ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022Ultimele Stiri

SUA caută să confiște un avion de 90 de milioane de dolari de la un oligarh rus. Andrei Skoch este și parlamentar

8 August 2022 at 20:58
image

Un judecător le-a dat undă verde procurorilor SUA să confiște un avion Airbus în valoare de 90 de milioane de dolari care este deținut de către Andrei Skoch, un oligarh rus aflat sub regimul de sancțiuni, au anunțat luni procurorii federali americani, potrivit Reuters.

SUA caută să confiște un avion de 90 de milioane de dolari de la Andrei Skoch, oligarh și parlamentar rus

Skoch este membru al Dumei, camera inferioară a parlamentului rus, și a fost sancționat inițial de Trezoreria SUA în 2018 pentru presupuse legături cu grupările rusești de crimă organizată. Sancțiunile au fost extinse în contextul invaziei ruse în Ucraina.

„Forța Statelor Unite de aplicare a legii au demonstrat că manevrele internaționale nu vor fi îndeajuns pentru a ascunde roadele corupției și spălării de bani”, a declarat Andrew Adams, procurorul federal american care conduce structura din Departamentul Justiției ce vizează bunurile oligarhilor, așa-numita KleptoCapture.

Miliardul rus este membru al partidului pro-prezidențial Rusia Unită și deține un avion prin intermediul unor companii-fantomă. În ciuda sancțiunilor, între 2018 și 2021 au fost efectuate în continuare plăți în dolari americani pentru înregistrarea și asigurarea aeronavei, spun procurorii.

Documentele judiciare arată că la ora actuală avionul este în Kazakhstan.

Un iaht de aproape 99 de metri al lui Skoch a fost ancorat în iunie în Dubai, care a devenit un refugiu pentru bogățiile rusești în contextul sancțiunilor occidentale.

Tot în iunie, o instanță americană a emis mandate pentru confiscarea a două avioane de lux deținute de miliardarul rus Roman Abramovich. KleptoCapture a adus în SUA și Amadea, iahtul de 300 de milioane de dolari al lui Suleiman Kerimov, un alt oligarh rus vizat de sancțiuni.

articolul original.

Perioada reducerilor: Protecţia Consumatorilor atrage atenţia asupra promoţiilor false

8 August 2022 at 20:55
image

Perioada estivală de reduceri de preţuri este în plină desfășurare, conform reprezentanților Autorităţii Naţionale pentru Protecția Consumatorilor(ANPC) care atrag atenția asupra promoțiilor false.

În timp ce agenţii economici se întrec în oferte care mai de care mai ispititoare, președintele ANPC, Horia Constantinescu avertizează cumpărătorii să verifice în prealabil preţurile produselor pentru a constata dacă sunt expuşi unor reclame mincinoase.

Se recomandă folosirea mai multor surse pentru verificarea preţurilor

„În condițiile în care își doresc să achiziționeze produse substanțial mai costisitoare decât cele uzuale, să depună diligențe pentru a verifica prețul de achiziție a acestora înaintea promoțiilor, pentru a se putea edifica dacă nu cumva promoția este una falsă și, de fapt, ar fi putut găsi același produs deja la preț redus la un alt comerciant. De asemenea, pot cere absolut toate lămuririle, inclusiv legate de prețul inițial operatorului economic ce comercializează, solicitându-i acestuia să poată face dovada reducerii pe care o pretinde, în sensul dovedirii faptului că acesta a avut un preț mai mare în ultimele 30 de zile“ a declarat preşedintele ANPC citat de Radio Constanţa.

„În general, când achiziționăm orice produs, trebuie să obținem informații, inclusiv din alte zone decât cea pe care o pune la dispoziție comerciantul“, a mai spus președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu.

articolul original.

Șase tone de produse alimentare expirate, găsite la un operator economic din Costineşti

8 August 2022 at 17:54
image

Peste șase tone de produse alimentare expirate din anul 2019 au fost descoperite în acest weekend în punctele de lucru ale operatorului economic SC Complex Tineretului SRL din Costineşti, marfa neconformă urmând să fie distrusă, a anunţat, luni, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), scrie Agerpres.

Controlul desfăşurat la acest operator economic s-a desfăşurat în cadrul unui dosar de cercetare penală, instrumentat de SRPT Constanţa – Biroul de Investigarea Fraudelor, în condiţiile în care acesta a fost amendat în ultimii cinci ani de comisarii ANPC pentru abateri repetate, existând chiar şi procese în instanţă câştigate de Autoritate împotriva sa.

„În urma unor sesizări primite de Secţia Regională de Poliţie Transporturi (SRPT) Constanţa şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), echipe de control mixte aflate sub coordoarea SRPT Constanţa, din care au mai făcut parte ANPC – comisarii Comandamentului Litoral 2022, ANAF, Jandarmeria Română şi ITM, au descins la 5 puncte de lucru şi o curte interioară ale operatorului economic SC Complex Tineretului SRL, din Costineşti.

În curtea interioară – punctul central de depozitare şi aprovizionare al societăţii – se aflau mai multe structuri de tip depozit, unele având camere de frig şi o brutărie care aproviziona toate locaţiile din Costineşti ale operatorului economic”, menţionează ANPC.

Amendat pentru abateri repetate în ultimii cinci ani

Potrivit sursei citate, activităţile menţionate s-au desfăşurat în cadrul unui dosar de cercetare penală, instrumentat de SRPT Constanţa – Biroul de Investigarea Fraudelor.

„În ultimii patru ani de zile am încercat să pătrundem în curtea interioară administrată de acest operator economic, rămânând de fiecare dată în afară.

Iată că anul acesta, într-un dosar de cercetare penală, instrumentat de SRPT Constanţa – Biroul de Investigarea Fraudelor, s-a emis un mandat de percheziţie ce a putut sparge, la propriu, toate uşile şi porţile ce până acum ne-au ţinut departe de adevăr. Aveam informaţii, dar nu le-am putut fructifica!

Iată că, umăr la umăr cu alte structuri ale statului, am reuşit să dovedim că informaţiile primite sunt adevărate. Se cumpără marfă imediat înainte de expirare sau chiar după, se scoate din ambalaj şi se distribuie către punctele de lucru, fiind folosită la prepararea mâncării, ce se serveşte consumatorilor.

Tone de carne şi sute de kilograme din alte materii prime au fost identificate şi scoase de la consum! Eu cred că legile trebuie modificate în funcţie de aceste situaţii. Mult mai aspre, amenzi şi condamnări mai mari. Aici vorbim de o situaţie ce trebuia să conducă la reţinerea celor vinovaţi!”, a declarat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC.

În conformitate cu competenţele ANPC, comisarii din cadrul comandamentului Litoral 2022 au întocmit un proces-verbal de constatare al neregulilor întâlnite, menţionând cantitatea mare de produse neconforme, neaplicând nicio sancţiune, dat fiind că acest caz nu mai reprezintă o contravenţie, ci este unul cercetat penal, iar eventualele sancţiuni cad în sarcina altor instituţii ale statului, cu atribuţii în acest sens, precizează ANPC în comunicat.

De altfel, acest operator economic a fost controlat în mai multe rânduri de ANPC şi amendat pentru abateri repetate, în ultimii 5 ani, existând chiar şi procese în instanţă câştigate de instituţie împotriva sa.

„Niciodată, însă, ANPC nu a avut acces în această curte interioară, până la emiterea mandatului de percheziţie şi intrarea prin forţă a instituţiilor statului, în acest spaţiu”, susţin reprezentanţii ANPC.

Tone de mărfuri expirate de trei ani

Potrivit sursei citate, cele mai importante deficienţe constatate de comisarii pentru Protecţia Consumatorilor au fost: existenţa a peste 6 tone de materii prime (carne, produse din carne, condimente) expirate încă din 2019, iar la această cantitates-au mai adăugat condimente, esenţe sau arome, pastă de ardei, orez expirate din anul 2021, produse aflate în două camere pline.

De asemenea, comisarii au mai găsit sute de borcane de murături fără elemente de identificare şi mii de tuburi de frişcă expirate.

Alte nereguli au vizat: depozitarea neconformă, în condiţii insalubre, a materiei prime; schimbarea stării termice a produselor alimentare; existenţa pereţilor şi a pavimentului neigenizate şi cu plăci de gresie sau faianţă sparte, cu acumulări de apă şi mizerie, care emanau un puternic miros înţepător; folosirea unor spaţii frigorifice şi a altor aggregate neigienizate şi deteriorare, cu strat gros de praf, sânge închegat şi insecte, precum şi a unor recipiente şi ustensile de bucătărie neprofesionale; camera de curăţare a legumelor impropie, alături de materiile prime folosite aflându-se paturi, mătura si făraşul.

„Marfa neconformă a rămas în custodia operatorului economic, după sigilarea spaţiilor în care era depozitată, aceasta fiind destinată distrugerii”, precizează reprezentanţii ANPC. Autoritatea urmează să fie anunţată care va fi momentul stabilit de Protan (operatorul care va gestiona distrugerea produselor), pentru ridicarea acestora, astfel încât inspectorii să fie prezenţi pentru a rupe sigiliile.

„Menţionăm că, în cadrul acestei operaţiuni, reprezentanţii ANPC şi ai celorlalte instituţii au fost ameninţaţi şi s-a încercat intimidarea acestora de către reprezentanţii operatorului economic, fiind necesară intervenţia Jandarmeriei şi a altor structuri speciale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru calmarea spiritelor.

