ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ce farmacii vor fi deschise pe timpul mini-vacanței de 1 decembrie ?

29 November 2022 at 14:32
By: M.Ex.

Casa de Asigurări de Sănătate Brașov a confirmat astăzi programul farmaciilor din județul Brașov pentru perioada mini-vacanței de 1 decembrie.articolul original.

CJAS Buzău demarează o nouă sesiune de contractări de servicii medicale cu noi furnizori

28 November 2022 at 05:00

Pe parcursul lunii decembrie, Casa de Asigurări de Sănătate a județului Buzău oferă furnizorilor de servicii medicale, farmaceutice și dispozitive medicale care doresc să intre în relație contractuală cu sistemul public de asigurări sociale de sănătate, posibilitatea de a încheia contracte. 

Casa Județeană de Asigurări Sociale de Sănătate (CJAS) Buzău anunță că furnizorii noi de asistență medicală primară, asistență medicală de specialitate clinică, furnizori de medicamente (farmacii) și de dispozitive medicale, vor putea solicita intrarea în relații contractuale cu institutuția care gestionează bugetul destinat serviciilor medicale acordate la nivelul județului, din Fondul Unic Național de Servicii de Sănătate.

Asfel, în zilele de 7 și 8 decembrie până la ora 15.00, cererile și documentele necesare a figura în dosarele de contractare, conținând semnătura electronică extinsă pe fiecare filă, vor fi depuse la CJAS Buzău, în format electronic.

Până pe 8 decembrie la ora 17.00 vor fi verificate dosarele, iar la sediul CJAS și pe site-ul oficial al instituției va fi afișată lista cu furnizorii/ medicii ale căror dosare au fost respinse la contractare și motivele refuzului cu detalii exacte.

Eventualele contestații pot fi depuse, de cei nemulțumiți de respingerea dosarelor, până pe 9 decembrie, la ora 14.00, iar acestea vor fi soluționate până pe 12 decembrie, ora 14.00, când se vor afișa rezultatele.

Negocierea și semnarea documentelor de intrare în relație contractuală cu CJAS Buzău vor fi semnate în zilele de 12 și 13 decembrie până la ora 16.00.


articolul original.

Înghițim antibiotice cu pumnul și riscăm să nu mai putem fi tratați atunci când avem nevoie

23 November 2022 at 10:02

România ocupă primul loc în Europa la consumul de antibiotice, cu peste 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori, arată un studiu publicat de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC). 

Antibioticele reprezintă probabil cel mai mare progres medical al ultimului secol, au salvat sute de milioane de vieți, au scurtat durata suferințelor prin infecții şi, în numeroase alte cazuri, au prevenit apariția unor sechele ale infecțiilor. Devenite disponibile în anii 1940, antibioticele au ajutat la creșterea speranței de viață și oamenii au putut supraviețui unor infecții care odinioară erau mortale, dar supraprescrierea și consumul excesiv de antibiotice au dus la rezistența antimicrobiană, una dintre cele mai presante probleme de sănătate publică globală.

În 2019, s-au înregistrat aproape 5 milioane de decese la nivel global care au fost asociate cu rezistența la antibiotice (din care 1,3 milioane au fost atribuite direct acesteia), potrivit The Lancet. În același an, OMS a identificat 32 de antibiotice aflate în dezvoltare clinică ce se adresează listei OMS de agenți patogeni prioritari, însă doar 6 din cele 32 au fost clasificate ca inovatoare. Dezvoltarea unui nou antibiotic poate dura 10-15 ani și implică anumite costuri ce depășesc 1 miliard USD, iar în ultimii trei ani, niciun nou antibiotic nu a fost descoperit, în timp ce folosirea neadecvată a lor a dus la creșterea alarmantă a rezistenței la aceste medicamente. Lipsa accesului la antimicrobiene de calitate rămâne o problemă majoră de sănătate globală. OMS atrage atenția că, fără acțiuni constante de conștientizare a consumului responsabil de antibiotice, până în anul 2050, infecțiile rezistente la antibiotice ar putea provoca 10 milioane de decese pe an.

La nivel european, românii își administrează cele mai multe antibiotice „după ureche”, deși medicii atrag permanent atenția că afecțiunile virale nu se tratează cu antibiotice și pe lângă faptul că în astfel de cazuri, antibioticele nu oferă niciun beneficiu, crește rezistența bacteriilor față de antibioticele la care sunt expuse, făcând ca infecțiile determinate de bacteriile rezistente la antibiotice să fie mai greu de tratat.

Infecțiile căilor aeriene superioare (nas, sinusuri, faringe, laringe, ureche) sunt responsabile de o mare parte a consumului nejustificat de antibiotice. Cei mai mulți pacienți nu au nevoie de antibiotice, ci doar de medicație simptomatică (antitermice, antiinflamatoare, descongestionante nazale, vitamina C, etc.) pentru a se recupera. În jur de 90% din durerile în gât au o etiologie virală și nu necesită antibiotice. Rata ridicată de prescriere a antibioticelor pentru viroze respiratorii contribuie semnificativ la creșterea rezistenței bacteriene”, arată prof. dr. Codruț Sarafoleanu, secretar general Societatea Română de Rinologie.

Dr. Dina Mergeani

În România este interzisă eliberarea antibioticelor fără rețetă, dar în ultimul an, țara noastră se situează pe primul loc în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, după ce în ultimii 11 ani s-a aflat pe primele 5-6 locuri. Abuzul de antibiotice a determinat cele mai mari niveluri ale rezistenței la principalele antibiotice utilizabile pentru stafilococul auriu, pentru Pseudomonas aeruginosa (piocianic) şi unele dintre cele mai mari pentru bacterii de spital (Acinetobacter, Klebsiella pneumoniae) şi din afara spitalelor  (Escherichia coli -principala cauză de infecții urinare, pneumococ -principala cauză de pneumonii, sinuzite, otite și pentru enterococi). Pentru tratarea acestora este nevoie de antibiotice din ce în ce mai toxice şi mai costisitoare, iar în unele cazuri rămân foarte puține soluții de tratament, transmite Ministerul Sănătății.

Sezonul rece este în toi și vedem o explozie a cazurilor de viroze atât la adulți, cât și la copii. În România încă ne confruntăm deseori cu pacienți care vin în cabinete sau la farmacie pentru a cere antibiotice pentru a trata simple răceli sau dureri în gât. Este important să creștem gradul de educație, pentru a avea arme să tratăm infecții mai grave care chiar au nevoie de antimicrobiene”, a declarat dr. Dina Mergeani, Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Autoritățile medicale, medici, asociații profesionale, asociații de pacienți, mass-media și principalul producător de antibiotice din țara noastră și-au reunit eforturile în contextul „Zilei europene a informării despre antibiotice” (18 noiembrie) și a „Săptămânii mondiale a conștientizării antimicrobiene” (18-24 noiembrie).

Este important ca românii să înțeleagă cum putem trata corect o răceală comună sau o durere în gât, apelând de cele mai multe la tratamente simptomatice. Campania pe care o lansăm azi își propune să aducă în atenție obiceiurile de consum de antibiotice și să educe cu privire la rolul acestora și al altor medicamente în tratarea infecțiile căilor respiratorii superioare, a exlicat dr. Vlad Budu, președinte Executiv, Societatea Română de Rinologie.

Antibiotice Iași a desfășurat, la Iași și la București, campania „Tratează antibioticele cu grijă pentru un viitor fără grijă!”. „Este responsabilitatea noastră, a tuturor, și cu atât mai mult a companiei noastre, producător recunoscut în domeniu, să prevenim creșterea rezistenței antimicrobiene, astfel încât să păstrăm valoarea acestor medicamente de neînlocuit în terapeutică, pentru generațiile viitoare“, a declarat Andrada Cozac, manager medical Antibiotice Iași.

Studenții mediciniști ieșeni au organizat și un flash mob, pentru a atrage atenția asupra importanței utilizării responsabile și corecte a antibioticelor, salvatoare de vieți. Totodată, în cadrul unor workshop-uri, studenții și medicii rezidenți de diferite specialități, din Iași și București, au fost instruiți despre utilizarea corectă a antibioticelor în practica medicală. „Antibioticele reprezintă o descoperire științifică extrem de valoroasă, care a salvat zeci de milioane de vieți în ultimii 70 de ani și care reprezintă o zestre de mare preț a umanității. Cu toții trebuie să avem grijă să nu dăm ocazia bacteriilor să se modifice și să devină rezistente la antibiotice pentru că, în curând, nu vom avea resursele necesare tratării unor infecții pe care, acum, le considerăm banale. O misiune importantă pe care o avem este aceea de a păstra cât mai nealterată această achiziție, printr-o acțiune globală de utilizare rațională a antibioticelor atât la oameni, cât și la animale și în mediul înconjurător. Sunt extrem de încântată să contribui la acest demers al companiei Antibiotice care ne oferă posibilitatea să ne implicăm activ în acțiuni de susținere și conștientizare privind utilizarea responsabilă a antibioticelor”a subliniat prof. dr. Egidia Miftode, medic primar Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”.

De asemenea, la radio și în social media, medici reputați din diferite specialități au oferit sfaturi valoroase privind consumul și efectele administrării de antibiotice responsabile și au încercat să explice că între mitul „antibioticele tratează orice boală însoțită de febră” și cel potrivit căruia „antibioticele sunt dăunătoare și nu trebuie folosite”, administrarea responsabilă de antibiotice este cea mai bună și mai eficientă atitudine care poate fi abordată.

Cu toții au subliniat că gripa şi răceala sunt două exemple de infecții peste care antibioticele nu ne ajută să trecem. Cu toate acestea, un studiu realizat în mai 2022 arată că 49% dintre românii cu vârste între 25 și 34 de ani cred că antibioticele sunt eficiente pentru durerile în gât, 54% consideră că antibioticele sunt eficiente pentru răceli și gripă, 42% cred că antibioticele ar trebui să fie disponibile la cerere în farmacie, iar 35% că ar trebui să fie eloberate fără prescripție medicală.

,,În aproximativ 90% din infecțiile respiratorii, indiferent că vorbim de infecții acute ale căilor respiratorii, de faringite, rinite sau rinosinuzite, sunt cauzate de virusuri, iar administrarea antibioticului într-o patologie virală nu aduce absolut niciun beneficiu și chiar pot face mai mult rău decât bine”, au atras atenția medicii.

Dr Adrian Streinu-Cercel

Medicii infecționiști atrag atenția că antibioticele sunt o clasă specială de medicamente care, din cauză că lucrează împotriva unor agenți vii, împotriva unor bacterii care vor să supraviețuiască, spre deosebire de celelalte medicamente, își limitează efectul în timp și ,,chiar dacă le utilizăm corect, dar mai ales când le utilizăm incorect, contribuim la limitarea efectului antibioticelor utilizate împotriva unora sau altora dintre speciile bacteriene implicate în infecții”.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, medic primar boli infecțioase Institutul Matei Balș București, a explicat că „antibioticele sunt medicamente de neînlocuit, un motiv în plus pentru a le administra corect și numai atunci când este necesar. Acționând în acest mod, cu siguranță vom putea reduce din actualele forme de rezistență bacteriană la antibioticele în uz și vom putea preveni și apariția altor germeni rezistenți. Însă la acest deziderat, în mod obligatoriu va trebui să adăugăm și o educație medicală corectă, pentru toți participanții, adică pacienți, oameni de rând, și nu în ultimul rând medici, asistenți medicali”. 

Dr. Mihai Craiu

Referitor la principiile de prescriere corectă a antibioticelor și modul în care trebuie acționat în cazul copiilor, conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, a arătat că atunci când copilul răcește sau are febră, de multe ori, părinții se gândesc dacă trebuie sau nu să-l ducă în colectivitate și la administrarea de tratamente naturiste sau la tratamente cu antibiotice sau la cortizon. „Răspunsul scurt este că ar trebui să decidă medicul nostru, medicul de familie, medicul specialist al copilului. De ce? Pentru că un antibiotic folosit când nu este cazul, lasă în urma sa numai microbi rezistenți, iar următoarea infecție va fi mai greu de tratat. Iar bolile realmente bacteriene, tratate cu siropuri de plante, nu se vindecă niciodată”.

În completare, dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, director medical Institutul „Matei Balș” București a subliniat că „antibioticele se recomandă strict pacienților care au infecții bacteriene. Virozele nu se pot trata cu antibiotic. Antibioticul poate fi prescris doar de către medic, trebuie să fim atenți pentru ce luăm antibiotice, pentru ce interval de timp. Antibioticul potrivit pentru fiecare pacient ține de tipul de infecție și de istoricul medical al acestuia”.

Dr Valeria Herdea

Dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, Președinte AREPMF – Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, spune că „utilizarea judicioasă a antibioticelor ne ferește de a dezvolta rezistența microbiană dată de antibiotice” iar „păstrarea sănătății reprezintă o responsabilitate a tuturor, este o responsabilitate care privește în primul rând prezentul, apoi viitorul nostru”. 

Dr. Sandra Alexiu, medic primar medicină de familie, președinte al Asociației Medicilor de Familie București, aa arătat, pe de altă parte, că „în ultimii 40 de ani, nu s-au descoperit molecule noi, de aceea trebuie să le folosim foarte eficient pe cele pe care le avem. Una dintre metode este să facem o pauză în utilizarea lor, astfel încât să treacă niste ani și microbii să se dezobișnuiască de antibioticul respectiv. În acest fel putem să combatem cu eficiență rezistența la antibiotic”.

