ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Numărul cazurilor noi TBC, hepatită și HIV în Neamț în 2022

8 December 2022 at 10:02
image

O radiografie a bolilor contagioase grave după doi ani de pandemie arată că în județul Neamț a scăzut numărul celor diagnosticați cu tuberculoză, dar au crescut cazurile de hepatită și HIV/SIDA. Creșterea nu este mare, dar nemțenii au avut acces limitat la servicii medicale în timpul pandemiei, fiindcă Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a fost deschis doar pentru cazurile cu Covid. Situația se referă doar la primele nouă luni ale acestui an, așa că datele finale ar putea aduce alte cifre.

Concret, în comunicatul de presă transmis astăzi de Direcția de Sănătate Publică Neamț în contextul campaniei de informare și educare despre bolile transmisibile se arată că sunt 154 de nemțeni nou diagnosticați cu TBC anul acesta, față de 212 cazuri în primul an de pandemie. Cu hepatită B au fost diagnosticate două persoane, față de o persoană în anul 2020 și cu hepatită C a fost diagnosticată o singură persoană, față de nici un caz anul trecut. Datele oficiale arată că sunt 14 noi cazuri cu HIV/SIDA anul acesta și 4 decese, față de 10 cazuri în anul 2021 și două decese.

Informațiile furnizate în contextul campaniei ce are ca slogan „ZeroDiscriminare” și care se derulează pe parcursul acestei luni sunt însoțite de câteva recomandări ale DSP Neamț, disponibile în comunicatul pe care-l publicăm mai jos.

C.I.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Dispar centrele de permanență Văleni din Piatra-Neamț și Episcop Melchisedec din Roman

7 December 2022 at 10:34
image

De la 1 ianuarie 2023 locuitorii din cartierul Văleni din municipiul Piatra-Neamț și cei din zona străzii Alexandru cel Bun din municipiul Roman nu vor mai avea centru de permanență. Activitatea va fi închisă prin decizia Direcției de Sănătate Publică Neamț, care motivează cu faptul că sunt tot mai puțini pacienți și ca atare cheltuieli care nu se mai justifică. „S-a făcut o analiză pe perioada ianuarie 2021 – septembrie 2022 și s-a constatat că adresabilitatea a scăzut. Conform normativelor, trebuie să existe minim 300 de pacienți lunar și, în plus, arondarea este de 25.000 locuitori la un centru de permanență, potrivit OUG 17 din 3 august 2022. Centrul de permanență de la Speranța, din municipiul Piatra-Neamț se reorganizează în sensul că activitatea se mută la Vaduri, în comuna Alexandru cel Bun, iar locuitorii din cartierul Speranța sunt arondați centrului de permanență 1 Mai”, declară Elena Sterpu, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.

În județul Neamț rămân 24 centre de permanență, inclusiv după ce unitatea de la Gară Roman va fi mutată la Săbăoani, tot din ianuarie. Aplicarea normativului rezolvă și problema de personal, știut fiind că sunt tot mai puțini medici de familie, dar și cheltuielile cu utilitățile, tot mai mari. Cum funcționau centrele de permanență înainte și după pandemie puteți reciti aici.

Detalii despre fiecare centru de permanență găsiți în comunicatul de presă transmis de DSP Neamț.

„Centrele de permanență din județul Neamț se reorganizează, ca urmare a aplicării prevederilor Ordonanței Guvernului României nr. 17 din 3 august 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, astfel:

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, în județul Neamț vor funcționa 24 de centre de permanență:

 • 11 în mediul urban: mun. Piatra Neamț-5, mun. Roman-3, or. Tg. Neamț-1, or. Bicaz-1 și or. Roznov-1,
 • 13 în mediul rural în comunele: Horia, Tămășeni, Moldoveni, Oniceni, Poienari, Sagna, Gădinți, Dămuc, Grințieș, Poiana Teiului, Urecheni, Alexandru cel Bun și Săbăoani.

Începând cu 1 ianuarie 2023 își vor înceta activitatea: Centrul de permanență „Văleni” din Piatra Neamț și Centrul de permanență „Episcop Melchisedec” din Roman.

Centrul  de permanență „Speranța” din Piatra Neamț  se reorganizează și, începând cu  1 ianuarie 2023, își va desfășura activitatea în localitatea Vaduri, comuna Alexandru cel Bun.

Centrul  de permanență „Gară” din Roman  se reorganizează și, începând cu 1 ianuarie 2023, își va desfășura activitatea în localitatea Săbăoani, comuna Săbăoani.

Lista actualizată a centrelor de permanență se regăsește pe pagina web a Direcției de Sănătate Publică Neamț, secțiunea Informații utile Unități sanitare Centre de permanență Centre de permanență județul Neamț, la 01.01.2023.

