ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Păzea, dronele înarmate israeliene!

2 February 2023 at 09:12
By: (C.C.)

Dronele înarmate israeliene folosesc bombe gravitaţionale care nu fac zgomot sau fum în cădere, ceea ce le face greu de anticipat sau evitat de către inamic, iar cel mai mare model de astfel de dronă poate transporta până la o tonă de muniţie, relatează joi agenţia Reuters, citând armata israeliană, conform Agerpres.

Israel a dezvăluit existenţa dronelor înarmate în arsenalul său în iulie anul trecut, după peste două decenii de discreţie, iar în noiembrie un general israelian a detaliat utilizarea în luptă a acestor sisteme de către forţele aeriene şi trupele de artilerie.

Sunt drone teleghidate, care aruncă bombe sau efectuează misiuni de observare şi apoi revin la bază, fiind distincte de dronele „kamikaze” despre care Iranul a afirmat că au fost folosite în atacul din weekend asupra unei uzine militare din Isfahan, incident pe care Israelul a refuzat să-l comenteze.

Un ofiţer israelian de rang înalt a menţionat pentru Reuters că flota de drone înarmate a Israelului cuprinde aeronava Heron TP, de dimensiunea unui avion de pasageri şi produsă de compania de stat Israel Aerospace Industries Ltd, şi aeronava mai mică Hermes produsă de Elbit Systems.

Heron este „cea mai voluminoasă dronă de care dispun Forţele de autoapărare israeliene, care poate transporta muniţie şi are o capacitate de încărcare efectivă de circa o tonă”, a precizat ofiţerul.

Producătorii israelieni nu fac publice capacităţile dronelor înarmate, conform cerinţelor politicii de confidenţialitate a Ministerului Apărării, au indicat surse din industrie. Ofiţerul citat a mai spus că vânzările de astfel de drone capabile să lanseze bombe au loc între guverne şi nu necesită publicitate.

Acesta a adăugat că muniţia pentru drone este produsă în Israel şi că proiectilele sunt lansate în cădere liberă, putând atinge viteza sunetului, dar nu a dat alte detalii. Prin designul lor, „nimeni nu poate auzi sau vedea apropiindu-se un atac” cu astfel de drone înarmate, a spus ofiţerul israelian.

Acest lucru presupune totuşi ca lansarea să se producă la o altitudine suficient de mare pentru ca motorul dronei să nu poată fi auzit la sol, notează Reuters.

În războaie purtate pe timp de iarnă, cum a fost războiul din Gaza din 2008-2009, dronele trebuie operate însă sub nivelul norilor astfel încât camerele pentru identificarea ţintei să poată funcţiona, ceea ce înseamnă că pot fi auzite. Astfel însă se pierde elementul surpriză, a mai spus ofiţerul israelian.

articolul original.

Andronesi, spălat și parfumat încă o dată de procurori! (2) De vină sunt mortul, păgubitul și martorii

30 January 2023 at 05:00

Așa cum am arătat în ediția precedentă a Gazeta de Bistrița, executorul judecătoresc Valerian Dorin Andronesi a fost spălat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel de acuzațiile de abuz în serviciu și luare de mită, în urma plângerii depuse, în 2015, de cel pe care l-a executat silit, omul de afaceri Mircea Sângeorzan. În dosarul deschis pe numele lui Andronesi, procurorii au dispus de 3 ori clasarea cauzei, ultima în ianuarie anul acesta, în timp ce judecătorii de la Curtea de Apel Cluj a întors de două ori dosarul la Parchet pentru completarea urmăririi penale.

Reamintim că, ultima dată, în 2020, judecătorul de cameră preliminară l-a taxat dur pe procurorul de caz, care l-a spălat pur și simplu pe Andronesi, spunând că fapta sa de abuz în serviciu nu prezintă gradul necesar de pericol social care să justifice trimiterea acestuia în judecată, iar mai apoi a susținut că lipsește tipicitatea infracțiunii. În acest punct, judecătorul Curții subliniază că procurorul nu a adus nicio probă în acest sens.

“Față de aceste argumente s-a constatat că fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracțiuni fiind suficientă aplicarea unei sancțiuni cu caracter administrativ.

Nu poate fi astfel explicat în mod plauzibil cum procurorul şi-a schimbat radical optica, în sensul că de la o soluţie de vinovăţie a inculpatului Andronesi, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, cu reţinerea lipsei de pericol social care să justifice trimiterea în judecată, a ajuns la un raţionament diametral opus, acela al lipsei de tipicitate a infracţiunii. Aceasta, în condiţiile în care, aşa cum s-a subliniat, nu s-a administrat nicio probă după redeschiderea urmăririi penale care să fi determinat o atare concluzie. Ca atare, nu s-a lămurit existenţa sau nu a vreunei fapte penale, cu referire la evaluarea bunului anterior licitaţiei şi la mărirea artificială a valorii creanţei pe care a reclamat-o petentul. Nu s-a efectuat o expertiză cu privire la valoarea de piaţă a utilajului în cauză, singura în măsură să ofere răspuns cu privire la acuzaţia de subevaluare. Nu s-a stabilit cu certitudine realitatea operaţiunilor facturate de firma de pază către bancă, necesitatea acestor cheltuieli şi în primul rând, necesitatea şi realitatea cuantumului sumelor facturate.

Apoi, în al doilea rând, ceea ce trebuie să intereseze, de vreme ce s-a reţinut totuşi că a existat o neregulă în procedura de evaluare a bunului vândut la licitaţie, imputabilă evaluatorului şi apoi în conduita executorului, aşa cum s-a reţinut iniţial, este în ce măsură se poate remedia acest neajuns cauzat persoanei vătămate, dacă acesta derivă din comiterea unor fapte penale.

În al treilea rând, nu pot fi primite argumentele procurorului, ca o justificare a soluţiei de clasare, în sensul că actele executorului judecătoresc şi procedura de executare sunt supuse controlului judecătoresc, pe calea contestaţiei la executare, iar calea de urmat de către cel vătămat este solicitarea anulării formelor de executare. Nimic mai adevărat, dar controlul exercitat de judecător în procedura executării silite, în limitele legii, nu exclude de plano o posibilă răspundere penală a executorului judecătoresc sau a oricăror persoane implicate în procedura licitaţiei”, a arătat judecătorul de cameră preliminară, în august 2020, când a dispus reîntoarcerea dosarului la Parchet pentru completarea urmăririi penale.

Mortul și păgubitul, „vinovați”

Urmărire penală a fost completată cu audierea unor martori, cei găsiți, fiindcă unii au părăsit țara între timp, iar alții au decedat. În final însă, procurorul a ajuns la aceeași concluzie ca și în 2020, că nu există probe pentru fapta de abuz în serviciu de care Andronesi a fost acuzat. De fapt, ca și în 2020, procurorul a preferat să pună în cârca expertului judiciar subevaluarea bunului executat, în cazul acesta autogrederul lui Sângeorzan. Deși de data aceasta cel care a efectuat evaluarea bunului a fost expertul Ceuca George, care a decedat între timp, procurorul nu a avut semne de întrebare asupra subevaluărilor din cazurile executărilor silite ale bunurilor lui Cristian Duca, Tino Stern ori Ioan Sigartău, chiar dacă au fost efectuate de alți experți, cele mai multe aparținându-i lui Ieronim Pavelea. Adică tu, procuror, nu te întrebi cum mama naibii ajunge același executor să scoată la licitație, încă de la prima strigare, bunuri subevaluate? Sau cum de la licitațiile organizate de același executor participă, de obicei, aceiași licitatori?

Dar nu, procurorul se limitează la aceeași poezie, ca și la clasarea din 2020: Andronesi nu a acționat cu intenție, de vină sunt mortul și păgubitul care nu a contestat raportul de expertiză imediat după ce a fost întocmit.

“Probatoriul administrat ulterior în cauză nu a relevat faptul că executorul judecătoresc Andronesi Valerian Dorin a acționat cu intenție, cu ocazia desfășurării activităților de executare silită, în sensul de a ști despre folosirea de date nereale de către evaluatorul Ceuca George cu ocazia întocmirii raportului de evaluare, sau de a cunoaște caracterul nereal al facturilor depuse de SC Deutsche Leasing Romania IFN SA. De asemenea, în ceea ce privește desfășurarea procedurii ce s-a finalizat cu vânzarea utilajului, acesta ni avea nicio interdicție în acesta sens din partea vreunei instanțe de judecată, instanță care să fi fost sesizată de partea civilă sau de reprezentantul acesteia cu o contestație la executare.

Conform celor dispuse de judecătorul de cameră preliminară, în cauză au fost audiați numiții grozav Pavel Ilie, Stern Tino și Rus Otniel, însă din declarațiile acestora nu au rezultat aspecte suplimentare în ceea ce privește conduita executorului judecătoresc Andronesi Valerian Dorin, primii doi relatând experiențele și interacțiunea lor personală cu acest executor, raportat la executări silite anterioare. Aceștia au confirmat însă faptul că ar cunoaște că numitul Rob Bogdan era însă un intermediar pentru o altă persoană, numitul Kaizer Cornel, care l-ar fi vândut ulterior. (…)

În urma realizării Raportului de expertiză nr. 110/22.11.2021, expertul Potolea Alexandru Dragoș, a concluzionat faptul că, în urma aplicării variantei de evaluare «abordare prin cost», valoarea de piață a bunului Autogreder Terex Model TG 190 A6x6, evaluat la data de 25.02.2013, este de 978.483 lei echivalent a 223.500 euro, valoare neafectată de TVA. În final s-a mai precizat faptul că numitul Ceuca George a întocmit un Raport de evaluare tehnică și nu un Raport de evaluare conform standardelor ANEVAR în vigoare la data de 25.02.2013.

Deși rezultă că aparent valoarea stabilită de evaluatorul Ceuca George la data de 25.02.2013, de 110.749 euro echivalent 484.959 lei este la aprox. 50% din valoarea rezultată în urma raportului de expertiză efectuat la data de 22.11.2021, apreciem că impunerea unei sarcini executorului judecătoresc, în sensul obligării de a verifica și face aprecieri asupra obligativității sau realității raportului de evaluare, nu poate fi reținută ca și obligație de serviciu nerespectată, în condițiile în care evaluarea este realizată de persoane cărora autoritățile statului le-au încredințat acest drept tocmai prin prisma pregătirii profesionale de specialitate, altfel le-ar fi lăsat posibilitatea realizării unei asemenea evaluări la îndemâna executorului judecătoresc. Pe de altă parte, în cazul în care vreuna dintre persoane este nemulțumită de concluziile raportului de evaluare, prevederile legale în materia executării silite prevăd în mod expres posibilitatea ca acea persoană să se adreseze instanței de judecată pe calea contestației la executare, dincolo de orice apreciere ar fi fost făcută de executorul judecătoresc asupra raportului de evaluare.

Pentru aceste motive apreciem că nu există probe care să plaseze conduita executorului judecătoresc Andronesi Valerian Dorin în sfera ilicitului penal, cu ocazia desfășurării activităților de executare silită sesizate de partea civilă și reprezentantul acesteia, motiv pentru care în temeiul art. 16 lin. 1 lit.b tz. I C. proc. pen.,urmează a se dispune clasarea în prezenta cauză față de inculpatul Andronesi Valerian Dorin pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu”, a arătat procurorul în ordonanța de clasare.

„Vinovați” sunt și martorii

Nici în cazul acuzației de luare de mită, înregistrarea depusă la dosar și declarațiile martorilor nu au fost suficiente. Cel despre care se spune că ar fi dat mită 10.000 de euro lui Andronesi, a uzat de dreptul la tăcere, iar despre înregistrare procurorul spune că a fost efectuată clandestin (oare cine ar vorbi cu reportofonul în față, să spună că a dat mită?) și că presupusul mituitor ar fi fost provocat. Și tot provocat ar fi fost și expertul Ioan Cristurean, care în fața procurorilor a susținut că era bolnav și beat când i-ar fi spus lui Cristian Duca despre modul în care se fac expertizele de evaluare ale bunurilor executate de Andronesi.

“Întregul probatoriu se bazează pe declarația martorilor Duca Cristian, Moldovan Costică, Ungur Lucian, care în cursul anului 2015, în cadrul unei întâlniri la care au participat și numiții Tino Stern, Sigartău Ioan și Sângeorzan Mircea, toți fiind așa zise «victime ale abuzurilor comise de executorul judecătoresc Andronesi Valerian Dorin», unde participanții s-au înțeles să strângă probe împotriva susnumitului executor judecătoresc.

Martorii Duca Cristian Constantin și Moldovan Costică, în vederea punerii în aplicare a planului de mai sus, l-au invitat pe suspectul Rob Bogdan la Motelul Codrișor din Bistrița, unde la o masă de restaurant i-au prezentat un caz fictiv de executare silită pentru a vedea dacă executorul judecătoresc Andronesi Valerian Dorin poate fi mituit. În cursul discuției purtate la masă, Rob Bogdan a dat de înțeles că ar fi dat mită executorului judecătoresc Andronesi Valerian Dorin echivalentul în lei a sumei de 10.000 de euro, după ce a reușit să adjudece la licitația publică organizată de acesta autogrederul marca Terex.

Având în vedere că, Moldovan Costică a înregistrat discuția de mai sus, ulterior, martorii Duca Cristian și Ungur Lucian l-au invitat pe suspectul Rob Bogdan la o nouă întâlnire în incinta Hotelului Metropolis din Bistrița, unde, după ce i-au prezentat înregistrările, l-au îndemnat să facă autodenunț la DNA. Mai mult decât atât, l-au urcat pe Rob Bogdan într-un autoturism cu scopul de a-l duce la sediul DNA din Cluj-Napoca. Așa cum rezultă din declarațiile martorului Ungur Lucian, în timpul acestei călătorii Rob Bogdan și-a sunat avocatul, care l-a sfătuit să nu se autodenunțe și să nege faptul că a dat mită. Martorul a arătat că știe aceste aspecte datorită faptului că telefonul lui Rob Bogdan, în timp ce purta discuția cu avocatul, a fost pus pe speaker.

