ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Vești bune! Românii primesc vouchere pentru plata facturilor la energie. Cine ar putea beneficia de acest ajutor

8 December 2022 at 19:01
image

Vești bune pentru români! La începutul lunii noiembrie a fost făcut un anunț potrivit căruia persoanele care nu au o situație financiară bună ar putea primi un ajutor din partea statului. Autoritățile au decis, iar oamenii vor putea beneficia vouchere pentru plata facturilor la energie, iar această sumă care le va fi dată, o vor putea folosi până la finalul anului 2023.

Din cauza prețurilor tot mai mari, românii se confruntă cu probleme financiare. Mulți nu reușesc să își achite datoriile și să supraviețuiască până în următoarea lună. Din acest motiv, cei care au nevoie de ajutor vor primi vouchere pentru plata facturilor la energie.

Cine ar putea beneficia de acest ajutor

Prima tranșă de bani, în valoare de 700 de lei, urmează să intre pe carduri în luna februarie a anului 2023, iar cea de-a doua tranșă, în același an, însă în luna septembrie. Românii care vor bene­fi­cia de această sumă de 1.400 sunt:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;

d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

52% dintre români cred că măsurile de plafonare a facturilor la energie sunt ineficiente 

7 December 2022 at 15:31
image

Peste două treimi dintre români (69,7%) consideră că preţurile la energie au crescut din cauza deciziilor greşite luate de autorităţile statului, conform „barometrului energetic” lansat miercuri de INSCOP Research.

În acelaşi timp, 28,2% consideră că scumpirile din energie vin ca urmare a evoluţiilor de pe pieţele internaţionale. Totodată, 52% dintre români cred că măsurile de plafonare a facturilor sunt ineficiente, iar 43,1% spun că acestea sunt eficiente.

Peste 42% dintre intervievaţi sunt de acord că măsura de reducere a preţului carburanţilor cu 50 de bani pe litru s-a simţit în buzunarele şoferilor, în timp ce 52,8% nu sunt de acord cu această afirmaţie.

La nivelul UE nu s-au putut lua măsuri suficiente pentru a contracara creşterea preţurilor la energie

„Nivelul de încredere în UE privind luarea unor unor decizii eficiente în oprirea creşterii preţurilor la energie este destul de scăzut, doar 23% au încredere multă şi foarte multă. Explicaţia poate fi legată de faptul că de la nivelul UE nu s-au putut lua măsuri suficiente pentru a contracara creşterea preţurilor la energie”, a afirmat Remus Ştefureac, directorul INSCOP, citat de Agerpres.

Energia verde se bucură de sprijinul consistent al populaţiei: 53% dintre români cred că energia regenerabilă poate fi o soluţie pentru a creşte independenţa energetică a ţării.

Datele sondajului au fost culese în perioada 13-22 noiembrie 2022, pe un eşantion de 1.174 de persoane şi are o eroare de 2,8%.

articolul original.

Se schimbă modul de calcul! Cât vor costa facturile la curentul electric din 1 ianuarie 2023

6 December 2022 at 19:18

Din 2021, românii au plătit facturi la energie electrică în funcție de consumul mediu, însă începând cu anul 2023, toate aceste lucruri se vor schimba radical. Potrivit ordonanței de urgență, facturile se vor calcula în funcție de consumul lunar și se vor aplica și 4 plafoane de preț în funcție de consum, în cazul celor vulnerabili.

Cât va costa energia electrică în 2023

Începând cu 2023, cei care nu trimit indexul vor achita o medie pe ultimele 3 luni. De asemenea, firmele pot refuza să accepte plata în rate a facturilor la energie electrică. Facturile se vor socoti în funcție de consumul raportat în fiecare lună. Astfel că, cei care au un consum mai mic de 100 de kwh vor plăti 0,68 de lei pe kwh.

Persoanele care au până în 255 de khw vor plăti 80 de bani, iar cei care au între 255 și 300 kwh vor achita primii 255 la preț plafonat. Diferența o vor plăti la prețul din contract. Românii care depășesc pragul de 300 de khw vor plăti consumul integral la prețul din contract.

Cât vor costa facturile la curent în 2023 (Sursă: Pixabay)

Cât vor plăti oamenii la energia electrică în funcție de categorie

În cazul celor care vor consuma peste 300 de khw lunar, vor achita 1,3 lei/ kwh. În funcție de categorii, cetățenii vor plăti facturile la energie diferit. Astfel, cei cu dispozitive medicale esențiale, familiile cu 3 copii cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani (dacă urmează cursuri universitare) sau familiile monoparentale vor plăti 0,68 lei/ kwh.

0,80 Lei pe kwh vor plăti spitalele, școlile, grădinițele sau creșele. Tot aici intră și bisericile sau serviciile publice, ori compania Metrorex, industria farmaceutică și institutele de cercetare. Maxim 1,3 lei/kwh vor plăti industriile mari.

Din 2023, contorul se va citi lunar (Sursă: Pixabay)

Din 2023, contorul se va citi lunar

Specialiștii în energie ne avertizează că începând de anul viitor, contorul trebuie citit în fiecare lună. Indexul se va trimite către furnizor, iar în caz contrar, se va la lua în calcul consumul stabilit în convenția încheiată de acesta.

„Din ianuarie 2023 va trebui ca, în fiecare lună, să citim contorul de energie electrică şi să transmitem indexul către furnizor. În cazul în care nu facem acest lucru, se va lua în calcul consumul stabilit în convenţia încheiată cu furnizorul.

Convenţia de consum este parte din contract. Este stabilită de consumator. El este cel care completează pe ultimele 12 luni. Dacă vine de la un alt furnizor şi nu vorbim de un loc de consum nou, se poate raporta la indexul pe care l-am transmis anterior”, a explicat specialistul în energie, Cristina Păun.

articolul original.

