ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Ultimele Stiri

Am aflat cu ce televiziune a semnat Nicoleta Luciu. Unde va putea fi văzută frumoasa șatenă

28 September 2022 at 19:57
image

Nicoleta Luciu își dorea de ceva timp să se întoarcă pe micile ecrane, însă până acum ofertele pe care le-a primit nu au tentat-o. De altfel, frumoasa șatenă a și recunoscut aceste lucruri în interviurile rare pe care le acorda. Acum lucrurile se pare că s-au schimbat, iar actrița a acceptat să facă parte dintr-un proiect extrem de apreciat de public.

Nicoleta Luciu este un nume cunoscut în showbiz-ul autohton. Fanii săi au fost dezamăgiți în momentul în care vedeta a dispărut de pe micile ecrane și au fost mereu curioși să afle când și dacă își va relua vedeta activitatea.

După mulți ani de când s-a retras la Miercurea Ciuc alături de soțul său și cei patru copiii, minunea s-a produs. Actrița i-a anunțat pe cei care o urmăresc pe rețelele de socializare faptul că, în curând o să se distreze alături de ea într-o emisiune TV, dar fără să dea prea multe detalii.

„O să vă distrați! Când, unde? O să aflați în curând!”, a transmis Nicoleta Luciu în mediul online.

Unde va putea fi văzută Nicoleta Luciu

CANCAN.RO a fost cu ochii pe vedetă, dar și pe alte celebrități și vă prezintă în exclusivitate detalii despre întoarcerea șatenei în lumea televiziunii. Mai exact, Nicoleta Luciu a fost prezentă la filmările emisiunii „Prețul cel bun”, emisiune prezentată de Liviu Vârciu la Antena 1.

Filmările au început încă de dimineață, iar în ediția în care va fi prezentă și frumoasa șatenă și-au făcut apariția și alți artiști și nume cunoscute. Andreea Bălan s-a prezentat pe platourile de filmare alături de întreaga sa echipă de dansatori și a susținut un spectacol de zile mari. De asemenea și Jean de la Craiova a întreținut atmosfera și i-a binedispus pe invitați.

Nicoleta Luciu a și publicat o imagine în mediul online alături de sora sa mai mică, Iuliana, despre care se știe că face parte din acest proiect de ceva timp.

articolul original.

Codin Maticiuc, declarație emoționantă de dragoste, de ziua iubitei sale! „Fără de sfârșit…”

28 September 2022 at 18:13
image

Codin Maticiuc i-a uimit pe cei care îl urmăresc, după ce a publicat un mesaj emoționant de ziua iubitei sale. Omul de afaceri nu este cunoscut ca fiind un tip romantic, însă a dat tot ce a avut mai bun pentru a-și impresiona partenera. Anul acesta cei doi nu sărbătoresc împreună această zi specială și asta pentru că actorul a fost nevoit să plece în America.

Codin Maticiuc este fără doar și poate unul dintre cei mai cunoscuți bărbați din showbiz. De când a cunoscut-o pe mama copiilor săi, viața afaceristului s-a schimbat radical. Cei doi formează un cuplu de mai mulți ani, au împreună o fetiță pe nume Smaranda, iar în curând urmează să devină din nou părinți.

La începutul relației, aceștia au fost destul de discreți, însă cu timpul lucrurile s-au schimbat. Acum se afișează din ce în ce mai des împreună, ba chiar își arată sentimentele în public fără rețineri.

Deși până acum nu a expus publicului partea romantică a personalității sale, Codin Maticiuc i-a făcut o declarație de dragoste emoționantă mamei copiilor săi cu ocazia zilei de naștere.

„Fără de sfârșit.

În fiecare seară, fetița mea Smaranda îi cere mamei ei să îi spună aceeași poveste: „cum a cucerit-o Codin pe Ana”. Astfel, povestea noastră nu este doar fără de sfârșit, ea și reîncepe zilnic.

Sunt curios cum i-o povestește ea, știu însă ce i-aș spune eu. I-aș spune că în viață câteodată prințesele se îndrăgostesc de balauri. I-aș spune că eroii sunt câteodată chiar capcaunii, nu prinții. I-aș spune că piticii au fost adesea regi. I-aș spune clișeul ăla de cacat că nu contează cum arăți sau câți bani ai. Că doar acțiunile tale te definesc.

I-aș spune povestea povestea cocoșatului de la Notre-Loft care și-a cucerit prințesa cu greu, dar iremediabil. I-aș povesti aventurile lor, cum au crezut că o să fie asasinați în Africa, călătoria cu scuterul printre templele din Bagan, cum au fost escortati afară din Jimmy’s la Monte Carlo, cum au băut cu Cuba Gooding Jr la Miami sau cum am fost în Jacksonville după Kid Rock. I-aș spune povestea noastră, în fiecare seară altfel, pentru că sunt sute de feluri în care poate fi spusă.

La mulți ani, iubito. Avem poze nașpa, dar super amintiri”, este mesajul transmis de Codin Maticiuc.

De ce nu s-a căsătorit Codin Maticiuc până acum

Foarte multe persoane s-au întrebat de-a lungul timpului de ce unul dintre cei mai râvniți bărbați din România nu s-a căsătorit încă. Pentru a elimina orice urmă de îndoială, Codin a oferit o explicație rațională într-un interviu acordat recent. Potrivit spuselor acestuia, atât el, cât și iubita lui, nu consideră că este necesar ca un astfel de eveniment să aibă loc.

„Nu mă însor, păcatele mele. Nici ea nu vrea. Nu ne plac petrecerile astea. Ne plac petrecerile alea la care chiar te distrezi, nu unele unde ai o mie de obligații. Noi, de exemplu, la Smaranda nu am făcut botez, nu am făcut petrecere. Ne-am dus la biserică și am venit acasă cu nașii. Aia a fost”, a declarat Codin Maticiuc pentru Ego.ro.

articolul original.

S-a dat startul campaniei de depistare și tratare gratuită a bolilor hepatice în județul Buzău

27 September 2022 at 10:49

Timp de șase luni, buzoienii pot beneficia gratuit de un program integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor cu virusuri hepatice. 

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS) și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” din Iaşi au lansat marți, 27 septembrie, în Sala „Gh. Filipescu” a Consiliului Județean Buzău, campania de informare, educare și conștientizare LIVE(RO)2-EST, care se va derula în județul Buzău timp de șase luni, prin intermediul a 17 medici de familie care s-au afiliat proiectului.

Evenimentul a fost deschis de prof. univ. Dr. Anca Trifan, manager de proiect, care a declarat că „România ocupă primul loc în europa la infecția cu virusuri hepatice și bolie cauzate de acestea” și are o mortalitate crescută prin cancere hepatice, iar principala cauză este subdiagnosticarea, de aceea speră ca prin astfel de proiecte, de dipistare precoce și tratatare precoce a acestor boli să se reducă incidența, astfel încât până în 2035 să se atingă directiva OMS, de eradicare a acestei „pandemii”.

Până acum, prin campania LIVE(RO)2-EST au beneficiat de screenigul pentru depistarea hepatitelor virale B și C peste 92.000 de persoane, iar până la finalul proiectului se dorește ca numărul acestora să crească exponențial, în special în rândul persoanelor din categoriile defavorizate, care ajung cu greu la medic și, unele, nu au beneficiat niciodată de analize medicale.

Prezenți la eveniment, reprezentanții autorităților locale și județene, Colegiului Județean al Medicilor, Casei de Asigurări de Sănătate, Direcției de Sănătate Publică, DGASPC și-au exprimat aprecierea pentru derularea proiectelor care vin în ajutorul oamenilor, în special în rândul persoanelor defavorizate.

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a declarat că se bucură „tare mult că avest proiect se va desfășura pe teritoriul județului Buzău” și a mulțumit „organizatorilor și partenerilor implicați care au reușit, cu bani europeni, să materializeze un proiect important pentru sănătatea oamenilor. Atâta timp cât o mare parte a populației se confruntă cu probleme grave la nivelul sănătății, astfel de proiecte sunt extraordinare, mai ales pentru categoriile sociale defavorizate. Din păcate, chiar dacă risc să supăr pe unii, spun că nici politicile naționale de sănătate nu sunt cum ar trebui să fie, iar multă lume care ar trebui să se aplece asupra prevenției și educației pentru sănătate nu-și face treaba așa cum ar trebui. Sper însă că într-o zi să se găsească cineva care să fie cu adevărat preocupat de problemele reale ale oamenilor, să fie alături de ei și să considere că este normal să se întâmple astfel”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Președintee CJ Buzău a ținut să mulțumească și medicilor și ONG-urilor implicate în proiect, și-a exprimat convingerea că prin acest proiect „mulți oameni vor primi o șansă în plus la sănătate și la viață” și le-a dorit succes tuturor.

