ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Un studiu dezvăluie exercițiul fizic care poate stimula memoria

27 September 2022 at 11:30
image

Este prezentat drept cel mai bun antrenament pentru tot corpul, care nu necesită echipament, iar profesorii de gimnastică și instructorii din întreaga lume jură pe eficiența sa. Este vorba despre burpees sau flotările coreene.

Noi cercetări sugerează că burpees nu numai că îmbunătățește rezistența la adolescenți – așa cum v-ați putea aștepta – dar poate fi legat de o îmbunătățire marcantă și a memoriei pe termen scurt.

Pentru cei care nu sunt familiarizați, exercițiul popularizat de armată implică coborârea într-o poziție ghemuită din picioare, tragerea picioarelor în spatele tău în poziția plank, efectuarea unei flotări și apoi sărituri.

Publicat în revista Environmental Research and Public Health, studiul a implicat 52 de adolescenți, băieți și fete cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani, întrucât studiile existente arată că această perioadă a vieții este una deosebit de sensibilă pentru îmbunătățirea rezistenței, scrie Futurism.

Timp de patru luni, cercetătorii i-au împărțit pe adolescenți într-un grup de control și unul experimental.

Cel mai bun antrenament pentru întregul corp?

Primul a participat la un program tipic de anduranță care nu includea burpees, în timp ce cel de-al doilea a urmat același program, dar cu Practic, adolescenții au început prin a efectua burpees timp de 60 de secunde, iar durata a crescut pe măsură ce studiul a continuat.

Cercetătorii au constatat că adolescenții implicați în programul burpee au alergat cu 8,6% mai repede, ceea ce reprezintă o îmbunătățire semnificativă, la o cursă de 2000 de metri. Între timp, adolescenții blocați în grupul de control au fost doar cu 1,9 la sută mai rapizi, ceea ce datele indică faptul că nu este o diferență semnificativă din punct de vedere statistic.

Chiar înainte de a ajunge la efectele cognitive, poate părea evident că efectuarea de burpees ar îmbunătăți rezistența, dar chiar și cercetătorii au fost surprinși de cât de eficiente au fost exercițiile.

Lucrurile devin și mai interesante atunci când ne uităm la memoria pe termen scurt. Potrivit studiului, adolescenții implicați în programul burpee au prezentat o îmbunătățire uriașă de 26 la sută la bine-cunoscutul și fiabilul test Jacobs, pe termen scurt care folosește un interval de cifre pe care participanții trebuie să le reamintească în aceeași ordine în care au fost prezentate numerele.

Legătura dintre exercițiile fizice și memorie

Atenuând puțin așteptările, cercetătorii recunosc că ,,nu știu dacă exercițiul burpee a cauzat aceste efecte pozitive în sine sau dacă a fost vorba de interacțiunea cu programul”.

Cu alte cuvinte, este greu de spus dacă este vorba de o îmbunătățire directă a memoriei sau pur și simplu adolescenții au devenit mai entuziasmați și mai implicați ca urmare a implicării în studiu. Și, bineînțeles, studiul nu spune nimic despre modul în care burpees ar putea afecta condiția fizică sau cogniția altor grupe de vârstă.

Studiile viitoare, spun cercetătorii, ar trebui să se concentreze asupra dozei de exerciții necesare pentru o îmbunătățire optimă.

Este devreme, dar constatările sunt intrigante, chiar dacă sunt departe de a fi definitive. Este posibil ca îmbunătățirea să se datoreze mai degrabă ușoarei creșteri , decât exercițiului în sine.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Belarus, demonstrații de forță la granița cu Polonia

8 September 2022 at 06:53
By: (R.C.)

Belarus a început exerciţii militare lângă oraşul Brest, situat în apropiere de frontiera cu Polonia, în capitala sa Minsk şi la Vitebsk, o regiune din nord-estul ţării, a anunţat joi Ministerul Apărării belarus, citat de Reuters.

Exerciţiile de comandament, programate să aibă loc până pe 14 septembrie, vizează antrenamente pentru ‘eliberarea teritoriului ocupat temporar de un inamic’ convenţional şi recăpătarea controlului asupra regiunilor de frontieră, specifică instituţia de apărare de la Minsk.

Potrivit ministerului, numărul de trupe şi de echipamente militare implicate în aceste manevre nu necesită trimiterea unei notificări Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în conformitate cu regulile organizaţiei de securitate paneuropene.

Exerciţiile sunt supervizate de către şefului Statului Major General al Forţelor armate belaruse, Viktor Gulevici, precizează agenţia oficială de presă belarusă Belta.

Belarus, cel mai apropiat aliat al Rusiei, a pus la dispoziţia armatei ruse teritoriul ţării sale pentru a ataca Ucraina, în ceea ce Kremlinul numeşte drept o ‘operaţiune militară specială’, în realitate o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva unui stat suveran, primul conflict de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

articolul original.

Suedia și Finlanda au participat la primele exerciții militare „Vigilant Knife”, chiar înainte de aderarea oficială la NATO

4 September 2022 at 05:43
image

Trupele britanice au participat la exerciții militare comune cele suedeze și finlandeze în cadrul exercițiului „Vigilant Knife”, chiar înainte de aderarea oficială a Suediei și Finlandei la NATO.

Suedia și Finlanda participă la primele exerciții militare „Vigilant Knife”

În contextul aderării Suediei şi Finlandei la NATO, acest exerciţiu comun a facilitat o consolidare a interoperabilităţii, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie

Exerciţiul adresat posturilor de comandă a avut loc la Rovaniemi şi Rovajarvi în nordul Finlandei în perioada 29 august – 2 septembrie şi a fost organizat pe fundalul războiului din Ucraina, care a trezit vigilenţa în întreaga Europă în ceea ce priveşte securitatea comună pe continent în faţa agresiunii rusești, potrivit digi24.ro.

„În timp ce în Europa se duce un război, este mai important ca niciodată să ne consolidăm parteneriate internaţionale”, a transmis ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

„Salutăm cererea Finlandei şi a Suediei de a adera la NATO şi vom continua să facem exerciţii împreună pentru a fi pregătiţi să facem faţă provocărilor la adresa securităţii comune. Exerciţiul Vigilant Knife este o oportunitate nepreţuită pentru trupele Marii Britanii de a-şi dezvolta abilităţile şi experienţa de luptă în condiţii de vreme rece, permiţându-le să fie eficiente pe câmpul de luptă alături de omologii lor finlandezi şi suedez”, a mai spus ministrul britanic al apărării.

articolul original.

