ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Parcul Industrial Moreni va fi extins cu 1,35 hectare

23 September 2022 at 14:54

Zi de toamnă blajină, zi de sărbătoare pentru cercetarea românească, pentru județul Dâmbovița, pentru comuna Nucet, pentru oamenii de știință, pentru întreg personalul Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Piscicultură Nucet. S-au împlinit 80 de ani de la înființarea acestei instituții, vârf al elitei în domeniul cercetării piscicole din România și una dintre unitățile de profil cu renume în întreaga Europă.

Momentul acestei incursiuni valoroase și virtuoase prin timp nu putea fi trecută cu vederea. Directorul stațiunii, doctor Mioara Costache, este o fire modestă, nu îi stă în fire să iasă în față, să altoiască ce nu este de altoit. A vrut, prin organizarea acestui eveniment de celebrare, să obțină ceva între sărbătoare și sesiune științifică, fiindcă, pe parcursul celor aproape trei ore, în cea mai mare parte a timpului, cercetătorii au prezentat auditorului, format din politicieni, oameni din administrație, înalți funcționari publici, secretari de stat, deputați și senatori, agenți economici din domeniul pisciculturii, lucrări științifice, elegant și minuțios elaborate, despre istoria pisciculturii mondiale, despre istoria acestei îndeletniciri și științe în România. Un soi de cursuri captivante, pe înțelesul tuturor, despre lucruri inedite din domeniul pisciculturii.

Evident, amfitrionul acestei întâlniri de excelență a fost directoarea Mioara Costache. Pentru a putea controla desfășurarea manifestării, nici măcar nu a stat la masa prezidiului. A preferat să ocupe un loc în sală, alături de colegii săi. La prezidiu s-au aflat academicianul Valeriu Tabără – președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, prefectul Claudia Gilia, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii – Cristian Mihael Lenov și directorul general în cadrul Direcția Generală de Pescuit – Gheorghe Ștefan. Ar mai fi trebuit să fie prezent și ministrul Agriculturii – Petre Daia, dar, din motive obiective, nu a mai sosit la întâlnire.

Au onorat invitația de participa la acest eveniment senatorul Titus Corlățean, deputatul Marian Țachianu, directorul Stațiunii de Cercetare Pomicolă Voinești – Daniel Comănescu, directorul Direcției Agricole Dâmbovița – Vlad Pătrașcu, primarul comunei Nucet – Luisa Bărboiu, șefi de instituții din domeniul cercetării, pisciculturii și agriculturii.

Mioara Costache a trecut în revistă invitații, apoi a prezentat o scurtă istorie sinceră a Stațiunii Nucet, dezvăluiri din activitatea profesională, începuturi, speranțe, succese, dezamăgiri și iar începuturi, de data aceasta încununate de succes și de perspectivă în viitor.

Stațiunea de Cercetare Piscicolă Nucet a fost susținută, după cum a menționat Mioara Costache, de către Consiliul Județean Dâmbovița, Instituția Prefectului, parlamentarii dâmbovițeni și, bineînțeles, salvatorul acestei unități de cercetare – Academia de Studii Agricole și Silvice, instituție care a luptat pentru protejarea patrimoniului Stațiunii Nucet, pe care puseseră foarte mulți ochii.

Mioara Costache conduce Stațiunea de Cercetare Piscicolă Nucet de 20 de ani. Își dorește să țină unitatea pe linia de plutire, să îndeplinească misiunea de a păstra instituția în categoria centrelor de cercetare model, să poată să introducă progresul și competitivitatea în piscicultura din România. A mărturisit că nu este ușor să atingi standardele propuse, fiindcă există încă probleme generate de finanțarea insuficientă a cercetării, de infrastructura depășită, dotările care țin cu greu pasul cu noul, spațiile de lucru vechi și greu de întreținut. A mai spus directoarea Stațiunii Nucet că cea mai importantă problemă și dificil de rezolvat este cea a resurselor umane, menținerea cadrelor specializate.

