ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Cum a fost drogat Bartolomeu Anania cu „serul adevărului“: „Pe măsură ce scriam, creştea în mine un fel de poftă de a mărturisi, de a denunța”

31 January 2023 at 12:07
image

Comandantul Securității Ploiești, Mauriciu Ștrul, un evreu a cărui familie fusese ucisă la Auschwitz, l-a drogat pe mitropolitul Anania pentru a obține mărturii scrise.

Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania, s-a născut pe 18 martie 1921, în comuna Glavile, județul Vâlce și a murit la 31 ianuarie 2011.

În anul 1941 a fost arestat o lună de zile pentru participarea la funeraliile unui comandant legionar.

Apoi, în 1958 a fost din nou arestat, sub acuzația de activitate legionară înainte de 23 august 1944.

A fost condamnat de către Tribunalul Militar Ploiești la 25 de ani de muncă silnică pentru „uneltire contra ordinii sociale“.

Și-a ispășit pedeapsa în Închisoarea Aiud.

„Eram în închisoare şi mi se apropia procesul. Eram în 959 (n.r. – 1959). Mi s-a dat dosarul să-l citesc şi am descoperit că o seamă de prieteni deveniseră acuzatorii mei. Am avut o cădere psihică.

Am simţit că intru în Iadul pe care Dostoievski îl definea ca „neputinţa de a mai iubi“.

Atunci, am avut o reacţie subomenească. Am simţit că-i urăsc pe oameni, că nu-i mai pot iubi. Am luat decizia, pentru a nu mai vedea oameni, de a mă orbi.

Cu luciditate, nu a fost o reacţie luată la repezeală, de două-trei zile. Aveam la mine un pieptăn de plastic. I-am rupt dinţii şi din coadă am hotărât să fac o andrea. Sinuciderea nu mi-a trecut prin minte, în schimb.

Voiam să am tăria ca, după ce-mi înţep un ochi, să pot să fac la fel şi la celălalt. Era caraghios să rămân doar chior.

Aşteptând acest moment, am aţipit. Şi am avut un vis în care se făcea că sunt în picioare pe o plută, pe apa Bistriţei.

Lângă mine, a apărut sora mea. Şi mergeam aşa, amândoi, ca două statui, dar în susul apei. Când pluta s-a apropiat de mal, ea a coborât, dar doar după ce mi-a spus: „Ai grijă, să nu devii povara nimănui”. M-am trezit, am luat andreaua şi m-am culcat la loc“, a povestit el anii terifianți prin care a trecut.

„Mă prindea mirarea, rușinea și scârba de mine însumi”

Până să ajungă la Aiud, Bartolomeu Anania a petrecut puțin timp și în beciurile Securităţii din Ploieşti, unde torționar era Mauriciu Ştrul.

Într-un mod cu totul surprinzător, chiar şi pentru părintele Bartolomeu, acesta a dat informaţii scrise.

Ulterior, și-a dat seama că a fost drogat, prin cafea, cu scopolamină sau „serul adevărului“, o substanţă halucinogenă folosită frecvent în închisorile comuniste pentru a îi face pe deținuți să spună tot ce știu, dar şi pentru a reduce timpul pierdut cu procedurile de anchetare prin tortură, potrivit Adevărul.ro.

„Pe măsură ce scriam, creştea în mine un fel de poftă de a spune, de a mărturisi, de a-mi descărca sufletul şi năduful, de a denunţa, de a nu lăsa să-mi scape nici un amănunt.

Mai mult, îmi răsturnasem perspective şi, de unde până unde aici mă dominase tendinţa de a-mi apăra prietenii şi a pune cât mai puţin pe seama lor, acum simţeam un fel de voluptate să le descopăr fapta şi atitudini care-i calificau drept adversar ai regimului.

Pornirea aceasta, căci era pornire, m-a stăpînit şi în ziua următoare, şi-mi aminteam nu numai de Firmilian şi Valerian Zaharia, foşti legionari şi deveniţi arhierei ai Sinodului –, ci şi – cu mai multă mâhnire – de mitropolitul Tit Simedrea, fost al Bucovinei, om care nu făcuse politică, dar, în spusele mele, era autorul unor ectenii speciale antisovietice, pe care le difuzase în timpul războiului din Răsărit.

Pe episcopul Teoctist Arăpaş îl văzusem odată plîngînd la mormîntul lui Ştefan cel Mare şi-i denunţam acum lacrimile ca pe o mărturie a sentimentelor lui naţionaliste şi reacţionare.

Scriam, scriam şi nu mă opream şi mă miram de mine şi continuam să scriu, prins de un fel de furie împotriva tuturor celor ce erau atunci liberi, în timp ce eu zăceam în puşcărie.

Scriam ca un apucat, ca un posedat, devenisem rău. Eram, pînă la un punct, conştient de ceea ce făceam, dar simţeam o plăcere dureroasă de a-mi biciui, astfel, conştiinţa şi de a săvîrşi o nelegiuire împotriva propriei mele naturi.

În noaptea aceea nu puteam dormi, mă gîndeam la ceea ce aş putea scrie în ziua următoare.

Deodată m-a săgetat o întrebare: Ce se întâmplă cu tine? De ce te repezi cu atâta furie împotriva unor oameni pe care-i stimezi şi-i iubeşti?

O umbră mi s-a luat de pe ochi, descopeream că întotdeauna fusesem scos din celulă foarte devreme dimineaţa şi întotdeauna mi se adusese cafeaua în camera de anchetă.

Auzisem fără să cred prea mult, că Securitatea obişnuieşte să pună, în mîncare, unor deţinuţi, droguri de ”sinceritate»” care îi face să-şi schimbe psihologia şi să declare tot ce ştiu.

În ziua următoare am început să-mi amintesc lucid ceea ce scrisesem mai înainte, mă prindea mirarea, ruşinea şi scârba de mine însumi, aveam mustrări de conştiinţă”.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

VIDEO. Tatăl unei fetițe de șase ani a murit pe loc, în urma unui accident provocat de un șofer român care s-a urcat la volan beat și drogat, în Italia

30 January 2023 at 12:50
image

Un bărbat de 36 de ani, tatăl unei fetițe de șase ani, a murit pe loc, în urma unui accident provocat de un șofer român care s-a urcat la volan beat și drogat, în Italia.

Manuel Galeazzi, bărbatul de 36 de ani care a murit în urma accidentului rutier, locuia în Macenano di Ferentillo și lucra de ceva timp la benzinăria Montefranco. Era tatăl unei fetițe de 6 ani.

Manuel se afla într-o mașină Smart care a fost izbită în plin de mașina românului. El nu a mai avut nicio șansă și a murit pe loc, scrie corriereadriatico.it.

A consumat alcool și cocaină înainte să se urce la volan

Românul care a cauzat accidentul are 26 de ani. După impact, el a fugit de la fața locului, chiar dacă și el a fost rănit.

Mașina lui, un Alfa Romeo, a luat foc în urma impactului și a fost ajutat de un alt șofer să iasă din autoturism.

