ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 30 September 2022Ultimele Stiri

Uraganul Ian a lăsat peste 2 milioane de americani fără energie electrică

29 September 2022 at 22:00
image

Peste 20 la sută dintre clienți au rămas fără energie electrică în toată Florida, au anunțat autoritățile americane care monitorizează ravagiile făcute de uraganul Ian, potrivit CNN.

Peste 2.300.000 de clienți din Florida nu aveau energie electrică la începutul zilei de joi, potrivit PowerOutage.us. Asta înseamnă aproximativ 21% din toți clienții din stat.

Douăsprezece districte raportează că peste jumătate dintre clienții nu au .

Zonele cele mai afectate de uraganul Ian

Zonele cele mai afectate sunt cele aflate în calea uraganului Ian din sud-vest, centru și nord-est.

miercuri, iar americanii se așteaptă la distrugeri uriașe. Numeroase comunități au fost deja inundate, iar autoritățile au evacuat oameni, au blocat căile ferate, aeroporturile și drumurile și au închis școlile și alte instituții.

articolul original.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Rareș Bogdan a răbufnit: ‘Sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Blaxi Oil and Gaz, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani de ani’

29 September 2022 at 18:19
image

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat că este profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Blaxi Oil and Gaz, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani de ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România.

Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Blaxi Oil and Gaz, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani de ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că în mod normal, gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în ţara respectivă ţi se dă hârtie, ţi se dă hotărâre că refuză gazul”, a spus Rareş Bogdan.

El a precizat că Prima dată, Blaxi Sea Oil and Gaz trebuia să ofere  gazul respectiv Transgazului, Romgazului, Ministerului Energiei şi dacă aceştia refuzau gazul de la Blaxi, abia apoi putea să facă contract cu grupul Engie sau cu altcineva, pentru ca resprctivul gaz să fie scos de pe teritoriu.

Există o lege extrem de clară, prioritatea o are statul român, dacă statul român refuză gazul respectiv atunci se intră pe piaţa internaţională, e uşor diferit faţă de energia electrică, unde este o piaţă de 14 ţări”, a mai explicat europarlamentarul.

Potrivit lui Rareş Bogdan, ”o comisie a statului român, de la Ministerul Energiei, Transgaz, Romgaz şi ANRE trebuie să vegheze şi să facă o acţiune de control, dacă compania a respectat sau nu legea. ”Eu spun că nu a respectat”, a completat el, conform news.ro.

articolul original.

Germania deblochează 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie

29 September 2022 at 17:05
image

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat joi deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie, în ideea de veni în sprjinul consumatorilor în contextul inflaţiei, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Preţurile trebuie să scadă, aşa că Guvernul va face tot ceea ce poate. În acest scop, punem la punct un amplu scut defensiv”, a spus Olaf Scholz, potrivit AFP și Agerpres.

Conform planurilor anunţate joi, care vor fi finanţate prin noi împrumuturi, Guvernul de la Berlin va introduce o frână de urgenţă la preţurile la gaze şi electricitate şi de asemenea va renunţa la intenţia anterioară de a introduce o taxă pe gaze care urma să fie plătită de consumatori, în ideea de a evita noi majorări de preţuri.

Guvernul german va dezvălui în perioada următoare detaliile acestui nou dispozitiv, care se va adăuga precedentelor măsuri de sprijin cu o valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro.

Rata anuală a inflaţiei în Germania a urcat până la 10% în luna septembrie

Rata anuală a inflaţiei în Germania a urcat până la 10% în luna septembrie, cea mai ridicată valoare înregistrată după luna decembrie 1951.

„Ne regăsim într-un război pentru energie, pentru prosperitate şi libertate”, a spus ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner. „Vrem să separăm în mod clar cheltuielile de criză de managementul nostru obişnuit al bugetului, vrem să trimitem un semnal foarte clar către pieţele de capital”, a adăugat Lindner.

Numeroase state au pus la punct măsuri de susţinere a gospodăriilor şi companiilor

Explozia preţurilor la gaze naturale şi electricitate după revenirea post-Covid, şi mai ales după debutul războiului din Ucraina, a declanşat o criză energetică fără precedent în ultimii 50 de ani, criză care nu ocoleşte nicio ţară. Numeroase state au pus la punct măsuri de susţinere a gospodăriilor şi companiilor, iar o serie de ţări, precum Franţa şi Spania, au introdus plafonarea preţurilor la energie.

Germania plăteşte în prezent un preţ semnificativ pentru dependenţa sa crescută de gazele naturale venite din Rusia, care înainte de războiul din Ucraina era responsabilă pentru 55% din necesarul de gaze al Germaniei. Prima economie europeană trebuie să găsească acum alte surse de aprovizionare pe o piaţă unde preţurile au explodat.

articolul original.

Germania alocă 200 de miliarde de euro pentru plafonarea prețului la energie

29 September 2022 at 16:20
By: -
image

Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunţat joi deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie, în ideea de veni în sprjinul consumatorilor în contextul inflaţiei, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia, informează AFP.

"Preţurile trebuie să scadă, aşa că Guvernul va face tot ceea ce poate. În acest scop, punem la punct un amplu scut defensiv", a spus Olaf Scholz.

Conform planurilor anunţate joi, care vor fi finanţate prin noi împrumuturi, Guvernul de la Berlin va introduce o frână de urgenţă la preţurile la gaze şi electricitate şi de asemenea va renunţa la intenţia anterioară de a introduce o taxă pe gaze care urma să fie plătită de consumatori, în ideea de a evita noi majorări de preţuri.

Guvernul german va dezvălui în perioada următoare detaliile acestui nou program, care se va adăuga precedentelor măsuri de sprijin cu o valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro.

Rata anuală a inflaţiei în Germania a urcat până la 10% în luna septembrie, cea mai ridicată valoare înregistrată după luna decembrie 1951.

"Ne regăsim într-un război pentru energie, pentru prosperitate şi libertate", a spus ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner (foto). "Vrem să separăm în mod clar cheltuielile de criză de managementul nostru obişnuit al bugetului, vrem să trimitem un semnal foarte clar către pieţele de capital", a adăugat Lindner.

Explozia preţurilor la gaze naturale şi electricitate după revenirea post-Covid, şi mai ales după debutul războiului din Ucraina, a declanşat o criză energetică fără precedent în ultimii 50 de ani, criză care nu ocoleşte nicio ţară. Numeroase state au pus la punct măsuri de susţinere a gospodăriilor şi companiilor iar o serie de ţări, precum Franţa şi Spania, au introdus plafonarea preţurilor la energie.