Loialitatea administrării acestui probatoriu de către susnumitele persoane și credibilitatea acestor probe este pusă sub semnul întrebării dacă luăm în considerare:

 • provocarea lui Rob Bogdan a de vorbi despre «combinațiile» ce se pot face la licitații;
 • înregistrarea clandestină a lui Rob Bogdan după 2 ani de la comiterea așa-zisei dări de mită;
 • șantajarea (n. r. – ???!!!) lui Rob Bogdan cu perspectiva condamnării sale la pedeapsa închisorii, prin prezentarea înregistrărilor;
 • încercarea martorilor Duca Cristian și Ungur Lucian de a-l duce cu un autoturism pe suspectul Rob Bogdan la DNA Cluj pentru ca acesta să facă un autodenunț și obligarea acestuia să vorbească la telefon prin activarea speaker-ului.

Față de cele de mai sus, este de menționat că în cursul urmăririi penale suspectul Rob Bogdan a uzat de dreptul la tăcere și nu a confirmat sau infirmat veridicitatea susținerilor sale înregistrate de persoanele de mai sus.

S-a reținut că este relevant de amintit faptul că martorul Duca Cristian a înregistrat în mod clandestin anumite convorbiri purtate și cu evaluatorul Cristurean Ioan, care în declarația sa trimisă la prezentul dosar, a arătat că a fost provocat în timp ce era bolnav și a consumat băuturi alcoolice, să facă afirmații denigratoare la adresa executorului judecătoresc Andronesi Valerian Dorin.

Față de cele de mai sus, s-a concluzionat că în cauză nu se impune punerea în mișcare a acțiunii penale față de suspecții Andronesi Valerian Dorin pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită și Rob Bogdan pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, deoarece faptele nu există. Mai precis, pe de o parte nu există probe că suspectul Andronesi Valerian Dorin ar fi pretins sau primit suma de 10.000 de euro în lei de la suspectul Rob Bogdan, iar pe de altă parte nu există probe nici în ceea ce privește scopul pentru care ar fi primit acesta această sumă de bani, din moment ce la cele 6 licitații publice organizate de executorul judecătoresc putea să participe oricine pentru a adjudeca bunul ridicat de la SC Terasamente Agrieș SRL, la un preț cât mai mic, având în vedere că organizarea acestor licitații a fost publicată inclusiv pe portalul electronic de specialitate.

Pe de altă parte, s-a reținut că, spre deosebire de martorii indirecți care susțin varianta acordării mitei, spunând că au aflat acest lucru de la Rob Bogdan, cel din urmă nu a depus vreo plângere sau denunț în acest sens, și nici nu a confirmat comiterea acestei fapte. Astfel, practic suntem în situația în care în lipsa unor probe directe, persoane terțe susțin despre alte persoane că ar fi comis infracțiuni de corupție cu trei ani anterior depunerii plângerii penale în prezenta cauză”, precizează procurorul în ordonanța de clasare.

Totul e ok

Basma curată au fost scoasă și firmele care au întocmit facturile nelegale în baza cărora Andronesi i-a mai pus după cap lui Mircea Sângeorzan alte câteva zeci de mii de lei pentru depozitarea și paza bunului executat silit.

În acest punct procurorul de caz spune că facturile au fost înregistrate în evidența contabilă, astfel că nu sunt documente false. Concluzia care se desprinde este că poți întocmi orice factură pentru servicii neprestate, doar să fie evidențiată în evidențele contabile și totul e ok.

articolul original.

Troc intre borfasi

30 January 2023 at 04:00

afacerile dintre iran si rusia

Adica intre iranieni si rusi, doua tari in care nimeni intreg la minte nu si-a dori vreodata sa traiasca.

Iranul este o dictatura bisericeasca iar dictatorul-sef este un popa. Oricat de absurd ar parea, aceasta este realitatea. Iranienii nu dau prea multe parale pe femei (poate la ei copiii chiar sunt adusi de barza), le omoara pe strada, omoara si protestatari care nu cer nus ce drepturi exceptionale ci lucruri banale, cum ar fi ca politia sa nu mai omoare tinerele pentru ca sunt imbractae in blugi.

Rusia, pe de alta parte este ce-a fost intotdeauna: o tara primitiva, agresiva, lipsita de onoare, care isi terorizeaza vecinii dintotdeauna. O natiune de hoti si violatori, dar, spre norocul nostru, cu o armata demna doar de mila.

Si asa cum scriam, cele doua natiuni de borfasi si-au dat mana si fac troc. Iranienii le dau rusilor drone. Nu foarte complexe dar suficient de multe, pentru ca am remarcat cu totii industria militara rusa este o gluma, tehnica de lupta moscovita se face de ras in fiecare zi si intr-un final au apelat la singura lor resusa reala: valul uman.

Moscova ofera si ea aliatului sau iranian avioane, rachete anti-aeriene si cine mai stie ce, si le ofera cel mai probabil la preturi mici pentru ca oricum nu le mai cumpara nimeni dupa “perfomantele” dovedite in Ucraina.

Suhoi Su-35S – 24 de aparate, inclusiv cele refuzate de Egipt, poate S-400, vor lua drumului Teheranului.

Troc probabil pentru ca nici Rusia nu are ce face cu realii iranieni, nici Teheranul cu rubla ruseasca, vor gasi ei, ca intre borfasi, o solutie convenabila.

Revenind la rusi, asa de bun este sistemul lor anti-aerian incat au suit efectiv sisteme Pantsir S1 pe cladiri. De ce sa faca asta?! Intrebarea are sens din cel putin doua puncte de vedere: primul – daca Rusia ar detine in sistem anti-aerian performant si stratificat la ce si-ar mai cocota camioanele pe ministere? Al doilea punct de vedere are legatura cu performantele execrabile ale Pantsirului in Siria, unde israelienii l-au tocat din toate pozitiile posibile.

Ba si rusii au recunoscut ca Pantsirul lor este cam slab.

Imi aduc aminte cum, cu ani in urma, radeam de egipteni care isi montasera un sistem AA Avenger pe puntea unei nave port-elicopter Mistral. Pur si simplu un Humvee cu lansatoarele Stinger la bord fusese legat cu lanturi de punte.

Ei bine, acum, uitandu-ne la rusi, parca ne vine sa radem si mai tare.

Si ca idee generala si americanii au sisteme NASAMS in Washington, dar nu le-au suit pe cladiri pentru ca nu asa se face treaba. Sistemul antiaerian trebuieste integrat cu alte sisteme, cu radare si centre de comanda si este dislocat in jurul tintei pe care trebuie s-o apere.

Nimeni nu s-a gandit pana acum sa urce un NASAMS p-o cladire….

GeorgeGMT

articolul original.

GANDACI ZBURATORI 22

29 January 2023 at 04:00

Dupa cum stim USAAC achizitioneaza 3 ERCO in 1941. Doua dintre acestea au fost convertite in drone-tinta radiocomandate destinate antrenamentului tunarilor antiaerieni fiind rebotezate XPQ-13/PQ-13. Nu am gasit date despre testele efectuate cu aceste aeronave, in ce a constat dronizarea si unde s-a facut, cert fiind faptul ca USAAC a considerat aeronava “nesatisfacatoare” pentru acest rol (tinta aeriana) alegand Culver PQ-14, drona mult mai potenta decat “usurelul” ERCO Ercoupe 415-C, drona deja cunoscuta dintr-un capitol anterior. Soarta celor doua drone ERCO e neclara, unele surse independente sustin ca au fost readuse la standardul initial si vandute unor utilizatori civili dupa razboi. Se stie cu certitudine soarta celui de-al treilea ERCO al USAAC, cel folosit in teste JATO, acesta, datorita modificarilor si a avariilor suferite nu a fost returnata/pensionata/vanduta civililor ci a ramas in serviciul militar servind ca “material didactic” in cadrul Army Air Forces Technical Training Command din cadrul Lincoln Army Air Field, scoala de formare tehnici de aviatie (scoala a fost infintata pe 18 mai 1942 si putea gazdui 16.480 de cursanti si 300 de ofiteri. In septembrie 1943 a brevetat 4841 de mecanici si tehnici de aviatie, aici pregatindu-se personal de intretinere/tehnic pentru tot ce zbura in USAAC).

ERCO PQ-13

   Si ajungem la unul dintre cei mai prolifici producatori americani de drone, aeronave radiocomandate, Reginald Leigh Dugmore, cunoscut in lumea artistilor drept Reginald Denny. Da, nu e nicio greseala, Reginald Leigh Dugmore, alias Reginald Denny, cel supranumit “Printul dronelor” datorita pasiunii sale si originilor britanice, era actor! Acest om isi merita pe deplin “titlul onorific” realizarile sale fiind deosebite, basca faptul ca n-a avut pregatire inginereasca! Haideti sa-l cunoastem mai bine fiindca demonstreaza faptul ca geniul si inovatia apar la cine nu te-ai astepta sa le gasesti!

Reginald Leigh Dugmore s-a nascut in Richmond, in Surrey, Marea Britanie, pe 21 noiembrie 1889, parintii sai fiind actori la teatrul local. A aparut pentru prima data pe scena alaturi de parintii sai la varsta frageda de 7 ani. Nu s-a omorat cu scoala parasind-o la varsta de 16 ani angajandu-se la teatru cu norma intreaga avand succes cu Music Hall, un tip de divertisment britanic popular inca din epoca victoriana, divertisment teatral aparut in 1850 care avea sa dispara dupa 1918 datorita aparitiei imaginilor filmate si cinematografiei. In 1911 pleaca cu trupa teatrului in SUA hotarand sa se stabileasca aici. Pana in 1914 a aparut sporadic in filme mute avand succes moderat ca actor. La izbucnirea WW I a revenit in Anglia, inrolandu-se in Royal Flying Corps/Corpul Aerian Regal…A fost trimis la scoala de pregatire a personalului navigant de la Hastings (Hastings Cadet School -piloti, observatori, tragatori, mecanici, armurieri), in East Sussex, 85 km sud-est de Londra. Dupa incheierea pregatirii si obtinerea gradului de locotenent a fost repartizat la 112 Squadron, fiind chiar ranit usor de catre artileristii antiaerieni britanici care i-au confundat aeronava cu una germana la revenirea din patrula de noapte (ca fapt divers, in WW II, un escadron RAF avea intre 12/18-24 de aeronave. 112 Squadron a servit RAF si in WW II, ba chiar si in Razboiul Rece timp de 30 de ani. In WW II a fost botezat “The Shark Squadron/Escadronul Rechinilor” datorita faptului ca a fost prima unitate apartinand aliatilor care a adoptat gura de rechin pe aeronavele proprii Curtiss P-40C Tomahawk IIB&P-40D Kittyhawk Mk.1 in Africa de Nord/1943. 112 Squadron a fost infintat pe 30 iulie 1917 la 1,90 km sud de oraselul Throwley, in Kent, sud-estul Angliei, avand drept misiune apararea Londrei, primul sau comandant fiind maiorul, pe atunci, de origine sud-africana, Christopher Joseph “Flossie” Quintin Brand –a servit in Franta pe un Nieuport 17 inainte de a fi trimis in Insula, 4 victorii aeriene in zboruri nocturne. Vice-Maresal al Aerului din 6 noiembrie 1943 si unul dintre cei mai capabili comandanti RAF, inclusiv in Batalia Angliei. 112 Squadron era escadron de vanatoare de noapte si a operat mai multe tipuri de biplane in WW I –Sopwith Pup/Camel/Snipe. Nu a operat in Franta, doar in Marea Britanie –e creditata cu doborarea unui bombardier german Gotha G.V in apropierea Londrei in 1918). E discutabila participarea lui Denny la WW I…Fiul acestuia, Reginald Denny Jr., sustine ca tatal sau n-a zburat niciodata ca pilot de vanatoare in 112 Squadron&Sopwith Snipe, ci a zburat ca observator/mitralior intr-o aeronava de recunoastere si ghidare a focului artileriei aflate la sol. Denny Jr.sustine ca tatal sau i-a spus ca si-a terminat antrenamentul ca pilot dupa ce WW I s-a incheiat fiind ranit de focul tunarilor AA la revenirea dintr-un zbor nocturn de antrenament cu un biplan biloc –tatal sau fiind observator si mitralior. Surse istorice RAF sustin ca a existat un locotenent cu numele Reginald Dugmore care a servit in Squadron 141 ca mitralior pe un biplan biloc de recunoastere si vanatoare Bristol Fighter F2B in apararea Londrei. Foarte probabil e vorba de actorul nostru!

In fine, indifferent daca a participat sau nu la WW I, experienta aviatica i-a deschis “apetitul” pentru Aviatie si aeronave, inclusiv pasiunea pentru aeromodele (in timpul scolii confectiona machete ale aeronavelor din lemn de balsa si tot felul de resturi. Surse independente sustin ca le vindea pentru a se intretine, inclusiv copiilor din zona –se spune ca de multe ori le daruia copiilor interesati. Ei bine, daca a fost asa, se explica faptele sale de mai tarziu!).

