
sursa foto: vol.at
[unable to retrieve full-text content]
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac afirmă, sâmbătă, că rezoluţia europeană ce urmărea pregătirea summit-ului UE-Ucraina a adus ȋn dezbatere o idee ambiţioasă, şi anume expulzarea tuturor ambasadorilor Federaţiei Ruse din statele membre UE însă această iniţiativă […]
Articolul Eugen Tomac: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi! Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina” apare prima dată în BZI.ro.
Valery Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse la București, nu va fi expulzat. Eugen Tomac, europarlamentar PMP/PPE, afirmă că rezoluția privind expulzarea tuturor ambasadorilor Federației Ruse din statele membre UE a picat la vot.
Această inițiativă a picat la vot: 403 voturi împotrivă, 125 voturi favorabile, 60 abțineri, a precizat președintele PMP, Eugen Tomac.
„Ambasadorii ruși trebuie expulzați!
Este nevoie de o sancționare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina. Parlamentul European trebuia să dea acest start.
Rezoluția europeană ce urmărea pregătirea summit-ului UE-Ucraina a adus ȋn dezbatere o idee ambițioasă: expulzarea tuturor ambasadorilor Federației Ruse din statele membre UE.
Un text dur, însă, care ar fi putut produce rezultate politice puternice. Pentru că și Rusia joacă cu forță şi ȋnţelege doar acțiunile de forţă.
De altfel, un răspuns necesar, după ce Rusia a expulzat ambasadorul Estoniei de la Moscova.
Din păcate, deși rolul Parlamentului European este acela de a da direcții politice ambițioase, această inițiativă a picat la vot: 403 voturi împotrivă, 125 voturi favorabile, 60 abțineri.
Sunt mândru că am fost printre cei 125 de deputați care au votat pentru o Uniune Europeană mai fermă ȋn relația cu Federația Rusă. Un stat agresor care amenință Europa nu trebuie tratat ca un partener. Un stat care încalcă orice principii internaționale trebuie izolat.
Este timpul să scădem nivelul de relaționare diplomatică cu Rusia”, spune Tomac.
De altfel, un răspuns necesar, după ce Rusia a expulzat ambasadorul Estoniei de la Moscova.Din păcate, deși rolul Parlamentului European este acela de a da direcții politice ambițioase, această inițiativă a picat la vot: 403 voturi împotrivă, 125 voturi favorabile, 60 abțineri.Sunt mândru că am fost printre cei 125 de deputați care au votat pentru o Uniune Europeană mai fermă ȋn relația cu Federația Rusă. Un stat agresor care amenință Europa nu trebuie tratat ca un partener. Un stat care încalcă orice principii internaționale trebuie izolat.Este timpul să scădem nivelul de relaționare diplomatică cu Rusia, mai spune Tomac.
[unable to retrieve full-text content]
Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, susține că decizia Curții de Apel București din 1 februarie 2023 nu schimbă cu nimic realitatea politică. De asemenea, Eugen Tomac transmite că partidul PMP are o conducere […]
Articolul Președintele PMP, Eugen Tomac: „Decizia Curții de Apel București nu modifică situația actuală. Partidul are o conducere legitimă” apare prima dată în BZI.ro.
”În Austria Inferioară, Nehammer a fost umilit astăzi la alegeri aşa cum el însuşi şi-a permis să umilească 20 de milioane de români. A crezut că îşi poate păcăli propriul popor, folosind în mod absurd o temă falsă”, a scris, duminică seară, pe Facebook, Eugen Tomac.
Liderul PMP crede că, astfel, ”s-a demonstrat însă că minciuna are picioare scurte, iar aroganţa şi populismul se plătesc”.
”România îşi va câştiga dreptul furat la 8 decembrie. Nehammer însă îşi trăieşte începutul sfârşitului său politic. Nimeni niciodată nu a tratat cu mai mult dispreţ România în ultimii 30 de ani. Iar acest lucru nu trebuie uitat”, a mai scris Tomac.
