ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Marţi, România va livra Republicii Moldova 74% din energie electrică necesară

29 November 2022 at 12:22

În ziua de marţi 29 noiembrie, secretarul de stat pentru Energie de la Chișinău, Constantin Borosan, a declarat că România va livra aproximativ 74% din necesarul de energie al Republicii Moldova. Anunțul vine în contextul în care compania de stat Moldelectrica transmitea că nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată.

Astfel, compania de stat Moldelectrica transmitea că pentru ziua de marţi nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică în republică, anticipând un deficit de circa 74%. Deficitul anticipat va fi acoperit printr-un contract de livrare a energiei de urgenţă, a indicat compania.

România va livra deficitul de energie

În precizările sale, „Pentru ziua de mâine (29 noiembrie) circa 74% din energie electrică urmează a fi livrate în baza contractului de urgență dintre Moldelectrica și Transelectrica. Mulțumim România!”, a anunțat secretarul de stat pentru Energie de la Chișinău, Constantin Borosan.

La începutul lunii noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării, a anunţat că Republica Moldova cumpără din România peste 80% din volumul necesar de energie electrică. R. Moldova a încheiat contracte cu două companii româneşti pentru furnizarea a până la 12% din totalul necesar. Restul este cumpărat pe bursa din România, conform NewsMaker.md.

Într-o intervenţie televizată luni seara, ministrul Andrei Spînu a explicat că „s-a produs o creştere semnificativă a preţului la energia electrică pe pieţele europene, inclusiv în România”.

În afirmaţiile sale, „Vom vedea care este preţul. Permanent am spus că în cazul energiei de avarie, din păcate, nu putem şti din timp care este preţul. Energocom cumpără pe bursa română a electricităţii în fiecare zi. Astăzi (luni), am avut un fenomen care încă nu este clar, am avut o creştere semnificativă a preţului la energia electrică pe pieţele europene, inclusiv în România. Practic am avut creşteri de 30-40%”, a afirmat ministrul moldovean, citat de Deschide.md.

Furnizorul „Energocom a licitat pe această bursă un preţ mai mic, dar, din păcate, nu a putut să cumpere energia electrică pentru toată ziua şi pentru toate orele pentru care a licitat. În acest sens, Moldelectrica a solicitat energie de avarie de la Transelectrica„, operatorul de transport şi de sistem din România, a indicat vicepremierul moldovean.

Autorităţile moldovene continuă discuţiile cu Tiraspolul

Întrebat referitor la preţul pentru energia electrică de avarie, Andrei Spînu a spus că acesta variază între 200-300 de euro MW, în funcţie de zi şi oră.

Totodată, vicepremierul a spus că autorităţile moldovene continuă discuţiile cu Tiraspolul pentru reluarea livrărilor de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. El a indicat că marţi va mai avea loc o întâlnire la care se va discuta despre planurile pentru luna decembrie.

Începând cu 1 noiembrie, Republica Moldova nu mai primeşte energie electrică de la Cuciurgan (Transnistria).

Totodată, vicepremierul moldovean a avertizat asupra riscului unor întreruperi de curent în Republica Moldova marţi, în cazul unor posibile atacuri masive cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei, relatează Radio Chişinău.

Aşadar, „În cazul unei astfel de situaţii, toate serviciile statului sunt pregătite să intervină şi să restabilească livrarea de energie electrică în termeni restrânşi. Să fim precauţi şi pregătiţi!”, menţionează ministrul moldovean în mesajul postat pe pagina sa de Facebook.

De la începutul lunii octombrie, forţele ruse au lansat rachete aproximativ o dată pe săptămâna asupra Ucrainei cu scopul de a distruge reţeaua energetică ucraineană, paralizând aprovizionarea cu energie şi agent termic a ţării, scrie Ziarul de Gardă. Din cauza acestor atacuri, mai multe regiuni din Republica Moldova, printre care şi Chişinău, sunt şi ele afectate, adaugă sursa citată.

articolul original.

Proiectul care completează cadrul legal necesar pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile

29 November 2022 at 10:46

În şedinţa de marţi 29 noiembrie, guvernul urmează să adopte un proiect de ordonanță de urgență prin intermediul căruia se completează cadrul legal necesar pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru perioada 2021-2030.

În contextul proiectului ce va fi adoptat marți de Guvern, sunt reglementate norme referitoare la sprijinul financiar pentru energia electrică din surse regenerabile, la autoconsumul acestui tip de energie electrică și la utilizarea energiei din surse regenerabile în sectorul încălzirii şi răcirii şi în cel al transporturilor în vederea atingerii obiectivului național privind ponderea globală a energiei regenerabile în consumul final brut de energie în anul 2030.

În plus, prin proiect de OUG se stabilesc criterii de durabilitate şi de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru biocombustibili, biolichide şi combustibilii din biomasă.

Proiect privind concediul şi indemnizația lunară pentru creșterea copiilor

În contextul de activitate al Guvernului, acesta va aproba şi un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea şi completarea OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

Concret, modificările avute în vedere prin proiectul de act normativ vizează, între altele, următoarele aspecte:

-extinderea perioadei netransferabile de concediu pentru creşterea copilului în cazul celuilalt părinte care nu a solicitat iniţial dreptul, de la cel puţin 1 lună la cel puţin 2 luni din perioada totală a concediului;

-revizuirea şi completarea reglementărilor actuale privind acordarea perioadelor de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, sau după caz, stimulent de inserţie, astfel încât să fie evidenţiată flexibilitatea în acordarea acestor drepturi;

-suspendarea/încetarea plăţii indemnizaţiei pentru creşterea copilului în situaţia expirării certificatului de încadrare în grad de handicap, în perioada concediului de creştere a copilului;

-reglementarea unei perioade de preaviz rezonabilă pe care lucrătorul o acordă angajatorului atunci când îşi exercită dreptul la concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului.

În cadrul şedinţei, în primă lectură va fi discutat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Mai mult, Guvernul va aproba şi un proiect de hotărâre care vizează modificarea şi completarea HG nr.1198/2012 privind desemnarea infrastructurilor critice naţionale.

