ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Examanele de admitere la liceu ar putea fi reintroduse. Modificări anunțate de noul ministrul al Educației

13 October 2022 at 16:21

Examanele de admitere la liceu ar putea fi reintroduse. Modificări anunțate de noul ministrul al Educației

Dacă legea educației va fi adoptată de Parlament până la finele anului 2022, noile examene de admitere la unele licee vor fi reintroduse, a anunțat noul ministru al Educației, Ligia Deca. De asemenea, aceasta a mai precizat că examenul de admitere la colegii este în continuare “luat în calcul”.
Care este prima generație care va susține admiterea la liceu

Potrivit proiectului legii educației lansat în dezbatere de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, colegiile au posibilitatea legală să organizeze concurs propriu de admitere. Dar noul ministrul al Educației a afirmat că pentru admiterea la liceu se vrea o soluție care să le dea acestora o autonomie în a selecta în funcție de profil, dar să țină cont de nevoile de echitate.

Ligia Deca a declarat că în cazul în care proiectele legii educației vor fi adoptate în 2023, atunci noile examen de la finalul clasei a VIII-a și de admitere la liceu vor fi susținute de elevii care încep clasa a V-a în anul școlar 2023-2024, notează Edupedu.

„Este în continuare luată în calcul introducerea unui examen separat pentru admiterea la colegii, dar forma finală este încă în discuție. Dacă legea educației va fi adoptată de Parlament până la finele acestui an, cei care intră în clasa a V-a în 2023-2024 vor da evaluarea pe noul sistem. Poate vom avea timp să și pilotăm dintre soluții”, a declarat Ligia Deca în prima conferință ca ministru al Educației.

Ministrul Educației a vorbit și despre posibilitatea ca școlile să fie închise pe timpul iernii din cauza crizei energetice cu care se confruntă toată Europa.

Ligia Deca a mai afirmat că există discuții guvernamentale cu privire la sprijinul acordat școlilor și autorităților publice locale pentru a nu exista discuții de trecere în online, deoarece copiii au nevoie să meargă la școală.

articolul original.

S-au publicat rezultatele finale la Bacalaureat și Evaluarea Națională

1 July 2022 at 14:47
image

Astăzi, 1 iulie 2022, au fost publicate rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat, după contestații, sesiunea iunie-iulie 2022, iar ieri, 30 iunie, cele la Evaluarea Națională. În urma contestațiilor, în Argeș a crescut numărul notelor de 10 la ambele examene/

La nivelul județului Argeș, rata de promovare pentru absolvenții clasei a XII-a este de 76.81%, după cum urmează: 77.27% pentru absolvenții cursurilor de zi, 32.14% pentru absolvenții cursurilor seral și 30.77% pentru absolvenții cursurilor de frecvență redusă, conform unui comunicat al ISJ Argeș. Potrivit aceleiași surse, variația ratei de promovare față de rezultatele inițiale (înainte de contestații) este de 3.36%. În urma soluționării contestațiilor există 2 (două) medii de 10 (zece), obținute de absolvenți ai unor unități de învățământ reprezentative din Pitești, Colegiul Național „Alexandru Odobescu” și Colegiul Național „Ion C. Brătianu”, se precizează în același comunicat.

De asemenea, Ministerul Educației a publicat ieri, 30 iunie, rezultatele finale obținute după soluționarea contestațiilor de absolvenții clasei a VIII-a care au susținut probele Evaluării Naționale. Procentul de promovabilitate la Evaluarea Națională, în județul Argeș, după contestații este de 84%. Dintr-un total de 704 contestații depuse (limba și literatura română – 414, matematică – 290), 495 de note s-au mărit (328 la limba și literatura română și 167 la matematică), iar 134 de note s-au micșorat (64 la limba și litrratura română și 70 la matematică). În urma soluționării contestațiilor, numărul mediilor de 10 (zece) a rămas neschimbat, în schimb, situația la cele două probe este următoarea: la limba și literatura română 59 de elevi au avut nota 10 (zece) înainte de contestații, iar după soluționarea acestora, numărul notelor de 10 este de 60; la matematică, 150 de elevi au avut nota 10 (zece) înainte de contestații, iar după soluționarea acestora, numărul notelor de 10 este de 152.

articolul original.