Partidul Popular (ÖVP) al cancelarului austriac Karl Nehammer şi-a pierdut majoritatea absolută, din cauza unui scor bun al naţionaliştilor din cadrul Partidului Libertăţii (FPÖ) – care a obţinut cu un sfert mai multe voturi decât în alegerile anterioare – în alegeri regionale-cheie, duminică, în Austria Inferioară, şi este nevoit să încerce să formeze o coaliţie pentru a rămâne la putere, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, ceea ce semnalează o scădere a susţinerii Guvernului lui Nehammer, relatează Bloomberg.
[unable to retrieve full-text content]
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă în care cere sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la veto-ul exprimat de Austria şi Olanda în legătură cu aderarea României la Schengen. Eurodeputatul invocă şi motivele pentru care votul a încălcat principiile şi tratatele europene. Preşedintele PMP, Eugen Tomac, […]
The post Tomac cere sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la veto-ul exprimat de Austria şi Olanda appeared first on Flux24.ro.
Eugen Tomac (PMP) cere demisia lui Adrian Câciu de la Ministerul de Finanțe
„Domnul ministru Câciu am impresia că ne crede pe toți din această țară niște analfabeți. Această creștere economică pe hârtie arată cât se poate de clar că acești oameni sunt decuplați de realitățile României. Înțeleg dacă această creștere economică era dublată de majorări de salarii și de pensii, de venituri în plus pentru cetățeni, or când ai o serie de taxe noi în plus, când ai aceste împrumuturi netransparente, fără număr, din partea statului, de zeci de miliarde…”.
„Presiunea socială este infernală. Vin de la Iași, am fost acolo printre oameni, am văzut cât de puternică este această încrâncenare și nemulțumire față de actuala guvernare (…). Eu cred că domnul ministru Câciu are o singură obligație față de această țară – să își prezinte demisia pentru că modul cum au transpus acea directivă privind supraimpozitarea arată cât de dezordonat este acest minister”, a adăugat eurodeputatul.
„Când nu poți o chestiune atât de simplă și de clară să o transpui în legislația națională astfel încât acest fond, această decizie politică europeană de a crea soluții pentru a putea să îi ajuți pe cei aflați în dificultate, mi se pare o sfidare a bunului simț”, a continuat el.
„În această țară, în momentul de față, 90% (…) din cetățeni sunt puternic afectați – și cei cu foarte mici venituri, și cei cu ceva resurse, cu toții suntem afectați de această criză energetică generată de criza de război, or când văd acest festivism rupt de realitate, evident că te înfurie. Nu înțeleg de ce acești oameni nu vin cu o abordare mult mai umană în momente de criză! Nu e moment de festivism! În cel mai fericit caz, această țară ar fi dus-o mult mai bine dacă acest ministru de Finanțe ar fi plecat, din punctul meu de vedere”, a mai spus liderul PMP, conform b1tv.ro
[unable to retrieve full-text content]
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, afirmă că este necesară o dezbatere în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, unde Austria şi Olanda trebuie să explice de ce nu respectă Tratatele şi legislaţia Schengen. ”Dezbatere necesară în LIBE pe tema extinderii Schengen! Austria şi Olanda trebuie să explice în faţa Parlamentului […]
The post Tomac: Austria şi Olanda trebuie să explice de ce nu respectă Tratatele şi legislaţia Schengen appeared first on Flux24.ro.
Amenințările venite dinspre Moscova sunt din ce în ce mai nuanțate și condiționează politica internă și externă a Republicii Moldova, ceea ce arată că Rusia reprezintă o amenințare uriașă, a declarat eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Dan Gabor.
Întrebat despre cele mai recente amenințări lansate din Rusia la adresa Republicii Moldova, oficialul european a explicat: „După începerea războiului din Ucraina, evident că primul stat amenințat este Republica Moldova – și observăm că, de-a lungul întregului an, dinspre Moscova au venit continuu amenințări. Iată că ele sunt din ce în ce mai nuanțate și condiționează politica internă și externă a Republicii Moldova, ceea ce arată că, într-adevăr, Rusia reprezintă o amenințare uriașă”.
