ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

ASTĂZI| A început distribuirea spre beneficiari a cardurilor de energie. Care este numărul de telefon unde poți suna pentru informațiii

1 February 2023 at 08:53

ASTĂZI| A început distribuirea spre beneficiari a cardurilor de energie. Care este numărul de telefon unde poți suna pentru informațiii

Astăzi, 1 februarie, începe distribuirea cardurilor de energie spre beneficiari.

Guvernul României a adoptat în cadrul ședinței de marţi o ordonanță care prevede posibilitatea ca beneficiarii cardurilor de energie să transmită documentele necesare efectuării plăților prin intermediul unei aplicații informatice, pusă la dispoziție de Compania Naţională Poşta Română.

Poşta Română va asigura funcționarea aplicației electronice, respectiv preluarea documentelor, prelucrarea acestora, efectuarea plăților către furnizorii de energie și apoi informarea beneficiarilor de sprijin.

„Deși avem încă pași importanți de făcut în ceea ce privește digitalizarea, datele arată că în anul 2021, circa 8 din 10 dintre gospodăriile din România aveau acces la reţeaua de internet de acasă. În mediul urban, 86,9% dintre gospodării sunt conectate la internet, iar în mediul rural doar 73,1% dintre gospodarii. Prin prevederile adoptate astăzi și tot cu sprijinul Poștei Române, simplificăm mecanismul de efectuare a plăților de către beneficiarii acestui tip de sprijin. Va fi o aplicație prin care se vor putea încărca și transmite electronic documentele necesare plății: cartea de identitate, cardul de energie și factura doveditoare a datoriei față de furnizorul de energie. Măsura asigură accesul nediferențiat și șanse egale pentru toate persoanele vulnerabile care beneficiază de sprijin pentru cheltuielile cu energia. Cei care nu se vor descurca să plătească online și au probleme în ceea ce privește deplasarea vor putea să apeleze direct la poștași, care vor avea în permanență cititoare optice și plata sa va efectua pe loc”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Termenul de soluționare al unei cereri va fi de 5 zile, iar comunicarea informațiilor privind validarea documentelor și transmiterea documentelor doveditoare ale efectuării plații se vă face pe adresa de e-mail a beneficiarului.

Așadar, beneficiarii de sprijin pot utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalități:

a) Direct la poștaș;

b) La orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;

c) Online, prin intermediul aplicației informatice pe care Poșta Română o pune la dispoziție.

Cardurile de energie ajung la beneficiari începând cu 1 februarie

Distribuția cardurilor de energie va începe miercuri, 1 februarie 2023, acestea urmând a fi livrate la domiciliul beneficiarilor prin Poșta Română. Prin această măsură vor fi sprijinite 2,8 milioane de locuințe din România (aproximativ 4 milioane de persoane) în contextul creșterii prețurilor pentru utilități și pentru toate produsele de consum.

Beneficiază de sprijin pentru plata facturilor la energie:

– pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie sa depaseasca 2.000 lei.

Ajutorul pentru plata facturilor se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare. Prin intermediul acestor vouchere se vor putea achita facturile pentru electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Beneficiarii eligibili vor primi cardul de energie în perioada 1-28 februarie 2023. Cei care își păstrează calitatea de beneficiari vor putea utiliza cardul și pentru tranșa a doua, începând cu luna septembrie.

Potențialii beneficiari vor fi înștiințați dacă s-au descoperit situații care îi fac neeligibili. În acest caz, ei pot suna la 0319966, numărul de call center-ul creat de Poștă, unde vor primi informații suplimentare și vor fi îndrumați, dacă situația poate fi corectată.

articolul original.

Cărbune, petrol, gaze! Geografia marilor producători de combustibili fosili

1 February 2023 at 07:55

Combustibilii fosili au fost sursa noastră predominantă de energie de peste un secol, iar lumea încă extrage și consumă o cantitate colosală de cărbune, petrol și gaze în fiecare an.

Imaginile de mai jos vizualizează volumul producției globale de combustibili fosili în 2021, folosind datele din Statistical Review of World Energy a BP, conform Visual Capitalist .

Câteceva despre combustibilii fosili

În 2021, lumea a produs aproximativ 8 miliarde de tone de cărbune, 4 miliarde de tone de petrol și peste 4 trilioane de metri cubi de gaze naturale.

Cea mai mare parte a cărbunelui este folosit pentru a genera energie electrică pentru casele și birourile noastre și are un rol cheie în producția de oțel. În mod similar, gazul natural este o sursă mare de energie electrică și căldură pentru industrii și clădiri. Petrolul este folosit în principal de sectorul transporturilor, pe lângă producția petrochimică, încălzire și alte utilizări finale.

Iată o defalcare completă a producției de cărbune, petrol și gaze pe țară în 2021.

Producția de cărbune

Dacă tot cărbunele produs în 2021 ar fi aranjat într-un cub, acesta ar măsura 2.141 de metri (2,1 km) pe fiecare parte – de peste 2,5 ori înălțimea celei mai înalte clădiri din lume.

China a produs 50% sau mai mult de patru miliarde de tone din cărbunele mondial în 2021. Este, de asemenea, cel mai mare consumator de cărbune, reprezentând 54% din consumul de cărbune în 2021.

Sursa: Visual Capitalist

India este al doilea cel mai mare producător și consumator de cărbune. Între timp, Indonezia este cel mai mare exportator de cărbune din lume, urmată de Australia.

În Occident, producția de cărbune din SUA a scăzut cu 47% față de nivelurile din 2011, iar coborârea este probabil să continue odată cu tranziția la energie curată.

Producția de țiței

În 2021, Statele Unite ale Americii, Rusia și, respectiv, Arabia Saudită au fost cei trei mari producători de țiței .

Sursa: Visual Capitalist

Țările OPEC, inclusiv Arabia Saudită, au reprezentat cea mai mare pondere din producție, cu 35% sau 1,5 miliarde de tone de petrol.

Producția de petrol din SUA a cunoscut o creștere semnificativă din 2010. În 2021, SUA au extras 711 milioane de tone de petrol, mai mult de dublu față de 333 de milioane de tone produse în 2010.

Producția de gaze naturale

Lumea a produs 4.036 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2021. Infograficul de mai jos îl convertește într-un echivalent a șapte miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a le vizualiza la aceeași scară cu petrolul și gazele.

Iată primii 10 producători de gaze naturale în 2021:

Sursa: Visual Capitalist

SUA au fost cel mai mare producător, Texas și Pennsylvania reprezentând 47% din producția sa de gaz. Sectoarele electrice și industriale din SUA reprezintă aproximativ o treime din consumul intern de gaze naturale.

Rusia, următorul cel mai mare producător, a fost cel mai mare exportator de gaze în 2021. A exportat aproximativ 210 miliarde de metri cubi de gaze naturale prin conducte către Europa și China. Aproximativ 80% din gazul natural rusesc provine din operațiunile din regiunea arctică.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Povestea marelui frig cu zăpezi abundente din 1985, când se spărgeau conductele de apă. Românii îndemnați să stingă becurile pentru economie

31 January 2023 at 19:53

Cei mai tineri ar putea fi uimiți să afle că pe vremuri, iernile erau adevărate și țineau câte trei luni sau chiar mai mult.

Timpurile s-au schimbat, iar în 2023, până la final de ianuarie, a nins puțin în zonă. La mijloc de iarnă domneau încă ploile și erau 15 grade în aer.

foto: iarna la Gherla în parcul mare, 1935

1935 gherla iarna parc

Altădată era zapadă de aproape o jumătate de metru, iar frigurile erau mari, ca-n povești, de crăpau pietrele.

gherla iarna parc 1969

Abia în ultimele zile s-a mai răcit puțin și a nins ușor.

Din statisticile meteo se evidențiază anii cu cele mai friguroase ierni: 1942, 1963, 1985 și 1987.

1942

În 1940, o parte din Ardeal a fost anexată Ungariei, până în 1944, astfel că multe știri despre ce se întâmpla în zonă apăreau în ziarele de limbă maghiară.  Cotidienele de la Cluj, Budapesta sau București au scris despre temperaturile scăzute și efectele iernii grele din 1942.

  • 6 ianuarie: Valea Someșului tremură de frig de mai multe zile. Străzile sunt pustii, iar la piețele săptămânale nu vine aproape nimeni. Trei firme din Dej au vândut 960 de acoperitoare pentru protecția urechilor. Așa frig nu a mai fost de 8 ani (Keleti Ujsag) 
  • 20 ianuarie: Trenurile ajung cu mare întârziere la destinație, din cauza furtunii mari de zăpadă. Trenul expres care a plecat sâmbătă din Budapesta, încă nu a ajuns luni dimineața la București: a fost îngropat de furtuna de zăpadă dintre Ploiești și București. Viscolul a ridicat troiene de zăpadă de cinci sau șase metri în multe locuri.
  • Din cauza frigului neobișnuit de puternic, taierile și furturile de copaci s-au înmulțit foarte mult la Cluj. Pomii din livezile de la marginea orașului sunt tăiați de persoane necunoscute, ca să aibă cu ce să se încălzească. La poliție au fost făcute mai multe sesizări (Reggeli Magyarorszag)
  • 24 ianuarie: Ninsoare, viscol şi geruri mari în Ungaria – Mari întreruperi de circulaţie şi dificultăţi serioase în aprovizionarea populaţiei cu alimente şi cărbuni au fost pricinuite în toată Ungaria de ninsorile extrem de abundente, viscolele şi gerurile ce au bântuit zilele acestea. Corespondentul agenţiei DNR precizează că în magazine nu se mai găsesc demult cărbuni şi că în apartamentele marilor blocuri, prevăzute cu încălzire centrală, nu se mai dă apă caldă decât dimineaţa. Tot din cauza lipsei de cărbuni, mai multe şcoli din Budapesta au fost închise pentru câteva zile. De curând căile ferate ungare au trebuit să restrângă simţitor traficul. Pe de altă parte, sosirile de lapte şi de legume în capitală au devenit neregulate, din cauză că şoselele sunt în cea mai mare parte blocate de troiene (Universul)
  • 25 ianuarie: Au fost între -17 și -23 de grade zile întregi în zona Clujului. Recoltele sunt acoperite peste tot de o pătură groasă de zăpadă. Plugurile de zăpadă curăță în permanență drumurile (Reggeli Magyarorszag)
  • 25 ianuarie: Viscole aspre însoţite de un val intens de frig s-au abătut asupra Ungariei, unde s-au înregistrat temperaturi de -35 grade, în regiunea de şes. Într-un sat din Transilvania, urşii au omorât mai mult de 30 de vite. S-au organizat vânători de lupi, după ce aceștia au început să atace în haite (Curentul)
  • Pe 25 ianuarie 1942 s-a înregistrat recordul de temperatura minimă absolută din România, care nu a mai fost depășit: -38,5 grade Celsius, la Bod, în judeţul Braşov
1963

În ianuarie 1963, un val de frig puternic a cuprins întreaga Europă, inclusiv țările sudice, unde de obicei, iernile erau calde. În România frigul a lovit începând cu data de 11 ianuarie și nu s-a lăsat dus până la sfârșitul lunii. Ziarele comuniste au scris mai mult despre frigul de pe continent și mai puțin despre ce se întâmpla în țară.

1963 zapada lopata curatat copii sanie

 • 18 ianuarieDin Oceanul Arctic pînă la Marea Mediterană, întregul continent european este cuprins de un val puternic de frig care a provocat îngheţuri ale căilor navigabile şi a paralizat circulaţia în regiuni întinse din numeroase ţări. În nordul Franţei, în Belgia şi Olanda, unde termometrul indică multe grade sub 0, şoselele sunt acoperite cu gheaţă şi navigaţia fluvială este practic întreruptă. În Germania occidentală s-au înregistrat temperaturi pînă la –32 de grade, iar fluviul Rin este acoperit de gheţuri. În Spania, la Cadix, termometrul a indicat –10 grade, iar în nordul Angliei au fost înregistrate temperaturi record pentru această regiune de –18 grade.
 • 1985 spania ninsoare san sebastian
 • Sute de camioane şi automobile sunt abandonate pe şosele, cu carburatoarele îngheţate. În Danemarca, între insulele Ferroe şi Polonia, în locul traficului care se efectua cu vasele pe mare, au fost înfiinţate curse regulate de autobuze, întrucât marea a îngheţat. Turcia suferă de asemenea din cauza frigului, termometrul coborând la –16 grade la Istanbul, iar lacul Buyückcekmece, situat în apropierea orașului, este înghețat (Informația Bucureștiului)
 • 1963 macara iarna zapada bloc
 • Asupra Greciei s-a abătut un val de frig, regiunile muntoase din nordul ţării au fost acoperite de zăpadă, în timp ce la șes cad ploi torențiale. Traficul rutier și feroviar a fost în mare parte perturbat. (Munca)
 • Gerurile cumplite care au cuprins Europa au ajuns zilele acestea şi în Rusia. Termometrele acoperite de promoroacă de pe străzile Moscovei indică –30 de grade. Pomii acoperiţi de zăpadă trosnesc de frig. În magazine a fost vândut tot stocul de căciuli de blană cu urechi, iar femeile au înlocuit pantofii cu pâslarii (valenki) – încălţămintea tradiţională a ţăranilor ruşi (Drum nou)
 • La Joseni se înregistrează -38 de grade; la Cluj sunt -32,1 grade dimineața, iar ziua -20,4 grade 1963 zapada ninsoare masina curata
 • 23 ianuarie: Pentru zilele de 24, 25 şi 26 ianuarie se anunţă vreme geroasă, cu cer variabil și ninsori locale. Minimele vor fi cuprinse între –18 şi –28 de grade, local mai coborâte, iar maximele între –10 și –20 de grade. (România Liberă)
 • la Cluj se înregistrează -34,2 grade dimineața, iar ziua -19,4 grade
1985

Frigul mare din luna ianuarie 1985 a dat peste cap viața normală în toată România. Au fost probleme mari în circulația mașinilor, a trenurilor, la centralele termoelectrice, care nu mai făceau față. Toate au adâncit și mai tarecriza economică în care se afla țara.

