ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Mascarada cu noile plafoane de preț la energie merge mai departe

24 November 2022 at 08:36
image

Comisiile reunite pentru industrii și servicii și pentru politică economică, reformă și privatizare ale Camerei Deputaților au adoptat, marți, 22 noiembrie, raportul final (cu amendamente) pe un proiect de lege mult așteptat. Este cel privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 care stabilea măsurile inițiale aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei. Miercuri, 23 noiembrie, proiectul a trecut de votul Camerei Deputaților în calitate de cameră decizională și merge la promulgare, la președintele României. S-a încheiat oarecum un proces legislativ controversat, neunitar și tărăgănat, discriminator pe alocuri. Plafoanele și prețurile aplicate populației, firmelor și diverselor categorii de autorități și organizații, prețuri care includ TVA, se aplică de la 1 ianuarie 2023 până în 2025.

Pe partea de energie electrică, prețul maxim stabilit este de 1,3 lei/kWh.

La consumatorii casnici, referitor la perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022, prețul maxim rămâne de 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar până în 100kWh realizat la locul de consum în 2021. De la 1 ianuarie 2023 și până la 31 martie 2025, același peț maxim de 0,68 lei/kWh se aplică următoarelor categorii de clienți:
  1. clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh inclusiv;
  2. clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere;
  3. clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere;
  4. clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere.

Beneficiarilor de la punctele (2), (3) și (4), prețul final facturat plafonat li se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

Prețul plafonat crește la maximum 0,80 lei/kWh pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, însă numai pentru ce nu depășește un consum curent de 255 kWh. Același plafon de preț rămâne valabil pentru consumul realizat de la 1 ianuarie 2023 la 31 martie 2025 de către clienţii casnici care se încadrează între 100,01 si 255 kWh.

Consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei kWh. Dacă depășește 300 kWh/lună, întreg consumul – nu doar diferența – se facturează cu 1,3 lei/kWh.

În privința IMM-urilor, plafonul este de maximum 1 leu/kWh pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la prețul de 1,3 lei kWh, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentatului legal. De aceleași condiții de facturare beneficiază și operatorii care prestează serviciile de utilităţi publice, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, precum şi cei din domeniul agriculturii şi pescuitului, autorităţile şi instituţiile publice locale, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiile şi societăţile comerciale de interes judeţean, municipal sau local, regiile autonome și toate entitățile publice și private care prestează un serviciu public, institutele naționale de cercetare-dezvoltare.

Pentru consumul integral al spitalelor publice şi private, al unităţilor de învăţământ publice şi private, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale, plafonul va fi de maximum 1 leu/kWh. Urmează o prevedere foarte interesantă din care rezultă că plafonul se aplică pentru toate locurile de consum ale unui beneficiar dacă respectivele clădiri au fost construite și autorizate cu destinația de spitale. În cazul consumatorilor casnici cu mai multe locuri de consum (proprietăți), plafonul favorabil se va aplica numai într-un singur loc.

Același plafon de 1 leu/kWh, dar pentru 85% din consumul lunar, realizat la locul de consum, este valabil pentru instituţiile publice, altele decât cele prezentate mai sus, precum şi pentru cele aparținând cultelor recunoscute oficial în România. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează la prețul de 1,3 lei kWh.

La gaze naturale, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025, preţul final facturat de către furnizori pentru clienții casnici este 0,31 kWh/lună. Plafonul maxim este de 0,37 lei/kWh în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică. De la 1 ianuarie 2023, același preț de 0,37 lei/kWh se va aplica și clienților noncasnici din cadrul parcurile industriale.

Rezumatul prezentat s-a făcut ansamblând informațiile disparate care circulă în mass-media, inclusiv cele orientate spre zona economică. Eventualele neclarități nu ne aparțin.

Proiectul de lege trimis la promulgare conține și alte prevederi care nu fac decât să confirme lipsa de viziune unitară în domeniu și incapacitatea (sau refuzul) de a elabora norme clare în beneficiul real al consumatorilor de energie electrică și gaze naturale. Singura certitudine în acest moment este că PSD+PNL+UDMR câștigă timp, în condițiile în care și așa zisa reglementare a pieței de energie electrică este o catastrofă națională.

Viorel COSMA

articolul original.

Furnizarea de energie electrică a fost întreruptă în majoritatea localităților din Republica Moldova

23 November 2022 at 14:28
image

Furnizarea de energie electrică a fost întreruptă în majoritatea localităților din Republica Moldova, inclusiv în capitala Chișinău, începând cu ora 14:30, cel mai probabil din cauza valului de rachete tras de Rusia asupra Ucrainei, anunță Agora.md.

„Dragi cetățeni, azi avem repetarea situației din 15 noiembrie. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată țara. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu.

Agora.md amintește că la 15 noiembrie una din liniile Isaccea – Vulcănești s-a deconectat în mod automat în urma bombardamentelor rusești, iar mai multe regiuni ale țării au rămas fără curent electric.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a acuzat și ea faptul că „Rusia a lăsat Moldova pe întuneric”.

„Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi.

Furnizarea de energie electrică a fost întreruptă în majoritatea localităților din Republica Moldova

Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens.

Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a scris ea pe Facebook.