Cel mai nou tip de șpagă: 10.000 lei ca să-ți declare contorul defect

5 December 2022 at 18:09
By: -
image

Un angajat al unei firme din domeniul distribuţiei de energie electrică este cercetat pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant delict, în timp ce primea 10.000 de lei de la o persoană pentru a declara defect un contor.

Scopul era ca mituitorul să nu plătească, în urma unei recalculări, o sumă de şase ori mai mare decât şpaga.

Flagrantul a fost organizat luni de ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Direcţia Anticorupţie pentru Bucureşti şi Ilfov.

Anchetatorii au primit un denunţ chiar de la persoana căreia salariatul firmei care distribuia energie i-a cerut 10.000 de lei. 

„În fapt, suma de bani oferită cu titlu de mită a fost primită de angajatul în cauză pentru a întocmi un act contrar atribuţiilor de serviciu, în sensul declarării unui contor electric ca fiind defect pentru a nu i se face o recalculare martorului denunţător în valoare de 60.000 lei”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Direcţia Generală Anticorupţie.

Angajatul prins luând mită este urmărit penal sub controlul judiciar pentru următoarele 60 zile.

articolul original.

Important! Pensionarii și persoanele cu venituri mici vor beneficia de un ajutor pentru plata facturilor la energie

4 December 2022 at 20:45
image

Vești importante! Conform unui proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), pensionarii și persoanele cu dizabilități ce au venituri mici, persoanele care primesc ajutor social și familiile care primesc alocație de susținere vor beneficia, în 2023, de un sprijin financiar de 1.400 de lei. Acest ajutor va putea folosit pentru plata facturilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne de foc etc.

Mai exact, proiectul de OUG aflat în dezbatere la MIPE stabilește “acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2023 categoriilor de persoane/ familii vulnerabile, pentru a compensa prețul la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire”.

Valoarea sprijinului pentru plata facturilor la energie va fi de 1.400 de lei, bani ce vor fi acordați în două tranșe egale, de câte 700 de lei: în luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023, și în luna septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023.

Banii pentru compensarea facturilor la energie vor fi virați pe un card, numit card de energie, sumele primite urmând a se transfera furnizorilor de energie prin mandat poștal, prin intermediul Poştei Române. Sprijinul acordat de stat va putea fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023.

Beneficiari ai ajutorului vor putea fi, potrivit viitoarei ordonanțe, următoarele categorii de persoane și familii:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.

Cei ce se încadrează la mai multe categorii de beneficiari vor putea primi sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia.

În plus, în cazul în care la un loc de consum domiciliază unul sau mai mulți beneficiari, sprijinul pentru compensarea prețului la energie se va acorda o singură dată pe loc de consum.

În situația în care la un loc de consum la care domiciliază unul sau mai mulți beneficiari au domiciliul și alte persoane care nu se încadrează în categoriile de beneficiari, iar media veniturilor pe locuitor/ gospodărie este mai mare de 2.000 de lei, pentru punctul de consum respectiv nu se va acorda card de energie.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat de către Executiv și publicat în Monitorul oficial, conform avocatnet.ro

articolul original.

Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă

3 December 2022 at 19:29
image

O femeie de 82 de ani din Alabama, Statele Unite, a fost reținută de polițiști din cauza unor facturi restante la gunoi. Femeia nu mai plătise de trei luni și era datoare cu 77 de dolari, informează BBC. Agenții spun că bătrâna a fost tratată cu respect și eliberată pe cauțiune. În ciuda explicațiilor pe care le-au dat, polițiștii au fost aspru criticați pentru cum au acționat.

Explicațiile polițiștilor care au reținut-o pe bătrână

Martha Louis Menefield a fost ridicată de acasă și dusă la Poliție pentru că nu-și mai plătise de trei luni factura la gunoi și acumulase o datorie de 77 de dolari.

„Dna Menefield a fost tratată cu respect de ofițerii noștri și a fost eliberată pe o cauțiune”, a declarat Mike Reynolds, șeful poliției din localitate.

În apărarea lor, agenții au mai spus că femeia a primit mai multe avertismente și o înștiințare să se prezinte la instanță în septembrie, dar nu a venit. Bătrâna, în schimb, spune că n-a primit notificarea respectivă.

Ce a povestit bătrâna reținută de poliție

Într-un interviu pentru CBS, Martha Louis Menefield a spus că atunci când s-a trezit cu polițiștii la ușă prima pornire a fost să râdă: „Nu glumeşti?”, l-a întrebat ea pe agent.

Dar când polițiștii i-au explicat despre ce e vorba, femeia s-a panicat. „Cum te-ai simți dacă ar veni cineva și ar aresta-o pe bunica ta?”, l-a întrebat ea pe unul dintre ei.

Menefield a fost încătușată apoi și dusă la Poliție, unde a fost închisă într-o cameră. „M-ați băgat în cușca asta? Ar trebui să vă fie rușine!”, le-a spus ea atunci.

articolul original.

Marea Britanie: Mai multe sedii de instituții, companii și magazine, ocupate de protestatari. Oamenii își ard facturile (Video)

3 December 2022 at 19:38
By: -

Militanţi ai mai multor grupuri ale societăţii civile au ocupat instituţii, sedii de societăţi energetice şi magazine din Marea Britanie, în semn de protest împotriva creşterii facturilor la energie, relatează dpa.