Acum, românul este internat sub pază la Spitalul Santa Maria di Terni și așteaptă decizia procurorului adjunct Rafafele Pesiri.

Tânărul de 26 de ani a fost testat cu etilotestul și cu drugtestul. Rezultatele au ieșit pozitive la consumul de alcool, dar și la cocaină, conform umbriaon.it.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Şofer de taxi prins drogat la volan

30 January 2023 at 13:15
image

Un șofer de taxi din Baia Mare a fost prins drogat la volan. Probele au arătat că bărbatul a consumat şapte droguri diferite, însă el i-a acuzat pe polițiști că au falsificat probele.

Bărbatul se afla pe bulevardul Traian din Baia Mare când l-au oprit polițiștii. Șoferul făcea ride sharing, însă când a fost oprit nu avea niciun client.

Polițiștii au vrut să vadă dacă șoferul a consumat alcool, iar testul a avut rezultat negativ. Când i-au spus că vor să-l testeze și pentru consumul de droguri, șoferul a spus inițial că vrea să-și cheme avocatul pentru a fi de față, însă ulterior a acceptat testul.

Testul rapid a arătat rezultat pozitiv pentru patru substanțe, astfel că șoferul a fost dus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice. După examinarea lor, a reieșit că el consumase şapte tipuri de droguri.

Bărbatul are acum dosar penal.

articolul original.

Arestat pentru trafic de droguri de mare risc

30 January 2023 at 09:11
image

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Ialomița, împreună cu procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Ialomița, au efectuat, la sfârșitul săptămânii trecute, șapte percheziții în locații din orașul Țăndărei. Oamenii legii anchetează un bărbat bănuit de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

Din cercetări a reieșit că, pe parcursul anului 2022, în mod repetat, persoana bănuită ar fi comercializat cocaină consumatorilor din județul Ialomița. Individul a fost reținut pentru 24 de ore, iar instanța de judecată a emis ulterior mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

articolul original.

Fiul lui Bittman s-a ales cu un nou dosar penal! După ce a fost cercetat pentrru trafic de droguri, Alex Bittman a fost prins la volan fără permis

30 January 2023 at 10:06
image

Alex Bittman, fiul lui Bittman s-a ales cu un nou dosar penal.

Dacă în urmă cu patru ani fiul a fost cercetat de DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) într-un dosar de trafic de droguri, băiatul cel mare al solistului a ajuns iar în fața anchetatorilor. De acestă dată pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere valabil.

Admite cererea formulată de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti de confirmare a ordonanţei de renunţare la urmărire penală în dosarul de urmărire penală nr. ****/P/2022. Constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei nr. ****/P/2022 emise de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti la data de 14.12.2022 şi confirmă soluţia de renunţare la urmărirea penală faţă de suspectul Bittman Ioan-Alexandru”, citează Cancan.ro din decizia judecătorilor.

Fiul lui Bittman s-a ales cu un nou dosar penal!

Rebelul fiu al solistului trupei Holograf, ex trapperul DJ Sybro (trap-un nou gen muzical în vogă în rândul tinerilor, combinație între muzica electronica și hip-hop), Alex Bittman s-a afirmat în rândul iubitorilor genului ”mitraliindu-i” cu  texte neoașe,  de genul: ”Mă p*ș pe cineva/ M**e jandarmeria”.

În 2009, Alex Bittman, care este și instructor de sporturi nautice la complexul tatălui său de pe Balta Sulimanu (Autostrada Soarelui), a fost cruțat de oamenii legii, nefiind pus sub acuzare în dosarul de trafic de droguri deoarece cantitatea pe care poliția a găsit-o în posesia sa ar fi fost destinată consumului propriu.

Dan Bittman și textiera Liliana Ștefan au trei băieți, Alex, Patrick și Mark Nicolas.


ProTV readuce ”Clanul”. Primul sezon al superproducției a fost lider absolut de audiență

articolul original.

Hoții care l-au golit pe un bistrițean de bijuterii de peste 60.000 de euro, condamnați la pușcărie

30 January 2023 at 06:00

Hoții care, în decembrie 2021, au spart locuința unui bistrițean și l-au golit de bani și bijuterii din aur de peste 60.000 de euro, au fost condamnați zilele trecute de Tribunalul Bistrița-Năsăud. Deși lista acuzațiilor este destul de lungă, inclusiv trafic de droguri de mare risc, pedepsele aplicate celor cinci bărbați, sunt destul de blânde, cea mai mare fiind de 5 ani de închisoare.

Acuzațiile aduse celor cinci sunt de constituire de grup infracțional organizat, furt calificat, complicitate la furt calificat, trafic de droguri, conducere fără permis, fals și uz de fals.

Acest dosar dosar a fost deschis de procurorii DIICOT la începutul lunii noiembrie 2021, în urma denunțului unui inculpat anchetat de procurorii DIICOT, ancheta fiind începută IN REM pe mai multe fapte, respectiv trafic de droguri, viol, lipsire de libertate.

Câteva zile mai târziu, firele au dus la Marcel Moldovan, după ce a mai fost formulat un denunț de către un alt bărbat a cărui locuință a fost “răvășită” de procurorii DIICOT, și unde s-a găsit substanțe interzise. Așa că, pentru ca să scape, a ciripit, iar anchetatorii au ajuns și la Marcel Chereji, nepotul lui Moldovan.

S-au pus pe furat

În toamna lui 2021, Moldovan, Chereji și Ioan Ciurcui și-au unit forțele și s-au apucat de furturi. Numai că, în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul lui Moldovan, acesta era filat de anchetatori.

Astfel, în luna noiembrie, Chereji a primit un pont de la Grigore Ani, iar mai apoi l-a informat pe Moldovan, care la rândul lui i-a convocat pe Lascu și pe Ciurcui. Totodată, Moldovan s-a întâlnit și el personal cu Ani, care i-a dat detalii despre viitoarea lor victimă – unde se află apartamentul în care locuiește, ce activități și medii frecventează, ce autoturism folosește -, ba mai mult, i-a dus și pe teren, pentru a identifica adresa exactă și persoana vizată, pe care Ani o cunoștea foarte bine, fusese în casa acesteia și știa că deține bunuri și bijuterii de valoare și circa 200.000 de euro, bani proveniți de pe urma vânzării unui imobil.

Drept urmare, victima a fost filată timp de câteva zile, în acest interval cei cinci punând la punct “planul de bătaie”.

Pe 4 decembrie2021, într-o zi de sâmbătă, a avut loc furtul. Evident, după ce s-au convins că victima este plecată de acasă.

Astfel, Moldovan și Chereji au rămas în afară pentru a supraveghea zona, în timp ce Lascu și Ciurcui au intrat în apartament.

Potrivit procurorilor, furtul a fost comis în intervalul orar 17:59-19:10. Acțiunea n-a fost un ușoară, Lascu și Ciurcui întâmpinând probleme cu deschiderea ușii de acces în locuința victimei, care era una metalică, așa că au fost nevoiți să facă rost și de scule pentru a o deschide. În tot acest timp, cei patru au ținut legătura telefonic, numai că anchetatorii îi filau deja, convorbirile fiindu-le interceptate, atât cele telefonice, cât și ambiental.