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), consideră că este necesar să fie găsite și soluții „pentru a scădea acest consum de antibiotice”, pentru că „orice creștere a consumului va crește rezistența și vom ajunge să nu mai putem să tratăm boli infecțioase”.

O veste bună privind reducerea răspândirii bacteriilor rezistente la antibiotice în spitale vine de la Universitatea din Queensland, Australia. Dr. Patrick Harris și dr. Brian Forde de la Centrul de Cercetare Clinică al UQ au ​​folosit secvențierea genomică integrală ca instrument de supraveghere pentru a identifica, urmări și destabiliza agenții patogeni care provoacă infecții asociate asistenței medicale (IAAM). Testarea genomică poate preveni sute de infecții, economisind milioane de dolari prin reducerea costurilor serviciilor de îngrijire”, iar în același timp „poate duce la reducerea suferinței și la scăderea numărului de decese, susține dr. Harris, care arată că mai mult de 9% dintre persoanele internate în spital vor dobândi o infecție asociată, iar costul tratamentului devine o povară uriașă pentru sistemul de sănătate”.

Studiul de patru ani a comparat bacteriile rezistente la antibiotice, colectate de la pacienți din spitalele din Queensland, pentru a identifica legăturile genomice și, la rândul lor, rata de transmitere de la pacient la pacient. Implementarea secvențierii în acest mod a însemnat că am putea identifica, urmări și întrerupe transmiterea acestor bacterii în timp real, a declarat dr. Forde, care consideră că deși costisitoare și dificil de implementat, strategiile de prevenire a infecțiilor, bazate pe aceste abordări genomice, vor deveni probabil noul standard de aur și vor duce la economii pentru sistemul de sănătate prin îmbunătățirea prevenției IAAM.


articolul original.

Românii cumpără medicamente din străinătate

15 November 2022 at 06:36
By: M.Ex.

În fiecare an România se confruntă cu cel puţin o criză a medicamentelor. Periodic, din farmaciile din România dispar anticoagulantele, medicamente oncologice, pentru afecţiuni endocrinologice sau boli cardiovasculare. Singura soluţie a pacienţilor este să le comande din străinătate, iar asta se vede în creşterea vânzărilor companiilor autorizate în acest sens.

România cheltuie anual 44% din fondurile alocate sănătăţii pentru serviciile spitaliceşti, cea mai mare pondere înregistrată la nivelul ţărilor UE şi este pe locul 4 în Europa în ceea ce priveşte rata deceselor evitabile prin prevenţie sau ale căror cauze sunt tratabile. De altfel, pacienţii din România alocă pentru prevenţie doar 1% din totalul cheltuielilor lunare, aproximativ 20 de euro, comparativ cu media europeană de 102 euro.

„M-am lovit personal de această lipsă cronică și, de prea multe ori, inexplicabilă de medicamente din România. Știam că, în cazul în care aș avea nevoie de vreun tratament, aș opta pentru medicamente complexe, din ingrediente de origine animală sau minerală, însă acestea erau de negăsit în România. Pentru liniștea mea mi-am creat un stoc personal pe care l-am comandat din Germania, împreună cu alți prieteni. Am acționat preventiv, lucru pe care foarte mulți români nu îl fac, fie pentru că nu conștientizează importanța lui, fie pentru că nu și-l permit. Problema este că evitarea unor cheltuieli preventive devine o chestiune mult mai costisitoare atunci când se ajunge la nevoia de tratament”, a declarat Ciprian Militaru, fondatorul EUmed.ro.

Conform datelor Eurostat cheltuielile pentru sănătate în România au crescut în ultimul deceniu, dar rămân la al doilea cel mai scăzut nivel din UE, atât ca procent din PIB (5,7% în intervalul 2015-2019), cât și la nivel de individ. Totodată, în perioada 2015-2019 România a cheltuit mai puțin de jumătate din media pe cap de locuitor din țările UE, respectiv 1.310 euro, față de 3.523 euro la nivel european.

„Avantajul prevenției este că ea are întodeauna un cost semnificativ mai mic decât tratarea. O prevenție mai ieftină poate însemna de exemplu mai multă mișcare, sport, timp petrecut în aer liber, un capitol la care România are mult de recuperat”, a spus Ciprian Militaru, fondatorul EUmed.ro.

În aceste condiţii produsele de prevenție au o pondere de aproximativ 50% din comerțul derulat de EUmed.ro pe piața din România. În perioada sărbătorilor religioase clienții caută produse destinate digestiei sau florei intestinale, iar vara și primăvara suplimente alimentare pentru slăbit. Primăvara sunt căutate mai ales produse pentru reducerea reacțiilor alergice, în special a celor provocate de ambrozie, iar vara crește cererea pentru produsele de protecție solară. Ultimii ani au arătat însă un interes tot mai crescut față de produsele de întărire a imunității.

Eumed este o farmacie înființată în 2010 de antreprenorul român Ciprian Militaru, în orașul Emmerich din Germania. În 2021 compania și-a mutat sediul în Stuttgart. Comercializează atât medicamente clasice, cât și produse homeopate și antroposofice, numai în 2021 înregistrând venituri de 4,6 milioane de euro.

articolul original.

Rețelele de farmacii din România s-au extins prin achiziția de afaceri mai mici

11 November 2022 at 12:30
image

În ultimele 12 luni, reţelele de farmacii, atât cele active naţional, cât şi cele regionale, au anunţat achiziţia unor businessuri mai mici, cele şapte tranzacţii adunate de ZF vizând un număr total de 155 de unităţi farmaceutice.

la achiziţii în acest domeniu a fost Dr. Max/ Sensiblu, cu trei din şapte tranzacţii.

Şi în curtea retailerilor mai mici, cu prezenţă doar în câteva judeţe, s-au adăugat noi farmacii în urma unor achiziţii, deşi au cumpărat mai puţine unităţi faţă de operatorii naţionali.

Ce achiziții au făcut rețelele de farmacii din România?

Cea mai mare tranzacţie ca număr de unităţi a bifat-o Dr. Max Group, care a anunţat în octombrie 2022 achiziţia farmaciilor şi a diviziei de distribuţie a ungurilor de la Gedeon Richter.

Tranzacţia este evaluată la peste 20 mil. euro, potrivit surselor ZF, şi include 94 de farmacii Richter, aflându-se în analiza Concurenţei.

Această mutare duce din portofoliul Sensiblu/ Dr. Max la peste 800 de unităţi şi apropie jucătorul de liderul pieţei, Catena, care are 900 de farmacii la nivel naţional.

articolul original.

Consiliul Concurenței, în control la distribuitorii de medicamente. Farmaciile mici se plâng că nu reușesc să se aprovizioneze precum cele mari

9 November 2022 at 11:14
image
articolul original.

Lista medicamentelor gratuite și compensate, extinsă de la 1 decembrie

2 November 2022 at 10:51

Ministerul Sănătății anunță că vor fi introduse 21 de noi molecule pentru tratamente destinate pacienților cu boli oncologice, endocrine și metabolice, Parkinson, insuficiență cardiacă, afecțiuni pulmonare, angioedem ereditar și amiotrofie spinală. 

Guvernul României a aprobat miercuri, 2 noiembrie, proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, anunță Ministerul Sănătății.

Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede introducerea unui număr de 21 molecule noi destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, Parkinson, insuficiență cardiacă, boli endocrine și metabolice, afecțiuni pulmonare cronice, angioedem ereditar și amiotrofie spinală musculară. Cele mai multe medicamente nou introduse în listă, respectiv 8, sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice”, precizează MS.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, este „imperios necesar ca măsurile cuprinse în acest proiect să aibă aplicabilitate începând cu data de 1 februarie 2023, pentru medicamentele incluse necondiționat cu impact bugetar, și începând cu data de 1 decembrie 2022, pentru medicamentele incluse necondiționat fără impact bugetar sau cu impact bugetar neutru, precum și pentru medicamentele incluse condiționat”.

Astfel, impactul asupra bugetului FNUASS este neutru sau negativ pentru 3 medicamente, iar pentru alte 8, încheierea contractelor cost-volum se va ]ncadra în limita maximă a sumei până la care CNAS este autorizată să încheie contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat, în 2022.

Cel mai mare impact bugetar este estimat pentru medicamentul onasemnogen abeparvovec (Zolgensma), indicat în tratamentul amiotrofiei spinale musculare. Costul terapiei pentru un pacient (administrare unică) este de peste 2 milioane euro, astfel că, într-un an, maxim 35 de pacienți ar putea beneficia de acest tratament.

Este a treia actualizare a listei de medicamente gratuite și compensate din acest an și se înscrie în cadrul politicii actuale susținute de Ministerul Sănătății de creștere a accesului mai rapid la medicamente inovative și  intră în vigoare de la 1 decembrie 2022”, menționează MS.

Potrivit actului normativ, în sublista A (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor compensate cu 90% din prețul de referință, de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu), se introduce 1 tratament: galcanezumab (indicat în profilaxia migrenei).

Medicamentul omalizumab (tratamentul pacienților cu astm alergic) este mutat din sublista A (compensare 90%) în sublista C, secțiunea C1 (compensare 100%).

În sublista C, secțiunea C1 (medicamente compensate 100%, pentru tratament ambulatoriu) se introduc 7 molecule (3 sunt noi): dapagliflozin, empagliflozin (diabet zaharat, insuficiență cardiacă), selumetinib (neurofibroame plexiforme), tocilizumab (poliartrită reumatoidă), lumasiran (hiperoxalurie primară tip 1), omalizumab (transferat din sublista  A) și canakinumab (sindroame febrile periodice, alte sindroame, febră familială mediteraneană).

În sublista C, secțiunea C2 (medicamente compensate 100% de care beneficiază asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ, atât în ambulatoriu cât şi în spital) se introduc 11 DCI-uri (10 sunt noi): fedratinib, brigatinibgemtuzumab ozogamicin, mogamulizumabvaccin BCG, acalabrutinib, paclitaxel, enzalutamidă (programul național de oncologie), treprostinil (programul naţional de diagnostic și tratament pentru boli rare și sepsis sever/ hipertensiune pulmonară), conestat alfa (angioedem ereditar) și onasemnogen abeparvovec (amiotrofie spinală musculară).

În sublista C, secțiunea C3 (medicamente compensate 100%, de care beneficiază, în tratamentul ambulatoriu, copiii până la 18 ani și tinerii între 18 și 26 de ani dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi și nu realizează venituri, precum şi gravidele şi lehuzele) se introduce 1 medicament: propranolol (afecțiuni cardiovasculare).

În sublista D (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor compensate 20% de care beneficiază asiguraţii în tratament ambulatoriu) se introduce 1 nou DCI: combinații candesartan cilexetil+ amlodipină (pentru controlul tensiunii arteriale).


articolul original.

Program de gardă farmacii – Slobozia, luna NOIEMBRIE 2022

1 November 2022 at 13:20
image

Asigurarea programului de gardă (orele 08:00-1:00) al farmaciilor din Municipiul Slobozia, luna NOIEMBRIE 2022