Dată afară din examenul de Bacalaureat pentru că vorbea cu… pixul

22 June 2022 at 15:34
image

Examenele școlare din România tind să devină nu doar o sursă inepuizabilă de „perle” de exprimare, ci și adevărate mostre de ingeniozitate în ceea ce privește tentativele de fraudare a acestora. Cum prezența camerelor de luat vederi în sălile de examen a făcut să apună vremea copiuțelor și a plimbatului foilor între candidați, tehnologia de ultimă generație pare să fie acum must have-ul celor care încearcă să copieze la examene.

Este și cazul unei femei de 45 de ani, absolventă a unui liceu privat din Galați. Aceasta a fost dată afară din actuala sesiune a examenului de Bacalaureat după ce a fost prinsă când încerca să copieze folosind un pix-telefon. Mai exact, absolventa în cauză a fost surprinsă vobind cu pixul sau, după caz, ascultând ce-i șoptea acesta la ureche

„Surpriza a fost că era vorba de o doamnă de 45 de ani, absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă. Aceasta a fost prinsă de comisia de supraveghere cu un pix care avea un SIM telefonic. M-am uitat şi eu pe imaginile surprinse de camerele de luat vederi şi era clar că îl ţinea în dreptul gurii şi al urechii şi încerca să comunice cu cineva din afară. Vorbea pur şi simplu în timpul examenului la pixul-telefon. Iată că device-urile moderne au ajuns şi mijloace de fraudare a examenelor”, a declarat inspectorul general-adjunct al ISJ Galați pentru viața-liberă.ro.

Pe lângă faptul că a primit nota 1,00, femeia nu va avea dreptul să se prezinte la următoarea sesiune de Bacalaureat, fiind nevoită să aştepte până anul viitor pentru a-şi finaliza studiile liceale.

articolul original.

Modificări privind organizarea şi desfăşurarea examenului de grad principal pentru asistenţi medicali generalişti și moaşe

16 June 2022 at 04:49

Proiectul de ordin, care modifică Ordinul ministrului Sănătății nr.1137/2018, solicitat de O.A.M.G.M.A.M.R. a fost publicat de Ministerul Sănătății în transparență decizională.

La solicitarea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), Ministerul Sănătății a modificat și completat metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de grad principal pentru asistenţi medicali generalişti, moaşe, asistenţi medicali, surori medicale şi oficianţi medicali, aprobată prin Ordinul ministrului sănătății nr.1137/2018, iar actul normativ a fost publicat în transparență decizională.

Potrivit referatului de aprobare, modificările se impun ca urmare a faptului că au fost aduse „o serie de modificări în metodologia actuală, ca urmare a intervenirii unor modificări legislative, a necesitații corelării cu prevederile Regulamentului privind protecția datelor cu caracter personal precum și pentru o mai buna reglementare a modalității de organizare a examenului de grad principal”.

Conform legii, OAMGMAMR organizează examenul de grad principal pentru asistenţi medicali generalişti, moaşe, asistenţi medicali, surori medicale şi oficianţi medicali şi emite certificatele de grad principal candidaţilor care au promovat acest examen.

Proiectul care modifică Ordinul ministrului Sănătății nr.1137/2018 a fost publicat de Ministerul Sănătății în transparență decizională, iar pana la data de 25 iulie se pot formula și transmite la adresa:propuneri@ms.ro, observații și propuneri, de către cei interesați.

Modificările propuse au ca scop reglemenatrea, în principal, a următoarelor aspecte:

• reglementarea posibilității de anonimizare a numelui și a prenumelui candidaților, ca măsură de protecție a datelor cu caracter personal;

• desemnarea de observatori la examenul de grad principal la nivelul filialelor OAMGMAMR;

• modificarea termenului de analiza a dosarelor de înscrire a candidaților (de la trei la cinci zile);

• modificarea perioadei de exercitare a profesiei în regim de voluntariat care se va lua în calcul la stabilirea experienței profesionale, de la cinci ani la maxim un an;

• modificarea duratei de desfășurare a testului grilă (de la două ore la trei ore);

• introducerea unui model de cerere pentru înscrirea la examenul de grad principal;

• încasarea taxei de participare la examen de către filialele OAMGMAMR.

Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de grad principal se elaborează de către Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România şi se aprobă prin ordin al ministrului Sănătăţii.


articolul original.
  • There are no more articles
❌