ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Astrofizicienii au rezolvat un vechi mister al găurilor negre supermasive

28 November 2022 at 16:00
image

Ne imaginăm găurile negre ca niște abisuri întunecate – și, din punct de vedere tehnic, este adevărat, dar efectul lor asupra spațiului din jurul lor produce unele dintre cele mai strălucitoare lumini din Univers. Iar fizicienii tocmai au făcut un pas mai aproape de a înțelege de ce.

Gaura neagră supermasivă numită Markarian 501 se află în inima unei galaxii aflate la 457 de milioane de ani-lumină depărtare și aruncă în spațiu jeturi de particule încărcate cu o viteză apropiată de cea a luminii. În acest proces, aceste particule emit raze X puternice și, deoarece jeturile sunt îndreptate spre Pământ, astronomii au o vedere excelentă.

Recent, datele obținute de la un telescop spațial destul de nou au ajutat o echipă de astrofizicieni să descopere mecanismele care fac ca aceste jeturi să strălucească mai puternic decât 100 de miliarde de sori.

O echipă condusă de Universitatea din Turku, Finlanda care a observat galaxia, și-a publicat lucrările în revista Nature.

Gaura neagră supermasivă Markarian 501 aruncă în spațiu jeturi de particule

Undele de șoc pot transforma câmpul magnetic al unei găuri negre într-un accelerator gigantic de particule, au descoperit astrofizicianul Ioannis Liodakis de la Universitatea din Turku (Finlanda) și colegii săi, iar acest lucru alimentează radiații cu raze X extraordinare.

precum Markarian 501 sunt mâncători înăscuți, dar dezordonați. În timp ce se ospătează cu gaz și praf, ele aruncă și o parte din hrană la o parte, aruncând gazul încărcat electric, numit plasmă, în spațiu cu viteze uriașe. Iar atunci când plasma în mișcare rapidă se lovește de norii de gaz mai lenți din afara discului de acreție al găurii negre, coliziunea produce unde de șoc puternice.

Atunci când electronii care se deplasează cu o viteză apropiată de cea a luminii sunt împinși într-o direcție diferită de un câmp magnetic, aceștia emit ceea ce se numește radiație de sincrotron. Acesta este motivul pentru care jeturile strălucesc atât de puternic, potrivit lui Liodakis și colegilor săi.

Razele X din jeturi s-au dovedit a fi foarte polarizate, ceea ce înseamnă că toate undele luminoase erau orientate în aceeași direcție, potrivit Inverse.

Cele mai multe găuri negre supermasive se află în stare latentă

Liodakis și colegii săi au folosit date de la telescopul spațial Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) al NASA pentru a măsura cât de polarizată este lumina jeturilor lui Markarian 501. IXPE a fost lansat cu doar câteva săptămâni înaintea telescopului spațial James Webb.

Deoarece câmpurile magnetice joacă un rol în polarizarea luminii, măsurarea polarizării este o modalitate bună de a înțelege structura câmpurilor magnetice din jurul unor obiecte precum pulsarii, stelele neutronice și

Dacă radiația de sincrotron ar proveni de la turbulențe aleatorii din jeturi, fizicienii nu s-ar aștepta ca razele X să fie polarizate. Dar lumina pe care a văzut-o IXPE este de fapt foarte polarizată.

Acest lucru sugerează că unda de șoc din plasmă a creat un câmp magnetic, care acționează ca un accelerator uriaș de particule, accelerând electronii într-o nouă direcție și făcându-i „să scuipe” raze X în acest proces.

Câmpurile magnetice joacă un rol în polarizarea luminii

Cele mai multe găuri negre supermasive se află în stare latentă în centrul galaxiilor lor. Cele care încă se hrănesc activ cu gaz și praf sunt rare. Iar cele care produc jeturi relativiste sunt și mai rare.

Doar câteva dintre aceste jeturi sunt îndreptate spre Pământ, ceea ce face ca Markarian 501 să facă parte dintr-un grup foarte mic și foarte interesant de găuri negre supermasive.

Misiunea IXPE va dura cel puțin încă un an, iar Liodakis și colegii săi intenționează să folosească telescopul spațial pentru a afla mai multe despre mecanica din spatele strălucitoarelor jeturi relativiste ale lui Markarian 501.

Ei sunt foarte atenți la „explozii”, momente în care jeturile deja strălucitoare se aprind și mai tare decât de obicei, supermasivă este mai activă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Cele mai clare imagini de până acum cu urmele exploziilor de la conductele Nord Stream, filmate cu o dronă subacvatică

25 November 2022 at 13:07
image

Televiziunea daneză TV 2/Bornholm a prezentat joi seară primele imagini cu avaria produsă în urma exploziei la conducta Nord Stream 2, după ce a primit permisiunea autorităților de a trimite o dronă subacvatică în apele din zona economică a Danemarcei.

Imaginile, de o claritate fără precedent, arată clar că din conductă lipsește cel puțin un segment, în urma incidentului neelucidat complet, care a avut loc pe 26 septembrie. Postul tv a așteptat mai multe săptămâni permisiunea Autorității Maritime Daneze, se precizează pe site-ul TV 2/Bornholm.

După ce a primit drept de acces, a trimis o echipă cu o ambarcațiune până la locul unde s-a spart conducta, iar acolo a fost lansată o dronă subacvatică, cu ajutorul căreia a căutat aproximativ cinci ore locul faptei. Echipa tv a obținut o filmare de aproape trei minute cu o porțiune de conductă complet distrusă.

Acestea sunt primele imagini oficiale cu conducta avariată filmate în zona economică a Danemarcei, precizează postul tv. Presa suedeză a prezentat deja imagini cu efectele exploziei la conducta Nord Stream 1, filmate în zona economică a Suediei. 

Nord Stream 2 este prima dintre cele două conducte care a fost lovită de două explozii, amintește postul tv danez. 17 ore mai târziu, alte două explozii s-au produs la conducta Nord Stream 1, una dintre ele în zona economică a Danemarcei, cealaltă în zona economică a Suediei.

articolul original.