1 01.11.2022 Farmacia Catena Str. Matei Basarab, bl. MB9, (parter) 08.00-1.00 08.00-19.00 08.00-16.00
2 02.11.2022 Farmacia Catena Str. Matei Basarab, nr. 8-10 (Complex Maltex) 08.00-1.00 08.00-19.00 08.00-16.00
3 03.11.2022 Farmacia Catena Str. Matei Basarab, bl. J2-K1 (parter) 08.00-1.00 08.00-19.00 08.00-16.00
4 04.11.2022 Farmacia Diana Lacului Str. Lacului, nr. 2A 08.00-1.00 08.00-20.00 08.00-14.00
5 05.11.2022 Farmacia Farmaliv Str. Matei Basarab, bl. 32 (parter – zona Elegant) 08.00-14.00    20.00-1.00 08.00-14.00 08.00-14.00
6 06.11.2022 Farmacia Galenus Str. Matei Basarab, bl. J2 (parter) 08.00-1.00 08.00-14.00 08.00-18.00
7 07.11.2022 Farmacia Help Net B-dul Cosminului, bl. 16-17 (parter) 08.00-20.00    22.00-1.00
8 08.11.2022 Farmacia Diana Str. Decebal, bl. U50, sc. B, ap. 1 08.00-1.00 08.00-20.00 08.00-14.00
9 09.11.2022 Farmacia MB Farm Str. Matei Basarab, bl. MB6 (parter) 08.00-1.00 08.00-15.00
10 10.11.2022 Farmacia Natalia Farm Str. Decebal, bl. U50 (parter) 07.30-1.00 09.00-17.00 09.00-17.00
11 11.11.2022 Farmacia Negriiă B-dul Cosminului, bl. 14 (parter) 07.30-1.00 09.00-17.00 09.00-17.00
12 12.11.2022 Farmacia Catena Str. Decebal, bl. U50 (parter) 08.00-18.00    21.00-1.00 08.00-18.00 08.00-14.00
13 13.11.2022 Farmacia Dr.Max Str. Matei Basarab, bl. Jl (parter) 08.00-20.00    21.00-1.00 09.00-19.00 08.00-14.00
14 14.11.2022 Farmacia Vio-farra Str. Decebal, bl. F5 (parter) 08.00-17.00    21.00-1.00
15 15.11.2022 Farmacia Diana PECO Str. Matei Basarab, bl. A, Ansamblul PECO 08.00-1.00 08.00-20.00 08.00-14.00
16 16.11.2022 Farmacia Dona Str. Unirii, bl. U40 (parter) 07.30-1.00 08.00-16.00 08.00-14.00
17 17.11.2022 Farmacia Negriiă B-dul Matei Basarab, bl. J 2 (parter) 07.30-1.00 09.00-17.00 09.00-17.00
18 18.11.2022 Farmacia Catena Str. Matei Basarab, bl. MB9, (parter) 08.00-1.00 08.00-19.00 08.00-16.00
19 19.11.2022 Farmacia Catena Str. Matei Basarab, nr. 8-10 (Complex Maltex) 08.00-19.00    20.00-1.00 08.00-19.00 08.00-16.00
20 20.11.2022 Farmacia Catena Str. Matei Basarab, bl. J2-K1 (parter) 08.00-16.00    20.00-1.00 08.00-19.00 08.00-16.00
21 21.11.2022 Farmacia Diana Lacului Str. Lacului, nr. 2A 08.00-1.00 08.00-20.00 08.00-14.00
22 22.11.2022 Farmacia Farmaliv Str. Matei Basarab, bl. 32 (parter – zona Elegant) 08.00-1.00 08.00-14.00 08.00-14.00
23 23.11.2022 Farmacia Galenus Str. Matei Basarab, bl. J2 (parter) 08.00-1.00 08.00-14.00 08.00-18.00
24 24.11.2022 Farmacia Help Net B-dul Cosminului, bl. 16-17 (parter) 08.00-20.00    22.00-1.00
25 25.11.2022 Farmacia Diana Str. Decebal, bl. U50, sc. B, ap. 1 08.00-1.00 08.00-20.00 08.00-14.00
26 26.11.2022 Farmacia MB Farm Str. Matei Basarab, bl. MB6 (parter) 08.00-15.00    20.00-1.00 08.00-15.00
27 27.11.2022 Farmacia Natalia Farm Str. Decebal, bl. U50 (parter) 17.00-1.00 09.00-17.00
28 28.11.2022 Farmacia Negriiă B-dul Cosminului, bl. I 4 (parter) 07.30-1.00 09.00-17.00 09.00-17.00
29 29.11.2022 Farmacia Catena Str. Decebal, bl. U50 (parter) 07.30-20.30   22.00-1.00 08.00-18.00 08.00-14.00
30 30.11.2022 Farmacia Dr.Max Str. Matei Basarab, bl. Jl (parter) 08.00-20.00   21.00-1.00 09.00-19.00 08.00-14.00
Farmacia Help Net Complex Kaufland Slobozia 09.00-21.00 09.00-20.00
articolul original.

Mai multe medicamente generice riscă să dispară de pe piață. Un grup de lucru guvernamental caută soluții

28 October 2022 at 10:29

În contextul în care industria farma avertizază că vor dispărea din farmacii mai multe medicamente, Ministerul Sănătății a constituit un grup de lucru pentru a identifica un nou mod de calcul al prețurilor medicamentelor, pentru a evita retragerea medicamentelor generice de pe piață.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a avertizat, joi, că o parte din medicamentele fabricate în România riscă să dispară în curând de pe piață, din cauza exploziei prețurilor la utilități, materii prime și materiale necesare fabricării produselor farmaceutice, dacă autoritățile nu vor avea o reacție rapidă pentru a adapta prețurile medicamentelor astfel încât acestea „să reflecte variațiile din economia reală actuală”.

De medicamente generice au nevoie 70% dintre pacienții cu boli cronice. Medicamentele inovatoare care le înlocuiesc sunt mult mai scumpe, iar mulți dintre bolnavi nu și le permit, așa că în lipsa tratamentelor mai ieftine pe care le foloseau bolile lor se vor agrava.

Vineri, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a nunțat că la nivel guvernamental a fost deja constituit un grup de lucru care se preocupă de găsirea unui mod de calcul al preţului care „să nu descurajeze prezenţa pe piaţă a medicamentelor generice”.

Trebuie să ne gândim, pe de o parte, la accesul oamenilor la medicamente, în special la medicamentele generice, pentru că în România se produc medicamente generice în acest moment”, a precizat ministrul Rafila.

În prezent, medicamentele generice reprezintă mai mult de 75%, din punct de vedere al cantităţii, din piaţa medicamentelor”, iar în acest context, ministrul recunoaște și că „medicamentele esenţiale sunt concentrate în această zonă, a medicamentelor generice”.

Ministrul Sănătății a subliniat că autoritățile sunt preocupate „foarte serios” de găsirea unor soluții, „mai ales în condiţiile în care costurile la energie au crescut foarte mult, este evident că şi producătorii de medicamente au fost afectaţi şi atunci încercăm să găsim un mod de calcul al preţului care să nu descurajeze prezenţa pe piaţă a medicamentelor generice, inclusiv a celor ieftine”, a spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Una dintre deciziile care pot fi luate „rapid” vizează medicamentele care nu mai sunt pe piață. „De multe ori, molecula de referinţă este a unui produs care, de exemplu, a dispărut, nu se mai găseşte pe piaţă. Această situaţie o vom reglementa rapid şi moleculele care nu se mai găsesc pe piaţă, un anumit produs, evident nu mai trebuie să constituie o referinţă, pentru că o referinţă are un sens atunci când ea se găseşte pe piaţă”, a explicat ministrul, subliniind că nu se poate face referință „la ceva care nu există şi care produce practic pierderi economice altor agenţi”.

Medicamentele generice sunt echivalente ale medicamentelor inovative sau originale și conțin aceleași substanțe active ca și produsele inovative, fiind disponibile în aceleași concentrații și aceleași forme farmaceutice ca și medicamentele inovative, dar sunt mai ieftine comparativ cu medicamentele inovative, deoarece fabricarea acestor medicamente nu include dezvoltarea medicamentului de la zero și nici toate categoriile de studii clinice necesare pentru autorizarea unui medicament original, pe care producătorul acestuia le efectuează.

Potrivit datelor PRIMER, prețurile substanțelor active utilizate în industria farmaceutică au înregistrat creșteri masive comparativ cu anul anterior, astfel că paracetamolul are un cost mai ridicat cu 278%, carbamazepina s-a scumpit cu 197%, iar pentru fitomenadionă (vitamina k1) prețul a crescut cu 110%.


articolul original.

Președintele Iohannis cere reexaminarea legii privind medicamentele expirate și înființarea farmaciilor universitare

27 October 2022 at 07:04

Șeful statului consideră că legea adoptată de Parlament și trimisă la promulgare conține reglementări incomplete, de natură să creeze „confuzie în aplicare”, iar unele dintre „textele nou-introduse creează o situaţie de insecuritate juridică pentru destinatarii săi”.

Presedintele Klaus Iohannis

Legea prin care Parlamentul a modificat Legea 95/2006, a Sănătății, și introduce obligativitatea unei menţiuni exprese în conţinutul materialelor publicitare pentru medicamente destinate publicului larg (potrivit căreia medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase) și creează posibilitatea înfiinţării farmaciilor universitare de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, destinate desfăşurării activităţii didactice şi a pregătirii practice a studenţilor, trimisă la promulgare pe 10 octombrie, a fost întoarsă astăzi, în Parlament, pentru reexaminare, de președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului consideră că „unele dintre dispoziţiile legii transmise la promulgare sunt neclare, de natură să genereze dificultăţi în aplicare şi, prin urmare, se impun a fi reexaminate de către Parlament”, potrivit cererii de reexaminare.

Referitor la medicamentele expirate, președintele Iohannis susține că forma adoptată de Parlament a actului normativ transmis la promulgares-a îndepărtat în mod vădit de la scopul urmărit de iniţiatorii săi”, iar analiza comparativă a textelor inițial și adoptat creează confuzie.

În cererea de reexaminare se explică faptul că, potrivit expunerii de motive, deși intervenţiile legislative vizau introducerea pe ambalajul medicamentului a atenţionării speciale destinate utilizatorilor de produse farmaceutice cu privire la necesitatea returnării medicamentelor expirate în farmacii, pentru eliminarea corespunzătoare a acestora, menţiunea potrivit căreia „medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase”, nu prevede și modul concret în care vor fi colectate şi eliminate corespunzător aceste deşeuri periculoase.

În ceea ce privește introducerea în lege a unor dispoziţii privind înfiinţarea farmaciilor universitare, președintele Klaus Iohannis consideră că „legea supusă reexaminării determină modificări semnificative în organizarea şi funcţionarea sistemului farmaceutic, înfiinţând un nou tip de unitate farmaceutică, printr-o normă de completare a prevederilor referitoare la autorizarea exercitării profesiei de farmacist cuprinse în art. 575 din Legea nr. 95/2006. Însă noile prevederi introduse prin legea adoptată de Parlament nu stabilesc cum se vor aplica acestea în raport cu dispoziţiile legii speciale – Legea farmaciei nr. 266/2008, prin care sunt reglementate expres şi limitativ tipurile de unităţi farmaceutice prin care se asigură asistenţa farmaceutică a populaţiei, respectiv farmacia comunitară, farmacia cu circuit închis şi drogheria. Cu privire la posibilitatea înfiinţării unui nou tip, acela de farmacie universitară, legea supusă reexaminării prevede doar că numărul acestora depinde de numărul de studenţi din cadrul facultăţii de farmacie, stabilind expres că acestora nu li se aplică, în vederea autorizării de funcţionare, prevederile criteriului demografic prevăzut de Legea nr. 266/2008”, se arată în cererea de reexaminare.

În cererea de reexaminare se arată că, potrivit Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă, actele normative trebuie să se integreze organic în sistemul legislaţiei, iar dispoziţiile acestora trebuie corelate cu prevederile actelor normative cu forţă juridică superioară sau cu actele cu aceeaşi forţă juridică cu care se află în conexiune.

Șeful statului consideră însă că „textele nou-introduse (în legea trimisă la promulgare -n.r.) creează o situaţie de insecuritate juridică pentru destinatarii săi”.  Această situație este generată de faptul că „legea adoptată de Parlament nu prevede dispoziţii referitoare la condiţiile şi scopul înfiinţării farmaciilor universitare, modul de organizare şi funcţionare a acestora, prevederi privind mutarea sediului, transferul, întreruperea temporară sau încetarea activităţii. Mai mult de atât, nu sunt stabilite care sunt autorităţile de supraveghere şi control a activităţii acestor farmacii sau răspunderea şi sancţiunile aplicate în cazul nerespectării dispoziţiilor legale”, se menționează în cererea de revizuire.

Președintele Iohannis subliniază că numai prin reglementarea expresă a unor asemenea condiţii şi criterii de înfiinţare a acestor categorii de farmacii, legiuitorul se poate asigura că organizarea şi funcţionarea noilor entităţi farmaceutice „răspunde cerinţelor de legalitate, în conformitate cu interesul public, corespunzător nevoii de medicaţie şi problemelor de sănătate ale pacientului, care să garanteze asistenţa farmaceutică a populaţiei, integrată şi continuă, dar care să nu pericliteze în niciun fel sănătatea şi siguranţa publică”.

De asemenea, președintele consideră că norma referitoare la posibilitatea universităţilor de medicină şi farmacie de a acredita farmacii comunitare pentru a desfăşura activitate de pregătire practică a studenţilor, asociată activităţii didactice, intră în contradicţie cu Legea nr. 266/2008 potrivit căreia: „Sub îndrumarea şi controlul unui farmacist cu drept de liberă practică, în farmacia comunitară îşi pot efectua stagiul profesional studenţii sau alte persoane aflate în procesul de învăţământ farmaceutic”.

Cele două ipoteze normative sunt de natură să creeze confuzie în aplicare, întrucât nu este clar după ce reguli se va desfăşura activitatea de pregătire practică a studenţilor în cadrul unei farmacii comunitare”, se arată în cererea de reexaminare.

Legea a fost adoptată de Pralament pe 27 septembrie 2022, cu 204 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” și și 49 de abțineri și a fost trimisă la promulgare pe 10 octombrie.


articolul original.

Performerii celei de-a VII-a ediții a „Academiei a+” și-au încheiat pregătirea la Antibiotice

25 October 2022 at 07:22

Prin progranul „Perform a+”, susținut de compania Antibiotice Iași, tinerii care astăzi și-au primit diplomele au învățat să-și dezvolte competențele și cunoașterea în domeniul cercetării și fabricației medicamentelor. 

S-au finalizat cursurile celei de-a VII-a ediții a proiectului Perform a+, iar cei 36 de noi „performeri” selectați din rândul studenților care au depus aplicații în lunile de vară și-au primit astăzi diplomele, după cinci săptămâni în care au avut ocazia să învețe, alături de specialiștii companiei Antibiotice Iași, „procesele complexe implicate în cercetarea, verificarea calității și producției unui medicament să devină din necunoscute, «cunoscutele» care să îi atragă” în profesie.  

Entuziaști, dornici să învețe și să dea formă concretă ideilor pe care le au, încrezători că ar putea muta munții din loc! Așa arată noua promoție de absolvenți ai proiectului Perform a+, ediția cu numărul 7, un proiect de dezvoltare a competențelor, destinat extinderii cunoșterii pentru absolvenții cu studii superioare, spre universul vast al cercetării și fabricației de medicamente”, transmite Antibiotice SA, într-un comunicat.