A urmat la cuvânt Dănuț Vizitiu, fost director al Stațiunii Nucet, care a prezentat un istoric al Institutului de Cercetări Piscicole din București.

A ținut o alocuțiune și senatorul Titus Corlățean. Înaltul demnitar a spus că pentru noi, cei din județul Dâmbovița, pentru România, centrul de cercetare piscicolă de la Nucet și cel de cercetare pomicolă de la Voinești sunt extrem de importante. Titus Corlățean a felicitat-o pe directoarea Mioara Costache și echipa pe care o coordonează, pe toți cei care au contribuit, de-a lungul anilor, la evoluția și dezvoltarea stațiunii, la rezistența în fața unor tentații de a distruge ce s-a construit. Senatorul PSD i-a asigurat pe cei prezenți că parlamentarii dâmbovițeni și conducerea județului vor susține în continuare activitatea Stațiunii de Cercetare Piscicolă Nucet.

„Trebuie să învățăm de la generație la generație să nu cedăm și să nu pierdem bătălii. Să le ducem mai departe. România are un potențial extraordinar. Dâmbovița este un județ care are niște puncte economice deosebite, pe care noi, acum, această echipă, încercăm să le punem în valoare mai bine, începând cu infrastructura, producție, cercetare, industria de apărare, agricultura. Sunt foarte multe lucruri pe care vrem să le punem la punct”, a precizat Titus Corlățean.

Cătălin Platon, președintele Romfish, a prezentat o scurtă istorie a acvaculturii. Au mai intervenit secretarul de stat Cristian Mihael Lenov și directorul general Gheorghe Ștefan. În discursurile lor, cei doi au felicitat conducerea Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Piscicultură Nucet, întreg personalul, cercetătorii care își desfășoară activitatea aici, pentru faptul că au rezistat și au performat, în ciuda multor greutăți.

Ca de obicei, a fost urmărită cu interes alocuțiunea profesorului Valeriu Tabără – președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice. A spus academicianul că stațiunea de la Nucet, alături de institutul de la Galați și de alte câteva zone de cercetare, inclusiv din universități, stă la baza a ceea ce înseamnă un sector de importanță colosală pentru securitatea alimentară. A mai mărturisit Valeriu Tabără că ceea ce se obține într-o stațiune de cercetare nu este proprietatea instituției, ci intră în patrimoniul național.

Președintele ASAS a spus că în domeniul pisciculturii trebuie construită o strategie pe termen lung. Ceea ce se face la Nucet, la Galați este senzațional, lucruri de viitor. Cercetarea, în opinia lui Valeriu Tabără, trebuie să se regăsească cu efect în economic, altfel a fost făcută degeaba.

„Unitatea de cercetarea trebuie să livreze material pentru ceea ce înseamnă zona de activitate economică a fermelor piscicole și de acvacultură. Altfel nu avem cum să ne regăsim noi înșine, ca exemple, în produsul pe care îl promovăm sau pe care dorim să îl așezăm în structurile economice”.

La finalul discursului său dur dar realist, președintele Academiei de Studii Agricole și Silvice a înmânat directorului Mioara Costache cea mai înaltă distincție, diploma și medalia meritul științific „Nicolae Giosan”. Prima oferită de Academie cu numele marelui cercetător. Se conferă Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Piscicultură Nucet cu prilejul aniversării a 80 de ani de activitate și pentru contribuția deosebită adusă la dezvoltarea cercetării științifice din domeniul pisciculturii.

Prefectul Claudia Gilia a spus că stațiunea de la Nucet nu este o unitate emblematică doar în județul Dâmbovița, ci și una la nivel național.

„Cercetarea este extrem de importantă pentru dezvoltarea oricărei societăți. Nu putem să evoluăm dacă nu există cercetare. Pe de altă parte, cercetarea nu se poate realiza, dacă nu există oameni care să fie pasionați de acest lucru și, de asemenea, fără fondurile care să pună în mișcare toate aceste resorturi intelectuale”, a declarat Claudia Gilia.