Germania plăteşte în prezent un preţ semnificativ pentru dependenţa sa crescută de gazele naturale venite din Rusia, care înainte de războiul din Ucraina era responsabilă pentru 55% din necesarul de gaze al Germaniei. Prima economie europeană trebuie să găsească acum alte surse de aprovizionare pe o piaţă unde preţurile au explodat.

articolul original.

Foametea e gata să pună stăpânire pe omenire! FMI avertizează: Lumea se confruntă cu cel mai grav șoc alimentar din ultimul deceniu

29 September 2022 at 15:15
image

Fondul Monetar Internaţional (FMI) atrage atenția că lumea se confruntă în prezent cu un şoc alimentar cel puţin la fel de grav cu cel cunoscut în urmă cu peste un deceniu, iar insecuritatea alimentară se va agrava.

Chiar dacă preţurile mondiale la alimente au scăzut în ultimele luni, insecuritatea alimentară este posibil să se agraveze din cauza mai multor factori precum blocajele de aprovizionare, obstacolele care stau în calea recoltelor din Ucraina şi preţurile ridicate la îngrăşăminte şi energie, a apreciat FMI într-un raport publicat joi. Potrivit instituţiei financiare, criza alimentară actuală este cel puţin comparabilă cu cea din 2007-08, care a provocat probleme grave în aprovizionarea cu alimente şi multiple decese şi a generat turbulenţe sociale şi politice, transmite Bloomberg.

Un număr de 48 de ţări au fost indentificate ca fiind cele mai afectate de criză din cauza unor presiuni semnificative asupra balanţei de plăţi, insecurităţii alimentare acute, iar cele mai sumbre perspective sunt pentru regiunea Sahel şi alte părţi din Africa sub-sahariană. Pe lângă suferinţele umane, costurile pentru economiile acestor state sunt de ordinul miliardelor de dolari, subliniază FMI.

Efectele combinate ale creşterii preţurilor la alimente şi energie şi constrângerile de aprovizionare nu doar că reduc standardele de viaţă dar este posibil să majoreze sărăcia şi să reducă creşterea pe termen lung, fiind posibil să alimenteze turbulenţele sociale şi migraţia pe scară largă„, subliniază autorii raportului Bjorn Rother, Sebastian Sosa, Lukas Kohler şi Gaelle Pierre.

Perspectivele extrem de incerte, diminuarea stocurilor de alimente şi prognozele negative cu privire la recoltele de orez vor afecta de asemenea pieţele, susţin autorii raportului. Aceasta pe lângă şocurile climatice, conflictele şi pandemia de Covid-19 care au dus la creşterea insecurităţii alimentare în ultimii cinci ani.

În prezent, Fondul Monetar Internaţional se gândeşte la introducerea unu aşa-numite „ferestre pentru şocul alimentar„. Noua facilitate a FMI pentru ţările afectate de criza alimentară va fi disponibilă timp de 12 luni de la aprobare. Directorul FMI, Kristalina Georgieva, a spus săptămâna trecută că nu există îndoieli că boardul FMI va aproba, în curând, noua facilitate, conform agerpres.ro.

articolul original.

Președintele Hidroelectrica consideră că românii nu trebuie să fie îngrijoraţi de viitoarea iarna

29 September 2022 at 11:04
image

Președintele Hidroelectrica transmite faptul că instituția pe care o reprezintă se pregătește pentru viitoarea iarnă, iar românii nu trebuie să fie îngrijoraţi. Bogdan Badea a mai explicat că nivelul rezervoarelor de apă este unul confortabil.

Asta în condiţiile în care românii fac cu greu față scumpirilor la energie electrică. România își produce aproape în totalitate curentul electric, dar facturile românilor sunt din ce în ce mai mari.

Românii trebuie să fie liniştiţi la iarnă, consideră președintele Hidroelectrica

Bogdan Badea, președinte directoriat Hidroelectrica transmite că românii nu trebuie să fie îngrijoraţi pentru iarnă viitoare mai ales în condiţiile în care compania are suficiente rezerve de apă care pot fi folosite pentru a genera curent electric. Sursa citată a explicat faptul că ultima perioadă a fost una bună din punct de vedere al precipitaților și Hidroelectrica a trecut peste seceta care i-a afectat serios activitatea

„Hidroelectrica an de an s-a pregătit pentru programul de iarnă. Asta înseamnă că focusul a fost pe acumularea unor rezerve de apă suficient de confortabile, de cele mai multe ori peste obligațiile pe care le avem, astfel încât să fim capabili să facem față la vârfuri de consum punctuale sau ori de câte ori suntem ceruți de dispecerul național. Nu vedem niciun motiv pentru această iarnă nici de panică, nici de întreruperi punctuale de consumatori. Este o iarnă ca oricare alta. ” a vorbit Bogdan Badea.

Compania trebuie să gestioneze crizele meteorologice, iar Hidroelectrica a făcut cu brio față disconfortului creat de anomaliile vremii. Bogdan Badea îşi dorește ca Hidroelectrica să îşi crească portofoliul de clienți şi să se implice mai mult în procesul de furnizare.

Hidroelectrica a vândut energie la prețuri rezonabile

Președintele Hidroelectrica a dezvăluit faptul că instituția a vândut energie predictibilă și la preţuri rezonabile. Problema a apărut în momentul în care ”partea cealaltă a mesei” nu a avut acţiuni prudente preferând să cumpere de pe piețele volatile. Lucru care a generat și creșterea prețului la energie.

(…) Comportamentul pe partea cealaltă a mesei nu a fost unul prudent, ci mai mult s-a preferat achiziționarea din piețe volatile, din piețe cum este piața pentru ziua următoare, fapt ce a generat, de fapt, în acest an și anul trecut această creștere explozivă a prețurilor”, a declarat Bogdan Badea.

Este bine de menţionat faptul că, în contextul în care românii au plătit sume halucinante la energie electrică, Hidroelectrica a făcut un profit record. Compania Hidroelectrică este deținută în proporție de 80% de statul român. Hidroelectrica a obținut un profit uriaș bazat pe creșterea prețurilor la energie. În acest contex, cifra de afaceri a crescut cu 66%, până la 2,4 miliarde de lei, iar profitul obținut a crescut cu 79% la 1,3 miliarde de lei, comparativ cu aceeași perioadă anterioară. Așadar, în mod sigur românii care nu își vor putea plăti facturile uriașe la iarnă vor fi acum mai liniștiți pentru că președintele Hidroelectrica transmite un mesaj de calmitate, la fel ca și guvernatorul Mugu Isărescu.

articolul original.

