ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a virat suma de 411.773.513,64 de lei, pentru investiţii finanţate prin PNDL

1 February 2023 at 07:26
image

Potrivit Ministerului Dezvoltării, pentru etapa I, a fost plătită suma de 69.027.710,15 lei pentru 88 de obiective aflate în execuţie, iar pentru etapa a II-a a programului, au fost decontate 342.745.803,49 lei pentru 386 de proiecte de investiţii.

 

În cadrul celor două etape ale PNDL, listele obiectivelor de investiţii şi sumele alocate acestora sunt publice şi pot fi consultate accesând pagina de internet a ministerului, secţiunea Lucrări Publice, Programul naţional de dezvoltare locală, rubrica Obiectivele de investiţii, iar transferurile lunare sunt publicate în secţiunea Plăţi, mai anunţă instituţia.

 

Situaţia plăţilor efectuate este disponibilă pe site-ul MDLPA, la link: https://www.mdlpa.ro/pages/plati.

articolul original.

Care sunt ţările care o ajută pe Rusia să ocolească sancțiunile impuse de Occident?

1 February 2023 at 07:38

Rusia ocolește sancțiunile impuse de Occident, cu ajutorul prietenilor. În acest sens, se poate observa o creștere semnificativă a schimburilor comerciale între vecinii și aliații Rusiei, explicând astfel unul dintre motivele pentru care economia sa rămâne atât de rezistentă după sancțiunile drastice.

Concret, sancţiunile impuse de Occident, Rusiei nu par să aibă efectul scontat, comerţul său exterior situându-se aproape la nivelul de dinainte de războiul declanşat împotriva Ucrainei, în principal din cauză că unele dintre ţările ei vecine servesc drept platformă de intrare şi de ieşire pentru multe produse către şi dinspre Rusia, potrivit ediţiei de marţi a publicaţiei The New York Times, citată de EFE.

Rusia ajutată să ocolească sancțiunile comerciale

În ultima perioadă, Rusia a încetat să-şi mai publice datele privind comerţul extern după invazia în Ucraina, dar o analiză a cifrelor din ţări vecine cu ea arată o creştere, ceea ce indică faptul că acestea aprovizionează Moscova cu multe dintre bunurile a căror furnizare trebuia să fie oprită de sancţiuni.

În plus, Moscova profită de alianţa sau neutralitatea unor ţări care nu aplică sancţiunile pentru a redirecţiona o mare parte a comerţului său prin intermediul lor.

În contextul economico-bancar, cei doi indicatori care demonstrează că sancţiunile nu dau rezultat sunt stabilitatea rublei şi cifrele Fondului Monetar Internaţional (FMI), care a publicat în ajun o previziune potrivit căreia economia rusă va creşte cu 0,3 % în acest an, mult peste contracţia de -2,3% dintr-o prognoză anterioară.

Dacă portul din Sankt Petersburg, cel mai mare din Rusia, a încetat să mai primească bunuri precum telefoane mobile, piese auto sau aparate electrocasnice, aceste produse intră acum pe căi rutiere dinspre ţări care nu aplică sancţiunile, precum Belarus, China, Armenia şi Kazahstan; în unele cazuri, cantitatea lor este într-atât de mare încât nu poate fi explicată decât prin faptul că are un alt destinatar, ca în cazul Armeniei.

În plus, portul Istanbul a devenit, de facto, un port de intrare a multor mărfuri pentru Rusia, de unde transporturile pleacă în portul Novorossiisk.

Schimburi comerciale record între China și Rusia

În plus, traficul comercial între China şi Rusia a atins un nivel record în decembrie, după o perioadă de adaptare imediat după invazie: China – principalul furnizor de semiconductori al Rusiei – a fost întotdeauna foarte critică faţă de aceste sancţiuni.

Ziarul îl citează în acest sens pe Matthew Klein, economist şi coautor al unui volum despre războaiele comerciale, care a calculat că, în noiembrie trecut, exporturile globale către Rusia au fost cu doar 15% sub nivelul de dinaintea invaziei.

De asemenea, Rusia a găsit mai multe căi pentru a eluda condiţiile impuse asupra exporturilor sale de petrol, prima dintre ele vizând utilizarea de intermediari din ţări precum Emiratele Arabe Unite, India, Pakistan, Indonezia sau Malaezia, care cumpără petrol rusesc pe care îl revinde apoi, explică el.

Un alt expert citat de ziar este Ami Daniel, director al Windward, o companie de date maritime. Acesta spune că a observat în mod repetat, în ultimele luni, nave ruseşti transferându-şi încărcăturile de petrol în nave arborând alt pavilion în largul mării, în apele internaţionale sau care îşi închid receptoarele de satelit pentru a nu fi localizate.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Povestea marelui frig cu zăpezi abundente din 1985, când se spărgeau conductele de apă. Românii îndemnați să stingă becurile pentru economie

31 January 2023 at 19:53

Cei mai tineri ar putea fi uimiți să afle că pe vremuri, iernile erau adevărate și țineau câte trei luni sau chiar mai mult.

Timpurile s-au schimbat, iar în 2023, până la final de ianuarie, a nins puțin în zonă. La mijloc de iarnă domneau încă ploile și erau 15 grade în aer.

foto: iarna la Gherla în parcul mare, 1935

1935 gherla iarna parc

Altădată era zapadă de aproape o jumătate de metru, iar frigurile erau mari, ca-n povești, de crăpau pietrele.

gherla iarna parc 1969

Abia în ultimele zile s-a mai răcit puțin și a nins ușor.

Din statisticile meteo se evidențiază anii cu cele mai friguroase ierni: 1942, 1963, 1985 și 1987.

1942

În 1940, o parte din Ardeal a fost anexată Ungariei, până în 1944, astfel că multe știri despre ce se întâmpla în zonă apăreau în ziarele de limbă maghiară.  Cotidienele de la Cluj, Budapesta sau București au scris despre temperaturile scăzute și efectele iernii grele din 1942.

  • 6 ianuarie: Valea Someșului tremură de frig de mai multe zile. Străzile sunt pustii, iar la piețele săptămânale nu vine aproape nimeni. Trei firme din Dej au vândut 960 de acoperitoare pentru protecția urechilor. Așa frig nu a mai fost de 8 ani (Keleti Ujsag) 
  • 20 ianuarie: Trenurile ajung cu mare întârziere la destinație, din cauza furtunii mari de zăpadă. Trenul expres care a plecat sâmbătă din Budapesta, încă nu a ajuns luni dimineața la București: a fost îngropat de furtuna de zăpadă dintre Ploiești și București. Viscolul a ridicat troiene de zăpadă de cinci sau șase metri în multe locuri.
  • Din cauza frigului neobișnuit de puternic, taierile și furturile de copaci s-au înmulțit foarte mult la Cluj. Pomii din livezile de la marginea orașului sunt tăiați de persoane necunoscute, ca să aibă cu ce să se încălzească. La poliție au fost făcute mai multe sesizări (Reggeli Magyarorszag)
  • 24 ianuarie: Ninsoare, viscol şi geruri mari în Ungaria – Mari întreruperi de circulaţie şi dificultăţi serioase în aprovizionarea populaţiei cu alimente şi cărbuni au fost pricinuite în toată Ungaria de ninsorile extrem de abundente, viscolele şi gerurile ce au bântuit zilele acestea. Corespondentul agenţiei DNR precizează că în magazine nu se mai găsesc demult cărbuni şi că în apartamentele marilor blocuri, prevăzute cu încălzire centrală, nu se mai dă apă caldă decât dimineaţa. Tot din cauza lipsei de cărbuni, mai multe şcoli din Budapesta au fost închise pentru câteva zile. De curând căile ferate ungare au trebuit să restrângă simţitor traficul. Pe de altă parte, sosirile de lapte şi de legume în capitală au devenit neregulate, din cauză că şoselele sunt în cea mai mare parte blocate de troiene (Universul)
  • 25 ianuarie: Au fost între -17 și -23 de grade zile întregi în zona Clujului. Recoltele sunt acoperite peste tot de o pătură groasă de zăpadă. Plugurile de zăpadă curăță în permanență drumurile (Reggeli Magyarorszag)
  • 25 ianuarie: Viscole aspre însoţite de un val intens de frig s-au abătut asupra Ungariei, unde s-au înregistrat temperaturi de -35 grade, în regiunea de şes. Într-un sat din Transilvania, urşii au omorât mai mult de 30 de vite. S-au organizat vânători de lupi, după ce aceștia au început să atace în haite (Curentul)
  • Pe 25 ianuarie 1942 s-a înregistrat recordul de temperatura minimă absolută din România, care nu a mai fost depășit: -38,5 grade Celsius, la Bod, în judeţul Braşov
1963

În ianuarie 1963, un val de frig puternic a cuprins întreaga Europă, inclusiv țările sudice, unde de obicei, iernile erau calde. În România frigul a lovit începând cu data de 11 ianuarie și nu s-a lăsat dus până la sfârșitul lunii. Ziarele comuniste au scris mai mult despre frigul de pe continent și mai puțin despre ce se întâmpla în țară.

1963 zapada lopata curatat copii sanie

 • 18 ianuarieDin Oceanul Arctic pînă la Marea Mediterană, întregul continent european este cuprins de un val puternic de frig care a provocat îngheţuri ale căilor navigabile şi a paralizat circulaţia în regiuni întinse din numeroase ţări. În nordul Franţei, în Belgia şi Olanda, unde termometrul indică multe grade sub 0, şoselele sunt acoperite cu gheaţă şi navigaţia fluvială este practic întreruptă. În Germania occidentală s-au înregistrat temperaturi pînă la –32 de grade, iar fluviul Rin este acoperit de gheţuri. În Spania, la Cadix, termometrul a indicat –10 grade, iar în nordul Angliei au fost înregistrate temperaturi record pentru această regiune de –18 grade.
 • 1985 spania ninsoare san sebastian
 • Sute de camioane şi automobile sunt abandonate pe şosele, cu carburatoarele îngheţate. În Danemarca, între insulele Ferroe şi Polonia, în locul traficului care se efectua cu vasele pe mare, au fost înfiinţate curse regulate de autobuze, întrucât marea a îngheţat. Turcia suferă de asemenea din cauza frigului, termometrul coborând la –16 grade la Istanbul, iar lacul Buyückcekmece, situat în apropierea orașului, este înghețat (Informația Bucureștiului)
 • 1963 macara iarna zapada bloc
 • Asupra Greciei s-a abătut un val de frig, regiunile muntoase din nordul ţării au fost acoperite de zăpadă, în timp ce la șes cad ploi torențiale. Traficul rutier și feroviar a fost în mare parte perturbat. (Munca)
 • Gerurile cumplite care au cuprins Europa au ajuns zilele acestea şi în Rusia. Termometrele acoperite de promoroacă de pe străzile Moscovei indică –30 de grade. Pomii acoperiţi de zăpadă trosnesc de frig. În magazine a fost vândut tot stocul de căciuli de blană cu urechi, iar femeile au înlocuit pantofii cu pâslarii (valenki) – încălţămintea tradiţională a ţăranilor ruşi (Drum nou)
 • La Joseni se înregistrează -38 de grade; la Cluj sunt -32,1 grade dimineața, iar ziua -20,4 grade 1963 zapada ninsoare masina curata
 • 23 ianuarie: Pentru zilele de 24, 25 şi 26 ianuarie se anunţă vreme geroasă, cu cer variabil și ninsori locale. Minimele vor fi cuprinse între –18 şi –28 de grade, local mai coborâte, iar maximele între –10 și –20 de grade. (România Liberă)
 • la Cluj se înregistrează -34,2 grade dimineața, iar ziua -19,4 grade
1985

Frigul mare din luna ianuarie 1985 a dat peste cap viața normală în toată România. Au fost probleme mari în circulația mașinilor, a trenurilor, la centralele termoelectrice, care nu mai făceau față. Toate au adâncit și mai tarecriza economică în care se afla țara.

Iarna 1984-1985 începuse bine. Ninsorile au început să cadă chiar înainte de Crăciun și au ținut câteva zile, timp în care la Cluj-Napoca stratul de zăpadă a ajuns la 20 cm. Era mare fericire pe copii: pe 22 decembrie începuse vacanța pentru clasele I-VIII.  Era o vacanță lungă, care ținea mult mai mult decât acum: cinci săptămâni, până pe 1 februarie. Elevii de liceu începeau trimestrul al II-lea cu o săptămână mai devreme.

iarna zapada copii sanie sanius 1985

Din 1 ianuarie 1985 a nins la Cluj în fiecare zi, până pe 12 ianuarie, când stratul de zăpadă atingea în oraș aproape o jumătate de metru. Era o iarnă de vis, dar nu pentru toată lumea, pentru că au început problemele pe drumurile publice – transport călători, aprovizionare etc., dar și la sistemul energetic, care nu mai făcea față.

