ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Mirage 2000 pe cerul Ucrainei

1 February 2023 at 04:00

mirage 2000 in ucraina

Francezii au anuntat in mod oficial ca iau in considerare trimiterea de aparate Mirage 2000 (probabil 2000-5) din stocurile proprii catre Kiev. Declaratia a fost facuta de Thomas Gassilloud care nu este un oarecare in angrenajul politic de la Paris, detinand functia de presedinte al Comisiei pentru Aparare din parlamentul francez.

Domnia-sa nu a precizat numarul sau modelul, dar stim deja ca Rafale nu poate intra in discutie datorita faptului ca numarul acestor aparate in Fortele Aeriene Franceze este deja prea mic, insuficient pentru pregatirea la standard NATO a pilotilor, dupa ce Franta a vandut 24 de unitati catre Croatia si Grecia.

Ramane asadar Mirage 2000, probabil varianta 5, un aparat cu adevarat multirol, putand angaja si urmari simultan tinte aeriene sau la sol, datorita noului sau radar Thomson-CSF RDY. Evident ca poate folosi si rachete anti-nava Exocet.

Ca principala arma aer-aer Mirage 2000-5 are racheta MICA, care desi are o raza pe undeva spre 50-60 de km, este o arma de care oricine trebuie sa tina seama.

Pe hartie, Mirage-ul ar fi inferior avioanelor rusesti Su-30/35S macar pentru ca acestea din urma au rachete aer-aer cu raza lunga, ghidate radar, dar asa cum am mai scris pe site, rusii au mari probleme cu legatura de date dintre radar si racheta si de la o anumita distanta incolo (sau in conditii de bruiaj puternic) racheta se duce in drumul ei, pierzand legatura cu radarul avionului.

Astfel incat, desi pe hartie Mirage 2000 ar fi inferior, in realitate s-ar putea sa fie o surpriza cu totul neplacuta pentru avioanele si elicopterele rusesti. S-a vazut deja in Ucraina ca rusii stau slab la capitolul calitate, de precizie nici nu poate fi vorba, asadar o paine de mancat pentru “batranul” Mirage 2000-5.

Pe de alta parte si Danemarca ar fi de acord sa livreze Ucrainei un anumit numar de F-16A/B, oricum aflate in procedura de retragere, iar alte natiuni membre NATO, daca Washington-ul isi da acordul, ar putea si ele sa furnizeze aparate F-16 A/B. Olanda si ea ar putea sa ofere ceva F-16A/B.

Si apropos de avioane, surse franceze sustin ca Mirage 2000 ar putea fi operat cu un numar de zece mecanici per avion, ceea ce ar fi lucru mare.

Daca ucrainenii vor primi si un numar relativ decent de avioane, daca le vor putea opera in conditii bune, ei bine atunci lucrurile chiar se vor schimba pe frontul din estul Ucrainei, pentru ca daca Kiev-ul isi recastiga superioritatea aeriana, razboiul s-a cam terminat.

Va fi foarte interesant de vazut si cum se descurca sistemul antiaerian rusesc cu avioane NATO de generatie mai veche, cum va reactiona S-400 in fata F-16A/B si de aici vom putea sa tragem anumite concluzii.

Daca in 1941 binomul tancuri aviatie (panzer / Stuka) a facut prapad printre bolsevici, astazi vine randul Leopard 2 / F-16 / Mirage 2000.

GeorgeGMT

articolul original.

Piperea duce lupta la alt nivel

1 February 2023 at 06:05
By: (I.R.)

Avocatul Gheorghe Piperea a mers în Parlamentul European, la comisia unde se dezbate impactul negativ asupra drepturilor și libertăților fundamentale al politicii UE în pandemie.

Legat de acest subiect, avocatul a arătat, pe pagina sa de Facebook:

Că tot sunt la Bruxelles și mă pregătesc de conferința dedicată conflictului dintre constituțiile naționale și dreptul UE, mă gândeam că, atunci când :
(i) guvernului tău îi e frică de tine, iar tu
(ii) știi totul despre guvernul tău,
atunci e democrație.
Însă atunci când ți-e frică de guvernul “tău” și nu știi nimic despre cei din guvernul “tău” și absolut nimic din ce fac ei, atunci de tiranie.
În cartierul UE din acest oraș sunt peste 50 de mii de birocrați fără fețe, fără nume și fără numere, dar care impun tot ce se întâmplă în politică, justiție și administrație, inclusiv la nivelul națiunilor mici, periferice. Sunt anonimi, sunt insistenți și “proactivi” ca termitele, sunt ne-aleși de nimeni (dar impuși acolo prin proceduri conduse și implementate de ong-uri globaliste, pe care nu le știe și nu le vrea nimeni), sunt i-responsabili, dar irepresibili.
Gândiți-vă la doar două exemple: contractele secrete cu big pharma și finanțarea conflictului armat de la granița noastră.
Parlamentul european e pur decorativ, iar CJUE face rar jocul independenței și al imparțialității față de Comisia Europeană. Acest supra-stat al birocraților face ce vrea, la adăpost de critici și răspundere, la fel ca pe vremea “centralismului democratic” sovietic.
Ca să poată păstra șansa supraviețuirii, UE trebuie refăcută din 2024. Un bun început ar fi dreptul de inițiativă legislativă acordat parlamentarilor și moțiunea de cenzură.
Un bun parcurs ar fi revenirea la punctele (i) și (ii) de mai sus.
articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Oportunități și provocări în cooperarea transfrontalieră România-Republica Moldova

31 January 2023 at 16:25

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a participat la evenimentul „Oportunități și provocări în cooperarea transfrontalieră România-Republica Moldova”, organizat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, în parteneriat cu Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor din Republica Moldova și Consiliul Județean Vaslui.

Reuniunea s-a bucurat de prezența a peste 250 de persoane, printre care s-au numărat o serie de președinți și vicepreședinți de consiliii raioanele, alături de primari și viceprimari de comune și orașe din Moldova.

Aceștia au declarat că sunt onorați de invitație, majoritatea precizând că au acceptat participarea pentru a învăța din experiența autorităților din România în privința implementării proiectelor cu fonduri europene.

„Evident sunt impresionat de numărul mare de participanți, fiindcă mă gândesc că substratul acestei prezențe este de fapt interesul pe care îl manifestă toți cei prezenți pentru lucrurile care sunt discutate aici. Avem o tradiție în ceea ce privește multe dintre subiectele trecute în agenda evenimentului. Este tradiția cooperării româno-moldovenești, care pe diverse direcții a fost cultivată ani de-a rândul nu numai de către asociația noastră, cât și de către unitățile administrativ-teritoriale, la nivel de guvern și la nivelul ong-urilor. A fost cultivată această relație pentru că într-o măsură mai mică sau mai mare a dat rezultate importante”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

El a mai avut o întâlnire separată cu președinții și vicepreședinții de consilii raionale, în vederea găsirii unor soluții comune în implementarea cu succes a altor proiecte transfrontaliere și de atragere a noi surse financiare prin programe europene, în vederea dezvoltării comunităților de pe ambele maluri ale Prutului.

articolul original.

CEDO, de acord cu Franța în privința genului „neutru”

31 January 2023 at 13:02
image

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat marţi, 31 ianuarie, dreptate Franţei în refuzul său de a face să figureze menţiunea „sex neutru“ cu privire la starea civilă a unei persoane intersexuale, transmite Agerpres.

Reclamantul, un septuagenar care locuieşte în Strasbourg (nord-estul Franţei) şi este părintele unui copil adoptat, luptă de mai mulţi ani pentru ca menţiunea „sex neutru” sau „intersex” să înlocuiască menţiunea „sex masculin” pe actul său de identitate.

Născut în 1951 „fără penis sau vagin”, lipsit de „gonade”, „testicule sau ovare”, reclamantul explica în 2017 pentru AFP că pur şi simplu vrea „să fie recunoscut” ceea ce era „de la naştere“.

