ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Arheologii au descoperit cel mai vechi mormânt egiptean, orientat spre solstițiul de iarnă

28 November 2022 at 17:00
image

O echipă de arheologi de la Universitatea din Malaga (UMA) și de la Universitatea din Jaen (UJA), a dezvăluit cel mai vechi mormânt din Egiptul Antic orientat spre solstițiul de iarnă.

Mormântul (denumit nr. 33) este situat în necropola din Qubbet el-Hawa, un sit care se afl[ pe malul vestic al Nilului, vizavi de orașul Aswan.

În trecut, Qubbet el-Hawa a fost un loc extrem de important. El a servit drept loc de odihnă pentru nobili și preoți din regatele vechi și mijlocii ale Egiptului antic.

Arheologii care era orientat spre răsăritul soarelui la solstițiul de iarnă, scăldând interiorul în lumină. Acesta era destinat să adăpostească statuia unui guvernator din orașul Elefantina.

Ce adăpostea, de fapt, mormântul scos la lumină?

pentru prima dată între anii 2008 și 2018 și se crede că este locul de înmormântare al guvernatorului Heqaib-ankh, care a trăit în timpul dinastiei a XII-a, în jurul anului 1830 î.Hr.

Studiile realizate de UMA cu ajutorul Dialux Evo, un software care poate reproduce poziția soarelui în raport cu orizontul în antichitate, sugerează că egiptenii erau capabili să calculeze poziția stelei Pământului și orientarea razelor sale pentru a-și proiecta monumentele, scrie HeritageDaily.

Mormântul a fost excavat pentru prima dată între 2008 și 2018

Potrivit unui articol publicat în revista științifică Mediterranean Archaeology and Archaeometry, calcularea orientării capelei funerare și a locației statuii guvernatorului se făcea cu ajutorul unui stâlp de un metru lungime de două cuburi, un pătrat și niște veșminte.

ntregul ciclu solar, legat de ideea de renaștere. În timp ce solstițiul de iarnă însemna începutul victoriei luminii solare asupra întunericului, solstițiul de vară coincidea, în general, cu începutul inundațiilor anuale ale Nilului, prin urmare ambele evenimente aveau un simbolism important legat de învierea guvernatorului decedat”, a explicat un cercetător de la Universitatea din Malaga.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Mumificarea la egiptenii antici nu a fost niciodată menită să păstreze corpurile, dezvăluie o nouă expoziție

27 November 2022 at 13:00
image

Pentru mult timp, cercetătorii au crezut că egiptenii antici foloseau mumificarea ca mod de păstrare a corpurilor după moarte. Totuși, o expoziție de la Muzeul Universității Manchester din Anglia dezvăluie că nu a fost niciodată așa. În schimb, tehnica de înmormântare elaborată era, de fapt, o modalitate de a ghida decedatul spre divinitate.

Cercetătorii de la Muzeul Universității Manchester din Anglia evidențiază această concepție greșită comună ca parte a pregătirilor pentru o expoziție numită „Mumiile de aur din Egipt”, care va fi deschisă la începutul anului 2023.

Această nouă înțelegere a mumificării la egipteni contrazice în esență o mare parte din ceea ce li se predă studenților despre mumii, potrivit Live Science.

Cum s-a născut ideea că mumificarea egipteană ar putea păstra corpurile umane după moarte?

Deci, cum anume a înflorit această concepție greșită atât de mult timp? Campbell Price, curator al muzeului pentru Egipt și Sudan, a spus că ideea occidentală a început odată cu cercetătorii victorieni care au stabilit în mod greșit că egiptenii antici își păstrau morții într-un mod similar cu cel în care ar fi conservat peștele. Raționamentul lor? Ambele procese conțineau un ingredient similar, anume sarea.

„Ideea era că păstrezi peștele pentru a-l mânca la un moment dat. Deci, victorienii au presupus că ceea ce se făcea cu corpul uman era același lucru ca și tratamentul pentru pește”, a spus Price.

Cu toate acestea, substanța sărată folosită diferă de sarea folosită pentru păstrarea peștilor. Cunoscut ca natron, acest mineral (un amestec de carbonat de sodiu, bicarbonat de sodiu, clorură de sodiu și sulfat de sodiu) era abundent în jurul lacurilor din apropierea Nilului și servea drept ingredient cheie în mumificare.

„Știm, de asemenea, că natronul era folosit în ritualurile din temple [și aplicat pe] statuile zeilor. A fost folosit pentru curățare. Uitați-vă la tămâie și smirnă – apar în povestea creștină a lui Iisus și au fost cadouri de la cei trei magi. În istoria egipteană antică, am descoperit că erau, de asemenea, cadouri adecvate pentru un zeu”, a declarat Price.

La fel ca egiptenii, egiptologii victorieni credeau, de asemenea, că cei decedați vor avea nevoie de trupurile lor în viața de apoi, ceea ce a adăugat și mai multă credibilitate înțelegerii greșite a .

O expoziție a intențiilor inițiale de mumificare

„Nu a ajutat faptul că a existat o obsesie biomedicală care s-a născut din ideile victoriene despre faptul că ai nevoie de corpul tău complet în viața de apoi. Acest lucru includea îndepărtarea organelor interne. Cred că asta are, de fapt, un înțeles ceva mai profund… și este vorba practic de transformarea corpului într-o statuie divină, deoarece persoana moartă a fost transformată”, a spus Price.

Arheologii găsesc adesea mumii așezate care arată chipul defunctului.

În cadrul expoziției, muzeul va expune o serie de măști funerare, portrete și sarcofage asociate cu înmormântările egiptene antice, oferind o dovadă suplimentară a intențiilor inițiale de mumificare.

articolul original.

Noi descoperiri la templul lui Demeter din Creta. Ce artefacte au scos la lumină arheologii?

23 November 2022 at 17:00
image

Arheologii au scos la iveală noi descoperiri la Templul lui Demeter, situat în orașul port antic Phalasarna, în vestul îndepărtat al Cretei.

Phalasarna a fost menționată pentru prima dată în textele antice de către istorici și geografi: Scylax, Strabon, Polybius, Liviu și Pliniu. Orașul-stat a prosperat prin afacerile sale maritime, fapt dovedit de rămășițele unor clădiri mari, monumentale și opere de artă.

Tratatul cu Polyrrhenia dovedește că, în secolul al III-lea î.Hr., locuitorii erau implicați în piraterie, o practică obișnuită a orașelor-state cretane, scrie HeritageDaily. În 69-67 î.Hr. Republica Romană a luat cu asalt orașul, a blocat portul cu zidărie masivă și a distrus întregul oraș.

Locația orașului a fost apoi uitată, iar Phalasarna apare în documentele venețiene doar ca un oraș pierdut. Situl a fost redescoperit în secolul al XIX-lea de către exploratorii britanici Robert Pashley și căpitanul T. A. B. Spratt. a fost construit pe acropola orașului, situat pe un deal stâncos în locul unei peșteri naturale.

De ce a fost uitată locația orașului?

Templul a funcționat ca un spațiu sacru în aer liber pentru venerarea lui Demeter, zeița olimpică a recoltei și a agriculturii, care prezida culturile, cerealele, hrana, fertilitatea pământului și puterea apei ca sursă de viață.

În tradiția greacă, Demeter este al doilea copil al titanilor Rhea și Cronos și sora lui Hestia, Hera, Hades, Poseidon și Zeus.

considerată ca fiind aceeași figură cu zeița anatoliană Cybele și a fost identificată cu zeița romană Ceres.

Structura arhitecturală a templului este în stil doric și a fost reconstruită cu pietre pentru o a doua utilizare la sfârșitul secolului al IV-lea până la începutul secolului al III-lea î.Hr. pe locul unui loc sacru anterior.

