ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Liderul unui sindicat al polițiștilor și soția unui fost manager de spital, printre susținătorii doctoriței acuzată că lua șpagă de la suferinzii de cancer din Suceava

30 January 2023 at 14:53

Șefa secției Oncologie de la Spitalul Județean din Suceava, Anca Dumitrovici Ababneh,  lua „recompensă”, nu șpagă – a ținut să intervină în apărarea medicului acuzat că pretindea bani de la suferinzii de cancer, chiar președintele executiv al Sindicatului Național al Polițiștilor din România DECUS, Bogdan Bănică.

Reprezentantul polițiștilor nu este singurul care sare în apărarea doctorului prins în flagrant când lua bani de la bolnavi, pentru Anca Dumitrovici Ababneh au cuvinte de laudă și doi medici suceveni printre care Oana Mihaela Andronachi, de la Spitalul Municipal din Rădăuți, foarte vehementă împotriva procurorilor și soția candidatului PSD la alegerile pentru primăria Rădăuți – relatează defapt.ro.

Dilema unor medici și polițiști în funcții: Când e șpagă, când e dar?

„Aș condamna la ani grei de închisoare condiționarea actului medical de primirea mitei, sub orice formă!

Dacă însă foloasele primite de un cadru medical drept recompensă, din propria inițiativă a unui pacient mulțumit de serviciile prestate, sunt considerate fapte de corupție, ar trebui să arestăm toți popii pentru că primesc bani în “cutia milei”. Prin comparație, de ce nu s-ar considera mită și acești bani grei, necuantificați, neimpozitați și adesea însușiți fără drept? 🤔

P.S. Am oferit și un buchet de flori sau o cutie de bomboane unui medic, la fel cum uneori am lăsat și bănuți în cutia milei, asta ca să înlătur interpretările tendențioase.”a scris Bănică pe Facebook.

La rândul său, dr. Oana Mihaela Andronachi, de la Spitalul Municipal Rădăuți declară pe facebook că se dezice de statul care aplică o astfel de justiție și că lucrurile ar fi mai rele decât înainte de 1989 -menționează NEst- TV Channel. Aceasta din urmă este și soția lui Traian Andronachi, fost manager al spitalului municipal din Rădăuți (calitate în care era șeful soției lui), repus de o decizie de instanță în funcție dar și viitorul candidat al PSD la poziția de primar al municipiului amintit.

Șefa Oncologiei de la SJU Suceava ar fi luat mită la fiecare 10-15 minute

Dr. Anca Dumitrovici Ababneh, șefa secției de Oncologie de la Spitalul Județean din Suceava, ar fi primit bani de la pacienții cu cancer sau de la membri ai familiilor lor la fiecare 10-15 minute, arată înregistrările video pe care le-au realizat anchetatorii în perioada în care au monitorizat-o, potrivit Monitorul de Suceava.

Femeia a fost plasată în arest la domiciliu pentru următoarele 25 de zile, fiind acuzată că ar fi pretins și primit șpagă în mod repetat, în perioada aprilie 2022 – 19 ianuarie 2023.

Supravegherea video a fost realizată în decembrie 2022 și ianuarie 2023, iar operațiunea autorităților a arătat că, în doar șapte zile lucrătoare, medicul a primit „atenții” de la 62 de pacienți sau membri ai familiilor lor.

Spre exemplu, potrivit înregistrărilor, pe 12 decembrie 2022, șefa secției de Oncologie de la SJU Suceava ar fi primit:

 • ora 11:25:06 – două bancnote de 50 de lei de la o pacientă;
 • ora 12:42:59 – 50 de lei și o agendă de culoare albatră-verzui, de la o pacientă;
 • ora 12:59:13 – 50 de lei de la o pacientă;
 • ora 13:08:00 – o pungă de cadou cu diverse bunuri și o sumă de bani, de la o pacientă
 • ora 13:12:22 – 100 de lei de la aparținătorul unui pacient
 • ora 13:52:20 – 100 de lei de la un pacient
 • ora 14:00:30 – 50 de lei de la un pacient
 • ora 14:07:22 – un plic cu bani de la aparținătoarea unui pacient;
 • ora 15:16:42 – o sacoșă albă cu diverse bunuri de la un pacient;
 • ora 16:17:55 – 50 de lei de la aparținătoarea unui pacient 50 de lei;

În schimb, pe 13 decembrie 2022, medicul ar fi primit:

 • ora 10:17:30 – o sacoșă cu cel puțin un borcan de miere și un cașcaval, de la un pacient
 • ora 11:17:19 – două bancnote de 50 de lei de la un pacient
 • ora 11:23:58 – un plic cu bani de la o pacientă
 • ora 11:31:47 – 100 de lei de la un pacient;
 • ora 11:35:34 – o sacoșă de cadouri cu diverse bunuri de la o pacientă
 • ora 11:45:17 – o bancnotă a cărei valoare urmează a fi stabilită ulterior pe bază de anchetă, de la o pacientă;
 • ora 13:09:39 – 100 de lei de la o pacientă;
 • ora 13:14:22 – un plic cu bani de la un pacient;
 • ora 13:15:41 – 50 de lei de la aparținătoarea unui pacient;
 • ora 13:18:11 – un plic cu bani și o sacoșă de cadouri cu diverse produse, de la un pacient;
 • ora 13:50:15 – 100 de lei de la o pacientă;
 • ora 14:04:12 – un plic cu bani de la aparținătoarea unei paciente;
 • ora 14:08:12 – 200 de lei de la o pacientă;
 • ora 14:48:40 – două ciocolate și 100 de lei, de la o pacientă;
 • ora 14:50:42 – 200 de lei de la un pacient;
 • ora 15:01:06 – 100 de lei de la un pacient;
 • ora 15:03:06 – un plic cu bani de la aparținătoarea unui pacient;
 • ora 15:10:36 – un plic cu bani de la aparținătoarea unui pacient;
 • ora 15:19:04 – 100 de lei de la un pacient;
 • ora 15:19:52 – 100 de lei de la aparținătoarea unei paciente;
 • ora 15:25:21 – 100 de lei de la aparținătoarea unui pacient.

Reclamată de familia unui pacient care a decedat din cauza întârzierii tratamentului solicitat

Conform anchetatorilor, șefa secției de oncologie din Spitalul Județean, care avea un salariu de 25.000 de lei lunar, lua mită între 50 și 200 de lei dar accepta și produse de la de la 64 de persoane, pacienți și rudele acestora (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză).

„Banii și produsele alimentare au fost primite pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit”, spun procurorii.

Ivestigațiile au pornit de la denunțul familiei unui pacient căruia i-ar fi fost amânat tratamentul luni de zile și aprobat doar după ce i-ar fi dat bani doctoriței, scrie Monitorul de Suceava: medicamentul comandat ar fi venit în aproximativ două săptămâni, însă între timp pacientul murise.

Suferinzii care aveau două forme de cancer, erau taxați cu cruzime de două ori

Conform denunțului, familia nu știa că trebuie să dea mită iar când au aflat, era prea târziu.

În alt denunț, alt pacient susține că dat mită de două ori, pentru că suferea de două tipuri de cancer: nca Ababneh Dumitrovici ar fi luat mită până în clipa în care au intrat polițiștii în cabinetul său.

Dana Costache, jurnalist Digi24 relatează că ultima sumă de bani, pe care a primit-o medicul din cele 64 de acte documentate de anchetatori a fost de la un pacient bolnav de cancer, a primit 200 de lei exact în ziua în care a fost reținută.

Procurorii au relatat despre atitudinea pasivă pe care ar fi avut-o medicul când pacienții sau aparținătorii îi puneau șpaga pe birou: înregistrările video arată că de fiecare dată medicul ar fi acoperit rapid, cu înscrisuri medicale, banii sau plicurile primite, iar după ce pacienții/aparținătorii părăseau cabinetul le punea în sertarul biroului, de unde le lua la sfârșitul programului.

5.000 de euro pe lună dar cerea șpagă constant

Conform ultimei sale declarații de avere, din iunie 2022, Anca Ababneh Dumitrovici a avut un venit anual, în anul fiscal precedent, de 210.336 de lei, ca medic la Spitalul Județean Suceava, și de 84.504 lei încasați ca persoană fizică autorizată (clinică).