Explozii puternice în Ierusalim, soldate cu un mort și peste 10 răniți (Foto & Video)

23 November 2022 at 08:45
image

O persoană a murit și cel puţin 10 au fost rănite, miercuri dimineață, în urma a două explozii care au avut loc la Ierusalim, iar autoritățile spun că este vorba de atacuri teroriste.

Prima explozie a avut loc într-o stație de autobuz de lângă intrarea în Ierusalim, la ora 7:06, rănind cel puțin 11 persoane. Una dintre ele a murit ulterior, a spus purtătorul de cuvânt al Poliției, citat de CNN.

A doua explozie s-a produs după aproximativ o jumătate de oră, la o intersecție din centrul orașului. 3 persoane au fost rănite ușor.

Cercetările au indicat că în ambele locuri au fost plasate dispozitive explozive, iar suspecții sunt căutați.

După prima explozie, doi paramedici au declarat că au găsit doi oameni grav răniți întinși la pământ când au ajuns la fața locului.

„Eram la stația de autobuz de la intrarea în oraș când am auzit o explozie mare. Ne-am îndreptat imediat la fața locului, inclusiv ambulanțe, unități mobile de terapie intensivă. Doi răniți grav zăceau în apropiere, un tânăr de 16 ani în stația de autobuz și un bărbat de 45 de ani pe trotuar”, au declarat ei.

articolul original.

(VIDEO) Atacuri cu bombă la Ierusalim

23 November 2022 at 07:36
By: (G.D.)

Cel puţin o persoană a murit şi 14 au fost rănite miercuri dimineaţa în două atacuri cu bombă produse în două staţii de autobuz din Ierusalim, transmit agenţiile internaţionale de presă, citând responsabili israelieni.

O explozie într-o staţie de autobuz la periferia Ierusalimului a provocat cel puţin 12 răniţi, dintre care patru grav, iar o a doua, produsă la scurt timp după prima, a distrus un autocar şi a rănit trei persoane, potrivit serviciilor de salvare citate de AFP şi Reuters.

Unul dintre răniţi a decedat la spital în urma rănilor suferite, au precizat poliţia şi serviciile de salvare.

Agenţia israeliană de presă TPS a anunţat cel puţin un mort şi 18 răniţi.

Poliţia israeliană a afirmat într-un comunicat că bănuieşte că a fost vorba de un „atac terorist combinat” cu „încărcături explozive” amplasate în două locuri diferite.

Premierul israelian în exerciţiu Yair Lapid urma să ia parte la o reuniune de urgenţă cu şefii serviciilor de securitate la orele prânzului, la cartierul general al armatei israeliene din Tel Aviv.

Ambasadorul UE, Dimităr Ţancev, s-a declarat „oripilat de aceste atacuri teroriste” şi a transmis „cele mai sincere condoleanţe familiilor victimelor”, subliniind într-un comunicat că „terorismul nu este justificat niciodată”.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a „salutat” atacurile, fără a le revendica, asigurând la rândul ei într-un comunicat că ele reprezintă „preţul crimelor şi agresiunilor” Israelului „împotriva poporului” palestinian.

După o serie de atacuri soldate cu decese în Israel, în martie şi aprilie, şi altele care au urmat, armata israeliană a efectuat peste 2000 de raiduri în Cisiordania. Aceste raiduri, împreună cu ciocnirile uneori asociate, au provocat peste 125 de decese în rândul palestinienilor, cel mai ridicat bilanţ din ultimii şapte ani, potrivit ONU, notează AFP.

Mai devreme miercuri, armata israeliană a indicat că trupul neînsufleţit al unui civil israelian de 18 ani decedat marţi într-un „grav accident rutier” în Cisiordania ocupată a fost „răpit” de la un spital din Jenin, bastion al facţiunilor armate din nordul Cisiordaniei, unde fusese pronunţat decesul tânărului.

Răpirea nu a fost revendicată deocamdată, dar potrivit unor surse locale citate de France Presse cadavrul se află în prezent în posesia unor militanţi palestinieni dintr-o tabără de refugiaţi din apropiere.

Răpirea de israelieni, morţi sau vii, a mai servit în trecut drept monedă de schimb pentru grupări armate care cereau eliberarea de prizonieri sau restituirea cadavrelor palestinienilor ucişi în confruntări, păstrate de Israel.

articolul original.

Găurile negre nu ar fi vinovate de exploziile de raze gamma din Univers

20 November 2022 at 15:00
image

Exploziile de raze gamma (GRB) au fost detectate de sateliții care orbitează în jurul Pământului drept fulgere luminoase ale celor mai energetice radiații gamma, care durează de la milisecunde la sute de secunde. Aceste explozii catastrofale au loc în galaxii îndepărtate, la miliarde de ani lumină de Pământ.

Un subtip de GRB cunoscut sub numele de GRB de scurtă durată își începe viața atunci când două stele neutronice se ciocnesc.

Aceste stele ultra-dense au masa Soarelui nostru comprimată la jumătate din dimensiunea unui oraș ca Londra, iar în ultimele momente ale vieții lor, chiar înainte de a declanșa un GRB, ele generează unde în spațiu-timp – cunoscute de astronomi sub numele de unde gravitaționale.

Până în prezent, oamenii de știință din domeniul spațial au fost în mare măsură de acord că ,,motorul” care alimentează și de scurtă durată trebuie să provină întotdeauna de la o gaură neagră nou formată (o regiune a spațiu-timpului în care gravitația este atât de puternică încât nimic, nici măcar lumina, nu poate scăpa din ea).

Cu toate acestea, noile cercetări efectuate de o echipă internațională de astrofizicieni, condusă de Dr. Nuria Jordana-Mitjans de la Universitatea din Bath, contestă această teorie.

Exploziile de raze gamma au fost detectate de sateliții care orbitează Pământul

Conform concluziilor studiului, unele GRB-uri de scurtă durată sunt declanșate de nașterea unei stele supramasive (cunoscută și sub numele de rămășiță de stea neutronică) și nu a unei găuri negre. Lucrarea a fost publicată în The Astrophysical Journal.