Templul a funcționat ca un spațiu sacru pentru venerarea lui Demeter

O scară monumentală ducea la două clădiri cu o singură cameră, clădirea estică fiind structura principală a templului, iar cea vestică având o funcție auxiliară.

Un studiu geofizic efectuat de arheologii de la Universitatea Mediteraneană din Creta a scos la iveală rămășițe arhitecturale îngropate care indică o structură semicirculară.

Săpăturile au descoperit obiecte arhaice , inclusiv vase de înaltă calitate, dintre care unul este inscripționat în dialectul doric și menționează A K E S T O I D A M A T R I (Akestoi dedicată zeiței Demeter).

Echipa a găsit, de asemenea, artefacte care leagă Phalasarna de egiptenii antici și de fenicieni. Printre alte descoperiri se numără figurine, vârfuri de lance, vase și figuri feminine.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Sute de mumii și piramida unei regine necunoscute, dezgropate lângă mormântul lui Tutankhamon

22 November 2022 at 17:00
image

La aniversarea a 100 de ani de la dezgroparea mormântului regelui Tut, arheologii descoperă sute de morminte și mumii îngropate în Giza.

În apropiere de mormântul regelui Tut, arheologii au scos la iveală piramida unei regine egiptene antice nemaiîntâlnite până acum, o ascunzătoare de sicrie, mumii și artefacte și o serie de tuneluri interconectate. În ultimii doi ani, arheologii au lucrat la Saqqara, un sit arheologic din Giza, la aproximativ 32 de kilometri sud de Cairo.

Recent, ei au descoperit , care ar putea aparține unora dintre cei mai apropiați generali și consilieri ai regelui Tut în timpul domniei sale (1333 î.Hr. până la moartea sa în 1323 î.Hr.). Arheologii și-au concentrat atenția și asupra unei piramide din apropiere, care a aparținut lui Teti, primul rege al celei de-a șasea dinastii a Egiptului.

„Teti a fost venerat ca un zeu în perioada Noului Regat, așa că oamenii au vrut să fie îngropați lângă el”, a declarat Zahi Hawass, un egiptolog care lucrează la săpături și care a fost ministrul egiptean al Antichităților.

Arheologii au descoperit un tezaur de sicrie și mumii

„Cu toate acestea, majoritatea înmormântărilor cunoscute anterior în Saqqara erau fie din Vechiul Regat, fie din perioada târzie. Acum am găsit 22 de puțuri interconectate, cu adâncimi cuprinse între 9 și 18 metri, toate cu înmormântări din Regatul Nou.”

Îngropați în aceste puțuri, arheologii au găsit un „sarcofag imens din calcar”, împreună cu „300 de sicrie frumoase din perioada Noului Regat”, a declarat Hawass.

„Înmormântările din Noul Regat nu erau cunoscute ca fiind comune în zonă înainte, așa că acest lucru este cu totul unic pentru acest sit”, a spus Hawass. „Sicriele au fețe individuale, fiecare dintre ele fiind unică, făcând distincția între bărbați și femei, și sunt decorate cu scene din Cartea Morților – un text funerar din Egiptul antic. Fiecare sicriu are, de asemenea, numele celui decedat și adesea îi prezintă pe cei Patru Fii ai lui Horus, care protejau organele celui decedat.”

Dacă descoperirea sicrielor nu a fost suficient de uimitoare, atunci când cercetătorii au ridicat capacele sicrielor au fost surprinși în stare bună, chiar și după atâtea secole.

„Rescriem istoria cu această regină necunoscută”

„Acest lucru arată că mumificarea a atins apogeul în Noul Regat”, a declarat Hawass, potrivit LiveScience. „Unele sicrie au două capace, iar cel mai uimitor sicriu de până acum are o mască a unei femei făcută complet din aur masiv.”

„În interiorul sicrielor și a puțurilor de mormânt se află, de asemenea, diverse artefacte, inclusiv jocuri precum jocul antic Senet, shabtis, figurine mici, statui ale zeului Ptah-Sokar și chiar un topor metalic găsit în mâna unui soldat al armatei.”

În plus, cercetătorii au găsit o piramidă care comemorează o regină a cărei identitate era necunoscută până acum.

„De atunci am descoperit că numele ei era Neith și că ea nu fusese cunoscută până atunci din documentele istorice”, a declarat Hawass. „Este uimitor să rescriem literalmente ceea ce știm din istorie, adăugând în evidențele noastre.”

O selecție de sicrie și antichități găsite la locul săpăturilor va fi expusă la Marele Muzeu Egiptean din Giza, care urmează să se deschidă anul viitor.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Cleopatra, regina egipteană care a sedus doi generali romani

21 November 2022 at 17:00
image

Glorie tatălui, asta semnifică numele Cleopatra, din greacă kleos-glorie și pater-tată. Una dintre figurile cele mai cunoscute ale istoriei universale, intrată în memoria oamenilor ca fiind femeia seducătoare, de o frumusețe răpitoare, cu un caracter ambițios și, mai ales, renumită pentru povestea de dragoste pe care a trăit-o cu generalii Cezar și Marc Antoniu. Care dintre aceste fapte au fost, oare, adevărate? Să o luăm cu începutul, titrând informațiile popularizate de istorici.  

Regină și faraon, devenită Cleopatra a VII-a odată cu moartea tatălui ei Ptolemeu al XII-lea (în anul 51 î.Hr), ultimul conducător al Regatului Ptolemeic din Egipt.

În timp ce s-a născut în Egipt (cu aproximație în anul 70 sau 69 î.Hr), originile familiei sale ar proveni din Macedonia, fiind descendentă a lui Ptolemeu I Soter, general macedonean grec și unul dintre companionii lui Alexandru cel Mare.

Cleopatra nu a fost egipteancă

Ptolemeu a domnit în Egipt, după moartea lui Alexandru, în anul 323 î.Hr., lăsând în urma sa, timp de trei secole, o dinastie de conducători vorbitori de limba greacă.

În ciuda faptului că nu era egipteancă, Cleopatra s-a integrat, îmbrățișând o bună parte din obiceiurile străvechi ale țării sale, fiind primul descendent pe linia lui Ptolemeu care a învățat limba egipteană.

A fost rezultatul unui incest

La fel ca multe roialități, reprezentanții dinastiei Ptolemeice practicau adesea căsătoriile între membrii familiei în scopul păstrării și perpetuării „sângelui regal pur” și evitării amestecului cu alte familii „poluate”.

Astfel, mai multe generații de strămoși ai Cleopatrei s-au căsătorit cu verii, frații, surorile lor, ceea ce face plauzibil faptul că și părinții ei au fost frați. De asemenea, în conformitate cu acest obicei incestuos, Cleopatra s-a căsătorit, la rândul ei, cu doi dintre frați, Ptolemeu al XIII-lea și Ptolemeu cel Tânăr.

Frumoasă, dar mai mult inteligentă

Biografii și istoricii romani i-au creat Cleopatrei un portret nu tocmai favorabil, denigrând-o și descriind-o ca fiind o ispită desfrânată care și-a folosit sex-appeal-ul ca armă politică, dar este posibil ca regina Egiptului să fi fost mai renumită și apreciată datorită capacităților sale intelectuale, decât datorită aspectului fizic. Vorbea multe limbi străine, studiase matematica, filozofia, oratoria și astronomia. De altfel, există dovezi care atestă faptul că frumusețea Cleopatrei nu era atât de izbitoare așa cum se credea.