A revenit in SUA, la Hollywood, in 1921, iar in 1924 se alatura ca pilot si cascador echipei “The 13 Black Cats/Cele 13 Pisici Negre”, un grup de piloti entuziasti si extravaganti care, in spectacole aeriene cu public, desfasurau cascadorii aeriene periculoase pe Burdett Air Port din Los Angeles/California, aici existand din 1923 o scoala de aviatie infintata de Jack Frye si Ronald Griffith MacDougall (erau un “circ zburator” -“Pisicile”avand in spectacol si “duet” avion-masina de curse. O cursa de viteza intre avion, care zbura deasupra automobilului, si masina care rula pe sol –un numar periculos care aducea bani frumosi). Grupul “Pisicilor Negre” a fost fondat de catre Ronald “Bon” Griffith MacDougall (pilot, pilot de curse, cascador, in cadrul lui zburand William Earnest “Spider” Matlock (cascador, pilot, promotor de curse auto, motociclist, sofer si mecanic. Si-a pierdut viata pe 27 ianuarie 1936 intr-o cursa auto la doar 34 de ani), Kenneth L.“Fronty” Nichols (s-a inrolat in US Navy la doar 16 ani, a servit pe submarinul USS H-3/SS-30 “Garfish”, Clasa H, 474 tone in imersiune, 4 tuburi lans-torpila calibrul 450 mm, 25 echipaj. Dupa WW I a luat lectii de pilotaj, lucrand ulterior ca pilot-cascador. In WW II a fost inspector/consilier US Navy detasat la compania Lockheed), Arthur Cornelius “Art” Goebel (pilot cascador la Hollywood. Era un perfectionist pregatind cu minutiozitate cascadoriile si aeronavele. In 1930 intra inUS Army Air Corps Reserve, iar in WW II serveste ca pilot si Inspector Aerian in cadrul IV Bomber Command –Razboiul din Pacific –ajungand la gradul de colonel. Bun prieten cu Charles Lindberg), Paul E.Richter Jr. (obtine licenta de pilot in 1924. Era supranumit “Air Race/Race Champ/Famous Flyer”. A fondat Aero Corp in California/1926, una dintre primele scoli de pilotaj acreditate din SUA, si Standard Air Line in 1927, prima linie aeriana din SUA care asigura servicii complete pasagerilor –transport, masa, cazare etc. In WW II, capitanul Richter a servit in cadrul Naval Air Transport Services/NATS -18 escadrile, 540 de aeronave si 26.000 de oameni. Dupa WW II a ajutat la crearea in 1948 a Military Air Transport Services/MATS. A lucrat si ca pilot receptioner la TWA. A ajuns chiar si director la Coca-Cola), Gladys Ingle (cascadoare, singura femeie membra a grupului “Pisicilor”. A fost una dintre primele femei-parasutist din SUA, probabil avea si brevet de pilot. Executa numere extrem de periculoase, trecea mergand pe aripa de pe un avion pe altul fara parasuta sau echipament de siguranta, executa tir cu arcul stand pe aripa avionului, si multe altele. Era respectata de catre membri grupului, acestia considerand-o “nebun de curajoasa”). si Reginald “Reg” Denny. Foarte probabil, in perioada 1927-1930 a colaborat cu Howard Hughes la realizarea filmului Hell’s Angels, primul mega-film din istoria cinematografiei avand un buget record de 2,80 milioane de dolari, in film aparand fosti piloti RAF din WW I si aeronave inchiriate, foste “luptatoare” britanice si germane din Marele Razboi.

Asa cum mentionam anterior, Denny era interesat si de aeromodelism…Marea Depresiune si-a pus amprenta asupra lui, trebuia sa supravietuiasca cumva, dupa cum spunea “sa-si atenueze grijile”. Drept urmare, Reg s-a apucat sa confectioneze modele in miniatura ale avioanelor vremii si, foarte probabil, inceputul a fost nu un avion ci o goeleta. Aceste machete bine realizate erau, foarte probabil, vandute prin intermediul fiului sau la scoala si in comunitate. Dupa un timp i-a venit ideea geniala de a monta un mic sistem de radiocontrol si un mic motor cu gaz pe unul dintre aeromodele pentru a-l face sa zboare –ulterior, cand era pe val, Reg a afirmat “am vrut sa-l ridic, sa-l vad in actiune, am vrut portanta, viteza si putere”. Si a vazut…

Zis si facut…A creat o mica pista de decolare-aterizare la cabana sa de la munte, testand timp de mai multe luni diverse prototipuri –testele au fost in mare masura esecuri dar Reg invata din mers, puterea pasiunii si dorinta de a reusi fiind mare (exista surse independente care sustin ca ideea aeromodelelor, ideea motorizarii si a zborului, i-ar fi fost data de catre fiul sau care, intr-o zi, i-ar fi cerut “Tata, fa-l sa zboare!”). Dupa cateva luni de teste si esecuri a reusit sa realizeze un aeromodel care putea fi radiocontrolat –a reusit chiar sa faca figuri acrobatice cu acesta –intorcandu-se la Hollywood in Los Angeles/California. Aici, in subsolul casei unde locuia, a deschis propria scoala de aeromodelism invatand copiii stiinta zborului si stiinta aerodinamicii –“elevi’ ii erau copiii starurilor de la Hollywood care aveau posibilitati financiare dar si copii din cartiere sarace din Los Angeles, copiii fara posibilitati financiare (nu se stie cu certitudine daca “scoala’ se platea de catre cei cu posibilitati financiare, dar se stie cu certitudine ca era gratuita pentru copiii saraci. Bravo lui, oricum! Fac o paranteza pentru care imi cer scuze tuturor cititorilor, o scurta paranteza care n-are legatura cu articolul de fata! Prin natura serviciului lucrez cu copii din familii defavorizate…Afirm cu tarie ca orice gest, orice actiune, orice dar aduce zambet pe fata acestor copii, suflete nevinovate intr-o Lume total abramburita! Imi inchipui cum s-au simtit acei copii cooptati intr-o lume care le era de neatins…Se spune despre Denny ca daca acesta se afla in magazin si veneau copiii care nu aveau bani indeajuns sau chiar deloc pentru achizitionarea unui aeromodel, acesta nu ii lasa sa plece dezamagiti si cu mana goala daruindu-le cate un planor, doar de dragul de a-i vedea fericiti –se spune ca zicea copiilor “n-ai dori sa-ti dau un kit de planor/aeromodel de 10 centi?”. Frumos din partea lui, zic!). Nu a trecut mult si vestea despre “scoala vedetei de film unde se simuleaza zborul prin control de la distanta” a ajuns in presa, Los Angeles Times scriind un articol elogios la adresa “ineditului scolii”. Drept urmare, lantul de retail Montgomery Ward (1872-2001) l-a invitat sa-si vanda aeromodelele in magazinele proprii, insa asta insemna productie la scara mare.

REGINALD DENYY IN DREAPTA SI PAUL WHITTIER IN STANGA

   Nu e foarte clar cand si cum s-a produs primul contact intre “Reg” Denny si Nelson Paul Whittier. Cert e ca in 1934, impreuna cu fiul magnatului petrolului “Max” Whittier, Nelson Paul Whittier, infinteaza Reginald Denny Industries deschizand si un magazin pe 5751 Hollywood Boulevard numit Reginald Denny’s Hobby Shop, intre anii 1935-1963 acesta a fost condus de catre Peter Veer, ulterior fiind vandut catre Colonel Tom, noul proprietar mentinand numele initial (Mericos “Max” Hector Whittier a fost dezvoltator imobiliar si unul dintre primii magnati ai industriei petrolului din SUA. Marea Depresiune din perioada 1929-1933 a bagat America in criza, Nelson Paul Whittier, fiul lui “Max” Whittier, fiind si el afectat ca multi alti industriasi pierzand o gramada de bani, aproape intreaga avere. Paul era pasionat de avioane, aeromodele si navomodele, in 1929 zbura cu un biplan Curtiss Carrier Pigeon, aeroposta, apartinand U.S.Airmail Service, impreuna cu Wade Hulbert, Marea Depresiune afectandu-l profund. Colonel Tom –Thomas Andrew Parker, ex.Andreas Cornelis van Kuijk/ origine olandeza –a facut de toate la viata lui, a ajuns chiar si anteprenor muzical, fiind un personaj controversat. A fost chiar reprezentantul lui Elvis Presley –se spune despre el ca “fura” bani din contractele incheiate in numele lui Elvis. A ajuns in SUA ilegal la varsta de 16/17/18 ani pentru “a face bani” fugind de pe nava pe care lucra. Cert e faptul ca a fost banuit mereu de coruptie si inselaciune. Ramane totusi un personaj interesant… In mai 1929 s-a inrolat in armata Statelor Unite mascand faptul ca e imigrant ilegal, luandu-si numele de Tom Parker. A fost instruit la Fort McPherson, Atlanta, Georgia, servind cativa ani la Fort Shafter, Hawaii in cadrul 64th Coast Artillery, ulterior mutandu-se la Fort Barrancas, Florida, Bateria C, artilerie de coasta. A fugit din unitate fiind acuzat de dezertare fiind prins si pedepsit cu carcera si izolare –in timpul detentiei a facut psihoza fiind internat timp de doua luni intr-un spital psihiatric militar, ulterior fiind scos din Armata datorita “problemelor psihice”. Dupa scoaterea din Armata SUA a luptat sa supravietuiasca lucrand sporadic pe unde gasea de munca. In 1935 s-a casatorit supravietuind impreuna cu sotia, dupa cum marturisea, in timpul Marii Depresiuni, cu un dolar pe saptamana, echivalentul a 20 de dolari in 2021, deplasandu-se prin tara in gasirea unui loc de munca. Ca fapt divers 64th Coast Artillery, regiment de artilerie de coasta, avea 6 Baterii botezate A –Fort Screven,Georgia, B –Fort Dade, Florida,C –Fort Barrancas, Florida,D –Jackson Barracks, Louisiana,E –Jackson Barracks, Louisiana, si F –Fort Crockett, Galveston, Texas. 64th Coast Artillery s-a infintat in iunie 1918 si a fost desfintat in 1947. Initial au avut in dotare obuziere britanice de 8-inch/203 mm, 11.200 m raza maxima de actiune. Din 1931 au avut si tunuri antiaeriene tractate M3, 3 inch/76 mm, raza maxima de actiune 13,40 km/rol antitanc si 6400 m/rol AA).

5751 Hollywood Boulevard -MAGAZINUL LUI DENNY

  La fabrica si magazin, personalul angajat a fost scolarizat personal de catre Reg Denny fiindca nu existau pe atunci experti in aeromodelism, oamenii fiind invatati sa construiasca aeromodele, motoare, kit-uri si truse, ba chiar cum sa vanda asemenea produse unicat la acea vreme, cum sa interactioneze si sa lucreze cu copiii…Denny a apelat la inginerii Walter Hammond Righter (mecanica si motoare) si Kenneth “Kenny/Ken” Case (radioelectronica), cei doi punandu-si amprenta asupra avioanelor radiocontrolate ale acestuia (Righter era absolvent al Institutului Tehnologic din Pasadena, California –inginer mecanic. In perioada 1928-1933 a lucrat ca inginer proiectant la Kinner Airplane&Motor Corporation Ltd. in Glendale, California, companie mica care producea avioane sportive si motoare cu puteri cuprinse intre 100-340 CP –a lucrat cu deosebire la motoare, compania a dat faliment in 1937. Fica acestuia marturisea unor reporter ca in mai 1933 tatal sau Walter Righter, a fost concediat de la Kinner Airplane datorita Marii Depresiuni fiind nevoit, pentru a-si intretine familia, sa se angajeze in “slujbe ciudate pentru a avea o paine pe masa. A lucrat chiar si la o brutarie ca sofer pe un camion care livra paine…saturandu-se sa strige si sa fluiere ca gospodinele sa iasa in strada pentru a cumpara paine, tata a inventat un gadget constand dintr-o teava conectata la colectorul de gaze al motorului prevazuta cu supapa actionata manual. Tata actiona supapa obtinand un fluierat strident, eliminand fluierul de mana! ”. In perioada 1936-1945 si-a infintat propria firma in garajul aflat in spatele casei, Glendale, California, companie numita Righter Manufacturing Co. Reginald Denny i-a cerut sa-i faca un mic motor pentru aeromodelele sale, motor pe care sa-l vanda in magazinul sau din Hollywood sub numele de Denny.. Asa s-a nascut Dennymite, primul motor miniatural de incredere destinat exclusiv aeromodelelor! Primul prototip al motorului a purtat initiala “R” de la Righter. Ulterior, Righter a adaptat mini-motorul pentru navomodele si automodele, acesta functionand cu amestec benzina-ulei in proportie de 3/1.Era realizat din aluminiu avand rezervor dispus vertical, aprindere prin bujie miniaturala+baterie miniaturala. In 1938, un motor Dennymite, in functie de puterea dezvoltata care era cuprinsa intre 1,5-1,6 CP, costa intre 10-30 dolari, doi dolari fiind elicea din lemn. Intr-un final, Righter a construit 10.000 de motoare pentru Denny. In 1938, conform surselor independente, Denny ar fi cumparat licenta pentru Dennymite de la Walter Righter, insa asta nu e o certitudine…Cert e faptul ca Righter a lucrat ani multi strict pentru Denny Industries, fiind cooptat in proiectele de aeromodele si navomodele ale acestuia, inclusiv in cele destinate US Army).   

