ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 16 August 2022Ultimele Stiri

Peste 1.000 de absolvenţi de liceu din Iaşi dau azi „Bac”-ul de toamnă. Iată calendarul complet al sesiunii!

15 August 2022 at 23:50
image

La nivelul judeţului Iaşi, în vederea susţinerii probelor din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului de Bacalaureat, a cărui primă probă este astăzi, s-au înscris 1.086 candidaţi, 731 din seria curentă şi 355 din seriile anilor anteriori. Probele scrise se vor susţine în 3 centre de examen organizate în municipiul Iaşi: Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” Iaşi, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Iaşi, Liceul Tehnologic de Transporturi şi Construcţii Iaşi. Ca măsuri de adaptare la contextul pandemic şi la modul în care acesta a influenţat desfăşurarea activităţilor didactice, programele de examen au fost modificate.

Absolvenţii claselor a XII-a şi a XIII-a vor susţine prima probă, la limba şi literatura română, pe 16 august. Pe 17 august este programată proba obligatorie a profilului, urmând ca pe 18 august să se desfăşoare proba la alegere a profilului. Înscrierile pentru această sesiune de examen au avut loc în perioada 18 - 25 iulie, iar în perioada 22-29 august candidaţii vor susţine probele de verificare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, a competenţelor digitale şi a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 31 august (până la ora 12:00). Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor - RGPD), afişarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului.

Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situaţie, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 3 septembrie.

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen. Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio. 

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: recunoaşterea/echivalarea/ susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise. 

articolul original.

Propunerile de la Iaşi cu privire la proiectul Legii Educaţiei, agreate de minister

15 August 2022 at 23:50
image

La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc întâlnirea între Alianţa Română a Universităţilor de Tehnologie (ARUT) şi Sorin Cîmpeanu, ministru al Educaţiei. În cadrul întâlnirii au fost discutate şi agreate majoritatea propunerilor pe care alianţa le-a elaborat în vederea îmbunătăţirii proiectului de Lege a Învăţământului Superior România Educată, propuneri care vizează întărirea autonomiei universitare, elemente care ţin de funcţionarea şi organizarea instituţiilor de învăţământ superior şi a programelor de studii universitare, creşterea echităţii şi accesului în învăţământul universitar, furnizarea de resursă umană calificată în domeniul ştiinţelor şi ingineriei. 

Printre propunerile agreate au fost înfiinţarea Programului Naţional pentru Educaţia în domeniul Ştiinţelor, Ingineriei şi Tehnologiei şi Matematicii PN-STIM (Science, Technology Engineering, and Mathematics – STEM), clarificarea definirii unor structuri universitare, cum ar fi filiala şi extensia universitară, precizarea posibilităţii de preluare a institutelor de cercetare ştiinţifică în coordonarea universităţilor. Totodată, a fost agreată şi organizarea programelor de studii de scurtă durată ca ciclu de studii universitare şi recunoaşterea statutului de student pentru cursanţii înmatriculaţi în astfel de programe, precum şi clarificarea domeniilor de studii universitare în care se organizează studiile de doctorat ştiinţific şi profesional.

„Ne bucură în mod special înfiinţarea programului naţional STEM, în contextul în care piaţa muncii din România este afectat de un deficit puternic de ingineri, iar universităţile tehnice din ţară sunt gata să primească şi să pregătească mai mulţi specialişti, cu condiţia să existe un interes crescut din partea tinerilor. Aici intervine ministerul prin programul naţional şi sperăm să ajungem la cât mai mulţi viitori absolvenţi care să înţeleagă astfel importanţa specializării în domeniile ingineriei şi arhitecturii”, a declarat prof.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

ARUT susţine asigurarea reprezentării tuturor instituţiilor de învăţământ superior, precum şi a ramurilor de studii universitare, în diferite structuri şi comisii consultative ale Ministerului Educaţiei, fără a se introduce criteriul numărului de cadre didactice.

În ceea ce priveşte domeniul învăţământului preuniversitar, ME a apreciat în mod deosebit propunerile ARUT cu privire la extinderea Programului Naţional Educaţia în domeniul Ştiinţelor, Ingineriei şi Tehnologiei şi Matematicii, care vizează dezvoltarea de programe extraşcolare, formarea profesională a cadrelor didactice, dotarea laboratoarelor, implicarea operatorilor economici în dezvoltarea unor programe, campanii de conştientizare cu privire la importanţa acestor domenii. 

articolul original.
Ieri — 15 August 2022Ultimele Stiri

OMS, războiul cu virusul și cu civilizația vestică

15 August 2022 at 15:40

Organizația Mondială a Sănătății are sarcini tot mai complexe. Conducerea OMS a decis să solicite ajutor pentru redenumirea variolei maimuței, ”parte a eforturilor noastre de a descuraja concepții greșite asociate cu actuala denumire”, relatează Bloomberg. ”OMS organizează o consultare deschisa pentru stabilirea unei noi denumiri a variolei maimuței. Toți cei care vor să propună denumiri noi pot să facă asta”, arată OMS, care are un portal online special unde oamenii pot să propună noi denumiri. ”Virusul a fost descoperit în 1958, când nu exista un ghid de bune practici pentru denumirea bolilor si virusurilor”, se arată pe site-ul OMS.

OMS a decis să o rupă cu acele vremuri retrograde, iar rezultatele nu au întârziat. Pe 12 august, OMS anunța că a găsit o nouă modalitate de denumire a variantelor virusului variolei maimuței. Astfel, pentru varianta din Bazinul Congo se va adopta denumirea Varianta I, pentru varianta vest-africană se va adopta denumirea Varianta II. Iar OMS anunță că ”noile denumiri vor intra în vigoare imediat”, asigurându-ne că ”va continua munca pentru redenumirea bolii și a virusului”.

Putem sta liniștiți, variola maimuței este ca și eradicată în cel mai important plan al vieții noastre – cel ideologic. Dacă acesta ar fi scopul omenirii, putem sta liniștiți și pentru că civilizația occidentală va fi eradicată, sugerează Paul Craig Roberts.

”Când eram student, directorii școlilor și conducerile universităților îi susțineau total pe profesori. Se considera că, odată ce profesorii ar fi acuzați de studenți, disciplina învățăturii ar dispărea, la fel și controlul asupra notelor, standardelor și curriculei.

Asta s-a și întâmplat. Activitatea profesorului nu mai constă în transmiterea unor informații și a unor idei care să provoace inteligența studenților, ci în evitarea acuzațiilor din partea neomarxiștilor, a feminiștilor, celor de culoare, a homosexualilor si persoanelor transgen. Astăzi, folosirea unui pronume de gen te poate costa cariera universitară.

Totul a început cu revoluția sexuală. Feminiștii i-au acuzat de hărțuire sexuală pe profesori, iar romane precum Madame Bovary au fost trecute la index. Apoi, americanii de culoare și-au dat seama că pot fi ofensați de aproape orice și ”sunt ofensat” a devenit modalitatea prin care pot fi controlați toți profesorii și conținutul oricărui curs. Homosexualii și-au dat seama că pot găsi dovezi de homofobie în anumite cursuri. Astăzi, pronumele de gen sunt un tabu, iar bărbaților li se permite să folosească toaletele femeilor și să concureze în discipline sportive feminine. Procesul acesta a mers atât de departe, încât și catedrele de matematica ale universităților sunt acuzate că această disciplină este rasistă, o unealtă a supremației albilor. Istoria Marilor Descoperiri, a Războiului Civil american, a sclaviei a fost rescrisă, pentru a se potrivi propagandei actuale. Școlile și universitățile îi învață pe studenții albi că sunt rasiști. Aproape că este imposibil să obții o diplomă universitară dacă ai o atitudine pozitiva față de civilizația occidentală. Studenții nu pot rămâne cu o atitudine pozitivă față de albi și de părinții fondatori ai SUA. Până și casele lor memoriale, precum cea a lui Thomas Jefferson, sunt folosite pentru a-i denigra.

Universitățile sunt disfuncționale. Mare parte din buget este consumată de administratori. Există un președinte care se ocupă de donații, vicepreședinți, rectori, prorectori, decani, decani asociați și alți oficiali care monitorizează conținutul cursurilor, ofensele, abuzurile sexuale, rasismul, consilieri care au grijă de sentimentele studenților sensibili. Universitățile sunt kafkiene.

Universitățile nu mai au rolul de a transmite de la o generație la alta cultura și valorile unei țări. Afirmațiile pozitive care au ținut țară unită au fost distruse de influențe care au ajuns să domine educația. Acum educația este o formă de spălare a creierului, de îndoctrinare contrară istoriei și culturii noastre. Acum poți obține o diplomă în literatură engleză fără să fi citit un rând din Shakespeare. Absolvenții nu mai pot citi literatura clasică, pentru că nu mai au idee despre valorile, metaforele și moralitatea acelor timpuri.