Ceea ce înseamnă că avea un venit deloc modest de 24.570 de lei pe lună (aproape 5.000 de euro) iar soțul său, tot medic, a încasat 131.721 de lei de la spital și 88.200 de lei de la clinică.

articolul original.

PMP s-a reunit în formulă de Colegiu Național și Consiliu Executiv Național al Ligii Aleșilor Locali, la Slănic Moldova. Mesaj de la Marian Andronache pentru cei care uită sau minimalizează intenționat PMP

28 January 2023 at 19:02

PMP s-a reunit sâmbătă, în formulă de Colegiu Național și Consiliu Executiv Național al Ligii Aleșilor Locali, la Slănic Moldova, a anunțat președintele Ligii Naționale a Aleșilor Locali, Marian Andronache.

”Este prima ședință reunită din 2023, an pe care l-am început împreună, cu convingerea că avem responsabilitatea față de oamenii care ne-au susținut în alegeri să rămânem uniți și să le oferim o alternativă viabilă, credibilă de dreapta, care de altfel, este și singura existentă. Liga Aleșilor Locali a devenit o structură funcțională care, în cel mai scurt timp posibil, va deveni motorul de dezvoltare al PMP. Pentru cei care uită sau minimalizează intenționat PMP, le aduc aminte de faptul că noi suntem al treilea partid la nivel național ca număr de membri. Cei peste 2.200 de aleși locali reprezintă fundația PMP. Sunt oameni muncitori, determinați, baza unei opțiuni solide, de dreapta, care va reda românilor încrederea că viitorul poate fi mai bun. PMP are membri hotărâți să demonstreze că locul nostru este în Parlament, iar experiența de până acum a demonstrat că legile făcute de parlamentarii noștri sunt făcute pentru români și în beneficiul lor”, a declarat Andronache.

articolul original.

Prima dronă medicală din România a fost testată: Cât valorează un astfel de model și ce va transporta

23 January 2023 at 10:52

Prima dronă medicală din România a fost testată: Cât valorează un astfel de model și ce va transporta

Primăria Oradea a organizat sâmbătă testarea dronei medicale care va transporta probe biologice de la spitale la laboratorul robotizat din Spitalul Judeţean, însă aceasta s-a făcut fără încărcătură.

Distanţa de aproape opt kilometri între Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal a fost parcursă în acest zbor de testare în circa 8 minute.

Aparatul a decolat de pe heliportul unităţii spitaliceşti din str. Gh. Doja şi a aterizat pe clădirea de pe str. Corneliu Coposu.

Demonstraţia a avut loc în cadrul unui proiect-pilot unic în România, „Drone medicale”, desfăşurat în Oradea.

Modelul de dronă folosit este X11, un aparat care poate decola cu o greutate totală de 11 kg şi cu o încărcătură tehnică de 3 kg.

Aceasta are mai multe motoare, este concepută pentru distanţe scurte în zone urbane şi zboară cu o viteză de 40 km/h.

Drona folosită în cadrul acestor demonstraţii este doar una de testare, deoarece în funcţie de necesităţile proiectului se va alege modelul cel mai potrivit ca viteză, capacitate de transport, plus alte detalii tehnice.

Un astfel de model de dronă costă aproximativ 60.000 de euro.

sursa: bugetul.ro

articolul original.

Dronă medicală, testată în premieră în România, de SCJU Oradea (VIDEO)

21 January 2023 at 11:27

​Primul test al proiectului pilot „Drone medicale” s-a desfășurat cu succes, sâmbătă dimineață, la Oradea, care va deveni primul oraș din România unde probele biologice vor fi transportate cu drona, între spitale. 

În Oradea a fost testată cu succes, sâmbătă dimineaţă, o dronă medicală, care a parcurs, în 8 minute, o distanţă de 6 kilometri. Aparatul a decolat de pe heliportul clădirii Spitalului Clinic Judeţean de Urgență (SCJU) Bihor din str. Gh. Doja și a aterizat pe cea a Spitalului Clinic Municipal de pe str. Corneliu Coposu, după 8 minute. Aici i s-a schimbat bateria, din motive de securitate, după care a revenit la punctul de plecare.

Acest sistem de transport este disponibil 24 de ore. Poate să zboare și noaptea, iar costurile funcționării acestei drone sunt mult mai reduse decât cele ale unei mașini care să facă legătura în permanență între cele două spitale. Vor rămâne cele trei drumuri obișnuite, de dimineață, la prânz și seara, iar în caz de urgențe sau într-un caz care solicită transportul probelor biologice și de sânge sau medicamente în același timp, putem utiliza această dronă”, a declarat managerul SCJU Bihor, dr. Gheorghe Carp.

Drona poate transporta până la 3 kg, la o viteză de deplasare de 40 km/h și ar urma să fie folosită la transportul probelor medicale între unităţile sanitare din judeţul Bihor. Demonstrația a avut loc în cadrul unui proiect pilot derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, în parteneriat cu Municipiul Oradea, compania australiană Skyy Network și Autoritatea Aeronautică Civilă din România.

Drona cu care s-a zburat astăzi, costă aproximativ 60.000 de euro. Pe baza datelor pe care deja le-am cules pe durata săptămânii și pe baza datelor meteorologice, vom alege un model de dronă care să fie utilizat într-un număr cât mai mare de zile. Vom evalua ce drone există în piață, dar ele pot depăși și 80.000 și 100.000 de euro, în funcție de tipul de dronă. (…) În funcție de tipul de aeronavă, frecvența zilnică, vom vedea ce costuri avem și ne uităm și spre finanțări europene pentru că cel mai probabil am putea să accesăm finanțări europene pentru aeronava în sine și pentru trainingurile personalului pe care oricum noi o avem aici datorită heliportului”, a declarat city managerul municipiului Oradea, Mihai Jurcă.

Modelul de dronă folosit la testul de la Oradea este X 11, un aparat care poate decola cu o greutate totală de 11 kg şi cu o încărcătură tehnică de 3 kg. Are mai multe motoare, este concepută pentru distanţe scurte în zone urbane şi zboară cu o viteză de 40 km/h.

Am făcut mai multe zboruri pe perioada acestei săptămâni, pentru a testa drona. Săptămâna s-a încheiat cu succes, deşi ne-am confruntat cu multe provocări, vremea ne-a pus câteva impedimente, dar totodată ne-a ajutat să ne dăm seama ce trebuie îmbunătăţit. Una dintre provocări a fost vântul, am avut parte de rafale zilele acestea, totuşi, drona a fost construită astfel încât să zboară în ciuda vântului puternic. Are o paraşută, precum şi zone prestabilite în care poate să aterizeze autonom în caz de urgenţă, dacă consideră că nu mai poate să-şi continue zborul”, a explicat Rory Houston, fost pilot militar de F18 şi drone militare, partenerul logistic care se ocupă de acest proiect pilot.

Prin acest proiect, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi municipiul Oradea doresc să eficientizeze costurile în ceea ce priveşte serviciile medicale oferite, dar şi să dezvolte un sistem de transport sustenabil în spaţii urbane aglomerate şi pe distanţe medii prin intermediul dronelor.

Mă bucur că am ajuns în acest punct şi sunt convins că Oradea va inspira şi alte spitale din România să rezolve problema transportului şi a analizelor făcute rapid. Gândiţi-vă că acest sistem este disponibil 24 din 24 de ore, aparatul poate să zboare şi noaptea, apoi personalul heliportului va fi instruit ca să piloteze aceste drone, deci nu trebuie să angajăm alt personal, iar costurile de funcţionare sunt mult reduse faţă de maşini care trebuie să facă tot felul de tururi în permanenţă”, a declarat managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp.

Dacă se va concretiza, soluţia dronelor medicale nu va viza doar spitalele din municipiul Oradea, ci și pe cele din Marghita, Aleşd, Salonta şi Beiuş, care vor putea beneficia de transportul probelor cu drone către Oradea, pentru analizele care nu se fac în locaţiile proprii, astfel încât să poatî fi  eficientizat actul medical.


articolul original.

Cele 3 arme care ar putea schimba soarta războiului din Ucraina, dar pe care SUA ezită să i le dea (Video)

21 January 2023 at 05:38
image

Forțele militare ucrainene ar face progrese majore dacă ar deține trei sisteme de arme puternice din dotarea armatei SUA, consideră fostul comandant al forțelor militare americane din Europa, generalul Ben Hodges.