Prefectul județului Dâmbovița a solicitat ca decidentul politic, cel care se ocupă de reglementările legale, care alocă fondurile necesare, să aibă grijă și de aceste stațiuni de cercetare. Este nevoie de deschidere, de înțelegere, de aplecare asupra problemelor cu care se confruntă domeniul cercetării, până la urmă, izvorul de dezvoltare al zonei economice.

Prefectul Claudia Gilia a mai avut misiunea de a oferi directorului Mioara Costache, din partea președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, care a trebuit să plece urgent pentru rezolvarea altor treburi ce țin de administrarea județului, o plachetă și felicitările de rigoare pentru întreaga activitate depusă.

Primarul comunei Nucet, Luisa Bărboiu, a mulțumit tuturor celor care și-au desfășurat activitatea în cadrul stațiunii de cercetare, „începând de la ceea mai mică până la cea mai înaltă funcție”, pentru că fiecare și-a adus contribuția la prosperitatea instituției.

„Mulțumesc domnilor directori care au condus cu dăruire Stațiunea de cercetări pentru piscicultură, dar și celor care nu mai sunt printre noi. Îi sunt recunoscătoare și domnului Ene Constantin pentru ceea ce a făcut pentru liceul din Nucet și nu numai. Inclusiv pentru stațiunea de cercetare a avut un aport deosebit. Îi port o veșnică recunoștință”.

A mai mărturisit Luisa Bărboiu că nu o să uite niciodată că, acum 21 de ani, directoarea Mioara Costache a fost cea care a trebuit să ducă o luptă dură pentru promovarea Stațiunii Piscicole, pentru dezvoltarea unității. Era o luptă pentru supraviețuire, pentru tot ce reprezentau stațiunea de cercetare și oamenii ei.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, și -a exprimat bucuria pentru faptul că astăzi a participat, alături de profesorul universitar Valeriu Tabără – președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Sisești”, la aniversarea a 80 de ani de cercetare – inovare și transfer tehnologic în sprijinul dezvoltării pisciculturii din România, la Stațiunea Nucet.

„Datorită specialiștilor de aici, staţiunea de la Nucet este recunoscută în lume ca o unitate cu activitate şi structură specială, cu care noi, dâmbovițenii, ne mândrim. Felicit conducerea Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Piscicultură Nucet și întreg personalul, care, în ciuda dificultăților întâmpinate de-a lungul celor opt decenii, au reușit să ducă această activitate de cercetare și inovare mai departe, în sprijinul pisciculturii din țara noastră”, a fost mesajul președintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

articolul original.

Un nou program european de screening pentru depistarea cancerelor

21 September 2022 at 11:08

Având ca obiectiv depistarea și tratarea cancerelor în stadiu incipient în mai multe grupuri-țintă și pentru mai multe tipuri de cancer, Comisia Europeană propune un program care vizează accesul egal la screening al populației din statele membre.

Comisia Europeană a prezentat o nouă abordare în depistarea cancerului și sprijinirea statelor membre în acest sens, ca parte a Programului UE de screening pentru depistarea cancerului care urmează să fie prezentat în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului și reflectă cele mai recente evoluții și dovezi științifice disponibile, potrivit comunicatului oficial.

Recomandarea introduce o nouă abordare la nivelul UE privind cele mai bune practici de îmbunătățire a screeningului pentru depistarea cancerului, înlocuindu-o pe cea actuală, care este în vigoare de 20 ani și care trebuie actualizată urgent. Punând accent pe depistarea și tratarea cancerelor în stadiu incipient în mai multe grupuri-țintă și pentru mai multe tipuri de cancer.

Noua abordare a UE vizează sprijinirea statelor membre pentru a asigura screening-ul a 90% din populația UE eligibilă pentru depistarea precoce a cancerului de sân, de col uterin și colorectal, până în 2025. și extinde screeningul pentru depistarea cancerului la nivel populațional, incluzând și cancerul pulmonar, de prostată și, în anumite circumstanțe, cancerul gastric. În plus, screeningul țintit ar trebui extins la alte tipuri de cancer, în special la cancerul de prostată, pulmonar și gastric.