O consecință este schimbarea caracterului oamenilor. Am un prieten căruia îi place să călătorească și a descoperit că poate călători în permanență testând atleții. După ce sportul a devenit o afacere, a început și practica dopajului. Între medalia de aur si cea de argint poate fi o diferență de sutimi de secundă, însă și o diferență de milioane de dolari, de vizibilitate și oportunități de cariera. Recompensa materială este mai importantă decât integritatea, iar mulți sportivi se folosesc de medicamente pentru a obține un avantaj. Prin urmare, testarea devine obligatorie.

Cu alte cuvinte, participanții la o competiție sportivă sunt cu toții suspectați că trișează și trebuie să-și dovedească nevinovăția trecând testul antidoping. În alte vremuri, pe vremea Olimpiadelor de după Primul Război Mondial, atleții ar fi considerat o asemenea practică drept o mare insultă, o impertinență, și ar fi refuzat să participe la eveniment. Acum, asta nu mai este o insulta. A fi insultat este condiția participării.

La începutul secolului 20, Olimpiada era o competiție a amatorilor. URSS a fost criticată pentru că a adus în competiție atleți care se antrenau zi lumină, atleți profesioniști care au luat majoritatea medaliilor olimpice pentru URSS. Îmbunătățirea antrenamentelor și a echipamentelor a dus la avantaje de moment. Asta conduce la o întrebare despre lupta împotriva dopajului. Daca toți s-ar dopa, ar concura de pe picior de egalitate…

Nu sunt un susținător al dopajului. Ceea ce mă îngrijorează este că, într-o eră a egalității, avantajul natural va ajunge sa fie considerat nedrept, iar cei mai buni atleți vor fi penalizați. Vedem asta deja în cursele de Formula Unu. Nu este permis avantajul unei mașini mai ușoare, toate motoarele trebuie să fie aproape la fel, iar rezultatul cursei depinde mai mult de strategia schimbului de pneuri și de rapiditatea echipei care le schimbă.

Așa cum astăzi profesorii nu mai pot preda fără a se teme pentru cariera lor iar atleții trebuie să accepte niște insulte implicite pentru a participa la o competiție, la fel și a spune adevărul va duce le cenzurarea lui de cei care controlează propaganda. Așa arată lumea care eradichează civilizația occidentală”.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Mesaj de ultimă oră transmis de Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Cred într-o Românie Educată în care toți copiii și tinerii sa aibă acces la o educație de calitate

14 August 2022 at 19:15
image

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis duminică pe pagina sa de facebook laude tuturor celor care, de-a lungul anilor, au făcut posibilă clasarea pe locul al doilea „all times” în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaţionale de Informatică, cu 123 de medalii.

„Un rezultat excepțional care urcă România pe locul al doilea „all times” în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internationale de Informatica, cu 123 de medalii!

Alexandru Luchianov (Liceul Internațional de Informatică din Bucureşti), Luca Perju-Verzotti (Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București), Andrei-Robert Ion (Liceul Internațional de Informatică din Bucureşti) și Alexandru-Radu Todoran (Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” din Orăștie/jud. Hunedoara) = lotul olimpic de Informatică al României. M-am întâlnit cu acești elevi fabuloşi, în urmă cu trei săptămâni, in aeroport, la întoarcerea de la #CEOI2022, unde au câștigat tot ce se putea câștiga: 4 medalii + locul I pe echipe.

Acum, la Olimpiada Internațională de Informatică (ediția 2022 – Indonezia), în aceeași formulă, dar coordonaţi și însoțiți de prof. Marius Nicoli (Colegiul Național “Frații Buzești”) – Team Leader și Andrei-Costin Constantinescu (ETH – Zürich, fost medaliat olimpic), au reușit să strălucească din nou: 4 medalii, locul al doilea în Europa și locul 8 în lume (din 90 de ţări participante).

Se cuvin mulțumiri tuturor celor care, de-a lungul anilor, au făcut posibilă o astfel de performanță: elevi, profesori, părinţi! Este un efort structurat, conjugat, centrat și orientat către excelență, un efort încununat de succes.

Mulțumirile și felicitările mele se îndreaptă spre toți cei implicați în obținerea acestor rezultate excepționale!
Mulțumiri Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică

Încă o dată rezultatele de la această ediție, pentru că merită ţinute minte:
* Alexandru Luchianov (Liceul Internațional de Informatică din București) – medalie de aur
* Luca Perju-Verzotti (Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu” din București) – medalie de argint
* Alexandru-Raul Todoran (Liceul Teoretic “Aurel Vlaicu” din Orăștie) – medalie de argint
* Andrei-Robert Ion – medalie de bronz (Liceul Internațional de Informatică din București).
* locul al doilea în istoria Olimpiadei Internaționale de Informatică în clasamentul pe medalii
* locul al doilea în Europa și locul 8 în lume la ediția curentă!

Cred într-o Românie Educată in care toți copiii si tinerii sa aibă acces la o educatie de calitate și cred într-o Românie a performanţei prin muncă şi dedicare. Cred in justul echilibru între Excelență
și Echitate!”, a transmis ministrul Sorin Cîmpeanu

articolul original.

Cîmpeanu: România, pe locul doi all times în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaționale de Informatică

14 August 2022 at 20:34
Cîmpeanu: România, pe locul doi all times în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaționale de Informatică

România a urcat pe locul al doilea „all times” în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internationale de Informatica, cu 123 de medalii, a anunțat duminică ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației arată că lotul olimpic de Informatică al României este format din Alexandru Luchianov (Liceul Internațional de Informatică din Bucureşti), Luca Perju-Verzotti (Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București), Andrei-Robert Ion (Liceul Internațional de Informatică din Bucureşti) și Alexandru-Radu Todoran (Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” din Orăștie/jud. Hunedoara)..

Sorin Cîmpeanu spune că s-a întâlnit cu acești elevi fabuloşi, în urmă cu trei săptămâni, in aeroport, la întoarcerea de la CEOI 2022, unde au câștigat tot ce se putea câștiga: 4 medalii și locul I pe echipe.

„Acum, la Olimpiada Internațională de Informatică (ediția 2022 - Indonezia), în aceeași formulă, dar coordonaţi și însoțiți de prof. Marius Nicoli (Colegiul Național ) - Team Leader și Andrei-Costin Constantinescu (ETH - Zürich, fost medaliat olimpic), au reușit să strălucească din nou: 4 medalii, locul al doilea în Europa și locul 8 în lume (din 90 de ţări participante). Se cuvin mulțumiri tuturor celor care, de-a lungul anilor, au făcut posibilă o astfel de performanță: elevi, profesori, părinţi! Este un efort structurat, conjugat, centrat și orientat către excelență, un efort încununat de succes”, a scris ministrul pe Facebook.

El reamintește rezultatele de la această ediție:
-Alexandru Luchianov (Liceul Internațional de Informatică din București) - medalie de aur
-Luca Perju-Verzotti (Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu” din București) - medalie de argint
-Alexandru-Raul Todoran (Liceul Teoretic “Aurel Vlaicu” din Orăștie) - medalie de argint
-Andrei-Robert Ion - medalie de bronz (Liceul Internațional de Informatică din București).
-locul al doilea în istoria Olimpiadei Internaționale de Informatică în clasamentul pe medalii
-locul al doilea în Europa și locul 8 în lume la ediția curentă.

articolul original.

Ministrul Educației, adept al uniformelor în școli: „M-aș bucura să existe acest sistem”

14 August 2022 at 12:47

Ministrul Educației, adept al uniformelor în școli: „M-aș bucura să existe acest sistem”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației declară că s-ar bucura dacă s-ar reveni la uniforme în școli, punctând că vestimentația ar trebui să fie diferită la fiecare unitate de învățământ.

”Sunt peste 17.000 de școli în România, condițiile diferă foarte mult de la o școală la alta. M-aș bucura să existe acest sistem în care elevii să considere școala un mediu prietenos, școala să fie un loc în care ei merg cu plăcere, un loc în care ei sunt mândri.

Dacă sunt mândri de școală vor fi mândri să poarte și însemnele acelei școli. Este însă un lucru care trebuie abordat diferențiat de la o școală la alta”, a declarat Sorin Câmpeanu pentru Antena 3.

articolul original.

Ce se întâmplă dacă bursele elevilor nu sunt plătite. Ministrul Educației: Nu există mecanisme pentru a sancţiona neplata acestora

13 August 2022 at 13:06

Ce se întâmplă dacă bursele elevilor nu sunt plătite. Ministrul Educației: Nu există mecanisme pentru a sancţiona neplata acestora

În România, nu există la acest moment, mecanisme pentru a sancţiona neplata burselor pentru elevi, spune ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Autorităţile locale sunt cele care trebuie să plătească bursele elevilor, mai susține ministrul Cîmpeanu. Spre deosebire de perioada dinainte de anul 2020, când aceste burse se plăteau din bugetul autorităţilor locale, acum banii aceştia vin de la bugetul de stat, conform news.ro.

„Nu plăteşti bursele elevilor, se numeşte deturnare de fonduri”, a arătat Cîmpeanu.

Ministrul Educației spune că este nevoie de existenţa unor mecanisme, la nivel de lege organică, pentru a putea sancţiona aceste situaţii în care nu se plătesc bursele sociale la care elevii au dreptul.