Prefectul Daniel Țiclea a subliniat că „specialiștii sistemului medical buzoian au dovedit, și în perioada pandemiei, profesionalism și devotament, demonstrând că pot depăși cu mult capacitatea normală de intervenție” și le-a mulțumit încă o dată că în ciuda dificultăților din sistem, au făcut față situației critice. Remarcând că solidaritatea personalului medical din perioada pandemiei, cât și solidaritatea cu pacienții a fost „mult peste așteptări”, prefectul și-a exprimat speranța că aceeași solidaritate va fi manifestată și în fața unei astfel de boli, mai ales că acum s-a intrat „într-o situație de normalitate. Cred că medicii noștri vor demonstra cu atât mai mult că sunt profesioniști și sunt dedicați oamenilor și profesiei pe care și-au ales-o”.

Cred că desfășurarea unui astfel de proiect este o treabă foarte bună, și sunt convins că medicii de familie, care văd că sunt cam aceiași care s-au implicat activ și cu rezultate extraordinare și în campania de vaccinare anti-COVID, vor da dovadă și acum de aceeași dedicare, și am convingerea că mulți oameni li se vor adresa, pentru că au demonstrat că sunt medici în care oamenii au încredere”, a mai spus prefectul Daniel Țiclea, care i-a felicitat pe toți cei implicați, le-a urat succes și le-a promis că autoritățile locale îi vor sprijini în acest demers.

Aprecieri și susținere pentru campania LIVE(RO)2-EST și-au exprimat și directorul executiv al DSP Buzău, Cristina Ungureanu, directorul medical al CJAS Buzău, dr. Florentina Murariu, directorul adjunct al DGASPC Buzău, Maria Ioniță, viceprimarul Oana Matache, etc.

Președintele Colegiului Județean al Medicilor, dr. Dragoș Porumb, a subliniat că „screeening-ul este, în toate domeniile medicale, cel mai eficient mijloc prin care bolile cronice pot fi depistate și tratate la tip, cu costuri mult mai mici și cu eficiență de cele mai multe ori, maximă”.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian i-a felicitat pe toți cei implicați în acest proiect, menționând că „de multe ori, pacienții cu afecțiuni hepatice grave ajung la spital în stadii avansate le bolii, când nu se mai poate face aproape nimic, deși medicii noștri gastroeneterologi și ceilalți specialiști fac tot ce este omenește posibil pentru a-i salva. În contextul în care acum există tratamente eficiente pentru aceste boli, este extraordinar să fie depistați la timp pacienții, să fie diagnosticați, stadializați și tratați”. Managerul SJU Buzău a promis tot sprijinul în derularea acestui proiect, la fel cum a făcut-o și în cazul altor proiete de screening care s-au desfășurat pe teritoriu județului Buzău.

În cadrul evenimentului, partenerii proiectului LIVE(RO)2-EST au prezentat modul în care se vor derula activitățile specifice de depistare, diagnosticare, stadializare și direcționare către tratament, precum și beneficiile pentru sănătate și chiar pentru viață ale populației care va participa la screening.

Este extrem de important ca în aceste șase luni în care se derulează campania de screening la nivelul județului Buzău, cât mai mulți oameni, mai ales din mediile vulnerabile, fie că sunt sau nu asigurați la sistemul de sănătate, să se adreseze medicilor de familie incluși în proiect și să beneficieze de testarea gratuită pentru depistarea virusurilor hepatitice B și C. Un alt câștig al acestor oameni este că odată ajunși la medicii de familie pentru această testare, vor fi consultați și li se vor putea depista și alte afecțiuni de care suferă, pentru care vor primi inidcațiile terapeutice necesare. Și dumneavoastră, medicii, veți avea satisfacții nebănuite în urma derulării acestui proiect, pentru că vă va ajuta să salvați multe vieți, trimițându-i pe cei bolnavi către specialiștii Spitalului Județean de Urgență. Am fost uimită să constat, nu de puține ori, că unii dintre cei care au ajuns la testarea pentru bolile hepatice, nu fuseseră niciodată la un medic”, a sbliniat prof. dr. Anca Trifam, coordonatorul proiectului.

Medicul Maria Georgescu, reprezentantă ARAS, a explicat că asociația se îngrijește de transportul pacienților depistați pozitiv către centrele de diagnostic și stadializare, ca și de direcționarea către tratament, care deși este scump, este gratuit și a dovedit o eficiență peste 80% în cazul virusului hepatic C și aproape total în cazul virusului B, dublu față de interferonul care se făcea în urmă cu câțiva ani. „Este dureros să vedem că unii dintre pacienții depistați pozitiv și i-am transportat la centrele de stadializare, cărora le-am oferit și câte un sandviș, pentru că nu puteau sta toată ziua nemâncați, preferau să nu-l mănânce, pentru a-l duce acasă, copiilor. Aproximativ 80% dintre persoanele care au beneficiat de screening proveneau din mediii defavorizate”, a mai spus dr. Georgescu, menționând că, de altfel, screeningul timpuriu al comorbidităţilor infecţioase şi neinfecţioase şi un management integrat şi multidisciplinar în tratarea acestora, garantează un nivel satisfăcător al calităţii vieţii persoanelor cu astfel de afecțiuni.

Conferința de lansare a fost urmată de o întâlnire de lucru dintre reprezentanții proiectului LIVE(RO)2-EST și medicii de familie din județul Buzău ce vor contribui la îndeplinirea misiunii de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice ce se desfășoară în județul Buzău până în luna ianuarie 2023.

La fel ca în celelalte județe LIVE(RO)2-EST, pe lângă implicarea medicilor de familie, și pe durata campaniei buzoiene, autoritățile publice, asistenții comunitari și ONG-urile implicate au promis că se vor implica în activități de informare și conștientizare, diseminare de materiale de informare, sub sloganul Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! #LIVERO2 Acum și în județul BUZĂU! 

Obiectivul proiectului LIVE(RO)2-EST constă în furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice, secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C, din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, respectiv din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

Până la acest moment, campaniile de screening au fost lansate în județele Iași, Constanța, Tulcea, Galați, Suceava, Bacău și Buzău.

Obiectivul general al campaniei răspunde unei teme de interes național în domeniul sănătății, respectiv, reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: hepatite B si C si asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale (Obiectiv 2.5 din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020) ce indică masuri concrete de urmat în direcțiile creşterii rolului şi capacității furnizorilor de servicii de sănătate de primă linie de prevenire, diagnostic precoce şi tratament a infecților cu virusul hepatic B, conform competențelor specifice; minimizării riscului biologic ocupațional la personalul din sistemul medical şi din sistemul de asistență socială și creşterii gradului de cunoaştere a profilului epidemiologic al infecției HVB şi HVC în populația generală sau în anumite grupuri populaționale prin studii de prevalență, cercetşri epidemiologice, dezvoltarea registrului naţional al pacienţilor infectați cu HVB/HVC.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, se derulează până la finalul anului 2023 și are o valoare totală 52.397.520,56 lei, din care valoarea cofinanțării UE este de 51.661.021,53 lei.

Detalii despre proiect și calendarul campaniilor județene sunt disponibile pe site-ul proiectului www.livero2-est.umfiasi.ro și pe pagina de Facebook Livero-2-EST


articolul original.

Ministrul Rafila spune că actuala criză de medici s-ar putea rezolva în cinci ani

27 September 2022 at 04:00

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat, luni, că actuala criză de medici se poate rezolva printr-o „politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de cinci ani”.

Din ce în ce mai multe spitale se plâng de criza de specialiști cu care se confruntă în ultimul an și de epuizarea celor rămași în activitate, care de multe ori îi determină și pe aceștia să plece fie în spitale unde situația este mai puțin dificilă, fie în străinătate. Din cei 55.000 de medici câți are România la ora actuală, peste 50% fiind concentraţi în Bucureşti, Dolj, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, în timp ce celelalte 36 de judeţe sunt nevoite să-și împartă cei 27.000 de medici rămași, iar peste 420 de localități nu au medic de familie, potrivit datelor prezentate recent de Colegiul Medicilor din România.

Majoritatea spitalelor județene, municipale și orășenești se confruntă cu deficiențe majore în specialități medicale precum Medicina de urgență, Cardiologia, Nefrologia, Alergologia, Hematologia, Pediatria, Neonatologia, Pneumologia, Gastroenterologia etc., iar despre Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie toracică sau Neurochirurgie nici nu se poate discuta, a atras atenția, recent, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, care a propus ca revitalizarea sistemului de sănătate să se realizeze printr-un parteneriat între autoritățile publice locale, structurile profesionale și instituțiile centrale cu atribuții în domeniu.

Alexandru Rafila

Întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, cum vede soluţia la deficitul de medici, deoarece unele spitale și-au închis secțiile pentru care nu au medici, iar în zece judeţe din ţară sunt mai puţin de 500 de medici, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a recunoscut că este nevoie de politici sanitare prin care să se schimbe actuala stare de fapt, dar spune că „soluţia nu este una miraculoasă” și este nevoie de cel puțin cinci ani pentru asta.

