ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022Ultimele Stiri

Nicuşor Dan anunţă soluţii pentru lacul din Parcul Circului: Am semnat certificatul de urbanism pentru execuţia unui puţ de mare adâncime pentru alimentarea lacului şi pentru irigarea spaţiului verde din parc

8 August 2022 at 18:02
image

Primarul Capitalei, Nicușor Dan a anunțat că a semnat certificatul de urbanism pentru execuția unui puț de mare adâncime pentru alimentarea lacului din Parcul Circului.

„Această investiţie este foarte importantă pentru protejarea şi dezvoltarea faunei şi florei din zonă şi va contribui la salvarea speciei de lotuşi egipteni (Nelumbo nucifera), plantă devenită un simbol al Parcului Circului, care este ameninţată cu dispariţia din cauza nivelului scăzut al apei din lac”, a mai precizat Nicușor Dan.

„Căutăm soluţii pentru lacul din Parcul Circului, astfel încât nivelul apei să nu mai scadă şi să rămână constat pe tot parcursul anului. Am semnat certificatul de urbanism pentru execuţia unui puţ de mare adâncime pentru alimentarea lacului şi pentru irigarea spaţiului verde din parc. Studiul de fezabilitate a fost deja realizat, urmează aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Ulterior, ALPAB va elabora documentaţia pentru achiziţia serviciilor de proiectare şi execuţie”, a scris Nicuşor Dan, luni pe Facebook.

Lacul din Parcul Circului, deținătorul lotușilor pe cale de dispariție

De asemenea, Primarul Bucureștiului a mai susținut: „lacul Circului este un lac natural alimentat din izvoare proprii, însă, de-a lungul anilor, nivelul apei a scăzut dramatic din cauza apariţiei în zonă a mai multor clădiri cu fundaţii adânci care au colmatat izvoarele subterane care alimentează lacul”.

„Această investiţie este foarte importantă pentru protejarea şi dezvoltarea faunei şi florei din zonă şi va contribui la salvarea speciei de lotuşi egipteni (Nelumbo nucifera), plantă devenită un simbol al Parcului Circului, care este ameninţată cu dispariţia din cauza nivelului scăzut al apei din lac”, a adăugat edilul general, potrivit News.ro.

articolul original.

Templul din Karnak: Secretele unui sanctuar egiptean sacru

8 August 2022 at 14:00
image

Situat la peste 600 de kilometri în susul Nilului, în nordul Luxorului modern, se află rămășițele celui mai mare sanctuar religios cunoscut din Antichitate. Complexul antic de temple egiptene din Ipet-Sut – Karnak – găzduiește o arhitectură splendidă care se întinde pe milenii, de la începutul mileniului al II-lea î.Hr. până în primele câteva secole d.Hr., și apariția creștinismului.

În timpul vieții sale de demult, Karnak a fost un sanctuar al atotputernicului zeu egiptean Amon. Peste sanctuar, moștenirea venerării acestui zeu este vizibilă. De la sanctuarele sacre din scoarță dedicate lui și familiei sale imediate până la diferitele versiuni ale acestui zeu teban, precum Amun Kamutef și Amun-Ra.

Cea mai veche structură care a supraviețuit la Karnak poate fi găsită la mică distanță de arhitectura centrală a sanctuarului. Aceasta este Capela Albă a Faraonului Senusret I. Un faraon al Regatului Mijlociu, Senusret a domnit la începutul mileniului II î.Hr. Inițial, „Capela albă” a fost situată undeva mai central în complexul Karnak, dar a fost demolată. Din fericire, arheologii francezi au reușit să descopere majoritatea blocurilor de calcar ale templului și să reconstruiască cu precizie capela în locația sa actuală, în Muzeul în Aer Liber, indică History Hit.

Scopul inițial al Capelei Albe este un subiect deschis discuțiilor. Poate că era un altar al zeului Amon, unde avea să fie adăpostită scoarța sacră a zeului. Sau poate această capelă a fost construită pentru a sărbători Festivalul Sed al lui Senusret. Sărbătorit după 30 de ani pe tron, Festivalul Sed a fost un „jubileu” egiptean antic, o reînnoire oficială a puterii faraonului. Indiferent de scopul său inițial, această „Capelă Albă” este astăzi cea mai veche clădire care se află încă în picioare la Karnak, veche de aproximativ 4.000 de ani.

Într-o continuă evoluție

În secolele care au urmat lui Senusret I, vechii conducători egipteni avea să crească. Faraonii care au urmat își lăsau amprenta asupra acestui sanctuar lui Amon, uneori în detrimentul predecesorilor lor.

Au dispus construirea de noi clădiri monumentale și au îmbunătățit structurile existente ale predecesorilor lor ori din contră,  le-au demolat. Dar în perioada antică a Noului Regat egiptean, Karnak a cunoscut epoca sa de aur.

Maii mulți faraoni ai celebrei Dinastii a 18-a și-au lăsat amprenta la Karnak, de la obeliscurile din Hatshepsut la Akh-Menu (Sala festivalului) a lui Thutmosis III până la statuia supraviețuitoare a lui Tutankhamon, cu chip de copil, din apropierea centrului complexului. Dar conducătorii următoarei Dinastii, a 19-a, sunt cei care au lăsat cea mai faimoasă moștenire la Karnak.

Seti I

Faraonul Seti I a fost al doilea conducător al Dinastiei a XIX-a. Acesta a urcat pe tronul egiptean într-un moment instabil. Ramses I, tatăl său, domnise doar un an și jumătate și nu provenea dintr-o familie regală. Și astfel, de la începutul domniei sale, Seti a fost dornic să consolideze stăpânirea dinastiei sale asupra tronului egiptean. O modalitate prin care a urmărit să realizeze acest lucru a fost prin succesele militare; o altă cale era prin construirea de clădiri monumentale. Exemple ale ambelor modalități sunt vizibile la Karnak.

Principala construcție monumentală asociată cu faraonul Seti I la Karnak astăzi este, fără îndoială, construcția principală a sitului: Sala Hipostilă. În total, Sala conține 134 de coloane, 122 de coloane de papirus închise care înconjoară o colonadă centrală de 12 coloane de papirus deschise. Unii atribuie acum cele 12 coloane centrale unui faraon al Dinastiei a XVIII-a Amenhotep al III-lea, dar construcția restului sălii (decorat deoparte) este

Sala Hipostilă a lui Seti este cea mai mare moștenire a faraonului la Karnak astăzi, dar el a folosit și situl ca un loc în care și-ar putea promova realizările militare. De la începutul domniei sale, Seti a făcut campanie cu armata în afara Egiptului, dornic să-și asigure stăpânirea prin succese militare în Libia și Siria. Pe peretele exterior nordic al Sălii Hipostile, se pot vedea diverse reprezentări marțiale ale lui Seti și ale armatei sale în campanie.

Ramses II

Fiul și succesorul lui Seti a fost nimeni altul decât Ramses al II-lea, unul dintre cei mai renumiți faraoni. Și el era sigur că își va lăsa amprenta la Karnak. Construcția elementelor arhitecturale ale Sălii Hipostile (pereții, acoperișul, cele 122 de coloane de papirus închise) a fost finalizată în timpul domniei de 11 ani a lui Seti, dar decorația sălii a rămas incompletă când Ramses a urcat pe tron. Ramses al II-lea a fost cel care a supravegheat decorarea celor 134 de coloane ale sălii.

Asemeni tatălui său, Ramses al II-lea era sigur că își va promova succesele militare pe părțile exterioare ale sălii. În timp ce realizările militare ale lui Seti sunt vizibile pe peretele de nord, exterior al Zidului,  realizările militare ale lui Ramses pot fi observate pe peretele exterior, sudic al sălii.

Realizarea în cauză este „victoria” lui Ramses al II-lea împotriva hitiților în bătălia de la Cades. Privind reliefurile șterse, bătălia este înfățișată ca o victorie egipteană, dar în realitate ciocnirea a fost mult mai mult un impas. Cel mai interesant dintre toate este însă o serie de hieroglife scrise lângă un colț al peretelui exterior. Ușor de trecut cu vederea astăzi, această scriere este textul tratatului de pace cu hitiții care a urmat bătăliei de la Kadesh: primul tratat de pace înregistrat din istorie.