Unul dintre sistemele militare care ar ajuta forțele armate ucrainene este ATACM, abrevierea de la Army Tactical Missile Systems, a declarat Ben Hodges pentru Newsweek.

Aceste rachete ghidate cu rază lungă de acțiune "le oferă comandanților operaționali puterea de foc imediată pentru a câștiga bătălia adâncă", potrivit producătorului Lockheed Martin.

Rachetele care ar face Sevastopolul insuportabil pentru flota rusă

Folosite de armata americană de la începutul anilor '90, rachetele ATACM au o autonomie maximă de 300 de kilometri și oferă "capacitatea de a viza atât ținte de mare valoare punctuală, cât și zonală, cu focuri de precizie de la această distanță maximă", arată Centrul de sprijin pentru achiziții al armatei SUA.

ATACM ar face diferența în favoarea armatei ucrainene, consideră Hodges: "Sunt 300 de kilometri în linie dreaptă de la Odesa la Sevastopol. Deci chiar acum ucrainenii ar putea face deja Sevastopolul insuportabil pentru flota rusă de la Marea Neagră (…)."

Acesta a adăugat că forțele Kievului ar putea să lovească orașul strategic Djankoi, un important centru logistic al armatei ruse, iar ATACM ar afecta capacitatea inamicului de a folosi Crimeea pentru a sprijini operațiuni militare sau "a lovi cetățeni ucraineni nevinovați".

Cu toate acestea, în ciuda cererilor repetate ale Kievului, Statele Unite evită trimiterea acestui sistem în Ucraina, în principal din cauza riscurilor privind escaladarea războiului. "Noi credem că ucrainenii pot schimba dinamica pe câmpul de luptă și să obțină tipul de efecte pe care le doresc împingându-i înapoi pe ruși fără ATACM", le-a spus, miercuri, reporterilor subsecretarul Apărării SUA Colin Kahl.

Bomba care poate lovi și în mijlocul unui cauciuc de mașină

Al doilea sistem despre care Hodges crede că ar întări puternic rezistența Ucrainei este o bombă cu diametru redus. Inițial lansată aerian, GLSDB - Ground Launched Small Diameter Bomb (Bombă cu diametru mic lansată la sol) are o rază de acțiune de aproximativ 100 de mile (160 de kilometri) și reunește bomba cu diametru mic GBU-39 (SDB) și motorul rachetei M26.

Pentagonul a analizat posibilitatea furnizării acestei arme Kievului, la propunerea Boeing, a transmis Reuters pe 28 noiembrie anul trecut.

GLSDB a fost dezvoltată în colaborare cu SAAB, care o descrie ca fiind "excepțional de flexibilă, foarte eficientă și precisă pe distanțe lungi". "Precizia GLSDB este atât de ridicată încât poate lovi în diametrul unei anvelope auto", arată producătorul.

GLSDB trades payload for range & speed. They don't cause massive explosions but they will strike ammunition & fuel dumps which will then ignite & explode. They are affordable - only $55k USD. 20 of these is equal cost but significantly more destructive than 1 ATACM missile! pic.twitter.com/6sdURGX07V

— Stepan Gronk (@StepanGronk)
January 19, 2023

Precizia e foarte importantă în războiul modern, iar în Ucraina s-a dovedit un element decisiv. Hodges spune că deși GLSDB nu este "un focos gigantic", precizia acestei arme contează pe câmpul de luptă. "Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat din acest conflict este că precizia poate învinge cantitatea", a subliniat el.

Chiar și fără autonomia asigurată de ATACM, "câtă vreme știi că ai destul timp, poți să distrugi cu precizie centre de comandă, depozite de muniție, noduri vitale de transport", a explicat generalul american în rezervă.

Elementul-cheie este distrugerea bazelor logistice și a centrelor de comandă, iar GLSDM este foarte ieftin și posibil ușor de livrat ucrainenilor, a adăugat acesta.

Vulturul cenușiu ar opri refacerea podului Kerci

Echiparea forțelor ucrainen cu Gray Eagle (Vulturul cenușiu) ar fi a treia alegere, consideră Hodges.

MQ-1C Gray Eagle Unmanned Aircraft System (UAS) este o dronă concepută pentru un zbor mai lung, cu o rază de acțiune mai mare și capabilități de altitudine mai mari în comparație cu modelele anterioare, potrivit Centrului de sprijin pentru achiziții al armatei SUA.

Gray Eagle are un motor mare cu combustibil încorporat în fuselajul cu o lungime de 8,5 metri și cu o anvergură a aripilor de 17 metri.

Potrivit producătorului, General Atomics Aeronautical Systems, drona poate zbura cu o viteză de până la 310 kilometri pe oră. Are o autonomie de 25 de ore și poate opera la o altitudine de 8.840 de metri, cu un arsenal de până la patru rachete Hellfire.

Hodges arată că Gray Eagle "ar oferi o rază extinsă și o rază de acțiune care ar permite Ucrainei să împiedice Rusia să mai repare Podul Kerci (din Crimeea, n.r.) și ar putea, de asemenea, să caute locuri din care Rusia lansează rachete împotriva țintelor civile".

Pe 22 noiembrie 2022, un grup bipartizan alcătuit din mai mulți senatori americani a semnat o scrisoare adresată secretarul Apărării SUA, Loyd Austin, cerând reconsiderarea refuzului anterior de a expedia drone Grey Eagle în Ucraina, potrivit The Wall Street Journal.

articolul original.

Premieră în România: Orașul în care analizele, medicamentele şi sângele vor fi transportate cu drona

19 January 2023 at 12:13

Oradea va fi primul oraș din tara noastră, unde se vor transporta probele de laborator, medicamentele și sângele, între spitale, cu ajutor unor drone. Vineri, 20 ianuarie, va fi testat primul transport de probe biologice cu drona. Acestea vor fi transportate pe traseul Spitalul Municipal – Spitalul TBC – Maternitate și Spitalul Județean, potrivit Bihor Online.

Întreg procesul de transport pe această distanță ar urma să dureze aproximativ șase minute. Drona poate transporta până la trei kilograme, iar viteza este de 40 km/h. “În acest fel s-ar putea transporta probele de laborator, medicamentele, precum și sângele”, a declarat managerul Spitalului Județean Oradea, dr. Gheorghe Carp.

Testarea face parte dintr-un proiect pilot derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, în parteneriat cu Municipiul Oradea, compania australiană Skyy Network și Autoritatea Aeronautică Civilă din România.

articolul original.

Dronă în zona Penitenciarului Gherla. Când a venit poliția, a dispărut

19 January 2023 at 09:53
penitenciar gherla noapte

Gherla INFO joi 19 ianuarie 2023 11:53 1,598 accesări

Poliția municipiului Gherla a fost sesizată în noaptea de 16 spre 17 ianuarie, în jurul orei 02.00, cu privire la o dronă care se afla în proximitatea penitenciarului.

Au fost demarate verificări în acest caz, dar nu a fost identificat aparatul.

Potrivit cluj24.ro, santinela de pază nr. 5 ar fi observat în jurul orei 1,40 o dronă care a survolat perimetrul locului de deținere în zona postului nr. 6, pentru două-trei minute.

Prezența unei drone a mai fost sesizată la Penitenciarul din Gherla în noaptea Anului Nou, când un grup de tinere au cântat și au dansat pentru deținuți, la gardul pușcăriei.

 • știre în curs de actualizare

foto: arhiva

Revelion cu manele sub gardul Penitenciarului Gherla: fetele au venit cu boxe și artificii de Anul Nou pentru băieții închiși – VIDEO

Dacă ți-a plăcut, anunță un prieten, distribuie!
articolul original.

Dosarul Ambulanța – o nouă condamnare

17 January 2023 at 09:16
image

Tribunalul Neamț a pronunțat o nouă condamnare în procesul Ambulanța Neamț (mai multe amănunte puteți citi aici ), de această dată fiind vorba de unul din cei care au dat bani pentru a fi măsluit concursul și a putea accede pe un post de șofer. Bărbatul a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăție, dar acesta trebuia consfințit de instanță, ceea ce s-a întâmplat în ședința de pe 16 ianuarie 2023.