Se cunosc multe lucruri despre GRB-urile de scurtă durată. Acestea încep să trăiască atunci când două stele neutronice, care au evoluat în spirală din ce în ce mai aproape, accelerând constant, se ciocnesc în cele din urmă.

Iar de la locul prăbușirii, o explozie cu jet eliberează radiația de raze gamma care dă naștere unui GRB, urmată de o strălucire ulterioară cu durată de viață mai lungă. O zi mai târziu, materialul radioactiv care a fost expulzat în toate direcțiile în timpul exploziei produce ceea ce cercetătorii numesc o kilonovă.

Cu toate acestea, ceea ce rămâne exact după ce două – ,,produsul” ciocnirii – și, prin urmare, sursa de energie care conferă unui GRB energia sa extraordinară, a fost mult timp subiect de dezbatere.

Oamenii de știință ar putea fi acum mai aproape de rezolvarea acestei dezbateri, datorită rezultatelor acestui studiu.

Semnale electromagnetice în Univers

Oamenii de știință din domeniul spațial sunt împărțiți între două teorii. Conform primei teorii, stelele neutronice fuzionează pentru a forma pentru scurt timp o stea neutronică extrem de masivă, pentru ca apoi această stea să se prăbușească într-o gaură neagră,într-o fracțiune de secundă. Cea de-a doua susține că cele două stele neutronice ar avea ca rezultat o stea neutronică mai puțin grea, cu o speranță de viață mai mare.

Așadar, întrebarea care îi frământă pe astrofizicieni de zeci de ani este următoarea: sunt GRB-urile de scurtă durată alimentate de o gaură neagră sau de nașterea unei stele neutronice cu viață lungă?

GRB-ul explorat pentru acest studiu (numit GRB 180618A) a făcut clar pentru cercetători că o rămășiță de stea neutronică, mai degrabă decât o gaură neagră, trebuie să fi dat naștere acestei explozii.

Emisia avea amprenta unei stele neutronice nou-născute

Ceea ce i-a nedumerit inițial pe cercetători a fost faptul că lumina optică din strălucirea ulterioară care a urmat GRB 180618A a dispărut după doar 35 de minute.

Analizele ulterioare au arătat că materialul responsabil pentru o emisie atât de scurtă se extindea aproape de viteza luminii datorită unei surse de energie continuă care îl împingea din spate.

Ceea ce a fost mai surprinzător a fost faptul că această emisie avea amprenta unei stele neutronice nou-născute, care se rotește rapid și este puternic magnetizată, numită magnetar de milisecundă, scrie Phys.org.

Echipa a descoperit că magnetarul de după GRB 180618A reîncălzea materialul rămas în urma prăbușirii, în timp ce încetinea.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

(VIDEO) Explozie puternică și lângă Sankt Petersburg

19 November 2022 at 18:10
By: (V.S.)

O explozie puternică a avut loc lângă Sankt Petersburg. Incendiul a fost provocat de o explozie pe conducta de gaz dintre Berngardovka și Kovalev, a declarat guvernatorul regiunii Leningrad Alexander Drozdenko.

A powerful explosion occurred near St. Petersburg

The fire was caused by an explosion on the gas pipeline between Berngardovka and Kovalev – Governor of the Leningrad region Alexander Drozdenko.

According to preliminary information, there are no casualties. pic.twitter.com/jNF1GrwHWu

— NEXTA (@nexta_tv) November 19, 2022

Anterior, nouă persoane, între care patru copii, au fost găsite moarte în dărâmăturile unui bloc de apartamente cu cinci etaje, care s-a prăbuşit pe insula rusă Sahalin din Pacific, posibil în urma unei explozii provocate de gaze, a declarat sâmbătă guvernatorul regional, iar serviciile de urgenţă caută încă o persoană dispărută, transmite Reuters.

Agenţiile de presă ruse au declarat că prăbuşirea părea să fi fost cauzată de o explozie de gaze.

TASS a citat o sursă din serviciile de urgenţă care a spus că o butelie de 20 de litri de gaz, conectată la un aragaz, a explodat.

A residential house collapsed on #Sakhalin. According to preliminary information, seven people died.

The probable cause of the accident was a domestic gas explosion. pic.twitter.com/KxihG4jMdY

— NEXTA (@nexta_tv) November 19, 2022

articolul original.

Președintele Duda spune că experții ucraineni nu vor participa activ la investigația din Polonia. Zelenski anunțase altceva

17 November 2022 at 18:30
By: -
image

Preşedintele Andrzej Duda a afirmat, joi după-amiază, că experţii ucraineni vor avea acces la unele informaţii despre ancheta în curs în cazul incidentului produs în sud-estul Poloniei, dar a explicat că reprezentanţii Ucrainei nu vor putea participa activ la investigaţie.

„Oaspeţii din Ucraina vor putea urmări procedurile de investigare, care sunt în curs, le vor fi prezentate informaţii aşa cum mi-au fost prezentate şi mie astăzi.

Dar în privinţa participării active la investigaţie, în privinţa accesului la documente, la informaţii, în această privinţă există termeni legali în virtutea dreptului internaţional, în virtutea acordurilor internaţionale", a declarat Andrzej Duda, potrivit agenţiei DPA şi site-ului T-online.de, în cursul vizitei în localitatea Przewodow, în sud-estul Poloniei, unde marţi a căzut o rachetă, provocând moartea a două persoane.

Ancheta privind incidentul din Polonia este efectuată de experţi polonezi, ajutaţi de colegi din Statele Unite şi din cadrul NATO. Ucraina nu este membră NATO.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunțase anterior că specialişti ucraineni se vor alătura echipei internaţionale care investighează incidentul produs în Polonia.

"Am insistat ca specialiştii noştri să fie incluşi în comisia internaţională de anchetă şi am primit confirmarea miercuri seară. Specialiştii noştri se deplasează acolo şi se vor alătura comunităţii de profesionişti", a declarat Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a părut să îşi nuanţeze afirmaţiile privind incidentul din Polonia, subliniind că nu se ştie cu certitudine ce s-a întâmplat, deşi anterior atribuise direct responsabilitatea Rusiei.