Orientările existente ale UE privind cancerul de sân, colorectal și de col uterin vor fi actualizate periodic.

Pentru a facilita screeninguri mai bine țintite și mai puțin invazive, recomandarea propune:

• Extinderea grupului-țintă în cazul screeningului pentru depistarea cancerului de sân, astfel încât să includă femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 de ani (în comparație cu categoria de vârstă actuală, 50 – 69 de ani);

• Testarea pentru depistarea virusului papilomului uman (HPV) vizând femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani, o dată la 5 ani sau mai mult, pentru a depista virusul care crește riscul de cancer de col uterin, ținând seama de situația vaccinării împotriva HPV.

Îndeamnă ca triajul vizând depistarea cancerului colorectal la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani să fie efectuat prin testare imunochimică a materiilor fecale pentru a determina necesitatea potențială de a efectua examinări de control prin endoscopie/colonoscopie.

Pentru a sprijini punerea în aplicare a noilor recomandări, vor fi elaborate orientări ale UE privind screeningul pentru depistarea și tratamentul cancerului, cu sprijin financiar din cadrul EU4Health pentru cancerul pulmonar, de prostată și gastric.

Pe baza celor mai recente dovezi și metode, recomandarea extinde screeningul organizat la alte trei tipuri de cancer:

Testare vizând depistarea cancerului pulmonar la actualii mari fumători și la foștii fumători cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani.

Testare vizând depistarea cancerului de prostată la bărbați cu vârste de până la 70 de ani pe baza testării vizând antigenul specific al prostatei și a scanării imagistice prin rezonanță magnetică (IRM) ca examinare de control.

Screeningul pentru depistarea Helicobacter pylori și supravegherea leziunilor gastrice precanceroase în locurile cu incidență mare a cancerului gastric și cu rate mari ale mortalității.

Recomandarea acordă o atenție deosebită accesului egal la screening, nevoilor anumitor grupuri socioeconomice, ale persoanelor cu handicap și ale persoanelor care locuiesc în zone rurale sau îndepărtat, pentru ca screeningul pentru depistarea cancerului să devină o realitate în întreaga UE, iar procedurile de diagnostic, tratamentele, sprijinul psihologic și îngrijirea postexternare să fie adecvate și realizate la momentul oportun și introduce, în plus, o monitorizare sistematică periodică a programelor de screening, inclusiv a disparităților, prin Sistemul european de informații cu privire la cancer și al Registrului privind inegalitățile în domeniul cancerului.

Sprijinul financiar pentru punerea în aplicare a noilor recomandări constă în alocarea a 38,5 milioane de euro în cadrul programului EU4Health și 60 de milioane de euro în cadrul programului Orizont Europa. Comisia va propune și o finanțare suplimentară vizând screeningul pentru depistarea cancerului din cadrul programului EU4Health pentru 2023. Sprijin suplimentar se va putea acorda din fondurile europene regionale, de coeziune și sociale.

Odată adoptată de Consiliu, recomandarea va înlocui actuala Recomandare din 2003 privind screeningul pentru depistarea cancerului.


articolul original.

Sondaj PwC: Majoritatea companiilor nu au reușit să depună primul fișier SAF-T în termen, iar ANAF a anunțat extinderea perioadei de grație. Motivele întârzierii

4 August 2022 at 02:19

București, 3 august 2022 – Marea majoritate a companiilor respondente la un sondaj PwC România, respectiv 76,5%, nu au reușit încă să depună un prim fișier standard de control fiscal (SAF-T), deși acesta a devenit obligatoriu pentru marii contribuabili în două etape, ianuarie și, respectiv, iulie 2022. Astfel, companiile încadrate la mari contribuabili atât în anul 2021, cât și în anul 2022, au această obligație de raportare începând cu 1 ianuarie 2022, în timp ce pentru companiile care au devenit contribuabili mari din acest an obligația a intervenit din iulie 2022. Totuși, ambele categorii au beneficiat de o perioada de grație de șase luni pentru prima raportare SAF-T. În condițiile în care foarte mulți contribuabili au întâmpinat dificultăți în îndeplinirea obligației, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat pe 1 august 2022 că extinde perioada de grație cu alte șase luni pentru ambele categorii.