Iarna 1984-1985 începuse bine. Ninsorile au început să cadă chiar înainte de Crăciun și au ținut câteva zile, timp în care la Cluj-Napoca stratul de zăpadă a ajuns la 20 cm. Era mare fericire pe copii: pe 22 decembrie începuse vacanța pentru clasele I-VIII.  Era o vacanță lungă, care ținea mult mai mult decât acum: cinci săptămâni, până pe 1 februarie. Elevii de liceu începeau trimestrul al II-lea cu o săptămână mai devreme.

iarna zapada copii sanie sanius 1985

Din 1 ianuarie 1985 a nins la Cluj în fiecare zi, până pe 12 ianuarie, când stratul de zăpadă atingea în oraș aproape o jumătate de metru. Era o iarnă de vis, dar nu pentru toată lumea, pentru că au început problemele pe drumurile publice – transport călători, aprovizionare etc., dar și la sistemul energetic, care nu mai făcea față.

Vremea s-a răcit cumplit, de la o zi la alta, iar temperaturile au scăzut noaptea sub -20 de grade. În noaptea de 12/13 ianuarie, la Cluj-Napoca au fost -25,8 grade. Frig mare a fost și pe timpul zilei de 13 ianuarie 1985, o zi de duminică, când mercurul din termometre nu a urcat mai sus de -15,5 grade Celsius.

La Dej, la 15 km de Gherla, a fost și mai frig. Pe 13 ianuarie dimineața au fost -28,5 grade, iar pe 14 ianuarie și mai rece: -32,2 grade. Locuitorii din oraș nici nu știau cât de mare e frigul: termometrele aveau gradații doar până la -30 de grade.

În ziarele românești din acele zile nu apăreau titluri bombastice cum sunt azi, gen „Frigul de pe lume!”, „Bomba meteo!”, nici măcar „Ger năpraznic peste România!”. Ziarele comuniste erau pline însă de titluri cu îndemuri la acțiune: „Oamenii muncii să contribuie la curățirea zăpezii!”, „Datoria fiecăruia, acțiune pentru degajarea drumurilor”, iar pentru cei din energie „Mai mult cărbune de calitate!”

Știrile despre ninsorile abundente au început să apară în primele ziare după Anul Nou, pe 3 și 4 ianuarie 1985, când se pomenea de iarna grea ce lovise multe țări din Europa, înainte să ajungă în România.

