ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 5 December 2022Ultimele Stiri

Cel mai nou tip de șpagă: 10.000 lei ca să-ți declare contorul defect

5 December 2022 at 18:09
By: -
image

Un angajat al unei firme din domeniul distribuţiei de energie electrică este cercetat pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant delict, în timp ce primea 10.000 de lei de la o persoană pentru a declara defect un contor.

Scopul era ca mituitorul să nu plătească, în urma unei recalculări, o sumă de şase ori mai mare decât şpaga.

Flagrantul a fost organizat luni de ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Direcţia Anticorupţie pentru Bucureşti şi Ilfov.

Anchetatorii au primit un denunţ chiar de la persoana căreia salariatul firmei care distribuia energie i-a cerut 10.000 de lei. 

„În fapt, suma de bani oferită cu titlu de mită a fost primită de angajatul în cauză pentru a întocmi un act contrar atribuţiilor de serviciu, în sensul declarării unui contor electric ca fiind defect pentru a nu i se face o recalculare martorului denunţător în valoare de 60.000 lei”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Direcţia Generală Anticorupţie.

Angajatul prins luând mită este urmărit penal sub controlul judiciar pentru următoarele 60 zile.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Românii sunt nemulțumiți de legea plafonării facturilor de energie: care sunt ptopunerile parlamentarilor

29 November 2022 at 08:49
image

O nouă lege prin care se dorește plafonarea prețurilor la facturile de energie, aflată la dezbatere în Parlament, a provocat deja numeroase controverse.

Parlamentarii coaliției de guvernare au propus o serie de excepții de la regulile de plafornare care vor afecta un număr mare de cetățeni, iar acest lucru a stârnit numeroase nemulțumiri în rândul românilor.

Românii sunt nemulțumiți de propunerile parlamentarilor

O serie de propuneri ale parlamentarilor PSD și PNL care vizează legea de plafonare a tarifelor la energie stârnesc nemulțumiri în rândul românilor. Mai întâi, politicienii coaliției au omis în forma finală să reglementeze plata eșalonată pentru facturile cu valori foarte mari pe care le primesc românii. O astfel de măsură, plata în rate a facturilor, ar contraveni intereselor furnizorilor de energie, care doresc să-și obțină banii cât mai repede cu putință de la consumatori.

O altă situație de natură să atragă nemulțumirea românilor este cea legată de tarifele pe care urmează să le plătescă cei care locuiesc în apartamente închiriate sau în gazdă. Problema a apărut după ce coaliția a stabilit ca proprietarii să beneficieze de plafonarea prețurilor doar pentru o locuință, dacă dețin mai multe. Parlamentarii PSD și PNL au propus, implicit, ca românii care locuiesc în chirie să plătească mai mult.

Chiriașii pot plăti prețuri mai mari

USR a atras atenția că românii care au mai multe proprietăți nu vor putea beneficia de plafonarea prețurilor la energie pentru fiecare loc de consum pe care îl dețin, chiar dacă îl închiriază. Mai mult aceștia au atras atenția că, în cazul menținerii reglementării cu pricina, inițiată de coaliția PSD – PNL – UDMR, chiriașii vor fi obligați să plătească tarife mai mari decât restul românilor deoarece nu vor benefica de plafonare.

Senatorul Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, a afirmat că problema chiriașilor va fi clarificată în normele de aplicare ale legii.

„Există un amendament care spune că prețul maxim plătit în România este de 1,3 lei pe kilowatt oră, de asemenea ideea care s-a propagat că cei care locuiesc cu chirie ar fi dezavantajați de ordonanță, nu se va întâmpla, lucrul acesta va fi clarificat în normele de aplicare. Partea de concepție care a stat la baza ordonanței a fost că avem plafonare în funcție de consum, aici sunt 4 – 5 milioane de români sub plafon, pe urmă cei care sunt până în 0,8, cu diferența între 255 și 300, peste 300 maxim 1,3, pentru că intervine și situația în care am contract favorabil mie, cum ar fi contractul închieiat la Hidroelectrica, beneficiez de prețul cel mai bun pe toate din plafonările existente”, a declarat senatorul PSD, potrivit RomâniaTV.

articolul original.