Judecătorii au admis acordul și au aplicat o pedeapsă de un an și 6 luni de închisoare pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Bărbatul are de respectat mai multe obligații și trebuie să presteze un număr de 80 de zile de muncă neremunerată în cadrul Primăriei Târgu Neamț sau DGASPC Neamț.

În temeiul art. 404 alin. 3 Cod procedură penală raportat la art. 96 Cod penal, atrage atenţia inculpatului Oglinzanu Mihai Marius asupra faptului că, dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere, obligaţiile stabilite sau dacă săvârşeşte o nouă infracţiune, instanţa va revoca suspendarea şi va dispune executarea pedepsei de 1 an și 6 luni închisoare“, conform Tribunalului Neamț.

Primele condamnări în acest dosar au avut loc la finele lunii noiembrie a anului trecut, când au fost consfințite alte acorduri de recunoaștere a vinovăției, între care cel al asistentei șefe de la stația din Piatra Neamț, Luminița Rozonschi sau al liderului de sindicat de la Ambulanța Neamț, Gladior Andronache. Mai multe amănunte puteți citi aici.

(G. S)

articolul original.

Sentință definitivă pentru femeia care a accidentat mortal două fete în cartierul Andronache din București

11 January 2023 at 15:18
By: -
image

Femeia care a accidentat mortal cu maşina două fete în cartierul Andronache din Bucureşti a fost condamnată definitiv la patru ani şi şase luni de închisoare.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, să respingă apelul înaintat de Marcela Leonte la decizia de condamnare la patru ani şi şase luni de închisoare pronunţată de Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, în vara anului trecut. Decizia magistraţilor este definitivă.  

Marcela Leonte a fost condamnată pe fond, în august, pentru ucidere din culpă şi conducerea unui vehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. 

Accidentul a avut loc la sfârşitul lunii februarie 2021. Marcela Leonte se afla la volanul unui autoturism, iar la un moment dat, pe strada Menţiunii, din Sectorul 2, a lovit două fete. Ea a relatat că, în momentul în care s-a apropiat de capătul străzii unde trebuia să vireze la dreapta, a avut un acces de strănut, a vrut să frâneze, dar a apăsat pedala greşită.

Cele două fete, de 6 şi de 21 de ani, au murit strivite de maşina condusă de femeie.

Fata de 6 ani a murit în drum spre spital, iar cea de 21 de ani, cu multiple traumatisme, cu hemoragie internă, cu un braţ smuls în urma accidentului, a intrat în stop cario-respirator înainte de a intra în operaţie şi a fost declarată decedată, după ce nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

articolul original.

Pedeapsa definitivă primită de șoferiţa care a accidentat mortal două fete, în cartierul Andronache, din București. Ce a hotărât instanța

11 January 2023 at 13:55
image

Curtea de Apel Bucureşti a condamnat-o definitiv miercuri pe şoferiţa care a accidentat mortal două fete în zona Andronache din Capitală la 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare. CAB a respins apelul şoferiţei de 57 de ani şi a menţinut sentinţa aplicată în august 2022 de Tribunalul Bucureşti.

Potrivit deciziei instanţei, Marcela Leonte a primit 4 ani pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă şi 1 an şi 6 luni pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Cele două pedepse au fost contopite şi, prin aplicarea unui spor, a rezultat 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare.

Pe latură civilă, judecătorii au decis ca SC Asigurare Reasigurare City Insurance SA (companie aflată în faliment) să plătească, prin lichidator judiciar CITR filiala Cluj SPRL, peste 800.000 de euro reprezentând daune morale şi materiale, către şase părţi civile din dosar (membri familiilor celor două fete).

De asemenea, dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţei în aprilie 2021, însă judecătorii au identificat mai multe nereguli în rechizitoriul întocmit de procurori.

Magistraţii au dat atunci un termen procurorilor să spună dacă menţin trimiterea femeii în judecată, cu înlăturarea neregularităţilor, sau solicită restituirea cauzei.

Procurorii au decis însă să menţină trimiterea în judecată, fără a înlătura neregulile constatate, iar instanţa a dispus ca dosarul să se întoarcă la Parchet, pentru refacerea rechizitoriului.

Ce s-a întâmplat în urmă cu aproximativ doi ani

Pe 27 februarie 2021, Marcela Leonte, în vârstă de 57 de ani, a pierdut controlul maşinii pe care o conducea pe o stradă în zona Andronache din Capitală, a lovit un stâlp, după care maşina a fost proiectată pe trotuar, unde a accidentat mortal o fetiţă de 6 ani şi o fată de 20 ani.

Cele două victime au fost transportate de urgenţă la spital, însă nu au mai putut fi salvate.

Imediat după accident, femeia de la volan a fost agresată de rudele fetelor accidentate, fiind transportată şi ea la spital.

De asemenea, şi soţul femeii, aflat pe scaunul dreapta de lângă şofer, a fost scos din maşină de mulţimea furioasă şi a fost bătut.

În declaraţia dată la Poliţie, femeia ar fi declarat că are permisul de conducere de mai multă vreme, însă nu conduce constant şi nu avea experienţă pe o maşină având cutie automată de viteze.

În acea zi s-ar fi urcat la volan pentru că soţul ei consumase băuturi alcoolice.

La un moment dat, ar fi încurcat pedalele maşinii şi ar fi apăsat pe acceleraţie în loc de frână, ajungând cu maşina pe trotuar, unde le-a accidental mortal pe cele două fete.

Ea a declarat că nu a consumat băuturi alcoolice, însă a refuzat să fie testată cu aparatul etilotest, astfel încât i s-au prelevat probe biologice.

Conform rezultatelor de la INML, femeia avea 1,25 g/l alcool pur în sânge, la momentul producerii accidentului.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Iranul construieste un portavion(elicopter) de drone, pe baza unei nave cargo…dupa o idee furata de la Razvan Mihaeanu?

4 January 2023 at 12:18

Viata bate filmul.

Pe social media au aparut niste poze interesante anul trecut…cu privire la Shahid Mahdavi, o nava cargo ce se pare ca este convertita intr-un portavion/portelicopter(?)/portdronator(!) 🙂 la Iran Shipbuilding & Offshore Industries Complex Co (ISOICO) din Bandar Abbas, langa Stramtoarea Ormuz.

Nu ar prima data cand se intampla ceva de genul acesta. Tinand cont de tehnologiile americane cu privire la forte expeditionare, marina iraniana si IRGCN au transformat nave comerciale – cum ar fi, de exemplu, IRI(N)S Makran, devenita nava de luptape care insa iranienii nu le-au putut folosi din cauza sanctiunilor internationale.

Shahid Mahdavi (fosta Sarvin) se afla în docul uscat din luna mai, fiind supus conversiei de la o nava comerciala la o nava de razboi (n.r. – se pare ca vor fi doua nave surori, Mahdavi si Perarin), a raportat The Maritime Executive.

Noile fotografii arata puntea navei comerciale indepartata inainte de instalarea unei suprafete pentru lansarea aeronavelor.

„Conversia adauga o punte de zbor mare in consola pe babord. In prezent, nu este clar daca alta va fi adaugata si la tribord”, a scris H I Sutton, contributor al USNI News.

„Faptul ca suprastructura se intinde pe puntea originala inseamna ca un aspect traditional al portavionului nu este posibil. De asemenea, unghiurile de pe puntea de zbor adaugata nu sunt „traditionale”. Este posibil ca acest lucru sa sugereze o punte de zbor care trece de la babord la tribord in fata suprastructurii.”

Sursa si articolul complet: USNI News

Sarvin (IMO: 9209348, MMSI 271003000) este o nava de containere construita in 2000 si care navigheaza sub pavilionul Iranului. Capacitatea de incarcare este de 3280 TEU (TEU = 20-foot equivalent units) si pescajul ei actual este raportat la 7,7 metri. Lungimea ei totala (LOA) este de 240,2 metri (788 picioare) si latimea ei este de 32,2 metri (106 picioare). Tonajul ei brut este de 36 014 tone, cu un DWT de vara: 41 971 tone.

_____

Ideea schematica pe care am avut-o in urma cu ceva ani, a unui portavion (dar si nava de desant) de tip „arrowhead” (varf de sageata), cu insula mutata la centru-pupa (precum navele comerciale/cargo), pe baza portavionului francez Charles de Gaulle si America class (dar cu „well deck” pentru LCACs samd) a celor de la USMC…deoarece ambele tipuri de vase au aproximativ aceleasi caracteristici cand vine vorba de deplasament si lungime (peste 40 000 de tone si 260 de metri lungime):

PS – stiam eu ca Iranul ma are in vedere din 2008, de cand am cumparat un Peugeot 206 Sedan+, made in Persia. 🙂

articolul original.