Conducătorii de la Karnak care nu erau egipteni

Karnak a trecut printr-o epocă de aur în ultimele etape ale mileniului al II-lea î.Hr., dar activitatea de acolo devine și mai interesantă în timpul mileniului I î.Hr. În timpul acestui mileniu, Egiptul a fost martor și o serie de faraoni egipteni „ne-nativi”.

De la kușiți și libieni până la perși și macedoneni. Cu toate acestea, importanța sitului de la Karnak a rămas. Unele structuri uimitoare rămân vizibile la sanctuar, construite de unii faraoni care nu sunt egipteni.

Una dintre cele mai izbitoare dintre aceste structuri poate fi văzută foarte aproape de intrarea principală din Karnak astăzi, giganticul Prim Pilon. Aceasta este o coloană falnic izolată: Chioșcul din Taharqa. Inițial, această coloană înaltă de 19 metri făcea parte dintr-o structură acoperită, dar tot ce rămâne astăzi este această coloană. Taharqa a fost un faraon al dinastiei a 25-a Kushite și moștenirea sa rămâne vizibilă până astăzi la Karnak.

Influența macedoniană

Chiar în centrul orașului Karnak, cel mai sfânt dintre locuri, se află un altar din granit dedicat marelui zeu Amon. Câțiva faraoni au construit acolo un altar de scoarță de-a lungul secolelor, de exemplu Hatshepsut, deoarece își propun să se asocieze strâns pe ei înșiși și stăpânirea lor cu Amon. Dar altarul din scoarță de granit care dăinuie până astăzi este asociat cu un conducător macedonean: regele Filip Arrhidaeus al III-lea.

Domnia lui Philip Arrhidaeus este una tulbure, deși fascinantă. El a condus în timpul perioadei de după moartea lui Alexandru cel Mare, folosit în mare parte ca pion de către generalii ambițioși care luptă pentru putere în această nouă lume post-Alexandru. În timpul domniei sale, Philip Arrhidaeus s-a aventurat în Egipt o singură dată, când l-a însoțit pe regentul Perdiccas într-o campanie nefastă împotriva lui Ptolemeu în 320 î.Hr. Cu siguranță, Philip Arrhidaeus aproape sigur nu a vizitat niciodată Karnak. Deci, ce face un altar din scoarță, dedicat de el lui

O explicație probabilă este că altarul din scoarță este opera guvernatorului Egiptului de atunci, Ptolemeu. Un argument plauzibil a fost sugerat recent de doctorul Ian Worthington. Ian sugerează că Ptolemeu, dornic să-și arate loialitatea față de regele Philip Arrhidaeus în urma aventurii eșuate din Egipt a lui Perdiccas, a construit acest altar din scoarță.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Israelul a atacat ținte ale Jihadului Islamic din Fâșia Gaza

5 August 2022 at 19:09

Israelul a atacat, vineri, 5 august, Fâșia Gaza cu avioane de război, ucigând cel puțin 10 persoane, inclusiv un comandant al grupării Jihad Islamic, informează Al Jazeera.

Taysir al-Jabari, un comandant al Brigăzilor al-Quds, brațul militar al Jihadului Islamic, a murit într-un raid aerian asupra unui apartament din Turnul Palestinei din centrul orașului Gaza. Forțele de apărare israeliene afirmă că acesta plănuise atacuri cu rachete antitanc ghidate împotriva cetățenilor și a soldaților israelieni în zone din apropierea graniței cu Gaza.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunțat și decesul unei fetiţe de cinci ani. Cel puțin 55 de persoane au fost rănite în urma raidurilor israeliene.

„Tocmai am luat prânzul de vineri și copiii mei se jucau. Deodată, o explozie uriașă a lovit blocul-turn în care locuim. Am fugit. Sunetul era strident. Am fost foarte șocați deoarece locul este plin de civili. Am văzut multe victime care au fost evacuate”, a spus un rezident pentru Al Jazeera, cu sângele acoperindu-i hainele.

Activista din Gaza Rana Shubair, care locuiește în cartierul al-Remal din partea de vest a Fâșiei Gaza, a spus că a auzit „patru până la cinci bubuituri puternice” când Israelul a atacat Turnul Palestinei din apropiere.

„Eram adormit și m-am trezit alergând, întrebându-mă ce s-a întâmplat. A fost panică în zonă, oamenii alergau. Vă puteți imagina… cantitatea de groază pe care aceasta a provocat-o oamenilor care locuiesc în clădire”, a adăugat ea. „Au fost copii care se jucau… acesta a fost ceva cu adevărat imprevizibil pentru noi.”, a spus Shubair.

Mai multe explozii au putut fi auzite și văzute în toată Gaza. Se auzeau drone de recunoaștere israeliene plutind deasupra enclavei asediate.

„Jihadul Islamic” a anunțat lansarea a peste 100 de rachete în direcția Israelului

Atacurile au lovit și zonele sudice ale Khan Younis și Rafah, precum și cartierul al-Shuja’iya.
În primul răspuns la atac, tirurile de rachete din Gaza spre Israel au putut fi văzute în timp ce sistemul antirachetă Iron Dome al Israelului a luminat cerul nopții.

Avioanele de luptă israeliene continuând să survoleze deasupra orașului dens populat vineri seară, a raportat Youmna al-Sayed de la Al Jazeera.

Atacurile de astăzi sunt o consecință a tensiunilor apărut cu Jihadul Islamic, după arestarea liderului palestinian Bassam al-Saadi în orașul ocupat Jenin din Cisiordania.

Oficialii Jihadului Islamic cataloghează atacurile israeliene drept o „o crimă brutală, un masacru comis de ocupația israeliană împotriva poporului nostru” .

Hamad a declarat postului Al Jazeera că „nu există nicio justificare” pentru atacuri, adăugând că fracțiunile palestiniene au dreptul să se apere și să-și „protejeze” poporul.

Potrivit acestuia, facțiunile din Gaza au menținut „o bună coordonare” și explorează „cea mai bună opțiune pentru poporul palestinian”.

„Cred că Israelul nu este interesat de nicio mediere… nu există loc pentru mediere, nici loc pentru discuții pașnice”, a spus Hamad. „Poporul nostru așteaptă ca rezistența palestiniană să ia decizia și să riposteze”.
Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a spus că aproximativ 15 luptători palestinieni au murit în acțiunea dn Gaza.

„Nu am terminat încă”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF) lt.col. Richard Hecht adăugând că Israelul se așteaptă la un tir de rachetă de represalii din partea facțiunilor palestiniene din Gaza.

El a anunțat, de asemenea, că 25.000 de soldați în rezervă sunt activați.

Ahmed Mudalal, un oficial Jihad Islamic din Gaza, a declarat că gruparea a făcut cereri Israelului prin mediatorii egipteni, inclusiv eliberarea liderului reținut al-Saadi și a unui alt prizonier, oprirea raidurilor din Cisiordania și ridicarea blocadei din Gaza. El a spus că nu au primit încă un răspuns.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a vizitat, vineri, comunități din apropierea Gazei, spunând că autoritățile pregătesc „acțiuni care vor îndepărta amenințarea din această regiune”, fără a da însă alte detalii.

„Vom opera cu putere pentru a restabili viața de rutină în sudul Israelului”, a spus el. „Nu căutăm conflicte, dar nu vom ezita să ne apărăm cetățenii, dacă este necesar”, a spus Benny Gantz.

Israelul și Egiptul au menținut o blocare strictă asupra Gazei timp de 14 ani, iar criticii spun că politica echivalează cu pedeapsa colectivă a celor două milioane de rezidenți palestinieni din regiune.

articolul original.

Unul dintre cele patru ,,temple pierdute ale Soarelui” din Egiptul Antic ar fi fost descoperit

4 August 2022 at 12:00
image

Arheologii care fac săpături în Abusir, la sud de Cairo, în apropiere de Saqqara, Egipt, au descoperit ruinele a ceea ce ar putea fi unul dintre cele patru ,,temple ale Soarelui” din Egiptul Antic.

Abusir este o necropolă din perioada Vechiului Regat care a servit drept unul dintre Antic, Memphis.

Situl este format din 14 piramide regale și morminte care datează din timpul dinastiei a V-a, la începutul secolului al XXV-lea î.Hr. până la mijlocul secolului al XXIV-lea î.Hr.