Plângerea sa a fost acceptată în august 2015 de un tribunal pentru probleme familiale din Tours (vestul Franţei), oraşul său natal. Însă o curte de apel a respins plângerea în martie 2016, temându-se să „recunoască, sub acoperirea unei simple rectificări a stării civile, existenţa unei alte categorii sexuale”.

Curtea de casaţie, cea mai înaltă jurisdicţie a ordinii judiciare franceze, respinsese cererea în anul următor.

În decizia sa publicată marţi, CEDO „recunoaşte că discordanţa între identitatea biologică a reclamantului şi identitatea sa juridică este de natură să îi provoace suferinţă şi anxietate”, dar relevă că „a da dreptate cererii sale” ar avea drept consecinţă pentru Franţa obligaţia de a-şi „modifica în acest sens dreptul său intern”.

„Este vorba despre o chestiune ce reprezintă o alegere a societăţii”, subliniază CEDO, care lasă Franţei să determine în ce ritm şi până la ce punct este convenabil să răspundă cererilor persoanelor intersexuale.

Mai multe ţări, printre care Australia, Noua Zeelandă, India sau Nepal, au recunoscut un al treilea sex sau gen, încă numit sex neutru sau intersex. 

articolul original.

Comisia Europeană a aprobat măsura adoptată de România- Va fi înființată Banca Română de Investiţii şi Dezvoltare

31 January 2023 at 15:00
image

„Măsura, în valoare de 1,6 miliarde euro, pe care am aprobat-o astăzi va permite crearea Băncii Române de Investiţii şi Dezvoltare, ceea ce va stimula investiţiile în ţară şi, în cele din urmă, va sprijini creşterea economică. Banca va asigura accesul la finanţare, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii care întâmpină dificultăţi în obţinerea unui nivel suficient de sprijin de pe piaţă. Astfel, se va consolida competitivitatea şi sustenabilitatea întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în UE, asigurându-se, în acelaşi timp, faptul că concurenţa nu este denaturată în mod nejustificat”, spune Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

România a notificat Comisiei planurile sale de înfiinţare a unei bănci naţionale de dezvoltare cu un capital iniţial de până la 1,6 miliarde euro (7,9 miliarde lei). Banca va fi înfiinţată ca entitate deţinută integral de stat, cu Ministerul Finanţelor drept acţionar; aceasta îşi va desfăşura activitatea sub supravegherea Băncii Naţionale a României.

Ajutorul se acordă sub forma: (i) unei injecţii de capital de până la 608 milioane euro, din care se estimează că 10 milioane euro vor fi primite în 2024 în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, (ii) unui grant în valoare de 1,4 milioane euro şi (iii) unor garanţii de stat în valoare de 992 de milioane euro.

Banca va avea sarcina de a remedia disfuncţionalităţile pieţei şi de a sprijini dezvoltarea economică şi oportunităţile de investiţii. Aceasta va interveni pentru a asigura accesul la finanţare în domeniile în care nu există suficientă disponibilitate pe piaţă, axându-se pe furnizarea de finanţare întreprinderilor mici şi mijlocii, inclusiv microîntreprinderilor şi start-up-urilor. Banca poate sprijini, de asemenea, proiecte de infrastructură care vizează îmbunătăţirea productivităţii în economia României, întrucât aceste proiecte necesită, de regulă, o finanţare pe termen lung care este dificil de asigurat pe piaţă.

Banca poate, de asemenea, să recurgă la finanţarea furnizată în cadrul instrumentelor financiare ale UE, cum ar fi programul InvestEU, canalizând finanţarea respectivă către întreprinderile şi proiectele eligibile. Astfel, banca va sprijini investiţiile de importanţă strategică pentru Uniunea Europeană.

Comisia a evaluat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care permite ca ajutoarele de stat să faciliteze dezvoltarea anumitor activităţi economice sau a anumitor regiuni economice.

Comisia a constatat că:

  • măsura facilitează dezvoltarea anumitor activităţi economice într-o varietate de sectoare care se confruntă cu dificultăţi în obţinerea unui nivel suficient de finanţare de pe piaţă;
  • măsura este necesară şi adecvată pentru a îmbunătăţi accesul la finanţare pentru întreprinderile care întâmpină dificultăţi în obţinerea unui nivel suficient de finanţare de pe piaţă. Măsura este, de asemenea, proporţională, deoarece activităţile desfăşurate de bancă vor viza efectiv disfuncţionalităţile pieţei, iar cuantumul finanţării primite este proporţional cu atingerea obiectivelor vizate;
  • măsura dispune de suficiente garanţii pentru a evita efectele negative nejustificate asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale în UE. În special, activităţile de finanţare ale băncii vor face obiectul unor măsuri menite să garanteze că investitorii privaţi nu sunt excluşi, în cazul în care aceştia sunt dispuşi să ofere finanţare întreprinderilor. Mai mult, dat fiind că sfera disfuncţionalităţilor pieţei poate evolua, Comisia a aprobat activităţile băncii pentru o perioadă determinată, şi anume până la sfârşitul anului 2029. Orice prelungire suplimentară va trebui să fie notificată Comisiei în vederea aprobării.

Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Normele UE privind ajutoarele de stat permit statelor membre să acorde ajutoare băncilor naţionale de promovare în cazul în care acestea furnizează finanţare în domenii în care disfuncţionalităţile pieţei determină o ofertă slabă de finanţare din partea operatorilor privaţi sau în domenii în care piaţa privată nu ar furniza o astfel de finanţare pe cont propriu.

Pentru mai multe detalii, a se vedea Comunicarea Comisiei din iulie 2015 privind rolul băncilor naţionale de promovare în sprijinirea Planului de investiţii pentru Europa.

Toate investiţiile şi reformele care implică ajutoare de stat, inclusiv cele incluse în planurile naţionale de rezilienţă şi redresare prezentate în contextul MRR, trebuie notificate Comisiei spre aprobare prealabilă, cu excepţia cazului în care acestea fac obiectul uneia dintre normele de exceptare pe categorii a ajutoarelor de stat.

Comisia evaluează cu prioritate măsurile care fac parte din planurile naţionale de redresare prezentate în contextul MRR şi a oferit orientări şi sprijin statelor membre în etapele pregătitoare ale planurilor naţionale, pentru a facilita implementarea rapidă a MRR. În acelaşi timp, Comisia se asigură, în decizia sa, că normele aplicabile privind ajutoarele de stat sunt respectate, pentru a menţine condiţiile de concurenţă echitabile pe piaţa unică şi pentru a se asigura că fondurile MRR sunt utilizate într-un mod menit să reducă la minimum denaturările concurenţei şi să nu excludă investiţiile private.

Versiunea neconfidenţială a deciziei de astăzi (cu numărul de caz SA.104762) va fi disponibilă în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul web al Comisiei privind concurenţa, de îndată ce vor fi fost soluţionate eventualele probleme legate de confidenţialitate.

articolul original.

Cercetătorii au identificat neuronii care pot „mirosi” pericolul

31 January 2023 at 12:00
image

Conștienți sau nu, atunci când intrăm într-un spațiu nou, ne folosim simțul mirosului pentru a evalua dacă suntem în siguranță sau ne aflăm în pericol. De fapt, pentru o mare parte din regnul animal, această abilitate este necesară pentru supraviețuire și reproducere.

Cercetătorii de la Del Monte Institute for Neuroscience de la Universitatea din Rochester descoperă noi indicii despre modul în care sistemul senzorial olfactiv ajută la evaluarea amenințărilor și care „învață” dacă un miros reprezintă o amenințare.

„Încercăm să înțelegem modul în care animalele interacționează cu mirosul și cum le influențează acesta comportamentul în contexte sociale și non-sociale amenințătoare”, a declarat Julian Meeks, doctor în științe, cercetător principal al Laboratorului de Chemosensibilitate și Învățare Socială. „Cercetările noastre recente ne oferă instrumente valoroase pe care să le folosim în activitatea noastră viitoare și leagă seturi specifice de neuroni din sistemul nostru olfactiv de memoria mirosurilor amenințătoare.”