„Tocmai de aceea abordarea pe care a adoptat-o administrația de la Chișinău trebuie salutată și încurajată, pentru că e evident că această neutralitate, pe care și-a declarat-o, nu este recunoscută de nimeni, nici măcar de Federația Rusă”, a continuat Eugen Tomac.
„Să nu uităm că în Republica Moldova, de 30 de ani, există prezență militară ilegală în regiunea transnistreană și evident că aceste riscuri de securitate obligă Republica Moldova la o serie de schimbări de abordare majore. O eventuală cooperare cu România sau cu NATO este de-a dreptul esențială pentru o perspectivă mult mai stabilă, în condițiile în care observăm că Rusia, atunci când a declanșat operațiunea din Ucraina, a argumentat și a prezentat această operațiune specială, astăzi însă evident că este un război în toată regula, cu peste 100.000 de victime”, a adăugat el.
Referitor la faptul că spunea că obiectivul Rusiei ar fi cel puțin acela de a anexa Transnistria, Eugen Tomac a afirmat: „Așa este. Am avut o discuție cu oficiali din Republica Moldova care au vizitat recent Moscova și au recunoscut cât se poate de deschis cei apropiați de Kremlin că obiectivul lor este într-o primă etapă să anexeze Transnistria, însă este evident că pentru Putin Republica Moldova reprezintă o miză și, din acest punct de vedere, trebuie să fim extrem de vigilenți și atenți la tot ceea ce se întâmplă și, evident, să susținem prin toate mijloacele stabilitatea și perspectiva europeană a Republicii Moldova”.
Întrebat cât de mare crede că este probabilitatea unei invazii ruse în Republic Moldova, Eugen Tomac a spus: „Totul depinde de evoluția frontului din Ucraina, evident, pentru că Republica Moldova nu poate fi atacată peste Ucraina. De aceea, interesul nostru strategic este să ajutăm Ucraina să reziste, să poată recupera teritorii înapoi și, evident, să nu mai permită Rusiei să avanseze. Pentru că orice scenariu legat de o nouă ofensivă și de noi teritorii cucerite evident că sporesc riscurile și pentru Republica Moldova”.
După ce Austria a refuzat aderarea țării noastre la spațiul Schengen, lovitura supremă pe care o pregătesc politicienii noștri a fost anunțată chiar acum.
Astfel, preşedintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a anunțat luni, 23 ianuarie 2023, că țara noastră îndeplineşte criteriile de aderare la Spaţiul Schengen încă din 2010, motiv pentru care a cerut autorităţilor locale să acţioneze Consiliul Uniunii Europene în faţa Curţii de Justiţie a UE.
În afirmaţiile sale, „Consider că statul român are obligaţia ca, în cel mai scurt timp, să acţioneze Consiliul Uniunii Europene la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Este inacceptabil ca un singur organism european să blocheze funcţionarea UE, să îngrădească de mai bine de 12 ani dreptul a 20 de milioane de cetăţeni români de a se bucura de toate privilegiile pe care le oferă piaţa unică europeană”, a declarat, luni, Eugen Tomac într-o conferință de presă care a avut loc la Iași.
Concret, Tomac a reamintit că piaţa unică europeană funcţionează în baza a patru libertăţi:
-libertatea de circulaţie a persoanelor,
-libertatea bunurilor,
-libertatea capitalului şi
-libertatea serviciilor.
În contextul spuselor sale, României i-a fost încălcată libertatea de mișcare a persoanelor și libertatea mărfurilor.
Astfel, „Nouă ne sunt încălcate aceste libertăţi, două dintre ele fiind fundamentale. E vorba de libertatea de mişcare a cetăţenilor şi a mărfurilor. Prin urmare, cred că este cazul să ieşim din această stare de neputinţă şi să facem ceea ce este necesar. Un proces la CJUE nu suspendă negocierile.
