ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Specialiștii avertizează: Peștele din Dunăre este periculos. Conține metale grele

25 November 2022 at 14:48
image

Specialiștii avertizează că peștele din Dunăre poate fi mai periculos decât peştele marin, din cauza acumulării de metale grele.

Avertismentul specialiștilor

Cercetătorii Universității „Dunării de Jos” din Galați susțin într-un studiu că consumul peştelui de captură, pe termen lung, ar putea fi dăunător sănătăţii noastre, din cauza acumulării de metale grele, în special mercur.

Cea mai mare concentraţie de metale grele, cadmiu, nichel, mercur se găsesc în fructele de mare şi peştii care sunt pescuiţi fie în Dunăre, fie în Marea Neagră.

În schimb, în cazul peştilor de crescătorie, apa trece prin nişte sisteme de filtrare inclusiv biologice. Acest lucru contribuie la reducerea poluanților și a prezenței metalelor grele, relatează Adevarul.

„Concentrația crescută de mercur în sânge crește riscul de leziuni neurologice pe termen lung. Aceste efecte sunt mai pronunțate la copiii care sunt încă în curs de dezvoltare.  Metalele grele în general, cât și microplasticul, se acumulează treptat în organismul uman, iar efectele sunt în general pe termen mediu și lung. Pot apărea în timp și afecțiuni oncologice. Formele severe de intoxicație cu mercur pot necesita terapie de chelare. Acesta este procesul de îndepărtare a mercurului din organe, astfel încât organismul să îl poată elimina. Medicamentele folosite în terapia de chelare se leagă de metalele grele din sânge și apoi sunt eliminate prin urină. Terapia de chelare poate avea la rândul ei anumite riscuri și efecte secundare, așa că este important să prevenim pe cât posibil această acumulare toxică”, a declarat pentru „Adevărul”,  dr. Alexandru Nechifor.

Originea poluării de pe Dunăre va putea fi analizată și monitorizată cu ajutorul celei mai mari nave de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene, care se construieşte în România. Este vorba de un proiect uriaş, de aproximativ 20 de milioane de euro, al Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, care se numeşte „Sistem integrat pentru cercetarea monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea”.

Acesta presupune, în principal, realizarea unei nave de cercetare, a unui centru fix de cercetare și un autolaborator, care vor găzdui 18 laboratoare dotate cu aparatură și soft-uri de ultimă generație. Centrul mobil va fi un vapor, care se află în construcție la Șantierul Naval Giurgiu și va fi gata în martie 2023.

articolul original.

Mihai Apopii rămâne în echipa de top a Camerei de Comerț și Industrie a României

23 November 2022 at 14:48
image

Adunarea Generală a membrilor Camerei de Comerț și Industrie a României a ales marți, 22 noiembrie 2022, organele de conducere ale CCIR pentru următorul mandat de cinci ani, după cum scrie în comunicatul de presă bine ignorat de grosul OAPP (O anumită parte a presei). Prin vot secret, Mihai Daraban, mai puțin cunoscut la scară națională ca președinte al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, a fost reales în funcția de Președinte al camerei naționale pentru un mandat de 5 ani.

Tot prin vot secret au fost aleși membrii Colegiului de Conducere ai camerei. Printre ei, Mihai Apopii, președintele CCI Neamț. Deloc surprinzător pentru mediul de afaceri serios și sănătos, Mihai Apopii a fost votat ca unul dintre cei 4 vicepreședinți ai CCIR, alături de Gheorghe Seculici (președinte CCIA Arad), Vasile Bar (președinte CCI Bistrița-Năsăud) și Nicolae Tudorescu (președinte CCIA Mehedinți).

Viorel COSMA

articolul original.

CONVOCATOR

23 November 2022 at 09:15

Colectivul Grădiniţei cu Program Prelungit „Piticot” Slobozia împreună cu membrii Asociaţiei Părinţilor Grădiniţei cu Program Prelungit Nr. 2 Slobozia, anunţă convocarea Adunării Generale a Asociaţiei mai sus menţionate ce va avea loc Joi – 13 decembrie 2022, ora 17,00 la sediul grădiniţei.

Vă aşteptăm să participaţi în număr cât mai mare la această întâlnire pentru a ne ajuta şi sprijini în desfăşurarea unor activităţi cât mai atractive şi interesante pentru copiii dumneavoastră.

Ordinea de zi:

 1. Prezentarea Actului (constitutiv actualizat al APGPP2;
 2. Prezentarea Statutului Asociaţiei;
 3. Aprobarea cererilor de dobândire a calităţii de membru
 4. Constatarea încetării calităţii de membri ai Asociaţiei
 5. Alegerea noului Consiliu director;
 6. Alegera Comisiei de Cenzori;
 7. Propuneri privind activităţi desfăşurate prin Asociaţia de Părinţi;
 8. Discuţii.

Membrii care doresc să candideze pentru o funcţie din Consiliul director, sau Comisia de cenzori pot să-şi depună sau să îşi anunţe candidatura prin completarea cererii calităţii de membru, insotita de cazier fiscal, până la data de 13 decembrie 2022 la sediul grădiniţei.

articolul original.

Nicolae Giugea: Canalul Dunăre-Jiu-Olt-Argeș are propria lege!

16 November 2022 at 11:13

Senatul a aprobat un proiect de lege privind reabilitarea şi/sau înfiinţarea infrastructurii principale de irigaţii. Legea prevede ca până în 2027 să se aloce 3,5 miliarde euro pentru acest proiect. Din această sumă va fi finanțat unul dintre proiectele la care mă gândesc de când eram prefect.