Câte temple asemănătoare au fost construite?

Săpăturile au fost efectuate de o misiune arheologică poloneză și italiană la templul faraonului Nyuserre Ini, al șaselea conducător al celei de-a cincea dinastii.

Astfel, echipa a găsit dovezi ale unei clădiri din cărămidă de lut și blocuri de cuarț, care, potrivit oficialilor de la Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților, ar putea fi rămășițele unuia dintre cele

Se crede că în total au fost construite șase temple ale Soarelui, dar până acum au fost descoperite doar două.

Urme ale unor ritualuri și ceremonii

Templele în cauză ar fi fost construite în semn de dedicație pentru zeitatea Egiptului Antic, Ra, zeul Soarelui, al ordinii, al regilor și al cerului, care este deseori înfățișat ca un șoim cu un disc solar în interiorul unei cobre.

Arheologii au emis teorii cu privire la, deoarece designul lor pare să aibă mai mult decât scopuri funerare regale, făcând probabil parte din cultul regalității.

,,Clădirea este accesibilă printr-o intrare construită în stâncă de calcar, care duce la o zonă cu podea pavată și care conține blocuri uriașe de cuarț”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților cu privire la această descoperire fascinantă.

Săpăturile arheologilor au descoperit, de asemenea, vase ceramice, vase de bere și recipiente cu margini roșii, care au fost probabil folosite în ritualurile și ceremoniile care au avut loc în templu, scrie HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Tragedie în Egipt! Un băiețel de 5 ani a murit brusc, după ce a băut o gură de apă rece pe caniculă

29 July 2022 at 17:47
image

O familie din Egipt se pregătește de înmormântare. La doar 5 ani, Samir a murit bursc, după ce a vrut să se răcorească pe canicula de 40 de grade Celsius.

Vremea călduroasă de afară le-a adus vești groaznice unor părinți. Faptul că fiul lor a murit neașteptat din cauza unei înghițituri de apă, a lăsat o familie în suferință.

Scena tristă s-a petrecut când micul Samir mergea cu bicicleta în orașul Tanta, în apropiere de Cairo, acesta s-a oprit să bea un pahar de apă cu gheață și după foarte puțin timp, copilul s-a prăbușit.

Medicii susțin că băutul de apă cu gheață poate avea un efect catastrofal asupra ritmului cardiac.

Orientul Mijlociu înregistrează temperaturi record în această vară

Zonele din Africa de Nord și Orientul Mijlociu au înregistrat temperaturi record vara aceasta.

În ultima perioadă, căldura este insuportabilă în aceste zone, și de aceea localnicii stau mai mult în interior.

Din nefericire, micuțul Samir a fost victima zilelor caniculare din Egipt.

Presa locală a introdus un anunț după tristul incident, astfel încât oamenii să înțeleagă gravitatea gradelor de afară, potrivit Mirror.co.

„Băutul brusc de apă foarte rece, în special după exerciții fizice, ar putea duce la stimularea nervului vag, care este principalul nerv care controlează funcțiile specifice ale corpului, inclusiv ritmul cardiac și ar putea duce la bătăile neregulate ale inimii sau le fac să se oprească și, prin urmare, pun viața persoanei în pericol.”, a scris presa din oraș.

articolul original.

Cine a fost Alexandru cel Mare și de ce este el important pentru istorie?

25 July 2022 at 16:00
image

Fiu de rege, Alexandru cel Mare a fost un lider militar strălucit care a cucerit cea mai mare parte a lumii cunoscute, cu toate că nu a fost un prea mare diplomat.

Vastul imperiu eurasiatic pe care Alexandru cel Mare (356–323 î.Hr.) l-a creat nu a fost de lungă durată, dar faptele sale eroice au fost legendare. Alexandru era fiul regelui Filip al II-lea al Macedoniei, un tărâm la nord de Grecia. Atunci când Atena a fost lăsată instabilă de războiul interminabil al Peloponesului, Filip a văzut o oportunitate pe care a speculat-o. A supus Grecia în jurul anului 339 î.Hr.

În timp ce Filip era în război, Alexandru a studiat matematica, tirul cu arcul și alte materii cu profesori, inclusiv cu renumitul filozof Aristotel. Potrivit autorului grec Plutarh, Alexandru a păstrat o copie a Iliadei lui Homer, adnotată de Aristotel, „cu pumnalul sub pernă, declarând că o considera o comoară portabilă perfectă a tuturor virtuților și cunoștințelor militare”, indică National Geographic.

Alexandru era deja un comandant experimentat în armata macedoneană când a devenit rege la vârsta de 20 de ani, în 336 î.Hr., după asasinarea tatălui său. Într-una dintre mișcările sale cele mai decisive, tânărul monarh și-a dovedit cu forță autoritatea asupra grecilor răzvrătiți, luând cu asalt orașul sfidător Teba, măcelând mii de locuitori și înrobindu-i pe ceilalți.

Cuceririle persane

În 334 î.Hr., a pornit să cucerească Imperiul Persan, a cărui putere se diminuase, cu toate că încă era un gigant. Armata lui Alexandru număra mai puțin de 40.000 de oameni, majoritatea macedoneni și extrem de loiali.

Forța versatilă includea cavalerie și soldații de de sol puternic înarmați, care mânuiau sulițe și formau o falangă, înaintând necruțător în spatele scuturilor ridicate. Alexandru și-a desfășurat trupele cu mare pricepere și și-a câștigat devotamentul conducându-i în luptă, suferind mai multe răni.

Alexandru a vizitat în timp ce a traversat Bosforul în Asia Mică și a direcționat forțele persane acolo. Orașele grecești din Asia Mică, care fuseseră sub controlul persan, au salutat domnia sa. În Golful Issus, în 333 î.Hr., Alexandru l-a învins pe împăratul persan Darius al III-lea, care s-a retras atât de grăbit, încât a lăsat în urmă membrii familiei pentru a fi luați ostatici.

Victoria asupra persanilor

Refuzând să cadă la pace dacă Darius nu l-ar fi acceptat ca împărat, Alexandru a mers spre sud de-a lungul mării, spre Egipt. A pus mâna pe porturi strategice, inclusiv portul fenician sfidător Tir. S-a întâlnit cu mai , unde a fost onorat ca un zeu-rege ca faraonii din vechime, venerație pe care o considera cuvenită.

Din Marea Mediterană, Alexandru a înaintat spre est în Mesopotamia și a angajat trupele lui Darius în câmpia Gaugamela în 331 î.Hr. Încă o dată, Alexandru a demonstrat că o mică armată care acționează concertat era superioară uneia întinse, dezorganizate.

Când s-a creat o breșă în rândurile persane, el și cavalerii lui de elită s-au repezit, împărțind armata adversă în două. Îi cucerise în cele din urmă pe perși.

Mândria merge mână în mână cu decăderea

Adăugând vastul tărâm persan în regatul său balcanic, Alexandru a creat un imperiu eurasiatic de o amploare fără precedent. Totuși, asta nu a fost suficient. Nu a ținut cont de lecția de greacă despre pericolul orgoliului, luptă cu aroganță pentru mai mult decât ar putea realiza orice om în mod realist. El a supus Bactria (în Afganistanul de astăzi) și s-a căsătorit cu Roxana, fiica unui șef bactrian. Apoi a invadat India în 327 î.Hr. și a traversat râul Indus, cea mai îndepărtată graniță a vechiului Imperiu Persan. Dar musonul au făcut trupele sale febrile și să se revolte astfel că în 325 î.Hr., acestea s-au întors.

Alexandru era un geniu militar, nu politic sau diplomatic. A făcut eforturi neîntrerupte pentru a-și organiza imensul imperiu în stilul perșilor; a angajat oficiali persani și a căsătorit prințese persane (la fel ca zeci de comandanți ai săi). Mulți macedoneni au simțit că pune prea multă încredere în oamenii pe care îi considerau încă dușmani, iar grecii au consimțit doar cu reticență  cererea lui de a fi recunoscut ca divin, ca unii monarhi din Orientul Apropiat. „, au observat spartanii cu scepticism, „să fie un zeu”.