Reprezentantii Moldelectrica spun că toara țara a ramas fără lumină.

Sergiu Aparatu, directorul Moldelectrica a declarat pentru ProTV Chișinău:

„A lucrat automatica de sistem, analogic cum a fost pe data de 15 noiembrie. Sistemul este deconectat, încercăm încetișor să construim sistemul de la sursele de energie, spre consumatori.

– Puteți să ne spuneți raioanele care s-au deconectat?

– Toată țara!”

articolul original.

S-a votat: prețuri plafonate la energie electrică, pentru populația și firme

23 November 2022 at 15:42
By: M.Ex.

Camera Deputaților a adoptat, cu 177 de voturi pentru, 77 împotrivă și 11 abțineri, Legea privind plafonarea prețurilor la energie electrică.

Prețul final facturat, plafonat, de furnizorii de energie electrică va fi, potrivit amendamentelor adoptate, următorul :

-0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este mai mic de 100 KWh inclusiv; același tarif va fi valabil și pentru clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, pentru clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, precum și pentru familiile monoparentale.
-0,80 lei/kWh va fi tariful pentru clienții casnici al căror consum lunar este de maximum 255 kWh ;
– 1 leu/kWh pentru IMM-uri, spitale, școli, creșe, grădinițe, biserici, instituții publice, Metrorex, industria Pharma, institute de cercetare, aeroporturi ;
– 1,3 lei/kWh vor plăti clienții casnici al căror consum lunar este de peste 255 kWh și pentru consumatorii industriali;

Prețurile se vor raporta fie la consumul lunar, pentru cei care trimit indexul, fie la media pe 3 luni când se face regularizarea.

Totodată, preţul va fi plafonat la maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private, al unităţilor de învăţământ publice şi private, al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale. De asemenea, maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, va fi preţul pentru 85% din consumul lunar, realizat la locul de consum, pentru instituţiile publice, altele decât cele prevăzute anterior, precum şi pentru cele aparţinând cultelor recunoscute oficial în România. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează la preţul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus.

“În cazul clientului casnic, dacă în urma regularizării, suma plătită de acesta în plus este mai mare de 100 lei, atunci furnizorul este obligat să restituie clientului suma plătită în termen de 5 zile de la data emiterii facturii de regularizare. Sumele sub această valoare vor fi compensate în contul facturilor următoare”, mai prevede proiectul.

Potrivit articolelor adoptate, un client nu va avea plafonat preţul decât pentru un singur loc de consum. “În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, prevede textul adoptat.

Camera Deputaților este for decizional, iar legea va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgate.

articolul original.

Legea privind plafonarea prețurilor la energie electrică, adoptată în Parlament

23 November 2022 at 13:51
image

Camera Deputaților a adoptat, cu 177 de voturi pentru, 77 împotrivă și 11 abțineri, Legea privind plafonarea prețurilor la energie electrică.

Clienții casnici vor plăti 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar care este mai mic de 100 KWh inclusiv.

Prețul final facturat, plafonat, de furnizorii de energie electrică va fi, potrivit amendamentelor adoptate, următorul : 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este mai mic de 100 KWh inclusiv; același tarif va fi valabil și pentru clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, pentru clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, precum și pentru familiile monoparentale. 0,80 lei/kWh va fi tariful pentru clienții casnici al căror consum lunar este de maximum 255 kWh ; 1 leu/kWh pentru IMM-uri, spitale, școli, creșe, grădinițe, biserici, instituții publice, Metrorex, industria Pharma, institute de cercetare, aeroporturi ; 1,3 lei/kWh vor plăti clienții casnici al căror consum lunar este de peste 255 kWh și pentru consumatorii industriali;

Prețurile se vor raporta fie la consumul lunar, pentru cei care trimit indexul, fie la media pe 3 luni când se face regularizarea.

Totodată, preţul va fi plafonat la maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private, al unităţilor de învăţământ publice şi private, al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale. De asemenea, maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, va fi preţul pentru 85% din consumul lunar, realizat la locul de consum, pentru instituţiile publice, altele decât cele prevăzute anterior, precum şi pentru cele aparţinând cultelor recunoscute oficial în România. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează la preţul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus.

“În cazul clientului casnic, dacă în urma regularizării, suma plătită de acesta în plus este mai mare de 100 lei, atunci furnizorul este obligat să restituie clientului suma plătită în termen de 5 zile de la data emiterii facturii de regularizare. Sumele sub această valoare vor fi compensate în contul facturilor următoare”, mai prevede proiectul.

Potrivit articolelor adoptate, un client nu va avea plafonat preţul decât pentru un singur loc de consum. “În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, prevede textul adoptat.

Camera Deputaților este for decizional, iar legea va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgate.

articolul original.

Enel pleacă din România în ciuda portofoliului de 3 milioane de clienți

22 November 2022 at 11:31
image

Italienii de la Enel, cel mai mare investitor privat în distribuţia de energie electrică, se vor retrage din România de anul viitor, se arată într-un document oficial al grupului. În document nu se precizează clar la ce active se va renunţa, Enel fiind unul dintre cei mai puternici investitori şi în producţia de energie verde. La finalul lunii trecute, presa elenă scria că în acest moment, Compania Publică de Electricitate a Greciei – PPC, cu o valoare de piaţă de 2,33 miliarde euro, ar vrea să cumpere 70% din operaţiunile Enel din România, într-o tranzacţie de 1,3 miliarde de euro.