Programul de cercetare-dezvoltare „Henri Coandă” va fi adoptat de Guvern

Pe de altă parte, guvernul va adopta, „Programul de cercetare-dezvoltare şi inovare reglementat prin prezenta hotărâre a Guvernului îşi propune să: stimuleze interesul elevilor din învăţământul secundar şi/sau din învăţământul terţiar nonuniversitar şi al studenţilor pentru cercetare şi ştiinţă, digitalizare, prin participarea la activităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare; dezvolte abilităţile şi competenţele elevilor şi studenţilor de lucra în echipe şi de a derula activităţi de cercetare; creeze cadrul legal necesar pentru formarea unei noi generaţii deschise către cunoaştere la nivel european şi internaţional; crească numărul de tineri români care îşi doresc şi rămână şi să desfăşoare activităţi de cercetare în România, după ce au beneficiat de burse de cercetare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Iar printr-un alt proiect de hotărâre, Guvernul va majora valoarea granturilor acordate prin programul „Grantul pentru tineri cercetători REGELE CAROL I”.

Va fi aprobat, printr-o altă hotărâre, mecanismul de colectare şi monitorizare a datelor pentru implementarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea Strategiei naţionale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA pentru perioada 2022-2030.

De asemenea, Guvernul va actualiza şi limitele amenzilor prevăzute la articolul 89 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000.

Se va aproba bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2023

În cadrul aceleiaşi şedinţe, figurează şi aprobarea bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2023. Va fi adoptată şi Strategia Naţională de Reducere a Riscului Seismic.

Financiar, executivul va aloca şi o sumă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru finanţarea schemei de sprijin prevăzute la articolul 53 din OG nr. 36/2006 privind unele măsuri pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei.

Aşadar, „Având în vedere că, prin schema de sprijin se decontează achiziţia de cărbune, păcură şi biomasă realizată în perioada octombrie 2022 – martie 2023, care se întinde pe doi ani financiari, prin proiectul de hotărâre a Guvernului se propune ca suma aferentă anului 2022 să fie de 140.000.000 lei. Stabilirea sumei de 140.000.000 lei are în vedere faptul că valoarea cea mai mare a achiziţiei de cărbune, păcură şi biomasă se realizează înainte de începerea sezonului rece, pentru a fi asigurat stocul de combustibil astfel încât la 1 noiembrie să existe necesarul pentru producerea energiei termice pentru populaţie”, se spune în nota de fundamentare a proiectului, potrivit Agerpres.

articolul original.

Germania amână taxarea profiturilor excesive ale producătorilor de electricitate

27 November 2022 at 09:57
image

Germania va amâna impunerea planificatei taxe pe profiturile excesive ale producătorilor de electricitate. Acesta este anunţul Ministerului Economiei, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.ro.

În loc să fie aplicată retroactiv din septembrie, taxa se va aplica de la 1 decembrie 2022 până pe 30 iunie 2023.

Decizia vine după ce grupurile de lobby din energie au criticat planificata taxă. Aceasta este destinată să finanţeze o parte din efortul mai amplu de plafonare a preţurilor la gaze şi electricitate pentru gospodării şi companii.

În septembrie, statele membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei.

Ce măsuri au fost aprobate

Miniştrii Energiei din UE s-au întâlnit la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, care alimentează nivelul record al inflaţiei şi ameninţă să provoace recesiune.

Pachetul include o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili. Aceasta care se va aplica în 2022 şi în 2023. De asemenea, o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de către producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine.

Cancelarul german Olaf Scholz anunţase, în septembrie, deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie. S-a dorit venirea în sprjinul consumatorilor în contextul inflaţiei, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Citeşte şi: Un medic de familie spune cum este posibil ca un copil să primească trei – patru diagnostice într-o săptămână

articolul original.

Un român stabilit în Italia, victima unei escrocherii. Bărbatul a avut parte de un șoc atunci când a primit o factură la curent în valoare de 4.000 de euro

26 November 2022 at 16:38

Un român stabilit în Italia a avut parte de un șoc în momentul în care a primit acasă mai multe somații prin care i se solicita plata unor facturi restante la curent, în valoare de 4.000 de euro. Cetățeanului nu i-a venit să creadă, motiv pentru care a contactat un avocat, informează La Gazzeta del Mezzogiorno.

Românul a avut toate motivele să devină suspicios și să ceară ajutorul avocatului, întrucât la mijloc se afla o infracțiune comisă de patronul unui bar din Toronto. În anul 2017, bărbatul în cauză și-a depus CV-ul la mai multe companii din Italie, printre care și la un bar.

Reprezentanții localului au profitat de neatenția românului și nu l-au mai contactat în vederea unui posibil loc de muncă. Dimpotrivă, s-au folosit de informațiile personale ale acestuia pentru închierea a două contracte de furnizarea energiei, pentru două localuri, contracte care au fost încheiate pe o perioadă de un an de zile.

Energie electrică. Sursă foto: arhivă

Românul a fost găsit nevinovat de către autorități, iar vinovații își ispășesc pedeapsa

În urma unei sesizări, autoritățile din Italia au efectuat mai multe cercetări și au ajuns la concluzia că bărbatul de cetățenie română a fost victima unei escrocherii și a fost găsit nevinovat.

Astfel, vinovatul în vârstă de 42 de ani a fost acuzat ca fiind principalul vinovat și autoritățile din Italia au decis condamnarea acestuia la 8 luni de închisoare. Mai mult, acesta este obligat să îi plătească românului despăgubiri.

articolul original.

Economii la energie în școlile din Suceava. Lungu: ”Nu se pune problema să restricționăm activitatea la școli dar nici nu putem consuma din punct de vedere energetic „fără număr „pentru ca plătește Primăria”

25 November 2022 at 11:46

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a discutat astăzi cu directorii unităților de învățământ din municipiu despre realizarea de economii la cheltuielile cu energia electrică și gazul metan „Am cerut școlilor să renunțe unde este cazul la contractele pe care le au pentru închirierea unor spații, în cazul în care consumurile energetice sunt mai mari decât sumele care se încasează din închirieri”, a precizat Ion Lungu. El a arătat că începând de anul viitor, dacă nu se reglementează problema prețului la gaz metan toate școlile din Suceava vor trece la sistemul centralizat de încălzire. „Nu se pune problema să restricționăm activitatea la școli dar nici nu putem consuma din punct de vedere energetic <fără număr> pentru ca plătește primăria. Am convingerea că reprezentanții școlilor au înțeles corect mesajul primăriei”, a încheiat Ion Lungu.

articolul original.

