ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

România este pregătită să primească mai mulți cetățeni din Ucraina. Raed Arafat: ‘Putem crește imediat capacitatea de cazare temporară și capacitatea de cazare de tranzit la graniță’

27 November 2022 at 18:49
image

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că România este pregătită să primească cetăţeni din Ucraina care trec graniţa la noi în ţară din cauza bombardamentelor şi a subliniat că poate fi crescută capacitatea de cazare a acestora. 

Întrebat, duminică seară, la Digi 24, dacă România este pregătită să primească cetăţeni ucraineni, având în vedere că în ultimele zile a crescut numărul celor care fug din ţara vecină din cauza bombardamentelor, Raed Arafat precizat că sunt suficiente rezerve la noi în ţară.

În cazul în care este necesar, putem creşte imediat capacitatea de cazare temporară şi capacitatea de cazare de tranzit la graniţă. Împreună cu UNHCR am creat rezerve în ţară şi împreună cu Comisia Europeană am creat o rezervă RescEU care nu aparţine numai României şi zonei de fapt şi putem să trimitem din ea în altă zonă”, a afirmat Arafat.

Raed Arafat a precizat, de asemenea, că vor fi trimise, spre Ucraina, 40 de generatoare de capacitate mare.

Poate că aţi văzut anunţul Comisiei Europene că vom trimite 40 de generatoare de capacitate mare din rezerva RescEU a Comisiei Europene către Ucraina. Acest lucru a fost anunţat, mi s-a solicitat şi urmează în următoarele zile să trimitem către Ucraina un număr de generatoare care, din ce ştiu, vor merge în mod deosebit către spitalele din Ucraina. Pregătirile le-am făcut din timp, în sensul în care din martie am cerut UNHCR creşterea capacităţilor de cazare de tranzit şi avem pe teritoriul ţării astfel de capabilităţi suplimentare”, a declarat Arafat.

Şeful DSU a subliniat că, dacă numărul ucrainenilor care vin în România creşte, ţara noastră ar putea reveni la nivelul de alertă de la începutul războiului.

Cu cât creşte mai mult (numărul de cetăţeni ucraineni care trec graniţa în România – n.r.), ne întoarcem la nivelul de alertă pe care l-am avut la început când cifrele erau foarte mari, deci suntem pregătiţi pentru acestea”, a mai spus Raed Arafat, conform news.ro.
articolul original.

Raed Arafat, despre intrarea României într-un black-out: Mai degrabă vom avea probleme din cauza viscolului

24 November 2022 at 18:15
image

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă(DSU), Raed Arafat, a transmis joi la postul de televiziune Antena3 CNN, despre posibilitatea intrării României într-un black-out, că acest lucru este puțin probabil, precizând faptul că mai degrabă vom avea probleme din cauza viscolului.

“Dacă probabilitatea pentru România este una foarte mică, astfel de probabilitate pentru România este mult, mult mai redusă decât ce vedem, din păcate, că se întâmplă în Republica Moldova, unde există o dependenţă mai mare pe partea de curent care provine din Ucraina. Dar totuşi, dacă se întâmplă situaţii de întrerupere de curent, care nu trebuie să fie neaparat din cauza războiului, poate să fie şi din cauza unor furtuni mari, cum am avut în 2017, zone importante, dacă nu mă înşel, la sfârşitul lui 2017, în vestul ţării şi în sudul ţării”, a afirmat Arafat.

El a precizat că spitalele trebuie să aibă generatoare

“Toate infrastructurile critice esenţiale, cum ar fi spitale, diferite instituţii, trebuie să aibă deja generatoare care intră imediat când se întrerupe curentul. Deci toate spitalele au acest lucru în structura lor şi este obligatoriu să fie verificat, testat, funcţional, alimentat, ca să intre imediat în lucru. Partea cealaltă, la nivelul protecţiei civile, la nivelul DSU, noi ne-am dotat în ultimii ani cu un număr important de generatoare de capacitate foarte mare, de genul celor pe care le-am folosit în vestul ţării pentru câteva zile şi am dus zone destul de importante, alimentându-le cu curent, şi în sudul ţării, în zona Ialomiţa. Astea pot fi puse la dispoziţie imediat şi conectate la transformatoarele care alimentează anumite zone unde sunt instituţii de importanţă majoră”, a explicat şeful DSU.

El a susţinut că este puţin probabil ca România să intre, întreaga ţară, într-un black-out.
“Să intre o ţară întreagă cum e România într-un black-out deodată este ceva foarte puţin probabil. Mai degrabă, dacă o să avem probleme, o să fie din cauza furtunilor de zăpadă şi viscolului şi astfel de probleme decât din cauza situaţiilor care au generat problemele acum, în Moldova şi în Ucraina, adică din cauza războiului”, a transmis Arafat, conform news.ro

articolul original.

Protestul ambulanțierilor. Departamentul pentru Situații de Urgență, acuzat de sabotaj

22 November 2022 at 09:32
image

Federația Națională Sindicală „Ambulanța” din România (FNSAR), care reprezintă toate Serviciile Publice de Ambulanță, organizează astăzi, 22 noiembrie 2022, un miting de amploare în Capitală, în fața Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), respectiv în fața Ministerului Sănătății și în fața sediul Guvernului României.

Nemulțumirile ambulanțierilor

Nemulțumirile membrilor Blocului Național Sindical și ale membrilor Federației „Ambulanța” sunt legate de lipsa de reacție a premierului României Nicolae Ciucă la Memoriul înaintat de FNSAR în data de 30 Mai 2022, Memoriu prin care au fost prezentate problemele acute cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanță.