Italienii de la Enel, cu circa 3 milioane de consumatori de energie în portofoliu, şi-au redus investiţiile cu aproape 40% în primele şase luni ale anului pe fondul deteriorării profitabilităţii operaţionale. Enel, compania care este operatorul reţelei de distribuţie a energiei din Muntenia Sud (Bucureşti), Banat şi Dobrogea, a terminat primul semestru cu o pierdere de 115 milioane euro, faţă de un câştig de 45 milioane euro, strict pe zona de vânzare a energiei.

Pe partea de distribuţie, acolo unde chiar reţeaua administrată are costuri proprii pentru energia consumată, pierderile italienilor au ajuns la 50 milioane euro de la un profit de 60 milioane euro în prima jumătate a anului trecut. Rezultatele slabe vin în contextul în care la jumătatea anului grupul a anunţat foarte clar că va accelera repoziţionarea în pieţele cheie, vânzarea de active devenind prioritară.

articolul original.

Îndemn oficial: Acoperiți gâtul ca să economisiți energie!

19 November 2022 at 16:13
By: (A.C.)

Pentru a se feri de frig, economisind în acelaşi timp bani pe fondul creşterii preţurilor la energie, guvernatorul capitalei Tokyo, Yuriko Koike, le-a recomandat cetăţenilor japonezi să poarte pulover pe gât, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Yuriko Koike, purtând ea însăşi o helancă pe sub haină, i-a încurajat pe locuitorii capitalei japoneze să recurgă la haine groase pe timpul iernii, reducând în acelaşi timp facturile la electricitate.

„Încălzirea zonei gâtului are un efect termic. Eu însămi port un pulover pe gât şi purtarea unei eşarfe vă ţine, de asemenea, de cald. Acest lucru vă va permite să economisiţi energie electrică”, le-a declarat Koike vineri jurnaliştilor.

„Este una dintre modalităţile de a trece împreună peste perioada dificilă din punct de vedere energetic a iernii”, a spus ea, adăugând că preşedintele francez Emmanuel Macron este un fan al acestui tip de pulover.

La fel ca multe alte ţări, Japonia – care îşi propune să obţină neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 – se confruntă cu o reducere a aprovizionării cu energie de la începutul războiului din Ucraina.

În august, premierul japonez Fumio Kishida a cerut relansarea industriei nucleare a ţării pentru a compensa creşterea preţurilor la energia importată.

Însă o astfel de măsură ar fi probabil dificil de implementat, având în vedere dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011, care a condus la închiderea multor reactoare din motive de siguranţă.

Unsprezece ani mai târziu, 10 dintre cele 33 de reactoare nucleare ale Japoniei sunt din nou în funcţiune. Ele nu sunt operaţionale pe tot parcursul anului, iar ţara rămâne puternic dependentă de importurile de combustibili fosili.

articolul original.

De frica facturilor, consumul de energie electrică al populației a scăzut cu 8,1%

14 November 2022 at 10:09

Consumul naţional de energie electrică a scăzut cu 5,7% în primele nouă luni ale anului, economiile populaţiei fiind de 8,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. Industria a consumat mai puţin cu 4,9%. Scăderea consumului este pusă pe seama incertitudinii privind prețul energiei electrice și pe teama populației de a nu depăși limitele plafoanelor de preț garantate de stat.

În schimb, cantitatea de energie folosită pentru iluminatul public a crescut cu 3,2%. În acelaşi timp, producţia naţională a fost mai mică cu 6,6%. Cel mai mult a scăzut producţia în hidrocentrale, cu aproape 25%, urmată de cea în termocentralele clasice, cu 1,1%.

Creşteri au înregistrat centralele fotovoltaice – 3,7% şi eoliene – 18,1%. Importurile au fost mai mari cu 14,2%, până la 6,4 TWh, în timp ce exporturile au fost mai mari cu 9,1%, până la 5,1 TWh, România rămânând astfel importator net.

articolul original.

Primul ministru promite protejarea populaţiei şi firmelor prin menţinerea preţului la energie

11 November 2022 at 09:27
image

Înaintea şedinţei de guvern de astăzi, 11 noiembrie, premierul Nicolae Ciucă a oferit o scurtă declaraţie, făcând referire la modul în care vor fi protejaţi consumatori casnici şi firmele în faţa creşterii preţurilor la energie electrică.

“Este vorba despre o ordonanță de urgență prin care asigurăm mecanismele de achiziție pentru energie, astfel încât, așa cum ne-am angajat, să asigurăm protejarea populației și a economiei, prin menținerea prețului la energie electrică pentru consumatorii casnici la 0,68 lei, pentru cei care consumă până în 100 de kilowați, 0,80 lei, pentru cei care consumă între 100 și 255 de kilowați, vom menține prețul de un leu pentru IMM-uri și noutatea care apare, prin introducerea acestui mecanism și, desigur, prin modificările care se vor face în parlament la ordonanța 119, vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei. De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kilowați vor beneficia, de asemenea, de același preț al energiei, de 1,3 lei, cu specificația că, diferit față de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 de kilowați vor plăti primii 255 de kilowați la valoarea de 0,80 lei. Ca atare, în acest moment, prin această ordonanță, așa cum spuneam, vom asigura cadrul mecanismului de achiziție a energiei pentru a putea încă o dată să ne protejăm populația și să asigurăm competitivitatea produselor românești”, a declarat Nicolae Ciucă. (Angela Croitoru)

articolul original.

