ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 October 2022Ultimele Stiri

VIDEO | Europarlamentar: „Este momentul să vorbim despre pensia minimă europeană. Nu este o favoare, este dreptul lor”

5 October 2022 at 06:43
image

Europarlamentarul Eugen Tomac a spus, în plenul Parlamentului European, că „este momentul să vorbim despre pensia minimă europeană”. El afirmă că nu este vorba despre „o favoare, ci este dreptul lor tuturor cetățenilor UE.

„Vreau să aduc în discuție o temă importantă. Evident, în această perioadă ne concentrăm cu toții atenția pe tot ce ține de criza din energie și încercăm să îi ajutăm pe cetățenii europeni. Recent, am adoptat Directiva Europeană privind instituirea salariului minim european și este un pas important, pentru că trebuie să aliniem salariile la nivel european pe criterii sănătoase, ce țin de performanța economică. Însă, vreau să ridic o altă temă care mi se pare extrem de importantă, mai ales în condițiile în care avem sute de milioane de cetățeni care au nevoie de sprijin și, în momente de criză, persoanele vulnerabile trebuie ajutate. Cred că este momentul să vorbim despre pensia minimă europeană.

Avem milioane de cetățeni care duc o viață extrem de critică, plină de lipsuri, iar noi, la nivel european, trebuie să instituim această pensie minimă europeană. În țara mea, avem 5 milioane de pensionari și mulți dintre ei au o pensie de doar 200 de euro și cred că este important ca de pensia minimă europeană să beneficieze și cetățenii europeni care nu locuiesc în Europa, pentru că ei sunt cetățeni ai Uniunii Europene”, a transmis Eugen Tomac, în Parlamentul Uniunii Europene.

„Nu este o favoare, este dreptul lor, al tuturor cetățenilor europeni”

Într-o postare pe Facebook în care a vorbit despre acest subiect, Tomac a punctat că această „problematică ar fi trebuit să se afle demult pe agenda europeană”.

„Scopul nostru este să apărăm interesele tuturor cetățenilor europeni, al celor vulnerabili cu precădere. După ani de muncă cinstită, pensionarii merită respect și o viață demnă, nu să stea cu mâna întinsă. Nu este o favoare, este dreptul lor, al tuturor cetățenilor europeni, din interiorul sau din afara granițelor UE”, a adăugat sursa citată.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

România, șanse să adere în sfârșit la spațiul Schengen: Parlamentul European dezbate miercuri aderarea țării noastre

5 October 2022 at 04:33

România are în sfârșit toate șansele să adere la spațiul Schengen, după 11 ani de așteptare. Europarlamentarii români cer la unison Consiliului Uniunii, indiferent de familia politică din care fac parte, să pună pe agendă și să voteze intrarea României în spațiul Schengen, alături de Bulgaria și Croația.

Suntem destul de aproape de acest moment al intrării în Schengen, având în vedere că în ultimele luni s-au întețit mesajele politice în legătură cu un sprijin pentru intrarea României, Bulgariei și Croației în spațiul Schengen, a transmis Lucian Pîrvoiu pentru principalul Telejurnal.

Totul a început la jumătatea anului cu declarația vicepremierului și ministrului de Interne ceh, care a anunțat că repune pe masa Consiliului Justiție și Afaceri Interne problema Schengen.

Ulterior, președintele Emmanuel Macron, care fusese rezervat până în acel moment, a declarat la baza Mihail Kogălniceanu că este alături de România în intenția sa de a adera la spațiul Schengen, pentru ca, ulterior – o declarație foarte importantă – cancelarul Olaf Scholz să anunțe sprijinul pentru România.

Ar mai fi o opoziție într-o facțiune din Parlamentul olandez, însă, pe canalele oficiale, olandezii ar fi transmis că, dacă nimeni nu se opune, nu vor avea ei de ce să se opună.

Contextul este absolut favorabil în ceea ce privește o aderare a României la spațiul Schengen, posibil de anul viitor, a precizat, de la Strasbourg, Lucian Pîrvoiu.

Europarlamentarii români care au provocat această dezbatere în Parlamentul European au cerut un calendar foarte clar pentru acest lucru, iar calendarul care este posibil să fie aprobat ar prevedea intrarea din ianuarie în spațiul Schengen cu zonele maritime și cele rutiere, urmând ca abia în martie să intrăm și cu aeroporturile.

Este doar o propunere în acest moment, însă pentru ca să devină realitate, are loc și această dezbatere.

Dezbaterea va fi urmată de o rezoluție ce va fi votată la următoarea ședință plenară a Parlamentului European de la sfârșitul lunii și care va oferi Consiliului Uniunii Europene ocazia să pună pe agenda Consiliului JAI de la începutul lunii decembrie această problemă a aderării României și Bulgariei, împreună cu Croația, la spațiul Schengen.

articolul original.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Cu tema pensiilor speciale, PNL a câștigat europarlamentarele cu 29% fiindcă au promis desființarea pensiilor speciale în trei săptămâni. România e singura țară din Europa care, într-o asemenea criză, a m

4 October 2022 at 16:45
image

Analistul politic Bogdan Chirieac afirmă că “Statul se fură singur. Toate partidele se năpustesc să cheltuie bani pe care nu îi au. Au majorat și au cocoșat mediul privat cu taxe și impozite, mai vine o tură de cocoșare de la 1 ianuarie 2023”.

”Reamintesc că, în 2019, cu tema pensiilor speciale, PNL a câștigat europarlamentarele cu 29% fiindcă au promis desființarea pensiilor speciale în trei săptămâni. Nemulțumirea pensionarilor obișnuiți pentru pensia de contributivitate este atât de mare încât PNL a câștigat clar acele alegeri. Acum, domnul Marcel Boloș vine și ne spune că de fapt v-am păcălit, dar ele trebuie să existe. Probabil că ele trebuie să existe dar nu în cuantumul aberant care este acum și fără o bază: adică fiecare își face pensia în funcție de ce venituri încasează în ultima lună și de acolo își crește pensia pentru toată viața. De aici ajungi la situația absurdă prin care pensia este mai mare decât salariul. Deci iei o pensie mai mare decât salariul pe care l-ai avut în activitate.

Plus că la anumite categorii profesionale se adaugă și pensia specială și salariul. Statul se fură singur. Toate partidele se năpustesc să cheltuie bani pe care nu îi au. Au majorat și au cocoșat mediul privat cu taxe și impozite, mai vine o tură de cocoșare de la 1 ianuarie 2023 cu alte majorări de taxe și impozite, deci se rup picioarele mediului privat sperând că vor obține bani. Până acum nu s-a întâmplat însă așa, ba din contră, bani mai mulți au obținut când s-au redus impozitele. România e singura țară din Europa care, într-o asemenea criză, a majorat taxele și impozitele”, a declarat analistul economic Bogdan Chirieac pentru România TV.