PRIMUL MODEL DE SERIE -DENNYMITE 1 DIN 1937

  Reginald Denny fost cu siguranta un vizionar…Dandu-si seama de puterea publicitatii a platit sume bunicele pentru reclama companiei Hearst Communications detinuta de magnatul William Randolph Hearst. A creat modele la comanda pentru copiii vedetelor vremii, unii dintre ei devenind vedete in anii ce-au urmat, precum Mickey Rooney, Jane Withers si Freddie Cecil Bartholomew (unii dintre acesti copiii, precum Mickey Rooney de exemplu, au si aparut pe coperta revistei Mechanics Illustrated in perioada 1935-1937 avand in mana aeromodele Denny. Se spune ca asta a atras atentia anumitor factori de decizie din Armata SUA, acestia urmarind evolutia Dennyplane. Cert e faptul ca Armata SUA colabora cu revista promovand intens Aviatia si Marina!). Acesti copiii chiar au concurat cu aeromodelele “lui Denny” in competitii de aeromodelism intens mediatizate in acea vreme precum cel de la Mines Field, un camp situat in apropierea aeroportului Los Angeles, obtinand premii pentru “zbor si inovare” (competitia exista si astazi, in zona existand chiar si o scoala de aeromodelism. La competitie participa sute de aeromodele, chiar mii…Au fost ani in care au concurat 3000 de aeromodele!). Ei bine, asta a fost de bun augur pentru Denny dupa cum vom vedea in continuare…

WALTER RIGHTER TESTAND PRIMELE 10 MOTOARE DENNYMITES

  In timpul unui astfel de concurs desfasurat la Mines Field in1936, un ofiter de rang inalt al USAAF, ofiter al carui fiu participa la concurs cu unul dintre aeromodelele construite de catre compania sa, i s-a destainuit spunandu-i “noi remorcam tinte ca sa ne antrenam artileristii insa chestia asta e foarte periculosa, scumpa si prea putin eficienta. Tinta zboara doar in linie dreapta. Asta ne costa mult, 300 de dolari”. Foarte probabil acest ofiter superior era colonelul Claude Martin Thiele, Coast Artillery Corps, viitor general de brigada (a obtinut diploma de inginer civil la Cornell University in 1911. Devine ofiter de artilerie in 1924, US Army Coast Artillery School, Fort Monroe in Hampton, Virginia –expert in balistica, pregatire care, ani mai tarziu, avea sa-l implice in studiul rachetei germane V-2. Urmeaza US ArmyArmy War College/USAWC, Carlisle, Pennsylvania in 1931-1932. In perioada 1932-1936 e ofiter de stat major/locotenent-colonel si colonel in cadrul War Department/Departamentul de Razboi, inspector pentru arma Artilerie -a avut rol major in dezvoltarea artileriei antiaeriene in cadrul armatei de uscat. In 1936, la momentul presupusei intalniri cu Reginald Denny, acesta se afla detasat la Fort MacArthur/Los Angeles (s-a aflat aici in perioada 1936-1938/1939) pentru activarea Batalionului 2 Artilerie Antiaeriana in cadrul 63rd Coast Artillery).

In fine, cert e faptul ca Denny a sesizat imediat oportunitatea si, impreuna cu echipa sa, Walter Righter (motoare) si Kenny Case (radiocontrol/ghidare), a trecut la dezvoltarea unui aeromodel “mai fortos”, radiocontrolat (avea un mic radioreceptor dispus intern) prin intermediul unei cutii negre portabile echipata cu o mica antena, dirijarea facandu-se prin intermediul unui mic cadran dispus pe cutie, cadran similar celui de pe aparatele telefonice –operatorul, prin intermediul castilor conectate la transmitator, auzea tonurile diverselor comenzi transmise aeromodelului/sus-jos, stanga-dreapta (astfel de aeromodele sunt clasificate astazi ca facand parte din clasa F-3, aeromodele controlate prin radio –aeromodelistul controleaza aeromodelul prin intermediul unei statii de radiocomanda care transmite semnale catre receptorul plasat in aeromodel).

Va urma.

WW

SURSE DATE SI POZE: Wikipedia-Enciclopedia Libera, Internet.

axisafvs.blogspot.com

https://historycollection.com › …

https://airandspace.si.edu › sov…

https://www.researchgate.net › …

https://owlcation.com › World..

https://www.history.navy.mil › histories › pdfs

marinelink.com

https://warbirdswalkaround.wixsite.com

http://www.aviation-history.com › …

https://www.nationalmuseum.af.mil › …

https://www.warhistoryonline.com › …

https://www.armyupress.army.mil › csi-books

https://travelforaircraft.wordpress.com/…/interst..

www.evanflys.com/tdr-1

www.aviastar.org › … › USA › Interstate

pwencycl.kgbudge.com/…/TDR_Assault_Drone…

www.designation-systems.net/dusrm/…/bq-4.ht..

www.aero-web.org/specs/intersta/tdr-1.htm

www.secretprojects.co.uk/forum/index.php?…

wap.pilotoutlook.com/aircraft/interstate/tdr-1

www.navaldrones.com/TDR-1.html

stagone.org/?page_id=37

www.elgrancapitan.org/foro/viewtopic.php?…

www.ww2aircraft.net › … › Aviation

stagone.org/

stagone.org/?page_id=20

www.theworldsbestever.com/…/stagonespecial

stag-1aviation.deviantart.com/

airminded.org/…/22/the-first-air-bomb-venice-..

www.dehavillandmuseum.co.uk/…/de-havilland

www.vintagewings.ca › Vintage News › Stories

www.fleetairarmarchive.net/…/FaireyIII.html

www.mauriceward.com/ro/istorie-logo

www.airvectors.net/avmoth.html

www.historynet.com/william-billymitchell-an-..

mariuszarnescu.com/tag/onestitatea/

www.aerofiles.com/ostfriesland.html

www.pbs.org/wgbh/amex/…/pandeAMEX86.ht…

www.aero-web.org/specs/curtiss/n2c-2.htm

www.qsl.net/w2vtm/mil_television_history.html

www.daveswarbirds.com/usplanes/…/kaydet.ht…

www.stearman.at/boeing_stearman.html

afmc.af.mil

militaryaviationchronicles.com

https://lemelson.mit.edu › vlad…

https://www.qsl.net › mil_telev…

https://www.tvcameramuseum.org

https://www.earlytelevision.org › .
https://www.americanairmuseum.com › …

thefrontlines.com

interestingengineering.com

weaponsandwarfare.com

articolul original.

Buletin naval. Ce mai fac granzii: prioritizează programe și schimbă modul în care duc lupta anti-mină

27 January 2023 at 04:00
By: Nicolae

Conform celor de la USNI News, US Navy a decis ordinea în care va implementa trei proiecte cruciale pentru viitorul său: F/A-XX, viitorul avion de vânătoare și bombardament, va fi primul și va intra în serviciu în anii 2030. Va urma proiectul DDG(X), înlocuitorul crucișătoarelor de clasă Ticonderoga și al distrugătoarelor de clasă Arleigh Burke. Ultimul va fi proiectul SSN(X), viitorul submarin nuclear de atac care va înlocui actualele Virginia și Seawolf.

Prioritatea Zero în acest moment o constituie submarinele nucleare purtătoare de rachete balistice – SSBN, navele clasei Columbia. Aflate în construcție, submarinele clasei Columbia vor înlocui navele de clasă Ohio aflate astăzi în serviciu și vor constitui principalul element de descurajare nucleară al SUA. Acestea sunt construite în paralel cu cele britanice (clasa Dreadnought), ambele clase având în comun modulul ce cuprinde tuburile de lansare a rachetei balistice, inclusiv racheta.

noutati US Navy si Royal Navy

Viziunea de generație VI a lui Northrop Grumman

S-a vorbit mult de viitorul avion de supremație aeriană din generația a VI-a. Aviația și marina dezvoltă proiecte separate deși îmi este greu să cred că informațiile nu sunt împărtășite de cele două ramuri ale armatei americane.

Programul Next Generation Air Dominance – NGAD nu este doar proiectul unui nou avion de vânătoare-bombardament, unul care păstrează pentru moment pilotul la bord. Americanii susțin că, de fapt, acest program include mai multe sisteme, cu sau fără pilot la bord, primul produs al acestui program fiind MQ-25A Stingray, cisterna aeriană fără pilot care va degreva avioanele F/A-18 de misiunile de realimentare în aer. Acest program a fost atribuit Boeing și este într-un stadiu destul de avansat, prima cisternă urmând a deveni operațională la bordul portavioanelor US Navy în 2025.

Putem bănui că, pe lângă cisternele MQ-25A, americanii intenționează să dezvolte în cadrul aceluiași program și un sistem aerian de luptă fără pilot (UCAV – Unmanned Combat Air Vehicle) care să acompanieze în misiune viitorul F/A-XX. Se vorbește foarte mult despre asta în ultima vreme și, de asemenea, s-a și experimentat foarte mult cu tot felul de aeronave. Unul dintre primele programe care a inclus mai multe premiere – X47B, s-a desfășurat în deceniul trecut și mă gândesc că americanii n-au stat degeaba de-atunci…

Decizia de a dezvolta NGAD poate părea puțin surprinzătoare în condițiile în care F-35C de-abia a început să intre în inventarul US Navy. Cu toate acestea, US Navy continuă să cumpere F-35C și F-35B (pentru corpul pușcașilor marini) în paralel cu finanțarea NGAD. De pildă, pentru anul fiscal 2023 (la americani anul fiscal federal se termină pe 30 septembrie), Congresul a aprobat finanțarea a 16 F-35C (cu 3 mai multe decât a cerut US Navy), 15 F-35B și… 8 Super Hornet-uri, deși US Navy nu a cerut niciunul. Pe principiul să fie, să mânce și gurița alora de la Boeing ceva… Conform celor de la Lockheed Martin, US Navy plănuiește să achiziționeze 273 de F-35C, pe lângă cele care vor fi operate de USMC. De altfel, aceștia din urmă au operaționalizat F-35C în ianuarie 2022. US Navy au fost ceva mai rapizi, Argonauții devenind operaționali în august 2021, la bordul USS Carl Vinson. Cu această ocazie, americanii au inaugurat flotila aeriană a viitorului compusă din: F-35C, F/A-18E/F, EA-18G, E-2D și CMV-22. În această combinație, F/A-XX va înlocui F/A-18E/F și, probabil, EA-18G.

Între timp, DARPA rafinează conceptul de „stealth” și lucrează la un nou sistem de control al zborului pe bază de jeturi de aer care va înlocui clasicele suprafețe de control – eleroanele, profundorul etc șamd. Pentru unii e deja SF…

noutati US Navy si Royal Navy

Viziunea lui Lockheed Martin

Revenind la nave, se lucrează la definirea cerințelor operaționale pe care viitorul DDG(X) va trebui să le îndeplinească. În acest moment știm că vom avea o nouă cocă, mai mare decât actualele DDG-51 Arleigh Burke. Primele randări ne arată un plan de forme mai puțin avangardist decât cel al lui DDG-1000 Zumwalt, probabil un compromis între capacitățile de mascare pasivă („stealth”) și calitățile nautice și manevriere. Știm însă cu certitudine că DDG(X) va prelua sistemul de propulsie Integrated Electric Propulsion (IEP) de la Zumwalt capabil să producă 78,5 MW. Sistemul de management al luptei va fi Aegis iar radarul principal va fi SPY-6 sau o evoluție a acestora. Se vorbește și de rachete hipersonice și de arme cu energie dirijată și rămâne de văzut ce vor mai pune americanii pe ele. Până atunci vor produce DDG-51 Arleigh Burke Flight III care înlocuiesc și crucisătoarele de clasă Ticonderoga a căror retragere din serviciu a început deja.

noutati US Navy si Royal Navy

Primele schițe DDG(X)

Ultimele vor fi submarinele nucleare de atac – SSN(X). Linia de producție pentru Virginia „duduie” iar US Navy încearcă să crească producția de la două la trei unități pe an. Despre SSN(X) primele declarații ne spun că US Navy vrea un vânător serios, ceva mai degrabă în genul Seawolf decât în genul Virginia. Se încearcă și valorificarea experienței care va fi dobândite cu submarinele clasei Columbia.

Trecem la britanici. Conform celor de la NavyLookout, aceștia au achiziționat recent două nave comerciale, MV Topaz Tangaroa (construită în România) și MV Island Crown care vor fi transformate, prima în navă mamă pentru dronele necesare activităților de supraveghere și protecție a infrastructurii aflate pe fundul oceanelor iar cea de-a doua în navă mamă pentru dronele cu care Royal Navy va duce lupta împotriva minelor marine.

noutati US Navy si Royal Navy

Topaz Tangaroa

Cele două nave provin din zona de Oil & Gas și vor fi operate de Royal Fleet Auxiliary, nu de Royal Navy. Se pare că britanicii vor fi primii care vor operaționaliza noul concept de luptă împotriva minelor, concept bazat pe vehicule autonome/radiocomandate fără echipaj care vor intra în câmpul de mine fiind dislocate de pe o navă mamă. Spre deosebire de ceilalți (americanii folosesc ca navă mamă LCS Independence iar francezii, belgienii și olandezii vor folosi o navă mamă special proiectată în acest scop), britanicii au ales niște nave comerciale care vor fi vopsite gri și vor primi echipamente militare de comunicații și control și armament ușor. Și tot britanicii cred că sunt primii care vor operaționaliza o navă dedicată infrastructurii submarine, una extrem de importantă de altfel.

articolul original.

Italienii retrag MQ-1C Predator

24 January 2023 at 04:00

Pe 27 Decembrie 2022, Aeronautica Militare au anuntat retragerea din utilizarea operationala a flotei de 6 UAV-uri General Atomics MQ-1C Predator, sistemele fiind deja trase pe dreapta din 19 decembrie. A nu se confunda cu desemnarea oficiala a General Atomics Aeronautical Systems pentru mai modernul MQ-1C Gray Eagle.

Ultimii Predatori activi au apartinut  escadrilei 61 de la Baza Aeriana Sigonella din Sicilia si flotilei 32 de la Baza Aeriana Amendola. Flotila 32 italiana a operat pana la retragerea Predator 5 tipuri diferite de aparate: F-35A si F-35B Lightning II,  MB.339,  Predator A+ si B.

Predatorii italieni au servit timp de 18 ani, prima parte a flotei fiind comandata in 2002 cu livrari din 2004, acumuland in tot acest timp 31000 de ore de zbor. 70% din zboruri au fost operationale iar 30% au avut ca scop antrenamentul si exercitiile militare.

Aeronavele MQ-1C au fost utilizate in spatiul aerian italian si deasupra in Marii Mediterane si Adriatice dar si in misiuni de patrulare si lupta in Afghanistan, Djibouti, Irak ( Antica Babilonia ), Kosovo, Cornul Africii si in misiunea Unified Protector din Libia.

In acest moment, Aeronautica Militare vor continua sa opereze 6 UAV – uri MQ-9A Predator B, adaptate de asemenea pentru a transporta armament. Acestea au fost comandate intre 2008–2009 si au fost operate alaturi de MQ-1 iar unul a fost pierdut in Libia in 2019.

In septembrie 2021 s-a semnat contractul pentru modernizarea lor de la standardul Reaper Block 1 la standardul Block 5.

Intre timp… General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) a anuntat ca pe 10 noiembrie 2022 a avut loc zborul primului UAV de serie MQ-9A Multi-Domain Operations (M2DO, capabil de operațiuni pe mai multe domenii).