Vremea s-a răcit cumplit, de la o zi la alta, iar temperaturile au scăzut noaptea sub -20 de grade. În noaptea de 12/13 ianuarie, la Cluj-Napoca au fost -25,8 grade. Frig mare a fost și pe timpul zilei de 13 ianuarie 1985, o zi de duminică, când mercurul din termometre nu a urcat mai sus de -15,5 grade Celsius.

La Dej, la 15 km de Gherla, a fost și mai frig. Pe 13 ianuarie dimineața au fost -28,5 grade, iar pe 14 ianuarie și mai rece: -32,2 grade. Locuitorii din oraș nici nu știau cât de mare e frigul: termometrele aveau gradații doar până la -30 de grade.

În ziarele românești din acele zile nu apăreau titluri bombastice cum sunt azi, gen „Frigul de pe lume!”, „Bomba meteo!”, nici măcar „Ger năpraznic peste România!”. Ziarele comuniste erau pline însă de titluri cu îndemuri la acțiune: „Oamenii muncii să contribuie la curățirea zăpezii!”, „Datoria fiecăruia, acțiune pentru degajarea drumurilor”, iar pentru cei din energie „Mai mult cărbune de calitate!”

Știrile despre ninsorile abundente au început să apară în primele ziare după Anul Nou, pe 3 și 4 ianuarie 1985, când se pomenea de iarna grea ce lovise multe țări din Europa, înainte să ajungă în România.

