ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Un nou studiu dezvăluie cele mai vechi dovezi ale consumului de opiu în Israel

25 September 2022 at 08:00
image

Un nou studiu realizat de Autoritatea Israeliană pentru Antichități, Universitatea din Tel Aviv și Institutul de Științe Weizmann a scos la iveală cele mai vechi dovezi cunoscute în lume privind utilizarea opiului, un drog halucinogen, și a drogurilor psihoactive în general.

Reziduurile de opiu au fost găsite în vase ceramice descoperite la Tel Yehud, în cadrul unor săpături efectuate de Eriola Jakoel în numele Autorității pentru Antichități.

Vasele care conțineau opiu datează din secolul al XIV-lea î.Hr. și au fost găsite în morminte canaanite, fiind folosite, se pare, în ritualurile locale de înmormântare.

Această descoperire incitantă confirmă scrierile istorice și ipotezele arheologice conform cărora opiul și comerțul cu acesta au jucat un rol central în culturile din Orientul Apropiat.

Studiul a fost publicat în revista Archaeometry.

Cea mai veche dovadă cunoscută a utilizării de halucinogene din lume

În 2012, Autoritatea pentru Antichități a efectuat o săpătură de salvare în situl Tel Yehud, înainte de construirea de reședințe în acest loc.

În cadrul săpăturilor au fost găsite din epoca târzie a bronzului, iar lângă acestea au fost descoperite ofrande funerare – vase destinate să-i însoțească pe cei morți în viața de apoi. Printre ceramică, s-a remarcat un grup mare de vase fabricate în Cipru.

Deoarece vasele au o formă asemănătoare cu cea a florii de mac atunci când este închisă și întoarsă cu capul în jos, încă din secolul al XIX-lea a apărut ipoteza că acestea au fost folosite ca vase rituale pentru acest drog.

Acum, o analiză a reziduurilor organice a scos la iveală reziduuri de opiu în opt vase, unele locale și altele fabricate în Cipru. Este pentru prima dată când se găsește opiu în ceramică, în general, și în vase de acest tip, în special. Este, de asemenea, cea mai veche dovadă cunoscută a utilizării de halucinogene din lume, scrie EurekAlert.

Vasele care conțineau opiu datează din secolul al XIV-lea î.Hr

„În săpăturile efectuate la Tel Yehud până în prezent, au fost din secolele XVIII-XIII î.Hr. Cele mai multe dintre corpurile îngropate erau ale unor adulți, de ambele sexe. Vasele de ceramică care fuseseră așezate în interiorul mormintelor erau folosite pentru mesele ceremoniale, ritualuri efectuate de cei vii pentru membrii decedați ai familiei lor. Morții erau onorați cu alimente și băuturi care erau fie plasate în vase, fie consumate în timpul unui ospăț care avea loc deasupra mormântului, la care defunctul era considerat participant”, spune Dr. Ron Be’eri de la Autoritatea pentru Antichități din Israel.

„Este posibil ca în timpul acestor ceremonii, conduse de membrii familiei sau de un preot în numele lor, participanții să încerce să trezească spiritele rudelor lor moarte pentru a-și exprima o cerere și să intre într-o stare extatică prin utilizarea opiului. Alternativ, este posibil ca opiul, care era așezat lângă cadavru, să fi avut rolul de a ajuta spiritul persoanei să se ridice din mormânt, în vederea pregătirii întâlnirii cu rudele lor în viața următoare”.

Cum erau onorați morții?

„Acesta care a fost găsit în Levant în epoca târzie a bronzului. În 2020, cercetătorii au descoperit reziduuri de canabis pe un altar din Tel Arad, dar acestea datau din Epoca Fierului, la sute de ani după opiul din Tel Yehud. Deoarece opiul a fost găsit într-un loc de înmormântare, acesta ne oferă o privire rară asupra obiceiurilor de înmormântare din lumea antică. Desigur, nu știm care era rolul opiului în ceremonie – dacă locuitorii din Yehud credeau că morții aveau nevoie de opiu în viața de apoi sau dacă preoții erau cei care consumau drogul în timpul ceremoniei”, a explicat și Vanessa Linares de la Universitatea din Tel Aviv.