ANRE avertizează că o parte dintre români vor primi facturi uriașe la energie electrică

29 September 2022 at 08:48
image

Mii de români vor primi facturi uriașe la energie electrică, se arată în anunțul făcut de ANRE. Totul se întâmplă în contextul în care un mare operator de pe piață nu a mai trimis facturi incă din luna mai. Așadar, acest lucru va genera costuri echivalente cu 5 luni de consum.

Nu este singura dată când românii primesc facturi uriașe la energie. O femeie a dezvăluit faptul că a primit o factură uriașă reprezentând o regularizare. Femeia a raportat la ANRE problema și cu toate că agenția de reglementare i-a dat dreptate, furnizorul nu a pus în executare decizia, acceptând să plătească amenda.

ANRE: Mii de români vor primi facturi uriașe la energie electrică

Mii de români vor primi facturi uriașe la energie electrică, susține vicepreședintele ANRE într-o conferință organizată recent. Zoltan Nagy-Bege a făcut referire în special la românii care au avut un consum mai mare în ultima perioadă, români care vor primi factura la energie pe cinci luni. Sursa citată explică faptul că acest lucru se întâmpla din cauza faptului că unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică nu a trimis note de plată pe ultima perioadă:

„Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh. Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni” a explicat vicepreședintele ANRE.

Același vicepreședinte a transmis faptul că o persoană care se află în această situație trebuie să se adreseze furnizorului, dacă nu dispune de resursele financiare corespunzătoare, și să ceară o eșalonare a plății.

Odată cu adoptarea modificării OUG-ului ce stabilește noi criterii de plafonare a prețurilor, vicepreședintele ANRE a transmis nemulțumirea asupra acestui aspect punctând faptul că instituția pe care o reprezintă are o muncă îngreunată din cauza faptului că în ultimele 11 luni au fost emise 10 astfel de acte normative, ordonanțe, modificări și legi.

Care este pragul de consum și cât ne va costa energia electrică

Modificările din OUG-ul recent aprobat de Senatul României aduc mai multe schimbări în ceea ce privește pragul de consum și a prețului energiei electrice. Așadar, conform datelor venite din proiect, românii care vor consuma un maxim de 100 kwh vor plăti un maxim de 68 de bani. Pentru românii care vor consuma între 101 și 300 de kwh, statul a stabilit un plafon maxim de 80 de bani.

Noutatea apare în momentul în care se vorbește despre faptul că de la regulă sunt exceptate mai multe categorii de persoane. Concret, cei care au aparate electrice medicale în casă necesare unui tratament, nu vor avea o limitare a consumului. Același lucru se va întâmpla şi cu părinţii care au minim trei copii în îngrijire.

Cu toate aceste facturi uriașe la energie electrică anunțate de ANRE, vom vedea români disperați care vor fi nevoiți să facă împrumuturi în bancă pentru a plăti sumele care vor fi halucinante.

articolul original.

Actrița Tora Vasilescu are probleme financiare. „E adevărat că am o pensie rușinoasă”

29 September 2022 at 09:48
By: R.M.

 Tora Vasilescu (71 de ani) se numără și ea printre personalitățile din țară care au reclamat facturi uriașe la energia electrică. Actrița cere guvernului României să ia măsuri urgente, pentru că sunt foarte mulți români cu pensii și salarii mici, motiv pentru care se află în imposibilitatea de a-și achita facturile.

Tora Vasilescu, una dintre cele mai cunoscute actrițe din România, a vorbit despre pensia pe care o primește, după ce a petrecut mai bine de jumătate de secol pe scenă.
Actrița a încântat publicul prin talentul său și felul unic de a intra în pielea personajelor cărora le-a dat viață. În prezent, celebrei actrițe i-a cam dispărut zâmbetul de pe buze, din cauza stresului căpătat de creșterea prețurilor.

Mai mult decât atât, ultimele facturi primite la curentul electric au afectat-o teribil, mai ales că suma este exorbitantă, adică 7.000 de lei.

„De 3 ori au evaluat. Prima a fost de 5.000, a doua de 1.700, a treia de 7.000 de lei. Nu au spus nimic. Ce ei vorbesc cu noi? Suntem cantitate neglijabilă, normal! Îți vine factura și plătește. Am grădină, e adevărat, am solar, muncesc și îmi pun la congelator legumele toată vara. Acum ce să fac? Să renunț, să scot congelatorul? Să scoată ei cu vaccinurile care nu mai sunt bune! Să facă economie din aceste lucruri, să facă economie din smecherii care au luat electricitatea ieftin şi au vândut-o scump. Vorbesc în numele oamenilor! Mesajul e că românii nu-și pot plăti facturile din salariu sau din pensii. Este exclus!”, a declarat actrița, în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, de pe Antena 3.

Actrița Tora Vasilescu are probleme cu facturile uriașe la energie / (sursă foto: Arhivă personală)

Ce pensie are Tora Vasilescu

După o viață petrecută pe scena teatrului românesc, răsplata muncii actriței este jenantă. Liniștea, de care își dorea să aibă parte la bătrânețe, nu este lipsită de griji, asta pentru că, pensia pe care o primește este mult prea mică pentru vremurile în care trăim.

„E adevărat că am o pensie rușinoasă. Așa ne-au răsplătit pentru faptul că am fost soldățeii în serviciul comandant? Am 2.350 de lei pensie de la teatru. (…)”, a mai declarat aceasta, pentru sursa menționată anterior.

articolul original.

Hidroelectrica oferă cel mai mic preț de pe piață, deși nu primește niciun ban pentru plafonare! ‘Nu se ține cont de vreo limită de consum’

29 September 2022 at 09:40
image

În plină explozie a facturilor la energie, Hidroelectrica oferă cel mai mic preț de pe piață, aproape de cel plafonat, 0,68 lei sau 0,69 lei.

Mai mult, compania nu beneficiază nici de ajutorul de la stat pentru plafonare. Cu toate acestea, gigantul românesc nu impune vreo limită de consum clienților săi.

Deocamdată, Hidroelectrica nu prea mai încheie contracte cu clienți non-casnici, ci doar cu cei casnici. Populația consumă pe an cam 12 TWh, iar Hidroelectrica poate să producă într-un an prost, adică secetos, 14 TWh, iar într-un an bun, ploios, 17 TWh. Deci poate prelua un număr semnificativ de clienți casnici, e-adevărat, în detrimentul celor non-casnici.