O altă nemulțumire este legată de refuzul șefului DSU, care este și președintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic dr. Raed Arafat, de a convoca ședințe CIMST pe parcursul anului 2022. Lipsa acestor ședințe a dus la lipsa de consultare, de transparență și lipsa de decizii care au afectat serviciile de ambulanță privind dezvoltarea și organizarea.

Ambulanțierii acuză Departamentul pentru Situații de Urgență, respectiv Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, de sabotarea Serviciilor Publice de Ambulanță, prin neimplicare în cursul anului privind încheierea Contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-CADRU pe anii 2018-2022.

Acest fapt a dus la pierderea a unui număr de aproximativ 400 de ambulanțe Tip B 4×4 și 4×2 pentru echipaj medical de urgență și a celor aproximativ 100 de ambulanțe Tip C pentru echipaj medical de urgență cu medic, în condițiile în care, Serviciile Publice de Ambulanță se confruntă cu o mare lipsă de autosanitare, iar din numărul de autosanitare din ”dotarea” Serviciilor Publice de Ambulanță, doar 25% îndeplinesc condițiile tehnice legale.

Lipsa comunicării sau a informării Ministerului Sănătății de către Departamentul pentru Situații de Urgență privind intenția de a face achiziția de ambulanțe sau motivul care a stat la baza refuzului de a continua achiziția de ambulanțe, achiziție care, din 2017 a fost preluată de către DSU de la Ministerul Sănătății, pe motivul că Ministerul Sănătății nu este capabil să facă achiziții.

Corectarea salarizării personalului din serviciile de ambulanță, cu prioritate a salariului de bază  al asistentului medical din aceste servicii și nu numai, cât și crearea unui punct distinct al salarizării pentru întregul personal din Serviciile Publice de Ambulanță în Anexa II din viitoarea Lege a salarizării

Statistica Ambulanței

Deși intervin în peste 90% din cazuri medicale urgente la nivel național, serviciile de ambulanță au un parc auto deplorabil. Blocul Național Sindical a colectat date de la toate serviciile de ambulanță, cu ajutorul Federației Naționale Sindicale „Ambulanţa”, care sunt mai mult decât îngrijorătoare și le pune la dispoziția opiniei publice.

„Parcul de ambulanțe este într-o stare deplorabilă, asta înseamnă insecuritate atât pentru personalul de pe ambulanțe, cât mai ales pentru bolnavi, incapacitatea de a-și duce la îndeplinire menirea prevăzută prin lege și asta dintr-un singur motiv: puterile discreționare ale domnului Raed Arafat, care în ultimii ani a dezvoltat, în paralel, un alt serviciu, SMURD-ul, care este arondat Ministerului de Interne”, a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

Datele colectate de specialiștii Blocului Național Sindical arată că în 2021, serviciile de ambulanța au acordat primul-ajutor în peste 3,5 milioane de cazuri de medicină de urgență (90,5%), în timp ce angajații SMURD au intervenit la doar 370 de mii de urgențe (10,5%).

Statistica mai arată 49% dintre ambulanțele din România au fost dotate cu aparatură medicală în urmă cu mai bine de 10 ani, în timp ce mai bine de jumătate din parcul auto al SMURD este aproape nou și a fost dotat cu aparatură medicală în ultimii 5 ani.

În ceea ce privește intervențiile efectuate cu personal medico-sanitar de specialitate la nivelul întregii țări, serviciile de ambulanță intervin în aproape 99% din cazuri, în timp ce SMURD s-a ocupat de 1,21% din cazuri.

Serviciile de ambulanță se confruntă cu un deficit de personal uriaș. Mai bine de 9.700 de posturi nu sunt ocupate (43,34%).

Blocul Național Sindical a solicitat o întrunire urgentă cu premierul României, Nicolae Ciucă și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în speranța găsirii unor soluții pentru rezolvarea acestei situații.

articolul original.

Protest național al angajaților din serviciile de ambulanță. Sindicalist prezent la manifestația din Capitală: 50% din parcul de ambulanțe are o vechime peste 10 ani, majoritatea cu peste 800.000 de kilometri (VIDEO)

22 November 2022 at 09:28
image

Angajații serviciilor de ambulanță sunt nemulțumiți de condițiile salariale și de situația parcului de ambulanțe, astfel că mașinile operative vor purta mesajul „protest național”, iar sindicaliștii organizează, marți, în Capitală, o manifestație la care sunt așteptați peste 1.000 de participanți, a relatat Irina Petraru, la Știrile B1 TV.

Protestatar: „50% din parcul de ambulanțe este cu o vechime peste 10 ani”

Principalele nemulțumiri sunt legate de condițiile salariale și de faptul că nu există suficiente ambulanțe. Totodată, salariații reclamă lipsa de respect cu care îi tratează autoritățile.

„În primul rând, revendicările sunt multe – legat de Legea 5/2021 privind statutul personalului operativ, care este suspendată la momentul actual. Dacă la pompieri se poate, eu nu știu dacă un asistent sau un medic, sau un ambulanțier, de exemplu, poate urca la etajul 4, la 60 și ceva de ani. A doua, dacă resursă umană este, în mare parte resursă umană, la momentul de față, cam este prin toate serviciile județene de ambulanță, dar e vorba de resursa tehnică, care nu mai este. La noi, la Mehedinți, este o ambulanță cu 982.000 de kilometri!”, spune una dintre protestarele din Capitală.