Bdul. Dacia, nr. 4A, Piatra–Neamţ, 610019

Telefon: +0233 234 441, Fax: +0233 213 874, email: presa@sant.ro www.sant.ro, www.dspjneamt.ro  

Prin Ordonanța Guvernului României nr.17/2022, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență au fost reglementate, printre altele, următoarele:

 • numărul minim de medici și asistenți: echipele  medicale au minim 7 medici si 5 asistenți medicali, dar este permisă funcționarea centrelor de permanență cu cel puțin 5 medici/asistenți, acolo unde constituirea unei echipe complete  este imposibilă  (de exemplu, în zone rurale),
 • criteriile de înființare și desființare a centrelor de permanență,
 • controalele în centrele de permanență,
 • sancțiunile în cazul constatării abaterilor de la normele de funcționare.

Centrele de permanență asigură continuitatea asistenței medicale primare în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie.

Centrele de permanență au rolul de a asigura accesul pacienților la servicii de asistență medicala indiferent de ora și de zona, reducerea numărului de solicitări ale serviciului de ambulanță, creșterea capacității de intervenție a acestuia prin deplasările ambulanțelor la cazurile care sunt urgențe reale, evitarea aglomerării structurilor de primiri urgențe ale spitalelor.

Serviciile medicale sunt acordate tuturor persoanelor din teritoriul arondat centrului de permanență, indiferent de statutul de asigurat sau neasigurat al acestora și de medicul de familie la care sunt înscriși și sunt GRATUITE.

Serviciile medicale pot fi:

 1. acordarea asistenţei medicale în afecţiunile acute şi urgenţe medico-chirurgicale, în limitele competenţei medicului de familie şi posibilităţilor tehnice din centrul de permanență;
 2. trimiterea către alte specialităţi în vederea internării, în situaţiile care depăşesc competenţele medicului de familie;
 3. administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă care se asigură din trusa de urgenţă a centrului de permanenţă sau a cabinetului medical în cazul în care permanenţa se asigură la cabinetul medical.

Pacienții se pot adresa centrelor de permanență pentru probleme de sănătate frecvente, care nu pun viața în pericol și nu necesită intervenția rapidă a cadrelor medicale de la unitățile de primiri urgențe din spitale.

Centrele de permanenţă funcţionează în regim de gardă asigurată în mod obligatoriu de o echipă medicală formată din medic de familie şi asistent medical, în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie, astfel:

 • în zilele lucrătoare, între orele 15,00 – 8,00 a doua zi, numai după terminarea programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor de familie în cadrul cabinetelor de medicină de familie din zonele arondate,

în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvernul României, garda începe de la ora 8,00 şi durează 24 de ore”.

Cristina Iordache

articolul original.

Sfaturi de la DSP în sezonul rece

25 November 2022 at 09:16

În contextul creșterii numărului de viroze, în special în rândul copiilor, DSP recomandă, în scopul reducerii aglomerării și a timpilor de așteptare la camerele de gardă ale spitalelor ca, în cazul apariției simptomelor de răceală să contactați medicul de familie.

Dacă este necesar consultul în afara orelor de program ale medicului se poate solicita consult la centrele de permanență fixe organizate în Municipiul Botoșani, municipiul Dorohoi, Darabani, Bucecea, Havârna, Trușești, Cristești și Avrămeni.

La centrele de permanentă există medici de familie care vor oferi consultații și vor îndruma persoanele către unitățile sanitare daca este cazul.

DSP recomandă ca persoanele care prezintă simptome de răceală, să se izoleze de restul membrilor familiei, să protejeze persoanele vulnerabile (copii, gravide, vârstnici, persoane cu boli cronice) și să evite deplasarea în locuri aglomerate.

„Recomandăm vaccinarea antigripală sezonieră și anti-COVID-19 cu varianta adaptată Omicron B.A 4-4, disponibilă prin medicii de familie. Recomandăm respectarea regulilor de igienă personală și a locuinței, evitarea aglomerațiilor a automedicației, în special consumul de antibiotic fără recomandare medicală”, au transmis reprezentanții DSP.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Puțin peste 15.000 de suceveni s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere

21 November 2022 at 16:47

DSP Suceava a primit până acum aproximativ 50.000 de doze de vaccin antigripal din cele peste 53.000 solicitate pentru această iarnă

Chiar dacă în depozitul Direcției de Sănătate Publică au ajuns până acum aproape 50.000 de doze de vaccin antigripal, din cele peste 53.000 de doze solicitate Ministerului Sănătății, sucevenii nu s-au vaccinat pentru gripa sezonieră în număr foarte mare. Peste 15.000 de persoane eligibile pentru vaccinarea antigripală gratuită au primit până acum doza de vaccin antigripal.

Din cele 53.000 de doze de vaccin antigripal necesare, 2.360 sunt pentru cadre medicale, peste 20.000 pentru bolnavi cronici, 1.450 pentru copii, 348 pentru gravide, 1.663 pentru rezidenții din instituțiile de ocrotire socială și peste 26.000 pentru persoane peste 65 de ani.

Potrivit medicilor epidemiologi suceveni, vaccinul antigripal din sezonul 2022-2023 va asigura o rată de protecție mai mare față de iernile trecute și recomandă vaccinarea, mai ales că ne aflăm încă în pandemie de coronavirus.

Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecție împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populației să țină seama și de o serie de măsuri preventive. Astfel, este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie și păstrarea unei curățenii corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe și legume, care asigură un aport optim de vitamine pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar. Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, recomandarea este aceea de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariției complicațiilor la afecțiunile deja existente. În cazul în care apar primele semne de boală, cum ar fi febră, dureri de cap și de gât sau tuse, trebuie anunțat telefonic, în cel mai scurt timp, medicul de familie.

”Vaccinul antigripal pentru sezonul rece 2022-2023 necesar la nivelul județului Suceava este de 53.000 doze. Din acest total, 20.844 sunt persoane cu vârsta pînă la 64 ani care prezintă boli cronice, pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, obezitate, diabet sau HIV , 1.450 sunt copii între 6 luni și 5 ani, 348 gravide, 2.360 cadre medicale, 1.663 rezidenți și personal care lucrează în unități de ocrotire socială și 26.335 persoane cu vârsta peste 65 ani”, a declarat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică. (Cristina RUŞTI)

articolul original.

Bătaie în sediul DSP Arad. Stresat de DNA, fostul director Constantin Cătană l-a aruncat peste birouri pe directorul economic, acesta ajungând la UPU

21 November 2022 at 09:19
image

Tensiunea din Direcția de Sănătate Publică Arad a atins cote alarmante în această dimineață. Fostul director al DSP Arad, actualmente șef al serviciului „Resurse Umane”, Constantin Cătană, probabil stresat în urma ultimelor noutăți în ceea ce îl privește, s-a certat atât de tare cu colegul său, Iuliu Penzeș – director economic al instituției, încât l-a îmbrâncit pe acesta într-atât de puternic că la această oră e nevoie intervenția medicilor de la UPU. Nu știm deocamdată cu exactitate de la ce a plecat cearta celor doi, dar putem bănui că e vorba despre niște reclamații în urma cărora șeful personalului a ajuns să fie cercetat (deocamdată doar în interiorul DSP).

Surse din cadrul instituției susțin că este vorba despre niște angajări suspecte făcute în pandemie, atunci când Cătană era director și, mai mult, despre niște contracte de închiriere încheiate, culmea!, tot în pandemie. Cu privire la aceste aspecte, din ce am reușit să mai aflăm, conducerea centrală și-ar fi declinat competența și ar fi trimis dosarele la DNA.

La această oră, cum spuneam, directorul economic se află la Unitatea Primiri Urgențe Arad. În urma căzăturii, provocată de șeful „Resurselor Umane” din DSP Arad, telefonul directorului economic s-a spart.

Revenim cu amănunte în măsura în care instituția sau cei implicați vor avea un punct de vedere.

UPDATE

Constantin Cătană ne-a contactat pentru a ne spune că nu s-a întâmplat nimic, că nu a făcut nimic și că va trimite un drept la replică. Directorul economic a fost la UPU, din investigații nu a rezultat nimic grav, însă este de așteptat o eventuală constatare a Serviciuui „medicină Legală”. Revenim.

articolul original.

Peste o mie de botoşăneni diagnosticaţi cu viroze şi penumonii. Majoritatea sunt copii

20 November 2022 at 11:04

Peste o mie de botoşăneni, majoritatea copii, au fost diagnosticaţi în ultima săptămână cu viroze şi pneumonii. 705 persoane au fost diagnosticate cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare, iar 16 dintre acestea au avut nevoie de internare. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani majoritatea celor diagnosticaţi sunt copii. Alte 313 persoane au fost diagnosticate cu pneumonie. Dintre acstea 86 au avut nevoie de internare.

Din fericire nu a fost înregistrat nici un caz de gripă.

Medicii le recomandă oamenilor ca mai ales în această perioadă de iarnă să aibă mare grijă la alimentație, la igienă, să se îmbrace corespunzător temperaturilor de afară și, pe cât posibil, să evite aglomerările.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

DSP Neamț anunță testări gratuite pentru tuberculoză în 20 de localități din județ

17 November 2022 at 21:14
image

Un proiect desfășurat de Ministerul Sănătății împreună cu Direcția de Sănătate Publică Neamț vizează identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză. Aceasta este o boală gravă, la nivel mondial fiind printre primele 10 cauze de deces.

În județul Neamț au fost selectate până în prezent 20 de localități unde se vor realiza testări gratuite: Roman, Târgu Neamț, Bicaz, Roznov, Cândești, Girov, Mărgineni, Păstrăveni, Petricani, Piatra Șoimului, Tarcău, Tămășeni, Vânători Neamț, Urecheni, Țibucani, Țimișești, Rediu, Sagna, Horia, Ghindăoani.

Comunicatul integral al DSP Neamț în care sunt enunțate și condițiile pentru a participa la testare îl puteți citi integram mai jos.

Comunicat de presă proiect TB (3) - Copy
articolul original.