Potrivit mişcărilor Don’t Pay UK şi Fuel Poverty Action, militanţi ai lor s-au instalat de dimineaţă cu pături, saci de dormit şi sticle cu apă caldă în holul companiei energetice Scottish Power din Glasgow, o altă demonstraţie fiind prevăzută să aibă loc mai târziu în cursul zilei la British Museum din centrul Londrei şi care este sponsorizat de British Petroleum.

Foto: Facebook Don’t Pay UK

Un al treilea grup se pregătea să ocupe centrul comercial Westfield din Stratford, în estul Londrei, iar alte proteste mai erau prevăzute la un centru comercial din Manchester, precum şi la Liverpool, Brighton şi Bristol.

Can’t pay..
Won’t pay…
Don’t pay…

Britons Burn Energy Bills To Protest Soaring Prices

Thousands marched in London and other UK cities on Saturday over the high cost of living..

The collapsing of the society and economy is breathtaking…. And it’s all over Europe now . pic.twitter.com/NQFUmiJrPb

— Zaid Hamid (@ZaidZamanHamid)
October 2, 2022


Grupurile de protest cer guvernului să ia imediat măsuri în ce priveşte criza energiei şi a costului vieţii prin introducerea Energiei pentru toţi (Energy for All), definită ca o cantitate de energie „universală şi gratuită care să acopere necesităţile oamenilor” şi care poate fi suportată de stat prin „încetarea subvenţionării din banii contribuabililor a combustibililor fosili, o taxă excepţională mai eficientă aplicată companiilor energetice şi tarife mai mari pentru consumul energetic al locuinţelor de lux”.

Protests continue in the UK over skyrocketing energy bills and living costs

Demonstrators gathered at various spots to demand government support for citizens facing a bleak winter pic.twitter.com/pNBWxJiO1l

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency)
December 3, 2022

„Oamenii obişnuiţi nu mai pot continua să plătească factura crizelor create de cei bogaţi, e timpul ca marii poluatori şi profitorii să-şi achite partea”, a spus Stuart Bretherton, coordonatorul campaniei Fuel Poverty Action.

Foto: Facebook Fuel Poverty Action
articolul original.

Românii sunt nemulțumiți de legea plafonării facturilor de energie: care sunt ptopunerile parlamentarilor

29 November 2022 at 08:49
image

O nouă lege prin care se dorește plafonarea prețurilor la facturile de energie, aflată la dezbatere în Parlament, a provocat deja numeroase controverse.

Parlamentarii coaliției de guvernare au propus o serie de excepții de la regulile de plafornare care vor afecta un număr mare de cetățeni, iar acest lucru a stârnit numeroase nemulțumiri în rândul românilor.

Românii sunt nemulțumiți de propunerile parlamentarilor

O serie de propuneri ale parlamentarilor PSD și PNL care vizează legea de plafonare a tarifelor la energie stârnesc nemulțumiri în rândul românilor. Mai întâi, politicienii coaliției au omis în forma finală să reglementeze plata eșalonată pentru facturile cu valori foarte mari pe care le primesc românii. O astfel de măsură, plata în rate a facturilor, ar contraveni intereselor furnizorilor de energie, care doresc să-și obțină banii cât mai repede cu putință de la consumatori.

O altă situație de natură să atragă nemulțumirea românilor este cea legată de tarifele pe care urmează să le plătescă cei care locuiesc în apartamente închiriate sau în gazdă. Problema a apărut după ce coaliția a stabilit ca proprietarii să beneficieze de plafonarea prețurilor doar pentru o locuință, dacă dețin mai multe. Parlamentarii PSD și PNL au propus, implicit, ca românii care locuiesc în chirie să plătească mai mult.

Chiriașii pot plăti prețuri mai mari

USR a atras atenția că românii care au mai multe proprietăți nu vor putea beneficia de plafonarea prețurilor la energie pentru fiecare loc de consum pe care îl dețin, chiar dacă îl închiriază. Mai mult aceștia au atras atenția că, în cazul menținerii reglementării cu pricina, inițiată de coaliția PSD – PNL – UDMR, chiriașii vor fi obligați să plătească tarife mai mari decât restul românilor deoarece nu vor benefica de plafonare.

Senatorul Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, a afirmat că problema chiriașilor va fi clarificată în normele de aplicare ale legii.

„Există un amendament care spune că prețul maxim plătit în România este de 1,3 lei pe kilowatt oră, de asemenea ideea care s-a propagat că cei care locuiesc cu chirie ar fi dezavantajați de ordonanță, nu se va întâmpla, lucrul acesta va fi clarificat în normele de aplicare. Partea de concepție care a stat la baza ordonanței a fost că avem plafonare în funcție de consum, aici sunt 4 – 5 milioane de români sub plafon, pe urmă cei care sunt până în 0,8, cu diferența între 255 și 300, peste 300 maxim 1,3, pentru că intervine și situația în care am contract favorabil mie, cum ar fi contractul închieiat la Hidroelectrica, beneficiez de prețul cel mai bun pe toate din plafonările existente”, a declarat senatorul PSD, potrivit RomâniaTV.

articolul original.

Anca Dragu: Producem energie și gaz, dar plătim mai mult decât alte state. Ceva nu se leagă | VIDEO

28 November 2022 at 18:36
image

Anca Dragu, fost ministru de Finanțe și vicepreședintă USR, a fost invitata Adrianei Nedelea în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Reuniunea Miniștrilor de Externe ai NATO începe marți, 29 noiembrie 2022, la Palatul Parlamentului. Ce spune Anca Dragu despre evenimentul important care se desfășoară la București și ce crede despre industria de armament a României.

Cu siguranță că trebuie să ne mândrim, dar trebuie să și urmărim pașii următori. Am mai fost în poze frumoase, dar nu am reușit să beneficiem până la capăt. Aș vrea să văd că executivul este mai serios când vine vorba despre continuarea reprezentării României.