”Apropo de ordonanța de energie: incompetența e maximă, înaintea corupției, incompetența este maximă”, a concluzionat analistul economic Bogdan Chirieac.

Cea mai mare pensie pe bază de contributivitate obţinută în Ro­mânia a fost de peste 63.000 de lei brut în luna ianuarie 2022 şi a fost încasată de un pensionar înregistrat în sectorul 1 din Bucureşti, arată datele Casei Naţionale de Pensii Publice, obţinute în urma unei solicitări a ZF. Pensio­narii cu cele mai mari 100 de pensii contri­butive încasează, lunar, între 20.000 şi 60.000 de lei pe lună, conform dcnews.ro

articolul original.

Urmează o iarnă grea. Comisia Europeană anunță întreruperea alimentării cu electricitate în contextul crizei din Rusia

4 October 2022 at 13:22

Comisarul UE pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarcic, a anunțat că în contextul crizei cu Rusia, Comisia Europeană se pregătește pentru potențiale cazuri de întrerupere a alimentării cu electricitate în state din cadrul Uniunii Europene în cursul acestei ierni.

„Este foarte posibil să fie necesare acţiuni de asistenţă pentru catastrofe, inclusiv în interiorul Uniunii Europene. În cazul în care un număr mic de state membre ar fi afectate de un incident precum oprirea alimentării cu electricitate, alte state UE ar putea furniza generatoare de electricitate, aşa cum se întâmplă în situaţiile dezastrelor naturale”, a declarat Janez Lenarcic.

În cazul în care se vor înregistra probleme privind alimentarea cu electricitate în numeroase state UE, Comisia Europeană va trebui să activeze mecanismul de accesare a produselor din rezervele strategice, a explicat Janez Lenarcic.

„Încă înaintea războiului din Ucraina, ne-am pregătit pentru incidente chimice, biologice, radiologice şi nucleare”, a subliniat Janez Lenarcic, explicând că, după acelaşi model, Comisia Europeană se pregăteşte pentru crize energetice, prin achiziţii de combustibili şi generatoare de electricitate. Uniunea Europeană se confruntă cu „riscuri fără precedent” privind aprovizionarea cu gaz în această iarnă, în contextul în care Rusia a oprit în mare parte livrările, iar gazul lichefiat transportat pe mare devine mai scump, a avertizat luni Agenţia Internaţională a Energiei (AIE), scrie stiripesurse.ro.

Citește și: Ciucă: Pensiile nu vor crește cu mai mult de 11%

articolul original.

Generalul Ioan Talpeș, fostul șef al SIE, despre alegerile prezidențiale: ‘Nicolae Ciucă și Mircea Geoană – sunt două filiere diferite: una militară, alta politică’

4 October 2022 at 12:20

sursa foto:  nato.mae.ro

Generalul Ioan Talpeș, fostul șef al Serviciului de Informații Externe (SIE), a vorbit despre posibilii candidați care ar putea intra în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2024.

COMENTEAZĂ
articolul original.

Diana Tănăsescu, medaliată la Europene

4 October 2022 at 11:16
image

La Campionatul European de box feminin, Diana Tănăsescu, sportiva legitimată la CSM Zalău, s-a calificat în semifinalele categoriei de 70 kg. Ea a luptat până la ultimul gong pentru calificarea în finală.

Sportiva antrenată de Adrian Popuțea,Diana Tănăsescu, la categoria 70 kg, a câştigat fără drept de apel în faţa pugilistei germane Amira Jomaa (5-0), pe care arbitrul de ring a numărat-o de patru ori în reprizele a doua şi a treia.Sportiva legitimată la CSM Zalău s-a calificat în semifinalele Campionatul European de box feminin.
În partida disputată cu Oliwia Araszevska din Polonia, Diana Tănăsescu a luptat cu șanse reale de calificare în finală până la ultimul gong, însă sportiva noastră se va întoarce acasă cu o medalie de bronz. Este o victorie extraordinară obținută de sportiva antrenată de Adrian Popuțea.

La Europenele de juniori din Italia au concurat sportivi din 32 de ţări,dintre care 119 sportive în turneul feminin.

A fost un an greu pentru Diana Tănăsescu,cu participări multiple la competiții internaționale , dar încununat de rezultate foarte bune.

Felicitări Diana Tănăsescu !

articolul original.

Reducerea deșeurilor electronice. Parlamentul European impune încărcătorul universal

4 October 2022 at 11:11
image

Parlamentul European şi-a dat marţi, 4 octombrie, acordul final pentru introducerea unui încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile din Europa în 2024, informează Agerpres.

Propunerea referitoare la un singur port de încărcare pentru dispozitivele mobile a fost lansată de Comisia Europeană în urmă cu mai mult de un deceniu, după ce utilizatorii de telefoane iPhone şi Android s-au plâns că trebuie să utilizeze încărcătoare diferite pentru telefoanele lor. În timp ce telefoanele iPhone se încarcă prin intermediul unui port de tip Lightning, dispozitivele de tip Android sunt alimentate pe baza unor conectori de tip USB-C.

Până la sfârşitul anului 2024, toate telefoanele mobile, tabletele şi camerele digitale vândute în Uniunea Europeană vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB de tip C. Începând cu primăvara anului 2026, obligaţia se va extinde la laptopuri. Noua lege, adoptată marţi în plen cu 602 voturi pentru, 13 împotrivă şi 8 abţineri, face parte dintr-un efort mai amplu al Uniunii Europene de a reduce deşeurile electronice şi de a le permite consumatorilor să facă alegeri mai durabile.

Potrivit noilor norme, consumatorii nu vor mai avea nevoie de un încărcător diferit de fiecare dată când achiziţionează un nou dispozitiv, deoarece vor putea utiliza un singur încărcător pentru o gamă largă de dispozitive electronice portabile mici şi mijlocii.

Indiferent de producătorul lor, toate telefoanele mobile noi, tabletele, camerele digitale, căştile şi căştile cu microfon, consolele video portabile şi difuzoarele portabile, cititoarele electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigaţie, căştile intraauriculare şi laptopurile reîncărcabile prin cablu cu fir, care funcţionează cu o putere de alimentare de până la 100 de waţi, vor trebui să fie echipate cu un port USB de tip C.

Toate dispozitivele care permit încărcarea rapidă vor avea acum aceeaşi viteză de încărcare, permiţându-le utilizatorilor să le încarce la fel de repede, indiferent de încărcătorul utilizat, atâta timp cât este compatibil.

„Încărcătorul comun va deveni, în sfârşit, o realitate în Europa. Am aşteptat peste zece ani adoptarea acestor norme, dar putem, în cele din urmă, să lăsăm în urmă multitudinea de încărcătoare. Această lege adaptată exigenţelor viitorului permite dezvoltarea unor soluţii inovatoare de încărcare în viitor şi va aduce beneficii tuturor – de la consumatori frustraţi la mediul nostru vulnerabil. Trăim vremuri dificile pentru politică, dar am demonstrat că UE are în continuare idei şi soluţii pentru a îmbunătăţi vieţile a milioane de oameni din Europa şi pentru a inspira alte părţi ale lumii să îi urmeze exemplul”, a declarat raportorul Parlamentului, Alex Agius Saliba (S&D, Malta).