Soluţia este o politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de cinci ani, şi lucrăm foarte intens la chestiunea asta. Am avut şi astăzi o întâlnire cu rectorii Universităţilor de Medicină. Avem pentru prima dată o conjunctură favorabilă, pentru că lucrăm împreună cu Universităţile şi cu Ministerul Educaţiei să găsim o soluţie la această problemă. Atractivitatea pentru practicarea profesiunii medicale într-un anumit loc depinde de două lucruri. Depinde de veniturile pe care le obţine personalul medical, să ştiţi că nu e vorba numai de medici şi de asistenţi medicali calificaţi – vă dau un exemplu, fizicieni, dacă discutăm de secţii de radioterapie – pe de o parte, şi, pe de altă parte, de atractivitatea locului de muncă care înseamnă unde îţi desfăşori activitatea şi dacă ai şi cu ce să îţi desfăşori activitatea încât să asiguri pacienţilor investigaţii sau tratament în funcţie de necesităţi”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

medici tineriMinistrul Sănătății afirmă însă că nu doar lipsa specialiștilor este cauza crizei de medici, ci și felul în care aceștia sunt atrași și păstrați, dând exemplul unor localităţi care au reuşit să aducă peste 100 de medici şi alţii care nu reuşesc, de aceea consideră că „trebuie să vedem care este reţeta de succes şi să existe un schimb de experienţă” în ceea ce privește implicarea autorităților locale.

Gândiţi-vă că rezidenţiatul unui medic durează între trei şi cinci ani, în funcţie de specialitate şi e clar că dacă tu adopţi măsurile corecte şi atrag să zicem tineri, să se facă medici de familie şi să rămână în specialitatea medicină de familie, că sunt unii, încep un an, după aia dau din nou şi se duc la altă specialitate. Deci trebuie să rămână în această specialitate şi atunci trebuie să ai un proces, dar lucrul ăsta trebuie făcut şi în parteneriat cu autorităţile locale. Sunt autorităţi locale care au reuşit, de exemplu, să aducă undeva în nordul ţării, centru – nord, să aducă în decurs de trei ani 100 de medici într-un spital judeţean şi alţii au lipsuri. Deci trebuie să vedem care este reţeta de succes şi să existe un schimb de experienţă”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila, care consideră că deși la Botoşani, la Tulcea și în alte județe există preocupare din partea autorităţilor locale pentru atragerea de medici, „probabil zonele respective sunt puţin atractive pentru aceştia”.

Prof. Dr. Daniel Coriu

Conducerea Colegiului Medicilor din România a propus ca în contextul în care în România sunt cel puțin 10 județe defavorizate din punct de vedere al resursei umane în domeniul medical, având mai puțin de 500 de medici, o soluție ar fi angajarea medicilor fără concurs în aceste zone.

Ar trebui făcută o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare între orașele mari, precum Capitala, și județele cu deficit de medici. Este nevoie de anumite schimbări legislative, care să modifice modul în care sunt accesate posturile care vor fi scoase la concurs în viitorul apropiat. Ne dorim ca acest concurs pe post să fie desființat, să fie un simplu interviu. Ne dorim o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare față de orașele mari, precum Capitala, unde se dă concurs pe post. În județele cu deficit mare de medici, angajarea să fie pe bază de interviu. Oricum va fi o perioadă de probă, determinată, şi atunci văd dacă respectivul medic este calificat şi-l reţin. Dacă nu, pot să închei contractul cu dânsul. Noi vrem să simplificăm procedura”, a propus președintele CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu, care crede că problema s-ar putea rezolva prin inițierea unor modificări legislative în acest sens.

Pe de altă parte, autoritățile locale au propus modificarea legislației astfel încât medicii să lucreze măcar pentru o perioadă determinată în spitalele din țară, în ultimii ani de rezidențiat și după ce obțin gradul de specialist.


articolul original.
Ieri — 27 September 2022Ultimele Stiri

Ce a făcut Fane Văncică înainte să fie săltat de mascați. Interlopul a apărut cu o ținută de multe mii de euro și a…

27 September 2022 at 20:40

CANCAN.RO vă prezintă, în exclusivitate, super-imagini cu Fane Văncică înainte să fie săltat de mascați pentru că și-a bătut cu bestialitate amanta. Până să ajungă pe mâna Poliției, interlopul era jovial, pus pe „caternică” și o „ardea” pe lux și opulență la Mandaloun, restaurantul de un milion de euro din zona de Nord a Capitalei. Acum este la „beci”, arestat pentru 30 de zile, cu alți tovarăși de „suferință” și cu inima cât un purice, de teamă că ar urma să ajungă la „facultate” pentru o perioadă mai lungă. Cum e și viața asta…

La aproape o lună de la apariția în mediul online a unui filmuleț în care își bătea cu cruzime amanta, Fane Văncică a fost mai întâi reținut de oamenii legii pentru 24 de ore, apoi arestat pentru 30 de zile.

Interlopul a fost dus la audieri marți dimineața, după perchezițiile într-un dosar de lipsire de libertate în mod ilegal și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Bărbatul bănuit de săvârşirea faptelor a fost condus la audieri, în baza unui mandat de aducere, în vederea continuării cercetărilor„, se arată în comunicatul inițial al polițiștilor. Ulterior, marți seara, Văncică a fost arestat pentru 30 de zile.

(VEZI AICI: FANE VĂNCICĂ A „RECIDIVAT”! A TREZIT UN BLOC ÎNTREG LA MIEZUL NOPŢII. VIDEO FABULOS)

La începutul lunii septembrie, Fane Văncică a fost prins, pe Aeroportul Otopeni, însă nu s-au putut lua măsuri contra lui deoarece victima a refuzat să depună plângere. Ulterior, încadrarea juridică a faptei a fost schimbată, fapt care a permis efectuarea perchezițiilor și reținerea temutului interlop.

Masă împărătească în „cartierul milionarilor”

Cu doar câteva ore înainte să fie luat pe sus de mascați, Fane Văncică era, duminică, super-relaxat. A ieșit alături de soție, pe nume Maria, și de copil la Mandaloun, unul dintre cele mai selecte localuri din „cartierul milionarilor”.

A fost un adevărat festin la masa bătăușului, care, alături de familie, și-a răsfățat papilele gustative cu preparate premiate și arome speciale.

Și-a dat „calde” cu Marcel Pavel

La un moment dat, Fane Văncică l-a „reperat” pe Marcel Pavel, iar între cei doi a avut loc un schimb de cuvinte, fiecare parte venerând-o pe cealaltă. Prietenie, relaxare și voie bună! „Ingredientele” finalului de weekend pentru „eroii” noștri. După ce și-a potolit foamea, interlopul a ieșit din restaurant, pentru a vorbi în liniște la telefon, potrivit imaginilor realizate de CANCAN.RO.

Fane Văncică, un interlop care a ajuns în vizorul Poliției după ce și-a bătut cu sălbăticie amanta (Foto: CANCAN.RO)

Fane Văncică, ținută de mii de euro

La aproximativ zece minute distanță, l-au urmat soția și copilul, care l-au așteptat la mașină, un BMW Seria 5, Generația F10, care, în prezent, valorează în jur de 10.000 de euro.

Ulterior, și-a făcut apariția la fața locului și capul familiei. Îmbrăcat casual, Fane Văncică a impresionat cu pantofii Dolce & Gabbana (800 de euro), blugii Dsquared (700 de euro) și – nu în ultimul rând – cu geaca Philipp Plein, în fond piesa de rezistență (6.000 de euro).

Fane Văncică, un interlop care se respectă (Foto: CANCAN.RO)

A intrat în mașină și, probabil, s-a dus acasă pentru binemeritata odihnă. Habar nu avea, însă, ce-i pregătesc oamenii legii. Marți dimineață l-au încătușat, iar în prezent este „cazat” într-un loc rece. Rece rău…

CANCAN.RO urmează să vă țină la curent cu desfășurarea evenimentelor! Rămâneți pe fază!

A bătut și umilit o femeie

La finalul lunii august, pe rețelele sociale a apărut un video cu Fane Văncică în prim-plan. Acesta lovea fără milă o femeie, iar imaginile au ajuns, rapid, pe TikTok, Facebook și YouTube. Polițiștii au deschis, ulterior, dosar penal, fiind emis inclusiv un ordin de restricție de cinci zile. În imagini – care au fost șterse între timp – se poate observa cum tânăra, aflată în genunchi pe podea, este bătută crunt de interlop.

Fane Văncică lovește fără milă o femeie (Foto: captură video)

L-a înjunghiat pe fiul vitreg al lui Sile Cămătaru

După ce imaginile au ajuns virale, Fane Văncică și-a cerut scuze, precizând că era gelos și beat. Pe numele real Cami Niță, bărbatul a ajuns un nume în lumea interlopă după ce l-a înjunghiat pe fiul vitreg al lui Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, în urmă cu un deceniu, faptă pentru care a primit 5 ani și 6 luni de închisoare.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.

Vești uriașe pentru sute de mii de români! Vor beneficia de noi sume de bani din partea statului

27 September 2022 at 19:50
image

Începând din 2024, acest venit minim de incluziune va fi acordat lunar persoanelor singure sau familiilor cu venituri mici, principala condiție pentru a benefia de acest ajutor din partea statului este un nivel al veniturilor nete lunare ajustate de până la 700 de lei.

Nu primește ajutorul de la stat 

Atenție, chiar dacă au venituri până la limita amintită, persoanele care dețin în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de posesiune unul sau mai multe bunuri nu vor putea primi ajutorul. Lista respectivelor bunuri, printre care se număr clădiri, altele decât locuința de domiciliu, terenuri în intravilan cu suprafața de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală (cu excepția curții) sau mașini cu o vechime mai mică de zece ani, poate fi consultată AICI.