Muritorul Alexandru a murit brusc (poate din cauza febrei tifoide) în Babilon în 323 î.Hr. Imperiul său s-a fracturat după moartea sa, dar acele pământuri au fost schimbate pentru totdeauna, infuzate cu cultura și spiritul cosmopolit al unei lumi grecești mai mari pe care Alexandru le-a creat.

articolul original.

Serghei Lavrov pune punctul pe ‘i’, după semnarea acordului privind cerealele: ‘Secretarul general al ONU și-a asumat responsabilitatea de a ridica aceste restricții ilegale luate de SUA și de EU împotriva lanțurilor logistice și financiare r

24 July 2022 at 15:45
image

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, aflat în vizită în Egipt, a ţinut să-i asigure pe partenerii săi egipteni după acordul asupra „culoarelor securizate” pentru exporturile de grâne din Ucraina şi Rusia care trebuie să îndepărteze riscurile insecurităţii alimentare, în special în Africa.

Declaraţia sa intervine la o zi după ce armata rusă a bombardat oraşul-port Odesa, care are un rol cheie în reluarea exporturilor de cereale ucrainene.

Am confirmat angajamentul exportatorilor ruşi de produse cerealiere de a-şi respecta toate obligaţiile„, a declarat Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă, după convorbiri cu omologul său egiptean Sameh Shoukry.

Preşedintele Vladimir Putin a subliniat de asemenea aceasta în cursul unei recente discuţii telefonice cu preşedintele egiptean (Abdel Fattah) al-Sissi„, a spus în continuare Lavrov, care urmează să viziteze de asemenea săptămâna viitoare Uganda, Etiopia şi Congo.

Acordul semnat vineri la Istanbul între Rusia şi Ucraina, sub egida ONU, prevede instituirea unor „culoare securizate” cu scopul de a permite circulaţia în Marea Neagră a navelor comerciale, pe care Moscova şi Kievul se angajează să nu le atace.

Pactul trebuie să permită exportul a 20 până la 25 milioane tone de grâne blocate în Ucraina şi să faciliteze exporturile agricole ruseşti, reducând astfel riscul unei crize alimentare mondiale, în special în Africa.

Rusia a obţinut garanţia că sancţiunile occidentale nu se vor aplica nici direct, nici indirect exporturilor sale de produse agricole şi de îngrăşăminte.

Secretarul general al ONU şi-a asumat responsabilitatea de a ridica aceste restricţii ilegale luate de SUA şi de Uniunea Europeană împotriva lanţurilor logistice şi financiare ruseşti„, a afirmat duminică Lavrov la Cairo.

De altfel, el a salutat o „satisfacţie reciprocă” privind relaţiile între Moscova şi Cairo şi a evocat construirea în curs a primei centrale nucleare în Egipt, încredinţată Moscovei.

Declaraţia lui Lavrov survin la o zi după ce forţele ruse lansaseră patru rachete Kalibr asupra portului Odesa, esenţial în transportul de cereale ucrainene, conform Kievului. Un purtător de cuvânt al forţelor aeriene militare ucrainene a declarat că „portul Odesa, unde cerealele sunt tratate în vedere expedierii, a fost bombardat”. „Am doborât două rachete, dar alte două au atins teritoriul portului şi, în mod evident, cereale”, a adăugat acesta, potrivit AFP, informează agerpres.ro.

articolul original.

Lavrov începe un turneu în Africa. Rusia încearcă să creeze alianțe non-occidentale

24 July 2022 at 04:57
By: -
image

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov începe duminică în Egipt un turneu african, încercând să creeze alianţe non-occidentale.

Publicitate

În Egipt, Lavrov se va întâlni cu oficiali care încearcă să aibă relaţii strânse şi cu Rusia, dar şi cu Statele Unite, care, împreună cu alte puteri occidentale, au încercat să izoleze Moscova cu sancţiuni dure după invazia din 24 februarie a Ucrainei, scrie Reuters.

După ce se va întâlni cu membrii Ligii Arabe la Cairo, el se va deplasa în Etiopia şi Uganda, două ţări care au relaţii tensionate cu Occidentul, precum şi în Republica Congo.

Egiptul are legături strategice şi economice semnificative cu Rusia, care a fost o sursă cheie în ultimii ani de grâu, armament şi turişti.

Publicitate

Săptămâna aceasta, corporaţia energetică rusă de stat Rosatom a început construcţia mult amânată a primei centrale nucleare din Egipt, cel mai mare proiect ruso-egiptean de la finalizarea Marelui Baraj Aswan de pe Nil în 1970.

Aceste legături au provocat nelinişte în rândul statelor occidentale.

Relaţia Egiptului cu Statele Unite rămâne centrală şi, în conformitate cu poziţia Occidentului, a refuzat cel puţin un transport rusesc de grâu despre care Ucraina a spus că a fost furat de pe pământurile ocupate.

Dar poziţia occidentală privind războiul a căpătat o influenţă limitată în lumea arabă şi în Africa, unde guvernele sunt receptive la alternativele non-occidentale, a declarat H.A. Hellyer de la Royal United Services Institute, un think tank din Marea Britanie.

Egiptul „identifică faptul că lumea devine mai mult şi nu mai puţin multipolară şi nu vrea să se limiteze la o relaţie care privilegiază Occidentul mai presus de orice”, a spus el.

articolul original.

Locul trei pentru România la Mondialul de Scrimă din Egipt

23 July 2022 at 18:12
By: -
image

Maria Boldor s-a întors acasă cu medalia de bronz. Sportiva a concurat pentru România la Mondialul de Scrimă din Egipt. Este prima astfel de performanță reușită de floreta feminină, în ultimii 19 ani. Maria Boldor nu se oprește aici. Spune că va munci și mai mult pentru următorul sezon.

Maria Boldor: Sunt bucuroasă pentru rezultatul obținut la competiție și mă bucur, că de fiecare dată după o competiție bună, când ajung acasă sunt așa, mai relaxată.

Acum urmează să muncesc și mai mult, pentru că de abia de acum începe greul, și să sperăm că următorul sezon va fi pe măsura rezultatului de la mondialele acestea.

Îmi stabilesc de fiecare dată un obiectiv, dar acum n-as vrea să pun presiune foarte mare, și împreună cu cei cu care vorbesc, vom vedea unde vrem să ajungem, top 16, top 8.

Între cantonament și competițe vom avea o vacanță de două săptămâni și jumătate. Abia aștept.

sursa: digi24

articolul original.

Cel puţin 23 de oameni au murit şi 30 au fost răniţi într-un accident rutier în Egipt

19 July 2022 at 11:36

Cel puţin 23 de persoane au murit şi 30 au fost rănite marţi după ce un autobuz de pasageri şi un camion s-au ciocnit în sudul Egiptului, a anunţat Ministerul Sănătăţii din această ţară. Coliziunea a avut loc pe un drum pustiu din provincia sudică Minya, a adăugat ministerul într-un comunicat citat de Agerpres.

Răniţii au fost transportaţi la un spital local, cu cazuri de fracturi osoase, suspiciuni de fracturi ale coloanei vertebrale, contuzii, hemoragii şi vânătăi, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Hossam Abdel-Ghafar.

Cauza accidentului nu este clară deocamdată.

Cu toate acestea, ziarul privat egiptean al-Watan a relatat că investigaţiile au arătat că autobuzul, care circula cu viteză mare, a intrat în partea din spate a unui camion oprit pe marginea drumului pentru a schimba o roată. Autobuzul se deplasa la Cairo, potrivit ziarului.

Accidentele rutiere mortale sunt relativ frecvente în Egipt. Acestea sunt adesea puse pe seama conducerii imprudente şi a condiţiilor rutiere proaste. În ultimii ani, Egiptul a construit o reţea de şosele noi, pentru a îmbunătăţi calitatea slabă a drumurilor.

foto: egypttoday.com

articolul original.

Abbas la București. Vine furtună dinspre Orientul Mijlociu!

19 July 2022 at 06:56

O știre seacă de la Cotroceni: președintele Klaus Iohannis îl primește pe omologul palestinian Mahmmoud Abbas, pentru „un schimb de opinii cu privire la evoluțiile cu impact regional în Orientul Mijlociu, stadiul și perspectivele Procesului de Pace în Orientul Mijlociu (PPOM), situația de securitate și efectele generate de agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”.