Modul în care creierul răspunde la o amenințare socială poate fi ghidat de miros. La șoareci, cercetătorii au identificat un set specific de neuroni din sistemul olfactiv accesoriu care pot învăța mirosul unui alt șoarece care reprezintă o potențială amenințare.

Aceste descoperiri sunt descrise într-un articol publicat recent în The Journal of Neuroscience.

Mirosul, o abilitate necesară pentru supraviețuire și reproducere

„Știam că agresivitatea teritorială crește la un șoarece mascul rezident atunci când acesta este prezentat în mod repetat aceluiași mascul”, a declarat Kelsey Zuk, PhD, care a fost primul autor al acestei cercetări. ,,Cercetările anterioare au arătat că acest comportament este ghidat de mirosurile sociale – cercetarea noastră duce ceea ce știm cu un pas mai departe. Ea identifică unde în sistemul olfactiv se întâmplă acest lucru. Acum știm că plasticitatea are loc între neuroni, iar agresiunea dintre șoarecii masculi poate fi determinată de memoria formată de miros.”

Cercetătorii „inhibitori” (celule nervoase care acționează reducându-și la tăcere partenerii sinaptici) dintr-o zonă a creierului responsabilă de interpretarea mirosurilor sociale devin foarte activi și își schimbă funcția atunci când masculii se întâlnesc în mod repetat și își sporesc agresivitatea teritorială.

Prin întreruperea neuronilor asociați cu neuroplasticitatea-învățare – în bulbul olfactiv accesoriu, cercetătorii au arătat că agresivitatea teritorială a scăzut, făcând legătura între modificările funcției celulare în circuitul de detectare a feromonilor din creier și schimbările în răspunsurile comportamentale la amenințările sociale.

„A abolit agresivitatea în rampă manifestată de obicei”, a spus Zuk. „Aceasta indică faptul că această populație de neuroni inhibitori senzoriali timpurii joacă un rol critic în reglarea răspunsului comportamental la mirosurile sociale.”

Mirosul inedit al unei amenințări, detectat de neuroni

Evaluarea amenințării vine și atunci când un animal navighează . De exemplu, mirosul unui prădător pe care nu l-a întâlnit niciodată. Cercetătorii din cadrul Laboratorului de Chemosensibilitate și Învățare Socială au descoperit că un miros nou de prădător, adică mirosul unui șarpe pentru un șoarece, a determinat animalul să se angajeze într-un comportament de evaluare a amenințării.

„Acest lucru oferă indicii cu privire la modul în care mirosurile chimice emise de prădători stimulează evaluarea amenințării în creier”, a declarat Jinxin Wang, PhD, primul autor al unui articol publicat în eNeuro. „Identificarea schimbărilor în modelele de comportament al animalelor ne ajută să înțelegem mai bine modul în care mirosurile amenințătoare sunt procesate în creier.”

Cercetătorii au folosit urmărirea video pentru a observa mișcarea și postura șoarecilor care explorau medii familiare cu diferite mirosuri – cum ar fi alți șoareci și șerpi. Wang și colegii săi au dezvoltat o abordare hibridă de învățare automată care i-a ajutat să descopere că șoarecii răspund la mirosuri noi de prădător în moduri unice și care se disting de modul în care șoarecii au reacționat la mirosuri care nu sunt de prădător. Aceste comportamente nu erau nici de frică, nici de siguranță, ci mai degrabă o stare de evaluare, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Locuri de muncă vacante la nivel național și în rețeaua EURES

31 January 2023 at 10:58
image

39.741 locuri de muncă vacante la nivel naţional si 961 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European sunt declarate pentru aceasta săptămână
Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, sunt disponibile 126 locuri de muncă.

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor(34), operator la prelucrarea cauciucului(27), confecţioner asamblator/tehnician textile(12), tapiţer(10), electrician(9), mecanic utilaj(5), sudor(5), lucrător comercial/vânzător(2) şi ingineri(2).
Din cele 126 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenția pentru ocuparea forței de muncă, 2 sunt pentru persoane cu studii superioare(inginer instalaţii), 124 sunt pentru persoane cu studii medii (operator la prelucrarea cauciucului, electrician, mecanic utilaj, confecţioner, muncitor necalificat, etc).
Precizăm faptul că baza de date este dinamică, actualizându-se în timp real în funcţie de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum şi de numărul repartiţiilor emise în vederea ocupării.

Oferta locurilor de muncă vacante la nivel național poate fi accesată pe site-ul www.anofm.ro în secțiunea Locuri de Muncă Vacante.

961 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European
Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 961 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

Irlanda – 907 locuri de muncă pentru: măcelar; asistent vânzări; ajutor bucătar (asistent delicatese); asistent manager (asistent general);
Finlanda – 40 locuri de muncă pentru: muncitor necalificat – culegător de căpșuni;
Norvegia – 12 locuri de muncă pentru: tractorist; muncitor forestier; montator calificat bucătărie și amenajări interioare; dulgher;
Germania – două locuri de muncă pentru: electrician; tehnician electronist pentru energia şi tehnologia clădirilor.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES.
Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro.

articolul original.

Renovarea cabinetelor prin fonduri PNRR: Prea puțini medici de familie au aplicat pentru finanțare. Sunt peste 880 de milioane de lei disponibili

31 January 2023 at 12:32

Renovarea cabinetelor prin fonduri PNRR: Prea puțini medici de familie au aplicat pentru finanțare. Sunt peste 880 de milioane de lei disponibili

Deși au posibilitatea să-și renoveze și să-si doteze cabinetele cu aparatură modernă cu fonduri europene, prea puțini medici de familie au depus proiecte pentru a primi finanțare.

În acelasi timp, mulți dintre doctori sunt aproape de pensionare, iar cei tineri nu își doresc să urmeze această specialitate.

Medicul Gheorghe Alexadrescu vrea să-și renoveze cabinetul și să cumpere aparatură medicală nouă. Împreună cu patru colegi, care au cabinete în aceeași clădire, a cerut finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Dr. Gheorghe Alexandrescu, medic de familie: „Sunt necesare pentru că nu s-au făcut de multă vreme”.

3.000 de doctori de familie ar putea să ceară bani din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Sunt peste 880 de milioane de lei disponibili. Însă din cei peste 9.700 – câți sunt în România – doar 2.187 au scris proiecte. Ministerul a prelungit termenul de depunere a dosarelor până la atingerea țintei, spun cei de la Minsiterul Sănătății.

Dr. Sandra Alexiu, medic de familie: „Nu a existat foarte mult interes pentru acces în PNRR, în primul rând pentru că a fost comunicare deficitară pe acest proiect. Trebuie să combatem miturile cu privire la dificultatea acestor dosare. Au început să fie din nou oameni care să fie interesați, dar procentul lor este foarte mic”.

328 de comune sunt fără doctor de familie, pentru că absolvenții de medicină evită această specializare.

Prof. dr. Cătălina Poiană, președinte CMB: „E nevoie de măsuri concrete și politici publice și o debirocratizare a activității”.

Pentru a-i atrage pe tineri spre medicina de familie, specialiștii se gândesc să le ofere stimulente celor care fac practică în cabinetele din mediul rural.

articolul original.

Europa, în pragul unei catastrofe hidrologice, avertizează oamenii de știință

31 January 2023 at 11:35
image

Europa e în pragul unei catastrofe hidrologice pentru că rezervele de apă subterană se epuizează, avertizează oamenii de știință. Efectele secetei prelungite care afectează continentul de mai mulți ani au fost evidente vara trecută.

În lunile de vară din 2018 și 2019, în Europa Centrală a existat o penurie severă de apă.

De atunci, nivelul apelor subterane a rămas scăzut, scrie cotidianul britanic The Independent, care citează un studiu publicat în revista Geophysical Research Letters.

Pentru a aduna datele, cercetătorii au folosit gravimetria prin satelit pentru a observa resursele de apă subterană din lume și pentru a documenta schimbările observate de-a lungul mai multor ani.

Albiile uscate ale râurilor și dispariția lentă a apelor stătătoare au avut un impact grav atât asupra naturii, cât și asupra oamenilor.