Pe măsură ce încărcarea fără fir va deveni mai răspândită, Comisia Europeană va trebui să armonizeze cerinţele de interoperabilitate până la sfârşitul anului 2024, pentru a evita un impact negativ asupra consumatorilor şi a mediului. Astfel, va dispărea aşa-numitul efect de „blocaj” tehnologic, prin care un consumator devine dependent de un singur producător.

Etichete speciale vor informa consumatorii despre caracteristicile de încărcare ale noilor dispozitive şi le vor permite să vadă mai uşor dacă încărcătoarele lor existente sunt compatibile. De asemenea, cumpărătorii vor putea să aleagă în cunoştinţă de cauză dacă să cumpere sau nu un nou dispozitiv de încărcare împreună cu un produs nou.

Aceste noi obligaţii vor conduce la reutilizarea unui număr mai mare de încărcătoare şi vor ajuta consumatorii să economisească până la 250 de milioane de euro pe an la achiziţiile inutile de încărcătoare. În Uniunea Europeană, încărcătoarele aruncate şi neutilizate reprezintă aproximativ 11.000 de tone de deşeuri electronice pe an.

Consiliul va trebui să aprobe în mod oficial directiva înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Aceasta va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării. Ţările Uniunii vor dispune apoi de 12 luni pentru a transpune normele în legislaţia naţională şi de alte 12 luni după sfârşitul perioadei de transpunere pentru a le aplica. Noile norme nu se vor aplica produselor introduse pe piaţă înainte de data aplicării. 

articolul original.

Planuri pentru reabilitarea exterioară și interioară a Teatrului de Marionete

4 October 2022 at 08:45
image

Printre cererile pe care le depune Primăria Arad în această perioadă în vederea obținerii unei finanțări prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), capitolul „Valul Renovării”, se află și un imobil care a fost trecut mulți ani cu vederea, deși e de o valoare incontestabilă, și care are nevoie mare de intervenție. Vorbim de Teatrul de Marionete, care o perioadă lungă de timp a fost singurul Teatru de Marionete din țară și unul dintre cele 5 din Europa.

Acum, Primăria a pregătit documentele pentru a depune proiectul „Reabilitare termică clădire Teatrul de Marionete Arad”, în care ca parte eligibilă este renovarea exteriorului (inclusiv anveloparea termică, după standardele pe care le impune tipul de clădire) și schimbarea acoperișului. Pentru aceste lucrări, suma solicitată este de 4,6 milioane lei (fără TVA). Pe lângă acestea, se dorește și consolidarea pe partea de interior, pe care municipalitatea va fi nevoită să le facă din bugetul local, aici fiind inclus și peretele scenei si partea de interior a scenei, pentru care există întocmită o expertiză în acest sens.

Deși în majoritatea timpului de la înființare, Teatrul de Marionete a funcționat ca instituție de sine stătătoare, în urmă cu câțiva ani aceasta a fost contopită cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, fiind la ora actuală în subordinea conducerii acestuia.

Contactat de Special Arad, directorul teatrului, Bogdan Costea, a spus că ultimele renovări interioare ale sălii Teatrului de Marionete au fost efectuate în perioada 1998-1999 și că ulterior a mai purtat discuții cu municipalitatea, pentru a solicita reabilitarea, în urmă 5 – 6 ani, pe atunci cu directorul tehnic din Primărie, dar că au rămas doar la stadiul de discuții „de principiu”. L-am întrebat și dacă există vreun „plan B” în cazul în care nu se va acorda această finanțare prin PNRR, iar Costea ne-a spus că în acel caz o să înainteze pe anul viitor o solicitare pentru o posibilă renovare, întrucât este o dorință evidentă de a reabilita imobilul, iar acest lucru nu e posibil să fie făcut direct de administrația teatrului, fiind o lucrare complexă, așa cum a fost și în cazul reabilitării Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

„Lucrări de o asemenea anvergură țin de departamente de specialitate din Primărie. Noi putem, de exemplu, să ne asumăm renovarea unui hol, dar nu restaurarea sălii”, ne-a explicat Bogdan Costea.

Spectacole de peste 70 de ani

Teatrul de Marionete a început să funcționeze cu trei ani mai devreme de data stabilită oficial. Primul regizor și primul director al teatrului, Cristian Frangopol, a adunat în jurul său încă din 1948 tineri entuziaști cu care a hotărât să facă un teatru de marionete. Împreună cu aceștia au fost create și păpușile, sforile, costumele etc. Apoi, în 1951, a avut loc prima premieră, „Galoșul Fermecat”, marcând înființarea Teatrului de Marionete din Arad.

Citește și: 

 Elena Gherghinescu Ziegler și-a lansat cartea despre istoria și amintirile dintr-una dintre cele mai valoroase, dar trecute cu vederea instituții din oraș: Teatrul de Marionete – Special Arad · ultimele știri din Arad

• Maestrul păpușar Carmen Mărginean împlinește 40 de ani de Teatru de Marionete! Bucuria copiilor, anii de actorie și ignoranța administrației – Special Arad · ultimele știri din Arad

• Festivalul Internațional de Teatru Clasic și Euromarionete revin cu ediții noi, după o pauză de doi ani – Special Arad · ultimele știri din Arad

articolul original.

1000 de rachete Piorun produse

4 October 2022 at 03:00

Uzina Mesko din Skarżysko-Kamienna a anuntat ca au produs al 1000-lea Piorun (GROM-M, GROM fiind o evolutie a 9K38 Igla/SA-18), o etapa importanta in crestrea capacitatilor de productie pentru a onora comenzi atat interne cat si externe. Nu se stie carui client apartine acest lot.

Uzina este in crestere a ritmului de productie si se spera ca incepand cu 2023 sa poata produce 1000 de rachete anual. Pana acum ritmul era de 300 de rachete anual iar in 2022 trebuiesc livrate 600.

Armata poloneza a comandat in 2016 un numar de 1300 de rachete si 420 de lansatoare, cu termen limita de livrare 2023, unele fiind deja transferate Ucrainei. In 23 iunie a fost semnat un al doilea contract intern, cuprinznd 3500 de rachete si 600 de lansatoare.

Anterior, pana in 2013, armata poloneza cumparase 400 de lansatoare si 2000 de rachete in varianta anterioara, GROM, Lituania, Georgia si Indonezia fiind cumparatori ai acestei variante.

Piorun au si clienti la export, departamentul american al apararii comandand cateva sute de sisteme, cel mai probabil pentru testare comparativa, al doilea client fiind Estonia care a comandat 100 de lansatoare si 300 de rachete in septembrie anul acesta.