Întrebat despre cuantumul burselor sociale, ministrul a arătat că, în noul proiect, îşi propune ca acestea să aibă un cuantum de minim 250 de lei pentru bursele sociale iar acest cuantum să fie respectat.

„Bursele, nu doar cele sociale, sunt unul dintre cei patru piloni de bază, alături de o masă în şcoli, de programul naţional de reducere a abandonului în şcoli şi alături de soluţionarea problemelor de transport, asigurarea gratuităţii, pe de o parte, prin finalizarea proiectului din PNRR pentru achiziţia a 3.200 de microbuze, un număr echivalent cu numărul de unităţi administrativ-teritoriale”, a spus ministrul.

Cîmpeanu a precizat că toate aceste lucruri vor trebui să fie rezolvate. Îna cest sens va fi făcută o propunere de reformă a sistemului de alocare a burselor elevilor.

„Această reformă va presupune o creştere foarte importantă de buget şi va presupune şi cuantumuri minime care să fie garantate inclusiv prin existenţa unor mecanisme care să permită sancţionarea, rapid, a acelor situaţii în care elevii nu primesc acele burse sociale la care au dreptul”, a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a mai anunţat că vom avea şi burse de încurajare a excelenţei, mult mai mari decât până acum, el amintind că până acum 3 ani existau burse de 6 lei sau 8 lei, ridicole, iar acum în momentul de faţă avem burse de 500 de lei pe lună, care vor fi mărite.

Ministrul a precizat că este nevoie de existenţa unor mecanisme, la nivel de lege organică, pentru a putea sancţiona aceste situaţii în care nu se plătesc bursele sociale la care elevii au dreptul.

„În momentul de faţă, nu există ( aceste mecanisme, nr), deşi începând cu anul 2020, bursele elevilor au fost asigurate, pentru prima dată, din bugetul de stat, iar în anul 2020, bugetul a fost de 270 de milioane de lei, în 2021, de 540 de milioane de lei, plus 105 milioane, la rectificarea bugetară iar anul acesta avem 1, 3 miliarde de lei. Avem practic o creştere de patru ori a bugetului de burse, de la bugetul de stat asigurate. Autorităţile locale trebuie să plătească aceste burse pentru că, spre deosebire de peroada dinainte de anul 2020, când aceste burse se plăteau din bugetul autorităţilor locale, acum banii aceştia vin de la bugetul de stat. Nu plăteşti bursele elevilor, se numeşte deturnare de fonduri”, a mai spus ministrul.

articolul original.

Sorin Cîmpeanu: legile educaţiei vor avea rezultate doar prin alocarea de resurse financiare

12 August 2022 at 21:41
examenul-de-admitere-sorin-cîmpeanu
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri, la Râmnicu Vâlcea, că schimbările propuse prin proiectul noilor legi ale educaţiei vor avea rezultate doar prin alocarea de resurse financiare, numai pentru salarizarea corespunzătoare a cadrelor didactice fiind nevoie de circa 50% din bugetul necesar punerii în aplicare a măsurilor prevăzute.

„Sunt convins că lucrurile se vor putea schimba doar dacă sunt însoţite de finanţarea adecvată. Am spus-o şi o repet: oricât de curajoase, de asumate, de logice, de geniale ar fi schimbările, chiar dacă fiecare dintre dumneavoastră aţi vrea să vă implicaţi într-o manieră care să reprezinte un salt faţă de ceea ce aţi făcut până acum, rezultate nu ar putea fi aşteptate fără resurse alocate. Deci, dacă din acest proiect al legii nu s-ar accepta acel articol care spune că pentru orice cadru didactic din sistemul de educaţie, începând cu cadrele didactice debutante şi chiar şi cadrele didactice stagiare, salariul trebuie să fie cel puţin egal cu salariul mediu pe economie, nu o să vin nici în faţa dumneavoastră a tuturor, nici măcar a unuia dintre dumneavoastră, să spun că ceea ce este în lege se poate întâmpla. Dar atât timp cât acest articol rezistă, am dorinţa să mă uit în ochii fiecăruia dintre dumneavoastră şi să vă spun că ceea ce este scris în această lege se poate şi se va întâmpla cu această condiţie: să existe resurse”, le-a spus ministrul Educaţiei profesorilor vâlceni prezenţi la întâlnire.

Cîmpeanu a menţionat că pentru implementarea măsurilor prevăzute în proiectul noilor legi ale educaţiei ar fi nevoie de cel puţin o dublare a actualului buget al Ministerului Educaţiei.

„Resurse înseamnă că avem nevoie de mai mult decât dublarea bugetului Ministerului Educaţiei, pentru că impactul bugetar doar al acestei legi a învăţământului preuniversitar, fără învăţământul universitar, este de 31 de miliarde de lei, faţă de 30 de miliarde de lei cât este bugetul ministerului astăzi. 50% din start, adică jumătate din acest impact, este generat de creşterile salariale”, a mai spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu s-a aflat vineri după-amiază la Râmnicu Vâlcea pentru a discuta cu cadrele didactice şi cu reprezentanţi ai elevilor şi părinţilor pe marginea proiectului Legilor Educaţiei – România educată.

articolul original.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: Pentru cadrele didactice salariul trebuie să fie cel puţin egal cu salariul mediu pe economie

12 August 2022 at 17:24

În cursul zilei de vineri, Sorin Cîmpeanu, a declarat faptul că schimbările propuse prin proiectul noilor legi ale educației vor avea rezultate doar prin alocarea de resurse financiare, doar pentru salarizarea corespunzătoare a cadrelor didactice fiind nevoie de aproximativ 50% din bugetul necesar punerii în aplicare a măsurilor prevăzute.

„Sunt convins că lucrurile se vor putea schimba doar dacă sunt însoţite de finanţarea adecvată. Am spus-o şi o repet: oricât de curajoase, de asumate, de logice, de geniale ar fi schimbările, chiar dacă fiecare dintre dumneavoastră aţi vrea să vă implicaţi într-o manieră care să reprezinte un salt faţă de ceea ce aţi făcut până acum, rezultate nu ar putea fi aşteptate fără resurse alocate. Deci, dacă din acest proiect al legii nu s-ar accepta acel articol care spune că pentru orice cadru didactic din sistemul de educaţie, începând cu cadrele didactice debutante şi chiar şi cadrele didactice stagiare, salariul trebuie să fie cel puţin egal cu salariul mediu pe economie, nu o să vin nici în faţa dumneavoastră a tuturor, nici măcar a unuia dintre dumneavoastră, să spun că ceea ce este în lege se poate întâmpla. Dar atât timp cât acest articol rezistă, am dorinţa să mă uit în ochii fiecăruia dintre dumneavoastră şi să vă spun că ceea ce este scris în această lege se poate şi se va întâmpla cu această condiţie: să existe resurse”, le-a spus ministrul Educaţiei profesorilor vâlceni prezenţi la întâlnire.

Cîmpeanu a menţionat că pentru implementarea măsurilor prevăzute în proiectul noilor legi ale educaţiei ar fi nevoie de cel puţin o dublare a actualului buget al Ministerului Educaţiei.

„Resurse înseamnă că avem nevoie de mai mult decât dublarea bugetului Ministerului Educaţiei, pentru că impactul bugetar doar al acestei legi a învăţământului preuniversitar, fără învăţământul universitar, este de 31 de miliarde de lei, faţă de 30 de miliarde de lei cât este bugetul ministerului astăzi. 50% din start, adică jumătate din acest impact, este generat de creşterile salariale”, a mai spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu s-a aflat vineri după-amiază la Râmnicu Vâlcea pentru a discuta cu cadrele didactice şi cu reprezentanţi ai elevilor şi părinţilor pe marginea proiectului Legilor Educaţiei – România educată.

articolul original.