”Decizia autorităților fiscale de a extinde perioada de grație pentru conformarea cu cerințele de raportare SAF-T este binevenită și răspunde practic solicitărilor venite din partea companiilor. Efortul este considerabil pentru că adaptarea softurilor de contabilitate diferă de la o companie la alta, în funcție de capabilitățile pe care le au, de eventualele reglementări specifice pe care trebuie să le respecte sau de soluțiile IT pe care le folosesc pentru raportare. Anumite provocări erau de așteptat, dacă ne uităm și la experiențele altor state, iar costurile inițiale nu sunt mici, dar pe termen mediu și lung sunt convins că atât fiscul, cât și companiile vor avea beneficii pentru că inspecţiile fiscale vor fi mai eficiente, cu o abordare mai uniformă și o reducere dramatică a erorilor umane în privința datelor, colectarea taxelor se va ameliora, datele vor fi transmise mai ușor, conformarea va fi mai simplă, iar procedurile mai transparente”, a declarat Daniel Anghel, Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC România.

Conform sondajului PwC, principalele motive care au determinat întârzierile pentru companii au fost următoarele:

  • 36% dintre respondenți arată că este insuficient timpul pentru adaptarea sistemului ERP și creionarea regulilor de transformare prin raportare la nomenclatoarele SAF-T.
  • 18,4% spun că lipsesc anumite explicații clare privind structura SAF-T
  • 14% afirmă că implementarea SAF-T prin adaptarea sistemului ERP și a subsistemelor utilizate are cost ridicat.
  • 10% consideră că informațiile solicitate prin fișierul SAF-T se regăsesc în diverse sisteme, nu numai în ERP.
  • 8,8% au precizat că sunt în proces de schimbare a sistemului ERP.

”Implementarea SAF-T este un proces complex care necesită timp pentru ambele părţi: contribuabili și autorități fiscale. Raportarea SAF-T impune o perioadă de pregătire în avans, în care companiile trebuie să identifice în sistemele proprii elemente obligatorii solicitate prin acest fişier, să-şi alinieze datele la cerinţele SAF-T şi să pregătească fişierele SAF-T pe structura si formatul solicitate de ANAF. Toate aceste etape consumă timp și efort, însă este un proces care se desfășoară o dată, înainte de prima depunere a unei declarații  SAF-T, urmând ca, pe viitor, raportarea să fie mult mai simplă”, a explicat Anca Macovei, Director servicii fiscale PwC România.

Date fiind impedimentele de până acum, respondenții estimează că vor fi pregătiți să depună primul fișier SAF-T, astfel: 60,3% spun că vor fi gata  pe parcursul anului 2022, dar după data de 1 august (menționăm că sondajul a fost realizat în săptămâna 25 iulie – 2 august); 27% consideră că vor fi pregătiți pe parcursul anului 2023; 12,7% au precizat că au depus până la 31 iulie 2022.

Deși nu au reușit să se conformeze cu noua obligație, 90% dintre respondenți arată că  fac pregătiri intense pentru SAF-T, cei mai mulți dintre aceștia fiind în următoarele stadii: 31,3% sunt în proces de implementare, respectiv de preluare a datelor din sistem și transformarea lor în formatul SAF-T; 24,1% au finalizat atât preluarea datelor din sistem și transformarea lor în formatul SAF-T, precum și instalarea și testarea soluției SAF-T; 20,5% au finalizat preluarea datelor și transformarea lor în format SAF-T și se află în proces de instalare a soluției SAF-T.