Cerere și declarație pe propria răspundere 

Potrivit normelor de aplicare a Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, conținute de HG 1.154/2022, ajutorul se va acorda în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere, completate electronic sau, după caz, pe suport de hârtie, ce vor trebui depuse sau transmise la serviciul public de asistență socială din cadrul primăriei de domiciliu.

Prin declarația pe propria răspundere se vor transmite autorităților informații privind persoana îndreptățită, date privind componența familiei, veniturile realizate de membrii acesteia și bunurile deținute, informații despre locuință sau numărul persoanelor care locuiesc la aceeași adresă de domiciliu.

În plus, la completarea cererii și a declarației pe propria răspundere, solicitantul trebuie să semneze un angajament de plată pentru situațiile în care se pot constata plăți acordate necuvenit.

Datele și informațiile se verifică 

Angajații serviciului public de asistență socială din cadrul primăriei vor verifica datele și informațiile cuprinse în cerere și în documentele doveditoare, iar în cazul existenței unor informații sau suspiciuni privind veridicitatea datelor, primarul va dispune efectuarea unei verificări în teren, în termen de maximum cinci zile de la data înregistrării cererii.

La finalizarea verificării administrative, inclusiv a verificării în teren, dacă e cazul, și după validarea îndeplinirii criteriilor de eligibilitate și a condițiilor prevăzute de lege pentru acordarea dreptului la venit minim de incluziune, se emite dispoziția primarului de aprobare a dreptului, care conține categoriile de ajutoare ce compun venitul minim de incluziune și cuantumul total al dreptului, defalcat pe componente.

Decizia primarului va trebui transmisă beneficiarilor în termen de cel mult cinci zile de la data emiterii, electronic sau pe suport de hârtie, precizează Avocatnet.

Plata ajutorului se va face lunar, începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia de stabilire a plății, pe bază de mandat poştal, în cont curent personal sau în cont de card, în funcție de opţiunea beneficiarului.

Valoarea maximă a ajutorului de incluziune, prima componentă a venitului cu același nume, stabilit de lege este de 275 de lei/ lună/ membru de familie, cu excepția persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru care cuantumul maxim este de 400 de lei/ lună.

A doua componentă a venitului minim de incluziune, ajutorul pentru familia cu copii, se stabilește în funcție de structura familiei, veniturile ei și numărul de copii, cuantumul maxim al acesteia ajungând la 480 de lei.

Vezi și:

Ludovic Orban pregătește marea răzbunare, după ce a fost ‘debarcat’ de PNL! Proiect de lege înregistrat pentru dezbatere la Senat

Vești uriașe pentru pensionari! Ar putea fi scutiți de plata acestor impozite

Urmează zile grele pentru Republica Moldova! Rusia ar putea închide robinetul de gaz! Vicepremier, pentru Bugetul.ro: ‘Nu avem un răspuns ferm din partea Gazpromului’

articolul original.

Facturi mai mici la energia electrică pentru familiile cu trei copii

27 September 2022 at 14:43

Familiile cu trei copii înscriși într-o formă de învățământ ar putea plăti un preț mai mic pe kW, respectiv 0,68 de lei pe kilowatt, potrivit unui amendament la ordonanța energiei. Acesta a fost adoptat marți de Comisia economică, industrii și servicii din Senat.

Potrivit Digi24, totodată, au fost introduse și instituții noi în această completare adusă ordonanței pe energie respectiv: parcurile industriale, lăcașurile de cult, producătorii de medicamente și farmaciile. De asemenea, și companiile de apă, transport public, complexurile sportive care au bazine. Pentru toate companiile și instituțiile enumerate plafonul este de un leu pe kW pentru 85% din consum, beneficiind de același regim ca IMM-urile.

„Ar fi absurd să avem asemenea date despre componența familiei”

Ion Lungu, director executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România, a declarat că furnizorii de energie nu au asemenea date despre consumatori – referitor la familiile cu trei copii introduse în schema de compensare.

„Ar fi absurd să avem asemenea date despre componența familiei. Când au avut în vedere aceste modificări privind aceste categorii de consumatori, ar fi trebuit să aibă în vedere și o modalitate de a fi transmise informațiile necesare la furnizorii care trebuie să modifice sistemele de calcul și să introducă aceste noi categorii.

În relația directă cu consumatorul, furnizorii vor fi din nou puși în situații neplăcute, nu au nicio vină pentru aceste noi amendamente. După ce vor fi definitivate și propunerile la nivel european, sigur vor fi și alte modificări. E puțin haos acum”, a spus Lungu, potrivit Digi24.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Scandal între doi soți din Burdujeni. Fata de 21 de ani a chemat Poliția

25 September 2022 at 15:27
image

La data de 23 septembrie ora 22.12, Secția Urbană de Poliție Burdujeni a fost sesizată prin SNUAU 112 de catre o femeie de 21 de ani, cu privire la faptul ca tatăl a agresat-o pe mama sa. La fața locului s-au deplasat lucrătorii de poliție din cadrul Secției de Poliție Burdujeni care au identificat apelanta și părinții acesteia.
Din discuțiile purtate cu apelanta a rezultat faptul ca tatăl, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice a provocat scandal apoi, a lovit-o pe mama sa. De asemenea , bărbatul a lovit-o cu palma în zona spatelui și pe apelanta, fără a-i fi provocate leziuni fizice.

La UPU Suceava, s-a deplasat o patrulă din cadrul Politiei Suceava care a întocmit formularul de evaluare a riscului, privind pe cele două femei, iar prin prisma răspunsurilor oferite a rezultat faptul că în cauză exista risc iminent, pentru emiterea unui ordin de protecție provizoriu.

S-a emis ordinul de protectie provizoriu împotriva barbatului pe o perioada de 5 zile. A fost întocmit proces-verbal de constatare, cercetările în cauză urmand a fi
continuate de către lucrători din cadrul Compartimentului de Proximitate pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie.

articolul original.

O tânără de 23 de ani s-a ales cu dosar penal după ce și-a bătut soțul cu o coadă de mătură. De la ce a pornit conflictul dintre cei doi soți

25 September 2022 at 15:29

Incident șocant într-o localitate din județul Bistrița Năsăud. O tânără de 23 de ani din satul Ivăneasa și-a luat la bătaie soțul cu o coadă de mătură. Deși a fost bătut măr de soție, bărbatul a refuzat să depună plângere la poliție și să ceară un ordin de protecție împotriva ei.

Incidentul s-a petrecut vineri, în satul Ivăneasa din comuna Ilva Mare, județul Bistrița Năsăud. Scandalul a izbucnit de la un lucru cel puțin hilar. Mai exact, bărbatul în vârstă de 34 de ani a hrănit animalele din gospodărie, 30 de bovine și 8 porci, fără a-și consulta soția.

Într-un acces de furie, femeia a pus mâna pe o coadă de mătură și a început să-și lovească soțul. Martoră la tot acest scandal a fost fetița lor de doar un an și jumătate.

Alertați de victimă prin 112, polițiștii au sosit la fața locului pentru a aplana conflictul.

Bărbatul bătut de nevastă s-a prezentat apoi la medicul legist, care i-a eliberat adeverința doveditoare că rănile sale necesită 10 zile de îngrijiri medicale, dar nu a dorit să depună plângere la poliție și nici să ceară un ordin de protecție impotriva soției. Femeia s-a ales totuși cu un dosar penal pentru violență în familie.

„Din primele date, un bărbat de 34 de ani, din localitate, ar fi fost agresat fizic de către soția acestuia în urma unui conflict spontan. În urma agresiunii bărbatul a refuzat transportul la spital, refuzând totodată și emiterea unui ordin de protecție provizoriu împotriva femeii. Polițiștii continua cercetările în cadrul unui dosar penal cu privire la infracțiunea de violență în familie”, a precizat pentru bistrițeanul.ro, Paul Rodilă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

articolul original.

Șeful CIA, dezvăluiri în primul podcast al agenției: ce mașină conduce, ce crede despre Bond și care este pentru el apogeul tehnologiei

25 September 2022 at 09:52
By: -

Agenţia americană de informaţii a lansat podcastul „The Langley Files”, un program care în care vorbește despre cum este în realitate munca spionilor.

citizencitizen

În primul podcast produs vreodată (oficial) de agenție, directorul CIA, Bill Burns, povestește despre cum este viaţa lui, care nu are nimic de-a face cu cea a lui James Bond.

Filmele de succes prezintă "o lume de eroi care conduc maşini luxoase cu viteză mare, dezamorsează bombele şi rezolvă de unul singur crizele globale în fiecare zi”, spune el.

"Pot să vă spun că este o sursă de distracţie constantă pentru soţia mea şi fiicele mele”, adaugă el. "Mă simt cel mai confortabil conducând Subaru-ul meu 2013 în limitele de viteză şi, pentru mine, apogeul tehnologiei este atunci când reuşesc să fac să meargă telecomanda (de la televizor) acasă”, afirmă Burns.

citizencitizen

William Burns, un fost diplomat în vârstă de 66 de ani, care conduce CIA din 2021, a făcut aceste remarci în prima ediţie a podcastului The Langley Files, pe care agenţia de informaţii l-a lansat în 22 septembrie.