Nu știm exact ce vor discuta cei doi, dar însăși ideea de vizită a lui Abbas ridică mari semne de întrebare, la fel ca și contextul ei. Iar dedesubtul nu e prea plăcut: dinspre Orientul Mijlociu se ridică furtună mare.

Doar faptul că Abbas vine la București e spectaculos. Liderul Autorității Palestiniene are 88 de ani, e victima unui cancer la prostată și are două operații pe cord la activ. Starea sa de sănătate s-ar fi agravat dramatic în ultimele luni, conform presei regionale.

„Informațiile cu privire la starea de sănătate a lui Abbas sunt cât se poate de secretizate” relatează al-Jazeera. Și totuși, el a trebuit să facă un tur de forță în ultimele zile. Întâlnire cu ministrul Apărării din Israel, Benny Gantz, apoi cu președintele SUA, Joe Biden, care a vizitat Cisiordania. Imediat, o vizită la București, după care una la Paris, pentru o întrevedere cu Emmanuel Macron.

O altă vizită în Algeria, tot zilele trecute, a stârnit și ea semne de întrebare legate de brusca activare a lui Abbas, mai ales că acesta s-a întîlnit acolo – lucru rar – cu rivalul său, Ismail Haniya, liderul Hamas și prezumtiv candidat prezidențial.

În spatele acestor demersuri trebuie că se ascunde o miză mare.

Ca să o spunem cât mai pe scurt: Palestina se confruntă cu o problemă imensă, care ar putea face ca o situație oricum explozivă la propriu și la figurat să escaladeze curând la cote greu de estimat.

E vorba tocmai de faptul că Abbas e pe ultima sută de metri și trebuie rapid să găsească un succesor. Anul trecut au fost programate alegeri prezidențiale, dar Abbas le-a anulat în ultima clipă. Motivul real era teama că facțiunea sa, al-Fatah, ar fi pierdut în fața celor de la Hamas, gruparea radicală care are drept ideologie fermă alungarea evreilor din teritoriile pe care palestinienii le consideră ale lor.

Urmașul altui mare Fatah, Yasser Arafat, actualul lider palestinian ocupă scaunul de 17 ani și e considerat de către cancelariile occidentale, și nu numai, varianta cât de cât rezonabilă de lider al unui stat cu probleme.

Să zicem, Ion Iliescu în raport cu Vadim Tudor. Doar că Fatah stă prost în toate sondajele, care dau câștigător candidatul Hamas. Abbas însuși e extrem de nepopular, iar în interiorul Fatah oricum e o luptă pentru putere.

Alegerile prezintă o mulțime de alte probleme; palestinienii rezidenți în Ierusalimul de Est ocupat nu pot participa la vot, deoarece Israelul nu îi va lăsa, iar moștenirea luptei din 2007 dintre Fatah și Hamas, care a dus la dominația Fatah asupra Cisiordaniei și Hamas în controlul Gazei, complică, de asemenea, lucrurile, mai spune al-Jazeera.

Ca bâlciul să fie complet, există o figură Fatah care ar putea câștiga președinția, dar există și un mic impediment: Marwan Barghouti ispășește cinci condamnări pe viață într-o închisoare israeliană după ce a fost condamnat în 2004 pentru „terorism”.

Barghouti a rămas popular în ciuda faptului că se află în spatele gratiilor, dar este exclusă eliberarea sa, chiar dacă evreii ar vrea, pentru că orice favor făcut de Israel unui candidat l-ar distruge în ochii arabilor.

„Există o mare îngrijorare în rîndul serviciilor militare și de securitate israeliene cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla după Abbas”, a declarat David Hacham, fostul consilier pentru afaceri arabe la Ministerul israelian al Apărării, conform al-Jazeera. „Securitatea și instituția militară au dezvoltat mai multe scenarii, dintre care cel mai periculos este apariția unui conflict armat între concurenții la succesiunea lui Abbas, care ar duce la o stare de instabilitate de securitate în teritoriile palestiniene”.

Un candidat Hamas, pe de altă parte, este unul pe care cu siguranță israelienii nu l-ar sprijini. Victoria Hamas în alegerile legislative palestiniene din 2006 a dus la sancțiuni economice din partea Israelului, SUA și a altora, mai punctează presa arabă.

La vizita recentă, Joe Biden a prăvălit morman de promisiuni peste palestinieni, reafirmând angajamentul față de o soluție cu două state pe liniile din 1967, cu schimburi de pământ convenite de comun acord de israelieni și palestinieni etc.

A anunțat asistență umanitară suplimentară în valoare de 15 milioane de dolari pentru cei vulnerabili, în special din Gaza, a promis îmbunătățirea accesului la asistență medicală și tehnologie; introducerea de internet 4G, în ​​Gaza și în Cisiordania; susținerea creșterii economice; furnizarea de servicii critice pentru refugiații palestinieni; reducerea insecurității alimentare; noi contribuții în valoare totală de 316 milioane de dolari pentru sprijinirea poporului palestinian.

Pentru ca americanii deja nervoși că banii lor merg la ucraineni să înghită și hapul ajutoarelor pentru palestinieni trebuie că pentru Casa Albă există motive serioase de îngrijorare privind Orientul Mijlociu.

E de presupus că Abbas vine în Europa, la București și la Paris, poate și în alte țări, de disperare, încercând să obțină ajutor pentru grelele probleme create de succesiunea sa și de situația generată de ascensiunea Iranului în Orientul Mijlociu.

Eforturile lui Biden de a aburi palestinienii or fi de apreciat, dar Abbas va lăsa foarte curând locul altui președinte, care ar putea fi mult mai radical. Și, eventual, mult mai apropiat de Iran, Rusia și China.
SUA pierde teren în Orientul Mijlociu, situația Israelului se complică, Egiptul e pe picior de război cu Etiopia care, prin construirea Marelui Baraj al Renaşterii Etiopiene, amenință resursele de apă ale mai multor țări africane șamd.

De parcă nu ne ajungea Ucraina, dinspre Orientul Mijlociu vin vești tot mai înspăimîntătoare. 

articolul original.

Joe Biden a plecat cu mâna goală din Arabia Saudită

17 July 2022 at 12:42

Arabia Saudită este de acord să își mărească capacitatea de producție petrolieră cu un milion de barili pe zi, în ciuda faptului că acest lucru nu va însemna neapărat o producție reală mai mare de petrol.

Anunțul a fost făcut sâmbătă, 16 iulie, de prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, după întrevederea sa cu președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

În timpul vizitei sale, Biden a încercat să obțină un angajament din partea Riadului și a membrilor OPEC de a crește producția de petrol, în condițiile în care invadarea Ucrainei de către Rusia a perturbat aprovizionarea, a crescut prețurile și a dus la îngrijorări la nivel mondial cu privire la o nouă criză energetică.

Președintele american Joe Biden, alături de prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman

Prințul a precizat că Arabia Saudită va crește capacitatea de producție de la 12 milioane de barili pe zi, în prezent, la 13 milioane de barili pe zi până în anul 2027 și a menționat, totodată, că după această perioadă, regatul nu va avea capacitatea de a mai crește producția.

Vizita lui Joe Biden în Arabia Saudită a atras critici din partea Institutului American al Petrolului și a Consiliului American de Explorare și Producție. Potrivit celor două organizații, soluțiile privind criza energetică se găsesc acasă, nu peste Ocean.

„Dacă administrația se gândește serios la creșterea ofertei, ar trebui să se întâlnească cu producătorii de aici, în loc să se uite la Guvernele de peste mări.”, a spus purtătorul de cuvânt al Institutului American al Petrolului, Christina Noel.

„Credem că Texas este mult mai aproape decât Arabia Saudită. […] Președintele Biden nu trebuie să călătorească până la jumătatea lumii în căutarea soluțiilor pentru această criză energetică, atunci când ele se află chiar aici acasă.”, a declarat Anne Bradbury, directorul executiv al Consiliului American de Explorare și Producție.

Casa Albă spune că producția internă de petrol a crescut, iar companiile petroliere americane au o capacitate de producție suficient de mare.

„Sub Președintele Biden, producția de petrol din SUA a crescut și va atinge în curând un nivel record. De fapt, Statele Unite au produs mai mult petrol în timpul primului an de mandat al Președintelui Biden decât în primii doi ani ai administrației anterioare.”, a transmis purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Abdullah Hasan.