Ministrul Educației și reprezentanții ARUT s-au pus de acord cu modificarea proiectului de lege privind învățământul superior

12 August 2022 at 11:26
Ministrul Educației și reprezentanții ARUT s-au pus de acord cu modificarea proiectului de lege privind învățământul superior

Reprezentanții Alianței Române a Universităților de Tehnologie (ARUT) s-au întâlnit vineri cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației naționale. În cadrul întâlnirii au fost discutate și agreate majoritatea propunerilor pe care alianța le-a făcut în vederea îmbunătățirii proiectului de lege privind  învățământului superior. Acestea vizează, în special, întărirea autonomiei universitare, elemente care țin de funcționarea și organizarea instituțiilor de învățământ superior și a programelor de studii universitare, creșterea echității și accesului în învățământul universitar, furnizarea de resursă umană calificată în domeniul științelor și ingineriei etc, se arată într-un comunicat transmis de ARUT. Astfel printre propunerile agreate în cadrul întîlnirii se numără:

  • Înființarea Programului Național pentru Educația în domeniul Științelor, Ingineriei și Tehnologiei și Matematicii PN-STIM (Science, Technology Engineering, and Mathematics – STEM), cu scopul stimulării tinerilor în vederea participării în programe de studii universitare în domenii aferente STIM, care va fi sprijinit prin creșterea burselor de studii și a alocațiilor bugetare / student;
  • Susținerea studenților pentru a se implica în programe de voluntariat;
  • Precizarea modalităților de înființare și reorganizare a unei instituții de învățământ superior;
  • Clarificarea definirii unor structuri universitare, cum ar fi filiala și extensia universitară;
  • Precizarea posibilității de preluare a institutelor de cercetare științifică în coordonarea universităților;
  • Organizarea programelor de studii de scurtă durată ca ciclu de studii universitare, și recunoașterea statutului de student pentru cursanții înmatriculați în astfel de programe;
  • Clarificarea domeniilor de studii universitare în care se organizează studiile de doctorat științific și profesional;

“În ceea ce privește domeniul învățământului preuniversitar, ME a apreciat în mod deosebit propunerile ARUT cu privire la extinderea Programului Național Educația în domeniul Științelor, Ingineriei și Tehnologiei și Matematicii, care vizează dezvoltarea de programe extrașcolare, formarea profesională a cadrelor didactice, dotarea laboratoarelor, implicarea operatorilor economici în dezvoltarea unor programe, campanii de conștientizare cu privire la importanța acestor domenii”, se mai precizează în comunicatul asociației.

articolul original.

Școala din spital va funcționa sub umbrela Universităților de Medicină și Farmacie

11 August 2022 at 09:13

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că programul dedicat copiilor diagnosticaţi cu boli grave va fi organizat şi va funcţiona în cadrul universităţilor de Medicină şi Farmacie, iar procesul de educaţie se va desfăşura individualizat, la patul copilului, în spital.

Sursa foto: Scoala de spital/Facebook

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, vrea să rezolve prin noua Lege a Educației și problema accesului la educație a copiilor care suferă de bol grave și sunt nevoiți să stea perioade lungi în spitale, problemă de care până acum s-au ocupat ONG-urile. Tentative au existat și din partea autorităților încă din 2015, dar a rămas un subiect care a fost reîncălzit de fiecare echipă ajunsă la guvernare, fără o materializare concretă.

Răducu, un copil de 10 ani, pacient oncologic, ne spune ce reprezintă «Școala din Spital» pentru el: „Școala din Spital este un loc special care îi ajută pe copii să înțeleagă sensul vieții, îi face mai deștepți, le dă aripi să zboare și le face un viitor mai bun”, așa își începe ministrul Educației o postare pe pagina sa de socializare.

Anuță, apoi, că în cadrul unei noi consultări publice pe Legea Educației s-a întâlnit cu profesori, învăţători, voluntari, medici şi psihologi implicaţi în educaţia copiilor spitalizaţi și cu reprezentanţi ai Universităţilor de Medicină şi Farmacie, pentru a analiza cele mai eficiente mijloace de susţinere a „Şcolii din Spital”.

Sorin Cimpeanu

Potrivit ministrului, concluzia la care s-a ajuns în urma întâlnirii amintite a fost aceea că educația copiilor de grădiniță și a elevilor spitalizați o perioadă mai mare de 4 sptămâni s-ar putea asigura printr-un Program care va fi organizat și va funcționa în cadrul UMF-urilor.

Am avut un dialog deschis despre cât de importantă este o altfel de abordare a dreptului la educaţie pentru copiii diagnosticaţi cu boli grave, toţi participanţii la întâlnirea de astăzi fiind direct implicaţi în educaţia din spital, având contact zilnic cu nevoile copiilor spitalizaţi. Tratamentele pentru aceşti copii, pentru patologiile pe care le au, sunt de durată şi foarte grele. Procesul de educaţie în cadrul spitalului va fi un sprijin real pentru copiii care sunt pacienţi internaţi. Actul educaţional, alături de tratamentul medical, contribuie la recuperarea şi reintegrarea celor aflaţi în această situaţie”, susţine ministrul Sorin Cîmpeanu, care atașează și un link cu un filmuleț video despre un copil care a crescut mai mult prin spitale, despre care spune că l-a impresionat.

Ministrul Educației mai spune că acești copii, diagnosticaţi cu boli grave, vor avea astfel acces nediscriminatoriu la educaţie, prin faptul că procesul de educaţie se va desfăşura individualizat, adaptat nevoilor fiecăruia, pe grupe sau clase, în cadrul spitalului sau online.

Cadrele didactice care vor preda copiilor din spitale vor trebui să facă dovada absolvirii unui program special de formare, acreditat, prin care sunt instruite în comunicare eficientă, tehnici de învățare remedială, management al interacțiunii cu elevii, eficientizarea predării în regim simultan, eficientizarea actului didactic sau a procesului de predare-învățare-evaluare și se vor afla în permanentă legatură cu medicul curant al copilului. În acest scop vor fi formați profesori cu un profil special, în cadrul UMF-urilor.

«Şcoala din Spital» va fi organizată şi va funcţiona în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de Medicină şi Farmacie, care vor înfiinţa unităţi de învăţământ preuniversitar «Şcoala din Spital» şi vor face parte din sistemul naţional de învăţământ. Procesul de educaţie de la nivelul acestora va fi desfăşurat de către cadre didactice titulare în învăţământ şi de către alte cadre didactice membre ale Corpului Naţional al Profesorilor pentru «Şcoala din Spital», urmând a fi reglementată modalitatea de normare a acestora, într-un mod flexibil şi adaptat specificului din spital. Se va asigura o resursă umană disponibilă pentru desfăşurarea procesului de învăţământ prin înfiinţarea Corpului Naţional al Profesorilor pentru «Şcoala din Spital»”, susţine ministrul Educaţiei.

În acest fel, copiii vor avea asigurată continuitatea şcolarizării, care le va permite să promoveze anul de studiu și vor putea participa la evaluările organizate pentru finalizarea unei etape de învăţământ. Înscrierea şi şcolarizarea în cadrul „Şcolii din Spital”, precum şi revenirea în unitatea de învăţământ la care elevul a fost înmatriculat anterior se vor realiza într-un mod flexibil, mai spune ministrul, care le-a mulțumit „colegilor din Ministerul Educației care au făcut posibilă apariția pentru prima dată a unui capitol dedicat „Școlii din Spital” prin implicarea cu înalt profesionalism, dar mai ales cu suflet”.

Același discurs l-a avut ministrul Sorin Câmpeanu și anul trecut, tot în august, când anunța că va fi adoptată o Ordonanță de modificare a Legii Educației, care a fost prezentată în Guvern, iar Programul „Şcoala din spital” are ca scop şcolarizarea elevilor spitalizaţi pe termen lung și s-ar putea implementa chiar începând cu toamna anului trecut și tot cu implicarea Universităților de Mediciă și farmacie. Proiectul a rămas însă „la sertar”, iar acum a fost scos la lumină ca „nou-nouț”, în Legea Educației, pe marginea căreia ministrul spune că a avut peste 40 de consultări publice și vor urma alte încă vreo 30, din fiecare a reținând propunerile interesante.

Scoala in spital (foto Asociatia Pavel)

Ministrul Educației subliniază că procesul de educaţie va fi adaptat specificului bolii, perioadei de spitalizare şi anului de studiu în care este înmatriculat elevul, iar programa va fi una diferenţiată, ţinându-se cont de numărul de ore alocat. În spitale vor putea fi desfășurate activități educative dar și orice alte activități extradidactice, la solicitarea copiilor/preșcolarilor/elevilor (aspecte menționate, de altfel, și în cel prezentat anul trecut).

Pe toată perioada spitalizării, preşcolarii, elevii şi părinţii acestora beneficiază de consiliere administrativă cu privire la drepturile educaţionale pe care le au”, iar pentru întreaga perioadă de spitalizare „se desemnează un cadru didactic monitor, care are obligaţia de a supraveghea parcursul educaţional al preşcolarului/elevului, de a ţine în permanenţă legătura cu unitatea de învăţământ la care acesta a fost înmatriculat înainte de spitalizare şi de a propune orice măsură educaţională în interesul acestuia”, mai afirmă Cîmpeanu.

Precizând că finanţarea pentru perioada în care antepreşcolarul/preşcolarul/elevul este înscris la „Școala din spital” se realizează prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, cel puţin la nivelul costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, majorat cu 100%, în baza contractului complementar, Sorin Cîmpeanu își încheie poastrea cu un alt video despre un copil cu probleme oncologice.


articolul original.

Cîmpeanu: Școala din spital va funcționa în cadrul universităților de medicină și farmacie

11 August 2022 at 18:22
Cîmpeanu: Școala din spital va funcționa în cadrul universităților de medicină și farmacie

Școala din spital, program dedicat copiilor diagnosticați cu boli grave, va fi organizată și va funcționa în cadrul universităților de medicină și farmacie. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu spune că procesul de educație se va desfășura individualizat, la patul din spital.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a participat joi la o întâlnire cu profesori, învățători, voluntari, medici și psihologi implicați în sprijinul educației copiilor spitalizați, alături de reprezentanți ai universităților de medicină și farmacie, pentru a analiza cele mai eficiente mijloace de susținere a „Școlii din Spital” prin intermediul proiectelor noilor legi ale educației.

