ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cristalul creat de trăsnet are o formă rar întâlnită în natură

1 February 2023 at 15:00
image

Cristalul creat de trăsnet într-o dună de nisip din Nebraska are o configurație care este întâlnită rar în natură.

În interiorul unei bucăți de fulgurit (sau „fulger fosilizat”) creat de un trăsnet puternic care călătorește în nisip și îl face să fuzioneze, oamenii de știință au găsit un cvasicristal, un aranjament de materie despre care se credea cândva că este imposibil de obținut.

Această descoperire sugerează că există căi de formare necunoscute anterior pentru cvasicristale, deschizând noi căi pentru sinteza lor în laborator.

Cristalul creat de trăsnet dezvăluie informații interesante

„Cercetarea actuală a fost concepută pentru a explora un posibil mecanism diferit inspirat de natură pentru generarea de cvasicristale: descărcarea electrică”, scrie echipa de cercetători condusă de geologul Luca Bindi, de la Universitatea din Florența, din Italia.

„Descoperirea unui cvasicristal în cu o simetrie de ordinul 12, rar observată, și o compoziție care nu a fost raportată anterior indică faptul că această abordare poate fi promițătoare și în laborator”, a spus el.

Cele mai multe solide cristaline din natură, de la umila sare de masă până la cele mai dure diamante, urmează același tipar: atomii lor sunt aranjați într-o structură de rețea care se repetă în spațiul tridimensional.

Solidele care nu au aceste structuri atomice care se repetă (solide amorfe precum sticla) sunt, în general, un haos atomic, un amestec fără sens de atomi.

Cvasicristalele încalcă regula: atomii lor sunt aranjați într-un tipar, dar acesta nu se repetă, scrie Science Alert.

Ce sunt cvasicristalele?

Când ideea de cvasicristale a apărut pentru prima dată în anii 1980, conceptul a fost considerat imposibil. fie cristaline, fie amorfe, nu o combinație dintre acestea. Dar apoi oamenii de știință le-au găsit de fapt, atât în laborator, cât și în natură, adânc în interiorul meteoriților.

De atunci, oamenii de știință au stabilit că cvasicristalele din natură se pot forma numai în condiții extreme, prin șoc, temperatură și presiune incredibil de ridicate.

Impactul de meteoriți de hipervelocitate este un astfel de scenariu; de fapt, pentru o lungă perioadă de timp, acesta a fost singurul cadru în care au fost găsite în natură și, prin urmare, s-a crezut că este probabil singurul loc în care ar putea apărea.

Apoi Bindi și colegul său, fizicianul Paul Steinhardt, de la Universitatea Princeton, din SUA, împreună cu echipa lor, au găsit un cvasicristal format în timpul unui test cu bombă nucleară în 1945. Deși nu sunt exact condiții „naturale”, descoperirea a sugerat că ar putea exista și alte situații în care s-ar putea forma cvasicristale.

Cristalul creat de trăsnet

Trăsnetul este una dintre cele mai puternice forțe din natură, lovind cu viteză extremă și putând încălzi aerul prin care trece până la de 5 ori .

Și atunci când lovește pământul în locul potrivit cu suficientă putere, poate topi nisipul, lăsând în urmă cristalul creat de trăsnet, sau fulgurit, o „fosilă” a căii pe care a parcurs-o prin pământ.

Toate ingredientele sunt acolo: șoc, temperatură și presiune. Așa că Bindi, Steinhardt și colegii lor au început să investigheze fulguritele pentru a găsi cvasicristale.

Ei au obținut o probă de fulgurit din regiunea Sandhills din Nebraska, extrasă dintr-un loc aproape de o linie electrică căzută și l-au supus microscopiei electronice de scanare și microscopiei electronice de transmisie pentru a-i determina compoziția chimică și structura cristalină.

Eșantionul a constat din nisip topit și urme de metal conductor topit de la linia electrică. În cadrul acestuia, cercetătorii au găsit un cvasicristal dodecaedral (cu douăsprezece fețe) cu compoziția neraportată anterior Mn72,3Si15,6Cr9,7Al1,8Ni0,6.

Atomii din acest cvasicristal au format un tipar cu o simetrie de ordinul 12, aranjat într-o ordine cvasicristalină imposibilă în cristalele normale.

Noi indicii despre formarea cvasicristalelor

Nu este clar dacă fulgerul sau linia electrică au fost responsabile pentru electricitatea care a creat fulguritul; cu toate acestea, pe baza analizei, echipa a stabilit că nisipul ar fi fost încălzit la cel puțin 1.710 grade Celsius pentru a crea fulguritul.

Acest lucru, spun cercetătorii, oferă indicii despre modul în care oamenii de știință ar putea crea cvasicristale în laborator. Cvasicristalele găsite într-un meteorit au sugerat că sinteza șocurilor ar putea fi făcută într-un singur mod; fulgerul oferă noi posibilități.

„Descoperirea unui cvasicristal dodecagonal format de o lovitură de trăsnet sau de o linie electrică doborâtă sugerează că experimentele cu descărcări electrice ar putea fi o altă abordare care trebuie adăugată la arsenalul nostru de metode de sinteză”, scriu cercetătorii în lucrare.

Iar descoperirea indică moduri de formare a cvasicristalelor atât pe Pământ, cât și dincolo, ce ar fi putut fi trecute cu vederea.

„Rezultatele prezentate aici, împreună cu abundența oligoelementelor măsurate în cvasicristale naturale, deschid posibilitatea ca descărcarea electrică din nebuloasa solară timpurie să fi avut un rol cheie care nu numai că ține cont de condițiile de reducere necesare, ci și de a favoriza formarea cvasicristalelor”, concluzionează oamenii de știință.