Captură impresionantă

Captura a fost una extrem de mulțumitoare pentru cei 4 hoți.

Ciurcui și Lascu găsit în incinta apartamentului o cutie în care se aflau 8 ceasuri bărbătești de colecție mărcile Piegmont, Duward, Corum, Longines, Hublot, Tag Heuer Carrera dintre care 2 ceasuri erau din aur de 18 karate, un alt ceas din aur de 18 Karate femeiesc și mai multe bijuterii din aur printre care un colier cu perle, un lănțișor din aur de 18 karate reprezentând crucea cu Iisus Hristos răstignit, 3 lănțișoare din aur de 18 și 22 de karate cu medalion, 2 inele din aur cu pietricele, un ceas de buzunar din argint marca Chopard, un buton pentru cămăși marca Armani din argint placate cu aur, doi butoni pentru cămăși din aur alb cu pietre, un breloc pentru chei Armani din argint placat cu aur, o brățară din aur de circa 60 grame de 18 karate, o brățară din aur de 22 de karate cu greutate de circa 60 grame, având model cu 3 rânduri de verigi suprapuse și lipită pe fiecare verigă un model din aur de tip frunză.

Au început să vândă bunurile furate

După comiterea faptei, cei patru s-au gândit să pună la adăpost bunurile furate, și le-au dus la locuința unui văr de-al lui Moldovan, aflat într-o localitate mai izolată, unde au fotografiat și filmat obiectele și au cântărit bijuteriile din aur. Apoi s-au înțeles cum să valorifice bunurile furate și cum să împartă banii.

Astfel, patru ceasuri au fost vândute cu 1.800 de euro, iar o parte din bijuterii au fost vândute contra sumei de 10.000 de lei. Și nu au fost singurele bunuri valorificate. Banii obținuți au fost împărțiți în mod egal, câte 2.500 lei și 1800 euro, plus o parte din obiecte.

La un moment dat însă și-au adus aminte că Ani Grigore, cel care le dăduse pontul a rămas nerecompensat. Numai că în acest punct au început să cârtească, fiindcă ar fi rămas cu bani mai puțini. Deși Chereji a propus să pună fiecare câte 600 de lei, Moldovan a spus că Ani nu va primi mai mult de 500 de lei de toți.

Câteva zile la rând, cei 4 au încercat să mai facă rost de bani prin vânzarea celorlalte bunuri rămase, însă pe 17 decembrie s-au trezit cu anchetatorii pe cap, iar a doua zi au fost arestați preventiv.

Lascu și Ciurcui și-au recunoscut faptele de la bun început și au colaborat cu anchetatorii, însă Cherejii și Moldovan s-au dat nevinovați la început, după care s-au gândit că e mai bine să vorbească.

După arestare, undeva pe la finele lui februarie, Lascu, Chereji și Moldovan au reușit să îl contacteze pe bărbatul a cărui locuință o spărseseră, și i-au spus cine le-a dat pontul. Pe 3 martie, victima i-a trimis printr-un sms lui Ani convorbirea cu cei trei. În aceeași zi, bărbatul a fost reținut și ulterior arestat preventiv.

S-au recuperat circa 11.000 de euro din pagubă

Pe lângă acuzațiile de furt și trafic de substanțe interzise, anchetatorii au descoperit și alte infracțiuni. Astfel, Chereji s-a folosit de un permis fals ca să circule cu mașina, document obținut prin intermediul unei persoane din Republica Moldova. A fost descoperit de polițiști în luna martie 2021.

În ceea ce îl privește pe Ani Grigore, procurorii spun că, în urma cercetărilor a rezultat că ar fi implicat în activități de trafic de droguri de risc și falsificare de monedă.

Lascu este acuzat și de contrabandă cu țigări, dar și cu articole pirotehnice.

“În cauză s-au demarat cercetări in rem și cu privire la infracțiunile de viol, tâlhărie, oricăror operațiuni cu substanțe psihoactive, prev. de art. 16 alin.1 din Legea 194/2011, viol, prev. de art. 218 alin.1 și 3, lit. c și f C.pen. și lipsire de libertate, prev. de art. 205 alin.1 și 3, lit. b C.pen. la care s-a făcut referire în cuprinsului denunțului formulat de inculpatul XX, din 4.11.2021, formulat către DIICOT Biroul Teritorial Bistrița Năsăud, precum și pentru infracțiuni de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, prev. de art. 342 alin. 1 din Cod Penal cu privire la care s-a extins urmărirea penală consecutiv depunerii denunțului și înregistrării cauzei”, au mai menționat anchetatorii, în rechizitoriu.

De la inculpați s-au recuperat un colier din perle, în valoare de 9.000 euro, un ceas de colecție marca Tag Heuer Carrera, în valoare de 2.200 euro și un ceas de mână marca Ferruci Quartz, în valoare de 200 lei. Prin pătrunderea prin efracție s-a cauzat persoanei vătămate A.A. o pagubă de 62.368,74 euro, reprezentând contravaloarea bunurilor sustrase și a celor distruse. Persoana vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 59.668,74 euro.

Sentințe blânde, aproape executate în arest preventiv

La finalul procesului pe fond, judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud au pronunțat și sentința. Astfel, Marcel Moldovan și Marcel Chereji au fost condamnați la câte 5 ani de închisoare, Corneliu Lascu a primit 2 ani și 3 luni de închisoare, Ciurcui Ioan a fost condamnat la 3 ani de închisoare, în timp ce Ani Grigore a primit 4 ani și 10 luni de închisoare. Totodată, cei cinci sunt obligați să plătească victimei furtului aproape 40.600 de euro despăgubiri civile.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Cluj.

articolul original.

Regizorul filmului ”Teambuilding”, condamnat la amendă penală, după ce a fost prins pozitiv la droguri în Râșnov, acum aproape 2 ani!

29 January 2023 at 16:37
By: M.Ex.

Matei Dima, actorul cu rol principal în filmul ”Teambuilding” și în același timp regizorul mult discutatei comedii, a fost condamnat la amendă penală de judecătorii din Zărnești, în urma acuzației de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Dima a fost oprit în trafic la Zărnești în martie 2021 și a ieșit pozitiv la drug-test. Iată știrea de atunci:

Cunoscut regizor și producător prins azi drogat la Râșnov

Cu toate că testul a ieșit pozitiv, expertiza specialiștilor spune că Dima a consumat droguri cu aproximativ 2 zile înainte de a fi prins pe polițiștii din Râșnov. Iată rezultatul raportului medico-legal, intrat în posesia cancan.ro:

Drept urmare, judecătorii de la Zărnești au decis amendarea penală a regizorului cu suma de 10.000 de lei, cea mai mică pedeapsă ce poate fi aplicată în cazuri de consum de alcool și alte substanțe și conducerea unui autovehicul sub influența acestora. Dima a recunoscut în fața judecătorilor că a consumat droguri cu 2 zile înainte de a fi oprit în trafic de polițiștii din Râșnov. Minuta Judecătoriei Zărnești spune că „admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat la data de 28.11.2022 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Zărnești cu inculpatul DIMA MATEI, în dosarul de urmărire penală. În temeiul art. 396 alin. (2) cu aplicarea art. 480 alin. (4) C. proc. pen., condamnă pe inculpatul DIMA MATEI la pedeapsa amenzii penale de 10.000 lei (200 zile-amendă a câte 50 lei pentru fiecare zi-amendă) pentru săvârşirea infracţiunii de „Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe”, prevăzută de art. 336 alin. (2) Cod penal”.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Cercetat pentru trafic de droguri de mare risc. Ar fi comercializat cocaină consumatorilor din județul Ialomița.

