ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Black Magic Women expoziție de artă și degustare de vinuri organizată de Galeriile de arta TRANSILVANIA la Brașov

22 November 2022 at 11:16
By: nagym
image

Vernisajul expoziției de pictură 3D şi pop art Black Magic Women, semnată de Puskas Lenke Rozalia, organizată de Galeriile de artă TRANSILVANIA, va avea loc în sala IAR 80 – Coresi Business Campus, clădirea H1, str. Turnului, nr. 5, în data de 24 noiembrie orele 18:00.

Brașovenii sunt așteptați să admire expoziția și să participe la o degustare de vinuri de la crama Chateau Cristi Republica Moldova.

Colectia Black Magic Women este dedicata femeilor, dar pentru a fi admirate de bărbaţi

„La începutul vremurilor, femeia a fost văzută ca înconjurată de mister, fantasme şi seducţie. Acum a sosit timpul ca eternul feminin să fie îndreptăţit, iar femeia să fie prezentată ca o fiinţă ambiţioasă, puternică şi independentă, gata să arate că e permanent pregătită să lupte pentru a reuşi aşa cum simte, gata să schimbe lumea”, sunt cuvintele artistei, care ne prezintă un set de tablouri de excepţie, unicate prin culoare şi tehnica în relief.

Rozalia iubeşte omul, înainte de a-l cunoaşte, iubeşte viaţa, deşi a fost la un pas să o doboare, iubeşte dragostea, chiar dacă i-a oferit multe deziluzii, debordează de energie, cu toate că în sufletul său ascunde răni adânci.

Ea recunoaşte că arta ei este un amestec de sentimente şi simboluri, pe care ni le prezintă astfel: „Avem îngerii, care pot fi găsiţi în fiecare dintre noi, dar şi simbolul morţii, care netăgăduit există. Totodată, avem femeia, ca o luptătoare cu viaţa – în familie, în societate, în carieră”.

Privind tablourile expuse, simţim energia care răzbate din lucrările ei, fie că sunt realizate într-o paletă cromatică puternică, fie că foloseşte culori mai sumbre. Lucrările artistei pot fi catalogate ca fiind curajoase, inovatoare şi reprezentative pentru modernism.

Puskas Lenke Rozalia: „picturile mele reprezintă oarecum lumea mea interioară”

„ Cei care mă cunosc îmi spun adesea că toate picturile mele reprezintă oarecum lumea mea interioară. Le dau dreptate. Atunci când pictez, pun şi o parte din mine acolo, pe pânză, ca o amprentă personală, cu toate trăirile şi simţirile mele. Am trecut prin momente grele în viaţă, am pierdut multe, dar acum vreau să trăiesc cu intensitate prezentul, aşteptând cu nerăbdare viitorul”, a explicat artista.

Pictoriţa recunoaşte că în tablourile sale îi place să folosească multe culori, însă niciodată nu lipseşte combinaţia roşu şi negru, rezultatul natural al emoţiilor sale: „Culorile intense au în spate sentimente puternice, ba chiar şi frământări sociale. Cele pale sunt asociate cu perioadele de linişte sufletească şi de împăcare. Ideile îmi vin de la o singură melodie sau de la un singur cuvânt”.

Şi-a conturat cariera din copilărie

În viaţa ei nu a existat un moment în care să nu fi pictat. Încă de la grădiniţă era captivată de culori şi de pensule. Desena orice: case, părinţi, copii, colegi, în manieră proprie. A ştiut de atunci că asta o să facă toată viaţa, aşa că de mic copil a început prima ei bătălie pentru cariera de artist plastic. În timp, după cum ne-a dezvăluit, a fost tot mai atrasă de pictura abstractă.

„Provin dintr-o familie de oameni simpli, din Racoşul de Jos. Părinţii nu m-au încurajat în această direcţie, fiind de părere că nu voi putea trăi decent din pictură. Însă, mereu am avut o nelinişte, pentru că simţeam că asta trebuie să fac”, ne-a spus Rozalia.