Acţiunea a început sâmbătă, 6 iunie 2022, ora 17:30, percheziţia efectivă, realizată prin spargerea uşilor de către forţele MAI, în prezenţa reprezentanţilor legali şi ai avocatului operatorului economic, având loc la 19.30 şi încheindu-se 12 ore mai târziu”, au mai transmis reprezentanţii ANPC.

articolul original.

Cursul euro a scăzut cu jumătate de ban

8 August 2022 at 15:09
image

August a devenit din punct de vedere istoric o lună în care leul se apreciază față de euro. La aceasta contribuie încasările făcute de exportatorii de grâne și majorarea intrărilor de valută la nivelul caselor de schimb de la românii care muncesc în străinătate și revin în țară pe perioada concediilor. Lor li se adaugă menținerea la un nivel scăzut a aversiunii față de risc.

Cotația euro a alunecat în cursul nopții pe piețele asiatice până la 4,9130 lei. Tranzacțiile locale se realizau în culoarul 4,918 – 4,924 lei astfel că media a scăzut de la 4,9264 la 4,9210 lei, iar un curs mai mic a fost atins în 16 august 2021.

După decizia de vineri a BNR de a majora dobânda de politică monetară cu 75 puncte bază la 5,50%, maxim începând cu ianuarie 2012, indicii ROBOR au revenit pe creștere și au atins valori care au se mai înregistrau la începutul lui februarie 2010.

În comunicatul de presă care a urmat ședinței C.A. al BNR se anticipează noi creșteri pentru a contracara presiunile inflaționiste și readucerea prețurilor către intervalul țintă de 2,5%/plus/minus 1 punct procentual. În acest sens, analiștii Băncii Transilvania se așteaptă ca la ultimele două ședințe din acest an rata de referință să urce până la 6%.

La începutul acestei săptămâni, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut de la 8,12 la 8,14%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 8,23 la 8,25% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, de la 8,34 la 8,35%.

Moneda unică fluctua între 1,0159 și 1,0214 dolari, valori apropiate de cele de vineri, când s-a anunțat că în Statele Unite au fost create în iulie 528.000 noi slujbe, fiind a 19-a lună consecutivă în care au fost generate noi locuri de muncă.  Cursul monedei americane a crescut de la 4,8175 la 4,8330 lei.

O recentă analiză a Băncii Transilvania atrage atenția că „zona euro este regiunea cea mai puternic afectată (dintre marile economii, n.red.) de consecințele celor două șocuri exogene, în contextul în care modelul economic din Germania (economia locomotivă) din ultimele decenii (axat pe importul de energie ieftină din Rusia și pe exportul de produse cu valoarea adăugată ridicată spre China) se confruntă cu provocări fără precedent. De altfel, indicatorii avansați din regiune s-au deteriorat puternic în ultimele luni, exprimând perspectiva incidenței unei recesiuni pe termen scurt”.

Media francului elvețian a scăzut de la 5,0450 la 5,0392 lei iar a lirei sterline a alunecat de la 5,8439 la 5,8375 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut de la 276,7076 la 276,1646 lei, în timp ce metalul galben cobora la 1.772 – 1.784 dolari.

Monedele din regiune se apreciau la rândul lor. Media celei maghiare s-a întărit la 392,66 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,7013 zloți/euro.

Parteneriatul dintre gigantul financiar BlackRock și platforma Coinbase, anunțat la sfârșitul săptămânii trecute, a influențat pozitiv evoluția criptomonedelor.

Bitcoin a urcat luni la 23.163 – 24.240 dolari iar ether s-a apreciat la 1.693 – 1.812 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

articolul original.

Reduceri nu doar pentru asistaţii social: şi studenții vor 90% la biletele de tren și metrou

8 August 2022 at 16:23
image

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) propune majorarea subvenției acordate la transportul feroviar și cu metroul pentru studenți de la 50%, cât prevede în prezent proiectul de lege al Educației aflat în dezbatere publică, la 90%.

,,În contextul în care România este penultima țară din UE la cheltuieli publice/student și luând în considerare că alte state (precum Slovacia sau Bulgaria) au politici similare sau ponderi net superioare celei de 50% din prezent, credem că toate acestea nu pot reprezenta decât un beneficiu pentru mediul universitar din România”, susține într-un comunicat ANOSR.

O subvenție direcționată către o categorie specifică a populației, care nu se bucură de resurse financiare

ANOSR a precizat prin mai multe argumente faptul că dispariția gratuității nu a ajutat în vreun fel semnificativ bugetul de stat, fapt demostrat atât de datele financiare dar și în fapt concret.

,,O astfel de subvenție reprezintă, într-adevăr, o formă de protecție socială a studenților din România și suntem convinși că, având în vedere specificul socio-economic al mediului studențesc din țara noastră, aceasta este necesară și utilă” menţionează liderii studenţilor.

Aceştia adaugă faptul că, în contextul scumpirilor din ultima vreme la combustibil și la biletele de tren dar și a măsurilor de protecție pe care statul la ia față de aceste scumpiri, măsura reducerii de 90% pentru studenți ar fi una „extrem de inteligentă”.

,,Ar putea fi acordată o subvenție direcționată către o categorie specifică a populației, care nu se bucură, în majoritatea ei covârșitoare, de resurse financiare semnificative” , precizează ANOSR.

Scumpirea combustibilului ar încuraja mersul cu transportul în comun

Printre argumentele aduse, ANOSR consideră că o astfel de măsură luată de guvernanţi ar încuraja mersul tinerilor cu trenul și cu metroul, tendință pe care statul este direct interesat să o încurajeze.

,,ANOSR consideră că introducerea unei reduceri de 90% ar elimina orice fel de scuză care ar putea fi adusă”, declară ANOSR.

articolul original.

Bursa de Valori Bucuresti si Depozitarul Central continua procesul de transformare digitala si lanseaza Platforma Inrolare Investitori

8 August 2022 at 14:12
image

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Depozitarul Central continua procesul de transformare digitala si impreuna cu partenerii de la Aurachain si eVOTE lanseaza Platforma Inrolare Investitori. Prin intermediul acestei platforme, dupa parcurgerea unui proces de identificare a persoanelor fizice, se deschid conturi de utilizator prin intermediul carora, investitorii pot participa si vota online la Adunarile Generale ale Actionarilor organizate de companiile listate la BVB. Acest nou serviciu digital este dezvoltat de Aurachain, furnizor de servicii de tehnologie care ofera suport companiilor sa digitalizeze procese operationale intr-un timp scurt. In cadrul proiectului, eVOTE pune la dispozitie primul sistem de participare online si fizic la Adunarile Generale ale Actionarilor, implementat in urma cu mai bine de doi ani in Romania si utilizat deja de peste 20 dintre companiile listate la BVB.

Accesul la Platforma online Inrolare Investitori se realizeaza, intr-o prima faza, de pe orice dispozitiv de tip desktop sau laptop conectat la Internet, folosind navigatorul web Google Chrome, prin accesarea link-ului https://www.roclear.ro/Inrolare-Investitori sau direct de pe pagina web principala a Depozitarului Central https://www.depozitarulcentral.ro. Deschiderea contului de utilizator se face in urma unui proces de identificare faciala sau pe baza de semnatura digitala, pentru detinatorii de certificate digitale calificate. Solutia tehnica aleasa va permite actionarilor companiilor listate sa beneficieze mult mai usor de servicii ale entitatilor pietei de capital, doar cu un cont de utilizator, printr-un singur punct de contact. Odata ce contul de utilizator a fost creat, investitorii pot utiliza credentialele de acces pentru a participa online si vota electronic la Adunarile Generale ale Actionarilor desfasurate de companiile listate la BVB care utilizeaza Platforma eVOTE si la care actionarii respectivi au detineri.

Parteneriatul dintre BVB, Depozitarul Central si eVOTE va conduce la cresterea eficientei operationale a companiilor listate prin simplificarea procedurilor administrative si a costurilor in ceea ce priveste organizarea de Adunari Generale ale Actionarilor. In acelasi timp, actionarii companiilor care vor utiliza Platforma eVOTE vor putea sa isi exprime voturile mult mai rapid, printr-un simplu click si vor avea posibilitatea sa participe la astfel de adunari de oriunde, atat timp cat sunt conectati la Internet.

Platforma Inrolare Investitori va putea fi utilizata ulterior si in alte scopuri, precum facilitarea unor servicii destinate investitorilor, inclusiv pentru accesarea de la distanta a unor servicii oferite de Depozitarul Central – de exemplu, obtinerea extraselor de cont.

“Episodul pandemic pe care l-am traversat a lansat una dintre cele mai interesante provocari: digitalizarea accelerata, in toate domeniile. Depozitarul Central a investit dintotdeauna masiv si sustinut in automatizare si digitalizare pentru a asigura servicii de o inalta calitate, dar mai ales pentru a furniza solutii in beneficiul si pentru confortul clientilor nostri. Astfel ca lansarea Platformei Inrolare Investitori, cu acces spre serviciul de vot electronic eVOTE, este o etapa fireasca in dezvoltarea, optimizarea si modernizarea serviciilor oferite partenerilor Depozitarului Central. Aceasta platforma va fi perfectionata si completata cu toate facilitatile de care are nevoie un investitor, in functie de oportunitatile pe care le vom identifica. Ne bucuram sa putem oferi, alaturi de Bursa de Valori Bucuresti, acest serviciu atat de important si util pentru toti actorii implicati in piata de capital romaneasca”, a declarat Silvia Buicanescu, Director General al Depozitarului Central.