Schimbă doar datele problemei şi arată că România în sfârşit ştie să se apere cu instrumentele oferite de UE. Plânsul pe la colţuri şi cerşitul de binefacere în condiţiile în care lucrurile sunt foarte clar prevăzute în Tratat şi în Acordul Schengen cred că sunt elemente suficient de puternice pentru a putea ieşi din acest blocaj”, a adăugat Eugen Tomac.
Eugen Tomac a explicat că România a făcut o greșeală când a acceptat propunerea făcută de statele membre ale Uniunii Europene cu privire la decuplarea ei de Croația în procesul de aderare la Spațiul Schengen.
Aşadar, „Cred că undeva am greșit din capul locului, în primul rând atunci când am acceptat să ne decuplăm de Croația. Propunerea Comisiei a plecat cu această recomandare, România, Bulgaria, Croația. Noi am acceptat să se decupleze lucrurile, la propunerea statelor membre.
Noi ne-am concentrat doar pe relațiile noastre bilaterale cu Olanda și am reușit să deblocăm Olanda, însă am uitat esențialul că noi din 2007 de când se discută despre pachetul Schengen am fost la pachet analizați, evaluați propuși și am omis această chestiune extrem de importantă și anume că fără Bulgaria nu putem intra, la fel cum Bulgaria nu poate intra în Spațiul Schengen. Acest schimb de opinii cu Consiliul din ultimele săptămâni am observat că Consiliul a luat și alte decizii după votul din 8 decembrie”, a spus Eugen Tomac., potrivit B1 TV.
Eugen Tomac, ieșire fermă: 'În acest an nu există nicio șansă să intrăm în Schengen. Karl Nehammer crede că UE e un lagăr' - Bugetul.ro
NEWS ALERT
sursa foto: vol.at
„Cred că undeva am greșit din capul locului, în primul rând atunci când am acceptat să ne decuplăm de Croația. Propunerea Comisiei a plecat cu această recomandare, România, Bulgaria Croația. Noi am acceptat să se decupleze lucrurile, la propunerea statelor membre.
Noi ne-am concentrat doar pe relațiile noastre bilaterale cu Olanda și am reușit să deblocăm Olanda însă am uitat esențialul că noi din 2007 de când se discută despre pachetul Schengen am fost la pachet analizați, evaluați propuși și am omis această chestiune extrem de importantă și anume că fără Bulgaria nu putem intra, la fel cum Bulgaria nu poate intra în Spațiul Schengen.
Acest schimb de opinii cu Consiliul din ultimele săptămâni am observat că Consiliul a luat și alte decizii după votul din 8 decembrie”.
„În ultima zi de activitate pe anul trecut a transmis nioște recomandări unor state membre. Aceste recomandări au fost adresate Austriei, Olandei, Liechtensteinului și Norvegiei. Cel mai dur document cu privire la modul în care este încălcată legislația Schengen este Olanda. Documentele sunt de o duritate fără precedent la adresa unui stat, practic li se dă o fișă a postului ce au de implementat.
Exact cele două state sunt scoase astăzi la tablă și li se spune cât se poate de limpede că nu respectă legislația Schengen. Orice cetățean care se uită pe aceste documente poate constata că exact rețeaua consulară a Olandei pune în pericol sistemul intern al Spațiului Schengen”, conform b1tv.ro
Eurodeputatul român a invocat datele prezentate de Consiliul UE.
„În mod ironic, și cel de-al doilea stat care s-a împotrivit, de-a lungul timpului, intrării României în Schengen are mari deficiențe în ceea ce privește implementarea legislației Schengen. Sunt date oficiale, prezentate în două documente ale Consilului UE. În primul, Olanda este acuzată de deficiențe “grave” privind aplicarea acquis-ului Schengen în domeniul politicii comune a vizelor”, a scris Eugen Tomac, vineri, pe Facebook.