Cu greu, şi-a convins cumva mama să o lase să-şi aleagă destinul şi astfel a ales  să studieze la Liceul de Arta si Muzica Plugor Sandor din Sfantu Gheorghe, pentru a-şi aprofunda cunoştinţele în acest domeniu. A luat ore suplimentare de desen, a urmat, Şcoala de Arte „Francisc Cubic” din Oradea şi a absolvit apoi, Universitatea de Arta si Design, Ion Andreescu din Cluj-Napoca, sectia Pedagogia Artei şi Pictură. După terminarea studiilor, Rozalia Lenke Puskas nu a încetat un moment să picteze, deşi timp de 5 ani a fost cadru didactic.

articolul original.

Expoziție Teodora Coltofean la Centrul de Cultură Arcuș

29 September 2022 at 14:50

În perioada 1- 23 octombrie 2022, la Centrul Cultural Arcuș din Sfântu Gheorghe va putea fi vizitată expoziția de pictură „Pasaje și limite”, semnată Teodora Coltofean. Vernisajul organizat de Centrul Cultural Arcuș, sub egida Ministerului Culturii, va avea loc sâmbătă, 1 octombrie 2022, ora 17:00, la adresa centrului din strada Oltului nr. 6.

Despre expoziție, Maria Pașc, curatorul expoziției, notează: „Teodora Coltofean, artist și dascăl din ale cărei artă și purtare rezultă spiritualitate. O lecție de bună și frumoasă viețuire. Lucrările Teodorei Coltofean, prin spiritul lor pur, sunt o invitație la reflecție. Caruselul expresiv al picturilor artistei implică valori de culoare, de lumină și umbră, precum și pasaje ce dau măsura experienței artistice aparte, educate și care educă, la rându-i. Expoziția Teodorei Coltofean ne dovedește că nu există artă pentru artă despărțită de căutare după natură. Lucrările expuse ne fac să vedem limpede că arta, cu cât este mai cuprinzătoare, cu atât este mai legată de motive picturale inspirate din realitatea imediată. Între viața și opera artistei nu există nicio tensiune, nicio incongruență.

Fiecare dintre lucrările Teodorei Coltofean este un moment moral transformat estetic. Pictura Teodorei Coltofean e consolidată într-o adevărată tehnică spirituală. Această expoziție stă mărturie că există înălțare prin acumulări succesive, prin suprapunere.

Cât de clar devine faptul că frumusețea nu trebuie simțită ca excepție, ea nu trebuie să lipsească nicio clipă din viața noastră de toate zilele. Teodora Coltofean este una dintre artistele care, prin opera și prin expozițiile pe care le prezintă publicului, duc mai departe prestigiul și disciplina atelierului ca și respectuoasa, dar vitala așezare în spațiul tradiției.

Flori înveșmântate în discreție, bisericuțe singuratice ori maiestuoase catedrale gotice, peisaje, colțuri rustice, lucrări în care lumina se simte devin personaj omniprezent, în aer și în reflexiile obiectelor. Lumina înveșmântează lucrările Teodorei Coltofean. Acea lumină ce pare să se aștearnă pe pânză cu un sentiment muzical de suave și fluide armonii interioare.

Un scaun de rugăciune așezat lângă un zid devine un lucru însuflețit, care aproape îți străpunge sufletul.

În peisaje tehnica sa variază potrivit motivului pictural de care se apropie, mai nuanțat și mai cald în lucrări în care natura are un caracter intim, cu factură mai liberă și mai simplificată în lucrări cu un cuprins larg. În lucrări de compoziție îi recunoaștem preocuparea și atenția apăsată pentru probleme de construcție liniară și modelare plastică a materiei. Demersul Teodorei Coltofean este de a îmblânzi culoarea, acest fluid nestatornic și continuu în care linie și formă se topesc în unduiri imateriale de lumină. Pânzele artistei abundă de împletiri nelămurite de lumini și tonuri care nu știi de unde vin, dar care se impun privirii cu o irezistibilă realitate învăluită în această lume pe care ai vrea să o poți opri o clipă din fluiditatea ei, ca să o poți atinge”.

articolul original.
  • There are no more articles
❌