 • 4 ianuarie – Deţinătorii de autoturisme proprietate personală sunt informaţi că în duminicile lunii ianuarie 1985 pot să circule după cum urmează: 6 şi 20 ianuarie, autoturismele cu număr de înmatriculare cu soţ; 13 şi 27 ianuarie, autoturismele avînd număr de înmatriculare fără soţ. Ţinând seama de condiţiile meteo-rutiere care fac deosebit de dificilă deplasarea pe drumurile publice afectate de ninsori, se recomandă automobiliştilor amatori ca, până la ameliorarea vremii şi degajarea şoselelor de zăpadă, să renunţe la deplasările în localităţi, dar mai ales în afara acestora, pentru a preveni riscul derapării şi chiar al înzăpezirii lor.
 • 5 ianuarie – Sub titlul „Ninsoare la comandă”, ziarul Informația Bucureștiului publica un articol care părea să aibă legătură cu ceea ce avea să urmeze. „O echipă interdisciplinară de specialişti a izbutit recent să provoace o ninsoare care a dus la epuizarea norilor acumulaţi deasupra Moscovei. Fenomenul a fost obţinut cu ajutorul unor substanţe chimice pulverizate din avion. Fapt este că, în felul acesta se deschide perspectiva evitării, într-un anumit perimetru, a căderilor masive de zăpadă, acestea putând fi „reglate“. După cum arată statisticile meteorologice, din cauza efectului „de seră”, determinat de aerosolii industriali, în capitala Uniunii Sovietice cade cu 20 la sută mai multă zăpadă decit in zonele limitrofe. Dat fiind că inlăturarea unui strat de zăpadă de 8 cm costă municipalitatea circa 1 milion de ruble, autorii noii metode speră să „regleze“ în aşa fel ninsorile incit cantităţile de zăpadă căzute să se menţină în limite mai… economice.”
 • Prognoza meteorologică – Vremea va fi friguroasă, geroasă noaptea şi dimineaţă, în cea mai mare parte a ţârii. Cerul va fi variabil, cu înnourări mai accentuate în vestul, nordul şi centrul ţării, unde vor cădea ninsori locale. În celelalte regiuni ninsorile vor fi izolate. Maximele vor fi cuprinse între -10 și 0 grade, iar minimele de la noapte între -16 și -6 grade, local mai coborâte.  (România liberă)
 • 7 ianuarie – În numeroase regiuni ale R. D. Germane au avut loc ninsori puternice, iar temperatura a scăzut pînă la -18 grade. Stratul gros de zăpadă a determinat oprirea circulaţiei automobilelor pe o serie de căi rutiere (Informația Bucureștiului)
 • Prognoza meteo – vreme în general rece şi umedă, cu cerul mai mult acoperit. Ninsori temporare în majoritatea regiunilor, iar în sudul şi sudestul ţarii, izolat, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ploaie, favorizînd producerea poleiului. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări în sudul ţării, cu viteze de pînă la 60 km pe ora, viscolind zăpada. La munte, viteza vântului va depăşi 100 km pe oră. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -8 şi 2 grade, iar minimele de la noapte între -10 şi 0 grade, mai scăzute pînă la -16 şi -18 grade în nordul şi centrul ţârii.
 • 8 ianuarie – Un frig polar s-a abătut începînd de vineri seară asupra unei părţi din Europa, acoperind-o cu un strat gros de zăpadă, determinând scăderea termometrului la -14 grade, în Jura elveţian şi -5 la Roma, unde pentru prima dată a nins în ultimii 14 ani. Noaptea de vineri spre sîmbâtă a fost cea mai friguroasă din Elveţia ultimilor 15 ani. La Brevin – 1 000 metri altitudine – în Jura, a fost înregistrat un record de -40 grade, în timp ce termometrul a coborât până la -22 grade la Zürich şi -12 la Geneva. Pompierii nu au putut acţiona eficient împotriva unui incendiu izbucnit în Jura, deoarece conductele cu apă erau îngheţate. În R.F. Germania, deja acoperită de două zile de o mantie groasă albă, temperatura a coborât în noaptea de vineri spre sâmbătă la -24 de grade, pentru a se stabiliza apoi la -10 grade. Numeroase căi rutiere din Bavaria au devenit dificil de străbătut şi cei plecaţi în vacanţă şi care au vrut să se reîntoarcă în nord au fost obligaţi să ruleze la pas, în aglomeraţii din care cea mai lungă atingea sâmbătă la prânz 55 de kilometri. Zăpada a permis poliţiei din Frankfurt să obţină un succes mai deosebit. Investigând furtul unui aparat de radio dintr-un automobil, poliţia l-a descoperit imediat pe făptaş urmărind urmele pe zăpadă lăsate de paşii acestuia
  Valul de frig care s-a abătut asupra Belgiei a făcut să coboare temperatura la -17 grade în Ardeni, determinând, între altele, anularea meciurilor din campionatul de fotbal, programate sâmbătă şi duminică. Întreaga Belgie este acoperită de un strat de zăpadă gros de 15-20 centimetri şi prognozele meteo arată că frigul şi ninsoarea se vor menţine până la mijlocul săptămînii. Circulaţia este practic blocată pe cei 1.400 km de autostrăzi din ţară.
  La Roma, servicile municipale au intrat în panică. Duminică dimineaţa, locuitorii capitalei italiene au descoperit cu uimire că pe clădirile oraşului, ca şi pe palmieri şi pe întreaga vegetaţie romană s-a aşternut zăpada – eveniment meteorologic excepţional. Dacă ninsoarea i-a bucurat pe copii, pentru edilii romani surprinşi nepregătiţi ea a creat probleme dificile. Aeroporturile au fost închise timp de câteva ore, trenuri au fost blocate la 30 de kilometri de capitală, neexistând personal îndestulător pentru a dezgheţa acele macazelor. Luni, şcolile au fost închise iar primarul Ugo Vetere a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat: „Zăpada la Roma nu echivalează cu un cutremur de pămînt, totuşi noi am mobilizat aceleaşi echipe pe care le-am mobilizat cu prilejul cutremurului din Napoli din 1980“. Roma nu cunoaşte iarna albă decît o dată la 14 ani, în medie.
  Un important val de frig, prevăzut să dureze încă cîteva zile, s-a instalat începînd de vineri seara în Franţa, care dârdâie la fel ca alte ţări din Europa. Aproape pretutindeni localităţile sunt private de apă şi electricitate, în timp ce circulaţia rutieră, aeriană şi căile ferate erau luni puternic perturbate. Până şi Coasta de Azur a fost afectată de zăpezi: pentru prima dată din 1963 au fost înregistrate temperaturi de -4…-5 grade, mai ales la Cannes. La Nisa, o imagine insolită: palmierii de pe celebra promenadă au fost acoperiţi de zăpadă sâmbătă după amiază, în timp ce câteva manechine, dârdâind de frig, prezentau ultimele modele japoneze pentru moda viitoarei… veri. Zece persoane au murit de frig, în Franţa.
  În Uniunea Sovietică, la Murmansk a fost consemnat, duminică, cea mai scăzută temperatură (-39 de grade Celsius) din istoria acestui port nordic al URSS. În regiunea Murmansk, tot duminică, s-au înregistrat și valori ale temperaturii de -50 de grade Celsius. Din cauza gerului puternic, lucrările portuare au fost întrerupte.
  Puternice ninsori au fost semnalate în Iugoslavia, ducând la izolarea mai multor localităţi din estul ţării. Pe autostrada Belgrad-Nis, înrăutăţirea timpului a dus la blocarea unei coloane de maşini lungă de câţiva kilometri. Mai multe aeroporturi din ţară au fost închise timp de câteva ore.
  În Finlanda, frigul a bătut „recordul secolului“, cu o temperatură de -50,1 grade în nordul ţării.
  Actuala iarnă în Europa este una dintre cele mai severe din secolul nostru (România liberă)
 • 9 ianuarie – Ninsorile căzute în ultimul timp au făcut ca stratul de zăpadă să ajungă la 70 cm în localitatea Târgu Jiu, 48 cm în localităţile Craiova şi Rîmnicu Vâlcea, 32 cm la Iaşi şi Cluj-Napoca, 56 cm la Băile Herculane. În condiţiile în care a nins din nou în aproape întreaga ţară, oamenii muncii de la oraşe şi sate, tineri şi vârstnici au iniţiat acţiuni energice pentru asigurarea condiţiilor desfăşurării normale a activităţii economice şi sociale, precum şi a circulaţiei pe drumurile publice şi în localităţi. (România liberă)
 • DE LA SERVICIUL CIRCULAŢIE – Condiţiile meteo-rutiere actuale impun cu necesitate ca posesorii de autoturisme proprietate personală să renunţe total, în aceste zile, la folosirea acestora. De asemenea, este necesar ca partea carosabilă a străzilor, cu precădere a celor pe care circulă mijloacele de transport în comun, să fie eliberată de autoturismele parcate, pentru a nu împiedica intervenţia utilajelor de deszăpezire.
 • STAREA VREMII – În ţara noastră au căzut ninsori care au determinat un strat de zăpadă de peste 25 cm în majoritatea localităţilor, cu excepţia celor din sud-estul extrem, unde grosimea stratului este de pînă la 15 cm. Vântul a suflat temporar în multe zone ale ţării, îndeosebi însă în regiunile sud-estice unde, local, a troienit zăpada. În următorul interval de prognoză, 24-36 ore, este de aşteptat o vreme umedă în cea mai mare parte a ţării; va ninge întâi în nord-estul ţării, apoi şi în sud, în centrul şi din nou în nord-estul teritoriului. În sud-estul extrem se vor semnala şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ploaie, favorizând izolat producerea poleiului. Vântul va prezenta intensificări în unele zone din regiunile extracarpatice din sud şi est, viscolind zăpada. În general, temperaturile maxime vor fi cuprinse ziua între -10 şi -4 grade, fiind mai ridicate în sud-est, noaptea, cele minime, vor varia între -15 şi -5 grade, mai coborâte în nord.
 • Valul de frig care s-a abătut asupra FRANŢEI a pricinuit moartea a 16 persoane. La Paris, frigul a creat probleme deosebite municipalităţii. În mai multe localităţi din partea sudică a ţării, aprovizionarea cu apă şi energie electrică a fost întreruptă. Stratul de zăpadă a ajunsă la Nisa, pe Coasta de Azur, la 20 cm, iar temperaturi de până la -20 de grade Celsius au fost consemnate la Grenoble și Lyon.
 • După căderile masive de zăpadă din ultimele zile, în IUGOSLAVIA s-au înregistrat, ieri, geruri puternice, în mai multe zone din RS Bosnia şi Herţegovina, mercurul termometrelor a coborât sub -30 de grade Celsius, iar în Voivodina se semnalau temperaturi de -24 de grade Celsius. La Zagreb, cu 20 de grade sub zero, a fost egalat recordul de frig consemnat în acest oraş in urmă cu 56 de ani.
  Cea mai scăzută temperatură înregistrată în FINLANDA, de la începutul acestui secol, a fost semnalată, duminică, la Salla, în Laponia, -50,7 grade Celsius. Cea mai scăzută temperatură cunoscută până acum în Finlanda a fost de minus 51,3 grade Celsius şi a fost înregistrată, de asemenea, în Laponia, la Sodakylae.
  Ca urmare a valului de frig care s-a abătut asupra UNGARIEI, mercurul termometrelor a coborît pînă la -15 grade Celsius. Dunărea a îngheţat, iar nivelul apelor a scăzut simţitor. Pe sectorul cehoslovac al Dunării, acoperit de gheaţă în proporţie de 40-50 la sută, navigaţia a fost întreruptă. (Informația Bucureștiului)
 • 10 ianuarie – AMPLĂ ȘI ENERGICĂ MOBILIZARE pentru înlăturarea efectelor NINSORILOR ABUNDENTE și ale viscolului – Condiţiile meteorologice deosebite, manifestate prin ninsori abundente, viscole de intensitate mare, temperaturi foarte scăzute, care au afectat, pătrunzând din Europa Centrală, şi țara noastră în ultimele zile, au determinat luarea promptă a unor măsuri ferme pentru a asigura desfăşurarea normală a activităţii economice din industrie, agricultură, transporturi, telecomunicaţii, comerţ şi din toate celelalte sectoare de muncă. În toate zonele ţarii s-au luat măsuri şi se lucrează, în continuare, cu mare intensitate, pentru deblocarea căilor de acces, a drumurilor naţionale şi a căilor ferate, pentru asigurarea aprovizionării corespunzătoare cu materii prime şi materiale a unităţilor productive din industrie şi agricultură, pentru buna funcţionare a instalaţiilor de alimentare cu apă şi energie, pentru aprovizionarea populaţiei şi asigurarea transportului la locurile de muncă. Populaţia a răspuns prompt şi activ la chemarea comandamentelor locale şi, foarte adesea, din proprie iniţiativă, contribuie la înlăturarea efectelor viscolelor, pentru a debloca drumurile publice. Trebuie să se dea maximum de atenţie economisirii consumului de energie electrică, a combustibililor şi a apei, limitându-se folosirea acestora la strictul necesar.
 • Din cele 35 de drumuri cu circulaţie întreruptă ieri dimineaţă s-a reuşit ca, până la ora prânzului, sâ fie deschise 16 trasee, dar alte 10 drumuri din nord-estul ţării au fost închise, datorită viscolului ajuns în zonele respective.
 • De la TAROM – Din cauza zăpezii şi gheţii au fost închise traficului aeroporturile Bacău, Iaşi, Constanţa, Tulcea, Craiova; aeroportul Suceava funcţionează parţial pentru avioanele de tip ADN. Pe celelalte aeroporturi se respectă orarul în vigoare, condiţionat de eventualele perturbări atmosferice.
 • Cantităţile de apă căzute pînă ieri dimineaţă au totalizat valori semnificative in jumătatea sud-estică a ţării: 27 litri/mp la Bucureşti, 20 la Pătirlagele (Buzău), 19 la Câmpina, 28 la Gorgova (Tulcea), 18 la Galaţi şi Bârlad, 17 în Câmpia Română şi Braşov. În cursul zilei de ieri, aria precipitaţiilor s-a restrâns, aşa încât la ora prânzului mai ningea doar în nord-estul ţârii. Vântul a continuat, însă, să sufle tare şi în rafale, în regiunile estice, spulberând local zăpada. Vremea s-a menţinut rece în vest, centru şi nord, unde, atât ziua, cât şi noaptea, s-au înregistrat valori sub -10 grade. Vântul a troienit zăpada în unele zone, înălţimea nămeţilor atingând uneori şi 2 metri. În zona de munte, stratul de zăpadă atinge valori spectaculoase, chiar 235 cm, pe platoul Bucegilor.
  Pentru următorul interval de prognoză se apreciază că o nouă perturbaţie frontală va afecta teritoriul tării, determinând ninsori în regiunile sudice şi estice și cu caracter local în rest. Temperaturile maxime de astăzi vor fi cuprinse între -15 și -5 grade, iar cele minime de la noapte între -25 și -15 grade.
 • 11 ianuarie – Şi în judeţul CLUJ a nins abundent. Datorită măsurilor prompte, iniţiate de organele locale, au fost mobilizate un mare număr de forţe umane şi mijloace materiale pentru ca întreaga activitate economică şi socială, cea de aprovizionare cu mărfuri, de alimentare a localităţilor cu apă potabilă etc., să decurgă normal. Pe cei 3.200 km cât însumează pe raza judeţului drumurile naţionale, judeţene, locale şi forestiere au acţionat şi acţionează permanent 420 echipe, cuprinzând peste 12.000 oameni din satele, oraşele şi municipiile judeţului, peste 850 de utilaje de deszăpezire şi mijloace de transport, astfel încât, la ora actuală, toate traseele sunt circulabile pentru condiţiile de iarnă. S-a acţionat cu răspundere, în special în zonele cu pante grele de pe Feleac, Turda, Piatra Craiului, Mociu, Cămăraş şi Frata unde, în urma acţiunilor întreprinse, circulaţia decurge normal.
 • 1985 ninsoare iarna tractor
 • S-au degajat toate drumurile din fermele zootehnice, aprovizionarea lor cu furaje decurgând normal. Se desfăşoară, raportat la condiţiile de iarnă, în condiţii bune, întreaga activitate economico-socială din unităţi, alimentarea cu apă potabilă, cu energie termică, transportul feroviar etc. Pe drumurile naţionale şi judeţene din cuprinsul judeţului acţionează permanent utilaje speciale, circulaţia fiind, practic, restabilită (România Liberă)
 • DIN PARTEA INSPECTORATULUI GENERAI AL MILIŢIEI, DIRECŢIA CIRCULAŢIE – Pentru degajarea cât mai rapidă a şoselelor afectate de ninsorile abundente din ultimele zile, asigurarea circulaţiei autovehiculelor destinate aprovizionării populaţiei şi a mijloacelor de transport in comun, precum şi pentru prevenirea blocării autovehiculelor pe drumurile publice, se interzice cu desăvârşire deplasarea autoturismelor proprietate personală în toată ţara, atât în localităţi, cât şi în afara acestora. Unităţile socialiste pot folosi numai un singur autoturism pentru nevoi operative de maximă urgenţă.
 • De la Comandamentul central al M.T.Tc. – Circulaţia trenurilor este asigurată pe toate magistralele feroviare ale ţării. Un număr de trenuri rămân încă suspendate. Se acţionează în continuare pentru degajarea totală a staţiilor şi liniilor, a instalaţiilor de zăpadă.