Ciucă anunță preţurile la energia electrică decise în coaliție și perioada pe care se vor aplica (Video)

10 November 2022 at 13:47
By: -
image

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că la nivelul coaliţiei de guvernare s-a convenit asupra preţului la energia electrică pentru consumatorii casnici pentru perioada următoare.

Astfel, rămân tarifele de 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh, 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh şi 255 kWh şi 1,3 lei/kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh.

„Ieri a fost o decizie pe care am luat-o pe marginea unor formate şi date de lucru pe care le-am avut, împreună cu instituţiile care lucrează în domeniu şi au responsabilitatea pentru tot ceea ce înseamnă sectorul energetic din ţara noastră şi am convenit că vom continua să asigurăm preţul de 0,68 de lei pentru cetăţenii care consumă până la 100 kWh, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 kWh. Acelaşi preţ va fi şi pentru cei care consumă peste 255 kWh până la acest plafon, dar ce depăşeşte va avea un alt nivel de plată şi este luată în calcul acea sumă pe care aţi vehiculat-o de 1,3 lei/kWh", a declarat Nicolae Ciucă.

El a precizat că pentru IMM-uri s-a stabilit menţinerea preţului de 1 leu/kWh, iar pentru marii consumatori - 1,3 lei/kWh.

„Urmează ca toate aceste elemente tehnice să fie cuprinse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă", a adăugat Ciucă.

Întrebat dacă măsurile anunțate vor fi aplicate până în 2025, premierul a precizat că poate garanta pentru cel puţin un an.

„Este foarte dificil să stabilim un ecart de timp atât de mare. Trebuie să vedem că numai anul acesta am venit cu a treia ordonanţă. (…) Este nevoie să avem flexibilitatea necesară să putem să ne adaptăm la toată această dinamică. Este important să ne protejăm cetăţenii vulnerabili, este important să ne protejăm IMM-urile şi este important să ne protejăm inclusiv consumatorii mari, pentru că, practic, discutăm despre competitivitatea produselor româneşti care ne asigură menţinerea în piaţă. În acest moment, probabil, vom aplica pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie", a declarat Ciucă.

Şeful Executivul a făcut precizările, joi, la Vicovu de sus, la finalul unei întâlniri pe care a avut-o cu reprezentanţii administraţiei publice locale din judeţul Suceava.

articolul original.

Energie electrică – cei 3 din coaliţie n-au stabilit nimic!

10 November 2022 at 11:32
image

Consumatorii casnici împărţiţi pe categorii, agenţii economici de diverse calibre şi profiluri, instituţiile publice (inclusiv şcolile şi spitalele), serviciile comunitare şi lăcaşurile de cult, dacă e să respectăm enumerarea familială din spaţiul public, aşteptau ieri cu sufletul la gură acordul promis de coaliţia PSD – PNL – UDMR în legătură plafoanele şi preţurile la energie electrică din 2023. A ieşit un fâs de proporţii.

În mare, informaţiile vehiculate sunt următoarele:

  • Plafoanele pentru consumatorii casnici prevăd ca pentru un consum de sub 100 kWh pe lună tariful să fie 0,68 lei/kWh, pentru un consum între 100 și 255 kWh tariful să fie 0,8 lei/kWh, iar la un consum de peste 255 kWh tariful să fie 1,3 lei/kWh.
  • Pentru consumatorii economici din categoria IMM-uri plus ramurile industriale sensibile, serviciile comunitare, instituţiile publice şi lăcaşurile de cult – 1 leu/kWh.
  • Pentru marea industrie – 1,3 lei kWh.

Cele două partide şi organizaţia minorităţii maghiare neînregistrată ca partid nu ne-au lămurit dacă vin cu ordonanţă peste OUG nr. 119  din 1 septembrie a.c., ori aduc noi modificări ordonanţei care a modificat şi completat OUG nr. 27  din 18 martie prin legea de aprobare rătăcită în Parlament, după unii, sau pusă în aşteptarea unor reglementări de la Bruxelles, aşa cum a dat indicaţii preşedintele Iohannis.

Natural cum ar veni, nu au explicat nici de ce dacă depăşeşte plafonul de consum de 255 kWh lunar, plafon stabilit cu totul arbitrar, românul plăteşte acasă mai mult decât, de exemplu, industria farmaceutică.

Odată administrată anestezia cu plafoanele şi tarifele, care nu rezolvă nimic din fondul problemei, „cei trei” ar fi stabilit ca anul viitor 80% din piaţa de energie electrică să fie reglementată (sub formă de plafonare!?), iar restul să meargă la liber pe bursă. E promisă o OUG în acest sens. Uite-aşa, bătând din palme!