„Am avut un dialog deschis despre cât de importantă este o altfel de abordare a dreptului la educație pentru copiii diagnosticați cu boli grave, toți participanții la întâlnirea de astăzi fiind direct implicați în educația din spital, având contact zilnic cu nevoile copiilor spitalizați. Tratamentele pentru acești copii, pentru patologiile pe care le au, sunt de durată și foarte grele. Procesul de educație în cadrul spitalului va fi un sprijin real pentru copiii care sunt pacienți internați. Actul educațional, alături de tratamentul medical, contribuie la recuperarea și reintegrarea celor aflați în această situație”, susține Cîmpeanu într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, copiii diagnosticați cu boli grave vor avea acces nediscriminatoriu la educație prin faptul că procesul de educație se va desfășura individualizat, adaptat nevoilor fiecăruia, la patul din spital, pe grupe în cadrul spitalului sau online, cadrul didactic fiind în permanentă legatură cu medicul curant al copilului. Ministrul spune că este nevoie să fie formați profesori cu un profil special.

„Școala din spital va fi organizată și va funcționa în cadrul instituțiilor de învățământ superior de medicină și farmacie, care vor înființa unități de învățământ preuniversitar <Școala din Spital> și vor face parte din sistemul național de învățământ. Procesul de educație de la nivelul acestora va fi desfășurat de către cadre didactice titulare în învățământ și de către alte cadre didactice membre ale Corpului Național al Profesorilor pentru <Școala din Spital>, urmând a fi reglementată modalitatea de normare a acestora, într-un mod flexibil și adaptat specificului din spital. Se va asigura o resursă umană disponibilă pentru desfășurarea procesului de învățământ prin înființarea Corpului Naţional al Profesorilor pentru <Școala din spital>”, susține ministrul Educației.

El anunță că procesul de educație va fi adaptat specificului bolii, perioadei de spitalizare și anului de studiu în care este înmatriculat elevul. Programa va fi una diferențiată, ținându-se cont de numărul de ore alocat.

Sorin Cîmpeanu spune că în acest fel copiii vor avea asigurată continuitatea şcolarizării, care le va permite să promoveze anul de studiu în curs sau participarea la evaluările organizate pentru finalizarea unui nivel de învăţământ.

El spune că înscrierea și școlarizarea în cadrul „Școlii din Spital”, precum și revenirea în unitatea de învățământ la care elevul a fost înmatriculat anterior se vor realiza într-un mod flexibil.

„Pe toată perioada spitalizării, preșcolarii, elevii și părinții acestora beneficiază de consiliere administrativă cu privire la drepturile educaționale pe care le au. Pe toată perioada spitalizării, se desemnează un cadru didactic monitor, care are obligația de a supraveghea parcursul educațional al preșcolarului/elevului, de a ține în permanență legătura cu unitatea de învățământ la care acesta a fost înmatriculat înainte de spitalizare și de a propune orice măsură educațională în interesul acestuia”, mai arată ministrul.

El spune că finanțarea pentru perioada în care antepreşcolarul/preşcolarul/elevul este înscris la școala din spital se realizează prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, cel puțin la nivelul costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, majorat cu 100%, în baza contractului complementar.

articolul original.

USR solicită retragerea noilor legi ale Educaţiei prezentate de ministrul Sorin Cîmpeanu

11 August 2022 at 12:02

USR solicită retragerea noilor legi ale Educaţiei prezentate de ministrul Sorin Cîmpeanu, apreciind că proiectele sunt „anti-liberale” şi „amplifică politizarea” educaţiei şi controlul politic central asupra acesteia.

„USR nu poate accepta ca ministrul să devină vătaful învăţământului românesc şi solicită retragerea proiectelor. În caz contrar, USR se va opune tuturor reglementărilor identificate ca fiind nocive pentru sistemul de educaţie din România”,arată partidul.

Conform aceleiaşi surse, în proiectele de legi „nu se regăseşte nicio viziune”, fiind caracterizate de „închistare şi restauraţie” şi reprezentând o „reformă brejnevistă”.

Departamentul de Politici Publice al USR în colaborare cu parlamentarii din grupul USR pentru Educaţie au elaborat un document în care evidenţiază „problemele majore” identificate în proiectele amintite.

USR consideră că noile legi ale educaţiei reprezintă „o tentativă de mituire electorală a cadrelor didactice”, cu promisiunea unor creşteri salariale semnificative.

„Or, creşterile salariale puteau fi acordate şi până acum, în baza legii în vigoare, dacă ministrul Sorin Cîmpeanu, aflat la al treilea mandat, ar fi vrut cu adevărat. În plus, creşterile salariale se acordă prin bugetul de stat, nu prin legile educaţiei, iar proiectele Cîmpeanu nu prevăd nicio grilă salarială pentru cadrele didactice. Legea învăţământului preuniversitar prevede clar o singură modificare salarială pentru profesorii stagiari, cu două prevederi contradictorii: la un articol salariul stagiarului este egal cu salariul mediu pe economie, la un altul, stagiarul va primi salariul prevăzut de legea salarizării pentru profesorul debutant”, menţionează sursa citată.

USR adaugă că proiectele nu indică resursele financiare pentru creşterile salariale anunţate de ministrul Cîmpeanu, „care promite salarii medii în educaţie de 9.300 lei, respectiv o creştere cu 43%”.

O problemă semnalată în analiza USR se referă la faptul că noile legi „amplifica politizarea educaţiei şi controlul politic central” asupra acesteia.

„Cele mai multe aspecte ce ţin de funcţionarea sistemului vor fi reglementate prin ordine de ministru (în jur de 240!), fiind evitat astfel controlul parlamentar şi de constituţionalitate. Funcţionarea întregului sistem de educaţie va depinde doar de pixul ministrului, iar arhitectura instituţională este redesenată în jurul ministrului. Se desfiinţează şi reînfiinţează cu alt nume instituţii care aveau un minim grad de autonomie”, se arată în studiu.

Un alt aspect semnalat se referă la faptul că legea învăţământului preuniversitar „premiază excelenţa individuală, obţinută în principal prin efortul copiilor şi al părinţilor, ceea ce este meritoriu, dar este dezinteresată” de incluziune şi performanţă la nivelul întregului sistem. Astfel, cuvântul „excelenţă” se regăseşte în textul noii legi de 53 de ori, iar cuvântul „echitate” de 2 ori.

„Managementul şcolilor nu are acum puteri reale, depinde prea mult de birocraţia de mai sus sau de primării. Prin noua lege, asta nu se schimbă deloc, dar mai apare încă un director. În acest moment, directorul şcolii (ca şi CA-ul) nu decide în problemele reale de management – nu are bugetul, nu are competenţe pe resursele umane. O reformă reală ar trebui să redefinească funcţiile de management la nivelul şcolii. Ce face pachetul de legi? Lasă funcţia de director aşa cum este şi mai adaugă încă una – directorul administrativ”, spun cei de la USR.

USR apreciază că este nevoie de o reformă curriculară care să pună în centru cultura generală, gândirea critică, practică, creativitatea şi interdisciplinaritatea şi mai puţin transmiterea de informaţii. Formaţiunea susţine şi introducerea unui nou concept de Bacalaureat, „dar unul pentru asigurarea unei rute complete între educaţia preuniversitară şi cea superioară”, pentru toate tipurile de învăţământ.

Potrivit USR, principala probă de Bac trebuie să fie cea care verifică competenţele de alfabetizare funcţională: literaţia, alfabetizarea matematică şi ştiinţifică, iar cel puţin una dintre probele obligatorii să fie dintre disciplinele de specialitate.

Alte propuneri se referă la: finanţarea adecvată a cercetării şi menţinerea evaluărilor standardizate.

„Deşi trendul internaţional este împotriva evaluării standardizate, care nu surprinde particularităţile, înclinaţiile, talentele şi interesele fiecărui elev în parte, România încă are nevoie, pentru o perioadă de tranziţie, de evaluare standardizată, care dă o şansă tuturor copiilor şi colectează date pe baza cărora să se poată construi politici publice serioase”, mai precizează USR.

Uniunea solicită păstrarea CNADTCU ca organism central independent de decizia politică a ministrului Educaţiei, precum şi introducerea interdicţiei de ocupare a funcţiilor de conducere în învăţământ pentru cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.

Alte propuneri vizează: aplicarea principiilor guvernanţei corporative în sistemul de educaţie şi depolitizarea funcţiilor de conducere; desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi transferul de atribuţii la nivelul şcolii; majorarea obligatorie, nu opţională, a costului standard per elev cu 25% pentru şcolile defavorizate.

articolul original.

Noul an școlar „modular” se pare că face probleme în mai multe domenii de activitate, pe lângă cele din domeniul educației

11 August 2022 at 10:45

Oamenii din turism susțin că scurtatrea vacanței cu până la 10-14 zile și toate aceste „legi date peste noapte”, din educaţie, ar afecta considerabil economia întregii țări.