"Nu ştiu ce s-a întâmplat. Nu ştim cu certitudine, lumea nu ştie. Dar sunt sigur că a fost o rachetă rusă, sunt sigur că noi am tras cu sistemele antiaeriene. Este imposibil să afirmăm ceva precis acum. Doar ancheta va permite stabilirea concluziilor" privind originea lansării rachetei căzute în Polonia, a declarat joi Volodimir Zelenski, conform unui comunicat al Preşedinţiei Ucrainei, citat de cotidianul Le Monde.

Președintele Andrzej Duda a declarat că nu există indicii că incidentul produs marţi ar fi un atac intenționat asupra Poloniei.

La rândul său, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a afirmat că explozia probabil a fost cauzată de tentativa armatei ucrainene de a intercepta o rachetă a Rusiei.

Administraţia Joseph Biden a transmis că nu există niciun indiciu care să contrazică ipoteza preliminară a autorităţilor din Polonia potrivit căreia explozia a fost cauzată de o rachetă antibalistică ucraineană.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, la finalul unei reuniuni a Consiliului Nord-Atlantic, că incidentul din Polonia probabil a fost cauzat de căderea unei rachete antiaeriene ucrainene.

"Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul probabil a fost cauzat de o rachetă antiaeriană ucraineană lansată pentru apărarea teritoriului ucrainean de atacuri ruse cu rachete de croazieră", a afirmat Stoltenberg.

articolul original.

Polonia ar fi retras cererea pentru activarea articolului 4 al NATO, după ancheta asupra incidentului din Polonia

16 November 2022 at 09:30
image

Potrivit unor surse NATO, Polonia ar fi retras cererea activării articolului 4 din Tratatul de la Washington, după explozia de la graniţa cu Ucraina în urma căreia doi oameni şi-au pierdut viaţa.

Decizia vine în urma anchetei derulate de autoritățile poloneze

Decizia a fost luată, cel mai probabil, după datele preliminare ale anchetei derulate de autorităţile poloneze, anunță jurnalista acreditată NATO – Teri Schultz.

Varșovia și-a retras cererea pentru o reuniune #NATO în baza Articolului 4 din cauza exploziilor care au ucis două persoane noaptea trecută, potrivit oficialilor.

Ambasadorii NATO vor discuta situația la reuniunea lor (deja programată); secretarul general Stoltenberg va face o informare în jurul orei 12.30, a anunțat jurnalista Teri Schultz pe Twitter.

UPDATE: Warsaw has withdrawn its request for a #NATO Article 4 meeting over the explosions that killed two people last night, per officials.

NATO ambassadors will discuss the situation at their (already-scheduled) 10 am meeting; Sec Gen Stoltenberg will brief around 12:30. https://t.co/xiRd6UQQTa

— Teri Schultz (@terischultz) November 16, 2022

De asemenea, potrivit The Wall Street Journal: „Racheta care s-a prăbușit marți în Polonia, ucigând două persoane, provenea de la un sistem ucrainean de apărare aeriană, potrivit a doi înalți oficiali occidentali informați despre evaluările preliminare ale SUA”.

Financial Times anunță că: „O rachetă care a ucis marți două persoane în Polonia ar fi putut fi lansată de Ucraina împotriva unei rachete rusești care se apropia, potrivit informațiilor împărtășite în cadrul unei reuniuni a liderilor G7 și NATO de miercuri”.

Potrivit Tratatului de la Washington, articolul 4 arată că: „Părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre părţi”.

articolul original.

Situație alarmantă la nivel mondial! Rachetele rușesti au invadat o țară membră NATO

15 November 2022 at 19:45

Două persoane au fost ucise în Polonia de rachete ruseşti care au căzut pe teritoriul acestei ţări membre NATO, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete americane, anunţă „The Guardian”.

Exploziile ar fi avut loc la graniţa Poloniei cu Ucraina, după ce Rusia a bombardat masiv, marţi, Ucraina, inclusiv la Liov, oraş aflat în apropierea frontierei cu Polonia.

Rachetele ar fi lovit o fermă, relatează şi CNN, care spune că nu este clar de unde au venit proiectilele.

Presa poloneză a prezentat o imagine a unui impact adânc în sol şi a unui vehicul agricol răsturnat la faţa locului, în apropiere de oraşul Przewodow. Potrivit Radio Zet, pompierii ar fi confirmat că au fost două explozii în regiunea Przewodow. Potrivit aceleiaşi surse, două avioane militare ar fi decolat apoi de pe aeroportul Tomaszów Lubelski, dar Radio Zet precizează că acestea sunt informaţii neoficiale

Premierul polonez a convocat o reuniune urgentă a Comitetului pentru Securitate Naţională şi Apărare, dar nu au fost furnizate motivele pentru care a fost convocat acest organism care ia decizii legate de securitatea naţională.

În acelaşi timp, guvernul polonez a cerut presei să nu publice informaţii neconfirmate, conform news.ro

Foto: Twitter

articolul original.

O nouă explozie în Kiev. Cel puțin un mort în urma atacurilor inițiale | VIDEO

15 November 2022 at 14:31
image

Capitala Ucrainei, Kiev, a fost ținta mai multor rachete rusești în după-amiaza zilei de marți, 15 noiembrie. Două explozii au fost auzite în jurul orei 15:00 de către un jurnalist Financial Times. Informația a fost confirmată ulterior de publicația Kyiv Post, dar și de primarul din Kiev, Vitali Klitschko, care a transmis că au fost lansate mai multe rachete, dar sistemul de apărare aeriană le-a doborât.

UPDATE 18:08 Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova: Întreruperi masive de electricitate în mai multe orașe ca urmare a bombardamentelor Rusiei asupra sistemului energetic ucrainean

„Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvență). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara.
Menționez că aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca și măsură de siguranță. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp”, a scris Andrei Spînu pe Facebook.