Plămân pentru transplant, livrat cu drona, în Canada

31 December 2022 at 15:00
image

O echipă de cercetători de la Toronto General Hospital Research Institute, Unither Bioelectronics Inc. și Techna, University Health Network, toate din Canada, a făcut posibil ca un pacient să primească un plămân de transplant livrat cu drona pentru a demonstra că acest lucru este fezabil.

Într-un articol Focus, publicat în revista Science Robotics, cercetătorii subliniază factorii care au intervenit în evenimentul revoluționar și ce ar putea însemna acesta pentru viitorii pacienți din întreaga lume.

Pe măsură ce tehnologia dronelor a devenit mai fiabilă, inginerii au început să le folosească pentru aplicații mai critice. În acest caz, un pacient care avea nevoie de un plămân nou și care aștepta într-un spital din centrul orașului Toronto a primit un de la un donator decedat aflat într-un alt spital din centrul orașului.

Un plămân de transplant livrat cu drona a ajuns în siguranță la pacientul care avea nevoie de el

Studiul de fezabilitate nu a fost primul care a folosit o dronă pentru a transporta sau materiale medicale, dar este poate cel mai strict. Efortul a fost menit să testeze utilizarea în mod regulat a dronelor pentru transportul organelor donate. În acest scop, au început prin a alege o dronă. Au ales M600 Pro, fabricată în China.

Apoi au modificat drona pentru a se potrivi nevoilor lor. În primul rând, au adăugat componente electronice noi concepute special pentru o conectivitate puternică, deoarece drona este manevrată de un pilot uman. Apoi, au adăugat o parașută, lumini, mai multe camere, și un sistem de recuperare.

În cele din urmă, au îndepărtat mecanismul de aterizare și l-au înlocuit cu o cutie special concepută pentru a menține organele reci în timpul transportului. Odată ce au fost mulțumiți că au configurat corect drona, cercetătorii au început să facă zboruri de testare. Au pus drona să transporte obiecte de la un punct la altul, testându-i toate caracteristicile. Apoi, după 400 de astfel de zboruri de testare, au considerat că drona este pregătită pentru testul final.

Metoda depășește neajunsurile actuale ale transportului de organe

Zborul demonstrativ a decolat de la Spitalul de Vest din Toronto, drona purtând un plămân donat. Drona a zburat până la Spitalul General din Toronto, aflat la doi kilometri distanță, unde plămânul a fost livrat și implantat în siguranță în pacientul care aștepta. Cercetătorii sugerează că abordarea lor poate fi utilizată pentru transferuri pe distanțe scurte în zonele dens populate, cum ar fi un oraș, reducând foarte mult timpul de livrare.

Oamenii de știință notează că foarte des, chiar și transferurile scurte folosind vehicule la sol pot dura mult timp din cauza aglomerației și a ambuteiajelor neprevăzute. Drona, notează ei, poate zbura peste toate acestea. Ei sugerează, de asemenea, că abordarea lor ar putea fi folosită pentru a transporta organe în zonele rurale, unde spitalele nu au întotdeauna heliporturi, scrie Tech Xplore.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Drona submarina oceanica… si UAS lansabil de pe submarin

27 December 2022 at 04:00

In cazul dronei submarine este vorba de un concept al Naval Grup:

In 2021, Naval Group au prezentat un demonstrator de drona submarina oceanica [DSMO] dezvoltat pe fonduri proprii, cu ajutorul lui Thales pentru senzori si Delfox, specializat in inteligenta artificiala.

Cu un deplasament de aproximativ zece tone si o lungime de zece metri, submarinul poate cobora la o adancime de pana la 150 de metri si atinge o viteza de 15 noduri, propulsia fiind asigurata de o celula de combustie pe baza de hidrogen.

Potrivit conceptorilor sai, misiunea principala a dronei este cea de cercetare pentru un grup naval, fiind echipata cu radar, camera de luat vederi si sonar.

Seful statului major al Marinei Franceze a negat ca ar exista la respectivul moment vreun interes pentru un astfel de concept din partea respectivelor autoritati. Insa mai recent a fost confirmat un anumit interes de dotare a Marinei Franceze cu un astfel de sistem, lucru publicat in ultima versiune a  Documentului de referinta pentru inovarea in domeniul apararii(DrOID), apartinand Agentiei de Inovatie a Apararii Franceze.

Preocuparea majora este capacitatea de a dezvolta capacitatile de lupta multidomeniu si colaborativa pentru fregatele de prim rang și submarinele din clasa Suffren, alaturi de sonar, razboi electronic, precum si un sistem antitorpila.

Tot in DrOID sunt mentionate tehnologiile de contracarare a celor mai moderne amenintari antinava, cum e cazul vectorilor hipersonici, optimizarea capacitatii de lupta antisubmarin a navelor de suprafata si aeronavelor (inclusiv controlul mediului submarin pana la 6000 metri adancime folosind sisteme robotizate), cresterea sensibilitatii sonarului, cresterea protectiei la incendii, rezistenta la impact si reducerea semnaturilor multispectru ale navelor. Ca mentiune importanta, in document se semnaleaza cresterea maturitatii tehnologiei dronelor submarine cu orizont 2025-2026, vizand un demonstrator de drona subacvatica oceanica cu autonomie de lunga durata si posibilitatea de lanare si recuperare a acestuia de o nava de suprafata.

In 7 iulie 2022, la baza din Toulon a avut loc expozitia „i-Naval” organizata de Directia Generala de Armamente si Universitatea din Toulon cu tema luptei interconectate, unde principalele elemente prezentate au fost: DSMO a Naval Group, un releu acustic subacvatic dezvoltat de Thales si Sercel Defense, un sistem de detectare a amenintarilor prin generarea unui camp electric dezvoltat de Elwave , catargul hibrid multisenzor al Photospace 360 ​​[MTT1] si tehnologia de ghidare acustica a Arkeocean, care face posibila coordonarea unui roi de drone submarine.

Naval Group mai lanseaza si o investitie de 140 de milioane de euro pentru crearea unui „centru de excelenta pentru drone, sisteme autonome si arme subacvatice” la santierul Bormettes, din Var. .

Si tot Naval Group au mai prezentat si un concept de UAS lansabil de pe submarin…

(1) Naval Group & Diodon: Intégration de drone aérien à un sous-marin – YouTube

Mai in gluma, mai in serios, de ce sa nu integreze UAS-ul si pe drona submarin?

Marius Zgureanu

Surse:

La Marine nationale veut un drone sous-marin océanique mis en oeuvre depuis un navire de surface – Zone Militaire (opex360.com)

Naval Group présente un prototype de grand drone océanique sous-marin (lefigaro.fr)

articolul original.

Noi imagini filmate din dronă în care se prezintă stadiul actual al lucrărilor la drumul de centură al municipiului Tecuci

20 December 2022 at 11:02

Ministerul Transporturilor a făcut publice noi imagini filmate din dronă în care se prezintă stadiul actual al lucrărilor la drumul de centură al municipiului Tecuci.

 Drumul, care va face legătura între DN 25 și DN 24, ar urma să fi dat în folosință pe 28 decembrie.

articolul original.

Salvamontiștii români-inclusiv cei din Brașov- premiați la Paris pentru dezvoltarea echipei de căutare și salvare cu drona !