Raportarea SAF-T va deveni obligatorie și pentru celelalte categorii de contribuabili, astfel: contribuabilii mijlocii și instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare și societățile de asigurare/ reasigurare sunt obligate să raporteze din anul 2023, iar contribuabilii mici – începând cu anul 2025. De asemenea, toate aceste categorii vor beneficia de perioada de grație suplimentară de șase luni, anunțată de ANAF pe 1 august.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi încredere în cadrul societății și de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o rețea de firme prezentă în 156 de țări cu mai mult de 295.000 de profesioniști ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri. Spuneți-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră și descoperiți mai multe informații despre noi vizitând site-ul www.pwc.ro.

PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică.

© 2022 PwC. Toate drepturile rezervate.

articolul original.

Încep lucrările de extindere a Secției Cardiologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște

28 July 2022 at 10:57

Zi importantă pentru cetățenii județului Dâmbovița, pentru cadrele medicale care profesează în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, pentru sănătate, pentru ideea de speranță. În incinta instituției medicale, în prezența președintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, a vicepreședinților Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, a managerului general al Spitalului – dr. Claudiu Dumitrescu, a directorului medical – dr. Ovidiu Țoni și a unor cadre sanitare, a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de extindere a Secției Cardiologie. Acest moment, după cum a precizat Corneliu Ștefan, este așteptat de peste un an de zile, perioadă în care a fost realizată partea de documentație, licitație și tot ceea ce înseamnă demersuri birocratice.

„Este o investiție importantă pe care noi, cei din conducerea Consiliului Județean, ne-am asumat-o în fața dâmbovițenilor. Este vorba de un obiectiv cu o valoare de peste 7.000.000 de lei. Noua construcție va avea o suprafață de 450 mp. Țin să menționez faptul că întreaga finanțare este asigurată de la bugetul Consiliului Județean Dâmbovița”, a precizat președintele Corneliu Ștefan.

Lucrările efectiv vor debuta mâine, iar șeful administrației județene speră să fie definitivate anul viitor, iar după amenajările interioare să fie instalat și angiograful, un echipament medical de ultimă generație.

„Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște va fi cea mai modernă subunitate medicală de acest tip din sudul României. Această investiție face parte dintr-un plan important de dezvoltare în incinta Spitalului Județean. Numai în această perioadă lucrăm la trei obiective importante, respectiv: extinderea Unității de Primiri Urgențe (UPU), Ambulatoriu și extinderea Secției Cardiologie.

Totodată, ne-am propus să investim și în resursa umană. Pentru prima dată în istoria Spitalului Județean, avem cei mai mulți medici care s-au alăturat echipei noastre. Deja avem scoase la concurs 36 de posturi de medici. Anul trecut 26 de medici au intrat în colectivul Spitalului Județean, media de vârstă a noilor colegi fiind de 37 de ani”, a mai spus președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Managerul general al Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, dr. Claudiu Dumitrescu, de asemenea, implicat total în procesul de modernizare a spitalului, de remodelare a mentalității cadrelor și în completarea personalului cu specialiști de excepție, a spus că demararea lucrărilor reprezintă un moment de cotitură pentru medicina dâmbovițeană. Practic, prin dotarea Spitalului Județean de Urgență cu un angiograf, se trece la un nivel de excelență al investigațiilor medicale.

„Vorbim despre o investiție de un înalt nivel, care nu s-a mai făcut până acum la nivelul județului Dâmbovița și pentru asta mulțumesc conducerii Consiliului Județean pentru susținerea financiară deosebită. Sunt convins că, prin profesionalismul cadrelor noastre medicale și cu dotarea de vârf pe care o vom avea, vom contribui la salvarea de vieți. Trebuie să vă amintesc că pacienții noștri cu infarct sunt transportați cu ambulanța sau cu elicopterul la clinicile și centrele medicale universitare din București, unde pot beneficia de investigația asigurată de angiograf”, a declarat managerul Claudiu Dumitrescu.

A mai menționat acesta că, de două luni, în cadrul spitalului târgoviștean s-a pornit și pe drumul chirurgiei vasculare. De acest tip de intervenții, care se realizează pentru prima dată în județul Dâmbovița, se vor ocupa doi medici specialiști.