 • Din cele 20 de drumuri ce se aflau închise in ziua de 9 ianuarie, în jurul orelor 14, s-a reușit ca ieri, la ora prânzului, să fie redate traficului 15 artere. Datorită căderilor de zăpadă şi viscolului din ultimele 24 de ore, alte drumuri au fost închise traficului. Situaţia curselor auto: au fost suspendate 1.802 trasee cu 8.543 curse; prescurtate 482 trasee cu 2298 curse; deviate 44 trasee cu 212 curse. Pentru restabilirea circulaţiei pe întreaga reţea de drumuri naţionale, se acţionează cu peste 2 000 de utilaje, dispozitive şi echipamente, precum şi cu un efectiv de peste .7300 de oameni.
 • Circulaţia pe căile ferate –  în pofida straturilor groase de zăpadă ce au atins inălţimea de 1,35 m la Buşteni şi 1,10 metri la Musculeşti, a ninsorilor ce au continuat să cadă în toate zonele regionalelor de căi ferate, a vântului ce a bătut puternic în Bărăgan şi sudul Munteniei, reţeaua feroviară a ţării, ca şi instalaţiile de dirijare şi urmărire a circulaţiei se află in stare de funcţiune, datorită eforturilor depuse fără întrerupere, în tot timpul zilei şi nopţii. Cantităţile mari de zăpadă continuă să afecteze considerabil activitatea staţiilor de triaje Bucureşti-Nord, Mărăşeşti, Ploieşti, Adjud, Bărboşi, instalaţiile mecanizate şi semiautomatizate de dirijare a trenurilor fiind utilizate în condiţii manuale, ceea ce majorează de la 15-30 secunde la 30-70 minute durata medie a schimbării macazelor pentru parcursul unui tren. Așa se explică, în mare măsură, întârzierile ce continuă să se înregistreze în circulaţia unor trenuri de călători, ca şi anularea unor plecări în cursă. Astfel, în seara zilei de 9 ianuarie nu au putut intra în Gara de Nord patru trenuri din cele 44 programate, 38 dintre trenuri sosind cu întârzieri; de asemenea, nu au putut fi expediate două din cele 52 de trenuri programate, în cazul a 48 de plecări inregistrându-se întârzieri.
 • Vremea – Pe un fond de nebulozitate accentuată a nins in majoritatea regiunilor, iar în sud-est vântul a prezentat intensificări cu viteze până la 55 km/oră, spulberând sau viscolind zăpada. Solul este acoperit cu un strat de zăpadă, exceptând Dobrogea, unde este parţial.
  În următorul interval de prognoză vremea va fi friguroasă, geroasă chiar, în cea mai mare parte a ţării. Treptat, precipitaţiile se vor restringe ca arie, va mai ninge local în sudul şi estul ţării, îndeosebi în prima parte a intervalului, iar in celelalte regiuni ninsorile vor fi izolate. Temperaturile maxime de astăzi vor fi cuprinse între -15 şi -5 grade, iar minimele de la noapte, între -25 şi -15, în jumătatea de nord a ţării, mai scăzute în depresiuni şi între -18 şi -8 în restul teritoriului.
 • 12 ianuarie – Frigul din ultima vreme a făcut ca o serie de instalaţii din imobile să se spargă.
 • starea vremii –  Vremea a fost geroasă în cea mai mare parte a ţârii. La mai mult de jumătate dintre staţiile meteorologice de pe teritoriul ţarii temperatura aerului a coborît ieri noapte sub -15 grade, ajungînd până la -27.6 grade la Întorsura Buzăului, -23 de grade la Sfîntu Gheorghe (Covasna), -22 de grade la Joseni şi Topliţa, -21 de grade la Târgu Logreşti şi Bâlceşti în Oltenia, -21 de grade la Bacău, -20 de grade la Miercurea Ciuc şi Rădăuţi, şi doar în două localități din ţară, Bucureşti-Băneasa și la Olteniţa temperatura aerului a ajuns doar pînă la -9 grade. Pentru următorul interval vremea se va mneține deosebit de rece, iar temperaturile nocturne se vor situa între -25 și -15 grade.
 • Valul de frig care s-a abătut, zilele acestea, asupra Franţei continuă să provoace victime şi mari daune materiale. Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa din pricina frigului se ridică la 50. O vreme neobișnuit de friguroasă s-a abătut asupra litoralului mediteranean al Tunisiei. După ce, timp de aproape două săptămini, au căzut ploi torenţiale, în zonele de nord ale ţării a început să ningă, stratul de zăpadă atingând, în unele locuri, peste 40 cm. În multe localităţi şcolile au fost închise şi activităţile agricole au încetat. Ca urmare a temperaturilor scazute, în sectorul zootehnic s-au înregistrat pagube. Au fost luate măsuri pentru refacerea comunicaţiilor şi asigurarea activităţilor economice. Temperaturi neobişnuit de scăzute şi vânturi puternice s-au abătut, în ultimele zile, asupra zonelor din nordul şi estul Indiei, soldându-se cu moartea a peste 310 persoane. Numai în statul Bihar şi-au pierdut viaţa 19 persoane. Căderi masive de zăpadă s-au înregistrat în special în statul Hymachal-Pradesh, unde căile de comunicație au fost blocate. Multe localități sunt izolate de restul țării. (Informația Bucureștiului)
 • 13 ianuarie – Situația tot mai gravă din țară și problemele apărute din cauza frigului și ninsorilor au căzut cât se poate de prost pentru români. Țara care era deja supusă la frig în case, pauze de curent, magazine tot mai goale, avea să afle că se poate și mai rău. Ceaușescu a convocat în acea zi de duminică, dimineață la prima oră, o ședință de urgență, prin care se luau noi măsuri de austeritate. Despre ce era vorba, românii aveau să afle chiar din acea zi.
 • Programul de la televiziune, care în nod normal începea la ora 10 dimineața și se încheia la 22.00, a început abia la ora 12.30, iar la ora 15 s-a încheiat, fiind reluat abia la ora 20. Măsura nu era singulară în România: și Ungaria a anunțat scurtarea programului la TV.
 • Începând din acea zi, programul TVR din timpul săptămânii a fost scurtat la doar două ore pe zi. Canalul 2 al Televiziunii Române și-a întrerupt total emisia.  Programul 1 de la radio, care emitea înainte non-stop, a introdus o pauză între orele 24-06. Sâmbătă, pe 12 ianuarie, au fost închise studiourile teritoriale de radio din țară – Cluj, Timișoara, Craiova, Tg. Mureș, Iași.
 • 14 ianuarie –  Condiţii deosebit de grele survenite în urma ninsorilor masive şi a gerului aspru s-au abătut asupra ţării, provocând îngheţarea fluviului şi a râurilor interioare, afectând desfăşurarea activităţilor economico-sociale, producerea energiei electrice în hidrocentrale şi termocentrale. Sub preşedinţia tovarăşului Nicolae Ceauşescu, Comitetul Politic Executiv al C.C. al P.C.R., în şedinţa din 13 ianuarie, a stabilit măsuri ferme la nivelul întregii economii, a tuturor sectoarelor de activitate, de asigurare a livrării de energie, pentru satisfacerea necesităţilor producţiei, funcţionării transporturilor, desfăşurării normale a activităţilor, aprovizionării populaţiei, consumului public. Totodată s-au stabilit măsuri de reorganizare a regimului de lucru în unităţile productive pentru a se reduce consumul mare de energie în perioadele de vârf, reglementări privind desfăşurarea activităţii numai pe timp de lumină în sectoarele de cultură, comerţ şi servicii.
 • 1985 economisire kilowatt
 • NOI MĂSURI – Întreprinderile industriale care lucrează în două schimburi de câte 8 ore şi au sectoare calde, vor trece la regim de lucru de două schimburi de câte 6 ore, organizate continuu, astfel încît să se realizeze o perioadă de lucru de 12 ore pe zi, timp de 7 zile pe săptâmină, respectiv 42 de ore de lucru sâptămânal.
  Programul de lucru al întreprinderilor care vor lucra în regim de două schimburi a câte 6 ore va fi organizat, alternativ cu alte întreprinderi, astfel încât să se asigure un consum energetic uniform în cele 24 de ore ale fiecărei zile. Pentru activitatea de comerţ şi din servicii, în general, se va stabili un program de lucru numai pe timp de lumină. S-a stabilit, de asemenea, ca toate restaurantele şi alte unităţi de acest fel să se închidă cel mai târziu la ora 21. Unităţile cultural-artistice vor trebui să-şi reorganizeze în aşa fel programul încât să reducă consumul de energie în perioadele de vîrf.
 • 1985 reducere consum energie
 • În ceea ce priveşte consumul de energie electrică, termică şi gaze naturale pentru populaţie, se va avea în vedere respectarea strictă a programului stabilit pe fiecare judeţ şi localitate. Programele de distribuire a energiei electrice şi termice vor fi aduse din timp la cunoştinţa populaţiei şi a celorlalţi consumatori. Iluminatul public, inclusiv în magazine, şi iluminatul casnic urmează să fie reduse cu 50% faţă de consumul stabilit pentru iarna anului anterior.
 • 1985 economisire energie ziar
 • METEO – În ultimul interval de prognoză vremea a fost geroasă în toate regiunile tării. Stratul de zăpadă continui să acopere întreaga tară, cu grosimi de peste 25 cm, în cea mai mare parte a teritoriului. Pentru următorul interval de prognoză se apreciază că vremea va fi geroasă. În continuare, în majoritatea regiunilor tării vor cădea ninsori slabe locale, în regiunile vestice, apoi și în cele sudice, în rest, ninsori izolate. Valorile termice maxime de astăzi vor fi cuprinse, in general, între -15 şi -5 grade, iar cele minime de la noapte între -25 şi -15 grade, mai scăzute pe alocuri, în centrul şi nordul țării.
 • Temperaturile scăzute de pe continentul european, care s-au instalat ca urmare a noului val de ninsori din numeroase ţări, au făcut ca numărul persoanelor decedate din cauza gerului să ajungă la peste 150, majoritatea deceselor fiind consemnate în Franţa. În acelaşi timp, vremea nefavorabilă a creat mari dificultăţi în viaţa economică, în special in transporturi. Cel mai puternic viscol din acest sezon rece din Statele Unite s-a înregistrat sâmbătă în sudul Californiei şi în Texas, precum şi în New Mexico. Vântul a avut o viteză de 130 km/h, rupând arbori, spărgând geamurile de la vitrinele magazinelor şi avariind autoturismele parcate.
  O puternică furtună, în care vântul a atins o viteză de 90 km/h, s-a abătut duminică asupra zonei nordice a insulei Hokkaido, din Japonia. Valurile uriașe au izbit de cheiul portului Muroran un cargou sub pavilion panamez, care s-a scufundat. Cei 23 de membri ai echipajului au fost salvaţi de echipele de intervenţie cu ajutorul elicopterelor. În Albania, zăpezile abundente, de o intensitate fără precedent, temperaturile foarte scăzute, furtunile puternice şi avalanşele, soldate cu morţi, răniţi şi daune importante în economie, au creat o situaţie extraordinară şi numeroase dificultăţi în multe regiuni ale ţării, în special în cele din nord – Puka, Kukes, Tropoje, Diber, Shkodres şi Malesia. În unele regiuni, între care Diber, ninge fără întrerupere de mai multe zile.
 • 15 ianuarie – Noaptea de 13-14 ianuarie a fost cea mai geroasă pentru unele localităţi din jumătatea de nord a ţării, în care temperaturile minime s-au apropiat, au fost egale sau chiar au depăşit minimele absolute înregistrate de-a lungul celor 100 de ani de observaţie meteorologică. La Topliţa temperatura de -34 grade a fost egală cu minima absolută înregistrată în 1940, iar la Sfântu Gheorghe (Covasna) s-au înregistrat -31 grade, la fel ca minima absolută din 1942. Au fost şi localităţi în care minima absolută a fost depăşită. Astfel, la Braşov s-au înregistrat -33 grade faţă de -29 grade în 1963, iar la Miercurea Ciuc -38,2 grade, cu 4 grade mai scăzută faţă de minima absolută de minus 34,2 grade din 1963. De fapt, valoarea de -38,2 grade de la Miercurea Ciuc a fost doar cu 0,3 grade mai mică decât recordul absolut pe ţară de -38,5 grade realizat la Bod în 1942 (Informația Bucureștiului)
 • 1985 scanteia tineretului iarna economie energie
 • DE LA DIRECŢIA COMERCIALĂ – în cursul lunii ianuarie 1985, unităţile comerciale vor funcţiona după următorul program:
  Unităţile comerciale alimentare, nealimentare, de legume-fructe precum şi cele prestatoare de servicii cu program de lucru în două schimburi îşi vor desfăşura activitatea zilnic între orele 8-18, iar cele cu un singur schimb, între orele 9-16.
  Unităţile de alimentaţie publică îşi vor adapta programul de funcţionare zilnic între orele 8-21.
  Cantinele-restaurant şi bufetele de incintă îşi vor organiza programul conform solicitărilor întreprinderilor pe care le servesc, atât ziua, cât şi noaptea.
  Farmaciile vor funcţiona conform programului obişnuit.
 • Situaţia drumurilor şi căilor ferate – Un vânt foarte puternic (50—70 km/oră) a declanşat în zona defileului Oltului un număr de circa 20 de avalanşe, cu înălţimi de 4-6 metri şi lungimi de 20-30 metri, care au acoperit în totalitate porţiunea de şosea cuprinsă între Râul Vadului şi Tămaciu, respectiv DN 7 km. 239—243. Deszăpezirea acestei artere pune o serie de probleme complicate, putându-se interveni doar cu buldozerele şi, parţial, cu autofrezele.
  Zăpada viscolită în suluri, cu înălţimi de 40-60 cm, a determinat, de asemenea, închiderea unor artere.
  În ce priveşte circulaţia auto, 765 trasee sunt suspendate, 450 prescurtate şi 33 deviate.
  Datorită măsurilor energice întreprinse in întreaga ţară, toata liniile de cale ferată sunt în prezent circulabile, instalaţiile de îndrumare şi urmărire a trenurilor, aflându-se, de asemenea, în funcţiune.
 • 1985 tren iarna zapada
  Aproape 12.000 de oameni au continuat, ieri, acţiunea de curăţire şi evacuare a zăpezii din complexele feroviare, staţii, triaje, fiind utilizate în scopul acesta 33 de trenuri de lucru şi trenuri specializate, precum şi 5 pluguri de zăpadă
 • Ninsorile şi-au făcut din nou apariţia, la sfârşitul săptămînii trecute, aproape pe întreg continentul european, după o scurtă perioadă de pauză, agravând problemele de comunicaţii.  Din cauza rigorilor iernii şi-au pierdut viaţa până acum peste 170 de persoane. În FRANŢA, unde zăpada a reînceput să cadă duminică, în zona întregii Coaste de Azur, numărul morţilor a ajuns la 113. Ministrul pentru problemele urbanismului, locuinţelor şi transportului a recomandat să nu se mai circule cu maşini particulare, deşi circulaţia acestora s-a redus apreciabil. Pe teritoriul R.F. GERMANIA, accidentele de circulaţie au provocat moartea a 14 persoane şi rănirea a 76. Pe o autostradă din regiunea Köln-Bonn, apariţia bruscă a unei cețe dense a dus la ciocniri şi tamponări soldate cu moartea a 13 persoane, unele arse de vii. Începând de sâmbătă ninge din nou fără întrerupere în AUSTRIA de est şi la Viena, unde circulaţia rutieră se desfăşoară cu deosebită dificultate. Circulaţia feroviară este de asemenea perturbată. Valul de frig care s-a abătut asupra GRECIEI a provocat moartea a două persoane, iar zăpada, căzută din abundenţă, a paralizat transporturile rutiere si feroviare. Circa 100 de localităţi rurale din zonele de munte sunt izolate. În OLANDA se înregistrează temperaturi scăzute, îngheţul perturbînd mai ales traficul fluvial. În ITALIA, şapte dintre principalele aeroporturi ale tării au fost închise luni dimineaţa.
 • 1985 venetia ninsoare zapada
  În regiunile agricole, îngheţul continuă să provoace pagube materiale deosebit de ridicate, în special în Italia și Spania. Astfel, horticultorii de pe coasta Liguriei au înregistrat pagube evaluate la 49 miliarde lire. Majoritatea şcolilor primare şi secundare din Italia sunt închise încă de săptămina trecută. Un mare număr de şcoli au fost închise şi în Franţa, precum şi în alte ţări. Animalele domestice şi chiar cele sălbatice sunt grav afectate de iarna excesivă din Europa. Efectele aspre ale iernii se resimt și peste Atlantic. În sudul Californiei, vântul, care a suflat cu o intensitate de 80 km/h, a smuls copacii din rădăcini si a răsturnat numeroase autoturisme. Din cauza puternicei furtuni, în unele localităţi s-a întrerupt aprovizionarea cu curent electric. Asupra statului New Mexico s-au abătut viscole, frigul ameninţând recoltele de citrice. Și în alte state din sudul SUA, cum ar fi Louisiana, se înregistrează temperaturi deosebit de scăzute pentru aceste regiuni. (Informația Bucureștiului)
 • 16 ianuarie – Ninsorile căzute, ca și vântul care a viscolit zăpada, au afectat transporturile auto de călători şi mărfuri în majoritatea judeţelor. Ca urmare, numărul traseelor suspendate şi prescurtate a crescut la 827 şi, respectiv, la 400. Se acţionează intens pentru deblocarea a 322 autobuze imobilizate la capetele de linii.