15 December 2022 at 10:01
By: M.Ex.

Serviciile Salvamont din România au câștigat categoria ”Best Upcoming Search And Rescue Drone Team Award” (Premiul pentru cea mai bună dezvoltare a echipei de căutare şi salvare cu drona) în cadrul WORLD’S EMERGENCY DRONE CONFERENCE, conferință organizată de către Organizaţia Internaţională de Salvare de Urgenţă cu Drona (International Emergency Drone Organization).
În perioada 12-13 decembrie, o delegație de salvatori montani din partea Serviciului Public Județean Salvamont Brașov a participat la acest eveniment organizat în capitala Franţei, alături de colegi de la structurile județene Salvamont din Gorj, Harghita și Prahova, de voluntarul și reprezentantul partenerului de tehnologie, Ciprian Zamfirescu.
„Suntem mândri că am reprezentat România la această conferință internațională, iar premiul obținut de delegația Salvamont ne onorează și ne motivează să fim mai buni în fiecare zi. La Braşov avem o dronă cu termoviziune și suntem în curs de amenajare, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, a unui Centrul Judeţean de analiză a datelor. În cadrul lui vom putea analiza imaginile capturate de dronele folosite de către salvamontişti și vom putea identifica persoanele dispărute, cu ajutorul inteligenţei artificiale. Datorită acestui sistem, în numai 30 de minute o dronă poate parcurge 5 kilometri liniari şi poate acoperi o suprafaţă de peste 24 de hectare. Astfel, se pot transmite fotografii şi imagini care după descărcare pot fi procesate şi analizate în nu mai puţin de 2 minute, mărindu-se capacitatea de căutare de aproape 10 ori”, a explicat Sebastian Marinescu, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Brașov .
El a menţionat că pentru anul viitor este planificată achiziţionarea a încă unei drone pentru Serviciul Public Judeţean de Salvamont, astfel încât acest proiect de căutare şi salvare cu drona să fie extins, fiind un ajutor foarte important care asigură creşterea semnificativă a şanselor persoanelor rătăcite sau dispărute de a fi găsite în cel mai scurt timp posibil.

articolul original.

Andronache: ”Bugetul de stat pentru 2023 a fost construit de către PSD-PNL-UDMR pentru a rezista la guvernare şi nu pentru a rezolva problemele majore”

7 December 2022 at 16:25
image

Pentru anul 2023, actuala guvernare îşi fundamentează veniturile bugetare pe creşterea preţurilor, anularea facilităţilor fiscale şi majorarea impozitelor locale, susține liderul județean al PMP Suceava, Marian Andronache. ”Deşi s-au lăudat că bugetul pentru anul 2023 este bazat pe “obiective”, justificând întârzierea prezentării bugetului, acest lucru a rămas doar declarativ. Efectele vor fi dezastruoase atât pentru mediul de afaceri cât şi pentru românii care vor plăti impozite şi taxe mai mari în 2023 faţă de 2022, în condiţiile în care aceştia aşteptau sprijin de la guvernare pentru a trece mai uşor prin această perioadă de criză. Cea mai mare lovitură o primeşte învăţământul care beneficiază de doar 2,2% din PIB, având cea mai mică alocare de dupa 1989. Guvernul se laudă cu alocarea unei sume istorice pentru investiţii şi anume de 7,2% din PIB, la fel ca şi pentru 2022, dar uită să le spună românilor că anul acesta a fost un an catastrofal pentru investiţii, realizând în primele 10 luni numai 3,4% din PIB”, a declarat Andronache.

PMP solicită actualului guvern să prezinte un buget realist, care să cuprindă măsuri pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor şi sprijinirea mediului de afaceri pentru menţinerea locurilor de muncă, în această perioadă de criză.

articolul original.

Cum se circulă pe drumul cu patru benzi de la Jucu – VIDEO DRONA

29 November 2022 at 10:19

Traficul intens și cozile mari de mașini de pe șoseaua Cluj-Napoca – Gherla, cu vârfuri mari vineri seara pe sensul spre Gherla și duminică seara spre Cluj-Napoca, au dus la măsura implementării circulației pe patru benzi, pe porțiunea cuprinsă de la Jucu la Bonțida.

Drumul a fost lărgit și recent s-au trasat marcaje pe asfalt, însă au apărut și primele accidente în intersecții, la Panemar și la hanul Km. 17.

La punctele de întoarcere provizorii de la Jucu (km 17) și Câmpenești, trasate de câteva zile, s-au produs deja evenimente rutiere cu victime, semn că zonele respective nu sunt amenajate corespunzător pentru siguranța traficului. O vină o au și șoferii, care nu sunt familiarizați cu noua configurație și care care sunt luați prin surpriză de mașinile care opresc în fața lor pentru a vira.

O filmare cu drona, în zona localității Jucu, făcută săptămâna trecută, permite o vedere de ansamblu a circulației pe șoseaua lărgită.

„Fără separare de sens și cu posibilitate de viraj la stânga, un nou Drum al Morții în 2022, marca CNAIR”, consideră Asociația Pro Infrastructură.

video gherla info

articolul original.

Primele condamnări în dosarul mită la Ambuanța Neamț

28 November 2022 at 09:26
image

Au fost pronunțate primele condamnări în dosarul mită la Ambulanța Neamț. Este vorba de 8 persoane care au încheiat acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA, acord care a fost consfințit de magistrații de la Tribunalul Neamț. Este vorba de un lot de 8 acuzați, numele sonore fiind ale asistentei șefe de la stația din Piatra Neamț, Rozonschi Maria Luminița și liderul de sindicat Gladior Andronache.

Rozonschi a primit 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare pentru 15 acte materiale de complicitate la luare de mită, plus 1 an și 6 luni de detenție, în aceleași condiții, pentru 2 acte de dare de mită. Cele două sancțiuni au fost contopite și a rezultat o pedeapsă de 2 ani și 8 luni, cu suspendare sub supraveghere.

Judecătorii au obligat-o pe Rozonschi să urmeze un program de reintegrare socială și la 80 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Piatra Neamț sau Direcția de Asistență Social și Protecția Copilului.

Asistenta a pierdut prin confiscare 9.570 de euro și 13.400 de lei, iar instanța a menținut sechestrul asigurator pe alte sume, respectiv 8.500 de euro, 13.400 de lei și alți 1070 de euro.

Interzice inculpatei RML ca pedeapsă complementară, exerciţiul dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii sus-menţionate, respectiv, aceea de membru în comisia de examen în cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţan Neamţ, pe o perioadă de 3 ani“, conform instanței.

Aceeași pedeapsă a primit și Gladior Andronache, însă acesta a pierdut prin confiscare doar 8.750 de euro. El are aceleași interdicții ca și Rozonschi. Alte 6 persoane au primit pedepse de câte 1 an și 6 luni de închisoare, cu suspendare, pentru date de mită. Este vorba de Iftime Ioan Răzvan, Butnariu Ilie, Balan Alin Bogdan, Iacob Ana Maria, Afloarei Petronela Larisa, și Macovei Luminița, cu toții încheind acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Mai multe amănunte despre acest caz puteți citi aici.

(G. S)

articolul original.

Anchete de corupție în Neamț. „Vedeta” anului 2022 – sistemul de sănătate

25 November 2022 at 09:09
image

Instituțiile anticoruție au avut în acest an destul de lucru în Neamț și asta doar dacă ne raportăm la cazurile trimise deja spre instanțe. Este la fel de adevărat că mai sunt multe dosare în lucru, altele care staționează prin instanțe de ani buni – vezi doar cazul Arsene – și dacă privești retrospectiv senzația este de prea plin, dar care încă nu depășește oficial buza paharului. În 2022, anchetatorii au dat lovitură într-un domeniu care s-a dovedit generos din acest punct de vedere, sistemul sanitar! Fie că vorbim despre cazurile care țin de vaccinările fictive, fie de deja arhicunoscutul caz ”Mită la Ambulanță”, ele au ținut trează atenția opiniei publice. După celebrul caz al chirurgilor ortopezi, când aproape toți medicii din secția Ortopedie au fost dovediți că au luat în mod repetat mită, plus alte câteva cazuri care nu fac decât să întregească tabloul, s-ar putea ajunge la o concluzie pripită, că întregul sistem este bolnav. În realitate lucrurile nu stau chiar așa, dar răul vine de la modul în care este condus sistemul și părți ale sale, de la felul în care se face promovarea oamenilor.

Șefii puși politic, pe alte criterii decât cele profesionale – vezi cazul lui Dan Dorin Morenciu la conducerea Serviciului Județean de Ambulanță, pus de PSD în ciuda lucrurilor care se știau despre el, al lui Toader Mocanu sau Lucian Micu la Spitalul județean de Urgență Piatra Neamț, puși de Arsene fie pentru că se pricepea la afaceri, fie pentru că trebuia răsplătită trădarea – au îmbolnăvit și mai tare un domeniu în care, în mod tradițional, bolnavii își exprimau recunoștința de la infirmier până la medic. Veniți pentru perioade determinate, unii dintre ei au căutat să profite imediat sau să creeze rețele pe care să se poată baza în timp. Cine crede că la Ambulanță se percepeau taxe doar după ce a venit Morenciu este naiv. Nu o cred nici anchetatorii, nici angajații, mita făcea parte din sistem, așa cum mult timp ea era un fel de materie suplimentară la unele școli postliceale sanitare, unde ținea loc de prezență la ore sau practică.

