ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ce poate ascunde durerea în piept şi când este o situaţie de urgenţă

8 January 2023 at 22:38

Durerea în piept apărută brusc nu trebuie neglijată. Ea poate fi semnul unei afecţiuni cardiace care necesită asistenţă medicală de urgenţă sau semnul că este timpul să mergi la un consult cardiologic. Când anume trebuie să ne prezentăm de urgență la medic şi care sunt cauzele posibile ale durerii în piept? Răspund specialiştii Centrului Medical Speranţa, clinica din Craiova dotată cu cel mai performant ecocardiograf 4D.

Când mergem de urgență la medic

“Când ne confruntăm cu o durere centrală în piept sau disconfort care nu dispare, trebuie să mergem de urgenţă la medic. Disconfortul se poate simți ca presiune, constrângere sau strângere. Durerea care iradiază pe brațul stâng sau pe ambele brațe sau spre gât, maxilar, spate sau stomac sunt, de asemenea, semnale de alarmă. La fel şi leșinul sau sincopa, convulsiile, dificultățile de respirație, bătăi scăzute sau rapide ale inimii, cianozarea (albăstrirea) mâinilor și a buzelor, durerile în piept asociate cu greață, transpirații sau tuse cu sânge”, transmite medicul cardiolog Adrian Coandă, specialist la Clinica Speranţa.

Dr. Adrian Coandă, medic cardiolog la Speranța

În aceste cazuri durerea toracală poate fi semnul unui atac de cord, iar cu cât o persoană poate ajunge mai repede la urgență, cu atât mai rapid poate începe tratamentul. Obținerea unui tratament prompt crește șansele unei persoane de supraviețuire și reduce potențial severitatea leziunilor inimii, adaugă medicul.

Disecția aortică și un anevrismul aortic sever sunt alte urgențe care necesită ajutor medical imediat. Durerea în piept bruscă şi intensă mai poate apărea şi în cazul disecţiei aortei coronare, o altă afecţiune serioasă.

Alte potenţiale cauze ale durerii în piept

Durerea în piept poate fi şi un simptom care trădează alte afecţiuni cardiace. Una dintre acestea este miocardita – inflamaţia muşchiului inimii. Manifestările pot fi similare cu un atac de cord.

Şi pericardita, care presupune inflamaţia sacului inimii, poate fi o cauză. În această situaţie, durerea poate fi mai mare atunci când o persoană inspiră sau este întinsă, dar se ameliorează atunci când se ridică sau se aplecă în față.
Atât pericardita, cât şi miocardita pot fi produse de o infecţie virală, dar pot avea şi altă cauză.

Angina pectorală este o altă potenţială cauză a durerii în piept. “Angina este resimţită de pacienţi ca o strângere sau presiune pe piept şi apare când sângele care ajunge la inimă nu este suficient. Durerea se poate simţi şi în umăr, spate, gât, mâini sau maxilar. De asemenea, angina poate fi anunţată şi ca o indigestie şi poate fi un simptom al bolii coronariene”, transmite dr. Radu Popa, cardiolog la Centrul Speranţa.

Pacientul trebuie să meargă la consult pentru tratament

Acesta adaugă că lista potenţialelor afecţiuni nu se rezumă la cele enumerate mai sus. Prolapsul de valvă mitrală sau cardiomiopatia hipertrofică pot fi şi ele amintite aici.

“Dacă simptomele indică o situaţie de urgenţă, atunci trebuie să căutăm imediat ajutor medical. În celelalte cazuri, cel mai important este ca pacientul să meargă la consult pentru ca specialistul să poate depista problema şi să îi prescrie tratamentul adecvat”, specifică medicul cardiolog.

La Centrul Medical Speranţa, ecograful ultraperformant permite o diagnosticare precisă, care îi oferă pacientului şansa celui mai potrivit tratament.
Clinica se află pe strada Înfrăţirii, nr 16, iar programări se pot face la numărul 0771 493 887.

articolul original.

Cefalee în ciorchine, o tulburare mai des întâlnită la bărbați, dar cu efecte mai severe la femei

27 December 2022 at 18:00
image

Cefaleea în ciorchine, o durere de cap scurtă, dar intensă, este mai des întâlnită la bărbați decât la femei, însă un nou studiu sugerează că, în cazul femeilor, afecțiunea poate să aibă efecte mai severe. 

Studiul a fost publicat recent în Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.

Cefaleea în ciorchine este o durere de cap de scurtă durată, dar extrem de dureroasă, care poate apărea în mai multe zile sau chiar săptămâni la rând. Durerile pot persista uneori de la 15 minute până la trei ore, conform EurekAlert.

Cefaleea în ciorchine, mai severă în cazul femeilor decât al bărbaților

„Cefaleea în ciorchine este, adesea, diagnosticată greșit la femei, poate pentru că unele aspecte pot fi . Este important ca medicii să fie conștienți de cât de diferit se manifestă tulburarea la bărbați și la femei, astfel încât tratamentul cel mai eficient să poată fi administrat cât mai curând posibil”, a declarat autorul studiului Andrea C. Belin, de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia.