Caracteristici tehnice PIORUN:

Masa sistem gat de tragere – 16.5 kg
Masa racheta – 10.5 kg
Masa cap de lupta  – 1.82 kg
Lungime racheta – 1596 mm
Diametru racheta – 72 mm
Viteza maxima – 660 m/s

Vmax tinte:

  • tinta vine – 400 m/s
  • tinta pleaca – 320 m /

Raza min/max de actiune – 400-6500 m
Altitudine min/max a tintei – 10-4000 m

Pana in septembrie, in cadrul ajutorului militar de 16,9 mld.$ al SUA pentru Ucraina au fost livrate printre altele 1400 sisteme Stinger (ucrainenii au mai primit 2700 Strela din Germania si alte sute de sisteme Mistral, Stinger, Starstreak, Blowpipe si GROM/M de la alte tari), alaturi de 8500 sisteme Javelin, toate acestea adaugandu-se stocurilor proprii existente la inceputul razboiului. Doar ca sa ne facem o idee care este necesarul unei tari de talia Ucrainei aflata in razboi…

Pentru noi, care dorim sa achizitionam doar 231 de sisteme prin licitatie la cheie contra sumei de 677 milioane euro (dublu fata de Estonia – o tara cu o suprafata de 6 ori mai mica decat a Romaniei, ca sa avem si noi un termen de comparatie), astfel de cifre sunt pur si simplu ametitoare, fara a mai vorbi de capacitatea de cercetare si productie interna. Este clar ca decidentii celor doua tari traiesc in doua lumi complet paralele!

Ca doar n-om strica bunatate de bani imprumutati ca sa cream cercetare sau capacitati de productie locala… nici macar ca sa inzestram corect armata.

Si o mica tabela comparativa, de final:

9K34 Strela/A-94M Mistral 3 RBS-70 9K338 Igla-S /SA-24 FIM-92C Stinger Grom/ Piorun Starstreak
Serviciu 1995 2019 1977 2004 1987 1995 1997
Masa sistem
kg
15.0 62 87 19 14.3 16.5 20.00
Masa racheta
kg
10.3 19.7 25 11.7 10.1 10.5 14.00
Masa cap lupta
kg (lb)
g (oz)
1.17/0.8 (2.6),
390 (14) HMX
2.95 hexolit + 1800 bile tungsten 1.1 + 3000 bile tungsten + cumulativa 2.5 (5.5),
585 (20.6) HMX
1.0 (2.2)
HTA-3[50]
1.27 /1,82 (2.8) 3x 0.90 (2.0) sageti aliaj tungsten,
3x 450 (16) PBX-98
Focos Impact si frecare Impact, proximitate LASER Proximitate magnetic Impact intarziat,
magnetic si frecare
Impact intarziat Impact. Impact intarziat,
penetrator blindaj
V.medie/max
m/s
430/470 930 680 ? 700 / 750 580 / 660 1190
/ 1360
Dist max.
m
4600 7000+ 8000 6000 4500 5500 / 6500 7000
Vmax tinta pleaca
m/s (mph)
265 (580) 400 (890) 320 (720)
Vmax tinta vine
m/s (mph)
310 (690) 320 (720) 360/400 (810)
Altitudine tinta (m) 20-2300 3000 5000
Tip cap cautare Racit azot,
IR
IR bispectru racit Ghid unda LASER Argon-cooled,
Indium antimonide (InSb) si UV
Matrice ghid unda LASER
Mod senzor Modulat FM Modulat FM LASER FM-modulated Rosette-scanning modulat FM Ghid Laser modulat intensitate scazuta

Marius Zgureanu

Surse:

Altair-com-pl/news/view?news_id=38056

More Thunderbolts: Poland is going to triple the production of Piorun MANPADS • Mezha.Media

Citeste si:

Mistral vs Stinger

Apărare antiaeriană? 

Racheta A – 94 M 

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Muzica Războiului | REPORTAJ

3 October 2022 at 18:06
image

Războiul și urmările lui – ca orice formă de suferință, de-altfel – sunt clar și o sursă de inspirație pentru artiști. Dintotdeauna.

Iar în țara vecină, Ucraina, în ultimele luni – dincolo de ororile descoperite în fiecare zi de întreaga lume – a fost o adevărată efervescență creativă.

Artiști ucraineni – și nu numai – au prezentat forme și fețe ale războiului în fel și chip.

Cum ar fi – cântece închinate unei drone, de exemplu. Bairahtar – celebra dronă turcească folosită cu succes de ucraineni.

Sau imnuri închinate orașului Mariupol, distrus de ruși.

Sunt doar câteva exemple.

Pornind de aici, Liliana Nicolae a vorbit cu compozitorul Dan Dediu, de la Conservatorul din București, despre războiul – ca sursă de inspirație pentru artiști.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/REPORTAJ-Lumea-EFM-Muzica-in-vremea-razboiului.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: captura Video

articolul original.

Ieșire a lui Rareș Bogdan: ‘Nu voi fi cel care va porni vreodată un război în coaliție. E o perioadă în care trebuie să fim extrem de atenți atât cu ceea ce putem să livrăm oamenilor’

3 October 2022 at 19:45
image

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a afirmat, luni seară, că a promis că nu va porni vreun scandal în coaliţia de guvernare, iar pentru acest lucru îşi muşcă buzele, având în vedere contextul geopolitic şi ameninţarea reală privind securitatea zonei.

Rareş Bogdan a precizat, la Realitatea Plus, luni seară, că e mai important să avem stabilitate, de aceea nu vrea să facă scandal în coaliţia de guvernare, dar a promis că va ţine minte toate lucrurile care îl deranjează şi le va ”servi” la momentul oportun.

 ”Am promis numărului 1 şi numărului 2, la care ţin foarte mult, că nu voi fi cel care va porni vreodată un război în coaliţie, pentru că înţeleg momentul geopolitic mai bine decât alţii şi pentru asta am ales să înghit eu de multe ori, foarte multe jigniri sau să încalc eu, să-mi muşc buzele şi să merg înainte, pentru că e un moment extrem de complicat. În fiecare zi când privesc spre răsărit îmi dau seama că lucrurile se complică din ce în ce mai mult şi ameninţarea este reală la adresa zonei, privind securitatea. Şi atunci am considerat că e mai important să avem o stabilitate decât să şarjez şi să dau. Ţin minte şi, la moment oportun, voi servi toate cele pe care le-am acceptat”, a declarat Rareş Bogdan.

Europarlamentarul a mai spus că mesajele non-populiste sunt importante comparativ cu promisiunile. 

”Noi am mizat pe echilibru, pe toleranţă şi pe responsabilitate. Am considerat că mesajele non-populiste sunt mai importante decât populismul deşănţat sau decât promisiunile deşarte. Eu am ţinut foarte mult asta, premierul, la fel, preşedintele şi colegii mei din conducerea Partidului Naţional Liberal pentru că e o perioadă în care trebuie să fim extrem de atenţi atât cu ceea ce putem să livrăm oamenilor, cât mai ales cu ceea ce putem să oferim societăţii româneşti, fără să producem dezechilibre majore”, a subliniat Bogdan.