Ajutor de 1400 de lei pe an acordat familiilor vulnerabile pentru plata facturilor la energie

26 November 2022 at 15:06
image

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene vine cu precizări în privința ajutoarele ce vor fi acordate anul viitor pentru plata facturilor la energie.

Vor beneficia de 1400 de lei pe an, acordați în două tranșe, între alții, pensionarii cu venituri sub 2000 de lei și cei care în prezent au ajutoare sociale. De asemenea, statul va acorda și în 2023 ajutorul de 250 de lei pentru alimente.

Ajutorul de 700 de lei pentru plata facturilor la energie se va acorda în lunile februarie și septembrie familiilor vulnerabile.

Pe lista beneficiarilor se află pensionarii cu pensii mai mici sau egale cu 2000 de lei lunar, persoanele cu handicap grav cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2000 de lei și cei care primesc alocație de susținere a familie și ajutor social.

4 miliarde de lei, bani europeni, sunt prevăzuți pentru aceste ajutoare.

Lista beneficiarilor va fi întocmită de Ministerul Muncii, iar aceștia vor primi ajutorul sub forma unui voucher tipărit pe care îl vor aduce poștașii. Cu acest voucher, vor putea fi plătite atât facturile curente, cât și restante la energie electrică.

De asemenea, statul va continua să acorde pe tot parcursul anului viitor, ajutorul de 250 de lei, odată la două luni, pentru achiziția de alimente.

Dacă anul acesta, ajutorul era acordat doar celor cu pensii mai mici sau egale cu 1500 de lei, de anul viitor, vor beneficia de tichet cei cu pensii mai mici sau egale cu 1700 de lei.

Pe lista beneficiarilor, se mai află familiile monoparentale și cele cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pe membru de familie.

articolul original.

ANRE propune plata în rate a facturii la energie în cazul clienților vulnerabili. Proiectul, pus în dezbatere publică

25 November 2022 at 17:54
image

Clienții vulnerabili și-ar putea plăti facture la energie electrică în rate, așa prevede un Proiect de Ordin pus vineri în dezbatere publică de ANRE. Potrivit proiectului ratele se pot întinde pe 3 luni.

Eșalonarea la plată a facturii trebuie cerută de clienții vulnerabili. Este astfel introdusă noţiunea de client activ.

ANRE propune pentru eșalonare o perioadă de minim 3 luni sau o altă perioadă convenită de clinet și compania care furnizează energia electrică.

Proiectul de Ordin prevede și faptul că, în cazul clienţilor casnici, perioada de facturare să fie lunară. Se stabilește, totodată, și modul în care sunt  soluţionate de către furnizor plângerile privind facturarea.

Astfel, clientul nu este obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluţionarea plângerii.

La rândul său, furnizorul este obligat să analizeze plângerea clientului referitoare la factura emisă indiferent dacă factura a fost sau nu achitată şi să transmită acestuia rezultatul analizei, într-un termen  prevăzut în Standardul de performanţă al companiilor.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Sprijin financiar de 700 de lei pentru plata facturilor la energie. Cine poate primi ajutorul și când vor fi livrați banii | AUDIO

articolul original.

Noile tarife la energie au primit undă verde în şedinta de guvern de astăzi. Ce se va întâmpla la marea regularizare din februarie 2023

11 November 2022 at 11:11
image

Este oficial! Noile tarife la energie au fost aprobate în ședința de astăzi de la Guvernul României. Toate detaliile sunt prezentate în următorul articol.

Vineri, 11 noiembrie 2022, Guvernul a aprobat noile tarife la enerigie electrică din această iarnă. Astfel, românii vor avea de plătit câte 80 de bani pentru fiecare kWh, însă până la primii 255 kWh facturați. După ce se trece de acest prag, orice depășire este taxată cu 1,30 de bani pe kWh.