Se arată importanța faptului că suntem în NATO. Cred că de un an de zile acest lucru este înțeles cu prisosință. Dar ne-a prins pe picior greșit și mă gândesc acum la industria de armament a României – România a avut, subliniez a avut. De ani de zile această industrie este lăsată de izbeliște și produce pierderi, iar Guvernul mai șterge din pierderile industriei. Nu se întâmplă nimic, nu putem fi contributori reali pe piața de armament. Este o tristețe pentru noi, românii, în condițiile în care ne-am mândri cu această industrie.

Când au fost șterse ultimele datorii pe armamemt am chemat pe ministrul Economiei la discuții, dar nu a venit nici până la ora asta. Coaliția de Guvernare nu a acceptat să vină domnul ministru în Parlament pentru explicații pentru că voiam să-l întrebăm care sunt planurile pe viitor”, a explicat Anca Dragu.

„Avem niște întreprinderi care produc pierderi și noi tot tăiem pierderile. Ce facem? Investiții în ele?”, a spus Anca Dragu la Europa FM.

E un moment sigur pentru țările membre NATO?

„Este un moment delicat pentru toată lumea, dar cred că țările membre NATO sunt mai protejate pentru că avem această posibilitate în momentul în care o țară membră NATO este atacată, celelalte o apără. Este de neprețuit. România traversează în condiții bune această perioadă pentru că este membră NATO și membră a Uniunii Europene. Mai ales că suntem la graniță cu Ucraina, a trebuit să administrăm fluxuri de refugiați din Ucraina, am primit sprijin și de la UE și în general cred că România a fost foarte activă în a sprijini Ucraina și Moldova. I-am ajutat și cu sprijinul umanitar, dar și pentru trecerea crizei energetice, apoi am sprijinit aceste două țări pentru a primit statutul de țări candidate la Uniunea Europeană, iar acest lucru este o reformă în sine pentru Moldova și Ucraina și ne asigurăm că parcursul european al acestor două țări începe ferm cu sprijinul Uniunii, iar noi am fost alături de ele încă de la început”, a mai spus Anca Dragu.

Anca Dragu: Producem energie și gaz, dar plătim mai mult decât alte state. Ceva nu se leagă

Anca Dragu a vorbit la Europa FM și despre situația economică a României, dar și despre criza energetică și a facturilor, principalele vulnerabilități ale poporului român în momentul de față.

„E adevărat că situația economică este una grea. O vedem atunci când citim cifrele statistice: prețurile au crescut în România mai mult decât în multe alte state europene. La energie au crescut foarte mult, deși suntem țară care produce energie electrică, țară care are producție de gaz și poate acoperi chiar și 90% din consumul intern. Dar stăm să ne aducem aminte cum am ratat exploarea de gaze din Marea Neagră ani de zile. Am lucrat la Legea Exploatării Offshore, am lăsat o lege bine scrisă care din păcate în 2017 a fost modificată de regimul Dragnea și nu a mai putut fi aplicată.

Dacă s-ar fi votat acea lege la acel moment, România era acum într-o situație mult mai relaxată. Pe energie, suntem în top 10 creșteri de prețuri la energie, deși dacă te uiți la salarii nu suntem în top 10, suntem mult departe. Și suntem și o țară producătoare, deci ceva nu se leagă – nepriceperea. Situațiile de criză fac ca guvernanții să-și arate capacitatea de a administra o țară. În cazul nostru își arată incapacitatea de a administra o țară.

Prețurile la energie – avem o mulțime de Ordonanțe. S-a început cu stângul, cu această plafonare-compensare care a dus la creșteri ale prețurilor la energie, la producător, dincolo de orice normalitate. Statului i-a convenit pentru că statul încasa impozitul pe venituri excepționale.

Avem anul acesta peste 9 miliarde de lei impozite din venituri excepționale din gaze și electricaten încase de statul român – deci îi convenea.

Dar pentru o grămadă de firme, care nu au fost prinse în aceste scheme, a însemnat o creștere foarte mare de prețuri, reducere de activitate și chiar concedieri. Pentru omul de rând care nu se încadra în acele limite reprezenta o groază despre ce se întâmplă mai departe.

În prag de iarnă, oamenii nu știu cât vor plăti. Așteaptă cu înfrigurare, la propriu și la figurat, să primească facturile. Noi am avut consultări în stradă, 70% dintre români au spus că cea mai mare temere este creșterea prețurilor la energie și la produsele alimentare și oamenii sunt speriați de ceea ce li se întâmplă. Peste 90% din cei cu care am vorbit au spus că o duc mai rău decât anul trecut”, a spus Anca Dragu la Europa FM.

Anca Dragu: România are cea mai dramatică situație a salariaților – 12% dintre salariați, deși muncesc 8 ore complet, sunt în stare de sărăcie

Anca Dragu a vorbit la Europa FM și despre ce ar fi făcut diferit de PSD sau PNL dacă ar fi fost la guvernare.

„Noi am spus încă de la început că trebuie măsuri luate pe mai multe planuri, mai multe paliere. La Energie – trebuia s mergem pe reducerea tuturor costurilor nenecesare din factură – TVA-ul, accizele, taxele vezi. Iei factura și vezi ce poți scoate din ea.

Ar fi fost nevoie de sprijin pentru persoane, pentru firme pentru a deveni cât mai independenți din punct de vedere energetic – acele vouchere și sprijinul, prin programe care nu funcționează acum. Ai 10 mii de cereri transmise și instituția nu este digitalizată. Ar fi trebuit să avem reclame agresive prin care oamenii să înțeleagă că pot deveni prosumatori.