Monedele care aveau chipul Cleopatrei imprimat pe ele o înfățișează mai degrabă cu trăsături bărbătești, având un nas mare, buze subțiri, bărbie ascuțită, deși unii istorici cred că ea s-a portretizat în mod intenționat ca fiind masculină, pentru a-și crea o imagine de femeie puternică. La rândul său, scriitorul antic grec Plutarh a susținut că frumusețea Cleopatrei „nu era cu totul desăvâriștă”, iar ceea ce o făcea irezistibilă și dorită erau vocea ei melifluă și farmecul personalității.

Implicată în moartea fraților ei

Dorința de putere și comploturile criminale în familia Ptolemeilor erau la fel de obișnuite precum căsătoriile între rude, obiceiuri care se aplicau și în cazul Cleopatrei și a fraților și surorilor ei. Primul ei soț, și frate în același timp, Ptolemeu al XIII-lea, a înlăturat-o de la domnie după încercările acesteia de a domina și conduce singură tronul, ceea ce a dus la izbucnirea unui război civil între cei doi și numai alianța cu generalul Iulius Gaius Cezar, care se afla atunci în Egipt bucurându-se de victoria în războiul cu Pompei, i-au restabilit poziția Cleopatrei. Folosindu-și armele seducției, Cleopatra a reușit astfel să aibă parte de susținerea lui Cezar, câștigând tronul și recăsătorindu-se, de data aceasta cu fratele ei mai mic, Ptolemeu al XIV-lea. Istoricii vorbesc despre posibilitatea ca agila Cleopatra să-l fi asasinat pe Ptolemeu cel Tânăr, pentru a facilita venirea pe tron a fiului ei, Ptolemeu al XV-lea Filopator Filometor Caesar, rezultat în urma relației amoroase cu Cezar. In anul 41 î.Hr, Cleopatra a pus la calea și uciderea surorii ei, Arsinoe, pe care o considera a fi o altă rivală la tron.

Dar cum a reușit Cleopatra să ia legătura, având în vedere faptul că acesta era cazat în palatul faraonic al lui Ptolemeu al XIII-lea? Legenda spune că a recurs la unul dintre trucurile sale istețe și anume, și-a deghizat câteva slugi în comercianți și cu ajutorul lor, înfășurată într-un covor, a ajuns până în camera lui Cezar, apariția surprinzându-l pe Cezar într-un mod plăcut, așa încât din acel moment cei doi au devenit aliați și iubiți.

Femeile din Roma i-au copiat stilul

În anul 46 î.Hr, Cleopatra l-a urmat pe Cezar la Roma, prezența ei acolo agitând spiritele și declanșând discuții și indignare printre romani, în condițiile în care Cezar nu se sfia să ascundă relația cu Cleopatra care, de altfel, venise la Roma însoțită de fiul celor doi, Cesarion. Mai mult chiar, Cezar i-a ridicat o statuie aurită la templul lui Venus. Șederea Cleopatrei la Roma a luat sfârșit odată cu asasinarea lui Cezar de către senatorii romani, în anul 44 î.Hr. Plecarea din Roma și revenirea în Egipt a fost singura șansă a Cleopatrei de a se salva.

Chiar dacă prezența ei la Roma a fost controversată și de scurtă durată, Regina Egiptului și-a pus amprenta asupra orașului. Femeile din Roma i-au adoptat imediat coafura exotică și stilul bijuteriilor, așa încât, potrivit istoricului Joann Fletcher, unele statui romane erau deseori confundate cu cea a Cleopatrei.

Iubirea cu Marc Antoniu

Mai târziu, în anul 41 î.Hr, Cleopatra a recurs la un joc teatral seductiv similar cu cel aplicat în cazul lui Cezar, pentru a-l întâlni în Tarsus pe Marc Antoniu, unul dintre generalii de bază ai lui Cezar. Invitându-l pe corabia plăcerilor, Cleopatra, deghizată în zeița Afrodita, îl aștepta pe Antoniu sub un baldachin aurit, în timp ce servitorii ei, îmbrăcați în costumul lui Cupidon, îi făceau vânt cu frunze de palmier și ardeau tămâie frumos mirositoare. Imaginea l-a fermecat pe Marc Antoniu care s-a îndrăgostit orbește de Cleopatra. Scrierile istorice dezvăluie că asasinarea surorii ei Arsinoe, exilată la Templul lui Artemis, i-ar fi fost atribuită lui Antoniu la cererea Cleopatrei.

Cleopatra s-a căsătorit cu Marc Antoniu, iubirea dintre ei dând naștere a trei copii, Ptolemeu Philadelfus și gemenii Alexandru Helios și Cleopatra Selene, și stârnind din nou antipatia și ura romanilor față de ea. Rivalul lui Marc Antoniu, Octavian, a încercat o campanie de denigrare a generalului înfățișându-l drept un trădător aflat sub stăpânirea seducătorei lui intrigantă și instigatoare. În anul 32 î. Hr, senatul roman i-a declarat război Cleopatrei, într-un final, Antoniu și Cleopatra fiind forțați să fugă în Egipt, avându-i pe urmele lor pe Octavian și armata romană. În anul 30 î.Hr, Antoniu și Cleopatra s-au sinucis.

Regina Nilului a fost înfățișată în multe filme

În timp ce se spune că Antoniu s-a înjunghiat mortal în stomac, despre metoda de sinucidere a Cleopatrei nu există dovezi foarte clare, dar cea mai vehiculată teorie este aceea conform căreia Cleopatra a provocat o viperă să o muște de braț. Totuși, ceea ce afirmă cronicarul grec  Plutarh este că „nu știe nimeni ce s-a întâmplat cu adevărat”, dar tot el amintește și de o perie de păr îmbibată în otravă, în vreme ce istoricul Strabon notează că este posibil să fi aplicat un „unguent” fatal. În concluzie, bănuielile cercetătorilor sunt legate de folosirea unui ac înmuiat în otravă.

Regina Nilului a fost înfățișată în multe filme, rolul ei fiind jucat de actrițe precum Claudette Colbert și Sophia Loren, dar cea a cărei interpretare a devenit legendară este Elizabeth Taylor, în filmul de aproape 4 ore, Cleopatra, lansat în 1963.  Filmul a avut un buget de 44 de milioane de dolari (200.000 de dolari costând doar costumația lui Liz Taylor) și încasări de aproape 60 de milioane de dolari. Producția americană a fost recompensată cu un Oscar pentru cea mai bună imagine color, pentru cele mai bune efecte speciale, pentru cea mai bună scenografie și cele mai bune costume.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Cleopatra-queen-of-Egypt

https://www.history.com/news/10-little-known-facts-about-cleopatra

articolul original.

Moment diplomatic important la CM din Qatar: Președintele Turciei a dat mâna cu omologul egiptean (Foto)

20 November 2022 at 17:54
By: -
image

Președintele turc Tayyip Erdogan a dat mâna cu omologul său egiptean Abdel Fattah el-Sisi, duminică, la Campionatul Mondial de fotbal din Qatar, se arată într-o fotografie a administrației prezidențiale turce.

Agenția turcă de stat Anadolu a declarat că Erdogan s-a întâlnit pentru scurt timp, a dat mâna și a discutat cu Sisi și cu alți lideri, inclusiv cu președintele palestinian Mahmoud Abbas și cu regele Abdullah al Iordaniei.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea președinției egiptene în legătură cu această întâlnire.

One of the historic moments of recent decades for the regional dynamics

Erdogan and Egypt’s Abdel Fattah El-Sisi shake hands on the sidelines of the World Cup Qatar 2022 opening ceremony pic.twitter.com/gFp5pITFTq

— Mehmet Çelik (@celik)
November 20, 2022

Legăturile Ankarei cu Cairo au fost tensionate de când Sisi, pe atunci șef al armatei egiptene, a condus în 2013 înlăturarea lui Mohamed Mursi, din Frăția Musulmană, care a fost puternic susținut de Erdogan.