Statele Unite sunt îngrijorate de planurile Indiei de a participa la exercițiile militare comune cu Rusia

31 August 2022 at 05:24
image

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat marți că Statele Unite sunt îngrijorate de participarea Indiei la exercițiile militare organizate de Rusia.

Moscova a anunțat luna trecută  intenţia de a organiza exerciţiile „Vostok-2002” (Est) la început de septembrie, în pofida faptului că războiul cu Ucraina este unul destul de costisitor.

Statele Unite manifestă îngrijorare față de mai multe state participante

Întrebată despre participarea Indiei, Karine Jean-Pierre le-a spus reporterilor la bordul Air Force One, în timp ce preşedintele Joe Biden zbura în Pennsylvania, că Statele Unite sunt îngrijorate în legătură cu orice ţară care participă la exerciţii militare alături de Rusia în timp ce aceasta este în război cu Ucraina, notează Digi24.

Se preconizează că la exercițiile militare „Vostok” să participe, în acest an, observatori din peste 10 țări, printre care: China, India, Siria, Algeria, Mongolia, Nicaragua, Laos şi Azerbaidjan.

De asemenea, la exercițiile militare vor fi prezenți militari din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan, care – alături de Rusia – fac parte din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

În perioada 1-7 septembrie, peste 50.000 de militari vor fi antrenați în cadrul manevrelor „Vostok-2002”. Rusia a dat asigurări la acest capitol că acestea nu sunt îndreptate împotriva niciunei ţări şi a niciunei alianţe militare, cum ar fi NATO.

articolul original.

Cât timp durează creșterea masei musculare?

30 August 2022 at 10:00
image

Cât de mult durează procesul de construire a masei musculare? Un specialist în exerciții fizice descrie modalități de accelerare a procesului.

Orice persoană care a încercat măcar o dată să-și crească bicepsul sau să adauge volum spatelui va ști că procesul este mai ușor de spus decât de făcut, dar cât timp durează, de fapt, dezvoltarea mușchilor?

Răspunsul depinde de multe variabile, de la metodele de antrenament și aportul de calorii până la macronutrienții furnizați de alimentele pe care le consumi, indică Live Science.

Dar chiar și optimizarea procesului de creștere a mușchilor (hipertrofie) nu este suficientă. Vârsta, sexul și genetica joacă rolul lor în a decide cât de reușite vor fi aceste demersuri.

Cât de mult durează procesul de construire a mușchilor?

Nu există un interval de timp strict asociat cu timpul de care este nevoie pentru a construi mușchi. „Totul depinde de regimul de antrenament urmat, de aderența nutrițională, de odihnă și așa mai departe”, spune Bianca Grover, specialist sportiv. Dar, pentru o cifră aproximativă, ea indică un studiu din 2018 publicat în Jurnalul European de Fiziologie Aplicată care explorează rolul leziunilor musculare scheletice și sinteza proteinelor musculare.

„Conform acestui studiu, creșterea musculară poate fi observată după aproximativ 10 ședințe, dar numai după aproximativ 18 ședințe se observă o hipertrofie musculară semnificativă”, spune Grover. Studiul spune că creșterea dimensiunii mușchilor în faza incipientă a antrenamentului de rezistență (patru sau mai puține sesiuni) este atribuită „inflamațiilor induse de leziunile musculare”. După 10 ședințe, „apare o magnitudine modestă a hipertrofiei musculare”, iar după aproximativ 18 antrenamente „se observă o adevărată hipertrofie musculară”.

Studiul a desemnat 13 bărbați neantrenați să execute flexii cu gantere și presa pentru umeri de două ori pe săptămână, timp de patru săptămâni. Ei completau 8 până la 12 repetări, lucrând până când nu mai puteau performa, iar greutatea creștea acolo unde era cazul, pe măsură ce progresau de la sesiune la sesiune. Subiecții au băut și 500 de mililitri de lapte integral

Cât de mult durează procesul de pierdere a masei musuclare?

După tot efortul depus pentru a , ultimul lucru care este de dorit este pierderea acestuia (cunoscută și sub numele de atrofie). Din păcate, o lipsă de utilizare a mușchilor, un aport insuficient de nutrienți sau ambele pot duce la asta. Din fericire, totuși, va fi nevoie de mai mult de o sesiune de sală ratată pentru ca acest lucru să se întâmple. „Ratele de atrofie variază de obicei în funcție de condiția fizică actuală”, spune Grover. „Cu cât ești mai în formă, cu atât va dura mai mult până la atrofie și cu atât rata va fi mai lentă.”

„Cu toate acestea, de obicei, după o săptămână de activitate redusă sau în lipsa activității fizice, puteți începe să observați semne de atrofie.” Un studiu din 2014 privind impactul neutilizarii asupra dimensiunii și forței musculare, publicat în Acta Physiologica a constatat că „și perioadele scurte de neutilizare a mușchilor pot provoca pierderi substanțiale ale masei și forței musculare scheletice”.

Totuși, aceasta se referă la inactivitatea completă a mușchilor, cei 24 de participanți la studiu fiind supuși fie la 5, fie la 14 zile de imobilizare a genunchiului folosind un ghips complet. După doar cinci zile, masa slabă a picioarelor a scăzut.

Cum are loc creșterea mușchilor?

Dacă încercați să creșteți volumul masei musculare, este important să știți procesul în general. „Când se efectuează antrenament de rezistență, mici rupturi în mușchi sunt create prin mișcarea acestora, printr-o serie de mișcări sub sarcină”, explică Grover. „Aceste leziuni sunt apoi reparate și construite, folosind aminoacizi (proteine) ca elemente de cheie.”

Cu alte cuvinte, construirea musculară se bazează pe efortul muscular (care se realizează de obicei prin antrenament de rezistență sau cu greutăți), precum și pe aportul adecvat de proteine.

Antrenamentul pe grupe musuclare

„Dacă doriți să creșteți un anumit mușchi sau un grup de mușchi, cunoscut și sub denumirea de hipertrofie, trebuie să efectuați exerciții care îi vizează”, spune Grover.