Potrivit Reuters, Joe Biden a plecat „cu mâna goală” din Arabia Saudită. Totuși, Președintele S.U.A. speră că grupul OPEC+ va decide la reuniunea sa din 3 august o sporire a producţiei de petrol care să ajute țara să-şi tempereze creşterea inflaţiei.

Insula Tiran, cedată Arabiei Saudite după 40 de ani

După ore petrecute alături de regele Arabiei Saudite și de prințul moștenitor, Joe Biden a anunțat, de asemenea, retragerea trupelor de observatori care au securizat insula Tiran din Marea Roșie timp de peste patruzeci de ani.

Mișcarea permite transferul acesteia din Egipt către Arabia Saudită, printr-un acord intermediat de S.U.A., care include pașii Riadului în vederea normalizării legăturilor cu Israel.

„Am încheiat un acord istoric pentru a transforma un punct de aprindere din inima Orientului Mijlociu într-o zonă de pace. Forțele internaționale de menținere a păcii, inclusiv trupele americane, vor părăsi insula Tiran din Marea Roșie, unde se află de peste 40 de ani de la Acordurile de la Camp David. […]

Această insulă va fi deschisă turismului și dezvoltării economice, păstrând în același timp toate aranjamentele de securitate necesare și libertatea actuală de navigație a tuturor părților, inclusiv a Israelului”, a declarat Președintele S.U.A. .

Anterior, Arabia Saudită a anunțat că va deschide spațiul aerian tuturor transportatorilor civili, inclusiv cei din Israel.

Întâlnire controversată

Hatice Cengiz, logodnica jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, care ar fi fost ucis la ordinul prințului Mohammed bin Salman, a descris decizia lui Joe Biden de a vizita Arabia Saudită drept „sfâșietoare”, acuzându-l pe Președintele S.U.A. că a dat înapoi de la angajamentul său de a acorda prioritate drepturilor omului.

Într-un interviu acordat la Istanbul pentru Associated Press, cu o zi înainte de întâlnirea lui Biden cu prințul moștenitor, Cengiz și-a exprimat dorința ca președintele american să caute mai multe răspunsuri de la autoritățile saudite cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu rămășițele lui Khashoggi.

Mohammed bin Salman neagă orice implicare în asasinarea lui Khashoggi, dar potrivit unui raport al serviciilor secrete americane, pe care Biden l-a desecretizat după ce a venit în funcție, asasinarea lui Khashoggi nu putea avea loc fără știrea prințului Mohammed.

La momentul uciderii sale, Khashoggi era rezident al S.U.A. și redactor colaborator pentru The Washington Post. Anterior, a ocupat mai multe funcții în Guvernul saudit și s-a transformat într-un critic al regimului într-un moment în care prințul moștenitor era salutat în capitalele occidentale pentru reformele sale sociale.

Actualul Președinte al S.U.A. a afirmat în timpul campaniei sale electorale că jurnalistul Khashoggi a fost ucis la ordinul prințului Mohammed.

„Există foarte puțină valoare socială în actualul Guvern din Arabia Saudită.”, declara Biden.

După ce Joe Biden l-a salutat cu pumnul pe Mohammed bin Salman, logodnica jurnalistului asasinat a spus că liderul S.U.A. i-a permis prințului moștenitor să facă și mai multe victime. Hatice Cengiz i-a scris lui Biden sub forma unui tweet imaginar venit din partea lui Jamal Khashoggi.

„Acesta este modul în care îi trageţi la răspundere pe cei responsabili de moartea mea? Sângele următoarei victime a lui MBS (supranumele lui Mohammad bin Salman) este pe mâinile voastre.”, a scris Cengiz pe contul său de Twitter.

„Salutul cu pumnul a fost mai rău decât o strângere de mână – a fost rușinos. […] A proiectat un nivel de intimitate și confort care îi oferă lui MBS răscumpărarea nejustificată pe care o caută.”, a declarat Fred Ryan, CEO-ul The Washington Post.

Întrebat de jurnaliști, în timpul întâlnirii oficiale, dacă Arabia Saudită mai este un „stat paria”, așa cum îl descria odinioară, singurul răspuns oferit de Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a fost „thank you.” („mulțumesc.”).

articolul original.

Prima mumie însărcinată descoperită vreodată suferea de o boală rară. Cercetătorii i-au aflat cauza morții

16 July 2022 at 16:00
image

Oamenii de știință au încercat din răsputeri să afle cauza morții unei mumii egiptene veche de 2.000 de ani, care s-a dovedit a fi prima mumie însărcinată descoperită vreodată.

După ce au studiat îndeaproape craniul, savanții suspectează că această femeie antică a fost răpusă cel mai probabil de cancer, o descoperire care i-a uimit pe medicii oncologi și pe egiptologi.

În secolele XIX și XX, se credea că această mumie aparținea unui preot. Cu toate acestea, cercetările inovatoare efectuate de Warsaw Mummy Project au dezvăluit că era, de fapt, o femeie. Mai multe surprize au avut loc atunci când cercetătorii au descoperit că este primul exemplu cunoscut de .

Prima mumie însărcinată descoperită vreodată suferea de cancer

La începutul acestui an, cercetătorii de la Warsaw Mummy Project au fost luați prin surprindere atunci când scanările cu computerul tomograf au dezvăluit dovezi care confirmau faptul că un fetus se afla la interiorul pelvisului. În mod remarcabil, studiul a arătat că fetusul fusese, în esență, „murat” în mediul extrem de acid și scăzut în oxigen, astfel că a fost păstrat într-o stare excepțională.

Cercetătorii din cadrul proiectului au explicat pentru IFL Science că au fost întrebați de multe ori cum a murit tânăra, astfel că au decis să afle. Scanările ulterioare au dezvăluit semnături care sugerează că femeia suferea de cancer.

Urmele de pe craniu prezintă semne pe care medicii moderni le observă la pacienții nazofaringian, un tip rar de cancer.

„Schimbările din oasele craniofaciale corespund cu cancerul nazofaringian în cazul pacienților moderni”, au explicat Wojciech Ejsmond și Marzena Ozarek-Szilke, directori ai Warsaw Mummy Project.

Nimic nu le-a putut feri de cancer și de moarte

Pentru a verifica diagnosticul de cancer, cercetătorii vor trebui să analizeze țesuturile mumiei, iar identificarea cancerului în țesuturi ar putea duce la alte posibilități interesante.

Echipa de la Warsaw Mummy Project a transmis că medicii oncologi ar putea stabili „semnătura moleculară” a cancerului de la mumie și apoi ar putea să o compare cu tipurile actuale de cancer. Asta ar putea oferi detalii valoroase despre evoluția cancerului.

O mulțime au fost descoperite cu posibile semne de cancer până acum. În 2017, oamenii de știință au descoperit cel mai vechi caz cunoscut de cancer la sân și melanom multiplu la două mumii egiptene. Cele două cadavre, care datau din 2.000 și 1.800 î.Hr., au fost îngropate la necropola Qubbet el-Hawa din Assuan și au aparținut cel mai probabil elitei, din cadrul familiilor egiptene conducătoare ale Elefantinei.

Așadar, în ciuda tuturor bogățiilor, nimic nu le-a putut feri de cancer și de moarte.

articolul original.

Doi libanezi au fost prinşi pe Otopeni cu 80 de artefacte arheologice

15 July 2022 at 09:24
image

Doi libanezi au încercat să introducă în România 80 de artefacte arheologice.

Ei au fost depistaţi, în aprilie, de poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul Henri Coandă - Otopeni, la sosirea în ţară cu o cursă din Cairo.

Cei doi aveau în bagaje monede, statui şi bijuterii din epoca romană, transmite Poliţia de Frontieră.

Toate au fost trimise specialiştilor de la Muzeul Naţional de Istorie şi aceştia au comunicat rezultatul preliminar al expertizei: o mare parte din piese sunt autentice şi au ca ţară de provenienţă Egipt, monedele datând din perioada romană, fiind emisiuni ale monetăriei din Alexandria.

Din punct de vedere arheologic, specialiştii apreciază că lotul acoperă o perioadă foarte largă, de la Regatul Vechi la perioada romană şi necesită, în continuare, expertize specializate şi analize specifice.