 • 4 ianuarie – Deţinătorii de autoturisme proprietate personală sunt informaţi că în duminicile lunii ianuarie 1985 pot să circule după cum urmează: 6 şi 20 ianuarie, autoturismele cu număr de înmatriculare cu soţ; 13 şi 27 ianuarie, autoturismele avînd număr de înmatriculare fără soţ. Ţinând seama de condiţiile meteo-rutiere care fac deosebit de dificilă deplasarea pe drumurile publice afectate de ninsori, se recomandă automobiliştilor amatori ca, până la ameliorarea vremii şi degajarea şoselelor de zăpadă, să renunţe la deplasările în localităţi, dar mai ales în afara acestora, pentru a preveni riscul derapării şi chiar al înzăpezirii lor.
 • 5 ianuarie – Sub titlul „Ninsoare la comandă”, ziarul Informația Bucureștiului publica un articol care părea să aibă legătură cu ceea ce avea să urmeze. „O echipă interdisciplinară de specialişti a izbutit recent să provoace o ninsoare care a dus la epuizarea norilor acumulaţi deasupra Moscovei. Fenomenul a fost obţinut cu ajutorul unor substanţe chimice pulverizate din avion. Fapt este că, în felul acesta se deschide perspectiva evitării, într-un anumit perimetru, a căderilor masive de zăpadă, acestea putând fi „reglate“. După cum arată statisticile meteorologice, din cauza efectului „de seră”, determinat de aerosolii industriali, în capitala Uniunii Sovietice cade cu 20 la sută mai multă zăpadă decit in zonele limitrofe. Dat fiind că inlăturarea unui strat de zăpadă de 8 cm costă municipalitatea circa 1 milion de ruble, autorii noii metode speră să „regleze“ în aşa fel ninsorile incit cantităţile de zăpadă căzute să se menţină în limite mai… economice.”
 • Prognoza meteorologică – Vremea va fi friguroasă, geroasă noaptea şi dimineaţă, în cea mai mare parte a ţârii. Cerul va fi variabil, cu înnourări mai accentuate în vestul, nordul şi centrul ţării, unde vor cădea ninsori locale. În celelalte regiuni ninsorile vor fi izolate. Maximele vor fi cuprinse între -10 și 0 grade, iar minimele de la noapte între -16 și -6 grade, local mai coborâte.  (România liberă)
 • 7 ianuarie – În numeroase regiuni ale R. D. Germane au avut loc ninsori puternice, iar temperatura a scăzut pînă la -18 grade. Stratul gros de zăpadă a determinat oprirea circulaţiei automobilelor pe o serie de căi rutiere (Informația Bucureștiului)
 • Prognoza meteo – vreme în general rece şi umedă, cu cerul mai mult acoperit. Ninsori temporare în majoritatea regiunilor, iar în sudul şi sudestul ţarii, izolat, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ploaie, favorizînd producerea poleiului. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări în sudul ţării, cu viteze de pînă la 60 km pe ora, viscolind zăpada. La munte, viteza vântului va depăşi 100 km pe oră. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -8 şi 2 grade, iar minimele de la noapte între -10 şi 0 grade, mai scăzute pînă la -16 şi -18 grade în nordul şi centrul ţârii.
 • 8 ianuarie – Un frig polar s-a abătut începînd de vineri seară asupra unei părţi din Europa, acoperind-o cu un strat gros de zăpadă, determinând scăderea termometrului la -14 grade, în Jura elveţian şi -5 la Roma, unde pentru prima dată a nins în ultimii 14 ani. Noaptea de vineri spre sîmbâtă a fost cea mai friguroasă din Elveţia ultimilor 15 ani. La Brevin – 1 000 metri altitudine – în Jura, a fost înregistrat un record de -40 grade, în timp ce termometrul a coborât până la -22 grade la Zürich şi -12 la Geneva. Pompierii nu au putut acţiona eficient împotriva unui incendiu izbucnit în Jura, deoarece conductele cu apă erau îngheţate. În R.F. Germania, deja acoperită de două zile de o mantie groasă albă, temperatura a coborât în noaptea de vineri spre sâmbătă la -24 de grade, pentru a se stabiliza apoi la -10 grade. Numeroase căi rutiere din Bavaria au devenit dificil de străbătut şi cei plecaţi în vacanţă şi care au vrut să se reîntoarcă în nord au fost obligaţi să ruleze la pas, în aglomeraţii din care cea mai lungă atingea sâmbătă la prânz 55 de kilometri. Zăpada a permis poliţiei din Frankfurt să obţină un succes mai deosebit. Investigând furtul unui aparat de radio dintr-un automobil, poliţia l-a descoperit imediat pe făptaş urmărind urmele pe zăpadă lăsate de paşii acestuia
  Valul de frig care s-a abătut asupra Belgiei a făcut să coboare temperatura la -17 grade în Ardeni, determinând, între altele, anularea meciurilor din campionatul de fotbal, programate sâmbătă şi duminică. Întreaga Belgie este acoperită de un strat de zăpadă gros de 15-20 centimetri şi prognozele meteo arată că frigul şi ninsoarea se vor menţine până la mijlocul săptămînii. Circulaţia este practic blocată pe cei 1.400 km de autostrăzi din ţară.
  La Roma, servicile municipale au intrat în panică. Duminică dimineaţa, locuitorii capitalei italiene au descoperit cu uimire că pe clădirile oraşului, ca şi pe palmieri şi pe întreaga vegetaţie romană s-a aşternut zăpada – eveniment meteorologic excepţional. Dacă ninsoarea i-a bucurat pe copii, pentru edilii romani surprinşi nepregătiţi ea a creat probleme dificile. Aeroporturile au fost închise timp de câteva ore, trenuri au fost blocate la 30 de kilometri de capitală, neexistând personal îndestulător pentru a dezgheţa acele macazelor. Luni, şcolile au fost închise iar primarul Ugo Vetere a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat: „Zăpada la Roma nu echivalează cu un cutremur de pămînt, totuşi noi am mobilizat aceleaşi echipe pe care le-am mobilizat cu prilejul cutremurului din Napoli din 1980“. Roma nu cunoaşte iarna albă decît o dată la 14 ani, în medie.
  Un important val de frig, prevăzut să dureze încă cîteva zile, s-a instalat începînd de vineri seara în Franţa, care dârdâie la fel ca alte ţări din Europa. Aproape pretutindeni localităţile sunt private de apă şi electricitate, în timp ce circulaţia rutieră, aeriană şi căile ferate erau luni puternic perturbate. Până şi Coasta de Azur a fost afectată de zăpezi: pentru prima dată din 1963 au fost înregistrate temperaturi de -4…-5 grade, mai ales la Cannes. La Nisa, o imagine insolită: palmierii de pe celebra promenadă au fost acoperiţi de zăpadă sâmbătă după amiază, în timp ce câteva manechine, dârdâind de frig, prezentau ultimele modele japoneze pentru moda viitoarei… veri. Zece persoane au murit de frig, în Franţa.
  În Uniunea Sovietică, la Murmansk a fost consemnat, duminică, cea mai scăzută temperatură (-39 de grade Celsius) din istoria acestui port nordic al URSS. În regiunea Murmansk, tot duminică, s-au înregistrat și valori ale temperaturii de -50 de grade Celsius. Din cauza gerului puternic, lucrările portuare au fost întrerupte.
  Puternice ninsori au fost semnalate în Iugoslavia, ducând la izolarea mai multor localităţi din estul ţării. Pe autostrada Belgrad-Nis, înrăutăţirea timpului a dus la blocarea unei coloane de maşini lungă de câţiva kilometri. Mai multe aeroporturi din ţară au fost închise timp de câteva ore.
  În Finlanda, frigul a bătut „recordul secolului“, cu o temperatură de -50,1 grade în nordul ţării.
  Actuala iarnă în Europa este una dintre cele mai severe din secolul nostru (România liberă)
 • 9 ianuarie – Ninsorile căzute în ultimul timp au făcut ca stratul de zăpadă să ajungă la 70 cm în localitatea Târgu Jiu, 48 cm în localităţile Craiova şi Rîmnicu Vâlcea, 32 cm la Iaşi şi Cluj-Napoca, 56 cm la Băile Herculane. În condiţiile în care a nins din nou în aproape întreaga ţară, oamenii muncii de la oraşe şi sate, tineri şi vârstnici au iniţiat acţiuni energice pentru asigurarea condiţiilor desfăşurării normale a activităţii economice şi sociale, precum şi a circulaţiei pe drumurile publice şi în localităţi. (România liberă)
 • DE LA SERVICIUL CIRCULAŢIE – Condiţiile meteo-rutiere actuale impun cu necesitate ca posesorii de autoturisme proprietate personală să renunţe total, în aceste zile, la folosirea acestora. De asemenea, este necesar ca partea carosabilă a străzilor, cu precădere a celor pe care circulă mijloacele de transport în comun, să fie eliberată de autoturismele parcate, pentru a nu împiedica intervenţia utilajelor de deszăpezire.
 • STAREA VREMII – În ţara noastră au căzut ninsori care au determinat un strat de zăpadă de peste 25 cm în majoritatea localităţilor, cu excepţia celor din sud-estul extrem, unde grosimea stratului este de pînă la 15 cm. Vântul a suflat temporar în multe zone ale ţării, îndeosebi însă în regiunile sud-estice unde, local, a troienit zăpada. În următorul interval de prognoză, 24-36 ore, este de aşteptat o vreme umedă în cea mai mare parte a ţării; va ninge întâi în nord-estul ţării, apoi şi în sud, în centrul şi din nou în nord-estul teritoriului. În sud-estul extrem se vor semnala şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ploaie, favorizând izolat producerea poleiului. Vântul va prezenta intensificări în unele zone din regiunile extracarpatice din sud şi est, viscolind zăpada. În general, temperaturile maxime vor fi cuprinse ziua între -10 şi -4 grade, fiind mai ridicate în sud-est, noaptea, cele minime, vor varia între -15 şi -5 grade, mai coborâte în nord.
 • Valul de frig care s-a abătut asupra FRANŢEI a pricinuit moartea a 16 persoane. La Paris, frigul a creat probleme deosebite municipalităţii. În mai multe localităţi din partea sudică a ţării, aprovizionarea cu apă şi energie electrică a fost întreruptă. Stratul de zăpadă a ajunsă la Nisa, pe Coasta de Azur, la 20 cm, iar temperaturi de până la -20 de grade Celsius au fost consemnate la Grenoble și Lyon.
 • După căderile masive de zăpadă din ultimele zile, în IUGOSLAVIA s-au înregistrat, ieri, geruri puternice, în mai multe zone din RS Bosnia şi Herţegovina, mercurul termometrelor a coborât sub -30 de grade Celsius, iar în Voivodina se semnalau temperaturi de -24 de grade Celsius. La Zagreb, cu 20 de grade sub zero, a fost egalat recordul de frig consemnat în acest oraş in urmă cu 56 de ani.
  Cea mai scăzută temperatură înregistrată în FINLANDA, de la începutul acestui secol, a fost semnalată, duminică, la Salla, în Laponia, -50,7 grade Celsius. Cea mai scăzută temperatură cunoscută până acum în Finlanda a fost de minus 51,3 grade Celsius şi a fost înregistrată, de asemenea, în Laponia, la Sodakylae.
  Ca urmare a valului de frig care s-a abătut asupra UNGARIEI, mercurul termometrelor a coborît pînă la -15 grade Celsius. Dunărea a îngheţat, iar nivelul apelor a scăzut simţitor. Pe sectorul cehoslovac al Dunării, acoperit de gheaţă în proporţie de 40-50 la sută, navigaţia a fost întreruptă. (Informația Bucureștiului)
 • 10 ianuarie – AMPLĂ ȘI ENERGICĂ MOBILIZARE pentru înlăturarea efectelor NINSORILOR ABUNDENTE și ale viscolului – Condiţiile meteorologice deosebite, manifestate prin ninsori abundente, viscole de intensitate mare, temperaturi foarte scăzute, care au afectat, pătrunzând din Europa Centrală, şi țara noastră în ultimele zile, au determinat luarea promptă a unor măsuri ferme pentru a asigura desfăşurarea normală a activităţii economice din industrie, agricultură, transporturi, telecomunicaţii, comerţ şi din toate celelalte sectoare de muncă. În toate zonele ţarii s-au luat măsuri şi se lucrează, în continuare, cu mare intensitate, pentru deblocarea căilor de acces, a drumurilor naţionale şi a căilor ferate, pentru asigurarea aprovizionării corespunzătoare cu materii prime şi materiale a unităţilor productive din industrie şi agricultură, pentru buna funcţionare a instalaţiilor de alimentare cu apă şi energie, pentru aprovizionarea populaţiei şi asigurarea transportului la locurile de muncă. Populaţia a răspuns prompt şi activ la chemarea comandamentelor locale şi, foarte adesea, din proprie iniţiativă, contribuie la înlăturarea efectelor viscolelor, pentru a debloca drumurile publice. Trebuie să se dea maximum de atenţie economisirii consumului de energie electrică, a combustibililor şi a apei, limitându-se folosirea acestora la strictul necesar.
 • Din cele 35 de drumuri cu circulaţie întreruptă ieri dimineaţă s-a reuşit ca, până la ora prânzului, sâ fie deschise 16 trasee, dar alte 10 drumuri din nord-estul ţării au fost închise, datorită viscolului ajuns în zonele respective.
 • De la TAROM – Din cauza zăpezii şi gheţii au fost închise traficului aeroporturile Bacău, Iaşi, Constanţa, Tulcea, Craiova; aeroportul Suceava funcţionează parţial pentru avioanele de tip ADN. Pe celelalte aeroporturi se respectă orarul în vigoare, condiţionat de eventualele perturbări atmosferice.
 • Cantităţile de apă căzute pînă ieri dimineaţă au totalizat valori semnificative in jumătatea sud-estică a ţării: 27 litri/mp la Bucureşti, 20 la Pătirlagele (Buzău), 19 la Câmpina, 28 la Gorgova (Tulcea), 18 la Galaţi şi Bârlad, 17 în Câmpia Română şi Braşov. În cursul zilei de ieri, aria precipitaţiilor s-a restrâns, aşa încât la ora prânzului mai ningea doar în nord-estul ţârii. Vântul a continuat, însă, să sufle tare şi în rafale, în regiunile estice, spulberând local zăpada. Vremea s-a menţinut rece în vest, centru şi nord, unde, atât ziua, cât şi noaptea, s-au înregistrat valori sub -10 grade. Vântul a troienit zăpada în unele zone, înălţimea nămeţilor atingând uneori şi 2 metri. În zona de munte, stratul de zăpadă atinge valori spectaculoase, chiar 235 cm, pe platoul Bucegilor.
  Pentru următorul interval de prognoză se apreciază că o nouă perturbaţie frontală va afecta teritoriul tării, determinând ninsori în regiunile sudice şi estice și cu caracter local în rest. Temperaturile maxime de astăzi vor fi cuprinse între -15 și -5 grade, iar cele minime de la noapte între -25 și -15 grade.
 • 11 ianuarie – Şi în judeţul CLUJ a nins abundent. Datorită măsurilor prompte, iniţiate de organele locale, au fost mobilizate un mare număr de forţe umane şi mijloace materiale pentru ca întreaga activitate economică şi socială, cea de aprovizionare cu mărfuri, de alimentare a localităţilor cu apă potabilă etc., să decurgă normal. Pe cei 3.200 km cât însumează pe raza judeţului drumurile naţionale, judeţene, locale şi forestiere au acţionat şi acţionează permanent 420 echipe, cuprinzând peste 12.000 oameni din satele, oraşele şi municipiile judeţului, peste 850 de utilaje de deszăpezire şi mijloace de transport, astfel încât, la ora actuală, toate traseele sunt circulabile pentru condiţiile de iarnă. S-a acţionat cu răspundere, în special în zonele cu pante grele de pe Feleac, Turda, Piatra Craiului, Mociu, Cămăraş şi Frata unde, în urma acţiunilor întreprinse, circulaţia decurge normal.
 • 1985 ninsoare iarna tractor
 • S-au degajat toate drumurile din fermele zootehnice, aprovizionarea lor cu furaje decurgând normal. Se desfăşoară, raportat la condiţiile de iarnă, în condiţii bune, întreaga activitate economico-socială din unităţi, alimentarea cu apă potabilă, cu energie termică, transportul feroviar etc. Pe drumurile naţionale şi judeţene din cuprinsul judeţului acţionează permanent utilaje speciale, circulaţia fiind, practic, restabilită (România Liberă)
 • DIN PARTEA INSPECTORATULUI GENERAI AL MILIŢIEI, DIRECŢIA CIRCULAŢIE – Pentru degajarea cât mai rapidă a şoselelor afectate de ninsorile abundente din ultimele zile, asigurarea circulaţiei autovehiculelor destinate aprovizionării populaţiei şi a mijloacelor de transport in comun, precum şi pentru prevenirea blocării autovehiculelor pe drumurile publice, se interzice cu desăvârşire deplasarea autoturismelor proprietate personală în toată ţara, atât în localităţi, cât şi în afara acestora. Unităţile socialiste pot folosi numai un singur autoturism pentru nevoi operative de maximă urgenţă.
 • De la Comandamentul central al M.T.Tc. – Circulaţia trenurilor este asigurată pe toate magistralele feroviare ale ţării. Un număr de trenuri rămân încă suspendate. Se acţionează în continuare pentru degajarea totală a staţiilor şi liniilor, a instalaţiilor de zăpadă.
 • Din cele 20 de drumuri ce se aflau închise in ziua de 9 ianuarie, în jurul orelor 14, s-a reușit ca ieri, la ora prânzului, să fie redate traficului 15 artere. Datorită căderilor de zăpadă şi viscolului din ultimele 24 de ore, alte drumuri au fost închise traficului. Situaţia curselor auto: au fost suspendate 1.802 trasee cu 8.543 curse; prescurtate 482 trasee cu 2298 curse; deviate 44 trasee cu 212 curse. Pentru restabilirea circulaţiei pe întreaga reţea de drumuri naţionale, se acţionează cu peste 2 000 de utilaje, dispozitive şi echipamente, precum şi cu un efectiv de peste .7300 de oameni.
 • Circulaţia pe căile ferate –  în pofida straturilor groase de zăpadă ce au atins inălţimea de 1,35 m la Buşteni şi 1,10 metri la Musculeşti, a ninsorilor ce au continuat să cadă în toate zonele regionalelor de căi ferate, a vântului ce a bătut puternic în Bărăgan şi sudul Munteniei, reţeaua feroviară a ţării, ca şi instalaţiile de dirijare şi urmărire a circulaţiei se află in stare de funcţiune, datorită eforturilor depuse fără întrerupere, în tot timpul zilei şi nopţii. Cantităţile mari de zăpadă continuă să afecteze considerabil activitatea staţiilor de triaje Bucureşti-Nord, Mărăşeşti, Ploieşti, Adjud, Bărboşi, instalaţiile mecanizate şi semiautomatizate de dirijare a trenurilor fiind utilizate în condiţii manuale, ceea ce majorează de la 15-30 secunde la 30-70 minute durata medie a schimbării macazelor pentru parcursul unui tren. Așa se explică, în mare măsură, întârzierile ce continuă să se înregistreze în circulaţia unor trenuri de călători, ca şi anularea unor plecări în cursă. Astfel, în seara zilei de 9 ianuarie nu au putut intra în Gara de Nord patru trenuri din cele 44 programate, 38 dintre trenuri sosind cu întârzieri; de asemenea, nu au putut fi expediate două din cele 52 de trenuri programate, în cazul a 48 de plecări inregistrându-se întârzieri.
 • Vremea – Pe un fond de nebulozitate accentuată a nins in majoritatea regiunilor, iar în sud-est vântul a prezentat intensificări cu viteze până la 55 km/oră, spulberând sau viscolind zăpada. Solul este acoperit cu un strat de zăpadă, exceptând Dobrogea, unde este parţial.
  În următorul interval de prognoză vremea va fi friguroasă, geroasă chiar, în cea mai mare parte a ţării. Treptat, precipitaţiile se vor restringe ca arie, va mai ninge local în sudul şi estul ţării, îndeosebi în prima parte a intervalului, iar in celelalte regiuni ninsorile vor fi izolate. Temperaturile maxime de astăzi vor fi cuprinse între -15 şi -5 grade, iar minimele de la noapte, între -25 şi -15, în jumătatea de nord a ţării, mai scăzute în depresiuni şi între -18 şi -8 în restul teritoriului.
 • 12 ianuarie – Frigul din ultima vreme a făcut ca o serie de instalaţii din imobile să se spargă.
 • starea vremii –  Vremea a fost geroasă în cea mai mare parte a ţârii. La mai mult de jumătate dintre staţiile meteorologice de pe teritoriul ţarii temperatura aerului a coborît ieri noapte sub -15 grade, ajungînd până la -27.6 grade la Întorsura Buzăului, -23 de grade la Sfîntu Gheorghe (Covasna), -22 de grade la Joseni şi Topliţa, -21 de grade la Târgu Logreşti şi Bâlceşti în Oltenia, -21 de grade la Bacău, -20 de grade la Miercurea Ciuc şi Rădăuţi, şi doar în două localități din ţară, Bucureşti-Băneasa și la Olteniţa temperatura aerului a ajuns doar pînă la -9 grade. Pentru următorul interval vremea se va mneține deosebit de rece, iar temperaturile nocturne se vor situa între -25 și -15 grade.
 • Valul de frig care s-a abătut, zilele acestea, asupra Franţei continuă să provoace victime şi mari daune materiale. Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa din pricina frigului se ridică la 50. O vreme neobișnuit de friguroasă s-a abătut asupra litoralului mediteranean al Tunisiei. După ce, timp de aproape două săptămini, au căzut ploi torenţiale, în zonele de nord ale ţării a început să ningă, stratul de zăpadă atingând, în unele locuri, peste 40 cm. În multe localităţi şcolile au fost închise şi activităţile agricole au încetat. Ca urmare a temperaturilor scazute, în sectorul zootehnic s-au înregistrat pagube. Au fost luate măsuri pentru refacerea comunicaţiilor şi asigurarea activităţilor economice. Temperaturi neobişnuit de scăzute şi vânturi puternice s-au abătut, în ultimele zile, asupra zonelor din nordul şi estul Indiei, soldându-se cu moartea a peste 310 persoane. Numai în statul Bihar şi-au pierdut viaţa 19 persoane. Căderi masive de zăpadă s-au înregistrat în special în statul Hymachal-Pradesh, unde căile de comunicație au fost blocate. Multe localități sunt izolate de restul țării. (Informația Bucureștiului)
 • 13 ianuarie – Situația tot mai gravă din țară și problemele apărute din cauza frigului și ninsorilor au căzut cât se poate de prost pentru români. Țara care era deja supusă la frig în case, pauze de curent, magazine tot mai goale, avea să afle că se poate și mai rău. Ceaușescu a convocat în acea zi de duminică, dimineață la prima oră, o ședință de urgență, prin care se luau noi măsuri de austeritate. Despre ce era vorba, românii aveau să afle chiar din acea zi.
 • Programul de la televiziune, care în nod normal începea la ora 10 dimineața și se încheia la 22.00, a început abia la ora 12.30, iar la ora 15 s-a încheiat, fiind reluat abia la ora 20. Măsura nu era singulară în România: și Ungaria a anunțat scurtarea programului la TV.
 • Începând din acea zi, programul TVR din timpul săptămânii a fost scurtat la doar două ore pe zi. Canalul 2 al Televiziunii Române și-a întrerupt total emisia.  Programul 1 de la radio, care emitea înainte non-stop, a introdus o pauză între orele 24-06. Sâmbătă, pe 12 ianuarie, au fost închise studiourile teritoriale de radio din țară – Cluj, Timișoara, Craiova, Tg. Mureș, Iași.
 • 14 ianuarie –  Condiţii deosebit de grele survenite în urma ninsorilor masive şi a gerului aspru s-au abătut asupra ţării, provocând îngheţarea fluviului şi a râurilor interioare, afectând desfăşurarea activităţilor economico-sociale, producerea energiei electrice în hidrocentrale şi termocentrale. Sub preşedinţia tovarăşului Nicolae Ceauşescu, Comitetul Politic Executiv al C.C. al P.C.R., în şedinţa din 13 ianuarie, a stabilit măsuri ferme la nivelul întregii economii, a tuturor sectoarelor de activitate, de asigurare a livrării de energie, pentru satisfacerea necesităţilor producţiei, funcţionării transporturilor, desfăşurării normale a activităţilor, aprovizionării populaţiei, consumului public. Totodată s-au stabilit măsuri de reorganizare a regimului de lucru în unităţile productive pentru a se reduce consumul mare de energie în perioadele de vârf, reglementări privind desfăşurarea activităţii numai pe timp de lumină în sectoarele de cultură, comerţ şi servicii.
 • 1985 economisire kilowatt
 • NOI MĂSURI – Întreprinderile industriale care lucrează în două schimburi de câte 8 ore şi au sectoare calde, vor trece la regim de lucru de două schimburi de câte 6 ore, organizate continuu, astfel încît să se realizeze o perioadă de lucru de 12 ore pe zi, timp de 7 zile pe săptâmină, respectiv 42 de ore de lucru sâptămânal.
  Programul de lucru al întreprinderilor care vor lucra în regim de două schimburi a câte 6 ore va fi organizat, alternativ cu alte întreprinderi, astfel încât să se asigure un consum energetic uniform în cele 24 de ore ale fiecărei zile. Pentru activitatea de comerţ şi din servicii, în general, se va stabili un program de lucru numai pe timp de lumină. S-a stabilit, de asemenea, ca toate restaurantele şi alte unităţi de acest fel să se închidă cel mai târziu la ora 21. Unităţile cultural-artistice vor trebui să-şi reorganizeze în aşa fel programul încât să reducă consumul de energie în perioadele de vîrf.
 • 1985 reducere consum energie
 • În ceea ce priveşte consumul de energie electrică, termică şi gaze naturale pentru populaţie, se va avea în vedere respectarea strictă a programului stabilit pe fiecare judeţ şi localitate. Programele de distribuire a energiei electrice şi termice vor fi aduse din timp la cunoştinţa populaţiei şi a celorlalţi consumatori. Iluminatul public, inclusiv în magazine, şi iluminatul casnic urmează să fie reduse cu 50% faţă de consumul stabilit pentru iarna anului anterior.
 • 1985 economisire energie ziar
 • METEO – În ultimul interval de prognoză vremea a fost geroasă în toate regiunile tării. Stratul de zăpadă continui să acopere întreaga tară, cu grosimi de peste 25 cm, în cea mai mare parte a teritoriului. Pentru următorul interval de prognoză se apreciază că vremea va fi geroasă. În continuare, în majoritatea regiunilor tării vor cădea ninsori slabe locale, în regiunile vestice, apoi și în cele sudice, în rest, ninsori izolate. Valorile termice maxime de astăzi vor fi cuprinse, in general, între -15 şi -5 grade, iar cele minime de la noapte între -25 şi -15 grade, mai scăzute pe alocuri, în centrul şi nordul țării.
 • Temperaturile scăzute de pe continentul european, care s-au instalat ca urmare a noului val de ninsori din numeroase ţări, au făcut ca numărul persoanelor decedate din cauza gerului să ajungă la peste 150, majoritatea deceselor fiind consemnate în Franţa. În acelaşi timp, vremea nefavorabilă a creat mari dificultăţi în viaţa economică, în special in transporturi. Cel mai puternic viscol din acest sezon rece din Statele Unite s-a înregistrat sâmbătă în sudul Californiei şi în Texas, precum şi în New Mexico. Vântul a avut o viteză de 130 km/h, rupând arbori, spărgând geamurile de la vitrinele magazinelor şi avariind autoturismele parcate.
  O puternică furtună, în care vântul a atins o viteză de 90 km/h, s-a abătut duminică asupra zonei nordice a insulei Hokkaido, din Japonia. Valurile uriașe au izbit de cheiul portului Muroran un cargou sub pavilion panamez, care s-a scufundat. Cei 23 de membri ai echipajului au fost salvaţi de echipele de intervenţie cu ajutorul elicopterelor. În Albania, zăpezile abundente, de o intensitate fără precedent, temperaturile foarte scăzute, furtunile puternice şi avalanşele, soldate cu morţi, răniţi şi daune importante în economie, au creat o situaţie extraordinară şi numeroase dificultăţi în multe regiuni ale ţării, în special în cele din nord – Puka, Kukes, Tropoje, Diber, Shkodres şi Malesia. În unele regiuni, între care Diber, ninge fără întrerupere de mai multe zile.
 • 15 ianuarie – Noaptea de 13-14 ianuarie a fost cea mai geroasă pentru unele localităţi din jumătatea de nord a ţării, în care temperaturile minime s-au apropiat, au fost egale sau chiar au depăşit minimele absolute înregistrate de-a lungul celor 100 de ani de observaţie meteorologică. La Topliţa temperatura de -34 grade a fost egală cu minima absolută înregistrată în 1940, iar la Sfântu Gheorghe (Covasna) s-au înregistrat -31 grade, la fel ca minima absolută din 1942. Au fost şi localităţi în care minima absolută a fost depăşită. Astfel, la Braşov s-au înregistrat -33 grade faţă de -29 grade în 1963, iar la Miercurea Ciuc -38,2 grade, cu 4 grade mai scăzută faţă de minima absolută de minus 34,2 grade din 1963. De fapt, valoarea de -38,2 grade de la Miercurea Ciuc a fost doar cu 0,3 grade mai mică decât recordul absolut pe ţară de -38,5 grade realizat la Bod în 1942 (Informația Bucureștiului)
 • 1985 scanteia tineretului iarna economie energie
 • DE LA DIRECŢIA COMERCIALĂ – în cursul lunii ianuarie 1985, unităţile comerciale vor funcţiona după următorul program:
  Unităţile comerciale alimentare, nealimentare, de legume-fructe precum şi cele prestatoare de servicii cu program de lucru în două schimburi îşi vor desfăşura activitatea zilnic între orele 8-18, iar cele cu un singur schimb, între orele 9-16.
  Unităţile de alimentaţie publică îşi vor adapta programul de funcţionare zilnic între orele 8-21.
  Cantinele-restaurant şi bufetele de incintă îşi vor organiza programul conform solicitărilor întreprinderilor pe care le servesc, atât ziua, cât şi noaptea.
  Farmaciile vor funcţiona conform programului obişnuit.
 • Situaţia drumurilor şi căilor ferate – Un vânt foarte puternic (50—70 km/oră) a declanşat în zona defileului Oltului un număr de circa 20 de avalanşe, cu înălţimi de 4-6 metri şi lungimi de 20-30 metri, care au acoperit în totalitate porţiunea de şosea cuprinsă între Râul Vadului şi Tămaciu, respectiv DN 7 km. 239—243. Deszăpezirea acestei artere pune o serie de probleme complicate, putându-se interveni doar cu buldozerele şi, parţial, cu autofrezele.
  Zăpada viscolită în suluri, cu înălţimi de 40-60 cm, a determinat, de asemenea, închiderea unor artere.
  În ce priveşte circulaţia auto, 765 trasee sunt suspendate, 450 prescurtate şi 33 deviate.
  Datorită măsurilor energice întreprinse in întreaga ţară, toata liniile de cale ferată sunt în prezent circulabile, instalaţiile de îndrumare şi urmărire a trenurilor, aflându-se, de asemenea, în funcţiune.
 • 1985 tren iarna zapada
  Aproape 12.000 de oameni au continuat, ieri, acţiunea de curăţire şi evacuare a zăpezii din complexele feroviare, staţii, triaje, fiind utilizate în scopul acesta 33 de trenuri de lucru şi trenuri specializate, precum şi 5 pluguri de zăpadă
 • Ninsorile şi-au făcut din nou apariţia, la sfârşitul săptămînii trecute, aproape pe întreg continentul european, după o scurtă perioadă de pauză, agravând problemele de comunicaţii.  Din cauza rigorilor iernii şi-au pierdut viaţa până acum peste 170 de persoane. În FRANŢA, unde zăpada a reînceput să cadă duminică, în zona întregii Coaste de Azur, numărul morţilor a ajuns la 113. Ministrul pentru problemele urbanismului, locuinţelor şi transportului a recomandat să nu se mai circule cu maşini particulare, deşi circulaţia acestora s-a redus apreciabil. Pe teritoriul R.F. GERMANIA, accidentele de circulaţie au provocat moartea a 14 persoane şi rănirea a 76. Pe o autostradă din regiunea Köln-Bonn, apariţia bruscă a unei cețe dense a dus la ciocniri şi tamponări soldate cu moartea a 13 persoane, unele arse de vii. Începând de sâmbătă ninge din nou fără întrerupere în AUSTRIA de est şi la Viena, unde circulaţia rutieră se desfăşoară cu deosebită dificultate. Circulaţia feroviară este de asemenea perturbată. Valul de frig care s-a abătut asupra GRECIEI a provocat moartea a două persoane, iar zăpada, căzută din abundenţă, a paralizat transporturile rutiere si feroviare. Circa 100 de localităţi rurale din zonele de munte sunt izolate. În OLANDA se înregistrează temperaturi scăzute, îngheţul perturbînd mai ales traficul fluvial. În ITALIA, şapte dintre principalele aeroporturi ale tării au fost închise luni dimineaţa.
 • 1985 venetia ninsoare zapada
  În regiunile agricole, îngheţul continuă să provoace pagube materiale deosebit de ridicate, în special în Italia și Spania. Astfel, horticultorii de pe coasta Liguriei au înregistrat pagube evaluate la 49 miliarde lire. Majoritatea şcolilor primare şi secundare din Italia sunt închise încă de săptămina trecută. Un mare număr de şcoli au fost închise şi în Franţa, precum şi în alte ţări. Animalele domestice şi chiar cele sălbatice sunt grav afectate de iarna excesivă din Europa. Efectele aspre ale iernii se resimt și peste Atlantic. În sudul Californiei, vântul, care a suflat cu o intensitate de 80 km/h, a smuls copacii din rădăcini si a răsturnat numeroase autoturisme. Din cauza puternicei furtuni, în unele localităţi s-a întrerupt aprovizionarea cu curent electric. Asupra statului New Mexico s-au abătut viscole, frigul ameninţând recoltele de citrice. Și în alte state din sudul SUA, cum ar fi Louisiana, se înregistrează temperaturi deosebit de scăzute pentru aceste regiuni. (Informația Bucureștiului)
 • 16 ianuarie – Ninsorile căzute, ca și vântul care a viscolit zăpada, au afectat transporturile auto de călători şi mărfuri în majoritatea judeţelor. Ca urmare, numărul traseelor suspendate şi prescurtate a crescut la 827 şi, respectiv, la 400. Se acţionează intens pentru deblocarea a 322 autobuze imobilizate la capetele de linii.