“Este evident ca nu mai putem vorbi despre piata de capital fara a face referire la digitalizare. Proiectul care devine operational acum, Platforma Inrolare Investitori, dezvoltat cu partenerii de la Aurachain si colegii de la Depozitarul Central reprezinta un pas inainte in simplificarea accesului la piata de capital pentru investitori. Intr-o prima etapa, platforma va digitaliza procesul de participare a investitorilor la Adunarile Generale ale Actionarilor din cadrul companiilor listate la bursa si procesul de votare, realizate prin intermediul eVOTE – sistem online de participare la sedintele adunarilor generale ale actionarilor. Ulterior, beneficiile platformei vor fi extinse la dezvoltarea altor servicii digitale pentru investitori. La nivelul Bursei de Valori Bucuresti am cautat mereu sa identificam solutii tehnologice prin care sa facilitam accesul la piata de capital, atat pentru investitori, cat si pentru emitenti si cu siguranta lansarea acestei platforme vine in sprijinul lor”, a declarat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

“Colaborarea dintre eVOTE si Bursa de Valori prin Depozitarul Central ca prim serviciu de utilitate al Platformei Inrolare Investitori reprezinta un pas semnificativ in directia dezvoltarii pietei de capital din Romania prin digitalizarea serviciilor oferite actionarilor companiilor listate. De azi inainte, actionarii vor avea la dispozitie o metoda simplificata de participare la adunarile generale si vor putea vota mult mai rapid punctele ce definesc viitorul companiilor in care investesc. Prin eVOTE, atat companiile, cat si actionarii acestora au siguranta ca voturile exprimate sunt numarate si calculate corespunzator. Aceasta transformare a modului de participare si vot aduce tehnologia anilor 2022 in procesul unei AGA si creeaza premise temeinice pentru aplicarea transparentei si bunei guvernante corporative specifice companiilor listate la BVB. In cea mai aglomerata perioada a anului pentru companiile listate la BVB, ianuarie-mai 2022, prin intermediul Platformei eVOTE au fost organizate 50 de Adunari Generale ale Actionarilor dintre care 37 au fost cele anuale.Toate evenimentele au fost transmise in direct, fara intarzieri intre mediul online si cel cu prezenta fizica.“,  a declarat Mihai Chisu, Director General al Governance Partners, compania care administreaza Platforma eVOTE.

“Digitalizarea si automatizarea proceselor este o modalitate dovedita de a imbunatati substantial eficienta operationala, iar acum vedem ca aceasta poate avea un impact mare pentru piata de capital din Romania. Bursa de Valori Bucuresti si Depozitarul Central au maximizat capabilitatile platformei low-code Aurachain pentru a construi Platforma Inrolare Investitori intr-un mod mult mai rapid decat ar fi permis metodele traditionale de dezvoltare. BVB va continua sa beneficieze de avantajele platformei noastre prin vizibilitatea real time asupra intregului proces, nivelul ridicat de securitate, precum si capacitatea de a face rapid modificari si imbunatatiri pentru a raspunde nevoilor din piata”, a declarat Adela Wiener, Founder & CEO al Aurachain.

Despre Bursa de Valori Bucuresti

Bursa de Valori Bucuresti administreaza piete de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative de tranzactionare si furnizeaza o gama variata de servicii participantilor la pietele financiare. Bursa de Valori Bucuresti este o companie listata pe propria piata din 2010.

Capitalizarea bursiera cumulativa a tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (locala si internationala) depaseste 42,2 miliarde EUR, iar valoarea cumulata a emisiunilor de obligatiuni listate la BVB se ridica la 17,2 miliarde EUR.

Romania a devenit din ce in ce mai vizibila la nivel international si este prezenta, din 20 iunie, cu 12 companii in indicele FTSE Russell dedicat pietelor emergente. Cele 12 companii sunt: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast, One United Properties, MedLife, Transport Trade Services, Purcari Wineries, Conpet, IMPACT Developer & Contractor, Sphera Franchise Group si Aquila.

Pentru mai multe informatii despre Bursa de Valori Bucuresti, va rugam sa consultati www.bvb.ro

Despre Depozitarul Central

Depozitarul Central ofera servicii de administrare centralizata a conturilor de valori mobiliare, servicii de compensare si decontare a instrumentelor financiare tranzactionate pe diferite locuri de tranzactionare, servicii de decontare transfrontaliera prin legaturi stabilite cu alte CSD-uri, operatiuni de imprumut de valori mobiliare. De asemenea, furnizeaza servicii notariale (inregistrarea initiala a instrumentelor financiare in sistem de inregistrare in cont), procesare standardizata a evenimentelor corporative si alte servicii pentru emitentii si detinatorii de instrumente financiare.

Depozitarul Central este o societate pe actiuni, membra a grupului Bursei de Valori Bucuresti si isi desfasoara activitatea conform prevederilor CSDR (Regulamentul (UE) nr. 909/2014).

Pentru mai multe informatii despre Depozitarul Central, va rugam sa consultati www.depozitarulcentral.ro

Despre Aurachain

Aurachain sustine companiile sa digitalizeze procese operationale intr-un timp scurt. Platforma low-code Aurachain asigura fluxuri de lucru automatizate si interfete intuitive, permitand utilizatorilor fara cunostinte de dezvoltare software sa isi creeze propriile aplicatii la nivel enterprise, intr-un mod simplu, rapid si cu costuri reduse. Organizatii si guverne din toata lumea folosesc Aurachain pentru a reduce intervalul de timp necesar dezvoltarii, pentru optimizarea operatiunilor comerciale si pentru accelerarea inovatiei.

Platforma Aurachain este detinuta de catre Aurachain AG, o companie elvetiana cu birouri locale in Europa (Elvetia, UK, Romania), Middle East (Dubai) si America de Nord.

Afla mai multe pe www.aurachain.ch

Descopera Aurachain pe https://www.linkedin.com

Despre eVote

eVOTE este o solutie completa pentru desfasurarea Adunarilor Generale ale Actionarilor care include toate posibilitatile de a participa la sedinta prin corespondenta, online sau fizic si integreaza toate aceste voturi intr-o platforma unica, usor de folosit de actionari si companii si nu in ultimul rand sigura din punctul de vedere al protectiei datelor. Dezvoltata de catre Governance Partners, companie fondata in anul 2018 prin asocierea unor specialisti din domeniul pietelor de capital si ai domeniului IT, eVOTE este prima aplicatie care isi propune sa modernizeze prin tehnologie modul de interactiune al investitorilor cu principalele institutii ale pietei de capital pentru o mai simpla si rapida coordonare.

Afla mai multe pe www.evote.ro 

articolul original.

Rectificarea bugetară arată dezastrul economic al României

8 August 2022 at 13:35
image

Proiectul următoarei rectificări bugetare spulberă tot optimismul și festivismul guvernanților, scoțînd la lumină realitatea dramatică: România se îndreaptă spre cataclism economic.

Cifrele sunt prezentate azi, în exclusivitate, de siteul economedia.ro, și sunt terifiante. Situația e atît de dramatică, încît nici măcar răsfățatele tuturor rectificărilor, serviciile secrete, nu mai primesc bani, ci, dimpotrivă, pierd. Dar loviturile cele mai cumplite vin de la Energie, Dezvoltare și Investiții, acolo unde sumele alocate sunt infime în raport cu cele solicitate. Ceea ce nu dovedește decît un fapt: adio bani pentru compensări de facturi la energie, adio mărețe investiții, deci creștere economică sustenabilă.

Singurul răsfățat rămîne Iohannis, care primește pentru Cotroceni cîteva milioane de euro, în timp ce Sănătatea, Educația ori Cultura pierd bani.

Prima rectificare bugetară din acest an este pozitivă, iar cele mai mari sume în plus le primesc Ministerul Muncii (6,77 miliarde lei), Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (2,7 miliarde lei), Ministerul Energiei (2,4 miliarde lei) și Ministerul Transporturilor (2 miliarde lei), conform documentelor obținute de Economedia. Ministerul Energiei este cel care a cerut cea mai mare sumă, de 31 de miliarde lei, în contextul schemei de plafonare și compensare a facturilor. Și bugetele pentru bunuri și servicii vor fi reduse cu un total de 540 milioane lei, conform propunerii Finanțelor.