1985 iluminat reducere

ACȚIUNI, MODALITĂȚI LA ÎNDEMÂNA NOASTRĂ!

• SĂ FIE FOLOSITE CU PRECĂDERE SURSELE LOCALE DE ILUMINAT – LĂMPI DE MASA, VEIOZE,  LAMPADARE – SAU UN SINGUR BEC LA FIECARE LUSTRĂ. BECURILE CARE NU SUNT ABSOLUT NECESARE SĂ FIE SCOASE DIN FUNCȚIUNE
• BECURILE CU PUTERI MARI SĂ FIE ÎNLOCUITE CU ALTELE DE PUTERE REDUSĂ – CHIAR 15 W ÎN HOLURI ŞI ALTE ANEXE
• SPAŢIUL ILUMINAT ÎN FIECARE APARTAMENT SĂ FIE REDUS LA STRICTUL NECESAR
• SĂ SE RENUNŢE ÎN TOTALITATE LA APARATELE ELECTROCASNICE
• SĂ FIE SCOASE DIN FUNCŢIUNE BECURILE DIN FAŢA INTRĂRILOR LOCUINŢELOR ŞI MAGAZINELOR, DIN CURTI, BALCOANE, GARAJE
• SA FIE ASIGURATĂ FUNCŢIONAREA NORMALĂ A AUTOMATELOR DE SCARĂ ÎN BLOCURI ŞI SĂ FIE REDUSE LA MINIMUL NECESAR NUMĂRUL ȘI PUTEREA BECURILOR DE PE PALIERE
• ESTE INTERZISĂ FUNCŢIONAREA SPAŢIILOR FRIGORIFICE NEÎNCĂRCATE, A APARATELOR ELECTRICE DE ÎNCĂLZIT ÎN BIROURI ȘI MAGAZINE
• ILUMINATUL GENERAL IN MAGAZINE ȘI ALTE LOCURI DE INTERES PUBLIC SĂ FIE REDUS LA JUMĂTATE

CETĂŢENI ! Să acţionăm cu deplină răspundere pentru a reduce cu 50 la sută iluminatul casnic, pentru a utiliza cât mai judicios energia electrică

1985 iarna zapada curatat cetateni

 • METEO – Pentru următorul interval este de aşteptat ca o nouă masă de aer rece de origine arctică să afecteze cea mai mare parte a ţării. Vremea va fi rece, geroasă dimineaţa şi noaptea, îndeosebi în zonele nord-estice şi centrale ale ţării, unde temperaturile minime vor fi cuprinse între -25 şi -15 grade, local chiar mai scăzute, până la -30 de grade. În celelalte regiuni, valorile respective se vor situa doar între -16 şi -6 grade. Scăderi se vor înregistra şi în privinţa temperaturilor maxime, care în cursul zilei de astăzi vor fi cuprinse între -15 şi -5 grade, izolat mai ridicate în sud-vestul ţării. Ieri, grosimea stratului de zăpadă măsura între 16 şi 50 cm în Maramureş, între 15 şi 58 cm în Transilvania.
 • Mai multe fabrici şi uzine din Franţa au concediat o parte din personal datorită lipsei de piese, iar fermierii din Franţa, Spania şi Portugalia evaluează pagubele produse recoltelor de legume şi fructe la zeci de milioane de dolari • IUGOSLAVIA este confruntată cu o serioasă penurie de electricitate, îndeosebi ca urmare a avariilor suferite din cauza gerurilor puternice de centralele electrice şi liniile de transmisie a curentului electric. Situaţia este deosebit de gravă în provincia Kosovo. Zăpada creează, de asemenea, importante dificultăți pe coasta Adriatică, cunoscută pentru clima sa, în genere, blândă în timpul iernii. Numeroase întreprinderi industriale și-au încetat activitatea din cauza întreruperii curentului electric • În scopul realizării unor economii severe la consumul de energie, Consiliul de Miniştri al R. P. UNGARE a hotărât să impună respectarea strictă a limitelor prevăzute pentru încălzitul instituţiilor şi locuinţelor, scurtarea programelor televiziunii şi încheierea lor la ora 22. Alte măsuri determinate de condiţiile climaterice deosebite provocate de scăderea accentuată a temperaturii au în vedere situaţia existentă in domeniile minier, petrolier, al energiei electrice şi gazelor naturale. Instituţiile şi populaţia sunt chemate să acţioneze pentru economisirea severă a energiei, pentru a se face faţă dificultăţilor în producţia de energie. Ca urmare a gerului puternic, Dunărea a Îngheţat pe mai multe porţiuni ale sectorului ei din R.P. Ungară, relatează agenţia M.T.I. Pentru degajarea navelor surprinse de gheţuri şi pentru evitarea eventualelor inundaţii acţionează nave spărgătoare de gheaţă. Nivelul scăzut al Dunării — precizează agenţia — provoacă greutăţi în buna funcţionare a centralei termoelectrice Szazhalombata. De asemenea, unii afluenţi ai Dunării au îngheţat, grosimea stratului de gheaţă ajungind la 25—30 cm. Din cauza gerului, la Budapesta s-au înregistrat dificultăţi în furnizarea gazelor.  (Informația Bucureștiului)

Temperaturi înregistrate la Cluj-Napoca, ianuarie 1985 – nicio zi cu temperatura peste 0 grade

ziua minima maxima
01.01.1985 -8.1 -4.8
02.01.1985 -8.4 -4.4
03.01.1985 -8.7 -6.5
04.01.1985 -12.0 -6.3
05.01.1985 -17.9 -9.4
06.01.1985 -11.4 -4.0
07.01.1985 -11.2 -8.7
08.01.1985 -14.3 -8.8
09.01.1985 -11.9 -6.6
10.01.1985 -13.8 -6.2
11.01.1985 -15.3 -9.6
12.01.1985 -18.8 -13.4
13.01.1985 -25.8 -15.5
14.01.1985 -25.0 -12.1
15.01.1985 -14.8 -3.8
16.01.1985 -17.5 -7.2
17.01.1985 -18.3 -8.0
18.01.1985 -18.2 -9.7
19.01.1985 -17.3 -9.5
20.01.1985 -11.5 -3.5

sursa: data.gov.ro

Temperaturile înregistrate la Dej, ianuarie 1985

ziua minima maxima
01.01.1985 -13.0 -4.2
02.01.1985 -12.2 -4.0
03.01.1985 -12.2 -6.5
04.01.1985 -8.5 -5.9
05.01.1985 -24.0 -10.0
06.01.1985 -12.4 -7.6
07.01.1985 -11.0 -7.8
08.01.1985 -16.2 -9.6
09.01.1985 -13.0 -7.8
10.01.1985 -21.4 -6.8
11.01.1985 -13.5 -9.8
12.01.1985 -17.0 -14.8
13.01.1985 -28.5 -18.2
14.01.1985 -32.2 -19.0

sursa: infoclimat.fr

În ianuarie 2023, cea mai rece noapte a adus abia -5 grade la Gherla. Au fost mai multe zile cu peste 10 grade în aer, cu un vârf de 15 grade, pe 23 ianuarie.

Temperaturile înregistrate la Gherla, ianuarie 2023

data temp. min °C temp. max °C
01.01.23 4 10
02.01.23 2 5
03.01.23 0 4
04.01.23 4 10
05.01.23 -1 8
06.01.23 5 8
07.01.23 1 3
08.01.23 0 4
09.01.23 2 9
10.01.23 5 7
11.01.23 4 11
12.01.23 0 7
13.01.23 3 9
14.01.23 -2 5
15.01.23 3 6
16.01.23 -2 5
17.01.23 2 11
18.01.23 5 13
19.01.23 4 13
20.01.23 4 8
21.01.23 0 5
22.01.23 0 7
23.01.23 2 15
24.01.23 -3 8
25.01.23 -5 3
26.01.23 0 3
27.01.23 -2 1
28.01.23 0 3
29.01.23 -2 0
30.01.23 -2 0
31.01.23 -2 2

sursa: meteoromania.ro

Ierni calde și fără zăpadă au mai fost în ultimul secol, chiar și după 2000, astfel că anomaliile meteo înregistrate în ultima perioadă nu sunt neapărat noutăți. Dar este evident că ciclul de luni ianuarie geroase, care era valabil o dată la 21-22 de ani, s-a rupt.

Prognoza meteo pentru ultima săptămână din ianuarie și prima din februarie arată că totuși, iarna își intră în drepturi. Sunt anunțate valuri de ninsori iar în scurt timp ar putea veni și frigul, cu temperaturi în unele dimineți apropiate de -10 grade.

articolul original.

EXCLUSIV VIDEO | Guvernul alocă 3 miliarde de lei pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice. „Cu fondurile de la Ministerul Mediului, cererea va crește”

31 January 2023 at 17:57
image

Guvernul pregătește o nouă etapă a Programului Casa Verde Fotovoltaice. Astfel, mai mulți români își vor putea instala panouri solare cu ajutorul statului. Suma alocată pentru acest proiect poate ajunge la trei miliarde de lei. Specialiștii în energie regenerabilă spun că suplimentarea fondurilor este binevenită în contextul actual.

Sergiu Bazarciuc, specialist în energie regenerabilă, spune că panourile fotovoltaice reduc presiunea asupra facturilor la energie.

„Suntem într-o perioadă grea din cauza fenomenelor care s-au întâmplat pe piața de energie electrică, din cauza creșterilor de prețuri. Trecerea la fotovoltaice, pentru România, înseamnă calea către mai bine din punct de vedere energetic. Fie că vorbim despre capacități mari de producție pentru injectarea în rețeaua națională, fie că vorbim despre producătorii mici sau persoane fizice care își instalează panouri fotovoltaice acasă, toate acestea vor reduce presiunea pe costuri, pe factura de energie electrică. Uniunea Europeană încurajează trecerea la fotovoltaice. Există multe programe de finanțare și pentru proiecte mari, dar și pentru proiecte mici”, a spus, pentru Gândul, Sergiu Bazarciuc.

150.000 de gospodării pot accesa programul Casa Verde Fotovoltaice

„Suplimentarea fondurilor ar duce la 150.000 de proiecte noi, 150.000 de gospodării care vor plăti cu 30%, 40% mai puțin. Acesta este un beneficiu de necontestat. Primul avantaj este că îți produci singur energie electrică. În plus, ai o predictibilitate asupra costului cu energie electrică, iar energia electrică ajunge să fie mai ieftină. Această energie electrică pe care ți-o produci singur și nu o mai consumi din rețea micșorează gradul de poluare pe care l-ar face o termocentrală atunci când ar produce această energie și ar ajunge la tine prin rețea”, a adăugat acesta.

În ultimul an, cererea pentru panourile fotovoltaice a crescut de șapte ori.

„Cu siguranță, românii se îndreaptă către fotovoltaice. Interesul este foarte mare. Dacă, în anul 2019, 2020 veneau cereri de instalare de sisteme fotovoltaice doar dacă puteam să apelez la un program, începând de anul trecut, de când prețurile au luat-o la goană, foarte mulți oameni au spus că vor să dețină panouri fotovoltaice cu banii în mână. Aceștia vor să facă orice pentru a scădea costurile. Cu atât mai mult, cu fondurile de la Ministerul Mediului, cererea va crește. Cererea a crescut de aproape șapte ori în ultimul an”, a spus Sergiu Bazarciuc.

În sesiunea din anul 2019 au fost aprobate 15.000 de dosare din cele 27.000 depuse. În anul 2022, numărul dosarelor aprobate a crescut la 39.000 din cele peste 43.000 depuse.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a estimat că programul va începe în luna martie.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Nicolae Ciucă, despre fondurile pentru instalarea panourilor fotovoltaice: „Putem să ridicăm suma până la 3 miliarde de lei”

articolul original.

Materialul de construcții sensibil la temperatură își schimbă culoarea pentru a economisi energia

31 January 2023 at 16:00
image

Cercetătorii de la Școala Pritzker de Inginerie Moleculară (PME) din cadrul Universității din Chicago, SUA, au proiectat materialul de construcții sensibil la temperatură care își schimbă culoarea vizibilă în infraroșu și, prin aceasta, capacitatea de emisie sau de absorbție a căldurii.

În zilele caniculare, materialul poate emite până la 92% din căldura în infraroșu pe care o conține, ajutând la răcirea interiorului unei clădiri. De cealaltă parte, în zilele mai reci, materialul emite doar 7% din căldura infraroșie, ajutând la menținerea căldurii în clădire.

„În esență, am găsit o modalitate cu consum redus de energie de a trata o clădire ca pe o persoană; adăugăm un strat când este rece și scoatem un strat când este fierbinte”, a spus prof. Po-Chun Hsu, care a condus cercetarea, publicată în Nature Sustainability.

„Acest tip de material inteligent ne permite să menținem temperatura într-o clădire fără a consuma cantități uriașe de energie”, a adăugat el.

De unde a venit ideea pentru materialul de construcții sensibil la temperatură?

Potrivit unor estimări, clădirile reprezintă 30% din consumul global de energie și emit 10% din toate gazele cu efect de seră de la nivel mondial. Aproximativ jumătate din această amprentă energetică este atribuită încălzirii și răcirii spațiilor interioare, notează Tech Xplore.