1985 iluminat reducere

ACȚIUNI, MODALITĂȚI LA ÎNDEMÂNA NOASTRĂ!

• SĂ FIE FOLOSITE CU PRECĂDERE SURSELE LOCALE DE ILUMINAT – LĂMPI DE MASA, VEIOZE,  LAMPADARE – SAU UN SINGUR BEC LA FIECARE LUSTRĂ. BECURILE CARE NU SUNT ABSOLUT NECESARE SĂ FIE SCOASE DIN FUNCȚIUNE
• BECURILE CU PUTERI MARI SĂ FIE ÎNLOCUITE CU ALTELE DE PUTERE REDUSĂ – CHIAR 15 W ÎN HOLURI ŞI ALTE ANEXE
• SPAŢIUL ILUMINAT ÎN FIECARE APARTAMENT SĂ FIE REDUS LA STRICTUL NECESAR
• SĂ SE RENUNŢE ÎN TOTALITATE LA APARATELE ELECTROCASNICE
• SĂ FIE SCOASE DIN FUNCŢIUNE BECURILE DIN FAŢA INTRĂRILOR LOCUINŢELOR ŞI MAGAZINELOR, DIN CURTI, BALCOANE, GARAJE
• SA FIE ASIGURATĂ FUNCŢIONAREA NORMALĂ A AUTOMATELOR DE SCARĂ ÎN BLOCURI ŞI SĂ FIE REDUSE LA MINIMUL NECESAR NUMĂRUL ȘI PUTEREA BECURILOR DE PE PALIERE
• ESTE INTERZISĂ FUNCŢIONAREA SPAŢIILOR FRIGORIFICE NEÎNCĂRCATE, A APARATELOR ELECTRICE DE ÎNCĂLZIT ÎN BIROURI ȘI MAGAZINE
• ILUMINATUL GENERAL IN MAGAZINE ȘI ALTE LOCURI DE INTERES PUBLIC SĂ FIE REDUS LA JUMĂTATE

CETĂŢENI ! Să acţionăm cu deplină răspundere pentru a reduce cu 50 la sută iluminatul casnic, pentru a utiliza cât mai judicios energia electrică