Scandalul Ambulanța Neamț: 100.000 de euro (doar) pentru Morenciu?

Cazul ”Mită la ambulanță” are toate ingredientele pentru un scenariu de film, flagrant, mită pe toate nivelurile, complicitate între patronat și sindicat, întâlniri conspirative, bilețele cu nume care trebuie să fie ajutate plus partea nevăzută a lucrurilor, cei care au intervenit pentru unii dintre beneficiarii angajărilor. Evident că prin amploarea cazului, prin trimiterile la trecutul destul de îndepărtat, când viesparul de la Ambulanță cu toate complicitățile a fost devoalat într-o carte, cazul demonstrează că instituția este coruptă de jos până sus. Chiar și oamenii care-și fac treaba zi de zi îngrijind bolnavi trebuia să se alinieze dorințelor șefilor, care de mulți ani au confundat instituția cu una proprie. Și asta, indiferent dacă lucrul va fi sau nu dovedit în dosarul aflat acum pe rol, nu se putea face fără protecție la nivel superior.

Fapte și amănunte din anchetă

Pe 20 mai 2022, directorul Dan Dorin Morenciu, asistenta șefă de la Piatra Neamț, Maria Luminița Rozonschi și omoloaga ei de la Târgu Neamț, Elena Preda, au fost reținuți de DNA. Cele două asistente luaseră de la 8 persoane câte 6.000 de euro pentru trucarea concursurilor, însă partea lui Morenciu era de câte 5.000 de om. Morenciu a fost prins cu de 40.000 de euro în mașină, iar acasă la el s-au găsit alte sume importante de bani. După mai multe luni de cercetări, DNA a venit în fața judecătorilor cu un dosar mamut în care, ca un prim pas, 13 dintre cei cercetați și-au recunoscut vina.

Este vorba despre “Rozoschi Maria Luminița, Andronache Gladior, Afloarei Petronela Larisa, Balan Alin-Bogdan, Butnariu Ilie, Cojocariu Lucian Georgian, Dogariu Cristina, Iacob Ana-Maria, Iftime Ioan Răzvan, Macovei Luminița, Matei Neculai Victor, Mihăilă Petru și Oglinzanu Mihai-Marius, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de dare și luare de mită, comise în forma autoratului și a complicității”, precizează comunicatul DNA. Aceștia “au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, cuprinse între un an și 6 luni și 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor”.

Să remarcăm prezenta în grup a lui Gladior Andronache, lider de sindicat, personaj cu influență imensă în Ambulanță, pe la care treceau o mare parte din bani în calitate de aranjor și intermediar, dar și a lui Cojocariu Lucian Georgian, membru în comisia de examinare.

Alte 12 personaje au fost trimise în judecată și DNA face un scurt rezumat care arată cum funcționa sistemul în toată spendoarea lui și cum totul trebuia vămuit: ”În aceste împrejurări, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menționată mai sus, direct sau prin intermediul subalternilor săi Andronache Gladior, Preda Elena și Rozoschi Maria Luminița (aceasta din urmă fiind desemnată și președintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar) ar fi pretins de la 22 de persoane (trimise în judecată în prezenta cauză) sume cuprinse între 5.000 și 10.000 euro (în total 125.000 euro) și ar fi primit în total 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concursul menționat mai sus. Așa cum am precizat mai sus, concursul viza angajarea pe o perioadă nedeterminată, a personalului sanitar și sanitar auxiliar care ocupase fără concurs posturi de execuție, pe o perioadă limitată, în timpul stării de alertă. În contextul precizat mai sus, la data de 18 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin ar fi primit pe o stradă din municipiul Piatra Neamț, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro (pentru nouă persoane), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. De precizat este faptul că, independent de înțelegerea avută inițial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins și primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro/persoană și nu 5.000 de euro așa cum se stabilise inițial. În aceeași zi, din diferența de bani rămasă (14.000 euro), inculpata i-ar fi remis suma de 8.000 de euro lui Rozoschi Maria Luminița, în incinta S.J.A. Neamț, iar suma de 6.000 de euro și-ar fi însușit-o în totalitate. În aceeași manieră, ar fi procedat și ceilalți doi intermediari Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița care, după ce i-ar fi remis, în interiorul unei pensiuni din municipiul Piatra Neamț, inculpatului Morenciu Dan Dorin partea acestuia de 27.000 euro (pentru 10 persoane), ar fi împărțit între ei diferența rămasă de 16.000 euro (Rozoschi Maria Luminița – 5.500 euro, Andronache Gladior – 10.500 euro). În plus, pentru a se asigura că nu vor fi probleme în timpul desfășurării examenului, inculpații Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița ar fi remis inculpaților Cojocariu Mihaiela și Cojocariu Lucian Georgian, membri în comisia de examinare, câte 1.500 euro. Ca urmare a demersurilor descrise mai sus, beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de concurs, toți cei 22 de candidați au fost declarați admiși în condițiile în care mulți dintre ei, nu ar fi dovedit că au avut cunoștințele necesare promovării examenului”.

Să mai reținem că, pe parcursul cercetărilor, s-a aflat că o parte dintre cei care au dat mită erau atât de slab pregătiți, încât Rozonschi, asistentă cu experiență, s-a minunat, în interceptări, cum de au lucrat acolo în pandemie și nu știu nimic. Este ultimul aspect care i-a interest pe spăgarii de la Ambulanță.

13 cu ghinion pentru trei medici

Primul caz de corupție din Neamț care a bubuit în acest an are ca subiect un subiect delicat, cel al vaccinărilor fictive. La puțin timp după trecerea în noul an, pe 13 ianuarie, au fost reținute 5 persoane, personajele principale fiind  trei medici, doi din Neamț și unul din Iași, o asistentă medicală și un intermediar. Este vorba despre Adina Alungulesei, medic de familie la Ţibucani, Cristina Macovei, medic de familie la Taşca, Aida Zabulic, asistentă la Centrul de Permanenţă Urecheni şi Dragoş Archir, din Urecheni, care avea calitatea de intermediar, precum și Daniela Bejan, medic de familie la Ciohorăni, judeţul Iaşi. Aceștia au fost puși sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, fals informatic, complicitate la dare de mită, complicitate la fals informatic şi luare de mită.

Ulterior, în același dosar, a mai fost făcută o arestare și a ajuns după gratii Elena Băhneanu, asistentă medicală din Davideni. Parchetul Neamţ a transmis că dosarul în acest caz a fost înregistrat în octombrie 2021, cu privire la activitatea unor cadre medicale din centrele de vaccinare, care au solicitat şi primit sume de bani de la persoane care doreau să intre în posesia unui certificat de vaccinare împotriva COVID, fără ca doza să fie administrată în realitate. Anchetatorii de la Parchetul Neamț au ridicat la percheziții înscrisuri, dar și o sumă modică de circa 120.000 euro. Pe parcursul cercetării a rezultat că un certificat fals de vaccinare era cumpărat cu sume cuprinse între 100 şi 250 de euro. Cauza este încă în curs de cercetare, acuzații părăsind între timp arestul.

Comunicatul DGA Neamț: „Astăzi, 12 ianuarie 2022, polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, efectuează un număr de 25 de percheziții la domiciliile unor persoane din județele Neamț și Iași, suspectate de săvârșirea unor infracțiuni de fals și corupție în legătură cu obținerea în mod ilegal a unor certificate care să ateste vaccinarea anti-COVID-19. De asemenea, se pun în executare 5 mandate de aducere și 7 ordonanțe de ridicare a unor obiecte, înscrisuri sau date informatice. Cercetările în cauză vizează aspecte de natură infracțională săvârșite începând cu jumătatea anului 2021 și până în prezent, de către medici și asistenți medicali din cele două județe care, în schimbul unor sume de bani cu titlu de mită, au eliberat certificate de vaccinare anti-COVID-19 unor persoane. În unele cazuri, beneficiarii au obținut certificatele de vaccinare fără ca măcar să asigure prezența fizică la cabinetele medicale sau centrele de vaccinare. Dosarul penal a fost inițiat ca urmare a sesizării formulată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț de către D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Neamț.”