„În primul rând, revendicarea importantă este – solicităm premierului României o mediere pe situația serviciilor de ambulanță din România, referitor la relația dintre DSU și Ministerul Sănătății și criza din serviciile de ambulanță, pe care am prevenit-o și am atenționat că în anul 2023 vom intra într-un blocaj (…). În acest moment, se știe foarte bine, din situația care a fost transmisă și premierului, și la ministere, cele două ministere, 50% din parcul de ambulanțe este cu o vechime peste 10 ani, cu un număr de kilometri, majoritatea, peste 800.000 de kilometri”, a spus un alt protestatar.

articolul original.

Eveniment pentru conştientizarea riscului la cutremur, în parcarea MAI

13 November 2022 at 07:36
image

Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP) organizează, duminică, cu sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), un eveniment destinat conştientizării riscului la cutremur.

Acţiunea va avea loc, în intervalul 9:00 – 17:00, în parcarea Ministerului Afacerilor Interne din Piaţa Revoluţiei 1A, informează DSU pe pagina de Facebook.

“Procesul de pregătire a populaţiei în cazul producerii unor situaţii de urgenţă şi de acordare a primului ajutor continuă, în contextul împlinirii a 82 de ani de la cutremurul din 1940”, se precizează în mesaj.

La eveniment vor fi prezente Caravana SMURD “Fii pregătit” şi Centrul Mobil de Instruire a Populaţiei pentru răspuns la situaţii de urgenţă.

Participanţii vor avea ocazia să înveţe tehnici specifice de acordare a primului ajutor medical de urgenţă, să participe la simularea pericolelor ce pot apărea în cazul izbucnirii unui incendiu într-o locuinţă, modul în care pot face faţă condiţiilor meteo extreme, simularea în mod realist a unui cutremur şi modalitatea în care acesta se percepe într-o locuinţă.

articolul original.

Arafat, despre tragedia de la Colectiv: „Eu, dacă mă simţeam vinovat de ceva, poate că plecam”

5 November 2022 at 12:52
image

Raed Arafat a declarat, sâmbătă, că raportul Corpului de Control al Guvernului Cioloș, despre intervenția pompierilor la Colectiv, a fost făcut de jurişti care nu au experienţă în intervenţii în situaţii de urgenţă.

Raed Arafat și-a exprimat, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, opinia în legătură cu tragedia petrecută la Colectiv în urmă cu șapte ani.

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat sâmbătă, 5 noiembrie că, din punctul lui de vedere, intervenția petrecută în octombrie 2015, după incendiul din clubul bucureștean Colectiv, a fost una corectă, cu respectarea legii din acel moment, ulterior îmbunătățită.

Întrebat dacă are să îşi reproşeze ceva, Raed Arafat a răspuns că, dacă se simţea vinovat, ar fi plecat.

”Criticii mei să vină să îmi spună ce nu a funcţionat la Colectiv. Eu nu  am nicio teamă să zic părerea mea şi părerea mea am auzit-o zisă prima dată de către observatori din afara ţării, care sunt specializaţi în domeniu, nu controlori de corpuri de control care au venit şi şi-au făcut treaba, care erau jurişti habarnişti despre sistemul de urgenţă. Şi aici mă refer când au venit atunci de la corpul de control al premierului şi au scris că intervenţia a fost sub medie. Am avut o discuţie cu cele trei doamne, domnişoare, care au făcut controlul, explicaţi-mi ce însemană sub medie şi cu cine ne-aţi comparat. Când spui că o intervenţie a fost sub medie, înseamnă că ai comparat-o cu o intervenţie care a fost peste medie sau cu o intervenţie care e medie.

Dacă există o intervenţie care reprezintă media, însemană că au fost mai multe intervenţii şi avem un mod de calcul, ce înseamnă media. Şi cel care stabileşte că o intervenţie este sub medie, trebuie să înţeleagă mecanismele de intervenţie. Noi am avut o discuţie, era un coleg cu mine şi era atunci ministru de Interne domnul Tobă, care nu i-a convenit raportul Corpului de Control al premierului pentru că l-a văzut ca un raport care nu era corect faţă de noi şi care venea cu foarte multe chestii care erau lipsite de orice adevăr”, a declarat Arafat.

Şeful DSU a subliniat că resuscitarea pe caldarâm a fost făcută corect, deşi impactul emoţional a fost mare.

”Să luăm exemple, cu intervenţia sub medie, când am întrebat care e media şi cu ce ne-au comparat, răspunsul a fost nu că noi am evaluat. Atunci întrebarea mea a fost, care e domeniul vostru de expertiză, ce pregătire aveţi. Nu, noi suntem juriste, suntem experte în control. Nu ai cum să fii experte în control la toate.

Nu poţi să te duci să controlezi o intervenţie la un dezastru cu multiple victime, tu, juristă dintr-un birou, şi să vii cu părerea că intervenţia este sub medie. După care ne-au introdus în raport că noi am resuscitat într-un mod inadecvat sau impropriu, pacienţii pe caldarâm. Da, dar după noi, după două săptămâni, după ce a fost Bataclan, în Franţa, unde resuscitau francezii victimele? Victimele nu se resuscitează la distanţă, decât dacă este un pericol imediat, să pleci, ca să nu pui viaţa salvatorului în pericol.

În momentul în care victima e în stop cardiac, resuscitarea se începe imediat, pe un plan dur. Planul dur poate să fie caldarâmul. Nu poţi să îi duci, unde să îi duc, la hotel? Unde să îi duc? Acolo se începe cu resuscitarea. Imaginile sunt dure, îmi pare rău, aţi văzut şi în Coreea de Sud acum, au avut ce au avut, unde resuscitau bolnavii? Nu numai populaţia, dar şi pompierii, pe şosea, acolo unde i-au găsit. Deci să vii tu, de la o structură de control, habarnist în domeniu şi să emiţi păreri, este un lucru extrem de grav”, a subliniat Arafat.