Anestezia nu are şanse să asigure liniştea socială. Nu ai disponibil de energie electrică în ţară, căci e vândută/ promisă pe un înainte, vorbeşti degeaba. După ce tu, ca stat, ai binecuvântat dezmăţul cu preţurile producătorilor controlaţi de tine şi combinaţiile samasarilor intermediari (zişi traderi), acum nu vinzi blana ursului din pădure, ci coada lui. Apoi, piaţa reglementată, dacă tot zici că te întorci la ea, e cuprinsă în echivalentul unei biblioteci de legi şi norme de specialitate. Nu e ca la o tarabă socială, ca la economatele de pe vremuri.

E suficient să te apleci puţin spre OPCOM, la rigoare OPCOM S.A., societate comercială deţinută în proporţie de peste 97% de stat prin Transelectrica. Îndeplineşte rolul de administrator al pieţei de energie electrică. Întreabaţi-i pe Ciucă, Ciolacu şi Hunor măcar despre piaţa centralizată de contracte bilaterale sau piaţa de echilibrare – e pierdere de timp şi acumulare de nervi. Pe urmă, imediat ce ai zis „reglementare”, n-ai de ales, e musai trebuie să te uiţi spre ANRE. Dacă sfetnicii de politicieni sunt curioşi, o arhivă utilă de rapoarte ale ANRE este la liber. Să vadă ce însemna numai monitorizarea pieţei reglementate de energie electrică. Poate pricepe vreunul şi îi suflă angajatorului lor că reglementarea nu e diktat emanat de politicieni.

Sigur, nu excludem ca după un zâmbet pentru liniştea noastră, democraţie originală, capitalism de cumetrie, ţepe în Piaţa Victoriei şi mult stat paralel, să se implementeze nişte reglementări nemaipomenit de orginale, mai proaste decât cele anterioare pe care statul le-a impus deşi era prevenit că nu fac bine României. Uite-aşa am ajuns să avem un consum casnic mare de energie electrică, în procente, atins prin prăbuşirea consumului industrial.

Viorel COSMA

articolul original.

Surse: Coaliția a ajuns la un acord pentru prețul la energie

9 November 2022 at 18:30
By: M.Ex.

Coaliția de guvernare s-a reunit astăzi pentru a stabili cât vor plăti românii pentru energia electrică. Astfel, în ședință s-au agreat tarifele fixe, dar nu s-a stabilit pe ce perioadă va fi reglementată. Consumatorii casnici au trei tarfie, în funcție de consum. Consumatori casnici ar urma să plătească 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh, 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh și 1,3 lei/kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh. Pentru IMM-uri, coaliția a stabilit un preț de 1 leu/kWh, iar pentru marii consumatori din industrie 1,3 lei/kWh Instituțiile publice, producătorii de medicamente și lăcașurile de cult ar urma, de asemenea, să plătescă 1 leu/kWh. Marcel Ciolacu a declarat miercuri că piața de energie va fi reglementată în proporție de 80%. Mai exact, 80% din prețul energiei va fi plafonat, iar restul de 20% va fi lăsat la libera negociere, pe piața bursieră.

articolul original.

Sancțiuni pentru furnizorii de energie electrică

9 November 2022 at 12:40
By: (R.C.)

Furnizorii de energie electrică au fost amendaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) cu 380.000 de lei, pentru emiterea cu întârziere a facturilor.

„Aşa cum am anunţat public, ca urmare a numeroaselor sesizări privind neemiterea facturilor de energie electrică, am demarat acţiuni de control la principalii furnizori de energie electrică. Acţiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care, în perioada 01.04.2022 – 30.09.2022, furnizorii şi-au respectat obligaţia de a emite facturi conform perioadei de facturare convenite cu clienţii finali. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că furnizorii controlaţi nu şi-au respectat obligaţiile legale, respectiv au emis cu întârziere sau nu au emis facturi de energie electrică după fiecare perioadă de facturare, aceştia fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 380.000 lei”, informează miercuri ANRE, într-un comunicat de presă.

Cea mai mare amendă a fost aplicată societăţii Electrica Furnizare – 120.000 de lei, urmată de Hidroelectrica – 70.000 de lei, CEZ Vânzare – 60.000 de lei, E.ON Energie România – 50.000 de lei, Enel Energie – 50.000 de lei şi Enel Energie Muntenia – 30.000 de lei.

„Vom continua să monitorizăm respectarea prevederilor legale în vigoare pentru a remedia acele încălcări care afectează consumatorii de energie electrică şi gaze naturale”, a avertizat ANRE.

articolul original.

Director E.ON: „Nu găsim energie în piaţă pentru anul viitor”

3 November 2022 at 10:41
By: (R.C.)

Furnizorii nu găsesc în piaţă energie cu livrare anul viitor şi astfel nu le pot transmite clienţilor lor cât va costa energia, a declarat, joi, Volker Raffel, directorul general al E.ON România.

„Nu găsim energie în piaţă pentru anul viitor şi nu putem să le spunem clienţilor noştri ce preţ vor avea la energie electrică anul următor. Mai ales la firme şi la cei industriali. Acest lucru trebuie deblocat, deoarece cum îşi poate face planurile o firmă care foloseşte energie electrică la producţie? Planuri de investiţii, de finanţare, de angajare, dacă nu-şi cunosc preţul la energie electrică? Sper să avem o soluţie curând”, a susţinut Raffel, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Situaţia a fost semnalată şi de Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România, care a precizat că acest lucru are drept cauză preţul prea mic stabilit de Guvern, 1.300 lei pe MWh.