1985 iarna zapada curatat cetateni

 • METEO – Pentru următorul interval este de aşteptat ca o nouă masă de aer rece de origine arctică să afecteze cea mai mare parte a ţării. Vremea va fi rece, geroasă dimineaţa şi noaptea, îndeosebi în zonele nord-estice şi centrale ale ţării, unde temperaturile minime vor fi cuprinse între -25 şi -15 grade, local chiar mai scăzute, până la -30 de grade. În celelalte regiuni, valorile respective se vor situa doar între -16 şi -6 grade. Scăderi se vor înregistra şi în privinţa temperaturilor maxime, care în cursul zilei de astăzi vor fi cuprinse între -15 şi -5 grade, izolat mai ridicate în sud-vestul ţării. Ieri, grosimea stratului de zăpadă măsura între 16 şi 50 cm în Maramureş, între 15 şi 58 cm în Transilvania.
 • Mai multe fabrici şi uzine din Franţa au concediat o parte din personal datorită lipsei de piese, iar fermierii din Franţa, Spania şi Portugalia evaluează pagubele produse recoltelor de legume şi fructe la zeci de milioane de dolari • IUGOSLAVIA este confruntată cu o serioasă penurie de electricitate, îndeosebi ca urmare a avariilor suferite din cauza gerurilor puternice de centralele electrice şi liniile de transmisie a curentului electric. Situaţia este deosebit de gravă în provincia Kosovo. Zăpada creează, de asemenea, importante dificultăți pe coasta Adriatică, cunoscută pentru clima sa, în genere, blândă în timpul iernii. Numeroase întreprinderi industriale și-au încetat activitatea din cauza întreruperii curentului electric • În scopul realizării unor economii severe la consumul de energie, Consiliul de Miniştri al R. P. UNGARE a hotărât să impună respectarea strictă a limitelor prevăzute pentru încălzitul instituţiilor şi locuinţelor, scurtarea programelor televiziunii şi încheierea lor la ora 22. Alte măsuri determinate de condiţiile climaterice deosebite provocate de scăderea accentuată a temperaturii au în vedere situaţia existentă in domeniile minier, petrolier, al energiei electrice şi gazelor naturale. Instituţiile şi populaţia sunt chemate să acţioneze pentru economisirea severă a energiei, pentru a se face faţă dificultăţilor în producţia de energie. Ca urmare a gerului puternic, Dunărea a Îngheţat pe mai multe porţiuni ale sectorului ei din R.P. Ungară, relatează agenţia M.T.I. Pentru degajarea navelor surprinse de gheţuri şi pentru evitarea eventualelor inundaţii acţionează nave spărgătoare de gheaţă. Nivelul scăzut al Dunării — precizează agenţia — provoacă greutăţi în buna funcţionare a centralei termoelectrice Szazhalombata. De asemenea, unii afluenţi ai Dunării au îngheţat, grosimea stratului de gheaţă ajungind la 25—30 cm. Din cauza gerului, la Budapesta s-au înregistrat dificultăţi în furnizarea gazelor.  (Informația Bucureștiului)

Temperaturi înregistrate la Cluj-Napoca, ianuarie 1985 – nicio zi cu temperatura peste 0 grade

ziua minima maxima
01.01.1985 -8.1 -4.8
02.01.1985 -8.4 -4.4
03.01.1985 -8.7 -6.5
04.01.1985 -12.0 -6.3
05.01.1985 -17.9 -9.4
06.01.1985 -11.4 -4.0
07.01.1985 -11.2 -8.7
08.01.1985 -14.3 -8.8
09.01.1985 -11.9 -6.6
10.01.1985 -13.8 -6.2
11.01.1985 -15.3 -9.6
12.01.1985 -18.8 -13.4
13.01.1985 -25.8 -15.5
14.01.1985 -25.0 -12.1
15.01.1985 -14.8 -3.8
16.01.1985 -17.5 -7.2
17.01.1985 -18.3 -8.0
18.01.1985 -18.2 -9.7
19.01.1985 -17.3 -9.5
20.01.1985 -11.5 -3.5

sursa: data.gov.ro

Temperaturile înregistrate la Dej, ianuarie 1985

ziua minima maxima
01.01.1985 -13.0 -4.2
02.01.1985 -12.2 -4.0
03.01.1985 -12.2 -6.5
04.01.1985 -8.5 -5.9
05.01.1985 -24.0 -10.0
06.01.1985 -12.4 -7.6
07.01.1985 -11.0 -7.8
08.01.1985 -16.2 -9.6
09.01.1985 -13.0 -7.8
10.01.1985 -21.4 -6.8
11.01.1985 -13.5 -9.8
12.01.1985 -17.0 -14.8
13.01.1985 -28.5 -18.2
14.01.1985 -32.2 -19.0

sursa: infoclimat.fr

În ianuarie 2023, cea mai rece noapte a adus abia -5 grade la Gherla. Au fost mai multe zile cu peste 10 grade în aer, cu un vârf de 15 grade, pe 23 ianuarie.

Temperaturile înregistrate la Gherla, ianuarie 2023

data temp. min °C temp. max °C
01.01.23 4 10
02.01.23 2 5
03.01.23 0 4
04.01.23 4 10
05.01.23 -1 8
06.01.23 5 8
07.01.23 1 3
08.01.23 0 4
09.01.23 2 9
10.01.23 5 7
11.01.23 4 11
12.01.23 0 7
13.01.23 3 9
14.01.23 -2 5
15.01.23 3 6
16.01.23 -2 5
17.01.23 2 11
18.01.23 5 13
19.01.23 4 13
20.01.23 4 8
21.01.23 0 5
22.01.23 0 7
23.01.23 2 15
24.01.23 -3 8
25.01.23 -5 3
26.01.23 0 3
27.01.23 -2 1
28.01.23 0 3
29.01.23 -2 0
30.01.23 -2 0
31.01.23 -2 2

sursa: meteoromania.ro

Ierni calde și fără zăpadă au mai fost în ultimul secol, chiar și după 2000, astfel că anomaliile meteo înregistrate în ultima perioadă nu sunt neapărat noutăți. Dar este evident că ciclul de luni ianuarie geroase, care era valabil o dată la 21-22 de ani, s-a rupt.

Prognoza meteo pentru ultima săptămână din ianuarie și prima din februarie arată că totuși, iarna își intră în drepturi. Sunt anunțate valuri de ninsori iar în scurt timp ar putea veni și frigul, cu temperaturi în unele dimineți apropiate de -10 grade.

articolul original.

Cătălin Drulă anunţă că prioritatea legislativă a USR, în sesiunea parlamentară, va fi oprirea măsurilor luate de coaliţia PSD-PNL care au dus la scumpiri ce pun în pericol viitorul economiei din România

31 January 2023 at 16:09
image

Conform lui Drulă, PSD şi PNL îşi alimentează clientela de partid din veniturile suplimentare obţinute la buget în urma scumpirilor, a mai declarat liderul USR, în timp ce pe români îi impozitează prin inflaţie, o taxă mascată.

 

„Premierul din umbră, domnul Ciolacu, mimează grija faţă de problemele oamenilor, dar de când PSD este la guvernare pâinea s-a scumpit cu 25%. S-a scumpit laptele cu 30%, zahărul cu 60%, ratele la credite aproape s-au dublat. Care e răspunsul domnului Ciolacu? Taxe mai mari, frână pe economie, ameninţări împotriva antreprenorilor care produc banii pe care îi cheltuie domnul Ciolacu împreună cu camarila dumnealui”, a afirmat Cătălin Drulă, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

 

Sursa citată mai spune că, pe lângă scumpirile imense din ultima perioadă şi banii pe care îi adună la buget din inflaţie, coaliţia PSD-PNL va fi nevoită să introducă creşteri de taxe şi impozite, necesare pentru acoperirea pensiilor speciale şi a sinecurilor.

 

„Guvernul vrea taxe şi impozite mai mari: pe chirie, pe PFA-uri, pe companii, ca să alimenteze pensiile speciale şi să aibă bani de împărţit clientelei politice. România plăteşte 12 miliarde de lei doar pentru pensiile speciale, sumă care ar putea merge către drumuri, către spitale, către şcoli”, a adăugat Drulă.

 

El a mai precizat că România poate ieşi din această criză a scumpirilor, dacă se va pune capăt jafului din bani publici şi dacă actuala majoritate va adopta soluţiile corecte pentru stoparea inflaţiei.

 

„Putem depăşi criza creată de această guvernare dacă oprim risipa din bani publici, dacă eliminăm pensiile speciale, dacă eliminăm fabricile de sinecuri, dacă oprim crearea de posturi la stat pentru clientela de partid, dacă oprim jaful din bani publici”, a concluzionat liderul USR, conform sursei menţionate.

articolul original.

Guvernul a modificat Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică – S-a reglementat posibilitatea valorificării în mod direct, fără licitaţie şi fără negociere, pe lângă lemnul de foc, şi a lemnului

31 January 2023 at 15:53
image

”Prezentul proiect de hotărâre a Guvernului implementează principiile prevăzute în Legea nr. 46/2008 (republicată, cu modificările şi completările ulterioare) referitoare la valorificarea superioară a masei lemnoase, la sprijinirea dezvoltării rurale prin prelucarea locală a masei lemnoase sau pe cel referitor la prioritatea alocării resurselor de materiale lemnoase din pădurile proprietate publică, necesare încălzirii locuinţelor populaţiei”, a transmis Ministerul Meidului, într-un comunicat de presă.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că hotărârea aduce o serie de modificări importante în ceea ce priveşte accesul la resursele lemnoase, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici.

”Astfel, s-a reglementat posibilitatea valorificării în mod direct, fără licitaţie şi fără negociere, pe lângă lemnul de foc, şi a lemnului rotund şi despicat de lucru pentru consumul propriu al persoanelor fizice, al unităţilor de interes local, precum şi pentru consumul propriu al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, asociaţiilor şi fundaţiilor înfiinţate conform legii. S-a reglementat participarea prin licitaţie electronică pentru rezervarea resurselor lemnoase din proprietate publică, ceea ce va duce la creşterea numărului de operatori”, a transmis ministrul.

Potrivit acestuia, prin acest act normativ se reglementează şi posibilitatea de participare la licitaţiile publice organizate de administratorii fondului forestier proprietate publică a statului pentru vânzarea lotului/piesei de lemn fasonat şi a operatorilor economici care deţin certificat de atestare ca producător din industria mobilei, dar şi a operatorilor economici care deţin precontract de servicii de prelucrare primară a lemnului fasonat încheiat cu producătorii din industria mobilei care deţin certificat de atestare privind capacitatea de industrializare a lemnului. ”Aşa cum am mai spus, obiectivul nostru este să aducem plus-valoare lemnului, acesta fiind şi unul dintre principiile fundamentale ale exploatării durabile”, a mai declarat ministrul Mediului.

Astfel, preţul de pornire la licitaţie/negociere se fundamentează pe principiile economiei de piaţă, corelat cu condiţia de livrare, pe fiecare lot/piesă personalizată, pentru volumul brut şi nu separat volum net şi coajă, cum a fost până în prezent.  Modificarea este determinată de faptul că, în SUMAL 2.0, se urmăreşte trasabilitatea materialelor lemnoase până la nivel de subprodus.

”De asemenea, se reduce perioada până la care se poate organiza preselecţia, de la 5 şi respectiv 3 zile lucrătoare, la 2 zile lucrătoare anterior licitaţiei şi se reduce documentaţia pe care operatorul economic o depune la licitaţie, prin obţinerea unor informaţii publice referitoare la identificarea operatorului economic şi la capacitatea de exploatare atestată, preluate de comisia de licitaţie de la instituţiile care le deţin”, a mai transmis ministerul.

Tot prin acest HG se aduc clarificări cu privire la preselecţia pentru licitaţia electronică şi la procedurile de urmat în cadrul licitaţiei electronice. 

 

 

 

articolul original.

Cei mai bogați români cumpără de la italieni

31 January 2023 at 18:32

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Cemacon SA, parte din Grupul Pavăl Holding, intenționează să preia compania Euro Cărămida SA. Cele două companii sunt, în principal, producători de blocuri ceramice.

Grupul Pavăl Holding este deținut de cei mai bogați români, frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman. Conform Forbes, ei au o avere de 13 miliarde de lei și au, pe lângă lanțul de distribuție din bricolaj, și investiții în domeniul imobiliar.

Euro Cărămida SA este un business de 72,9 milioane de lei în 2021 și un profit de 18,1 milioane de lei deținut de mai multe entități juridice și persoane fizice cu cetățenie italiană.

În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această tranzacție trebuie autorizată Consiliului Concurenţei.

Consiliul Concurenţei va evalua operațiunea în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

articolul original.

Creșteri spectaculoase ale livrărilor de gaze lichefiate din Rusia spre UE în 2022

31 January 2023 at 18:00
Creșteri spectaculoase ale livrărilor de gaze lichefiate din Rusia spre UE în 2022

Livrările de gaze lichefiate (GNL) din Rusia spre UE au crescut cu circa 20% în 2022, comparativ cu anul anterior, ajungând la 17 milioane de tone, arată platforma Refinitiv Eikon, citată de Reuters.

Acest lucru a fost benefic pentru UE deoarece a compensat parțial scăderea exporturilor de gaze naturale prin conducte, din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.  Astfel că blocul comunitar a majorat importurile de GNL, livrat e mare, în timp ce gazele naturale prin conducte din Rusia au ajuns la cel mai mic nivel din anii 90. Totodată, conductele Nord Stream prin Mareea Baltică au fost avariate în urma unor explozii, despre care Moscova acuză că au avut loc ca urmare a unor acte de sabotaj. 