O problemă care ține deja de ani buni o reprezintă conflictul dintre Ministerul Educației și oamenii din domeniul turistic. De data aceasta, situația este și mai gravă.

După cum știm cu toții, s-a produs marea inovație în sistem prin implementarea anului școlar „modular” care va începe mai devreme decât eram obișnuiți, și anume pe 5 septembrie. Asociațiile de turism din România se plâng astfel că se scurtează sezonul de vacanțe cu până la 10-14 zile, iar foarte multe familii cu copii nu vor mai veni anul acesta pe litoral, scrie infofinanciar.ro.

În acest sens, foarte mulți turiști se îndreptau spre mare în luna septembrie, atunci când prețurile începeau să scadă, iar anul acesta, din cauza noii hotărârii a Ministerului Educației, numărul se va micșora. Cei din domeniul turistic preconizează în acest sens pierderi și scăderi ale încasărilor.

În afirmaţiile sale, „În ultimii 30 de ani suntem martorii unui experiment!”, susține Cristian Bărhălescu, membru în Consiliul director al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). „Toți care au venit să conducă vreun minister au vrut să-și pună amprenta personală. În cazul actualului ministru al Educației, vedem încă o dată lipsa capacității de comunicare și de cunoaștere a ansamblului”.

În prezent, Bărhălescu este de părere că zona economică a întregii țări, nu doar a sistemului educațional, nu a fost luată în considerare când a venit vorba de crearea acestui nou model al anului școlar „modular”. Omul de afaceri oferă în acest sens exemplul Germaniei, unde vacanțele elevilor se iau în funcție de landuri (zonele teritoriale în care este împărțită țara, similară cu regiunile din România), pentru ca fiecare astfel de zonă să se bucure de o dezvoltare economică profitând de cel mai benefic sezon turistic al anului.

Astfel, „La noi se face fix pe dos! Ministerul Educației este lipsit de viziune când nu discută și cu cei din domeniul privat înainte de a lua astfel de hotărâri semnifivcative. Se scurtează sezonul de vacanță pentru a se acorda câte o săptămână în diverse perioade ale anului. Acest fenomen al legilor date peste noapte va avea un impact foarte mare asupra domeniului turistic, dar și asupra economiei la nivel general. Nu este de ignorat faptul că din turism, din această arie a sferii private, se transmit sume mari de bani către bugetul de stat” a declarat Cristian Bărhălescu pentru infofinanciar.ro.

Dependența turismului de pe litoral

Liderii asociațiilor de turism din România sunt de părere că această nouă modificare va afecta foarte mult acest sector, care se bazează, peste 90%, pe vacanțele pe care și le fac conaționalii în stațiunile de la Marea Neagră.

Președinta Federației Asociașiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), Corina Martin, ne-a declarat că perturbări ale programului cauzate de hotărârile Ministerului Educației apar în fiecare an, și că, constant, numeroși reprezentanți ai domeniului turistic trimit solicitări către Guvern pentru a se lua măsuri în această problematică.

În opinia sa, „De foarte mulți ani cerem să judecăm și să evaluăm durata vacanțelor școlare și în funcție de interseul turistic al destinațiilor din țara noastră”, a transmis aceasta.

După părerea sa, Corina Martin subliniază instabilitatea deciziilor luate și lipsa unei comunicări în prealabil atât în ceea ce privește schimbările din cadrul anului școlar, cât mai ales lipsa consultărilor cu reprezentanții domeniului turistic.

Astfel, „Planurile noastre sunt mereu date peste cap când vine vorba de sezonul de litoral, pentru că suntem foarte dependenți de turiștii români, iar scurtarea vacanței de vară, lucru de care ține foarte multă lume cont când vine vorba despe un sejur pe litoral, afectează acest domeniu de activitate în proporție foarte mare. Cu o săptămână deja înainte de începerea anului școlar, vorbim aici de sfârșitul lunii august, majoritatea românilor se vor retrage de pe litoral anul acesta, în ciuda vremii frumoase care se anunță și în luna septembrie”, a susținut Corina Martin.

În acest sens, unul dintre cele mai afectate proiecte turistice din România ar putea înregistra un eșec total în perioada următoare. Este vorba aici de „Litoralul pentru toți”, proiect în care tarifele din stațiunile de la Marea Neagră scădeau considerabil pentru ca mai mulți români, cei care au un buget mai mic pentru vacanță, să își poată programa un sejur.

Anul acesta este pentru prima dată de când programul „Litoralul pentru toți” nu a fost implementat și pentru luna septembrie, românii putându-se bucura de avantajele acestui proiect doar la început de sezon estival, între zilele de 22 mai și 19 iunie.

„Părerea noastră nu contează”

La rândul său, aparent, una dintre nemulțumirile cele mai mari ale oamenilor din domeniul turistic românesc este că Ministerul Educației, condus în prezent de Sorin Cîmpeanu, nu a avut intenția de a-i chema la consultări privind modificările în sistemul de vacanță a elevilor.

„Părerea noastră oricum nu contează!”, a relatat Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, pentru infofinanciar.ro. „Trebuia să se țină cont de solicitările noastre ca școala să se înceapă în jurul datei de 15 septembrie, însă nu s-a făcut acest lucru”.

Mai mult, Dragoș Răducan spune că turismul de pe litoral a fost deja afectat în acestă vară de scăderea considerabilă a cererii cauzată de creșterea prețurilor. De asemenea, acesta aduce în discuție și existența unui „război mediatic” împotriva stațiunilor de la Marea Neagră:

Litoralul românesc este cap de afiș, știrile negative abat atenția de la adevăratele probleme ale sistemului. Lipsa banilor și lipsa măsurilor de compensare a efectelor crizei economice sunt adevăratele cauze pentru care românii nu mai au bani să se bucure de o vacanță, nu prețurile mari care se prezintă în spațiul public când vine vorba de litoral”.

Președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc declară că Executivul de la Palatul Victoria nu a avut un plan „coerent” pentru combaterea inflației. Iar în această perioadă, în sezonul cald, drept „țap ispășitor” a fost găsit domeniul turistic de pe litoral: „Este mai ușor să le spui românilor că sunt prețurile mari la mare, decât să le spui că nu o să mai aibă bani de vacanță!”.

Pentru vacanţa din această vară, rezultatele sondajului realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro evidențiază faprul că peste 37% dintre români şi-au redus bugetele pentru vacanţă în 2022.

În acelați timp, mai mult de un sfert dintre respondenții sondajului au declarat că nu vor pleca deloc în concediu anul acesta.

articolul original.

PNL Dolj: Împreună, așezăm bazele unei școli mai bune, mai performante!

10 August 2022 at 21:06
image

PNL Dolj a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, cele mai importante modificări aduse legii educației, ca proces al reformei pe care Guvernul condus de președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, l-a început pentru adaptarea și modernizarea sistemului de învățământ, astfel încât să răspundă nevoilor actuale și viitoare ale elevilor, dascălilor și părinților.

În acest sens, inspectorul școlar general al I.Ș.J Dolj, prof. dr. Daniel Ion şi prof. Irina Broscaru, inspector școlar general adjunct, au vorbit despre o serie de teme legate de pachetul de legi privind educația, printre care finanțarea sistemului de învățământ, dezvoltarea învățământului profesional, tehnic și dual și digitalizare. În opinia PNL Dolj, astfel de prezentări și consultări sunt esențiale, pentru ca învățământul românesc să se plieze și să răspundă în mod real provocărilor din teren.

Spre exemplu, performanța olimpicilor români ne arată încă o dată valoarea școlii românești, a dascălilor cu vocație și a elevilor orientați spre excelență, dar și necesitatea unor resurse direcționate și orientate pentru a asigura în mod egal acces la educație. În legislația educațională aflată în dezbatere publică sunt prevăzute o serie de norme menite să încurajeze progresul școlar, prin forme de evaluare continuă, pentru ca elevii să beneficieze de dreptul la educație în cele mai bune forme: curriculum adaptat și flexibil, burse asigurate de Ministerul Educației și programe de reducere a abandonului școlar, sunt câteva dintre măsurile menționate în lege. Programul ”România Educată” se regăsește în viziunea Legilor Educației și are nevoie de o fundație normativă solidă, care să poată susține progresele viitoare.

Începând cu anul școlar 2022-2023, anual, direcțiile județene de învățământ preuniversitar (actualele inspectorate școlare) vor publica situația privind abandonul școlar de la nivel județean, pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar. Pentru că fiecare elev trebuie să aibă șanse egale la educație.

”Elevul va deveni un adult care va lua decizii în mod autonom, pe baza abilităților dobândite în diferite etape ale formării sale educaționale. Noile măsurile vorbesc și de sancțiuni. Pentru că elevul trebuie să fie protejat de abuzul emoțional, profesorul care va abuza elevul este sancționat cu desfacerea contractului de muncă și timp de 10 ani nu va mai avea dreptul să exercite calitatea de profesor”, a explicat inspectorul școlar general al I.Ș.J Dolj, prof. dr Daniel Ion.