Directorul CIA indică faptul că, deşi agenţia trimite mulţi agenţi în misiuni clandestine în lume, aceştia nu operează singuri aşa cum fac James Bond, Jason Bourne sau Jack Ryan în filme.

"Adevărul este că munca asta este un sport de echipă. Este o muncă grea în colectiv şi în care împarţi riscurile”, explică el, înainte de a remarca că aceasta nu implică doar agenţi de teren, ci şi oameni de ştiinţă, informaticieni şi analişti care lucrează în birouri.

citizencitizen

Printre succesele CIA, el citează eliminarea în iulie a liderului al-Qaeda Ayman al-Zawahiri la Kabul şi dezvăluirile SUA despre intenţiile Rusiei înainte de invadarea Ucrainei în februarie.

"Succesele noastre sunt adesea ascunse, eşecurile noastre sunt adesea vizibile, iar sacrificiile noastre sunt adesea nerecunoscute. Dar este destinul nostru să păstrăm o anumită discreţie”, conchide el.

Podcastul este prezentat de un anume „Dee” şi un anume „Walter”.

Întrebat de AFP, un purtător de cuvânt al CIA s-a abţinut să le precizeze numele şi chiar să confirme dacă acesta este prenumele lor real. Întrebat despre frecvenţa planificată a podcastului, purtătorul de cuvânt a răspuns că acesta va fi „periodic”.

articolul original.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea: Mamele care se află în situații de risc vor primi ajutor financiar

23 September 2022 at 10:45
image

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a transmis vineri pe pagina sa de facebook că mamele care se află în situații de risc vor primi un ajutor financiar de la Guvern. Astfel, mamele și nou-născuții din familii vulnerabile vor beneficia de un sprijin în valoare de 2.000 de lei pentru achiziția de articole medicale și de igienă, dar și de consiliere parentală.

„Am susținut acest proiect și mă bucur că în ședința Senatului a fost votat pozitiv proiectul de lege prin care se acordă tichete sociale acestor mame.

Astfel, mamele și nou-născuții din familii vulnerabile vor beneficia de un sprijin în valoare de 2.000 de lei pentru achiziția de articole medicale și de igienă, dar și de consiliere parentală. Potrivit Hotărârii de Guvern, de aceste tichete vor beneficia toate mămicile cu bebeluși de până în 3 luni. O felicit pe Roxana Mînzatu, secretar de stat în Cancelaria Primului-Ministru și fost ministru al Fondurilor Europene, că nu a abandonat acest proiect.
Potrivit Ordonanței de Urgență adoptată de Executiv, cu aceste tichete mamele pot să cumpere tot ce au nevoie pentru cei mici, de la scutece, articole sanitare și medicale pentru îngrijirea acestora până la articole de vestimentație inclusiv trusou”, a transmis ministrul

Gabriela Fireaspune că toate mămicile cu bebeluși de până în 3 luni, care au o situație materială deficitară să se adreseze primăriilor unde au domiciliul pentru a solicita pe baza documentelor depuse, tichetele sociale pe suport electronic în valoare de 2.000 de lei.

„Un vot pozitiv a fost acordat și proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului privind venitul minim de incluziune. Îl felicit pe ministrul Muncii, Marius Constantin Budăi, pentru această inițiativă.
Practic, se ajustează calculul Venitului Minim de Incluziune astfel încât cresc posibilitățile de asigurare a unui nivel de trai minimal pentru familiile și persoanele singure dar și de prevenire a riscului de sărăcie în rândul copiilor și de abandon școlar.

De asemenea, se instituie temeiul legal pentru ca persoanelor vârstnice fără venituri și fără susținători legali, să fie îngrijite, pe perioadă nedeterminată, în centre rezidențiale și să aibă acces la servicii medicale adecvate, prin asigurarea acestora, fără plata contribuției sociale de sănătate”, a scris Gabriela Firea pe facebook

articolul original.

Noi detalii despre familia căreia i s-a luat copiii în Germania

21 September 2022 at 17:51
By: (I.R.)

Copiii cei mari ai familiei Furdui au permisiunea de a veni în vizită la familie la sfârşit de săptămână, în datele stabilite de instanţă, iar în dialogul purtat în luna septembrie cu reprezentanţii ambasadei, mama minorilor a informat că vizitele se desfăşoară conform programului stabilit, arată un răspuns al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) la solicitarea Agerpres.

MAE precizează că situaţia celor şapte cetăţeni români minori pentru care autorităţile germane din districtul Heide, Saxonia Inferioară, Republica Federală Germania, au dispus măsura plasării în custodie, se află în atenţia Ambasadei României la Berlin din 29 aprilie 2021, când misiunea diplomatică s-a autosesizat, ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media cu privire la acest caz.

Astfel, încă de la data semnalării situaţiei, Ambasada României la Berlin a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri oficiale pe lângă autorităţile germane competente şi a contactat familia cetăţenilor români minori pentru obţinerea de informaţii suplimentare şi oferirea de sprijin consular, conform competenţelor legale. De asemenea, Ambasada României la Berlin a eliberat minorilor acte de stare civilă şi documente de călătorie româneşti.

Cu privire la demersurile întreprinse de misiunea diplomatică în relaţia cu autorităţile germane, MAE precizează că reprezentanţii Ambasadei României la Berlin menţin un dialog constant cu privire la acest caz atât cu autorităţile federale (inclusiv Ministerul Federal de Externe german), cât şi cu autorităţile competente locale, în vederea facilitării demersurilor familiei minorilor şi monitorizează permanent evoluţiile.

Ministerul Afacerilor Externe informează cu regularitate autorităţile române cu atribuţii în materia protecţiei drepturilor copilului cu privire la situaţia celor şapte minori, cele mai recente notificări fiind transmise în cursul lunilor august şi septembrie 2022.

Totodată, MAE a solicitat întreprinderea măsurilor corespunzătoare, conform competenţelor legale, şi a pus la dispoziţia autorităţilor germane anchetele sociale efectuate în scopul sprijinirii repatrierii minorilor şi reintegrării acestora în familia extinsă din România.

MAE prezintă o cronologie a acestui caz şi menţionează că părinţii au informat ambasada cu privire la pronunţarea, pe 17 februarie 2022, de către instanţa judecătorească germană, a unei decizii de exercitare temporară a custodiei minorilor de către autoritatea locală pentru protecţia copilului, decizia fiind pronunţată în lipsa acestora.

Reprezentanţii ambasadei au adresat Judecătoriei din Walsrode, în luna februarie 2022, o solicitare de aprobare a prezenţei consulului în sala de judecată pentru a putea urmări, din rândul publicului, desfăşurarea procesului în cauza principală, însă aceasta a fost respinsă în baza legislaţiei germane privind organizarea judiciară, se mai arată în răspunsul transmis de minister.

Tot în februarie 2022, un reprezentant al Ambasadei României la Berlin a vizitat cetăţenii români minori, în prezenţa părinţilor, la recomandarea părţii germane, şi a avut şi o convorbire cu avocatul care reprezintă familia.

Pe 21 martie a avut loc procesul de judecată în cauza principală privind dreptul de custodie al minorilor, la Judecătoria Walsrode.

Potrivit informaţiilor obţinute de reprezentanţii ambasadei din presa germană şi confirmate ulterior de către părinţii minorilor în cadrul unei discuţii purtate cu aceştia, instanţa a decis ca dintre cele patru fiice minore ale cetăţenilor români, două să revină în familie, iar a treia minoră (fiica cea mică) să rămână la familia ocrotitoare/de plasament. La decizia instanţei, cea de-a patra minoră, împreună cu ceilalţi trei fraţi, rămân în continuare, temporar, sub tutela Jugendamt Heidekreis.

La sfârşitul lunii iunie 2022, părinţii s-au adresat misiunii diplomatice în vederea obţinerii de noi documente de călătorie pentru minorele care au revenit în familie, cererile fiind preluate în regim de urgenţă. Familia a ridicat paşapoartele pe 30 iulie, precizează sursa citată.

„Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada României la Berlin acordă o prioritate deosebită acestui caz, continuă dialogul cu cetăţenii români, cu autorităţile germane competente şi cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţii, sprijinind demersurile familiei minorilor, inclusiv prin mijloacele de intervenţie posibile în baza legislaţiei germane şi a dreptului internaţional în materie şi având în vedere asigurarea respectării principiului interesului superior al copilului”, punctează ministerul.

Ambasada României la Berlin a sprijinit şi va continua să sprijine dialogul parlamentarilor români cu autorităţile germane competente în acest caz, oferind asistenţă în contextul deplasărilor efectuate în Republica Federală Germania de către delegaţia Parlamentului României formată din parlamentarii Titus Corlăţean, Ben Oni Ardelean şi Robert Sighiartău, se mai arată în răspuns.

Parlamentari români acuză: „Tratament abuziv” asupra unei familii în Germania

articolul original.