Studiul a implicat peste 700 de persoane diagnosticate cu cefalee în ciorchine, cu un total de 66% de bărbați și 34% de femei.

Participanții au răspuns unui chestionar detaliat cu privire la simptomele, medicamentele, declanșatorii durerii și obiceiurile din stilul de viață.

Femeile au avut o probabilitate mult mai ridicată de a fi diagnosticate cu cefalee cronică în ciorchine decât bărbații. Cefaleea cronică în ciorchine constă în atacuri periodice timp de un an sau mai mult, fără întreruperi sau cu scurte intermitențe fără simptome, care durează mai puțin de trei luni. 18% dintre femei au fost diagnosticate cu cefalee cronică în ciorchine, în comparație cu 9% dintre bărbați.

Femeile, mai predispuse să aibă un membru al familiei cu antecedente de cefalee

Atacurile dureză, de asemenea, mai mult pentru femei decât pentru bărbați. De exemplu, 8% din femei au spus că episoadele de dureri de cap au durat, în medie, între patru și șapte luni, față de 5% dintre bărbați, în timp ce 26% dintre femei au declarat că episoadele au durat, în medie, mai puțin de o lună, față de 30% dintre bărbați.

De asemenea, femeile au fost mai predispuse decât bărbații să raporteze că atacurile lor au avut loc în diferite momente pe parcursul zilei, 74% față de 63%. Femeile au fost mai predispuse să aibă un membru al familiei cu antecedente de cefalee în lanț, 15% față de 7%.

„În timp ce raportul dintre bărbați și femei cu cefalee în lanț s-a schimbat de-a lungul anilor, aceasta este considerată încă o , ceea ce face ca femeile cu simptome mai ușoare să fie diagnosticate mai greu decât bărbații. Este posibil ca asta să contribuie la o rată mai ridicată a cefaleei cronice la femei”, a spus Belin.

articolul original.

Lumina verde ar putea reduce durerea prin activarea receptorilor opioizi din creier

15 December 2022 at 11:00
image

S-a demonstrat că culoarea verde declanșează eliberarea unei molecule de semnalizare care activează receptorii opioizi din creierul șoarecilor, ceea ce duce la reduceri semnificative ale durerii. În timp ce această cercetare nu a fost încă demonstrată la om, descoperirile adaugă mai multă greutate studiilor anterioare care arată că lumina verde este suficientă pentru a atenua senzațiile incomode.

Având în vedere că SUA se află în prezent în mijlocul unei epidemii de dependență de opioide, autorii noului studiu subliniază că un analgezic mai ieftin, mai simplu și considerabil mai puțin dăunător ar fi putut să ne privească literalmente în față încă de când prima persoană și-a lovit degetul în colțul mobilei.

„ ar fi putut oferi beneficii îmbunătățite pentru sănătate și siguranță pentru oameni și animale dintr-o perspectivă evolutivă”, spun ei, adăugând că „expunerea la un mediu bogat în culoarea verde (cum ar fi plimbările prin pădure) poate reduce durerea fiziologică și psihologică”.

Lumina verde are efecte anti-durere

Studiile recente au arătat că culoarea verde declanșează și reduce durerea la persoanele care suferă de migrene cronice și fibromialgie. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au putut până acum să explice modul în care privirea către culoarea verde produce acest efect liniștitor.

Pentru a investiga, autorii studiului au experimentat cu șoareci care au fost crescuți pentru a fi un model animal de artrită. Testele inițiale au indicat că expunerea la lumină verde în câmp complet a redus „răspunsurile comportamentale nociceptive (adică  dureroase)”, indicând că culoarea într-adevăr a ajutat rozătoarele să se simtă mai în largul lor, notează IFL Science.

Care celule sunt responsabile pentru aceste efecte?

Pentru a descoperi care fotoreceptori din retinele animalelor au fost responsabili pentru acest efect, cercetătorii au distrus mai întâi celulele conuri (care detectează lumina colorată) ale șoarecilor  și au descoperit că acest lucru a blocat complet puterea analgezică a luminii verzi.

Cu toate acestea, eliminarea receptorilor bastonașe, care răspund la alb și negru, a eliminat doar parțial acest efect de calmare a durerii.

Blocarea unui al treilea tip de receptor numit celule ganglionare retiniene intrinsec fotosensibile (ipRGCs) nu a avut niciun impact asupra relaxării produse de lumina verde, ceea ce i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că efectele reconfortante ale culorii verzi sunt mediate în principal de conuri.

Neuronii care controlează durerea

În continuare, autorii studiului au căutat să identifice căile neuronale care convertesc semnalele trimise de celulele conuri pentru ameliorarea durerii. Experimentele imagistice au arătat că, odată ce culoarea verde a fost detectată de aceste conuri, o rafală de informații i-a fost transmisă nucleului geniculat lateral ventral (vLGN), care este situat într-o structură cheie a creierului numită talamus.