Este vorba despre canalul Dunăre-Jiu-Olt-Argeș care va schimba din temelii modul în care au fost gândite irigațiile la noi. Sistemul a fost încă de la început unul energofag. Canalele de irigații sunt alimentate din Dunăre prin pompare, ceea ce reprezintă un consum major de energie. Sunt peste 90 de stații de pompare de-a lungul Dunării, care pompează apa din vale în deal, în timp ce în restul lumii se irigă din acumulări.

Canalul pe care l-am introdus în actuala lege va face tocmai acest lucru – va asigura irigațiile de la deal la vale, ceea ce va reduce considerabil prețul.

În plus această lucrare va schimba microclimatul în zonele pe unde va trece, lucru extrem de important într-o perioadă în care seceta devine tot mai agresivă.

Este cea mai amplă investiție care se va face pentru Oltenia în ultimele decenii nu doar în privința îmbunătăților funciare și un proiect care va schimba soarta multor fermieri din toată regiunea.

articolul original.

O navă încărcată cu minereu a fost la un pas să lovească pontonul unei pensiuni după ce a eșuat pe Dunăre (VIDEO)

15 November 2022 at 17:22
image

O navă încărcată cu minereu a fost la un pas să lovească pontonul unei pensiuni după ce a eșuat. Se pare că ambarcațiunea a pierdut direcția de mers când se afla la Sulina, în apropiere de Partizani.

Accident naval pe Dunăre

Incidentul s-a petrecut în această dimineață, când nava, sub pavilion Togo, venea din Turcia. Era încărcată cu 5.000 de tone de minereu și trebuia să ajungă în Portul Galați, potrivit antena3.ro.

La un moment dat însă, mastodontul nu a mai putut fi controlat și a intrat în mal. A fost la un pas să lovească un ponton amenajat acolo de proprietarii unei pensiuni.

„A fost ancorat în rada portului Tulcea de la mila marină 36, unde a fost reținută de Căpitănia Zonală Tulcea pentru cercetări și inspecții de clasă, reconfirmarea clasei având în vedere această eșuare”, a declarat Petrică Rade, purtătorul de cuvânt al Căpităniei Zonale Tulcea, notează stiripesurse.ro.

Autoritatea Navală a declanșat o anchetă, iar din primele cercetări reiese că ar fi fost vorba de o defecțiune tehnică.

Din fericire în urma incidentului naval nu s-au înregistrat victime și nici șenalul navigabil nu a fost blocat.

articolul original.

Ovidiu Dunăreanu și Angelo Mitchievici, în dialog despre „Dobrogea din literatură: între poveste și mit”

15 November 2022 at 08:45
image

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, împreună cu Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România organizează pe data de 15 noiembrie 2022, ora 18.00, în Aula Bibliotecii, masa rotundă cu titlul: „Dobrogea din literatură: între poveste și mit”, avându-l ca invitat pe scriitorul Ovidiu Dunăreanu, membru al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, în dialog cu prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici.

Redactor-șef al revistei „Ex Ponto. Text, imagine, metatext”, revistă care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România și director literar al editurii „Ex Ponto”, Ovidiu Dunăreanu este un scriitor emblematic pentru spațiul literar dobrogean, autor de proză scurtă, „Întâmplări din anul șarpelui” (2003; ediția a II-a, 2013), „Vaporul de la amiază. Povestiri de la Dunărea de Jos” (2004), „Cu bucuria în suflet” (2008), al romanului „Lumina îndepărtată a fluviului” (2015; ediția a II-a, 2019) și a câtorva importante cărți de publicistică, „Convorbiri pontice” (1998), „Vitralii” (2006), „Oglinzile memoriei” (2013) și „Polifoniile sinelui” (2021), precum și a numeroase antologii.

Ziua Dobrogei nu poate fi sărbătorită fără a-i aminti scriitorii și fără a face bilanțul unei istorii obstaculate care a văzut renașterea unei urbe, după aproape un mileniu și jumătate de tăcere. Biblioteca județeană a consacrat două mese rotunde dedicate literaturii dobrogene cu scriitorii ei cei mai reprezentativi și a istoriei ei. Cum apare Dobrogea în literatură ? Care sunt scriitorii care au îndrăgit-o și au lăsat amintiri despre ea? Avem o literatură dobrogeană comparabilă cu cea a unor mari provincii culturale românești? Unde plasăm literatura dobrogeană, în contextul literaturii naționale, balcanice, europene? Cum contribuie mitul la geneza unei literaturi naționale și ce relevanță are acest fapt în literatura dobrogeană și, nu în ultimul rând, în cea a scriitorului Ovidiu Dunăreanu? Iată câteva din întrebările la care cei doi scriitori vor încerca să răspundă împreună.

Masa rotundă se încheie cu o discuție liberă cu publicul prezent la eveniment.
Masa rotundă face parte din ciclul „Dialoguri dobrogene”, serie de evenimente dedicate istoriei și culturii dobrogene, personalităților ei și valorilor care le edifică, în contextul sărbătoririi Zilei Dobrogei din acest an.

articolul original.