„Pentru mult timp, cei mai mulți dintre noi am văzut controlul temperaturii interioare ca pe un dat, fără să ne gândim la câtă energie necesită”, a spus Hsu.

„Dacă dorim un viitor cu emisii de carbon negative, cred că trebuie să luăm în considerare diverse modalități de a controla temperatura clădirii într-un mod mai eficient din punct de vedere energetic”, continuă el.

Cercetătorii au dezvoltat anterior materiale de răcire prin radiație care ajută la menținerea răcorii clădirilor prin creșterea capacității acestora de a emite căldura infraroșie, căldura invizibilă care radiază de la oameni și obiecte. Există și materiale care împiedică emisia de infraroșu în climatele reci.

„Un mod simplu de a te gândi la asta este că dacă ai o clădire complet neagră îndreptată spre soare, aceasta se va încălzi mai ușor decât alte clădiri”, a spus Chenxi Sui, prim autor al lucrării.

Acest tip de încălzire pasivă ar putea fi un lucru bun iarna, dar nu și vara.

Din ce este realizat materialul de construcții sensibil la temperatură?

Deoarece încălzirea globală provoacă evenimente meteorologice extreme din ce în ce mai frecvente și vreme variabilă, este nevoie ca clădirile să se poată adapta; puține climate necesită încălzire pe tot parcursul anului sau aer condiționat pe tot parcursul anului.

Hsu și colegii săi au proiectat „electrocromic” neinflamabil care conține un strat care poate lua două conformații: cupru solid, care reține cea mai mare parte a căldurii în infraroșu, sau o soluție apoasă, care emite căldură infraroșie.

La orice temperatură de declanșare aleasă, dispozitivul poate folosi o cantitate mică de electricitate pentru a induce schimbarea chimică între stări fie prin depunerea cuprului într-o peliculă subțire, fie prin îndepărtarea cuprului.

În noua lucrare, cercetătorii au detaliat modul în care dispozitivul poate comuta rapid și reversibil între starea metalică și cea lichidă. Ei au arătat că abilitatea de a comuta între cele două conformații a rămas eficientă chiar și după 1.800 de cicluri.

Ce economii ar putea aduce noul material?

Apoi, echipa a creat modele pentru modul în care materialul lor ar putea reduce costurile energetice în clădirile tipice din 15 orașe diferite din SUA. Într-o clădire comercială medie, au raportat ei, electricitatea utilizată pentru a induce modificări electrocromice ale materialului ar fi mai mică de 0,2% din consumul total de energie electrică a clădirii, dar ar putea economisi 8,4% din consumul anual de energie pentru încălzire/răcire al clădirii.

„Odată ce s-a realizat comutarea de stare, nu mai trebuie pentru a rămâne în acea stare. Deci pentru clădirile în care nu trebuie să comutați între aceste stări foarte frecvent, se utilizează într-adevăr o cantitate foarte neglijabilă de electricitate”, a spus Hsu.

Cercetătorii caută modalități de a produce materialul la scară largă

Până acum, grupul lui Hsu a creat doar bucăți mici din materialul de construcții sensibil la temperatură, care măsoară aproximativ șase centimetri. Cu toate acestea, ei își imaginează că multe astfel de petice de material ar putea fi asamblate precum șindrila în foi mai mari.

Ei spun că materialul ar putea fi, de asemenea, ajustat pentru a utiliza culori diferite, personalizate: faza apoasă este transparentă și aproape orice culoare poate fi pusă în spate fără a afecta capacitatea sa de a .

Cercetătorii investighează acum diferite moduri de fabricare a materialului. Ei intenționează, de asemenea, să cerceteze modul în care ar putea fi utile stările intermediare ale materialului.

„Am demonstrat că controlul radiativ poate avea un rol în controlul unei game largi de temperaturi ale clădirii în diferite anotimpuri. Continuăm să lucrăm cu inginerii și sectorul construcțiilor pentru a analiza modul în care acest lucru poate contribui la un viitor mai durabil”, a spus Hsu.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Premierul Ciucă anunță că de la 1 februarie se distribuie tichetele pentru plata energiei. Cine sunt beneficiarii

31 January 2023 at 10:15

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, în şedinţa de Guvern, că de mâine începe distribuirea tichetelor pentru plata facturilor la energie. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a spus la rândul lui că, dacă se va aproba Ordonanţa de Urgenţă, achitarea facturile la furnizorii de energie va putea fi făcută prin poștă, dar și online. Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare. Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie să depăşească 2.000 lei pentru a beneficia de sprijin.

„Începând de mâine, începe programul de distribuire a tichetelor pentru plata facturilor la energie. Aş dori să subliniez că astăzi avem o OUG prin care asigurăm implementarea sistemului de plăţi electronice”, a spus premierul Ciucă în deschiderea şedinţei de Guvern. Marcel Boloș a arătat că, urmare a observaţiilor şi a sugestiilor primite odată cu Ordonanţa 166, a venit această solicitare ca aceste plăţi să fie făcute în platforma electronică şi sistemul informatic pe care îl avem disponibil pentru implementarea mecanismului. „Practic, dacă se va aproba Ordonanţa de Urgenţă, plăţile online vor putea fi făcute pentru a achita facturile la furnizorii de energie, va fi o aplicaţie informatică simplă care va presupune încărcarea în platformă a documentelor necesare plăţilor, respectiv cartea de identitate, cardul de energie şi factura doveditoare a datoriei faţă de furnizorul de energie şi în acest fel răspundem la toate solicitările, având trei posibilităţi de efectuare a acestor plăţi, respectiv cea prin oficiile poştale, cea prin apelare direct la poştaşi şi sperăm ca, după şedinţa de astăzi, să avem şi forma aceasta aprobată de plăţi electronice”, a declarat Boloş.

Potrivit MIPE, cardurile ajung la beneficiari în perioada 1-28 februarie 2023 şi se vor putea efectua plăţi începând cu 1 martie. Cei care îşi păstrează calitatea de beneficiari vor putea utiliza cardul şi pentru tranşa a doua, începând cu luna septembrie. Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare. Serviciile/produsele care se pot plăti sunt: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Totodată, se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. De asemenea, cu un card se pot face mai multe plăţi, către mai mulţi furnizori, până la epuizarea sumei. Pe de altă parte, plăţile se fac prin mandat poştal şi nu se pot efectua mai mult de 8 plăţi pe loc de consum pe durata programului de sprijin.

Ajutorul nu se consideră venit şi nu afectează: venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei sau statutul consumatorului vulnerabil de energie.

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie să depăşească 2.000 lei pentru a beneficia de sprijin. Cardul se aduce de către Poşta Română, la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire. Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin o singură dată. Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulţi beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeaşi adresă de domiciliu.

Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuieşte la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia). Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează. În ceea ce priveşte actele necesare pentru plată, sunt necesare cardul de energie (primit prin Poşta Română), actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire şi actul de identitate al împuternicitului), factura (curentă sau restantă) ori alt document justificativ (înştiinţare de plată din partea furnizorului sau certificat de validare a datoriei din partea asociaţiei de proprietari/locatari, în cazul plăţii încălzirii în sistem centralizat de termoficare). „Dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie: contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat + declaraţie pe proprie răspundere a beneficiarului, că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuieşte”, transmite MIPE. „Orice încercare de vânzare anulează cardul şi atrage o amendă contravenţională între 42.000 – 60.000 lei. Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepseşte cu amendă contravenţională între 4.500 – 6.000 lei”, mai transmite MIPE.

digi24.ro

articolul original.

Nicolae Ciucă: Programul de distribuire a tichetelor pentru plata facturilor la energie începe de mâine

31 January 2023 at 09:51

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, in sedinta de Guvern că, incepand de maine demareaza programul de distribuire al tichetelor pentru plata facturilor la energie.

”Aveti posibilitatea ca, pana saptamana viitoare sa veniti  cu o informare legata de modul in care putem sa continuam Programul Rabla si daca exista, de asemenea, posibilitati pentru modificarea in bine a acestor programe”, a afirmat premierul Nicolae Ciuca.

Rabla clasic, buget mai mare cu 15%

”Asa cum ati dispus, am inceput pregatirea programelor Rabla clasuic, Rabla Plus si Rabla local, in cadrul programului Rabla clasic, care ofera acel bonus pentru casarea masinilor vechi si posiblitarea de cumparae de masini noi clasice, cu motorizare clasica, avem bugetul pentru asigura o crestere cu 15% a primei de casare. De asemenea, vom creste bugetul pentru masinile electrice, conform discutiilor cu producatorii si importatorii de marci auto, am stabilit un program pe 4 ani care ajuta cetatenii. S-a redus numarul de masini second hand”, a declarat ministrul Mediului.

articolul original.

Roci care generează electricitate, descoperite în Congo. Adevărat sau fals?

31 January 2023 at 08:00
image

Mai multe filmări virale care au împânzit Internetul susțin că noi minerale cu sarcină electrică au fost descoperite în Republica Democrată Congo.

Filmările arată cum persoanele care freacă rocile generează scântei, iar apoi le conectează la fire care par să alimenteze LED-uri. Rocile aparent descoperite în Africa au atras atenția multora pentru că, desigur, așa ceva ar putea schimba pentru totdeauna industria bateriilor și a stocării de energie.

Ca de obicei, nu totul este așa cum pare, mai ales pe Internet, iar numeroși experți au declarat că existența unui asemenea , din câte știm noi până acum, ar fi imposibilă. Mineralele din roci nu dețin compoziția moleculară necesară pentru a stoca sau genera sarcină electrică; tot ce ar putea face ar fi să o conducă. Tocmai asta s-ar putea întâmpla și în cazul filmărilor virale de pe Internet. Cadrul este întrerupt astfel încât marginea rocilor să nu poate fi văzută în imagini, ceea ce ar însemna că fire sunt conectate la mineral (despre care experții cred că este pirită), iar rocile pur și simplu conduc curentul unele între altele.

Lumini LED care se aprind atunci când sunt conectate la rocile „miraculoase”

O altă filmare prezintă lumini LED care se aprind atunci când sunt conectate la rocile „miraculoase”. Totuși, dacă ne uităm mai atenți atunci când sunt conectate la roci, există câteva momente în care luminile încât sunt aprinse, ceea ce face posibilă ipoteza că, de fapt, curentul electric provine de la altă sursă, nu de la rocă.

Totuși, toată lumea este de acord că nu putem vorbi de „vibranium” (un metal fictiv din benzile desenate americane publicate de Marvel Comics), sau un alt material miraculos care cumva generează electricitate din neant.

„Nu cunoaștem niciun mecanism, până acum, care să susțină cu adevărat un astfel de fenomen”, a spus Yaoguo Li, profesor de geofizică la Colorado School of Mines, SUA, citat de IFLScience.

Putem vorbi aici despre un material revoluționar?

Mineralele nu dețin chimia necesară pentru a fi capabile să depoziteze sarcină electrică precum bateriile. De fapt, bateriile electrică, ci mai degrabă energie într-o formă diferită (de obicei chimică) care este apoi convertită în sarcină electrică în urma unor reacții chimice între anod, catod și electrolit. Diferența este că mineralele nu generează electronii necesari stocării și producerii de energie.

Pentru ca „o baterie naturală” să existe, așa cum susțin filmările, mineralul ar fi trebuit să aibă cumva un anod și un catod care interacționează. Din păcate, nu putem vorbi aici despre un material revoluționar, ci doar despre încă o păcăleală de pe Internet.

articolul original.

Cardul de energie, noutate privind plățile

31 January 2023 at 07:12

Cardul de energie, noutate privind plățile.

Mâine, 1 februarie, începe distribuirea cardurilor de energie pentru plata facturilor.

O noutate este aceea că beneficiarii de sprijin la plata facturilor vor putea folosi cardurile pentru a plăti direct la poștașii care aduc pensia, spre exemplu, dar și la oficiile poștale din teritoriu.

Context

Poșta Română a obținut un contract MIPE (cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene) prin care va asigura întregul flux logistic în ceea ce privește distribuirea și utilizarea cardurilor de energie.

Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă, în ultima ședință de Guvern.

Vă reamintim, ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare.

Ce trebuie să știi despre cardul de energie, AICI

Cum se distribuie cardurile de energie, DETALII

Foto descriptiv

articolul original.

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023

31 January 2023 at 07:53
image

De la 1 ianuarie 2023 și până la 31 martie 2025, conform prevederilor legii 357/2022, se schimbă modul de facturare pentru consumul de energie. Pe baza acesteia, toți clienții casnici Enel Energie si Enel Energie Muntenia beneficiază automat de plafonarea prețului final la energie electrică și gaze naturale, în funcție de consumul lor, astfel:

Energie electrică:

👉 Clienții cu un consum lunar cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv – plătesc maximum 0,68 lei/kWh (cu taxe incluse)

👉 Clienții cu un consum lunar cuprins între 100,01 și 300 kWh inclusiv – plătesc maximum 0,80 lei/kWh pentru consumul lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh și maximum 1,3 lei/kWh pentru consumul cuprins între 255 kWh și 300 kWh (cu taxe incluse)

👉 Clienții cu un consum lunar care depășește 300 kWh – maximum 1,3 lei/kWh (cu taxe incluse)

Dacă prețul din contractul în vigoare la energie electrică este mai mic decât prețul final rezultat prin legislația în vigoare (Legea 357/2022), se aplică prețul din contract.