Neuronii din vLGN au comunicat apoi cu nucleul rafeului dorsal (DRN), care are un rol central în controlul durerii. Studiind în amănunțime, cercetătorii au descoperit că interacțiunile dintre vLGN și DRN au fost mediate de o proteină de semnalizare numită PENK.

PENK este transformat ulterior în ENK, care se leagă de receptorii opioizi din DRN. Prin urmare, cercetătorii și-au repetat experimentele pe șoareci care nu aveau capacitatea de a produce aceste proteine și au descoperit că lumina verde nu a oferit absolut nicio alinare a durerii acestor rozătoare fără PENK. În mod similar, blocarea receptorilor opioizi la șoarecii obișnuiți a eliminat și efectele analgezice ale culorii verde.

Lumina verde ar putea fi folosită ca analgezic

Coroborate, aceste descoperiri sugerează că culoarea verde atenuează durerea prin stimularea celulelor conice, care apoi inițiază o cale de semnalizare care are ca rezultat activarea receptorilor opioizi din DRN.

Deși nu este clar dacă un mecanism similar stă la baza ale luminii verzi la oameni, autorii studiului concluzionează că descoperirile lor „sugerează că această cale de semnalizare ar putea fi exploatată pentru reducerea durerii”.

Studiul a fost publicat în revista Science Translational Medicine.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

TOP 4 remedii antimahmureală care te vor pune imediat pe picioare

23 October 2022 at 19:12
image

S-a întâmplat vreodată să te trezești cu o durere groaznică de cap, senzație de greață și o sete nestăvilită în urma consumului excesiv de alcool? Dacă ai bifat toate aceste simptome, atunci cel mai probabil suferi de o mahmureală urâtă. Chiar și cele mai banale activități precum pregătirea micului dejun par a fi o corvoadă, orice sunet devine insuportabil, iar acum ești în căutarea unei soluții eficiente fără a fi nevoit/ă să părăsești confortul locuinței tale. 

Deși s-ar putea să nu existe o modalitate 100% eficientă de a trata mahmureala, există o serie de remedii care pot ameliora simptomele deranjante.

Iată câteva metode eficiente de tratare a mahmurelii la domiciliu

În general, starea de mahmureală trece de la sine în maxim 24 de ore, însă poți combate ușor simptomele cu ajutorul câtorva trucuri.

  • O doză sănătoasă de antioxidanți

Probabil că o fugă până la magazin nu-ți este tocmai la îndemână, dar nu este exclus să ai deja în frigider câteva alimente bogate în antioxidanți, care ajută la reducerea stresului oxidativ cauzat de consumul de alcool. Anumite alimente, cum ar fi fructele de pădure, morcovii, spanacul, ghimbirul, ciocolata neagră, nucile, rodiile și multe altele pot ajuta la reducerea efectelor negative ale alcoolului și la ameliorarea simptomelor mahmurelii. Dacă știi că se anunță o petrecere sau o ieșire zilele următoare, mai bine ai începe să-ți faci proviziile încă de pe acum.

  • O ceașcă de ceai sau de cafea

Cafeaua, ceaiul verde și ceaiul negru conțin antioxidanți, prin urmare consumul lor poate ajuta la reducerea simptomelor asociate mahmurelii. Cu toate acestea, băuturile cofeinizate au efect diuretic, de aceea este important să bei suficient de multă apă pentru a te menține hidratat/ă. În plus, cofeina te poate ajuta să lupți împotriva oboselii, astfel încât să poți trece cu bine peste o zi solicitantă de lucru.

  • Perfuziile antimahmureală

Un remediu mai puțin cunoscut, dar extrem de eficient, sunt perfuziile antimahmureală/cu multivitamine, care te pot ajuta să-ți recapeți energia într-un timp cât mai scurt. Nici nu este nevoie să te ridici din pat pentru a beneficia de acest tratament! Echipa TruMed îți sare în ajutor oricând ai nevoie de o perfuzie cu vitamine la domiciliu care să te repună pe picioare în câteva clipe. Astfel, te poți bucura de nutrienții, mineralele și vitaminele esențiale pentru un organism sănătos și, bineînțeles, hidratat.

  • Înapoi la culcare!

Una dintre cele mai eficiente modalități de combatere a mahmurelii sunt pur și simplu câteva ore în plus de somn. Deși o scurtă siesta nu este o opțiune viabilă pentru toată lumea, mai ales dacă ai de îndeplinit anumite obligații profesionale sau familiale, somnul reprezintă cel mai ușor și natural remediu, deoarece permite corpului să se vindece de la sine. Mahmureala nu este neapărat rezultatul lipsei de odihnă, dar nu este un secret faptul că somnul precar poate agrava simptomele. Încearcă să te odihnești și vei vedea cum starea ți se va îmbunătăți considerabil. 

Dacă îți dorești o dimineață liniștită, lipsită de simptome nedorite, există o serie de măsuri pe care le poți lua pentru a preveni din vreme senzația de mahmureală, cum ar fi o masă copioasă, exercițiile fizice, sau evitarea alimentelor cu conținut bogat de zinc.

Sursa foto: Pexels.com

articolul original.
  • There are no more articles
❌