Cele două țări au început anul trecut consultări între înalți oficiali ai Ministerului de Externe, pe fondul unui efort al Turciei de a atenua tensiunile cu Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Israelul și Arabia Saudită.

Oficialii egipteni și-au exprimat prudența cu privire la orice apropiere, deși Erdogan a declarat în iulie că nu există niciun motiv pentru care să nu aibă loc discuții la nivel înalt.

articolul original.

Accident rutier violent în Egipt între un autocar și un camion. 12 persoane au murit

20 November 2022 at 15:22

O nouă tragedie a avut loc în Egipt, în apropiere de Hurghada, astăzi, 20 noiembrie 2022. În urma unui accident violent între un autocar și un camion, 12 persoane au murit, iar alte 30 au fost rănite. Iată detaliile mai jos, în articol.

În cursul zilei de duminică, 20 noiembrie 2022, a avut loc o nouă tragedie în estul Egiptului, în apropiere de stațiunea turistică Hurghada. Un autocar și un camion s-au ciocnit violent, iar, în urma incidentului 12 persoane și-au pierdut viețile. De asemenea, alte 30 de persoane s-au ales cu răni și au primit îngrijiri medicale. Nu mai puțin de 30 de ambulanțe au intervenit la locul accidentului.

În urma incidentului tragic, parchetul a decis demararea unui anchete, pentru a se stabili cauzele. Accidentul a avut loc pe artera ce leagă orașele Hurghada și Ras Gharib, arată antena3.ro.

Tragedii înlănțuite în Egipt. În urmă cu 8 zile, cel puțin 19 persoane au murit într-un accident

Este cel de-al doilea accident produs în ultimele opt zile, în Egipt. La data de 12 noiembrie 2022, un alt incident tragic s-a produs, de data aceasta în nordul Deltei Nilului. La momentul respectiv, Ministerul egiptean al Sănătății a transmis faptul că cel puțin 19 persoane au murit, după ce autobuzul în care se aflau a deraiat de pe o autostradă și a căzut în apă. Incidentul a avut loc în zona orașului Aga, iar în vehicul se aflau 35 de persoane. În anul 2021, potrivit unei statistici, 7000 de persoane au murit în urma accidentelor de circulație, în Egipt.

Pe 12 noiembrie 2022, cel puțin 19 persoane au murit, după ce autobuzul în care se aflau a picat în apă. Sursă: captură YouTube

Citește și SFÂRȘIT TRAGIC PENTRU UN TÂNĂR DE 25 DE ANI. S-A FILMAT ÎN TIMP CE DANSA PE UN TIR, DAR NU A VĂZUT CĂ SE APROPIE UN POD

Sursă foto: capturi video YouTube, Pixabay

articolul original.

Tatuaje misterioase, descoperite pe corpurile femeilor din Egiptul antic. Ce simbolizează?

20 November 2022 at 09:00
image

O pereche de cercetători, unul de la Universitatea Missouri din Saint Louis, celălalt de la Universitatea Johns Hopkins, a găsit dovezi ale unor tatuaje pe corpurile unor femei care au trăit în Egipt în urmă cu mii de ani.

Cercetătorii Marie-Lys Arnette și Anne Austin, descriu tatuajele și își expun ideile cu privire la motivul pentru care femeile le aveau, în studiul lor, publicat în The Journal of Egyptian Archaeology.

La începutul anilor 1920, arheologii au descoperit un oraș antic numit Deir el-Medina, în apropiere de râul Nil, în Egipt. Cercetările anterioare au arătat că orașul a fost activ între anii 1550 și 1070 î.Hr. și a servit ca o comunitate pentru a găzdui bărbații (și familiile lor) care construiau morminte pentru regalitatea egipteană.

De-a lungul anilor, cercetătorii au descoperit că orașul a fost planificat în mod îngrijit, cu străzi egale și case pentru oamenii care locuiau acolo, scrie Phys.org.

Ce au dezvăluit mumiile găsite în oraș?

În acest nou efort, cercetătorii studiau când au dat peste dovezi de tatuaje.

Cercetătorii studiau două mumii feminine prelevate din două morminte din sat. Unul dintre ele fusese jefuit, iar mumia fusese desfăcută.

Studiind pielea mumificată, cercetătorii au găsit dovezi ale unui tatuaj. Aceștia au reușit să distingă reprezentări ale unui bol, un ritual de purificare și o reprezentare a lui Bes, un zeu egiptean al cărui rol era de a proteja femeile și copiii, mai ales în timpul nașterii.

Cea de-a doua mumie, încă învelită, a fost studiată cu ajutorul fotografiei cu infraroșu.

Unul dintre morminte a fost jefuit

S-au dovedit a fi rămășițele unei femei de vârstă mijlocie cu un alt tatuaj. un wedjat (ochiul lui Horace) și pe Bes, de data aceasta purtând o coroană făcută din pene.

Avea, de asemenea, o linie în zigzag sub celelalte figuri, care reprezenta probabil o mlaștină, unde oamenii din acea vreme se duceau pentru a se răcori și, uneori, pentru a calma durerea, cum ar fi cea resimțită în timpul nașterii.

Cercetătorii sugerează că par să reprezinte o cerere de protecție în timpul nașterii din partea celor care le poartă.

Cercetătorii notează că în sit au mai fost găsite figurine de lut care înfățișează tatuaje pe partea inferioară a spatelui și pe partea superioară a coapselor femeilor, care aveau, de asemenea, imagini cu Bes.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Test de cultură generală. Cine a descifrat hieroglifele egiptene?

17 November 2022 at 09:00
image

Egiptul antic i-a fascinat pe vechii greci și romani, inclusiv pe Alexandru cel Mare. Dar niciun grec sau roman nu putea citi hieroglifele egiptene elaborate. Cine a descifrat hieroglifele egiptene?

Timp de aproape două milenii, scrierea hieroglifică a devenit o „limbă pierdută”, până la descoperirea Pietrei din Rosetta de către soldații lui Napoleon Bonaparte în Egipt, în 1799.

? Unii savanți extrem de inteligenți, printre care și polimatul britanic Thomas Young, au încercat apoi să descifreze codul hieroglifelor cu succes semnificativ, dar fără a face o descoperire vitală, după cum demonstrează lucrările egiptene ale lui Young păstrate la British Library.

Cine a descifrat hieroglifele egiptene?

„Premiul” i-a revenit în cele din urmă unui , arogant și strălucit al Revoluției Franceze, care era obsedat de Egiptul antic.

În 1822, Jean-François Champollion a început să citească obeliscurile egiptene din Roma și papirusurile egiptene din colecțiile europene. Apoi, cu sprijinul regelui francez, Champollion a călătorit în Egipt, a navigat pe Nil timp de un an, a trăit în mormintele Văii Regilor și le-a dat glas faraonilor și supușilor lor, povestește British Library.

Fără descoperirea sa revoluționară, nimeni nu ar fi știut numele corpului învelit în aur găsit în mormântul lui Tutankhamon în 1922.

Viața lui Champollion

Savanții influenți aveau adesea vieți obișnuite. Viața lui Champollion, prin contrast, a fost dramatică și demnă de contemporanii săi romantici precum Byron. La fel ca ei, el a trăit din plin, formând prietenii și rivalități eterne (cel mai notoriu cu Young) și a decedat timpuriu.