Este foarte important de știut că, începând de la 1 ianuarie 2023, pentru calcularea plafonării prețului final facturat, se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Gaze naturale:

Toți clienții casnici beneficiază în continuare de un preț final facturat plafonat de 0,31 lei/kWh (cu taxele incluse).

Cine trebuie să depună documente pentru a se încadra în prima categorie de plafonare?

Sunt în continuare trei categorii de consumatori care este nevoie să depună diverse documente pentru a beneficia de plafonarea prețului la energie electrică de 0,68 lei/kWh, indiferent de consum:

 1. Familiile monoparentale

Familia formată din persoana singură şi copiii aflaţi în întreţinerea acesteia şi care locuiesc împreună cu aceasta, copil cu vârsta de până la 18 ani; limita de vârstă se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământ.

Este necesar să depună:

 • Cerere
 • Declarație pe propria răspundere
 1. Clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani; limita de vârstă se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământ.

Este necesar să depună:

 • Cerere
 • Declarație pe propria răspundere
 1. Clienții casnici care au nevoie de aparate medicale

Aceștia sunt clienții casnici la al căror loc de consum locuiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la rețeaua electrică.

Este necesar să depună:

 • Cerere
 • Confirmare din partea medicului specialist

În cazul acestei categorii de clienți, depunerea documentelor de mai sus nu înlocuiește procedura prevăzută de Legea 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Pentru toate cele trei categorii de mai sus, confirmarea din partea medicului, cererea și declarația pe propria răspundere se depun o singură dată, nu este nevoie să fie depuse în fiecare lună. Documentele pot fi transmise furnizorului de energie electrică oricând, însă prețul final facturat plafonat se va aplica de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

Clienții casnici Enel Energie și Enel Energie Muntenia care se înscriu în categoriile enumerate pot trimite documentele pe adresa [email protected] sau le pot depune în magazinele Enel.

Consumatorii pot fi încadrați într-o categorie de plafonare într-o lună și în altă categorie, în altă lună?

Încadrarea în categoriile de plafonare poate varia de la lună la lună. De exemplu, dacă într-o lună consumul se încadrează între 0 și 100 kWh (inclusiv), atunci clientul va beneficia pentru luna respectivă de un preț final facturat plafonat de 0,68 lei/kWh (cu taxele incluse). Dacă, în luna următoare, consumul de energie electrică se încadrează între 100,01 și 255 kWh, consumatorul va beneficia pentru luna respectivă de un preț final facturat plafonat de 0,80 lei/kWh (cu taxele incluse).

Mai multe informații actualizate despre noile măsuri în energie pot fi accesate pe site-ul enel.ro, secțiunea Plafonare.

Consumul de energie electrică din decembrie, facturat pe baza unor măsuri legislative diferite

Deoarece, începând cu data de 16 decembrie 2022, au intrat în vigoare noi prevederi legislative legate de modul de calcul al plafonării prețurilor la energie electrică, consumul din perioada 1-15 decembrie 2022 este facturat de către Enel Energie și Enel Energie Muntenia pe baza OUG 27/2022, în vigoare pentru acel interval. Astfel, pentru prima parte a lunii decembrie, facturile emise au luat în calcul consumul estimat prin convenția de consum agreată de client.

Pentru a aplica in mod corect plafonarea, conform legii, furnizorii Enel implementează în prezent cele mai noi prevederi în sistemul informatic. Ca urmare, consumul din cea de-a doua jumătate a lunii decembrie 2022 se va regăsi pe factura pe care clienții o vor primi în luna februarie, odată cu consumul de energie electrică pentru luna ianuarie 2023, în acord cu Legea 357/2022 și OUG 192/2022.

Foarte important! Plafonarea se va aplica pentru fiecare lună în parte, nu se vor cumula consumurile! Asadar, pentru luna decembrie se va efectua regularizarea și se va aplica plafonarea corespunzătoare, ținând cont de măsurile legislative care au fost în vigoare pe parcursul acelei luni. În mod asemănător, pe factura pe care clienții o vor primi în luna februarie se va regăsi, pe o linie separată, și consumul corespunzător lunii ianuarie, împreună cu plafonarea lunii ianuarie.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cine este milionarul român a cărui viață de familie va fi prezentată într-un reality-show

30 January 2023 at 13:01

Călin și Oridana Donca sunt cuplul de milionari care au acceptat să-și prezinte viața de zi cu zi, cu bune și rele, în noul sezon al reality show-ului ”Mămici de pitici” de la Antena Stars. La 38 de ani, Călin este CEO-ul unei mari companii de distribuție de energie.

Au reușit să facă nu doar o avere mare, au și o familie mare, fiind părinți pentru cinci copii. Oridana a acceptat provocarea de a prezenta relația sa cu proprii copii dar și cu celelalte mămici telespectatorilor.

Oridana Donca, soția milionarului român a cărui viață de familie va fi prezentată într-un reality-show: ”Am primit în viața noastră proiectul cu brațele deschise! A fost foarte multă emoție la început! Copiii, ca și noi, sunt deschiși pentru reality, deoarece nu avem nimic de ascuns, am povestit cu ei și le-am explicat să se poarte natural, așa cum sunt ei, și să ofere mai departe celor care ne privesc informațiile pe care noi i-am învățat deja de-a lungul anilor. Și, prin fiecare emisiune realizată, să aducem un plus de valoare celor ne privesc – atât copiilor, cât și adulților”

Călin Donca, millionarul român a cărui viață de familie va fi prezentată într-un reality-show

 “Acest proiect mă determină să fiu mai ordonată, mai planificată, este cumva un test și pentru mine personal, deoarece nu este foarte simplu să ai o casă cu cinci copii mici, să arăți bine și ca mama, și ca femeie. Însă, de-a lungul anilor, am găsit împreună cu soțul meu diverse soluții pentru a echilibra mai multe aspecte ale vieții noastre ca și familie, ca și cuplu… business, părinți. Scopul participării noastre la acest reality este de a inspira telespectatorii și, de asemenea, pentru noi, personal, este o provocare“, a mai precizat Orianda Donca.

Călin Donca, românul ce are în garaj automobile de 2 milioane de euro

Călin și Oridana Donca sunt cei mai tineri părinți milionari din România. Călin are afaceri în domeniul energiei. Însă, în presa brașoveană este mult mai cunoscut pentru pasiunea sa pentru mașini scumpe, având în garaj supercar-uri de două milioane de euro. Firmele sale se ocupă cu furnizarea de energie electrică și gaz în România.

Întotdeauna am implicat familia cât s-a putut de mult în afacere, iar cu cine nu am fost familie în timp am ajuns sa fim printr-un mod sau altul. Pentru mine business-ul nu este un domeniu rece îi fară prietenii ci chiar opusul. Dacă pot sa fac business din plăcere, o fac, daca nu, mă retrag și mă bucur de ceea ce avem deja.”, declară Călin Donca pentru Forbes România.

articolul original.

Cardurile de energie vor putea fi folosite din 20 februarie

30 January 2023 at 07:10
By: M.Ex.
Foto: mfe.gov.ro

Primele carduri de energie vor ajunge în această săptămână la persoanele aflate în dificultate financiară, pentru a le ajuta la plata facturilor, și vor putea fi folosite începând cu 20 februarie, informează Radio România Actualități.
Cardurile de energie vor fi aduse de poștași ca scrisoare recomandată, cu confirmare de primire. Cardul de energie nu este un instrument de plată, el doar certifică faptul că beneficiarul poate folosi sprijinul de la stat, prin intermediul Poștei Române, care va face decontările. Este o procedură care presupune multe drumuri la oficiile poștale, dar autoritățile ar vrea să permită și plata online și inclusiv verificarea soldului rămas, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
Un proiect de act normativ pentru introducerea sistemului online pentru plata facturilor cu ajutorul de la stat ar urma să fie pe agenda ședinței de guvern de săptămâna aceasta. Platforma de plată online va fi pusă la dispoziția beneficiarilor tot de Poșta Română și ar trebui să fie accesibilă inclusiv de pe telefonul mobil.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Toți cei care dețin acest tip de card sunt vizați- Amenzile ajung până la 6.000 de lei

30 January 2023 at 07:45
image

Săptămâna viitoare începe distribuirea cardurilor de energie pentru plata facturilor, iar românii trebuie să ştie că riscă amenzi serioase, dacă nu utilizează corect aceşti bani.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) informează că acele carduri de energie pot fi folosite exclusiv pentru anumite plăți. Este vorba de cele la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

În 2023, MIPE oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 de lei de 2 ori/ an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

În plus, nu există această posibilitatea de retragere de numerare de pe card. Scopul exclusiv pentru care pot fi acordate cardurile este pentru achitarea facturilor la energie.

Cardul nu poate fi vândut ori donat. Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500-6.000 lei„, atenţionează MIPE.

„Vorbim despre cea mai importantă inițiativă de acest gen derulată până acum în țara noastră, cu un impact deosebit la nivelul grupurilor vulnerabile. 

Este o măsură luată pentru a contribui în mod real si direct la creșterea calității vieții și la diminuarea considerabilă a riscului de excluziune socială, prin asigurarea capacității gospodăriilor că își asigură serviciile energetice necesare, la costuri accesibile.

Sunt 4 miliarde de lei pe care am agreat cu reprezentații Comisiei Europene să îi folosim în acest sens, pentru a veni în sprijinul a 2,8 milioane de locuințe.

Procedura este simplă, potențialii beneficiari trebuie să știe că vor fi înștiințați dacă din diferite motive nu îndeplinesc criteriile.

Dincolo de discuțiile din spațiul public privind modul în care se va implementa această măsură, mecanismul ales este cel mai viabil din perspectiva faptului că a fost necesară crearea posibilităților ca toate formele de energie să poată fi decontată, incluzând aici și energia termică aferentă încălzirii în cazul blocurilor și locuințelor colective, cât și a faptului că această măsură se va deconta 100% din fonduri europene, fiind obligatorie păstrarea unei piste de audit și asigurarea trasabilității întregului flux financiar, până la plata facturilor la nivelul individual al beneficiarului eligibil al măsurii.

Un alt avantaj care a vizat implicarea Poştei Române, a fost nevoia de acoperire a zonelor rurale, Poșta Română având cea mai extinsă rețea de oficii poștale și de factori poștali din această perspectivă la nivel național, dar și profilul grupului țintă format din vârstnici și alte tipuri de beneficiari ai unor prestații sociale, care în mod uzual interacționează cu serviciile Poștei Române.

Nu am fi reușit să implementăm această măsură fără implicarea și dedicarea partenerilor noștri, care în ultima lună și jumătate au depus eforturi zilnice ca acest mecanism să devină operațional și oamenii să poată fi sprijiniți.

În acest sens vreau să aduc mulțumiri Poștei Române, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului de Finanțe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Telecomunicații și Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru toată implicarea și seriozitatea cu care ne-am mobilizat„, a transmis ministrul Marcel Boloș.

articolul original.

Prima „mină” de Bitcoin alimentată nuclear va începe operațiunile în acest an

29 January 2023 at 07:00
image

Abordarea va reduce emisiile de carbon din operațiunile de minare, dar este această „mină” de Bitcoin alimentată nuclear singura opțiune?

TeraWulf, o companie cu sediul central în Minnesota, va deveni prima entitate din SUA care folosește o .

Operațiunile vor fi gestionate la centrul de date Cumulus Susquehanna, recent finalizat, care este alimentat în întregime de centrala nucleară Susquehanna, de 2,5 GW, din nord-estul Pennsylvania.

„Minarea”este crucială pentru Bitcoin, deoarece este singura metodă de a genera monede noi. Pentru a genera un nou token Bitcoin, utilizatorii rezolvă puzzle-uri matematice complexe, iar primul care oferă răspunsul corect este premiat cu moneda cripto nou generată. Denumit sistem Proof of Work, procesul este poreclit în mod obișnuit „mining” (minare), iar utilizatorii implicați în rezolvarea puzzle-urilor sunt numiți mineri.

De-a lungul anilor, puzzle-urile au devenit mai greu de rezolvat, iar minerii au dedicat resurse de calcul tot mai mari în încercarea de a câștiga moneda mult râvnită. Acest lucru, la rândul său, a crescut consumul de energie al industriei Bitcoin, făcând-o mai puțin durabilă decât creșterea cărnii de vită, și se estimează că a emis 86,3 milioane de tone de carbon doar în 2022, potrivit Interesting Engineering.