Un bărbat a fost salvat în ultimul moment de polițiștii de frontieră

13 November 2022 at 14:59

Un bărbat care era în pericol să se scufunde în apele Dunării, cu ambarcaţiunea în care se afla, a fost salvat, astăzi, de poliţiştii de frontieră în zona Moldova Veche, informează Agerpres. Potrivit Poliţiei de Frontieră Timişoara, intervenţia a avut loc în timp poliţiştii se aflau într-o misiune de patrulare de rutină.

Ei au auzit bărbatul care striga după ajutor. „Poliţiştii de frontieră s-au deplasat cu o ambarcaţiune rapidă de intervenţie a Sectorului Poliţiei de Frontieră Moldova Veche, acţionând cu operativitate pentru sprijinirea bărbatului în vârstă de 49 de ani, din judeţul Caraş-Severin. Întrucât ambarcaţiunea pe care se afla bărbatul era în pericol de scufundare din cauza valurilor mari, echipajul ambarcaţiunii MAI 3042 care desfăşoară misiuni în cadrul Frontex a remorcat şi a ancorat ambarcaţiunea în condiţii de siguranţă la mal”, se arată în comunicatul poliţiei. Bărbatul nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

articolul original.

Șacalii terorizează satele de pe malul râului Mureș. Gospodăriile oamenilor sunt puse în pericol

11 November 2022 at 17:51
image

Șacalii din România își extind teritoriul. În Arad, locuitorii zonelor din apropierea râului Mureș suferă atacuri ale animalelor sălbatice. Oamenilor le este frică să mai iasă seara din casă, informează digi24.ro.

La lăsarea serii, satele de pe malul râului Mureș sunt pline de șacali.

Pagubele produse de animale

Nicu-Mircea Deme, președintele AJVPS Arad a declarat potrivit aceleiași surse: ,,Produc mari pagube în rândul vânatului, dar și în gospodăriile populației. Este o specie care se reproduce foarte rapid și foarte mult, care se vânează foarte greu, o specie foarte vicleană!”

Specialiștii susțin că șacalii ar fi venit din Ucraina și s-au obișnuit cu Delta Dunării.

Gabriel Herlo, biolog a explicat tot pentru sursa de mai sus că: ,,Din Deltă au venit pe culoarul Dunării și pe culoarele marilor râuri, Olt și Mureș. Au ajuns, la ora asta, să ocupe toate teritoriile disponibile din habitatul acesta de tip zonă umeda, de tip luncă a râului.”

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic, asemănător cu lupul, dar mai mic, cu coada mai scurtă și botul ascuțit. Animalele terorizează teritoriile din Delta Dunării de mai mulți ani.

articolul original.

Țara noastră este tot mai atractivă: Numărul turiştilor străini care au vizitat România a crescut cu 90% în primele nouă luni ale anului

10 November 2022 at 11:51

Țara noastră este tot mai atractivă: Numărul turiştilor străini care au vizitat România a crescut cu 90% în primele nouă luni ale anului

Numărul turiştilor străini care au vizitat România a crescut cu 90% în primele nouă luni ale anului, în timp ce numărul turiştilor români a fost în creştere cu 9%, a afirmat, joi, ministrul de resort, Daniel Cadariu, în deschiderea Târgului de Turism al României, relatează Agerpres.

„Pentru primele nouă luni, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, indicatorul principal care reflectă activitatea turistică din România – şi mă refer la numărul de turişti – arată foarte bine. Prin comparaţie cu valoarea indicatorului din 2021, avem o creştere de 16% a numărului de turişti. Aproximativ 9% pentru turiştii români şi o creştere de aproximativ 90% a numărului de turişti străini. Zic eu că este o confirmare a efortului susţinut comun dintre autorităţi, operatori şi minister în a susţine activitatea turistică din România”, a precizat ministrul.

Cadariu a vorbit şi despre programele de susţinere a operatorilor din acest sector.

„În ceea ce priveşte programul Horeca 2, s-a adoptat ordonanţa de urgenţă, noi ne-am făcut datoria şi solicitarea industriei de 750 de milioane de euro am transmis-o către Ministerul de Finanţe, însă, zilele trecute, ne-am preocupat împreună cu reprezentanţii Ministerului Fondurilor europene şi am găsit posibilitatea ca o sumă de 300 de milioane de euro să provină din bani europeni, din acel buffer de 10% din Fondul de Coeziune ce poate fi folosit pentru cadrul temporar Ucraina”, a arătat oficialul guvernamental.

Alte programe sunt aproape de lansare, a adăugat el.

„Suntem în proces final de a pune în aplicare alte două programe de susţinere a turismului. Avem pregătit memorandumul şi îl vom înainta în şedinţa de Guvern în săptămânile următoare cu privire la acel program de stimulare a incomingului, cu acel bonus de 40 de euro pentru agenţiile care aduc turişti străini în România pentru minimum patru nopţi şi avem pregătit şi acel program de susţinere a operatorilor privaţi din staţiunile balneare cu granturi de până la 200.000 de euro, reprezentând maximum 50% din valoarea investiţiei”, a mai spus Cadariu.

Ministrul a fost prezent, joi, la deschiderea ediţiei de toamnă a Târgului de Turism al României, care are loc în perioada 10-13 noiembrie 2022.

Evenimentul are loc în pavilionul B1 al Centrului Expoziţional Romexpo şi înregistrează un grad de internaţionalizare de 27%, la târg fiind prezenţi reprezentanţi din nouă ţări: Bulgaria, Canada, Egipt, Israel, Japonia, Maldive, Palestina, România şi Turcia.

articolul original.