29 January 2023 at 12:38
image

La data de 26 ianuarie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Ialomița, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Ialomița, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, bănuită de trafic de droguri de mare risc.

Din cercetări a reieșit că, pe parcursul anului 2022, în mod repetat, persoana bănuită ar fi comercializat droguri de mare risc (cocaină) consumatorilor din județul Ialomița.

În cursul zilei de 26 ianuarie a.c., au fost puse în aplicare 7 mandate de percheziție domiciliară, în localitatea Țăndărei, județul Ialomița, fiind descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.

La aceeași dată, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Ialomița au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a persoanei cercetate pentru trafic de droguri de mare risc.

articolul original.

Sofer drogat, oprit de politisti in trafic. Razie la Timisoara si Sannicolau Mare, aproape 80 de amenzi

29 January 2023 at 10:47
image

TIMISOARA. Actiune fulger la Timisoara si Sannicolau Mare, in care politistii au dat aproape 80 de amenzi.

La Timisoara, au oprit in trafic un sofer de 25 de ani care consumase cannabis si, mai mult, avea permisul de conducere retinut.

Pe strada Miresei din Timisoara a fost tras pe dreapta tanarul sofer. Politistii l-au testat si asa au aflat ca acesta consumase cannabis. In plus, avea permisul de conducere suspendat, astfel ca s-a ales cu dosar penal.

In cele doua razii, politistii au legitimat la Sannicolau Mare si Timisoara 750 de oameni, au controlat 655 de masini si au testat cu etilotestul 450 de soferi. Alti 20 de soferi au fost testati cu DrugTestul. In total au fost date 78 de amenzi.

Au fost suspendate 11 permise de conducere, dintre care 5 pentru conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului si 6 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost retrase 8 certificate de inmatriculare si constatate 7 infractiuni la regimul rutier.

Astfel de actiuni vor continua si in perioada urmatoare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.

Cât hidrogen verde produce Europa? Continentul ar fi cel mai mare producător

28 January 2023 at 06:00
image

Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, cu o pondere de 30% din capacitatea mondială de producţie, datorită resurselor regenerabile vaste şi ieftine de care dispune, indică studiul Deloitte „Hydrogen. Making it happen”.

Ţările membre UE şi-au propus să transforme până în 2030 sectoare cu amprentă mare de carbon precum industria grea şi prelucrătoare, aviaţia şi transporturile rutiere şi maritime.

În acelaşi timp, Orientul Mijlociu şi Australia au, la rândul lor, capacităţi importante de producţie, cu cote estimate la aproximativ 20% fiecare. Însă, pentru materializarea scenariului „emisii zero până în 2050”, volumul de hidrogen „curat” produs la nivel mondial ar trebui triplat, mai arată studiul.

Cât hidrogen verde se produce în Europa?

UE estimează că, până în 2030, fiecare miliard de euro investit în proiecte pe bază de hidrogen va produce 10.000 de noi locuri de muncă directe şi indirecte. Dintre cele 600 de proiecte pe hidrogen anunţate sau operaţionale la nivel mondial în 2022, cele mai mari 25 cumulează aproximativ 70% din capacitatea totală actuală, ceea ce indică o piaţă deja diversă, cu multe proiecte locale, de mică amploare, care pot acoperi cereri punctuale, şi câteva proiecte majore, cu valenţe regionale, concentrate în Europa, Orientul Mijlociu, SUA şi Australia.

Hidrogenul este optim în procese industriale care au loc la temperaturi înalte, aduce o densitate energetică mai mare decât cea a bateriilor, deci oferă putere mai mare pentru maşini şi utilaje grele, şi are capacitatea de a stoca energie obţinută din surse regenerabile intermitente, precum cea solară şi eoliană.

State precum Japonia, Coreea de Sud şi SUA iau în calcul folosirea hidrogenului pentru generarea de energie electrică sau producerea de combustibili sintetici.

Tipuri de hidrogen

Dintre toate variantele de hidrogen – verde, obţinut din apă, prin electroliză, fără emisii de carbon; gri, pe bază fosilă, cu emisii de carbon; albastru, tot fosil, însă fără emisii; roz, pe bază nucleară, aflat încă în faza de cercetare –, este cel mai „curat”, iar potenţialul şi interesul de a-l adopta diferă de la o industrie la alta, arată studiul.

De exemplu, industria chimică şi petrochimia utilizează deja hidrogen gri, astfel că ar avea nevoie de investiţii minimale pentru a converti o parte din infrastructuri şi a obţine curat şi mai ieftin unele produse.

Industria grea, de mare tonaj sunt încurajate prin reglementări specifice să apeleze la hidrogen verde, având ca orizont 2030, în timp ce pentru celelalte categorii de transport planurile de decarbonizare rămân incerte şi este de aşteptat să se materializeze post-2030. În ceea ce priveşte automobilele şi imobilele (încălzire), acestea beneficiază de alternativa electrică, deci sunt mai puţin predispuse tranziţiei către hidrogen.

Cum ar putea evolua această industrie în viitor?

„Studiul propune cinci direcţii de acţiune pentru o tranziţie funcţională către energia pe bază de hidrogen. În primul rând, crearea unei cereri naturale în piaţă, prin coalizarea actorilor economici convinşi de beneficiile tehnologiilor pe hidrogen. În al doilea rând, este nevoie de reglementări aplicate domeniului, de exemplu, stabilirea unui index privind gradul de poluare a diverselor tehnologii pe bază de hidrogen şi deci încurajarea hidrogenului verde între opţiunile existente. Paşii următori se referă la cuplarea potenţialului de producţie cu cel de stocare şi transport, prin convertirea infrastructurilor care există deja. Nu în ultimul rând, este nevoie de colaborare: inovaţia nu vine sub presiunea reglementărilor, ci prin voinţa comună şi demersuri sistemice. Soluţia de a integra aceste măsuri sunt aşa-zisele «hub-uri de hidrogen», adică zone geografice care au resurse accesibile de producţie, potenţial investiţional şi reglementări care stimulează piaţa de profil, iar studiul arată că Europa se bucură de cele mai bune premise pentru a materializa până în 2030 astfel de proiecte. Prin potenţialul său semnificativ din zona energiilor regenerabile, şi România poate juca un rol important şi sper ca viitoarea strategie naţională a hidrogenului să reflecte un nivel de ambiţie corespunzător acestui potenţial”, a declarat Sorin Elisei, Director Consultanţă, Deloitte România, şi Liderul practicilor de sustenabilitate şi energie.