„Ne-am luptat să salvăm vieți”

Raed Arafat a adăugat că raportul Corpului de Control întocmit de Guvernul Cioloș, care a arătat  erori grave în intervenția pompierilor din acea noapte, a primit un contraraport.

”A primit un contraraport din partea noastră, cu un număr dublu de pagini care a explicat fiecare chestie de ce s-a făcut. Recunoaştem că putea să fie mai bine, dacă aveam dispeceratele integrate, am rezolvat-o după”, a mai spus acesta.

De asemenea, șeful DSU a fost întrebat dacă îşi reproşează ceva, dacă se simte vinovat de ceva, în cazul Colectiv, iar Arafat a spus că. dacă se simţea vinovat, pleca, potrivit News.ro.

”Eu, dacă mă simţeam vinovat de ceva, poate că plecam. Asta o spun, că am pus tot posibilul să lucrez, să fac toată treaba să mut bolnavii şi ne-am luptat să mutăm bolnavii şi să salvăm vieţi, eu nu am de ce să mă simt vinovat pentru că câteva personaje au îndreptat toate atacurile pe întreg sistemul de urgenţă. Da, au fost probleme pe partea de prevenire, dar şi aici vreau să spun, legislaţia am început să o modificăm înaintea Colectivului. Să nu creadă cineva că legislaţia s-a modificat la presiunea Colectivului”, a mai adăugat Arafat.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Raed Arafat, despre începuturile SMURD: Mi-am vândut mașina de student pentru a cumpăra aparatură medicală de urgență

5 November 2022 at 10:45
image

Șeful DSU, secretar de stat în cadrul MAI Raed Arafat, a transmis sâmbătă la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că la începuturile SMURD şi-a vândut maşina pentru a cumpăra aparatură medicală de urgenţă, second-hand, din Germania.

”Ideea iniţială a fost de a crea o echipă care să facă ceva. Fiind student şi pasionat de domeniul medicinei de urgenţă, vedeam ce se întâmplă cu pacienţii pentru care puteam să facem ceva, dar ajungeau la spital morţi. S-au dus, fără exagerare, ca sacii de cartofi. Adică prea târziu şi fără nimic făcut în prespital, nimic, nici măcar oxigen. Asta era problema, nu mai vorbim de defibrilare, de manevre de resuscitare. Asta era situaţia la sfârşitul anilor ’80, începutul anilor ’90. Eram student, apoi am devenit rezident în Terapie Intensivă la Cluj şi atunci mi-a venit ideea că dacă nu am putut să fac medicină de urgenţă afară, să învăţ, fiind la Terapie Intensivă, m-am gândit să aduc, să fac ceva în România. Atunci am reuşit să aduc maşina.

Nu e un secret că mi-am vândut maşina de student şi am adus una mai ieftină, dar cu diferenţa de preţ mi-am cumpărat defibrilator second-hand, lucruri care erau moderne pentru România la momentul acela. Le-am adus din Germania cu sprijinul Crucii Roşii germane care a reuşit să îmi găsească lucruri pe care să le pot lua la preţuri accesibile, dar funcţionale”, a declarat Arafat.

Secretarul de stat a avut primul eşec la Cluj, dar a reuşit, totuşi, în Mureş.

”Am încercat să pornesc prima echipă. A eşuat la Cluj, a reuşit la Târgu Mureş. La Cluj a eşuat din cauza Sindicatului serviciilor de ambulanţă. La Mureş am avut sprijin. S-a încercat blocarea, dar era prea târziu, populaţia deja era obişnuită cu ce făceam acolo”, a precizat Arafat.

Întrebat care a fost prima intervenţie, Arafat şi-a amintit că a intervenit la un accident rutier, însă nu a mai găsit victima, după ce a ajuns la faţa locului.

”Era prin 23-24 septembrie, în 1990. A fost o intervenţie la un accident rutier, în afara Târgu Mureşului, lângă Azomureş şi am ajuns şi nu am găsit victima pentru că era obiceiul foarte cunoscut, şi era scris chiar în legea rutieră, opreşti prima maşină care trece, pui în ea victima şi o trimiţi la spital. Ştia lumea că nu vine ambulanţa, că nu vine salvarea. Şi atunci Poliţia asta făcea, în momentele respective, oprea prima maşină, punea bolnavul şi pleca. Noi am ajuns destul de repede, dar ei deja au oprit o maşină şi au pus bolnavul în ea.

Am luptat mult cu această mentalitate şi cu acest fel de acţiuni în judeţul Mureş, iniţial, pentru că am ajuns să mă întâlnescu cu o maşină civilă care aducea un accidentat de la o distanţă şi accidentatul era în portbagaj, într-o Dacie, pentru că şoferul nu a vrut să pună pacientul pe bancheta din spate, că era plin de sânge. La primul stop cardiac reuşit, intubat, ventilat, după defibrilare, după tot, în prespital a vorbit tot spitalul, toată lumea vorbea că uite că se poate”, a declarat şeful DSU.

Raed Arafat a adăugat că acum SMURD face parte dintr-un sistem mai larg care intervine în situaţii de urgenţă.