(VIDEO) Dunărea a dat în clocot

10 November 2022 at 09:23
By: (A.T.)

Gălăţenii care s-au aflat, joi dimineaţă, pe Faleza Dunării au avut parte de un fenomen spectaculos, fluviul părând că a dat în clocot, fenomen generat de diferenţa mare dintre temperatura apei şi cea a aerului, din timpul zilei şi nopţii.

„Fenomenul apare atunci când diferenţa dintre temperaturile din timpul zilei şi cele din timpul nopţii sunt mari. Este ca o evaporare, ca o ceaţă. Acest fenomen apare dimineaţa şi poate ţine până în jurul prânzului, când se ridică soarele. Este într-adevăr spectaculos. Apare îndeosebi în această perioadă. Astăzi, de exemplu, temperatura apei este de 14,5 grade”, a declarat Dorian Dumitru, specialist în navigaţie şi fost director al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos.

Potrivit acestuia, fenomenul are loc de două, trei ori pe an, în special toamna şi iarna. Joi, temperatura exterioară a fost mai mică de 5 grade Celsius, în timp ce apa are în jur de 14-15 grade. Diferenţa de temperatură a provocat formarea aburilor pe fluviu şi a dat senzaţia că Dunărea a dat în clocot.

Fenomenul nu generează probleme în traficul naval şi nu se impun măsuri speciale. Navigatorii de pe Dunăre utilizează radarul care indică eventualele obstacole.

„Pentru navigaţie, nu este periculos, dar se recomandă să se desfăşoare cu atenţie, să se folosească semnalele sonore”, a precizat Dorian Dumitru.

articolul original.

Brăila: Copiii ucraineni au adunat zeci de saci de gunoi de pe malul Dunării, dar firma de salubrizare a refuzat să se deplaseze pentru a-i ridica

5 November 2022 at 21:59
image

Zeci de copii din Ucraina au strâns, sâmbătă, gunoaiele lăsate de brăileni pe malul Dunării. La final, cu totul erau aproape o sută de saci de gunoi. Numai că firma de salubrizare nu s-a ”deranjat” să-i ia. Așa se face că sacii au rămas pe plajă, notează infobraila.ro.

Copiii refugiaților ucraineni fac curățenie în România, dar se izbesc de ignoranța locală

Copiii s-au hotărât să facă acest lucru după ce, acum câteva săptămâni, au traversat Dunărea în Insula Mare a Brăilei pentru un picnic cu mamele lor și câțiva voluntari brăileni care i-au ajutat de-a lungul timpului. Ei au văzut munții de gunoaie și nu au putut rămâne indiferenți.

Azi, după mai multe ore de muncă, au strâns aproape o sută de saci de gunoi. Numai că s-au izbit de ignoranța autorităților locale, care n-au dorit să se implice.

Ei au sunat apoi la firma de salubrizare RER, dar reprezentanții acesteia au spus nu vor să se deplaseze pentru a lua sacii și au cerut ca aceștia să le fie aduși.

Cum, evident, copiii nu puteau căra cantitatea uriașă, sacii de gunoi, bine legați la guri, au rămas pe plajă, mai scrie publicația citată.

articolul original.

Bărbat arestat preventiv, după ce ar fi încercat să înece o persoană în Dunăre

5 November 2022 at 14:01
image

Bărbat arestat preventiv, după ce ar fi încercat să înece o persoană în Dunăre! Un bărbat a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, iar pentru alte două persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru tentativă la omor calificat, lipsire de libertate în mod ilegal, favorizarea făptuitorului; aceştia ar fi transportat o persoană în portbagajul unei maşini şi au încercat să o înece în Dunăre.

„La data de 3 noiembrie, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin, împreună cu procurorii DIICOT Caraş-Severin şi Serviciul Judeţean Anticorupţie Caraş-Severin, au efectuat opt percheziţii domiciliare, în judeţului Caraş-Severin, într-o cauză în care se efectuează cercetări, sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, tentativă la omor calificat, lipsire de libertate în mod ilegal, favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu şi fals intelectual”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, sâmbătă, AGERPRES.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe sisteme informatice şi alte mijloace de probă necesare soluţionării cauzei, şapte persoane implicate în activitatea infracţională fiind conduse la audieri.

„În cauză, se desfăşoară cercetări privind activitatea unui grup infracţional organizat constituit, având ca scop săvârşirea infracţiunii de omor calificat cu premeditare. Acest grup ar fi fost constituit de trei persoane, din oraşul Moldova Nouă, judeţul Caraş – Severin, şi ar fi fost sprijinit de alte patru persoane”, arată sursa citată.

Spania: 32 de tone de canabis capturate, un record mondial, potrivit poliţiei

Bărbat arestat preventiv, după ce ar fi încercat să înece o persoană în Dunăre

Potrivit anchetatorilor, cele trei persoane care ar fi constituit grupul infracţional organizat în noaptea de 22 spre 23 ianuarie 202 ar fi abordat, supravegheat şi urmărit o persoană vătămată, pe care ar fi atacat-o, după ce aceasta ar fi ajuns în dreptul imobilului în care locuieşte, lovind-o în mod repetat, cu pumnii, picioarele şi o bâtă.

De asemenea, acestea ar fi introdus-o, împotriva voinţei sale, în portbagajul unui autoturism. „Persoanele bănuite ar fi transportat persoana vătămată pe marginea fluviului Dunărea, unde una dintre acestea ar fi încercat să o înece, ţinând-o cu forţa cu capul în apă”, precizează IGPR.