Cheltuielile companiilor legate de infrastructură pot scădea cu până la 95% în scenariul „hub-urilor de hidrogen” în comparaţie cu scenariul investiţiei individuale. Pe lângă optimizarea costurilor, această soluţie aduce şi beneficii precum sistematizarea tranziţiei verzi, diversificarea pieţei muncii şi dezvoltarea de noi modele de business, de exemplu lanţuri sinergice de producere a cimentului, metanolului şi oţelului.

articolul original.

Drogat la volan, un tânăr a reușit să provoace un accident cu mai multe victime, printre care și un copil de doi ani

27 January 2023 at 17:38
image

Reprezentanța Comisiei Europene în România a fost gazda evenimentului „Holocaust – România își aduce aminte”, având ca scop comemorarea Holocaustului în Europa și în România, dar și cunoașterea adevărului istoric, cel care este esențial pentru dezvoltarea unei societăți favorabile incluziunii, egalității și respectului.

În spiritul rememorării acestei tragedii din istoria Europei, invitatul special al evenimentului organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România a fost Octavian Fulop, unul dintre puținii supraviețuitori ai Holocaustului, încă rămași în viață în România.

Octavian Fulop (92 de ani) a fost internat în lagăr la vârsta de 13 ani și jumătate, în aprilie 1944, împreună cu întreaga familie. A fost închis în următoarele lagăre de concentrare: Melk, Mauthausen și Gunskirchen (toate în Austria), și în lagărul morții de la Auschwitz-Birkenau. A fost eliberat de armata americană din lagărul de la Gunskirchen.

Octavian Fulop a povestit audienței succesiunea de evenimente în urma cărora a ajuns în lagărul Auschwitz-Birkenau împreună cu întreaga sa familie, dar și ultimele momente petrecute alături de tatăl și de mama sa pe care i-a pierdut acolo. În ianuarie 1945, Octavian Fulop a fost eliberat de armata americană.

„Într-o seară, am auzit niște împușcături. Paza a fugit, lagărul a rămas liber. Dimineața, zona a fost eliberată de trupele americane. Am ieșit patru copii, plini de păduchi, fără acte, în șosea. Armata americană arunca cu ciocolată și țigări.  Nu pot să descriu, nu am cuvinte să descriu ce a însemnat libertatea. Am luat-o după lume, nu știam unde mă duc. De atunci spun că pentru libertate merită dat orice, chiar și viața.

Am sosit în România. Am găsit o mătușă. Din familia mea întreagă, formată din 50-60 de persoane, nu a supraviețuit niciunul. Am supraviețuit singur. Ce am găsit acasă? Din toată averea, toată bunăstarea? Am găsit o poză. A părinților”, a povestit Octavian Fulop.

Pe 27 ianuarie marcăm Ziua Internațională a Comemorării Holocaustului, ziua eliberării lagărului morții de la Auschwitz.

Curentele naționaliste și populiste care iau amploare în Europa ne determină să subliniem importanța cunoașterii adevărului istoric în ce privește Holocaustul și să continuăm promovarea asiduă a democrației și valorilor Uniunii Europene care sunt astăzi puse tot mai des sub semnul întrebării, din interiorul și din afara Uniunii.

articolul original.

Sesiuni de informare în domeniul drogurilor, desfășurate de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava

27 January 2023 at 17:08

Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Suceava din cadrul Agenției Naționale Antidrog au organizat, în perioada 26 – 27 ianuarie a.c., sesiuni de informare și diseminare de date în domeniul drogurilor, având ca beneficiari reprezentanți ai autorităților de aplicare a legii de pe raza județului Suceava.

La aceste activități au participat 60 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean “Bogdan Vodă” Suceava, având ca beneficiar personalul de serviciu de la subunitățile operative din municipiile Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți și Fălticeni, cu atribuții pe linia menținerii ordinii și liniștii publice, pază și patrulare.

Tematica abordată în cadrul acestor sesiuni de informare și diseminare de date a vizat modalităţile de prevenire şi asistenţă a consumului de droguri, principalele categorii de substanţe şi efectele acestora, factorii de risc şi de protecţie în domeniul reducerii cererii de droguri, semnele consumului de droguri, profilul consumatorului de droguri, cadrul legislativ și instituțional, moduri de abordare a situațiilor de contact cu consumatorii de droguri etc.

Astfel de demersuri vor continua, urmând a fi pregătiţi şi alţi specialişti care activează în cadrul instituțiilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar și în alte structuri partenere de la nivel local.

articolul original.

Soluția-minune, prea scumpă

26 January 2023 at 19:09

Hidrogenul este promovat ca soluția-minune pentru decarbonizarea economiei (transporturi, încălzire și industrie), fiind prezentat ca înlocuitorul perfect pentru gazele fosile. Însă, prezintă anumite dezavantaje: este nevoie de o cantitate mare de energie regenerabilă pentru a produce hidrogen verde; hidrogenul din combustibili fosili are emisii mari de GHG, este scump, arată o analiză publicată de WWF România și Bankwatch România.

România este în proces de elaborare a Strategiei hidrogenului în contextul schimbărilor climatice și al decarbonizării economiei. Hidrogenul este văzut ca o soluție pentru atingerea neutralității climatice și ca un înlocuitor al combustibililor fosili, însă aplicațiile lui în mod economic sunt momentan limitate, potrivit analizei.

Prețuri pentru hidrogen

Hidrogenul verde este pentru moment cel mai scump de produs dintre cele patru surse principale de producție (gaz, cărbune, CCS, energie regenerabilă). Costul nivelat al hidrogenului (LCOH) este o metodă relevantă de măsurare a economiei acestui conductor energetic. LCOH se referă la costul actual pentru generarea unei unități de hidrogen (kg).

Fiind o tehnologie relativ nouă și puțin utilizată, datele sunt foarte diferite. O analiză a Agenției Internaționale pentru Energie plasează costul nivelat al hidrogenului verde între 3 și 7 dolari/kg (date din 2019), în timp ce Lazard , o bancă de investiții cunoscută pentru analizele sale, oferă un LCOH între 1,4 și 2,85 dolari/kg, mult mai apropiat de cel al H2 produs din surse fosile.
Bineînțeles, toate aceste costuri variază în funcție de prețul energiei, al electrolizoarelor, rata de utilizare sau eficiența și sunt diferite de la o zonă geografică la alta.

Analizele arată că, odată cu scăderea costurilor de instalare pentru energia regenerabilă, prețul pentru hidrogenul verde va scădea către 2030.

IEA spune că în 2030 costul pentru producția unui kg de hidrogen verde va fi în jur de 2,9 dolari/kg și 2,1 pentru gazul natural . Analiștii de la Wood Mckenzie prezic că până în 2030 LCOH verde nu ar trebui să depășească 4 dolari/kg, cu o medie de 2 dolari/kg. În același timp, creșterea prețului gazului fosil din 2022 din cauza războiului din Ucraina a făcut ca hidrogenul gri și albastru să devină neeconomice.

