ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Emilia Șercan, jurnalista care l-a acuzat pe Nicolae Ciucă de plagiat, despre „pepiniera” de autori de doctorate: Ar fi devenit o practică extinsă după 2010. S-au scris chiar în anumite universități (VIDEO)

7 November 2022 at 13:08
image

Emilia Șercan, jurnalista de investigație care l-a acuzat pe premierul Nicolae Ciucă de plagiat, a vorbit despre practica redactării de teze de doctorat de către alte persoane decât autorii asumați, luni, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și susține că, potrivit surselor sale, astfel de lucrări ar fi fost scris chiar în anumite universități.

Emilia Șercan, pe B1 TV, despre „pepiniera” de autori de teze de doctorat

„Practica redactării tezelor de doctorat de către alte persoane decât autorii asumați ai acestora era, aș putea să spun, specifică probabil după 2010, cel puțin sursele cu care eu am stat de vorbă mi-au spus că aproximativ după anul 2010 această practică devine una extinsă. Ce se întâmpla – în multe situații, sursele mele cu care am stat de vorbă de-a lungul timpului mi-au spus că s-au scris teze de doctorat chiar în anumite universități”, a spus jurnalista.

„Cine scria aceste teze de doctorat în universități, în foarte multe situații, erau chiar profesorii coordonatori sau alți profesori din respectiva universitate. Iarăși, era o practică din partea îndrumătorilor, coordonatorilor de doctorat, care de cele mai multe ori aveau și grad didactic de profesor și poate aveau și funcții de conducere, să îi pună să compileze – pentru că nu vorbim despre realizarea autentică a unor teze de doctorat, ci erau compilații jalnice. Acești profesori îi puneau pe asistenții sau pe prepatorii, sau poate pe lectorii care doreau să avanseze și care erau blocați de la avansarea academică, și vedeau în acest tip de colaborare o oportunitate pentru a-și debloca situația prin redactarea de teze de doctorat”, a adăugat Emilia Șercan.

„Ceea ce povestesc eu mi-au relatat sursele mele despre situații concrete de la Academia de Poliție și de la Universitatea Națională de Apărare. Evident, nu exclud ca lucrul acesta să se fi întâmplat și în alte universități din România, nu pot să vorbesc despre o practică generalizată, dar probabil s-a întâmplat lucrul acesta și în alte situații”, a mai spus ea.

Întrebată cam cât costă o astfel de lucrare, Emilia Șercan a explicat: „În fine, nu pot eu să fac afirmații categorice în privința sumelor de bani care au fost plătite pentru astfel de lucrări de doctorat, însă cred că în unele situații, dacă nu s-au plătit bani, au fost alt gen de recompense. Nu știu dacă acești bani, de exemplu, ajungeau și la cei care efectiv compilau tezele de doctorat, în speță asistenții universitari sau preparatorii, sau lectorii care realizau astfel de lucrări”.

articolul original.

Emilia Șercan va da în judecată Universitatea care îi ia apărarea lui Sorin Cîmpeanu

16 October 2022 at 11:11
image

Jurnalista Emilia Șercan a hotărât să dea în judecată Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, în urma întârzierii unui răspuns oficial la o cerere adresată instrituției, notează ziare.com.

Aceasta a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care a prezentat situația creată, precum și motivele care au determinat-o să ia această decizie.

Emilia Șercan dă în judecată USAMV

”În data de 27 septembrie 2022, am trimis la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară o solicitare prin care am cerut o serie de informații publice referitoare la utilizarea cursului plagiat și autorat în mod fraudulos de către domnul dublu academician Sorin Cîmpeanu pentru o eventuală ascensiune academică la gradul (didactic) de profesor.

Deși legea spune că o instituție publică trebuie să răspundă în 10 zile, până acum nu am primit niciun răspuns, motiv pentru care voi da USAMV-B în judecată, mâine urmând să înregistrez acțiunea.

O fi USAMV moșia domnului dublu academician, însă până una, alta, moșia aia e o instituție publică a statului care trebuie să se supună unor legi.

Mie, de exemplu, USAMV nu mi s-a răspuns la cerere, însă în ultimul comunicat de presă al Consiliului Național al Rectorilor, se anunță public că acel curs nu a fost folosit de Cîmpeanu pentru avansarea didactică. Chiar așa, CNR de unde știe asta? De la fostul și actualul său președinte, nu? De ce această informație poate fi dată CNR, însă nu și mie?