Cercetarea a fost publicată în PNAS.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Roci care generează electricitate, descoperite în Congo. Adevărat sau fals?

31 January 2023 at 08:00
image

Mai multe filmări virale care au împânzit Internetul susțin că noi minerale cu sarcină electrică au fost descoperite în Republica Democrată Congo.

Filmările arată cum persoanele care freacă rocile generează scântei, iar apoi le conectează la fire care par să alimenteze LED-uri. Rocile aparent descoperite în Africa au atras atenția multora pentru că, desigur, așa ceva ar putea schimba pentru totdeauna industria bateriilor și a stocării de energie.

Ca de obicei, nu totul este așa cum pare, mai ales pe Internet, iar numeroși experți au declarat că existența unui asemenea , din câte știm noi până acum, ar fi imposibilă. Mineralele din roci nu dețin compoziția moleculară necesară pentru a stoca sau genera sarcină electrică; tot ce ar putea face ar fi să o conducă. Tocmai asta s-ar putea întâmpla și în cazul filmărilor virale de pe Internet. Cadrul este întrerupt astfel încât marginea rocilor să nu poate fi văzută în imagini, ceea ce ar însemna că fire sunt conectate la mineral (despre care experții cred că este pirită), iar rocile pur și simplu conduc curentul unele între altele.

Lumini LED care se aprind atunci când sunt conectate la rocile „miraculoase”

O altă filmare prezintă lumini LED care se aprind atunci când sunt conectate la rocile „miraculoase”. Totuși, dacă ne uităm mai atenți atunci când sunt conectate la roci, există câteva momente în care luminile încât sunt aprinse, ceea ce face posibilă ipoteza că, de fapt, curentul electric provine de la altă sursă, nu de la rocă.

Totuși, toată lumea este de acord că nu putem vorbi de „vibranium” (un metal fictiv din benzile desenate americane publicate de Marvel Comics), sau un alt material miraculos care cumva generează electricitate din neant.

„Nu cunoaștem niciun mecanism, până acum, care să susțină cu adevărat un astfel de fenomen”, a spus Yaoguo Li, profesor de geofizică la Colorado School of Mines, SUA, citat de IFLScience.

Putem vorbi aici despre un material revoluționar?

Mineralele nu dețin chimia necesară pentru a fi capabile să depoziteze sarcină electrică precum bateriile. De fapt, bateriile electrică, ci mai degrabă energie într-o formă diferită (de obicei chimică) care este apoi convertită în sarcină electrică în urma unor reacții chimice între anod, catod și electrolit. Diferența este că mineralele nu generează electronii necesari stocării și producerii de energie.

Pentru ca „o baterie naturală” să existe, așa cum susțin filmările, mineralul ar fi trebuit să aibă cumva un anod și un catod care interacționează. Din păcate, nu putem vorbi aici despre un material revoluționar, ci doar despre încă o păcăleală de pe Internet.

articolul original.

Vrancea: Factură de 76 de milioane de euro, primită de patronul unei pizzerii. Reacția furnizorului de electricitate | AUDIO

19 January 2023 at 15:32
image

Factură de infarct primită de patronul unei pizzerii din Adjud – Vrancea. Acesta a avut un șoc atunci când a văzut cât are de plată pentru 5 luni – peste 376 de milioane și jumătate de lei. Până la urmă s-a dovedit că suma de plată nu e atât de mare, iar la mijloc a fost doar o eroare de calcul.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/19ian-16-Coresp-VN-Claudia-Toader-factura-uriasa.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Factura, una de regularizare, a fost emisă luna trecută pentru o perioadă de 5 luni, pentru o societate comercială din Bacău, care are punct de lucru la Adjud, în județul Vrancea.

Mai exact, o brutărie și o pizzerie, care funcționează în același spațiu. 1000 de lei era media facturilor la electricitate pentru spațiul respectiv. Tocmai de aceea, patronul a avut un șoc atunci când a primit factura și a văzut că are de dat o sumă astronomică la curent. În euro – 76 de milioane.

În comparație, primăria Adjud a plătit anul trecut pentru sediile sale, pentru stadion, sala de sport și iluminatul public circa 220 de mii de euro.

După ce și-a revenit din șoc, bărbatul a cerut explicații și s-a dovedit că totul nu a fost decât o eroare de calcul.

Greșeala a fost remediată de furnizorul de energie electrică prin emiterea unei noi facturi, de data aceasta în minus.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: O școală din Constanța plătește mai puțin la factura de curent electric datorită panourilor fotovoltaice: De la aproape 7000 de lei pe lună, la doar 6 lei | FOTO

articolul original.

Virgil Popescu: Hidroelectrica si compania Masdar, parteneriat pentru producția de energie regenerabilă

13 January 2023 at 12:55

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunta o colaborare intre Emiratele Arabe Unite si Romania privind productia de energie electrica.

”În cadrul vizitei de lucru în Emiratele Arabe Unite, unde se desfășoară cea de-a XIII-a sesiune a Adunării Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), am avut astăzi o întâlnire bilaterală cu ministrul Energiei și Infrastructurii E.S. Suhail Mohamed Al Mazrouei.