Sprijinirea pensionarilor, dar și a celor care muncesc. România are cea mai dramatică situație a salariaților – 12% dintre salariați, deși muncesc 8 ore complet, sunt în stare de sărăcie.

Vorbim despre măsuri pe mai multe planuri care ar fi trebui să fie luate de la început. E foarte importantă încrederea pe care o transmite un Guvern și când vezi atâtea bâlbe…”, a explicat Anca Dragu la Europa FM.

Anca Dragu, despre mărirea salariului minim brut și a pensiilor

„E mult spus că le mărește. Nici măcar indexare nu se întâmplă. Inflația este aproape 16%, dar pentru persoanele care au venituri mai mici, inflația se simte mai scump. La aceste produse de bază care fac parte preponderent din coșul de consum al pensionarilor, al persoanelor cu venituri de minim pe economie, creșterea prețurilor se simte mult mai rău, iar o creștere de 200 de lei nu e suficientă. Deci e mult spus creștere. Indexarea trebuia să fie măcar cât inflația”, a spus Anca Dragu.

Mesaj pentru Adrian Câciu: „Să-și dea demisia”

„Să-și dea demisia. Cred că la Ministerul Finanțelor lucrurile stau foarte rău. Investițiile cu care se mândrea Guvernul că vor 6% din PIB sunt nici 3% din PIB.

Rectificarea bugetară a fost mai degrabă negativă. Au avut noroc cu veniturile din impozitarea veniturilor suplimentare din energie. Adică tot din buzunarul nostru, că am plătit aceste prețuri.

Fiscalitatea – în 15 iulie anul curent, Guvernul aprobă OUG 16 care a trecut și de Parlament acum și de Camera Deputaților – prin care sunt crescute o serie de impozite – supraimpozitarea muncii part-time, deși România este pe ultimul loc în Europa la munca part time.

La jumtatea lunii iulie s-a decis că în numai 15 zile se va schimba impozitarea, în sensul că va crește impozitarea: muncești două ore, plătești cât pentru opt. Abuzuri peste abuzuri care afectează exact oamenii care au nevoie de aceste activități”, a explicat Anca Dragu.

Anca Dragu: „Orice pensie dincolo de contributivitate este o pensie specială”

„Orice pensie dincolo de contributivitate este o pensie specială. Dumneavoastră veți primi o pensie în funcție de cât ați contribuit. Dacă ați avut un salariu mare și pensia este mare. Sau poți contribui din buzunar la pilonul III la pensiile opcupaționale. Până la finalul acestui an, Guvernul trebuie să vină cu o soluție conform angajamentelor din PNRR”, a adăugat Anca Dragu.

De ce a plecat USR de la guvernare?

Am fost scoși de la guvernare, în mod evident și să ne amintim că la acel moment Coaliția nu dorea să facă niciun fel de reforme. Toată lumea nu mai respira, aștepta alegerile din PNL pentru care trebuia să se dea un miliard pe ochi frumoși din fondul de rezervă către primari. Măsurile de transparentizare pe care și eu le-am propus au fost refuzate”, a spus Anca Dragu.

Vă e teamă că veți deconta electoral ieșirea de la guvernare?

„Eu cred că oamenii au început să vadă că aceste partide PNL și PSD nu au soluții. Noi propunem soluții, dar și venim cu oameni credibili, nu cu oameni care se duc să amenințe primari în teritoriu. Cred că oamenii vor fi cu mult mai atenți la ce votează”, a spus Anca Dragu.

Cât de grea va fi iarna aceasta?

Destul de grea și cu foarte mari presiuni, mai ales pentru cei care au mai mare nevoie de ajutor: pensionarii și persoanele cu un salariu minim sau aproape de salariul minim”, a mai spus Anca Dragu.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Anca Dragu, despre Niculae Bădălău: PSD știa istoricul lui. A pus lupul paznic la oi. A fost un soldat bun pentru PSD și a fost recompensat cu funcția | VIDEO

articolul original.

Facturile întârziate vor putea fi plătite eșalonat: Furnizorii, obligați să soluționeze plângerile înainte de plata facturii

28 November 2022 at 04:45

Facturile întârziate vor putea fi plătite eșalonat: Furnizorii, obligați să soluționeze plângerile înainte de plata facturii

Proiectul de Regulament supus consultării publice de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) propune actualizarea și completarea unor prevederi deja existente în reglementări, dar și introducerea unor prevederi noi, dintre acestea sunt menționate următoarele:

– introducerea noțiunii de client activ cu detalierea drepturilor, obligațiilor, modului de certificare și de vânzare a energiei electrice produse, regulilor de comercializare a energiei electrice pentru acești clienți etc.;

– în cazul clienților casnici, precum și în cazul clienților preluați de către furnizorul de ultimă instanță, perioada de facturare să fie lunară;

– în cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta, la cererea clientului, este obligat să eșaloneze la plată sumele datorate de clientul final, pe o perioadă cel puțin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura;

– formula de calcul al prețului de furnizare a energiei electrice, cu defalcarea componentelor; pentru clienții vulnerabili, eșalonarea la plată a facturii, la cererea acestora, pe o perioadă de minim 3 luni sau convenită de părți;

– actualizarea elementelor obligatorii care trebuie conținute într-un contract de furnizare încheiat de un furnizor cu un client final;

– introducerea și actualizarea conținutului minim al tuturor facturilor de energie electrică, respectiv informațiile obligatorii a fi incluse de furnizori în acestea;

– detalierea și actualizarea modalităților de soluționare de către furnizor a plângerilor privind facturarea, astfel clientul nu este obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluționarea plângerii, iar furnizorul este obligat să analizeze plângerea clientului referitoare la factura emisă indiferent dacă factura a fost sau nu achitată și să transmită acestuia rezultatul analizei efectuate, în termenele prevăzute în Standardul de performanță pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, în vigoare.

articolul original.