Economistul Daniela Odeh este noul director al Direcției de Sănătate Publică Suceava

17 November 2022 at 13:21

Olivia Vlad nu a mai primit de la Ministerul Sănătății prelungirea mandatului de conducere. Motivul ar putea fi acela că aceasta nu îndeplinea toate condițiile prevăzute pentru a se încadra în noua legislație, ce prevede ca șeful DSP să aibă studii economice, juridice sau de medicină. Daniela Odeh a primit ordin de numire cu atribuții de director executive DSP până pe data de 31 decembrie 2022

Purtătoarea de cuvânt a Direcției de Sănătate Publică, Gabriela Băncilă, a anunțat joi, 17 noiembrie, că instituția are o nouă conducere. Astfel, Ministerul Sănătății a numit-o în fruntea instituției sucevene pe economista Daniel Odeh, care a preluat mandatul de la farmacista Olivia Vlad. Aceasta nu a mai beneficiat de prelungirea mandatului de conducere pentru că noua legislație prevede ca șeful DSP să aibă studii de licență economice, juridice sau de medicină.

Reprezentantul Ministerului Sănătății în teritoriu nu mai are director general adjunct încă din anul 2017, iar pe scaunul de director general s-au perindat până acum opt șefi, doar în ultimii doi ani.

”Economista Daniela Odeh este noul director executiv al DSP. A primit ieri ordinul Ministrului Sănătății prin care primește atribuții de director executiv până pe 31 decembrie 2022. A fost șeful Biroului de Asistență Medicală și Programe de Sănătate, lucrează în instituția noastră de patru ani, este consilier superior și este familiarizată cu problemele și modul de lucru al Direcției de Sănătate Publică”, a declarat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava. (Cristina RUȘTI)

articolul original.

Centrele de permanență din municipiul Huși și din comuna Duda Epureni vor fi închise

15 November 2022 at 15:56
image

Două Centre de Permanentă din județul Vaslui urmează să fie desființate din cauza lipsei de adresabilitate.

Până la desființarea acestora, în județ funcționau 12 astfel de unități sanitare cu un număr total de 62 de medici.

Centrele de permanență au rolul de a asigura continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă pentru colectivitățile locale arondate, în afara programului normal de lucru al cabinetelor de medicină de familie.

„În județul Vaslui se vor închide două centre de permanență: Centrul de permanență din municipiul Huși și centrul de permanență din comuna Duda Epureni, întrucât după noile reglementări nu au adresabilitate. Medicii din centrele care vor fi închise vor putea desfășura activitate în celelalte centre limitrofe”, a declarat directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Anul trecut, la cele 12 centre de permanență au fost consultați mai mult de 22.600 de pacienți.

articolul original.

Noi testări mamografice gratuite, la Beclean și Năsăud! Vezi cum și când te poți programa

15 November 2022 at 13:23

În perioada 21-25 noiembrie în intervalul orar 10.00-18.00 la Beclean, o nouă campanie de testare! E vorba de mamografii gratuite incluse în proiectul derulat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj, în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud (DSP BN) prin Compartimentul Educație și Promovarea Sănătății. Unitatea mobilă de mamografie va fi amplasată în Beclean, în curtea spitalului.


Aceeași campanie de testare mamografică se reia în perioada 05-09 decembrie la Spitalul Orășenesc „Dr. Grigore Trifon” din Năsăud. Unitatea mobilă de mamografie va fi amplasată în Năsăud, în curtea Spitalului Orășenesc.


La Beclean, respectiv Năsăud, campania îmbrăca același caracter:
– sunt așteptate să participe la testările gratuite toate femeile de 50 – 69 de ani care au domiciliul într-una din comunele județului Bistrița-Năsăud și satele componente ale acestora;
– mamografiile gratuite se pot face zilnic, între orele 10.00 – 18.00;
– programările se pot face la telefon: 0758.621.395.

articolul original.

Control la Spitalul Județean Neamț dispus de Ministerul Sănătății, după alerta de focar de infecții intra-spitalicești

9 November 2022 at 13:06
image

O alertă de focar de infecții nosocomiale a fost emisă de Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț direct la Ministerul Sănătății. Apariția a mai mult de trei cazuri de suprainfecții la pacienți în timpul spitalizării trebuie raportată imediat ministerului, conform normelor legale în vigoare. Ministerul, la rândul său, dispune de urgență un control, care în acest caz s-a făcut în echipă mixtă Neamț-Iași, în a doua parte a lunii octombrie. Despre situația existentă în spitalele din Neamț am scris recent și puteți reciti aici.

Controlul încă nu e gata, adică se așteaptă raportul final, dar managerul spitslului, Alexandru Filimon explică situația. „Noi am raportat infecții nosocomiale în timp real, în luna octombrie, așa cum prevede legislația, nu trebuie să ne ascundem. În urma alertei, am avut control de la DSP Neamț și Iași, dispus de Ministerul Sănătății. Este vorba de opt pacienți în stare foarte gravă, persoane în vârstă și cu alte afecțiuni, transferați în ATI din alte secții – din chirurgie, cardiologie, oncologie, interne, contagioase – și care au fost descoperiți cu acinetobacter în timpul spitalizării în ATI, pe baza analizelor medicale. Comisia de control a prelevat probe din mai multe secții, probele au fost conforme pentru ATI modular, pentru ATI de la etajul IV din pavilionul chirurgical și pentru blocul operator de la Chirurgie generală. Pacienții respectivi aveau multe alte afecțiuni, iar decesul a survenit din cauza problemelor medicale vechi: vorbim de un pacient oncologic, un pacient cu insuficiență cardiacă clasa 4, bolnavi pulmonar, unul pozitiv. Au decedat 7 pacienți, iar unul a fost transferat la Spitalul sfântul Spiridon Iași. Comisia de control a dat 3 amenzi, la Laboratorul de analize, Compartimentului de supraveghere și prevenire a infecțiilor asociate actului medical și spitalului județean pentru nereguli în ansamblu. Trebuie să remediem neajunsurile constatate.”