În același timp, exporturile totale de gaze lichefiate ale Federației Ruse au crescut cu 8,6% în 2022, până la 33 de milioane de tone, respectiv 45 de miliarde de metri cubi, dintre care peste 50% au fost livrate în UE. 
Compania Novatek, cel mai mare producător rus de GNL, a livrat 20,8 milioane de tone prin proiectul Yamal din zona arctică și alte 700.000 de tone  GNL prin proiectul proiectul Kriogaz-Vysotsk din Marea Baltică. Prin proiectul Sakhalin-2, dezvoltat de un consorţiu condus de Gazprom pe coasta Pacificului, au crescut cu 11% livrările de GNL, la 11,2 milioane de tone. 

articolul original.

Studiu! Patru luni până primești oferta de angajare. 44% dintre candidați refuză 

31 January 2023 at 16:23

Patru luni până primești oferta de angajare! Față de anul 2021, când decizia interna în cadrul companiilor din România privind recrutarea unui candidat pentru o poziție de middle management se realiza într-un termen mediu de aproximativ 3 luni, în 2022 acesta a crescut în medie cu 33 de zile, ajungând la 4 luni.

În aceste condiții, din ce în ce mai mulți angajați renunță. Experiență îngreunată a procesului de recrutare determina pe mulți dintre candidați să renunțe la roluri, arată un studiu realizat de compania Arthur Hunt la finalul anului trecut, la nivelul marilor companii active în România.

Ritmul greoi de decizie al companiilor contrazice din ce în ce mai mult viteză și dinamică pieței: procentul candidaților care au refuzat prima oferta de angajare s-a ridicat în 2022 la 44%, față de 42% în anul precedent. Unii dintre candidați acceptă rolul abia după ce primesc a 4-a ofertă.

Față de anul 2021, când un proces de recrutare pentru un rol de middle management în marile companii active în România se finaliza într-o perioada medie de 3 luni, în 2022 același proces a crescut în medie cu 33 de zile, ajungând la 4 luni, arată un studiu realizat de compania Arthur Hunt România la finalul anului trecut. În tot acest timp, candidații se retrag din cadrul proceselor de recrutare sau se reorienteaza în piață spre alte roluri, arată analiză.

Birocrația corporatistă și creșterea duratei de decizie internă privind recrutarea s-au aflat în disonanță cu dinamică pieței și fenomenul razgandirii candidaților la primirea primei oferte, care a ajuns la un procent de 44% anul trecut, față de 42% în 2021. Acest fenomen s-a înregistrat în special în cazul candidaților din segmentul de vârstă de până în 40 de ani, în general pentru roluri financiare sau alte roluri specializate.

Spre exemplu, potrivit studiului Arthur Hunt, în domeniul bancar și financiar, doar 2 din 11 candidați au fost recrutați într-o perioada de timp cuprinsă între 94 și 120 de zile, 6 candidați s-au retras din procesul de recrutare, iar restul au continuat până când au primit a două sau a treia oferta.

“Companiile trebuie să își simplifice procesele interne de recrutare și să le adapteze la realitatea pieței muncii de azi. Acest ritm greoi de decizie duce la costuri suplimentare din partea companiilor, care sunt nevoite să reia procesele de recrutare de la început sau chiar la riscuri reputationale majore. Pe segmentul analizat, de middle management, vorbim despre generația de vârstă de sub 40 de ani, care este una mai puțîn empatică și mai tranzacțională. Dacă nu sunt mulțumiți de viteză de reacție sau de modul de răspuns al unei companii, acești candidați renunta, pentru că au opțiuni în piață. Iar în contextul unui nivel minim istoric al șomajului în România, vorbim cu siguranță despre o piață a angajaților, nu a angajatorilor”, declara Sorin Roibu, managing partner Arthur Hunt România.

Există însă și companii care au simplificat procesul de recrutare, unele dintre acestea oferind autonomie de decizie managerului direct al departamentului, fără că procesul să mai fie validat de structurile ierarhice superioare. Potrivit unor studii internaționale, 75% dintre candidați iau decizia de a continuă un proces de recrutare în cadrul unei companii în funcție de experiență pe care o au cu angajatorul respectiv chiar în cadrul procesului de recrutare.

La nivelul anului trecut, doar 56% dintre candidați au acceptat și au dat curs primei oferte de angajare. În cazul celorlalți, care au refuzat prima oferta, întreg procesul s-a reluat. În cazul proiectelor care au fost reluate, rată de succes în recrutare a fost ridicată, procentajul ajungând la 82%, subliniază specialiștii Arthur Hunt România.

În 2022, cât și în anii precedenți, companiile s-au confruntat cu mai multe valuri de incertitudine și au fost nevoite să își ajusteze succesiv strategiile de business, iar acest lucru s-a reflectat și în dinamică generală a pieței muncii. Resursă umană specializată rămâne indispensabilă pentru reziliența în condiții socio-economice dificile și pentru dezvoltarea unei companii, subliniază reprezentanții companiei.

Studiul a fost derulat pe întreagă durata a anului trecut și a inclus concluziile rezultate în urmă tuturor proceselor de recrutare pentru roluri de middle management derulate de Arthur Hunt în România.

Arthur Hunt este una dintre companiile internaționale de top în domeniul consultanței în resurse umane. Prezența în România din 2006, compania activează în domeniul Executive Search, consultanță de HR și management al proceselor de schimbare în cadrul organizațiilor medii și de mari dimensiuni. Portofoliul Arthur Hunt cuprinde 4 direcții de acțiune: recrutarea pozițiilor de management și top management, evaluarea și dezvoltarea angajaților, asistență în procese de transformare și schimbare, precum și optimizarea proceselor și practicilor de resurse umane.

articolul original.

Gheorghe Seculici: Încurajez firmele să aplice pentru ajutorul de minimis, primesc banii relativ ușor

31 January 2023 at 16:21

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, arhitectul Gheorghe Seculici, informează investitorii arădeni că pot primi un ajutor de minimis de maximum 200.000 de euro fiecare, în cadrul schemei “Sprijin acordat pentru implementarea Programului de creştere a competitivităţii produselor industriale”, ediția 2023.

Programul se desfășoară sub egida Ministerului Economiei. Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare va dura 30 zile lucrătoare, în perioada 13 februarie 2023 – 24 martie 2023.

Cererile de finanțare, însoțite de documentele aferente cf. Ghidului solicitantului se transmit la Registratura Ministerului Economiei.

„Eu știu că nu este ușor să faci față unui proiect european, dar îndemn firmele mici și mijlocii să discute cu un consultant și să aplice pentru finanțare. Sunt bani care se acordă relativ ușor și ajută companiile să se tehnologizeze și să își reducă pe viitor costurile. Camera de Comerț din Arad are în derulare mai multe proiecte europene și pot spune din experiență personală că ce am reușit să facem cu finanțare europeană nu am fi putut susține din resurse proprii”, a declarat arh. Gheorghe Seculici.

articolul original.

Ministrul Mediului, la livrarea primului camion electric eActros către o companie de transport din România / Tanczos Barna anunţă că AFM va finanţa, în premieră, şi flotele comerciale din 2023

31 January 2023 at 15:07
image

”eActros este un camion complet electric, sustenabil, avangardist, inovator şi silenţios, ideal pentru transportul mărfurilor în mediul urban, ceea ce marchează un nou pas important în tranziţia către un transport sustenabil”, au transmis, marţi, reprezentanţii Ministerului Mediului.

Ministrul de resort, Tanczos Barna, afirmă că ”lucrurile se schimbă în jurul nostru cu o viteză incredibilă”.

”Indiferent dacă ne uităm la e-mobilitate, dacă ne uităm la progresul tehnologic în tot ce înseamnă emisii de carbon sau reducerea emisiilor de carbon, sub ochii noştri lumea se schimbă. Se schimbă în favoarea acestor tehnologii, în favoarea soluţiilor care pun o presiune mai mică asupra mediului înconjurător. Mobilitatea bazată pe consumul de hidrocarburi a pus o presiune atât de mare asupra mediului înconjurător încât, astăzi, ne luptăm cu acest fenomen, incredibil, câteodată nerecunoscut sau neacceptat, al schimbărilor climatice”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Acesta a anunţat şi o premieră din partea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor: ”Şi dacă tot o este o premieră – ajunge primul camion electric în România – vine în premieră şi primul program destinat flotelor electrice din România. Prin Administraţia Fondului pentru Mediu 2023 este primul an când vom finanţa, cu 250 de milioane, flo+tele comerciale. Dincolo de pragul acela de 200.000 de euro, care era pragul de ajutor de minimis, venim cu acest ajutor de stat, în interesul şi în sprijinul firmelor care încearcă să-şi transforme flota într-una fără emisii de carbon sau măcar să reducă emisiile de carbon, prin înlocuirea parţială a acestor mijloace de transport”.

Tanczos Barna a explicat că este un program complex.

”Este un fel de pionieriat şi pentru noi, dar împreună cu actorii din piaţă, cu asociaţia producătorilor/importatorilor de mijloace de transport şi cu firmele care au asemenea flote şi cu firmele de leasing trebuie să punem la punct, în cel mai scurt timp posibil, această schemă de ajutor de stat. Este foarte important ca şi în România să apară astfel de mijloace transport, să apară şi la companiile din România. Cu siguranţă, fără sprijinul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor nu vor fi achiziţionate la scară largă”, a adăugat ministrul Barna Tánczos.

 

 

articolul original.

Florăria online Floria.ro mizează pe vânzări de aproape 900.000 euro în primele trei luni ale anului. Numărul comenzilor de flori de Valentine’s Day creşte cu peste 200% faţă de o zi obişnuită, iar în perioada 1- 8 martie creşterea este şi

31 January 2023 at 14:51
image

”Floria.ro, florărie pe piaţa de retail online din România, estimează că primul trimestru al anului 2023 va genera vânzări de aproape 900.000 euro, în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Vârful vânzărilor în primele 3 luni ale anului se atinge în a doua jumătate a trimestrului, odată cu „Ziua Îndrăgostiţilor” şi 1-8 martie”, anunţă compania.

În ceea ce priveşte numărul de comenzi, cele 3 sărbători ale primului trimestru sunt şi cele mai importante de peste an pentru industria de flori, ocupând, totodată, primele trei locuri în topul anual al vânzărilor companiei.

Potrivit estimărilor reprezentanţilor florăriei online, numărul comenzilor de flori de Valentine’s Day creşte cu peste 200% faţă de o zi obişnuită, respectiv în perioada 1- 8 martie creşterea poate fi chiar şi de zece ori, iar unii clienţi plătesc şi câteva mii de lei pentru o singură comandă.

„Zilele de 8 Martie, 1 Martie şi 14 Februarie sunt cele mai aglomerate din an pentru o florărie online şi de aceea mulţi clienţi plasează comenzile din timp, beneficiind şi de reducerile din perioada premergătoare acestor sărbători. Aproape jumătate din comenzile livrate de Floria în aceste zile sunt precomenzi”, spune Marina Popescu, director general Floria.ro.

Evoluţia pieţei şi schimbarea comportamentului de consum, odată cu revenirea la birou şi reluarea stilului de viaţă pre-pandemic, care implică sărbătorirea colegilor, petreceri, evenimente şi alte ocazii unde se oferă flori colegelor, aduce o revitalizare a vânzărilor pe zona corporate.

În 2022, media comenzilor de flori cu ocazia 1şi 8 martie, pe segmentul corporate a fost 4.000 lei.

Pentru 2023, reprezentanţii florăriei online estimează o creştere de cel puţin 5%, dinamica pozitivă fiind atribuită creşterii ofertei de buchete şi aranjamente de flori destinate companiilor, colecţia dedicată zonei corporate numărând în 2023 peste 60 de produse.

În topul celor mai comandate flori de către companii în martie 2022, s-au numără lalelele, freziile, zambilele, minirosa şi trandafirii, clienţii optând pentru aranjamentele cu flori sau buchetele simple de 9-11 lalele sau în combinaţie cu frezii, tendinţă, care potrivit estimărilor Floria.ro, se menţine în 2023.

„În ultimul an, am avut tot mai multe solicitări pe zona corporate, creşterile au fost semnificative, prin urmare pentru 1 şi 8 martie am început să ne pregătim încă de la sfârşitul anului trecut. Când am gândit colecţia corporate am analizat comportamentul de consum din anii anteriori, am ţinut cont de preferinţele florale, desigur, dar şi de specificul comenzilor corporate. De cele mai multe ori se comandă pe 2-3 trepte de buget. Iar dacă  înainte, buchetele se trimiteau exclusiv la birou, acum livrarea este mixtă, la birou şi acasă. Desigur, având în vedere volumul, pentru zona corporate, lucrăm exclusiv cu precomenzi, având personal dedicat cu care companiile discută în cele mai mici detalii”, precizează Marina Popescu.