După ce, timp de o lună de zile în care au aprofundat noțiuni despre fabricația și controlul produselor farmaceutice, tehnologii de fabricație, verificarea eficacitității și siguranței medicamentelor, cei 36 de „performeri” și-au primit diplomele de absolvire, menționează compania. Dobândirea noțiunilor esențiale din domeniul fabricației medicamentelor le va permite participarea la procesele de selecție pentru ocuparea viitoarelor posturi vacante din cadrul companiei, se arată în comunicat.

Mă bucur că, în sfârșit, am avut posibilitatea să văd procese și etape de fabricație, pe care anterior puteam doar să mi le imaginez. Sunt încântată și surprinsă să aflu că în Iași și în România există fabrici care produc medicamente care ajung în țări din toată lumea”, a povestit Miruna Andrei, absolventă a facultății de Farmacie din cadrul UMF Iași.

Am revenit în Antibiotice, pentru a doua oară, după ce am urmat și un stagiu de practică aici. Îmi doresc mult să fac performanță în domeniul în care am absolvit iar Antibiotice este compania care îmi poate oferi asta”, a declarat și Mihaela Pioară, absolventă a facultății de Biologie.

Producătorul de medicamente Antibiotice menționează că „an de an, proiectul Perform a+ și-a extins adresabilitatea astfel încât, în 2022, absolvenți și masteranzi de la 4 facultăți ieșene – UMF Iasi – facultatea de Farmacie, „Al. I. Cuza” Iași – facultățile de Biologie și Chimie și Universitatea „Ghe. Asachi” Iași – Facultatea de Inginerie chimică și protecția și protecția mediului, „Cristofor Simionescu” – au avut șansa să participe la acest proiect”.

Ca urmare a parcurgerii acestui program de dezvoltare a competențelor, realizat în parteneriat cu mediul universitar ieșean, peste 150 de tineri au fost inițiați în fabricația și cercetarea medicamentelor generice, iar din rândul participanților la Perform a+, aproximativ 25% și-au găsit în Antibiotice, compania care să îi sprijine în dezvoltarea unei cariere de succes și au fost recrutați în decursul ultimilor ani, pentru ocuparea posturilor disponibile în companie.


articolul original.

Consilierul prezidențial Diana Păun pledează pentru un sistem competitiv de stimulare a corpului medical

19 October 2022 at 04:33

Prezentă la cea de-a 11-a ediție a Forumului Industriei Farmaceutice, reprezentanta Administrației Prezidențiale a spus că trebuie reformat sistemul sanitar și regândită finanţarea serviciilor medicale şi a medicamentelor ținând cont, între altele, de performață.

Cea de-a XI-a ediție FIF a încercat să ofere o perspectivă asupra industriei farmaceutice, iar autoritățile și experții din domeniul farmaceutic au discutat despre tendințele viitoare, analizând diferitele instrumente de implicare și modul în care industria abordează nevoile de a furniza metode tangibile pentru adaptarea la noile realități. Manageri ai marilor companii producătoare, companii de import și distribuție s-au aflat față în față cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Consiliului Concurenței, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Asociații de pacienți și specialiști în domeniu au discutat și au încercat să stabilească priorități pentru bunăstarea și creșterea relevantă a domeniului farmaceuitc, pentru economie și cetățeni, în contextul creșterilor de prețuri și al impactului acestora.

Teme precum „Gestionarea efectelor crizei pandemice și imapctul pentru industrie”;  „Rearanjarea modelelor de business în industria Farma”; „Perspective asupra taxei clawback și efectele implicate”; „Telemedicina ca beneficiu sau piedică în evoluția stării de sănătate”; „Accesul la servicii medicale compensate”; „Scumpirile în lant din anul 2022”; „Accesul pacienților la medicamente inovatoare”; „Inegalitatea dintre cetățenii români și cetățenii celorlalte țări UE”; „Asigurarea accesului universal la imunizare în România – legea vaccinării”;  „Medicamente retrase de pe piață” au fost dezbătute pe larg de participanți.

Diana Paun

Consilierul prezidenţial pe probleme de sănătate, Diana Loreta Păun a declarat, în cadul Conferinței, că ar trebui reformat sistemul sanitar și regândită finanţarea serviciilor medicale şi a medicamentelor ținând cont, între altele, de performață.

În opinia sa, rambursarea se poate face „per serviciu”, dar ar trebui avută în vedere și plata per performanţă, pentru că, aşa cum se știe, la acest moment există „salarii fixe – salariu tarifar pentru medicii din spitalele publice şi indiferent de activitatea pe care o îndeplineşte medicul pe perioada programului de lucru, salariu este acelaşi. Nu există un sistem competitiv de stimulare a corpului medical pentru acordarea de servicii medicale de calitate. Este adevărat că salariile au crescut şi toată lumea recunoaşte asta, dar poate că ar fi necesară o analiză a modului în care serviciile medicale au crescut în paralel cu creşterea salariilor sau întrebarea este dacă au crescut”, a spus dr. Diana Păun, subliniind că folosirea aceleiaşi scheme terapeutice „nu va mai fi de viitor”, având în vedere că fiecare pacient are particularităţile sale genetice, epigenetice, de relaţie cu mediul, iar tratamentele trebuie adaptate personalizat.

Politica de vaccinare are, de asemenea, nevoie de reformare, consideră consilierul prezidențial pe probleme de sănătate. Conf. dr. Diana Loreta Păun a amintit că deși se discută de ani de zile despre vaccinarea în farmacii, nu s-a reuşit nici până la acest moment să se concretizeze acest proiect. „Haideţi să recunoaştem că vaccinarea în farmacii, cum este şi testarea în farmacii, reprezintă un bun instrument de facilitare a accesului populaţiei la imunizare împotriva gripei sezoniere. Sunt mulţi cei care doresc să se vaccineze rapid, sigur. Ideal ar fi să o facă în farmacii”, a declarat consilierul prezidenţial.

Dr. Diana Păun a menționat că politicile sanitare privind industria farma bazată pe dovezi reprezintă o altă prioritate, afirmând că accesul pacienţilor la medicamente rămâne în continuare „o provocare pentru România”, în contextul în care aproape două treimi din totalul cheltuielilor „directe – formale” sunt destinate produselor farmaceutice. „Politica medicamentului în România trebuie să asigure în primul rând sustenabilitatea aprovizionării cu medicamente”, dar și accesul la terapii inovative, iar în același timp trebuie promovată „utilizarea cu discernământ a medicamentelor în condiţii de siguranţă, pentru că vorbim despre siguranţa pacientului pentru limitarea în primul rând a apariţiei reacţiilor adverse şi a rezistenţei microbiene despre care se vorbeşte atât de mult”, a punctat reprezentantul Administrației Prezidențiale.

Dr. Diana Păun a atras atenția, de asemenea, că România se poziţionează în continuare pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte timpul de aşteptare al pacienţilor pentru medicamente de ultimă generaţie și susținându-și afirmația cu datele studiului Patients W.A.I.T. Indicator 2021, potrivit căruia „timpul de la aprobarea de punere pe piaţă dată de Agenţia Europeană a medicamentului şi până la accesul unui medicament pe piaţa românească în sistem de compensare este de 30 de luni”.

Considerând că medicina personalizată contribuie la îmbunătățirea indicatorilor stării stării de sănătate şi reprezintă calea către „un sistem rezilient”, consilierul prezidențial a susținut că „schimbarea paradigmei, orientarea către tratamente ţintite, potrivite pacientului, la momentul potrivit, cu reacţii adverse minime, cu eficienţă maximă reprezintă nu viitorul, ci chiar prezentul în medicină. Genomica farmaceutică, biotehnologia, imunoterapia sunt deja elemente definitorii ale acestei noi paradigme post pandemice de care trebuie să ţinem seama şi trebuie să ne gândim la posibilitatea susţinerii financiare, decontării acestor noi terapii. Îmbunătăţirea infrastructurii digitale, inclusiv serviciile de medicină, alături de investiţiile în cercetare şi inovare sunt şi ele esenţiale pentru resetarea sistemului de sănătate acum în perioada post COVID”, a concluzionat medicul Diana Păun.

Prezent la eveniment, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a dat asigurări că toate resursele financiare „istorice” din PNRR şi din viitorul program operaţional pe sănătate vor face acest sistem „mai eficient şi mai performant”, astfel încât contactul pacientului cu sistemul de sănătate să înregistreze o „îmbunătăţire semnificativă”.

Nu este numai o chestiune de câţi bani ai şi câte resurse ai, ci posibilităţile şi instrumentele de optimizare a costurilor, a cheltuielilor pe care le ai la îndemână. Dacă ai un sistem de sănătate care este performant şi cu puţini bani, poţi să faci lucruri semnificative şi de impact”, a spus Baciu.

Acesta a subliniat că pacienţii vor fi primii care vor resimți impactul celor „1,7 miliarde de euro alocaţi pentru infrastructura din domeniul sănătăţii pentru reconstrucţii, modernizări sau dotări cu echipamente. Nu mai vorbesc şi de alte proiecte suplimentare care ţin de partea de ambulatoriu, de dotarea cabinetelor de medicină de familie. Primul contact cu sistemul de sănătate va beneficia de o îmbunătăţire semnificativă”.

După lucrările conferinței, organizată de Farma Business, a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri moderate de Sorin Lungu, director Direcția bunuri de consum, Consiliul Concurenței, Simona Cocoș, președinte Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România, Iulia Roşian, președinte RASCI, Laurențiu Mihai, Director General Organizația de serializare a Medicamentelor din Romania (OSMR), prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, Președinte Colegiul Farmaciștilor din România, Rozalina Lăpădatu, Președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, Marius-Cristian Oprișan, Șef CRPECA Constanța, Agenția Națională Antidrog.

Concluzia de la finalul evenimentului a fost că „prin schimbul de opinii și corelarea punctelor de vedere exprimate în cadrul Forumului, s-a generat o contribuție importantă pentru valorificarea unor noi căi de soluționare a dificultăților din industria farma”.

Sursă: Agerpres; Foto: Forumul Industriei Farmaceutice


articolul original.

Românii ar trebui să își întărească sistemul imunitar prin vaccinare? Dr. Adrian Marinescu avertizează: ‘Mă aștept să fie un sezon de gripă cu probleme, poate mai mari decât înainte de pandemie’

17 October 2022 at 14:33
image

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, a avertizat că urmează un sezon gripal dificil, chiar dacă pandemia de coronavirus nu mai este o problemă în acest moment.

Medicul Adrian Marinescu a declarat că sistemul imunitar nu mai este la fel de pregătit ca înainte de pandemie. O altă problemă este numărul scăzut al celor care s-au vaccinat:

Mă aștept să fie un sezon de gripă cu probleme, poate mai mari decât înainte de pandemie”, afirmă Adrian Marinescu, pentru hotnews.ro.

Acesta a avertizat că ne putem aștepta la un sezon gripal mai agresiv:

În primul rând, acest sezon înseamnă întoarcerea la normalitate. În condițiile în care pandemia se apropie de final, trebuie să ne uităm la ceea ce se întâmpla înainte de pandemie. Ne aducem aminte că aceste sezoane de gripă ne-au pus de fiecare dată probleme. Cu atât mai mult cu cât sistemul imunitar este mai puțin echilibrat după pandemie – prin faptul că 80% dintre români au trecut cel puțin o dată prin infecția cu SARS-CoV2, că vaccinarea împotriva gripei din acești ani a fost la un procent foarte scăzut.

Toți acești factori pot duce la un sezon gripal normal și cu ceva agresivitate suplimentară”, afirmă directorul medical al Institutului Matei Balș.

Medicul a vorbit și despre măsurile care pot fi luate pentru a preveni răspândirea gripei.

Pe primul loc este prevenția prin vaccinarea antigripală, „fără discuție”, subliniază medicul Adrian Marinescu. Mai ales că vaccinul este disponibil în acest moment atât în cabinetele medicilor de familie (pentru categoriile considerate vulnerabile, cărora li se administrează gratuit) cât și în farmacii, pentru persoanele care nu beneficiază de gratuitate și trebuie să și-l cumpere.

În al doilea rând, putem respecta măsurile pe care „le-am auzit zilnic în pandemie”, amintește Adrian Marinescu – regulile de igienă, evitarea contactului cu o persoană care are simptomatologie, situația în care încercăm să interacționăm mai puțin în spațiile aglomerate și neaerisite.

O altă recomandare este purtarea voluntară a măștii în timpul sezonului de boli respiratorii, în special în locurile aglomerate, cum ar fi mijloacele de transport în comun, mai ales la ore de vârf.

articolul original.

La mulți ani, cu respect și recunoștință, medicilor și personalului ATI, de Ziua internațională a Anesteziei!

16 October 2022 at 04:42

Ziua Internațională a Anesteziei este marcată anual, pe data de 16 octombrie. În urmă cu 176 de ani, medicul american William Thomas Green Morton realiza, oficial, prima anestezie din lume. 

Este aproape imposibil de imaginat, în zilele noastre, medicina și mai ales chirurgia, fără anestezie. Aproape toate intervențiile chirurgicale, inclusiv cele de microchirurgie, sunt efectuate sub anestezie. Fie că vorbim despre anestezie generală, spinală, epidurală sau locală, importanța anesteziei este indiscutabilă, așa că este firesc să existe o zi dedicată celor care practică această profesie și progreselor înregistrate de medicină în jurul ei. Medicul anestezist este un membru important al echipei medicale, mai ales într-un spital de urgență, unde urgența presupune intervenții salvatoare de vieți.