Medicul epidemiolog al spitalului județean, dr. Cătălin Herghelegiu precizează că situația este clară și că decesele n-au fost cauzate de suprainfectări. „În urma controlului echipei de la Centrul Regional de Sănătate Iași, comisia a stabilit că decesele nu sunt legate de infecții nosocomiale. Anterior acestui control, am prelevat și noi probe din spital, rezultatele au fost bune din punctul nostru de vedere, acinetobacterul n-a fost izolat pe nici o suprafață, nici în filtrele de la sistemul de încălzire, nici la suprafețele palmare ale personalului. Am și transmis aceste probe la Iași, iar în momentul când echipa a venit la spital, în control, au considerat că este nevoie de repetarea probelor, deși nu ieșise nimic deosebit. Așa că s-au mai prelevat probe”, a declarat medicul epidemiolog al spitalului.

Radu Firăstrău, șeful Direcției de Sănătate Publică Neamț nuanțează situația și afirmă că s-au dat și amenzi. „Echipa de controlul a făcut mai multe recomandări spitalului, s-au dat și amenzi pentru problemele punctuale constatate, dar încă nu s-a întocmit raportul final de control”, a precizat șeful DSP Neamț, care a mai transmis că va fi emis un comunicat de presă detaliat privind situația constatată de echipa de control.

Poziția oficială a DSP Neamț o puteți citi în comunicatul de mai jos.

INFORMARE 09.11.2022

Cristina Iordache

articolul original.

Cât este prejudiciul? DSP şi CJAS fac anchete proprii la Secţia de Dermatologie în cazul Solovăstru

8 November 2022 at 04:03
By: Geo
image

Primele concluzii în cazul medicului Solovăstru de la Spitalul „Sf. Spiridon”: „secţia respectivă a înregistrat cheltuieli mai mari decât venituri”.

Anchetele în cazul medicului ieşean Laura Gheucă-Solovăstru, care şi-a ţinut internat tatăl aproape non-stop în spital în ultimii ani, continuă în această perioadă. Atât Direcţia de Sănătate Publică Iaşi (DSP) cât şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi (CJAS) au demarat propriile anchete, urmând ca în cele din urmă să se stabilească şi despre ce prejudiciu ar fi vorba, scrie ziaruldeiasi.ro.

DSP Iaşi a solicitat unităţii medicale un punct de vedere, rezultatul anchetei interne, precum şi documentele referitoare la internări, însă până acum nu au primit un răspuns, susţin reprezentanţii instituţiei. În cazul anchetei demarate de CJAS Iaşi, s-a observat că nu au fost suportate cheltuieli semnificativ mai mari pentru aceste cazuri din fondul asigurărilor de sănătate, ci acestea au fost suportate de către spital din fonduri proprii.

„Am lăsat spitalul să îşi facă ancheta proprie pentru că, de fapt, problema la ei apare. Noi ne-am autosesizat din informaţiile apărute în presă şi am demarat acţiunea noastră de control, am făcut o analiză preliminară la nivel de informaţii pe care le deţinem în bazele de date şi relevant este că sumele pe care le-am decontat noi în această perioadă sunt mult mai mici decât cele pe care spitalul le-a suportat. Cuantificarea acestora urmează să fie definitivată în câteva zile. Conform episoadelor de spitalizare urmează să facem calculele efective, dar trebuie să se deplaseze colegii noştri în teren să vadă efectiv foile de observaţie. Oricum, secţia respectivă a înregistrat cheltuieli mai mari decât veniturile, dar asta se întâmplă în mai multe spitale şi asta presupune nişte analize financiare”, a explicat ec. Radu Ţibichi, directorul general al CJAS Iaşi.

Durata medie de spitalizare la „Spiridon”: 6 – 7 zile, în cazul Solovăstru: 15 – 85 zile

Directorul CJAS Iaşi a mai precizat că în perioada următoare va exista un raport de control final, urmând să se verifice dacă au fost respectate clauzele contractuale şi criteriile de internare care au stat la baza decontării acelor cazuri.

Reamintim că datele furnizate de către Spitalul Sf. Spiridon arată că Nicolae Solovăstru a avut 20 de spitalizări în perioada 2016 – 2022, 927 de zile în total, între 15 şi 85 de zile pe tură, iar trei reinternări au fost la distanţă de 2-3 zile una faţă de cealaltă.