Multe specii acvatice și-au pierdut habitatele, iar sute de mii de hectare de culturi agricole au fost distruse.

În lipsa unor cantități suficiente de apă de răcire, centralele nucleare din Franța au reușit cu greu să genereze energie electrică.

A fost afectată și producția hidrocentralelor, astfel că deficitul de energie s-a agravat pe întreg continentul.

Foto: Shutterstock

Citește și: Vârsta medie a populației României a crescut în ultimii 10 ani, arată INS, pe baza recensământului din 2022

articolul original.

Bulgarii ne dau lecții! Investesc mai mult în România decât o facem noi la ei

31 January 2023 at 11:26
image

Exporturile bulgare către România au crescut cu peste 40% în primele zece luni ale anului trecut și au depășit 4 miliarde de euro. Acest lucru a devenit clar în cadrul unei întâlniri dintre ministrul Economiei și Industriei, Nikola Stoyanov, și Ambasadorul României la Sofia, Brândușa Ioana Predescu, conform publicației 24Chasa.

„Comerțul pentru aceeași perioadă s-a ridicat la 7,247 miliarde de euro, depășind previziunile noastre inițiale de 7 miliarde de euro pentru întregul an 2021”, a subliniat ministrul Stoyanov. 

Companiile bulgare sunt deja lideri în anumite ramuri ale pieței românești și au o pondere semnificativă în asigurări și chiar în creditare în România. „Investițiile bulgare în România sunt de multe ori mai multe decât ininvestițiile românești în țara noastră, iar aceasta este o tendință pe care sper să o schimbe prin eforturi comune”, a adăugat Nikola Stoyanov.

Cea mai mare investiţie bulgară în România este Euroins, noul lider de pe piaţa de asigurări din țara noastră cu 3,1 milioane poliţe active.

Cele două țări au convenit asupra mai multor inițiative comune în 2023 pentru a promova comerțul și investițiile între cele două țări. De asemenea, este planificată organizarea unei reuniuni a grupului de lucru cu experți din cele două ministere economice în a doua jumătate a anului 2023 pentru consultări și cooperare pentru consolidarea cooperării economice bilaterale.

Bulgaria și România pot face schimb de experiență în dezvoltarea parcurilor industriale și în politicile de atragere a investițiilor, s-a comentat în cadrul întâlnirii. Excelenta Sa Brandusa Predescu și-a prezentat experiența de verificare permanentă a investițiilor străine și s-a angajat să ofere mai multe informații.

articolul original.

Curs BNR, 31 ianuarie 2023. Ce se întâmplă cu euro și dolarul la final de lună

31 January 2023 at 11:10
image

Curs BNR, 31 ianuarie 2023. Banca Națională a României a făcut publice cursurile pieței valutare pentru marți, 31 ianuarie 2023.

Astfel, potrivit BNR, euro a ajuns azi la 4,9221 lei, iar dolarul urcă la 4,5466  lei

Cursurile pietei valutare
din data de 31 ianuarie 2023

VALUTA COD RON
Dolarul australian AUD 3,1795
Leva bulgareasca BGN 2,5166
Dolarul canadian CAD 3,3781
Francul elvetian CHF 4,8998
Coroana ceha CZK 0,2066
Coroana daneza DKK 0,6617
Lira egipteana EGP 0,1504
Euro EUR 4,9221
Lira sterlina GBP 5,6028
100 Forinti maghiari HUF 1,2639
100 Yeni japonezi JPY 3,4868
Leul moldovenesc MDL 0,2408
Coroana norvegiana NOK 0,4512
Zlotul polonez PLN 1,0451
Rubla ruseasca RUB 0,0644
Coroana suedeza SEK 0,4345
Lira turceasca TRY 0,2417
Dolarul american USD 4,5466
Randul sud-african ZAR 0,2601
Realul brazilian BRL 0,8886
Renminbi-ul chinezesc CNY 0,6728
Rupia indiana INR 0,0555
100 Woni sud-coreeni KRW 0,3673
Peso-ul mexican MXN 0,2416
Dolarul neo-zeelandez NZD 2,9183
Dinarul sarbesc RSD 0,0419
Hryvna ucraineana UAH 0,1231
Dirhamul Emiratelor Arabe AED 1,2378
Bahtul thailandez THB 0,1375
Gramul de aur XAU 278,5779
DST XDR 6,1301
articolul original.

„De departe, cea mai frumoasă!”- campania românească premiată cu trofeul „Gold” la The European Excellence Awards

30 January 2023 at 10:58

MPR Agency a câștigat trofeul „Gold” la categoria Health & Pharma, la una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale – The European Excellence Awards, pentru campania „De departe, cea mai frumoasă!”, prin care a promovat importanța prevenției în lupta cu cancerul de sân.

Campania semnată de MPR Agency, partener exclusiv în Europa de Sud-Est al Global Health Marketing & Communications – cea mai mare rețea globală de agenții independente care activează în industria Sănătății – , a fost declarată câștigătoare în cadrul European Excellence Awards în urma unui proces de votare care a evaluat inovația, implementarea, strategia și impactul celor mai bune campanii de comunicare și PR ale anului, se arată într-un comunicat remis presei.

Conceptul creativ din spatele campaniei „«De departe, cea mai frumoasă» a fost, fără doar și poate, unul puternic. Mai departe, implementarea întregului proiect, discuțiile cu pacientele protagoniste în campanie, testimonialele acestora, au generat o încărcătură emoțională uriașă și mă bucur că am reușit să o transpunem atât în scris cât și în materialele video ale campaniei. Mai departe însă, adevărata victorie a fost că emoția pe care am generat-o nu s-a risipit ci s-a transformat în acțiune”, a declarat Andreea Cristea, CEO MPR Agency, citat în comunicvatul amintit.

În urma campaniei, în cadrul Medisprof Cancer Center din Cluj au crescut programările pentru efectuarea controalelor de rutină cu 148% în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani. „O victorie imensă, având în vedere că acest interval de vârstă are cea mai scăzută rată de interes în ceea ce înseamnă prevenția în sănătate”, a remarcat Andreea Cristea.

Lipsa informației, accesul îngreunat la servicii medicale sau teama determină femeile din România să amâne lipsa vizitei la medic. Ele ajung de multe ori într-un stadiu avansat al bolii, în ciuda faptului că de multe ori cancerul poate fi tratat, dacă este descoperit în stadiu incipient, se subliniază în comunicat. Tratamentul oncologic le modifică fizionomia – își pierd părul, rămân cu cicatrici, își pierd sânii – iar acest lucru le face să se simtă mai puțin feminine, mai puțin frumoase, să sufere din cauza stigmatizării celor din jur și, în final, să se izoleze.

Într-o țară în care principala cauză de deces a femeilor este cancerul de sân, creșterea interesului pentru prevenție înseamnă familii care rămân întregi, „înseamnă copii care au șansa să fie crescuți în continuare de mamele lor și înseamnă părinți care nu trebuie să își îngroape copiii. Ne-am dorit ca cei care vor lua contact cu campania «De departe, cea mai frumoasă», să fie impulsionați să acționeze. Să se intereseze care sunt analizele necesare pentru categoria lor de vârstă, pentru categoria copiilor, părinților, fraților și prietenilor. Să dea acel telefon doctorului, să facă acea programare pentru ei sau cei dragi lor. Pentru că, în final, este una dintre cele mai puternice dovezi de iubire pe care le pot arăta” a adăugat Andreea Cristea.

Campania, lansată pe 8 martie 2022, de Ziua Internațională a Femeii, aduce în prim plan șase paciente oncologice care vorbesc despre momentele dificile prin care au trecut și își arată cicatricile, într-un pictorial impresionant semnat de Mihaela Noroc, autoarea „Atlasului frumuseții”.

Toate cele șase paciente au acceptat să-și spună poveștile într-o serie de interviuri emoționante, încercând să încurajeze astfel femeile să-și facă timp pentru examenul anual de depistare a cancerului de sân și ovarian.