„Cea mai bună abordare este să eliminați presupunerile din programul de exerciții. Poate credeți că un exercițiu se concentrează pe un anumit mușchi sau pe dar știți sigur? A-ți lua timp pentru a cerceta puțin exercițiile pe care le faci poate face o mare diferență.”

„Puteți crede că exercițiile efectuate la presa de picioare vizează mușchii fesieri, dar poziționarea picioarelor poate viza o cu totul altă grupă musuclară. Dacă picioarele tale sunt prea jos pe suprafața presei, de fapt lucrezi în principal la cvadriceps. Poziționarea picioarelor în sus vă va ajuta să vă reajustați concentrarea asupra mușchilor vizați.”

Antrenamentul cu încărcare progresivă

„Pentru a crește masa musculară, trebuie să o puneți sub sarcina adecvată”, spune Grover. Sau, cu alte cuvinte, dacă greutatea pe care o ridicați sau numărul de repetări pe care le efectuați nu vă solicită mușchii adecvat, ei nu vor crește la fel de eficient.

„Atunci când faceți exerciții pentru hipertrofie, în general doriți să creșteți greutatea și să reduceți numărul de repetări. Când vorbim despre greutatea folosită pentru exerciții, cunoscută și sub denumirea de sarcină, profesioniștii în fitness o măsoară ca procent din maximul tău de o repetare.

„Pentru creșterea mușchilor, vrei să te antrenezi folosind 75% din maximul tău de o repetare. Aceasta este o rezistență care ar trebui să vă permită să finalizați opt până la 10 repetări la un moment dat. Dacă nu puteți finaliza cel puțin opt sau dacă greutatea vi se pare prea ușoară, ajustați în consecință.” Antrenamentul la sarcini mai mari și mai mici poate stimula creșterea musculară, dar este în general acceptat că această încărcare și un interval de 8 până la 12 repetări sunt optime pentru hipertrofie.

Importanța alimentației

„Nutriția este un aspect esențial al recuperării și va juca un rol important în a vă ajuta să vă construiți masa musculară”, spune Grover. „Există mai mulți factori care intră în joc, inclusiv sursa de proteine, cantitatea de proteine, aportul de carbohidrați, suplimentele și momentul în care le iei pe toate.”

„Hipertrofia musculară apare atunci când sinteza proteinelor musculare depășește descompunerea proteinelor musculare și are ca rezultat un echilibru proteic net pozitiv în perioade cumulate”, spune un studiu din 2019 publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică.

„Din punct de vedere al nutriției, aportul de proteine însoțit de antrenamentul de rezistență este un stimul puternic pentru sinteza proteinelor musculare.”

articolul original.

HH-60W contra Mi-24

30 August 2022 at 02:47

Exercitii prin Texas…

Acum le puteti vedea la harjoneala, dupa ce nu demult am asistat la vizita virtuala a celor 2 modele (aici).

Da’ SOCATu‘, unde-i SOCATu’?

P.S.

Pentru eficacitate maxima in lupta aer-aer, ar fi nevoie de rachete aer-aer, din acelea care nu s-au mai integrat pe SOCAT (desi initial era propus si sistemul celor de la ELBIT are probabil deja integrarea facuta, avionica fiind disponibila si pentru S-70 Battlehawk) sau care sunt integrate pe AH-1W (Z?).

Nu ca lupta cu tunul sau cu rachete ghidate LASER nu ar fi amuzanta…

Citeste si:

. Vizita in jurul unui Mi-24 si a unui HH-60G 

. MI-24 Hind, tancul zburator 

. AH-1Z si concurenta… protectie si costuri 

. Kazan Ansat 2RC 

. SOCAT: SISTEM OPTO-ELECTRONIC DE CERCETARE SI ANTI-TANC

. Spike NLOS bate la 52km?! 

. HH-60W Jolly Green II in serviciu… si alte variante Black Hawk 

. Sprijin la sol si antidrona… 

. Sikorsky S-70 Battlehawk (soimul de lupta) 

. Tun cal.20mm suficient pe elicopterele de atac? 

. APKWS… vs STAR-80L 

. Black-Hawk, Venom sau Super-Puma?

. Cougar H215M versus HC MK2 

articolul original.

Ce putem face pentru a preveni demența la câini?

28 August 2022 at 10:00
image

Demența la câini prezintă un risc care crește anual pentru animalele cu vârsta de 10 ani sau mai mult, potrivit unei noi cercetări de la Dog Aging Project.

Descoperirile au arătat, de asemenea, că activitatea fizică poate influența probabilitatea unui câine de a dezvolta această afecțiune, animalele inactive având cel mai mare risc.

Disfuncția cognitivă canină (CCD), așa cum este cunoscută oficial , este un sindrom comportamental care afectează câinii bătrâni. Are asemănări cu boala Alzheimer umană, incluzând dezorientarea, pierderea memoriei, schimbări comportamentale și dezvoltarea de plăci în creier.

După ce vârstă apare demența la câini?

Acum, noi cercetări au indicat vârsta de 10 ani ca fiind un moment esențial pentru câinii în vârstă, deoarece după aceasta riscul lor de CCD crește cu peste 50%. Descoperirile au rezultat dintr-un studiu, publicat în Scientific Reports, care concluzionează, de asemenea, că riscul de a dezvolta CCD al câinilor inactivi este de aproape 6,5 ori mai mare decât al animalelor foarte active.

Dog Aging Project le-a oferit autorilor studiului acces la date dintr-un eșantion mare de câini de companie din SUA înscriși în cercetarea longitudinală. Acesta a inclus informații despre 15.019 câini, conținând sondaje efectuate în decembrie 2019 și 2020, care au abordat probleme legate de starea de sănătate, activitatea fizică și declinul cognitiv.

Dintre cei eșantionați, 1,4% au fost clasificați ca având CCD.

Legătura dintre inactivitate și CCD nu este încă cunoscută

Pentru câinii care au trecut de zece ani de viață, fiecare an suplimentar de viață a reprezentat o creștere cu 68% a riscului unui diagnostic de CCD. Deși inactivitatea a fost asociată cu un risc de 6,47 ori mai mare de CCD, încă nu se știe dacă inactivitatea cauzează CCD sau CCD provoacă inactivitate, notează IFL Science.