Vestea bună este că tariful de 1 leu pe kWh se va menține pentru intreprinderile mici și mijlocii, iar pentru marii consumatori va rămâne un preț unic de 1,3 lei pe kWh.

Totodată, potrivit secretarului general al Guvernului, Marian Neacșu, până în luna februarie facturile se vor calcula pe baza mediei consumului din anul 2021, tot în această lună  se va face marea regularizare și se va reface consumul mediu.

“Sistemul aşa cum este gândit şi cum funcţionează de mulţi ani prin lege distribuitorii sunt obligaţi să facă citirea de patru ori pe an a contoarelor. În rest, funcţionaţi pe facturi cu estimări. Din perspectiva aceasta este foarte complicat şi foarte greu să ne raportăm la consumul lunar al fiecărui client. În OUG iniţială 119 şi vom menţine acest sistem vom rămâne raportaţi la consumul mediu anual al anului 2021 care pentru consumatorul casnic nu poate să fie un an rău pentru că a fost an de pandemie în care din păcate cea mai mare parte dintre români o parte din timp au stat acasă.

Deci au consumat energie. Dar pentru a putea face reglajele la nivelul consumului efectiv ca oamenii să nu plătească mai multă energie şi un preţ mai mare decât cel pe care l-au realizat, în luna februarie a anului viitor se va face regularizarea pentru întreg anul şi încadrarea în consumul efectiv realizat”, a spus  Marian Neacșu.

Secretarul general al Guvernului României a menționat faptul că noile tarife se vor aplica, cel mai probabil, începând culuna martie.

“Printre actele normative de mare importanţă adoptate astăzi a fost şi această ordonanţă care vine să reglementeze un mecanism care să poată să asigure pentru anul viitor câteva lucruri cu caracter de principiu.

Primul dintre ele este al sustenabilităţii măsurilor pe care Guvernul şi coaliţia de guvernare şi le-a asumat pentru acest an de criză energetică care vizează compensarea preţurilor la energie pentru consumatorii vulnerabili, consumatorii casnici şi pentru o parte dintre consumatorii non-casnici, respectiv întreprinderile mici şi mijlocii, întreprinderile din agricultură.

Mecanismul iniţiat astăzi care reglementează o parte din piaţa de energie în funcţie de energia care este disponibilă cu livrare în anul 2023 face posibil ca să putem susţine în continuare compensările de preţ aşa cum sunt conţinute în OUG 119 şi au fost conţinute în ordonanţele anterioare”, a explicat secretarul general al Guvernului.

Referitor la valul de facturi greșite emise românilor, Marian Necșu susține că  acestea au apărut din cauză operatorilor care și-au actualizat sistemele informatice mult mai târziu, acesta fiind motivul pentru care se încearcă schimbarea sistemului și asigurarea unei perioade mai lungi de valabilitate.

“Unul dintre lucrurile care în opinia noastră a dus la denaturarea sistemului a fost remanenţa cu care operatorii din sistem şi-au actualizat la prevederile legale sistemele informatice, motiv pentru care au apărut acele valuri de facturi greşite.

Ăsta este unul dintre motivele pentru care nu încercăm acum să schimbăm din mers mecanismele şi să le asigurăm o perioadă mai lungă de valabilitate pentru a nu fi nevoiţi ca ei să schimbe sistemele informatice la o lună sau la un trimestru şi să ne lovim cu acel val de facturi greşite.

Pentru că ne raportam la acel nivel de consum de la 2021 el la această dată este cert. Consumul anului 2022 îl vom şti începând cu luna februarie, martie a anului viitor, ori ordonanţa intră în vigoare de la 1 ianuarie, iar legea de adoptarea de ordonanţei sperăm să fie promulgată până în finalul acestui an”, a concluzionat secretarul general al Guvernului României.

articolul original.