Hidroelectrica este singura companie de stat care are capacitatea tehnică de a furniza energie populației. Iar populația are prioritate în încheierea de contracte la Hidroelectrica.

Deși poate asigura energie pentru întreaga populație, nu se va ajunge aici, pentru că nu i se va permite să aibă o poziție de monopol în piață.

Hidroelectrica are cel mai mic preț din piață pentru clienții casnici, este aproape de cel plafonat, 0,68 lei sau 0,69 lei, deși nu primește niciun ban de la stat pentru plafonare. Acesta este prețul. Astfel, nu se ține cont de vreo limită de consum, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru populație”, a declarat Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie HENRO, pentru Național.

articolul original.

Top 3 aparate electrocasnice consumatoare de energie electrică. Care este cel mai mare

29 September 2022 at 08:57
image

O persoană deține în locuința sa minimum patru electrocasnice, pe care le folosește zilnic. Pe lângă aparatura de care nu ne putem debarasa, cea pe care o folosim zilnic, există și alte echipamente electrice, pe care le folosim mai rar, dar, care sunt mari consumatoare de energie electrică.

Sistemele de încălzire a casei

Aparatele pe care le folosim atunci când vrem să încălzim casa, cum ar fi radiatoarele, convectoarele electrice, aerotermele și alte asemenea dispozitive sunt cele mai mari consumatoare de electricitate.

Din păcate, ele pot atinge un nivel de aproximativ 31% din totalul consumului electric dintr-o locuință. De aceea, este important să acorzi deosebită atenție asupra modului în care reduci impactul acestui consumator, în special în sezonul rece.

Mai mult, o cauză destul de des întâlnită a consumului crescut de energie sunt pierderile de căldura cauzate de lipsa izolației locuinței, o izolație superficială, veche, cu fisuri.

Boilerele

Pentru a încălzi apa, oamenii folosesc diferite sisteme, precum boilerele, care au un consum energie electrică estimat până la 13.6% din totalul de curent consumat într-o locuință.

În multe apartamente sau case, sistemele de încălzire a apei sunt folosite pe toată perioada anului.
De exemplu, un boiler electric de 80L consumă, în medie, 1,8 kW pe oră.

Trebuie să înmulțim această valoare cu numărul orelor estimat pentru consumul nostru zilnic. Dacă boilerul funcționează 3 ore pe zi, ai un consum zilnic de 5,1 kW.

Următorul pas este înmulțirea acestei valori cu prețul unui kW de la furnizorul tău de energie electrică. Putem presupune că prețul unui kW este de 0,70 lei.

Atunci, pentru trei ore de utilizare pe zi, ai plăti 3,57 lei. Deci, consumul unui boiler electric de 80 L ajunge la aproximativ 107 lei pe lună. Consumul anual al boilerului electric, pentru acest timp de funcționare zilnic, atinge valoarea de 1300 lei.

Sistemele de răcire a casei

Aerul condiționat, pe care îl folosim pentru răcirea locuinței, este un mare consumator de energie electrică. Dar te costă mult mai puțin față de încălzirea casei.

Totuși, se poate ajunge la 10% din consumul total de electricitate, pe timpul verii.

Spre exemplu, în Spania, aerul condiționat nu trebuie să fie setat la o temperatură mai mică de 27 de grade în multe spații publice, pentru a îndeplini obiectivele de economisire a energiei stabilite în Uniunea Europeană.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

11 milioane de oameni au rămas fără curent electric în Cuba din cauza uraganului Ian

28 September 2022 at 22:00
image

Cuba a rămas complet fără curent electric după ce uraganul Ian a lovit extremitatea vestică a insulei, a anunțat guvernul cubanez.

Sistemul electric din întreaga insulă nu mai funcționează, au declarat oficialii, după ce una dintre principalele centrale electrice nu a putut fi reparată, potrivit BBC.

Cu sediul în Matanzas, la 100 kilometri est de capitala Havana, Antonio Guiteras este cea mai importantă centrală . Oprirea acesteia înseamnă că, în prezent, nu mai există producție de energie electrică în nicio parte a insulei.

O pană de curent la nivelul întregii insule

Șeful autorității pentru energie electrică a anunțat și el că a avut loc la nivelul întregii insule care a lăsat 11 milioane de persoane în întuneric.

De asemenea, cel puțin două persoane au fost declarate decedate, iar clădirile au fost avariate în toată țara.

Uraganul de categoria trei, cu viteza vântului de până la 195 km/h, se îndreaptă acum spre Florida.

articolul original.

Modificările aduse la ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor la energie creează mai mult haos, transmit analiștii | AUDIO

28 September 2022 at 11:43
image

Una dintre prevederi se referă la prețul plafonat pentru familiile cu trei copii. Ajutorul se putea da prin ministerul Muncii, nu printr-o lege a energiei, spune președintele Asociației Energia Inteligentă.

Dumitru Chisăliță spune că va fi foarte complicat pentru furnizori să indentifice aceste familii:

„Familia, să spunem, are 3 copii, sunt la școală dar sunt crescuți de bunici, deci consumul se găsește în cu totul altă parte decât zona casei familiale. Deci sunt foarte multe elemente care fac ca această acțiune să fie efectiv inutilă într-o lege a energiei și ea ar fi trebuit rezolvată, stimulată, familiile acestea ajutate prin proiecte sociale derulate de Ministerul Familiei.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/28sept-13-Chisalita-cu-trei-copii.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În formula adoptată de Senat vor beneficia de un preţ plafonat atât consumatorii casnici care în anul 2021 au avut un consum mediu lunar mai mic de 300 KWh, dar şi cei care, deşi anul trecut au avut un consum mediu lunar mai mare de această valoare, acum economisesc şi se încadrează în plafoanele stabilite, de până în 255 de kwh.

Acest lucru ar duce și la întârzierea facturilor pentru că sunt de facut ecuații complicate, subliniază Dumitru Chisăliță:

„Din păcate, toate sistemele pe care le vem în momentul de față că sunt discutate la modul teoretic și respectiv se vor implementa în lege va trebui să fie transpuse în diverse aplicații IT. Aceste aplicații IT, cu cât aplicatibilitatea legii este mai complicată cu atât va fi mai greu de realizat, mai greu de testat.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/28sept-13-Chisalita-haos.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cea mai ușoară variantă este să se ia în calcul consumul actual din fiecare lună pentru stabilirea prețului plafonat. Clienții trebuie să învețe să-și trimită indexul la timp, este sfatul transmis de Dumitru Chisăliță:

„În momentul de față, o etapă superioară de a-i determina sau chiar de a condiționa acordarea unor anumite plafoane de anumite citiri care să fie transmise, cred că ar fi determinat un alt comportament al consumatorilor și eliminarea acestor probleme care vedem că apar din când în când în ceea ce privește citirile.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/28sept-13-Chisalita-sa-trimitem-index.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Varianta adoptată de senat merge acum în Camera Deputaților – unde lucrurile se pot schimba.