„Acest îndrumător nu a fost în niciun fel utilizat de către dl. prof. dr. ing. Sorin – Mihai Cîmpeanu pentru avansarea în cariera didactică, titlul de profesor fiind de altfel obținut în anul de apariție al acestuia – 2006”, se spune în comunicatul CNR, care a uitat să menționeze printre multele titluri și calitatea de dublu academician.

Un text absolut jenant pentru ceea ce mai este astăzi CNR-ul, o adunare de rectori transformată de dublul academician Sorin Cîmpeanu în masa sa personală de manevră.

Potrivit unor informații pe care le-am obținut în exclusivitate, inițiatorul jenantului comunicat este rectorul UMF Iași, Viorel Scripcaru.

Ca să fie o postare kilometrică, mâine voi face publice, tot în exclusivitate câteva dintre mesajele schimbate de o parte dintre rectorii din CNR pe tema ultimului comunicat, făcut public joi, pentru apărarea dublului academician Sorin Cîmpeanu, dar și lista celor 53 de semnatari.

Până mâine, două exemple:

1. „De acord. Integritatea academică să fie totusi apreciată și judecata de către mediul academic”

2. „Multă sănătate, domnule Ministru. Toate vin, toate trec! Important este să nu lase răni”, a scris Emilia Șercan, pe pagina sa de Facebook.

articolul original.

Emilia Șercan vorbește despre minciunile ministrului de Interne Lucian Bode legate de plagiat

7 October 2022 at 11:51
sercan deputati

Jurnalista Emilia Șercan anunță pe pagina sa Facebook că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode poate fi consultată pe un calculator la Biblioteca Națională, însă acesta nu are acces la internet, iar fotografierea ecranului este interzisă, astfel că nu se poate stabili procentul în care autorul s-ar fi inspirat din alte lucrări.

Emilia Șercan spune că lucrarea științifică a ministrului, publicată sub formă de carte nu există în cataloagele la Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) a Universității „Babeș-Bolyai” și nici la Biblioteca Națională.

”Recent am întrebat la Biblioteca Națională dacă editura unde a apărut cartea i-a trimis, așa cum cere legea bibliotecilor, în număr de 7 exemplare. Răspunsul primit, sub semnătura directorului Adrian Cioroianu, spune așa: „În prezent, titlul nu este disponibil utilizatorilor, deoarece nu a fost încheiat procesul de prelucrare a titlului și a exemplarului destinat colecțiilor curente ale Bibliotecii Naționale a României”, spune jurnalista.

Lucian Bode a transmis joi seară că îi va da în judecată de acum încolo pe toți cei care vor spune că și-a secretizat teza de doctorat, din cauză că lucrarea este publică, la două biblioteci din țară, iar cei care spun asta ”își bat joc” de munca lui.

”E publică, la Biblioteca Universitară din Cluj și Biblioteca Națională”, a spus ministrul de Interne joi seară, la Digi24.

Postarea Emiliei Șercan:

L-am văzut mai devreme pe doctor Lucian Bode cu bărbia tremurândă de nervi pe lumea rea și pricinoasă care îl acuză că și-a secretizat teza de doctorat, munculița lui intelectuală.

Cum știu mai bine decât doctor Bode cum stau lucrurile cu teza sa de doctorat, dați-mi voie să vă spun eu.

 1. Așa cum cere legea din România, după susținerea publică, o copie a unei teze de doctorat se trimite la Biblioteca Națională și la biblioteca universității sau facultății unde a fost susținută lucrarea.
 2. Teza lui dr. Bode se află la Biblioteca Națională, însă nu poate fi consultată pe hârtie, cu numai în format digital, pentru că din 2016 consultarea tezelor pe hârtie a fost interzisă.
 3. Teza lui dr. Bode este digitalizată pentru că eu am cerut acest lucru și poate fi consultată pe un calculator fără acces la internet. Fotografierea ecranului cu prețioasa creație științifică este interzisă.
 4. Din 2020 este funcțional Registrul național al tezelor de doctorat, unde sunt accesibile toate tezele de doctorat susținute după 2016, cu excepția celor pentru care autorii au cerut publicarea sub formă de carte în decurs de doi ani de la susținerea publică.
 5. Este și cazul lui dr. Bode, care a optat să își publice valoroasa teză de doctorat într-o carte în 2021, cu același titlu ca teza: „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”. E, n-ați fi zis, nu? 😅

Și de aici încolo începe partea frumoasă.