Conform Independent Chemical & Energy Market Intelligence în Marea Britanie hidrogenul verde este mai ieftin de fabricat decât hidrogenul gri. În 2021 prețul pentru 1kg de hidrogen gri a crescut de la 1,9 dolari în aprilie la 5 dolari în noiembrie, în timp ce
hidrogenul albastru este cu 0,5-1,5 dolari mai scump decât cel gri.În schimb, producătorii de hidrogen verde care aveau contracte pe termen lung încheiate cu producători de energie regeenerabilă au menținut un cost în jur de 4 dolari/kg. Același lucru este confirmat și de IEA în 2022, care arată costuri de producție a hidrogenului albastru între 4,7 și 7,8 dolari/kg, în timp ce producția din energie regenerabilă sa situat la puțin peste 4 dolari/kg în Europa.

Una dintre condițiile esențiale pentru reducerea costului hidrogenului verde este scalarea producției. Conform Wood Mckenzie, în 2021 existau proiecte în piață (chiar și într-un stadiu incipient) care ar duce la o producție de 10 milioane tone pe an în 2030, în timp ce în 2020 cererea de hidrogen în lume era de 87 MT pe an, conform Băncii Mondiale. Nu în ultimul rând, este nevoie de o creștere masivă a capacității de producere a energiei regenerabile.

În Spania există cel mai mare proiect de producție a hidrogenului verde industrial, care include o fermă solară de 100 MW capabilă să producă 3000 de tone de hidrogen verde pe an. Investiția a costat 150 milioane de euro. Clientul proiectului este o fabrică de amoniac, care își va putea reduce consumul de gaze fosile cu 10% datorită introducerii hidrogenului verde. Acest proiect demonstrează că și cu investiții masive, hidrogenul verde este într-o fază foarte incipientă și nu poate reduce
semnificativ emisiile de carbon.

În planurile UE din Strategia pentru hidrogen se prevede instalarea a 6 GW de electrolizoare regenerabile până în 2024 pentru a decarboniza 1 milion de tone de hidrogen din cererea curentă (în industrie). Până în 2030, UE își propune să instaleze 40 GW de energie regenerabilă doar pentru producția a 10 milioane tone H2 verde.

În prezent UE utilizează aproximativ 325 TWh hidrogen pe an , ceea ce se traduce în aproximativ 11,5 milioane tone de hidrogen.
Capacitatea de producție a hidrogenului ar trebui să se dubleze până în 2030, la care se adaugă și importuri, pentru a acoperi cererea viitoare de 665 TWh (scenariul ambițios din Hydrogen Roadmap). Totuși, pentru ca economia hidrogenului verde să funcționeze va trebui să fie construite parcuri regenerabile dedicate pentru producerea acestuia. Pentru a fi eficient economic acesta nu poate fi produs doar din excesul de energie regenerabilă. De exemplu, în Germania, excesul de energie regenerabilă se
așteaptă să fie de 1.500 de ore în 2030, în timp ce un electrolizor va avea nevoie de 4.000 de ore de funcționare.

Cei 40 de GW planificați de Comisia Europeană vor produce doar hidrogen, într-un moment în care energia regenerabilă va fi crucială pentru decarbonizarea sectorului energiei electrice și scăderea prețurilor pentru consumatori. Totodată, o înlocuire completă a gazului fosil cu hidrogen este de evitat, deoarece nu se va putea produce suficient hidrogen verde pentru
a satisface cererea de gaze naturale. Pentru a produce hidrogen pe scară largă, astfel încât să poată înlocui gazul fosil, va fi nevoie de o cantitate uriașă, aproape imposibil de atins, de energie electrică din surse regenerabile. De exemplu, la nivelul UE, sursele totale de energie regenerabilă ar putea înlocui aproximativ 15% din consumul total actual de gaze. Doar trecerea întregii producții actuale de hidrogen la hidrogen regenerabil ar necesita o cerere de energie electrică de 3600 TWh, ceea ce reprezintă cu mult mai mult decât producția anuală de energie electrică a UE.

În anul 2020, producția totală de energie electrică a fost de 2664 TWh, din care doar 34% a reprezentat energie regenerabilă (eoliană, fotovoltaică și hidro).

Problema hidrogenului în utilizarea casnică

Prin PNRR, România și-a propus construirea unui rețele de distribuție a gazelor care să permită transportul hidrogenului verde, în
regiunea Olteniei. Prin această măsură se are în vedere construirea a 1870 km de rețea pentru distribuția hidrogenului în această regiune. Prin rețea ar urma să fie transportat un mix de gaze fosile și hidrogen în proporție de 80%-20% până în 2026 și 100% hidrogen sau alte gaze regenerabile din 2030. Acest lucru ar permite cetățenilor să renunțe la utilizarea lemnelor pentru încălzire și la butelii de gaz pentru gătit.

Deși hidrogenul prezintă un avantaj pentru înlocuirea gazelor fosile prin faptul că rețeaua de distribuție poate fi adaptată mai ușor, în realitate utilizarea acestuia pentru încălzirea locuințelor este probabil una din cele mai ineficiente, scumpe și nesustenabile metode de încălzire.

Studii realizate la nivel european și pentru România recomandă soluții mai eficiente de încălzire, cum sunt sistemele de termoficare sau pompele de căldură . De exemplu, căldura pe bază de hidrogen necesită cu aproximativ 60% mai multă energie electrică decât boilerele electrice , iar pompele de căldură ar utiliza de șase ori mai puțină energie decât folosirea hidrogenului pentru a furniza căldură la temperatură joasă pentru încălzirea locuințelor.

Pe lângă conductele în sine, vor trebui instalate stații de reglare-măsurare, stații de comprimare, iar aparatele electrocasnice și
centralele proprii vor trebui înlocuite în cazul indivizilor care vor fi conectați la un astfel de sistem. Toate acestea se vor resimți în costul final plătit de consumator, iar mai multe modelări arată creșteri semnificative de preț.

Un studiu al Fraunhofer arată că un amestec de 20% în rețeaua de gaze ar conduce la o creștere cu 11-23% a prețului final pentru consumatori și industrie . Totodată, datele IRENA indică o creștere a prețurilor cu aproximativ 33% pentru același mix, dar o reducere a emisiilor cu doar 7% . În fine, o modelare a ElementEnergy comandată de Global Witness arată că hidrogenul ar putea costa până la 12,5 eurocenți/kwh , mai mult decât prețul actual (deja ridicat) al gazelor, de 8,6 eurocenți/kwh (media europeană) .

articolul original.

Bianca Drăgușanu, decizie de ultimă oră! Fosta prezentatoare de la Kanal D o dă în judecată pe Claudia Pătrășcanu

26 January 2023 at 16:12

Scandalul dintre Bianca Drăgușanu și Claudia Pătrășcanu nu pare a fi deloc aproape de sfârșit. Dimpotrivă, cele două femei își aduc în continuare acuze și continuă să lanseze cuvinte grele. 