Citește și: Rabla pentru becuri: Aduci un bec vechi și primești un voucher de 200 de lei pentru a cumpăra un altul de tip LED, explică ministrul Mediului | AUDIO

Sursa foto: Shutterstock

articolul original.

Scurgerile de gaz din conductele Nord Stream: tot mai multe suspiciuni de sabotaj

28 September 2022 at 06:21
image

Le Monde transmite că "navigarea pe o rază de cinci mile marine (aproximativ 9 kilometri), precum și survolul pe o rază de un kilometru au fost interzise. Potrivit autorităților daneze, incidentele nu au consecințe asupra siguranței sau sănătății locuitorilor din insulele daneze vecine Bornholm și Christianso.

Impactul asupra mediului ar trebui să fie local și limitat, conform evaluărilor inițiale. Totuși, ziarul nu a uitat să precizeze că prim-ministrul danez  Mette Frederiksen a inaugurat, marți, alături de omologii săi norvegian și polonez Baltic Pipe, o conductă de gaze care leagă Polonia de Norvegia și care trece prin teritoriul și apele Danemarcei".

The New York Times informează că "autoritățile încearcă să stabilească cauza scurgerilor în două conducte de gaze care circulă din Rusia către Germania sub Marea Baltică, după ce în ambele s-a constatat o scădere bruscă a presiunii. Niciuna dintre conductele Nord Stream 1 și 2 nu fusese activă, dar ambele erau umplute cu gaz natural atunci când au înregistrat luni o scădere bruscă a presiunii".

Prea multe coincidențe

„Incidențele de pe conductele Nord Stream s-ar putea datora unor acte rău intenționate", crede ziarul german Der Tagesspiegel.

„O astfel de manevră ar putea permite Moscovei să semene puțin mai multă teamă sau chiar să crească din nou prețul gazelor, pentru a agrava criza energetică, care s-a domolit ușor în ultimul timp".

Dar există și luări de poziție ale unor oficiali care invocă posibilitatea unui act de sabotaj, observă Financial Times :

"Danemarca, Germania și Polonia avertizează asupra sabotajului după scurgerile Nord Stream. Copenhaga sporește securitatea la instalațiile energetice, după deteriorarea conductelor de gaz rusești, în plină criză de aprovizionare a Europei. Analiștii energetici au spus că nu este clar cine va beneficia de scurgeri într-un moment în care niciuna dintre linii nu era operațională. Dar unii bănuiesc o posibilă legătură cu pornirea planificată a unei noi legături între Norvegia – acum cel mai mare furnizor de gaz al Europei – și Polonia".

Este  „greu de imaginat" că  scurgerile uriașe ale conductei Nord Stream sunt o coincidență, spune premierul danez Mette Frederiksen, citat de Politico.

"Nord Stream 2, care nu este în funcțiune, a fost totuși umplut cu 117 milioane de metri cubi de gaze naturale – în valoare de 213 milioane de euro la prețurile curente – pentru a aduce presiunea în conductă până la 300 de bari".

Politico amintește că Germania a înghețat aprobarea conductei după invadarea Ucrainei de către Rusia. "La intrarea în Germania, presiunea conductei a fost de 7 bari, a declarat luni autoritatea germană de reglementare a infrastructurii".

Potențial pericol pentru mediu

Și Euronews transmite că "temerile de sabotaj cresc după ce peste noapte au fost identificate mai multe scurgeri de gaz pe conductele Nord Stream operate de Rusia. Premierul danez tocmai vorbea în Polonia, unde a participat la ceremonia de deschidere unei noi conducte pentru transportul de gaz norvegian pentru Danemarca și Polonia. Coincidența dintre ceremonie și scurgeri a alimentat teoriile atacurilor deliberate. Comisia Europeană a declarat marți că este încă prematur să speculeze".

CNBC remarcă faptul că scurgerile, care ar putea veni în urma unor acte de sabotaj, apar după ce Rusia a spus că are „dreptul" de a folosi arme nucleare :

 „Mai multe surse din UE au spus că sabotajul este plauzibil. Nicio conductă nu furniza gaz comercial în momentul scurgerii. Și totuși, ambele conducte se aflau sub presiune. Fiecare are capacitatea de a transporta aproximativ 165 de milioane de metri cubi de gaz metan pe zi", au spus sursele europene, citate de CNBC. Canalul american de business atrage atenția asupra unui "pericol sever pentru siguranță și mediu, în special dacă Rusia nu încetează pomparea gazului în sistem”.

articolul original.

Eduard Heger: Cumpărăm cu 500 de euro ce am vândut cu 100 de euro

28 September 2022 at 07:53
Foto: b1tv.ro

Din punct de vedere al energiei electrice, premierul slovac Eduard Heger a declarat că majorarea costurilor cu energia electrică a făcut ca economia țării să fie în pericol de „colaps”, a relatat miercuri Financial Times, preluat de Reuters.

Concret, Heger a spus că majorarea prețurilor în urma invaziei ruse în Ucraina va „ucide” economia țării dacă nu va primi sprijin de miliarde de euro de la Bruxelles, a declarat Heger într-un interviu.

În contextul energetico-financiar, premierul slovac a avertizat că va fi nevoit să naționalizeze alimentarea cu energie electrică a țării dacă nu va primi acest sprijin, a adăugat raportul.

Cu toate că, Slovacia este un producător important de energie nucleară și hidroelectrică, cel mai mare furnizor de energie al său a luat costisitoarea decizie de a-și vinde surplusul de energie către comercianții de energie la începutul anului.

În urma acestei decizii, acești comercianți vând acum contractele înapoi Slovaciei la prețuri de piață care sunt de aproximativ cinci ori mai mari.

În opinia sa, „Slovacii cumpără cu 500 de euro ceea ce au vândut cu 100 de euro”, a declarat Heger, adăugând că, din acest motiv, planul Comisiei Europene privind o taxă de 140 de miliarde de euro pentru producătorii de energie din blocul comunitar nu ar funcționa în Slovacia.

„Dacă vrem să avem o taxă excepțională, aceasta trebuie să fie europeană”, a declarat premierul slovac Eduard Heger,  pentru Financial Times.

articolul original.