Întrucât bănuiţii şi-ar fi dat seama că a fost alertată Poliţia, aceştia ar fi abandonat persoana vătămată într-o zonă de la periferia oraşului Moldova Nouă şi ar fi reuşit să fugă, cu sprijinul unei a patra persoane. Pe 3 noiembrie, procurorii DIICOT Caraş – Severin au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a patru persoane, sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, tentativă la omor calificat, lipsire de libertate în mod ilegal, favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu şi fals intelectual.

Vineri, judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus măsura arestului preventiv pentru 30 de zile faţă de unul dintre bărbaţii bănuiţi şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de alţi doi bărbaţi. Cu privire la cea de-a patra persoană bănuită, propunerea de arestare a fost respinsă, fără a fi dispusă o măsură preventivă.

Cercetările sunt continuate, în vederea tragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în activitatea infracţională. Acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin. 

SURSA: Agerpres

articolul original.

245 milioane euro pentru extinderea rețelei de apă! Ministrul Marcel Boloș a semnat contractul

28 October 2022 at 20:45
image

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a transmis  vineri seară printr-un comunicat de presă că ministrul Marcel Boloș, a semnat contractul de finanțare pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Tulcea, în perioada 2014–2020”, în valoare totală de 245 milioane euro.

Contractul include investiții pentru îmbunătățirea accesului la servicii de alimentare cu apă de calitate și creșterea gradului de acoperire cu servicii de colectare și epurare a apelor uzate, având în vedere că în localitățile urbane există sisteme centralizate de alimentare cu apă și canalizare insuficient dezvoltate, iar în localitățile rurale, cu mici excepții, nu sunt prezente sisteme centralizate de alimentare cu apă și canalizare.

Contractul semnat astăzi va asigura acces la apă curentă și canalizare în 5 orașe și 10 comune din județul Tulcea, ceea ce înseamnă că peste 35.000 de locuitori vor beneficia de servicii conforme de alimentare cu apă și 53.000 de locuitori vor avea acces la canalizare, în ambele etape ale proiectului. Sunt investiții care vor asigura condiții mai bune de trai pentru aceste comunități și deschidere către dezvoltare și modernizare, un pas pe care România trebuie obligatoriu să îl facă pentru a reduce decalajele față de alte state membre ale Uniunii. Este un moment bun pentru investiții din bani europeni, în acest moment avem în implementare 29 de proiecte de apă și apă uzată. Vom continua să investim în aceste proiecte și în perioada 2021 – 2027 prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Localitățile din județul Tulcea care vor beneficia de aceste investiții sunt Tulcea, Isaccea, Macin, Chilia, CA Rosetti, Mahmudia, Babadag, Ceatalchioi, Vacareni, Carcaliu, Sulina, Crisan, Maliuc, Pardina, Somova. Atunci când contractul se va finaliza, gradul de conectare și confirmare în aceste unități administrativ teritoriale va fi de 100%.

„Este foarte important să semnăm cât mai multe contracte pentru finanțarea proiectelor de apă și canal pentru că, implementarea lor, cu siguranță, va dermina atât dezvoltarea economico-sociala zonală, cât și imbunatatirea nivelului de confort al cetățenilor”, a transmis secretarul de stat Carmen Moraru.

Proiectul este finanțat, în prima etapă, cu 59,3 milioane euro prin Programul Operațional Infrastructură Mare și prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă, în a doua etapă, iar investițiile vizează:

 • Extinderea (132 km) și reabilitarea (85 km) rețelei de distribuție ;
 • Extinderea (4,6 km) și reabilitarea (17,5 km) rețelei de aducțiune;
 • Reabilitarea stațiilor de tratare (7) și realizarea unor stații noi (16);
 • Reabilitarea rezervoarelor de înmagazinare (15) și realizarea unora noi (9);
 • Extinderea (122 km) și reabilitarea (14,4 km) rețelei de canalizare;
 • Reabilitarea (0,5 km) și extinderea conductelor de refulare (36,43 km);
 • Reabilitarea stațiilor de pompare existente (18) și stații de pompare noi (65);
 • Reabilitarea stațiilor de epurare existente (1) și stații de epurare noi (8).

Pentru perioada de programare 2021 – 2027, proiectele de apă – canal vor fi finanțate prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă, care alocă suma de 3,5 miliarde de euro pentru infrastructura de apă și apă uzată și tranziția la o economie circulară. Prin PODD se vor finanța investiții atât în cadrul unor proiecte noi, cât și în continuarea investițiilor POIM, în cazul etapizării acestora. Finanțarea va include pregătirea și gestionarea proiectelor de investiții de apă și apă uzată, dar și consolidarea capacității actorilor implicați în sector.

Vizită pe șantierul podului suspendat peste Dunăre din zona Brăila

Tot astăzi, ministrul Marcel Boloș a vizitat șantierul proiectului podului suspendat peste Dunăre din zona Brăila, cel mai mare proiect de infrastructură al țării din ultimii 30 ani. Proiectul, în valoare totală de 485 milioane de euro, este finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare și este finalizat în proporție de 82%.

Proiectul prevede construirea propriu-zisa a podului peste Dunăre cu o lungime de 2 km, 16,9 km drum nou între Brăila și Jijila, 4,3 km drum de legătură spre Măcin, 2 viaducte de acces, 12 poduri noi, 23 structuri, 1 nod rutier, 7 intersecții, 1 centru de întreținere și coordonare, o stație de montare, un pasaj nou.