Am discutat despre acțiunile comune în domeniul energiei, puncte de interes comune fiind operaționalizarea unor noi rute de transport gaze naturale din zona Golfului, GNL, producția de energie regenerabilă, dezvoltarea de tehnologii energetice sigure și durabile, pentru sporirea eficienței energetice și a utilizării hidrogenului în mixul energetic. Totodată, am discutat despre planurile de investiții ale companiile emirateze pe care le vor face în țara noastră. De exemplu, compania Masdar în parteneriat cu Hidroelectrica vor colabora pentru producția de energie regenerabilă, fiind deja demarate discuțiile la nivel tehnic. De asemenea, cei de la compania TAQA sunt interesați de dezvoltarea proiectelor de infrastructură de transport al energiei.

Întărirea relațiilor bilaterale din cele două state, în mod special în domeniul energiei, este o prioritate pentru ambele ministere.”, a scris ministrul Energiei, pe pagina de Facebook.

articolul original.

Românii vor putea primi opt facturi la curent în februarie 2023 / Anunțul a fost făcut de Hidroelectrica

12 January 2023 at 14:26
image

Clienții Hidroelectrica ar putea primi opt facturi la curent în luna februarie a acestui an. Compania a anunțat că unii români vor putea fi puși în situația de a primi opt facturi la curent în luna ianuarie.

Hidroelectrica ar putea trimite opt facturi la curent

Sistemul de facturare ar urma să intre la normal din luna februarie 2023, potrivit reprezentanților Hidroelectrica.

”Facturile se transmit zilnic, sunt calupuri de zeci de mii de facturi care se transmit. În februarie, în principiu, estimăm că se intră în normalitate cu toți clienții, sperând să nu mai fie și alte modificări legislative. Procesul de facturare a început de anul trecut, deja lucrurile se fac automatizat”, a anunțat Bogdan Badea, președintele Hidroelectrica.

”Am avut mai multe exemple pe care Guvernul ni le dă destul de des vizavi de logica unor acte normative, unor măsuri pe care le-au gândit prea mult sau nu suficient de mult ca să le aplice în modul corect. Vă aduceți aminte cât de multe ordonanțe s-au dat pe partea de energie. Pentru că se gândește o singură dată și se taie de mai multe ori. Din păcate…

Sunt doi parteneri aici, în joc. Românul și cel care guvernează. Între ei, ce face Hidroelectrica și așa mai departe, este problema statului român, cel care reprezintă interesele românilor, adică Guvernul. El ar trebui să discute cu Hidroelectrica și cu alte companii din piață și să găsească modul în care, între Hidroelectrica și cetățean, intervine această relație.

Problemele sunt, soluțiile există, dialogul lipsește cu desăvârșire între Guvern și piață și economie”, a explicat Eugen Teodorovici, pentru antena3.ro.

Pentru a nu li se percepe penalități, clienții Hidroelectrica au la dispoziție 45 de zile în cazul clienților casnici să plătească facturile, și 30 de zile în cazul consumatorilor non-casnici.

articolul original.

Zelenski recunoaște că în Donbas situația este dură

27 December 2022 at 09:27

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut că situaţia în unele zone din Donbas, în estul ţării, controlat în mare parte de forţele ruse, „este dură“ pentru armata ucraineană,informează Agerpres.

Donbasul, care include regiunile Doneţk şi Lugansk, unde au loc în prezent lupte crâncene între militarii ruşi şi ucraineni, este controlat parţial de Moscova, care a anexat ilegal aceste teritorii în septembrie.

Într-un mesaj difuzat în noaptea de luni spre marţi şi publicat pe contul său Telegram, Zelenski a vorbit despre oraşele Bahmut şi Kreminna, ambele situate în Donbas, şi care – aşa cum a explicat el – „necesită maximă forţă şi concentrare. Situaţia acolo este dură”.

„Ocupanţii folosesc toate resursele, resurse importante, pentru a obţine măcar ceva progrese. Le mulţumesc tuturor oamenilor noştri care îşi menţin poziţiile cu fermitate, rămân de neclintit şi găsesc ocazii nu doar pentru a nu pierde nimic, ci chiar pentru a-i alunga pe ocupanţi şi a le diminua forţele”, a adăugat Zelenski.

Oraşul Bahmut din Doneţk s-a transformat într-un pol de rezistenţă pentru armata rusă, care încearcă de săptămâni bune să-l controleze. Şi acelaşi lucru se întâmplă şi cu oraşul Kreminna, din Lugansk, notează EFE.

9 milioane de ucraineni fără electricitate

Zelenski s-a referit şi la problemele energetice cu care se confruntă Ucraina drept consecinţă a ultimelor atacuri ruse împotriva infrastructurii strategice.

„Am avut o reuniune specială cu funcţionari ai guvernului cu privire la situaţia din energie şi infrastructură. Ne pregătim pentru anul viitor, nu doar pentru lunile de iarnă. Există ameninţări pe care trebuie să le eliminăm. Există măsuri pe care trebuie să le luăm. Iar statul va reuşi să o facă”, a insistat Zelenski.

Peste nouă milioane de ucraineni nu au electricitate după ultimele atacuri ruse asupra infrastructurilor strategice ale ţării, ceea ce le împiedică accesul la servicii precum încălzire sau apă potabilă în plină iarnă.

Cifrele au fost oferite de preşedintele Zelenski. Începând din 26 decembrie, „circa 9 milioane de persoane sunt izolate în diferite regiuni din Ucraina. Însă numărul şi durata penelor de curent s-au redus treptat. Mulţumesc fiecărei persoane în parte dintre cei care au reuşit” să restabilească serviciul, a declarat Zelenski, citat de agenţiile ucrainene.