Avalanșă de viroze respiratorii la Pediatrie. Recomandările medicului pediatru Gina Anica

21 September 2022 at 07:11

Zilnic, la UPU Pediatrie a Spitalului Județean de Urgenă Buzău ajung 50-60 de copii cu febră, tuse și alte probleme respiratorii. Medicii pediatri avertizează părinții că în două săptămâni s-ar putea atinge o explozie a îmbolnăvirilor și forme de manifestare mai grave. 

Nu a debutat încă sezonul gripal, dar camerele de gardă ale spitalelor și cabinetele medicilor de familie sunt asaltate de părinți cu copii afectați de viroze şi chiar de penumonii. La Unitatea de Primiri Urgențe Pediatrie (UPU) de la Spitalul Județean Buzău ajung, zilnic, 50-60 de copii cu viroze respiratorii și chiar pneumonii. Din fericire, cele mai multe cazuri sunt răceli ușoare, care pot fi tratate acasă.

Putem spune că ne-am întors la situația de dinainte de pandemie, sunt aceleași viroze care apar de obicei în acest anotimp, în special la copiii mici, dar din fericire, la monetul actual, marea majoritate sunt viroze ușoare. În acest moment nu avem prea mulți copii internați cu pneumonii și insuficiență respiratorie, secția de Pediatrie are un grad de ocupare al paturilor de 50%, dar săptămâna trecută au fost mai mulți”, spune dr. Gina Anica, medic primar pediatru, șefa Secției Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Referitor la cazurile de COVID-19 în rândul copiilor, medicul spune că mai sunt „doar câteva cazuri ușoare”, la copii de gimanziu și liceu, dar care nu pun probleme și este de așteptat să nu mai apară decât cazuri sporadice și fără complicații.

Dr Gina Anica

Medicii se așteaptă însă ca în săptămânile următoare să crească numărul de îmbolnăviri și să apară forme mai grave de boală. Îngrijoraţi de numărul tot mai mare al preşcolarilor şi copiilor din clasele primare care ajung la camerele de gardă, unii cu febră mare, tuse şi chiar cu insuficienţă respiratorie, medicii se așteaptă ca în următoarele 2-3 săptămâni să se atingă un vârf al îmbolnăvirilor și să se agraveze formele de manifestare ale acestora.

„Sunt mai multe cazuri de infecție respiratorie decât de obicei în această perioadă. Acestea apăreau de obicei mai târziu, toamna, dar anul acesta au apărut mai devreme. La ora actuală avem foarte multe prezentări la camera de gardă, iar cei mai mulți sunt copii de grădiniță și școlari din ciclul primar. Odată cu intrarea în colectivitate, la care se adaugă răcirea bruscă a vremii, dar și din cauza unei lipse de memorie imunologică a organismului –  în perioada pandemiei copiii au stat mai mult în casă şi nu au avut tangenţe cu virusurile respiratorii cu care eram familiarizaţi în anii anteriori -, se înregistrează și o mai mare vulnerabilitate a organismului în fața virusurilor. În următoarele 2-3 săptămâni probabil se vor accentua și se vor agrava virozele”, este de părere medicul pediatru Gina Anica.

 

În cazul apariției unor simptome de vioză, medicul pediatru sfătuiește părinții, în primul rând, să izoleze copiii la domiciliu la primele semne de răceală, pentru a nu transmite infecția în colectivitate, dar și pentru a nu li se agrava boala. Recomandă însă precauție când vine vorba despre a medicamente, pentru că uneori, acestea fac mai mult rău decât bine, dacă nu sunt administrate la recomandarea unui medic și în conformitate indicațiile terapeutice ale acestuia.

Foarte important este să nu dăm copiilor antibiotic la primele semne de răceală. Mergem pe antitermice și o bună hidratare, în caz de febră. Nu exgerăm nici cu siropurile de imunitate, nici cu toate antitermicele, pentru că nu facem decât să complicăm situația. Îi hidratăm, îi ținem acasă și le dăm să mănânce alimente ușoare, cât să nu îi doară burtica și, desigur, le urmărim starea generală. Dacă vedem că nu sunt semne de ameliorare, luăm legătura cu medicul de familie sau cu medicul pediatru, iar acesta ne va spune ce trebuie făcut în continuare”, a explicat dr. Gina Anica, subliniind că atât în cazul virozelor cât și al gripei, o persoană infectată rămâne contagioasă cel puțin 7 zile.

Pentru că se apropie sezonul gripal, medicul pediatru recomandă „ferm” vaccinarea, pentru că este cea mai eficientă metodă de a preveni îmbolnăvirea de gripă și mai ales complicațiile pe care le poate da aceasta.

Eu cred că este un moment important să ne gândim la vaccinarea antigripală, pentru că, sigur, vom avea cazuri de gripă. Se anunță un sezon gripal mai sever, așa că ne așteptăm la multe cazuri de gripă, așa că indicația mea este să se administreze vaccinul antigripal. Există două forme de vaccin, cel oral și cel clasic, așa că părinții pot opta, după ce vorbesc cu medicii de familie sau cu un pediatru, pentru forma cea mai potrivită copilului lor. Important este să ne vaccinăm copiii, pentru că vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor și a complicațiilor prin gripă”, a mai spus medicul, subliniind că nu trebuie să uităm că sezonul gripal începe în luna octombrie și poate dura până prin luna mai, așa că este nevie de o perioadă lungă de protecție.

Vaccinul gripal se găsește deja în farmaciile din Buzău, iar populația care nu este eligibilă pentru vaccinarea gratuită prin Programul Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății sau nu are încredere că vaccinul va ajunge la timp la medicii de familie, a început să-l cumpere. Vaccinul gripal costă în farmacii între 60 și 70 de lei.

Avem, de câtva timp, în farmacii, Vaxigrip Tetra injectabil, pentru protecția împotriva gripei, iar solicitările sunt mai mari decât în alte sezoane, în această perioadă. Vin să cumpere acest vaccin în special părinții cu copii de grădiniță și de școală primară, dar și pacienți cu boli cronice, care se tem că vor avea acces prea târziu la vaccinul oferit gratuit de Ministerul Sănătății. În plus, oamenii par să fie mai bine informați, conștientizează faptul că după doi ani de restricții, din cauza pandemiei, organismul este mai slăbit din punct de vedere imunitar, iar riscurile de a se ajunge la complicații sunt mai mari. Populația știe deja că și gripa poate fi gravă, iar pe fondul unei imunități scăzute poate da complicații severe, uneori imposibil de tratat”, a explicat farmacista Oana Gheorghiu, reprezentat zonal al MaxiFarma.

Medicii de familie spun că din cabinetele lor lipsește și vaccinul împotriva pneumoniei, iar din această cauză se înregistrează și o creștere îngrijorătoare a numărului de pneumonii la copiii mici.

 Prevenar este un vaccin care se face de la 2 luni. Nu a fost deloc trei-patru luni, pe urmă a reapărut în cantități mai mici şi acum lipsește din nou. Este un vaccin este extrem de important, mai ales pentru copiii foarte mici, care se nasc prematur, pentru că previne pneumonia peumococică, care este printre principalele cauze de deces din lume”, a explicat medicul Sandra Alexiu.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, achiziţia vaccinului pneumococic se află în proces de desfășurare, întrucât s-a primit recent bugetul necesar.

În farmacii se găsește acest vaccin, dar costă în jur de 270 de lei și nu toți părinții dispun de acești bani, mai ales în contextul actual al crizei financiare.

Medicii avertizează însă că în lipsa vaccinului, prevenirea răspândirii virusului este dificilă, pentru că se transmite ușor, de la o persoană la alta.


articolul original.

Regina Elisabeta, înmormântată alături de familie, în Capela St. George

20 September 2022 at 11:00
image

Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată, luni, după o ceremonie funerară privată, la Capela St. George, alături de tatăl său, Regele George al VI-lea, de Regina Mamă și de sora sa Margareta. Regina a fost înmormântată împreună cu steagul pus de Regele Charles peste sicriu.

Slujba funerară privată de la Capela St George, acolo unde regina a fost înmormântată, a început la ora 21.30 (ora României). Sicriul suveranei a stat în cavoul regal al bisericii, la Castelul Windsor, încă de la slujba de înmormântare, la care au participat circa 800 de persoane.

Membrii s-au întors la capelă pentru evenimentul intim.

Elisabeta a II-a, al 11-lea monarh înmormântat în capela din Castelul Windsor

a fost înmormântată în capela memorială Regele George al VI-lea, care este o mică anexă a bisericii.

Elisabeta a II-a este al 11-lea monarh care a fost înmormântat în capela din Castelul Windsor. Ea a fost înmormântată alături de tatăl său, Regele George al VI-lea, de Regina Mamă și de sora sa Margareta.

Defunctului ei soț, Prințul Philip, decedat anul trecut, i se va muta sicriul pentru a i se alătura. Când ducele a murit în urmă cu 17 luni, sicriul său a fost așezat în Bolta Regală de la St George’s – pregătit să fie mutat în capela memorială când va muri Regina.

Regina a comandat capela în 1962, iar aceasta a fost finalizată în 1969. Rămășițele tatălui ei au fost mutate acolo din cavoul regal în luna martie a aceluiași an.