Producătorii de medicamente din Europa avertizează că vor renunța la medicamentele generice ieftine din cauza crizei energiei. Multe dintre ele tratează afecțiuni grave, precum infecțiile sau cancerul

28 September 2022 at 07:48

Producătorii de medicamente din Europa au avertizat că ar putea înceta să mai producă unele medicamente generice ieftine din cauza creșterii costurilor cu energia electrică și solicită o revizuire a modului în care sunt stabilite prețurile acestora, fiind cea mai recentă industrie care caută ajutor pe măsură ce criza energetică se adâncește.

Medicines for Europe spune că prețul medicamentelor trebuie să crească sau ele nu vor mai fi produse deloc

Grupul de lobby al industriei medicamentelor generice Medicines for Europe, care reprezintă companii precum Zentiva, Teva, unitatea Sandoz a Novartis și Kabi a Fresenius SE, a trimis marți o scrisoare deschisă miniștrilor energiei și sănătății din statele membre ale Uniunii Europene, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului UE de vineri, în care solicită măsuri de reducere a costurilor.

Scrisoarea a fost adresată, de asemenea, principalilor comisari europeni.
Potrivit scrisorii, prețul energiei electrice a crescut de zece ori pentru unele fabrici de medicamente din Europa, iar costurile materiilor prime au crescut cu 50% până la 160%.

De asemenea, asociațiile de producători de medicamente generice din statele membre solicită autorităților naționale de sănătate mai multă flexibilitate în ceea ce privește prețurile medicamentelor, a precizat Medicines for Europe.

„S-ar putea să renunțăm la poate trei, poate cinci produse din cauza impactului direct și indirect al creșterii costurilor energiei”, a declarat Elisabeth Stampa, director executiv al Medichem SA, un producător de medicamente generice și ingrediente farmaceutice cu sediul în apropiere de Barcelona, Spania.

Directorul general al Medicines for Europe, Adrian Van Den Hoven, a declarat pentru Reuters că majorarea costurilor energiei afectează un sector care a fost forțat să se consolideze din cauza presiunii asupra prețurilor, ceea ce face piața mai vulnerabilă la întreruperi și penurii de aprovizionare.

Problema se axează pe regimul de stabilire a prețurilor. Medicamentele care nu sunt brevetate sunt vândute de obicei de producătorii de medicamente cu costuri reduse la prețuri stabilite de agențiile naționale de sănătate sau de asociațiile de asigurări, care, de asemenea, reduc frecvent prețurile.

Creșterea bruscă a costurilor energiei vor lăsa mulți pacienți fără medicamentele necesare

Medicamentele generice reprezintă aproximativ 70% din totalul medicamentelor eliberate în Europa, multe dintre ele pentru tratarea unor afecțiuni grave, precum infecțiile sau cancerul, dar reprezintă doar 29% din facturile pentru medicamente din regiune, potrivit grupului de lobby.

Creșterea bruscă a costurilor energiei riscă să submineze un efort recent de a stimula producția de medicamente în Europa și de a face regiunea mai autonomă, după ce pandemia COVID-19 a scos la iveală dependența de furnizorii din străinătate pentru că a dus la întreruperea anumitor rute de aprovizionare.

Măsurile de blocaj COVID din China și războiul din Ucraina au înrăutățit situația în ceea ce privește aprovizionarea cu logistică și materii prime.

Infuziile standard pentru spitale se numără printre medicamentele cu cea mai mare consumatoare de energie pentru a fi produse, deoarece trebuie încălzite și răcite pentru sterilitate.

Același lucru este valabil și pentru procesul de fermentare care stă la baza antibioticelor și a hormonilor terapeutici utilizați în mod obișnuit, a declarat Van den Hoven.

Stampa de la Medichem a declarat că efectele scumpirii energiei variază de la tarife de transport mai mari până la tarife mai mari cu 30% pentru contractorii de eliminare a deșeurilor.

Ea a refuzat să numească medicamentele care ar putea fi afectate în cadrul unei revizuiri anuale din acest an, dar a spus că clienții vor avea la dispoziție între șase și 12 luni pentru a găsi un nou furnizor în cazul în care un produs este eliminat treptat.

Stampa a declarat că indexarea prețurilor medicamentelor pentru a lua în considerare costurile de producție ar fi o soluție accesibilă pentru organismele de sănătate din Europa.

„Sectorul nu poate transfera costurile mai mari… Riscurile de impact negativ asupra producției și disponibilității medicamentelor sunt foarte mari” a spus ea.

Operațiile care nu sunt considerate prioritare au fost suspendate în România din cauza lipsei unui medicament

Operațiile care nu reprezintă o urgență au fost suspendate în mai multe spitale de țară. Lipsește Miostin – un medicament care se administrează pentru decontractarea musculaturii pacientului, după anestezie.

Dr. Marius Prăzaru, directorul medical SCJU Constanța: „E un fenomen la nivel național, de ceva timp funcționăm cu ajutorul rezervei, având în vedere că se folosesc 5-6 fiole la un pacient, noi mai avem 67 de fiole și suntem nevoiți să amânăm. Chirurgia generală, neurochirugia și ginecologia sunt cei mai afectați”.

Medici în sala de operație / Foto: pixabay.com

Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, acest tratament apare cu mențiunea „discontinuitate temporară” din motive de fabricație, încă din data de 5 septembrie.

Zentiva a transmis, duminică, că a oprit producţia medicamentului Miostin din cauza unor neconformităţi în calitatea produsului finit şi a informat Ministerul Sănătăţii, distribuitorii şi unităţile medicale, potrivit News.ro.

Dar Zentiva este membru al organizației Medicines for Europe, grupul de lobby al industriei medicamentelor generice din Europa, exact cel care reclamă faptul că din cauza costurilor cu energia electrică, producătorii de medicamente europeni vor renunța la unele dintre produsele lor.

articolul original.

Ordonanța privind plafonarea prețului la energie a fost adoptată de Senat

27 September 2022 at 16:47
image

Potrivit ordonanţei, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 0 – 100 KWh şi maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este de maximum 255 kWh.

Senatul a stabilit că de un preţ plafonat pentru energie electrică vor beneficia atât consumatorii casnici care în anul 2021 au avut un consum mediu lunar mai mic de 300 KWh, dar şi cei care, deşi în 2021 au avut un consum mediu lunar mai mare de 300 KWh, anul acesta economisesc şi se încadrează în plafoanele stabilite.

Preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh în cazul clienţilor casnici şi maximum 0,37 lei/kWh pentru clienţii noncasnici.