Din perspectiva noii legi a învățământului preuniversitar, a fost subliniată importanța asigurării finanțării necesare pentru implementarea reformelor, gestionarea provocărilor reprezentate de abandonul școlar și analfabetismul funcțional, precum și soluții pentru creșterea atractivității învățământului profesional și profesional dual, în acord cu cerințele operatorilor economici.

Noua lege ține cont de inechitățile din sistem, adică va fi o lege a educației pentru toți. Astfel, printre reglementări se regăsește finanţarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național preuniversitar și superior, cu toate componentele sale de asigurare a funcționării, care va reprezenta, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat. Salariul în educație va crește de la 6.500 de lei brut, la 9.300 de lei brut.

«Rețeaua școlară va fi adaptată nevoilor fiecărei comunități. În unitățile de învățământ preuniversitar se va derula programul ”Şcoala după şcoală”, care cuprinde activităţi educative, pentru consolidarea competenţelor dobândite sau de accelerare a învăţării, precum și alte activități pentru susținerea dreptului la educație, inclusiv de tip recreativ sau de timp liber», a precizat prof. Irina Broscaru, inspector școlar general adjunct.

Reamintim faptul că Ministrul PNL al Educației, domnul Sorin Cîmpeanu, a lansat în dezbatere publică proiectele Legilor Educației, rezultat al consultării ample și al contribuției a peste 10.000 de specialiști și care vor reforma radical sistemul de învățământ din România. Cele două legi – cea a învățământului preunivesitar și cea a învățământului superior – prezentate în primă lectură în ședința de Guvern, conțin soluții și mecanisme de implementare, prin raportare la țintele din Raportul „România Educată”, publicat în urmă cu un an.

Printre principalele elemente de reformă în ceea ce privește învățământul preuniversitar, se numără:

• Reglementarea serviciilor complementare pe lângă cele standard de educație timpurie (acolo unde nu există creșe, grădinițe sau centre de zi, se vor putea dezvolta servicii complementare de tip grup de joacă, grădiniță comunitară etc).

• Introducerea evaluărilor standardizate, ministerul a început deja lucrul la standardele de evaluare și va avea propria platformă pentru acest lucru.

• Planuri cadru noi, curriculum nou, elevii nu vor mai avea note la Arte şi Educaţie Fizică şi Sport, ci vor fi evaluaţi cu Admis sau Respins.

• Vor avea o șansă în plus de admitere la liceu: elevii care vor susține Evaluare Națională în vara lui 2024 ar putea da un examen de admitere la unul dintre Colegiile Naționale, iar dacă nu intră, vor susține Evaluarea Națională și vor fi repartizați prin procesul clasic computerizat. Din 2023, media din timpul gimnaziului nu va mai conta la intrarea la liceu.

• Schimbare radicală de paradigmă în ceea ce privește examenul de bacalaureat, care să nu servească doar la acces în facultate, ci să îţi ofere o calificare, credibilă, pe care angajatorii şi universităţile să o ia în considerare. Examenul de Bacalaureat va avea o probă scrisă de evaluare a competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun pentru elevii de la toate profilurile (posibil test grilă), două probe de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională, o probă de evaluare a competenţelor digitale şi o probă scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării, la alegerea candidatului.

• Se reglementează și cuantumul minim al burselor astfel: a)​bursa de excelență olimpică I/internațională – 1.000 lei/luna; ​bursa de excelență olimpică II/națională – 700 lei/luna; b) ​bursă de performanță școlară – 500 lei/luna; c) pentru prima dată bursa profesională – 300 lei/luna ; d) bursă socială – 300 lei/luna.

• Debutanții vor susține un examen scris pentru a deveni stagiar, iar timp de un an vor avea mentor un profesor din sistem și vor avea salariul mediu pe economie, care va ajunge la 4.000 de lei net (față de cât au acum, 2.000 de lei net).

• În ceea ce privește învățământul superior, cele mai importante elemente de noutate și reformă se referă la: – reintroducerea învăţământului universitar de scurtă durată; – implementarea unui Program naţional de reducere a abandonului universitar, pentru prima dată; – locuri în universități pentru persoanele cu dizabilități; – eliminarea obligativităţii deţinerii titlului de doctor pentru ocuparea funcţiei didactice de asistent universitar, pentru a permite accesul unor profesionişti în învăţământul superior românesc; – va fi înfiinţat un registru unic naţional integrat al diplomelor şi actelor de studii, pentru diminuarea fraudelor; – reintroducerea învăţământului dual, care va fi stimulat cu fondurile din PNRR și nu numai.

PNL Dolj își dorește ca atât elevii, părinții, dascălii, managerii unităților de învățământ preșcolar, școlar și liceal să participe activ la dezbaterile privind pachetul de legi ale educației, pentru că numai prin dialog și opinii argumentate din partea lor și a factorilor de decizie se poate ajunge la o reformă reală, atât de dorită pentru România! În acest sens, PNL a lansat platforma interactivă de consultare online pentru noile legi ale educației! Orice persoană interesată poate accesa www.legile-educatiei.pnl.ro, unde este accesibilă fiecare măsură în parte.

Biroul de presă al PNL Dolj

articolul original.

Daniel Ion, inspector școlar general I.Ș.J Dolj: De ce este nevoie de legile Educatiei? Avem nevoie de absolventi autonomi, absolveniti care sa inteleaga ce se intampla in jurul lor

10 August 2022 at 11:39

Daniel Ion, inspector școlar general I.Ș.J Dolj, a declarat miercuri, in conferinta de presa, ca legile Educatie vor aduce schimbari benefice in sistem. De asemenea, Șeful ISJ Dolj a subliniat faptul ca actualul sistem de invatamant nu a dat rezultate, iar analfabetismul functional a ramas constant sau chiar a crescut in toata aceasta perioada, scrie cronicaolteniei.ro.

”De ce este nevoie de legile Educatiei? Pentru ca ne dorim o educatie de calitate si adaptata vremurilor. Pentru ca, in ultimii ani, rezultatele sistemului actual a nemultumit intreaga societate, iar analfabetismul functional a ramas constant sau chiar a crescut. Pentru ca avem nevoie de absolventi autonomi, absolveniti care sa inteleaga ce se intampla in jurul lor si care sa gandeasca pozitiv, de absolventi care sa caute solutii creative, nu bazate pe sabloane. Fiecare elev din invatamantul romanesc trebuie sa poata sa-si atinga potentialul maxim. Noua lege tine cont de inechitatile din sistem, iar profesorul debutant va primi un salariu atractiv”, a declarat prof. dr. Daniel Ion, inspector școlar general I.Ș.J Dolj.

Irina Broscaru – inspector școlar general adjunct:  Ca sa avem o educatie de calitate, trebuie ca si cei care o fac sa fie oameni de calitate

”Ca sa avem o educatie de calitate, trebuie ca si cei care o fac sa fie oameni de calitate, cu oameni bine pregatiti, ca atunci cand vin in fata elevilor sa pota sa spuna ce au de spus si elevii se fie convinsi, sa vina cu drag la scoala si sa urmeze si ei, de ce nu, cariera didactica, cei care au inclinatie. Noua lege a Educatiei vine cu cateva modificari de bun augur. Asadar, absolventii de invatamant universitar, care doresc sa urmeze o cariere didactica, au de trecut mai multe obstacole. Astfel, dupa ce termina facultate, trebuie sa urmeze un master didactic de doi ani sau, cei care nu urmeaza acest master didactic, trebuie sa urmeze programe de formare psihopedagogic de nivel F1 sau F2, in functie de nivelul la care doresc sa predea”, a declarat prof. Irina Broscaru – inspector școlar general adjunct.

articolul original.

Daniel Ion, inspector școlar general I.Ș.J Dolj: De ce este nevoie de legile Educatiei? Rezultatele sistemului actual a nemultumit intreaga societate, iar analfabetismul funcțional a ramas constant sau chiar a crescut

10 August 2022 at 11:13

Daniel Ion, inspector școlar general I.Ș.J Dolj, a declarat miercuri, in conferinta de presa, ca legile Educatie vor aduce schimbari benefice in sistem. De asemenea, Șeful ISJ Dolj a subliniat faptul ca actualul sistem de invatamant nu a dat rezultate, iar analfabetismul functional a ramas constant sau chiar a crescut in toata aceasta perioada.

”De ce este nevoie de legile Educatiei? Pentru ca ne dorim o educatie de calitate si adaptata vremurilor. Pentru ca, in ultimii ani, rezultatele sistemului actual a nemultumit intreaga societate, iar analfabetismul functional a ramas constant sau chiar a crescut. Pentru ca avem nevoie de absolventi autonomi, absolveniti care sa inteleaga ce se intampla in jurul lor si care sa gandeasca pozitiv, de absolventi care sa caute solutii creative, nu bazate pe sabloane. Fiecare elev din invatamantul romanesc trebuie sa poata sa-si atinga potentialul maxim. Noua lege tine cont de inechitatile din sistem, iar profesorul debutant va primi un salariu atractiv”, a declarat prof. dr. Daniel Ion, inspector școlar general I.Ș.J Dolj.