În fiecare an, la 16 octombrie, lumea întreagă celebrează Ziua Internațională a Anesteziei, această dată fiind aleasă pentru că pe 16 octombrie 1846 a fost efectuată, oficial, prima anestezie generală de către medicul stomatolog american William Thomas Green Morton (1819-1868), după ce, la 30 septembrie, în același an, efectuase o extracție nedureroasă a dintelui administrând eter unui pacient. O demonstrație faimoasă a eterului a avut loc pe 16 octombrie 1846, în sala de operații a Spitalului General din Massachusetts (MGH), unde John Collins Warren a îndepărtat fără durere o tumoare de la gâtul unui pacient

Anul acesta, de Ziua Mondială a Anesteziei – „World Anaesthesia Day”, Federația Mondială a Societăților de Anesteziști (WFSA) a propus o campanie de sensibilizare a populației prin împărtășirea, pe rețelele de socializare, a expertizei pe care medicii anesteziști și de terapie intensivă o aduc îmbunătățirii practicilor de siguranță a medicamentelor și reducerea erorilor de medicație, postând exemple de practici și abordări în siguranță – #MedSafe.

Ca lideri recunoscuți în siguranța pacienților, profesioniștii în anestezie folosesc zilnic practici și tehnici personale și bazate pe echipă pentru a se asigura că pacienții lor primesc medicația corectă, la concentrația potrivită, la momentul potrivit și la locul potrivit. Tocmai de aceea, „conectându-se online prin #MedSafe și #WAD2022, profesioniștii în anestezie și echipele de anestezie și chirurgie vor împărtăși practicile pe care le folosesc pentru a se asigura că sunt #MedSafe. Exemplele distribuite includ: rutine preoperatorii, fotografii cu seringi cu coduri de culori, îmbunătățirea comunicării cu colegii, utilizarea listelor de verificare”, se subliniază pe site-ul WFSA, organizația profesională considerând că este importnt ca profesioniștii în anestezie să-și împărtășească experiența profesională și personală în utilizarea în siguranță a medicamentelor, considerând totodată că este important să se încurajeze o cultură „justă” a siguranței pacientului, prin raportarea de rutină a erorilor medicale, creând un mediu echitabil în care problemele sistemice pot fi distinse și rezolvate.

Deși cunoscută din cele mai vechi timpuri, proprietățile sedative ale macului fiind cunoscute încă de pe vremea persanilor, anestezia modernă s-a dezvoltat ca domeniu distinct începând cu mijlocul secolului XX și a evoluat pe patru piloni – anestezie, terapie intensivă, medicină de urgență și terapia durerii.

Specialiștii în anestezie și terapie intensivă (ATI) își însoțesc pacienții pe parcursul întregului proces de anestezie/narcoză și sunt alături de ei înainte, în timpul și după intervenția medicală. Aceștia asigură dozele necesare și adaptate individual în timpul intervenției, menținerea funcțiilor vitale în timpul intervențiilor chirurgicale și de diagnosticare, măsurile medicale intensive de urgență, precum și de terapie a durerii.

Progresele spectaculoase pe care le-a înregistrat această specialitate au lăsat în urmă vremurile de neimaginat când chirurgia era practicată fără anestezie. În zilele noastre, pacientul este consultat preanestezic, astfel încât medicul să poată aprecia riscul anestezic ca urmare a evaluarii sale din punct de vedere al istoricului medical, a examenului clinic și a examinarilor paraclinice, iar pacientului i se prezintă informații referitoare la tipurile de anestezie posibile și anestezicul pe care medicul îl consideră cel mai bun pentru cazul său și i se explică modul în care se va desfășura întreaga procedură.

De asemenea, pacienții sunt evaluați postanestezic, în primele 24 de ore rămânând, cel mai frecvent, într-un salon de Terapie Intensivă postoperatorie, sub supravegherea medicului anestezist, fiind externați doar atunci când substanțele anestezice au fost eliminate.

Dr Victor Ionita

Anesteziştii din ziua de astăzi pot recurge la proceduri mai sigure, mai blânde şi mai ușor tolerabile, care pot fi controlate mai precis şi care permit o aplicare personalizată. Odată cu evoluția științifică și tehnologică, lucrurile s-au schimbat mult în bine, atât pentru medici cât și pentru pacienți. În anestezia epidurală, de exemplu, tehnicile sunt aceleași, dar calitatea acelor și a cateterelor epidurale s-a îmbunătățit considerabil. Și în anestezia inhalatorie, tehnica a rămas aceeași, însă diferența este făcută de calitatea gazului anestezic administrat. O evoluție spectaculoasă a avut loc și în farmacologie, medicamentele folosite de medicii anesteziști oferind mult mai multă siguranță în succesul manevrei și în monitorizarea pacientului.

Această specialitate, deși mai dificilă decât altele, având în vedere complaxitatea și gravitatea cazurilor pe care trebuie să le gestioneze, este deosebit de frumosă, pentru că este dinamică, trebuie să reacționezi într-un interval foarte scurt de timp și în același timp este extrem de complexă, pentru că îngrijim pacienți cu probleme chirurgicale, medicale sau care au nevoie de anestezie”, explică dr. Victor Ioniță, șeful secției ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău care subliniază că unspecialiștii din acest domeniu nu au timp să se plictisească, pentru că au multe zone unde-și desfășoară activitatea și „nu în ultimul rând, faptul că acei oameni se zbat între viață și moarte și tu poți să le dai o șansă la viață reprezintă mulțumirea supremă”.

Pe lângă activitatea curentă, în ultimii 20 de ani, medicii anesteziști, împreună cu cei din Medicina de Urgență, și-au asumat și menținerea activității vitale a organelor pacienților care deși nu mai au nicio șansă de a fi salvați, pot deveni donatori de organe și pot salva alte vieți, prin transplant.

Cu cele mai mari provocări s-au confruntat însă medicii și întregul personal de la Terapie Intensivă în perioada pandemiei de Covid-19, când au fost nevoiți să facă față valului fără precedent de pacienți infectați, să le asigure o terapie specială, iar în același timp să-i ajute și pe pacienții cu alte boli grave. Cu toate acestea și în ciuda numărului insuficient de specialiști, la ATI s-a făcut aproape imposibilul și mulți bolnavi au fost salvați.

Dr. Victor Ioniță spune că „lucrurile s-au liniștit din perspectiva COVID și am revenit la patologiile pe care le cunoșteam dinainte de pandemie”. Subliniază însă că indiferent de dificultățile cu care s-au confruntat, echipa pe care o coordonează s-a mobilizat „pentru a face față tuturor urgențelor, nu doar celor cu COVID” și se declară „foarte mulțumit de întreaga echipă” care, așa cum se știe, într-un spital de urgență, este mereu solicitată. Consideră că „secretul reușitei în ATI” constă în faptul că „avem o echipă formată din adevărați profesioniști, bine sudată, suntem prieteni, suntem uniți, ne facem fiecare datoria și ne sprijinim reciproc la nevoie, nu contează că suntem medici, asistenți medicali, infirmiere sau îngrijitoare”, menționează dr. Victor Ioniță.

Specialiștii în „Anestezie și Terapie Intensivă” tratează pacienții aflați în stare critică, indiferent de cauza care i-a adus în această stare. Pe partea de anestezie, vorbim despre pacienții supuși unor intervenții chirurgicale, care trebuie să fie anesteziați și supravegheați intraoperator, medicul ATI gestionând și situațiile sau complicațiile care pot apărea în timpul intervenției chirurgicale.

În Terapie Intensivă, fie că discutăm despre cei care au o problemă chirurgicală, fie de pacienții cu o problemă medicală (accidente vasculare cerebrale, boli pulmonare, boli digestive), în care pacienții care au anumite disfuncții de organ, adică, fie că plămânul nu funcționaează -insuficiență respiratorie acută, fie nu funcționează inima corespunzător -insuficiență cardio-circulatorie acută, fie ficatul -insuficiență hepatică sau rinichiul -insuficiență renală, disfuncțiile de organe sunt gestionate în secțiile ATI, prin mecanisme care asigură suportul acestor funcții, până când se vor recupera.

Responsabilitatea este foarte mare, dar și satisfacțiile sunt pe măsură”, susține dr. Victor Ioniță, care consideră însă că cea mai mare răsplată și în același timp o experiență care-l îmbogățește pe medic este atunci când pacientul aflat la limita dintre viață și moarte este salvat, dar și momentele în care pacienții care se luptă între viață și moarte le împărtășesc medicilor, pe patul de spital, toate problemele lor omenești, sufletești, emoționale, oferindu-le o perspectivă îmbogățită asupra vieții.

În ceea ce privește sănătatea românilor, în general, și faptul că mulți ajung la spital în stare gravă, dr. Ioniță consideră că România ar trebui să investească mai mult în prevenție și în îngrijiri paliative, pentru că doar în acest fel se poate face ceva până înainte ca oamenii să să îmbolnăvească, iar pentru cei care din păcate ajung în stări terminale, este normal să se asigure o viață decentă.

Medicul buzoian consideră că „este nevoie de politici sanitare de prevenție, de programe de educație sanitară a copiilor în școli, dar și de programe de educație a adulților, prin instituțiile/firmele în care aceștia lucrează și să li se explice, periodic, ce trebuie să facă pentru sănătatea lor, pentru că medicina viitorului va fi din ce în ce mai puțin una curativă și se va pune accent pe medicina preventivă. Trebuie să învățăm cu toții că unele boli pot fi prevenite și, astfel, vom fi mai sănătoși. Obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, depedența de alcool sau de tutun sunt boli care pot fi prevenite prin programe educaționale. În plus, să nu uităm că o serie de boli pot fi prevenite prin vaccinare”, mai spune medicul.

Acesta consideră că la fel de necesar este și suportul psihologic, care poate veni atât din partea profesioniștilor, cât și al preoților, pentru că „dacă pornim de la convingerea că devenind cu toții mai buni și mai iertători cu ceilalți și oferindu-le sprijinul ne ajutăm și pe noi înșine, ne va fi tuturor mai bine”.

De Ziua Internațională a Anestezistului îi felicit pe toți colegii, le doresc multă sănătate și sper să rămânem în continuare prieteni și să ne putem face datoria. La mulți ani tuturor!”, transmite dr. Victor Ioniță.


articolul original.

UMF „Iuliu Hațieganu”, singura universitate de medicină și farmacie din România listată în clasamentul World University Rankings 2023

13 October 2022 at 04:00

Universitatea de Medicină și Farmacie clujeană este listată pentru a patra oară între cele mai performante 1.000 de universități din lume și se situează pe locul al doilea în topul universităților din România.

UMF Cluj – Anca Buzoianu

Universitatea noastră se situează pe locul al doilea în topul universităților din România și este singura universitate de medicină și farmacie din țară listată între cele mai performante 1.000 de universități din lume, în clasamentul World University Rankings 2023, realizat de Times Higher Education (THE).

În clasamentul dat publicității miercuri, 12 octombrie 2022, sunt incluse 20 de universități din România, dar numai două se află printre primele 1.000 de instituții de învățământ superior din lume – Academia de Studii Economice București, care se află în intervalul 501-600 la nivel mondial și ocupă locul întâi la nivel național, și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, poziționată în intervalul 801-1000 la nivel mondial și pe locul al doilea la nivel național.

„UMF «Iuliu Hațieganu» Cluj-Napoca a obținut scoruri peste mediană la indicatorii de performanță care măsoară citările (poziția 623) și perspectiva internațională (poziția 628)”, subliniază rectorul Anca Dana Buzoianu.

Între universitățile românești cu specific medical sau medical-veterinar, în intervalul 1201-1500 la nivel glovbal și pe locul 7 la nivel național apare USAMV Cluj-Napoca, în intervalul 1501+ apar UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș  (locul 11 național) și UMF Grigore T. Popa (locul 13 național).

Prof. dr. Anbca Dana Buzoianu

Topul global este condus, anul acesta, de Universitatea din Oxford, Universitatea Harvard și Universitatea din Cambridge. Ediția din acest an a THE World University Ranking include 1.799 de universități din 104 țări și regiuni, fiind cel mai extins clasament realizat de Times Higher Education până acum. 

UMF «Iuliu Hațieganu» Cluj-Napoca este listată pentru a patra oară în acest clasament și ne bucurăm să constatăm că ne menținem pe aceeași poziție fruntașă în topul universităților din România și că ne situăm printre primele 1.000 cele mai bune instituții de învățământ superior din lume. Chiar dacă numărul universităților incluse în acest ranking a crescut de la an la an, cu 140 doar în ultimul an, universitatea noastră a reușit să se mențină pe aceeași poziție, cu un scor general crescut. Pe lângă prestigiul câștigat, o astfel de recunoaștere internațională reprezintă o oportunitate extraordinară de a dezvolta noi proiecte, în special în domeniul cercetării, precum și programe educaționale avansate, ce vor duce la creșterea valorii universității noastre”, afirmă prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF Cluj, care transmite „Felicitări întregii comunități academice pentru această performanță!

World University Rankings este cel mai mare și divers clasament internațional din domeniul academic, care reunește 1.799 de universități de elită din 104 țări și regiuni. Potrivit THE, clasamentul este bazat pe 13 indicatori de performanță grupați în mai multe categorii: predare (pondere 30%), cercetare/citări (câte 30%), perspectivă internațională (7%) și transfer de cunoștințe (2,5%), potrivit metodologiei anunțate.

