ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Program strategic de dezvoltare a infrastructurii Aeroportului Internaţional ”Mihail Kogălniceanu” Constanţa, adoptat joi de Guvern

29 September 2022 at 18:43
image

”A fost aprobat programul strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Societatea Naţională Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa pentru perioada 2022-2030. Aeroportul este clasificat ca aeroport strategic internaţional. Vor fi realizate investiţii substanţiale pentru a moderniza infrastructura, pentru a adapta această infrastructură la noile tipuri de aeronave, atât civile cât şi militare, oferind facilităţi, capacităţi de alimentare, configuraţii de parcare, platforme şi servicii pentru noile generaţii de aeronave care vor utiliza acest aeroport important”, a anunţat joi, la finalul şedinţei de Guvern, purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru.

articolul original.

SUA impun noi sancţiuni asupra exporturilor de petrol ale Iranului şi vizează companii din China şi din Emiratele Arabe Unite

29 September 2022 at 18:17
image

Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat într-un comunicat că Washingtonul a sancţionat două companii chineze, Zhonggu Storage and Transportation Co. Ltd şi WS Shipping Co Ltd, ca parte a încercărilor de a contracara evitarea sancţiunilor privind vânzarea petrolului şi produselor petrochimice iraniene.

De asemenea, Departamentul de Trezorerie american a sancţionat o reţea de companii implicate în vânzarea de produse petrochimice şi petroliere iraniene în valoare de sute de milioane de dolari către utilizatori din Asia de Sud şi de Est.

Acţiunea a vizat brokerii iranieni şi companii-paravan din Emiratele Arabe Unite, Hong Kong şi India, a anunţat Trezoreria într-un comunicat.

Negocierile indirecte ale Washingtonului şi Teheranului menite să relanseze acordul nuclear din 2015, aşa-numitul Plan de acţiune cuprinzător comun (JCPOA), au eşuat.

”Pe măsură ce Iranul continuă să-şi accelereze programul nuclear, încălcând JCPOA, vom continua să accelerăm aplicarea sancţiunilor asupra vânzărilor de petrol şi produse petrochimice ale Iranului, sub autorităţile care ar fi eliminate în temeiul JCPOA”, a spus Blinken în declaraţie.

”Aceste acţiuni vor continua în mod regulat, cu scopul de a restricţiona sever exporturile de petrol şi produse petrochimice ale Iranului”, a adăugat el.

Blinken a avertizat toate persoanele implicate în astfel de vânzări şi tranzacţii că ar trebui să înceteze imediat dacă doresc să evite să fie vizate de sancţiunile americane.

 

articolul original.

Rareş Bogdan: Sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România

29 September 2022 at 18:09
image

”Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani de ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că în mod normal, gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în ţara respectivă ţi se dă hârtie, ţi se dă hotărâre că refuză gazul”, a spus Rareş Bogdan.

El a precizat că Prima dată, Black Sea Oil & Gas trebuia să ofere  gazul respectiv Transgazului, Romgazului, Ministerului Energiei şi dacă aceştia refuzau gazul de la Blaxi, abia apoi putea să facă contract cu grupul Engie sau cu altcineva, pentru ca resprctivul gaz să fie scos de pe teritoriu.

”Există o lege extrem de clară, prioritatea o are statul român, dacă statul român refuză gazul respectiv atunci se intră pe piaţa internaţională, e uşor diferit faţă de energia electrică, unde este o piaţă de 14 ţări”, a mai explicat europarlamentarul. 

Potrivit lui Rareş Bogdan, ”o comisie a statului român, de la Ministerul Energiei, Transgaz, Romgaz şi ANRE trebuie să vegheze şi să facă o acţiune de control, dacă compania a respectat sau nu legea. ”Eu spun că nu a respectat”, a completat el.

 

articolul original.

Camera de Comerț Dâmbovița le prezintă antreprenorilor soluții pentru digitalizarea activității IMM-urilor

29 September 2022 at 16:45
image

Zilele acestea, a plecat spre zările celeste un mare DASCĂL al Pietroșiței, învățătoarea Lucia IGNĂȚOIU, „Domnișoara Cici”, cum era cunoscută de către toată suflarea comunei, de la mic la mare.

Născută la 14 martie 1930, a fost cel mai mare copil al familiei Isaia (Sică) și Virginia Ignățoiu, o frumoasă familie din Pietroșița, care a mai avut încă 4 copii (Maria-1931, Olimpia-1935, Eugenia-1936, Mihai-1937). Se pare că viitoarea carieră profesională a viitoarei învățătoare a fost influențată de strategia tatălui care, încă de la vârsta de 5 ani, i-a cumpărat acesteia abecedar și un caiet cu tabla înmulțirii, iar seara, când se întorcea de la activitatea lui de zidar, citea cu aceasta și o asculta tabla înmulțirii. Dar momentul hotărâtor a fost atunci când a plecat în armată și, implicit, pe front și i-a zis soției sale Virginia:
„Dacă nu mă mai întorc de pe front, s-o duci pe Cici la „Elena Doamna” să fie învăţătoare”.