Totodată, Zelenski le-a cerut ucrainenilor să se pregătească de noi atacuri ruse cu rachete şi, din acest motiv, să acorde atenţie sirenelor care anunţă raiduri aeriene.

„Nu uitaţi să vă pregătiţi de atacuri cu rachete sau provocări ruse. Apărarea aeriană (ucraineană) se pregăteşte, statul (ucrainean) se pregăteşte şi cu toţii trebuie să ne pregătim. Vă rog, acordaţi atenţie sirenelor”, a insistat el.

Conversație cu premierul Indiei

În discursul său, Zelenski a informat şi despre conversaţia telefonică pe care a avut-o cu premierul Indiei, Narendra Modi, care preia în 2023 preşedinţia G20, căreia îi urează „să fie fructuoasă, nu pentru cineva în particular, ci pentru toţi cei care apreciază pacea în lume”.

Narendra Modi, premierul Indiei Foto Facebook

În discuţia pe care a avut-o cu Zelenski, Modi şi-a reiterat apelul la încetarea imediată a ostilităţilor pentru a pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina.

Ambele părţi „trebuie să revină la dialog şi la diplomaţie pentru a găsi o soluţie durabilă la diferendele lor”, i-a transmis Modi lui Zelenski, după cum a informat biroul prim-ministrului indian într-un comunicat de presă.

De asemenea, Modi a transmis „sprijinul Indiei pentru orice efort de pace” şi a dat asigurări cu privire la angajamentul New Delhi de „a continua să ofere asistenţă umanitară populaţiei civile afectate”. Totodată, Modi şi Zelenski au analizat „oportunităţile de a întări cooperarea bilaterală”.

De la începutul conflictului, India a adoptat o poziţie neutră faţă de invazia rusă în Ucraina şi, în pofida apelurilor aliaţilor săi din Occident de a se opune şi a se distanţa de Rusia, gigantul asiatic este unul dintre puţinele state care şi-a reafirmat şi adâncit alianţele cu Moscova.

Însă, deşi uneori strânsa relaţie pe care Modi o are cu Rusia este văzută ca un fel de sprijin implicit, liderul indian şi-a exprimat public în septembrie îngrijorarea faţă de război, după o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin.

articolul original.

Kiev: ultimul atac cu drone a dus la daune semnificative pentru întregul sistem energetic. Orașul nu va avea mai mult de 10 ore de energie electrică pe zi

22 December 2022 at 06:48
image

Chiar și în cel mai optimist scenariu, este puțin probabil ca Kievul să aibă mai mult de 10 ore de energie electrică pe zi la începutul lunii ianuarie, potrivit unui expert în criza energetică din Ucraina.

Ultimul val de atacuri cu drone rusești „s-a concentrat în mod special asupra rețelei electrice a Kievului și a dus la daune semnificative pentru întregul sistem”, a declarat Oleksandr Kharchenko, director al Centrului de Cercetare a Industriei Energetice, la televiziunea ucraineană.

Ultimul atac cu drone a dus la daune semnificative pentru întregul sistem energetic

„Având în vedere natura pagubelor, cred că locuitorii orașului Kiev ar trebui să se pregătească pentru faptul că, în următoarele două-trei săptămâni, disponibilitatea energiei electrice timp de patru-șase ore în casă [pe zi] ar fi o veste bună.”

„În cel mult o săptămână și jumătate, mai degrabă, poate într-o săptămână, vom reveni la întreruperi programate, în orașul Kiev și în regiune”, a adăugat Kharchenko, scrie Digi24.

Însă, chiar și în aceste condiții, a spus el, „în cel mai bun caz, vom avea electricitate 10 ore pe zi și 14 ore fără electricitate” la începutul noului an.

Perturbarea constantă a alimentării cu energie electrică a deteriorat substațiile mici

În timp ce vestea bună a fost că „o cantitate mare de echipamente trebuie să ajungă”, inclusiv generatoare mobile, perturbarea constantă a alimentării cu energie electrică a deteriorat substațiile mici, a spus el.

„Echipele de reparații nu pot fi peste tot în același timp. Atunci când se decide dacă să se repare ceva care asigură 30 de case sau o substație care asigură trei case, alegerea se face adesea în favoarea celei în care pot fi conectați mai mulți oameni. Așadar, există situații izolate în care oamenii suferă cu adevărat”, a explicat Kharchenko, adăugând că inginerii învață cum să atenueze efectele rachetelor rusești și ale atacurilor cu drone.

Este probabil ca unii ucraineni „să fie forțați să sărbătorească Anul Nou în condiții extrem de dificile”, a spus el, recomandând ca oamenii să se conecteze cu prietenii care au generatoare. „Cred că va fi mai distractiv să fim împreună”.

articolul original.

Declarația pe propria răspundere pentru plafonarea prețului la energie va fi eliminată

20 December 2022 at 14:08

Românii care au mai multe contracte de electricitate corespunzând mai multor spații de consum nu vor mai trebui să depună declarația pe propria răspundere. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat marți, 20 decembrie, că declarația pe propria răspundere pe care trebuiau să o dea românii care au mai multe locuri de consum va fi eliminată.

În urma eliminării declarației, cetățenii vor beneficia de tarifele plafonate, indiferent de numărul locurilor de consum, a precizat ministrul pe Facebook.

”Referitor la prevederea din legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligația să dea o declarație pe proprie răspundere, anunț că situația este în curs de rezolvare. Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să ELIMINE aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate, indiferent de numărul locurilor de consum”, a scris Virgil Popescu.

Proiectul va fi aprobat săptămâna viitoare, în cadrul ultimei ședințe de guvern de anul acesta, a mai anunțat ministrul Energiei.

articolul original.

