graniță în timp ce se pregătea pentru un răspuns după arestarea luni a unui membru înalt al grupării Jihad Islamic din Cisiordania ocupată.

Fawzi Barhoum, un purtător de cuvânt al Hamas, a declarat că va răspunde la „escaladarea” de vineri.

„Inamicul israelian este cel care a început escaladarea din Gaza și a fost comisă o nouă crimă de care este responsabil. Rezistența va apăra poporul nostru din Fâșia Gaza cu tot ce are”, a spus Barhoum, potrivit AlJazeera.

articolul original.

Forțele israeliene au bombardat, vineri, ținte din Fâșia Gaza (video)

5 August 2022 at 20:47
image

Forțele israeliene au bombardat vineri, 5 august, ținte din Fâșia Gaza despre care au spus că ar avea legătură cu gruparea Jihadul Islamic, ucigând un comandant de rang înalt și provocând promisiuni de represalii din partea grupului militant, care a declarat că ar putea lovi orașul Tel Aviv ca răspuns, scrie Reuters.

Nouă persoane rănite și 44 ucise, în urma atacului

Oficiali locali din domeniul sănătății au declarat că cel puțin nouă persoane, inclusiv un copil de cinci ani, au fost ucise și 44 rănite în atacurile care au avut loc după zile de escaladare a tensiunilor în urma arestării unui lider militant palestinian în cursul săptămânii.

Un purtător de cuvânt israelian a declarat că armata a estimat că a ucis în jur de 15 „teroriști”, dar a precizat că nu are un bilanț final al victimelor.

„IDF lovește în prezent în Fâșia Gaza. O situație specială a fost declarată pe frontul intern israelian”, a precizat armata într-o declarație.

Radioul Armatei israeliene a raportat că Israelul a chemat rezerviști militari pentru regiunea din apropierea Fâșiei Gaza, care este condusă de mișcarea militantă Hamas din 2007.

Israelul a închis toate punctele de trecere din Gaza

Un oficial palestinian al Jihadului Islamic a confirmat că Tayseer al-Jaabari, pe care armata israeliană l-a descris drept principalul coordonator între Jihadul Islamic și Hamas, a fost ucis în atacurile care au lovit mai multe ținte din Gaza.

Loviturile au avut loc după ce Israelul l-a arestat pe Bassam al-Saadi, un lider de rang înalt al grupării palestiniene Jihadul Islamic, în timpul unui raid în orașul Jenin din Cisiordania ocupată, la începutul acestei săptămâni.

Ulterior, Israelul a închis toate punctele de trecere din Gaza și unele drumuri din apropiere de teama unor atacuri de represalii din partea grupului, care are un bastion în Gaza, restricționând și mai mult circulația palestinienilor, relatează zdg.

„Scopul acestei operațiuni este eliminarea unei amenințări concrete la adresa cetățenilor Israelului și a civililor care locuiesc în zonele adiacente Fâșiei Gaza”, a precizat premierul Yair Lapid.

Liderul Jihadului Islamic va răzbuna

Într-un interviu la televiziunea Al Mayadeen, un canal libanez pro-iranian, liderul Jihadului Islamic, Ziad al-Nakhala, a promis represalii pentru lovituri.

„Nu există linii roșii în această bătălie și Tel Aviv va cădea sub rachetele rezistenței, precum și toate orașele israeliene”, a declarat el.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că autoritățile se așteptau la atacuri cu rachete împotriva centrului Israelului, dar a precizat că bateriile antirachetă Iron Dome sunt operaționale.

El a spus că planurile de a permite intrarea camioanelor cu combustibil în Gaza pentru a menține operațională singura centrală electrică din zonă au fost abandonate în ultimul moment, deoarece serviciile de informații au detectat mișcări care indicau că atacurile asupra țintelor israeliene erau iminente, notează zdg.

articolul original.

8 morți și cel puțin 40 de răniți în atacul lansat de Israel asupra grupării Jihadul Islamic | VIDEO

5 August 2022 at 14:00
image

Israelul a declarat vineri, 5 august 2022, că a atacat Gaza. În plus, Israelul a mai declarat o „situație specială” pe frontul intern, după zile întregi de tensiuni în urma arestării unui militant palestinian de rang înalt în Cisiordania ocupată. Israelul viza gruparea Jihadul Islamic.

UPDATE 18:03. 8 morți și cel puțin 40 de răniți în atacul lansat de Israel asupra grupării Jihadul Islamic

Atacul declanșat de Israel vineri în Gaza s-a soldat, până la această oră, cu cel puțin 8 morți și alți 40 de răniți, inclusiv un militant de rang înalt, potrivit oficialilor palestinieni, scrie Associated Press.

Israelul a declarat că viza gruparea Jihadul Islamic, în contextul tensiunilor care s-au intensificat în ultimele zile după arestarea unui militant de rang înalt în Cisiordania ocupată, la începutul acestei săptămâni.

Știre inițială

S-a auzit o explozie în orașul Gaza, iar de la etajul șapte al unei clădiri înalte s-a putut vedea un nor gros de fum. Associated Press a scris că nu a fost foarte clar cine a fost vizat de atac.

#BREAKING #Gaza: Israeli warplanes launch attacks at several sites in Gaza #Palestine #Israel pic.twitter.com/OdTOf5CPcF

— Asian Strategic Times (@AST_HQ) August 5, 2022

Israelul a închis drumurile din jurul Fâșiei Gaza la începutul acestei săptămâni și a trimis întăriri la graniță, pregătindu-se pentru un atac de răzbunare după arestarea unui membru de rang înalt al grupării militante Jihadul Islamic în Cisiordania ocupată, luni.

Nu s-a anunțat imediat existența unor victime și nu a fost imediat clar în ce măsură situația se va agrava. Israelul și gruparea Hamas au purtat patru războaie și mai multe încăierări mai mici în cei 15 ani de când aceasta a preluat puterea de la forțele palestiniene rivale.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a vizitat vineri comunitățile din apropierea Fâșiei Gaza, afirmând că autoritățile pregătesc „acțiuni care vor elimina amenințarea din această regiune”, fără a da detalii.

Sursa foto: Asian Strategic Times

Citește și: Vicepremierul Ucrainei, într-un interviu pentru Europa FM: „Viața de dinainte de 24 februarie nu mai există. Nu va mai fi niciodată la fel” | VIDEO

articolul original.
  • There are no more articles
❌