Încă din Școala generală, micuța Lucia se dovedește un elev ambițios, iar în clasa întâi ia Premiul I cu cununiță, ca elevă a unei alte învățătoare etalon, doamna Agripina Popescu. Același premiu îl ia și în clasele a doua, a treia și a patra. La vremea respectivă, după 4 clase, “dădeai mai departe” sau rămâneai în sat, la muncă. Iar ambițioasa elevă a plecat la Școala de fete “Elena Doamna” (viitorul Institut Pedagogic) a candidat, alături de alte 1200 de fete pentru 40 de locuri și a intrat, “din prima”, cu media 9,16. După 8 ani de școală dură (perioadă în care a avut tot timpul bursă!) absolvă Școala de fete “Elena Doamna” și iese învățătoare în anul 1951. Pentru fosta (la vremea aceea) regiune Prahova era un singur loc, iar el a fost luat, datorită mediei generale mari, de domnișoara Cici. Inițial a fost repartizată la Fieni, dar apoi a făcut un schimb cu cineva și a fost, timp de un an, la Dobrești, în Colonia muncitorească (mama dumneaei lucra la Rătei și au vrut să fie aproape una de alta). În anul școlar următor a ajuns în comuna natală, Pietroșița, iar după primul an deja primește Diploma de “Învățător fruntaș”. Anul următor i se propune să ia o nouă serie, iar inspectorii de la Pucioasa îi propun să preia funcția de Director la Școala Moroeni. După consultarea familiei, rămâne la Pietroșița și, cu o mică detașare tot la Moroeni, slujește școala din Pietroșița până în 1987, când iese la pensie. Între timp, a obținut gradele profesionale cu note mari:
– Gradul I, la București, media 10.
– Gradul II, la Câmpulung, media 9,33.

Primește Diplomă de “Învățător evidențiat” în 1970, este cooptată ca lector la cursurile de reciclare organizate de Inspectoratul Școlar Dâmbovița, având o activitate didactică model. Șapte generații de elevi au beneficiat de cunoștințele dumneaei, de adevăratul spirit pedagogic al acelor vremuri. În memoriile dumneaei sunt consemnați mulți elevi cu care s-a mândrit de-a lungul carierei profesionale.

Dar, domnișoara Cici nu a fost doar un Dascăl. A fost un OM al comunității, un om implicat în toate aspectele culturale ale comunei. A fost membră a unei formații de teatru de amatori, a fost membră a mai multor formații de dansuri populare, a fost animatoarea unor brigăzi artistice, atât pentru copii, cât și pentru adulți. A coordonat echipa pietroșiţeană (alături de doamnele Ionica Filip, Lola Frangopol, Nuța Pascu, Aurica Popescu, Lenuța Iordănescu) la un “Dialog pe aceeași scenă” în cadrul unui concurs contra comunei vecine, Moroeni. A activat la Postul de radio local, a organizat excursii locale (Gâlma, Dobrești, Fieni) sau regionale (Sinaia, Doftana, Slănic, Ploiești etc.) pentru elevi, a susținut organizarea de colinde în vacanța de iarnă. A fost o voce a comunei, a susținut, pe segmentul cultural și Fundația “Renașterea Pietroșiței – Ruralia”.

A fost o persoană care a creat o stare de spirit specială, îndreptată spre cunoaștere, spre perfecționare. Nu sunt cuvinte mari, sunt concluziile multor oameni care i-au fost elevi. Iar viața dumneaei se regăsește scrisă într-un mare manuscris care are numele simbolic de “Memorii”. Să sperăm că oamenii de bine se vor mobiliza să publice această “cronică” a școlii și a comunității pietroșițene în perioada următoare.

Drumul lin spre stele, domnișoara Cici!

Nicolae Posta,
Un elev de-al dumneavoastră

Corpul neînsuflețit se află în capela Bisericii din Joseni, iar înmormântarea va fi vineri, 30 septembrie 2022, în jurul prânzului.

articolul original.

Rareș Bogdan a răbufnit: ‘Sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Blaxi Oil and Gaz, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani de ani’

29 September 2022 at 18:19
image

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat că este profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Blaxi Oil and Gaz, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani de ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România.

Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Blaxi Oil and Gaz, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani de ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că în mod normal, gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în ţara respectivă ţi se dă hârtie, ţi se dă hotărâre că refuză gazul”, a spus Rareş Bogdan.

El a precizat că Prima dată, Blaxi Sea Oil and Gaz trebuia să ofere  gazul respectiv Transgazului, Romgazului, Ministerului Energiei şi dacă aceştia refuzau gazul de la Blaxi, abia apoi putea să facă contract cu grupul Engie sau cu altcineva, pentru ca resprctivul gaz să fie scos de pe teritoriu.

Există o lege extrem de clară, prioritatea o are statul român, dacă statul român refuză gazul respectiv atunci se intră pe piaţa internaţională, e uşor diferit faţă de energia electrică, unde este o piaţă de 14 ţări”, a mai explicat europarlamentarul.

Potrivit lui Rareş Bogdan, ”o comisie a statului român, de la Ministerul Energiei, Transgaz, Romgaz şi ANRE trebuie să vegheze şi să facă o acţiune de control, dacă compania a respectat sau nu legea. ”Eu spun că nu a respectat”, a completat el, conform news.ro.

articolul original.

Guvernul a adoptat Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027, care alocă 60 de miliarde de lei organizaţiilor din cercetare/ Burduja: Decât puţin pentru toată lumea să nu se supere nimeni, mai bine mai mult pentru cei care meri

29 September 2022 at 16:51
image

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunţat că Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o Hotărâre referitoare la Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027, care operaţionalizează Strategia Naţională de Cercetare, Inovare, Specializare inteligentă.

 

”Este un plan de 60 de miliarde de lei pentru perioada 2022-2027, cu închiderea programelor până în orizontul 2030. Este primul plan naţional care integrează toate instrumentele de finanţare pentru cercetarea românească şi a fost o luptă să agreăm această formă cu toate organizaţiile de cercetare, cu toţi actorii implicaţi”, a afirmat el.

 

Planul va include programul de finanţare de bază a cercetării şi pe cel de finanţare a instalaţiilor strategice de interes naţional şi va aduce o abordare integrată a finanţării cercetării ”pe baze transparente, meritocratice” şi în conformitate cu recomandărilor experţilor Comisiei Europene.