În timp ce autorii spun că sunt necesare investigații suplimentare pentru a stabili natura cauzală a acestor asociații de , ei sugerează că estimările duratei de viață ar putea fi un instrument util pentru medicii veterinari în a decide dacă să testeze un câine pentru CCD.

Semne ale demenței

Cercetările anterioare au indicat că anumite semne fizice pot fi, de asemenea, un indicator util în detectarea CCD. Un studiu din 2019 a analizat câinii prin intermediul unui chestionar și a constatat că mai slabe, tremurul, balansarea sau căderea și capul plecat au fost asociate semnificativ cu CCD.

Dacă sunteți îngrijorați că patrupedul vostru ar putea avea CCD, cel mai bine este să discutați cu medicul veterinar despre posibilitatea testării.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Coreea de Sud și SUA au început cele mai ample exerciții militare comune din ultimii ani

23 August 2022 at 21:00
image

Coreea de Sud și Statele Unite au demarat cele mai mari exerciții militare comune din ultimii ani, în contextul în care Coreea de Nord și-a intensificat în ultimul timp testele cu rachete, informează Reuters.

Exercițiile anuale sunt programate să se încheie la 1 septembrie și au loc după ce președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, care a preluat funcția în luna mai, a promis intensificarea acțiunilor de descurajare a Nordului.

și civile au ca scop îmbunătățirea pregătirii țării pentru a se potrivi cu modelele de război în schimbare, cu amenințări cibernetice împotriva unor facilități cheie, cum ar fi fabricile de cipuri și lanțurile de aprovizionare, a declarat Yoon.

Cele mai ample exerciții militare din 2017 și până acum

Exercițiile sunt cele mai mari din 2017, când au fost reduse din cauza COVID-19 în timp ce predecesorul lui Yoon a încercat să reia discuțiile cu Pyongyang, care a numit exercițiile o repetiție pentru invazie.

Coreea de Nord a tras două rachete de croazieră de pe coasta de vest săptămâna trecută, după ce au dat startul antrenamentelor preliminare pentru exerciții.

Coreea de Nord a efectuat teste cu rachete într-un ritm fără precedent în acest an și este pregătită să efectueze al șaptelea test nuclear în orice moment, au declarat oficialii de la Seul.

articolul original.

China va trimite trupe în Rusia pentru exerciții militare comune, timp de o săptămână

18 August 2022 at 04:10
image

Trupele chineze se vor deplasa în Rusia pentru a lua parte la exerciții militare comune conduse de țara gazdă și care includ India, Belarus, Mongolia, Tadjikistan și alte țări, a declarat Ministerul Apărării din China, citat de The Guardian.

Exercițiile militare fac parte dintr-un acord bilateral de cooperare Rusia – China, anunță ambele țări

Participarea Chinei la exercițiile comune nu are „nicio legătură cu situația internațională și regională actuală”, a declarat ministerul.

În iulie, Moscova a anunțat că intenționează să organizeze exerciții „Vostok” (est) între 30 august și 5 septembrie, chiar dacă duce un război costisitor în Ucraina. Și a anunțat că vor participa unele forțe străine, fără a le numi.

Ministerul chinez al Apărării a declarat că participarea sa la exerciții face parte dintr-un acord bilateral anual de cooperare cu Rusia.

„Scopul este de a aprofunda cooperarea practică și amicală cu armatele țărilor participante, de a spori nivelul de colaborare strategică între părțile participante și de a consolida capacitatea de a răspunde la diverse amenințări de securitate”.

Sub conducerea lui Xi Jinping și a omologului său rus, Vladimir Putin, Beijingul și Moscova au devenit din ce în ce mai apropiate.

Anul trecut, la exercițiile militare comune au participat peste 10 mii de militari

În urmă cu un an, luna aceasta, Rusia și China au organizat exerciții militare comune în nordul și centrul Chinei, la care au participat peste 10.000 de militari.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a lăudat exercițiile Sibu/Cooperare-2021 din Ningxia, în China, și a sugerat că acestea ar putea fi dezvoltate în continuare.

În octombrie, Rusia și China au organizat exerciții navale comune în Marea Japoniei. Câteva zile mai târziu, navele de război rusești și chinezești au efectuat primele lor patrule comune în vestul Pacificului.

În luna următoare, armata Coreei de Sud a declarat că a trimis avioane de luptă după ce două avioane de război chineze și șapte avioane rusești au pătruns în zona de identificare a apărării sale aeriene în timpul a ceea ce Beijingul a numit antrenament de rutină.

Cu puțin timp înainte de invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie, Beijingul și Moscova au anunțat un parteneriat „fără limite”, deși oficialii americani spun că nu au văzut China eludând sancțiunile impuse Rusiei de către SUA sau furnizându-i echipamente militare.

Districtul militar estic al Rusiei include o parte din Siberia și are cartierul general la Khabarovsk, în apropiere de granița cu China.

articolul original.

China trimite trupe în Rusia pentru exerciții militare comune

17 August 2022 at 14:42

Trupele chineze se vor deplasa în Rusia pentru a lua parte la un exercițiu comun cu Rusia și alte țări, inclusiv India, Belarus și Tadjikistan, a declarat miercuri Ministerul chinez al Apărării, relatează Reuters.

Participarea Chinei la exercițiile comune „nu are nicio legătură cu situația internațională și regională actuală”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Exercițiile fac parte dintr-un acord bilateral anual de cooperare în curs de desfășurare, a precizat acesta. În ultimii ani au avut loc exerciții comune similare conduse de Rusia, care au implicat China.

„Scopul este de a aprofunda cooperarea practică și amicală cu armatele țărilor participante, de a spori nivelul de colaborare strategică între părțile participante și de a consolida capacitatea de a răspunde la diverse amenințări la adresa securității”, se arată în comunicat.

articolul original.

Apar primele semne ale unui nou război de proporții în lume? Trupe ale Armatei de Eliberare Populare Chineze se pregătesc să meargă în Rusia

17 August 2022 at 14:20
image

Ministerul chinez al Apărării a anunțat că trupe chineze se vor deplasa la sfârşitul lunii august în Federația Rusă pentru a participa la exerciţii militare comune, conduse de Moscova, şi la care vor lua parte de asemenea militari din India, Belarus, Mongolia şi Tadjikistan.