Podul, asemănat cu celebrul Golden Gate din San Francisco, are dimensiuni comparabile cu acesta. Va fi mai lung cu patru metri şi jumătate, diferența fiind că podul din Statele Unite ale Americii are o deschidere centrală de 1.280 de metri, în timp ce acesta va avea 1.120 de metri.

articolul original.

„Forumul American de Dialoguri Comerciale pentru Securitatea Apei și Alimentelor în România, Moldova și Ucraina”

27 October 2022 at 13:11
Foto: capital.ro

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) în România au organizat, joi, 27 octombrie „Forumul American de Dialoguri Comerciale pentru Securitatea Apei și Alimentelor în România, Moldova și Ucraina”, eveniment organizat în marja târgului Indagra 2022.

Astfel, evenimentul a reunit factori de decizie guvernamentali și ai mediului de afaceri din România, Moldova și Ucraina pentru a evidenția impactul recent al bugetelor și politicilor UE și naționale asupra sectoarelor agrobusiness și infrastructurii. În contextul determinat de criza din Ucraina, Comisia Europeană a monitorizat situația securității alimentare, luând în considerare faptul că Ucraina și Rusia sunt furnizori importanți de cereale și de uleiuri vegetale pe piața mondială. Ucraina asigură 10% din totalul exporturilor de grâu la nivel mondial, iar Rusia furnizează 24%.

Mihai Daraban, președintele CCIR: Cu ajutorul know-how-ului american, trebuie să facem Dunărea navigabilă întregul an

În opinia sa, „Una dintre problemele agriculturii românești o reprezintă irigațiile. Din cele 14 milioane de hectare de teren agricol, sub un milion de hectare are sisteme de irigații. Este inadmisibil să ne plângem de secetă și să avem Dunărea la mai puțin de un kilometru de respectivele terenuri agricole. În acest context, prezența partenerilor americani la evenimentul de astăzi devine una foarte importantă, datorită know-how-ului pe care îl dețin în acest domeniu. Din punct de vedere al securității alimentelor, în mod evident, România, prin Portul Constanța, trebuie să asigure transportul cerealelor din Ucraina către restul Europei. Din păcate, ne lovim de lipsa de infrastructură, dar și de faptul că Dunărea nu este încă navigabilă decât în anumite perioade ale anului. Ca președinte al CCIR am avut numeroase discuții cu reprezentanți ai ambasadei SUA în România cu privire la acest proiect, de a face Dunărea navigabilă pe întreg parcursul anului, asigurând astfel o rută comercială eficientă pentru Europa”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

La rândul său, Thomas Hanson, atașatul comercial al Ambasadei SUA în România susține că „atunci când România, Moldova și Ucraina dezvoltă programe SUA-UE de finanțare a climei și implementează energie curată pentru a alimenta infrastructurile inteligente de irigare, randamentul culturilor crește. Când depozitarea cerealelor și depozitarea în lanțul frigorific sunt predominante în toată țara, alimentele nu sunt irosite. Când se realizează centre de procesare a alimentelor și este asigurată distribuția, statul respectiv își poate hrăni mai bine cetățenii la prețuri mai accesibile. Securitatea apei și alimentelor este un subiect de securitate națională. Responsabilitatea principală a ambasadei noastre este de a promova securitatea și dezvoltarea reciprocă a statelor din regiune. Investițiile în apă și securitatea agroalimentară vor asigura o populație mai sănătoasă și cetățeni prosperi”.

În prezent, „Agricultura este, probabil, singura componentă economică care vorbește în același timp despre protecție socială, comerț și dezvoltare durabilă. În mod evident, pandemia Covid, criza energetică și războiul din Ucraina reprezintă obstacole în ceea ce privește garantarea securității alimentare. Pe plan mondial, din cele opt miliarde de oameni, peste două miliarde suferă de malnutriție. Se impune astfel, o colaborare totală între națiunile dezvoltate pentru că numai în acest fel vom putea depăși aceste obstacole”, este de părere ministrul agriculturii și industriei alimentare al Republicii Moldova, dl. Vladimir Bolea.

În contextul evenimentelor, ambasadorul Ucrainei în România, E.S. dl. Ihor Prokopchuk a transmis că acțiunile Rusiei subminează securitatea alimentelor.

Aşadar, „Acțiunile recente ale Federației Ruse în Ucraina subminează, în mod evident, securitatea alimentelor, la nivel global. Din cauza acestor acțiuni, Ucraina nu a mai putut exporta 3 milioane de tone de grâu, de exemplu, ceea ce a făcut ca peste 10 milioane de oameni din întreaga lume să rămână fără acest produs extrem de important în alimentație. Începând cu 14 octombrie 2022, inspectorii ruși care fac parte din Joint Coordination Center, organism creat pentru a gestiona un coridor maritim umanitar care să permită navelor să exporte cereale și produse alimentare aferente și îngrășăminte din Ucraina, întârzie în mod deliberat controlul navelor ucrainene care transportă cereale, în momentul de față existând peste 165 de nave blocate lângă Strâmtoarea Bosfor”, a transmis ambasadorului Ucrainei în România, E.S. dl. Ihor Prokopchuk.

articolul original.

Primul dintre cele trei module online din cadrul proiectului EU-BELONG, lansat de CJA

20 October 2022 at 17:51
image

Comunicat CJA.