Austria respinge oferta norvegienilor de cumpărare a anumitor părți ale OMV. Ministrul austriac de Finanțe: ‘Ar fi o vânzare a bijuteriilor de familie ale statului fără o îmbunătățire a status quo-ului’

19 December 2022 at 17:20
image

Ministrul austriac de Finanţe, Magnus Brunner, a anunțat că vânzarea anumitor părţi din grupul energetic OMV către un consorţiu de companii norvegiene „nu este congruentă cu obiectivele statului”.

La finele lunii octombrie, presa austriacă a informat că un consorţiu care cuprinde Aker ASA, firma mamă a celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP, precum şi traderul global de mărfuri Trafigura şi fondul de investiţii Bluewater, şi-a exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia E&P a OMV. Oferta consorţiului norvegian, care nu include divizia OMV Petrom şi nici operaţiunile de explorare şi producţie ale OMV din Rusia, evalua un pachet de 51% din divizia de E&P a OMV undeva între 5,5 şi 7 miliarde de dolari, informează APA.

Luni, la o întâlnire cu jurnaliştii austrieci, Magnus Brunner a spus că oferta consorţiului norvegian nu garantează securitatea aprovizionării cu energie pentru populaţia Austriei. „Ar fi o vânzare a bijuteriilor de familie ale statului fără o îmbunătăţire a status quo-ului„, a spus oficialul austriac.

Magnus Brunner a cerut holdingului de stat OBAG, care este cel mai mare acţionar individual la OMV cu un pachet de 31,5% din acţiuni, să examineze situaţia actuală şi perspectivele viitoare pentru livrările de gaze în Austria. La finalul analizei, OBAG a ajuns la concluzia că cea mai viabilă opţiune ar fi crearea unui organism guvernamental responsabil de coordonarea achiziţiilor de gaze pentru că ar costa foarte puţin şi ar ridica riscuri mici pentru guvern deoarece organismul de coordonare nu ar acţiona el însuşi ca cumpărător de gaze.

A fost analizată şi o preluare completă de către o companie de stat a achiziţiilor de gaze însă nici şeful OBAG, Edith Hlawati, şi nici ministrul de Finanţe, Magnus Brunner, nu sunt receptivi la această idee pentru că ar însemna preluarea contractelor de aprovizionare convenite cu Gazprom de către statul austriac precum şi asumarea riscurilor asociate cu tranzacţiile de gaze. În plus, ar fi nevoie de o lege privind naţionalizarea subsidiarei OMV care se ocupă cu tranzacţiile cu gaze, ceea ce ar putea genera îngrijorări în interiorul Comisiei Europene.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti, informează agerpres.ro.

articolul original.

Preț plafonat la energia electrică. Cui se aplică schema tarifelor reduse la gaz și curent

18 December 2022 at 12:50
By: -
image

Regulile schemei ce stabilește tarife reduse la gaze și electricitate atât pentru clienții casnici, cât și cei noncasnici se vor modifica de vineri, potrivit legii pentru aprobarea ordonanței pe energie (OUG 119/2022), ce a fost oficializată aseară. Printre altele, se extinde plaja clienților casnici ce vor beneficia de cel mai mic preț plafonat la energie electrică, se stabilește un preț plafonat și pentru marii consumatori, iar perioada în care se aplică schema se prelungește până în 2025.

Legea 357/2022, publicată marți în Monitorul oficial, modifică regulile schemei de plafonare a facturilor la gaze și curent, stabilite de OUG 119/2022.

Concret, prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică rămâne de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat până la sfârșitul anului de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0-100 kWh inclusiv.

În plus, legea extinde lista beneficiarilor schemei de plafonare. Astfel, prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de maximum 0,68 lei/kWh pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către următoarele categorii de clienţi:

  • clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh inclusiv;
  • clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere (plafonarea se aplică din luna următoare depunerii documentelor);
  • clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere;
  • clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere.

Mai multe detalii pe avocatnet.ro

articolul original.

ONU atrage atenția asupra situației umanitare urgente din Ucraina

10 December 2022 at 01:00
image

Ucraina este o „urgență în ceea ce privește drepturile omului”, a declarat vineri Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk.

Declarația a fost făcută la Geneva, în timpul unei conferințe de presă.

„Aveți 17,7 milioane de persoane care au nevoie de asistență umanitară; aveți 9,3 milioane care au nevoie de asistență alimentară și de mijloace de trai. Aveți aproximativ 7,4 milioane de , aveți 6,5 milioane de persoane strămutate în interiorul țării”, a declarat Volker Turk, potrivit CNN.

ONU trage semnale de alarmă în privința situației umanitare critice din Ucraina

Turk a mai spus că țara „suferă” nu numai ca urmare a atacurilor frecvente cu rachete, ci și din cauza infrastructurii civile distruse.

„Sectorul energetic este puternic afectat, sistemul de încălzire, rețeaua electrică, există oameni care trăiesc la temperaturi sub zero grade fără încălzire și fără electricitate. Există aceste pene de curent, așa că vă puteți imagina că sunt milioane de oameni care suferă acest lucru în fiecare zi”, a precizat reprezentantul ONU.

În ultimele săptămâni, Rusia a lansat numeroase drone și , întrerupând alimentarea cu apă și electricitate în zone întinse.

articolul original.