Versiunea MQ-9A Reaper Block 5-25, include functionalitatipentru integrarea și implementarea viitoare a echipamentelor cu arhitectura deschisa si noi variante de senzori pentru cresterea capacitatilor de recunoastere strategica ale MQ-9A Reaper.

US Air Force și US Marine Corps vor primi MQ-9A Block 5-25 M2DO modernizat înin cadrul unui contract deja in derulare.

Si pentru ceva mai incolo, se pregateste MQ-Next… urmasul lui Reaper. Acesta va avea o forma de aripa zburatoare, caracteristici stealth… cu cala interna de arme, raza de actiune de 36000 km, autonomie de 60 de ore datorita propulsiei hibrid-electrice cu motor turbojet.

Dar mai e un pic pana atunci…

Marius Zgureanu

Surse:

The Italian Air Force Has Retired Its MQ-1C Predator A+ RPAS – The Aviationist

Włosi wycofali MQ-1C Predator – Altair Agencja Lotnicza

Altair.com.pl/news/view?news_id=38948

articolul original.

Dronă medicală, testată în premieră în România, de SCJU Oradea (VIDEO)

21 January 2023 at 11:27

​Primul test al proiectului pilot „Drone medicale” s-a desfășurat cu succes, sâmbătă dimineață, la Oradea, care va deveni primul oraș din România unde probele biologice vor fi transportate cu drona, între spitale. 

În Oradea a fost testată cu succes, sâmbătă dimineaţă, o dronă medicală, care a parcurs, în 8 minute, o distanţă de 6 kilometri. Aparatul a decolat de pe heliportul clădirii Spitalului Clinic Judeţean de Urgență (SCJU) Bihor din str. Gh. Doja și a aterizat pe cea a Spitalului Clinic Municipal de pe str. Corneliu Coposu, după 8 minute. Aici i s-a schimbat bateria, din motive de securitate, după care a revenit la punctul de plecare.

Acest sistem de transport este disponibil 24 de ore. Poate să zboare și noaptea, iar costurile funcționării acestei drone sunt mult mai reduse decât cele ale unei mașini care să facă legătura în permanență între cele două spitale. Vor rămâne cele trei drumuri obișnuite, de dimineață, la prânz și seara, iar în caz de urgențe sau într-un caz care solicită transportul probelor biologice și de sânge sau medicamente în același timp, putem utiliza această dronă”, a declarat managerul SCJU Bihor, dr. Gheorghe Carp.

Drona poate transporta până la 3 kg, la o viteză de deplasare de 40 km/h și ar urma să fie folosită la transportul probelor medicale între unităţile sanitare din judeţul Bihor. Demonstrația a avut loc în cadrul unui proiect pilot derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, în parteneriat cu Municipiul Oradea, compania australiană Skyy Network și Autoritatea Aeronautică Civilă din România.

Drona cu care s-a zburat astăzi, costă aproximativ 60.000 de euro. Pe baza datelor pe care deja le-am cules pe durata săptămânii și pe baza datelor meteorologice, vom alege un model de dronă care să fie utilizat într-un număr cât mai mare de zile. Vom evalua ce drone există în piață, dar ele pot depăși și 80.000 și 100.000 de euro, în funcție de tipul de dronă. (…) În funcție de tipul de aeronavă, frecvența zilnică, vom vedea ce costuri avem și ne uităm și spre finanțări europene pentru că cel mai probabil am putea să accesăm finanțări europene pentru aeronava în sine și pentru trainingurile personalului pe care oricum noi o avem aici datorită heliportului”, a declarat city managerul municipiului Oradea, Mihai Jurcă.

Modelul de dronă folosit la testul de la Oradea este X 11, un aparat care poate decola cu o greutate totală de 11 kg şi cu o încărcătură tehnică de 3 kg. Are mai multe motoare, este concepută pentru distanţe scurte în zone urbane şi zboară cu o viteză de 40 km/h.

Am făcut mai multe zboruri pe perioada acestei săptămâni, pentru a testa drona. Săptămâna s-a încheiat cu succes, deşi ne-am confruntat cu multe provocări, vremea ne-a pus câteva impedimente, dar totodată ne-a ajutat să ne dăm seama ce trebuie îmbunătăţit. Una dintre provocări a fost vântul, am avut parte de rafale zilele acestea, totuşi, drona a fost construită astfel încât să zboară în ciuda vântului puternic. Are o paraşută, precum şi zone prestabilite în care poate să aterizeze autonom în caz de urgenţă, dacă consideră că nu mai poate să-şi continue zborul”, a explicat Rory Houston, fost pilot militar de F18 şi drone militare, partenerul logistic care se ocupă de acest proiect pilot.

Prin acest proiect, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi municipiul Oradea doresc să eficientizeze costurile în ceea ce priveşte serviciile medicale oferite, dar şi să dezvolte un sistem de transport sustenabil în spaţii urbane aglomerate şi pe distanţe medii prin intermediul dronelor.

Mă bucur că am ajuns în acest punct şi sunt convins că Oradea va inspira şi alte spitale din România să rezolve problema transportului şi a analizelor făcute rapid. Gândiţi-vă că acest sistem este disponibil 24 din 24 de ore, aparatul poate să zboare şi noaptea, apoi personalul heliportului va fi instruit ca să piloteze aceste drone, deci nu trebuie să angajăm alt personal, iar costurile de funcţionare sunt mult reduse faţă de maşini care trebuie să facă tot felul de tururi în permanenţă”, a declarat managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp.

Dacă se va concretiza, soluţia dronelor medicale nu va viza doar spitalele din municipiul Oradea, ci și pe cele din Marghita, Aleşd, Salonta şi Beiuş, care vor putea beneficia de transportul probelor cu drone către Oradea, pentru analizele care nu se fac în locaţiile proprii, astfel încât să poatî fi  eficientizat actul medical.


articolul original.

Andronesi spălat și parfumat încă o dată de procurori! Dosarul de urmărire penală plimbat între Parchet și CA Cluj până ce s-au prescris faptele

23 January 2023 at 06:15

Executorul Dorin Valerian Andronesi a scăpat încă o dată de dosarul penal deschis urmare a plângerii depuse în 2015 la DNA de către omul de afaceri Mircea Sângeorzan, pentru abuz în serviciu și luare de mită, plângere declinată către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Cluj un an mai târziu. De atunci încoace, procurorii i-au dat 3 ordonanțe de clasare, ultima luna aceasta, în timp ce judecătorii Curții de Apel Cluj au întors de două ori dosarul la Parchet pentru completarea urmăririi penale. Ultima dată, pe lângă clasarea acuzațiilor, procurorul a precizat că în cauză a intervenit prescripția faptelor încă din 2018. Dacă procurorii și-ar fi făcut treaba de la bun început cum scrie la carte, practic dosarul nu ar fi fost tergiversat.

Concluzia principală care se desprinde în acest caz este că dosarul a fost tergiversat extrem de mult de anchetatori, astfel încât, într-un final, s-a ajuns la prescrierea faptelor.

Procurorii au ținut-o pe-a lor, cu toate că în speță sunt elemente clare care indică abuzul în serviciu, ținând cont și de alte cazuri în care executorul Andronesi a acționat în dauna celor executați. Și aducem aminte de alte două cazuri, cele ale oamenilor de afaceri Cristian Duca și Tino Stern, ale căror bunuri executate silit de Andronesi au fost mult subevaluate și vândute unor apropiați, astfel încât executorul a avut posibilitatea de a întinde executarea silită asupra altor bunuri ale celor doi pentru a ajunge la suma pretins datorată.

Culmea, și cei doi oameni de afaceri au depus plângeri penale pe numele lui Andronesi, dar și în cazul lor, procurorii de la PCA Cluj au emis ordonanță de clasare.

Prima soluție de clasare, dispusă în 2017, după un an de anchetă

În cazul lui Mircea Sângeorzan, prima ordonanță de clasare a fost pronunțată de procurorii PCA Cluj în noiembrie 2017. Bistrițeanul a atacat ordonanța în instanță, dar fără succes. Ulterior însă, acesta a trimis o contestație și la Parchetul General, de unde a primit un răspuns de la procurorul general de atunci, Augustin Lazăr. În opinia procurorului general, soluția procurorului de caza fost în bună regulă, astfel că și acesta a respins contestația bistrițeanului, dar fără să precizeze dacă este sau nu tardivă.

Profitând de această lipsă, în termen de 10 zile, conform procedurilor legale, Sângeorzan a depus o nouă contestație împotriva ordonanței procurorului, la Curtea de Apel Cluj. Asta s-a întâmplat la jumătatea lunii februarie 2018, iar octombrie același an, instanța a pronunțat soluția: contestația bistrițeanului a fost admisă, iar dosarul returnat la Parchet pentru completarea urmăririi penale.

Ciudățenie: dosarul a fost trimis și la SIIJ

După ce dosarul a ajuns înapoi la PCA Cluj, intervine o ciudățenie: dosarul este trimis de procurori la București, la celebra și proaspăta înființată Secție de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), pe motiv că trebuia investigat magistratul care a admis executarea silită în cazul lui Mircea Sângeorzan, respectiv judecătoarea Voichița Vrâncean, acum pensionată. Or, Mircea Sângeorzan nu a vizat-o în nicio plângere vreo faptă pe care ar fi comis-o judecătoarea Vrâncean, astfel că dosarul nu avea ce să caute la SIIJ, unde a stat până în 2019, după care a fost returnat la PCA Cluj.

A doua clasare! Judecătorul de cameră preliminară a anulat-o iar

În octombrie 2019, procurorii PCA Cluj soluționează dosarul, fiind dispusă, din nou, clasarea.

Evident, Mircea Sângeorzan a atacat ordonanța procurorului și a ajuns din nou în instanță.

Ordonanţa iniţială dispusă în cauză în acest dosar penal, precum şi cea dispusă în soluţionarea plângerii la soluţie de către procurorul ierarhic superior au fost supuse controlului judecătorului de cameră preliminară, care a pronunţat încheierea penală nr. ###/30.10.2018 pronunţată de Curtea de Apel Cluj în dosarul nr. ###/33/2018, prin care judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel a admis ambele plângeri formulate împotriva ordonanţei de clasare din data de 17 noiembrie 2017 pronunţate de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj în dosarul penal nr.##/P/2016, precum şi împotriva ordonanţelor procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din datele 2.02.2018 şi din 23.03.2018, a desfiinţat ordonanţa atacată şi a trimis cauza la procuror pentru a completa urmărirea penală. Se constată că urmare a soluţiei instanţei de completare a urmăririi penale, cauza s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj sub număr nou de dosar, respectiv #/P/2019. Ca atare, analiza de faţă trebuie să poarte asupra probatoriului administrat în dosarul nr. ##/P/2016 şi în dosarul nr. #/P/2019, care se constituie într-o completare a primului dosar penal.

În primul rând, se constată că prin încheierea penală nr. ###/30.10.2018 pronunţată de Curtea de Apel Cluj în dosarul nr. ###/33/2018, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Cluj, în considerarea dispoziţiei de completare a urmăririi penale, a indicat în mod explicit ce acte de urmărire penală se impun a fi administrate în cauză, cu referire la ce acuzaţii şi în ce scop se impune completarea probaţiunii”, a arătat în motivare judecătorul de camera preliminară care a admis plângerea la ordonanța procurorului depusă de Sângeorzan.

Totodată instanța a indicat, încă o dată, ce trebuie să facă procurorul pentru a completa urmărirea penală.

În acest context, judecătorul de cameră preliminară l-a taxat dur pe procurorul de caz, care l-a spălat pur și simplu pe Andronesi, spunând că fapta sa de abuz în serviciu nu prezintă gradul necesar de pericol social care să justifice trimiterea acestuia în judecată, iar mai apoi a susținut că lipsește tipicitatea infracțiunii. În acest punct, judecătorul Curții subliniază că procurorul nu a adus nicio probă în acest sens.

“Față de aceste argumente s-a constatat că fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni fiind suficientă aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ.

Nu poate fi astfel explicat în mod plauzibil cum procurorul şi-a schimbat radical optica, în sensul că de la o soluţie de vinovăţie a inculpatului Andronesi, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, cu reţinerea lipsei de pericol social care să justifice trimiterea în judecată, a ajuns la un raţionament diametral opus, acela al lipsei de tipicitate a infracţiunii. Aceasta, în condiţiile în care, aşa cum s-a subliniat, nu s-a administrat nicio probă după redeschiderea urmăririi penale care să fi determinat o atare concluzie. Ca atare, nu s-a lămurit existenţa sau nu a vreunei fapte penale, cu referire la evaluarea bunului anterior licitaţiei şi la mărirea artificială a valorii creanţei pe care a reclamat-o petentul. Nu s-a efectuat o expertiză cu privire la valoarea de piaţă a utilajului în cauză, singura în măsură să ofere răspuns cu privire la acuzaţia de subevaluare. Nu s-a stabilit cu certitudine realitatea operaţiunilor facturate de firma de pază către bancă, necesitatea acestor cheltuieli şi în primul rând, necesitatea şi realitatea cuantumului sumelor facturate.

Apoi, în al doilea rând, ceea ce trebuie să intereseze, de vreme ce s-a reţinut totuşi că a existat o neregulă în procedura de evaluare a bunului vândut la licitaţie, imputabilă evaluatorului şi apoi în conduita executorului, aşa cum s-a reţinut iniţial, este în ce măsură se poate remedia acest neajuns cauzat persoanei vătămate, dacă acesta derivă din comiterea unor fapte penale.

În al treilea rând, nu pot fi primite argumentele procurorului, ca o justificare a soluţiei de clasare, în sensul că actele executorului judecătoresc şi procedura de executare sunt supuse controlului judecătoresc, pe calea contestaţiei la executare, iar calea de urmat de către cel vătămat este solicitarea anulării formelor de executare. Nimic mai adevărat, dar controlul exercitat de judecător în procedura executării silite, în limitele legii, nu exclude de plano o posibilă răspundere penală a executorului judecătoresc sau a oricăror persoane implicate în procedura licitaţiei”, a arătat judecătorul de cameră preliminară, în august 2020.