Ce ar trebui să facă toți românii în cazul unui blackout. Raed Arafat: ‘Omul de acasă trebuie să fie pregătit. Noi avem recomandarea de pregătire de 72 de ore’

25 November 2022 at 13:21
image

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că în următoarea perioadă vor fi efectuate verificări în instituţiile care fac parte din infrastructura critică pentru a vedea dacă acestea sunt dotate cu generatoare de curent şi rezervoare de apă – în cazul spitalelor, esenţiale în cazul în care au loc întreruperi la energie electrică.

Pentru infrastructura critică, aşa cum este definită, trebuie să ai astfel de generatoare. Nu poţi să fi o instituţie clasificată ca fiind esenţială şi să nu ai redundanţa pe partea de curent şi nu numai. Există obligaţia să ai un rezervor de apă care să-ţi asigure alimentarea dacă se întrerupe furnizarea apei pe o perioadă de timp. Spitalele trebuie să aibă şi rezervoare de apă. Eu, din ce ştiu, toate spitalele judeţene şi cele mari au aşa ceva.

Noi am avut o discuţie la departament şi o să avem astăzi o discuţie cu colegii de la IGSU. În primul rând, verificarea trebuie să o facă fiecare instituţie în parte, să-şi verifice resursele şi asta e o chestiune periodică. Verificarea se face permanent de către instituţii, dar în următoarea perioadă vom avea şi verificări să fim siguri că toată lumea a înţeles mesajul că trebuie să aibă acest sisteme funcţionale„, a precizat Arafat, la o conferinţă de presă organizată cu ocazia împlinirii a 10 ani de colaborare dintre Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), E.ON România şi Delgaz Grid, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”.

El a adăugat că şi benzinăriile ar trebui să fie dotate cu astfel de generatoare şi nu a exclus posibilitatea ca, pe viitor, acestea să fie obligate prin lege să le deţină.

Benzinăriile nu au generatoare, acum am înţeles că unele dintre ele au instalat generatoare. Dacă tu ca benzinărie nu ai generator, se întrerupe curentul, tu nu poţi livra combustibil maşinilor, inclusiv ambulanţelor, maşinilor de pompieri şi maşinilor de poliţie. Şi atunci este normal ca o benzinărie să aibă un generator care, minim, să opereze o parte din motopompele lor, să poată alimenta. Eu cred că în viitor trebuie să avem şi o formă de obligare la autorizare la înfiinţare să aibă un generator ale cărui cost este infim„, a spus Arafat.

Pe de altă parte, el a subliniat că în cazul unei pene de curent se impune ca fiecare familie să fie pregătită cu o trusă care include lanternă sau sistem de iluminat de urgenţă, alimente, apă, medicamente.

Omul de acasă trebuie să fie pregătit. În primul rând, trebuie să aibă o sursă de lumină, sistem de iluminat pe led, care pe o baterie poate să ducă ore luminatul de urgenţă. De asemenea, alimente neperisabile la conservă, pe care poţi să le consumi imediat, foarte important este apa de consum. Noi avem recomandarea de pregătire de 72 de ore. Trebuie să ai cel puţin doi litri de apă pe zi pentru o persoană, recomandabil chiar patru litri de apă, trebuie să ai alimentele pentru cele trei zile, trebuie să ai medicamentele tale, o sumă mică de bani lichizi. Asta este forma de pregătire pe care trebuie să o ai la domiciliu până la repararea defecţiunii„, a punctat Arafat.

Potrivit oficialului MAI, probabilitatea unei pene de curent la nivel naţional este mică, pentru că în România există capabilităţi precum generatoarele de mare capacitate la nivel de judeţ.

Eu cred că probabilitatea este mică, (..) pentru că există rezerve, există capabilităţi, dar urgenţe pot să aibă loc. Pe lângă pregătirea pe care au au firmele cum este firma E.ON, protecţia civilă, IGSU-ul, avem şi noi pregătirea noastră şi am folosit-o în ultimii ani. Astea sunt generatoarele de mare capacitate, care sunt în fiecare judeţ şi care pot fi mobilizate dintr-o zonă în alta pentru a susţine o întrerupere de curent care, de regulă, la noi s-a întâmplat în urma unor fenomene meteo, care au dus la distrugerea unei părţi din partea de transport electric şi până s-a rezolvat noi am asigurat curentul pentru zonele în care populaţia era afectată„, a concluzionat Arafat, conform agepres.ro.

articolul original.

Raed Arafat, despre intrarea României într-un black-out: Mai degrabă vom avea probleme din cauza viscolului

24 November 2022 at 18:15
image

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă(DSU), Raed Arafat, a transmis joi la postul de televiziune Antena3 CNN, despre posibilitatea intrării României într-un black-out, că acest lucru este puțin probabil, precizând faptul că mai degrabă vom avea probleme din cauza viscolului.

“Dacă probabilitatea pentru România este una foarte mică, astfel de probabilitate pentru România este mult, mult mai redusă decât ce vedem, din păcate, că se întâmplă în Republica Moldova, unde există o dependenţă mai mare pe partea de curent care provine din Ucraina. Dar totuşi, dacă se întâmplă situaţii de întrerupere de curent, care nu trebuie să fie neaparat din cauza războiului, poate să fie şi din cauza unor furtuni mari, cum am avut în 2017, zone importante, dacă nu mă înşel, la sfârşitul lui 2017, în vestul ţării şi în sudul ţării”, a afirmat Arafat.

El a precizat că spitalele trebuie să aibă generatoare

“Toate infrastructurile critice esenţiale, cum ar fi spitale, diferite instituţii, trebuie să aibă deja generatoare care intră imediat când se întrerupe curentul. Deci toate spitalele au acest lucru în structura lor şi este obligatoriu să fie verificat, testat, funcţional, alimentat, ca să intre imediat în lucru. Partea cealaltă, la nivelul protecţiei civile, la nivelul DSU, noi ne-am dotat în ultimii ani cu un număr important de generatoare de capacitate foarte mare, de genul celor pe care le-am folosit în vestul ţării pentru câteva zile şi am dus zone destul de importante, alimentându-le cu curent, şi în sudul ţării, în zona Ialomiţa. Astea pot fi puse la dispoziţie imediat şi conectate la transformatoarele care alimentează anumite zone unde sunt instituţii de importanţă majoră”, a explicat şeful DSU.