În Top 10, inclusiv pe prima poziție, figurează 3 universități din Marea Britanie: University of Oxford – locul 1, University of Cambridge – locul 3 și Imperial College London – locul 10.

Clasamentul global este dominat de universitățile americane, care și-au revendicat nu mai puțin de 7 locuri în Top 10 THE World University Ranking 2023: Harvard University – locul 2, Stanford University – locul 3 (poziția a 4-a, cu punctaj foarte apropiat de Cambridge), Massachusetts Institute of Technology – locul 5, California Institute of Technology – locul 6, Princeton University – locul 7, University of California, Berkeley – locul 8 și Yale University – locul 9.

Cele 20 de universități românești incluse în clasament sunt: ASE București (501-600), UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca (801-1000), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj (1001-1200), Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava (1001-1200), Universitatea din București (1201-1500), Universitatea Transilvania din Brașov (1201-1500), USAMV Cluj-Napoca (1201-1500), iar în intervalul 1501+ regăsim, în ordine, Universitatea Al. I. Cuza din Iași, Universitatea din CraiovaUniversitatea Dunărea de Jos, Universitatea George Emil Palade din Târgu Mureș, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, UMF Grigore T. Popa Iași, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea din Oradea, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea Politehnica din București, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, cărora li se adaugă două mențiuni – Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din București și Universitatea Valahia din Târgoviște.

Față de anul trecut, România are anul acesta mai mult cu 4 universități incluse în clasament, dar și la nivel global sunt cu aproximativ 200 de universități în plus.

Clasamentul global complet poate fi consultat AICI:


articolul original.

Medicii urgentiști au aflat ora când susțin examenul de specialist cu 15 minute înainte de începere

12 October 2022 at 10:38

Ministerul Sănătății susține însă că „toți cei 92 de candidați au fost informați că examenul se va desfășura în prima zi a perioadei anunțate”, dar nu spune și de ce a anunțat ora examenului abia după ce ministrul Alexandru Rafila a fost întrebat de jurnaliști ce se întâmplă.

Confuzie și dezorientare astăzi, între absolvenții reziențiatului în specialitatea Medicină de urgență, în ziua de debut a examenului pentru obținerea titlului de medic specialist. Potrivit calendarului de examene anunțat de Ministerul Sănătății, examenul începe în data de 12 octombrie și se desfășoară pe parcursul unei luni întregi, iar în anii anteriori, rezidenții urgentiști au fost primii care au susținut proba scrisă, în prima zi a perioadei. Examenul pentru această specialitate are reglementări speciale, stabilite printr-un Ordin care prevede că examenul pentru Medicina de urgență are loc doar în centrele din București și Târgu Mureș, precum și modalitatea de examinare.

Medicii știau și ei asta, dar pentru că Ministerul Sănătății nu a afișat, oficial, data și ora examenului, s-a creat o confuzie totală: unii s-au prezentat dis-de-dimineață la centrul de examinare, în timp ce alții nu s-au prezentat, așteptând comunicarea oficială. Aceasta, însă, n-a apărut decât după ce jurnaliștii de la Europa FM l-au întrebat pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ce se întâmplă, după ce câțiva rezidenți au semnalat că de douuă-trei zile verifică site-ul din jumătate în jumătate de oră și nu găsesc nicio notificare în privința datei și orei la care se susțin examenele. „După 16 minute, Alexandru Rafila ne-a răspuns că anunțul mult așteptat tocmai fusese publicat și ne-a trimis linkul aferent”, precizează jurnaliștii Europa FM.

Ulterior, Ministerul Sănătății a anunțat, printr-un comunicat de presă, că „Toți cei 92 de candidați au fost informați că examenul se va desfășura în prima zi a perioadei anunțate, respectiv, 12.10.2022. Examenul a avut ca locații anunțate de desfășurare: București (Spitalul Clinic de Urgență București) și Târgu Mureș (Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș), iarListele cu candidații repartizați la cele două centre au fost publicate în data de 10.10.2022”.

Potrivit aceluiași comunicat,examenul de medic specialist în specialitatea Medicină de Urgență se desfășoară diferit față de celelalte specialități medicale la care se desfășoară examen în această sesiune”, iar metodologia separată a fost elaborată în anul 2012 de Departamentul pentru Situații de Urgență și Ministerul Sănătății.”

În plus, Ministerul Sănătății susțină că și Comisiile de examen, care pot fi comunicate conform metodologiei cu maxim 24 de ore înainte, au fost publicate pe site-ul Ministerului Sănătății înainte de începerea probei, la ora 10.45. Președinții și membrii comisiilor de examen au fost notificați anterior și erau prezenți la cele două locații menționate. Cunoașterea componenței comisiilor nu influențează desfășurarea probelor de examen”.

Așadar, Ministerul Sănătăţii a anunţat miercuri, la ora 10:45, că la ora 11:00 are loc examenul pentru obținerea titlului de specialist în Medicină de Urgenţă în cele două centre, la Bucureşti şi la Târgu Mureş. Unul dintre candidați a declarat pentru Europa FM că anunțul a fost postat „în bătaia de joc cu care ne-a obișnuit domnul ministru. Ne-a detașat în timpul rezidențiatului peste noapte, acum, la ora 10.45 se afișează data examenului, în aceeași zi, la ora 11.00, deci cu 15 minute înainte de examen se afișează data și ora examenului.

La București, deși candidații prezenți au intrat în sală la ora 11:00, comisia de examinare a decis să amâne ora de începere a examenului scris, pentru a-i aștepta și pe trei medici din Galați care nu au ajuns la timp din cauza anunțului întârziat al ministerului.

Toată această situație are loc în contextul în care medicii urgentiști lucrează în Unitățile de Primiri Urgență care, operațional, sunt organizate de Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, dar examenul și salariile sunt în sarcina Ministerului Sănătății, condus de Alexandru Rafila.

articolul original.

Ministerul Sănătății nu mai modifică punctajul minim de admitere în Rezidențiat

12 October 2022 at 04:00

Pragul de promovabilitate pentru sesiunea 20 noiembrie 2022 a concursului de admitere în rezidențiat rămâne la 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, dar ar putea crește începând cu anul 2023. 

La presiunea studenților și absolvenților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie, Ministerul Sănătății a dar un pas înapoi și a anunțat că nu mai modifică Metodologia pentru desfășurarea concursului de admitere în rezidențiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie – sesiunea 20 noiembrie 2022, dar ar urma ca aceasta să fie modificată pentru pentru sesiunea noiembrie 2023 a concursului, când pragul de promovabilitate va fi crescut la 65% din punctajul maxim, așa cum se intenționase să se procedeze din acst an.

În data de 06 octombrie 2022, Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională proiectul de ordin privind aprobarea Metodologiei pentru desfășurarea concursului de admitere în rezidențiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie – sesiunea 20 noiembrie 2022. Printre prevederile proiectului se ordin se regăsește și creșterea pragului de promovabilitate necesar alegerii unui loc sau post în rezidențiat, la 65% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, față de punctajul minim de 60% care a reprezentat pragul de promovabilitate în anul precedent”, amintește ministerul, într-un comunicat.

Decizia de majorare a punctajului minim de promovare a concursului de admitere în rezidențiat, luată în luna septembrie, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, împreună cu rectorii universităților de medicină și farmacie din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, cu care Ministerul Sănătății va încheia contracte „în baza cărora se stabilesc atât obligaţiile şi responsabilităţile părţilor, cât şi sumele ocazionate de cheltuielile de organizare şi desfăşurare, suportate din taxa de înscriere la concurs”, a fost însă aspru criticată de absolvenții care vor susține examenul în noiembrie.

Rețelele de socializare au fost pline de critici dure din partea absolvenților care au subliniat, între altele, că în România educată regulamentele din Învățământ se modifică pe genunchi și că mai ales în sistemul medical, unde se înregistrează o criză acută de specialiști, în loc să se găsească soluții pentru ca tinerii medici să poată rămâne în sistem, se iau decizii care-i obligă să plece în străinătate sau să-și schimbe profesia, după șase ani de facultate.

În același timp, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) a lansat sâmbătă seara o consultare publică în rândul studenților și al tinerilor rezidenți pentru a afla părerea lor despre creșterea pragului de promovare a Examenului de Rezidențiat, precum și efectele pe care această creștere le-ar putea avea asupra evoluției lor profesionale.

Astfel, de teama unor proteste sau chiar a mobilizării absolvenților pentru a boicota examenul de admitere în rezidențiat prin neprezentarea „în bloc”, Ministerul Sănătății a dat un pas înapoi și a transmis că în urma publicării proiectului de metodologie, Ministerul Sănătății a primit din partea Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) rezultatele unei consultări cu studenții în anii terminali și absolvenții care urmează să susțină examenul de rezidențiat, prin care se comunică faptul că 90% dintre studenți nu consideră oportună majorarea pragului de promovabilitate în contextual intervalului scurt de timp rămas până la ediția din acest an a concursului de rezidențiat”.

Prin urmare, ținând cont de opinia studenților, pragul de promovabilitate pentru sesiunea 20 noiembrie 2022 a concursului de rezidențiat va fi 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pentru a asigura predictibilitatea pentru absolvenții care urmează să susțină concursul”, menționează MS.

Intenția de a modifica metodologia de admitere în Rezidențiat a fost însă amânată pentru anul viitor. „În vederea creșterii calității academice a viitorilor medici și a asigurării unei selecții adecvate prin concursul de rezidențiat, intenționăm ca pentru sesiunea noiembrie 2023 a concursului de rezidențiat pragul de promovabilitate sa fie crescut la 65% din punctajul maxim”, precizează MS, în finalul comunicatului.

În plus, pe site-ul oficial al Examenului de Rezidențiat s-a anunțat, marți seară, că se amână cu o zi perioada de înscriere, urmând ca aceasta să fie 13.10.2022 – 25.10.2022, „pentru modificare și publicare în Monitorul Oficial”.

FASMR consideră însă că această „victorie” parțială nu rezolvă „problema de fond” și că „și anul acesta vor fi absolvenți care vor privi diploma obținută după munca asidua de 6 ani, fără a avea loc de muncă. Trebuie militat în continuare pentru schimbarea acestei situații”. În plus, asociația cere imperativ „includerea studenților, cât și a tinerilor medici în reformele ce țin de examenul de rezidențiat, acestea având un impact direct și multifațetat asupra acestora”, subliniind că acesta este „un factor esențial în creșterea calității actului medical din România”.

Raportul realizat de FASMR, în baza răspunsurilor absolvenților de Medicină, Medicină dentară și Farmacie înaintat Ministerului Sănătății poate fi consultat AICI

În promoția 2022 sunt, potrivit datelor Ministerului Sănătății, 5.889 de absolvenți ai Universităților de Medicină și Farmacie (3.627 – Medicină, 1.241 – Medicină dentară, 1.021 – Farmacie).

Anul trecut, Ministerul Sănătății avea obligația să asigure, pentru toate cele trei domenii de concurs, o cifră de școlarizare egală cu numărul de absolvenți din 2021, dar pe 23 iunie anul acesta, prevederea s-a modificat, așa că 889 dintre absolvenții din 2022, la care se adaugă și cei din promoțiile anterioare care nu au susținut sau nu au fost admiși în Rezidențiat în anii trecuți, vor îngroșa rândul șomerilor sau se vor reorienta către o altă carieră.

Concursul se desfășoară sub formă unui test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul – București, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, pe o durată de 4 ore.

Tematicile concursului de admitere în rezidenţiat şi bibliografia aferentă sunt diferite, pe domenii, acestea fiind avizate de către Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Stomatologi din România, respectiv de Colegiul Farmaciştilor din România și aprobate de ministrul Sănătăţii şi pot fi accesate pe pagina de internet rezidentiat.ms.ro şi pe paginile de internet ale universităţilor de medicină şi farmacie din România.

Ministerul Sănătăţii va centraliza listele cu candidaţii şi le va defalca pe centre universitare, conform opţiunii candidaţilor. Până la data de 2 noiembrie 2022, Ministerul Sănătăţii va comunica universităţilor de medicină şi farmacie numărul de candidaţi pentru fiecare domeniu din centrul universitar respectiv, urmând ca, până la data de 3 noiembrie 2022, să transmită în format electronic listele nominale ale acestor candidaţi.

Listele cu candidaţii admişi în concurs, pe centre universitare şi domenii, se afişează pe site-ul rezidentiat.ms.ro la data de 3 noiembrie 2022. În situaţia în care un candidat constată o eroare materială (de nume, centru de concurs, domeniu etc.) în listele prevăzute la alin. (4), va sesiza acest lucru până cel târziu la data de 8 noiembrie 2022, ora 14,00, direcţiei de sănătate publică, respectiv ministerului cu reţea sanitară proprie unde a depus dosarul de concurs, pentru a se opera corecţia necesară.

La data de 17 noiembrie 2022, candidaţii pot afla sala şi ora începerii probei de concurs vizitând paginile de internet ale universităţilor de medicină şi farmacie sau site-ul rezidentiat.ms.ro. Cu cel puţin 24 de ore înainte de concurs, la fiecare sală se afişează lista candidaţilor repartizaţi în sala respectivă.