 • Administrația Prezidențială a cerut 16,46 milioane lei, dar primește doar 15,45 milioane lei.
 • Senatul a cerut 19,77 milioane lei, dar primește doar 3,79 milioane lei.
 • Camera Deputaților a cerut 20 de milioane lei în plus, însă Ministerul Finanțelor a decis, din contră, să îi scadă bugetul, cu 2,86 milioane lei.
 • Înalta Curte a cerut 15,24 milioane lei, dar îi vor fi tăiate 3,28 milioane lei.
 • Curtea Constituțională nu a cerut sume în plus, însă Finanțele îi taie bugetul cu 564 mii lei.
 • Curtea de Conturi a propus o scădere de 17,5 milioane lei, însă Finanțele au decis o scădere de 23,7 milioane lei.
 • Bugetul Consiliului Concurenței va fi redus cu 12,27 milioane lei, față de propunerea ordonantorului de credite de 7,1 milioane lei.
 • Secretariatul General al Guvernului a cerut o majorare de buget de 2,066 miliarde lei, însă primește numai 231 milioane lei în plus.
 • Ministerul Afacerilor Externe a cerut o majorare de 159 milioane lei, însă bugetul îi va fi tăiat cu 67 milioane lei.
 • Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice a cerut o majorare de buget de 6,67 miliarde lei, însă primește doar 649 milioane lei în plus.
 • Bugetul Ministerului Finanțelor va scădea cu 144 milioane lei.
 • Ministerul Justiției a cerut o majorare de 1,3 miliarde lei, dar Ministerul Finanțelor propune doar 864 milioane de lei în plus.
 • Bugetul Ministerului Apărării Naționale rămâne neschimbat.
 • Ministerul Afacerilor Interne a cerut o creștere de 1,14 miliarde lei, dar Ministerul Finanțelor a propus reducerea bugetului cu 625 milioane lei.
 • Ministerul Muncii și Protecției sociale primește, conform propunerii Finanțelor, cea mai mare majorare de buget, de 6,77 miliarde lei, deși a cerut chiar mai mult, 8,48 miliarde lei.
 • Ministerul Sportului primește o majorare de 33 milioane lei, după ce a cerut o suplimentare de buget de 169 milioane lei.
 • Ministerul Agriculturii a cerut un plus de 1,6 miliarde lei, dar primește doar 716 milioane lei.
 • Ministerul Mediului a cerut suplimentare de 416 milioane lei, dar îi va scădea bugetul cu cu 484 milioane lei.
 • Ministerul Transporturilor a cerut și a primit o suplimentare de buget de două miliarde lei.
 • Bugetul Ministerului Educației va fi scăzut cu 542 milioane lei, deși a cerut o suplimentare de 668 milioane lei.
 • Ministerul Sănătății a cerut un plus de 1,3 miliarde lei, dar Ministerul Finanțelor a propus o scădere de 634 milioane lei.
 • Bugetul Ministerului Culturii va scădea cu 290 milioane lei.
 • Și bugetul Ministerului Public va scădea cu 200 milioane lei.
 • Bugetul SRI va fi redus cu 438 mii lei, deși instituția a cerut o suplimentare de 4,2 milioane lei.
 • Bugetul SIE va rămâne nemodificat.
 • Bugetul SPP va scădea cu 500 mii lei.
 • Bugetul STS scade cu 150 milioane lei.
 • Ministerul Economiei primește o suplimentare de 125 milioane lei, deși a cerut 973 milioane lei.
 • Ministerul Energiei a cerut cea mai mare sumă la rectificare, 31,66 miliarde lei, în contextul schemei de plafonare și compensare a facturilor, însă Ministerul Finanțelor a decis că va primi doar 2,4 miliarde lei.
 • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a cerut o suplimentare de 17,2 miliarde lei, însă va primi doar 2,7 miliarde lei.
 • Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a cerut o suplimentare de 1,55 miliarde lei, dar va primi doar 648 milioane lei.
 • Ministerul Cercetării și Digitalizării a cerut 497 milioane lei, dar Finanțele propun o suplimentare de numai 203 milioane lei.
 • Ministerul Familiei și Tineretului primește o suplimentare de 13 milioane lei, deși nu a cerut sume în plus.
 • Totodată, Ministerul Finanțelor propune suplimentarea bugetului Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate cu 3,89 miliarde lei, arată cei de la economedia.ro.
articolul original.

Maserati Grecale este la Autopadova Iasi!

8 August 2022 at 13:09
By: Geo
image

Noul #Grecale SUV este disponibil intr-o gamă variată de motorizări: cu combustie internă convențională, hybrid și peste un an va fi primul SUV complet electric din istoria Maserati.

Vino in showroom-ul #Autopadova sa descoperi notatile din gama Fiat, Maserati, Alfa Romeo, Jeep si Iveco.

articolul original.

ATP Bus, autobuzul electric al companiei românești ATP Trucks, va fi testat și de Antibiotice Iași SA

8 August 2022 at 00:12

ATP Trucks Automobile, compania românească producătoare de autovehicule de transport rutier și persoane, are omologate până în prezent: basculanta și betoniera Truston 8x4 430 CP, cap tractorul Truston 4x2 480 CP și autobuzul electric ATP Bus.

Demersul nostru, ca producători, de a viza și produsele cu tehnologie electrică este așezat în contextul actual când trebuie să fim în mod real preocupați de subiectele sensibile cum ar fi poluarea și mai ales efectele sale. O abordare comună în acest sens: producător și consumator, sperăm că va conduce la un impact pozitiv asupra comunităților noastre. Ne bucură solicitarea Antibiotice Iași de a testa autobuzul electric și apreciem preocuparea lor pentru soluții ecologice chiar și când vine vorba de transportul propriilor angajați”, a precizat dl Lucian Varga, Directorul general ATP Motors.

“Antibiotice este o companie care se dezvoltă sustenabil fiind constant orientată către soluții care să aibă un impact pozitiv asupra mediului și comunității. Trecerea către transportul ecologic, pentru a reduce emisiile gazelor cu efect de seră, este parte din soluția reducerii poluării, unul dintre obiectivele noastre. Suntem încântați că există producători români de vehicule electrice de transport, iar în momentul de față colaborăm cu ATP Trucks Automobile, fiind în perioada de testare cu un autobuz electric 100% care va transporta confortabil și ecologic angajații noștri, către și de la locul de muncă”, a declarat Ionel Susanu, Director Logistica, Antibiotice.

Din mai 2021 când am anunțat lansarea autobuzului electric și până în prezent, ATP Bus a fost prezentat și a fost testat de numeroase companii de transport public local din România: ORADEA, BRAILA, FĂGĂRAȘ, TÂRGU MUREȘ, TURDA, CLUJ-NAPOCA, SIBIU, SIGHIȘOARA, BISTRIȚA, SATU MARE, IAȘI. Dorim ca mai departe să facem cunoscută disponibilitatea pentru proiecte de mobilitate electrică dedicate societăților comerciale ce pot realiza achiziții directe. În acest sens, serviciile noastre pot fi servicii de vânzare dar putem asigura și doar folosința autobuzelor, pe un termen mai lung determinat și presupunând un cost lunar. Consumabilele, stațiile de încărcare, mentenanța le gândim incluse în acest cost lunar.

Cream astfel mai multe opțiuni: pentru cei care doresc să achiziționeze produsul, posibilitatea ca înainte de a lua decizia de achiziție să își poată determina complet rentabilitatea utilizării unui autobuz electric versus unul clasic.  Reflecția beneficiilor în timp s-ar formula efectiv din practică. Iar pentru cei care doar închiriează autobuze, opțiunea pentru operarea cu autobuze electrice poate fi la îndemână, cu toate beneficiile sale.

Noi am venit cu acest produs în primul rând pentru piața din România unde parcurile de autobuze sunt vechi și poluante. Am arătat că avem o soluție perfect viabilă pentru înlocuirea acestor parcuri însă în tot acest timp am înțeles și că publicul trebuie să accepte și să creadă în noile vehicule electrice astfel încât mobilitatea electrică să devină cât mai repede o soluție pentru prezent și nu doar un concept al viitorului” a mai menționat dl Lucian Varga, Directorul general ATP Motors - distribuitorul produselor ATP Trucks.

Caracteristicile prototipului ATP Bus sunt: 83 de locuri în total, o lungime de 12,18 m; în varianta de configurație specială, omologarea îi permite 95 de locuri. Are o autonomie de minim 200 km în oraș, ce poate fi extinsă până la 360 de kilometri. Componentele sunt achiziționate de la furnizori consacrați: cele 8 pachete de baterii sunt produse CATL - gigantul bateriilor EV și furnizor pentru cele mai prestigioase brand-uri auto. Cu referire la axe menționăm producătorul german ZF AG consacrat pe piața de profil, respectiv pe cei de la DANA GK. Motorul electric al autobuzului este un motor sincron cu magnet permanent dezvoltat prin parteneriatul dintre DANA și Prestolite. Sistemul de frânare este definit de experții de la WABCO, sistemul de climatizare încorporează tehnologia VALEO iar sistemul de direcție este marca BOSCH/ZF.

Confortul oferit de ATP Bus este repede perceput de călători, astfel: podeaua joasă facilitează urcarea, înălțimea este confortabilă iar rețeaua de bări de susținere din inox este prevăzută cu protecții antialunecare și pentru confort termic, scaunele sunt foarte comode îmbrăcate în tapiserie ergonomică, există trapa de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă dar și spațiul interior care răspunde nevoilor acestora. Pentru sezonul rece este prevăzută instalație de climatizare suplimentară.

La nivel de conectivitateATP Bus vine cu WI-FI gratuit și cu prize USB cu 2 porturi încorporate, în dreptul fiecărui set de scaune. Dispune de un monitor, cu memorie externă portabilă pentru diferite proiecții multimedia. 

Cu referire la siguranța oferită de ATP Bus sunt relevante: sistemul anti-blocare ABS care, în caz de frânare totală, asigură faptul că roțile nu se blochează permanent. Distanța de oprire poate fi redusă semnificativ prin sistemul de frânare electro-pneumatic (EBS) iar sistemul de control electronic al stabilității (ESC) este, de asemenea, în dotarea standard a autobuzului. Sistemul de monitorizare pentru spațiul interior al autobuzului sporește nivelul de siguranță, la nivel subiectiv, atât pentru șofer cât și pentru călători.

ATP Bus este un autobuz electric modern, cu profil ECO (ECOlogic & ECOnomic), proiectat, dezvoltat și omologat de firma ATP Trucks Automobile din România. Este un produs competitiv ce oferă reale soluții în procesul de modernizare a transportului public urban și răspunde nevoii de optimizare a costurilor.

Informații detaliate despre caracteristicile tehnice ale autobuzului electric ATP Bus se pot obține accesând site: http://www.atp-bus.com/.