S-a stabilit prețul la electricitate pentru iarna care urmează! Coaliția a ajuns la un acord în privința noilor măsuri din domeniul energiei (VIDEO)

10 November 2022 at 07:46
image

Liderii coaliției de guvernare au ajuns în sfârșit la un numitor comun în privința noilor măsuri din domeniul energiei. PSD, PNL și UDMR au convenit să mențină plafoanele pentru electricitate și în anul 2023 și să reglementeze piața printr-o nouă ordonanță de urgență, a relatat Aneta Sângeorzan, joi dimineață, la Știrile B1 TV.

Acord în coaliție în privința măsurilor din domeniul energiei

Pragurile pentru consumatorii casnici vor rămâne neschimbate, și anume 0,68 lei/kWh și 0,8 lei/kWh. Tot ce depășește 255 de kW va fi maxim 1,3 lei/kWh.

Pentru întrerpinderile mici și mijlocii, liberalii au insistat ca prețul să rămână la 1 leu/kWh.

Astfel, cei care vor consuma sub 100 de kWh vor achita în jur de 70 de lei pe lună, iar cei care consumă între 100 kWh și 255 kWh, aproximativ 200 lei pe lună.

Pentru un consum mai mare de 255 kWh și până la 300 de kWh, prețul facturii va ajunge la aproximativ 260 de lei.

Plafonul pentru IMM, industria alimentară, serviciile comunitare și pharma va fi un 1 leu/kWh. Pentru marii consumatori economici, tariful va fi de 1,3 lei/kWh.

Totodată, liderii coaliției au decis să reglementeze piața de energie în proporție de 80%, din 2023, susțin surse politice.

Guvernul urmează să emită o nouă ordonanță de urgență în acest sens, cu aplicare de la 1 ianuarie 2023.

Liderii PSD, PNL și UDMR au decis că prețul maxim cu care producătorii vor putea vinde energia este de 450 lei/MWh.

„Statul are datoria de a compensa eventualele pierderi ale companiilor. Statul nu are datoria de a compensa băieții deștepți din energie, venituri excepționale. Dacă un business a avut un profit de 3% în ultimii 10 ani, iar într-un an vii cu un profit de 300%, e un venit excepțional. Statul trebuie să vină cu o reglementare clară pe o perioadă limitată, pe urmă intri din nou, dar ai un mecansim și când se mai întâmplă, intri pe acest mecanism, să nu mai ai decizii luate pe bucăți”, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu, miercuri seară, pe B1 TV, la „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu.

articolul original.

PSD vrea noi reguli la facturile la energie! Cât vor plăti românii, în această iarnă, la curentul electric

31 October 2022 at 17:56
By: R.M.

Românii vor avea parte de noi reguli privind facturile la energie. PSD propune o nouă variantă prin care românii vor putea să facă față facturilor mari la curentul electric. Iată despre ce reguli e vorba.

Partidul Social Democrat (PSD) vrea să introducă noi reguli privind facturile la energie, asta după ce, românii se plâng tot mai mult de prețurile mult prea mari pe care trebuie să le plătească și au cerut ajutor de la stat. În acest sens, PSD propune o variantă care să vină în sprijinul românilor. Mai exact, partidul vrea să introducă un set de reguli prin care românii ar urma să plătească facturile la energie.

Potrivit propunerii, va rămâne doar un procent de 15% piață liberă și 85% să fie reglementată. Totodată, prețul ar fi de 1,2-1,3 lei/kwh, indiferent că e vorba de consumatori casnici sau non-casnici.

Mai mult decât atât, românii ar plăti în funcție de cât consumă și în funcție de salariul fiecăruia, iar în acest caz, vor plăti mai puțin de 0,8 lei/ kWh, dacă au venituri mici.