”Acum SMURD este un microsistem într-un sistem mai larg, care este sistemul situaţiilor de urgenţă (…) Dacă SMURD a pornit cu o maşină, acum înseamnă maşini, elicoptere, echipe de diferite niveluri cu pregătire în domeniu foarte avansată, de nivel de echipe specializate pe transport neonatal, echipe specializate pe salvarea aeriană, echipe de medici şi asistenţi învăţaţi să coboare pe troliu, în munte, ca să salveze o victimă, medici care lucrează pe avioane. SMURD-ul este încă în curs de modernizare”, a precizat Raed Arafat, conform news.ro

articolul original.

Gemeni nou-născuţi în ambulanţă, intraţi în stop cardio-respirator. Au fost salvați de trei echipaje SMURD

16 October 2022 at 13:01
ISU

Trei echipaje ale SMURD Târgu Mureş, formate din pompieri-paramedici, medici, asistenţi şi voluntari, au reuşit să salveze viaţa unei mame şi a doi gemeni. Aceștia au intrat în stop cardio-respirator imediat după ce au fost născuţi într-o ambulanţă, a anunţat, duminică, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), relatează Agerpres.

Sâmbătă seara, un echipaj format din doi medici, un asistent şi un voluntar, care încadra o ambulanţă de Terapie Intensivă Mobilă SMURD (TIM), a fost solicitat să vină în sprijinul colegilor lor paramedici în vederea asistării unei naşteri la o sarcină gemelară de 30 săptămâni.

„La interval de câteva minute de la momentul solicitării, paramedicii care încadrau ambulanţa SMURD de prim-ajutor (EPA) anunţă că trebuie să se oprească deoarece pacienta se află pe punctul de a naşte. Astfel, la sosirea ambulanţei de terapie intensivă, primul nou-născut era deja expulzat şi era în îngrijirea membrilor echipajului de prim ajutor, aplicând manevrele obişnuite de aspirare a căilor aeriene, stimulare tactilă etc.

În ciuda aplicării corecte a protocolului, nou-născutul preluat deja de către medicii şi asistenţii SMURD de pe ambulanţa de terapie intensivă începuse să nu mai aibă respiraţii spontane, devenise cianotic, fără tonus muscular, intrând, din păcate, în stop cardio-respirator. Astfel, se iniţiază imediat manevre de resuscitare neonatală, având răspuns pozitiv după aproximativ 3-4 minute. Concomitent, echipajele SMURD examinau şi stabilizau proaspăta mămică”, a precizat DSU, într-o postare pe Facebook.

Manevre de resuscitare neonatală și pentru al doilea copil

După câteva minute, mama a născut cel de-al doilea copil, care se afla, de asemenea, în stop cardio-respirator, fiind iniţiate şi în acest caz manevrele de resuscitare neonatală care au avut succes.

Ulterior resuscitării, ambii nou-născuţi au fost asistaţi şi stabilizaţi de echipajul medical de pe ambulanţa de Terapie Intensivă Mobilă şi s-a solicitat în sprijin autosanitara de Terapie Intensivă Mobilă nou-născuţi pentru transportul în siguranţă şi în condiţii optime a micilor pacienţi.

Echipajul TIM Mureş a fost format din dr. Vicaş Diana – medic specialist medicină de urgenţă, dr. Modiga Andrei – medic rezident medicină de urgenţă, asistent medical voluntar Szilágyi Annamária, student anul al III-lea medicină generală, voluntar Moldovan Daiana, plutonier adjutant Burlacu Alexandru – paramedic TIM, plutonier adjutant Prunea Petru – paramedic TIM Neonat. Echipa SMURD Rîciu a fost formată din plutonier Cocan Mihai, sergent major Turc Dinu şi sergent major Petra Răzvan.

articolul original.

Avarie la Barajul Tăul Mare. Sute de persoane au fost evacuate din Roșia Montană

2 October 2022 at 06:54
image

Patru mesaje RO-ALERT au fost transmise populaţiei, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce a fost semnalată o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

Potrivit ISU Alba, pe parcursul nopţii, 268 de persoane (aflate în zone cu potenţial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunţarea acestora a fost făcută prin emiterea a patru mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunţarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, poliţişti, jandarmi şi reprezentanţi ai administraţiei locale, care au explicat populaţiei importanţa evacuării preventive.

„În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localităţile limitrofe, 14 persoane au fost evacuate cu mijloace şi în spaţii asigurate de autorităţile locale (oraşele Abrud şi Cîmpeni), iar restul persoanelor au refuzat evacuarea”, a precizat sursa citată.

În prezent, se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere şi vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenţie, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.

În zonă au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibilitatea de evacuare de 10.000 l/min.

Concomitent, un expert care a întocmit documentaţia ce a stat la baza obţinerii autorizaţiei de funcţionare a barajului vizat, împreună cu alţi specialişti ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor şi a metodelor de urmat pentru reducerea acestora.

Conform ISU Alba, în total, la această misiune au fost angrenate următoarele forţe şi mijloace: de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – 71 de militari, două camioane cu două motopompe, două microbuze, opt autoturisme, două autospeciale de intervenţie (pentru gestionarea situaţiei, ISU Alba a alertat întregul personal operativ); a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU Hunedoara, ISU Mureş, ISU Cluj şi ISU Bihor; de la IIJ Alba sunt 60 de jandarmi cu 15 auto, iar de la IPJ – 16 poliţişti cu 7 auto.

Duminică dimineaţa, de la ora 6,00, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a ajuns la faţa locului, având o şedinţă de lucru cu reprezentanţii tuturor instituţiilor şi operatorilor economici implicaţi în această misiune.

El a explicat că trebuie scăzut nivelul apei cu 5 metri, iar dacă această operațiune va reuși, atunci oamenii se pot întoarce în locuințe în cel mult două-trei zile.