Rareş Bogdan a adăugat că vede şi partea pozitivă a paharului, având în vedere că România nu depinde de gazul rusesc. 

”Eu am o teorie şi sunt destul de mult în Europa, văd şi partea pozitivă a paharului şi văd, depinde cum priveşti lucrurile, poţi fi un optimist, iar eu văd şi oportunităţile. Ştiu că în astfel de perioade, dacă joci corect şi dacă îţi evaluezi corect şansele, ai o şansă mare de a te repoziţiona la nivel regional. Primul lucru foarte important în acest în acest context pe care românii trebuie să-l ştie este că România, spre de deosebire de alte ţări europene, are o dependenţă extrem de redusă de gazul rusesc”, a mai precizat Rareş Bogdan, conform news.ro

articolul original.

Congresul Societății Române de Neurochirurgie, un Regal Neurochirurgical, a reunit la Iași zeci de specialiști de nivel mondial din întreaga lume

3 October 2022 at 14:28

Congresul Societății Române de Neurochirurgie, un Regal Neurochirurgical, a reunit la Iași zeci de specialiști de nivel mondial din întreaga lume!

Zile încărcate pentru medici, la Iași. Elita neurochirurgiei naționale și internaționale a fost prezentă zilele trecute în capitala Moldovei, unde au avut loc, în perioada 28 septembrie – 01 octombrie 2022, 3 manifestări științifice de amploare: al 47-lea Congres al Societății Române de Neurochirurgie, al 26-lea Curs Francofon de Neurochirurgie și al IV-lea Congres Național de Neuroștiințe Moderne.

Programul științific a cuprins subiecte cheie în cele peste 150 de lucrări prezentate din domeniu neurochirurgiei, reunind experţi renumiţi atât din țară, cât și din străinătate, din țări precum: Germania, Franța, India, Marea Britanie, Republica Moldova, Serbia, Olanda și SUA. Cei peste 310 de participanți care s-au înscris au avut ocazia de a-și dezvolta cunoștințele profesionale în cadrul evenimentului prin accesul la cele mai recente studii. Cele 19 sesiuni științifice s-au desfășurat în paralel în 2 săli ale Palatului Culturii: Sala “Voievozilor” și Sala “Henry Coandă”.

Congresul Societății Române de Neurochirurgie

Evenimentul a fost deschis într-un cadru festiv la sala Henry Coanda (Palatul Culturii din Iași), la care au fost prezenți Ministrul Secretar de Stat, Prof. Dr. Aurel MOHAN, Președintele Consiliului Județean Iasi, Costel ALEXE, Primarul Municipiului Iasi, Mihai CHIRICA, Prefectul de Iasi, Bogdan COJOCARU, dar și președintele Societății Române de Neurochirurgie, Conf. Dr. Horia PLES, precum si Conf. Dr. Lucian EVA, președintele congresului.

„Sunt mândru de faptul că la Iași se organizează un astfel de eveniment științific care reunește elita neurochirurgiei naționale și internaționale, în cadrul căruia 47 de prestigioși profesori de neurochirurgie participă cu importante lucrări științifice”, a transmis Conf. Dr. Lucian EVA. Evenimentul s-a desfășurat sub egida Societății Române de Neurochirurgie, alături de Societatea de Neurochirurgie de Limbă Franceză, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași și Human Brain Academy.

articolul original.

Analist de politică externă: ‘Vladimir Putin a acuzat anglo-saxonii de atac asupra conductelor. Nu cred că ar fi spus chestiunea asta, pentru că discursul a fost lung’

2 October 2022 at 18:15
image

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, spune că Ucraina pentru Rusia este o linie roșie.

Pentru ei, Rusia este apărabilă doar dacă are o distanță suficientă între ea și adversar. Prin urmare, dacă tu reduci acea distanță cu Ucraina și ai pus Ucraina la NATO și NATO a venit lângă tine, în acel moment, Rusia nu se mai poate apăra.

Ucraina pentru Rusia este o linie roșie. Occidentul a mers atât de departe. Putin a acuzat anglo-saxonii de atac asupra conductelor. Eu nu cred că Putin ar fi spus chestiunea asta, pentru că discursul a fost lung.

Nu cred că acest lucru o să rămână nesesizat, mai ales când spui explicit că anglo-saxonii au doborât infrastructura energetică a Europei.

Marea Baltică este o mare europeană, nu e Marea Neagră. În România nu au existat partide antieuropene”, a spus Dan Dungaciu, conform gandul.ro.

Vezi și:

Dan Dungaciu, analist de politică externă: ‘În urma acestui război vor pierde două entități, Rusia și Uniunea Europeană. Noi ne întoarcem la bipolaritate, pentru că ceilalți actori nu dispar din lume’

Dan Dungaciu, analist de politică externă: ‘Nu cred că rușii și-au imaginat vreodată că Germania va cădea, atât de repede. Ne întrebăm dacă Merkel a plecat știind ce urmează’

Dan Dungaciu, analist de politică externă: ‘Misiunea rușilor a fost îndeplinită. Zelensky nu poate să facă un pas înapoi’

articolul original.

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu: ‘Există o derută și dezordine. Nu o întâlnim doar în România, ce se face în Europa acum: plafonare de prețuri, înghețare de prețuri în Franța, în Marea Britanie, în alte țări europene s

2 October 2022 at 17:26
image

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a vorbit despre crizele suprapuse cu care ne confruntăm, mai ales despre cea energetică, susținând că, așa cum statele au salvat în trecut sectorul bancar, vor trebui și acum să salveze furnizorii de energie de ultimă instanță.

Dăianu a mai spus că actualul Guvern nu prea a gândit unele decizii și ar fi trebuit să fie mai atent la părerile experților. Pe de altă parte, deruta și dezordinea în luarea hotărârilor se întâmplă și în alte state, fiind un lucru firesc pe timp de război: „În vremuri de război nu prea ai timp să optimizezi, e ușor să stai pe margine…”.

Când a izbucnit pandemia, am vorbit despre un cvasirăzboi și am spus că va fi o perioadă de mare chin până vom învinge virusul. Sunt încă sechele ale pandemiei, a venit o criză energetică care parțial e dusă de nevoia de a combate efectele schimbărilor climatice prin tranziția verde, iar aceasta e extrme de costisitoare pe termen scurt. În condițiile în care nu poți renunța subit la combustibilii fosili, încearcă să faci mai mult loc energiei verzi. E un proces extrem de anevoios, mulți au fost excesiv de optimiști. Se veder că acet făgaș e necesar, trebuie să mergem pe el, dar va dura, nu va fi un proces care poate fi grăbit.