Astăzi, Champollion este considerat fondatorul egiptologiei, un în Franța și unul dintre cei mai mari spărgători de coduri din lume.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Germania și-ar fi avertizat delegații de la COP27 că ar putea fi spionați de agenți egipteni

13 November 2022 at 20:16
image

Poliția federală germană și-a avertizat delegația națională de la summitul climatic COP27 că membrii săi ar putea fi spionați de agenți de securitate egipteni, susțin trei persoane familiare cu subiectul, potrivit Reuters.

Delegații germani ar fi fost avertizați că ar putea fi spionați de agenți egipteni la COP27

Într-un email transmis sâmbătă, poliția – cunoscută în Germania drept BKA – i-a avertizat pe delegații germani de la summit cu privire la „supravegherea fățișă și clandestină prin fotografiere și filmare” de către agenți egipteni, a spus una dintre surse, citând din mesajul respectiv.

Potrivit sursei, amenințarea supravegherii a fost provocată de comentariile făcute săptămâna trecută de cancelarul german Olaf Scholz în legătură cu istoricul Egiptului în ceea ce privește drepturile omului.

Reuters a menționat că nu a văzut presupusul email. Alți doi oficiali din Germania au confirmat existența avertismentului, însă au refuzat să ofere detalii privind cuvintele folosite.

Președinția egipteană a COP27 și serviciul de informații de stat – care gestionează relațiile cu presa străină – nu au răspuns deocamdată la solicitarea Reuters de a comenta subiectul.

În avertismentul transmis, poliția a spus că discuțiile delegaților ar putea fi înregistrate și că oameni apropiați de statul egiptean ar putea să încerce să perturbe evenimentele organizate de germani, „prin acțiuni provocatoare”, a mai spus sursa care a citat din email.

Trei germani de la COP27, membri ai organizațiilor neguvernamentale și ai industriei, susțin că au primit avertismente verbale de la alți participanți și de la alte delegații în legătură cu o posibilă supraveghere.

Doi membri ai ONG-urilor au vorbit pentru Reuters în legătură cu ceea ce ei au considerat a fi situații suspecte care s-au produs în ultimele zile, spunând inclusiv că au fost fotografiați sau urmăriți. Este vorba despre Susann Scherbarth de la Federația germană pentru conservarea mediului și naturii, respectiv despre o persoană de la Rețeaua de acțiune climatică, care a dorit să rămână anonimă.

Un oficial din ministerul german al afacerilor externe spune că se așteaptă ca participanții „să poată să lucreze și să negocieze în condiții sigure”, precum și că partea germană este în contact „continuu” cu cea egipteană.

articolul original.

Nefertiti, „frumoasa care, iată, vine”

13 November 2022 at 09:00
image

Nefertiti a fost o regină a Egiptului și soția regelui Akhenaton, care a jucat un rol important în schimbarea religiei tradiționale politeiste a Egiptului într-una monoteistă, venerând zeul soarelui cunoscut sub numele de Aton.

Una dintre cele mai cunoscute sculpturi antice, un bust portret al lui Nefertiti, poate fi admirat în Neues Museum din Berlin, muzeu în care sunt expuse peste 9000 de piese de colecție, cele mai multe reprezentând era preistorică și antichitatea.

Bustul celei mai faimoase regine a Egiptului, care o înfățișează cu un ochi lipsă, numit și „Monalisa egipteană”, este vechi de 34 de secole și a fost descoperit de arheologul Ludwig Borchardt în 1912, pe malurile Nilului.

Când a trăit Nefertiti?

Neferneferuaten Nefertiti a trăit între 1370 î. Hr și 1330 î.Hr. și a fost regina dinastiei a XVIII-a a Egiptului Antic, marea soție regală a faraonului Akhenaton. Este posibil ca Nefertiti să fi continuat să domnească mai mulți ani după moartea soțului ei Akhenaton, însă următorul faraon, , a restaurat politeismul în Egipt.

Tutankhamon, cunoscut sub numele de Regele Tut, era fiul lui Akhenaton și al uneia dintre soțiile lui Akhenaton, iar Nefertiti a fost mama lui vitregă.

A fost Nefertiti atât de frumoasă?

„Nu suntem singuri dacă a fost atât de frumoasă precum se crede, în ceea ce privește standardele frumuseții de azi, dar pentru timpul și era în care a trăit, cred că faima legată de frumusețea ei era reală. Cu toate acestea, totul este oarecum relativ, având în vedere faptul că nu i-a fost încă descoperită mumia pentru a se putea realiza o reconstrucție a fizionomiei”, a declarat pentru descopera.ro egiptologul și fotograful Muhammad Ahmed ZeinEddin.

Totuși, de ce Nefertiti a dominat istoria având renumele de regina de o frumusețe răpitoare? Pasaje gravate pe o stelă (mic monument comemorativ sau funerar în formă de coloană sau de pilastru alcătuit dintr-un singur bloc de piatră și purtând de obicei inscripții sau sculpturi) și descoperite la Amarna (sit arheologic egiptean care reprezintă rămășițele capitalei nou înființate și construite de faraonul Akhenaton) o descriu pe Nefertiti astfel: „Femeia conducătoare a tuturor nobililor, figură importantă în palat, desăvârșită de înfățișare, frumoasa minunată cu coroana de pene, marea principesă moștenitoare din palat, cea mult preferată, stăpâna bucuriei, al cărui glas poporul se bucură să-l audă, mare soție a regelui, iubita lui, mare stăpână a celor două țări – Neferneferuaten, Nefertiti, a dat viață în vecii vecilor și în veșnicie!”

Bustul lui Nefertiti, cea mai emblematică dintre descoperiri

Deși descrierea reginei Nefertiti este, fără îndoială, stilizată, afirmația că era frumoasă, „perfectă la aspect”, pare a fi susținută de reprezentările ei care au supraviețuit până în prezent, cea mai emblematică și grăitoare dintre descoperiri fiind bustul scos la lumină după mai bine de trei milenii dăinuite în obscuritate și care poate fi admirat în muzeul berlinez.

Însuși numele reginei poate fi considerat un indiciu al frumuseții pe care aceasta o poseda – Nefertiti înseamnă Conform bustului, chipul lui Nefertiti prezenta pomeți înalți, un gât zvelt și expresia vie a unei femei care pare aproape reală, aceste trăsături transformând-o într-o icoană a frumuseții și a artei egiptene.

Date prea puține despre Nefertiti

În ciuda faimei sale, numele lui Nefertiti abia este menționat în multe dintre cărțile și lucrările de istorie ale Egiptului scrise de savanții occidentali din secolul al XX-lea, precum Arthur Weigall și Will Durant.

Pentru mulți dintre contemporanii lor, reforma politică și religioasă a lui Akhenaton ocupă centrul scenei, în timp ce Nefertiti joacă un rol de susținere al frumoasei mari soții și mame regale.

Abia studii mai recente au scos la lumină rolul ei mult mai complex, implicând-o în treburile statului, în special în stabilirea cultului monoteist al lui Aton.

Ce rol a avut Nefertiti?

Pentru ca noua sa religie să fie bine implementată, Akhenaton avea nevoie de Nefertiti, astfel i-a atribuit onoruri mai mari decât oricărei alte regine egiptene. A numit-o co-regentă, i-a oferit un templu al ei, i-a acordat puteri egale, iar în picturile în care erau redați, Nefertiti avea aceeași statură ca și el.

În timpul domniei lui Akhenaton și a lui Nefertiti, în Egipt au avut loc o serie de mari schimbări, printre care mutarea capitalei de la Theba (acum Luxor), un oraș strâns legat de vechile divinități politeiste, la Akhetaten (acum Amarna), o capitală nou construită, pe un teritoriu virgin, ridicată pe malul estic al Nilului, în Egiptul Mijlociu, transformând-o într-un centru al monoteismului.