„În plus, descoperirea aruncă lumină asupra comerțului cu opiu în general. Trebuie amintit faptul că opiul este produs din maci, care creșteau în Asia Mică – adică pe teritoriul Turciei de astăzi – în timp ce ceramica în care am identificat opiul a fost fabricată în Cipru. Cu alte cuvinte, opiul a fost adus din Turcia, prin Cipru. Acest lucru indică, desigur, importanța care era atribuită drogului”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Președintele Consiliului Național al Elevilor, despre cazul consumului de substanțe interzise la Școala Centrală din București: „Nu avem programe de educare, e grav” | AUDIO

23 September 2022 at 12:57
image

Ministerul Educației anunță că va monta camere de supraveghere în spațiile din exteriorul Școlii Centrale din București, după ce 3 eleve care învață aici s-au simțit rău și au ajuns la spital. Fetele fumaseră o țigară cu substanțe interzise. Astăzi, au fost externate, au spus pentru Europa FM reprezentanții Spitalului Grigore Alexandrescu. Mulți tineri consumă droguri în școli și în afara acestora – spun chiar elevii. Ei atrag atenția că nu există programe serioase de educare pentru a preveni astfel de situații.

Trei eleve de 14 ani de la Școala Centrală din București au fost duse ieri, cu ambulanța, la spital, după ce s-au simțit rău. Fumaseră o țigară cu substanțe interzise, iar una dintre ele prezenta vărsături – a spus pentru Europa FM, Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu din Capitală. Ea a menționat că după o zi petrecută sub supraveghere pe secția de toxicologie, fetele au fost externate.

Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor: „Situația este una foarte gravă pentru că nu avem programe de educare”

Din păcate, astfel de cazuri nu sunt izolate – spune Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/23sept-13-Avram-situatia-e-grava.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Avem din ce în ce mai multe situații în care tinerii ajung să consume substanțe interzise nu numai în școală, dar și în școală. Situația este una foarte gravă pentru că nu avem în momentul de față programe de educare. Pentru că aici este, de fapt, problema. Elevii nu înțeleg de ce trebuie să ne ferim și ce ar trebui să facem când aflăm de lucruri de genul acesta”, a explicat Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Ministerul Educației, inspectoratele școlare, școlile și Agenția Națională Antidrog ar trebui să colaboreze pentru educarea elevilor în privința pericolelor la care se expun atunci când consumă substanțe interzise – mai spune Robert Avram.

Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor: „Din perspectiva noastră, ar trebui să înceapă programele de educare chiar de la gimnaziu”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/23sept-13-Avram-programe-de-educare-inca-din-gimnaziu.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Să trecem la programe de educare făcute pe bune, targetate pe grupuri țintă. Nu la acele videoclipuri clasice foarte greu de înțeles pentru tineri, pe care le mai prezintă diriginții din când în când la oră și nimeni nu se uită la ele. Avem o grămadă de statistici care ne arată cam de când încep tinerii să fie predispuși la consumul de substanțe. Din perspectiva noastră, ar trebui chiar de la gimnaziu pentru că trebuie să înțelegi foarte clar motivul din spate.

Ce ar trebui să faci când afli de distribuirea lor – și aici este o mare problemă. Acolo unde găsim un elev care este suspect de așa ceva, ar trebui să mergem să ne uităm puțin cum a ajuns în poziția asta. De multe ori, acolo unde găsim un consumator, găsim și o persoană care distribuie și unde găsim o persoană care distribuie mai găsim și alți consumatori”, a mai spus Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Contactat de Europa FM, directorul Școlii Centrale din București nu a dorit să vorbească.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, a spus la edupedu.ro că Ministerul va monta în exteriorul Școlii Centrale camere de supraveghere, iar costurile vor fi suportate din bugetul Ministerului.

Între timp, un doi deputați de la PSD propun, într-o inițiativă legislativă, ca în școli și la festivaluri să fie permise controale inopinate și teste antidrog.

Sursa foto: Unsplash / MChe Lee

Citește și: Ministerul Educației: Vor fi montate camere de supraveghere în zona școlii din București unde 3 eleve ar fi consumat etnobotanice | AUDIO

articolul original.