Bianca Drăgușanu a postat pe social media o imagine cu rezultatul unui test pentru a demonstra că nu a consumat nicio substanță interzisă. Aceasta este un răspuns venit din partea vedetei, după ce a fost acuzată de Claudia Pătrășcanu cum că ar fi sub tratament antidepresiv, potrivit informațiilor oferite de spynews.ro.

,,V-aș fi dat înregistrări, dacă mi-ați fi permis, cu ea când plânge în isterie și disperă când Gabi vorbește cu mine chiar și despre copii. Este o distrugătoare de vieți și suflete! În loc să vorbească despre copiii mei super educați, ar trebui să se ocupe de educația fiicei ei.

Un copil căruia i se dă alcool la 6 ani prin restaurante, lângă care se vorbește vulgar și lângă care schimbă bărbații ca pe șosete”, a spus Claudia Pătrășcanu, potrivit sursei citate.

Bianca Drăgușanu reacționează în urma declarațiilor negative la adresa ei

În urmă cu puțin timp, Claudia Pătrășcanu a făcut o serie de declarații în care a spus despre actuala iubită a fostului ei soț că este o femeie în preajma cărora nu vrea să își lase copiii. De aici și până la un adevărat război între cele două, nu a mai fost decât un pas.

Sătulă de seria de acuzații care i-au fost aduse, Bianca Drăgușanu a mers la o clinică din București și a efectuat un test pentru depistarea drogurilor, dar și a antidepresivelor. Vedeta a postat pe Instagram rezultatele testului, care au fost unele negative.

De asemenea, blondina a anunțat că va acționa în instanță, în urma defăimării din spațiul public.

,,Referitor la acuzațiile și defăimarea mea, atât în mediul online, cât și în presă, vă prezint contrariul. Ne vedem în instanță”, a scris blondina pe InstaStory.

Rezultatele analizelor făcute de Bianca Drăgușanu. Sursă foto: captură InstaStory
articolul original.

Tânără de 21 de ani cercetată de polițiștii din Teiuș, după ce a fost depistată conducând drogată, pe strada Clujului

26 January 2023 at 10:52

Când începe Postul Paștelui 2023 ortodox și catolic . Postul Mare este cel mai lung și mai aspru post de peste an | teiusinfo.ro

Paștele este una dintre sărbătorile mari de peste an, dar spre deosebire de Crăciun, acesta nu se sărbătorește în fiecare an la aceeași dată. În 2023, atât Paștele ortodox, cât și cel catolic for fi sărbătorite în luna aprilie.

În 2023, Paștele ortodox va pica duminică 16 aprilie, iar Paștele catolic va fi sărbătorit în data de 9 aprilie.

Așa cum este tradiția, duminica Floriilor este sărbătorită cu o săptămână înainte de Paște. Astfel,  Floriile ortodoxe 2023 pică pe 9 aprilie, iar cele catolice pe 2 aprilie.

Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști

Românii au liber în prima și în a doua zi de Paște, iar începând din anul 2018, și Vinerea Mare este zi liberă. Astfel, în 2023 salariații vor sta acasă pe:

 • 14 aprilie 2023 – Vinerea Mare – zi liberă sărbătorită vineri;
 • 16 aprilie 2023 – Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită duminică;
 • 17 aprilie 2023– a doua zi de Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită luni.

Postul Paștelui va începe luni, 27 februarie 2023, și are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului, care va avea loc pe 16 aprilie 2022.

Postul Paștelui 2023 este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu de ținut, dat fiind că sunt cele mai puține dezlegări la pește:

 • 25 martie- la sărbătoarea Bunei Vestiri
 • 9 aprilie- la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile

Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște

Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare al Paștelui din 2023 va avea loc duminică, 26 februarie. Cu o săptămână înainte de începerea Postului Paștelui, credincioșii au voie să consume brânză, ouă și lapte. Aceasta se mai numește și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă.

Paștele catolic 2023 va pica în data de 9 aprilie. Postul Paștelui catolic va începe pe data de 22 februarie și se va termina în data de 8 aprilie.

Ce este interzis să faci în Postul Paștelui 2023?

 • În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
 • În Postul Paștelui, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.
 • În Postul Mare nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
 • În Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează.
 • Nu se mănâncă pește în Postul Paștelui, dacă nu este zi cu dezlegare.
 • În Săptămâna Patimilor se ține un post mai aspru, urmând ca în Vinerea Mare să nu se mănânce deloc.
 • În Postul Paștelui, creștinii trebuie să se roage mai mult.
 • În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.
articolul original.

Telescopul Webb a descoperit cea mai rece gheață din Universul cunoscut

26 January 2023 at 08:00
image

O echipă internațională, care a folosit Telescopul Spațial James Webb (JWST) a reușit să obțină un recensământ fenomenal al celor mai adânci și mai reci ghețuri găsite până acum într-un nor molecular, adică o structură vastă interstelară, din care pot lua naștere planete și stele. Dincolo de apa înghețată, echipa a găsit amoniac înghețat, metan, metanol și sulfură de carbonil.

O descriere atât de precisă dintr-o astfel de zonă a spațiului îi ajută pe astronomi să înțeleagă mai bine procesul de formare a planetelor și vieții. Elementele din aceste substanțe înghețate sunt carbonul, hidrogenul, oxigenul, azotul și sulful. Acestea sunt cam toate lucrurile bune de care ai nevoie pentru zahăr, alcool și aminoacizi, adică elementele de bază ale vieții. Acestea sunt, de asemenea, elemente fundamentale în atmosferele planetare și sunt denumite împreună după acronimul: CHONS.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Nature Astronomy.

Aceste ghețuri s-ar putea, eventual, topi, deoarece norii moleculari acționează ca niște pepiniere stelare, făcând ca acolo să se nască noi stele. Dar,, cercetătorii au putut să le vadă înainte ca acestea să fie sublimate.

Formarea stelelor și a planetelor, un proces datorat moleculelor

Autorul principal al studiului, Melissa McClure, astronom la Observatorul Leiden din Olanda, a spus că observațiile actuale deschid o perspectivă asupra unor molecule inerente vieții.

„Rezultatele noastre oferă o perspectivă asupra etapei inițiale de chimie întunecată, a formării gheții pe granulele de praf interstelar, care vor deveni pietricele de mărimea unui centimetru, din care planetele se formează în discuri. Aceste observații deschid o nouă fereastră asupra căilor de formare a moleculelor simple și complexe de care este nevoie pentru a crea elementele constitutive ale vieții”, a explicat autorul principal, Melissa McClure, astronom la Observatorul Leiden din Olanda.

Metanolul este considerat cea mai simplă moleculă organică complexă, iar în acest caz, „complexă” înseamnă că aceasta are mai mult de șase atomi. Cercetătorii au găsit alte semnale care ar putea indica mai mari. Din păcate, oamenii de știință nu au putut să identifice cu exactitate care sunt acestea.