Cei doi libanezi sunt cercetaţi de procurorii din Buftea pentru introducerea pe teritoriul statului român de bunuri culturale care fac parte din patrimoniul unui stat străin şi care au fost exportate ilegal.

articolul original.

Doi cetăţeni libanezi, depistaţi pe Aeroportul Otopeni cu 80 de artefacte arheologice

15 July 2022 at 06:09
image

Doi bărbați, cetăţeni libanezi, care au încercat să introducă în ţară 80 de piese care fac parte din categoria artefactelor arheologice, au fost depistați de poliţişti de frontieră  din cadrul Aeroportului Henri Coandă – Otopeni.

În fapt, în data de 20.04.2022, la P.P.F. – Aeroport Henri Coandă, s-au prezentat pentru a intra în ţară, călătorind din direcția Egipt, Cairo, doi bărbați, cetăţeni libanezi.

Cu ocazia efectuării formalităţilor de frontieră, în urma unei analize de risc, poliţiştii de frontieră, împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni, au procedat la efectuarea unui control amănunțit asupra bagajelor celor în cauză.

Cu această ocazie au fost descoperite 80 de piese susceptibile de a face parte din categoria artefactelor arheologice.

Obiectele – monede, statui, bijuterii  din epoca romană – au fost trimise  specialiştilor din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României, iar recent aceştia  au comunicat rezultatul preliminar al expertizei, conform căruia o mare parte din piesele expertizate sunt autentice şi au ca ţară de provenienţă Egipt, monedele datând din perioada romană, fiind emisiuni ale monetăriei din Alexandria. Din punct de vedere arheologic, specialiştii apreciază în urma analizei preliminare, faptul că lotul acoperă o perioadă foarte largă, de la Regatul Vechi la perioada romană şi necesită, în continuare, expertize specializate şi analize specifice.

În cauză, se efectuează cercetări, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducerea pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv, şi care au fost exportate ilegal.

articolul original.

FOTO | 80 de monede, statui și bijuterii, vechi de mii de ani, descoperite în bagajul a doi bărbați care au ajuns în Aeroportul Otopeni / De unde provin artefactele arheologice

15 July 2022 at 08:21

Doi libanezi au încercat să introducă în ţară 80 de piese care fac parte din categoria artefactelor arheologice. Ei au fost prinși de poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul „Henri Coandă” – Otopeni, după ce au coborât dintr-un avion ce venea din Cairo.

„În cauză, se efectuează cercetări, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducerea pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv, şi care au fost exportate ilegal”, a transmis Poliția de Frontieră.

Pe 20 aprilie, pe Aeroport Henri Coandă, s-au prezentat pentru a intra în ţară, călătorind din direcția Egipt, Cairo, doi bărbați, cetăţeni libanezi.

Cu ocazia efectuării formalităţilor de frontieră, în urma unei analize de risc, poliţiştii de frontieră, împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni, au făcut un control amănunțit asupra bagajelor celor doi.

FOTO | 80 de monede, statui și bijuterii, vechi de mii de ani, descoperite în bagajul a doi bărbați care au ajuns în Aeroportul Otopeni / De unde provin artefactele arheologice / Sursa foto: Poliția de Frontieră
FOTO | 80 de monede, statui și bijuterii, vechi de mii de ani, descoperite în bagajul a doi bărbați care au ajuns în Aeroportul Otopeni / De unde provin artefactele arheologice / Sursa foto: Poliția de Frontieră

80 de monede, statui și bijuterii din epoca romană

Cu această ocazie au fost descoperite 80 de piese susceptibile de a face parte din categoria artefactelor arheologice.

„Obiectele – monede, statui, bijuterii din epoca romană – au fost trimise specialiştilor din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României, iar recent aceştia au comunicat rezultatul preliminar al expertizei, conform căruia o mare parte din piesele expertizate sunt autentice şi au ca ţară de provenienţă Egipt, monedele datând din perioada romană, fiind emisiuni ale monetăriei din Alexandria. Din punct de vedere arheologic, specialiştii apreciază în urma analizei preliminare, faptul că lotul acoperă o perioadă foarte largă, de la Regatul Vechi la perioada romană şi necesită, în continuare, expertize specializate şi analize specifice”, conform Poliției de Frontieră.

În cauză, se efectuează cercetări, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducerea pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv, şi care au fost exportate ilegal, menționează sursa citată.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

De ce stilul egiptean antic face ca toate operele de artă să pară plate?

13 July 2022 at 16:00
image

În 1986, trupa „The Bangles” a cântat despre „toate picturile vechi de pe morminte” unde figurile pe care le înfățișează „merg ca un egiptean”, din Egiptul Antic.

Deși nu era nici istoric de artă, și nici egiptolog, compozitorul Liam Sternberg se referea la una dintre cele mai izbitoare trăsături ale artei vizuale egiptene antice – reprezentarea oamenilor, animalelor și obiectelor pe un plan plat, bidimensional. De ce au făcut acest lucru egiptenii antici? Și este Egiptul antic singura cultură care a creat artă în acest stil?

Desenarea oricărui obiect în trei dimensiuni necesită un punct de vedere specific pentru a crea iluzia de perspectivă pe o suprafață plană. Desenarea unui obiect în două dimensiuni – înălțime și lățime – necesită ca artistul să înfățișeze doar o suprafață a acelui obiect. Și evidențierea unei singure suprafețe, pare că are avantajele sale, indică Live Science.

„În reprezentarea de pictură, conturul conține cele mai multe informații”, a declarat John Baines, profesor emerit de egiptologie la Universitatea Oxford din Marea Britanie. „Este mai ușor să înțelegi ceva dacă este definit printr-un contur.”

Stilul specific al egiptenilor

Atunci când desenați pe o suprafață plană, conturul devine cea mai importantă caracteristică, chiar dacă multe desene și includ detalii din mai multe laturi ale obiectului. „Există, de asemenea, un mare accent pe claritate și comprehensibilitate”, a spus Baines.

În multe tradiții artistice, „mărimea este egală cu importanța”, potrivit lui Baines. În arta de perete, proprietarii regalității și mormintelor sunt adesea reprezentați mult mai mari decât obiectele din jurul lor. Dacă un artist ar folosi o perspectivă tridimensională pentru a reda proporțiile umane într-o scenă realistă cu un prim plan și un fundal, ar fi împotriva acestui principiu.

Celălalt motiv pentru a descrie multe obiecte pe un plan plat, bidimensional, este că ajută la crearea unei narațiuni vizuale. „Nu trebuie decât să ne gândim la o bandă desenată ca o paralelă”, a spus Baines. Există principii larg acceptate care organizează modul în care a fost creată și interpretată arta vizuală egipteană antică. „La origine, scrisul era în coloane verticale, iar imaginile erau orizontale”, a spus Baines. „ oferă informații care nu sunt atât de ușor de pus într-o imagine”. Mai des, aceste scene nu reprezintă evenimente reale „ci o reprezentare generalizată și idealizată a vieții”.

Sensuri ascunse

Cu toate acestea, nu toată reprezentarea era pur bidimensională. „Majoritatea artei picturale a fost plasată într-un cadru arhitectural”, spune Baines. Unele compoziții de pe pereții mormintelor includ modelarea în relief, cunoscută și sub numele de basorelief, în care o sculptură în mare parte plată este sculptată într-un perete sau montată pe un perete.

În mormântul lui Akhethotep, un oficial regal care a trăit în timpul Dinastiei a V-a în jurul anului 2400 î.Hr., putem vedea doi cărturari  ale căror corpuri sunt sculptate pe suprafața plată a zidului. „Relieful modelează și suprafața corpului, așa că nu poți spune că este un contur plat”, deoarece „au textura și detalii de suprafață în plus față de contururile lor”, mai explică Baines.

În multe exemple care datează încă din 2700 î.Hr., în perioada dinastică timpurie, artiștii pictau deasupra unui relief pentru a adăuga și mai multe detalii.

Arta vizuală egipteană și formatul plat

Arta vizuală egipteană a folosit „abordări umane mai mult sau mai puțin universale ale reprezentării pe o suprafață plană”, a spus Baines.