Din anul 2024, Agenția Mondială Antidoping va interzice o nouă substanță

23 September 2022 at 09:57
Foto: farmaciaprofarm.ro

Agenția Mondială Antidoping (WADA) va interzice, cu începere din anul 2024, o nouă substanță, care deja este interzisă în cadrul competițiilor de ciclism. De asemenea, WADA a mai precizat că menține interdicția asupra canabisului.

Astfel, Tramadolul, analgezicul opiaceu deja interzis în competițiile de ciclism, se află acum pe lista WADA de substanțe interzise în toate sporturile începând cu 2024.

De altfel, Agenția Mondială Anti-Doping a confirmat că va interzice utilizarea acestuia în urma recomandărilor consiliului consultativ al grupului, au confirmat vineri oficialii. WADA a mai spus că utilizarea tramadolului poate spori performanța.

În afirmaţiile sale, „Abuzul de tramadol, cu riscurile sale dependente de doză de dependență fizică, dependență de opiacee și supradoze în rândul populației generale, este îngrijorător și a dus la faptul că acesta este un medicament controlat în multe țări”, a declarat WADA într-un comunicat. „Studiile de cercetare finanțate de WADA au confirmat, de asemenea, potențialul tramadolului de a îmbunătăți performanța fizică.”

Consumul de tramadol a crescut în peloton în ultimul deceniu, iar UCI a luat măsuri pentru a restricționa utilizarea acestuia în timpul competițiilor, deoarece WADA a acționat mai greu în privința acestui produs.

Tramadolul a revenit pe prima pagină a ziarelor în această vară, după ce starul columbian Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) și-a văzut rezultatele din Turul Franței din iulie șterse după ce UCI a declarat că a folosit tramadol în timpul ediției din 2022.

Deoarece nu se află încă pe lista WADA, Quintana nu se confruntă cu o interdicție sau cu alte măsuri disciplinare, dar și-a văzut rezultatele și punctele UCI asociate șterse, evidențiindu-se al șaselea la general și al doilea în etapa de la Col du Granon.

În cazul său, Quintana, care revine în competiție duminică în cursa de elită masculină pe șosea de la Mondialele de la Wollongongong, a negat că a folosit tramadol și contestă cazul într-un apel la TAS.

Interdicția privind canabisul rămâne în vigoare

De asemenea, WADA a decis să mențină interdicția asupra canabisului, invocând faptul că acest drog „încalcă spiritul sportului”.

Detectarea canabisului în organismul unui sportiv poate declanșa în continuare o interdicție, dar aceasta a fost redusă recent de la doi ani la o perioadă cuprinsă între una și trei luni.

În acest sens, „WADA este conștientă de diversitatea opiniilor și percepțiilor legate de această substanță în întreaga lume și chiar în anumite țări”, a declarat directorul general Olivier Niggli.

Aşadar, „WADA intenționează să continue cercetările în acest domeniu în ceea ce privește (potențialele) efecte de îmbunătățire a performanței, impactul său asupra sănătății sportivilor și, de asemenea, în ceea ce privește percepția asupra canabisului din partea sportivilor, a experților și a altor persoane din întreaga lume”, scrie Velo News.

articolul original.

Se întâmplă şi la case mai mari. Eleve la o şcoală prestigioasă din Bucureşti, la spital, după ce au consumat droguri în timpul orelor

22 September 2022 at 14:55
image

O situație incredibilă a avut loc astăzi, 22 septembrie, la o școală prestigioasă din centrul municipiului Bucureşti. Trei eleve de clasa a VIII-a au fost duse de urgenţă la spital după ce li s-a făcut rău pentru că ar fi fumat substanțe interzise.

Toată scena s-a întâmplat chiar în cadrul unității de învățământ unde cele trei minore învață. Surse din anchetă au precizat că este vorba despre Școala Centrală din Capitală.