Cum și din ce perioadă vor putea folosi românii voucherele oferite pentru plata facturilor la energie electrică

26 November 2022 at 21:42

Marcel Boloș a venit cu noi explicații în ceea ce privește voucherele care vor fi acordate românilor cu venituri mici, pentru plata consumului energetic. Potrivit informațiilor oferite de politician, începând cu luna martie a anului viitor vor fi alocate veniturile, care vor putea fi folosite până în luna decembrie a aceluiași an.

,,Am gândit acest mecanism prin Poşta Română pentru că avem în vedere toate formele de consum energetic. Avem două tranşe de 700 de lei, de două ori pe an. Avem în vedere sezonul rece, respectiv sezonul care începe în octombrie – noiembrie şi continuă până în luna martie-aprilie.

Bani și energie electrică. Sursă foto: Pixabay.com

Prima tranşă în februarie, a doua în septembrie (…). Plăţile se pot face începând cu luna martie şi trebuie să ţinem cont că facturile vin şi cu două luni decalare, faţă de momentul la care am avut consumul. S-ar putea ca în martie să avem facturi de pe luna ianuarie. Prin Poşta Română mecanismul a fost gândit ca toate formele de consum energetic să fie acoperite.

Forma acestui card de energie care nu are valoare nominală, decât dă dreptul beneficiarului să utilizeze sumele pe care noi le trimitem în mandat poştal. Poşta Română încarcă sumele în conturi de mandat poştal”, a declarat Boloş, potrivit informațiilor oferite de stirileprotv.ro.

Cum vor putea fi folosite voucherele pentru plata facturilor

,,Toate aceste plăţi pentru tranşa din septembrie trebuie făcute până la 31 decembrie 2023. Avem condiţie de folosire a banilor până la sfârşitul anului , fiind bani europeni”, a precizat Marcel Boloș.

,,La poştă te prezinţi cu documentele justificative pentru consumurile energetice pe care vrei să le achiţi şi în acest fel prin poştă flexibilizăm ceea ce înseamnă posibilitatea de a deconta consumurile energetice. Pentru căldură în sistem centralizat este nevoie de un certificat de validare a datoriei, din partea asociaţiei de proprietari, ea ţine locul facturii”, a adăugat ministrul.

articolul original.

Un român stabilit în Italia, victima unei escrocherii. Bărbatul a avut parte de un șoc atunci când a primit o factură la curent în valoare de 4.000 de euro

26 November 2022 at 16:38

Un român stabilit în Italia a avut parte de un șoc în momentul în care a primit acasă mai multe somații prin care i se solicita plata unor facturi restante la curent, în valoare de 4.000 de euro. Cetățeanului nu i-a venit să creadă, motiv pentru care a contactat un avocat, informează La Gazzeta del Mezzogiorno.

Românul a avut toate motivele să devină suspicios și să ceară ajutorul avocatului, întrucât la mijloc se afla o infracțiune comisă de patronul unui bar din Toronto. În anul 2017, bărbatul în cauză și-a depus CV-ul la mai multe companii din Italie, printre care și la un bar.

Reprezentanții localului au profitat de neatenția românului și nu l-au mai contactat în vederea unui posibil loc de muncă. Dimpotrivă, s-au folosit de informațiile personale ale acestuia pentru închierea a două contracte de furnizarea energiei, pentru două localuri, contracte care au fost încheiate pe o perioadă de un an de zile.

Energie electrică. Sursă foto: arhivă

Românul a fost găsit nevinovat de către autorități, iar vinovații își ispășesc pedeapsa

În urma unei sesizări, autoritățile din Italia au efectuat mai multe cercetări și au ajuns la concluzia că bărbatul de cetățenie română a fost victima unei escrocherii și a fost găsit nevinovat.

Astfel, vinovatul în vârstă de 42 de ani a fost acuzat ca fiind principalul vinovat și autoritățile din Italia au decis condamnarea acestuia la 8 luni de închisoare. Mai mult, acesta este obligat să îi plătească românului despăgubiri.

articolul original.

Cum să economisești un sfert din consumul la energie electrică. Trucul fabulos care îți micșorează factura

26 November 2022 at 16:31
image

Odată cu venirea sezonului rece, facturile pentru energie electrică au început să crească simțitor. Inflația afectează și prețul plătit pentru curent, motiv pentru care românii trebuie să găsească metode de a face economie. Cei care vor să rămână cu mai mulți bani în buzunar trebuie să prevină greșeala care le aduce consumul mare.

În România, mai ales în Capitală, încălzirea de la bloc este departe de a fi ideală. Ca urmare, mulți optează pentru caloriferele electrice, pentru a putea avea căldură la discreție. Aceste dispozitive nu doar că „umflă” facturile, dar au și un secret care te costă cu 25% mai mult decât ar trebui să plătești.

Din moment ce caloriferele electrice sunt convectoare în exterior, acestea atrag praful. În cazul în care aceste depuneri nu sunt curățate, caloriferul va consuma chiar mai mult cu un sfert față de valoarea firească. Chiar dacă poate părea grea îndepărtarea prafului, trucul este simplu: pune un prosop ud sub caloriferul oprit (scos din priză) și apoi folosește un feon pentru a „zbura” murdăria pe prosop. Rezultatele se vor vedea imediat! Bonus: vei vedea diferența pe factura de la distribuitorul de curent electric.