Importanța lui Nefertiti în domnia soțului ei

Lucrările de artă din așa-numita perioadă Amarna (1349-1336 î.Hr.) au relevat importanța lui Nefertiti în domnia soțului ei, impactul Amarnei fiind revoluționar în istoria Egiptului și spărgând canoanele clasice ale artei. Înaintea perioadei Amarna, atât figurile masculine, cât și cele feminine tindeau să fie foarte stilizate, reprezentările portretizând egiptenii antici ca fiind zvelți și simpli, realizați într-un stil plat, bidimensional, cu fața și corpul în profil, iar ochii și umerii îndreptați în față.

Acest canon al frumuseții s-a schimbat dramatic în timpul domniei lui Nefertiti. Liniile care anterior erau rigide și drepte au devenit fluide, curbe și mai naturale. Atât Akhenaton, cât și Nefertiti au fost desenați cu ajutorul unor linii curbe mai sinuoase. Buzele lor erau frumos conturate, fețele și nasurile mai lungi, corpurile erau alungite și șoldurile largi.

S-a vrut ștergerea lor din istorie

Akhenaton și Nefertiti au domnit aproximativ 17 ani, iar domnia faraonului s-a încheiat odată cu moartea sa în jurul vârstei de 40 de ani. Egiptul avea să se întoarcă în cele din urmă la vechile sale rânduieli, iar Akhenaton va fi scos din istoria faraonică a Egiptului. Monumentele și statuile sale au fost distruse sau demontate.

Închinarea lui Aton a încetat și politeismul a fost restabilit, pe măsură ce impozitele s-au reîntors pentru a susține tradițiile antice, iar capitala egipteană a redevenit Teba, în vreme ce Noua capitală a lui Akhenaton a fost abandonată și neștiută timp de mai bine de 3.000 de ani. Viața lui Nefertiti după moartea soțului ei este un subiect de mare dezbatere în rândul egiptologilor care sunt de acord că ea a supraviețuit regelui, dar natura rolului pe care l-a avut în perioada următoare nu este clar determinată.

Descoperiri importante

Deși timp de șapte ani la rând arheologii au sperat că au localizat, se pare că abia acum este posibil să se fi aflat cu adevărat locul în care a fost înmormântată regina.

La sfârșitul lunii septembrie a.c., o echipă de egiptologi condusă de fostul ministru al antichităților din Egipt, Mamdouh Eldamaty, a descoperit un spațiu de 10 m lungime și 2,1 m lățime în apropierea mormântului lui Tutankhamon, despre care se crede că ar duce spre camere secrete care ar adăposti mormântul reginei, dar cercetările continuă încă.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Nefertiti

https://explorersweb.com/find-of-the-century-queen-nefertitis-long-lost-tomb-discovered/

https://www.nationalgeographic.co.uk/history-and-civilisation/2022/03/nefertiti-was-more-than-just-a-pretty-face

articolul original.

Arheologii au descoperit un tunel antic, care ar putea duce la mormântul pierdut al Cleopatrei

12 November 2022 at 17:00
image

Arheologii de la misiunea arheologică egipteană a Universității din San Domingo, au descoperit mormântul pierdut al Cleopatrei într-un tunel tăiat în stâncă sub Tapuziris Magna, un oraș egiptean antic de pe coasta de nord a Egiptului, în apropiere de Alexandria.

Tapuziris Magna a fost fondat de faraonul Ptolemeu al II-lea Filadelful în secolul al III-lea î.Hr. și a fost situat pe brațul navigabil al albiei acum secate a vechiului lac Mareotis.

Orașul este numit după un mare complex de temple, ,,marele mormânt al lui Osiris”, despre care unii academicieni speculează că ar fi

Orașul a servit ca centru comercial pentru manipularea produselor transportate de peste lac, precum și pentru primirea bunurilor de pe rutele comerciale terestre înainte de a le expedia la Alexandria.

,,Marele mormânt al lui Osiris”, mormântul pierdut al Cleopatrei?

A fost, de asemenea, un important centru religios pentru celebrarea festivalului Khoiak și pentru venerarea lui Osiris, zeul fertilității, al agriculturii, al vieții de apoi, al morților, al învierii, al vieții și al vegetației.

În timpul lucrărilor de excavare din apropierea zonei marelui templu, arheologii în stâncă care se întinde pe o lungime de peste 1.300 de metri, la o adâncime de 13 metri sub nivelul solului.

Studiile inițiale sugerează că designul arhitectural este similar cu tunelul lui Eupalinos din Samos, Grecia, și că tunelul Tapuziris Magna datează din perioada greco-romană a Egiptului.

Fundațiile templului Taposiris Magna, scufundate în apă

O parte a tunelului este scufundată sub apă, dar arheologii au reușit să descopere o serie de vase și oale ceramice îngropate în sedimente de noroi, precum și un bloc dreptunghiular de calcar, scrie HeritageDaily.

Descoperirea tunelului susține teoria conform căreia fundațiile templului Taposiris Magna sunt, de asemenea, scufundate în apă, iar echipa se află în prezent în primele etape ale unei investigații arheologice pentru a înțelege contextul monumentului.

Săpăturile anterioare din sit de 2.000 de ani, care conțin urme din perioadele greacă și romană, un cap de piatră al Cleopatrei, împreună cu 22 de monede cu imaginea acesteia, amulete din frunze de aur și o statuie uriașă de granit fără cap a unui rege ptolemeic.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Un microbuz s-a răsturnat în Egipt: Cel puțin 19 morți și 6 răniți

12 November 2022 at 12:54
By: -
image

Cel puţin 19 persoane au murit sâmbătă şi alte şase au fost rănite când microbuzul lor s-a răsturnat pe un drum din nordul Deltei Nilului din Egipt, a anunţat Ministerul egiptean al Sănătăţii.

Accidentele rutiere sunt frecvente în Egipt, unde drumurile sunt adesea prost întreţinute şi regulile de circulaţie nu sunt respectate, relatează AFP.

Oficial, 7.000 de persoane au murit în accidente de circulaţie în 2021, în cea mai populată ţară din lumea arabă, care are 104 milioane de locuitori.

În luna iulie, 25 de persoane au murit şi alte 35 au fost rănite când autobuzul lor s-a izbit de un camion parcat pe marginea drumului în centrul Egiptului.

articolul original.

Arheologii au găsit un tunel săpat în stâncă. Acesta ar putea duce la mormântul Cleopatrei

10 November 2022 at 07:00
image

Arheologii au descoperit un tunel săpat în stâncă sub templul antic egiptean Taposiris Magna, care ar putea duce la mormântul Cleopatrei, ultima conducătoare a Egiptului Ptolemeic, între anii 51-30 î.Hr.

Tunelul are o lungime de 1.300 de metri și o adâncime de 13 metri, potrivit Ancient Origins.

Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților a anunțat descoperirea, descriind tunelul ca fiind „o minune” similară în multe privințe tunelului Eupalinos de pe insula grecească Samos.

Cum a avut loc descoperirea tunelului ce duce la mormântul Cleopatrei?

Tunelul a fost descoperit de arheologul Kathleen Martinez de la Universitatea din Santo Domingo, care a fost implicată de mult timp în cercetări despre Cleopatra.

Martinez a plecat pentru prima dată în Egipt în căutarea în urmă cu aproximativ 20 de ani, convinsă că Taposiris Magna e locul perfect. După sute de e-mail-uri ignorate, Martinez a reușit să obțină o întâlnire la Cairo cu celebrul arheolog Zahi Hawass, pe atunci ministrul egiptean al Antichităților, supranumit „Indiana Jones al faraonilor”. Și l-a convins să îi dea două luni pentru a efectua săpături în sit.