De asemenea, reprezentantul E.ON a insistat pe ideea problemei legate de cash-flow pe care companiile o au ca urmare a schemei de decontare stabilită de statul român. Raffel a arătat că, în timp ce în România există întârzieri foarte mari la plata deconturilor, în Germania discuţia este cum să plătească statul dinainte companiilor, pentru a evita problemele de cash.

„Ca să vă dau nişte cifre, noi am avut o linie de credit de 100 de milioane de euro acum un an, iar acum suntem la mai mult de 600 de milioane de euro şi creşte în fiecare zi. În fiecare zi avem cu 9 milioane de lei mai puţin în cont seara decât dimineaţa şi aşa nu mai putem să continuăm”, a spus reprezentantul E.ON.

Raffel a mai arătat că, în ceea ce priveşte depozitarea de gaze, compania a avut un efort financiar dublu faţă de anul trecut.

articolul original.

R. Moldova: Ședință de Guvern cu lumina stinsă

26 October 2022 at 17:35
By: (R.C.)

Guvernul premierului Natalia Gavriliţă s-a reunit miercuri după-amiază, pe întuneric, pentru a face economie de energie electrică în faţa unui deficit care afectează Republica Moldova din cauza bombardamentelor ruseşti asupra infrastructurii energetice din Ucraina, potrivit presei locale, între care NewsMaker şi Noi.md.

La începutul şedinţei, şefa executivului moldovean a permis pentru scurt timp aprinderea luminii pentru ca presa să poată face fotografii de protocol, dar ulterior miniştrii au continuat şedinţa pe întuneric, potrivit portalului Noi.md.

Natalia Gavriliţă a asigurat că guvernul său, în frunte cu viceprim-ministrul Andrei Spînu, face tot posibilul să rezolve situaţia cu privire la criza energetică.

‘Avem elaborate diferite scenarii. (…) Da, ieşim la resurse alternative. Procurăm electricitate din România. Dar avem nevoie de cantităţi adiţionale, care pe piaţă sunt mult mai scumpe decât ceea ce am avut până acum. Facem îndemnul să continuăm să economisim, să reducem consumul’, a invitat şefa executivului moldovean, citată de publicaţia locală NewsMaker.

La rândul său, Andrei Spînu, totodată ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale, a spus că riscul de deconectări masive de la curentul electric există în continuare.

‘Se observă că măsurile luate începând cu săptămâna trecută, dar în mod special începând cu ziua de luni, dau rezultate. Se simte o diminuare lentă a consumului în mod special în orele de vârf, dar din câte vedeţi nu este suficient. În continuare avem acel deficit de 7 la sută’, a remarcat el.

La 10 octombrie, Ucraina a anunţat că sistează exportul de energie electrică, inclusiv pentru Republica Moldova din cauza atacurilor ruseşti cu drone şi rachete care au afectat infrastructura energetică a ţării.

La 11 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că Republica Moldova va primi integral energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES), începând din aceeaşi zi.

Recent, autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol au anunţat că centrala de la Cuciurgan va limita exportul de energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului. Astfel, în loc de 70%, Chişinăul va primi doar 27%. Începând cu 24 octombrie, Republica Moldova va avea un deficit de energie electrică, a anunţat Andrei Spînu.

Preşedinţia de la Chişinău a transmis marţi că a dispus ca guvernul să elaboreze măsuri de economisire, obligatorii pentru toate instituţiile publice.

Tot marţi, Tiraspolul a anunţat că o situaţie de avarie s-a produs la unul dintre blocurile energetice de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, acesta devenind nefuncţional. În consecinţă, Republica Moldova a majorat volumul de achiziţionare de avarie din România, notează NewsMaker.md, indicând că preţurile energiei importate variază între 190 de euro şi 348 de euro pentru un MWh, în condiţiile în care Centrala termoelectrică de la Cuciurgan este de 66 de euro pentru un MWh, potrivit sursei citate. Astfel, autorităţile moldovene au îndemnat din nou populaţia să economisească.

Chişinăul a anunţat miercuri că doreşte o discuţie cu reprezentanţii Tiraspolului cu privire la gestionarea crizei energetice. Biroul politici de reintegrare din cadrul guvernului moldovean a menţionat că la reuniune sunt invitaţi şi reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor în formatul de negocieri ‘5+2’ privind reglementarea conflictului transnistrean (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus SUA şi UE, ca observatori).

articolul original.

Social democrații lucrează la reglementarea preţului energiei

24 October 2022 at 18:15
By: (R.C.)

Social-democraţii lucrează la un document consistent cu privire la reglementarea preţului la energie electrică, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea.

Liderii PSD s-au reunit, luni, în şedinţa Biroului Permanent Naţional.

„Am discutat despre felul în care românii vor trece iarna care vine şi am vorbit despre reglementarea preţurilor la energie electrică, astfel încât să avem o predictibilitate. Ne propunem să avem o perioadă de reglementare de doi ani, astfel încât şi bugetul care va fi făcut şi prezentat în Parlament să poată să aibă toate componentele necesare. În acest moment, credem că este cea mai bună soluţie, pentru că oferă mediului de afaceri şi cetăţenilor români acelaşi lucru. Se lucrează în acest moment la un document consistent pe această zonă de reglementare”, a spus Oprea la sediul central al PSD.