Cât vor plăti românii la facturile de energie electrică în anul 2023

De la 1 ianuarie 2023 vor avea loc schimbările următoare, în ceea ce privește piața energiei electrice:

– 0,68 de lei/KWh pentru un consum mai mic de 100 KWh/lună

– 1 leu/kWh pentru IMM

– preț fix de maxim 1,3 lei/KWh pentru un consum ce depășeste 255KWh/lună

– preț fix de maxim 1,3/KWh pentru industria mare/marii consumatori.

Din păcate, unii dintre români vor plăti pe un kWh mai mult decât firmele. În această situație sunt cei care vor avea un consum mai mare de 255 de kWH/lună.

– 1,3 lei kWh – consum peste 255 de kWH/lună

– 1 leu/kWh – pentru IMM-uri.

articolul original.

Ajutor de 1400 de lei pe an acordat familiilor vulnerabile pentru plata facturilor la energie

26 November 2022 at 15:06
image

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene vine cu precizări în privința ajutoarele ce vor fi acordate anul viitor pentru plata facturilor la energie.

Vor beneficia de 1400 de lei pe an, acordați în două tranșe, între alții, pensionarii cu venituri sub 2000 de lei și cei care în prezent au ajutoare sociale. De asemenea, statul va acorda și în 2023 ajutorul de 250 de lei pentru alimente.

Ajutorul de 700 de lei pentru plata facturilor la energie se va acorda în lunile februarie și septembrie familiilor vulnerabile.

Pe lista beneficiarilor se află pensionarii cu pensii mai mici sau egale cu 2000 de lei lunar, persoanele cu handicap grav cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2000 de lei și cei care primesc alocație de susținere a familie și ajutor social.

4 miliarde de lei, bani europeni, sunt prevăzuți pentru aceste ajutoare.

Lista beneficiarilor va fi întocmită de Ministerul Muncii, iar aceștia vor primi ajutorul sub forma unui voucher tipărit pe care îl vor aduce poștașii. Cu acest voucher, vor putea fi plătite atât facturile curente, cât și restante la energie electrică.

De asemenea, statul va continua să acorde pe tot parcursul anului viitor, ajutorul de 250 de lei, odată la două luni, pentru achiziția de alimente.

Dacă anul acesta, ajutorul era acordat doar celor cu pensii mai mici sau egale cu 1500 de lei, de anul viitor, vor beneficia de tichet cei cu pensii mai mici sau egale cu 1700 de lei.

Pe lista beneficiarilor, se mai află familiile monoparentale și cele cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pe membru de familie.

articolul original.

Persoanele vulnerabile vor primi 1.400 lei pe an pentru plata facturilor la energie

26 November 2022 at 11:04
By: M.Ex.

Guvernul anunță că va oferi românilor vulnerabili un sprijin de 700 lei, de două ori pe an, în 2023, pentru plata facturilor la energie. Banii vor veni din fonduri europene. Printre beneficiari se regăsesc pensionarii cu pensii sub 2.000 lei, persoanele cu handicap, familiile care primesc alocații de susținere a familiei și familiile și persoanele care au drept de ajutor social. În plus, Guvernul va continua acordarea ajutorului de 250 lei pentru alimente, ce va fi distribuit de șase ori anul viitor. Astfel, sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie va fi în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.
Cine sunt beneficiarii eligibili
Conform propunerii de ordonanță, vor beneficia de măsură:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;

d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru acordarea de ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020.

Lista cu cei care vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională „Poșta Română” S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru compensarea prețului la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poștal asigurat de CN Poșta Română SA, datorii curente și/sau restante către furnizorii de energie. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va asigura fondurile pentru acordarea acestor ajutoare prin virarea sumelor în contul bancar al CN Poșta Română SA.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia. Listele detaliate cu persoanele/ familiile care au dreptul să primească acest ajutor vor fi comunicate CN Poșta Română de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

articolul original.

Vești bune pentru români! Un nou ajutor financiar din partea statului! Cine sunt cei care pot beneficia

26 November 2022 at 12:22
image

Românii au primit o veste bună din partea oficialilor care anunță că sunt pregătiți să le dea o mână de ajutor celor care chiar au nevoie. O parte dintre cetățeni vor avea parte de un venit în plus în următoarea perioadă. Iată ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a beneficia de asta.

Guvernul româniei a luat decizia de a-i ajuta pe cei care au un venit lunar destul de mic și sunt nevoiți să achite facturile uriașe la energie electrică și la gaze din această iarnă. Tocmai de aceea s-a stabilit acordarea unui ajutor social tuturor celor care trec printr-o perioadă grea, mai ales înainte de sărbători.

Cine sunt cei care vor beneficia de noul ajutor acordat de Guvernul României

Pentru a beneficia de ajutorul de 1.400 de lei oferit de Guvern, va trebui să îndeplinești anumite condiții speciale. Acesta se va acorda în special celor care au o pensie mai mică de 2.000 de lei, persoanelor cu handicap, familiilor care primesc alocații de susținere a familiei și familiilor și persoanelor care au drept de ajutor social. Suma de 1.400 de lei se va acorda în două tranșe după cum urmează:

  • 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
  • 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Cei care vor primi dreptul de a beneficia de noul ajutor pentru plata facturilor de energie electrică, vor avea la dispoziție un card, precum este și cel de tichete sociale, unde se vor vira cele două tranșe. Astfel, românii vor putea plăti cu cardul facturile de la orice furnizor de energie electrică sau restanțele pe care le-au avut din cauza întârzierii de emitere a facturilor lunare.

4 miliarde de lei este valoarea întregului proiect, banii fiind obținuți numai din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020.

articolul original.

ANRE vine în sprijinul consumatorilor! Autoritatea propune ca perioada de facturare să fie lunară pentru clienţii casnici

25 November 2022 at 20:45
image

Un proiect de Regulament de furnizare a energiei electrice la clienţii finali a fost publicat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie(ANRE), ce prevede o perioadă de facturare lunară pentru clienţi casnici şi pentru cei preluaţi de către furnizorul de ultimă instanţă.