El a susţinut că este puţin probabil ca România să intre, întreaga ţară, într-un black-out.
“Să intre o ţară întreagă cum e România într-un black-out deodată este ceva foarte puţin probabil. Mai degrabă, dacă o să avem probleme, o să fie din cauza furtunilor de zăpadă şi viscolului şi astfel de probleme decât din cauza situaţiilor care au generat problemele acum, în Moldova şi în Ucraina, adică din cauza războiului”, a transmis Arafat, conform news.ro

articolul original.

Ioan Stan: PSD a reușit să-și impună amendamentele privind reglementarea pieței de energie și nimeni nu va plăti mai mult de 1,3 lei/KWh

24 November 2022 at 07:59
image

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat că săptămâna aceasta, PSD a obţinut o nouă victorie în cadrul coaliţiei de guvernare reuşind să-şi impună amendamentele privind reglementarea pieței de energie. „Astfel specula și inflația vor fi oprite iar populația și economia națională vor fi protejate pe o perioadă îndelungată de timp. Drept urmare, în urma adoptării amendamentelor susţinute de PSD nimeni nu va plăti un preț mai mare de 1,3 lei/KWh, indiferent de nivelul de consum sau de categoria de consumator”, a spus Ioan Stan. El a amintit că amendamentele PSD privind reglementarea pieței de energie prevăd următoarele:

  • Pentru cei care se încadrează într-un consum de 100 de KWh/lună, prețul va fi de 0,68 de lei/KWh. Acest preț e valabil, indiferent de consum, în cazul celor care utilizează la domiciliu dispozitive sau echipamente medicale dar și pentru cei care au în întreținere cel puțin 3 copii;
  • Pentru cei care se încadrează într-un consum de 255 de KWh pe lună, prețul va fi de 0,8 lei/KWh;
  • Pentru cei care se încadrează într-un consum de 300 de KWh/lună, prețul va fi de 0,8 lei/KWh pentru primii 255 de KWh și de maxim 1,3 lei pentru ce depășește acest prag;
  • Pentru cei care depășesc un consum de 300 KWh/lună, se va plăti un preț unic de maxim 1,3 lei/KWh (dacă în contractul cu furnizorul este prevăzut un preț mai mic de 1,3 lei/KWh, atunci se aplică prețul din contract);
  • Pentru IMM-uri, spitale, școli, grădinițe, creșe, operatori din industria alimentară, companii de utilitate publică, lăcașe de cult, instituții publice se va plăti un preț de maxim 1 leu/KWh, cu TVA inclus pentru 85% din consumul lunar și diferența la maxim 1,3 lei/KWh;
  • Pentru celelalte categorii de consumatori non-casnici se va plăti un preț de maximum 1,3 lei/KWh, cu TVA inclus.

Liderul PSD Suceava a arătat că toate aceste măsuri şi preţuri vor fi aplicate până la 31 Martie 2025.

„După cum se poate vedea, perseverența și argumentele PSD au contribuit, din nou, la identificarea și aprobarea unor măsuri în beneficiul populației și economiei țării, demonstrând iarăşi cât de importantă este prezenţa partidului nostru la guvernare”, a încheiat Ioan Stan.

articolul original.

Ar putea apărea o pană de curent uriașă, la nivel european? Premierul Nicolae Ciucă: ‘Trebuie să găsim acele soluții prin care să ne protejăm populația’

23 November 2022 at 16:50
image

Prim-ministrulNicolae Ciucă a precizat că trebuie găsite soluţii pentru a asigura echilibrul pieţei energetice în interiorul Uniunii Europene, subliniind că în cadrul discuţiilor purtate cu omologul său spaniol, Pedro Sanchez, s-a căzut de acord că trebuie decuplat preţul gazelor de preţul energiei electrice.

Am discutat aspectele despre ceea ce înseamnă criza energiei. Această problemă a preţurilor la energia electrică şi la gazele naturale, suntem de acord că trebuie să decuplăm preţul gazelor de preţul energiei electrice. Trebuie să găsim soluţiile, astfel încât la nivelul Uniunii Europene să asigurăm echilibrul pieţei energetice„, a afirmat Ciucă, în conferinţa de presă susţinută alături de omologul său spaniol.

El a evidenţiat că autorităţile de la Bucureşti au folosit modelul iberic când au analizat modul în care au stabilit deciziile privitoare la preţurile la energie şi la gaze.

Ca atare, trebuie să găsim acele soluţii prin care să ne protejăm populaţia şi să asigurăm competitivitatea economiilor noastre. Avem nevoie de aceste decizii, pentru că, aşa cum arată dinamica, situaţia, trebuie să ne adaptăm şi să venim cu soluţii pe măsură şi sunt convins că, împreună, prin dialog şi transparenţă vom găsi aceste soluţii„, a transmis prim-ministrul Ciucă.

Guvernele României şi Regatului Spaniei au avut miercuri, la Castellon de la Plana, o primă şedinţă comună, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Nicolae Ciucă, după ieșirea lui Viktor Orban cu fularul Ungariei Mari la gât: ‘Nu trebuie să intrăm în jocul acesta’

articolul original.

Parlamentul a adoptat legea privind plafonarea prețului la energie electrică! Noile plafoane de la 1 ianuarie 2023

23 November 2022 at 11:14

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, legea privind plafonarea prețurilor la energie electrică. Astfel, clienții casnici vor plăti 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar care este mai mic de 100 KWh inclusiv, informeaza stiripesusrse.ro

De exemplu, a fost propus și adoptat un amendament PSD prin care beneficiază de prețul plafonat de 0,68 lei/KWh, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022-31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0-100 KWh inclusiv, următorii clienți:

1. clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 KWh inclusiv

2. clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere. Prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

3. clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere. Prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

articolul original.

Românii riscă să rămână pe întuneric! Expert în energie: ‘Riscul de blackout există întotdeauna în funcție de cât de grea este iarna’

21 November 2022 at 18:50
image

Potrivit analizelor, în primele 9 luni ale acestui an producția de energie a scăzut cu 7%, iar producția termo a scăzut cu 18 %, în România, după ce s-a decis închiderea unor capacitați de 1.308 megawați.

Mai mult, până la sfârșitul anului 2022 mai trebuie să închidem și cele 2 grupuri de la Turceni și Rovinari.