Consiliul Județean Arad a lansat primul dintre cele trei module online din cadrul proiectului EU-BELONG, modul având ca obiectiv dezvoltarea de abilități interculturale. Proiectul este gestionat de Adunarea Regiunilor Europei (ARE), iar Consiliul județean Arad este partener. Modulele se desfășoară în limba română și se adresează în principal persoanelor care activează în domeniile migrației, culturii și educației, precum și în cel social.

„Am capacitat angajați ai instituțiilor, membri sau voluntari ai organizațiilor non-guvernamentale, jurnaliști, cadre didactice, specialiști în sănătate, care accesează informații legate de interculturalitate și migraționism. Sesiunile de formare sunt susținute de experți cu o relevantă expertiză în specialitate și au o structură orientată spre aspecte și soluții concrete. Cu siguranță, în urma acestui prim seminar, o serie de informații referitoare la teorii și practici interculturale au fost clarificate. Sperăm, de asemenea, să fie înțeleasă valoarea diversității și a angajării migranților, pentru construirea capacității de gestionare a acestui fenomen”, a declarat dr. Andrei Ando, directorul Direcției Comunicare, Strategii și Administrație Publică.

Primul modul – „Experiențe legate de interculturalism, competență interculturală și de sensibilizare a diversității” s-a desfășurat la sediul Consiliului Județean, în prezența a 41 de reprezentanți ai DGASPC, Direcția de Asistență Socială, primăriile Sântana, Pecica, Curtici și Chișineu Criș, Camera de Comerț, Centrul Municipal Cultural.

Proiectul „EU-BELONG: O abordare interculturală a integrării migranților în regiunile Europei” este un proiect amplu condus de Adunarea Regiunilor Europene (ARE) în parteneriat cu 11 autorități regionale europene și 3 parteneri tehnici suplimentari. Proiectul este cofinanțat de Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare al Uniunii Europene și susținut de instituții și organizații internaționale și europene, precum Consiliul Europei, Organizația Internațională pentru Migranți și Comitetul European al Regiunilor.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 36 de luni (2022-2025), cu scopul de a îmbunătăți incluziunea socio-economică și sentimentul de apartenență al migranților prin dezvoltarea de strategii de integrare regională bazate pe o puternică abordare interculturală. În special, proiectul va consolida capacitatea a 11 regiuni europene și cooperarea acestora cu reprezentanți ai instituțiilor publice și private interesate, susținând astfel în mod durabil rolul lor de actori cheie pentru integrarea cu succes a resortisanților țărilor terțe (TCN).

Adunarea Regiunilor Europene (ARE) în calitate de lider de proiect, ne-a invitat ca și partener în cadrul proiectului EU-BELONG: O abordare interculturală a integrării migraților în regiunile europene ce a fost depus în februarie 2021 în cadrul Programului pentru azil, migrație și integrare 2014-2020 și a fost recent aprobat spre finanțare.

articolul original.

Mesaj „contondent” pentru Vladimir Putin

13 October 2022 at 10:10

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că preşedintele rus Vladimir Putin a primit mesajul „contondent” că trebuie „să dea înapoi” în războiul său împotriva Ucrainei după votul din Adunarea Generală a ONU în care 143 de ţări din totalul de 193 de state membre ale organizaţiei au condamnat anexarea de către Rusia a unor teritorii ucrainene, informează Agerpres.

„Votul de la ONU a fost o condamnare clară a anexării ilegale de teritorii ucrainene şi un apel clar la adresa preşedintelui Putin de a da înapoi de la aceste decizii şi de a respecta integritatea teritorială a Ucrainei”, a subliniat Stoltenberg, la sosirea sa la Bruxelles, unde se desfăşoară cea de-a doua zi a reuniunii miniştrilor apărării din NATO.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO Foto Facebook

Stoltenberg a afirmat că Alianţa a primit „cu satisfacţie mesajul atât de contondent al comunităţii internaţionale” prin acest vot care, în opinia sa, ”demonstrează că trebuie să apărăm o ordine internaţională bazată pe norme pentru valorile noastre fundamentale”.

Adunarea Generală a ONU a aprobat miercuri noapte printr-o majoritate semnificativă o rezoluţie care condamnă anexarea de către Rusia a teritoriilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, patru regiuni ucrainene pe care Moscova le consideră acum teritorii care îi aparţin după organizarea unor simulacre de referendumuri pe care comunitatea internaţională le consideră ilegale. 

articolul original.

Lacul Techirghiol, secat din cauza căldurii din vară. Ce au descoperit specialiștii

4 October 2022 at 18:36
image

Seceta din această vară a lăsat cratere în lacurile din România. În Delta Dunării, șase lacuri au secat complet, iar altele sunt pe cale de dispariție. Totuși, lacul Techirghiol reprezintă o adevarată ”comoară”, conform specialiștilor.

Urmele lăsate de căldura și seceta din vara aceasta au început să apară. Tot mai multe lacuri au secat în diferite zone ale țării.

În Delta Dunării, șase lacuri sunt secate complet, iar multe altele sunt pe cale de dispariție. Pe litoral, Lacul Techirgiol este uscat total la mal. Totuși, potrivit specialiștilor, canicula a făcut nămolul un fel de „aur negru”, dar mai bun.

Lacul Techirghiol arată ca un decor dintr-un film trist. Locul de relaxare animat cândva de mii de oameni e acum o fâşie largă de pământ uscat.  În locurile unde era apă, acum a început să crească iarba.