Alte prevederi care sunt stabilite prin acest regulament vizează formula de calcul al preţului de furnizare a energiei electrice, cu defalcarea componentelor, iar în cazul clienţilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii, la cererea acestora, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi.

Proiectul de Regulament propune, de asemenea, introducerea noţiunii de client activ cu detalierea drepturilor, obligaţiilor, modului de certificare şi de vânzare a energiei electrice produse, regulilor de comercializare a energiei electrice pentru aceşti clienţi.

Potrivit documentului citat, în cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta, la cererea clientului, este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de clientul final, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura.

Proiectul prevede şi actualizarea elementelor obligatorii care trebuie conţinute într-un contract de furnizare încheiat de un furnizor cu un client final, introducerea şi actualizarea conţinutului minim al tuturor facturilor de energie electrică, respectiv informaţiile obligatorii a fi incluse de furnizori în acestea precum şi detalierea şi actualizarea modalităţilor de soluţionare de către furnizor a plângerilor privind facturarea.

„Clientul nu este obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluţionarea plângerii, iar furnizorul este obligat să analizeze plângerea clientului referitoare la factura emisă indiferent dacă factura a fost sau nu achitată şi să transmită acestuia rezultatul analizei efectuate, în termenele prevăzute în Standardul de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, în vigoare”, subliniază ANRE.

Potrivit Autorităţii, proiectul de Ordin pentru aprobarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali (Proiect de Regulament), supus consultării publice, stabileşte cadrul de reglementare pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a energiei electrice la locurile de consum ale clienţilor finali. Prevederile regulamentului se aplică atât clienţilor finali, cât şi furnizorilor de energie electrică, operatorilor de distribuţie a energiei electrice şi operatorului de transport şi de sistem, transmite AGERPRES

articolul original.

Proiect ANRE: Consumatorii vulnerabili vor putea eșalona plata facturii

25 November 2022 at 19:49
By: M.Ex.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie(ANRE) a publicat un proiect de Regulament de furnizare a energiei electrice la clienţii finali prin care este vizată și formula de calcul al preţului, cu defalcarea componentelor, iar în cazul clienţilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii, la cererea acestora, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi. Regulamentul prevede o perioadă de facturare lunară pentru clienţi casnici şi pentru cei preluaţi de către furnizorul de ultimă instanţă.

Alte prevederi care sunt stabilite prin acest regulament vizează formula de calcul al preţului de furnizare a energiei electrice, cu defalcarea componentelor, iar în cazul clienţilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii, la cererea acestora, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi.

Proiectul de Regulament propune, de asemenea, introducerea noţiunii de client activ cu detalierea drepturilor, obligaţiilor, modului de certificare şi de vânzare a energiei electrice produse, regulilor de comercializare a energiei electrice pentru aceşti clienţi.
Potrivit documentului, în cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta, la cererea clientului, este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de clientul final, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura.

Achitarea facturii, suspendată până la soluționarea plângerii

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
Proiectul prevede şi actualizarea elementelor obligatorii care trebuie conţinute într-un contract de furnizare încheiat de un furnizor cu un client final, introducerea şi actualizarea conţinutului minim al tuturor facturilor de energie electrică, respectiv informaţiile obligatorii a fi incluse de furnizori în acestea precum şi detalierea şi actualizarea modalităţilor de soluţionare de către furnizor a plângerilor privind facturarea. „Clientul nu este obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluţionarea plângerii, iar furnizorul este obligat să analizeze plângerea clientului referitoare la factura emisă indiferent dacă factura a fost sau nu achitată şi să transmită acestuia rezultatul analizei efectuate, în termenele prevăzute în Standardul de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, în vigoare”, subliniază ANRE.

Potrivit ANRE, proiectul de Ordin pentru aprobarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali (Proiect de Regulament), supus consultării publice, stabileşte cadrul de reglementare pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a energiei electrice la locurile de consum ale clienţilor finali. Prevederile regulamentului se aplică atât clienţilor finali, cât şi furnizorilor de energie electrică, operatorilor de distribuţie a energiei electrice şi operatorului de transport şi de sistem.

articolul original.

ANRE propune plata în rate a facturii la energie în cazul clienților vulnerabili. Proiectul, pus în dezbatere publică

25 November 2022 at 17:54
image

Clienții vulnerabili și-ar putea plăti facture la energie electrică în rate, așa prevede un Proiect de Ordin pus vineri în dezbatere publică de ANRE. Potrivit proiectului ratele se pot întinde pe 3 luni.

Eșalonarea la plată a facturii trebuie cerută de clienții vulnerabili. Este astfel introdusă noţiunea de client activ.

ANRE propune pentru eșalonare o perioadă de minim 3 luni sau o altă perioadă convenită de clinet și compania care furnizează energia electrică.

Proiectul de Ordin prevede și faptul că, în cazul clienţilor casnici, perioada de facturare să fie lunară. Se stabilește, totodată, și modul în care sunt  soluţionate de către furnizor plângerile privind facturarea.

Astfel, clientul nu este obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluţionarea plângerii.

La rândul său, furnizorul este obligat să analizeze plângerea clientului referitoare la factura emisă indiferent dacă factura a fost sau nu achitată şi să transmită acestuia rezultatul analizei, într-un termen  prevăzut în Standardul de performanţă al companiilor.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Sprijin financiar de 700 de lei pentru plata facturilor la energie. Cine poate primi ajutorul și când vor fi livrați banii | AUDIO

articolul original.
❌