 

”Şi Comisia Europeană ne-a spus: aveţi minţi strălucite, dar faceţi mult prea multă cercetare fundamentală, care nu se traduce în rezultate concrete pentru economie. Iată, prin acest plan naţional avem un accent în plus pentru transferul tehnologic şi pentru stimularea parteneriatelor între institute naţionale de cercetare, între organizaţiile de cercetare şi mediul privat românesc, de asemenea pentru stimularea parteneriatelor internaţionale prin care entităţile de cercetare româneşti pot accesa fonduri disponibile prin programele Orizont Europa”, a adăugat ministrul. 

 

Potrivit lui Burduja, programul încurajează ”păstrarea talentului românesc în cercetare în România”, dar şi întoarcerea cercetătorilor plecaţi în străinătate din România, dar şi atragerea cercetătorilor străini. 

 

”Am spus de la bun început: decât puţin pentru toată lumea să nu se supere nimeni, mai bune mai mult pentru cei care merită. Şi asta facem prin acest plan naţional, este o premieră: o alocare mai mare vor primi institutele de cercetare care performează, care livrează”, a mai declarat Sebastian Burduja.

articolul original.

Vola.ro: Românii au cumpărat în acest an mai multe bilete de avion, la preţuri sensibil mai mari. Italia este iar destinaţia spre care românii au zburat cel mai mult, urmată de zborurile interne şi de Marea Britanie, Spania, Grecia, Franţa şi Ge

29 September 2022 at 16:23
image

”Ridicarea restricţiilor impuse de pandemie şi dorinţa românilor de a pleca mai mult şi mai des după o lungă perioadă de interdicţii s-au tradus într-o creştere semnificativă a călătoriilor din această vară. Aşa cum era de aşteptat, Italia este din nou destinaţia către şi dinspre care românii au zburat cel mai mult”, potrivit datelor furnizate de Vola.ro.

Urmează zborurile interne (este al doilea an în care destinaţiile interne ocupă a doua poziţie în topul popularităţii) şi zborurile spre şi dinspre Marea Britanie, Spania, Grecia, Franţa şi Germania.

Românii şi-au mărit bugetul de călătorii. În 2022 au cumpărat mai multe bilete de avion, la preţuri sensibil mai mari.

”Vola.ro s-a dezvoltat puternic în ultimul an, având o creştere de 152% a venitului net în comparaţie cu 2021 şi o creştere de 142% a tranzacţiilor intermediate în raport cu anul trecut. Rezultatele obţinute de Vola sunt un semn foarte bun pentru întreaga industrie, care începe, treptat, să revină la dinamica dinaintea pandemiei”, mai arată compania.

Conform Vola.ro, există şi o creştere semnificativă la nivelul biletelor vândute în perioada iunie – august în comparaţie cu anul trecut. Vola a vândut 96.403 bilete pe timp de vară în 2021, pe când anul acesta a vândut 106.118 bilete, cu aproximativ 10% mai multe ca anul trecut, un nivel apropiat de cel pre-pandemic.

În acelaşi timp, aceştia au rezervat cu 22 de zile înainte, spre deosebire de 17 zile înainte anul trecut, semn că acum, în contextul în care nu mai sunt restricţii şi există o siguranţă mai mare privind deplasările, românii au încredere să facă rezervări din timp, astfel încât să prindă preţuri mai bune.

În prezent, preţul mediu pentru un bilet dus-întors în zona Europei se situează între 130 şi 150 euro.

“Vara aceasta am fost cu toţii martorii efectului de bumerang generat de pandemie. Dacă în 2021 românii au preferat în număr destul de mare destinaţiile interne, sezonul acesta de vară a însemnat revenirea la obiceiurile de consum post-pandemice. Astfel am revăzut în lista rezervărilor city break-urile, călătoriile în marile capitale europene, călătoriile la shopping, etc. Singura diferenţă semnificativă sunt preţurile mai mari la biletele de avion, ţinând cont de cererea mare şi de oferta încă redusă la biletele de avion. Eforturile noastre au mers în direcţia dezvoltării unor soluţii pro-active la situaţia amânărilor şi anulărilor de zboruri, un astfel de produs fiind si Vola Trip Protect. În continuare presiunea cea mare în industria aeronautică nu va fi pe cel mai mic preţ, ci pe cele mai prompte servicii”, a declarat Claudia Tocilă, marketing director Vola.ro.

Conform Vola.ro, datele nu au relevat schimbări majore în ceea ce priveşte destinaţiile alese de români, Italia, Marea Britanie, Spania, Grecia, Franţa şi Germania, alături de marile oraşe din România, fiind din nou în top. Având în vedere că acestea sunt şi statele în care există cele mai mari comunităţi români, cei mai mulţi au călătorit pentru a-şi vizita familiile din diaspora sau de acasă. Grecia, una dintre ţările preferate de români pentru concediile de vară, este iarăşi în topul clasamentului, mai ales că, în acest an, companiile aeriene şi-au extins portofoliul cu foarte multe destinaţii de aici.

În ceea ce priveşte durata călătoriei, media a scăzut de la 10 zile în 2021 la 8 zile în 2022, semn că românii aleg să călătorească acum mai des, dar să stea mai puţin la destinaţie, având în vedere că nu mai sunt restricţii şi că au acum o flexibilitate mai mare în ceea ce priveşte deplasările.

Cât despre oraşele europene alese de români, Londra, Milano, Bruxelles, Viena, Paris şi Barcelona sunt în topul listei vara aceasta. Dintre cele de la noi, Timişoara şi Cluj-Napoca sunt destinaţiile alese frecvent de români, cu menţiunea că pe ruta Bucureşti – Cluj-Napoca a existat o creştere semnificativă în perioada festivalurilor, Electric Castle în iulie şi Untold în august.