Directorul medical al Spitalului, cardiologul Ovidiu Țoni, a vorbit despre angiograf și utilitatea indispensabilă a echipamentului pentru efectuarea unor intervenții de montare de stent-uri la inimă. Cu ajutorul acestui aparat, se pot vizualiza arterele în vederea diagnosticării rapide și montări de stent-uri. Medicul Ovidiu Țoni speră ca, începând de anul viitor, să se poată efectua și în Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște asemenea intervenții pe inimă.

articolul original.

A fost semnat contractul de execuție pentru extinderea Secției de Cardiologie Târgoviște

20 July 2022 at 14:17
image

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, îi anunță pe dâmbovițeni că, astăzi – 20 iulie 2022, a semnat contractul pentru execuția lucrărilor de extindere a Secției Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște. Investiția, finanțată în totalitate din bugetul administrației județene, se ridică la 6.500.000 de lei. Așa cum a promis președintele Corneliu Ștefan, pentru dotarea Secției va fi achiziționat și un angiograf.

„În aceste condiții, pacienții nu vor mai fi transferați, cu ambulanța sau elicopterul, către unități spitalicești din București. Intervențiile medicale se vor realiza multă mai rapid aici, la Târgoviște”, a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Noul corp de clădire al Secției Cardiologie va avea o suprafață de 450 mp și va fi compus din mai multe incinte, unde vor fi instalate aparatura și tehnica medicală de specialitate. Vorbim în primul rând de angiograf. Vor mai fi edificate: cameră control, cameră tehnică, spațiul destinat echipării medicilor, depozit de echipamente, cabinet medici, cabinet asistente, depozit materiale sterile și instrumentar steril, grup sanitar personal femei grup sanitar personal bărbați, vestiare personal femei și bărbați, cameră infirmiere, windfang acces personal, hol acces personal, spațiu preoperator, spațiu postoperator, grup sanitar pacienți, spațiu dezechipare pacienți, windfang acces pacienți, hol acces pacienți, camera curățenie și depozit materiale curățenie, spălare instrumentar, depozit deșeuri medicale.

„Extinderea Secției de Cardiologie este cel de-al treilea proiect pe care îl implementăm la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgoviște. În momentul de față, la Spitalul Județean se lucrează la extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe și se construiește Noul Ambulatoriu de Specialitate”, a mai spus Corneliu Ștefan.

Valoarea celor trei mari investiții din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgoviște se ridică la aproximativ 32.000.000 de lei.

articolul original.

Summitul NATO a transmis un mesaj puternic de unitate către Rusia

30 June 2022 at 05:48
image

"Toată lumea se regăsește în fotografia de familie" - scrie Le Monde.

"După câteva săptămâni de tensiune, Turcia a fost în cele din urmă de acord să sprijine cererea Finlandei și Suediei de a adera la NATO".

"La fel ca și G7, NATO dă dovadă de putere prin unitate", comentează De Telegraaf, citat de Eurotopics :

„La Kremlin, Putin trebuie să fi scrâșnit din dinți la auzul veștii. El a crezut că va reuși să înfrângă rezistența Ucrainei în câteva zile și că Occidentul de-abia va murmura, așa cum a făcut când a ocupat Crimeea și părți din estul Ucrainei. Apoi, a crezut că ar putea perturba unitatea UE, G7 și NATO. Două armate destul de puternice se alătură acum NATO. Și într-o zonă în care alianța era cea mai slabă."

După cum constată ziarul italian La Repubblica, Vladimir Putin dorea o „finlandizare a Europei" și în schimb obține o „NATO-izare a Europei".

El País enumeră deciziile strategice ale Alianței Nord-Atlantice: „instalarea în Polonia a unui cartier general permanent pentru Corpul 5 de armată , trimiterea unui batalion de sprijin pe teritoriul polonez, desfășurarea în România a unei brigăzi de aproximativ 3.500 de oameni, prin rotație, întărirea prezenței în Țările Baltice, staționarea a două escadroane suplimentare de Avioane de luptă F-35 în Regatul Unit și capacități sporite de apărare aeriană în Germania și Italia."