„Identificarea moleculelor organice complexe, cum sunt metanolul și, eventual, etanolul, sugerează că multe sisteme stelare și planetare se vor dezvolta în acest nor special, vor moșteni molecule într-o stare chimică destul de avansată. Asta ar putea să însemne că prezența precursorilor moleculelor prebiotice în sistemele planetare este un rezultat comun , mai degrabă decât o caracteristică unică a Sistemului Solar”, a adăugat Will Rocha, astronom la Observatorul Leiden, care a contribuit la această descoperire.

Elementele de bază ale vieții, găsite cu Telescopul Webb

Rezultatele prezentate în această lucrare arată, de asemenea, existența unui procent mai mare de sulf decât a fost observat anterior, dar încă mai puțin decât era de așteptat pentru un nor de această mărime. Cercetătorii propun că sulful și ceilalți CHONS ar putea fi prinși nu doar în gheață, ci și în alte materiale, cum ar fi funinginea și rocile, și că proporțiile diferite ar putea crea planete diferite, conform IFL Science.

„Faptul că nu am observat toate aceste elemente CHONS așa cum ne așteptam, poate să indice faptul că acestea sunt blocate în materiale stâncoase sau funinginoase pe care nu le putem măsura. Asta ar putea permite o mai mare diversitate în compoziția de bază a planetelor terestre”, a explicat McClure.

articolul original.

Trei tineri pozitivi la substanțe interzise la Gherla. Unul a rămas fără permis pentru conducere agresivă

25 January 2023 at 09:24
image

În mini-vacanța de Ziua Unirii nu a fost liber și pentru polițiști. În doar trei zile au găsit în trafic la Gherla trei conducători auto, cu probleme pe partea de legalitate.

În noaptea de 21 spre 22 ianuarie, un tânăr de 19 ani din Gherla, care abia și-a obținut carnetul de conducere, a vrut să își încerce îndemânarea la volan, prin manevre extreme, în parcarea de la Kaufland, la doi pași de sediul poliției.

Curajosul șofer a rămas la scurt timp fără permisul auto, pentru conducere agresivă. În plus, la testarea cu aparatul Drugtest a ieșit pozitiv la o substanță interzisă.

Conducerea agresivă se pedepsește începând din 2022. Legea prevede că se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice. Prin comportament agresiv se înţelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

 • deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
 • întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
 • pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare;
 • circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
 • folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie;
 • conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi;
 • mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia;
 • realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
 • conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public

Adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice constituie contravenție și se sancționează cu 4-5 puncte-amendă și cu aplicarea sancțiunii complementare privind suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

În situația în care, urmare a adoptarii unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, fapta se sancționează cu 6-8 puncte-amendă și cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile.

Polițiștii mai atrag atenția că se apropie zile cu zăpadă, care ar putea idei amatorilor de drifturi, manevre considerate agresive și care sunt pedepsite ca atare.

***

Un alt tânăr, tot de 19 ani, din Cluj-Napoca, a fost oprit în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru control în zona autogării. Testarea a dat rezultate pozitive pentru două substanțe interzise.

Al treilea șofer, un tânăr de 22 de ani din Gherla, a fost în vizorul polițiștilor marți după-amiază. Acesta a fost oprit în jurul orei 13.15 pe strada Clujului, iar testarea lui a ieșit pozitivă la cannabis.

Cei trei conducători au fost conduși la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge și urină.

În cele trei cazuri, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

articolul original.

Mamă și fiică, găsite mumificate în locuința din Roma. Mesaje sataniste au fost descoperite la fața locului

24 January 2023 at 22:00
image

O mamă și fiica ei au fost găsite mumificate în locuința lor din Roma. În spatele acestei povești s-ar putea ascunde o realitate macabră, legată de o sectă și de ritualuri ezoterice periculoase.

Cele două femei au fost găsite în proces de descompunere pe 19 ianuarie.

Este vorba de Luana Costantini, în vârstă de 54 de ani, și de mama sa, Elena Bruselles, o fostă asistentă medicală în vârstă de 83 de ani care suferea de Alzheimer și care ar fi murit cu aproape o lună mai devreme decât fiica sa.

Implicarea „într-o comunitate paranormală”

Potrivit martorilor, Luana Costantini, în vârstă de 54 de ani, și-a pierdut cunoștința după un ritual de invocare de Halloween. Lovitura finală ar fi fost sfârșitul relației cu liderul unei secte și moartea mamei sale, cu o lună mai devreme.

Pe rețelele de socializare, Luana, care își pierduse locul de muncă de asistent medical din cauza atitudinii împotriva vaccinului COVID-19, a împărtășit inițiativele „fraților și surorilor” din Cubytrix, „o comunitate paranormală”. Pe pagina sectei se găseau cursuri de magie, tantra neagră, precum și anunțuri pentru .

Femeia nu mai avea relații cu sora și fratele ei de când intrase în relație cu „șamanul” sectei, conform tgcom24.

Fondatorul Cubytrix, care se numește Shamano Shekhinà Shekhinà, alias Paolo Rosafio, ar fi fost iubitul Luanei. El nu este anchetat, dar anchetatorii vor să afle care a fost ultima dată când a fost cu femeia, cu puțin timp înainte de Crăciun. Potrivit vecinilor, în acele zile Risafio obișnuia să iasă singur la cumpărături, explicând că Luana era deprimată și, într-o ocazie, a spus chiar că a surprins-o plimbându-se în halat și desculță, conform La Repubblica.

Împrejurările abstracte ale morții Luanei Constantini

O prietenă a Luanei a povestit pentru La Repubblica cum femeia s-a izolat după un ritual de evocare în noaptea de Halloween: „În lumea ezoterică multă lume îl cunoaște, este un ritual de mulțumire și de sacrificiu, considerat un fel de trecere în lumea morților. Din acea zi, Luana se schimbase. Nu mai mânca, clănțănea din dinți cu furie. Rămasă complet singură cu o mamă bolnavă de care nu putea să aibă grijă, femeia ar fi folosit pensia mamei sale pentru a până când a leșinat”.

Este și ipoteza avansată de un prieten care o cunoștea cel mai bine și care îi fusese oaspete pentru o vreme, pe când era încă partenera „șamanului”.

În locuință, anchetatorii au găsit rămășițele unui ritual ezoteric: lumânări, tunici, formule magice și mesaje sataniste.

articolul original.

Prins la volan cu cocaina în nas! În Poiană!

24 January 2023 at 12:49
By: M.Ex.

Ieri, polițiștii Biroului Rutier au oprit pentru control, pe raza stațiunii Poiana Brașov, un autoturism care era condus de un bărbat de 25 ani din județul Călărași.
Întrucât persoana prezenta indicii în comportament că s-ar afla sub efectul substanțelor interzise, polițiștii au procedat la efectuarea unui test pentru detectarea prezenței în organism a substanțelor psihoactive, test care a ieșit pozitiv la substanța ”COCAINĂ”. Șoferul a fost dus la spital pentru recoltarea de mostre biologice pentru a se stabili cu exactitate substanța identificată de aparat.
În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, dosarul fiind instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
❌