„Am discutat cu primul ministru, care este și șeful Comitetului pentru situații de Urgență, am discutat și cu ministrul de Interne, cu domnul Bode și am decis să nu ne asumăm absolut niciun risc. Am decis să începem evacuarea populației, iar pentru a securiza zona trebuie să scădem nivelul apei cu cel puțin 5 metri. Avem trei motopompe care pot ajunge aici, dar sunt pregătite și altele din județele limitrofe.

Întreaga operațiune ar trebui să dureze cel mult două, trei zile, iar dacă vom reuși să scădem nivelul apei cu 5 metri, atunci populația se va putea întoarce acasă în siguranță”, a spus Raed Arafat.

Centrul Judeţean Alba de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei a fost activat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce primarul comunei Roşia Montană a sunat la 112 şi a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

„Ca urmare a informării primite prin apel 112 de la primarul comunei Roşia Montană, prin care ni s-a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, au fost dispuse până în aceste momente, următoarele măsuri: a fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Roşia Montană; s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba; s-a activat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei”, a anunţat ISU Alba. 

articolul original.

Premierul Ciucă îi „suflă” elanul lui Rafila în războiul cu Arafat

2 September 2022 at 15:44

În disputa dintre ministrul Sănătății și șeful DSU, premierul Nicolae Ciucă a refuzat să comenteze declarațiile ministrului Sănătății, dar a declarat că SMURD „funcţionează foarte bine” în coordonarea DSU și nu vede de ce ar trebui trecut în subordinea altei instituţii.

Premierul Nicolae Ciucătaxează” declarațiile ironice făcute miercuri, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la adresa SMURD și a șefului DSU, Raed Arafat, la întâlnirea de la Neptun cu sindicaliștii și cu șefii Serviciilor de Ambulanță. Ministrul a spus că „dacă pacienții sunt tratați de pompieri, cred că și juriștii pot să gestioneze activitatea, organizarea activității medicinei de urgență, împreună cu noi, pentru că suntem câteva persoane acolo care știm despre ce e vorba”, iar despre Arafat a spus că are „poziție unde integrează NATO, Ambulanța, dezastrele, în curând o să fie și NASA și probabil primul om care o să calce pe Marte”.

În momentul în care a fost întrebat de jurnaliști care este opinia sa vis-a-vis de declarațiile lui Rafila la adresa pompierilor și a șefului DSU, premierul Ciucă a evitat să comenteze declarațiile lui Rafila, dar a subliniat că „serviciul SMURD este unul care funcţionează şi am văzut cu toţii care este eficienţa intervenţiilor acestor echipaje. Ca atare, atunci când ceva funcţionează, cred că nu se cade să intervenim şi să-l transferăm sau să-l facem în aşa fel încât el să nu mai fie la fel de eficient. Nu ştiu ce a declarat domnul ministru Rafila, pentru că nu am primit această informaţie, dar eu vă pot spune cu certitudine că serviciul SMURD funcţionează foarte bine şi le mulţumesc pentru modul în care acţionează”, a spus, joi, premierul Nicolae Ciucă.

Raed Arafat a declarat la rândul său, la un post central de televiziune, că nu distrugi un sistem care funcționează foarte bine, iar ceea ce vrea ministrul Sănătății este o falsă problemă, care dacă s-ar concretiza, lucrurile ar fi readuse la nivelul anului 2000, caz în care mulți specialiști din domeniul intervențiilor de urgență ar părăsi sistemul. „Am adaptat niște idei și sisteme care există (în Europa – n.r.) și am creat un sistem cât de cât integral, la nivel de dispecerate, să avem ambulanța și pompierii împreună, la nivel de coordonare. Să venim acum să spunem că trebuie să plece o parte la Sănătate și o parte să rămână la Interne și unii să coordoneze o parte, alții o parte, distrugem tot ce este bun în acest sistem integrat și-l dezintegrăm”, a subliniat Raed Arafat.

În plus, șeful DSU susține că actuala conducere a Ministerului Sănătății nu nu știe ce se întâmplă cu adevărat pe teren în cazul unei situații de urgență, că argumentul cu finanțarea este unul „fals” întrucât Ambulanța și Unitățile de Primiri Urgențe sunt finațate de la Bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, iar toată povestea a fost creată pentru a satisface „dorințele unui grup, orgoliul unor persoane”. Despre un posibil compromis, Arafat a spus că „în secunda în care ai făcut compromisuri pe sistem înseamnă că ai negociat pe viața oamenilor”, iar asta este „nenegociabil”.

Tot joi seară, DSU a reacționat printr-un comunicat în care i-a cerut lui Alexandru Rafila „să recunoască poziția importantă pe care pompierii și-au câștigat-o prin eforturi și sacrificiu în structura sistemului integrat și rolul acestora în salvarea de vieți”, subliniind că „este regretabil” și „lipsit de etică” faptul că din nou asistăm la ironii și afirmații adresate în mod repetat pompierilor, creând astfel „o falie între diferite categorii de personal, care până acum și-au îndeplinit cu profesionalism misiunea de salvator și care au colaborat și continuă să își exercite misiunea salvării împreună, colaborând pe teren și în cadrul dispeceratelor integrate”.

Comunicatul DSU, integral:

Este regretabil faptul că din nou asistăm la ironii și afirmații adresate personalului din cadrul unor componente ale sistemului integrat, cu responsabilități clare în acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență.