Şi mama medicului a beneficiat de un tratament similar: între 2016 şi 2022 Rodica Solovăstru a avut 12 spitalizări, între 3 şi 47 de zile, însumând în total 302 zile. Practic, calculând zilele de spitalizare ale celor doi, aşa cum apar în actele oficiale, părinţii dr. Laura Gheucă-Solovăstru au stat 3 ani şi 4 luni non stop în spital, figurând internaţi timp de 1.229 de zile.

Reprezentanţii CJAS Iaşi au precizat că în cazul unui spital unde sunt tratate cazurile acute nu pot fi decontate perioade de spitalizare foarte lungi, iar la Spitalul Sf. Spiridon durata medie de spitalizare este de doar 6 – 7 zile pentru un caz.

„Este foarte posibil ca pacienţii respectivi să aibă justificare pentru internare, însă nu neapărat şi pentru menţinerea lor atât de mult în spital. Pentru un caz mediu la Spitalul Sf. Spiridon, CJAS plăteşte un tarif de 3.924 de lei, însă la o secţie de dermatologie acest indice de complexitate este unul mult mai scăzut având în vedere că nu se fac intervenţii chirurgicale, nu sunt consumuri foarte mari. Un caz internat pe acea secţie ar putea să fie undeva în jur de 2.000 de lei”, a completat directorul general al CJAS Iaşi.

Ancheta internă a Spitalului Sf. Spiridon a arătat că din analiza foilor de observaţie „nu reiese justificarea unor spitalizări prelungite” în cazul celor doi pacienţi.

Citiți și Laura Solovăstru a fost demisă din funcție! Anunțul a venit de la managerul Spitalului „Sfântul Spiridon” Iasi în urma unui raport de analiză

articolul original.

Sute de botoșăneni îmbolnăviți de vremea schimbătoare

2 November 2022 at 16:34

Vremea foarte schimbătoare din ultima perioadă, cu dimineţi şi seri extrem de reci şi amiezi foarte călduroase, a făcut ca numărul virozelor să debuteze cu cifre foarte mari în această lună. Astfel, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, în ultima săptămână au fost contabilizaţi 961 cu afecțiuni respiratorii.

Dintre aceştia 669 de botoşăneni cu viroze respiratorii şi 292 cu pneumonii, peste 400 dintre toţi aceştia fiind copii până în 14 ani. Din totalul cazurilor înregistrate, 50 de persoane au avut nevoie de tratament de specialitate în spital.

Campania de vaccinare antigripală a început

În acest timp, însă, spre deosebire de anii trecuţi, campania de vaccinare antigripală a început deja, fiind adusă deja o primă tranşă de vaccinuri antigripale, pentru imunizarea personalului medical.

Astfel, vaccinarea antigripală a populaţiei din grupele de risc va începe la sfârșitul lunii octombrie sau cel mai târziu la începutul lunii viitoare.

În ceea ce priveşte persoanele care vor fi imunizate prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, acestea vor fi în special cele aflate la risc, respectiv persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.

„Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit”, arată Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Județul Neamț în așteptarea vaccinurilor hepatitic B și pneumococic

2 November 2022 at 10:44
image

Maternitatea Piatra-Neamț nu mai are de vreo lună vaccinul hepatitic B, cel care se administrează nou-născuților în prima zi de viață. Problema există și la celelalte spitale din Neamț, care depind de ce primește Direcția de Sănătate Publică Neamț de la minister. Și acum, la început de noiembrie, stocul este 0 la nivelul instituției nemțene, la fel și stocul de vaccin pneumococic.

DSP-ul este obligat să aibă mereu stocuri de vaccin, conform legislației. Sincopa vine de la Ministerul Sănătății și afectează mai multe județe din țară. Ministrul Alexandru Rafila a vorbit la postul național de televiziune despre probleme de achiziții și contracte cadru, iar a doua zi, adică pe 1 noiembrie, a anunțat că până vineri, 4 noiembrie se vor distribui în teritoriu 178.000 doze de vaccin pneumococic și că „cele 130.000 de doze de vaccin hepatitic B contractate la începutul lunii octombrie vor fi livrate la mijlocul lunii noiembrie”.

Din toate aceste doze, la Neamț vor ajunge în a doua parte a lunii noiembrie 1.500 doze de vaccin hepatitic B, cât a cerut DSP Neamț și 2.100 doze de vaccin pneumococic ce vor ajunge astăzi, 2 noiembrie, a precizat Radu Firăstrău, șeful instituției.

Cert este că medicii de familie pot suplini lipsa vaccinului hepatitic B din maternități, cu schema de vaccinare care începe de la vârsta de 6 săptămâni a sugarului.

Cristina Iordache

articolul original.

A început livrarea de vaccin pneumococic. Au fost trimise doze şi la Botoşani

2 November 2022 at 12:13

Ministerul Sănătății a anunțat că a început, marți, livrarea a 178.000 de doze de vaccin pneumococic. Acestea ar trebui să ajungă DSP-urile din țară până vineri, 4 noiembrie.