UPDATE 17:59 O nouă explozie a fost auzită în Kiev

În Kiev, oamenii au auzit o nouă explozie în urmă cu câteva minute.

New explosion in Kyiv city https://t.co/vvjWzEtapH via @olehbatkovych #Ukraine pic.twitter.com/A2zzE7fCto

— Liveuamap (@Liveuamap) November 15, 2022

UPDATE 17:57 Momentul în care una din clădirile rezidențiale a fost lovită

The moment when an enemy missile hit one of the settlements in the Kyiv region was published by National Police

There were no casualties. pic.twitter.com/ZdxLNaDM2T

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) November 15, 2022

UPDATE 17:50 Oamenii s-au adunat în adăposturi pentru a se proteja de atacurile rusești

Dnipro, one of the bomb shelters pic.twitter.com/A1hDUlH7Vm

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) November 15, 2022

UPDATE 17:48 Harta atacurilor rusești din Ucraina

UPDATE 17:25 Cel puțin un mort în urma atacului din Kiev

Administrația militară a capitalei Ucrainei, Kiev, a transmis că s-a raportat cel puțin un mort în urma atacului rusesc din această după-amiază.

UPDATE 17:04 În timp ce infrastructura energetică a Ucrainei este ținta rachetelor rusești, Vladimir Putin a acordat titlul de „orașe de glorie militară” pentru Melitopol și Mariupol

În timp ce rachetele rusești au lovit astăzi infrastructura energetică din Ucraina, agenția de știri RIA Novosti relatează că președintele rus Vladimir Putin a acordat titlul de „orașe de glorie militară” pentru două dintre orașele pe care Rusia continuă să le ocupe. RIA afirmă.

„Melitopol și Mariupol au primit titlurile de orașe de glorie militară, decretele corespunzătoare au fost semnate de președintele rus Vladimir Putin. Documentele conțin o formulare identică – „pentru curajul, perseverența și eroismul în masă de care au dat dovadă apărătorii orașului în lupta pentru libertatea și independența patriei”, scrie RIA Novosti, citează The Guardian.

Melitopol și Mariupol se află ambele în zone ocupate pe care Federația Rusă a pretins că le anexează. Săptămâna trecută, Rusia a fost forțată să se retragă din orașul Herson, singura capitală regională pe care campania militară rusă de nouă luni a reușit până acum să o captureze.

UPDATE 16:59 Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba: „Rachetele rusești ucid oameni și distrug infrastructura în Ucraina chiar acum”

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba a postat pe Twitter un răspuns la atacurile de astăzi ale Rusiei, care au avut loc chiar în timp ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, participa la summitul G20 din Bali și prezenta Ucraina ca un obstacol în calea păcii.

„Rachetele rusești ucid oameni și distrug infrastructura în Ucraina chiar acum. Iată ce are de spus Rusia pe tema negocierilor de pace. Nu mai propuneți Ucrainei să accepte ultimatumurile rusești! Această teroare poate fi oprită doar cu puterea armelor și principiilor noastre”, a scris Kuleba.

UPDATE 16:51 Cel puțin jumătate din Kiev, fără electricitate

Cel puțin jumătate din Kiev este în prezent lipsit de electricitate, potrivit primarului orașului, Vitali Klitschko. El a postat pe Telegram pentru a spune:

„Din cauza unui atac masiv cu rachete, la ordinul companiei naționale de energie electrică Ukrenergo, industria energetică a început întreruperi de urgență ale energiei electrice în toată Ucraina. În special, în capitală.

Acesta este un pas necesar pentru a echilibra sistemul energetic și a evita accidentele. Programele de opriri de stabilizare nu sunt în vigoare în prezent! În capitală, cel puțin jumătate dintre clienți nu au energie electrică”.

UPDATE 16:37 Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în Sumî

Dmytro Zhyvytskyi, guvernatorul orașului Sumî, a postat pe Telegram un mesaj în care spune că în regiune a fost oprită energia electrică în urma „atacurilor inamice în Sumy și din regiune”.

UPDATE 16:35 Reacția reprezentantului permanent al Ucrainei la Națiunile Unite la atacul rușilor: „Un scuipat” în fața colegilor de la G20

Reprezentantul permanent al Ucrainei la Națiunile Unite, Sergiy Kyslytsya, a descris atacurile rusești de astăzi ca fiind un „scuipat în fața” colegilor participanți la G20.

UPDATE 16:31 Ambasadorul britanic în Ucraina: Retragerea umilitoare a Rusiei din Herson, marcată de atacuri

Ambasadorul britanic în Ucraina, Melinda Simmons, a scris pe Twitter: „Așa cum noaptea urmează după zi, Rusia urmează retragerea umilitoare din Herson cu atacuri cu rachete asupra infrastructurii energetice din Kiev și din alte părți”.

UPDATE 16:30 Infrastructura energetică din Lvov a fost afectată

Infrastructura energetică de mare importanță din Lvov a fost afectată, provocând întreruperea curentului electric și a semnalului de telefonie mobilă. Maksym Kozytskyi, guvernatorul din Lviv, le-a transmis locuitorilor:

„Inamicul a lovit infrastructura energetică critică în Lvov. Există probleme cu alimentarea cu energie electrică și ntreruperi în activitatea operatorilor de telefonie mobilă. Rămâneți în adăposturi! Pericolul continuă”, a spus guvernatorul din Lviv.

UPDATE 16:26 Pene de curent în Harkov – infrastructura energetică critică a fost lovită de o bombă rusească

Ihor Terekhov, primarul orașului Harkov: „Nu există informații despre victime în acest moment. Din cauza deteriorării instalației, există probleme cu alimentarea cu energie electrică. S-a oprit transportul electric terestru, metroul. Inginerii energeticieni și utilitățile publice fac totul pentru a normaliza viața din Harkov cât mai curând posibil”.

Știre inițială

Două clădiri rezidențiale au fost lovite de rachetele rușilor marți după-amiaza în capitala Ucrainei, în regiunea Pechers’kyi.