Drept urmare, dosarul a fost întors pentru a doua oară la Parchet pentru completarea urmăririi penale. Pentru asta, dosarul a lâncezit încă doi ani pe masa procurorilor, care au dat din nou soluție de clasare.

Cum a fost explicată de către procurorul de caz clasarea faptelor presupus comise de Andronesi, veți citi în ediția de săptămâna viitoare.

Citește și:

După ce a fost spălat de procurorii și instanța de la Cluj, Andronesi are iar emoții! Mircea Sângerozan a reușit să redeschidă urmărirea penală

articolul original.

La Oradea, probele biologice de la spitalele din oraș vor fi transportate cu drone speciale | AUDIO

19 January 2023 at 13:33
image

Probe biologice transportate cu drona: un proiect care devine realitate și în România. Se va întâmpla la Oradea, unde primăria anunță un proiect pilot împreună cu Spitalul Județean și o companie din industria tehnologică. Primul transport are loc vineri.

Probele biologice de la spitalele din oraș nu vor mai fi transportate în viitor cu mașinile în plin trafic către laboratorul robotizat aflat la Spitalul Județean, ci se vor folosi drone.

Este vorba de un proiect pilot realizat de Primăria Oradea, împreună cu Spitalul Județean și o companie din Australia.

Mihai Jurcă, City managerul Oradea:

„Operațiunile cu drone se supun acelorași condiții de siguranță ca și operațiunile cu avioane cu pasageri.”

Va fi folosită o dronă care poate transporta o încărcătură de până la 3 kg, iar viteza maxima de deplasare va fi de 40 de km/h.

Compania susține că poate asigura pentru transportul de la spitalele aflate în județul Bihor către laboratorul din Oradea drone mai mari, care pot atinge viteze și de 150 de km/h.

Primul transport din cadrul proiectului pilot va avea loc vineri: pe traseul Spitalul Municipal – Spitalul TBC – Maternitate şi Spitalul Judeţean.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/19ian-15-Mihai-SNDW-proiect-cu-drone-probe-biologice-ORADEA.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: oradea.ro

Citește și: Baia Mare: 3 consilieri acuză primăria că nu a plătit bursele elevilor din ultimii 2 ani | AUDIO

articolul original.

Tot mai multe incidente cu OZN-uri raportate către Pentagon, arată documente neclasificate

19 January 2023 at 07:00
image

Un nou raport adresat Congresului spune că raportările de OZN-uri (acum cunoscute sub numele de fenomene aeriene neidentificate, sau UAP, prescurtarea în limba engleză) către grupul de lucru al Pentagonului din ultimii doi ani au fost mai multe decât în ultimii 17 ani. Dar asta nu înseamnă că suntem în mijlocul unei invazii extraterestre.

Raportul neclasificat a fost emis la mijlocul lunii ianuarie de Biroul Directorului de Informații Naționale (ODNI) din SUA, în colaborare cu Biroul de Rezolvare a Anomaliilor în Toate Domeniile al Departamentului Apărării (AARO). Biroul a fost creat prin mandat al Congresului, iar raportul recent servește drept o actualizare a unei evaluări preliminare a rapoartelor UAP ale Pentagonului emise în 2021.

Evaluarea a spus că au existat 144 de raportări referitoare la anomalii aeriene observate de membrii serviciului militar între 2004 și 2021. „Au fost 247 de raportări noi și alte 119 care au fost fie descoperite, fie raportate după perioada de timp a evaluării preliminare”, spune raportul recent publicat, conform Science Alert.

Asta duce la 510 până pe 30 august 2022.

Raportările de OZN-uri în creștere s-ar datora unei mai bune înțelegeri a subiectului

Autorii raportului spun că creșterea ratei de raportare „se datorează parțial unei mai bune înțelegeri a posibilelor amenințări pe care le pot reprezenta UAP, fie în ceea ce privește siguranța pericolelor de zbor, fie ca potențiale platforme de colectare de informații ale adversarului, și parțial datorită stigmatizării reduse din jurul raportării de OZN-uri”.

Oricare ar fi explicația, oficialii militari și de informații din SUA spun că văd acest lucru ca fiind unul bun. „Această raportare sporită oferă mai multe oportunități de a aplica analize riguroase și de a rezolva evenimente”, se spune în raport.

Generalul Pat Ryder, de la Brigada Forțelor Aeriene și secretarul de presă al Pentagonului, a considerat problema anomaliilor aeriene drept o problemă de securitate națională.

„Siguranța personalului nostru de service, bazele și instalațiile noastre și protecția securității operațiunilor americane pe uscat, pe cer, pe mări și în spațiu sunt primordiale. Luăm în serios raportările privind incursiunile în spațiul nostru, terestre, maritime sau aeriene, și le examinăm pe fiecare în parte”, a spus Ryder într-un comunicat.

Membrii Congresului au lăudat raportul, dar au cerut și mai multă transparență. Senatorul Marco Rubio a spus că „trebuie făcute mai multe… pentru a utiliza senzorii existenți pentru a colecta și analiza mai multe date despre UAP”, în timp ce senatorul Mark Warner, deputat în Virginia, a spus că așteaptă cu nerăbdare continuarea cooperării „pe măsură ce lucrăm pentru a concentra resursele asupra rapoartelor UAP care rămân necaracterizate și neatribuite”.

Raportul Congresului nu conține niciun caz concret dintre cele raportate

Versiunea neclasificată a raportului nu include detalii despre niciun caz. Astfel de detalii sunt furnizate numai în raportul clasificat către Congres. Dar versiunea neclasificată oferă o defalcare a celor 366 de observări nou identificate. S-a determinat provizoriu că mai mult de jumătate dintre raportări prezintă „caracteristici neremarcabile”:

– 26 au fost caracterizate ca fiind cauzate de drone sau dispozitive asemănătoare dronelor;

– 163 au fost caracterizate ca fiind cauzate de baloane sau obiecte similare;

– 6 au fost atribuite dezordinii, cum ar fi păsări, evenimente meteorologice, pungi de plastic sau alte resturi din aer.

Așadar, 171 de raportări au fost „necaracterizate și neatribuite”. Unele dintre fenomenele descrise în acele raportări încă misterioase par să implice „caracteristici neobișnuite de zbor sau capacități de performanță și necesită o analiză suplimentară”, se arată în raportul de stare. Dar cel puțin unele dintre anomalii ar putea ajunge să fie atribuite defecțiunilor senzorului sau altor cauze nu atât de misterioase.

Raportările de OZN-uri nu dispun de date amănunțite

„Multe raportări nu au suficiente date detaliate pentru a permite atribuirea UAP cu o mare certitudine”, se spune în raport. Având o bază de date mai mare de observări, investigatorii vor putea mai ușor să rezolve misterele persistente.

Raportul spune că niciuna dintre întâlnirile de UAP-uri raportate nu a implicat coliziuni sau efecte adverse asupra sănătății. Nu există nimic în raport care să abordeze posibilitatea ca extratereștrii să aibă vreun rol în oricare dintre incidentele UAP: în 2022, în timpul unei audieri în Congres, oficialii Pentagonului au spus că nu au văzut nimic care să pară a fi de origine „non-terestră”.

Raportul a primit recenzii mixte de la oamenii care urmăresc îndeaproape raportările de OZN-uri. Christopher Mellon, un fost oficial al Pentagonului, a salutat faptul că „problema UAP câștigă tracțiune și acceptare în cadrul guvernului”, în special când vine vorba de conștientizarea provocărilor de securitate pe care le reprezintă dronele, inclusiv dronele de supraveghere despre care se crede că sunt folosite de China.

Dar Mellon a spus că limbajul din raport a demonstrat „capacitatea unică și neobișnuită a guvernului SUA de a transforma un subiect fascinant în mod inerent într-un jargon birocratic supărător”.

Multe observări vor rămâne, probabil, secrete

Avi Loeb, un astrofizician de la Harvard, care prezidează Comitetul consultativ Breakthrough Starshot și a scris o carte controversată despre posibilitatea unei vieți extraterestre inteligente, a spus că cele mai interesante informații despre observările UAP vor rămâne probabil secrete și ascunse față de public.

„Chiar dacă un singur obiect din cele 510 UAP raportate este de și acest obiect nu reprezintă nicio amenințare pentru securitatea națională, identificarea lui va fi cea mai importantă descoperire pe care umanitatea a făcut-o vreodată”, a scris Loeb.

„Raportul ODNI este, prin urmare, complementar muncii oamenilor de știință. Este intrigant în alertarea comunității științifice asupra obiectelor anormale, dar nu oferă suficiente dovezi despre natura UAP care se poate mișca, accelerează sau arată diferit față de dispozitivele noastre tehnologice”, a continuat Loeb.

Ce crede NASA despre posibilitatea existenței extratereștrilor?

În acest sens, în 2022 un grup independent pentru a evalua raportările non-militare de observare de UAP-uri. Se așteaptă ca acest comitet să își emită concluziile la jumătatea anului 2023.

„Părerea mea personală este că Universul este atât de mare, iar acum există chiar și teorii că ar putea exista mai multe universuri. Dacă este așa, cine sunt eu să spun că planeta Pământ este singura locație a unei forme de viață care este civilizată și organizată ca a noastră?”, a spus în octombrie anul trecut Bill Nelson, administratorul NASA.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Bani pentru digitalizare

18 January 2023 at 12:44
image

Firmele mici și mijlocii, care nu sunt din domeniul IT, pot obține până la o sută de mii de euro fonduri europene, pentru a-și digitaliza activitatatea. Au la dispoziție 350 de milioane de euro pentru diferite proiecte, de la înființarea de site-uri, până la achiziția de roboți și drone.

Cele 350 de milioane de euro pentru digitalizarea firmelor mici și mijlocii vin prin Programul Național de Reziliența și Redresare, pe scurt PNRR, și sunt împărțite pe regiuni. Toți cei interesați se pot înscrie online de pe 1 februarie. Iar în premieră pentru România, fondurile europene pentru digitalizarea IMM-urilor vor ajunge la antreprenori, prin intermediul băncilor, care se vor ocupa și de monitorizarea proiectelor. Deocamdată, procedura este în lucru la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Cei mai mulți bani europeni, câte 50 de milioane de euro, se duc în vestul și în sud vestul țării, și cei mai puțini – în jur de 26 de milioane de euro – sunt pentru regiunea Bucureșți Ilfov. Se estimează că fondurile vor ajunge pentru 5 mii de firme, dar că cererea va fi mult mai mare.

Companiile pot primi între 20 de mii și o sută de mii euro, în funcție de numărul de angajați. 90 la sută din suma este nerambursabilă. Antreprenorii pot cere finanțare pentru diferite proiecte, de la crearea de site-uri de prezentare până la robotizari și automatizări. Una dintre condiții este că digitalizarea să crească productivitatea muncii. Dar într-un mod realist. Pentru că dacă la finalul celor cinci ani necesari pentru implementarea proiectului, acești indicatori nu sunt respectați, firmele trebuie să dea banii înapoi.

„Nu aș merge doar pe softuri. Îndemnul meu este către această zona de automatizare, robotizare. Roboții de logistică sunt de asemenea foarte căutați și viitorul lor arată destul de bine. V-am dat exemplul de roboții pentru agricultură, și dronele care ajută foarte mult la lucrările specific agriculturii”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

Proiectele pentru digitalizarea IMM-urilor se depun online, în perioada 1 februarie – 31 martie. Nu contează data când se încarcă documentele pentu că selecția se va face în baza unui punctaj. 50 la sută contează datele financiare. Sunt acceptate IMM-urile înființate până cel mai târziu la 31 decembrie 2021. Domeniul lor de activitate nu trebuie să aibă legătură cu IT-ul.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are previziuni optimiste pentru semnarea contractelor. Prima etapă, pentru 2.500 de firme, ar fi la sfârșitul lunii iunie, iar restul în iulie-august.

Noutatea acestui program este că fondurile vor ajunge la firme prin intermediul băncilor. În acest moment, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este în discuții cu zece instituții. Mecanismul ar fi următorul: beneficiarul se adresează unei bănci pe care și-o alege singur dintr-o lista care va fi stabilită în perioada următoare. Banca este cea care analizează documentele pentru achizițiile aprobate și dacă totul este în regulă virează banii către firma care, la rândul ei, întocmește ordinul de plata pentru furnizor.

articolul original.

Ucraina a devenit „poligonul” pentru testarea celor mai noi arme: Aliații Kievului văd acum unde mai au de lucru

21 January 2023 at 09:02
image

Armele pe care aliații le-au furnizat ucrainenilor nu sunt infailibile – unele și-au demonstrat eficiența, altele nu s-au dovedit atât de utile pe cât anticipau. Lecțiile războiului nu pot fi deprinse decât pe câmpul de luptă, astfel că Ucraina a devenit un imens „poligon” pentru testarea celor mai noi arme occidentale.

Vara trecută, când armata ucraineană a recucerit teritorii întinse printr-o contraofensivă impresionantă, „a tocat” unitățile ruse cu lovituri de artilerie și rachete de producție americană. Unele atacuri au fost ghidate de un sistem conceput de ucraineni pe câmpul de luptă. O parte din softul ucrainean a transformat orice laptop, tabletă sau smartphone într-un instrument sofisticat de țintire, folosit acum pe scară largă de militarii ucraineni.

Rezultatul este o aplicație mobilă care introduce imagini din satelit și alte informații într-un algoritm de țintire în timp real, ajutând unitățile din apropiere să tragă direct asupra țintelor specifice. Fiind o aplicație, nu o piesă hardware, e ușor de actualizat și este disponibilă pentru o gamă largă de personal.

Oficialii americani care cunosc aplicația spun că aceasta este foarte eficientă în direcționarea focului asupra țintelor rusești. Aplicația reprezintă unul dintre zecile de exemple în care Ucraina a adus inovații pe câmpul de luptă, deseori găsind soluții simple și ieftine pentru a rezolva probleme scumpe, relatează CNN.