Doctorița recordmenă din Gâdinți reținută pentru vaccinări fictive

Un alt caz cu același subiect, vaccinări fictive, a fost anunțat de anchetatori pe 22 martie 2022 și este un fel de continuare a anchetelor pe acest subiect în județ. Atunci au avut loc, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, nu mai puţin de 24 de percheziţii domiciliare, în judeţele Neamţ, Iaşi şi Bacău, în cadrul unui dosar penal în care se făceau cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de corupţie şi fals.

”Din cercetări a reieșit că, în perioada iunie 2021-martie 2022, mai multe persoane din județele Neamț, Iași și Bacău, ar fi eliberat, în mod ilegal certificate de vaccinare care să ateste vaccinarea anti-Covid-19. În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă care privesc posibila activitate infracțională a persoanelor vizate de anchetă, obiecte, înscrisuri și date informatice, precum și aproximativ 57.000 de euro și 22.000 de lei”, se transmite într-un comunicat al Poliţiei Neamţ.

Mecanismul prin care medicul de familie de la Gâdinți, 3 asistente și intermediarii care au ajutat câteva persoane să primească – pe bani – certificate false de vaccinare anti Covid, nu diferă mult de primul caz din Neamț. Motivarea judecătorului din cadrul Tribunalului Neamț care a decis arestarea preventivă a doctoriței Daniela Grosu prezintă o serie de aspecte cunoscute din ancheta similară deschisă în cazul doctorițelor de familie Cristina Lucia Macovei (Tașca) și Adina Alungulesei (Țibucani). Cei care aveau nevoie de certificat verde au apelat la cunoștințe, care aveau relații cu câteva cadre medicale pe care le-au convins să emită din platformă dovada vaccinării, fără să-i vaccineze. Interesant în acest ultim dosar este că anchetatorii și-au extins metodele clasice pornind de la primele investigații și au trimis agenți sub acoperire. Care au contribuit decisiv la obținerea de dovezi clare.

În motivarea deciziei Tribunalului se consemnează: ”Instanța a reținut că dr. Daniela Grosu ar fi emis certificate digitale fără vaccinare pentru 5 persoane, începând din 15 decembrie și până pe 10 martie 2022. De pildă la data de 25.02.2022, ar fi primit suma de 150 de euro de la investigatorul sub acoperire XXX pentru a emite certificatul de vaccinare fără efectuarea efectivă a vaccinului şi a introdus datele false în Registrul Electronic National de Vaccinare (RENV), rezultând date necorespunzătoare adevărului, în vederea producerii unei consecințe juridice (emiterea certificatului de vaccinare). La data de 10.03.2022, ar fì mimat efectuarea vaccinului pentru investigatorul sub acoperire XXX a introdus datele false în Registrul Electronic National de Vaccinare (RENV), rezultând date necorespunzătoare adevărului, în vederea producerii unei consecințe juridice (emiterea certificatului de vaccinare). Faptele reținute în sarcina inculpatei întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de trafic de influență, prev. de art. 291 alin. 1 din C.p., complicitate la luare de mită, prev. de art. 48 alin. 1 din C.p. rap. la art. 289 alin. 1 din C.p. complicitate la fals informatic, prev. de art. 48 alin. 1 din C.p. rap. la art. 325 din C.p. (trei infractiuni), toate cu aplic. art. 38 alin. 1 din C.p.”

Patru persoane din cele audiate au fost duse la Tribunal cu propunere de arestare preventivă. Este vorba de medicul Daniela Grosu, de la Gâdinți, asistenta medicului, Cristina Munteanu, Nicolae Timofte un intermediar, din Bacău și un preot din Cotu Vameș. Intermediarul a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, înțelegere care i-a asigurat reducerea pedepsei cu o treime. El a fost găsit vinovat de trafic de influență și complicitate la fals informatic, fiind condamnat la un an și 7 luni de închisoare pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Ceilalți trei, nu au recunoscut faptele și au fost trimiși în judecată la început de septembrie 2022, cauza fiind în procedură de Cameră preliminară în acest moment.

“Mesagerul de Neamț” atrăgea atenția autorităților încă din februarie asupra unei unei situații legate de activitatea doctoriței de la Cotu Vameş. Scriam că în comuna Gâdinți numărul celor vaccinați aproape depășea numărul locuitorilor din comună! Medicul de familie Daniela Grosu avea declarate 2.254 de persoane vaccinate, la o populație de 2.444 locuitori, în timp ce rata de vaccinare în comună era sub 35%, ceea ce înseamnă că numărul celor vaccinați în Gâdinți nu trece de 900. Restul, clar sunt veniți din alte localități, destul de mulți oameni care au ales să se vaccineze într-o comuna de lângă Roman.

Doctorița Daniela Grosu ne oferea, la acea dată, cu amabilitate, explicaţii: „Nu i-am vaccinat pe toți din comună. Dar, la orice medic se pot vaccina și cei din afara listei proprii, persoane din altă localitate. Eu am pacienți și de la Piatra-Neamț, Roman, București, care sunt înscriși la mine. Dar ei nu mai au domiciliul în Gâdinți. Pacienții mei, care nu au domiciliu în comună, lucrează în alte localități, sau au copiii la facultate, ori sunt studenți sau au rămas acolo. Dar am vaccinat și pacienți trimiși de colegele mele, din Roman, Târgu Neamț, Piatra-Neamț. Nu toți colegii mei vaccinează în cabinete. De asta eu am foarte mulți vaccinați, m-am implicat. În această idee am luat și Pfizer, ca să se vaccineze și copiii. Am mulți copii vaccinați. Sau sunt care trebuie să facă Pfizer, conform indicațiilor medicale. Pfizer am luat de la început, din toamnă. Acuma, nu știu să vă spun exact câți localnici am vaccinat și câți din afară. În luna decembrie, am avut mai mulți, atunci au mai venit din străinătate, de unde au mai fost ei plecați, ori se duceau la întruniri și aveau nevoie de vaccinare, ori trebuiau să plece în afară. Nu a trebuit să-i conving, oamenii au venit la mine și au venit cu rude, cu prieteni, unii nu aveau unde în altă parte. Poate și pentru că mă cunoaște multă lume, au încredere în mine”.

Restanțe, întârzieri, așteptări

Evident că principala așteptare a opiniei publice din Neamț este legată de ”investiția” pentru spitalul de la Lețcani, o aventură în care a târât județul Ionel Arsene. Peste 3 milioane de euro au fost aruncați și nici în acest moment nu se știe exact în ce măsură va fi cineva tras la răspundere. Banii județului sunt puține șanse să fie recuperați și nemțenii au rămas doar cu laudele primului constructor al județului, care anunța salvarea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, care trebuia degrevat de tratamentul bolnavilor de Covid 19.

Tot în domeniul sănătății există o așteptare febrilă din perioada în care se schimbau directorii la Spitalul Județean de Urgență precum șosetele și când s-a vorbit despre multe achiziții la prețuri supraevaluate făcute prin/pentru firme privilegiate, măști în primul rând.

Un alt subiect care, mai devreme sau mai târziu, va ajunge la nivel de dosare penale, ține de modul în care s-a jonglat cu proiecte pe fonduri europene la Spitalul Județean Neamț. Este vorba despre proiecte semnate, amânate, modificate, retrase după ce presa a semnalat introducerea de sume imense fără justificare, toate anterioare promovării proiectului pentru noul spital. Amânarea unora dintre ele, cum ar fi extinderea UPU a fost un act criminal și și-a pus amprenta asupra desfășurării activității în acestă zonă vitală din sănătate.

Nu în ultimul rând este așteptată finalizarea anchetei privind incendiul de la UPU, unde ancheta Parchetului General pare să se îndrepte spre o concluzie în care nu crede nimeni, aceea a unei lumânări ca factor declanșator. Asta în condițiile în care se lucra sub presiune, într-un spațiu supraaglomerat, cu multă aparatură sub tensiune pe o rețea electrică veche și neadaptată pentru asemenea sarcină. Nu vorbim aici despre modificări făcute la spațiile respective sau despre circuite care trebuia să respecte anumite normative.

Gabi SOFRONIA

articolul original.
❌