Despre ATP Group

ATP Group, cu o experiență în business de peste 27 de ani, se poziționează azi ca integrator de produse și sisteme pentru mobilitatea persoanelor și mărfurilor. În 2019, strategia de inovare demarată odată cu producția primelor produse ATP Trucks - autobasculanta și autobetoniera Truston, a condus la consolidarea poziţiei ATP Group pe piaţa auto din România iar ulterior, la redefinirea liniilor sale de business: ATP Trucks - producție camioane, ATP Bus - producție autobuze, ATP Motors - dealership auto, Hefton - utilaje și echipamente pentru construcții, Stamer - semiremorci/suprastructuri, ATP Automotive - producție și distribuție piese auto pentru camioane.

Persoana de contact:

Alexandra Moldovan / ATP Group / alexandra.moldovan@atp-exodus.com / 0731818097

articolul original.

S-au ieftinit carburanții. Ce prețuri practică Petrom

8 August 2022 at 00:10
image

Petrom a redus din nou prețurile luni, 8 august, la trei zile de la precedenta ieftinire.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, afișa în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 8,10 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,73 lei/litrul, scrie economica.net.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 7,60 lei pe litru la benzină și 8,23 de lei pe litru la motorină.

Liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus prețurile cu zece bani pe litru, atât la motorină, cât și la benzină.

Ieftinirea vine la trei zile de la precedenta, când compania a redus prețurile cu trei bani pe litru, doar la benzină.

Este a opta scădere consecutivă de preț după 1 iulie, momentul de la care companiile au redus prețurile cu 50 de bani pe litru ca urmare a Ordonanței Guvernului. Doar săptămâna trecută prețurile au scăzut în trei rânduri.

Prețurile sunt cu până la un leu pe litru mai mici decât cele de la finalul lunii iunie.

Prețurile diferă de la oraș la oraș, dar diferențele sunt mici, de câțiva bani.

articolul original.

Nesupunere civilă. Ce este campania britanică „Nu plăti” prin care oamenii protestează împotriva facturilor de energie

8 August 2022 at 12:02

Zeci de mii de britanici intenționează să nu își plătească facturile la energie pe data de 1 octombrie, în semn de protest împotriva creșterii prețurilor.

Până acum, peste 91.000 de oameni au promis să participe la mișcarea care prevede anularea plăților prin debit direct dacă prețurile energiei nu sunt readuse la un nivel accesibil.

Amenințarea vine pe fondul faptului că guvernul britanic ar putea crește din nou prețurile energiei la 1 octombrie, iar organizatorii campaniei de protest „Don't Pay” („Nu plăti”) intenționează să strângă un milion de semnături de susținere pentru a opri plățile.

Ce au spus organizatorii campaniei „Don't pay” despre protestul împotriva facturilor la energie

„Un milion de oameni pare mult, dar mai multe milioane se gândesc deja dacă își vor putea plăti facturile la iarnă și dacă își vor putea permite și alte lucruri de care au nevoie pentru ei și familiile lor. Și mai mulți dintre noi vom fi furioși că vom trebui să plătim mai multe decât dublu decât plăteam înainte, pentru aceeași cantitate de energie folosită. Să nu mai vorbim despre mâncare, benzină și credite ipotecare,” scrie pe site-ul campaniei.

„Poate funcționa doar dacă credem unii în alții și arătăm că nu vom accepta să fim tratați ca niște vaci de la care pot mulge bani,” mai scrie pe pagina protestului.

Citește și

Cum reușesc organizatorii campaniei „Nu plăti” să adune semnatari pentru organizarea protestului la 1 octombrie

Organizatorii au spus că refuzul plăților în masă a determinat guvernul să renunțe la măsuri dure în anii '80 și '90 și chiar și o fracțiune dintre plătitorii de facturi ar putea cauza probleme serioase companiilor de energie dacă nu achită facturile.

Campania adună semnatari prin crearea de liste de email, comunicarea pe Twitter, Instagram, TikTok, Telegram și Reddit, organizarea de conferințe online, dar și întâlniri fizice, inclusiv cu prieteni și vecini.

Totodată, cei implicați în protest distribuie pliante și lipesc afișe pe străzi și încurajează oamenii și organizațiile să ia parte la campanie.

Cum au crescut prețurile facturilor la energie în Marea Britanie și România

De la 1 octombrie 2022, suma maximă pe care furnizorii de energie o pot factura în Anglia, Scoția și Țara Galilor va crește, conducând la facturi mai scumpe pentru milioane de britanici. Astfel, aceștia ar putea plăti 3.358 de lire (4.000 de euro) pe an pentru gaz și electricitate începând cu luna octombrie, potrivit agenției de consultanță Cornwall Insight, citată de The Guardian. Totuși, toate locuințele vor primi din partea guvernului britanic 67 de lire lunar între lunile octombrie 2022 și martie 2022, potrivit BBC.

În octombrie 2021, facturile anuale erau în medie 1.400 de lire, echivalentul a 1.660 de euro. În aprilie 2022, facturile au ajuns la 2.000 de lire, adică aproximativ 2.390 de euro, potrivit euronews.com.

Prin comparație, în România, energia electrică a devenit cu 20,4% mai scumpă în iunie 2022 decât la sfârșitul anului trecut și cu 17% mai mai scumpă decât în iunie 2021, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Scumpirea înregistrată de INS include programul național de compensare a facturilor de către guvern. Astfel, pe piața de energie din România, un megawatt pe oră a fost tranzacționat în medie cu 280 de lei anul trecut, în timp ce media pentru anul în curs este de 573 de lei pe megawatt pe oră.

Sursa: Don't Pay UK, The Guardian, INS

Etichete: facturi, costuri, preturi, electricitate, gaz, marea britanie, romania,

Dată publicare: 08-08-2022 15:02

articolul original.

WIZZ AIR ANIVERSEAZĂ 3 MILIOANE DE PASAGERI TRANSPORTAȚI PE AEROPORTUL IAȘI

8 August 2022 at 09:31
By: Geo
image

Wizz Air, compania aeriană cu cea mai rapidă creștere și cea mai sustenabilă din Europa, anunță că a transportat 3 milioane de pasageri care au călătorit către și dinspre Aeroportul Internațional Iași.

Pentru a sărbători acest reper important, pasagera cu numărul 3 milioane, care a călătorit cu un zbor de la Dortmund la Iași, a fost premiată cu un voucher cadou pentru zboruri în rețeaua WIZZ.

Fiind cea mai mare bază a sa din regiunea Moldovei în ceea ce privește numărul de zboruri, compania aeriană a investit continuu în rețeaua de rute care leagă aeroportul regional de restul Europei. 

Acum, cu trei aeronave alocate bazei WIZZ din Iași, pasagerii români beneficiază de zboruri directe de pe Aeroportul Internațional Iași către 20 de destinații din 11 țări europene.

Rețeaua de rute a Wizz Air și locurile la preț redus din Iași subliniază angajamentul companiei în zonă, atât pentru pasagerii români, cât și pentru piața locală de muncă specifică aviației și industriilor conexe.

Cu rute care conectează întreaga Europă, românii vor putea călători cu Wizz Air la tarife reduse către cele mai interesante destinații, fie că este vorba de vacanțe însorite, city-breakuri în orașe celebre sau vizitarea prietenilor și familiei.

Dorind să marcheze această ocazie și să-și aniverseze pasagerii, compania aeriană i-a pregătit o surpriză norocoasei pasagere cu numărul 3 milioane care a călătorit pe ruta Dortmund-Iași.

Opriță Vasilica-Andreea a călătorit de la Dortmund la Iași și a primit vestea la bordul aeronavei. După debarcare, ea a fost premiată cu un voucher cadou pentru zboruri în rețeaua WIZZ și a fost invitată să ia parte la o ședință foto alături de membrii echipajului și reprezentanți ai aeroportului.

Daria Sergeeva, Corporate Communications Manager la Wizz Air, a spus:

„Dovedind angajamentul Wizz Air față de aeroporturile regionale din România, am sărbătorit astăzi 3 milioane de pasageri care au ales să călătorească cu Wizz Air către și dinspre Aeroportul Internațional Iași prin rutele noastre cu tarif redus.

Aceasta este o etapă importantă care a fost atinsă în anii de când operăm din Iași și suntem încântați să oferim în continuare alternative convenabile de călătorie în Europa și nu numai. Vrem să o felicităm pe norocoasa pasageră cu numărul 3 milioane și să adresăm un sincer «Mulțumesc!» pasagerilor români care urcă zilnic la bordul flotei noastre moderne!”

Romeo Vatră, Directorul General Provizoriu al R.A. Aeroportul Iași, a declarat:

„Felicităm partenerul nostru Wizz Air pentru această performanță, dar și pe norocosul pasager cu numărul 3 milioane, care a călătorit pe Aeroportul Iași. Wizz Air acoperă aproape 80% din rutele existente, operând la Iași din 2014. La acest moment, compania low-cost realizează zilnic zboruri spre destinații în toată Europa și nu numai, având trei aeronave la baza din Iași.

Începând cu luna februarie, Wizz Air a acoperit și cinci rute relocate temporar de la Chișinău. Fără îndoială, o contribuție semnificativă la creșterea traficului a avut-o colaborarea excelentă cu Wizz Air, Iașul fiind al doilea aeroport regional din România –  880 de mii de pasageri  ne-au trecut pragul de la începutul anului, urmând să depășim, în cursul acestei luni, 1 milion de călători. Cu Wizz Air, avem un parteneriat corect și cu perspective frumoase de dezvoltare, de aceea ne propunem să îl consolidăm în următorii ani pentru a oferi o conectivitate mai bună la Aeroportul Iași.”

Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași, a menționat:

„Facem eforturi ca județul Iași să aibă deschidere către Europa și întreaga lume și, indiferent de vremurile marcate de pandemie, am reușit, printr-o bună colaborare cu Aeroportul Internațional Iași, să deschidem calea către mai multe destinații și să continuăm investițiile pentru acest obiectiv atât de important pentru județul nostru.

În fiecare lună se realizează noi recorduri în ceea ce privește numărul de pasageri care tranzitează Iașul, fapt ce dovedește importanța dezvoltării Aeroportului Iași și necesitatea investiției pentru un nou terminal ce va fi gata până la sfârșitul anului 2023.

Este cel mai mare succes de până acum al echipei de la aeroport și al actualei configurații a Consiliului Județean, și îmi doresc ca pasagerii să beneficieze de cele mai bune condiții în Aeroportul Iași, care va deveni al doilea ca mărime din România.”

articolul original.

Carmira Business se angajează să susțină două ONG-uri cu 50% din profit

8 August 2022 at 02:45

COMUNICAT DE PRESĂ

 • Carmira Business a încheiat parteneriate cu Asociația Pro Vita și Asociația Neamunit;
 • Proprietarii Carmira Business au făcut primele donații cu aport privat la începutul acestui an.

Târgoviște, 05.08.2022. Carmangeria Carmira Business a încheiat protocoale de colaborare cu Asociația Neamunit și Asociația Pro Vita. Colaborarea cu aceste asociații va fi extinsă pe măsură ce compania se va dezvolta și va începe să aibă profit, urmând ca 50% din acesta să fie donat celor două organizații dar și altora cu care se vor încheia astfel de parteneriate în viitor. Ca o promisiune de bună credință, acționarii companiei au adus aport privat și au făcut deja primele donații în produse către aceste două asociații în cursul anului 2022.

”Ne propunem să oferim produse auxiliare, cum ar fi oase garf, în mod gratuit către aziluri de bătrâni, adăposturi de noapte, orfelinate și orice alte ONG-uri care au în activitățile lor oferirea de alimente persoanelor din grupurile defavorizate. În plus, estimăm că unitatea noastră va avea un impact pozitiv în ce privește securitatea alimentară în județul Dâmbovița prin stimularea producției locale, în contextul crizei alimentare care se previzionează”, spune Dan Cîrstea, fondator Carmira Business.

Asociația Pro Vita este cea mai activă organizație non-profit din regiune, având ca scop principal promovarea vieții umane, a familiei și a vocației parentale, fără niciun fel de discriminare. Viața umană, familia, educația și credința sunt pilonii pe care își bazează activitatea desfășurată la Valea Plopului.

Asociația NeamUnit s-a format în urmă cu peste șapte ani, în jurul unor valori precum dragostea de țară, credința și respectul față de jertfa înaintașilor. Prin cea mai cunoscută campanie desfășurată de asociație, “Neam unit pentru ei”, aceștia oferă sprijin și hrană celor care nu și le pot procura singuri.

”Ambele organizații au un impact pozitiv de amploare în regiunile în care activează, astfel că am considerat oportun să oferim suportul nostru, chiar înainte de a ne dezvolta suficient încât să putem dona un procent din profit. Este important pentru noi să susținem financiar activitățile acestor ONG-uri din zona social-filantropică și să donăm produse auxiliare către azile, orfelinate sau adăposturi. Este modul nostru de a răsplăti societatea din care facem parte”, spune Dan Cîrstea.

#

Despre Carmira Business

Carmira este o carmangerie 100% românească, înființată cu scopul de a promova hrana curată și sănătoasă în rândul populației, prin furnizarea de carne și produse din carne fără aditivi, conservanți și coloranți. Pe lângă furnizarea de alimente curate, carmangeria este o intreprindere socială care își propune să abordeze mai multe probleme cu care se confruntă județul din care face parte, cum ar fi șomajul și poluarea

articolul original.

ROBOR, 8 august 2022. Indicele la 3 luni, în creştere după ce BNR a majorat dobânda-cheie

8 August 2022 at 08:03

Indicele ROBOR la 3 luni a atins un nivel record pentru ultimii doisprezece ani şi jumătate. Indicele ROBOR la 3 luni a crescut luni la 8,14% pe an, de la 8,12% anterior, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut luni la 8,14% pe an, faţă de 8,12% în şedinţa precedentă, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Un nivel mai ridicat a fost înregistrat în data de 1 februarie 2010, respectiv 8,15%. 

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 8,25% pe an, de la 8,23% pe an, iar ROBOR la 12 luni se situează la 8,35% pe an, de la 8,34% vineri.

BNR a majorat dobânda-cheie la 5,50% pe an

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50% pe an, de la 4,75% pe an, începând cu data de 8 august 2022, informează banca centrală.

De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50% pe an, de la 5,75% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la la 4,50% pe an, de la 3,75%.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 august 2022, a hotărât următoarele: 

 • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2022; 
 • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50 la sută pe an, de la 5,75 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 4,50 la sută pe an, de la 3,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2022; 
 • păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară; 
 • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit".
articolul original.

Emil Boc: Datorită UNTOLD, în Cluj au intrat peste 50 de milioane de euro

8 August 2022 at 05:53
image

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a anunţat duminică seara, într-o intervenţie la Digi24, că în oraş au intrat direct şi indirect peste 50 de milioane de euro datorită festivalului UNTOLD.

Emil Boc a participat la festival, afirmând că David Guetta e doar cu un an mai tânăr decât el, aşa că nu ar vedea motive pentru care să nu se poată bucura de muzica lui. Emil Boc a declarat, duminică seara, la Digi 24, că a fost nevoie de rebranduirea Clujului pentru atragerea turiştilor. 

„În aceste zile România este împărţită la mare sau la Cluj. Noi încheiem în această seară acest festival, România rămâne la mare pentru că este o parte extraordinară a acestei ţări, noi, clujenii nu avem mare şi atunci a trebuie să ne branduim oraşul pe alte lucruri care să ne poată aduce turişti, Electric Castle, Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi în topul piramidei Untold-ul, ne ajută să întreţinem mai bine de două luni dimensiunea artistică, dimensiunea de turism a oraşului”, a afirmat Boc, citat de adevarul.ro

„Avem o analiză din 2019 care arată că în oraş au intrat direct şi indirect undeva în jur de 50 de milioane de euro. Probabil că această ediţie fiind cea mai numeroasă şi cea mai consistentă probabil că această sumă este şi mai mare. Dincolo de taxele şi impozitele locale care se plătesc sunt aceste resurse financiare pe orizontală care intră în oraş.

Vibe-ul pe care îl aduce acest festival, tinereţea, entuziasmul şi mesajul pe care îl dă lumii că tinerii care vor conduce lumea asta peste 10, 20, 30 de ani se întâlnesc stau împreună, vor învăţa să colaboreze şi nu să se războiască”, a mai precizat Emil Boc în ultima seară din ediţia a 7-a a festivalului din Cluj-Napoca.

sursa: Ziua de Cluj

articolul original.

Auditul public, între ineficiență și dezideratul consolidării

7 August 2022 at 23:50
image

În România fac obiect al auditului public 13.192 instituții și diverse entități ale statului. Din acestea, circa 88% țin de administrația publică locală. Un raport de anul trecut al MF grupează entitățile auditabile astfel: (i) 17 ministere cu 1.276 unități subordonate acestora; (ii) 40 autorități administrative autonome, având 251 unități subordonate; (iii) 1.165 UAT-uri care raportează prin DGRFP, cu 5.612 entități subordonate. La acestea se adaugă (iv) 2.063 UAT-uri (cu 2.768 entități subordonate), care își asigură funcția de audit public intern în sistem de cooperare. Dacă astăzi legislația prevede obligativitatea compartimentelor API de a efectua misiuni specifice asupra activităților entității publice cel puțin o dată la trei ani, o iminentă modificare majorează această perioadă la patru ani.  

În principal, instituirea activității de audit public la nivelul entităților statului, prin Legea nr. 672 din 2002, viza o mai bună gestionare a formării și utilizării fondurilor publice precum şi o administrare optimă a patrimoniului public. Astăzi, după două decenii de la legiferare, constatăm că lucrurile sunt încă departe de a fi în spiritul și litera normei menționate. Chiar dacă auditului public intern (API) i s-a fixat menirea de ”a ajuta entitatea publică să își îndeplinească obiectivele (...), a evalua și îmbunătăți eficiența și eficacitatea managementului riscului, controlului și proceselor de guvernanță” (https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/40929), într-un număr considerabil de mare de instituții, nici măcar nu a fost înființată funcția de audit.

Lecturând un raport de anul trecut al MF privind activitatea de API din sectorul public, se desprinde constatarea că din cele 13.192 instituții care au obligativitatea înființării acestei funcții, o regăsim  în realitate doar la 11.608 dintre acestea (88%). Din cele 1.584 entități care nu au înființat funcția de API, 192 sunt din administrația publică centrală și 1.392 din administrația publică locală (https://mfinante.gov.ro/documents/35673/779515/Raportanualnational2020.pdf).

Deși normele sunt imperative în privința înființării respectivei funcții, o serie de cauze, cât se poate de reale de altfel, a făcut ca API să nu fie prezent nici astăzi în sute de instituții. Între acestea: insuficiența resurselor financiare, existența unor contracte de prestări servicii pentru API în derulare, desființarea compartimentelor de API în cazul restructurării instituțiilor, urmată de redistribuirea posturilor către alte structuri din cadrul entităţii. Nu de puține ori a avut loc preluarea posturilor de auditor intern și transformarea lor în posturi de consilier de către ordonatorul principal de credite. Dar, în opinia noastră, cel mai mult a contat faptul că nu au fost aplicate sancțiuni pentru neorganizarea auditului intern, deși această situație intră sub incidența art. 23(a) din Legea 672/2002, constituind contravenție. Nivelul amenzii nu este de neglijat, fiind cuprins între 3.000 și 5.000 lei.