Primarul din Kiev, Vitali Klitschko, a spus că: „Capitala ne este atacată. Conform primelor informații, două clădiri rezidențiale au fost ținta atacurilor în regiunea Pechers’kyi. Mai multe rachete au fost interceptate de sistemul de apărare aeriană, iar la fața locului s-au deplasat echipaje de salvare”.

More shots of the consequences of Russian missiles hitting residential buildings in Kyiv.

The video was published by Kyrylo Tymoshenko pic.twitter.com/3IDT3SMEIJ

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) November 15, 2022

Administrația militară a orașului a raportat că patru rachete au fost doborâte, potrivit ministrului ucrainean de Interne, Anton Gherșcenko.

„Două explozii în Kiev. Din primele informații, 4 rachete au fost doborâte, conform Administrației Militare din Kiev”, a transmis Anton Gherșcenko.

A treia explozie din Kiev, a treia lovitură a rușilor marți

După ora 16:00, însă, s-a mai auzit încă o explozie, confirmată și de primarul din Kiev: „O altă lovitură în regiunea Pechersk. Ținta a fost o clădire cu mai multe etaje”.

Guvernatorul din Harkov, Oleh Synyehubov, le-a transmis ucrainenilor pe Telegram să rămână în adăposturi: „Ocupanții atacă Harkovul. Rămâneți în adăposturi”.

Primarul din Lvov, Andriy Sadovyi, a transmis același mesaj pentru oamenii săi: „Se aud explozii Lvov. Toată lumea trebuie să rămână la adăpost”.

Reacția Ambasadei Statelor Unite în Ucraina

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget A Brink, a descris seria de atacuri lansate astăzi de Rusia asupra Ucrainei drept „o altă rundă de atacuri crude”.

Ea a transmis pe Twitter că se gândește la „colegii, vecinii și prietenii de aici din Kiev și din întreaga țară. Vom continua să fim alături de ucrainenii care au rămas puternici în fața atacului inutil al Rusiei timp de luni de zile – și alături de cei care luptă pentru a apăra Ucraina”.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Sursa foto: Twitter / TpyxaNews

Citește și: Volodimir Zelenski le cere liderilor lumii să susțină un plan care să ducă la sfârșitul războiului declanșat de Rusia

articolul original.

O serie de explozii au fost auzite în capitala Ucrainei, Kiev, luni dimineață!

31 October 2022 at 07:37
image

O serie de explozii au fost auzite în capitala Ucrainei, Kiev, luni dimineață, potrivit martorilor Reuters din oraș.

În același timp, autoritățile regionale din nordul, estul și centrul Ucrainei au raportat și lovituri cu rachete.

Rusia a intensificat atacurile cu rachete asupra Ucrainei în ultimele săptămâni, după ce a dat vina pe Kiev pentru explozia care a deteriorat podul Crimeea.

Fumul a putut fi văzut ridicându-se deasupra Kievului după aproximativ 10 explozii, au spus martorii.

Ihor Terekhov, primarul din Harkov, a declarat că orașul a fost lovit de două rachete care au vizat „o infrastructură critică”.

articolul original.

Moscova acuză Londra de implicare în exploziile de la gazoducte

29 October 2022 at 15:19
By: (R.C.)

Ministerul britanic al Apărării a denunţat sâmbătă „afirmaţiile false” ale Moscovei pentru „a deturna atenţia”, după ce armata rusă a acuzat Marea Britanie de implicare în exploziile de la gazoductele Nord Stream şi un atac cu drone, informează France Presse şi Reuters.

„Pentru a deturna atenţia de la gestionarea dezastruoasă a invaziei ilegale a Ucrainei, Ministerul rus al Apărării recurge la răspândirea unor afirmaţii false de o amploare epică”, a scris pe Twitter Apărarea britanică.

„Această ultimă poveste inventată spune mai multe despre disputele din cadrul guvernului rus decât despre Occident”, potrivit ministerului britanic.

Rusia a acuzat sâmbătă „reprezentanţii unei unităţi a marinei britanice” că „au participat la planificarea, logistica şi punerea în aplicare a actului terorist din Marea Baltică la 26 septembrie pentru a submina gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2”.

De asemenea, armata rusă a imputat sâmbătă Ucrainei şi Regatului Unit atacul masiv cu drone ce a vizat flota sa de la Marea Neagră din Crimeea, peninsulă anexată de Moscova, care a provocat „pagube minore” la una dintre nave.

„Pregătirea acestui act terorist şi formarea personalului militar al Centrului 73 ucrainean de Operaţiuni Maritime Speciale au fost efectuate de specialişti britanici cu sediul la Oceakov în regiunea Mîkolaiv din Ucraina”, a declarat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Aceste nave participau la protecţia convoaielor responsabile cu exportul de cereale ucrainene, potrivit Moscovei.

articolul original.

Guvernul german: Exploziile au afectat ambele conducte

27 October 2022 at 11:38
By: (R.C.)

Guvernul german consideră că este improbabil ca una din cele două conducte componente ale gazoductului Nord Stream 2 să fie neafectată de explozia din septembrie, transmite joi dpa.

„Este foarte probabil ca acţiunea de sabotaj cu explozii puternice să fi avut un efect puternic asupra ambelor trasee de conducte şi de aceea accesibilitatea tehnică nu mai este garantată”, a răspuns executivul la o interpelare parlamentară din partea formaţiunii Alternativa pentru Germania (AfD).

Exploziile de origine necunoscută de luna trecută au provocat patru scurgeri de gaze din conductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică – două în apele suedeze şi două în cele daneze, reaminteşte dpa.

Gazele naturale compuse în mare parte din metan s-au scurs rapid, deşi prin niciunul din gazoducte nu se efectuau transferuri în momentul respectiv, în contextul confruntării energetice dintre Uniunea Europeană şi Rusia.

Mulţi analişti au argumentat că exploziile au fost intenţionate, iar unii au afirmat că ar putea fi o acţiune a Rusiei.