Dronele mici din plastic care bâzâie deasupra capului aruncă grenade asupra inamicului. Imprimantele 3D produc piese de schimb pentru ca soldații să poată repara echipamentul greu pe front. Tehnicienii au transformat camionete obișnuite în lansatoare mobile de rachete. Inginerii au descoperit cum să monteze rachete americane sofisticate pe avioane de luptă sovietice mai vechi, cum ar fi MIG-29, contribuind la menținerea forțelor aeriene ucrainene în zbor după atâtea luni de război.

Ucraina și-a dezvoltat chiar și propria armă antinavă, racheta Neptun, bazată pe modelul unei rachete sovietice care poate ținti flota rusă de la o distanță de aproximativ 320 de kilometri.

Această ingeniozitate i-a impresionat pe oficialii militari americani, care au apreciat abilitatea ucrainenilor de a adopta soluții pentru nevoile sale tactice, acoperind golurile lăsate de armamentul occidental, mai greu și mai sofisticat.

Dronele Switchblade n-au avut efect, dar HIMARS a făcut prăpăd

Oficialii și analiștii americani spun că Ucraina a devenit un veritabil poligon de teste pentru soluții militare ieftine, dar eficiente. "Inventivitatea lor e incredibil de impresionantă", a spus Seth Jones, directorul programului de securitate la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din SUA.

Însă războiul din Ucraina le-a oferit Statelor Unite și aliaților săi ocazia rară de a studia modul în care se comportă propriile sisteme de armament în condiții de utilizare intensă și ce arsenal folosesc cele două tabere pentru a obține victorii în acest război. Ofițerii și alți oficiali militari americani au urmărit și felul în care Rusia a folosit cu succes drone ieftine care explodează la impact, furnizate de Iran, pentru a decima forțele terestre ucrainene.

"Ucraina este clar un poligon de testare în adevăratul sens pentru că niciunul dintre aceste echipamente nu a fost, de fapt, folosit într-un război între cele două națiuni dezvoltate industrial. Aceasta este o testare de luptă în lumea reală", a spus o sursă din spionajul occidental.

Pentru armata americană, războiul din Ucraina a fost o sursă incredibilă de date referitoare la utilitatea propriilor arme. Unele sisteme oferite Kievului, precum drona Switchblade 300 și o rachetă concepută pentru a ținti sistemele de radar inamice, s-au dovedit mai puțin eficiente pe câmpul de luptă decât se anticipa, potrivit unui ofițer american, concluzie confirmată și de studiul recent al unui grup britanic de analiză.

Însă lansatorul american de rachete M142, sau HIMARS, a avut un succes decisiv, chiar dacă oficialii au învățat lecții importante despre numărul mare de reparații de întreținere pe care acele sisteme le-au impus în condiții de folosire atât de intense.

The beautiful M270 MLRS works on the occupier in eastern Ukraine. Let me remind you that this system, as well as HIMARS, very effectively destroys both the positions of the russians and targets located in the enemy rear for tens of kilometers.#Hungary #Ukraine 🇭🇺❤️🇺🇦 pic.twitter.com/YduxUt2Enj

— Dénes Törteli 🇪🇺🇭🇺🇺🇦 (@DenesTorteli)
January 13, 2023

Modul în care Ucraina și-a folosit stocurile limitate de rachete HIMARS pentru a slăbi centrele de comandă și control ale rușilor, lovind posturile de comandă, centrele și depozitele, a fost revelator, a spus un oficial din domeniul apărării, adăugând că liderii militari vor studia ani la rând acest lucru.

O altă descoperire crucială a fost obuzierul M777, element de artilerie esențial al puterii de foc ucrainene. S-a observat că țeava își pierde ghinturile dacă se trag prea multe obuze într-un timp scurt, iar tunul devine mai puțin precis și mai puțin eficient.

Ofițerii de operațiuni americani spun că o lecție pe care Statele Unite o pot învăța din acest conflict este că artileria remorcabilă, precum sistemul de obuziere M777, ar putea aparține trecutului. Aceste sisteme sunt mai greu de mișcat repede pentru a evita focul de răspuns, iar într-o lume în care dronele nu ratează nimic, "e foarte greu să te ascunzi acum", a spus un expert.

Soldiers of the🇺🇦406th Artillery Brigade of the Marine Corps of Ukraine are🔥firing from 🇺🇸American M777 155mm long-range high-precision howitzers at enemy artillery located on the left bank of the Dnieper River in the Kherson direction, trying to push the enemy away from Kherson pic.twitter.com/9q4UNl4GCj

— Ukraine War (@AlexeyKovalen10)
January 7, 2023

Ucrainenii au făcut și inovații tactice care i-au impresionat pe experții militari occidentali. În primele săptămâni de război, comandanții ucraineni și-au adaptat operațiunile pentru a folosi elemente mici de artilerie în timpul înaintării rușilor spre Kiev. Înarmați cu lansatoare portabile de rachete Stinger și Javelin, soldații ucraineni au reușit să lovească tancurile rusești care nu erau protejate de infanterie.

Un kamikaze de 10.000 de dolari

Contractorii armatei americane iau, de asemenea, notițe urmărind războiul din Ucraina. BAE Systems a anunțat recent că succesul Rusiei în folosirea dronelor kamikaze a influențat modul în care sunt proiectate noile vehicule blindate ale armatei, adăugând blindaj suplimentar pentru a proteja soldații de atacuri aeriene.

Totodată, diferite zone ale guvernului și industriei de armament din SUA au căutat să testeze noi sisteme și soluții într-o luptă în care Ucraina are nevoie de orice ajutor posibil.

În primele zile ale conflictului, Agenția Națională de Informații Geospațiale a trimis cinci drone ușoare de supraveghere la înaltă rezoluție la Centrul de Comandă al Operațiunilor Speciale SUA din Europa - în caz că ar fi nevoie de ele în Ucraina. Dronele produse de o companie denumită Hexagon nu făceau parte dintr-un așa-zis program de înregistrare la Departamentul Apărării, ceea ce indică natura experimentală a conflictului.

Amiralul de Marină Robert Sharp, șeful de atunci al Agenției de Informații Geospațiale, a declarat că Statele Unite au instruit un "partener militar" din Europa în privința utilizării sistemului. "Ceea ce îți permite acesta este să te ridici sub nori și să-ți aduni datele", a spus el, într-o conferință desfășurată în primăvară la Denver.

Nu se știe dacă aceste drone au fost implicate în război, menționează CNN.

Între timp, oficialii din spionajul și armata SUA au spus că speră că realizarea unor drone de unică folosință a devenit o prioritate pentru contractorii Pentagonului. "Mi-aș dori să putem face o dronă de atac pentru un singur drum, de 10.000 de dolari", a spus unul dintre aceștia, subliniind cât de eficiente pot fi aceste arme și cât de mult contează să devină foarte ieftine.

articolul original.

Noi mijloace tehnice pentru Direcția Hidrografică Maritimă: șalupe hidrografice și vehicule autonome subacvatice de tip planor

15 January 2023 at 04:00
By: Nicolae

Direcția Hidrografică Maritimă are un rol semnificativ în susținerea activităților desfășurate de Forțele Navale Române, furnizând informații deosebit de importante, atât pentru navigație, cât și pentru lupta antisubmarin și împotriva minelor marine. Subiectul a mai fost tratat pe rnhs.info în două articole separate, unul despre hidrografie (poate fi recitit aici) și unul despre hidrolocator – sonar (poate fi recitit aici).

După cum spune și titlul, articolul este despre noi mijloace tehnice care au intrat sau vor intra în serviciul Direcției Hidrografice Maritime din cadrul Forțelor Navale Române.

Mai multe detalii găsiți în articolul publicat pe rnhs.info accesînd acest link. Lectură plăcută!

drona subacvatica glider dotare fortele navale romane

Vehicul subacvatic autonom de tip Slocum G3 Glider Sursa: Teledyne

articolul original.

Baykar KIZILELMA UCAV

11 January 2023 at 04:00

In data de 14 Decembrie 2022 la centrul de testare din Çorlu a avut loc primul test de zbor al prototipului UCAV-ului (Unmanned Combat Air Vehicle) turcesc cu observabilitate redusa si motor cu reactie, denumit Baykar Kızılelma-A. Neoficial, prototipul s-a mai ridicat la cativa metri inaltime in timpul testelor de rulare pe pista, desfasurate acum cateva saptamani.

Acest prim exemplar finalizat in anul 2022 a intrat imediat in teste, urmand ca in 2023 sa i se adauge un al doilea exemplar.

Kızılelma face parte din programul MIUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi / Sistem Aerian Combatant Fara pilot) vizand UAV-uri ce vor opera ambarcat pe nava de debarcare multifunctionala TCG Anadolu (L-400), in locul lui F-35.

Elemente functionale specifice ale Baykar Kızılelma-A:

 • Decolare/aterizare complet autonome
 • Semnatura radar redusa
 • Manevrabilitate ridicata
 • Control la distanta in linie vizuala directa (Line Of Sight /LOS) si dincolo de raza vizuala directa (Beyond LOS /BLOS)
 • Capacitate de decolare/aterizare scurta pentru pistele scurte ale potavioanelor
 • Constienta situationala ridicata datorita senzorilor ambarcati, inclusiv radar AESA indigen
 • cale interne pentru sarcina utila
 • Sistem de Tintire Aselsan Common Aperture
 • Container de razboi electronic
 • Modul SIGINT indigen

Propulsia est furnizata de motorul cu reactie AI-25 (tractiune maxima 16,9kN) fabricat de compania ucraineana Motor Sich, aeronava atingand doar viteze subsonice (maxim 900km/h, 740km/h viteza de croaziera) si altitudini de lucuru de pana la 10 kilometri (12 km altitudine maxima). Versiunea B va putea zbura supersonic datorita motorului AI-322F cu tractiune superioara, de 2,5 ori mai puternica cu postcombustie: tractiune maxima 24,5kN in regim „uscat”, respectiv 44 kN cu postcombustie. Este planificata chiar si o versiune C, bimotoare, cu 2 motoare AI-322F. O alternativa la motorul AI-322F ar putea fi motorul turcesc TEI TF-6000, daca se reuseste proiectul de dezvoltare.

Motoarele au fost comandate ucrainenilor de la Motor Sich in noiembrie 2021 de catre compania Baykar.

Bayraktar KIZILELMA successfully completed the first engine integration test – YouTube

KIZILELMA rekor sürede havalandı – Unmanned fighter jet KIZILELMA – Savunma Sanayi – Baykar TSK UAV – YouTube

Revenind la Baykar Kızılelma-A, acesta dispune de doua prize de aer, doua stabilizatoare verticale orientate oblic in V si doua aripioare Canard cuplate. Pentru sarcina utila (de pana la 1,5 tone din totalul masei maxime de decolare de 6 tone) si armament sunt prevazute compartimente interne, care sa reduca astfel semnatura exterioara. Ca avionica, va fi echipat cu un radar AESA dezvoltat in Turcia.

Gama de armament, acrosabil pe 2 statii interne si 6 externe sub aripi, este impresionanta, cel putin la nivel de intentie si o enumar mai jos, extrasa de pe Wikipedia:

  • Rachete:
  • Bombe:

Raza de actiune planificata este de 930 kilometri iar autonomia de zbor este de 5-6 ore.

In fine, turcii au atins o etapa semnificativa din programul lor e dezvoltare, insa mai e mult pana departe, mai ales ca in domeniul „furisatului” (stealth) nu prea au experiente, fiind dati afara si din programul F-35, ca sa nu mai vorbim de inteligenta artificiala si elementele asociate de control care fac inima si creierul unui sistem semi-autonom de lupta aeriana (UCAV)… Probabil o vreme sistemul va fi preponderent dependent de comenzile de la sol, cum e cazul actualei generatii de UAV-uri.

Ramane insa interesant de urmarit saga turceasca, mai ceva ca serialele lor istorice!

Marius Zgureanu

Surse:

. Second Bayraktar Kizilelma jet-powered UAV assembled in Turkey – Militarnyi

. Baykar Bayraktar Kizilelma (militaryfactory.com)

. Baykar Bayraktar Kızılelma – Wikipedia

. https://www-altair-com-pl/news/view?news_id=38766

Series Navigation>">Superavioane: Dassault Rafale >>
articolul original.

Dronele care monitorizează vulcani ne-ar putea ajuta să prevestim erupțiile viitoare

7 January 2023 at 14:00
image

Compoziția gazelor emise de vulcani poate oferi informații cu privire la posibilitatea unor erupții iminente. Dronele care monitorizează vulcani fac posibilă investigarea chiar și în zone greu accesibile.

Principalele gaze eliberate de vulcani sunt vapori de apă, dioxid de carbon și dioxid de sulf. Analiza acestor gaze este una dintre cele mai bune modalități de obținere a informațiilor despre sistemele vulcanice și despre procesele magmatice care sunt în desfășurare.

Raportul dintre nivelurile de dioxid de carbon și cele ale dioxidului de sulf poate dezvălui probabilitatea unei erupții iminente, scrie Eurek Alert.

Dronele care monitorizează vulcani sunt mai simplu de folosit decât sistemele anterioare

Dronele sunt folosite pentru a transporta sistemele analitice necesare la locul de activitate. Cu toate acestea, din cauza dimensiunii lor, transportul dronelor la locurile lor de operare a necesitat până în prezent cheltuieli semnificative.

O echipă condusă de profesorul Thorsten Hoffmann, de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz (JGU), din Germania, a evaluat recent potențialul de utilizare în regiuni îndepărtate al unei drone de observare mici și portabile.

Acest sistem de drone foarte compact poate fi transportat chiar și pe jos către locurile care sunt extrem de greu accesibile. În plus, necesită doar pregătiri minime administrative și de zbor pentru operarea ca platformă de observare aeriană.