În aprilie, pe fondul problemelor ce ţineau de anularea sau modificarea orarului de zbor cu care se confruntau pasagerii, Vola a lansat un serviciu meniu să le ofere clienţilor săi mai multă siguranţă. Pe scurt, Vola Trip Protect garantează continuarea călătoriei, indiferent dacă zborul pasagerului suferă anulare, întârziere sau modificare de orar.

”În cazul unei astfel de situaţii, Vola se ocupă să găsească rapid un alt zbor şi plăteşte alte bilete către orice companie aeriană care are rută către destinaţia dorită de client. În acest fel, scapi de stresul cauzat de teama de a nu ajunge în timp util la destinaţie sau de a-ţi rata călătorie. Prin urmare, pasagerii care au rezervat un bilet de avion prin Vola cu Trip Protect au garanţia că vor beneficia de asistenţa rapidă Vola şi că deplasarea lor va avea loc, indiferent de anulările sau întârzierile anunţate de compania aeriană la care au bilet”, spun reprezentanţii companiei.

Serviciul poate fi adăugat de clienţii care achiziţionează bilete de avion prin Vola.ro în momentul rezervării, în etapa de dinaintea finalizării plăţii.

 În 2015, Vola.ro a primit o investiţie de 5 milioane de euro din partea 3TS Capital Partners, acelaşi fond care a mai investit în Romania în Elefant.ro, InternetCorp, Zoot şi Vector Watch.

 

articolul original.

FMI: Lumea se confruntă cu cel mai mare șoc alimentar din ultimul deceniu

FMI: Lumea se confruntă cu cel mai mare șoc alimentar din ultimul deceniu

Lumea se confruntă în prezent cu un şoc alimentar cel puţin la fel de grav cu cel cunoscut în urmă cu peste un deceniu, iar insecuritatea alimentară se va agrava, a avertizat Fondul Monetar Internaţional, care a făcut un apel pentru o abordare decisivă şi coordonată, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Chiar dacă preţurile mondiale la alimente au scăzut în ultimele luni, insecuritatea alimentară este posibil să se agraveze din cauza mai multor factori precum blocajele de aprovizionare, obstacolele care stau în calea recoltelor din Ucraina şi preţurile ridicate la îngrăşăminte şi energie, a apreciat FMI într-un raport. Potrivit instituţiei financiare, criza alimentară actuală este cel puţin comparabilă cu cea din 2007-08, care a provocat probleme grave în aprovizionarea cu alimente şi multiple decese şi a generat turbulenţe sociale şi politice.

Un număr de 48 de ţări au fost indentificate ca fiind cele mai afectate de criză din cauza unor presiuni semnificative asupra balanţei de plăţi, insecurităţii alimentare acute, iar cele mai sumbre perspective sunt pentru regiunea Sahel şi alte părţi din Africa sub-sahariană. Pe lângă suferinţele umane, costurile pentru economiile acestor state sunt de ordinul miliardelor de dolari, subliniază FMI.

"Efectele combinate ale creşterii preţurilor la alimente şi energie şi constrângerile de aprovizionare nu doar că reduc standardele de viaţă dar este posibil să majoreze sărăcia şi să reducă creşterea pe termen lung, fiind posibil să alimenteze turbulenţele sociale şi migraţia pe scară largă", subliniază autorii raportului Bjorn Rother, Sebastian Sosa, Lukas Kohler şi Gaelle Pierre.

Perspectivele extrem de incerte, diminuarea stocurilor de alimente şi prognozele negative cu privire la recoltele de orez vor afecta de asemenea pieţele, susţin autorii raportului. Aceasta pe lângă şocurile climatice, conflictele şi pandemia de Covid-19 care au dus la creşterea insecurităţii alimentare în ultimii cinci ani.

În prezent, Fondul Monetar Internaţional se gândeşte la introducerea unor aşa-numite "ferestre pentru şocul alimentar". Noua facilitate a FMI pentru ţările afectate de criza alimentară va fi disponibilă timp de 12 luni de la aprobare. Directorul FMI, Kristalina Georgieva, a spus săptămâna trecută că nu există îndoieli că boardul FMI va aproba, în curând, noua facilitate.

articolul original.

Foametea e gata să pună stăpânire pe omenire! FMI avertizează: Lumea se confruntă cu cel mai grav șoc alimentar din ultimul deceniu

29 September 2022 at 15:15
image

Fondul Monetar Internaţional (FMI) atrage atenția că lumea se confruntă în prezent cu un şoc alimentar cel puţin la fel de grav cu cel cunoscut în urmă cu peste un deceniu, iar insecuritatea alimentară se va agrava.

Chiar dacă preţurile mondiale la alimente au scăzut în ultimele luni, insecuritatea alimentară este posibil să se agraveze din cauza mai multor factori precum blocajele de aprovizionare, obstacolele care stau în calea recoltelor din Ucraina şi preţurile ridicate la îngrăşăminte şi energie, a apreciat FMI într-un raport publicat joi. Potrivit instituţiei financiare, criza alimentară actuală este cel puţin comparabilă cu cea din 2007-08, care a provocat probleme grave în aprovizionarea cu alimente şi multiple decese şi a generat turbulenţe sociale şi politice, transmite Bloomberg.

Un număr de 48 de ţări au fost indentificate ca fiind cele mai afectate de criză din cauza unor presiuni semnificative asupra balanţei de plăţi, insecurităţii alimentare acute, iar cele mai sumbre perspective sunt pentru regiunea Sahel şi alte părţi din Africa sub-sahariană. Pe lângă suferinţele umane, costurile pentru economiile acestor state sunt de ordinul miliardelor de dolari, subliniază FMI.