Trandafirul roşu rămâne vedeta acestei sărbători, clienţii orientându-se spre aranjamente speciale cu tematică specifică -inimi florale din trandafiri sau aranjamente florale de trandafiri şi flori exotice în cromatică similară, alături de bomboane de ciocolată. Astfel, chiar dacă pe 14 februarie trandafirul rămâne cea mai oferită floare, se remarcă, totuşi, de la an, o preferinţă pentru buchetele care conţin pe lângă trandafiri, elemente exotice sau flori mai puţin obişnuite.

Designerii Floria.ro recomandă, ca în funcţie de soi, trandafirii să fie aşezaţi în aranjamente florale fie lângă orhidee, fie lângă flori cu rol de filler, de tipul lisianthus sau alstroemeria. Pe lângă considerentul estetic, se ţine mereu cont şi de durabilitatea produselor: se aleg flori cu aceeaşi rezistenţă şi durată de viaţă.

„Pregătim pentru 14 februarie, dar şi pentru Dragobete şi începutul primăverii, colecţii extinse dedicate atât clienţilor rezidenţiali, cât şi corporate. Dacă pentru 1-8 martie vom extinde colecţie de buchete în cutie, cu care ajungem în toată ţara, cu flori noi şi inedite, şi cu ocazia Valentine’s Day pregătim nişte surprize florale şi experienţiale”, a mai declarat Marina Popescu.

În 2022, cele mai multe comenzi, la nivel naţional s-au livrat în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi şi Braşov, iar cele mai comandate produse au fost „Vise colorate”, „Te ador”, „Dragoste în culori” şi „Buchet cu trandafiri Pink Floyd”.

Florile comandate pe Floria.ro pot fi livrate oriunde în ţară, dar şi în străinătate, în 2-4 ore de la confirmarea comenzii. Floria.ro este o afacere născută în 2010.

Din mai 2015, Floria este Furnizorul Oficial al Casei Regale a României pentru buchete şi aranjamente, iar în luna mai 2019 a fost floristul oficial al vizitei papale în România.

 

 

articolul original.

Bugetul municipiului Piatra-Neamț, cu 10 amendamente, votat în unanimitate

31 January 2023 at 15:01
image

O ședință de Consiliu Local liniștită și care a întrunit, în cea mai mare parte, consensul tuturor partidelor reprezentate a avut loc astăzi după-amiză, 31 ianuarie.

Înainte de trecerea la votarea bugetului, consilierul Liviu Purcariu Florescu i-a reamintit primarului că, la rectificarea bugetară din martie, a promis că va prinde bani pentru ca poligonul auto de la periferia orașului să intre în administrarea municipalității și să fie reamenajat astfel încât să poată fi folosit la orele de practică de către candidații pentru permis de conducere.

În aceeași ordine de idei, Florentina Luca Moise i-a cerut primarului amenajarea unui spațiu destinat candidaților care așteaptă să fie examinați la proba practică pentru obținerea permisului de conducere, iar Andrei Carabelea a spus că un spațiu a fost identificat în incinta stadionului municipal.

Cel mai important proiect de pe ordinea de zi a fost cel pentru aprobarea bugetului municipiului Piatra-Neamț. Un buget în care veniturile totalizează 484 de milioane de lei, din care 100 de milioane de lei sunt destinați cofinanțării proiectelor aflate deja în implementare și doar 13 milioane de lei pentru proiecte noi.

La proiectul de buget propus au fost formulate 5 amendamente din partea grupărilor PSD-PMP și alte 5 amendamente din partea consilierilor USR, toate votate în unanimitate.

PSD-PMP au propus diminuarea cu 160.000 de lei a sumei destinate cumpărării terenului de pe strada Cuiejdi, cel de sub Forum Center, banii urmând să fie folosiți astfel: 80.000 de lei pentru proiectarea unei săli de sport noi pentru Școala nr. 2, iar ceilalți 80.000 de lei pentru proiectarea privind reabilitarea și extinderea clădirii aceleași școli.

Un alt amendament a vizat utilizarea unei sume de 200.000 de lei de la documentații pentru proiecte, astfel: 50.000 de lei pentru amenjarea unui centru social destinat pensionarilor într-o fostă centrală termică de pe strada Viorelelor, alți 50.000 de lei pentru reamenjarea altor două centrale termice dezafectate în biblioteci virtuale și diferența de 100.000 de lei să fie utilizată pentru lucrări de reabilitare ale Pieței Mărăței.

Prin cel de-al treilea amendament s-a diminuat aceeași sumă destinată achiziției terenului de la Piața Centrală, de această dată cu 100.000 de lei, bani care vor fi folosiți pentru proiectarea – redimensionarea utilităților necesare noului spital județean.

Celelalte două amendamente ale PSD-PMP au vizat trecerea sumei de 50.000 de lei de la “Cultură-recreere” la “Învățământ” pentru organizarea concursurilor interșcolare în curtea școlii și diminuarea sumei destinate achiziționării de ornamente luminoase de sărbători cu 40.000 de lei bani care vor merge pentru proiectarea unui skate park.

Consilierii USR au dorit ca 78.000 de lei să fie destinați amenajării unui loc de joacă de tipul pumptrack (pistă modulară destinată bicicletelor), 100.000 de lei să fie utilizați pentru reparații în ștrandul municipal, în zona grătarelor, Zona VIP și a spațiilor comerciale, 170.000 de lei din banii destinați achiziționării terenului de pe strada Cuiejdi să meargă ca și suplimentare la active financiare din cadrul aceluiași capitol bugetar. Un alt amendament a fost pentru redenumirea proiectului “Execuție a cinci statui din lemn personajele din Harap Alb” în “Amenajare traseu tematic Povestea lui Harap-Alb”. Pentru acest din urmă proiect, 243.000 de lei vor fi luați din banii destinați aceluiași teren de pe strada Cuiejdi pentru a suplimenta fondurile destinate acestui traseu tematic ce va fi realizat pe dealul Cozla.

După ce toate aceste amendamente au trecut, rând pe rând, cu unanimitate de voturi, bugetul astfel amendat a întrunit voturile tuturor consilierilor. Primarul Andrei Carabelea a punctat consensul nemaipomenit pe finalul ședinței: “E o bucurie rară să vedem un proiect adoptat în unanimitate de voturi”.

Angela Croitoru

articolul original.

CFR SA a lansat licitaţia pentru modernizarea Gării de Nord

31 January 2023 at 15:15
CFR SA a lansat licitaţia pentru modernizarea Gării de Nord

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat oficial prima etapă a celui mai mare proiect Feroviar de investiții din Capitală, licitația pentru achiziția serviciilor de proiectare și de execuție a lucrărilor de Modernizare/consolidare/reabilitare a stației CF GARA DE NORD București (Etapa I) , un proiect în valoare de 471,15 MILIOANE lei, cu finanțare prevăzută în PROGRAMUL OPERAȚIONAL TRANSPORT (POT).

ETAPA I a programului de MODERNIZARE a celei mai mari gări din România – GARA DE NORD BUCUREȘTI – include reabilitarea spațiilor existente în cele trei corpuri ale clădirii, unde se desfășoară activitatea feroviară, serviciu destinate publicului călător și activitatea comercială:

 • Corp A (clădiri B-dul Dinicu Golescu)
 • Corp B (central, coloane, casele d ebilete clasa I)
 • Corp C (casele de bilete clasa a II-a, Calea gGiviței

Principalele lucrări de modernizare vizează:

 • modernizarea/consolidarea/reabilitarea clădirilor din stația de călători București Nord;
 • modernizarea spațiilor destinate publicului călător, inclusive pentru persoanele cu dizabilități;
 • asigurarea elementelor de siguranță și confort pentru călători - balustrade, rampe pentru persoane cu dizabilități, lifturi, sisteme de control acces;
 • reabilitarea construcțiilor monument cu valoare istorică;
 • crearea unor spații verzi centrale, cu zonă de așteptare pentru publicul aflat în tranzit;
 • regenerarea zonei aferente stației de călători Gara de Nord pe principiile de smart city/creative city/green city;
 • sisteme noi de ventilație/încălzire
 • modernizarea sistemului d eiluminat și a instalațiilor electrice, sanitare, termice etc;
 • modernizarea istemului de informare a publicului călător și a echipamentului de telecomunicații etc.

Prin implementarea acestui important program, staţia de cale ferată București Nord (inclusiv clădirile aferente acesteia) va fi modernizată în conformitate cu parametrii tehnici prevăzuți de standardele şi legislaţia europeană/internațională în vigoare.

Durata aferentă proiectării și execuției lucrărilor este de 55 de luni (9 luni pentru proiectare, 46 de luni pentru execuție), iar perioada de garanție a obiectivului este de 60 de luni. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 6.03.2023, deschiderea acestora urmând să aibă loc în aceași zi, la ora 15:00.

articolul original.

Achiziții masive de aur ale băncilor centrale în 2022. Cel mai mare nivel din ultima jumătate de secol

31 January 2023 at 14:45
Achiziții masive de aur ale băncilor centrale în 2022. Cel mai mare nivel din ultima jumătate de secol

Băncile centrale au cumpărat 1.136 de tone de aur în 2022, în valoare de circa 70 de miliarde de dolari, cea mai mare cantitate din ultimii 56 de ani, a anunțat Consiliul Mondial al Aurului (WGC), citat de Reuters.

Datele subliniază o schimbare de atitudine față de aur din anii 1990 și 2000, când băncile centrale, în special cele din Europa de Vest, care dețin o mulțime de lingouri, vindeau sute de tone pe an.

De la criza financiară din 2008-2009, băncile europene au încetat să mai vândă, iar un număr din ce în ce mai mare de economii emergente, precum Rusia, Turcia și India, au cumpărat aur în cantități mari.

Băncile centrale apreciază aurul, deoarece se așteaptă ca acesta să-și mențină valoarea în perioadele turbulente și, spre deosebire de monede și obligațiuni, nu se bazează pe niciun emitent sau guvern.

De asemenea, aurul le permite băncilor centrale să se diversifice și să renunțe la active precum titlurile de stat americane și dolarul.

Achizițiile au scăzut în timpul pandemiei de coronavirus, dar s-au accelerat în a doua jumătate a anului 2022, băncile centrale achiziționând 862 de tone între iulie și decembrie, potrivit WGC.

Băncile, inclusiv cele din Turcia, China, Egipt și Qatar, au declarat că au cumpărat aur anul trecut. Dar aproximativ două treimi din aurul cumpărat de băncile centrale anul trecut nu a fost raportat public, a precizat WGC.

Printre băncile care nu au publicat în mod regulat informații despre modificările în stocurile lor de aur se numără cele din China și Rusia.

"Este puțin probabil ca achizițiile băncilor centrale din 2023 să egaleze nivelurile din 2022", a declarat WGC.

Achizițiile băncilor centrale au dus cererea totală de aur la nivel mondial la 4.741 de tone anul trecut, în creștere cu 18% față de 2021, și cea mai mare din 2011.

articolul original.

Locuri de muncă vacante la nivel național și în rețeaua EURES

31 January 2023 at 10:58
image

39.741 locuri de muncă vacante la nivel naţional si 961 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European sunt declarate pentru aceasta săptămână
Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, sunt disponibile 126 locuri de muncă.

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor(34), operator la prelucrarea cauciucului(27), confecţioner asamblator/tehnician textile(12), tapiţer(10), electrician(9), mecanic utilaj(5), sudor(5), lucrător comercial/vânzător(2) şi ingineri(2).
Din cele 126 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenția pentru ocuparea forței de muncă, 2 sunt pentru persoane cu studii superioare(inginer instalaţii), 124 sunt pentru persoane cu studii medii (operator la prelucrarea cauciucului, electrician, mecanic utilaj, confecţioner, muncitor necalificat, etc).
Precizăm faptul că baza de date este dinamică, actualizându-se în timp real în funcţie de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum şi de numărul repartiţiilor emise în vederea ocupării.

Oferta locurilor de muncă vacante la nivel național poate fi accesată pe site-ul www.anofm.ro în secțiunea Locuri de Muncă Vacante.

961 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European
Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 961 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

Irlanda – 907 locuri de muncă pentru: măcelar; asistent vânzări; ajutor bucătar (asistent delicatese); asistent manager (asistent general);
Finlanda – 40 locuri de muncă pentru: muncitor necalificat – culegător de căpșuni;
Norvegia – 12 locuri de muncă pentru: tractorist; muncitor forestier; montator calificat bucătărie și amenajări interioare; dulgher;
Germania – două locuri de muncă pentru: electrician; tehnician electronist pentru energia şi tehnologia clădirilor.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES.
Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro.

articolul original.

2023-anul fotovoltaicelor

31 January 2023 at 10:53
image

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că peste 3 milioane de case ar putea beneficia de programul Casa Verde Fotovoltaice. Potrivit ministrului, anul acesta, bugetul este de trei miliarde lei.