Mai avem invadarea Ucrainei care a făcut din energie un instrument de confruntare, Rusia a folosit livrările de gaz ca instrument de retorsiune”, a declarat președintele Consiliului Fiscal.

Dăianu a explicat apoi că la finalul anului, chiar și așa, poate fi consemnată o creștere a PIB-ului chiar și de 6%. Asta nu înseamnă că toți oamenii o vor duce mai bine, pentru că în război „avem câștigători și perdanți și cea mai mare parte a populației poate fi formată din cetățeni care pierd”.

Aceasta a mai precizat că revolta oamenilor nu poate fi catalogată drept „o isterie”, ci „un protest motivat față de câștigurile obscene ale producătorilor de energie, și nu în România”.

Deruta și dezordinea în luarea deciziilor, inerente pe timp de război, spune Dăianu

Există o derută și dezordine. Nu o întâlnim doar în România, ce se face în Europa acum: plafonare de prețuri, înghețare de prețuri în Franța, în Marea Britanie, în alte țări europene se recurge la plafonare și la taxarea profiturilor exorbitante ale producătorilor de energie.

Chiar dacă din Rusia nu se mai ia nimic, starea e extraordinar de tensionată pe piața mondială și nu poți compensa în câteva săptămâni cu livrări de gaz lichefiat din SUA, Qatar, Coreea de Sud. Transportul costă mult, gazul lichefiat e foarte scump. (…)

Plus ce am văzut în ultimele zile cu aceste ”accidente” cu lovirea unor conducte… Lucrurile se pot precipita și cetățenii suferă. Guvernele trebuie să limiteze stricăciunile, că prețul energiei poate să destabilizeze nu doar viețile celor mai nevoiași, ci și economia. Numeroase firme nu vor rezista. De asta se încearcă și în România și în alte țări…”, a continuat președintele Consiliului Fiscal.

Dăianu: Cum a fost salvat sectorul bancar, așa vor trebui salvați și furnizorii de ultimă instanță

Așa cum au salvat sectorul bancar, că reprezenta un risc sistemic și a trebuit să intervină – sistemul financiar are o funcție-cheie în ungerea sistemului economic în ansamblu – așa vor interveni statele și pentru a salva unii furnizori, furnizori de ultimă instanță.

Dacă unii furnizori ies de pe piață, va trebui ca furnizori cu potență financiară să preia sarcinile. (…) O criză de lichiditate se poate transforma într-o criză de solvență”, a mai explicat acesta.

Daniel Dăianu a mai ținut să precizeze că, în ciuda greșelilor evidente făcute de Guvern, nu ne putem aștepta la o reacție precisă pe timp de război: „În vremuri de război nu prea ai timp să optimizezi, e ușor să stai pe margine… Eu nu vreau să absolv Guvernul actual de răspundere, că unele decizii putea fi mai gândite și un dialog mai aplicat cu cei care se pricep. La război, uneori măsurile pot fi extrem de suboptime, nu cele mai bune, dar învățăm și din erori”, conform b1tv.ro.

articolul original.

Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”

2 October 2022 at 18:18
image

Fostul premier Victor Ponta a lansat o nouă serie de critici la adresa Guvernului Ciucă și a Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, reclamând că nu aude soluții și că România se confruntă cu prețuri „la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie”, transmite România TV.

Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană

Fostul prim-ministru a sugerat că Ursula von der Leyen vorbește doar despre Ucraina, dar nu propune soluții concrete pentru problemele cetățenilor europeni.

„Așa inflație, creștere a prețurilor, generația noastră nu a prins. Ce e mai grav e că ascult discursurile Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. În afară de a lupta pentru Ucraina – bravo, corect, nu aud nicio soluție. Ne spune că trebuie să închidem dușul. Treaba cu consumul de energie e o minciună sau prostie. Nu asta e problema noastră, a României și a Europei. Problema e că nu mai putem produce nimic la aceste prețuri. Cei mai bogați, Franța, Germania, au bani destui, rezistă o perioadă, dar amărâții din est nu au cu ce să mai reziste.

Hai să vedem care e problema României. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie. Avem Dunăre, ne-a făcut Ceaușescu de toate, avem cărbune, termocentrale, gaz… Nu suntem o țară stearpă, dar la noi sunt cele mai mari prețuri. Nu e vorba că nu vom avea suficiente becuri, problema e prețurile la facturi.

Dacă vreau să deschid o afacere, să fac un cuptor, cât de mare va fi factura? Astea sunt problemele noastre, nimeni nu vorbește despre ele, pentru că nu se pricep și nici nu-i interesează”, a declarat Victor Ponta, la România TV.

Victor Ponta: „Nu ne atacă nimeni pe noi, e doar o poveste ca să mai cumpărăm arme”

El a respins drept „poveste” scenariul unul eventual atac rusesc asupra României.

„Nu cred povestea asta, că o să ne atace rușii. Deocamdată iau bătaie de la ucraineni. ‘Aveți grijă că vine Putin la micul-dejun!’. Nu vine, slavă domnului! Ce facem, că mie mi se par facturile aproape imposibile. Eu am un venit mare. Aud că o să crească pensiile cu 11%, dar nu vă supărați, au crescut facturile cu 120%.

Nu ne atacă nimeni pe noi, e doar o poveste ca să mai cumpărăm arme. Nu se poate! Suntem în NATO, avem bază aici. Nu ne atacă nici gepizii, nici avarii, nimeni!”, a mai spus Victor Ponta.

articolul original.

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Dacă Simion vine cu 30.000 – 40.000 de oameni în Piața Victoriei, marile partide vor avea o problemă reală. Este foarte important acest test la care George Simion își supune partidul’

2 October 2022 at 12:15
image

„Lipsa de autorizație pentru proteste în România nu mai este o problemă. Știm asta de la protestul din 2018, acela cu acea zisă Diasporă care era să intre în clădirea guvernului. Atunci n-a fost nici o problemă, nu și l-a mai asumat nimeni. Am mai văzut și alte proteste neautorizate, unde personalități de cel mai înalt rang în statul român au participat în geacă roșie la protest. Deci faptul că nu este autorizat nu încurcă pe nimeni. A doua chestiune: este prima dată când domnul Simion încearcă puterile AUR în București.

Dacă la un protest care se bazează pe o chestiune reală, prețul aberant al facturilor la energie electrică și gaze, reușește să umple Piața Victoriei, atunci celelalte partide politice trebuie să fie foarte atente la noul partid intrat în Parlament acum doi ani. Dacă protestul rămâne la nivel de câteva sute sau câteva mii de oameni, înseamnă că nu are impact în capitala României. Poate o avea impact prin restul țării, dar nu în București. Este foarte important acest test la care George Simion își supune partidul,” a spus Bogdan Chirieac la Antena 3.