Republica Moldova: Populația află dacă beneficiază de compensare la facturi și în ce categorie de ajutor se încadrează | AUDIO

30 November 2022 at 12:01
image

Populația din Republica Moldova este anunțată dacă beneficiază de compensare la facturi și în ce categorie de ajutor se încadrează. 700.000 de familii s-au înregistrat pe  platforma online compensații.gov.ro, pusă la dispoziție de Guvern.

Cei care nu au apucat, vor primi din oficiu o compensare pe care o vor pierde dacă nu se vor înregistra.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari:

„A fost un proces foarte voluminos, multă muncă, 40% din beneficiari sunt înregistrați de asistenți sociali, comunitari și bibliotecari și vor fi emise toate deciziile în sistem. Vom începe să transmitem SMS-uri către toți cei care s-au înregistrat, dar în facturile pe luna următoare deja vor fi compensațiile așa cum le-am promis.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/30nov-13-Spatari-sms-uri-pentru-cei-compensati.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În total, Guvernul a stabilit cinci categorii considerate vulnerabile, în funcție de venituri, de numărul de membri ai familiei și de tipul sistemului de încălzire.

Platforma compensaţii.gov.md a fost lansată în data de 12 octombrie.

Site-ul a costat aproximativ 100.000 de euro. Banii au fost oferiţi de către partenerii externi ai Republicii Moldova.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Klaus Iohannis: „Trebuie realizate interconectări directe între România și Republica Moldova. Mai multe și mai bune” | AUDIO

articolul original.

Mărturie din Kiev: „Pot trăi fără electricitate și fără căldură, dar nu și fără familie” | AUDIO

29 November 2022 at 16:37
image

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene echivalează cu un genocid, a declarat pentru BBC un înalt oficial ucrainean. Este vorba de procurorul general al Ucrainei, potrivit căruia, atacurile asupra unor instalații cheie au vizat „întreaga națiune ucraineană” și au reprezentat un efort de a forța Kievul să se predea. Milioane de oameni din Ucraina se confruntă cu întreruperi de energie electrică pe o vreme geroasă, în urma atacurilor susținute ale Rusiei. Liliana Nicolae a vorbit cu un tânăr ucrainean, care în cele mai bine de 10 luni, de când a început războiul, nu a părăsit Kievul.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/29nov-18-LILI-SANDW-Cum-e-in-Kiev-far-alumina-si-caldura.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Andrii Bondard trăiește în Kiev la etajul 18 al unui bloc. Întreruperile de energie fac și liftul să se oprească.

„Când se oprește curentul, trebuie să urc pe jos cele 18 etaje, ceea ce este o provocare. Locuiesc într-un apartament mic. Mi-am făcut provizii cu lumânări și am multe pături”, mi-a povestit Andrii. Din fericire, poate încă să meargă la serviciu, unde are electricitate.

Îmi povestește, însă, că ziua de astăzi a fost chiar mai rea decât altele, cu mai multe atacuri decât de obicei. Iar lumea s-a refugiat în subsoluri. În plus, există o tensiune, pentru că lumea se așteaptă la ce e mai rău. Circulă zvonuri în acest sens. Îl întreb ce este cel mai greu în aceste zile? Frigul? Lipsa electricității sau frica?

Îmi răspunde că „cel mai greu este faptul că nu te poți proteja pe tine și familia ta”. Și adaugă faptul că poate trăi fără electricitate, și fără căldură, dar nu și fără familie.

Sursa foto: Facebook / Volodimir Zelenski

Citește și: Politologul Cristian Pîrvulescu: Războiul va dura atât de mult cât Vladimir Putin va fi la putere | VIDEO

articolul original.

Ucraina testează importul de electricitate din România

28 November 2022 at 16:36
By: -
image

Compania ucraineană de tranzacţionare a energiei EKU a anunţat că a efectuat duminică un import de probă, de un megawatt de energie electrică, din România.

Ucraina se confruntă cu un deficit semnificativ de electricitate după ce Rusia a accelerat în octombrie atacurile cu rachete asupra infrastructurii energetice, ceea ce provocat întreruperi de energie în multe zone, transmite Reuters.

"Importul de electricitate poate deveni un instrument suplimentar pentru stabilizarea sistemului energetic al Ucrainei", se arată într-un comunicat al EKU postat pe site-ul său.

Sâmbătă, Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, a vorbit cu Zelenski şi a anunțat că UE trimite Ucrainei: 200 de transformatoare de dimensiuni medii și un autotransformator mare din Lituania, un autotransformator de dimensiuni medii din Letonia, 40 de generatoare grele din rezerva rescEU situată în România.

articolul original.

Arafat a cerut Comitetelor Judeţene de Urgenţă să verifice dacă spitalele sunt pregătite de o pană majoră de curent

28 November 2022 at 05:10
By: Geo
image

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat că românii trebuie să fie pregătiţi de o pană de curent majoră, mai ales că urmează să se instaleze iarna.

Astfel, Arafat a solicitat prefecturilor ca în cadrul şedintelor de CJSU să verifice spitalele sau alte instituţii sau entităţi, dacă sunt pregătite pentru o asemenea pană de curent. El a spus că fiecare familie trebuie să aibă şi o trusă de urgenţă.

„Trebuie să fim pregătiţi, indiferent că avem sau nu război lângă noi, pentru că un motiv de întrerupere a curentului, nu neapărat pe o ţară întreagă, dar pe unele zone, pe o durată mai îndelungată îl reprezintă furtunile şi condiţiile meteo extreme. Am trecut prin această situaţie la sfârşitul lui 2017, începutul lui 2018, în vestul ţării şi în sudul ţării şi a trebuit să asigurăm generatoare pe o durată mai lungă, pe câteva zile, până s-a reuşit repararea sistemului de transport şi ajungerea curentului către cetăţeni”, a spus Arafat la Digi24, citat de News.ro.