Mesajul lor a ajuns la peste 1.000.000 de persoane într-o lună, prin intermediul afișărilor media, a fost preluat în zeci de articole din presă și a deschis discuția și pe rețelele sociale, astfel că și alte paciente s-au simțit încurajate să-și împărtășească propriile povești și fotografii.


articolul original.

Euro a scăzut cu aproape 1,3% în acest an

30 January 2023 at 05:45
image

Leul a avut, în ultima săptămână, o evoluție apreciativă față de principalele valute. La aceasta au contribuit atât factori locali cât și externi.

Foamea” mare de lei a Trezoreriei, care s-a împrumutat miercurea trecută cu 1,3 miliarde lei pentru a acoperi cheltuielile populiste ale guvernului și datoriile mai vechi, au stimulat intrările de capitaluri străine interesate să obțină randamente cât mai mari. Pe de altă parte, companiile au vândut valută pentru a-și achita taxele și impozitele la bugetul de stat.

Pe plan extern, s-a menținut apetitul pentru risc, investitorii mizând pe încetinirea ritmului de creștere a ratei de referințe de către Rezerva Federală americană, ceea ce reduce cererea de dolari.

Cursul euro a scăzut de la 4,9198 lei, la începutul săptămânii, la minimul ultimelor trei luni de 4,8858 lei. Vineri, cursul a crescut la 4,8922 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,874 – 4,899 lei, cu închiderea la 4,898 lei. De la începutul anului, media monedei unice a pierdut circa 1,3%.

Comisia Națională de Prognoză a prezentat, joi, Prognoza de Iarnă, care anticipează pentru 2023 un curs mediu al euro de 4,94 lei. În schimb, sondajul realizat în decembrie, de CFA România, în rândul membrilor săi, și publicat tot joi, prognozează o evoluție depreciativă pentru cursul euro/leu. Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0080 lei/euro, iar pentru cel de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0636 lei/euro.

Indicii ROBOR au avut o evoluție descendentă, în ton cu menținerea lichidității din piață la un nivel optim, după ce BNR a renunțat la controlul ferm a acesteia.

Un alt factor este reprezentat de evidențierea unei tendințe de scădere a prețurilor, reflectată și de CNP care indică o inflație de 8% pentru sfârșitul anului și o medie anuală de 10,8%.

La sfârșitul săptămânii, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a coborât de la 7,25% la minimul ultimei jumătăți de an de 7,23%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 7,54%, valoare care nu a mai fost atinsă din 21 iulie 2022, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a scăzut de la 7,90 la 7,89%.

Săptămâna aceasta se vor desfășura ședințele de politică monetară ale Fed, de la care analiștii așteaptă o majorare cu 0,25% a ratei de referință, respectiv a BCE, care ar urma să aducă o creștere a dobânzii de o jumătate de punct procentual.

Aceste perspective au făcut ca euro să se aprecieze joi la 1,0929 dolari, minimul ultimelor nouă luni, pentru ca a doua zi, marcările de profit să coboare cotațiile la 1,0838 – 1,09 dolari.

Cursul monedei americane a scăzut de la 4,5132 la 4,4803 lei și a a fost stabilit vineri la  4,4928 lei.

Francul elvețian s-a menținut la paritatea cu euro iar media lui a fluctuat între 4,8787 și 4,9102 lei. În cazul lirei sterline, după o scădere a 5,5473 lei, săptămâna s-a încheiat cu un curs de 5,5612 lei.

Uncia de aur a încheiat perioada la 1.920 – 1.934 dolari, ceea ce a făcut ca prețul gramului de aur să scadă la 278,5647 lei.

Bitcoin a urcat miercuri la aproape 23.800 dolari și fluctua duminică dimineață între 22.985 și 23.563 dolari.

Ether s-a mișcat în culoarul 1.569 – 1.620 dolari.

articolul original.

Surse: Comisia Europeană ar considera că OMV nu trebuie să plătească taxa de solidaritate

31 January 2023 at 09:18
image

Comisia Europeană consideră că OMV nu trebuie să plătească taxa de solidaritate, potrivit unor surse citate de Antena3.ro.

Comisia Europeană dă câștig de cauză OMV

OMV Petrom a anunțat într-un comunicat publicat pe site-ul BVB că nu va plăti contribuția de solidaritate. Motivul invocat de companie a fost că veniturile nu depăşesc 75% din cifra de afaceri, dar şi faptul că codurile CAEN respectă activitățile prevăzute în regulament. Comisia Europeană ar fi de acord cu acest argument.

„Codurile CAEN citate în Ordonanța de Guvern respectă activitățile prevazute în regulament. Al treilea punct pe care îl întrebase Ministerul de Finanțe era despre comercializare produselor finite, dacă poate să fie trecută în cifra de afaceri, însă aici este nevoie de o întâlnire cu Guvernul”, mai precizează surse apropiate de dosar.

Ministerul Finanțelor a cerut Comisiei Europene clarificări în privința regulamentului european transpus în legislația națională, prin ordonanța adoptată la final de decembrie, pentru introducerea contribuției de solidaritate. Aceasta este o suprataxă care se aplică asupra companiilor din sectorul energetic.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze naturale din România, riscă să ajungă în litigiu pe tema așa-numitei ″contribuții de solidaritate″ de 60% impusă de Guvern prin ordonanță de urgență la finalul anului trecut, în aplicarea unui Regulament UE adoptat în toamna lui 2022.

Însă Fiscul și compania controlată de grupul austriac OMV se judecă și acum în instanțe, în mai multe procese, unele aflate pe rol de mulți ani și cu mize de sute de milioane de lei, potrivit documentelor din dosare, analizate de Profit.ro.

articolul original.

FOTO| Polițiștii „rupți în fund” fără voia lor: Noile uniforme s-au deteriorat iar inscripţiile cu “Poliţia” s-au dezlipit

31 January 2023 at 05:14

FOTO| Polițiștii „rupți în fund” fără voia lor: Noile uniforme s-au deteriorat iar inscripţiile cu “Poliţia” s-au dezlipit

În cursul zilei de luni, 30 ianuarie, reprezentanții Sindicatului Europol au afirmat că după doar o lună de folosire, noile uniforme ale polițiștilor se deteriorează.

„De un an de zile semnalăm sub diferite forme probleme în privința noii uniforme pe care Poliția Română vrea să o achiziționeze. De la licitații anulate și până la caiete de sarcini întocmite necorespunzător, temerea noastră s-a materializat când absolvenții școlilor de agenți de poliție au primit în 2022 noua uniformă.

Materialele folosite nu corespund cu cele prezentate, iar colegii semnalează deja situații în care la o lună de la utilizare pantalonii s-au rupt, jachetele s-au uzat la contactul cu dotările de pe centură, iar inscripțiile cu “Poliția” s-au dezlipit.

Se pare că nici după 20 de ani, instituția în numele căreia ne sacrificăm zi de zi nu este capabilă să facă un mic efort și să se asigure că zecile de milioane de lei destinate noii uniforme sunt cheltuite legal și eficient”, au scris cei de la Europol pe facebook.

Foto: Facebook – Sindicatul Europol

articolul original.

10 țări din Europa care sunt mai sărace decât România

31 January 2023 at 07:51

Economia colectivă a Europei este una dintre primele trei din lume, alături de Statele Unite și China (ordinea exactă se schimbă în funcție de statistica specifică comparată). Mai multe țări europene sunt în mod individual foarte bogate și se numără printre cele mai bogate din lume. De exemplu, Germania are a patra cea mai mare economie din lume. Cu toate acestea, prosperitatea economică în Europa variază semnificativ între țări. Țările din Europa de Est, în special cele care au fost afectate semnificativ de căderea Uniunii Sovietice, tind să fie astăzi cele mai sărace.