Cât vor plăti românii la energie, în această iarnă / (sursă foto: Pixabay)

Cât vor plăti românii, în acest caz

În prezent, o factură cu un consum de 255 kW/lună, având un preț de 0,8 lei/kWh, ar însuma un total de 204 lei. Însă, dacă se vor aplica noile reguli, atunci românii vor plăti mai mult pentru aceeași factură. Concret, potrivit noilor reguli, aceeași factură cu același consum, la un preț de 1,3 lei/kWh, consumatorii ar plăti 331 lei.

Ciprian Cherciu a explicat că această ordonanță este strâmbă și statul nu face altceva decât să încerce să nu mai plătească diferența dintre costul pieței și costul plătit de utilizatori.

”Ordonanța de Urgență care nu face referire la consumul pe anul acesta, în continuare este o ordonanță strâmbă, făcută în funcție de niște consumuri înregistrate pe anul trecut, deci, nu este onestă din acest punct de vedere. Adică, dacă anul trecut ai avut un consum de sub 100 kWh/lună, anul acesta poți consuma și 3000 de kWh/lună, pentru că vei avea un preț foarte mic.

Faptul că se introduce o componentă socială este lăudabil pentru că cei care sunt vulnerabili trebuie protejați și nu întotdeauna cei care au un consum mic de energie înseamnă că au și venituri mici. Există anumite cazuri în care se încălzesc cu energie electrică și în situația respectivă este posibil ca familia să aibă într- adevăr venituri mici, dar, pentru că nu este o rețea de gaze în zonă sau nu există o altă modalitate de încălzire, să fie nevoiți să fie folosească curentul electric. Deci acesta este un lucru bun. Doar că această nouă ordonanță este tot o mișcare reactivă la o piață care este în continuă zbatere. Deci nu este o soluție. Să nu ne păcălim. Practic statul încearcă să nu mai plătească diferența între costul pieței și costul plătit de utilizatori, de aceea dorește să reglementeze”, a spus  Ciprian Cherciu, jurnalist specializat în energie, la Antena 3 CNN. 

articolul original.

Deputații AUR de Iași, la BZI LIVE, despre facturile la energie: „Vor veni timpuri cumplite. Trebuie să ne impunem punctul de vedere și să jucăm acum!” – VIDEO

21 October 2022 at 11:04
image

Astăzi, 21 octombrie 2022, în Studioul BZI LIVE a fost programată o nouă ediție alături de deputații AUR de Iași, Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu. Cei doi parlamentari au discutat despre facturile la energie care vor îngenunchea românii.

Politicienii susțin că statul român este obligat să devină independent energetic, altfel un dezastru se va năpusti asupra tuturor.

Ce spun deputații AUR de Iași despre facturile la energie

Deputatul Alianței pentru Unirea Românilor Cristian Ivănuță a declarat în exclusivitate la BZI LIVE faptul că în România predomină interesele politice și nu interesele cetățenilor. Dacă nu se va întâmpla ceva bun, vor veni timpuri cumplice. Românii trebuie să facă economii și să plătească facturi exorbitante la iarnă.

„Cred că am pierdut teren la acest capitol, al securității energetice. Securitatea energetică face parte din securitatea naţională. Alt punct pierdut este în rândul diplomaţiei. După ce a dispărut specialistul, nu mai avem diplomaţie în acest domeniu. Suntem puşi în situaţia asta de neiesit. Noi, AUR, propunem, dar Guvernul vorbeşte de parcă ar fi în opoziţie. Nici nu mai ştie ce vrea. Nu are soluţii, documentele vorbesc. Sunt oameni prost pregătiţi, nespecialişti, nu au nicio legătură cu domeniul energiei. Predomină interesele politice, inclusiv la ANRE. Noi insistăm pe reglementarea preţurilor, dar e greu de implementat de acest Guvern. Ţinând cont că va veni iarnă, preţurile vor creşte iar, o vor lua razna. Şi nu numai la energie. AUR a strâns multe sesizări, oamenii au venit cu facturi umflate de regularizări. S-a convenit ca răspunzătorii să dea socoteală. Noi încercăm să aducem în atenţia Guvernului, dar să informăm şi cetăţenii cum stau lucrurile. Nu vrem să înflorim şi să le spunem că situaţia este rezolvată. Vor veni timpuri cumplite şi de economiile ce vor trebui să le facem”, a menționat la BZI LIVE deputatul AUR de Iași Cristian Ivănuță, la BZI LIVE.