Participarea Chinei la aceste exerciţii comune „nu are legătură cu situaţia internaţională şi regională actuală„, menţionează într-un comunicat ministerul chinez, citat de Reuters şi EFE.

Moscova a anunţat cu trei săptămâni în urmă organizarea de manevre militare strategice în estul Rusiei, între 30 august şi 5 septembrie, sub numele de cod „Vostok 2022” („Est 2022”), indicând că vor participa şi contingente din alte ţări.

La aceste exerciţii, care se vor desfăşura în 13 poligoane militare, aşa cum a comunicat Moscova, pe lângă trupele terestre şi aeriene ruseşti, vor mai participa contingente ale Armatei de Eliberare Populare Chineze (PLA, armata chineză), Indiei, Belarusului, Tadjikistanului şi Mongoliei, printre alte ţări.

Ultimele astfel de exerciţii datează din 2018.

Ministerul chinez al Apărării a declarat că participarea Chinei la exerciţiile „Vostok” face parte dintr-un acord anual de cooperare bilaterală cu Rusia.

Obiectivul este aprofundarea unei cooperării pragmatice şi amicale cu armatele ţărilor participante, îmbunătăţirea nivelului de colaborare strategică între părţile participante şi consolidarea capacităţii de reacţie la diverse ameninţări în materie de securitate„, se arată în comunicatul ministerului citat.

Cu puţin timp înainte de ofensiva armată a Rusiei în Ucraina în 24 februarie, Beijingul şi Moscova au proclamat un parteneriat strategic „fără limite”.

Responsabili americani afirmă totuşi că nu au constatat livrări de echipamente militare chineze Rusiei sau un ajutor al Beijingului către Moscova în faţa sancţiunilor occidentale, conform agenţiilor de presă citate, informează agerpres.ro.

articolul original.

”Atacul şoimului”, primele exerciţii militare comune desfăşurate între China şi Thailanda

15 August 2022 at 07:50

Exerciţii militare comune au început duminică, 14 august, în nord-estul Thailandei. Cele două ţări, China şi Thailanda au reluat aceste exerciţii după o lungă pauză, acestea fiind oprite pe fondul pandemiei de Covid-19.

Aceste manevre, denumite ”Atacul şoimului”, vin după cele mai ample exerciţii chineze efectuate vreodată în jurul Taiwanului, ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite, Nancy Pelosi, în această insulă, pe care China o revendică ca fiind propriul teritoriu.

avion de lupta in zbor
China trimite avioane de luptă, bombardiere şi avioane de avertizare timpurie, a anunţat Ministerul chinez al Apărării

China şi Thailanda desfăşoară exerciţii militare comune

Exerciţiile militare ale Chinei cu Thailanda au avut loc în fiecare an începând cu 2015 până la izbucnirea pandemiei de Covid-19. Manevrele din această vară însă, care se vor desfăşura în perioada 14-25 august, au ca scop ”consolidarea relaţiilor şi înţelegerii” cu Beijingul, a afirmat şeful aviaţiei thailandeze, Prapas Sornchaidee.

Printre altele, China trimite avioane de luptă, bombardiere şi avioane de avertizare timpurie, a anunţat Ministerul chinez al Apărării săptămâna aceasta. De altfel, exerciţiile vor include antrenament pentru ”sprijin aerian, lovituri aeriene asupra ţintelor terestre şi desfăşurarea unor trupe mai mult sau mai puţin numeroase”.

În această privinţă, Washingtonul a declarat că este îngrijorat de prezenţa sporită a Chinei în regiune, iar săptămâna aceasta a lansat exerciţii comune în Indonezia alături de aliaţii săi.

Precizăm că Thailanda încearcă de câţiva ani să îşi consolideze legăturile militare cu China, de vreme ce a fost printre primele ţări care au cumpărat echipament militar chinez, în urma unui acord semnat în 2017.

Însă, în 2020, achiziţia planificată a două submarine chinezeşti în valoare de 724 de milioane de dolari a fost amânată.

drapelul Chinei
Washingtonul a declarat că este îngrijorat de prezenţa sporită a Chinei în regiunea Thailandei

Document publicat de China privind situația Taiwanului

Într-un context similar, reamintim faptul că săptămâna trecută a fost publicată Cartea albă, intitulată „Chestiunea Taiwanului şi reunificarea Chinei în noua eră”, după mai multe zile de exerciţii militare chineze fără precedent desfăşurate în apropierea insulei, pe care Beijingul o revendică drept teritoriu propriu, în semn de protest faţă de vizită de săptămâna trecută a preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA Nancy Pelosi. Subliniem faptul că „noua eră” este un termen asociat în mod obişnuit cu conducerea președintelui Xi Jinping.

În schimb, Taiwanul continuă şi respinge pretenţiile de suveranitate ale Chinei, declarând că populaţia insulei are dreptul de a-şi decide propriul viitor şi promite să le apere democraţia cetăţenilor.

Astfel, pare că statul chinez şi-a retras promisiunea făcută Taiwanului, după ce a iniţial a declarat în cadrul a două cărţi albe publicate în 1993 şi 2000, că „nu va trimite trupe sau personal administrativ care să aibă sediul în Taiwan” după realizarea unificării. Această declaraţie menită să asigure Taiwanul că se va bucura în continuare de autonomie după ce va deveni o regiune administrativă specială a Chinei, nu mai apare în cea mai recentă carte albă.

Partidul Comunist, aflat la putere în China a propus ca insula să poată reveni sub conducerea sa după modelul „o ţară, două sisteme”, similar cu formula sub care fosta colonie britanică Hong Kong a revenit sub conducere chineză în 1997. Acest lucru ar oferi o oarecare autonomie Taiwanului guvernat democratic pentru a-şi păstra parţial sistemele social şi politic.

O linie din cartea albă publicată în 2000, care spunea că „orice poate fi negociat”, atâta timp cât Taiwanul acceptă că există o singură China şi nu doreşte să obţină independenţa, lipseşte şi ea din documentul actualizat.