Cum se măsoară bogăția unei națiuni

Produsul Intern Brut (PIB) este una dintre cele mai importante măsurători utilizate pentru a cuantifica bogăția economică a unei întregi națiuni. Acesta este adesea completat de Venitul Național Brut (VNB) pe cap de locuitor, care oferă o mai bună indicație a modului în care se descurcă cetățenii națiunii respective. Conform World Population Review, România are un VNB pe cap de locuitor de 12.570 de dolari, ceea ce înseamnă că se situează peste alte zece state din Europa

Top 10 cele mai sărace țări din Europa (până în 2020 VNB pe cap de locuitor, metoda Atlas, USD actual)*
1, Ucraina – 3.540 USD
2. Georgia – 4.290 USD
3. Kosovo (recunoscut parțial) – 4.440 USD
4. Moldova – 4.570 USD
5. Albania – 5.210 USD
6. Macedonia de Nord – 5.720 USD
7. Bosnia și Herțegovina – 6.090 USD
8. Belarus – 6.330 USD
9. Serbia – 7.400 USD
10. Muntenegru – 7.900 USD
*Dacă sunt considerate țări europene și nu țări asiatice, țările transcontinentale Armenia (4.220 USD) și Azerbaidjan (4.450 USD) ar apărea, de asemenea, pe lista de mai sus.

1. Ucraina

Cu un VNB pe cap de locuitor de 3.540 USD, Ucraina este cea mai săracă țară din Europa din 2020, situație consemnată înainte de declanșarea războiului cu Federația Rusă. Ucraina avea cândva a doua cea mai mare economie din URSS. Cu toate acestea, atunci când URSS s-a prăbușit, Ucraina a avut dificultăți în trecerea la o economie de piață, ceea ce a trimis o mare parte a populației în sărăcie. Unele dintre problemele permanente ale Ucrainei care contribuie la sărăcia sa sunt corupția guvernamentală, agresiunea rusă (în special confiscarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014) și infrastructura slabă. .

2. Georgia

Georgia a înregistrat un VNB pe cap de locuitor de 4.290 USD în 2020, mai mic decât orice țară europeană, cu excepția Ucrainei. Situat geografic între Rusia, Turcia, Armenia și Marea Neagră, acest fost membru al URSS trece prin vremuri dificile. Cu toate acestea, viitorul său pare strălucitor. Datorită îmbunătățirilor, inclusiv reformelor bancare substanțiale, reducerii corupției și investițiilor guvernamentale mari în educație, economia Georgiei și scorul său la Indicele Dezvoltării Umane (IDU) sunt ambele în creștere.

3. Kosovo

Presupunând, de dragul conversației, că este o țară suverană și nu un teritoriu sârb independent, Kosovo a avut un VNB pe cap de locuitor de 4.440 USD în 2020, făcându-l a treia cea mai săracă țară din Europa. Kosovo este un stat parțial recunoscut care s-a declarat independent de Serbia în 2008. Aproximativ 30% din populația Kosovo câștigă un venit care scade sub pragul sărăciei, ceea ce înseamnă că aproximativ 550.000 de oameni trăiesc în sărăcie. În plus, Kosovo are o rată a șomajului extrem de ridicată de 34,8% din 2016, majoritatea familiilor câștigând mai puțin de 500 de euro pe lună. România nu recunoaște Kosovo ca stat independent.

4. Moldova

Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa, cu un VNB pe cap de locuitor de 4.570 USD în 2020. Fostă parte a URSS, Moldova s-a confruntat cu instabilitate politică, declin economic, obstacole comerciale și alte greutăți în urma prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991. Factori care contribuie la sărăcia din țară includ lipsa industrializării pe scară largă, insecuritatea alimentară, colapsul economic în timpul tranziției către o economie de piață și erorile în politica socială, printre altele. În ciuda luptelor sale recente, Moldova face progrese, procentul populației care trăiește sub pragul național de sărăcie scăzând de la 30,2% la 9,6% între 2006 și 2015.

5. Albania

Albania are un VNB pe cap de locuitor de 5.210 USD. După dezintegrarea URSS în anii 1990, Albania a trecut de la o economie socialistă la o economie de piață capitalistă. Deși este a cincea cea mai săracă țară din Europa, economia sa se îmbunătățește continuu. Acest lucru se datorează în mare parte resurselor naturale bogate ale Albaniei, cum ar fi petrolul, gazele naturale și mineralele, inclusiv fierul, cărbunele și calcarul.

6. Macedonia de Nord

Macedonia de Nord este a șasea cea mai săracă țară din Europa. După ce și-a câștigat independența în 1991, Macedonia de Nord a suferit schimbări economice dramatice și și-a îmbunătățit treptat economia. Comerțul reprezintă aproximativ 90% din PIB-ul țării. În ciuda politicilor implementate cu succes de guvern, Macedonia de Nord are încă o rată ridicată a șomajului de aproximativ 16,6%. La cel mai mare nivel, rata șomajului a fost de 38,7%. VNB pe cap de locuitor al Macedoniei de Nord a fost de 5.720 USD în 2020.

7. Bosnia și Herțegovina

Bosnia și Herțegovina a avut un VNB pe cap de locuitor în 2020 de 6.090 USD. Țara se luptă încă să se reconstruiască din propriul său război pentru independență față de Iugoslavia, care a început la începutul anului 1992 și a durat până în decembrie 1995. Războiul și curățarea etnică însoțitoare au făcut ravagii asupra oamenilor, infrastructurii și economiei țării. Când luptele au încetat, victimele au fost atât de mari încât una din patru gospodării ajunsese să fie condusă de femei. Acest lucru a pus multe familii într-un dezavantaj, deoarece femeile reprezintă un procent mai mic din forța de muncă din Bosnia și Herțegovina și sunt adesea plătite mai puțin decât bărbații. Drept urmare, multe familii au căzut în sărăcie.

8. Belarus

Ca și alte foste republici sovietice, Belarus s-a confruntat cu probleme economice în urma dezintegrarii URSS. În anii anteriori, Belarus avea o economie puternică și unul dintre cele mai înalte standarde de viață dintre republicile sovietice. În anii următori, Belarus sa confruntat cu dificultăți economice până în 1996, când economia a început să se redreseze. Între 2006 și 2011, când multe țări din Europa au resimțit efectele recesiunii, cheltuielile Belarusului în rândul celor 40% din populație de mai jos au crescut. VNB-ul pe cap de locuitor al țării în 2020 este de 6.330 USD.

9. Serbia

VNB pe cap de locuitor al Serbiei pentru 2020 este de 7.400 USD. La începutul anilor 2000, Serbia a cunoscut opt ​​ani de creștere economică până la recesiunea globală din 2008. Economia Serbiei a intrat în recesiune în 2009, provocând o rată de creștere negativă de -3% în 2009 și -1,5% în 2012, ceea ce a cauzat datoria publică să se dubleze la 63,8% din PIB. Aproximativ 25% dintre sârbi sunt săraci. Cu toate acestea, industriile precum producția de alimente și energie sunt puternice, iar situația economică a Serbiei continuă să se îmbunătățească.

10. Muntenegru

VNB pe cap de locuitor al Muntenegrului este de 7.900 USD. Economia Muntenegrului este mică și se bazează în mare măsură pe industriile energetice. Expansiunea urbană și defrișările au erodat resursele naturale ale țării, făcând-o vulnerabilă la epuizarea resurselor. În plus, discriminarea de gen și vârstă provoacă diferențe mari de venituri, în special pentru femei. Persoanele strămutate interne și refugiații reprezintă aproximativ 50.000 din populație. Aceștia sunt printre cei mai săraci din țară, cu o rată a sărăciei care este de aproximativ șase ori mai mare decât rata medie națională a sărăciei de 8,6%.

Cum s-au redresat economiile Europei după primul și al doilea război mondial

Primul și al doilea război mondial au afectat majoritatea economiilor europene. În timpul Războiului Rece de după cel de-al Doilea Război Mondial, s-au format două coaliții diferite pentru a reconstrui Europa și a-i consolida sănătatea economică. Mai multe state din Europa Centrală și de Est s-au reunit sub controlul Uniunii Sovietice, formând COMECON (Consiliul pentru Asistență Economică Reciprocă). Între timp, țările din vestul Europei au acceptat ajutorul Statelor Unite sub forma Programului European de Recuperare (ERP), numit și Planul Marshall, și și-au legat economiile între ele prin diverse alianțe comerciale și economice.