De asemenea, deputatul Mihail Albișteanu a menționat că Guvernul României în loc să ia decizii, el o face „pe-a opozantul”. Politicianul menționează că statul român trebui să devină independent energetic sau dezastrul este previzibil.

„Este o măsură aplicată României de mulţi ani. România este tratată exact cum merită, o clasă politica de servitori. Când ai un comportament de slugă eşti tratat ca atare. PSD este la guvernare, dar dacă nu au premier o fac pe-a opozanţii. Totul se vede şi în exterior, atunci comportamentele acestea atrag o atitudine de acest fel din partea Vestului. Avem un preşedinte abolic, cum să te trateze Olanda? Solidaritate europeană înseamnă că România dă celor care nu au. Situaţia este gravă, din cauza războiului şi problemelor energetice. Din cauza politicii criminale a Ursulei cu energia verde. Dacă România nu se trezeşte şi nu înţelege că independenta energetică înseamnă independentă de stat va fi grav. Nu vei putea vizualiza un viitor independent în lume. Nu se înţelege că România trebuie să fie independentă energetic, dezastrul este previzibil. Ori ne impunem punctul de vedere şi jucăm acum cât se poate. Avem unele resurse şi putem încerca să nu mai depindem de nimeni”, a transmis deputatul AUR de Iași Mihail Albișteanu.

Deputații AUR de Iași au menționat că facturile la energie vor avea prețuri uriașe la iarnă, din cauza guvernanților.

articolul original.

Românii vulnerabili ar putea primi vouchere pentru plata facturilor mari la curent electric. Nicolae Ciucă: „Am discutat formula în interiorul Coaliției” | AUDIO

3 October 2022 at 15:04
image

Premierul Nicolae Ciucă susține ca persoanele vulnerabile să primească vouchere pentru a-și putea plăti facturile mari la curent electric. O soluție definitivă pentru compensarea suplimentară a facturilor, pe lângă plafonarea generală a prețurilor pentru consumul de până la 255 de kw/H, va fi adoptată în perioada următoare de Parlament.

Este vorba despre forma finală pe care o va avea Ordonanța 119, aflată acum în dezbatere la Camera Deputaților.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/03oct-17-Ciuca-vauchere-curent-electric-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este discutată și această formulă a unor vouchere. Am discutat-o chiar în interiorul Coaliției. A discutat-o și cu președintele PSD. Trebuie să avem în vedere care dintre cele două propuneri este mai simplu de aplicat și care să ajungă mai repede fără să treacă prin întreg procesul birocratic”, a explicat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă se ia în calcul la facturare toată media din anul 2021 sau luna curentă, Nicolae Ciucă a spus că: „Este, din punctul meu de vedere, de luat în calcul luna curentă fără să ne mai raportăm la nimic”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Specialiștii economici se așteaptă ca BNR să crească din nou dobânda cheie, fapt ce ar afecta și mai mult creditele românilor | AUDIO

articolul original.

Scandal vestimentar în Franța, după ce miniştrii au purtat geacă cu puf și maletă la evenimente oficiale

30 September 2022 at 09:06
image

Mai mulți miniștri francezi, în frunte cu premierul Élisabeth Borne, au renunțat la ținuta clasică și s-au prezentat la evenimente publice într-o vestimentație obișnuită de stradă, în încercarea de a promova economisirea energiei. Acțiunea lor a stârnit un val de critici și de ironii.

Imaginile în care membrii Cabinetului Borne apar îmbrăcați în geci și bluze cu guler înalt au atras reacția promptă a Opoziției, care i-a acuzat de "dădăceală", relatează The Guardian.