Cu toate acestea, duminică, 14 august, au început primele exerciţii militare comune desfăşurate între China şi Thailanda, după o lungă pauză pe fondul epidemiei de Covid-19.

articolul original.

Buletin naval. US Navy pe drumul adoptării navelor fără echipaj

15 August 2022 at 03:00
By: Nicolae

Conform celor de la Breaking Defense, US Navy a dat undă verde operaționalizării navei fără echipaj de luptă împotriva minelor marine – Unmanned Influence Sweep System (UISS) despre care am mai vorbit și noi pe site aici. Asta în ciuda problemelor semnalate în martie anul curent.

US Navy drone

Unmanned Influence Sweep System (UISS)

Pe 22 iulie 2022 US Navy a aprobat IOC sau „initial operational capability” sau „capacitatea operațională inițială” (într-o traducere mot-a-mot) pentru sistemul fără echipaj de dragare prin influență mai sus menționat. Asta înseamnă că au oamenii și logistica minim necesare pentru a-l opera, fie de la bordul navelor de luptă de clasă Freedom sau Independence (LCS) sau de la bordul oricărei alte nave care dispune de mijloacele necesare lansării sale la apă (navele amfibii de exemplu), fie independent, de la țărm.

În cazul navelor de clasă Freedom sau Independence, UISS este o componentă esențială a modului de luptă împotriva minelor marine, unul foarte important în condițiile în care bătrânele Avenger și elicopterele MH-53E sunt la sfârșit de carieră. De altfel, toate componentele acestui modul – elicopterul MH-60S Block 2 dotat cu sistemele aferente pentru detecția și clasificarea minelor precum și sistemul de neutralizare a minelor, inclusiv a celor de fund – Airborne Mine Neutralization System (AMNS), UISS, un vehicul submersibil autonom, fără echipaj, dotat cu un sonar tractat AN/AQS-20C și un vehicul submersibil autonom, fără echipaj – Knifefish vor trece printr-o serie de teste complexe în cursul acestui an în vederea obținerii capacității operaționale inițiale pentru întregul modul.

Pe 28 iulie, căpitanul Godfrey Weekes implicat în programul UISS a declarat: „Over the years, the program has worked tirelessly to mature and field the UISS system that will keep the Navy’s most valuable asset, our sailors, safer by keeping them out of the minefield. With this declaration, the program is inching closer toward system-wide IOC for the MCM MP.”

Un contract în valoare de până la 122 milioane USD pentru a produce trei unități a fost semnat cu șantierul naval Bollinger și include și opțiunea de a achiziționa șase până la 24 de unități. Atribuirea acestui contract către Bollinger a fost o surpriză în condițiile în care cei de la Textron au avut o importantă contribuție la acest program.

Rămânem în zona vehiculelor fără echipaj și aflăm tot de la Breaking Defense că americanii testează intens un sistem de navigație autonomă pe navele de tip EPF – Expeditionary Fast Transport. Este vorba de EPF-13 USNS Apalachicola pentru care șantierul Austal a semnat un contract în valoare de 44 milioane USD în iunie 2021. Mai multe detalii aici.

EPF-13 USNS Apalachicola va fi prima navă operațională de mari dimensiuni deținută de US Navy și capabilă să navigheze în regim integral autonom în largul mării, un important pas înainte de la Sea Hunter și suratele ei din programul Overlord.

Conform ofițerului US Navy care supraveghează programul a declarat că, „the autonomous capabilities being demonstrated by this prototype system represent a major technological advancement for the EPF platform, the Navy at large and our industry partners. EPF-13 will be the first fully operational U.S. naval ship to possess autonomous capability including the ability to operate autonomously in a commercial vessel traffic lane.”

Urmează mai multe serii de teste ce se vor desfășura pe parcursul acestei veri, inclusiv noaptea și în condiții meteo grele. Testele vor fi supervizate și de L3 Harris și General Dynamics care vor asista marina SUA.

Totodată, continuă studiile dedicate unui nave mari fără echipaj, program botezat de US Navy drept Large Unmanned Surface Vessel iar cei de la Austal sunt și ei implicați alături de alte nume mari din industria de profil americană.

De altfel, cele patru nave fără echipaj definitivate până la această dată – Nomad, Ranger (ambele din programul Overlord) și Sea Hunter și Sea Hawk au fost masiv implicate în exercițiul RIMPAC 2022. Americanii vor să vadă cum pot fi folosite navele fără echipaj în cadrul unor acțiuni de luptă pentru a putea face ajustările necesare întrucât au planuri ambițioase în domeniu. De altfel, contraamiralul Casey Moton care conduce programul pentru nave fără echipaj și nave mici de luptă (LCS, Constellation) a declarat ziariștilot prezenți că cele patru și-au dovedit fiabilitatea și capacitățile de navigație autonomă iar încărcăturile de luptă s-au dovedit relevante din punct de vedere operațional. Dar nu chiar totul a mers perfect și se pare că au fost și probleme de comunicații cu ocazia RIMPAC 2022.

Până una alta, UISS este primul vehicul fără echipaj care a reușit să treacă de testele necesare operaționalizării sale a mai declarat Moton.

„It’s the first unmanned craft there. Clearly it’s got a different mission: it’s under local control of the asset that it’s operating from, whether it’s an LCS or a vessel of opportunity or the pier. So it’s a different autonomy problem, it’s executing a mine warfare mission in a traditional sweep pattern and not straying too far from its host platform. Reaching that milestone for any USV is important in building trust and confidence in the unmanned systems that will be so important to the future fleet. This craft, having it IOC, which means it’s through test, which means we have numbers fielded, which means we have trained crews, which means we have logistics set up … It’s just a huge milestone to get that done for our first surface MCM platform,” a mai declarat Moton.

Mai multe informații despre activitatea navelor fără echipaj cu ocazia RIMPAC 2022 puteți citi în acest articol de pe Defense News.

US Navy intenționează ca până în 2045 să opereze o forță compusă din 150 de nave și submersibile fără echipaj care vor acționa ca senzori sau ca magazii de muniție pentru navele cu echipaj. Cel puțin conform ultimelor planuri făcute publice.
articolul original.

Taiwanul a început exercițiile militare cu muniție reală. Simulează apărarea în fața unui atac venit dinspre China

9 August 2022 at 06:11
image

În Taiwan, armata a început, marți, exerciții de artilerie cu muniție reală. Potrivit Agenției France Presse, aceste exerciții simulează apărarea insulei în fața unui eventual atac din partea Chinei.