Sicriul reginei a fost înmormântat împreună cu steagul de tabără al Companiei Reginei din cadrul Grenadier Guards – o versiune mai mică a stindardului regal al regimentului – pe care Regele l-a așezat pe sicriul ei la sfârșitul slujbei de înmormântare.

Decanul din Windsor, reverendul David Connor, a condus slujba de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a.

articolul original.

Recompensă în valoare de 10.000 de lei pentru identificarea bătrânului dispărut în pădurea Vorona pe 2 septembrie

19 September 2022 at 19:22

Familia bărbatului dispărut în urmă cu aproximativ trei săptămâni în pădurea Vorona oferă recompensă de 10.000 de lei celor care îl identifică.

Recompensă de 10.000 de lei pentru găsirea botoșăneanului dispărut în pădure

Constantin Marițanu, în vârstă de 78 de ani a fost dat dispărut pe data de 2 septembrie de familie. Familia acestuia a povestit că bătrânul a părăsit în mod voluntar domiciliul pentru a merge în pădure la cules de bureți.

Forțele de ordine au demarat căutări, însă nu au reușit să îl găsească nici până în momentul de față.

Potrivit anunțului făcut de familie, acesta este bolnav, are 1,55 metri înălțime, 60 de kilograme, ochi verzi și păr alb. Bătrânul era îmbrăcat cu un halat maro, o geacă neagră și o pălărie galbenă pe cap.

Dreptul la recompensă există doar dacă persoana dispărută este găsită prin această informație. Nu se va plăti nicio recompensă de găsire pentru rapoartele care nu au ca rezultat găsirea persoanei dispărute”, este mesajul familiei bătrânului.

Sursă Foto – Știri Botoșani
articolul original.

Laurențiu Reghecampf, mândru de fiul său cel mai mic. Fotografia de familie apreciată de mii de fani

19 September 2022 at 19:08

Laurențiu Reghecampf debordează de fericire, acesta sărbătorindu-și ziua de naștere alături de familie. Antrenorul se mândrește cu fiul său și al Corinei Caciuc, acesta postând pe contul său de Instagram, cu numai câteva ore în urmă, o alături de fiul său și de mama acestuia, femeia care l-a făcut tată de baiat pentru a treia oară. 

Fotografia de familie postată de Reghe a fost apreciată în numai câteva ore de mii de fani, mai ales că bebelușul lui și al Corinei Caciuc a moștenit ochii albaștri ai mamei, acesta arătând ca o păpușă vie.

Mesajele de la fani au ”curs”

”Felicitări, omule! Ți-ai ascultat inima, ai ales cu sufletul si ai dovedit că “Banii chiar nu aduc fericirea!”  Sa fiți fericiti până la adânci bătrâneți! 👏”, ”Ce copilaș frumos, să vă trăiască și să fie sanatos! La mulți ani fericiți și sănătoși!”, ”O familie minunată! La mulți ani sănătoși și fericiți!”, ”Ce copil frumos! Să fie sănătos și sa va bucurați de el și el de voi!”, ”Bună ziua dragilor sunteți minunați vă doresc multă sănătate îngerașul este o minune și tu Corina arăți superb dar și Târgovișteanul meu Reghecampf vă transmit tot ce e m-ai bun din inima Telavivului”, sunt doar câteva dintre mesajele pe care Laurențiu Reghecampf le-a primit pe rețeaua de socializare.

Cum s-au cunoscut, de fapt, Laurenţiu Reghecampf şi Corina Caciuc

Invitat în cadrul podcastului “Acasă la Măruţă”, Laurențiu Reghecampf a dezvăluit cum a cunoscut-o pe Corina Caciuc. Deşi nu a dorit să intre prea mult în detalii, tehnicianul i-a făcut, la momentul respectiv, şi o declaraţie de dragoste partenerei sale.

Am cunoscut-o la un eveniment, la o petrecere. Dar nu direct, doar am văzut-o, după care am încercat să iau legătura şi să o cunosc cu adevărat. S-a întâmplat în urmă cu un an, doi. Nici nu cred că este important şi nu cred că interesează pe nimeni exact cum ai cunoscut pe cineva. Important este ce simţi pentru persoana respectivă şi ce se întâmplă de acum în colo. Sunt foarte fericit! O iubesc, o să avem un băiat împreună, adică simt că pentru mine lucrurile au luat o întorsătură foarte pozitivă”, a spus Laurențiu Reghecampf.

Sursa foto: Instagram

articolul original.

Recompensă în valoare de 10.000 de lei pentru persoana care găsește un bătrân dispărut! Vârstnicul a dispărut pe 2 septembrie într-o pădure

19 September 2022 at 18:44

Familia bătrânului care nu a mai venit acasă din data de 2 septembrie, oferă o recompensă de 10.000 de lei pentru persoana care găsește bietul om. Acesta a plecat să culeagă ciuperci în pădurea Vorona și nu s-a mai întors de atunci.

Un bătrân a plecat să culeagă ciuperci din pădurea din zona în care locuia, însă acesta nu a mai venit acasă de pe 2 septembrie.

Constantin Marițanu a plecat de acasă pe 2 septembrie, pentru a merge în pădurea Vorona să culeagă ciuperci și nu a mai revenit. Forțele de ordine au demarat căutări, însă nu au reușit să îl găsească nici până în momentul de față.

Potrivit anunțului făcut de familie, acesta este bolnav, are 1,55 metri înălțime, 60 de kilograme, ochi verzi și păr alb. Bătrânul era îmbrăcat cu un halat maro, o geacă neagră și o pălărie galbenă pe cap.

Familia bătrânului oferă o recompensă de 10.000 de lei pentru persoana care îl poate aduce acasă pe Constantin Marițanu.

Sursă Foto – Știri Botoșani

„Dreptul la recompensă există doar dacă persoana dispărută este găsită prin această informație. Nu se va plăti nicio recompensă de găsire pentru rapoartele care nu au ca rezultat găsirea persoanei dispărute”, este mesajul familiei bătrânului.

Bătrânul este dispărut de 17 zile

A fost mobilizare de forţe la Botoşani, acolo unde un barbat de 78 de ani a dispărut în pădurea Vorona. A plecat vineri, pe 2 septembrie, într-o dimineața pentru a culege ciuperci, dar nu s-a mai întors acasă.

De atunci este căutat de zeci de poliţişti, pompieri și voluntari care au cu ei și câini de urmă.

Căutările au fost reluate duminică dimineață, inclusiv cu o dronă, după ce, pe timp de noapte, au fost oprite din cauza ploii. Peste 100 de polițiști, pompieri și voluntari încearcă să dea de urmă bărbatului.

Echipele de intervenție au periat, la propriu, pădurea deasă.

La căutări s-au alăturat și localnici care cunosc bine zona.

Localnic: „Vineri după-masă au anunțat la 112 și de atunci tot îl căutăm. Săteni dimprejur, s-a apelat la pădurari dimprejur, pazinicii de vânătoare.”

Au fost chemați în ajutor și jandarmii din județul Bacău. Pentru a ajunge în locurile mai puțin accesibile, cordoanele de pătrundere au fost formate din mai mulți oameni, aflați la aproximativ 2 metri distanță unul de celălalt, astfel încât să se poată ajuta în caz de pericol.

La ieșirea din pădure, a fost adus un echipaj SMURD, iar pompierii din Botoșani au folosit șenilatele dar și motociclete de teren, potrivit ProTv.ro.

Delia Neniscu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani: Zonele în care s-au desfășurat scotocirile sunt zone cu vegetație deasă, cu teren abrupt, iar până astăzi a plouat continuu. Astăzi s-a oprit ploaia și am reușit să aducem și câinele de căutare salvare.”

articolul original.

Parlamentari români acuză: „Tratament abuziv” asupra unei familii în Germania

19 September 2022 at 18:02
By: (G.Z.)

Mai mulţi parlamentari români au reclamat „tratamentul abuziv” la care autorităţile germane ar fi supus o familie de români care locuieşte în această ţară, după ce autoritatea de protecţie a copilului din Germania i-a luat copiii.

Senatorul Titus Corlăţean se află în Germania, într-o misiune parlamentară, alături de deputaţii PNL Ben-Oni Ardelean şi Robert Sighiartău, pentru a spijini familia Furdui, căreia în urmă cu aproximativ un an şi jumătate i s-au luat copiii de către autoritatea de protecţie de copilului din această ţară. Cazul a fost semnalat pe reţelele de socializare.

Corlăţean a subliniat că misiunea parlamentară are aprobarea Birourilor permanente ale celor două Camere.

„Ne aflăm într-o misiune parlamentară de sprijin pentru familia Petru şi Camelia Furdui, care au fost deposedaţi de cei şapte copii, în urmă cu mai mult de un an şi jumătate, absolut abuziv de autoritatea locală de protecţia copilului din Germania. E a doua misiune, după cea din iulie anul trecut, şi are mandatul Parlamentului României, fiind aprobată de conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilor. În luna august, două dintre fetele familiei Furdui au fost redate familiei. (…) Ieri, la Hanovra, am participat la o manifestaţie a comunităţii neoprotestante din care face parte familia Furdui. Au fost şi români din zonă. A fost o manifestaţie importantă pentru că, pe lângă ceea ce am spus noi, parlamentarii de pe scenă, a urmat un marş cu pancarte, cu aprobările autorităţilor locale de poliţie. Germanii au fost interesaţi să afle despre ce este vorba. A fost o bună acţiune de sensibilizare a opiniei publice germane faţă de acest caz dramatic”, a explicat Corlăţean, luni, pentru Agerpres.