„ a influențat arta din Orientul Apropiat antic”, cum ar fi arta antică siriană sau levantină și mesopotamiană, a spus Baines. Aceleași convenții pot fi văzute în multe alte tradiții antice ale artei. Arta Maya folosește, de asemenea, scene picturale și scripturi hieroglifice.

Deși arta clasică grecească și romană este o excepție, există chiar și exemple de convenții artistice similare pentru desenul și pictura bidimensională din Europa medievală.  „Este un sistem care funcționează foarte bine și, prin urmare, nu este nevoie să-l schimbați”, explică Baines.

articolul original.

Turistele din România și Austria au fost ucise în Egipt de același rechin. De ce au fost atacate ?

12 July 2022 at 16:10
By: M.Ex.

Sezonul de reproducere stă la baza recentelor atacuri ale rechinilor în Marea Roşie, în urma cărora şi-au pierdut viaţa două turiste – o româncă şi o austriacă – în staţiunea Sahl Hashish, din Egipt, în condiţiile în care rechinii se aflau în căutare de hrană şi înotau în ape puţin adânci, a concluzionat o comisie de anchetă egipteană, informează marţi EFE, potrivit Agerpres.
Potrivit unui raport de opt pagini difuzat de comisia de specialişti de la protectoratul Mării Roşii şi de la Asociaţia de Conservare şi Protecţie a Mediului din Hurghada, „un singur exemplar de rechin tigru” s-a aflat în spatele celor două atacuri fatale din 1 iulie, „date fiind urmele de muşcătură de pe corpurile victimelor, care făceau snorkeling”, a informat cotidianul oficial egiptean Al Ahram.
Comisia a atribuit atacurile „prezenţei rechinului în ape puţin adânci, dat fiind că este sezonul de reproducere şi de depunere a ouălor, care începe de la jumătatea lunii aprilie şi se încheie la sfârşitul lunii iulie” şi a adăugat că „motivul din spatele atacului a fost cel mai probabil hrana”.

Turista din România a fost prima atacată de rechin

Potrivit textului redactat de experţi egipteni, turista din România a fost atacată prima, în staţiunea Sahl Hashish, din Hurghada, cu toate că întâia victimă descoperită a fost turista austriacă. Ulterior, guvernatorul Mării Roşii, Amr Hanafy, a interzis toate activităţile nautice în perimetrul atacurilor, fără a preciza când anume vor putea fi reluate acestea.
În raportul său, comisia a enumerat o serie de motive pentru atacurile rechinilor în Marea Roşie: pescuitul excesiv în Marea Roşie, folosirea excesivă a locurilor pentru scufundări şi snorkeling, oameni care dau de mâncare peştilor, animale care caută noi locuri pentru a se hrăni, ajungând în zonele de ţărm şi în locuri cu apă puţin adâncă.
Comisia a prezentat şi o listă de recomandări care ar urma să fie puse în aplicare pe termen scurt şi lung. Pe termen scurt, comitetul a recomandat monitorizarea zonei unde au avut loc atacurile, stoparea imediată a pescuitului recreativ şi desfăşurarea activităţilor de snorkeling doar sub supravegherea unor ghizi atestaţi. Pe termen lung, comisia a recomandat introducerea unui program exhaustiv de gestionare a zonelor de scufundări şi snorkeling pentru a-i proteja pe scufundători şi viaţa marină. Comisia a mai recomandat reglementarea pescuitului în Marea Roşie, între care suspendarea pescuitului comercial şi recreativ de la jumătatea lunii aprilie şi până la sfârşitul lunii iulie.
În ultimii ani, atacurile rechinilor au fost relativ rare în regiunea de coastă a Mării Roşii, scrie Al Ahram. În 2020, un băiat din Ucraina şi-a pierdut o mână, iar un ghid egiptean a rămas fără un picior în urma unui atac de acest tip. În 2018, un rechin a ucis un turist ceh în apropierea unei plaje de la Marea Roşie. Un turist german şi-a pierdut viaţa în 2015, într-un atac similar. În 2010, mai multe atacuri ale rechinilor s-au soldat cu moartea unui turist european şi cu mutilarea altor câţiva în largul staţiunii Sharm El-Sheikh din Peninsula Sinai.
Zona în care s-a produs atacul este un loc predilect pentru scafandrii din întreaga lume datorită apelor sale calde şi transparente, pline de viaţă acvatică.
Turismul joacă un rol major în economia Egiptului, iar Marea Roşie este un punct de atracţie pentru mii de turişti, în marea lor majoritate provenind din Rusia şi din ţări est-europene.

articolul original.

Raport oficial: Roxana Donisan a fost atacată de același rechin tigru ca și turista austriacă și a fost prima victimă

12 July 2022 at 12:36

Atacurile recente ale rechinilor în Marea Roşie, care s-au soldat cu moartea a două turiste, suceveanca Roxana Donisan și o austriacă, au avut ca motiv principal faptul că peştii marini răpitori se aflau în sezonul de reproducere şi căutau mâncare în apele mai puţin adânci, a stabilit o comisie de anchetă, informează EFE.

Potrivit unui raport de opt pagini difuzat de comisia de specialişti de la protectoratul Mării Roşii şi de la Asociaţia de Conservare şi Protecţie a Mediului din Hurghada, “un singur exemplar de rechin tigru” s-a aflat în spatele celor două atacuri fatale din 1 iulie, “date fiind urmele de muşcătură de pe corpurile victimelor, care făceau snorkeling”, a informat cotidianul oficial egiptean Al Ahram, scrie Agerpres.

Comisia a atribuit atacurile “prezenţei rechinului în ape puţin adânci, dat fiind că este sezonul de reproducere şi de depunere a ouălor, care începe de la jumătatea lunii aprilie şi se încheie la sfârşitul lunii iulie” şi a adăugat că “motivul din spatele atacului a fost cel mai probabil hrana”.

Potrivit textului redactat de experţi egipteni, turista din Suceava a fost atacată prima, în staţiunea Sahl Hashish, din Hurghada, cu toate că întâia victimă descoperită a fost turista austriacă. Ulterior, guvernatorul Mării Roşii, Amr Hanafy, a interzis toate activităţile nautice în perimetrul atacurilor, fără a preciza când anume vor putea fi reluate acestea.

În raportul său, comisia a enumerat o serie de motive pentru atacurile rechinilor în Marea Roşie: pescuitul excesiv în Marea Roşie, folosirea excesivă a locurilor pentru scufundări şi snorkeling, oameni care dau de mâncare peştilor, animale care caută noi locuri pentru a se hrăni, ajungând în zonele de ţărm şi în locuri cu apă puţin adâncă.

Pe termen scurt, comitetul a recomandat monitorizarea zonei unde au avut loc atacurile, stoparea imediată a pescuitului recreativ şi desfăşurarea activităţilor de snorkeling doar sub supravegherea unor ghizi atestaţi.

Pe termen lung, comisia a recomandat introducerea unui program exhaustiv de gestionare a zonelor de scufundări şi snorkeling pentru a-i proteja pe scufundători şi viaţa marină.

Comisia a mai recomandat reglementarea pescuitului în Marea Roşie, între care suspendarea pescuitului comercial şi recreativ de la jumătatea lunii aprilie şi până la sfârşitul lunii iulie.

În ultimii ani, atacurile rechinilor au fost relativ rare în regiunea de coastă a Mării Roşii, scrie Al Ahram. În 2020, un băiat din Ucraina şi-a pierdut o mână, iar un ghid egiptean a rămas fără un picior în urma unui atac de acest tip.

În 2018, un rechin a ucis un turist ceh în apropierea unei plaje de la Marea Roşie. Un turist german şi-a pierdut viaţa în 2015, într-un atac similar. În 2010, mai multe atacuri ale rechinilor s-au soldat cu moartea unui turist european şi cu mutilarea altor câţiva în largul staţiunii Sharm El-Sheikh din Peninsula Sinai.

Zona în care s-a produs atacul este un loc predilect pentru scafandrii din întreaga lume datorită apelor sale calde şi transparente, pline de viaţă acvatică.

Turismul joacă un rol major în economia Egiptului, iar Marea Roşie este un punct de atracţie pentru mii de turişti, în marea lor majoritate provenind din Rusia şi din ţări est-europene. (AGERPRES)

articolul original.
❌