Sute de soldați și 40 de obuziere iau parte la exercițiile militare din Taiwan. Un purtător de cuvânt al armatei din Taiwan, citat de Agenția France Presse, spune că aceste exerciții erau de mult programate și că nu e vorba despre un răspuns la exercițiile chineze în curs.

De altfel, un al doilea astfel de exercițiu ce simulează apărarea în cazul unei invazii chineze este programat pentru ziua de joi, iar luna trecută au mai avut loc acțiuni similare.

După vizita în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților din Statelor Unite, Nancy Pelosi, China a început, săptămâna trecută, cele mai mari manevre militare în jurul Taiwanului, considerat una dintre provinciile sale pe care încă nu a reușit să o unifice cu restul teritoriului la sfârșitul războiului civil chinez din 1949,

În Taiwan trăiesc 23 de milioane de oameni.

Citește și: Nancy Pelosi: SUA nu vor permite Chinei să izoleze Taiwanul | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Veganii care ridică greutăți pot avea oase mai puternice decât cei care fac alte exerciții

7 August 2022 at 07:00
image

Veganii care ridică greutăți, spre deosebire de cei care practică alte forme de exerciții, cum ar fi ciclismul sau înotul, pot avea oase mai puternice.

O cercetare despre acest subiect a fost publicată în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Aproximativ 6% din populația Statelor Unite este vegană. Cercetări recente arată că o dietă pe bază de plante poate fi asociată cu o densitate minerală osoasă mai mică și un risc crescut de fracturi.

Veganii care ridică greutăți sunt mai feriți de probleme ale oaselor

„Veganismul este o tendință globală; un număr tot mai mare de oameni din întreaga lume aderă la o dietă ”, a spus medicul Christian Muschitz, de la Spitalul St. Vincent din Viena și de la Universitatea de Medicină din Viena, Austria.

„Studiul nostru a arătat că antrenamentul de rezistență compensează structura osoasă redusă la persoanele vegane în comparație cu cele omnivore”, spune specialistul, citat de Eurek Alert.

Veganii ar trebui să se antreneze în mod regulat

Autorii au comparat datele de la 43 de bărbați și femei care au urmat o dietă pe bază de plante timp de cel puțin cinci ani și 45 de bărbați și femei care au urmat o dietă omnivoră timp de cel puțin cinci ani. Omnivorii mănâncă atât carne, cât și alimente pe bază de plante.

Cercetătorii au descoperit că cel puțin o dată pe săptămână aveau oase mai puternice față de cei care nu ridicau greutăți. De asemenea, oamenii de știință au descoperit că veganii și omnivorii care s-au angajat în antrenamente de rezistență aveau o structură osoasă similară.

„Oamenii care aderă la un ar trebui să efectueze antrenamente de rezistență în mod regulat pentru a-și păstra rezistența osoasă”, a spus Muschitz.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

China și Taiwan se joacă de-a „şoarecele şi pisica” în largul mării

7 August 2022 at 07:37
image

Nave de război chineze şi taiwaneze s-au jucat, duminică, de-a „şoarecele şi pisica” în largul mării duminică, cu câteva ore înainte de încheierea prevăzută a celor patru zile de exerciţii militare chineze fără precedent, lansate ca răspuns la o vizită în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, transmite Reuters.

Armata chineză a lansat cele mai importante exerciţii militare din istoria sa, trimiţând avioane de vânătoare, nave de război şi rachete balistice în ceea ce analiştii consideră drept o simulare a blocării şi invadării Taiwanului, comentează la rândul său AFP.

Aceste vaste manevre ar trebui să se încheie duminică la prânz, chiar dacă Beijingul a anunţat că noi exerciţii „cu tiruri cu muniţie reală” ar urma să se desfăşoare până în 15 august în Marea Galbenă, care desparte China de Peninsula Coreeană.

Autorităţile taiwaneze au înregistrat până sâmbătă ora locală 17:00 (09:00 GMT) „20 de avioane comuniste şi 14 nave efectuând exerciţii comune aer-mare în jurul Taiwanului”, potrivit Ministerului Apărării de la Taipei. Cel puţin 14 dintre ele au trecut de linia mediană din strâmtoare, a adăugat acesta, forţând Taipei să ridice de la sol avioane de patrulare pentru a le respinge.

Exerciții militare considerate o simulare de atac

Armata chineză a declarat sâmbătă că efectuează exerciţii maritime şi aeriene comune la nord, sud-vest şi est de Taiwan, cu scopul de a-şi testa capacităţile de atac terestru şi de asalt maritim. Ministerul Apărării taiwanez a apreciat că aceste exerciţii sunt „considerate o simulare de atac împotriva insulei principale a Taiwanului”.

Trasată unilateral de SUA în timpul Războiului rece, linia mediană, în mijlocul strâmtorii Taiwan care separă insula de China continentală, nu a fost recunoscută niciodată de Beijing, notează AFP. Pentru a proba în ce măsură s-a apropiat de coastele taiwaneze, armata a chineză a publicat sâmbătă o fotografie luată – potrivit ei – de pe una din navele sale militare, în care se vede un vas al marinei taiwaneze la doar câteva sute de metri de aceasta.

Acest clişeu ar putea fi considerat cel mai aproape de litoralul taiwanez făcut vreodată de forţele Chinei continentale. Armata chineză a publicat de asemenea o înregistrare video în care un pilot al unui avion de vânătoare arată din cabina sa – în plin zbor- litoralul şi munţii Taiwanului. Potrivit televiziunii publice chineze CCTV, rachete au survolat Taiwanul în cursul săptămânii în timpul exerciţiilor din jurul insulei, ceea ce ar constitui o premieră.

Armata chineză pare în măsură să efectueze o blocadă totală a insulei

Taipei nu a încetat să condamne aceste manevre în ultimele zile, criticându-şi „vecinul răuvoitor” şi invitând Beijingul sâmbătă „să oprească imediat creşterea tensiunii şi desfăşurarea de acţiuni provocatoare care urmăresc să intimideze poporul taiwanez”.