Moscova a dezminţit implicarea în incident şi a sugerat că Statele Unite ar fi avut cel mai mult de câştigat de pe urma unui atac împotriva infrastructurii energetice.
AfD a susţinut darea în exploatare a gazoductului Nord Stream 2, după ce coaliţia guvernamentală condusă de cancelarul social-democrat Olaf Scholz a renunţat la proiect pentru a reduce dependenţa Germaniei de gazul rusesc.

Ca răspuns la interpelarea AfD, guvernul de la Berlin a arătat că Nord Stream 2 nu ar fi putut funcţiona nici dacă nu ar fi avut loc explozia, deoarece nu primise certificarea necesară, şi că gazoductul nu va fi utilizat nici în viitor.

articolul original.

Cinci explozii subacvatice în apele rusești din Marea Baltică, detectate de seismologii finlandezi

25 October 2022 at 16:30
image

Seismologii finlandezi au detectat săptămâna trecută cinci explozii subacvatice în apele rusești din Marea Baltică, a anunțat marți Institutul de Seismologie al Universității din Helsinki, relatează Reuters.

„Am detectat cinci explozii, cea mai mare dintre ele având o magnitudine de 1,8, iar cea mai mică de 1,3”, a declarat pentru Reuters directorul institutului, Timo Tiira, referindu-se la scara Richter folosită pentru a descrie intensitatea activității seismice.

Patru explozii au fost înregistrate joi și una vineri în apele teritoriale rusești

Patru explozii au fost înregistrate joi și una vineri în apele teritoriale rusești din Golful Finlandei, a precizat Tiira, adăugând că a fost clar că observațiile au fost provocate de explozii și nu de altă activitate seismică.

„Se poate vedea în forma semnalului și în conținutul frecvenței sale”, a spus el.

Institutul nu știa ce a cauzat exploziile, dar că perturbații similare au fost detectate în timpul unor exerciții navale anterioare și în timpul operațiunilor de curățare a vechilor mine de pe fundul mării, a declarat Tiira.

articolul original.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, avertizează: ‘Alerta anti-aeriană nu s-a încheiat. Rămâneți în adăposturi’

19 October 2022 at 15:00
image

Baterii ucrainene de apărare anti-aeriană au doborât ”mai multe rachete ruseşti” deasupra Kievului, anunţă primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko, relatează AFP.

Mai multe explozii au fost auzite miercuri după-amiza în capitala ucraineană de către jurnalişti AFP.

”Alerta anti-aeriană nu s-a încheiat. Rămâneţi în adăposturi. Apărarea anti-aeriană este în continuare în acţiune”, anunţă într-o postare pe Telegram Kliciko.

Kievul a fost atacat, începând de luni, în mai multe rânduri, cu rachete kamikaze iraniene de către ruşi.

Aceste atacuri au vizat infrastructuri energetice şi s-au soldat cu cinci morţi – inclusiv o femeie însărcinată, luni, şi alţi trei civili marţi, conform news.ro

articolul original.

Cum arată gaura din gazoductul Nord Stream 1: Explozia a distrus 50 de metri de conductă (Foto &Video)

18 October 2022 at 14:12
By: -
image

Imaginile subacvatice obținute de o companie norvegiană prezintă efectul exploziilor care au afectat luna trecută conducta Nord Stream.

Înregistrarea video realizată de o companie norvegiană specializată în operarea echipamentelor robotice și publicată de ziarul suedez Expressen arată că avaria se întinde pe o porțiune de cel puțin 50 de metri din gazoductul Nord Stream 1.

• Första bilderna från Nord Stream-läckan på Östersjöns botten – 50 meter rör är borta.
• Liselotte, 25, från Timrå fortsatt försvunnen.
• Ulf Kristersson avger sin regeringsförklaring 09.30. https://t.co/0VyP5gYCwn

— Expressen (@Expressen)
October 18, 2022

Blueye Robotics a folosit o dronă subacvatică pentru a filma metalul contorsionat al conductei, aflată la o adâncime de 80 de metri pe fundul Mării Baltice.

Potrivit companiei norvegiene, lipsesc mai multe părți din conductă. "Doar o forță extremă poate îndoi metalul în felul acesta", a spus operatorul dronei, Trond Larsen, pentru ziarul Expressen.

Poliția daneză a anunțat că "explozii puternice" au provocat patru găuri în gazoduct și în cealaltă conductă, Nord Stream 2, construită ulterior.

Încă nu se cunoaște cine sau ce anume a provocat exploziile, însă persistă ipoteza unui sabotaj, relatează BBC.

Descoperirile poliției daneze par să le confirme pe cele ale autorităților suedeze care au deschis, de asemenea, o anchetă. "Inspecțiile au confirmat că acolo au fost avarii extinse ale conductei Nord Stream 1 și 2 în zona economică exclusivă a Danemarcei", a anunțat poliția din această țară.

Autoritățile din Germania, Danemarca și Suedia investighează separat incidentul. Procurorii suedezi au respins, însă, propunerea unei anchete comune, invocând refuzul de a împărtăși informații confidenţiale din propria investigaţie.

📸 Investigators have determined that the series of explosions along key undersea gas pipelines from #Russia to Europe were likely caused by sabotage.
Nord Stream blast 'blew away 50 metres of pipe'
📸 pic.twitter.com/oy9452808S

— Mete Sohtaoğlu (@metesohtaoglu)
October 18, 2022

Moscova a acuzat echipele de anchetă occidentale că încearcă să arunce vina pe Rusia. "Logica elementară arată că distrugerea conductei nu era în interesul Rusiei", a declarat marți purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Liderii occidentali au evitat să acuze Rusia în mod direct, dar Uniunea Europeană a acuzat anterior această țară că folosește exporturile de gaze ca armă pentru susținerea invaziei din Ucraina.

Rusia s-a arătat anterior dispusă să se implice în orice investigație, întrucât avariile s-au produs în apele internaționale, însă Danemrca și Suedia au refuzat.