Potrivit amendamentelor adoptate de Senat, printre beneficiarii din mediul economic şi din instituţiile publice pentru care energia electrică se facturează cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, se numără întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, inclusiv Metrorex SA, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, parcurile ştiinţifice şi tehnologice, întreprinderile publice care administrează sau gestionează investiţii în domeniul sportului, administratorii parcurilor industriale, producătorii şi distribuitorii de medicamente, farmaciile care utilizează lanţ de frig, lăcaşurile cultelor recunoscute oficial în România.

Un alt amendament adoptat de cele două comisii raportoare – pentru energie şi economică – şi însuşit de plenul Senatului stabileşte că 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, vor plăti pentru întreg consumul realizat clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ. De aceeaşi facilitate vor beneficia pentru întreg consumul realizat şi consumatorii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere.

„Începând cu 1 septembrie 2022, producătorii de energie electrică, prin contracte bilaterale negociate direct, au obligaţia să vândă minim 70% din energia electrică disponibilă în producţie proprie doar furnizorilor de energie electrică care au în portofoliu clienţi finali, destinată exclusiv pentru consumul acestora. (…) Furnizorii care au un portofoliu clienţi finali reprezentând minim 100.000 de locuri de consum şi au un consum în anul anterior de minim 500 GWh au obligaţia de a încheia contracte la termen de minimum trei ani, cu livrare mai mare de un an, care să acopere minim 70% din cantitatea furnizată în 2021. Clienţii finali mari de energie vor încheia contracte la termen de cinci ani care să acopere minim 40% din consumul anual realizat în 2021″, stipulează un alt amendament adoptat de Senat.

Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

articolul original.

VIDEO | Criza energiei, cauza dezastrului de la ALRO Slatina. Sindicaliștii cer intervenția statului

27 September 2022 at 16:07
image

Criza din domeniul energiei afectează în continuare marile întreprinderi, care se văd obligate să își restrângă activitatea. În aceeași situație se află și uzina de aluminiu de la Slatina, acolo unde numărul angajaților aflați în șomaj tehnic va crește. Singura soluție pe care reprezentanții sindicatelor și ale patronatelor o văd, este intervenția statului în piața energiei.

Cel mai mare consumator de energie electrică din România, ALRO Slatina, se află în continuare într-o situație grea, deși pe parcursul anului a închis trei din cele cinci hale de producere a aluminiului electrolitic, iar sute de angajați au fost fie trimiși în șomaj tehnic, fie concediați la cerere (cu măsuri compensatorii conform contractului colectiv de muncă).

În acest context, la Prefectura Olt, a fost organizată o întâlnire cu sindicatele şi patronatele, în care s-a dezbătut situaţia actuală a producătorului de aluminiu Alro Slatina.

Potrivit reprezentanţilor patronatului, la acest moment, situaţia este gravă, însă nu se pune în discuţie închiderea fabricii. Potrivit directorului de producţie, Marian Cilianu, se caută soluţii pentru ca oamenii să nu fie trimişi acasă. Totodată, periodic se fac adrese către Ministerul Energiei privind situaţia ALRO Slatina.

„Nu se discută de închiderea definitivă. Încercăm să supraviețuim, căutăm soluții. Încercăm să mărim capacitatea de topire deșeuri, astfel încât să facem un mix, electrolitic și deșeuri, și să scădem prețul. Este o investiție în curs, foarte avansată, primul cuptor va fi pus în funcțiune anul viitor în martie, al doilea va fi undeva în august, astfel încât să scădem prețul produselor pe care le vindem. Vorbim de șomaj tehnic, da, de disponibilizări nu discutăm deocamdată. În mod normal, dacă Europa ar merge bine și ar fi comenzi, n-ar trebui să trimitem în șomaj tehnic decât niște oameni din Electroliză și ceva de la Anozi. Dar principalele sectoare, Turnătorie și Aluminiu prelucrat, n-ar trebui să fie afectate”, a mai precizat directorul Marian Cilianu.

Marea problemă a societății ALRO Slatina, o societate energofagă, este că încă de la sfârșitul anului trecut nu își mai poate asigura energia electrică la costuri care să-i permită să rămână pe piața producătorilor mari de aluminiu.

Liberalizarea pieței energiei a dus la creșterea prețurilor, lucru pe care îl resimt toți consumatorii, însă, raportat la cantitățile enorme de care are nevoie ALRO, problema prețului la care cumpără energia electrică va dicta închiderea activității de producție sau menținerea în activitate.

Deși Guvernul, prin cea mai nouă ordonanță care aduce noi prevederi pe piața energiei, a deschis marilor consumatori posibilitatea de a încheia contracte direct cu producătorii de energie electrică, în lege nu există obligația acestora din urmă de a face acest lucru, ceea ce a făcut ca pe piața marilor consumatori să nu mai fie energie care să poată fi contractată.

Din această cauză, marii consumatori, așa cum este ALRO, cumpără energie de pe Piața Zilei Următoare (PZU) și de pe alte piețe pe care se practică prețuri foarte mari.

„Situația este critică în momentul de față. De ce? Datorită faptului că până la sfârșitul anului acesta ne lipsesc 25 MW. Acești 25 MW îi luăm de pe Piața Zilei Următoare (PZU), la prețuri la care nu se poate face nimic viabil din punct de vedere economic. Adică preț de 2.500 dolari, pe medie, 3.000 dolari în spot pe PZU, înseamnă preț între 500 și 600 euro pe MW, în condițiile în care noi suntem în competiție cu uzine care iau energia la 40 dolari sau de euro pe MW, sau de 60 euro. Este imposibil să faci față. Situația este și mai grea pentru anul viitor, discutăm acum pe ce hale mai avem în funcțiune, unde avem 50 MW lipsă”, a explicat directorul de producție al ALRO, Marian Cilianu.

Dacă ALRO va continua să achiziționeze energie electrică la prețurile de pe Piața Zilei Următoare (PZU) ar rezulta un cost de producție al tonei de aluminiu de trei ori mai mare decât cotația aluminiului pe bursa metalelor, a mai spus Cilianu.

„Prețul aluminiului ar fi undeva la 6.500 – 7.000 dolari, iar LME e undeva la 2.100 dolari, LME fiind prețul aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra. Problema este una și de lipsă de cantități, deja se vinde energie la traderi pe anul 2025, pe anii 2023 și 2024 se pare că nu mai există cantități. (…) O situație critică, mai critică, este la gaze naturale, pe luna următoare n-am reușit să cumpărăm, vom cumpăra de pe o zi pe alta de pe bursa de mărfuri, iar pentru anul viitor și cele trei luni rămase din acest an încă nu am reușit să achiziționăm nimic. Prețul aluminiului a scăzut, dacă unde undeva la începutul anului se vindea cu 3.500 – 3.900 dolari, acum discutăm de un preț de 2.100 dolari”, mai spune reprezentantul ALRO.