Canicula şi seceta au dus la scăderea nivelului apei din lacul Techirghiol. Oamenii sunt speriaţi de efecte, dar specialiştii și-au expus părerea cu privire la situația de față.

„Am mai fost şi în primăvară, în martie. Era normal, ca să zic aşa. Acum, după vara asta atât de secetoasă … Nu arată prea bine”, povesteşte un bărbat.

„Acum cred că a scăzut cel mai mult. E prima oară. Anul trecut nu a fost aşa”, a comentat un cuplu, potrivit Observator.ro.

„Am văzut pământul crăpat. Uitaţi aşa, de poţi să bagi mâna”, a adaugat un bătrân.

Specialiștii nu au o părere negativă despre situația de față

„Nămolul este foarte bine protejat sub o înălţime de apă destul de mare şi atunci nu ajunge până la depozitul de nămol nici radiaţia solară foarte multă, nici alte elemente meteorologice. Nu este în pericol zăcământul şi putem să ne gândim că noi exploatăm acelaşi zăcământ de 125 de ani”, a explicat Olga Surdu, medic Sanatoriul Balnear Techirghiol.

Scăderea nivelului Lacului Techirghiol are şi alte părţi bune, de exemplu, cu cât nivelul apei este mai redus, cu atât salinitatea este mai mare.

„Techirghiol se şi concentrează în săruri, ceea ce e bine. Toată substanţa organică formată pe timpul verii, acum este mineralizată de vietăţile specifice. Concentraţia de săruri poate urca la 90 de grame la litru, ceea ce este foarte mult, aproape de trei ori cât Oceanul Planetar”, spune Adrian Bîlbă, Doctor în Ştiinţe.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Debitul Dunării la intrarea în România, creștere peste medie în ultimele zile

2 October 2022 at 00:00
image

Măsurătorile hidrologice arată că debitul Dunării, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a avut valoarea de 4400 m3/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s), anunță Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Debitele Dunării, la intrarea în ţară, au avut o creştere importantă în ultimele 10 zile, de la valoarea de 2050 m3/s – în data de 17.09.2022 (valoarea minimă a lunii septembrie), la valoarea de 4700 m3/s, în data de 27 – 28.09.2022 (valoarea maximă a lunii septembrie).

Aceste creşteri importante de debite au fost determinate mai ales de creşterile de debite înregistrate în bazinele hidrografice ale Savei şi Tisei, care s-au suprapus cu cele din bazinul superior – amonte Budapesta.

Debitul Dunării, în creștere

Debitele medii uzinate în ultimele 24 de ore de Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier, aferente părţii române, au avut valori de 2200 – 2400 m3/s.

De asemenea, în secţiunea Cernavodă, , valorile actuale fiind cu 1,61 m mai mari faţă de nivelurile corespunzătoare primei trepte de restricţii pentru Centrala Nucleară Cernavodă.

Totodată, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor informează că gradul de umplere în principalele lacuri de acumulare este în prezent de 74,43 %, volumul total în aceste acumulări fiind în creştere semnificativă faţă de sfârşitul lunii august 2022.

articolul original.

Bulgaria și România s-au înțeles cu privire la al treilea pod peste Dunăre

28 September 2022 at 07:40

Recent, Bulgaria și România au convenit asupra construirii unui al treilea pod peste Dunăre. Acesta va fi construit în apropiere de Ruse – Giurgiu, transmite BTA și Sega.

În contextul Fast Danube, între cele două țări va fi semnat un acord. Într-un alt document, ele vor reglementa angajamentele celor două țări pentru implementarea  acestui proiect și crearea unei companii mixte care să gestioneze activitățile proiectului, citează Rador.

În contextul activităţilor, acest lucru a fost convenit de viceprim-miniștrii celor două țări, Hristo Alexiev și Sorin Grindeanu, la o întâlnire care a avut loc la București.

În prezent, viceprim-ministrul bulgar Alexiev se află în capitala României în calitate de șef al delegației bulgare la Conferința Plenipotențiarilor a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor de la Națiunile Unite.

Iar cele două acorduri cu sarcini clare și termene concrete de implementare a diferitelor etape vor fi semnate cât mai curând posibil.

Din punct de vedere navigabil, Hristo Alexiev și Sorin Grindeanu au fost fermi privind faptul că construirea de noi poduri, adâncirea Dunării, conectarea liniilor de feribot și trecerea mai bună prin punctele de trecere a frontierei ar trebui să fie considerate o prioritate strategică comună, care să aibă mai multe proiecte.

În contextul transporturilor, viceprim-ministrul Alexiev i-a prezentat de asemenea omologului său problema modernizării tronsonului de cale ferată Craiova – Calafat, care este o continuare a liniei de cale ferată de la cel de-al doilea pod peste Dunăre pe teritoriul României.

La mijlocul lunii octombrie, cei doi vicepremieri plănuiesc o întâlnire comună la Bruxelles, unde vor prezenta împreună un proiect de finanțare a următoarei etape din Fast Danube și a Podului Dunării 3.

Aşadar, Hristo Alexiev și Sorin Grindeanu au reiterat dorința ca, în paralel cu acordul la care s-a ajuns pentru Podul Dunării 3, să se lucreze și pentru proiectele rămase pentru construcția de noi poduri între cele două țări, conform acordului semnat în 2019.

articolul original.
❌