Irina Broscaru – inspector școlar general adjunct:  Ca sa avem o educatie de calitate, trebuie ca si cei care o fac sa fie oameni de calitate

”Ca sa avem o educatie de calitate, trebuie ca si cei care o fac sa fie oameni de calitate, cu oameni bine pregatiti, ca atunci cand vin in fata elevilor sa pota sa spuna ce au de spus si elevii se fie convinsi, sa vina cu drag la scoala si sa urmeze si ei, de ce nu, cariera didactica, cei care au inclinatie. Noua lege a Educatiei vine cu cateva modificari de bun augur. Asadar, absolventii de invatamant universitar, care doresc sa urmeze o cariere didactica, au de trecut mai multe obstacole. Astfel, dupa ce termina facultate, trebuie sa urmeze un master didactic de doi ani sau, cei care nu urmeaza acest master didactic, trebuie sa urmeze programe de formare psihopedagogic de nivel F1 sau F2, in functie de nivelul la care doresc sa predea”, a declarat prof. Irina Broscaru – inspector școlar general adjunct.

articolul original.

Vacanţă în siguranţă. Ce subiecte au fost abordate de poliţişti în disciţiile cu copiii din tabăra de la Oglinzi

10 August 2022 at 11:30
image

■ la finalul săptămânii trecute, salvatorii montani au avut foarte multe intervenţii ■ şapte persoane au fost transportate până la baza masivului, de acolo fiind preluate de ambulanţe ■ a fost şi un accident mortal ■

Ceahlăul a fost luat cu asalt de turişti la finalul săptămânii trecute, unii venind să vadă piramida holografică, un fenomen optic ce se observă la intensitate maximă pe 6 august, iar alţii au participat la pelerinajul spre schitul de lângă cabana Dochia, unde a fost hram de Schimbarea la Faţă.

Din păcate, nu toţi cei care au urcat spre vârf au făcut-o responsabil, lipsa echipamentului adecvat, în special bocanci cu talpă groasă, „costându-i“ pe unii dintre ei. Şi aşa se face că Salvamont, în week-end-ul trecut, a avut multiple intervenţii pentru acordarea de ajutor în urma accidentelor.

Nu toate situaţiile nedorite au fost în cazul unor persoane neechipate, turiştii sau pelerinii acuzând stări de rău şi din pricina epuizării sau a unor afecţiuni cronice. Raul Papalicef, şeful Salvamont, a spus că au fost 20 de misiuni de acordare a primului ajutor, şapte dintre ele fiind grave. A fost şi un accident mortal, fiind vorba despre un alpinist.

„După acordarea primului-ajutor calificat, în cazul a şapte persoane a fost necesar transportul până la poalele masivului, de unde au fost preluate de Ambulanţă. Au fost şi destui turişti care s- au aventurat neechipaţi, iar acest lucru are uneori consecinţe grave. Procentul dintre echipaţi şi neechipaţi este cam 50/50%“, a declarat, pentru „Adevărul“, Raul Papalicef.

Pe 6 august, despre multitudinea de misiuni a relatat şi Salvamont România. La ora 16.37, era transmiscă că Salvamont Neamţ intervine simultan la două cazuri, victimele suferind traumatisme de picior, iar la ora 18.25 că salvatorii au a patra misiune în acea zi – persoană în stare avansată de epuizare şi cu probleme locomotorii.

Referindu-se la ceea ce înseamnă o zi „încărcată“, pe pagina de Facebook Salvamont Neamţ, Robert Grigoriu a comentat: „Noi ne- am întâlnit cu ei pe traseu. Credeţi-mă, erau praf de obosiţi. S-au oprit o secundă să respire şi într-un mic schimb de vorbe am realizat că au avut mulţime de intervenţii contracronometru“. Despre afluxul de „neaveniţi“ pe Ceahlău Cristina Iury şi Tamis Roma au avut „aprecieri“:

„Din păcate, nu ştiu dacă am văzut vreodată atâtea persoane neadecvat încălţate: de la toate mărcile de adidaşi, la pantofi, sandale şi, cireaşa de pe tort, în şlapi! Mulţi confundă traseul montan cu o plimbare prin parc“; „Mama lui de efect de piramidă… Toţi în fugă după spectacol, dar în tenişi şi pantaloni scurţi… Prea mulţi şi prea lipsiţi de educaţie montană. În aceleaşi «ţinute» s-au căţărat şi pe vârf“.

O misiune ingrată a fost cea de recuperare a cadavrului unui bucureştean, care a căzut printr-un „horn“ dintre stâncile din Ocolaşul Mic. „Am aflat că fusese alpinist la viaţa lui. Avea 69 de ani, dar părea că are 40. Scoaterea lui nu a fost posibilă în acea noapte, 5/6 august, zona fiind extrem de abruptă, executând intervenţia dimineaţă“, a mai relatat Raul Papalicef. Într-o altă situaţie, pentru transportul de pe munte la spital a unei timişorence, a fost solicitat un elicopter.

articolul original.

Grădiniţa şi milionul de euro

10 August 2022 at 02:00
image

Primăria Craiova a scos la licitaţie lucrările pentru modernizarea şi extinderea a două grădiniţe din Craiova. Este vorba de Grădiniţa cu Program Prelungit „Curcubeul Copilăriei”, situată într-un bloc de locuinţe de pe strada Amaradia, dar şi Grădiniţa cu Program Prelungit „Ion Creangă”. Pentru fiecare dintre cele două grădiniţe bugetul este de un milion de euro, din fonduri europene. Din aceşti bani grădiniţele vor fi modernizate şi mansardate, întrucât spaţiile interioare ar fi insuficiente pentru desfăşurarea de activităţi educativ-recreative în condiţii optime. Reprezentanţii Primăriei Craiova au precizat că mutarea copiilor se va face după ce vor fi stabili câştigătorii licitaţiilor.

Cele două grădiniţe cu program prelungit „Curcubeul Copilăriei” şi „Ion Creangă” vor fi reabilitate şi modernizate prin implementarea proiectului “Creşterea accesului la educaţie prin îmbunătăţirea infrastructurii unităţilor de învăţământ din municipiul Craiova”. În proiecte sunt prevăzute anveloparea si modernizarea clădirilor dar şi mansardarea lor, dar şi achiziţii de mobilier.

„Spaţiile interioare sunt insuficiente pentru desfăsurarea activităţii educativ-recreative în condiţii optime, iar prin extinderea (mansardarea) clădirii existente se asigură îndeplinirea reglementărilor în vigoare în ceea ce priveşte asigurarea spaţiului minim necesar pentru fiecare copil şi desfăşurarea activităţii în condiţii optime. În acelaşi timp, pentru desfăşurarea în condiţii optime a procesului educaţional, se propune şi dotarea spaţiilor interioare cu mobilier şi echipamente moderne”, se arată în descrierea succintă a fiecărui proiect.

De asemenea, pentru cele două grădiniţe sunt prevăute şi echipamente pentru terenurile de joacă. Sumele alocate pentru lucrări diferă.
Pentru Grădiniţa cu Program Prelungit „Ion Creangă”, situată pe strada Aurel Vlaicu, suma alocată este de 4.231.196,17lei, fără TVA, echivalentul a 846.239 de euro. De această investiţie vor beneficia 222 de preșcolari şi 17 cadre didactice care sunt în această grădiniţă conform datelor oficiale ale proiectului.

Va fi mansardat şi blocul în care îţi desfăşoară activitatea Grădiniţa „Curcubeul Copilăriei”

Grădiniţa cu Program Prelungit „Curcubeul Copilăriei” din Craiova îşi desfăşoară activitatea într-un bloc de pe strada Amaradia. Şi acest imobil acestei va fi mansardat, după cum scrie în proiect.


Valoarea estimată a lucrărilor este de 4.642.859,46 lei, fără TVA, echivalent a 928.571 de euro. Datele oficiale arată că în anul școlar 2022-2023, Grădiniţa cu Program Prelungit „Curcubeul Copilăriei” funcţionează cu opt grupe de preşcolari, însemnând 200 locuri, conform planului de școlarizare aprobat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Astfel, sunt trei grupe mici pentru copii cu vârsta de 3 ani împliniți până la data de 31 august 2022, ceea ce înseamnă 60 locuri, două grupe mijlocii pentru copii de 4 ani cu 56 locuri şi trei grupe mari pentru copii de 5 ani cu 84 locuri.


Reprezentanţii Primăriei Craiova spun că deocamdată nu s-au luat decizii în privinţa mutării copiilor în noul an şcolar pentru nici una dintre cele două grădiniţe. „Procedura este în derulare. Licitaţia s-a urcat SICAP şi nu se poate estima când vor începe lucrările, pentru că depinde de mai mulţi factori. Odată ce se va desemna câştigătorul se va stabili urgent şi unde vor fi mutaţi copiii”, a precizat Marina Andronache, şef Serviciu de Imagine Primăria Craiova. Ofertele pentru cele două licitaţii se depun până pe 5 septembrie.

articolul original.
❌