În specialităţile considerate deficitare se va organiza rezidenţiat pe post în spitale clinice cu secţii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice, în 21 noiembrie: anestezie şi terapie intensivă, boli infecţioase, cardiologie pediatrică, chirurgie cardiovasculară, chirurgie pediatrică, chirurgie toracică, chirurgie vasculară, epidemiologie, expertiză medicală a capacităţii de muncă, gastroenterologie pediatrică, hematologie, igienă, medicină nucleară, medicină de urgenţă, medicină de laborator, microbiologie medicală, nefrologie pediatrică, neonatologie, neurologie pediatrică, oncologie medicală, ortopedie pediatrică, oncologie şi hematologie pediatrică, pediatrie, pneumologie, pneumologie pediatrică, radiologie-imagistică medicală, radioterapie şi sănătate publică şi management.

Candidaţii posesori ai diplomei de medic obţinute în România ori într-un alt stat membru al Uniunii Europene, precum şi candidaţii din Republica Moldova, absolvenţi cu diplomă de licenţă obţinută în ultimii 5 ani la Universitatea de Medicină şi Farmacie «Nicolae Testemiţanu» din Chişinău pentru locurile fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă, oferite românilor de pretutindeni de către Ministerul Educaţiei, conform Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, susţin concursul în aceleaşi condiţii precum cetăţenii români, însă concurează pe locurile publicate de acest minister, care le va distribui pe centrele universitare”, mai prevede metodologia.


articolul original.

Farmaciile Ardealul – un brand ce crește de 30 de ani cu responsabilitate, tradiție și respect pentru pacient

7 October 2022 at 09:00
image

Interviu cu George Echim despre afacerea la care muncește alături de tatăl său, Ilie Echim

Suntem cu puțin înainte ca lanțul Farmaciile Ardealul să împlinească 30 de ani, în aprilie 2023, poate simți nevoia unei scurte retrospective a muncii.

Prima parte, fiind eu copil, mi-o amintesc ca pe o poveste. În 1993 eu aveam 13 ani, eram elev și mi-s întipărite momentele în care era tatăl meu farmacist la Sanatoriul Bisericani și eu umblam prin farmacie. Au fost momente importante nu numai pentru că mâncam vitamina C, dar mi-o înșurubat în cap ideea că aș putea fi și eu farmacist. Să vă spun că femeia de serviciu care era acolo, lucrează și acum la noi. În rest, au fost niște eforturi mai ales mentale, în 1990, după comunism, puțină lume își putea închipui că tu poți să ai farmacia ta, magazinul tău, fabrica ta.

Tatăl meu a avut-o, tocmai pentru că un frate al lui era plecat în Germania de Vest din anii comunismului și în 1986 l-a vizitat. A obținut greu viza de la statul român, cu ajutorul doamnei doctor Ghenciu, fosta directoare de la Bisericani, care era, mă rog, bine conectată și o tipă extraordinară și l-a ajutat, era și bunica bolnavă. Fratele lui era inginer horticol, a ajuns ulterior director la un centru de cercetări și tata a văzut atunci o farmacie… vă dați seama, pe vremurile alea. Ei, cu aceea idee, în aprilie 1993, după niște eforturi extraordinare, pentru că în 1990 cine putea să aibă bani?! Inflația era grozavă, ca să ai bani de o mică afacere au fost niște eforturi foarte mari. Și cu ajutorul fratelui din Germania a deschis prima farmacie. Angajate au fost două colege de la Bisericani, curajoase dealtminteri, că mai era doar o farmacie particulară în Piatra-Neamț, dacă v-amintiți, Flores și la câteva luni distanță parcă, am apărut noi. Era inedit, au avut femeile alea o mare încredere.

– Crezi că-i vorba de un principiu de familie care v-a ajutat?

Cu siguranță e vorba de principii de familie! Nu degeaba se zice că cel mai mult contează cei 7 ani de acasă, nu-i vorba numai de bun simț. Familia tatălui meu a fost încadrată de comuniști la chiaburi. Au avut vreo 15 hectare de pământ, erau 6 frați, nu știu cât de bogați au fost, dar au avut sute de oi, la Monor, Bistrița Năsăud. Tata a fost dus cioban la oi, vara îl ducea în Călimani să păzească oile. Gospodăria părintească tata a renovat-o acum vreo 10 ani, că vor să se retragă la pensie acolo și cum să vă spun, grajdul ăla vechi de 100 de ani – păi, nu-s mulți care să aibă case cât îi grajdul ăla: în stânga era pentru vaci, în dreapta pentru oi și la mijloc șura, căruța, iar deasupra și pe laturi fânul. Cum se spune, ceea ce nu-ți poți închipui în capul tău niciodată, n-o să poți să faci. Oamenii care provin în general din familii care au avut ceva inițiativă, ăia se apucă și fac.

Vin și lucruri care se leagă de familie, gândiți-vă și la copii, ce înseamnă să aibă o familie care îi împinge înainte. Copiii ăștia mai mici, din clasele primare, ăia care au o familie care își dorește ceva de la ei, păi ăia și vara mai rezolvă o problemă la matematică, mai citesc o carte, mai merg poate la un profesor să mai învețe ceva, deci fac niște pași înainte. Mama, ea n-a fost în business, dar sprijin moral ai nevoie din familie. Pe linia ei, au fost cu moșii pe la Alexandria, străbunicul a fost declarat exploatator, iar bunicul dușman al poporului și așa a ajuns el în Târgu Mureș, de unde e mama, pentru că a fost dat afară, cu Academie Comercială făcută înainte de ’45, era profesor de matematică și s-a angajat statistician la Banca Națională. Mă rog, astea-s istorii vechi, dar da, ceva din familie trebuie să existe și să ai o viziune în viața ta.

– Ai vrut să intri ăn această afacere a familiei, a fost o obligație?

Mi-au plăcut lucrurilea astea, n-a fost o obligație. În casă discuțiile erau pe teme de sănătate. Am vizitat și secția Psihiatrie de la spital, unde a lucrat mama, ca medic, nu mi-a plăcut.

Am absolvit Facultatea de Farmacie la Târgu Mureș, un drum pe care l-am ales,

nu m-am gândit niciodată să mă fac altceva. Deși am citit foarte mult, în primul rând cât a mai rămas dintr-o bibliotecă imensă de la Alexandria, a bunicului, partea care a scăpat de foc, pentru că s-au încălzit cu biblioteca la un moment dat și acuma în biblioteca personală am volume publicate înainte de 1900.

– Cum a crescut această afacere de familie, în toți acești ani, cu crizele care au fost, cu tot contextul social și economic?

Povestea tata că, tatăl lui, atunci când venea momentul să vândă brânza, lâna și toate cele, în acele cicluri economice care erau în rural – înainte de toate, mai cumpăra 50 de oi. În termenii actuali, vorbim de reinvestirea profitului. Dacă mă întorc la tatăl meu, el a avut prima pereche de pantofi noi când era la liceu. Mult timp, familia – chiar dacă aveau câteva sute de oi, s-a descurcat cu ce a avut, fratele mai mic purta încălțămintea rămasă de la cei mai mari, tatăl meu e cel mai mic. Deci, nu cheltuiau imediat.

Ideea e să reinvestești! Eu, de pildă, m-am mutat în casa mea abia în decembrie 2020, cu afacerea începută în 1993, părinții mei locuiesc în același apartament pe care-l aveau și în 1993, că au zis că la pensie se duc înapoi în Ardeal. Și dacă ne uităm în orașul Piatra-Neamț, câți au casele lor? Păi, după 1990, cunosc eu câțiva care din chioșc și-au făcut casă, în loc să facă un magazin mai mare, de pildă.

Dacă ne uităm în jur, deși toată lumea spune că în România e sărăcie, e greu – domle, nu-i! Numai în Piatra-Neamț, eu observ dimineața când duc copilul la școală, e un fel de show auto! Și așa ne dăm seama oamenii cam pe ce cheltuie banii. Eu am o mașină din 2014, e bună, tata are mașină din 2015, a surorii mele e din 2011. Nu că suntem zgârciți, dar n-am aruncat cu banii în câini. Casa mea e până în 200 de metri pătrați, în ideea în care să locuim bine cu doi copii pe care-i avem. Nu facem excese.

Afacerea s-a dezvoltat și pentru că am stat permanent acolo. Eu, când mă trezesc dimineața, indiferent dacă mă gândesc sau nu – eu sunt tot Farmacia Ardealul, undeva rulează softul ăsta permanent, ce ai de făcut, cum faci, ce poți îmbunătăți. Noi, în perioada anilor de criză din 2007-2008 am investit cel mai mult. Fiind cumpătați și având bani la dispoziție, am găsit oportunitatea în criză, știți cum se zice – nu rata niciodată o criză bună! Când alții au trebuit să dispară de pe piață, noi ne-am dezvoltat. Până prin 2013 noi am crescut cel mai mult, ca afacere, iar furnizorii noștri au văzut în noi un partener serios – amintiți-vă ce probleme cu banii erau – și ne-au sprijinit în demersul nostru.

Pe de altă parte, fiind farmaciști și eu și tata, știm și ce să așteptăm de la oamenii pe care-i angajăm, nu avem un departament de Resurse Umane cu specialiști. Colegii noștri au simțit că la noi sunt relații corecte de muncă. Și tata a avut mai demult o idee bună, pe care a aplicat-o, acum i se spune middle management, adică să nu controlezi toate amănuntele tu. Nu se poate! Păi, ce ar însemna să știu eu non-stop absolut tot despre fiecare din cele 11 farmacii pe care le avem?! Suntem vreo 160 de oameni.

– Cât de importanți sunt oamenii?

La început au fost cele două doamne cu care tata lucrase. Ulterior, până la un punct, a fost prin recomandare. După ce ne-am extins, având un colectiv foarte sudat – mulți oameni lucrează la noi de 10-20 ani și care au adus alți oameni buni la noi – am mai angajat și prin interviu și, ce să zic, am nimerit și foarte bine, dar și foarte prost.

– Sunt probleme de personal în domeniu?

Sunt mari probleme. În farmacie lucrează farmaciști, absolvenți de facultate și asistenți, care au școală tehnică postliceală. La asistenți, fiindcă se deschideau farmacii noi permanent, era ca o slujbă de refugiu. La început, când s-au închis Melana I, Melana II și așa mai departe, oamenii s-au reorientat profesional și au făcut postliceala sanitară, apoi s-au angajat în farmacii. Dar, când n-au mai apărut farmacii, cifrele de școlarizare erau tot mari, oamenii absolveau dar n-aveau unde munci.

În facultățile de farmacie, cifra de școlarizare a crescut și e suprinzător că nu găsești oameni să angajezi. Probabil atractivitatea a scăzut foarte mult, pentru că posibilitatea de a te angaja într-o rețea mare de farmacii n-a plăcut tinerilor, este un domeniu perceput ca extrem de competitiv, salarii nu mari, multe targete, marile lanțuri de farmacii nu mai au laboratoare. Așa că tinerii au abandonat meseria, poate și pe considerentul că erau doar vânzători.

– Dar Farmaciile Ardealul au păstrat tradiția preparatelor.

Da, noi încă suntem contra curentului. Am păstrat mirosul de farmacie care te întâmpina când intrai într-o farmacie înainte de 1989. La Târgu Mureș, îmi povestea tata, vârfurile producției erau în farmacii. Când intra pe tură, ca farmacist stagiar, nu exista să nu facă în 6 ore cam 60-70 de preparate, numai el, dar lucrau pe o tură câte 11-12 farmaciști. Or, acum ne gândim la farmacii ca la simple magazine și la asta au contribuit și reclamele de la tv în care farmacistul… vinde și e un prejudiciu de imagine adus. Noi avem altă abordare: farmacistul stă cu pacientul până îl rezolvă, marfa o primește altcineva, facturile le lucrează altcineva, comenzile le face alt om și tot așa. Iar toate aceste lucruri presupun venituri, pe care trebuie să le ai, altfel…

– Nici în ultimii ani nu a fost ușor de rezistat, pandemie, război, cum a reușit Ardealul?

Da, și pandemia a redus mult puterea de cumpărare, dar la noi s-a simțit mai puțin, față de alte domenii. Farmacia este o parte a sistemului de sănătate care pornește de la medic și își văd finalitatea cu eliberarea medicamentelor în farmacie. Or, pacienților li s-a îngreunat accesul la medici și farmacia n-a putut asigura baza ei, aceea de a da bolnavilor cronici medicamentele de care au nevoie lună de lună. N-a fost o perioadă bună nici în business, nici uman. Dar, noi Farmaciile Ardealul poate suntem patrioți și uite, toate taxele le plătim aici, în Piatra-Neamț. Suntem într-o concurență liberă, asta e cel mai bun lucru.

Relaţia cu furnizorii este foarte importantă. În România asigurarea medicamentelor necesare populaţiei este la cote de avarie. N-aş dori nimănui să aibă acum nevoie de antibiotice, sunt aproape dispărute de pe piaţă. Modul în care funcţionează piaţa farmaceutică în România şi reglementarea preţurilor duce aici. De ani şi ani de zile, problema asta persistă! Preţul cel mai mic din România face ca ţara noastră să fie susceptibilă pentru export, adică aceia care aduc medicamente şi beneficiază, de la importator, de preţuri foarte mici, vând înapoi, la alţi distribuitori din străinătate, la preţuri mari și dezavantajează producătorul.

– Dar pentru pacienți există o formă de protecţie din partea statului.