„În acest sens, Olandei i se face practic un instructaj oficial privind modul în care ar trebui să-și reorganizeze întregul sistem consular pentru a nu vulnerabiliza spațiul Schengen. Sunt formulate, prin urmare, 25 de propuneri pe care aceasta trebuie să le implementeze de îndată”, a adăugat liderul PMP.
„Astfel, Olanda este obligată să implementeze o serie de modificări legislative pentru o aplicare uniformă a Directivei privind returnarea în conformitate cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene. Cele două documente pot și trebuie să fie folosite de autoritățile române și cele bulgare în negocierile de săptămâna viitoare din Suedia”, a continuat oficialul.
„Guvernele român și bulgar trebuie să acționeze în mod coordonat și eficient. Este limpede că în spațiul Schengen putem și trebuie să intrăm doar împreună. Olanda se opune accesului Bulgariei, iar această decizie ne afectează în mod direct și pe noi”, a punctat Eugen Tomac.
„Prin urmare, consider că, dacă pe 26 ianuarie, la Consiliul JAI, nu avem o concluzie și un calendar asumat de corectare a votului discriminatoriu din 8 Decembrie 2022, atunci singura și cea mai rapidă cale de a intra în spațiul Schengen rămâne acțiunea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, a afirmat el.
„Situația în care ne aflăm nu mai ține de relația dintre state sau instituții. Acum, miza este demnitatea noastră și trebuie să luptăm pentru a o recâștiga! România merită în Schengen!”, a conchis Eugen Tomac, conform b1tv.ro
Deficienţele respective au fost identificate în urma unor evaluări efectuate în perioada 23-28 iunie 2022 în ceea ce priveşte politica vizelor şi în 2021 în ceea ce priveşte domeniul returnării.
Informaţia a fost făcută publică vineri de europarlamentarul Eugen Tomac pe o pagină de socializare, pe care postează şi linkuri către site-ul Consiliului UE unde sunt disponibile cele două documente. În opinia sa, acestea ”pot şi trebuie să fie folosite de autorităţile române şi de cele bulgare în negocierile de săptămâna viitoare din Suedia” în eforturile de aderare a celor două ţări la Schengen.
”Bineînţeles, nu pot să nu apreciez decizia politică a Olandei de a susţine în prezent aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Nu putem uita însă că, timp de 11 ani, ne-a fost îngrădit acest drept în mod nejustificat de către o ţară care astăzi este ‘certată’ pentru deficienţe grave ce ţin chiar de protejarea spaţiului Schengen”, comentează Eugen Tomac.
”Guvernele român şi bulgar trebuie să acţioneze în mod coordonat şi eficient. Este limpede că în spaţiul Schengen putem şi trebuie să intrăm doar împreună. Olanda se opune accesului Bulgariei, iar această decizie ne afectează în mod direct şi pe noi. Prin urmare, consider că, dacă pe 26 ianuarie, la Consiliul JAI, nu avem o concluzie şi un calendar asumat de corectare a votului discriminatoriu din 8 Decembrie 2022, atunci singura şi cea mai rapidă cale de a intra în spaţiul Schengen rămâne acţiunea la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”, adaugă acesta.
În urmă cu o săptămână, europarlamentarul PPE a făcut cunoscut că, la reuniunea din 19 decembrie 2022, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie prin care formulează şi pentru Austria recomandări de remediere a deficienţelor identificate în evaluarea din 2020 a aplicării de către această ţară a acquis-ului Schengen în domeniul returnării cetăţenilor unor terţe state.
Toate aceste documente vor fi transmise Parlamentului European şi parlamentelor naţionale, iar ţările vizate – Austria şi Olanda – au termene de una sau două luni pentru a transmite Comisiei şi Consiliului planuri de acţiune pentru remedierea deficienţelor identificate.