Efectele combinate ale creşterii preţurilor la alimente şi energie şi constrângerile de aprovizionare nu doar că reduc standardele de viaţă dar este posibil să majoreze sărăcia şi să reducă creşterea pe termen lung, fiind posibil să alimenteze turbulenţele sociale şi migraţia pe scară largă„, subliniază autorii raportului Bjorn Rother, Sebastian Sosa, Lukas Kohler şi Gaelle Pierre.

Perspectivele extrem de incerte, diminuarea stocurilor de alimente şi prognozele negative cu privire la recoltele de orez vor afecta de asemenea pieţele, susţin autorii raportului. Aceasta pe lângă şocurile climatice, conflictele şi pandemia de Covid-19 care au dus la creşterea insecurităţii alimentare în ultimii cinci ani.

În prezent, Fondul Monetar Internaţional se gândeşte la introducerea unu aşa-numite „ferestre pentru şocul alimentar„. Noua facilitate a FMI pentru ţările afectate de criza alimentară va fi disponibilă timp de 12 luni de la aprobare. Directorul FMI, Kristalina Georgieva, a spus săptămâna trecută că nu există îndoieli că boardul FMI va aproba, în curând, noua facilitate, conform agerpres.ro.

articolul original.

Cine a fisurat gazoductele Nord Stream? Polonezii mulțumesc americanilor, sudezii acuză rușii

29 September 2022 at 11:40

Fostul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski a postat luni pe Twitter o imagine cu scurgerea de gaze din Marea Baltică rezultată după exploziile inexplicabile ce au afectat luni gazoductele Nord Stream 1 şi 2, imagine deasupra căreia a scris mesajul: „Mulţumim, SUA”, potrivit Agerpres.

„Nu există o lipsă de capacitate prin conducte pentru a aduce gaze din Rusia în vestul Europei, inclusiv Germania. Unica logică a Nord Stream era ca Putin să poată şantaja sau să pornească în impunitate un război în estul Europei”, a explicat Sikorski în postarea sa.

„Toate statele baltice şi Ucraina s-au opus timp de 20 de ani construcţiei Nord Stream. Acum resturi de metal de 20 de miliarde de dolari zac pe fundul mării, încă un cost pentru Rusia şi decizie sa criminală de a invada Ucraina”, mai notează fostul şef al diplomaţiei poloneze.

Între timp, MAE rus a transmis că preşedintele american Joe Biden trebuie să spună dacă Statele Unite sunt sau nu în spatele scurgerilor de gaze din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, relatează AFP.

„Preşedintele american este obligat să răspundă întrebării dacă Statele Unite şi-au pus în aplicare ameninţarea”, a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova, referindu-se la o declaraţie făcută de Biden în luna februarie, când acesta a spus că „dacă Rusia invadează (Ucraina), atunci nu va mai exista Nord Stream 2”.

Economistul suedez Anders Aslund, fost consilier al lui Boris Elţîn, primul preşedinte al Rusiei post-sovietice, afirmă că „vinovatul evident” în exploziile Nord Stream pare să fie Direcția Principală de Cercetare Subacvatică a Rusiei (GUGI).

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, consideră că sabotajul gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 ar putea duce la o escalare a conflictului la nivel mondial și, în cel mai negru scenariu, chiar la război.

„Sabotajul” care a provocat distrugeri pe gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 ar putea duce la escaladare sau chiar la război, a spus fostul președinte american Donald Trump.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, că un atac deliberat asupra infrastructurii aliaţilor va fi întâmpinat cu un răspuns ferm, ca urmare a ceea ce NATO califică drept „acte de sabotaj” asupra conductelor Nord Stream. „Toate informaţiile disponibile în prezent indică faptul că este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nesăbuite şi iresponsabile”, se precizează într-un comunicat al NATO.

NATO denunţă joi, într-o Declaraţie a celor 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, acte de sabotaj ”deliberate, nechibzuite şi iresponsabile” la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică, „Pagubele la Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, în ape internţaionale, la Marea Baltică, sunt de mare îngrijorare”, se arată în această declaraţie. „Toate informaţiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nechibzuite şi iresponsabile”, denunţă NATO.

„Aceste scurgeri cauzează riscuri transportului maritim şi pagube substanţiale mediului”, se arată în Declaraţie. „Susţinem investigaţii în curs în vederea stabilirii originii pagubelor”, anunţă Alianţa. „Noi, ca aliaţi, ne-am angajat să ne pegătim, să descurajăm şi să ne apărăm de folosirea coercitivă a energiei şi de alte tactici hibride ale unor actori statali şi nestatali”, subliniază NATO.

România s-a securizat

Șeful Transgaz vine cu explicații în scandalul momentului. După ce gazoductul Nord Stream 1 a fost spart, iar la nivel internațional a izbucnit o adevărată isterir, Ion Sterian explică impactul evenimentelor de pe plan extern asupra economiei României.

„Noi, la Transgaz, ne-am luat toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea în funcționare a sistemului național de transport. Explozia de pe Nord Stream 1 și Nord Stream 2 nu are au nicio relevanță în ceea ce privește aprovizionarea cu Gaze din import a României. Am importat ieri circa 5 milioane de metri cubi de gaze, astăzi sunt nominalizate 6,2 milioane de metri cubi de gaze, din care 4,1 sunt tranzit prin România. Dar important e ceea ce am înmagazinat. Ieri s-au înmagazinat 12,3 milioane de metri cubi de gaze, azi, până mâine dimineață, circa 11 milioane de metri cubi de gaze” “, a declarat Ion Sterian, director general S.N.T.G.N. Transgaz S.A, în cadrul conferinţei Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică.

articolul original.