Întrebat dacă crede că ar trebui să ne pregătim și noi pentru un scenariu de Blackout şi dacă există riscul unei pene majore de curent, Adrian Borotea, vicepreședintele Asociației Române pentru Energie Eoliană a spus:

Sigur că riscul există întotdeauna în funcție de cât de grea este iarna, cum stăm cu cu depozitele de gaze, cum stăm cu energia, cu producătorii, cu stocurile de cărbune și așa mai departe, cu apa din lacuri și nu în ultimul rând, debitul pe Dunăre.

Un lucru bun însă este că energia eoliană în cursul iernii este perioada în care se produce cel mai mult și atunci acest lucru va ajuta în mod sigur, nu numai sistemul energetic, dar și va crește siguranța în alimentare a consumatorilor din țară.

Avem momente și ați menționat dumneavoastră 27 % zilele trecute în luna septembrie de exemplu, în 18 septembrie energia eoliană a reprezentat 40 % din consumul energiei. Deci sunt ore sunt zile sunt săptămâni și chiar luni în care energia eoliană are un cuvânt bun de spus.

Aceste dese schimbări legislative și faptul că toată lumea s-a întrebat cine este marele câștigător din toate aceste mișcări și răspunsul este foarte clar din discuțiile pe care le-am avut și da, chiar din rezultate, marele câștigător este statul.

Pentru că, cu cât prețurile sunt mai mari, cu atât impozitele sunt mai mari, contribuțiile sunt mai mari, TVA-ul și așa mai departe„, a spus vicepreședintele Asociației Române pentru Energie Eoliană, Adrian Borotea, conform antena3.ro.

articolul original.

Tot mai multe brutării din Europa, inclusiv din România, se închid sau își reduc producția din cauza scumpirilor din sectorul energetic | AUDIO

18 November 2022 at 14:03
image

Scumpirea gazelor și a curentului electric i-a făcut pe mulți patroni de brutării să-și închidă afacerile sau să-și reducă producția. Astfel de cazuri sunt în multe țări europene, inclusiv în România, după cum reiese dintr-un reportaj realizat de jurnaliștii Euronews.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/18nov-14-Flori-–-sandwich-–-brutarii-inchise-din-cauza-facturilor-uriase-BUN.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În reportajul difuzat de Euronews, patronul unei brutării din orașul olandez Delft a povestit că de la 1400 de euro pe lună factura la gaze a ajuns să plătescă 12-13 mii de euro lunar și nu-și mai poate ține afacerea, o mică afacere de familie începută în urmă cu 100 de ani, când pâinea era livrată cu căruțe trase de cai. El a amintit că Guvernul a decis să le acorde brutarilor împrumuturi ieftine ca să-și înlocuiască cuptoarele pe gaz cu cele electrice, însă acesta a ales să nu riște.

O brutărie cu 400 de angajați, din România, are o factură la curent electric cu 30.000 de euro mai mare

În România, la Urlați, o brutărie cu 400 de angajați a ajuns să plătească echivalentul a 50.000 de euro pe lună pentru curent în loc de 20.000 de euro, după cum au mărturisit proprietarii brutăriei. Ei mizează pe un mai mare ajutor din partea statului român.

„Cea mai mare problemă a noastră este costul ridicat al energiei electrice. Mi-aș dori și ne-am dori cu toții să fim incluși în această schemă de compensare și pentru curent electric”, spune Bogdan.

Angajații brutăriei fac față cu greu scumpirilor

În reportaj apar și doi angajați ai brutăriei, soț și soție, care povestesc că fac cu greu față scumpirilor.

„Noi nu am dat drumul la centrală din cauza costurilor pentru că nu avem cu ce plăti. Vreau să mai tragem așa, să mai ținem. Facturi, mâncare, îmbrăcăminte. Nu ne mai permitem concedii, nu ne mai permitem absolut nimic”, spune Cristinel.

„Anul acesta, de exemplu, nu am plecat nicăieri la mare. Anul trecut am fost la bulgari vreo zece zile. Anul acesta…”, spune soția lui Cristinel.

Una dintre cele mai vechi brutării din Roma și-a redus producția după ce a închis cuptorul electric

Iar în Roma, una dintre cele mai vechi brutării, Forno di Campo de’ Fiori și-a redus producția, după ce a închis cuptorul pe bază de curent. Patronul a povesit că gazele și curentul electric au ajuns să coste de 4-5 ori mai mult față de anul trecut și, deși a scumpit pâinea cu 12%, iar statul a aprobat pachete de ajutor, se descurcă foarte greu cu plata facturilor care ajung la 12 mii de euro lunar.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Majorarea salariului minim, un efort uriaș pentru firmele mici. „Evident că nu-mi permit. Probabil o să mai pierdem din angajați”, spune un patron | AUDIO

articolul original.

Peste 10 milioane de ucraineni nu au curent electric

18 November 2022 at 07:21

Peste 10 milioane de ucraineni nu au curent electric, a anunţat joi seara preşedintele Volodimir Zelenski, relatează AFP. 
“În prezent, peste zece milioane de ucraineni sunt fără electricitate”, în special în regiunea Kiev, a declarat preşedintele ucrainean în discursul său televizat zilnic.

Mai multe oraşe ucrainene, între care capitala Kiev, au fost joi ţinta atacurilor ruseşti, care coincid cu prima ninsoare într-o ţară afectată de întreruperi de curent electric şi unde temperaturile ar putea scădea până la -10°C.

Reluarea acestor bombardamente care vizează din octombrie infrastructurile energetice ale Ucrainei privează în mod constant milioane de ucraineni de curent electric şi, de asemenea, de apă.

Operatorul naţional de energie electrică Ukrenergo a anunţat prelungirea întreruperilor de curent din cauza “agravării situaţiei”.

“Din cauza unei răciri puternice, consumul de energie electrică a crescut în regiunile Ucrainei”, ceea ce “a complicat şi mai mult situaţia deja dificilă în sistemul electric”, ducând la “restricţii mai largi” ale consumului de energie electrică în toată ţara, a menţionat Ukrenergo.AGERPRES 

articolul original.

România a închis în ultimul an 1.300 MW în centrale termo

16 November 2022 at 07:00
image

România a închis în ultimul an 1.300 MW în centrale termo, aproape cât au cele două reactoare de la Cernavodă, şi a pus în loc 0 MW – analiză ZF.