Mai mulţi experţi au explicat pentru AFP că aceste exerciţii servesc drept avertisment: de acum înainte armata chineză pare în măsură să efectueze o blocadă totală a insulei, împiedicând în acelaşi timp forţele americane să-i vină în ajutor. „În unele domenii capacităţile sale s-ar putea chiar să le depăşească pe cele ale SUA”, susţine Grant Newsham, ex-ofiţer al marinei americane şi cercetător la Japan Forum for Strategic Studies, conform agenţiei franceze de presă.

„Dacă o (viitoare) bătălie s-ar limita la o zonă chiar din jurul Taiwanului, atunci marina chineză va fi un adversar puternic. Şi dacă americanii şi japonezii nu intervin, lucrurile vor fi foarte dificile pentru Taiwan”.

SUA sunt „hotărâte să acţioneze în mod responsabil”

Amploarea manevrelor şi decizia Beijingului de a se retrage din dialogurile bilaterale cruciale asupra climatului şi apărării au declanşat un val de condamnări din partea SUA şi a aliaţilor acestora.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat sâmbătă la Manila că SUA sunt „hotărâte să acţioneze în mod responsabil” pentru a evita o criză după „disproporţia totală”, potrivit lui, a reacţiei chineze.

China nu trebuie să ia „ostatice” discuţiile asupra unor probleme precum schimbarea climatică pentru că prin aceasta „nu pedepseşte SUA, ci lumea întreagă”, a adăugat el.

articolul original.

Forțele Navale Române: Imagini din momentul exercițiilor „EP MCM Dive” în cadrul cărora a fost distrusă o mină marină din Al Doilea Război Mondial | VIDEO

4 August 2022 at 15:57
image

Scafandrii Forțelor Navale Române au distrus miercuri, 3 august, o mină marină din timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Aceștia au descoperit-o la o distanță de aproximativ 15 kilometri de țărm, în timpul activităților de scufundare planificate În cadrul Exercițiului multinațional „Eurasian Partnership Mine Counter Measures Dive 22”. Forțele Navale Române au transmis joi imagini din momentul exercițiilor.

Mina marină a fost găsită într-un raion maritim din zona Tuzla, la o distanță de 8 mile marine față de țărm, adică la aproximativ 15 kilometri distanță.

Marina Militară Română a amplasat, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, zeci de mine marine, într-un raion din apropierea țărmului românesc cuprins între Tuzla și Midia, pentru apărarea orașului Constanța de navele militare sovietice.

După încheierea războiului, cele mai multe dintre aceste mine marine au fost dragate de către navele militare românești și au fost distruse, iar altele au rămas pe fundul mării și au fost cartografiate, fiind denumite de marinari „minele din barajul istoric”, transmit Forțele Navale Române.

Exercițiul „Eurasian Partnership Mine Counter Measures Dive 22” este condus de Centrul 39 Scafandri și se desfășoară, în perioada 1-5 august, în raioane maritime din largul țărmului României de la Marea Neagră. La acesta participă 240 de militari români și aproximativ 60 de militari străini din Azerbaidjan, Bulgaria, Franța, Statele Unite ale Americii și Turcia.

Sursa foto: Forțele Navale Române

Citește și: Mină marină, descoperită de pescari în apropiere de Eforie Nord. Este al doilea dispozitiv provenit din zona de război care ajunge în zona României

articolul original.

VIDEO Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan: Reacția Chinei

2 August 2022 at 15:36
By: (R.C.)

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, a ajuns marţi seară în Taiwan, unde urmează să aibă o serie de întâlniri oficiale, ignorând avertismentele Administraţiei de la Beijing. Nancy Pelosi este oficialul american cu rangul cel mai înalt care vizitează Taiwanul în ultimii 25 de ani. Vizita a amplificat tensiunile între China şi Statele Unite, iar Beijingul a avertizat că va reacţiona prin „măsuri determinate şi hotărâte”.

Nancy Pelosi îşi va petrece noaptea în Taiwan. Miercuri dimineaţă, Pelosi se va întâlni cu preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen, cu vicepreşedintele Lai Ching-De şi va participa la o sesiune specială a Parlamentului de la Taipei.

Administraţia de la Beijing a condamnat vehement, marţi seară, vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, şi a anunţat că urmează să efectueze exerciţii militare maritime şi aeriene cu muniţie reală.

„Vizita lui Nancy Pelosi transmite mesaje greşite forţelor separatiste care vor independenţa Taiwanului”, a comunicat Ministerul de Externe de la Beijing, precizând că va trimite imediat note de protest la reprezentanţele diplomatice americane.

La rândul său, armata chineză a anunţat că va lansa exerciţii militare de amploare în apropierea Taiwanului. Exerciţiile militare maritime şi aeriene, care vor include trageri cu muniţie reală, se vor derula în perioada 4-7 august, conform agenţiei de presă oficiale Xinhua, citată de postul CGTN. „Din raţiuni de securitate, intrarea vaselor şi avioanelor în zonele în care se vor derula exerciţiile este strict interzisă”, transmite armata chineză.

Statele Unite au intensificat prezenţa militară în zona Asia-Pacific în contextul vizitei lui Nancy Pelosi la Taipei. În largul Taiwanului au fost trimise patru nave militare americane, inclusiv portavionul USS Ronald Reagan.

Beijingul, care consideră Taiwanul teritoriu chinez, a anunţat că vor exista consecinţe pentru vizita lui Nancy Pelosi la Taipei. „Statele Unite vor trebui să îşi asume responsabilitatea şi vor trebui să plătească preţul pentru lezarea suveranităţii şi securităţii Chinei”, a afirmat Hua Chunying, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

Statele Unite nu au relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul, iar preşedintele Joseph Biden i-a transmis săptămâna trecută omologului său chinez, Xi Jinping, că Washingtonul respectă în continuare principiul „o singură Chină”. În acelaşi timp, Statele Unite au anunţat angajamentul de a oferi asistenţă militară Taiwanului pentru a contracara o eventuală invazie chineză.

Rusia consideră că vizita lui Nancy Pelosi la Taipei este o „provocare” la adresa Chinei. Moscova a transmis că susţine principiul politic „o singură Chină” şi se opune independenţei Taiwanului „sub orice formă”.

articolul original.
  • There are no more articles
❌