Locuri de muncă vacante la nivel național și în rețeaua EURES

29 September 2022 at 10:53
image

49.296 locuri de muncă vacante la nivel naţional si 239 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European sunt declarate pentru aceasta săptămână

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, sunt disponibile 119 locuri de muncă. Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor(36), asistent maternal(24), tapiţer (10), ambalator manual(6), confecţioner îmbracăminte (5), primitor-distribuitor (5), strungar/op.CNC(5), dulgher(5),conducător auto(4), electrician(4), lucrător comercial/vânzător(3), femeie de serviciu(3), animator socio-educativ(1) şi ingineri instalaţii (2).

Din cele 119 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenția pentru ocuparea forței de muncă, 2 sunt pentru persoane cu studii superioare, 115 sunt pentru persoane cu studii medii (asistent maternal, confecţioner, dulgher, muncitor necalificat, etc) iar pentru două locuri de muncă se cer minimum 10 clase(operator spălator textile şi muncitor necalificat).
Precizăm faptul că baza de date este dinamică, actualizându-se în timp real în funcţie de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum şi de numărul repartiţiilor emise în vederea ocupării.
Oferta locurilor de muncă vacante la nivel național poate fi accesată pe site-ul www.anofm.ro în secțiunea Locuri de Muncă Vacante.

239 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 239 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

Belgia – 96 locuri de muncă pentru:ospătar; muncitor necalificat în agricultură;
Norvegia – 55 locuri de muncă pentru: zidar; tehnician dentar; mecanic auto; tehnician control dimensional; electrician; instalator; stilist autovehicule; farmacist; muncitor în producție; ajutor constructor; sticlar/ şlefuitor sticlă; sticlar/ artizan sticlă;
Finlanda – 50 locuri de muncă pentru: muncitor necalificat – culegător fructe de pădure,alte fructe și legume;
Polonia – 27 locuri de muncă pentru: muncitor depozit – operator stivuitor; asistent producţie; operator maşină CNC; lăcuitor/vopsitor; strungar/frezor; sudor MIG/MAG sau gaz; lăcătuş; operator CNC;
Danemarca – 5 locuri de muncă pentru: izolator; montator schele; montator ţevi; alpinist utilitar; vopsitor industrial;
Malta – 3 locuri de muncă pentru: măcelar; inginer constructor; proiectant;
Slovenia – 3 locuri de muncă pentru: muncitor producție

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj

articolul original.

Kremlinul acuză un stat străin de implicare în scurgerile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream, fără să-l numească

29 September 2022 at 11:41
image

”Este foarte dificil să ne imaginăm că un astfel de act terorist poate avea loc fără implicarea unui stat străin”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a îndemnat din nou la o ”anchetă urgentă”.

”Este vorba despre o situaţie extrem de periculoasă”, a reitarat Peskov, după ce FSB a deschis miercuri o anchetă penală cu privire la un ”act de terorism internţaional”.

Întrebat despre posibilitatea unei anchete internaţionale cu participarea altor ţări, reprezentantul Kremlinului a răspuns că ”se pune multe întrebări” cu privire la ”lipsa de comunicare şi reticenţa foarte multor ţări de a contacta” Rusia, din cauza Războiului rus din Ucraina.

Joi dimineaţa, o a patra scurgere de gaze naturale a fost descoperită în Marea Baltică – din gazoductul Nord Stream 2 -, după descoperitea altor trei luni.

NATO a denunţat joi, la rândul său, acte de sabotaj ”deliberate, nechibzuite şi iresponsabile”.

Rusia – suspectată în aceste scurgeri de gaze naturale – a contra-atacat şi a arătat cu degetul Statele Unite şi a obţinut o reuniune a Consiliului de Securutate al ONU, vineri.

Statele Unite au denunţat, în replică, o nouă operaţiune de ”dezinformare” a Moscovei.

Gaze naturale urmează să continue să iasă în atmosferă timp de câteva zile, până când cele două gazoducte Nord Stream 1 şi 2 se golesc.

articolul original.

NATO denunţă ”acte de sabotaj ”deliberate, nechibzuite şi iresponsabile” la gazoductele Nord Stream 1 şi 2; ”Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaţilor va primi un răspuns unit şi hotărât”, avertizează Alianţa

29 September 2022 at 10:58
image

”Pagubele la Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, în ape internţaionale, la Marea Baltică, sunt de mare îngrijorare”, se arată în această declaraţie.

”Toate informaţiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nechibzuite şi iresponsabile”, denunţă NATO.

”Aceste scurgeri cauzează riscuri transportului maritim şi pagube substanţiale mediului”, se arată în ”Declaraţie”.

”Susţinem investigaţii în curs în vederea stabilirii originii pagubelor”, anunţă Alianţa.

”Noi, ca aliaţi, ne-am angajat să ne pegătim, să descurajăm şi să ne apărăm de folosirea coercitivă a energiei şi de alte tactici hibride ale unor actori statali şi nestatali”, subliniază NATO.

”Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaţilor va primi un răspuns unit şi hotărât”, avertiează Alianţa în această ”Declaraţie”.

Două explozii suspecte au avut loc luni, dimineaţa şi seara, potrivit mai multor institute de seismologie.

Aceste explozii au fost localizate în ape internţaionale, în largul Insulei Bornholm, însă în zonele economice exclusive ale Suediei şi Norvegiei.

Patru scurgeri de gaze naturale au fost descoperite din gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2.

Cele două gazoducte erau neoperaţionale la momentul exploziilor, din cauza consecinţelor Războiului rus din Ucraina.

Însă ambele gazoducte erau umplute cu gaze naturale, din motive tehnice.