Producţia de energie a României a scăzut în primele nouă luni ale anului cu 7% faţă de perioada similară a din 2021, perioadă în care puterea instalată în centralele pe surse termo a scăzut cu aproximativ 18%, de la 7.016 MW instalaţi la 5.708 MW. În această perioadă, cu excepţia investiţiilor în proiectelor solare, cele mai multe de dimensiuni foarte mici, nu s-a pus în funcţiune absolut nicio unitate nouă de producţie a energiei, statul român mergând, în plină criză energeti

În această perioadă însă, şi cererea de energie a scăzut considerabil, cu 6% în primele nouă luni ale anului faţă de perioada similară a anului trecut, arată raportul pe cel de-al treilea trimestru al Transelectrica. „Scăde­rea consumului a fost in­flu­enţată pe de o parte de creşterea preţu­rilor la combustibilii primari, fenomen care s-a reflectat în preţul final al energiei e­lectrice, iar pe de altă parte, temperaturile medii lunare care au înregistrat sis­tematic anomalii pozitive, situân­du-se în general, peste nor­me­le climato­logice“, se ara­tă în raportul Transelec­trica.

România s-a angajat să înceteze pro­duc­ţia de energie pe bază de cărbuni

Pe partea de pro­duc­ţie, energia ter­mo a asi­gu­rat cea mai mare parte a pro­ducţiei din primele nouă luni ale anului în con­textul în care 2022 se dovedeşte a fi unul slab din punct de vedere hidrologic. Ast­fel, energia termo a avut o pondere de 36%, aici fiind inclusă şi producţia centra­lelor pe gaze, energia hidro a avut o pon­dere de 27%, nuclearul a asigurat 19% iar eolienele şi energia solară au injectat 18% din producţia de energie.

să înceteze pro­duc­ţia de energie pe bază de cărbuni până în 2032, în baza OUG 108/2022, or­donanţă dată pe vârf de criză energetică, în care oricum România se confruntă cu un deficit de producţie.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se interzice construirea unor capacităţi energetice noi de producere a energiei electrice pe bază de lignit sau huilă. Se aprobă încetarea produ­cerii energiei electrice pe bază de lignit şi huilă, retragerea din exploatare şi închide­rea capacităţii energetice totale instalate pe bază de lignit şi huilă de 4.920 MW, înceta­rea producţiei de lignit şi huilă, executarea lucrărilor de punere în siguranţă şi a lucră­rilor de închidere şi ecologizare pen­tru cari­e­re şi mine până la da­ta de 31 decembrie 2032“, se arată în textul ordonanţei. Pe de altă parte, ţinând cont de actualul context, minis­trul energiei, Virgil Popes­cu, spunea săp­tă­mâna tre­cu­tă, că nu se va închide nicio termo­centrală, planurile fiind de a moder­niza şi con­serva.

„Investim în mo­der­nizare şi ne pregătim pentru viitor”

„NU închidem nicio unitate de pro­duc­­ţie a pe bază de căr­bu­ne, ci, din contră, investim în mo­der­nizare şi ne pregătim pentru viitor”, a spus Virgil Popescu, în con­textul adoptării legii pentru aprobarea OUG 108/2022 privind decar­bo­ni­zarea sec­torului energetic.

„Prin această lege se instituie măsuri pentru atenuarea consecinţelor sociale ale închiderii şi conservării capacităţilor de pro­ducere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă şi a carierelor şi minelor aferente, stabilirea surselor de fi­nan­ţare a măsurilor de ajutor de stat, precum şi a măsurilor pentru coordonarea şi im­plementarea pro­cesului de decarbonizare“, a mai spus Virgil Popescu.

România nu a reuşit să-şi majoreze capacitatea de producţie de energie electrică

În ultimul deceniu, România nu numai că nu a reuşit să-şi majoreze capacitatea de producţie de energie electrică, dar nici măcar nu a putut să o păstreze constantă, închizând unităţi fără a pune nimic în loc. Germania, Polonia, Grecia şi Austria sunt state care spun o cu totul altă poveste în ceea ce priveşte abordarea acestui sector strategic. Statisticile europene arată că în perioada 2011-2020 parcul de producţie de energie al României s-a micşorat cu 9%, de la 19.733 MW la circa 18.000 MW.

Astfel, deşi în perioada 2009-2014 România a trecut printr-un puternic val de investiţii în proiecte de energie verde, care au adăugat sistemului energetic naţional circa 4.300 MW noi, închiderile de unităţi, mai ales cele din zona termo au anulat la nivelul întregului sistem acest aport pozitiv de capacitate. Rezultatul este că de trei ani, România a devenit importator net de energie electrică. Poloniei, de exemplu, a reuşit să termine anul 2020 cu o capacitate de producţie a energiei cu 29% mai mare faţă de cea din 2011. Ce este interesant la cazul Poloniei este faptul că ţara şi-a păstrat aproape intactă capacitatea centralelor pe cărbune, care asigură 70% din producţia de energie, dar a adăugat la această capacitate proiecte din energie verde.

articolul original.

Radu Burnete, director executiv Confederația Patronală Concordia: ‘Dacă nu creștem rapid investițiile în producerea de energie electrică, o să avem o problemă mare în următorii ani’

14 November 2022 at 20:45
image

Radu Burnete, director executiv Confederaţia Patronală Concordia, a declarat luni în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre decizia luată de Executiv privind energia, că în clipa de faţă este un pic neclar, pentru că Oug 119 a blocat complet piaţa, iar acum toată lumea aşteaptă. Nu văd de ce am avea garanţia că preţul nu merge înapoi, în sus a mai spus el. Burnete a atras atenţia că în ultima lună şi jumătate s-au vândut cantităţi infime de energie pe piaţă şi că sunt companii mari care nu au putut să îşi cumpere energie pentru februarie.

”Pe de o parte, ce vedem acum clar rezolvă o parte din problemele pe care le vedem la furnizare, în sensul că ridică un pic presiunea financiară imensă pe furnizori, unde noi vedem un risc de colaps, mecanismul încearcă să rezolve această problemă. Pe partea de producţie, văd o reglementare foarte lungă, până în  mai 2025. Mă aşteptam pe un an de zile, şi apoi să mai vedem, mai ales când vrei investiţii noi o suprareglementare a pieţei când noi schimbăm la fiecare câteva luni de zile cadrul de reglementare nu e un semnal foarte bun”, a spus Radu Burnete.