Explicația neaplicării sancțiunilor trebuie pusă în legătură cu ignorarea art. 24 din aceeași lege, care obliga ordonatorii principali de credite bugetare (miniștrii, alți șefi de instituții centrale etc.) să împuternicească reprezentanți ai acestora care să constate și să aplice sancțiunile. Chiar MF, abia în anul 2020 emite un ordin în acest sens (OMFP nr. 7/2020). Dar dincolo de situația entităților care nu au înființat funcția de API, în practică întâlnim adesea cazuri în care auditul intern este înființat dar nu funcționează efectiv.

Revenind la cele 13.192 instituții obligate (prin lege) să aibă o structură de API funcțională, din punctul de vedere al funcționării efective a respectivelor structuri, acestea comportă următoarea divizare: ”(i) 9.539 de entități au înființat auditul intern și acesta funcționează, ceea ce reprezintă un grad de funcționare al auditului intern de circa 72%; (ii) la 3.653 de entități auditul intern nu funcționează (circa 28%), astfel: (ii.1) 2.069 entități au înființat auditul intern dar acesta nu funcționează, (ii.2) 1.584 de entități nu au înființat auditul intern, deci implicit acesta nu funcționează.” (https://mfinante.gov.ro/documents/35673/779515/Raportanualnational2020.pdf). Situația este legată și în acest caz de motive precum lipsa resurselor umane și financiare, neorganizarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante de auditor public intern etc. Totuși, pe ansamblu, dificultățile se datorează și cadrului legal.

Deși, de la apariția ei, Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern a fost modificată de mai multe ori, aceasta încă nu este capabilă să consolideze sistemul din aria de reglementare. O revizie majoră de text, cu luarea în considerare a bunelor practici din alte state, s-ar fi impus demult. Oricum, pe principiul ”mai bine mai târziu decât niciodată”, astăzi sunt făcute toate preparativele unei amendări severe a legii prin - cum altfel! – ordonanță de guvern.

Din proiectul acesteia rezultă că ar urma să i se aducă legii în cauză nu mai puțin decât 22 modificări și completări. Inițiatorul (MF), când e vorba să descrie beneficiile și costurile estimate ca urmare a intrării în vigoare a actului normativ, reține că ”Implementarea prevederilor proiectului de act normativ conduce la: (i) consolidarea funcției de audit intern în entitățile publice și urmărirea mai bună a constituirii și utilizării resurselor publice; (ii) creșterea calității în exercitarea acesteia; (iii) întărirea compartimentelor de API din cadrul structurilor asociative ale administrației publice locale, care asigură funcția de audit intern în sistem de cooperare.” (Notă de fundamentare la Proiectul OG pentru modificarea și completarea Legii nr. 672/2002 privind auditul public intern, https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/NFProiectOGMODIFL672_18072022.pdf).

Modificările și completările legii vizează de la definirea unor termeni (cadrul organizatoric și funcțional al activității de API, certificat de atestare, recomandări neînsușite), până la atestarea structurilor asociative ale administrației publice locale în vederea asigurării funcției de API în sistem de cooperare etc. Iată, de pildă, ce înseamnă acum cadrul organizatoric și funcțional al activității de API: ”Organizarea și asigurarea funcționării auditului public intern prin aprobarea în organigramă a unui compartiment de API cu cel puțin două posturi de auditori interni, cu normă întreagă și asigurarea resurselor financiare necesare funcționării sau asigurarea funcției de API de către organul ierarhic superior ori aderarea la sistemul de cooperare pentru asigurarea funcției de API” (Proiect OG pentru modificarea și completarea Legii nr. 672/2002, https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/ProiectOGMODIFL672_18072022.pdf).

Dar să vedem de ce este importantă această definire. În primul rând, ani în șir, tocmai datorită neclarităților din jurul acestei noțiuni, actul normativ (Legea nr. 672/2002) nu și-a putut îndeplini funcția coercitivă. Amintim că art. 23 lit. a), din Legea nr. 672/2002, prevede că „încălcarea obligației de a asigura cadrul organizatoric și funcțional necesar desfășurării activității de API, potrivit prevederilor art. 11 lit. a) din lege”, constituie contravenție (amendă între 3.000 lei și 5.000 lei). Obligația asigurării respectivului cadru revine (cf. art. 11 lit. a din aceeași lege)  conducătorului instituției publice sau, în cazul entității publice, organul de conducere colectivă. Nedefinindu-se exact termenul ca atare (”cadrul organizatoric și funcțional al activității de API”), apăreau dificultăți majore în aplicarea contravenției prevăzută la art. 23, lit. a) din Legea nr. 672/2002, sancțiunile riscând să fie anulate ca urmare a eventualelor contestații.

Mai exact spus, în stabilirea contravenției marea neclaritate era (potrivit inițiatorului) dacă, ”cadrul organizatoric și funcțional presupune înființarea unui compartiment cu minimum două posturi de auditori interni, aprobate și bugetate, cu normă întreagă (art. 2 lit. f) sau aceasta include și dimensionarea compartimentului de audit public în funcție de volumul activităților și riscurile asociate acestora (art. 12 alin. (4).” (Notă de fundamentare la Proiect OG pentru modificarea și completarea Legii nr. 672/2002, https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/NFProiectOGMODIFL672_18072022.pdf).

De altfel, și dinspre entitățile publice au venit explicații că în organizarea API au întâmpinat dificultăți, care au fost puse adesea pe seama noțiunii menționate, insuficient definită și explicată în normele legale. Însă, odată adoptată OG la care facem referire aici, dincolo de faptul că asemenea discuții rămân fără obiect, se așează vizibil bazele unor schimbări care să garanteze mai buna gestionare a banului public. Implementându-se adecvat noile norme privind API, managerii ar putea deveni mai responsabili, iar activitatea unităților administrativ teritoriale ar deveni mai transparentă - atât în privința stabilirii, colectării și utilizării resurselor bugetare, cât și a administrării patrimoniului public. 

articolul original.
Ieri — 7 August 2022Ultimele Stiri

„Sparg vreo 3-4.000 de euro”. Cât plăteşte o familie cu doi copii să mânânce meniul zilei pe litoral

7 August 2022 at 09:34
image

Este cel mai aglomerat weekend din acest sezon pe litoralul românesc. Peste 230.000 de turişti au rezervări în acest sfârşit de săptămână la malul mării, un record al acestei veri. Costineşti este vedeta, a fost om lângă om pe plajă şi în apă, iar în staţiune cu greu mai găseşti un loc liber de cazare.

Litoralul românesc este mult mai aglomerat zilele acestea

O mare de oameni pe plajă şi în apă. Aşa a arătat astăzi staţiunea Costineşti. Pe şezlonguri nu se mai găseau locuri libere, iar ceaşafurile s-au întins unul lângă altul.

Chelnerii spun că e mult mai aglomerat faţă de weekendul precedent, dar că încearcă să facă faţă în aşa fel încât să mulţumească pe toată lumea.

Alexandru Bălan, președintele asociației patronale Costinești: În acest an, Costineşti este cea mai aglomerată staţiune de pe litoral. Cine mai doreşte să vină la Costineşti trebuie să se grăbească şi să-şi facă rezervare. Cazările, preţurile sunt situaţe între 150 de lei şi 500 de lei, în funcţie de condiţiile de cazare.

Turiştii nu se mai uită la bani când e vorba de distracţie

La întrebarea reporterilor Observator despre bugetul unei familii pentru weekendul acesta, un turist a spus că acesta este în jur de 1.000 de euro.

Un alt turist, pregătit să stea în jur de 10 zile spune că distracția pentru el și familia sa va costa în jur de 3-4 mii de euro.

Distracţie şi aglomeraţie este şi în Mamaia în ultima lună de vară. Şi aici, turiştii se împart între cei care vin în concediu şi cei fug la mare doar în weekenduri.

Weekendul următor sunt aşteptaţi şi mai mulţi turişti la mare, mai ales că luni, pe 15 august, este Sfânta Marie şi e zi liberă.

articolul original.

Val de proteste la adresa Guvernului începând de mâine. Bugetarii cer salarii mai mari

7 August 2022 at 08:38
image

Iulian Surugiu, fondatorul Sindicatului Național al Agenților de Poliție a vorbit la Antena3 despre protestul pus la cale de sindicaliști.

Surugiu spune că politicienii au uitat de o bucată de timp să îi dea polițistului drepturile cuvenite

„Trebuie să aducem aminte publicului că de foarte mulți ani de zile, salariile polițiștilor sunt o problemă națională, o problemă pe care au creat-o politicienii și aceea că acum vreo 10-12 ani în urmă, pe politicieni nu îi interesa foarte mult salariile polițiștilor și o să fiu drept cu dumneavoastră și o să spun că, cu ghilimelele de rigoare, polițiștii se mai descurcau și ei.

Numai că între timp au apărut DNA-ul, DGA-ul, „Doi și-un sfert” și atunci polițistul a intrat într-o normalitate, adică de aceea de a nu se mai descurca. Numai că politicienii au uitat de o bucată de timp să îi dea polițistului drepturile cuvenite.