Şeful DSU a spus că până în decembrie vor fi verificate spitalele şi alte instituţii, dacă sunt pregătite să rămână fără electricitate, dacă au sau nu generatoare.

„Noi am trimis o adresă către prefecţi, astfel încât în cadrul Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă din fiecare judeţ, împreună cu ISU, să aibă o discuţie pentru pregătirea pe această temă şi aici nu vor studia numai partea spitalelor, spitalele ne interesează în primul rând pentru că acolo impactul, dacă spitalul nu e pregătit, dacă generatorul nu merge, impactul este imediat pe pacienţii din spital. Dar sunt şi alte instituţii care pot să se uite la instituţii esenţiale şi astea pot fi cele care asigură servicii, care sunt necesare populaţiei şi care nu pot fi întrerupte.

Alte instituţii sau entităţi la care ne uităm sunt benzinăriile. Dacă rămâi fără curent o perioadă îndelungată, nu poţi alimenta maşinile, dacă nu poţi alimenta maşinile, nici maşinile de ambulanţă, nici pompierii nu pot să alimenteze. Toate aceste aspecte vrem să le verificăm şi să vedem ce este de făcut, dacă nu sunt pregătite. În cursul lunii decembrie ne vor răspunde prefecturile”, a spus Arafat.

articolul original.

În domeniul petrolului și al gazelor naturale, Germania intenţionează să impună o taxă pentru a obține venituri suplimentare.

23 November 2022 at 11:30
Guvernul de la Berlin intenționează să impună o taxă pe profiturile excesive ale companiilor din Germania care activează în domeniul petrolului și al gazelor naturale pentru a obține venituri suplimentare.
articolul original.

Enel pleacă din România în ciuda portofoliului de 3 milioane de clienți

22 November 2022 at 11:31
image

Italienii de la Enel, cel mai mare investitor privat în distribuţia de energie electrică, se vor retrage din România de anul viitor, se arată într-un document oficial al grupului. În document nu se precizează clar la ce active se va renunţa, Enel fiind unul dintre cei mai puternici investitori şi în producţia de energie verde. La finalul lunii trecute, presa elenă scria că în acest moment, Compania Publică de Electricitate a Greciei – PPC, cu o valoare de piaţă de 2,33 miliarde euro, ar vrea să cumpere 70% din operaţiunile Enel din România, într-o tranzacţie de 1,3 miliarde de euro.

Italienii de la Enel, cu circa 3 milioane de consumatori de energie în portofoliu, şi-au redus investiţiile cu aproape 40% în primele şase luni ale anului pe fondul deteriorării profitabilităţii operaţionale. Enel, compania care este operatorul reţelei de distribuţie a energiei din Muntenia Sud (Bucureşti), Banat şi Dobrogea, a terminat primul semestru cu o pierdere de 115 milioane euro, faţă de un câştig de 45 milioane euro, strict pe zona de vânzare a energiei.

Pe partea de distribuţie, acolo unde chiar reţeaua administrată are costuri proprii pentru energia consumată, pierderile italienilor au ajuns la 50 milioane euro de la un profit de 60 milioane euro în prima jumătate a anului trecut. Rezultatele slabe vin în contextul în care la jumătatea anului grupul a anunţat foarte clar că va accelera repoziţionarea în pieţele cheie, vânzarea de active devenind prioritară.

articolul original.

Liderii UE, chemați să decidă asupra noului pachet energetic. Disensiunile se mențin

20 October 2022 at 06:01
image

Euronews remarcă faptul că Bruxelles-ul intenționează să transfere aproape 40 de miliarde EUR din fondurile de coeziune, care sunt utilizate în mod tradițional pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare în regiunile mai sărace.

Banii vor fi direcționați ca sprijin economic pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile și IMM-urile aflate în situații precare. Noul pachet energetic va fi discutat de liderii UE la un summit de două zile şi va fi dezvoltat în continuare de miniştrii energiei, marţi.

Iar EU Observer amintește că inițiativa, promovată de Comisia pentru afaceri regionale a Parlamentului European, a câștigat imediat sprijinul Comisiei Europene.

Departe de ambițiile așteptate

Bloomberg notează că planul de utilizare a fondurilor de coeziune existente ar include, de asemenea, acordarea de sprijin prin protejarea locurilor de muncă ale angajaților și ale persoanelor care desfășoară activități independente prin muncă cu normă redusă și alte scheme similare :

"Flexibilitatea suplimentară acordată de brațul executiv al UE statelor membre va imita decizia luată în timpul crizei Covid-19 pentru a face față pandemiei și, la fel, după invadarea Ucrainei de către Rusia în sprijinul refugiaților aflați pe teritoriul UE. Cifra finală disponibilă per stat membru ar depinde de volumul fondurilor de coeziune care rămâne neangajat de guvernul național".

Potrivit ziarului spaniol El Mundo, "setul de idei nu abordează intervenția pe piața de energie electrică, nu încearcă să reproducă în niciun fel ceva asemănător mecanismului iberic menit a împiedica prețul gazului să infecteze facturile de energie electrică și nu netezește drumul spre plafonarea prețului gazului care vine din exterior.

Prin urmare, este foarte departe de ambiția așteptată și cerută de majoritatea statelor membre, o reflectare a diviziunii profunde care încă există între Cei 27 în această problemă".