El a adăugat că partenerii de coaliţie au înţeles „că este nevoie de reglementare în acest domeniu” şi că se lucrează intens în grupul de energie din cadrul PSD pentru finalizarea documentului necesar.

„Aţi văzut opiniile care au venit – inclusiv din partea premierului – că aceasta poate să fie o soluţie. O spunem şi o documentăm începând cu ianuarie anul acesta”, a conchis Oprea.

articolul original.

837 de prosumatori argeșeni produc 6778 kW de energie electrică

24 October 2022 at 16:10
image

Nu mai puțin de 200 MW de energie electrică este acum produsă de aproape 24 000 de prosumatori români prin panouri fotovoltaice, adică micii producători au reușit să facă ceea ce statul nu a reușit în ultimele decenii. Argeșul are peste 800 de astfel de mici producători. Deși în urmă cu trei ani, energia generată prin panouri fotovoltaice părea o nișă, în prezent se transformă în cel mai dinamic sector de investiții din energie, potrivit Ziarul Financiar.

Potrivit datelor furnizate de ANRE, Timiș este în topul clasamentului, cu 1.216 prosumatori și 12.240 kW putere instalată, fiind urmat de Arad, cu 1.011 prosumatori și 9.798 kW putere instalată. Județul Argeș stă destul bine la acest capitol cu 837 de prosumatori și 6778 kW putere instalată.

Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei din partea USR, a comentat aceste date, susținând că, în domeniul energiei, România s-a dezvoltat în ultimii 30 de ani datorită mediului privat.„Statul român nu doar că nu a construit nicio capacitate nouă de producție, dar a și îngreunat prin birocrație investițiile din mediul privat pentru producția de energie.Cu toate acestea, iată cu mii de români au investit și au crescut capacitatea de producție a României semnificativ, în ciuda greutăților statului. N-au mai așteptat ca promisiunile politicienilor să se înfăptuiască. Au investit banii proprii. Evident, cu grijă mai mare pentru că sunt ai lor.Așa au apărut 200 MW de energie electrică este acum produsă de români prin panouri fotovoltaice”, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

articolul original.

Hidroelectrica livrează energie super-ieftină în Republica Moldova

14 October 2022 at 10:21
Hidroelectrica a încheiat un contract de furnizare de energie electrică la 450 de lei/MWh cu Energocom, firmă din Republica Moldova, potrivit unui anunț al ministrului Energiei, Virgil Popescu, iar livrările au început din această noapte. Prețul cu care Hidroelectrica vine energie în Moldova este de aproape trei ori mai mic decât cel din piața românească
“Energie electrică pentru Republica Moldova! Prin OUG 138/2022, care a fost adoptată ieri, am modificat OUG nr. 119/2022 astfel că ”în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova”, a scris Virgil Popescu, pe Facebook.
„Am fost, suntem și vom fi alături de cetățenii din Republica Moldova”, a mai spus Popescu.
În situația excepțională de acum – Ucraina a întrerupt exportul de energie, inclusiv către Republica Moldova, care își asigura de acolo circa 30% din consum – producătorii români de electricitate trebuie să vândă energie electrică la prețul de 450 de lei/MWh pentru a se asigura alimentarea Republicii Moldova, dacă au cantități disponibile, potrivit OUG adoptate ieri.
Prețul de 450 de lei/MWh este mult sub prețurile spot din România  – 1.450 de lei. Acest preț de altfel nu este întâlnit în nicio tranzacție făcută în ultimul timp pe vreo piață din România și el este, de fapt, prețul de la care producătorii de energie din România sunt impozitați cu 100% prin acea contribuție la Fondul de Tranziție Energetică.
articolul original.

S-a hotărât: Vom face economie la energie în orele de vârf, obligatoriu „de bună voie”

30 September 2022 at 15:37
By: M.Ex.

Miniştrii energiei din ţările europene au ajuns, vineri, la un acord politic privind o serie de noi măsuri care vor fi luate în sectorul energetic, a scris, pe Facebook, ministrul român de resort, Virgil Popescu, citat de Agerpres.
„Am ajuns la un acord privind noi măsuri în energie”. S-a decis supraimpozitarea companiilor din energie și reducerea obligatorie a consumului în orele de vârf, cu 5%, a explicat Popescu
„Am participat astăzi la reuniunea Extraordinară a Consiliului TTE în format Energie, organizată la Bruxelles, pentru a discuta măsuri concrete de abordare a problemei preţurilor ridicate la energie şi gaze naturale. Ca urmare a reuniunii anterioare a Consiliului Energiei din 9 septembrie 2022 în care am semnalat Comisiei Europene, alături de ceilalţi miniştri, preocupările noastre cu privire la necesitatea unei intervenţii rapide în piaţa de energie la nivel comunitar, astăzi am ajuns la un acord politic cu privire la o serie de măsuri de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie”, spune Popescu.

Acest nou set de măsuri completează cadrul existent la nivelul UE dezvoltat cu sprijinul statelor membre pentru a asigura rezilienţa şi solidaritatea europeană în contextul crizei energetice determinate de războiul din Ucraina.