Predicția viitoarelor erupții pe baza emisiilor gazoase

Descărcările de gaze de la vulcani constau în principal din vapori de apă, dioxid de carbon și dioxid de sulf. Emisiile de gaze eliberate sunt printre puținele semnale chimice care oferă dovezi ale proceselor care au loc în sistemele magmatice care sunt situate adânc sub suprafață și sunt, prin urmare, inaccesibile.

De ceva timp deja, cercetătorii presupun că analiza unor astfel de emisii volatile ar putea avea un rol central în îmbunătățirea vulcanice.

Un parametru deosebit de promițător atunci când vine vorba de supravegherea modificărilor activității vulcanice este raportul dintre concentrația de dioxid de carbon și cea de dioxid de sulf din gazele eliberate. De fapt, modificări ale acestui raport au fost observate imediat înainte de erupțiile mai multor vulcani, printre care și Etna.

De ce este nevoie de drone?

Din păcate, partea practică a compilării unei serii cronologice continue de reprezintă o provocare majoră. Prelevarea manuală directă prin escaladarea vulcanului este grea și consumatoare de timp, ca să nu mai vorbim de pericolele potențiale în cazul în care o erupție ar avea loc brusc.

Pe de altă parte, echipamentele de monitorizare staționare adesea nu înregistrează date reprezentative privind compoziția gazelor, în principal din cauza schimbării direcției vântului.

Dronele care monitorizează vulcani elimină riscurile la care se supun vulcanologii

Dronele care monitorizează vulcani pot depăși aceste probleme și au fost deja folosite pentru a măsura caracteristicile chimice ale gazelor vulcanice.

În special, riscul pentru vulcanologi de a fi amenințați de schimbările bruște ale activității vulcanice este redus semnificativ datorită distanțelor mai mari implicate. Mai mult, dronele fac posibilă atingerea surselor de emisie care altfel sunt dificil sau chiar imposibil de accesat, cum ar fi fumarolele de pe teren abrupt, alunecos sau părți mai vechi ale versantului, care sunt de obicei situate la altitudini mai mari.

Instrumente care încap într-un simplu rucsac

Doar dronele mai mari au fost folosite până acum pentru monitorizarea vulcanilor și, desigur, acest lucru s-a dovedit problematic, având în vedere depărtarea regiunilor în care se găsesc cei mai mulți vulcani.

„Din acest motiv, dronele care monitorizează vulcani, mici și ușor de transportat, sunt o condiție prealabilă esențială dacă dorim să ajungem în situri vulcanice izolate sau greu accesibile și să urmărim în mod adecvat activitatea de acolo”, a spus Niklas Karbach, autor principal al unei lucrări publicate recent în Scientific Reports.

Cercetătorii folosesc o dronă comercială cu o greutate mai mică de 900 de grame, echipată cu senzori miniaturali, care sunt și ei foarte ușori. Aceste echipamente pot fi transportate cu ușurință într-un rucsac.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Paradox: Piese fabricate de 13 companii americane, descoperite într-o dronă iraniană folosită de Rusia în Ucraina

4 January 2023 at 16:55
image

Piese fabricate de 13 companii din SUA au fost găsite în rămășițele uneia dintre dronele iraniene utilizate de Rusia pentru a ataca ținte în Ucraina, susțin jurnaliștii de la  CNN, citând surse din serviciile secrete ucrainene.

Piese americane, găsite în drone iraniene

Aceste piese au fost găsite în fragmentele unei drone doborâte în Ucraina, toamnă, iar datele au fost transmise de către Kiev către responsabili ai guvernului american la sfârșitul anului trecut.

Luna trecută, Casa Albă a creat o echipă de lucru pentru a investiga modul în care tehnologia americană și occidentală, de la echipamente mai mici precum semiconductori și module GPS până la piese mari precum motoare, a putut să ajungă în componența dronei fabricate de Iran, o țară supusă unui regim sever de sancțiuni.

SUA impun de mult timp restricții și controale dure pentru exporturile lor și sancțiuni pentru a împiedica Iranul să obțină tehnologia și componentele necesare fabricării armelor.

În prezent, Washingtonul încearcă să îmbunătățească aplicarea acestor sancțiuni prin încurajarea companiilor să își monitorizeze mai bine propriile lanțuri de aprovizionare și prin încercarea de a identifica distribuitorii externi care preiau aceste produse și le revând.

Rușii folosesc arme iranieni cu piese americane

Potrivit CNN, nu există dovezi că vreuna dintre aceste companii, neidentificate în raport, ar încălca legislația SUA și ar exporta cu bună știință tehnologia pentru a fi utilizată în fabricarea dronei.

Chiar și companiilor care promit o mai bună supraveghere le este de obicei extrem de dificil să controleze unde ajung aceste piese pe piața globală, potrivit experților familiarizați cu dosarul.

Din cele 52 de componente analizate, care au fost extrase de ucraineni dintr-o dronă iraniană de tipul Shahed-136, 40 par să fi fost fabricate de 13 companii americane diferite, potrivit anchetei. Restul de 12 componente au fost fabricate de companii din Canada, Elveția, Japonia.

articolul original.

Iranul construieste un portavion(elicopter) de drone, pe baza unei nave cargo…dupa o idee furata de la Razvan Mihaeanu?

4 January 2023 at 12:18

Viata bate filmul.

Pe social media au aparut niste poze interesante anul trecut…cu privire la Shahid Mahdavi, o nava cargo ce se pare ca este convertita intr-un portavion/portelicopter(?)/portdronator(!) 🙂 la Iran Shipbuilding & Offshore Industries Complex Co (ISOICO) din Bandar Abbas, langa Stramtoarea Ormuz.

Nu ar prima data cand se intampla ceva de genul acesta. Tinand cont de tehnologiile americane cu privire la forte expeditionare, marina iraniana si IRGCN au transformat nave comerciale – cum ar fi, de exemplu, IRI(N)S Makran, devenita nava de luptape care insa iranienii nu le-au putut folosi din cauza sanctiunilor internationale.

Shahid Mahdavi (fosta Sarvin) se afla în docul uscat din luna mai, fiind supus conversiei de la o nava comerciala la o nava de razboi (n.r. – se pare ca vor fi doua nave surori, Mahdavi si Perarin), a raportat The Maritime Executive.

Noile fotografii arata puntea navei comerciale indepartata inainte de instalarea unei suprafete pentru lansarea aeronavelor.

„Conversia adauga o punte de zbor mare in consola pe babord. In prezent, nu este clar daca alta va fi adaugata si la tribord”, a scris H I Sutton, contributor al USNI News.

„Faptul ca suprastructura se intinde pe puntea originala inseamna ca un aspect traditional al portavionului nu este posibil. De asemenea, unghiurile de pe puntea de zbor adaugata nu sunt „traditionale”. Este posibil ca acest lucru sa sugereze o punte de zbor care trece de la babord la tribord in fata suprastructurii.”

Sursa si articolul complet: USNI News

Sarvin (IMO: 9209348, MMSI 271003000) este o nava de containere construita in 2000 si care navigheaza sub pavilionul Iranului. Capacitatea de incarcare este de 3280 TEU (TEU = 20-foot equivalent units) si pescajul ei actual este raportat la 7,7 metri. Lungimea ei totala (LOA) este de 240,2 metri (788 picioare) si latimea ei este de 32,2 metri (106 picioare). Tonajul ei brut este de 36 014 tone, cu un DWT de vara: 41 971 tone.

_____

Ideea schematica pe care am avut-o in urma cu ceva ani, a unui portavion (dar si nava de desant) de tip „arrowhead” (varf de sageata), cu insula mutata la centru-pupa (precum navele comerciale/cargo), pe baza portavionului francez Charles de Gaulle si America class (dar cu „well deck” pentru LCACs samd) a celor de la USMC…deoarece ambele tipuri de vase au aproximativ aceleasi caracteristici cand vine vorba de deplasament si lungime (peste 40 000 de tone si 260 de metri lungime):

PS – stiam eu ca Iranul ma are in vedere din 2008, de cand am cumparat un Peugeot 206 Sedan+, made in Persia. 🙂

articolul original.

Zelenski dezvăluie: Ce mai plănuiesc rușii

3 January 2023 at 05:05
By: (M.D.)

Rusia intenţionează să ducă o campanie prelungită de atacuri cu drone iraniene pentru a ”epuiza” Ucraina, a spus luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul său din fiecare seară, relatează Reuters.

„Au trecut doar două zile de la începutul anului, iar numărul dronelor iraniene doborâte deasupra Ucrainei este deja de peste 80”, a arătat Volodimir Zelenski. „Acest număr ar putea creşte în viitorul apropiat. Pentru că în aceste săptămâni, nopţile pot fi destul de agitate. Avem informaţii că Rusia plănuieşte un atac prelungit cu (drone) Shahed”, a anunţat preşedintele în mesajul său de luni seara către naţiune.

„Rusia mizează pe epuizare. Pe epuizarea poporului nostru, a apărării noastre aeriene, a sectorului nostru energetic. Dar trebuie să ne asigurăm – şi vom face totul pentru asta – că acest obiectiv al teroriştilor eşuează, ca toate celelalte”, a spus liderul de la Kiev. „Acum este momentul în care toţi cei implicaţi în protecţia cerului trebuie să fie deosebit de atenţi”, a subliniat Zelenski.

El a explicat că regimul rus are nevoie în acest moment de „emoţii mobilizatoare”, pentru că Moscova vrea să demonstreze populaţiei că totul decurge „conform planului”, dar ar pregăti totodată şi o „nouă mobilizare”.

În acest context, Zelenski a arătat că Ucraina are nevoie de succese, de victorii zilnice, fie ele şi „mici”.

„Sarcina noastră este de a oferi Ucrainei în fiecare zi succese, realizări, chiar şi mici, dar victorii asupra teroriştilor şi terorii. Fiecare dronă doborâtă, fiecare rachetă doborâtă, fiecare zi cu energie electrică pentru poporul nostru şi programe minime de întreruperi de curent sunt exact astfel de victorii. Şi fiecare pas înainte al militarilor noştri de pe front, fiecare poziţie salvată sunt astfel de succese care au o importanţă strategică acum”, a punctat preşedintele ucrainean. „Indiferent cât de dificil este acum, trebuie să îndurăm. Pentru ca la sfârşitul acestei ierni să fie mai uşor”, a adăugat Zelenski.

articolul original.

Rusia plănuiește o campanie aeriană cu drone pentru a „epuiza” Ucraina: Zelenskyy | Știri despre războiul Rusia-Ucraina

3 January 2023 at 04:35
By: Stiri
image

Peste 80 de drone lansate de Rusia au fost doborâte de forțele ucrainene în primele două zile ale anului 2023, spune președintele Ucrainei.

Rusia plănuiește o campanie lungă de bombardamente aeriene și lovituri folosind drone fabricate iranian, în încercarea de a „uza” Ucraina în supunere, potrivit președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy.

În discursul său de noapte adresat națiunii de luni, Zelenskyi a spus că Ucraina a primit informații că Rusia își va intensifica campania de raiduri cu drone asupra țării.

„Avem informații că Rusia plănuiește un atac pe termen lung folosind drone Shahed”, a spus Zelenskyy.

„Probabil se bazează pe epuizare. Prin epuizarea oamenilor noștri, a apărării noastre aeriene, a energiei noastre”, a spus el.

Ucraina, a spus el, trebuie să „acționeze și să facă totul pentru a se asigura că teroriștii eșuează în intenția lor, așa cum au eșuat toți ceilalți”.

Dronele au vizat infrastructura critică din și în jurul Kievului la primele ore ale zilei de luni, în urma loviturilor rusești cu drone și rachete care au lovit Kievul și alte orașe în ajunul Anului Nou și la începutul zilei de Anul Nou, ucigând cel puțin cinci persoane și rănind zeci.

Zelensky a spus că forțele ucrainene au tras în zeci de drone numai în primele două zile ale anului 2023 și se așteaptă ca numărul să crească în curând.

„Au trecut doar două zile de la începutul anului… și deja numărul de drone doborâte peste Ucraina depășește 80”, a spus el.

„În viitorul apropiat, acest număr ar putea crește”.

Armata rusă a apelat din ce în ce mai mult la utilizarea așa-numitelor drone kamikaze, care sunt încărcate cu explozibili și, la sfârșitul traiectoriei lor de zbor, coboară vertical cu viteză mare pe țintă, provocând pagube și victime mari.

Deși dronele Shahed iraniene se mișcă relativ lent și sunt o țintă ușoară pentru apărarea aeriană a Ucrainei, strategia de război cu drone a Rusiei a fost să lanseze un număr mare de obuze fără pilot către o anumită țintă și să copleșească sistemele de supraveghere și apărare aeriană a Ucrainei.

Iranul a negat furnizarea de drone Rusiei pentru a fi folosite în războiul din Ucraina până când a confirmat în noiembrie că a furnizat Moscovei un „număr limitat” de explozibili aerian, dar a insistat că se aflau în mâinile forțelor ruse înainte de a începe invazia Ucrainei.

Zelensky a respins raportarea Teheranului cu privire la livrările sale cu drone către Rusia, declarând că numărul Shahed-urilor doborâte a depășit cu mult ceea ce Iranul a declarat că a furnizat Moscovei.

Oficialii militari ucraineni au declarat luni că au doborât cu succes toate cele 39 de drone pe care Rusia le-a lansat într-o a treia noapte consecutivă de raiduri aeriene împotriva țintelor civile din Kiev și alte orașe. Oficialii au spus că succesul lor a arătat că tactica Rusiei din ultimele luni de a ploua rachete și drone pentru a doborî infrastructura energetică a Ucrainei este din ce în ce mai inversă, deoarece Kievul și-a consolidat apărarea antiaeriană la mai bine de 10 luni după invazia forțelor ruse.

Cu toate acestea, în timp ce dronele desfășurate de Rusia sunt relativ ieftine de procurat, rachetele și alte arme folosite de Ucraina pentru a intercepta astfel de lovituri aeriene sunt mult mai scumpe.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.
❌