El a precizat că, ”pe partea consumatorilor de energie, lucrurile nu sunt foarte clare pentru că pe de o parte vedem această ordonanţă nouă, pe altă parte OUG 119 este în Parlament”. 

”În clipa de faţă este un pic neclar. Oug 119 a blocat complet piaţa, acum toată lumea e cu mâinile sus,  aşteaptă să vadă cum se aşează reglementarea, pentru că nu e complet puzzle-ul, nu mi-e clar cum se va debloca piaţa. Nu văd de ce am avea garanţia că preţul nu merge înapoi, în sus, peste 1.300”, a arătat reprezentantul Concordia.

Radu Burnete a mai spus că, după 12 luni, ”suntem la a patra schemă de sprijin, pe zona asta de energie, al treilea OUG în 6 luni de zile şi dacă în unele ţări europpene aceste decizii succesive vin să rafineze şi să regleze anumite lucruri, noi de fiecare dată venim cu un set nou şi asta dă piaţa peste cap şi crează probleme şi consumatorilor de energie”.

”Da, avem probleme şi pe partea de producţie şi în special investiţii. Dacă nu creştem rapid investiţiile în producerea de energie electrică, o să avem o problemă mare în următorii ani. (..)  În rândul consumatorilor există această temere că piaţa va rămâne blocată în continuare. În ultima lună şi jumătate s-au vândut cantităţi infime de energie pe piaţă, este adevărat, sunt companii mari care nu au putut să îşi cumpere energie pentru februarie, ceea ce e nemaiauzit, să ai ditamai compania şi să nu poţi să faci lucrul acesta, şi din câte văd, situaţia nu se deblochează, avem nevoie de nişte decizii şi în Parlament”, a mai spus Burnete, conform news.ro

articolul original.

Preț maximal la energie

14 November 2022 at 13:43
image

Guvernul a decis că piața de energie va fi reglementată până în martie 2025, iar producătorii vor avea un preț fix de vânzare al energiei, stabilit la 450 lei MWH.

Noua Ordonanță de Urgență a Guvernului pe energie stabilește un preț maximal de 1,3 lei pentru consumatorul casnic și achiziție centralizată până în anul 2025.

Guvernul a decis că piața de energie va fi reglementată până în martie 2025, iar producătorii vor avea un preț fix de vânzare al energiei, stabilit la 450 lei MWH. Pentru consumatorii casnici se mențin plafoanele de 0,68 lei kwh, pentru un consum până în 100 kwh, și 0,8 lei kwh până la 255 kwh.

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu , membru PSD, laudă noua formulă găsită de guvern și spune că e „sustenabilă”, iar România este „un pionier” în privința măsurilor luate în domeniul energiei. Și ministrul Energiei, Virgil Popescu , spune că „sistemul e ingenios” și este aplicat de ceva timp în Franța. Mai mult, ministrul susține că Ordonanța de Urgență asigură dezvoltarea companiilor și a investițiilor.
România revine la o piață semi-reglementată în domeniul energiei, situație recunoscută de premierul Ciucă, și cerută insistent de PSD în ultimele luni. Chiar  dacă liberalii s-au opus în primă fază, deciziile luate de mai multe guverne din Uniunea Europeană și lipsa resurselor pentru a menține actuala schemă de compensare și pentru 2023, i-au determinat să accepte soluția adoptată de Executiv.

Statul încurajează economiile și reinventează achiziția centralizată de energie. Astfel, operatorul pieței de energie electrică și gaze natural  va achiziționa de la producători energia electrică la un preț maximal de 450 lei MWH. De asemenea, statul nu va suporta compensări peste suma de 1,3 lei, prețul maximal stabilit.

Dacă o gospodărie avea un contract la 1,5 lei cu furnizorul de energie electrică, dar consumă doar 255 kwh lunar, statul va acoperi diferența de la 0,8 lei la 1,3 lei lei.

Până la apariția OUG, statul român avea de acoperit, în acest caz, o diferență până la 1,5 lei. În piața de energie, au existat cazuri în care o gospodărie avea și un preț de 4 – 5 lei per kwh, iar compensarea oferită de stat era mai mare astfel. Estimarea guvernanților este că în 2022, bugetul de stat va acoperi compensări în valoare de peste 13 miliarde de lei. Prin aprobarea OUG, factura pentru compensare va fi aproape egală cu supraimpozitul încasat de stat de la furnizorii și producătorii din energie. Marii consumatori din industrie vor beneficia de prețul de 1,3 lei per kwh.
Bisericile, IMM-urile, serviciile de utilități, gen transport public, spitalele, școlile vor plăti 1 leu per kwh.

articolul original.

Analist de politică externă: ‘Populația și-a pierdut încrederea în instituții. Pandemia s-a terminat cu războiul, criza energetică a început înainte de război, criza nu a apărut în timpul pandemiei’

12 November 2022 at 12:45
image

Pandemia, criza energetică și războiul, toate sunt proiecte care au eșuat sau nu au fost gestionate așa cum ne așteptam, spune Dan Dungaciu, analist de politică externă.

„Populația și-a pierdut încrederea în instituții. În ceea ce privește NATO și Uniunea Europeană, trebuie să spunem că această tendință a fost ilustrată și de eurobarometru, când s-a observat că încrederea în UE a scăzut sub 50%. Noi suntem pe scoruri asemănătoare și chiar mai mult decât media europeană din mai”, a declarat analistul politic.

Conform lui Dan Dungaciu, aceste scăderi vin și de la felul în care elitele românești și conducerea au poziționat România în această perioadă, dar și de la niște eșecuri percepute de UE.

„Să nu uităm de tot ce s-a întâmplat până acum: pandemia, criza energetică, războiul: sunt toate proiecte care, mai mult sau mai puțin, au fost eșuate sau nu au fost gestionate așa cum ne așteptam. Pandemia s-a terminat cu războiul, criza energetică a început înainte de război, criza nu a apărut în timpul pandemiei.”

„UE a încercat să își găsească un anumit tip de ritm, dar grija majoră a UE este cea a energiei electrice, căci percepția publicului este că UE este o zona a prosperității, a performaței economice, a capabilităților. Desigur că dacă UE nu reușește să presteze, atitudinea față de Uniunea Europeană se schimbă automat”, a mai spus Dan Dungaciu, analist de politică externă, conform gândul.ro

articolul original.