Lucrările sunt în desfășurare din 2004, dar noua descoperire este cea mai convingătoare dovadă că Martinez este pe drumul cel bun.

„Este locul perfect pentru mormântul Cleopatrei”, a declarat Martinez pentru „Heritage Key”: „Dacă există o șansă de 1% ca ultima regină a Egiptului să fie îngropată acolo, este de datoria mea să o caut. Dacă vom descoperi mormântul, va fi cea mai importantă a secolului XXI. Dacă nu vom descoperi mormântul, vom fi făcut totuși mari descoperiri aici, în interiorul și în afara templului”.

Dovezi față de teoria conform căreia „în zonă a fost construit un mormânt regal”

Până în prezent, săpăturile au scos la iveală un cimitir cu mumii în fața templului, susținând teoria lui Martinez că în zonă a fost construit un mormânt regal.

Pe lângă tunel, cea mai recentă descoperire include două statui de alabastru din perioada Ptolemeică, dintre care una pare a fi un sfinx, precum și vase și recipiente ceramice.

Cleopatra a murit prin sinucidere după ce soțul ei, generalul roman Marc Antoniu, s-a sinucis și el.

articolul original.

Egiptul și Emiratele Arabe Unite au semnat un acord pentru dezvoltarea unui parc eolian uriaș

10 November 2022 at 00:00
image

Liderii Emiratelor Arabe Unite (EAU) și Egiptului au participat marți la ceremonia de semnare a unui acord pentru dezvoltarea unuia dintre cele mai mari proiecte eoliene onshore din lume. Parcul va fi construit în Egipt, potrivit unui anunț al agenției de presă a EAU, citat de Reuters.

Memorandumul de înțelegere a fost semnat între firma de energie regenerabilă Masdar din EAU, principalul dezvoltator de energie regenerabilă din Egipt, Infinity, și Hassan Allam Utilities, se arată în declarația de pe agenția de știri WAM.

Un parc eolian ce va face parte din „inițiativa coridorului verde” al Egiptului

Masdar, care a investit într-un portofoliu de active de cu o valoare combinată de peste 20 de miliarde de dolari și o capacitate totală de peste 15 GW, a anunțat că noul proiect va fi cel mai mare proiect al său de până acum.

„Prin acest acord de dezvoltare a celui mai mare proiect al nostru, Masdar este mândră să își consolideze contribuția la obiectivele Egiptului în materie de energie regenerabilă”, a declarat directorul general al Masdar, Mohamed Jameel al-Ramahi.

Acordul a fost semnat marți în timpul evenimentului COP27 privind clima, care se desfășoară în orașul egiptean Sharm El-Sheikh. vor găzdui anul viitor conferința COP28.

Când va fi finalizat, parcul eolian va face parte din „inițiativa coridorului verde” al Egiptului, o rețea care are ca scop să garanteze că energia regenerabilă va reprezenta 42% din mixul energetic al țării până în 2035.

Proiectul eolian ar permite Egiptului să economisească aproximativ 5 miliarde de dolari din costurile anuale cu gazele naturale

„Proiectul va permite țării să economisească cantități uriașe de gaze naturale. Astfel, va avea creștere economică, va reduce emisiile de carbon și va oferi un acces mai mare la surse de energie durabilă”, a explicat, în comunicat, Mohamed Mansour, președintele Infinity Power, societatea mixtă a Masdar și Infinity.

În aprilie, Masdar și Hassan Allam Utilities au semnat două memorandumuri de înțelegere cu organizații egiptene susținute de statul egiptean pentru a coopera în vederea dezvoltării unor instalații de verde în zona economică a Canalului Suez și pe coasta mediteraneană.

În prima fază a acestui proiect, va fi dezvoltată și va fi operațională până în 2026 o instalație de producție de hidrogen verde, capabilă să producă 100.000 de tone de e-metanol anual pentru alimentarea cu combustibil în Canalul Suez, se arată în comunicat.

Instalațiile de electroliză ar putea fi extinse până în 2030 pentru a produce 2,3 milioane de tone de amoniac verde pentru export, precum și pentru a furniza hidrogen verde industriei locale, se mai arată în comunicat.

articolul original.

Misterul pumnalului lui Tutankhamon. Este într-adevăr alcătuit dintr-un material extraterestru?

8 November 2022 at 13:00
image

În 1922, arheologii egipteni conduși de Howard Carter au descoperit mormântul lui Tutankhamon, un faraon egiptean care a fost ultimul din familia sa regală care a domnit în timpul sfârșitului celei de-a 18-a dinastii.

Situat în Valea Regilor, pe malul vestic al Nilului, vizavi de Teba (Luxor-ul modern), mormântul a provocat o adevărată frenezie mediatică, dezvăluind 5.398 de obiecte care includeau: un sicriu din aur masiv, o mască de față, tronuri, arcuri de tir cu arcul, trâmbițe, un potir de lotus, niște stâlpi de aur pentru degetele de la picioare, mobilier, mâncare, vin, sandale și lenjerie intimă din in proaspăt.

un set de lame de fier care seamănă cu PeseshKaf, un instrument folosit în „ceremonia de deschidere a gurii”, un ritual efectuat pentru cei decedați pentru a le permite să respire, să vorbească, să mănânce și să bea în viața de apoi.

Una dintre aceste lame este un pumnal din fier cu o teacă ornamentală din aur, produsă cu măiestrie de un metalurgist antic.

Lamele, folosite într-un ritual întunecat

Arhivele Howard Carter descriu pumnalul ca având o lamă fin prelucrată dintr-un metal omogen, în timp ce mânerul este realizat din aur fin și este decorat cu lucrări cloisonné și de granulație, încheindu-se cu un pumn din cristal de stâncă.

Pe o parte a tecii de aur se află un motiv floral cu crini, în timp ce pe cealaltă este un model de pene care se termină cu un cap de șacal.

Exemplele din Egipt de topire contemporană în timpul celei de-a 18-a dinastii pentru a produce fier sunt foarte rare și probabil că au produs fier de calitate inferioară pentru a fi forjat în obiecte prețioase.

Întrucât în mormânt sunt relativ rudimentare, mulți cercetători sugerează că pumnalul ornamental a fost importat în Egipt, poate ca un cadou regal dintr-un teritoriu sau regat vecin.

Documentele diplomatice (scrisorile de la Amarna), care datează din secolul al XIV-lea î.Hr. menționează cadouri regale din fier oferite faraonilor Egiptului de dinaintea

Lama, alcătuită dintr-un material extraterestru?

Este interesant faptul că unul dintre aceste documente notează că Tushratta, regele din Mitanni, a trimis obiecte din fier lui Amenhotep al III-lea (posibil bunicul lui Tutankhamon), care menționează în listele de documente lame din fier.

Încă din anii 1960, cercetătorii au sugerat că, de fapt, conținutul de nichel din lamă indica originea meteorică, un studiu mai recent, din 2016, derivat dintr-o analiză cu spectrometru de fluorescență cu raze X, indicând că lama are în compoziția sa în principal fier, 10,8% nichel și 0,58% cobalt.

Acest studiu a comparat compoziția lamei cu 11 meteoriți, cu unele compoziții bine cunoscute și cu 11 materiale de referință certificate din oțel, concluzionând că această compoziție și omogenitate a lamei, se corelează îndeaproape cu compoziția și omogenitatea meteoritului provenit dintr-o sursă de origine extraterestră, scrie HeritageDaily.

Această concluzie este susținută și de un studiu publicat anterior, care a efectuat o analiză chimică bidimensională nedistructivă și sugerează că meteoritul sursă al lamei este octaedritul, una dintre cele mai comune clase structurale de meteoriți de fier.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Preşedintele Klaus Iohannis participa la Summitul implementării climatice

7 November 2022 at 08:00
iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, luni şi marţi, în Egipt, la Sharm El-Sheikh, la Summitul implementării climatice, care va avea loc în contextul celei de a 27-a Conferinţe a Părţilor Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27).

