ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Economistul șef al BCE avertizează: ‘Chiar după ce vor dispărea șocurile provocate de energie și pandemie, majorarea salariilor va fi principalul motor de creștere a prețurilor în următorii ani’

25 November 2022 at 12:15
image

Economistul şef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, atrage atenția că salariile din zona euro vor avea nevoie de ani de zile pentru a se ajusta la schimbarea condiţiilor economice, astfel încât ar putea exercita presiuni asupra inflaţiei mult timp după dispariţia şocurilor provocate de energie şi pandemie.

Natura decalată a stabilirii salariilor face ca ajustarea salariilor nominale la creşterea cumulativă a costului vieţii să se desfăşoare timp de câţiva ani„, a explicat Lane, într-o postare pe blog, transmite Reuters.

Aceasta înseamnă că, chiar după ce vor dispărea şocurile provocate de energie şi pandemie, majorarea salariilor va fi principalul motor de creştere a preţurilor în următorii ani„, susţine economistul şef al BCE.

Autorităţile au analizat cu atenţie în acest an evoluţia salariilor, din cauza temerilor că firmele ar putea fi forţate să majoreze compensaţiile, pentru a atenua efectele inflaţiei ridicate, declanşând o spirală salarii-preţuri greu de înfrânt, care ar putea forţa BCE să menţină mult timp ratele ridicate ale dobânzilor.

De asemenea, Lane a avertizat asupra interpretării excesive a datelor privind inflaţia de bază, care ar putea fi denaturate de şocul economic neobişnuit, provocat de energie şi de pandemie.

Într-un raport publicat recent de Fondul Monetar Internaţional (FMI), se arată că spiralele salarii-preţuri susţinute sunt rare la nivel istoric, iar recentele majorări de dobânzi de către băncile centrale vor ajuta probabil ca aşteptările inflaţioniste ridicate să nu se agraveze.

Dinamicile creşterilor de salarii şi preţuri în 2020 şi 2021 au fost determinate de şocurile „neobişnuit de ridicate” provocate de pandemia de COVID-19, spre deosebire de episoadele din trecut, provocate de evoluţiile economice mai convenţionale, se arată în raport, conform agerpres.ro.

articolul original.

UE se teme de libertatea de exprimare anunțată de Elon Musk? Comisar european: ‘În Europa, pasărea va zbura după regulile noastre’

29 October 2022 at 06:15
image

Comisarul UE pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, i-a transmis un avertisment lui Elon Musk, cu privire la preluarea de 44 de miliarde de dolari a Twitter, spunându-i că va trebui să joace după reguli, în urma unui tweet al miliardarului potrivit căruia ”Pasărea a fost eliberată”.

După un tweet criptic al lui Musk care sugerează că a încheiat achiziţia Twitter, Breton l-a avertizat pe Musk că va trebui să respecte noile reglementări digitale ale blocului, potrivit CNBC.

Pasărea a fost eliberată”, a scris Musk pe Twitter.

Ca răspuns, Breton l-a citat pe Twitter pe Musk spunând: ”În Europa, pasărea va zbura după regulile noastre”.

Elon Musk a mai scris vineri pe platforma de socializare că Twitter va forma un consiliu pentru moderarea conţintului, ”cu puncte de vedere foarte diverse”, potrivit Reuters.

Miliardarul a precizat că nu vor fi luate decizii majore referitoare la conţinut sau reactivări de conturi înainte de reunirea acestui consiliu.

Deşi nu a fost confirmat oficial, un purtător de cuvânt al platformei pentru criptomonede Binance, care i-a oferit finanţare lui Musk prin capitaluri proprii pentru preluarea Twitter, a declarat vineri că tranzacţia a fost finalizată.

Musk, unul dintre cei mai populari utilizatori ai Twitter, este cunoscut pentru că a postat pe Twitter orice, de la anunţuri despre Tesla şi celelalte companii ale sale, până la meme şi atacuri la adresa criticilor săi.

CEO-ul Tesla şi SpaceX s-a autodenumit anterior ” un absolutist al libertăţii de exprimare” şi spune că doreşte să reformeze Twitter ca ”o piaţă digitală a oraşului”, cu mai puţine restricţii cu privire la ceea ce pot spune utilizatorii.

Acest lucru va avea ramificaţii asupra modului în care conţinutul este moderat pe Twitter, o preocupare esenţială pentru autorităţile de reglementare care doresc să frâneze giganţii digitali în privinţa răspândirii discursului instigator la ură şi a dezinformarii online.

Conform Legii privind serviciile digitale recent aprobată de Uniunea Europeană, marile companii de tehnologie vor trebui să aibă sisteme solide de moderare a conţinutului pentru a se asigura că pot elimina rapid materialele ilegale, cum ar fi discursurile instigatoare la ură, incitarea la terorism şi abuzul sexual asupra copiilor.

La rândul său, Musk a spus că nu va permite conţinut ilegal pe platformă.

Se preconizează că regulile UE vor intra în vigoare până în 2024.

Companiile pot fi amendate cu până la 6% din veniturile anuale globale pentru încălcări ale legislaţiei.

Guy Verhofstadt, un membru al Parlamentului European, a declarat vineri că ”nevoia de reguli şi responsabilitate este mai mare ca niciodată”.

”Aşadar, un om, @elonmusk, deţine acum cea mai mare dezbatere din lume… Auto-reglementarea în reţelele sociale nu a funcţionat niciodată… chiar şi cu personaje mai mici decât el”, a spus el într-un tweet.

Breton, fost CEO al companiei franceze de consultanţă IT Atos, este văzut ca un arhitect cheie al reformelor digitale ale Uniunii Europene. Alături de Digital Markets Act, care urmăreşte să reducă dominaţia giganţilor internetului, Digital Services Act face parte dintr-un plan îndrăzneţ al blocului de a reglementa Big Tech.

În mai, Musk şi Breton s-au întâlnit în persoană, iar Musk a spus la acea vreme că Legea Serviciilor Digitale era ”exact aliniată cu gândirea mea”.

Însă autorităţile de reglementare de pe ambele maluri ale Atlanticului sunt îngrijorate că Musk ar putea, de exemplu, să-i permită fostului preşedinte Donald Trump să revină pe platformă.

Musk, care a spus anterior că va anula interdicţia asupra contului lui Trump, intenţionează să renunţe la interdicţiile pe viaţă pentru utilizatorii de Twitter, potrivit Bloomberg, conform news.ro.

articolul original.
  • There are no more articles
❌