În 2015, nu mai târziu, polițiștii nu erau plătiți pentru sâmbete, duminici, sărbători legale. Astăzi, când vorbesc cu dumneavoastră, un agent de poliție, că el e elementul de referință, are un salariu de 4000-4500 de lei, în condițiile în care coșul zilnic a unei familii cu un copil ar fi undeva la 1.200 de euro.

De aici vin toate problemele. Colegii de la sindicate cer sprijinului și celorlalte categorii de oameni, pentru că societatea română este și ea e în urmă cu salariile. Deci foarte bine că procedează la protest.

Acum să vedem cât de departe vor merge liderii sindicali, pentru că atunci când ești lider sindical trebuie să-ți asumi și ce ți-ai propus, trebuie să obții”, a spus Iulian Surugiu, la Antena 3.

Salariile bugetarilor, majorate de Guvern. Ministrul Muncii: „Se va aplica chiar din luna august”

Există însă o excepţie: veniturile demnitarilor vor rămâne neschimbate. „Este vorba despre a respecta o lege, cum este Legea salarizării în sistemul public.

Nu a fost atacată la Curtea Constituţională, ci a fost suspendată aplicarea ei în mod iresponsabil de către doi prim-miniştrii de dreapta care nu au avut niciun moment grija veniturilor populaţiei din România.

Noi acum nu facem altceva decât să aplicăm, pe cât posibil, Legea 153. Aşa cum aţi prezentat, ne dorim să se aplice chiar din luna august şi să se acorde o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de legea-cadru pentru anul 2022”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii, în direct la Antena 3.

Totodată, angajaţii din Ministerul Transporturilor şi Ministerul Culturii vor beneficia de o creştere cu 15% pentru complexitatea muncii, la fel ca şi în cazul angajaţilor Institutului Naţional de Statistică (INS).

„Este un memorandum care a fost aprobat în Guvern cu privire la salariile din INS şi o echilibrare în ceea ce înseamnă salariile din Ministerul Culturii şi Ministerul Transporturilor. S-a făcut analiza tuturor bugetelor şi s-a discutat cu toţi ordonatorii, în special cu ministerele.

Aceste majorări salariale se vor acorda cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin Legea Bugetului pe fiecare ordonator principal de credite”, a mai explicat ministrul Marius Budăi.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Inaugurarea fabricii de biciclete Corratec de la Timișoara. Fabricantul german asamblează 350 de e-bike pe zi

6 August 2022 at 16:16

Producătorul de biciclete Corratec, unul dintre cei mai mari din Germania, a intrat în România cumpărând la Timişoara fosta fabrică de antene Kathrein. Produce deja în orașul de pe Bega aproximativ 350 de biciclete electrice pe zi, dar ținta este de 1000–1200 de biciclete pe zi, la începutul anului 2024.

Deocamdată lucrează în jur de 80 de persoane, însă până la finalul anului vor fi peste 200, urmând ca peste doi an să ajungă la peste 500 de persoane.

“Cu toții am creat ceva admirabil împreună, într-un timp foarte scurt despre care nimeni nu a crezut că va fi posibil. Pentru noi e foarte important să deschidem această fabrică la Timișoara, în contextul în care în această industrie subansamblurile vin din Asia în Europa. Suntem fericiți să fim aici. Timișoara și România pot să fie liantul care conectează Europa de Asia. Există un port în Constanța, vasele pot ajunge aici din Asia. Noi cumpărăm majoritatea subansamblelor din Taiwan”, a declarat Konrad Irlbacher, proprietarul fabricii Corratec.

Germanii au demarat activitățile la Timișoara la începutul anului 2022, iar sâmbătă, 6 august, au făcut inaugurare oficială, în fața oficialităților locale și a invitaților din Germania.

“Fabrica a început activitatea în luna ianuarie, cu partea de angajare și pregătire a personalului. A crescut treptat, acum sunt circa 80 de angajați. E foarte frumos să vezi că fosta fabrică Karthein, care s-a închis de mulți ani, a primit o nouă viață. E frumos să vezi oamenii care lucrează, creează și produc valoare. Industria e foarte frumoasă, interesantă, curată. Deocamdată asamblăm doar biciclete electrice. În jur de 350-400 pe zi, cu planul ca până la sfârșitul anului să dublăm acest număr. Bicicletele doar se asamblează din piesele care ne vin de la furnizori. De aici merg în centrele logistice din Germania, iar de acolo sunt distribuite către clienți”, a declarat Loredana Pintea, directorul fabricii Corratec din Timișoara.

Bicicletele Corratec nu se pot cumpăra deocamdată din România, însă pe viitor germanii intenționează să deschidă și la noi o reprezentanță. Vehiculele fac parte din categoria premium, ele fiind numite și Ferarri-ul bicicletelor, prețul e-bike-urilor pornește de la 2.500 și ajunge la 12.000 de euro.

“Nu sunt biciclete ieftine, dar Corratec face parte din segmental de înaltă gamă, produsele înglobează componente de înaltă tehnologie și de cea mai bună calitate”, a mai spus Loredana Pintea.

Corratec folosește tehnologia Shadow Edge Tube, cel mai puternic şi mai sigur cadru de bicicletă electrică din lume. De altfel, germanii au primit în 2020, un premiu pentru cel mai bun design de biciclete electrice.

“La începuturi, Corratec s-a axat pe producția de biciclete de concurs, pentru mountainbike. Așa ne știa lumea. Acum, bicicletele electrice sunt o parte foarte importantă. E ceva diferit, dar e tot bicicletă și e vorba tot de mobilitate. Pe moment producem la Timișoara 300-350 de biciclete electrice pe zi, dar în scurt timp vrem să ajungem la 600 de biciclete electrice pe zi. Planul pe termen lung e să producem 1.000 de biciclete pe zi. Acum asamblăm doar e-bike, dar pe viitor vrem să aducem aici și bicicletele normale, de mountainbike. Piața ne va spune ce vom putea face. E o afacere de familie și planificăm pas cu pas.

Cea mai scumpă bicicletă electrică produsă de Corratec ajunge la 12.000 de euro, iar cea mai scumpă bicicletă normală e 8.000 de euro”, a spus Konrad Irlbacher.

Una dintre valorile Corratec este participarea la viața comunității. Astfel a fost creat deja un parteneriat cu Universitatea Politehnica.

“Noi am avut și un eveniment, o competiție ciclistă, unde Corratec a fost partener principal. Cunoaștem foarte bine fabrica, e lider mondial pe ceea ce înseamnă mobilitate și biciclete. Suntem foarte bucuroși să colaborăm, pe oferirea de specialiști, oameni care își fac practica aici, oameni care se pregătesc aici. Am avut discuții pe tema asta, vom avea cursuri opționale pentru ei”, a spus Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica din Timișoara.

Alin Nica, președintele CJ Timiș a vorbit despre strategia velo a județului, care urmează să fi dezvoltat în anii care vin.

“E o investiție foarte importantă pentru județul Timiș și se înscrie în dorința noastră de a fi deschiși spre cei care pun preț pe inovație și pe creativitate. Se înscrie și în linia strategică pe care noi vrem să o dezvoltăm aici, să fim primul județ din țară care are o strategie pe cicloturism. Județul e brăzdat de un coridor paneuropean de cicloturism pe care dorim să-l implementăm. Vom avea piste de turism de interes județean și de interes local în anii următori. Și eu merg des cu bicicleta. Când eram primar la Dudeștii Noi mergeam zilnic cu bicicleta la lucru. Și una din dorințele mele e ca în cel mai scurt timp să avem piste de biciclete care să lege Timișoara de cât mai multe localități periurbane. Pe lângă locurile de muncă pe care le creează, valoarea adăugată pe care o aduce economiei locale, reprezintă și un model de business care merită replicat”, a spus Alin Nica.

Compania germană are şi echipa sportivă, la disciplina ciclism mountainbike. De altfel, în această seară, de la ora 19.30, în Piața Unirii din Timișoara vor organiza prima competiție de mountainbike în oraș, la care vor participa 40 dintre cei mai buni sportivi la nivel mondial la mountainbike.

Printre ei este și campionul mondial Simon Gegenheimer, care concurează pe o bicicletă Corratec.

“Astăzi nu este despre mine, ci despre Corratec. Eu am o colaborare cu ei de trei ani de zile. E foarte important pentru mine să am o bicicletă bună, pentru că nu ține numai de tine să obții rezultate bune. Este o bicicletă stabilă, fiabilă, din materiale bune și oferă un sprint bun. Sunt profesionist, mă antrenez zilnic cu bicicleta, dar am și două biciclete electrice pe care le folosesc acasă, pentru plimbare și cumpărături”, a spus Simon Gegenheimer.

Vor mai lua startul Gaia Tormena (Italia), are titlul de Campion Mondial, categoria feminin, Marion Fromberger (Germania), a obţinut rezultate remarcabile în etapele de Cupă Mondială şi se antrenează pentru viitorul titlul de Campion Mondial, categoria feminin, Titouan Perrin Ganier (Franţa), a obţinut de patru ori titlul de Campion Mondial, Marcela Lima (Brazilia), campionul naţional al Braziliei şi câştigătorul sezonului de Cupă Mondială din Abu Dhabi, Simon Rogier (Franţa), sportiv emblematic la disciplina de mountainbike, Daniel Castillo Noyola (Mexic), sportiv care a avansat la categoria profesionistă în sezonul de iarnă, Ricky Morales (Puerto Rico), campionul naţional al Puerto Rico, şi Zinni Van Looy (Belgia), un tânăr sportiv cu trei participări consecutive la etapele de Cupă Mondială din Leuven, Belgia.

articolul original.
❌