„În cursul zilei de astăzi, 2 noiembrie, DSP Botoșani va primi 1.200 de doze de vaccin pneumococic. În funcție de calendarul stabilit de Ministerul Sănătății vom primi doze și din celelalte vaccinuri”, a declarat Teodor Ferariu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

Vaccinul pneumococic se administrează la 2, 4 și 11 luni.

Ministerul Sănătăţii anunță că cele 130.000 de doze de vaccin hepatitic B contractate la începutul lunii octombrie vor fi livrate la mijlocul lunii noiembrie. Conform comunicatului, pentru vaccinul hexavalent se finalizează procedura de licitație și urmează să se încheie un acord-cadru valabil pentru o perioadă de patru ani.

Institutul Național de Sănătate Publică anunță că, în 1 noiembrie, situația stocurilor de vaccinuri la nivel național este următoarea:

 • Vaccin BCG – 408.741 doze
 • Vaccin hepatitic B – 12.805 doze
 • Vaccin ROR – 64.974 doze
 • Vaccin Hexavalent – 40.430 doze
 • Vaccin DTPa – 88.382 doze
 • Vaccin pneumococcic – 98.179 doze.
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Un bărbat din Târgoviște a montat o toaletă publică în fața blocului după ce DSP le-a interzis oamenilor să mai tragă apa la baie

1 November 2022 at 18:48
image

Un bărbat din Târgoviște și-a montat propria toaletă publică în fața blocului în care locuiește. Bărbatul a fost nevoit să improvizeze o toaletă după ce din cauza unor lucrări de canalizare prost făcute nu a mai putut să tragă apa la baie.

Locatarii blocurilor din zona centrală a orașului Târgovişte se plâng că de 20 de ani blocurile în care locuiesc au probleme cu sistemul de canalizare, iar în urmă cu ceva timp lucrurile s-au înrăutățit după ce în urma unor lucrări de canalizare făcute prost s-au trezit în imposibilitatea de a mai trage apa la baie.

Concret, din cauza acestor lucrări realizate de un instalator neautorizat toate apele menajere se duc din canalizare în subsol, astfel că DSP Dâmbovița le-a interzis oamenilor să mai tragă apa la toaletă.

Un locatar mai inventiv s-a gândit să rezolve problema, așa că a cumpărat o toaletă ecologică pe care a instalat-o în faţa blocului.

În plus, el a încheiat și un contract cu o firmă de vidanjare, numai că nu a putut să obţină autorizaţie şi de la primărie, însă după doar cinci zile, toaleta salvatoare a fost ridicată de autorităţi, potrivit observatornews.ro.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Tendinţă de creştere a infecţiilor respiratorii, la Iaşi: peste 5.500 în ultima săptămână. 169 de ieşeni au trebuit internaţi

28 October 2022 at 04:01
By: Geo
image

În ultima săptămână, numărul infecţiilor respiratorii acute în judeţul Iaşi s-a menţinut într-o continuă creştere. 

Datele oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi arată că între 17 şi 23 octombrie s-au înregistrat 5.559 cazuri de infecţii respiratorii acute.

Dintre acestea, 4.665 sunt infecţii virale ale căilor respiratorii superioare şi 894 sunt pneumonii. Astfel, potrivit raportărilor în săptămâna menţionată s-au înregistrat cu 4,41% mai multe cazuri faţă de săptămâna 10 – 16 octombrie 2022, scrie ziaruldeiasi.ro.

„De asemenea, în săptămâna 17 – 23 octombrie au fost raportate 169 de internări, cu 15 mai puţine faţă de săptămâna anterioară: 97 de internări au fost din cauza infecţiilor virale ale căilor respiratorii superioare, iar 72 au fost pneumonii”, au precizat reprezentanţii DSP Iaşi.

Având în vedere această creştere constantă a numărului infecţiilor virale, specialiştii recomandă să respectăm câteva reguli: să evităm pe cât posibil aglomerările şi contactul cu persoanele bolnave, să respectăm un regim de viaţă sănătos, cu alimentaţie bogată în legume şi fructe, dar şi să păstrăm o igienă corporală riguroasă.

Astfel, să ne spălăm pe mâini cât mai des, mai ales după suflarea nasului şi după contactul cu persoanele bolnave. În acelaşi timp, continuă campania de vaccinare antigripală, iar conform ultimelor date centralizate, de la începutul lunii octombrie s-au imunizat 46.699 de persoane din judeţul Iaşi, cu 13.367 mai multe faţă de saptămâna anterioară.

Pentru sezonul rece 2022-2023, DSP Iaşi a catagrafiat 87.573 persoane, considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire şi care doresc să se vaccineze antigripal. Reamintim că 77.645 doze de vaccin antigripal au fost repartizate până în prezent Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. Până acum nu au fost înregistrate cazuri de gripă. 

articolul original.