Chirieac: În Europa au fost proteste cu sute de mii de manifestanți pe exact aceeași temă

Întrebat ce se va întâmpla în continuare, în condițiile în care acest protest va strânge mulți oameni, Chirieac este de părere că în afara validării pe care Simion ar putea să o aibă în privința alegerilor viitoare, nu se va schimba nimic în mod concret: nici cuantumul facturilor la energie nu se modifica, nici mișcări în Guvern nu vor exista, însă partidele politice tradiționale ar trebui să-și pună niște semne de întrebare. 

„După acest protest nu va urma nimic. Să nu vă gândiți că de mâine cade prețul la curent și gaze. Nu se va întâmpla asta, de fapt, nici nu acesta este scopul protestului. Nici Guvernul n-o să cadă pentru că are o majoritate confortabilă, de 70% în Parlament. Nu se pune problema de așa ceva. Este un gest politic care vine după alegerile din Italia, prin care George Simion încearcă puterea partidului său la București, ca să vadă câtă forță are în realitate. Câteva mii de oamenii nu sunt foarte mulți, dar dacă domnul Simion vine cu 30 000 – 40 000 de oameni în Piața Victoriei, marile partide vor avea o problemă reală, cumplită, la alegerile de peste doi ani și ar trebui să fie și un semnal pentru ele: dacă nu schimbă politica actuală, România nu va fi deloc bine.

Este important si probabil că domnul Simion se bazează pe ceva, poate pe sondaje, pe stare de spirit, pe consilieri, pentru a face acest test acum. De altfel, în toată lumea civilizată, în Europa, am avut mitinguri cu sute de mii de oameni, exact pe această temă, prețul la curent și la gaze. În România, știți bine, nu s-a ieșit la protest decât că nu era Dragnea la pușcărie. Astăzi, când vorbim nu are nimeni nici o problemă cu facturile, cu energia, cu inflația, cu 10 lei litrul de benzină, atât cât a fost în vară. Nimeni nu a arătat că suferă, cel puțin în București,” a mai spus Chirieac, conform dcnews.ro

articolul original.

Ludwig Guttmann, fondatorul Jocurilor Paralimpice

2 October 2022 at 12:00
image

Din 1960, odată la patru ani, au loc competițiile pentru persoanele cu handicap, cunoscute sub numele de Jocuri Paralimpice. Acestea reprezintă echivalentul Jocurilor Olimpice, diferența fiind că sunt organizate, așa cum am spus, pentru sportivii cu dizabilități fizice și mintale.

Având ca motto „Spirit în mișcare”, și reprezentând voința puternică a fiecărui sportiv, Jocurile Paralimpice sunt o mare inspirație pentru întreaga lume (persoane cu sau fără dizabilități), dând o definiție nouă voinței nelimitate.

Participanții paralimpici au dat mereu dovadă de o ambiție ieșită din comun și au demonstrat că pot depăși limite pe care unii le credeau de nedepășit și că își pot îndeplini visuri pe care unii le vedeau de nerealizat.

Ce sunt Jocurile Paralimpice?

În prezent, sunt 28 de sporturi paralimpice acreditate de Comitetul Paralimpic Internațional (22 de vară și șase de iarnă, cele mai noi sporturi, debutante în cadrul Jocurilor de la Tokyo, 2020, fiind badmintonul și taekwando).

La Paralimpice pot participa sportivi cu deficiențe vizuale și auditive, persoanele cu infirmități motorii, cei care au suferit amputații, persoanele cu handicap mintal și cele cu dizabilități spinale, sportivii aflați în scaune cu rotile.

Eroul Jocurilor Paralimpice

Înotătoarea americancă Trischa Zorn (58 de ani) este din istoria Jocurilor Paralimpice. A câștigat la Paralimpice 55 de medalii, dintre care 41 de aur. Zorn s-a născut cu o afecțiune genetică a ochilor care a lăsat-o fără vedere și a concurat pentru prima dată la Jocurile Paralimpice de la Arnhem (Țările de Jos), în 1980. La doar 16 ani, a câștigat șapte medalii de aur.

Debutul Jocurilor Paralimpice

Oficial, primele Jocuri Paralimpice s-au ținut în 1960, la Roma, (18-25 septembrie), organizate la șase zile după încheierea Jocurilor Olimpice. Ceremonia de deschidere a avut loc pe stadionul Acqua Acetosa și a adunat peste cinci mii de oameni. În cadrul competiției, au participat atunci mai bine de 400 de sportivi din 23 de țări.

România la Paralimpice

România a participat pentru prima data la Jocurile Paralimpice de vară în anul 1972, Heidelberg (Germania), fiind reprezentată de jucătorul de tenis de masă Alex Peer. De atunci și până în 1996, țara noastră nu a mai trimis niciun sportiv pentru a se alătura competiției paralimpicilor. Cea mai numeroasă delegație a României a fost la ediția din 2016, organizată la Rio de Janeiro, participând cu acea ocazie 11 sportivi români.

Pionierul Paralimpicelor

este neurochirurgul evreu de origine germano-britanică, Ludwig Guttmann (3 Iulie 1899, Polonia – 18 Martie 1980, Marea Britanie).

Pe 29 iulie 1948, ziua care a marcat ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, dr. Guttmann a organizat prima competiție pentru sportivii aflați în scaune cu rotile, competiție pe care a intitulat-o „Jocurile Stoke Mandeville”, aceasta fiind piatra din temelia a ceea ce urma să se transforme în Jocurile Paralimpice. Așadar, el este pionierul competițiilor internaționale care reunește sportivi cu dizabilități, demonstrând că aceștia pot fi la fel de competitivi și de ambițioși precum sportivii care nu suferă de astfel de probleme de sănătate.

Nu avea voie să trateze evreii

În1924, Ludwig Guttmann a obținut o diplomă medicală la Universitatea din Freiburg, devenind în Germania un foarte apreciat și faimos neurochirurg. Cariera lui, însă, a avut de suferit din cauza unor legi antisemite severe care îi interziceau să trateze evreii. Astfel, odată cu expansiunea naziștilor, Guttmann, împreună cu soția lui și cei doi copii, părăsește Germania, în 1939, și se mută la Londra, cinci ani mai târziu devenind șeful Centrului Național pentru Leziuni ale coloanei vertebrale în cadrul spitalului Stoke Mandeville din Aylesbury.

Sportul, cheia recuperării

Dar Guttmann a fost total nemulțumit de ceea ce a găsit în spitalul londonez și văzând cum erau aduși pacienții – în sicrie, într-o stare deplorabilă, a interzis imediat această practică, cerând ca aceștia să fie transportați pe tărgi, înveliți în cearceafuri albe și tratați cu mai multă compasiune.

Așadar, odată cu venirea lui Guttmann la Stoke Mandeville, au avut loc transformări majore în ceea ce privește administrarea spitalului și modul de îngrijire al bolnavilor. Angajase chiar și un antrenor de educație fizică al armatei care efectua vizite regulate în saloanele pacienților pentru a le arunca mingii, cerându-le, de asemenea, să facă mișcare și să ridice greutăți. Astfel, îi determina pe bolnavi să se antreneze și, în același timp, le schimba starea de spirit. Mișcarea fizică era, așadar, o formă dovedită de reabilitare, integrare și motivație.