 1. Doctor Bode a zis în seara asta că a trimis prețioasa sa lucrare științifică, publicată sub formă de carte, la Biblioteca Central Universitară (BCU) a Universității „Babeș-Bolyai” și la Biblioteca Națională, dar ce să vezi? Cartea nu există la raft nici la BCU în Cluj, și nici la Biblioteca Națională.
 2. Recent am întrebat la Biblioteca Națională dacă editura unde a apărut cartea i-a trimis, așa cum cere legea bibliotecilor, în număr de 7 exemplare. Răspunsul primit, sub semnătura directorului Adrian Cioroianu, spune așa: „În prezent, titlul nu este disponibil utilizatorilor, deoarece nu a fost încheiat procesul de prelucrare a titlului și a exemplarului destinat colecțiilor curente ale Bibliotecii Naționale a României”.
 3. Eu mă întreb, dar întreb și public cât poate dura prelucrarea unei cărți ca să ajungă la cititori și, mai ales, cât ia prelucrarea cărții cu știința lui dr. Bode, ca acuș’ se fac doi ani de la publicarea ei…
 4. Am intrat în seara asta și pe catalogul online de la BCU Cluj și ce să vezi, cartea cu știința lui dr. Bode nu este disponibilă cititorilor nici acolo.
 5. Dr. Bode l-a avut coordonator de doctorat pe Adrian Ivan, rectorul de la Academia SRI, iar editura unde a publicat cartea care nu este disponibilă în nicio bibliotecă din România, l-a avut, în trecut ca asociat pe același Adrian Ivan. Vorba aia, lume mică, mese puține.
 6. Nu-i așa că atunci când vă uitați la dr. Bode se citește în privirea lui profunzimea cunoașterii domeniului energetic, mai ales acum, în plină criză mondială a energiei și resurselor de petrol și gaze?

Las în comentarii link-uri către Biblioteca Națională și BCU Cluj unde se vede că doar teza de doctorat este disponibilă la cele două instituții, însă nu și prețioasa carte, care NU E SECRETIZATĂ!

Și să nu mai zică cineva vreodată că e secretizată teza/cartea că a amenințat dr. Bode în seara asta că îl chemă la cremenal.

articolul original.

Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat. Jurnalista Emilia Șercan a venit cu dovezi conform cărora Ministrul Educației și-a însușit 92 de pagini din munca a doi profesori

26 September 2022 at 12:28
image

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în anul 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

Sorin Cîmpeanu şi-ar fi însuşit prin plagiat într-un curs de specialitate, 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV-B).

Cîmpeanu ar fi început să plagieze în 2006, când acesta și-a însușit 13 capitole scrise de doi alți autori „ca structură, ca text, ca imagini, ca date prezentate în tabele” dintr-o lucrare apărută în anul 2000, susține jurnalista Emilia Șercan care a publicat în mediul online detaliile corespunzătoare investigației sale.

Potrivit acesteia, tot ce a făcut actualul ministru al educației a fost să schimbe extrem de puțin în titlurile capitolelor.

Mai exact, a modificat doar cinci cuvinte din totalul de 117 cât reprezintă titlurile acestei lucrări.

Mai mult, susțin probele publicate de Șercan, ministrul „și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”.

Răspunsul lui Sorin Cîmpeanu în fața acuzațiilor

Ministrul Educației a răspuns acuzației de plagiat, formulată de jurnalista Emilia Șercan.

„Am înțeles că principalul obiectiv al acestui articol este blocarea legilor Educației. Vă fac un anunț: legile educației își vor continua parcursul firesc, legal, spre procesul de adoptare. Astfel de încercări de a opri din cursul lor firesc legile educației, care sunt de interes pentru milioane de copii, nu mă pot influența, chiar dacă sunt abordări punctuale personale”, a spus Sorin Cîmpeanu.

”Anul acesta, în calitate de ministru al Educaţiei şi promotor al Proiectului ”România Educată”, Sorin Cîmpeanu a promovat o lege prin care faptele sale din 2006 şi 2009 ar urma să fie considerate prescrise la trei ani de la comiterea lor, iar cele mai dure sancţiuni care i-ar putea fi aplicate pentru cele două abateri de la normele de etică şi integritate academică au fost eliminate, în totalitate, din lege”, scrie Emilia Şercan.

articolul original.
 • There are no more articles
❌