Aceste alianțe au inclus Organizația pentru Cooperare Economică Europeană (OEEC) din 1948, care avea să evolueze în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) de astăzi și Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO), unul dintre strămoșii actualei. Uniunea Europeană (UE). Aceste alianțe au ajutat țările vest-europene să-și îmbunătățească rapid economiile, în timp ce multe țări COMECON încă s-au luptat.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, multe țări din fostele COMECON au aderat treptat la Uniunea Europeană (deși mai multe se luptă încă cu niveluri ridicate de sărăcie):

  • Germania de Est în 1990
  • Estonia , Letonia , Lituania , Republica Cehă , Ungaria , Polonia , Slovacia și Slovenia în 2004
  • Bulgaria și România în 2007
  • Croația în 2013.
Sursa: World Population Review
articolul original.

Ce spune ministrul Investițiilor, Marcel Boloş despre negocierile privind PNRR de la Bruxelles

31 January 2023 at 07:57

Ministrul Investițiilor Marcel Boloș i-a transmis premierului Nicolae Ciucă că proiectul PNRR este un proiect vital pentru România şi nu poate trimite pe oricine la negocierile privind PNRR, de la Bruxelles.

Concret, Ministrul Investiţiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş (PNL) a declarat, luni 30 ianuarie, în emisiunea Proiect de ţară – România, de la postul Prima News că i-a transmis premierului Nicolae Ciucă că nu putem să trimitem pe oricine la aceste negocieri pentru PNRR şi că e nevoie de persoane cu experienţă pentru că e vorba de a negocia miliardele de euro ale României.

Comisia Europeană pune problema sustenabilităţii cheltuielor pe care le generează programul

În plus, ministrul Investiţiilor a afirmat despre reforma pensiilor, că prin „celebrul jalon 215”, Comisia Europeană, cum e scris în decizia PNRR de implementare, pune problema sustenabilităţii cheltuielor pe care le generează acest proiect, care nu este una de neglijat.

În afirmaţiile sale,„Va trebui să închidem aceste discuţii cu Banca Mondială, cu cheltuieli, a doua probemă este legată de contributivitate, este un lucru de notorietate, Comisia, aşa cum reiese din decizia de implementare, insistă pe contributivitate. Este de văzut ce măsuri pot fi luate. Sunt condiţii şi criterii de analiză destul de dure în ceea ce priveşte proiectul de lege privind pensiile speciale, sustenabilitate, contributivitate, trecerea la normalizate în privinţa calculului.”, a afirmat Boloş.

Marcel Boloș: Echipele de negociere nu sunt de joacă, ele sunt locomotive

În contextul politico-economic, Marcel Boloș a precizat că „acest Jalon este de tip red line, şi riscăm suspendarea PNRR, a întregului plan, aceasta fiind măsura cea mai dură”. Ministrul a arătat că pentru negocierile cu Comisia Europeană trebuie să ai multă experienţă şi că funcţionarii europeni sunt foarte duri.

Aşadar, „I-am spus premierului că noi în echipa de negociere nu putem pune pe oricine, în primul rând trebuie să ştie bine engleză, sunt multe înterpretări, să fie bine pregătii, să aibă strategia pregătită. Echipele de negociere nu sunt de joacă, ele sunt locomotive. I-am spus premierului că nu putem să trimitem pe orcine la aceste negocieri, trebuie să ştie ce negociază, negociază miliardele de euro ale României care apoi se transformă în investiţii, proiecte. Este foarte important ca echipele de negocitori să fie pregătite.”, a mai adăugat oficialul.

articolul original.

Aradul cu care se laudă ei nu este și Aradul meu

31 January 2023 at 06:16
image

Bucuria (re)întâlnirii, chiar programate cam în pripă, cu unul dintre cei mai importanți poeți ai Aradului, nu poate fi întrecută decât de cea a unei discuții amicale, la „o cafea” (eu cafea, el ceai verde) pe „teme de actualitate” cum s-ar fi spus pe vremea când aveam o singură televiziune și-un singur „conducător iubit” căruia i se dedicau ode. Cum întâlnirea și discuția au avut loc la mai puțin de 48 de ore de la „oda Aradului și-a conducătorilor iubiți”, pe care conducătorii ăștia și-au plătit-o la singura televiziune dispusă la astfel de practici, nu puteam ocoli subiectul.

După un minut, poate nici atât, prietenul poet îmi spune că ei au fost sinceri când au prezentat Aradul așa cum l-au prezentat. Desigur, spunând „ei” s-a referit, fără să-i numească (rafinament poetic), la liota de politicieni care au populat spațiul din jurul moderatoarei care-a bătut recordul mondial la zâmbit tâmp și interpretat orgastic un text din care nu înțelege nimic. Au fost sinceri pentru că pur și simplu așa îl văd ei, iar ceea ce văd li se pare extraordinar, fapt ce trădează frustrările unei copilării mult prea marcate de noroaiele de pe ulițe. Iar acum, când au dat de pantofi și-au descoperit asfaltul nu pot depăși aceste repere. Concluzia lui de trist prizonier al amintirilor unor frumuseți dispărute a fost că „acest Arad nu mai este și Aradul meu”.

Mi-aș permite să duc ideea mai departe. Oamenii ăștia – nu doar cei care au prezentat, cui a avut putere să urmărească „oda” televizată în direct, Aradul pe care și l-au însușit, ci toți politicienii – au ajuns să se creadă nu aleșii noștri, ci aleșii lui Dumnezeu, așa că nici viața n-o mai percep și înțeleg ca noi. Trăim vieți paralele, în universuri paralele și este tot mai greu de înțeles dacă toate astea sunt cu adevărat realități sau sunt doar năluciri trecătoare.

Anut trecut, prin septembrie, când așteptam cu teamă facturile la curent și căldură, când eram tot mai îngrijorați de dobânzi și de inflație, parlamentarii noștri s-au gândit că este cel mai potrivit moment să le mărească salariile (indemnizațiile) celor mai destoinici dintre aleșili locali, adică primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Iar explicația unuia dintre parlamentari, liderul deputaților PSD, pe nume Alfred Simonis, a fost stupefiantă în nesimțirea ei mincinoasă: primarilor le plâng copii de foame! Să-i fie împlinită explicația și să fie respectată ca și cum ar fi adevărată. Evident, parlamentarii n-au ținut cont de indignarea cetățenilor, ca de obicei, așa că propunerea a fost pusă în practică.

Apoi, a venit rândul funcționarilor din instituțiile centrale care sunt implicați în proiecte finanțate din fonduri europene atrase de statul român să primească un spor de până la 50% din salariu. Greu de înțeles care ar fi motivația acordării unor astfel de sporuri, dar fiind vorba despre funcționari din ministere și alte instituții apropiate acestora, nici nu are rost să căutăm vreo logică.

Evident, n-au fost uitați nici primarii și președinții de consilii județene, cărora li s-a pus la dispoziție încă o pârghie prin care să poată controla și mai bine personalul, oricum supus, încă de la angajare, mofturilor acestora. Așadar, există deja o lege prin care este permisă majorarea salariilor funcționarilor publici, după cum „vrea mușchii” primarului sau președintelui CJ, în funcție de disponibilitatea fiecărei instituții locale, până la limita salariului viceprimarului sau vicepreședintelui de CJ plus 25%. Ei, de-acum e liber la salarii babane pentru secretare sau pentru alți pulifrici de prin primării sau consilii județene.