Da, există, iar la capitolul medicamente putem vorbi de doi termeni: accesibilitate şi disponibilitate. Accesibilitatea se referă la medicamentele foarte necesare pacienţilor, dar care sunt atât de scumpe încât nu sunt accesibile. Există mai multe metode pentru creşterea accesibilităţii, una dintre ele fiind înregimentarea acelui medicament într-un sistem de compensare. Şi în Statele Unite, unde medicamentele sunt la liber, au fost semnate nişte decrete pentru a se începe controlul preţurilor.

Accesibilitatea poate fi crescută şi prin diminuarea preţurilor, dar dacă faci exces afectezi disponibilitatea. La noi asta se întâmplă! Şi pacienţii sunt cei afectaţi. Există atât de multe mecanisme care funcţionează aiurea pe piaţa medicamentelor din ţara noastră şi fac rău pacienţilor… Medicamentele sunt ieftine, dar nu se găsesc, se trimit la export, piaţa se finanţează cu bani primiţi de la producător.

– Și acea taxă de clawback?

– În foarte multe ţări există aşa numita „taxă de clawback”, care este un mecanism reglator. De exemplu, un producător are un medicament foarte bun şi face vânzări de X euro într-un an. Atunci, statul se gândeşte că producătorul vrea să crească vânzările la acel medicament. Statul se impune pentru ca vânzările să crească într-un mod natural, iar metoda este creşterea anuală a impozitării. Adică, dacă anul ăsta vinzi de 100 de milioane, iar anul viitor de 110 milioane, pentru cele 10 milioane în plus statul vine cu o taxă, iar acei bani sunt întorşi tot în sistemul de compensare. În România s-a luat ca referinţă anul 2011, când consumul per capita era groaznic de mic. Dar, pentru toată suma plăteşti la preţul de raft, nu doar pentru diferența în plus! Și de multe ori păţeşti ca producător să dai marfa, aceasta să ajungă în farmacii, iar tu să plăteşti taxa înainte ca farmaciile să încaseze bani de la CAS. Sunt chestiuni care au făcut și ca producătorii din România să nu se dezvolte şi de aceea piaţa este asigurată intern într-o proporţie foarte mică. În eventualitatea unei crize, ţara noastră ar avea de suferit. Avem Antibiotice Iaşi, Terapia Cluj, Suceava şi încă alţi câţiva mici producători, dintre care mulţi s-au reorientat către piaţa suplimentelor alimentare sau spre alte segmente. Antibiotice Iaşi, fabrică ce aparţine Ministerului Sănătăţii, are o componentă imensă din cifra de afaceri pe partea de suplimente alimentare. De ce? Pentru că şi ei trebuie să existe, să plătească salarii.

– Mai rentează să faci afaceri cu statul? Mă refer la contractul cu CAS.

– Nu putem gândi problema doar în termeni de rentabilitate. Bănuiesc că orice pacient doreşte să îşi rezolve toate problemele într-un singur loc. O parte din ceea ce facem noi se realizează în colaborare cu CAS, apreciez că undeva la 30%. Cât priveşte plata facturilor de către Casă, nu avem de ce să ne plângem, dar cert e că ei sunt în întârziere în fiecare an.

Noi ne-am menţinut laboratorul pentru că există, în continuare, arii terapeutice – dermatologie, ginecologie – în care este cerere. Pentru ca noi să facem un medicament în laborator, trebuie să avem reţeta prescrisă de medic. Faptul că noi am continuat să oferim aceste produse i-a făcut pe medici să continue să le prescrie. Și există în continuare multe medicamente care nu sunt suficient de stabile încât să poată fi produse la scară industrială sau nu au un termen de valabilitate suficient de lung și atunci le preparăm în laborator.

– Farmaciile Adealul oferă o gamă largă de preparate, pe lângă propria gamă.

Având la dispoziţie infrastructura necesară, am dezvoltat şi un segment pe dermato-cosmetică. Aşa am început cu un şampon–cremă, Sanoderm, pe care pot cu adevărat să îl laud, deoarece este un produs unic pe piaţă. Farmaciştii vechi aveau un carneţel cu tot felul de reţete şi pe care notau ce mai auzeau şi de la alţi colegi. Şamponul acesta nu e inventat de noi, noi doar l-am rafinat. E o reţetă veche pe care o avea tatăl meu şi când mai venea cineva în farmacie şi se plângea de diverse probleme, îi făceam un remediu. Unchiul meu din Germania a fost cel care ne-a dat ideea să avem unele produse gata făcute, de care oamenii să ştie şi vestea să circule. Aşa că am încercat şi a fost un real succes. Șamponul Sanoderm de mai bine de zece ani îl producem și am ajuns la peste 1000 de unităţi în fiecare lună. Este un şampon anti-mătreaţă şi anti-seboreic, dar nu l-aş recomanda doar cuiva care are părul gras, fiindcă acţionează pentru diminuarea excesului de sebum la nivelul scalpului, una dintre sursele de probleme în ceea ce priveşte mătreaţa.

– Care sunt provocările momentului?

Multiple! De la activitatea de zi cu zi, a plăti facturi, salarii, a acţiona într-un hăţiş birocratic cum este în România, totul este o provocare. De pildă, relaţia dintre autorităţile statului. Nu vreau să intru acum în prea multe amănunte, dar au existat în trecut nişte procese între Curtea de Conturi şi CAS cu reverberaţii în relaţia dintre CAS şi farmacii cu potenţial nuclear în existenţa farmaciilor din România. Nu vreau să mă plâng, însă unii zic că iei un medicament cu un leu, îl vinzi cu cinci şi totul e simplu. Nu-i deloc aşa! Există procente bune din relaţia cu CAS în care, cel puţin acum, farmacia e pe minus. Orice medicament din România al cărui preţ cu ridicata este de peste 300 de lei, are adaos fix, de 35 de lei, dar sunt medicamente care costă zeci de mii de lei. E vorba de medicamente pentru tratarea bolilor grave și cam un sfert din ceea ce facturăm către CAS sunt medicamente de acest tip. Cum poate o farmacie să aştepte cele 90 de zile decontul de la CAS? Sunt producători mari care îţi spun că ori lucrezi cu bilet la ordin, ori plăteşti în avans. Dar, acum ROBOR a ajuns la 8%, plus marja băncii și când tu ai 35 lei din 10.000 lei, pe tine te costă 100 lei pe lună, plus comisionul la plățile bancare! Eu, ca farmacist, am depus un jurământ prin care m-am angajat să am grijă de pacienţi. Noi nu vindem papiote cu aţă sau produse de lux, noi asigurăm pacienţilor ceea ce este vital pentru viaţa lor.

Iar nomenclatorul de medicamente din România este cu mult mai mic faţă de acum 10 ani, iar disponibilitatea medicamentelor se stafideşte de la o zi la alta. Nu facem paşi înainte! Au dispărut foarte multe medicamente pentru afecţiuni de care suferă foarte mulţi români.

– Dacă ai avea pâinea și cuţitul în mână, cum ai rezolva problema asta?

Dacă aş avea posibilitatea, aş face ceva pentru ca situaţia preţurilor prea mici pentru medicamente să se rezolve. Pentru aceasta, trebuie găsite surse de finanţare suplimentare. Gratis sau ieftin nu există!

– Unde te vezi în următorii ani?

E greu de spus. Ne-am gândit la o posibilă extindere, dar acum umblăm la butoanele fine. Optimizăm, inclusiv financiară. Orice afacere, mai ales într-un domeniu consolidat cum este industria farmaceutică, este afectată pe partea de venituri din cauza cererii de preţuri mici. Pe de altă parte, au crescut cheltuielile în familii. Când îţi creşte afacerea, trebuie să adaugi ceva şi la salariile angajaţilor. Cresc și cheltuielile. Sunt aspecte ce trebuie luate serios în calcul, apelăm şi la specialişti.

Ne dorim să reluăm nişte programe de training, pe care le aveam în trecut. Ne gândim să fim şi mai eficienți, mai buni în ceea ce facem. Nu vrem neapărat ca ciorba din oală să se înmulţească, ci atât cât e, să fie bună. Partea de analiză financiară este foarte importantă, iar prudenţa ne-a caracterizat întotdeauna.

A consemnat Cristina Iordache

articolul original.

Program de gardă farmacii – Slobozia, luna OCTOMBRIE 2022

4 October 2022 at 08:13
image

Asigurarea programului de gardă (orele 08:00-1:00) al farmaciilor din Municipiul Slobozia, luna OCTOMBRIE 2022

Data Farmacia Adresa Program de Garda Sâmbătă Duminica
01.10.2022 Farmacia Diana Lacului Str. Lacului, nr. 2A 08.00-1.00 08.00-20.00 08.00-14.00
02.10.2022 Farmacia Farmaliv Str. Matei Basarab, bl. 32 (parter – zona Elegant) 08.00-14.00   20.00-1.00 08.00-14.00 08.00-14.00
03.10.2022 Farmacia Galenus Str. Matei Basarab, bl. J2 (parter) 08.00-1.00 08.00-14.00 08.00-18.00
04.10.2022 Farmacia Help Net B-dul Cosminului, bl. 16-17 (parter) 08.00-20.00    22.00-1.00
05.10.2022 Farmacia Diana Str. Decebal, bl. U50, sc. B, ap. 1 08.00-1.00 08.00-20.00 08.00-14.00
06.10.2022 Farmacia MB Farm Str. Matei Basarab, bl. MB6 (parter) 08.00-1.00 08.00-15.00
07.10.2022 Farmacia Natalia Farm Str. Decebal, bl. U50 (parter) 07.30-1.00 09.00-17.00 09.00-17.00
08.10.2022 Farmacia Negrilă B-dul Cosminului, bl. 14 (parter) 17.00-1.00 09.00-17.00
09.10.2022 Farmacia Catena Str. Decebal, bl. U50 (parter) 08.00-14.00    20.00-1.00 08.00-18.00 08.00-14.00
10.10.2022 Farmacia Dr.Max Str. Matei Basarab, bl. Jl (parter) 08.00-20.00    21.00-1.00 09.00-19.00 08.00-14.00
11.10.2022 Farmacia Vio-farm Str. Decebal, bl. F5 (parter) 08.00-17.00    21.00-1.00
12.10.2022 Farmacia Diana PECO Str. Matei Basarab, bl. A, Ansamblul PECO 08.00-1.00 08.00-20.00 08.00-14.00
13.10.2022 Farmacia Dona Str. Unirii, bl. U40 (parter) 07.30-1.00 08.00-16.00 08.00-14.00
14.10.2022 Farmacia Negrilă B-dul Matei Basarab, bl. J 2 (parter) 07.30-1.00 09.00-17.00 09.00-17.00
15.10.2022 Farmacia Catena Str. Matei Basarab, bl. MB9, (parter) 08.00-19.00    21.00-1.00 08.00-19.00 08.00-16.00
16.10.2022 Farmacia Catena Str. Matei Basarab, nr. 8-10 (Complex Maltex) 08.00-16.00    20.00-1.00 08.00-19.00 08.00-16.00
17.10.2022 Farmacia Catena Str. Matei Basarab, bl. J2-K1 (parter) 08.00-1.00 08.00-19.00 08.00-16.00
18.10.2022 Farmacia Diana Lacului Str. Lacului, nr. 2A 08.00-1.00 08.00-20.00 08.00-14.00
19.10.2022 Farmacia Farmaliv Str. Matei Basarab, bl. 32 (parter – zona Elegant) 08.00-1.00 08.00-14.00 08.00-14.00
20.10.2022 Farmacia Galenus Str. Matei Basarab, bl. J2 (parter) 08.00-1.00 08.00-14.00 08.00-18.00
21.10.2022 Farmacia Help Net B-dul Cosminului, bl. 16-17 (parter) 08.00-20.00    22.00-1.00
22.10.2022 Farmacia Diana Str. Decebal, bl. U50, sc. B, ap. 1 08.00-1.00 08.00-20.00 08.00-14.00
23.10.2022 Farmacia MB Farm Str. Matei Basarab, bl. MB6 (parter) 20.00-1.00 08.00-15.00
24.10.2022 Farmacia Natalia Farm Str. Decebal, bl. U50 (parter) 07.30-1.00 09.00-17.00 09.00-17.00
25.10.2022 Farmacia Negrilă B-dul Cosminului, bl. 14 (parter) 07.30-1.00 09.00-17.00 09.00-17.00
26.10.2022 Farmacia Catena Str. Decebal, bl. U50 (parter) 07.30-20.30    22.00-1.00 08.00-18.00 08.00-14.00
27.10.2022 Farmacia Dr.Max Str. Matei Basarab, bl. Jl (parter) 08.00-20.00    21.00-1.00 09.00-19.00 08.00-14.00
28.10.2022 Farmacia Vio-farm Str. Decebal, bl. F5 (parter) 08.00-17.00    21.00-1.00
29.10.2022 Farmacia Diana PECO Str. Matei Basarab, bl. A, Ansamblul PECO 08.00-1.00 08.00-20.00 08.00-14.00
30.10.2022 Farmacia Dona Str. Unirii, bl. U40 (parter) 08.00-16.00    20.00-1.00 08.00-16.00 08.00-14.00
31.10.2022 Farmacia Negrilă B-dul Matei Basarab, bl. J 2 (parter) 07.30-1.00 09.00-17.00 09.00-17.00
31.10.2022 Farmacia Help Net Complex Kaufland Slobozia 09.00-21.00 09.00-20.00

Colegiul Farmaciștilor Ialomița

articolul original.
❌