Lidera de extremă dreaptă Marine Le Pen, care conduce principalul partid de opoziție din Parlament, a făcut o comparație cu regina Franței Maria Antoaneta, autoarea celebrelor cuvinte care au dus-o spre decapitare: "Dacă n-au pâine, să mănânce cozonac!". "N-au destulă căldură? Să poarte cașmir", a scris Le Pen pe Twitter.

Scandalul a izbucnit după ce președintele francez, Emmanuel Macron, a spus că populația ar trebui să economisească energie și să folosească mai puțin sursele de încălzire, iar ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a fost întrebat într-o emisiune de radio dacă oficialii Guvernului vor amâna până în decembrie pornirea instalațiilor de încălzire, măsură anunțată de conducerea unei școli.

Ministrul a răspuns că toată lumea face economie de energie. "Așa că n-o să mai vedeți la costum și cravată, ci într-o maletă. Cred că va fi foarte bine, asta ne va permite să economisim energie…", a spus el.

Le Maire a postat ulterior o imagine în care apare stând la birou, îmbrăcat cu o maletă, așa cum a promis.

După exemplul acestuia, premierul Élisabeth Borne a găzduit o întâlnire oficială în biroul său, îmbrăcată cu o jachetă cu puf.

Ea a publicat pe Twitter mai multe fotografii în care apărea purtând geaca matlasată sau un hanorac gros.

Pour répondre aux défis du pays, je veux bâtir un nouveau partenariat entre l’Etat et les grandes villes. Transition écologique, plein emploi et cohésion des territoires, c’est par le travail commun entre le Gouvernement et @France_urbaine que nous avancerons. pic.twitter.com/DHHNKNKBKG

— Élisabeth BORNE (@Elisabeth_Borne)
September 27, 2022

Ministrul pentru Tranziția Energetică din Franța, Agnès Pannier-Runacher, a mers chiar mai departe, participând la un eveniment, alături de prim-ministru, îmbrăcată cu o maletă și o jachetă cu puf peste care a pus haina de costum.

Gaspard Gantzer, ex-consilier de comunicare al fostului președinte François Hollande, a declarat că mesajul transmis de miniștri este "grotesc" și "paternalist": "Parcă ar spune 'dragi copii, faceți ce fac părinții voștri, purtați un pulover enorm'."

Vestimentația miniștrilor a fost criticată și de economistul Thomas Porcher. "Nu mă aștept de la ministrul Economiei din a șasea sau a șaptea economie mondială să-mi spună să-mi pun o maletă. Asta trebuie să facă mama mea sau bunica", a spus el, la postul de radio France Inter, adăugând că marea problemă este modul în care Franța și-a organizat sectorul energetic.

În încercarea de a susține vestimentația miniștrilor, Gilles Le Gendre, deputat al partidului lui Macron, a devenit și el ținta criticilor, fiind acuzat că nu este la curent cu realitatea de zi cu zi. Acesta a spus la postul TV France Info că politicienii ar trebui să dea un exemplu în ceea ce privește economisirea energiei, prezentând cazul său. "De exemplu, eu și soția nu mai folosim un uscător de rufe, le lăsăm la uscat. Sincer, nu-i atât de complicat de făcut", a afirmat Le Gendre.

articolul original.

A fost descoperit vinovatul pentru facturile uriașe : (ne)cititorul de contoar !

27 September 2022 at 16:48
By: M.Ex.

Concluziile ANPC cu privire la situația facturilor din energie și a reclamațiilor primite pe această temă au fost făcute publice în această seară de președintele Horia Constantinescu.