Cum era și firesc (într-o lume atât de paralelă cu a noastră), trebuia intervenit iarăși la indemnizațiile aleșilor locali de frunte (primari și președinți de consilii județene), ca să nu mai ajungă săracii lor copii să moară de foame. Așa că un om de vază în celălalt partid serios de la putere, PNL, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, a depus un proiect de OUG prin care urmează să fie majorat sporul pentru gestionarea proiectelor finanțate din fonduri europene, de la 25%, la 50%. Motivarea liberalului ăsta este cel puțin la fel de halucinantă ca și a pesedistului care vorbea despre copiii primarilor. Deci, zice Boloș despre primari că (tineți-vă bine!) „munca lui zilnică, faptul că renunță la multe lucruri în viață ca să o ducă mai bine comunitatea, asta ne motivează să acordăm acest spor”! Așadar, oameni buni din sate, comune, orașe și municipii, când observați cum le crește nivelul de viață al primarilor voștri, când vedeți cum le sporesc averile de parcă toți câștigă lunar potul cel mare la loto, să știți că ei de fapt renunță la multe lucruri în viață doar ca să vă fie vouă bine. Când fac câte-o licitație aproape pe față trucată ca să fie câștigată de „năpăstuitul care trebuie”, tot pentru a vă fi vouă bine o face.

Cinism, nesimțire, aroganță de ministru îmbuibat.

Ce fonduri atrage un primar pentru a merita să fie plătit mai bine? Sau funcționarii din echipele de proiecte? În realitate, fondurile sunt atrase, de cele mai multe ori de firmele care fac proiectele și asigură consultanța, punându-și la dispoziția beneficiarilor know how-ul în materie. Funcționarii măcar întocmesc actele de la dosar, dar ce fac primarii?

De altfel, una dintre dovezile „activității” primarilor în atragerea de fonduri europene este aceea că investițiile finanțate din fonduri europene sunt aleatorii, ca să nu zic haotice, multe ieșite din sfera necesităților stringente ale comunităților. Altfel spus, se iau fonduri pentru investiții din domenii aflate la îndemâna proiectanților consultați sau a consultanților, nu a celor care ar fi necesare comunităților, localităților. Evident, această brambureală, bine plătită după cum se vede, se mulează perfect pe incapacitatea aleșilor de a realiza strategii coerente de dezvoltare a localităților.

Și uite-așa, în timp ce ei, aleșii, contempleză tâmp „mari realizări” folositoare doar propriei lor imagini, dispare încet, încet identitatea localităților, în locul lor apărând niște falsuri, niște clone făcute nu din ADN-ul originalului, ci din mostre de frustrări, incompetență și aroganță ciocoistă. Și se vor lăuda cu aceste clone, pentru că oricând se va găsi câte-o „realitateaplusteve” gata să ridice în slăvi orice pentru bani, până când tot mai mulți fie vom crede, fie ne vom resemna cu viața ce ne este dată. Viață care deja nu mai este ca a lor.

Și totuși, atâta timp cât în imina și-n sufletul poetului „Aradul meu” trăiește, acolo este și „Viața mea”. Iar asta îmi aparține, așa cum aparține fiecărui cetățean din Aradul meu.

articolul original.

Tancuri pentru Ucraina

31 January 2023 at 04:00

Dupa episodul livrarilor de tancuri T 72 catre Kiev din stocurile tarilor membre NATO, a venit vremea ca pe campiile Ucrainei sa-si faca aparitia si tancurile occidentale moderne. Nu discutam aici despre calitatea acestora vs calitatea tancurilor rusesti pentru ca stim deja ca rusii sunt mult mai jos decat credeam cu totii inainte de 24 februarie 2021.

Tancurile rusesti sunt de trei ori proaste: prost construite, prost operate si extrem de prost comandate de la nivel inalt, dar asta nu este, sau nu ar trebui sa fie, o mare surpriza pentru cineva. In operatiunea Barbarosa, germanii au invadat URSS cu aproximativ 3000 de tancuri, desi majoritatea nu erau tancuri (Panzer 1 si 2) avand in fata lor cel putin 10 mii de tancuri rusesti (unele surse merg pana la 20 de mii de unitati).

Si impotriva la ce suntem noi invatati, tancurile rusesti erau dpdv tehnic, superioare celor germane. Ganditi-va ca la inceputul invaziei URSS detinea aproximativ 2000 de tancuri T 34 si KV 2 si cu toate acestea germanii au trecut ca prin branza prin “puternica” Armata Rosie.

Asadar conteaza numarul, dar si mai mult minte si pregatirea din spatele acestuia.

Revenind la Ucraina, aceasta are promise pana acum aproximativ 100 de tancuri Leopard 2, 31 de Abrams M1A2 si 14 Challenger 2 din UK.

Deocamdata avem: Germania – 14 Leopard 2A6, Norvegia – 36 Leopard 2A4, Polonia 14 Leopard 2A4, Portugalia – 4 Leopard 2A6, Spania cu 4 Leopard 2A4. Mai stim ca Finlanda va trimite un numar inca neanuntat de Leoparzi, Canada va trimite si ea cateva tancuri, americanii 31 de unitati Abrams M1A1, francezii discuta si ei despre trimiterea Leclerc.

Se asteapta ca trei batalioane a +30 de tancuri sa ajunga in Ucraina.

Trei batalioane pot parea putine dar folosite cu cap pot face diferenta. Necazul este ca dintre toate sistemele de armament ajunse pana acum in Ucraina, tancurile necesita cel mai complex lant logistic. Pe langa munitie, au nevoie de intretinere permanenta, ateliere mobile, mecanici, piese de schimb.

Si in toata aceasta donatie de tancuri, britanicii ies in evidenta, ei fiind detinatorii singurului tanc NATO cu teava ghintuita, alta munitie, alta distractie, in timp ce toti ceilalti folosesc tevi lise si pot folosi acelasi tip de munitie.

Pentru ca ucrainenii sa le aduca in serviciu si sa le si mentina operationale vor avea nevoie de foarte mult ajutor si de o linie de aprovizionare continua. Este extrem de complicat sa duci lupta cu tancuri, foarte costisitor si laborious, dar va fi interesant sa vedem Abrams, Leopard 2 si poate chiar Leclerc fata-in-fata cu T 72/90/80, poate trimit ivanii chiar T 14 sa arate lumii superioritatea tehnologiei lor.

Necazul este ca, exceptandu-i pe americani, restul aliatilor nu detin flote foarte mari de tancuri Leopard, astfel incat va fi foarte dificial sa fie acoperite pierderile sau sa fie crescut numarul de tancuri trimise pe front.

Conform informatiilor din presa, situatia stocului de Leoparzi sta cam asa:

-Grecia detine o flota sanatoasa de 170 Leo 2A6, 180 Leo 2A4 si cateva sute bune de Leo 1A5, dar nu are de gand sa doneze ceva, cuiva;

– Germania, “mama” Leopardului, are o flota relativ modesta: 223 Leo 2A5/A6, 98 Leopard 2A7/V, plus cateva Leo 2A4:

– Finlanda detine 100 de bucati Leopard 2A6 cumparate din Olanda si inca 100 de Leopard 2A4;

– Norvegia are 36 de Leo 2A4 operationale (le trimite in Ucraina pe toate), plus inca 14 unitati stocate;

– Polonia detine o flota de 97 Leopard 2A4, 105 Leopard 2A5 si 55 Leopard 2PL (A4 modernizat);

– Portugalia are 37 de Leopard 2A6;

– Spania detine 108 Leopard 2A4 (sunt intr-o stare cu totul deplorabila) si 219 Leopard 2E.

Asadar va fi foarte greu sa fie trimise mai multe tancuri pe front chiar daca exista vointa politica. Majoritatea tancurilor Leopard 2A4, probabil arhisuficiente sa-i fac praf pe rusi, sunt la stocare, destul de uzate si nu pot fi operationalizate foarte repede. Si aici tot stocurile americane de Abrams ar putea sa faca diferenta, desi Parisul detine o flota respectabila de Leclerc, aproximativ 400 de unitati, din care cam jumatate sunt semi-operationale, restul la stocare. Ori “stocare” inseamna de multe ori canibalizare pentru mentinerea operationala a restului flotei, dar Franta ar putea sa faca ceva mai mult.

In acest moment si Suedia sa gandeste daca sa trimita ceva tancuri Leopard 2A5.

In aceeasi ordine de idei, ambasadorul Ucrainei la Parsi a declarat ca tara sa are promisiuni pentru un numar de peste 300 de tancuri, fara a preciza tarile donatoare.

GeorgeGMT

articolul original.
❌