Conducta Nord Stream 1 nu a mai transportat gaze naturale din luna august, când Rusia a închis-o, susținând că au loc lucrări de mentenanță. Magistrala are o lungime de 1.200 de kilometri, de pe coasta Rusiei, în apropiere de Sankt Petersburg, până în nord-vestul Germaniei.

Nord Stream 2 aștepta încă avizele pentru începerea funcționării în februarie, când Rusia a invadat Ucraina.

T.D.

articolul original.

VIDEO. Kievul, lovit iar cu rachete de rușii invadatori, luni dimineață

17 October 2022 at 06:10
By: Geo
image

Noi explozii au avut loc în Kiev, luni dimineață, a transmis pe Twitter Vitali Kliciko, primarul capitalei ucrainene.

‼️ Breaking🔥 👀

Early morning Footage from the place of arrival in Kyiv, reportedly a tall building is on fire: Report pic.twitter.com/gxB2uIXbX1

— OsintTv📺 (@OsintTv)
October 17, 2022

Potrivit unui reporter de război din Ucraina, trei explozii au avut loc luni dimineață.

Ulterior, primarul a confirmat și o a patra explozie.

„Explozie în districtul Shevchenkiv – în centrul capitalei. Alerta aeriană continuă. Rămâneți în adăposturi”, a scris pe Twitter primarul capitalei.

Explozii puternice au fost și săptămâna trecută. Români stabiliți în Kiev au povestit despre teroarea prin care au trecut:

 Mulți au sunat disperaţi acasă, să se asigure că apropiații lor sunt teferi.

Iryna a fugit din Kiev împreuna cu cei doi copii ai ei, de 9 și 11 ani. Sora ei i-a trimis dimineaţa fotografii din Kievul bombardat. Au apucat să schimbe şi câteva vorbe.
 
Iryna: „Îi este frică. Nu știe ce poate să facă acum. Ar trebui să plece către vest, dar acum nu doar acasă este periculos, ci și pe străzi. Poate că va veni, alături de copil, aici, în București. Am rugat-o să vină”.
 
Tot dimineață devreme, Elena şi-a sunat mama, tatăl și soțul, rămaşi în Dnipro, un alt oraş bombardat.  
 
După ce i-au povestit ce s-a întâmplat, ai ei au asigurat-o că sunt teferi şi că vor merge în bunkerul de la subsolulul blocului în care locuiesc. 
 
Elena: „Mama plângea. Părinții mei nu vor să plece din Ucraina, pentru că sunt bolnavi. Au murit mulți oameni pe străzi. Sper că se va termina azi. Credeam și speram că voi pleca în Ucraina în noiembrie, dar…”.
Preot din Kiev: „Trăim fiecare zi ca și cum ar fi ultima”
Preotul Valentin Pavelenko slujește de 14 ani la parohia Sfinții Arhangeli Mihail și Gavril din Kiev. în zori a ascultat îngrozit sunetele puternice provocate de explozii.

Valentin Pavelenko, preot în Kiev: „Dimineață ne-am trezit iar de la împușcături. S-a deschis chiar și ușa dintre camere, singură, de la bufnituri. Chiar îmi părea la un moment dat că geamurile sar, cât de tare e. Foarte mult fum, nu departe de unde locuim, nu departe de biserică. A venit fum, întunericime, miros, strașnic. Trăim fiecare zi ca ultima zi”.
 
La rândul său Adrian Capalb, un  jurnalist ucrainean cu rădăcini româneşti, ne-a vorbit chiar în timpul unei noi alarme aeriene. Potrivit acestuia, în Kiev ruşii au vizat o centrală termică, dar și Podul de Sticlă.
 
Adrian Capalb, jurnalist de etnie română: „Eu sunt pe malul stâng, orașul e mare, exploziile au fost în centrul orașului, pe malul drept. A nimerit o rachetă chiar la intersecție. Alta a nimerit unde se jucau copii, bine că nu erau copii dimineață acolo. În siguranță pot fi cei care stau în ascunzișuri, sub pământ. Dar nu poți să stai tot timpul acolo. Ei atacă infrastructura. Și acolo unde au căzut bombele astea două, două rachete… acolo este o centrală cu încălzirea apei… o centrală termică”.
 
Imediat după atacuri, s-au format cozi la benzinăriile din Kiev. Oamenii își alimentează mașinile pentru ca, în caz de mai rău să fugă din capitală.

Sursa: stirileprotv

articolul original.

Incendiu puternic cu explozii succesive, lângă Bucureşti (VIDEO)

13 October 2022 at 10:52
image

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, lângă Bucureşti, mai exact la un depozit din localitatea Voluntari din Ilfov.

Incendiul se manifestă cu flacără şi degajări mari de fum

Pompierii intervin pentru stingerea focului, dar din interior se aud explozii succesive. Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, au fost trimise 20 de autospeciale de stingere şi 3 autoscări.

Un corp de clădire este afectat semnificativ, iar o parte din el s-a prăbușit. “Se aud explozii, fapt ce înseamnă că sunt recipiente sub presiune în depozit. Nu știm natura materialelor din interior”, mai precizează pompierii.

Suprafaţa afectată este estimată la 5.000 de metri pătraţi.
Prefectul județului Ilfov spune că nu are informaţii cum că ar exista victime. Este vorba de două depozite alăturate. “Din ce știu, nu există pericol de extindere.

Nu sunt școli și instituții publice în apropiere”, a mai adăugat prefectul, într-o intervenţie telefonică la Digi24. Au primit mesaje Ro-Alert localnicii din Voluntari, dar şi bucureştenii care lucrează în zona Pipera.

articolul original.

Incendiu puternic la un depozit din Voluntari

13 October 2022 at 10:47
image

Un incendiu puternic a izbucnit în apropiere de București, la Voluntari. Din primele informații arde un depozit cu flacără mare și fum intens care se vede de la mare distanță. În interior se aud explozii.

De asemenea, incendiul s-a extins și în afara depozitului, acolo unde se află paleți cu marfă.

Echipajele ISU intervin la fața locului cu 20 de autospeciale și 3 autoscări. Deocamdată nu există date despre posibile victime.

articolul original.
❌