Pompierii reprezintă una dintre componentele extrem de importante ale acestui sistem, care fie participă la acordarea asistenței medicale de urgență, aceștia făcând parte din echipele de terapie intensivă mobilă alături de medicii și asistenții medicali din cadrul unităților de primiri urgențe, fie acordă primul ajutor calificat ca membri ai echipajelor de prim ajutor SMURD, sau ca personal de intervenție în echipaje de descarcerare sau în alte echipaje care au menirea de a salva viețile celor aflați în pericol, indiferent de natura situației de urgență care afectează comunitățile.

Departamentul pentru Situații de Urgență consideră toți participanții în misiunile coordonate de acesta, în prespital sau la nivelul unităților de primiri urgențe, că fiind indispensabili, indiferent de nivelul de competență deținut de fiecare persoană. Așa cum instituția noastră a precizat în mod repetat, în sistemul de urgență există diferite niveluri de competență, iar pompierii paramedici dețin competențele necesare acordării primului ajutor calificat în scopul aplicării manevrelor salvatoare de viață, a prevenirii apariției unor complicații în cazul urgențelor cu risc vital, respectiv transportul pacientului către cea mai apropiată unitate de primiri urgențe, dacă nu există medic la fața locului și nu poate fi trimis în timp util un medic la locul intervenției, care să asigure îngrijiri medicale avansate, atunci când este nevoie.

Rolul paramedicilor nu este de a trata pacienții pentru că stabilirea unui tratament se realizează de către un medic sau la indicațiile medicului, ci de a aplica manevrele salvatoare de viață și asigurarea supravegherii pacientului până la momentul în care acesta este preluat de personalul medical de urgență.

De subliniat este faptul că nici asistenții medicali nu au sarcina sau competența de a trata pacienții, această responsabilitate revenind medicilor. Asistenții medicali pot aplica anumite tratamente la indicația medicului sau în anumite situații medicale , respectând protocoalele prestabilite pentru cazurile medicale întâmpinate.

Atitudinea ironică, lipsită de etică adresată în mod repetat pompierilor crează o falie între diferite categorii de personal, care până acum și-au îndeplinit cu profesionalism misiunea de salvator și care au colaborat și continuă să își exercite misiunea salvării împreună, în mod integrat, colaborând între ei pe teren și în cadrul dispeceratelor integrate. Nu putem trece cu vederea milioanele de intervenții în domeniul primului ajutor calificat asigurate de colegii noștri pompieri paramedici și miile de vieți salvate pe parcursul ultimilor ani, mai ales de când acest serviciu a căpătat un caracter național, fiind prezent în fiecare județ prin echipajele de prim ajutor în zonele urbane și rurale, la care se adaugă echipajele de terapie intensivă mobilă, în majoritatea județelor și municipiul București.

Luand în considerare multiplele solicitări de a lua o poziție oficială față de comentariile care au apărut în spațiul public, Departamentul pentru Situații de Urgență se rezumă la a cere domnului ministru al sănătății să recunoască poziția importantă pe care pompierii și-au câștigat-o prin eforturi și sacrificiu în structura sistemului integrat, rolul acestora în salvarea de vieți, respectiv necesitatea acestora în buna desfășurare a activității medicale de prim ajutor calificat în acest sistem.

Nu cerem domnului ministru să-și ceară scuze față de colegii pompieri, nici față de personalul SMURD pentru toate afirmațiile eronate care au fost adresate acestei categorii de personal în ultima perioadă, dar dorim ca pe viitor afirmațiile în spațiul public să nu mai cuprindă diferențieri între personalul care deservește echipajele SMURD și cel care deservește echipajele serviciilor de ambulanță, din simplul fapt că toți cei angrenați în salvarea de vieți au rolul lor important în asigurarea siguranței cetățenilor, atunci când viața lor poate fi în pericol.

Precizăm că suntem profund dezamăgiți față de această abordare pe care Ministerul Sănătății insistă să o evidențieze față de un partener, și anume Departamentul pentru Situații de Urgență, mai ales când scopul nostru comun ar trebui să fie dezvoltarea și îmbunătățirea sistemului, în conformitate cu actele normative aflate în vigoare și nu dezintegrarea lui.

Dat fiind faptul că în mass-media au circulat informații referitoare la mize legate de aspecte financiare, din punctul de vedere al Departamentului pentru Situații de Urgență, poziția acestuia față de tacticile repetate de încercare privind dezintegrarea acestui sistem, nu au legătură cu aceste aspecte, din simplul motiv că banii acordați atât Serviciilor Publice de Ambulanță, Unităților de Primiri Urgențe, respectiv activitatea SMURD provin din bugetul de stat, prin două linii, Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, iar partea majoritară din sume reprezintă salarizarea personalului.

În concluzie reiterăm faptul că tentativele de dezintegrare a sistemului de urgență nu fac altceva decât să slăbească sistemul de urgență din România și să scadă calitatea acestuia, în niciun caz să o îmbunătățească. Ultimele provocări cu care ne-am confruntat în România și cu care s-a confruntat Europa au arătat că țara noastră deține un sistem de urgență funcțional, operativ și de bună calitate, care a reușit să facă față acestor provocări atât în țară, cât și în afara ei, prin misiunile internaționale derulate”.

Reamintim că serviciile medicale de urgență – Ambulanța, Unitățile de Primiri Urgențe și Compartimentele de Primiri Urgențe ale spitalelor și SMURD se află acum sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vrea să scoată serviciile medicale de urgență din subordinea DSU, coordonat de Raed Arafat și să le aducă la Ministerul Sănătății, care le finanțează în acest moment, dar nu are coordonarea lor.