Tot mai mulți germani fac cursuri ca să învețe cum să se descurce în cazul unei pene masive de curent

11 November 2022 at 21:52
image

Tot mai mulți germani fac cursuri pentru a învăţa cum să acţioneze în cazul unei pene masive de curent. „Acum trei generații, oamenii ştiau ce înseamnă viaţa fără electricitate. Acum ne dăm seama că abia putem funcţiona fără curent”, a spus Albrecht Broemme, un fost pompier, rechemat din pensie pentru a ajuta în contextul pandemiei, apoi pentru a primi refugiații ucraineni.

Germania: Cursuri de ”supraviețuire” în caz de pană de curent

Mai multe ONG-uri din Germania au început să ofere cursuri gratuite în numele BBK, Oficiul Federal pentru Protecţie Civilă şi Asistenţă în caz de Dezastre, informează Reuters.

„Dacă se opreşte curentul, nimic nu mai funcţionează și trebuie să înţelegem cu adevărat ce înseamnă asta”, a spus Birgitt Eberlin, instructoare care lucrează pentru ONG-ul Workers’ Samaritan Federation (ASB).

Ea le explică la început cursanților elementele de bază, inclusiv faptul că trebuie să aibă pregătite lumânări, chibrituri şi lămpi. Apoi întrerupe curentul și restul lecției se desfășoară la lumina lumânării.

Agenţia federală pentru reţele din Germania nu exclude posibilitatea raţionalizării gazelor la iarnă, după ce Rusia a redus livrările de energie spre Germania, ca urmare a reacției Occidentului la războiul declanșat de Moscova în Ucraina.

Numai că vremea e neobișnuit de caldă și depozitele de gaze sunt pline, așa că germanii speră, totuși, să nu aibă probleme.

articolul original.

Noile tarife la energie au primit undă verde în şedinta de guvern de astăzi. Ce se va întâmpla la marea regularizare din februarie 2023

11 November 2022 at 11:11
image

Este oficial! Noile tarife la energie au fost aprobate în ședința de astăzi de la Guvernul României. Toate detaliile sunt prezentate în următorul articol.

Vineri, 11 noiembrie 2022, Guvernul a aprobat noile tarife la enerigie electrică din această iarnă. Astfel, românii vor avea de plătit câte 80 de bani pentru fiecare kWh, însă până la primii 255 kWh facturați. După ce se trece de acest prag, orice depășire este taxată cu 1,30 de bani pe kWh.

Vestea bună este că tariful de 1 leu pe kWh se va menține pentru intreprinderile mici și mijlocii, iar pentru marii consumatori va rămâne un preț unic de 1,3 lei pe kWh.

Totodată, potrivit secretarului general al Guvernului, Marian Neacșu, până în luna februarie facturile se vor calcula pe baza mediei consumului din anul 2021, tot în această lună  se va face marea regularizare și se va reface consumul mediu.

“Sistemul aşa cum este gândit şi cum funcţionează de mulţi ani prin lege distribuitorii sunt obligaţi să facă citirea de patru ori pe an a contoarelor. În rest, funcţionaţi pe facturi cu estimări. Din perspectiva aceasta este foarte complicat şi foarte greu să ne raportăm la consumul lunar al fiecărui client. În OUG iniţială 119 şi vom menţine acest sistem vom rămâne raportaţi la consumul mediu anual al anului 2021 care pentru consumatorul casnic nu poate să fie un an rău pentru că a fost an de pandemie în care din păcate cea mai mare parte dintre români o parte din timp au stat acasă.

Deci au consumat energie. Dar pentru a putea face reglajele la nivelul consumului efectiv ca oamenii să nu plătească mai multă energie şi un preţ mai mare decât cel pe care l-au realizat, în luna februarie a anului viitor se va face regularizarea pentru întreg anul şi încadrarea în consumul efectiv realizat”, a spus  Marian Neacșu.

Secretarul general al Guvernului României a menționat faptul că noile tarife se vor aplica, cel mai probabil, începând culuna martie.

“Printre actele normative de mare importanţă adoptate astăzi a fost şi această ordonanţă care vine să reglementeze un mecanism care să poată să asigure pentru anul viitor câteva lucruri cu caracter de principiu.

Primul dintre ele este al sustenabilităţii măsurilor pe care Guvernul şi coaliţia de guvernare şi le-a asumat pentru acest an de criză energetică care vizează compensarea preţurilor la energie pentru consumatorii vulnerabili, consumatorii casnici şi pentru o parte dintre consumatorii non-casnici, respectiv întreprinderile mici şi mijlocii, întreprinderile din agricultură.

Mecanismul iniţiat astăzi care reglementează o parte din piaţa de energie în funcţie de energia care este disponibilă cu livrare în anul 2023 face posibil ca să putem susţine în continuare compensările de preţ aşa cum sunt conţinute în OUG 119 şi au fost conţinute în ordonanţele anterioare”, a explicat secretarul general al Guvernului.

Referitor la valul de facturi greșite emise românilor, Marian Necșu susține că  acestea au apărut din cauză operatorilor care și-au actualizat sistemele informatice mult mai târziu, acesta fiind motivul pentru care se încearcă schimbarea sistemului și asigurarea unei perioade mai lungi de valabilitate.

“Unul dintre lucrurile care în opinia noastră a dus la denaturarea sistemului a fost remanenţa cu care operatorii din sistem şi-au actualizat la prevederile legale sistemele informatice, motiv pentru care au apărut acele valuri de facturi greşite.

Ăsta este unul dintre motivele pentru care nu încercăm acum să schimbăm din mers mecanismele şi să le asigurăm o perioadă mai lungă de valabilitate pentru a nu fi nevoiţi ca ei să schimbe sistemele informatice la o lună sau la un trimestru şi să ne lovim cu acel val de facturi greşite.

Pentru că ne raportam la acel nivel de consum de la 2021 el la această dată este cert. Consumul anului 2022 îl vom şti începând cu luna februarie, martie a anului viitor, ori ordonanţa intră în vigoare de la 1 ianuarie, iar legea de adoptarea de ordonanţei sperăm să fie promulgată până în finalul acestui an”, a concluzionat secretarul general al Guvernului României.

articolul original.
❌