Polițiștii locali din Bacău cer spor pentru scrisul la tastatură sau statul îndelungat pe scaun | AUDIO

27 October 2022 at 15:50
image

Polițiștii locali din Bacău cer spor pentru condiții vătămătoare de muncă. Mai exact, 5 zile în plus la concediul de odihnă pentru faptul că scriu prea mult la tastatură și stau prea mult pe scaun și, ca urmare, ar putea dezvolta anumite afecțiuni. Ei au primit deja buletine de analiză în acest sens de la Direcția Județeană de Sănătate Publică Bacău. Dar decizia finală aparține Consiliului Local.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/27oct-18-LILI-SANDW-Politistii-locali-si-conditiile-de-munca-BUN.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cererea conducerii Poliției Locale Bacău se referă la toți angajații. Chiar și la cei care fac teren sau la șoferi. Purtătoarea de cuvânt a primăriei Bacău, Andreea Negru.

„Sunt buletine de determinare diferite pentru fiecare compartiment din cadrul Poliției Locale Bacău în care se stabilește pentru fiecare compartiment care sunt condițiile vătămătoare”, a spus Andreea Negru, purtătoare de cuvânt a primăriei Bacău.

Liliana Nicolae: Și pentru fiecare departament sunt astfel de condiții?

Andreea Negru: „Există buletine diferite”.

Banii pentru cele 5 zile suplimentare de concediu vor veni de la Consiliul Municipal

Nu se știe, deocamdată, numărul de angajați ai Poliției locale care ar putea primi sporul cerut. Cert e că banii necesari pentru 5 zile suplimentare de concediu vor fi de la Consiliul Municipal, în subordinea căruia se află Poliția.

„Aceste buletine atestă faptul că în activitatea lor există condiții vătămătoare. Noi înaintăm cererea dumnealor către Consiliul Local care va delibera asupra oportunității acordării celor cinci zile libere”, a explicat purtătoarea de cuvânt a primăriei Bacău, Andreea Negru.

Am contactat și Direcția de Sănătate Publică Bacău pentru a afla ce a stat la baza eliberării buletinelor de analiză, dar nu am primit încă un răspuns.

Există un precedent, funcționarii din Primăria Cluj-Napoca primesc un spor de 15% pentru un presupus risc de obezitate, cauzat de statul la birou.

România este printre țările din Uniunea Europeană cu cele mai multe sporuri la salariile bugetarilor și a fost, deseori, criticată pentru asta. În 2020 statul a plătit angajaților din sistem 25 de miliarde de lei pentru sporuri, prime, premii și alte indemnizații.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Liposucții, implant de păr sau botox, doar câteva dintre avantajele de care pot beneficia cu discount membrii Sindicatului Democratic al Polițiștilor | INTERVIU

articolul original.

Incredibil! Spitalele din Neamț nu au declarat nici un decedat din infecții nosocomiale

25 October 2022 at 07:49
image

Infecțiile pe care le pot contacta bolnavii internați în spitale au fost și rămân o problemă, fie și numai dacă ne referim la raportarea corectă de către spitale. În vreme ce la nivel național este scandal pe seama pacienților care au decedat la Târgu Mureș și Cluj din cauza suprainfectărilor, spitalele din Neamț par să nu aibă astfel de probleme grave.

În tot anul 2022, nici un spital din Neamț nu a raportat vreun deces cauzat de infecțiile nosocomiale. Nici măcar Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț unde, lucru arhicunoscut, nu se pot asigura circuitele conform normelor, nici în condiții normale de activitate medicală, cum nici în pandemia Covid nu s-a reușit. Până ce autoritățile vor elucida situația existentă, sens în care ministrul Sănătății are termen până la finele lunii octombrie să prezinte premierului datele existente în spitale și concluziile, pentru a se putea întocmi un plan național de intervenție, să ne oprim asupra ce există în județul Neamț.

Pe baza raportărilor spitalelor de până la finele lunii septembrie, acestea fiind ultimele date disponibile, Direcția de Sănătate Publică Neamț anunță 714 cazuri de infecții intraspitalicești și nici un deces – deși au fost raportați 11 pacienți cu septicemie (6 internați în ATI și 5 în alte secții). Din totalul infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM), cele mai multe – 542 – sunt la pacienți internați în alte secții decât Chirurgie sau ATI, din care cele mai bine de jumătate – 258 – sunt la pacienți cu probleme digestive.

Secțiile care sunt monitorizate separat de Ministerul Sănătății, datorită specificului, au raportat infecții nosocomiale după cum urmează: Neonatologie – 17 cazuri, Obstetrică – 5 cazuri, Ginecologie – 2 cazuri, Chirurgie – 83 de cazuri, ATI – 65 de cazuri, la care se adaugă cele 542 de cazuri din alte secții. Tot în categoria activităților medicale speciale intră Dializa și Pediatria, care – atenție! – au raportat 0 cazuri către DSP Neamț, anul acesta.

Dacă într-adevăr lucrurile așa stau ori dacă nu cumva sistemul de supraveghere și raportare a infecțiilor nosocomiale ar trebui actualizat, se va stabili curând la nivelul Guvernului, după raportul ministrului Sănătății. Rămâne de văzut dacă acest plan va fi și urgent adoptat, pe măsura problemei ridicată zilele trecute de autorități.

Cristina Iordache

articolul original.
❌