Preşedinţia suedeză a Consiliului UE organizează pe 26 şi 27 ianuarie, la Stockholm, o reuniune informală a miniştrilor de interne şi justiţie. Agenda componentei dedicate afacerilor interne, din prima zi a reuniunii, include migraţia şi azilul, cu accent pe reducerea presiunii migraţiei ilegale către UE prin intermediul unei cooperări eficiente cu ţările terţe în materie de returnare. Miniştrii vor fi invitaţi să discute o componentă-cheie a politicii UE în materie de migraţie – necesitatea de întoarcere eficientă şi funcţională a migranţilor şi modul în care se poate utiliza pe deplin mecanismul de pârghie a vizelor. Pe 27 ianuarie, miniştrii de justiţie vor aborda cooperarea judiciară şi lupta împotriva criminalităţii organizate, conform site-ului preşedinţiei suedeze.
Europarlamentarul Eugen Tomac propune înlocuirea lui Lucian Bode din fruntea Internelor, astfel încât dosarul Schengen să fie negociat cu maximă credibilitate în fața oficialilor UE, totul după ce Universitatea Babeș-Bolyai a constat că Bode a plagiat în teza sa de doctorat.
„Șansele noastre (n.r.: de aderare la spațiul Schengen) sunt foarte mici, ceea ce nu înseamnă că nu trebuie să ne batem în fiecare zi. Eu cred că lucrurile sunt departe de a fi soluționate. (…) Dacă nu facem ceea ce trebuie pentru a fi credibili pe plan european, evident că lucrurile nu pot fi schimbate.
Pe 26 începe consiliul informal JAI, acolo unde se poate discuta mult mai pe larg despre șansa noastră de aderare la Schengen. Însă domnul Lucian Bode este cea mai nepotrivită persoană în momentul de față să facă acest lucru. Eu în locul domnului Klaus Iohannis aș fi pus pe primul loc interesul național, l-aș fi rugat pe domnul Bode să se retragă, l-aș fi pus pe Rareș Bogdan – că tot e din partidul lor, care este liderul delegației PPE la UE- și cunoaște bine dosarul Schengen!
Aș fi făcut o operațiune politică rapidă pentru a da mai multă seriozitate întregului demers. Toți ambasadorii știu că ministrul nostru are mari vulnerabilități acasă și, evident, îl vor trata cu politețe, dar nu se vor angaja în fața domnului Bode”, a spus Eugen Tomac, la postul Digi24.
”Lucrurile sunt foarte clare, noi am avut o ordonanţă care trebuia să reglementeze situaţia din energie, dată în martie, s-a dezbătut aproae un an de zile, cam asta este imaginea pe care o au românii privind deciziile la nivel guvernamental şi inclusiv această Ordonanţă privind suprataxarea a fost făcută de azi pe mâine, fără a explica atât opiniei publice cât şi celor care trebuie să respecte legile din România. Evident că OMV a închis uşa statului român în nas pentru că îşi permite şi efectele sunt foarte clare. A anunţat OMV că nu plăteşte această suprataxare pe profit, automat i-au crescut acţiunile”, a spus Eugen Tomac.
Potrivit lui Tomac, ”poziţia ANAF este extrem de importantă”. ”Sper să vină cu o poziţie limpede privind situaţia de la OMV, eu cred că cei care fac profit în România, taxele trebuie să le plătească în România. Aceasta este o sfidare a bunului simţ în primul rând”, a arătat europarlamentarul PMP.
”Eu rămân la acea opinie că Regulamentul a fost transpus prost, articolul este extrem de clar, cum se stabileşte această suprataxare şi pleacă de la procentul de 33%. Deci regulamentul îţi creează pârghii prin care poţi acţiona. Noi aveam această posibilitate de a crea un cadru legislativ”, a mai spus Tomac.