Iar Politico remarcă faptul că liderii NATO marchează Rusia drept „amenințare directă", în noul plan de strategic.

"Pentru secretarul general Jens Stoltenberg, Putin a eșuat în efortul de a împiedica alianța să-și adauge noi membri.

Puterile NATO, conduse de SUA, au precizat clar că nu vor să fie atrase într-un conflict direct în Rusia, cel puțin parțial din cauza temerii că Putin ar folosi o armă nucleară.

Și, în timp ce aliații au insistat că, teoretic, Ucraina are tot dreptul să urmărească aderarea la NATO, nu există nicio șansă ca țara devastată de război să poată adera în curând - dacă se va întâmpla vreodată. Aceasta, deoarece clauza de apărare colectivă a NATO, cunoscută sub numele de Articolul 5, ar cere imediat aliaților să se alăture luptei împotriva Rusiei.

articolul original.

Cresc cheltuielile Consiliului Județean Neamț pentru două investiții din spital

22 June 2022 at 10:35
image

Două proiecte ale Consiliului Județean Neamț ce urmăresc realizarea unor lucrări de modernizare la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț au nevoie de ajustarea în sus a cheltuielilor.

Un proiect ce prevede creșterea cheltuielilor neeligibile cu investiția în refacerea instalației electrice, a instalației de fluide medicale și montarea instalației de ventilație și climatizare din clădirea blocului chirurgical de la spital a fost aprobat de consilierii județeni în ședința extraordinară de ieri. Este vorba de investiția la finalul căreia clădirea cu parter și cinci etaje – unde s-a produs incendiul din secția ATI din noiembrie 2020 și unde două saloane sunt și acum sigilate de anchetatori – ar urma să primească aviz de securitate la incendii de la ISU Neamț.

Creșterea cheltuielilor ce nu pot fi asigurate din fonduri europene vine după ce instituția finanțatoare AM POIM a trimis o adresă la CJ Neamț în care specifică faptul că proiectul poate fi aprobat doar dacă CJ Neamț își asumă nivelul cheltuielilor neeligibile. Acestea asigură lucrări fără de care modernizarea infrastructurii medicale nu ar putea fi făcută. Chiar și problema unicului rezervor de apă al spitalului ar fi rezolvată. „Conform informării AM POIM din data de 09.06.2022, în urma evaluării administrative și a eligibilității Cererii de finanțare, proiectul a intrat în etapa de verificare tehnico-economică cu anumite condiții care trebuie îndeplinite în această etapă. Pentru realizarea lucrărilor eligibile prevăzute a se realiza în cadrul acestui proiect, este necesară și realizarea unor lucrări care, conform ghidului solicitantului sunt considerate neeligibile, dar care sunt imperios necesare pentru finalizarea proiectului: lucrări de reparații ca urmare a lucrărilor de intervenție la infrastructura electrică și de fluide medicale; asigurarea rezervei de apă potabilă prin dotarea cu un grup de pompare și recompartimentarea rezervorului existent”, se precizează în raportul de specialitate ce a însoțit hotărârea CJ Neamț. Consilierii județeni au aprobat ieri suma de 2.616.473,04 lei, la cât a ajuns partea de contribuție din bugetul județului cu cheltuielile neeligibile, dintr-un deviz estimativ care a urcat la peste 13,2 milioane lei, de la 10,6 milioane lei.

Cea de-a doua investiție la care contribuie financiar CJ Neamț este cea de modernizare și extindere a corpului C al policlinicii. Proiectul de actualizare a costurilor acestei investiții a fost aprobat tot ieri de consilierii județeni. Din valoarea totală a devizului, care a ajuns la peste 17,04 milioane lei cu finanțare din fonduri europene, CJ Neamț trebuie să asigure acum circa 6,38 milioane lei partea de cheltuieli neeligibile și 213.316 lei partea de cofinanțare a investiției (2% din costurile eligibile). Reabilitarea ultimului corp al policlinicii este în faza studiului de fezabilitate (detalii aici și aici).

C.I.

articolul original.
  • There are no more articles
❌