Ursula von der Leyen, criticată pentru lipsa de acțiune

La Croix atrage atenția că multe dintre propunerile Comisiei s-ar putea să nu  întrunească unanimitatea și, mai presus de toate, pot să nu fie considerate corespunzătoare.

„Comisia ar fi trebuit să ia decizii, în special în ceea ce privește limitarea prețului gazului, cu câteva luni în urmă", a spus europarlamentara de centru-stânga Sylvie Guillaume, care regretă o atitudine de „așteptare " din partea Ursulei von der Leyen. „ Ea se confruntă cu interese naționale extrem de conflictuale. Iar la Comisie nu au înțeles încă urgența și caracterul exploziv al situației", se alarmează europarlamentara, citată de La Croix.

În timp ce Le Monde vede că Berlinul și Parisul nu se află pe aceeași linie:

"Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a decis să rămână la cel mai mic numitor comun, mai ales că știe că Cei 27 sunt împărțiți pe această temă.

Preferă să le trimită mingea înapoi, refuzând să cedeze presiunilor celor care, ca Mario Draghi, la Roma, sau Alexander De Croo, la Bruxelles, îi cer să acționeze.

Fostul ministru al Apărării în guvernul Angelei Merkel așteaptă ca statele membre să abordeze un compromis, înainte de a-și avansa ea pionii. Oricât de mult a funcționat această strategie când, în plină criză Covid-19, Franța și Germania au convenit asupra unui plan european de redresare, de data aceasta Berlinul și Parisul nu sunt pe aceeași linie.

Emmanuel Macron apără, la fel ca o duzină dintre omologii săi europeni, plafonarea prețurilor gazelor utilizate pentru producerea energiei electrice – faimosul mecanism iberic în vigoare în Spania și Portugalia. Cancelarul Olaf Scholz și premierul olandez nu vor să audă despre așa ceva".

articolul original.

Klaus Iohannis spune că ar fi eficient un studiu cu privire la decuplarea preţurilor la electricitate de cele la gaz ar fi utilă

21 September 2022 at 06:25

Marți, președintele României a avut o întâlnire bilaterală cu șeful Grupului Băncii Mondiale, David R. Malpass. În acest context, Klaus Iohannis a subliniat că ar fi util dacă instituția financiară în cauză ar efectua studii legate de decuplarea preţurilor la electricitate de cele la gaz.

Această întrevedere a avut loc la New York, în contextul participării României la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. De altfel, cei doi oficiali au mai purtat discuții și la Bucureşti, pe 13 aprilie, atunci când preşedintele Grupului Băncii Mondiale a fost primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Cooperare strânsă între România și Grupul Băncii Mondiale

„Președintele Klaus Iohannis a reiterat aprecierea României pentru programele de asistență derulate de Banca Mondială în țara noastră, în special pentru cele care au ca scop promovarea reformelor menite să răspundă provocărilor actuale, inclusiv a celor în domeniul energiei, schimbărilor climatice sau educației.

În ceea ce priveşte răspunsul la criza energetică, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că războiul de la graniţele României, declanşat prin agresiunea militară neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, a adus în prim-plan urgenţa găsirii de soluţii care, pe de o parte, să asigure suficiente resurse energetice şi acces la acestea şi, pe de altă parte, preţuri accesibile pentru consumatori”, a transmis Administrația Prezidențială a României.

România, prima țară inclusă în programul CCDR

Mai mult, Klaus Iohannis a invocat implicarea Grupului Băncii Mondiale în România în ceea ce privește chestiunile legate de climă și sustenabilitate, mai ales că țara noastră este primul stat european care va fi inclus în Raportul de țară în domeniul schimbărilor climatice și al dezvoltării (The Country Climate and Development Report/CCDR).

„Raportul va ajuta la identificarea oportunităților de implementare a acțiunilor climatice de către sectorul public și privat, astfel încât obiectivele de dezvoltare ale României să poată fi realizate în contextul atenuării și adaptării la schimbările climatice.

Președintele României a mulțumit pentru implicare Băncii Mondiale în proiectele de educație și pentru contribuția sa la Summitul privind transformarea educației, care s-a desfășurat în aceste zile la New York, în marja Adunării Generale”, a transmis aceeași sursă.

Schimbările climatice, o problemă spinoasă pe agenda României

Șeful Grupului Băncii Mondiale și președintele României au discutat și despre angajamentul instituției financiare în scopul sprijinirii programelor de dezvoltare din țara noastră, David Malpass reiterând că avem de-a face cu o serie de provocări globale, printre care schimbările climatice ori siguranța alimentară.

„Președintele David Malpass a reconfirmat angajamentul Băncii Mondiale vizând sprijinirea priorităților de dezvoltare ale României. Președintele Grupului Băncii Mondiale a împărtășit, totodată, viziunea Președintelui Klaus Iohannis pe tematicile dezbătute în cadrul întrevederii bilaterale, inclusiv domeniile care trebuie să rămână în centrul atenției în intervalul următor.

David Malpass a remarcat, la rândul său, contribuția României în cadrul Transforming Education Summit și a subliniat preocuparea comună a Băncii Mondiale și a țării noastre pentru a susține creșterea relevanței educației, în contextul provocărilor globale – schimbări climatice, siguranță alimentară”, mai transmite sursa citată, care anunță că în acest sens va fi constituită o „echipă a Băncii Mondiale la București”, a transmis Administrația Prezidențială printr-un comunicat de presă.

Citește și: Militarii își primesc în sfârșit blocul ANL promis de Crețu troc pentru Wonderland

Sursa: evz.ro

articolul original.
❌