Noile măsuri vizează, printre altele, captarea veniturilor suplimentare realizate de producătorii de energie electrică şi alţi actori din piaţa de energie electrică peste un nivel maxim de 180 Euro/MWh în perioada 1 decembrie 2022 – 30 iunie 2023 şi utilizarea acestora pentru a finanţa măsurile de protecţie a consumatorilor finali de energie electrică, instituirea unei contribuţii de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui şi al rafinăriilor, demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10% cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf.

România a susţinut în ambele situaţii ca reducerea să fie voluntară, dar, în cazul orelor de vârf, doar Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Ungaria au fost alături de reprezentanţii ţării noastre. În schimb, România a obţinut flexibilităţi suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel naţional.

Statele membre vor putea, de asemenea, interveni în stabilirea unor preţuri reglementate la energie electrică pentru consumatorii casnici şi IMM-uri şi alte categorii de consumatori.

În cadrul negocierilor, România a obţinut garantarea faptului că măsurile deja adoptate la nivel naţional privind protejarea consumatorilor şi captarea veniturilor realizate de toţi participanţii din piaţă (producători de energie din toate sursele de energie, traderi şi furnizori), într-o abordare echitabilă, pot fi menţinute.

articolul original.

Scandal vestimentar în Franța, după ce miniştrii au purtat geacă cu puf și maletă la evenimente oficiale

30 September 2022 at 09:06
image

Mai mulți miniștri francezi, în frunte cu premierul Élisabeth Borne, au renunțat la ținuta clasică și s-au prezentat la evenimente publice într-o vestimentație obișnuită de stradă, în încercarea de a promova economisirea energiei. Acțiunea lor a stârnit un val de critici și de ironii.

Imaginile în care membrii Cabinetului Borne apar îmbrăcați în geci și bluze cu guler înalt au atras reacția promptă a Opoziției, care i-a acuzat de "dădăceală", relatează The Guardian.

Lidera de extremă dreaptă Marine Le Pen, care conduce principalul partid de opoziție din Parlament, a făcut o comparație cu regina Franței Maria Antoaneta, autoarea celebrelor cuvinte care au dus-o spre decapitare: "Dacă n-au pâine, să mănânce cozonac!". "N-au destulă căldură? Să poarte cașmir", a scris Le Pen pe Twitter.

Scandalul a izbucnit după ce președintele francez, Emmanuel Macron, a spus că populația ar trebui să economisească energie și să folosească mai puțin sursele de încălzire, iar ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a fost întrebat într-o emisiune de radio dacă oficialii Guvernului vor amâna până în decembrie pornirea instalațiilor de încălzire, măsură anunțată de conducerea unei școli.

Ministrul a răspuns că toată lumea face economie de energie. "Așa că n-o să mai vedeți la costum și cravată, ci într-o maletă. Cred că va fi foarte bine, asta ne va permite să economisim energie…", a spus el.

Le Maire a postat ulterior o imagine în care apare stând la birou, îmbrăcat cu o maletă, așa cum a promis.

După exemplul acestuia, premierul Élisabeth Borne a găzduit o întâlnire oficială în biroul său, îmbrăcată cu o jachetă cu puf.

Ea a publicat pe Twitter mai multe fotografii în care apărea purtând geaca matlasată sau un hanorac gros.

Pour répondre aux défis du pays, je veux bâtir un nouveau partenariat entre l’Etat et les grandes villes. Transition écologique, plein emploi et cohésion des territoires, c’est par le travail commun entre le Gouvernement et @France_urbaine que nous avancerons. pic.twitter.com/DHHNKNKBKG

— Élisabeth BORNE (@Elisabeth_Borne)
September 27, 2022

Ministrul pentru Tranziția Energetică din Franța, Agnès Pannier-Runacher, a mers chiar mai departe, participând la un eveniment, alături de prim-ministru, îmbrăcată cu o maletă și o jachetă cu puf peste care a pus haina de costum.

Gaspard Gantzer, ex-consilier de comunicare al fostului președinte François Hollande, a declarat că mesajul transmis de miniștri este "grotesc" și "paternalist": "Parcă ar spune 'dragi copii, faceți ce fac părinții voștri, purtați un pulover enorm'."

Vestimentația miniștrilor a fost criticată și de economistul Thomas Porcher. "Nu mă aștept de la ministrul Economiei din a șasea sau a șaptea economie mondială să-mi spună să-mi pun o maletă. Asta trebuie să facă mama mea sau bunica", a spus el, la postul de radio France Inter, adăugând că marea problemă este modul în care Franța și-a organizat sectorul energetic.

În încercarea de a susține vestimentația miniștrilor, Gilles Le Gendre, deputat al partidului lui Macron, a devenit și el ținta criticilor, fiind acuzat că nu este la curent cu realitatea de zi cu zi. Acesta a spus la postul TV France Info că politicienii ar trebui să dea un exemplu în ceea ce privește economisirea energiei, prezentând cazul său. "De exemplu, eu și soția nu mai folosim un uscător de rufe, le lăsăm la uscat. Sincer, nu-i atât de complicat de făcut", a afirmat Le Gendre.

articolul original.
❌