Rusia, care face obiectul tuturor suspiciunilor, a contra-atacat şi a cerut miercuri această reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi a arătat cu degetul Statele Unite, care denunţă o nouă operaţiune de ”dezinformare”.

articolul original.

Italia: Pe final de mandat, guvernul Mario Draghi a înrăutăţit previziunile privind creşterea economiei ţării

29 September 2022 at 07:07
image

În Italia, Guvernul premierului Mario Draghi, aflat la final de mandat, a înrăutăţit previziunile privind creşterea economiei ţării la 0,6% în 2023, din cauza costurilor ridicate cu energia.

Estimarea de 0,6% pentru anul viitor indică o înrăutăţire dramatică a perspectivelor economiei, comparativ cu precedentul obiectiv ce viza anul viitor o creştere de 2,4%.

Produsul Intern Brut al celei de-a treia economii a zonei euro „va scădea uşor” în semestrul doi din 2022, a precizat Executivul de la Roma.

Noile previziuni subliniază dificultăţile din domeniul economiei cu care se va confrunta viitorul posibil premier, Giorgia Meloni.

Luni, după anunţul victoriei extremei drepte la alegerile legislative din Italia, randamentele pentru obligaţiunile emise de statul italian pe zece ani au urcat până la 4,52%, cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2013, în timp ce randamentele pentru titlurile de stat emise de Germania pe zece ani au crescut până la 2,12 procente, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna decembrie 2011.

Din ianuarie, Mario Draghi a alocat aproximativ 66 de miliarde de euro pentru a încerca să atenueze criza energiei, accentuată de războiul din Ucraina.

Succesorul său va trebui probabil să urmeze aceeaşi cale.

Până acum, Italia a cheltuit aproximativ 21 miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene de redresare post-pandemie, arată datele Trezoreriei.

Citește și: Theodor Paleologu: „Rezultatele alegerilor din Italia nu trebuie să ne sperie. Giorgia Meloni este mult mai fermă împotriva lui Putin decât Matteo Salvini” | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Apreciere masivă a acțiunilor Transgaz

29 September 2022 at 09:35
By: (R.C.)

Acțiunile Transgaz s-au apreciat masiv după anunțul intenției de majorare a capitalului, anunță Financial Intelligence.

Acțiunile Transgaz (TGN) înregistrau o apreciere de aproape 12%, după prânz, la 235,5 lei/ unitate.

Evoluția vine după ce, aseară, conducerea Transgaz a anuntat ca propune acţionarilor majorarea capitalului social prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anilor financiari anteriori, de 1.766.076.600 lei.

Anunțul Transgaz

“În conformitate cu prevederile legale în vigoare, Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA informează persoanele interesate asupra faptului că, prin Hotărârea nr. 32 din 28.09.2022, Consiliul de Administrație al SNTGN TRANSGAZ SA a  avizat, în vederea supunerii spre aprobare Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, următoarele :

  1. Majorarea capitalului social prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anilor financiari anteriori în valoare de 1.766.076.600 lei, prin emisiunea a 176.607.660 acțiuni noi, cu valoarea nominală de 10 lei/acțiune.
  2. Stabilirea datei plății de 04.05.2023 conform prevederilor art. 2 alin. (2) lit. h) și art. 178 alin. (4) din Regulamentul ASF nr. 5/2018 cu modificările și completările ulterioare”.
articolul original.

Top 3 aparate electrocasnice consumatoare de energie electrică. Care este cel mai mare

29 September 2022 at 08:57
image

O persoană deține în locuința sa minimum patru electrocasnice, pe care le folosește zilnic. Pe lângă aparatura de care nu ne putem debarasa, cea pe care o folosim zilnic, există și alte echipamente electrice, pe care le folosim mai rar, dar, care sunt mari consumatoare de energie electrică.

Sistemele de încălzire a casei

Aparatele pe care le folosim atunci când vrem să încălzim casa, cum ar fi radiatoarele, convectoarele electrice, aerotermele și alte asemenea dispozitive sunt cele mai mari consumatoare de electricitate.

Din păcate, ele pot atinge un nivel de aproximativ 31% din totalul consumului electric dintr-o locuință. De aceea, este important să acorzi deosebită atenție asupra modului în care reduci impactul acestui consumator, în special în sezonul rece.

Mai mult, o cauză destul de des întâlnită a consumului crescut de energie sunt pierderile de căldura cauzate de lipsa izolației locuinței, o izolație superficială, veche, cu fisuri.

Boilerele

Pentru a încălzi apa, oamenii folosesc diferite sisteme, precum boilerele, care au un consum energie electrică estimat până la 13.6% din totalul de curent consumat într-o locuință.

În multe apartamente sau case, sistemele de încălzire a apei sunt folosite pe toată perioada anului.
De exemplu, un boiler electric de 80L consumă, în medie, 1,8 kW pe oră.

Trebuie să înmulțim această valoare cu numărul orelor estimat pentru consumul nostru zilnic. Dacă boilerul funcționează 3 ore pe zi, ai un consum zilnic de 5,1 kW.

Următorul pas este înmulțirea acestei valori cu prețul unui kW de la furnizorul tău de energie electrică. Putem presupune că prețul unui kW este de 0,70 lei.

Atunci, pentru trei ore de utilizare pe zi, ai plăti 3,57 lei. Deci, consumul unui boiler electric de 80 L ajunge la aproximativ 107 lei pe lună. Consumul anual al boilerului electric, pentru acest timp de funcționare zilnic, atinge valoarea de 1300 lei.

Sistemele de răcire a casei

Aerul condiționat, pe care îl folosim pentru răcirea locuinței, este un mare consumator de energie electrică. Dar te costă mult mai puțin față de încălzirea casei.