ALRO cere ca ANRE să oblige furnizorii să vândă și pe piața marilor consumatori

Reprezentanții companiei, susținuți și de sindicate, doresc ca statul să se implice și să reglementeze strict obligațiile producătorilor de energie, astfel încât prețul la care marii consumatori pot cumpăra să nu fie cel de „speculă”, după cum este considerat astăzi prețul de pe Piața Zilei Următoare (PZU).

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) ar fi exact instituția care poate face mai mult decât să dea posibilitatea producătorilor să încheie contracte cu marii consumatori, de la ANRE așteptându-se să reglementeze cantitățile care să fie livrate prin contracte negociate direct. În lipsa acestei reglementări, marii consumatori rămân doar cu prevederea din lege conform căreia pot încheia contracte bilaterale.

Avem peste 40-50 de cereri de ofertă, pe care le-am pus și pe bursele de energie, și direct la producători, s-au anulat sau s-au refuzat, din lipsă de cantități de energie. Din păcate, nu există pe actuala lege o obligativitate de a vinde pe piața marilor consumatori. (…) Dacă nu au obligativitate să pună pe piața marilor consumatori, nu vor pune. Dacă anul ăsta, să zicem, costurile noastre erau în jur de 4.000 – 4.500 dolari, pentru anul viitor prevedem un preț de 6.500-7.000 dolari, care este enorm”, a mai spus Cilianu.

Sindicatele din ALRO Slatina, patronatul și reprezentanți ai autorităților locale s-au întâlnit, marți, 27 septembrie 2022, la Prefectura Olt pentru a discuta despre „situația critică” a combinatului de producere a aluminiului.

La întâlnire au participat prefectul județului, Florin Homorean, vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Ionuț Ivan, mai mulți lideri de sindicat din ALRO, directorul de producție al ALRO, Marian Cilianu și directorul de resurse umane ALRO, Nicolae Durău.

La finalul discuțiilor s-a convenit ca autoritățile locale să încerce să organizeze o întâlnire, la Slatina, cu ministrul Energiei, ministrul Economiei și cu reprezentanții ANRE, pentru a se căuta soluții pentru o problemă care nu este doar a ALRO, s-a subliniat de mai multe ori pe parcursul întâlnirii, ci cu aceasta se confruntă, în România, și alți operatori economici.

articolul original.

Facturi mai mici la energia electrică pentru familiile cu trei copii

27 September 2022 at 14:43

Familiile cu trei copii înscriși într-o formă de învățământ ar putea plăti un preț mai mic pe kW, respectiv 0,68 de lei pe kilowatt, potrivit unui amendament la ordonanța energiei. Acesta a fost adoptat marți de Comisia economică, industrii și servicii din Senat.

Potrivit Digi24, totodată, au fost introduse și instituții noi în această completare adusă ordonanței pe energie respectiv: parcurile industriale, lăcașurile de cult, producătorii de medicamente și farmaciile. De asemenea, și companiile de apă, transport public, complexurile sportive care au bazine. Pentru toate companiile și instituțiile enumerate plafonul este de un leu pe kW pentru 85% din consum, beneficiind de același regim ca IMM-urile.

„Ar fi absurd să avem asemenea date despre componența familiei”

Ion Lungu, director executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România, a declarat că furnizorii de energie nu au asemenea date despre consumatori – referitor la familiile cu trei copii introduse în schema de compensare.

„Ar fi absurd să avem asemenea date despre componența familiei. Când au avut în vedere aceste modificări privind aceste categorii de consumatori, ar fi trebuit să aibă în vedere și o modalitate de a fi transmise informațiile necesare la furnizorii care trebuie să modifice sistemele de calcul și să introducă aceste noi categorii.

În relația directă cu consumatorul, furnizorii vor fi din nou puși în situații neplăcute, nu au nicio vină pentru aceste noi amendamente. După ce vor fi definitivate și propunerile la nivel european, sigur vor fi și alte modificări. E puțin haos acum”, a spus Lungu, potrivit Digi24.

articolul original.

Cum arată Ordonanța modificată pe Energie și cine va beneficia de prețul plafonat?

27 September 2022 at 17:18
By: M.Ex.

Senatul a adoptat marţi OUG 119/2022 privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică, fiind lărgită lista celor care beneficiază de preţ plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023. În cazul consumatorilor casnici, plafonarea se raportează la cel mai avantajos consum – de anul trecut sau de anul acesta. Au fost înregistrate 84 de voturi „pentru” şi 36 de abţineri.
Principalele reglementări ale ordonanței: Acordarea plafonării pentru populație se raportează atât la consumul de anul trecut, cât și la consumul de anul acesta. Familiile cu cel puțin trei copii la școală nu vor avea limită de consum pentru plafonare. Metrorex, farmaciile, bisericile vor beneficia de plafonare.

Potrivit ordonanţei adoptate la Senat, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 0 – 100 KWh şi maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este de maximum 255 kWh.

Senatul a stabilit că de un preţ plafonat pentru energie electrică vor beneficia atât consumatorii casnici care în anul 2021 au avut un consum mediu lunar mai mic de 300 KWh, dar şi cei care, deşi în 2021 au avut un consum mediu lunar mai mare de 300 KWh, anul acesta economisesc şi se încadrează în plafoanele stabilite.

Preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh în cazul clienţilor casnici şi maximum 0,37 lei/kWh pentru clienţii noncasnici, relatează Agerpres.

Potrivit amendamentelor adoptate de Senat, printre beneficiarii din mediul economic şi din instituţiile publice pentru care energia electrică se facturează cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, se numără întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, inclusiv Metrorex SA, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, parcurile ştiinţifice şi tehnologice, întreprinderile publice care administrează sau gestionează investiţii în domeniul sportului, administratorii parcurilor industriale, producătorii şi distribuitorii de medicamente, farmaciile care utilizează lanţ de frig, lăcaşurile cultelor recunoscute oficial în România.

Un alt amendament adoptat de cele două comisii raportoare – pentru energie şi economică – şi însuşit de plenul Senatului stabileşte că 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, vor plăti pentru întreg consumul realizat clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ. De aceeaşi facilitate vor beneficia pentru întreg consumul realizat şi consumatorii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere.
Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

articolul original.
❌