În opinia sa, autorităţile germane „interpretează eronat” normele. Senatorul admite că este posibil să existe şi „o diferenţă de natură culturală între modelul german şi cel românesc de educare în familie”, dar susţine că părinţii nu sunt abuzivi şi acuză „un caz scandalos de încălcare a libertăţii religioase”.

„Este vorba de abuzuri împotriva părinţilor, cu interpretări eronate, cu exagerări şi chiar cu elemente de manipulare a altor autorităţi germane cu acţiune programatică de rupere a relaţiilor dintre copii şi părinţi, dar şi între fraţi şi surori. Autoritatea germană de protecţie a copilului a separat fraţii şi surorile. Vizitele pe care părinţii le fac copiilor sunt obţinute cu foarte mare greutate, au loc cu încălcarea tuturor regulilor din lumea civilizată. Se încalcă flagrant ‘strigătele’ copiilor care cer să fie trimişi înapoi în familia lor. Părinţii nu sunt oameni violenţi, abuzivi aşa cum au încercat să construiască cei de la autoritatea pentru protecţia copilului. E posibil să fie şi o diferenţă de natură culturală între modelul german şi cel românesc de educare în familie, dar (…) nu sunt părinţi abuzivi. Sunt oameni cu frică de Dumnezeu care au fost acuzaţi înainte de a li se lua copiii (…) că îi obligă să citească Biblia şi să meargă la Biserică. (…) Înţelegem că e vorba de nişte prejudecăţi (…) de apartenenţă la o biserică creştină a acestei familii, ceea ce reprezintă un caz scandalos de încălcare a libertăţii religoase”, a afirmat Titus Corlăţean.

El a explicat că se vede „o diferenţă foarte mare între fetele eliberate, care au redevenit copii veseli, expansivi şi cei închişi”.

„Am văzut un film cu Albert, unul dintre băieţii mai mici. Este o mărturie cutremurătoare. Mie, ca tată şi bunic, mi-a zdrobit inima. E greu de descris prin ce trec aceşti copii şi prin ce trec părinţii. Ăsta este motivul pentru care statul român trebuie să se mobilizeze foarte serios pentru a acţiona. După un an şi două luni de speranţă că demersurile noastre vor da rezultat nu este aşa. Voi anunţa că Guvernul României a reîmprospătat ancheta socială pe care o făcuse în urmă cu un şi ceva în baza Convenţiei ONU privind drepturile copilului. (…) Este o dublă solicitare: de repatriere şi de înapoiere a celorlalţi cinci copii familiei lărgite pentru prezervarea identităţii naţionale, lingvistice, religioase. Copiii au exclusiv cetăţenia română. Sunt ai statului român şi nu ai statului german şi tratamentul aplicat îl considerăm abuziv”, a completat Corlăţean.

Senatorul a avertizat că există „un risc, care devine tot mai serios”, de afectare a relaţiilor bilaterale dintre România şi Germania.

„Avertizez public, şi acest lucru este deja cunoscut de autorităţile germane, că există un risc, care devine tot mai serios, de afectare a relaţiilor bilaterale dintre România şi Germania. Am proprietatea termenilor. Ştim ce importantă este relaţia bilaterală din punct de vedere politic, european, economic, strategic, dar avertizez foarte serios că răbdarea comunităţilor româneşti şi a comunităţii religioase din care face parte această familie s-a terminat. (…) Autorităţile germane trebuie să ştie că există un risc foarte serios de repetare a cazului familiei Bodnariu, când autorităţile norvegiene au tratat cu o neînţelegere profundă a subiectului. Au fost manifestaţii în întreaga lume, Congresul SUA s-a sesizat şi imaginea Norvegiei a fost serios afectată şi autorităţile norvegiene au dat înapoi cei cinci copii familiei Bodnariu. La nivelul Parlamentului vom acţiona pentru internaţionalizarea acest caz al familiei Furdui şi vom acţiona în cadrul organizaţiilor internaţionale din care facem parte şi cu presa naţională şi internaţională”, a punctat Titus Corlăţean.

Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului şi-a exprimat speranţa că, în urma discuţiilor, autorităţile germane vor rezolva „rapid” şi „corect” cazul familiei Furdui.

„E ultima oară când spunem în parametrii dialogului constructiv. (…) Sper ca discuţiile din aceste zile să ducă la o conştientizare a autorităţilor germane, să rezolve rapid şi corect, în respect pentru unitatea familiei respective. Nu este vorba doar de această familie, este vorba de mult mai multe alte situaţii în Germania care au ‘beneficiat’ de tratamentul abuziv al acestei autorităţi pentru protecţia copilului”, a mai spus Corlăţean.

Potrivit deputatului Ben-Oni Ardelean, familia Furdui este „victima unui sistem îndreptat împotriva familiilor şi spre dezbinarea acestora”.

„Am participat la Hannover, în Germania, (…) în mijlocul sutelor de români şi a oamenilor buni veniţi din alte state, la protestul de susţinere pentru reîntregirea familiei Furdui. O spun din nou, extrem de răspicat: condamnăm public instituţia de protecţie a copilului din Germania, pentru tratamentul abuziv îndreptat împotriva familiei de români şi pentru demersurile inumane pe care le-a întreprins, cu scopul evident de a-i distruge pe aceştia. În Europa anului 2022 aşa ceva nu are voie să se întâmple! (…) Vom face tot ce este posibil pentru a-i readuce împreună. Vom merge până în pânzele albe! Românii nu mai trebuie să fie victimele unor birocraţi cu apucături comuniste şi să suporte actele de violenţă emoţională ale acestora”, a scris Ben Oni-Ardelean pe Facebook.

Deputatul PNL a făcut un apel către colegii parlamentari şi către instituţiile abilitate din ţară „să se focuseze cu adevărat pe rezolvarea acestui caz”.

„Este de datoria noastră, ca aleşi sau reprezentanţi ai poporului, să apărăm fiecare român”, a adăugat Ardelean.

Foto Arhivă

articolul original.

Vești bune de la Ministerul Muncii! Se dau bani pentru românii vulnerabili: Cu cât crește sprijinul financiar

16 September 2022 at 11:25
image

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) a anunțat că Executivul a aprobat, vineri, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 196/2016, prin care, recent, a fost implementată reforma privind venitul minim de incluziune.

În cadrul acestei reforme, cele trei beneficii bazate pe testarea mijloacelor, respectiv ajutorul social, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei, au fost corelate pentru a constitui un pachet de sprijin unitar pentru categoriile defavorizate.

Actul normativ detaliază componentele venitului minim de incluziune şi modalitatea de stabilire a dimensiunii familiei şi a venitului lunar ajustat şi stabileşte lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării venitului minim de incluziune, respectiv: clădirile şi alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu, precum şi terenurile din intravilan, cu o suprafaţă de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinţei şi a curţii aferente; mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulaţie pe drumurile publice; autovehicule cu drept de circulaţie pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor utilizate şi/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilităţii; şalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcaţiuni, cu excepţia celor necesare pentru transport în cazul persoanelor care locuiesc în aria Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării; depozite bancare deţinute, ca titular, de cel puţin unul dintre membrii familiei, a căror sumă totală este mai mare de trei ori faţă de valoarea câştigului salarial mediu brut prevăzut de Legea asigurărilor sociale de stat.

De asemenea, prin hotărârea de Guvern aprobată vineri sunt introduse modele de formulare mult simplificate, pentru facilitatea activităţii la nivelul primăriilor, acordarea venitului minim de incluziune bazându-se pe facilităţile Sistemului Naţional Informatic pentru Asistenţă Socială (SNIAS).

În 26 august 2022, Guvernul a aprobat modificarea şi completarea Legii nr. 196/2016, prin care se implementează reforma privind venitul minim de incluziune (VMI), la care Guvernul s-a angajat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Obiectivul acestei reforme, cu termen de implementare până în 30 iunie 2025, este îmbunătăţirea asistenţei sociale şi reducerea sărăciei în rândul celor mai vulnerabile persoane, precum şi a sarcinilor administrative.

Reglementările aduse de Ordonanţa de Urgenţă vizează şi actualizarea nivelurilor de venituri şi a cuantumurilor componentelor acordate astfel: majorarea nivelului maxim al venitului minim de incluziune de la 260 lei/adult echivalent la 275 lei/adult echivalent, în cazul componentei de ajutor de incluziune (actualul ajutor social) şi de la 300 lei/adult echivalent la 400 lei/adult echivalent în cazul persoanelor vârstnice, respectiv de la 600 lei/adult echivalent la 700 lei/adult echivalent în cazul componentei de ajutor pentru familia cu copii (actuala alocaţie pentru susţinerea familiei).

Totodată, nivelul veniturilor din muncă deductibile din venitul total al familiei se majorează de la maximum 400 lei la 500 lei, conform agerpres.ro.

articolul original.
❌