Totuși, se poate ajunge la 10% din consumul total de electricitate, pe timpul verii.

Spre exemplu, în Spania, aerul condiționat nu trebuie să fie setat la o temperatură mai mică de 27 de grade în multe spații publice, pentru a îndeplini obiectivele de economisire a energiei stabilite în Uniunea Europeană.

articolul original.

Avertismentul Comisiei Europene. Plafonarea prețurilor la gaz, un risc

29 September 2022 at 08:36
image

Comisia Europeană a atenţionat ţările membre ale Uniunii Europene că o plafonare generală a preţului gazului ar putea fi dificil de lansat şi implică riscuri pentru securitatea energetică, pe fondul apelurilor capitalelor europene către Bruxelles de a lua măsuri privind ţinerea sub control a preţurilor carburanţilor, informează Agerpres.

Executivul UE a prezentat statelor membre un document care analizează diferitele opţiuni pe care UE le ia în calcul pentru a reduce preţul gazului, după ce 15 dintre cele 27 de ţări membre au solicitat o plafonare la nivelul UE a acestui preţ.

Potrivit documentului, lansarea unei plafonări generale a preţurilor pentru toate tranzacţiile cu gaz – acoperind atât livrările de gaz natural lichefiat, cât şi pe cele prin conducte – ar putea compromite fluxurile transfrontaliere de gaz între ţările UE.

În cazul unei scăderi masive a livrărilor, numeroase ţări ar putea atinge plafonul preţului gazului, ceea ce ar însemna că semnalele date de preţ nu vor mai putea să ajute la direcţionarea fluxurilor către regiuni unde cererea este ridicată sau oferta este scăzută, a explicat Comisia.

Aceasta a sugerat că o asemenea plafonare a preţului ar putea funcţiona numai dacă ar fi lansată o nouă entitate care să aloce şi să transporte combustibilul deficitar între diferite ţări.

În cazul în care UE ar plafona preţul gazului, ea va trebui să găsească şi ”resurse financiare semnificative” pentru a garanta că ţările vor putea continua să atragă livrări de gaz de pe piaţa concurenţială globală unde cumpărătorii pot fi dispuşi să plătească preţuri peste plafonul UE, a adăugat Comisia Europeană, care însă nu a precizat de unde ar putea proveni aceste resurse.

Între statele UE există divergenţe asupra posibilităţii ca plafonarea preţului gazului să contribuie la eforturile de reducere a dependenţei de gazul rusesc, după ce Moscova a redus livrările către ţările UE.

Franţa, Italia, Spania, Polonia şi încă 11 ţări membre i-au cerut marţi Comisiei Europene să propună o plafonare a preţului asupra tuturor tranzacţiilor cu gaz, în special pentru a ţine în frâu inflaţia.

Germania, Ţările de Jos şi Danemarca se află printre statele care se opun unei asemenea plafonări.

Discuţiile vor continua vineri, 30 septembrie, la o reuniune a miniştrilor energiei din UE. 

articolul original.

Video. Primăria Piatra Neamț se pregătește să răscumpere Perla Invest

29 September 2022 at 07:34
image

Primarul Andrei Carabelea a anunțat în emisiunea „Cafeaua de dimineață” că în proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului a fost introdusă o modificare care ar permite municipalității, contra sumei de 8,3 milioane de lei, să cumpere clădirea de unde pleacă telegondola.

Este obligatoriu să amintim că telegondola a fost construită pe banii municipalității, pe timpul lui Gheorghe Ştefan, că societatea Perla Invest a beneficiat de un împrumut garantat de către primărie cu toate veniturile sale şi că acum, practic, se mai plătesc o dată toate aceste lucruri.

În felul acesta, a spus primarul, vor fi recuperate terenuri și bunuri cu o valoare mult mai mare, cu care au fost înzestrați cei care au condus societatea municipalității pe drumul spre faliment.

V.B.

articolul original.

Consiliul de Administraţie al Transgaz a avizat majorarea capitalului social prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anilor financiari anteriori în valoare de 1,76 miliarde lei

29 September 2022 at 06:17
image

”În conformitate cu prevederile legale în vigoare, Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA informează persoanele interesate asupra faptului că, prin Hotărârea nr. 32 din 28.09.2022, Consiliul de Administraţie al Transgaz a avizat, în vederea supunerii spre aprobare Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, următoarele: 1. Majorarea capitalului social prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anilor financiari anteriori în valoare de 1.766.076.600 lei, prin emisiunea a 176.607.660 acţiuni noi, cu valoarea nominală de 10 lei/acţiune. 2. Stabilirea datei plăţii de 04.05.2023 conform prevederilor art. 2 alin. (2) lit. h) şi art. 178 alin. (4) din Regulamentul ASF nr. 5/2018 cu modificările şi completările ulterioare”, anunţă compania.

Transgaz a realizat un profit net consolidat în creştere cu 33% în prima jumătate a acestui an, la 177,2 milioane de lei, şi o cifră de afaceri în creştere cu 47,48%, la 1,178 miliarde de lei.

Cantitatea de gaze transportate a scăzut la 6,473 miliarde mc (minus 12,2%), faţă de perioada corespunzătoare din 2021.

Compania are o capitalizare de 2,47 miliarde lei.

Transgaz deţine statutul de monopol în transportul gazelor naturale din România şi vehiculează circa 90% din totalul gazelor naturale consumate.

Din anul 2008, Transgaz este listată la Bursa de Valori Bucureşti. Structura acţionariatului Transgaz este: 58,5% din acţiuni sunt deţinute de statul român reprezentat de Guvern prin Secretariatul General al Guvernului şi 41,49% de alţi acţionari (free-float). 

 

 

articolul original.
❌