Pe măsură ce sursele regenerabile de energie devin din ce în ce mai ieftine, operațiunile de minare sunt construite din ce în ce mai aproape de fermele de energie solară, hidro și eoliană. Cu toate acestea, o mare parte a operațiunilor continuă să fie alimentată de surse de energie care emit carbon.

Prima „mină” de Bitcoin alimentată nuclear

Centrul de date Cumulus construit în campusul de 485 de hectare din Pennsylvania este conectat la centrala nucleară Susquehanna de 2,5 GW și va găzdui în curând operațiunile miniere ale TeraWulf, aceasta devenind prima mină de Bitcoin din S.U.A. alimentată cu energie nucleară.

Acest lucru va reduce ale operațiunilor TeraWulf, iar alte companii miniere sunt de așteptat să îi urmeze exemplul în viitorul apropiat. Miami, care de asemenea găzduiește energie nucleară, încearcă să atragă criptominerii prin politicile sale pro-cripto.

Deși acesta ar putea fi un pas binevenit pe termen scurt, problema că minatul de Bitcoin și păstrarea evidențelor este un proces consumator de energie va continua să rămână chiar și după schimbare.

Chiar dacă minatul ar fi alimentat complet de energie solară gratuită și nepoluantă, încă există motive ca cea mai populară criptomonedă din lume să devină mai puțin consumatoare de energie.

Criptomonedele trebuie să-și reducă emisiile de carbon

Anul trecut, a doua cea mai populară platformă blockchain, Ethereum, a deschis drumul, trecând de la un sistem Proof of work la un sistem Proof of stake. Într-o astfel de configurație, în loc să încerce să rezolve puzzle-uri din ce în ce mai dificile, utilizatorii depun o miză din în rețea pentru a avea șansa de a fi aleși în verificarea tranzacțiilor.

Atunci când o tranzacție este finalizată și adăugată la blockchain, verificatorii sunt recompensați pentru munca lor cu noi tokenuri. Verificarea tranzacțiilor false sau greșite ar putea însemna că utilizatorii își pot pierde depozitele, rețeaua rămânând astfel fidelă tranzacțiilor reale.

Noul sistem este de așteptat să ajute Ethereum ca platformă să reducă cu până la 99% din emisiile de carbon, lucru pe care Bitcoin l-ar putea face și el. Deocamdată, nu există propuneri ca Bitcoin să facă această schimbare.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Bagheta franțuzească, pizza și ouăle sunt din ce în ce mai scumpe, pe fondul inflației

28 January 2023 at 23:00
image

Inflaţia scumpeşte pizza, un simbol al Italiei, ouăle, un aliment banal devenit un simbol al nivelului de trai, şi celebra baghetă franţuzească, un produs cu conotaţii sociale, scrie Ziarul Financiar.

Pentru a se bucura de un fel de mâncare clasic pentru ţara lor, italie­nii sunt nevoiţi să scoată mai mult din buzunar, informează Bloomberg. Costul me­diu al unei pizza Margherita a cres­­cut cu aproape 30% în decem­brie anul trecut în termeni anuali.

Acesta depăşeşte cu mult rata inflaţiei de luna trecută, de 12,3%, îm­pinsă în sus de scumpirea energiei şi alimentelor. Prin intermediul indi­ca­torului Pizza Margherita, Bloomberg încearcă să scoată la lumină şocul de trai resimţit de italieni prin evaluarea evoluţiei preţu­rilor ingredientelor celui mai cunoscut şi simplu fel de mâncare.

Prețurile ridicate la ouă a dus la o contrabandă în SUA

Inflaţia împinge în sus şi preţul pizzei din New York. Celebra felie de pizza la un dolar nu mai costă acum un dolar, notează Bloomberg.

Şi pre­ţul ouălor este în creştere la nivel mon­dial. De vină este în primul rând gripa aviară, dar inflaţia este un al factor major, crescând costurile nu­treţurilor şi al energiei. De aseme­nea, din ce în ce mai mulţi oameni consu­mă ouă în loc de alte surse de protei­ne din cauza crizei costurilor de trai.

În SUA, preţurile ridicate au dus la creşterea contrabandei cu ouă din Mexic în SUA, notează CNN.

Inflaţia ameninţă un alt aliment simbol: bagheta franţuzească, potri­vit The Wall Street Journal.

Autorităţile franceze se grăbesc să ajute brutăriile locale să facă faţă scumpirii dramatice a energiei pen­tru a produce în continuare acest aliment simbol.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis la începutul lunii că guvernul francez va veni cu susţinere suplimentară în condiţiile în care brutăriile se confruntă cu costuri în creştere la ingrediente şi energie.

„O baghetă nu înseamnă doar apă, drojdie, făină şi sare, ci şi foarte mult savoir-faire, o metodă ancestra­lă protejată“, a declarat Macron.

Inflația din Franța a afectat brutăriile locale

Premierul Elisabeth Borne a promis că brutarii îşi vor putea plăti facturile la electricitate pe perioada iernii în rate, cât şi amâna plata taxelor până către sfârşitul anului, când facturile la energie ar trebui să scadă.

Mobilizarea de către Macron a oficialilor de top francezi este un semnal al importanţei acordate atenuării îngrijorărilor privitoare la pâine în condiţiile în care guvernul său se confruntă cu ameninţarea unor greve prelungite având legătură cu planul de reformare a sistemului de pensii.

Brutarii locali se luptă să menţină preţurile baghetei constante, deşi inflaţia din Franţa a urcat la maxime record, notează CNBC. În septembrie, preţurile înregistrau cea mai redusă rată de creştere din UE, de 8%, comparativ cu media de 18% la nivelul blocului.

articolul original.

Top 3 piese pline de energie pozitivă

28 January 2023 at 18:41
image

Săptămâna se încheie, așa cum ne-am obișnuit deja, cu piese noi, care au scopul de a-și face loc în playlisturile noastre, pentru a ne aduce trăiri noi, povești noi, cât și acea energie pozitivă de care avem nevoie pentru a duce la bun sfârșit tot ce ne-am propus.

De această dată, artiștii care vin să ne aducă vara în căști sunt Deeperlove, stillachild, AXMO, Neptunica, Digma și twoloud, toți aflându-se sub umbrela Kontor Records.

Deeperlove și stillachild lansează „Barking At The Moon”, o piesă care își propune să ne transmită o motivație puternică, care să ne ajute să mergem mai departe pentru a ne îndeplini obiectivele, indiferent de piedicile care ne apar în cale.

AXMO și Neptunica lansează „Take Me Home”, o piesă plină de energie pozitivă, care ne duce cu gândul la acel spațiu în care putem să fim noi, fără niciun fel de menajamente – acasă.

„Night Drive”, o piesă concepută special pentru road tripuri lungi, la ore târzii, este adusă de Digma și twoloud. Cu ritmuri rapide și cu o energie care nu poate fi contestată, „Night Drive” ne poate fi partener de călătorie.

articolul original.

Viktor Orban anunță că Ungaria va bloca prin veto orice sancțiune a UE privind energia nucleară rusă

27 January 2023 at 17:28
By: -
image

Ungaria se va opune şi îşi va exercita dreptul de veto în cazul oricăror sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei ce ar afecta energia nucleară, a declarat vineri premierul Viktor Orban la postul public de radio.

Ucraina a cerut celor 27 de state membre ale UE să includă în sancţiuni compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom, dar Ungaria, care are o centrală nucleară construită de Rusia, pe care intenţionează să o extindă împreună cu Rosatom, se opune acestei idei, relatează Reuters.

Premierul Viktor Orban a reiterat, într-un interviu, că va recurge la dreptul de veto pentru a bloca sancţiunile privind energia nucleară rusă.

"Nu vom permite ca planul de a include energia nucleară în sancţiuni să fie pus în aplicare", a declarat premierul ungar. "Acest lucru iese din discuţie", a punctat el.

Ungaria, membră a UE, a criticat în repetate rânduri sancţiunile Bruxelles-ului împotriva Rusiei, afirmând că acestea nu au reuşit să slăbească semnificativ Rusia, în timp ce riscă să distrugă economia europeană.

Centrala nucleară Paks din Ungaria are patru mici reactoare VVER 440 construite în Rusia, cu o capacitate combinată de aproximativ 2.000 de megawaţi, care au început să funcţioneze între 1982 şi 1987. Centrala generează aproximativ jumătate din energia din Ungaria, iar centrala îşi procură combustibilul nuclear din Rusia.

În cadrul unui acord semnat în 2014 cu Rusia, Ungaria intenţionează să extindă centrala Paks cu două reactoare VVER de fabricaţie rusească cu o capacitate de 1,2 gigawaţi fiecare.

articolul original.

Producția de energie electrică din surse regenerabile, în creștere, în Uniunea Europeană. Datele Eurostat

27 January 2023 at 16:10

Producția de energie electrică din surse regenerabile, în creștere, în Uniunea Europeană. Datele Eurostat

Din anul 2020 în 2021, producția de electricitate din surse de energie regenerabilă în Uniunea Europeană s-a majorat cu aproximativ 5%, însă consumul brut de electricitate a crescut de asemenea, în principal în urma redresării economiei spre ridicarea restricțiilor, conform datelor Eurostat.

Ca rezultat, în UE ponderea surselor de energie regenerabilă în consumul brut de electricitate a crescut cu doar 0,1 puncte procentuale (pp), de la 37,4% în 2020 la 37,5% în 2021.

În 2021, mai mult de trei sferturi din consumul brut de electricitate din Austria (76,2%) şi Suedia (75,7%) era generat din surse regenerabile. Aceste state membre UE sunt urmate de Danemarca (62,6%), Portugalia (58,4%), Croaţia (53,5%), Letonia (51,3%), Spania (45,9%), Germania (43,7%) şi România (42,4%).

La polul opus, cea mai scăzută pondere a electricităţii din surse de energie regenerabilă a fost în Malta (9,7%), Ungaria (13,7%), Luxemburg (14,2%), Cehia (14,5%) şi Cipru (14,8%).

Inflația afectează pe toată lumea însă cei mai afectați de acest lucru sunt pensionarii care oricum au venituri mici.

Din acest motiv, la Camera Deputaților a fost depusă o inițiativă legislativă care ar urma să modifice Legea pensiilor, respectiv Legea 127/2019.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se invocă inflația care a crescut în august 2022 comparativ cu luna august 2021, la 15,3% (de la 5,1% în 2021), potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Conform Raportului asupra inflaţiei, elaborat de BNR şi lansat în august 2022, avansul a fost determinat în mare măsură de caracterul relativ mai restrictiv al noii scheme de sprijin pentru plata facturilor la utilităţi adresate clienţilor casnici, precum şi de menţinerea și chiar accentuarea tensiunilor pe pieţele materiilor prime, marcate de prelungirea războlului ruso-ucrainean.

Totodată se invocă și cele mai mari scumpiri ale preţurilor faţă de cele din august 2021 care s-au înregistrat la gaze (70,64%), energie electrică (36,33%), combustibill (31,48%).

Inițiatorii spun că în acest context, se impune o reanalizare a mecanismului de majorare a punctului de pensie prevăzut în sistemul public de pensii, mecanism prevăzut în legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii.

Astfel, conform art. 86, alin. (2), litera c), valoarea punctului de pensle prevăzut pentru anul 2022 (1586 lei) „se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigulut salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.”

Din textul menţionat, reiese că punctul de pensie se va majora, începând cu anul 2023, cu rata medie a inflaţiei din anul 2021, care a avut valoarea de 5,1% (conform datelor INS. Or, rata inflaţiel în anul 2022 a înregistrat o creştere galopantă, ajungând la 15,32% în luna august 2022.

articolul original.

Țăndărei: Percheziții la persoane bănuite de furt de energie electrică

27 January 2023 at 13:04
image

9 percheziții domiciliare au avut loc în această dimineață pe raza orașului Țăndărei, fiind vizate persoane bănuite de săvârșirea mai multor infracțiuni de furt și executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețeaua de electricitate.

La data de 27 ianuarie a.c., în intervalul orar 06:00 – 09:00,  42 de polițiști din structurile de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, investigarea criminalității economice, Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase cu sprijinul luptătorilor de acțiuni speciale, precum și 46 de jandarmi din cadrul IJJ Ialomița și Constanța au desfășurat o acțiune de amploare pe raza orașului Țăndărei, în vederea prevenirii faptelor cu violență, asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică și disciplină în traficul rutier.

Polițiștii au descins la 9 locații, fiind efectuate percheziții domiciliare ce au vizat documentarea activității infracționale a unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de furt și executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare.

În cadrul acțiunii au fost constatate în flagrant 10 infracțiuni cu privire la săvârșirea faptelor de furt și racordarea clandestină la rețeaua de energe electrică.

În cadrul activităților au fost organizate și filtre rutiere de control, fiind verificate 51 de autovehicule și legitimate 62 de persoane.

Pentru neregulile descoperite, au  fost aplicate 18 de sancțiuni contravenționale a căror valoare se ridică la 2.465 de lei.

sursa: IPJ Ialomița

articolul original.
❌