”În urma cercetărilor întreprinse asupra reclamațiilor depuse de consumatori, până în acest moment, la nivelul întregii țări, referitoare la modul în care sunt calculate facturile la energie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a tras câteva concluzii cu caracter general.
Cauzele cele mai frecvente ale nemulțumirilor, din ultima perioadă, sunt următoarele:
– Consumatorii sunt insuficient informați de către furnizorii de energie cu privire la importanța transmiterii indexului către aceștia, periodic, și la consecințele neducerii la îndeplinire a acestui act
– Lipsa personalului sau existența unui personal insuficient pentru citirea contoarelor/indexului consumat, pentru o verificare a transmiterii valorii corecte a acestuia, astfel încât facturile să poată fi calculate pe baze corecte de consum.
În scopul asigurării că citirea contoarelor de către personal specializat se realizează de fapt, ANPC va propune Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) introducerea unui sistem de semnalizare a prezenței fizice, pe teren, a cititorului de contor, astfel încât consumatorul să fie informat asupra momentului citirii indexului de consum.
ANPC consideră, însă, că cea mai simplă soluție, pentru rezolvarea problemei calculului facturilor la energie, ar fi respectarea Legii nr. 123/2012, art. 66, alin. 4 care prevede că ”… ANRE poate aproba devansarea aplicării calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă, în condițiile unor analize cost-beneficiu ce demonstrează existența avantajelor și la nivelul consumatorilor, iar alegerea acestei soluții este mai avantajoasă decât cea a instalării contoarelor clasice.”
Cu toate că la alin. 1 al Legii nr. 123/2012, art. 66, se vorbește despre rentabilitate din perspectiva operatorului economic, alin. 4 subliniază faptul că, în această situație, cel mai important este consumatorul și drepturile acestuia.
”Alături de colegii noștri de la ANRE, supraveghem piața și căutăm soluții pentru a nu mai întâmpina, pe viitor situații similare.
Fie și doar un singur consumator vătămat, pentru noi nu reprezintă puțin”
a comunicat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

articolul original.

Apelul ministrului Energiei. ANRE să-şi facă treaba să supravegheze şi să controleze piaţa

19 September 2022 at 12:32
image

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut un apel la ANRE „să-şi facă treaba”, să supravegheze piaţa de energie, iar „Protecţia Consumatorului să intre peste furnizorii respectivi”.

Virgil Popescu reacționează astfel la apariția în spațiul public a unor facturi imense la energie.

„Am văzut şi eu acele facturi şi cred că ori sunt greşite, ori cineva ar trebui să pună regulă în piaţă. ANRE este cel care verifică piaţa. Eu nu am văzut decât câteva cazuri prezentate în presă, dar fac încă un apel, cum am făcut şi în ianuarie, ANRE să-şi facă treaba să supravegheze piaţa şi să controleze piaţa, iar la persoane fizice, inclusiv Protecţia Consumatorului să intre peste furnizorii respectivi şi să verifice acest lucru”, a afirmat Popescu, la Parlament, întrebat de ce vin facturi la energie de 7.000-8.000 lei.

Ministrul a mai spus că furnizorii urmează să aibă discuţii în Parlament, la comisiile unde se află în dezbatere ordonanţa de urgenţă pe energie.

În legătură cu faptul că preţurile se raportează la consumul de anul trecut şi mulţi consumatori s-au plâns că acest lucru nu încurajează reducerea consumului, Virgil Popescu a spus că trebuie găsit în Parlament un mijloc de stimulare.

„Ordonanţa trebuie să se raporteze la o referinţă. (…)2021 nu este tot una cu 2020 când a fost lockdown sau când a fost consumul mai mic. La nivelul Comisiei Europene propunerea este undeva, pentru IMM, la o perioadă de 5 ani de zile. Sigur că putem discuta, putem vedea. Eu cred că fiecare care vrea să facă economie trebuie să facă. Eu cred ca trebuie găsit în Parlament un mijloc de stimulare. (…) Este un consum care nu a fost limitat de preţ, a fost un consum normal în 2021. Nu un consum mai mic. (…) Dacă în loc de 300KW, consumă 255 KW, plăteşte mai puţin. Este clar că este încurajat, dar trebuie să găsim şi o modalitate de bonificaţie”, a adăugat Popescu. 

articolul original.
  • There are no more articles
❌