Documentul adoptat scoate în evidență faptul că Austria nu a operat o serie de modificări legislative ce țin de implementarea legislației Schengen.În acest sens, Recomandarea Consiliului Uniunii Europene cere expres Austriei să modifice legislația internă și să transpună Directiva privind returnarea în conformitate cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene.Cel puțin cinci articole din Directiva 2008/115/CE trebuie implementate în legislația austriacă privind intrarea și returnarea, aspecte ce reprezintă deficiențe majorare în implementarea legislației europene cu privirea la gestionarea migrației.În concluzie, acest document demonstrează cât se poate de clar și de limpede că Austria nu și-a adaptat legislația internă pentru a gestiona eficient problematica migrației, fapt constatat încă din 2020 de către Comisia Europeană.Prin urmare, toate acuzațiile la adresa României au avut la baza o teză falsă. Problematica imigranților din Austria este de fapt o problemă veche internă, și nu una descoperită recent de Nehammer care, înainte de a fi cancelar, a fost ministru de Interne și avea obligația să-și alinieze legislația internă la cea europeană.Acest document reprezintă încă o probă în plus în cazul în care vom ataca, la Curtea de Justiției a Uniunii Europene, votul din Consiliul JAI din 8 decembrie 2022.Vot prin care Austria ne-a îngrădit nejustificat dreptul de a circula liber prin Uniunea Europeană, mai spune Tomac.
Europarlamentarul Eugen Tomac, președinte al Partidului Mișcare Populară, face public un document prin care dovedește că Austria și-a bătut joc, pur și simplu, de România, atunci când s-a opus aderării țării noastre la spațiul Schengen.
Toate acuzații cancelarului Karl Nehammer la adresa României au avut la bază o teză falsă, spune Eugen Tomac.
Conform documentulul făcut public de liderul PMP, Austria nu și-a gestionat cum trebuia problema migrației, nealiniindu-se din punct de vedere legislativ la directivele Uniunii Europene.
„Problematica imigranților din Austria este de fapt o problemă veche internă, și nu una descoperită recent de Nehammer care, înainte de a fi cancelar, a fost ministru de Interne și avea obligația să-și alinieze legislația internă la cea europeană”, subliniază Tomac.
„Documentul care anulează poziția Austriei în ceea ce privește extinderea Schengen
Cancelarul Nehammer a justificat boicotul privind accesul României în spațiul Schengen acuzând țara noastră și Bulgaria că nu avem capacitatea de a gestiona frontierele UE conform legislației Schengen.
Doar că aflăm de la Consiliul Uniunii Europene că acesta a adoptat, pe 19 decembrie 2022, o decizie prin care îi cere Austriei să aplice legislația Schengen și să remedieze deficiențele constatate de către Comisia Europeană în raportul de evaluare realizat în 2020 în ceea privește respectarea legislației Schengen privind returnarea.
Documentul adoptat scoate în evidență faptul că Austria nu a operat o serie de modificări legislative ce țin de implementarea legislației Schengen.
În acest sens, Recomandarea Consiliului Uniunii Europene cere expres Austriei să modifice legislația internă și să transpună Directiva privind returnarea în conformitate cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Cel puțin cinci articole din Directiva 2008/115/CE trebuie implementate în legislația austriacă privind intrarea și returnarea, aspecte ce reprezintă deficiențe majorare în implementarea legislației europene cu privirea la gestionarea migrației.
În concluzie, acest document demonstrează cât se poate de clar și de limpede că Austria nu și-a adaptat legislația internă pentru a gestiona eficient problematica migrației, fapt constatat încă din 2020 de către Comisia Europeană.
Prin urmare, toate acuzațiile la adresa României au avut la baza o teză falsă. Problematica imigranților din Austria este de fapt o problemă veche internă, și nu una descoperită recent de Nehammer care, înainte de a fi cancelar, a fost ministru de Interne și avea obligația să-și alinieze legislația internă la cea europeană.
Acest document reprezintă încă o probă în plus în cazul în care vom ataca, la Curtea de Justiției a Uniunii Europene, votul din Consiliul JAI din 8 decembrie 2022.
Vot prin care Austria ne-a îngrădit nejustificat dreptul de a circula liber prin Uniunea Europeană”, spune Tomac.