Președintele Klaus Iohannis sprijină efortul global de combatere a cauzelor și a efectelor schimbărilor climatice, perspectivă care va fi subliniată și în dezbaterile prilejuite de acest eveniment care se desfășoară la cel mai înalt nivel, în prezența a peste 100 de șefi de stat și de guvern. Totodată, la COP27 sunt așteptați numeroși reprezentanți ai unor organizații internaționale, ai societății civile, mediului academic și de afaceri.

În cadrul Summitului, Președintele României va susține Declarația Națională și va participa la întâlniri multilaterale și bilaterale care vizează promovarea cercetării și inovării  pentru a susține acțiunile climatice, securitatea alimentară, comunitățile vulnerabile, adaptarea la schimbările climatice și răspunsul eficient la situații de urgență generate de schimbările climatice.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis va coprezida alături de Prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala, un eveniment la nivel înalt pe tema promovării educației privind schimbările climatice, la care vor participa șefi de stat și de guvern din Uniunea Europeană și state partenere, precum și reprezentanți ai instituțiilor europene și ai organizațiilor internaționale. Această dezbatere, organizată la inițiativa Președintelui României, se fundamentează în bună măsură pe demersurile realizate la nivelul Administrației Prezidențiale, care s-au materializat cu lansarea, în luna iunie a acestui an, a Raportului „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”.

Pe agenda COP27 de la Sharm El-Sheikh se regăsesc teme precum adaptarea la schimbările climatice, mecanismul internațional pentru pierderi și daune asociate schimbărilor climatice, finanțarea acțiunii climatice și dezvoltarea și transferul tehnologiilor, dar și promovarea egalității de gen inclusiv în contextul schimbărilor climatice.

Plecând de la rezultatele COP26, din 2021, din Regatul Unit al Marii Britanii, care s-a concretizat cu Pactul Climatic de la Glasgow – convenție care a reafirmat obiectivul Acordului de la Paris, din 2015, privind limitarea creșterii temperaturii medii globale –  viziunea Președinției egiptene a COP27 este de a trece de la negocieri și planificare la implementare.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, susține angajamentul de neutralitate climatică al Uniunii Europene până în 2050, în vederea îndeplinirii Acordului de la Paris, cu obiectivul intermediar de reducere până în anul 2030 a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% comparativ cu nivelul atins în 1990.

articolul original.

Summitul COP27 pentru schimbările climatice a început. Este „un moment de cotitură” la nivel mondial

7 November 2022 at 01:00
image

Summitul anual al ONU privind schimbările climatice a început, iar gazda, Egiptul, a declarat că acesta este „momentul de cotitură” în ceea ce priveşte acţiunile climatice. Peste 120 de lideri mondiali se îndreaptă spre staţiunea Sharm el-Sheikh de la Marea Roşie.

COP27 va începe cu adevărat luni, cu un summit al liderilor mondiali, în cadrul căruia şefii de stat şi de guvern vor rosti discursuri de cinci minute în care vor sublinia ce îşi doresc de la reuniune.

Summitul se va deschide cu discursuri de bun venit din partea noului şef al ONU pentru schimbările climatice, Simon Stiell, şi a ministrului egiptean al afacerilor externe şi preşedinte desemnat al , Sameh Shoukry.

„Moment de cotitură” la nivel mondial

Luni şi marţi, liderii mondiali vor lua cuvântul, iar după plecarea acestora, delegaţii conferinţei vor trece la negocieri, potrivit BBC.

Recent, Shoukry a declarat că această conferinţă va fi „momentul de cotitură la nivel mondial în ceea ce priveşte acţiunile climatice”.

De asemenea, vor avea loc alocuţiuni importante din partea unor diplomaţi şi oameni de ştiinţă, inclusiv Hoesung Lee, preşedintele IPCC, organismul Naţiunilor Unite pentru evaluarea datelor ştiinţifice legate de schimbările climatice.

Urgenţa schimbărilor climatice, tot mai evidentă în ultimul timp

Naţiunile în curs de dezvoltare, care se află în prima linie a , cer ca angajamentele anterioare de finanţare să fie respectate. Dar ele doresc, de asemenea, să se discute despre finanţarea „pierderilor şi pagubelor”, bani care să le ajute să facă faţă pierderilor cu care se confruntă deja din cauza schimbărilor climatice şi nu doar să se pregătească pentru efectele viitoare. Aceasta ar fi prima dată când această problemă ar fi inclusă pe agenda oficială a unui summit COP.

Urgenţa problemei schimbărilor climatice a fost evidentă în ultimele 12 luni, atunci când au avut loc inundaţii devastatoare în Pakistan şi în alte locuri, inclusiv în Nigeria, precum şi călduri extreme în India şi în Europa în timpul verii.

Înaintea conferinţei, au fost publicate o serie de rapoarte importante privind clima, în care sunt prezentate progresele înregistrate în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

articolul original.

UE urgentează programele de refacere a biodiversității și refacerea naturii pentru a preveni accelerarea încălzirii globale

4 November 2022 at 21:39
image

În cadrul Conferinței COP27 a ONU privind Schimbările Climatice, din acest weekend la Sharm el-Sheikh, Egipt, Comisia Europeană va face apel la toate părțile să ia măsuri urgente pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și să respecte angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris și al Pactului de la Glasgow privind Clima, adoptat anul trecut la COP26, se arată într-un comunicat.

În perioada 7-8 noiembrie, președinta Comisiei Europene von der Leyen va participa la Summitul Liderilor Mondiali care deschide oficial COP27.

În perioada 14-18 noiembrie, vicepreședintele executiv Frans Timmermans va conduce echipa de negociere a UE, iar comisarii pentru energie, Kadri Simson, pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Virginijus Sinkevičius, și pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vor participa, de asemenea, la evenimentele din cadrul COP27, conform Calea Europeană.

von der Leyen va prezenta Declarația comună a UE în cadrul unei sesiuni plenare cu președintele Consiliului European

Oficialul va semna declarații bilaterale cu mai mulți parteneri, cu un accent deosebit pe parteneriatele privind pădurile și clima și pe tranziția către o energie curată.

Echipa de negociere a Comisiei va face presiuni pentru punerea în aplicare a angajamentelor existente, pentru a trece „de la cuvinte ambițioase la acțiuni concrete”, inclusiv prin adoptarea unui Program de Lucru privind Atenuarea, pentru a spori urgent punerea în aplicare a măsurilor de atenuare a încălzirii climatice.

UE s-a angajat să progreseze în direcția Obiectivului Global privind Adaptarea (GGA): soluțiile bazate pe natură, așa cum s-a subliniat în Pactul Climatic de la Glasgow de anul trecut, joacă un rol crucial în facilitarea adaptării la schimbările climatice și în conservarea biodiversității, un alt punct dezbătut.

Blocul comunitar va urmări mărirea contribuțiilor la finanțarea combaterii schimbărilor climatice pentru a atinge obiectivul anual de 100 miliarde de dolari, la care UE a contribuit cu 23,04 miliarde de euro în 2021 – o contribuție constantă și de departe cea mai mare.

Pe durata conferinței, Comisia va găzdui peste 125 de evenimente secundare la Pavilionul UE din Sharm el-Sheikh și online. despre subiecte legate de climă, protecția biodiversității și refacerea naturii, securitatea energetică și tranziția ecologică, finanțarea durabilă, securitatea alimentară și a apei, precum și cercetarea și inovarea.

articolul original.
❌