Ministrul Mediului anunță că în acest an se dorește finanțarea a sute de mii de panouri fotovoltaice.
Acesta a declarat că „În Romania sunt peste trei milioane de case intabulate, locuinţe unifamiliale, teoretic care ar putea avea nevoie de sisteme fotovoltaice pentru a deveni independente sau semi-independente din punct de vedere al energiei electrice.
Anul trecut am aprobat peste 40.000 de cereri de finanţare, interesul a fost unul uriaş şi este clar că trebuie să suplimentăm bugetul pentru a veni în întâmpinarea cererii şi nevoii din partea cetăţenilor.
Pentru a sprijini cetăţenii în instalarea acestor sisteme de producere a energiei electrice, în 2023 continuăm programul, construim acum bugetul AFM şi vom bugeta pentru acest program o sumă de cel puţin patru ori mai mare decât anul trecut.
Trei miliarde lei este bugetul prevăzut pentru fotovoltaice, în 2023, şi vom putea finanţa cel puţin 150.000 de proiecte, faţă de 40.000. Anul acesta numărul celor care vor putea aplica va fi de ordinul sutelor de mii.”

Ministrul Mediului a mai declarat că a demarat negocierile şi cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a căuta soluţii de finanţare, spunând că „În acelaşi timp, analizăm posibilitatea finanţării capacităţilor de stocare, astfel încât independenţa energetică la nivel de gospodărie să fie susţinută şi prin posibilitatea de a stoca energia produsă în timpul zilei şi de a nu fi nevoie de fiecare dată de livrare în sistemul energetic.
Am demarat negocierile şi cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a căuta soluţii împreună de finanţare, atât din fondurile care sunt la dispoziţia Ministerului Mediului, cât şi din surse care sunt asigurate de Uniunea Europeană, adică fonduri europene (…) Desigur, există şi alte limitări, limitări de ordin economic şi de ordinul capacităţilor de producţie a sistemelor fotovoltaice şi a capacităţilor de instalare. Deci, nu numai partea financiară, de finanţare, este importantă, e important să vedem şi cât pot instala firmele care se ocupă de aşa ceva şi ce cantităţi se pot importa în România”

În 2023 românii își vor putea cumpăra și instala mai ieftin panouri fotovoltaice și pompe de căldură. Reducerea ar fi de aproape 120 de euro la 1 kW instalat, conform calculelor specialiștilor în energie verde. În momentul de față,pretul pentru un 1 kW instalat este 1000 de euro. Dacă luăm această valoare ca referință, cu un TVA de 19%, prețul la un TVA de 5% ar fi 882 de euro 1 kw instalat.

articolul original.

Surse: Directorul Romarm, plasat sub control judiciar în dosarul în care este implicat și Victor Pițurcă

Directorul Romarm, plasat sub control judiciar în dosarul în care este implicat și Victor Pițurcă

Directorul general al Companiei Romarm, Gabriel Ţuţu, a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA, după expirarea ordonanţei de reţinere de 24 de ore, au declarat surse judiciare pentru Agerpres, în vreme ce surse Digi24 vorbesc chiar despre o eventuală măsură de arestare preventivă a acestuia.

În acest moment, procurorii îi audiază pe fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal Victor Piţurcă, cercetat, de asemenea, sub control judiciar, şi pe fiul acestuia, Alexandru Piţurcă.

Victor Piţurcă şi Gabriel Ţuţu sunt acuzaţi de DNA de săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, respectiv abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, într-un dosar legat de achiziţii în timpul pandemiei de COVID-19.

Potrivit DNA, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Piţurcă, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.

"Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)", arată anchetatorii.

Într-un context asemănător, procurorii spun că, în perioada 19 martie 2020 - 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.

"În schimbul acestor 'servicii' suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei", menţionează procurorii anticorupţie.

Ministerul Economiei, instituția sub ordinea căreia se află Romarm, a transmis pe de altă parte un comunicat prin care anunță că nu are nicio implicare în cazul anchetat de DNA.

Nu în ultimul rând, premierul Nicolae Ciucă, a declarat că a solicitat instituţiilor să pună la dispoziţie toate documentele pentru derularea cercetării penale, astfel încât "cei responsabili şi cei care încalcă legea să plătească".

articolul original.

STUDIU: Piaţa devine din ce în ce mai dinamică şi favorabilă angajaţilor, 44% dintre candidaţi refuză prima ofertă de angajare

31 January 2023 at 11:26
image

”Faţă de anul 2021, când un proces de recrutare pentru un rol de middle management în marile companii active în România se finaliza într-o perioadă medie de 3 luni, în 2022 acelaşi proces a crescut în medie cu 33 de zile, ajungând la 4 luni”, arată un studiu realizat de compania Arthur Hunt România la finalul anului trecut.

În tot acest timp, candidaţii se retrag din cadrul proceselor de recrutare sau se reorientează în piaţă spre alte roluri, arată analiza.  

Birocraţia corporatistă şi creşterea duratei de decizie internă privind recrutarea s-au aflat în disonanţă cu dinamica pieţei şi fenomenul răzgândirii candidaţilor la primirea primei oferte, care a ajuns la un procent de 44% anul trecut, faţă de 42% în 2021.

Acest fenomen s-a înregistrat în special în cazul candidaţilor din segmentul de vârstă de până în 40 de ani, în general pentru roluri financiare sau alte roluri specializate.

Spre exemplu, potrivit studiului Arthur Hunt, în domeniul bancar şi financiar, doar 2 din 11 candidaţi au fost recrutaţi într-o perioadă de timp cuprinsă între 94 şi 120 de zile, 6 candidaţi s-au retras din procesul de recrutare, iar restul au continuat până când au primit a doua sau a treia ofertă.

“Companiile trebuie să îşi simplifice procesele interne de recrutare şi să le adapteze la realitatea pieţei muncii de azi. Acest ritm greoi de decizie duce la costuri suplimentare din partea companiilor, care sunt nevoite să reia procesele de recrutare de la început sau chiar la riscuri reputaţionale majore. Pe segmentul analizat, de middle management, vorbim despre generaţia de vârstă de sub 40 de ani, care este una mai puţin empatică şi mai tranzacţională. Daca nu sunt mulţumiţi de viteza de reacţie sau de modul de raspuns al unei companii, aceşti candidaţi renunţă, pentru că au opţiuni în piaţă. Iar în contextul unui nivel minim istoric al şomajului în România, vorbim cu siguranţă despre o piaţă a angajaţilor, nu a angajatorilor”, declară Sorin Roibu, managing partner Arthur Hunt România.

Există însă şi companii care au simplificat procesul de recrutare, unele dintre acestea oferind autonomie de decizie managerului direct al departamentului, fără ca procesul să mai fie validat de structurile ierarhice superioare. Potrivit unor studii internaţionale, 75% dintre candidaţi iau decizia de a continua un proces de recrutare în cadrul unei companii în funcţie de experienţa pe care o au cu angajatorul respectiv chiar în cadrul procesului de recrutare.

La nivelul anului trecut, doar 56% dintre candidaţi au acceptat şi au dat curs primei oferte de angajare. În cazul celorlalţi, care au refuzat prima ofertă, întreg procesul s-a reluat. În cazul proiectelor care au fost reluate, rata de succes în recrutare a fost ridicată, procentajul ajungând la 82%, subliniază specialiştii Arthur Hunt România. 

În 2022, cât şi în anii precedenţi, companiile s-au confruntat cu mai multe valuri de incertitudine şi au fost nevoite să îşi ajusteze succesiv strategiile de business, iar acest lucru s-a reflectat şi în dinamica generală a pieţei muncii. Resursa umană specializată rămâne indispensabilă pentru rezilienţă în condiţii socio-economice dificile şi pentru dezvoltarea unei companii, subliniază reprezentanţii companiei. 

Studiul a fost derulat pe întreaga durată a anului trecut şi a inclus concluziile rezultate în urma tuturor proceselor de recrutare pentru roluri de middle management derulate de Arthur Hunt în România.

Arthur Hunt este una dintre companiile internaţionale din domeniul consultanţei în resurse umane. Prezentă în România din 2006, compania activează în domeniul executive search, consultanţă de HR şi management al proceselor de schimbare în cadrul organizaţiilor medii şi de mari dimensiuni. Portofoliul Arthur Hunt cuprinde 4 direcţii de acţiune: recrutarea poziţiilor de management şi top management, evaluarea şi dezvoltarea angajaţilor, asistenţă în procese de transformare şi schimbare, precum şi optimizarea proceselor şi practicilor de resurse umane.

 

 

articolul original.

Executivul a aprobat hotărârea privind guvernanţa Platformei de Cloud Guvernamental / Burduja: Nu îi mai punem pe români pe drumul dintre ghişee. Datele lor vor fi într-un loc sigur, protejat pe teritoriul României

31 January 2023 at 11:08
image

„Astăzi Guvernul a adoptat o hotărâre foarte importantă în ceea ce priveşte cloud-ul guvernamental. De fapt componenta privată, guvernamentală şi componenta publică, cea comercială furnizată de companii private. România practic a reglementat prin această hotărâre de Guvern aspecte care sunt la frontieră, sunt puţine state la nivelul UE care au reglementat aceste aspecte, deci este un element de noutate. Noi am lucrat cu experţii Băncii Mondiale şi Comisiei Europene pentru a identifica deja cele mai bune practici şi pentru a le pune la dispoziţia românilor. Pe scurt, e un act normativ foarte complex, a necesitat 30 de avize şi puncte de vedere şi reglementează câteva domenii foarte importante: principiile platformei de could guvernamental şi modul în care cloud-ul Guvernului interacţionează cu cloud-uri de companii private, politica de clasificare a datelor, în cloud-ul guvernamental privat ce fel de date pot să stea în sisteme cloud furnizate de companii private, jurnalizarea accesului la aceste date, respectiv modul în care românii vor fi informaţi practic în timp real atunci când instituţii ale statul român le accesează datele, zona de interoperabilitate, ş.a.m.d.”, a declarat Sebastian Burduja, la finalul şedinţei de marţi a Executivului.

El a vorbit despre securitatea datele din acest cloud.

„Voi pune accent pe câteva date care merită reţinute. În primul rând, securitatea datelor. Datele românilor vor fi în acest cloud guvernamental într-un loc sigur, protejat pe teritoriul României. Deci respectăm criteriile de suveranitate de date ale românilor şi toate centrele aferente cloud-ului guvernamental sunt şi vor fi pe teritoriul României, ele fiind implementate în orizontul anului 2026, aşa cum specifică PNRR. De asemenea, discutăm în premieră de reglementarea accesului la date şi de jurnalizarea lui. Actualmente datele românilor sunt în diverse dosare cu şină, în diverse instituţii ale statului român, în diverse dulapuri, pe diverse holuri. Simplic, dar realitatea este că a le pune în cloud-ul guvernamental, a jurnaliza accesul la aceste date astfel încât el să nu poată fi şters, deci orice accesare a datelor va fi jurnalizată, auditată, iar cetăţenii români vor fi notificaţi cu privire la accesul statului român la datele lor. Deci este un sistem mult mai sigur, mult mai transparent şi chiar tehnologia răspunde iată unor temeri vehiculate în spaţiul public cu privire la protecţia datelor românilor. Ele vor fi protejate şi accesul încă o dată va fi jurnalizat şi notificat”, a explicat ministrul Cercetării.

De asemenea, Burduja a amintit de legea interoperabilităţii care a fost adoptată de Parlament anul trecut, ceea ce va permite ca minim 30 de instituţii să fie introduse în cloud, în orizontul de timp 2026, astfel încât românii nu vor mai trebui să meargă la ghişee.

„Probabil cel mai important element este cel de interoperabilitate. Anul trecut, am adoptat în Parlament legea interoperabilităţii şi asta va permite ca în orizontul anului 2026 minim 30 de instituţii ale statului român să fie migrate în cloud-ul guvernamental, deci să aplicăm principiul once only (o singură dată – n.r). Să nu îi mai punem pe români pe drumul dintre ghişee. Statul va solicita cetăţeanului o singură dată o informaţie, după care instituţiile statului sunt obligate să comunice între ele şi nu să îl pună pe cetăţean pe drumuri. Nu în ultimul rând şi este important – cloud-ul guvernamental este un proiect civil, administratorul cloud-ului guvernamental este Autoritatea pentru Digitalizarea României şi rolul ADR este foarte bine reliefat în această hotărâre de Guvern. Este cel mai important rol în proiectul de cloud. Noi am asigurat şi o componentă importantă de acces a mediului privat la acest cloud. Practic invităm mediul privat să gândească, să dezvolte aplicaţii care vor fi în acest market place, în magazinul aferent cloud-ului guvernamental, aplicaţii contractate şi utilizate de autorităţile publice de nivel central şi local. Acesta este conţinutul hotărârii de Guvern”, a completat Burduja.

La începutul şedinţei Executivului, Burduja preciza că această platformă de cloud guvernamental estecea mai importantă investiţie pe care România o desfăşoară în domeniul transformării digitale, o investiţie de peste 560 de milioane de euro, fără TVA.

 

articolul original.
❌