Acest sistem a funcționat foarte bine și, în doar câteva luni, spitalul a devenit locul miracolelor, a speranței și a determinării.

Concurs de tir pentru pacienții în scaunele cu rotile

De aici și până la organizarea unei competiții pentru persoanele aflate în scaun cu rotile nu a fost decât un pas. Astfel, pe 29 Iulie 1948, un concurs de tir cu arcul pentru 16 dintre pacienții săi care aveau dizabilități. Acest eveniment a coincis cu deschiderea Jocurilor Olimpice de Vară de la Londra. Competiția s-a ținut și în anul următor, de data aceasta, cu mai mulți sportivi și mai multe probe. Astfel au luat naștere Jocurile Stoke Mandeville.

Dedicându-și viața pentru a ajuta pacienții etichetați „incurabili”, Ludwig Guttmann a luptat pentru drepturile paraplegicilor de a trăi o viață aproape normală sau măcar decentă. Convingerea lui Guttmann conform căreia mișcarea este cheia vindecării a fost fermă și demonstrată.

Titluri și distincții

Ludwing Guttmann este fondatorul Societății Internaționale Medicale de Paraplegie înființată în 1961 (denumită mai târziu Societatea Internațională a Măduvei Spinării) și al Asociației Sportive Britanice pentru persoanele cu Dizabilități, fiind președintele acesteia din anul 1968 și până în 1979.

Pentru aportul pe care l-a adus în medicină și pentru remarcabilul pas pe care l-a făcut în ceea ce avea să devină Jocurile Paralimpice, Ludwing Guttmann a primit nenumărate distincții, printre care cea mai de seamă fiind titulatura de Cavaler al Regatului Unit, conferită de regina Angliei.

Guttman a fost o personalitate remarcabilă. Era amuzant, era un om foarte bun, plin de compasiune, inventiv, omniprezent, neobosit, carismatic, mereu atent la nevoile pacienților și mereu gata să intre în conflict cu reprezentanții spitalului pentru binele celor pe care-i avea în grijă.

Pe 3 iulie 2021, Google, în memoria lui Guttmann, a marcat printr-o grafică animată special dedicată lui, 122 de ani de la nașterea neurochirurgului, a celui care prin determinarea și devotamentul său a reușit să aducă speranță de viață celor suferinzi, a celui care prin acest vis olimpic a reușit, totodată, combaterea unor prejudecăți și extinderea cunoștințelor.

Bibliografie:

https://www.britannica.com/biography/Ludwig-Guttmann

https://www.bbc.co.uk/programmes/profiles/3NVTMSLr2ZT9XSFQzYYbcwf/ludwig-guttman-and-the-first-paralympic-games

articolul original.

Analiză FT: o iarnă rece și secetoasă pentru Europa se adaugă la teama pentru criza energetică

2 October 2022 at 10:55
By: M.Ex.

Iarna aceasta ar putea fi una mai rece pentru Europa, după cum informează The European Weather Forecasting Agency, lunile noiembrie și decembrie aruncând o perspectivă sumbră asupra întregului continent. Pe lângă temperaturile scăzute, se anunță mai puține ploi, dar și mai puțin vânt, lucru ce va afecta serios producția de energie regenerabilă.
Drept consecință, vor apărea alte probleme legate de creșterea costurilor energetice, care suferă deja din cauza încercării de reducere a dependenței de gazele rusești. UE a promis că va renunța la importurile din Rusia până în anul 2027.

“Dacă ne vom confrunta cu o vreme mai severă, atunci va fi destul de costisitor din punct de vedere energetic, deoarece nu este vorba doar despre faptul că va fi puțin mai rece, dar vom avea și mai puțin vânt pentru energia eoliană, și mai puține precipitații pentru energia hidroelectrică”, a declarat Florence Rabier, directorul general al Centrului European pentru Prognoze Meteorologice pe Termen Mediu pentru Financial Times.

Rabier a mai declarat că uraganele din Atlantic ar putea provoca o vreme mai umedă și cu puțin mai mult vânt, dar temperaturile reci dinspre finalul anului vor fi prielnice fenomenului climatic La Niña, care se manifestă prin răcirea suprafeței Oceanului Pacific, influențând viteza vântului și cantitatea de ploaie în diferite regiuni.

Europa se afla deja într-o stare vulnerabilă în urma celei mai călduroase veri înregistrate, cu o temperatură cu +1,7 grade Celsius mai mare decât media dintre anii 1991 și 2000. Prin urmare, ponderea energiei eoliene și hidroenergetice în producția de energie electrică din Europa a scăzut în această vară.

Vremea în Europa este de obicei dificil de prezis, deoarece condițiile sunt dictate de mai mulți factori, precum curenții din stratosfera tropicală și presiunea de suprafață peste Atlantic. În plus, se adaugă și evenimente meteorologice extreme din ce în ce mai frecvente, provocate de încălzirea globală, cum ar fi ciclonii tropicali și valurile de caniculă.

Claude Turmes, ministrul luxemburghez al Energiei, a declarat vineri că miniștrii fac apel la ENTSO-E, rețeaua operatorilor de rețea electrică a UE, să-și prezinte actualizările cu privire la riscurile la adresa securității aprovizionării cu energie electrică de iarnă în octombrie, cu o lună mai devreme decât de obicei.

articolul original.

Recensământul din Serbia și cetățenii de naționalitate Română

2 October 2022 at 09:01

RECENSĂMÂNT 2022

Dragi români, cetățeni ai Republicii Serbia, începând de azi, 1 octombrie 2022, până la finalul lunii, 31 octombrie, se va derula recensământul. Acest demers de cercetare organizat de autoritățile sârbe este extrem de important pentru comunitatea de români, rezidenți în întreaga Serbie (Voivodina, Serbia de est, Craina Timocului, Belgrad).

Răspundeți la toate întrebările din chestionar, dar mai cu seama la întrebările 12 și 13:

12) Apartenența națională: român/româncă;

13) Limba maternă: limba română (chiar dacă vă simțiți vlahi, timoceni, rumuni, bănățeni, români).

Recensamant Serbia 2022

Va încurajăm să îi sprijiniți cu sfaturi pe toți cunoscuții și să promovați îndemnul acesta de a vă declara apartenența etnică în toate localitățile din Serbia unde se vorbește și se simte românește.

Participați la recensământ, în acest mod veți cinsti memoria străbună și veți da o mână de ajutor generațiilor viitoare!

Formular recensământ: https://popis2022.stat.gov.rs/media/30984/p1-rumunski.pdf

Mesajul ambasadorului României în Republica Serbia: https://youtu.be/Hut5p3mBf9E

articolul original.
❌