Cei doi s-au atacat reciproc în nenumărate rânduri, iar în luna august, Rafila afirma, într-o conferință de presă, că „în ultimii opt ani, din păcate, pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă a fost în altă parte” și sublinia că „decizia în ceea ce priveşte modul de pregătire profesională a oamenilor care lucrează în sistemul de urgenţă – fie că discutăm de ambulanţă, fie că discutăm de unităţile de primiri urgenţe – trebuie să revină Ministerului Sănătăţii”.


articolul original.

Misiuni și acțiuni întreprinse pentru prevenirea și gestionarea efectelor generate de caniculă, în ultimele 24 h la nivel national

25 July 2022 at 10:58
By: Regie

Referitor la situația efectelor produse în contextul valului persistent de căldură, în cele 3.076 de puncte de prim ajutor și hidratare operaționalizate la nivel național au fost asistate 913 persoane, o persoană dintre acestea fiind transportată la o unitate spitalicească. În perioada de referință, au primit asistență medicală de urgență prespitalicească din partea echipajelor SAJ și SMURD 107 de persoane, din care 84 au fost transportate la spital.

Totodată, pompierii militari au acționat pentru localizarea și stingerea a 192 incendii de vegetație, ce au afectat o suprafață de 1.149 ha.

În ultimele 24h, autoritățile publice locale au efectuat 1 transport de apă potabilă, 5 transporturi de apă menajeră și 3 transporturi de apă pentru animale.

Cu scopul de a conștientiza populația asupra riscurilor la care este expusă prin incendierea vegetației uscate de pe terenurile arabile și pajiștile permanente, respectiv a consecințelor negative asupra mediului înconjurător, în ultimele 24 de ore au fost realizate  714 acțiuni de informare preventivă desfășurate în teren, în care au fost diseminate 2.423 materiale informative.

Pentru diminuarea fenomenului de ardere a miriștilor de pe terenurile agricole și a vegetației uscate de pe pajiștile permanente, la nivel național, în mediul rural s-au desfășurat 343 misiuni de patrulare cu autospecialele din dotarea serviciilor profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, ce au vizat transmiterea de mesaje pre-înregistrate în vederea conștientizării riscului generat de temperaturile extreme. Dintre acestea, 72 misiuni au fost desfășurate de către personalul ISU, 3 cu ajutorul autorităților locale, 268 de către SVSU.

Totodată, au fost executate 16 de controale/verificări de prevenire în scopul preîntâmpinării riscului de producere  a incendiilor de miriști, turbării, litiere, păduri, stuf, tufăriş sau vegetaţie ierboasă, în urma cărora au fost aplicate 31 sancțiuni contravenționale, dintre care 23 avertismente și 8 amenzi, în cuantum de 5.000 lei.

‼️ Sfaturi Generale pentru populatie‼️

🔴evită deplasările, stai la umbră și evită expunerea la soare în intervalul 11:00-18:00

🔴 bea suficientă apă pentru a te hidrata corespunzător. Evită consumul bauturilor alcoolice!

🔴poartă pălării de soare, haine lejere de culori deschise

🔴consumă fructe și legume proaspete

🔴nu aprinde focul în zone cu vegetație uscată sau în zonele împădurite

🔴resturile de țigară pot genera incendii. NU le arunca oriunde!

Urmare a prevederilor Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 31 din 20.07.2022 prin care se desemnează Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ca structură responsabilă în vederea coordonării integrate, la nivel național, a măsurilor adoptate pentru prevenirea apariției situațiilor de urgență determinate de tipul de risc “temperaturi extreme cu riscul asociat, caniculă” precum și gestionarea situațiilor de urgență conexe, la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) s-a constituit în data de 21.07.2022, o celulă pentru monitorizarea efectelor tipului de risc -temperaturi extreme – risc asociat „caniculă”, cu personal dislocat din cadrul DSU, respectiv IGSU.

Astfel, la acest moment, în cadrul CNCCI, pe lângă celula de criză nou înființată, amintită anterior, se regăsește și un modul de lucru, însărcinat cu monitorizarea și coordonarea integrată a situației generate de afluxul de persoane refugiate/strămutate pe teritoriul național, înființat încă de la izbucnirea conflictului militar din Ucraina.

Reamintim faptul că printre atribuțiile celulei pentru monitorizarea efectelor tipului de risc -temperaturi extreme – risc asociat „caniculă”, se regăsesc:

🔴 monitorizarea tehnicii de intervenție disponibilă la nivel național  destinată

interventiilor pentru stingerea incendiilor la vegetate uscată și fond forestier;

🔴monitorizarea situațiilor de urgență produse de temperaturile foarte ridicate la vegetație uscată și fond forestier;

🔴monitorizarea platformei EFFIS (Sistemul European de Informare privind Incendiile Forestiere);

🔴ținerea evidenței misiunilor cu caracter preventiv desfășurate de personalul

IGSU, în cooperare cu celelalte structuri subordonate MAI, MMAP si MADR;

🔴cooperează cu structurile de ordine și siguranță publică din MAI privind condițiile de desfășurare a traficului rutier, raportat la condițiile de vizibilitate generate de degajările mari de fum rezultat în urma incendiilor;

🔴asigurarea fluxului informațional  cu autoritățile care asigură funcții de sprijin;

🔴asigurarea fluxului informațional cu centrele județene/mun. Bucuresti de coordonare și conducere a intervenției;

De asemenea, reamintim faptul că măsurile de sprijin pentru populație vor fi stabilitate în cadrul ședințelor Comitetelor Județene/municipiul București pentru Situații de Urgență iar atunci când implementarea acestora depășește posibilitatea autorităților locale/județene de a fi îndeplinite,  se solicită sprijinul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

articolul original.
  • There are no more articles
❌