Consum de droguri la o şcoală prestigioasa din Bucureşti

Elevele de la o şcoală prestigioasa din Bucureşti ar fi consumat droguri în timpul orelor de curs, însă imediat după aceea li s-a făcut rău. Reprezentanții unității au sunat la numărul unic de urgenţă 112, iar o ambulanță a ajuns imediat la fața locului.

Medicii de pe ambulanta le-au acordat primul ajutor, iar în aceste momente fetele au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală unde primesc îngrijiri medicale.

Din fericire, medicii au declarat că starea lor este ușor alterată, dar stabilă. Se pare că fetele ar fi fumat dintr-o țigară cu substanțe interzise.

Elevele vor rămâne internate în secția de Toxicologie a Spitalului „Grigore Alexandrescu”.

În acest caz, cercetările au fost preluate de polițiștii Biroului de Combatere a Crimei Organizate București.

Vârsta pentru consumul de droguri scade semnificativ în rândul tinerilor

Reiterăm faptul că fenomenul drogurilor ia o amploare îngrijorătoare în rândul tinerilor din țara noastră. Vârsta celor care experimentează pentru prima dată stupefiantele este tot mai mică, iar medicii atrag atenția că dependența poate apărea chiar și după o singura doză. Canabisul, spre exemplu, este printre cele mai folosite droguri, iar iluzia că ar fi inofensiv  este extrem de periculoasă.

Mărturii cutremurătoare ale unora dintre consumatorii de droguri care, în ultimul moment, au ales să se salveze din coșmarul în care se adânceau. Astfel de povești se scriu zilnic în România. Tot mai mulți tineri aleg să experimenteze efectele drogurilor. De cele mai multe ori, se ajunge la dependență după o singură doză.

Vârsta la care tinerii experimentează diferite droguri a scăzut semnificativ, ceea ce este destul de îngrijorător. Înainte de pandemie, la Spitalul de Copii din Timișoara, ajungeau săptămânal elevi cărora li se făcea rău din cauza etnobotanicelor. Școala online a redus numărul celor care ajung la spital, dar fenomenul nu a dispărut.

„Vârsta a tot scăzut în ultimii zece ani, dar actualmente sunt de la 12 la 18 ani. Asta este şi vârsta la care ne şi aşteptăm să apară curiozitatea de genul ăsta”, a spus pediatrul Mihai Gafencu.

De altfel, polițiștii de la Rutieră găsesc tot mai des în trafic șoferi care conduc sub influența stupefiantelor. Spre exemplu, în Satu Mare, un tânăr în vârstă de 15 ani s-a drogat, s-a urcat în mașina furată de la tatăl său și s-a răsturnat cu aceasta.

Iar pentru ca tinerii să înțeleagă efectele substanțelor psihotrope, reprezentanții Agenției Antidrog participă  deseori la festivaluri sau evenimente unde se strâng mulți tineri și le dau să testeze ochelarii speciali care simulează consumul excesiv de alcool sau droguri.

De data aceasta însă, consumul de droguri a avut loc la o școală prestigioasă din centrul municipiului Bucureşti.

articolul original.

Cinci bărbați sunt cercetați pentru trafic de cocaină și canabis

22 September 2022 at 13:11

Patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 30 şi 44 de ani, au fost reţinuţi 24 de ore pentru trafic de droguri de risc şi mare risc, iar un al cincilea este cercetat sub control judiciar, după ce ar fi vândut droguri mai multor tineri din judeţul Mehedinţi. În urma a 10 percheziţii făcute în judeţ, poliţiştii şi procurorii DIICOT au găsit diverse cantităţi de cocaină şi canabis, dar şi sume de bani.

”Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Mehedinţi, au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii traficului de droguri de risc şi mare risc. Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2022, cinci bărbaţi, cu vârste cuprinse între 30 şi 44 de ani, ar fi vândut droguri de risc şi mare risc mai multor tineri, din judeţul Mehedinţi”, se arată într-un comunicat de presă, de joi, al IPJ Mehedinţi.

Au fost puse în executare 10 mandate de percheziţie domiciliară, fiind descoperite şi ridicate aproximativ 70 de grame de cocaină, diverse cantităţi de cannabis, 7 telefoane mobile, 17.325 de euro, 5.900 de lei şi 510 lire sterline.

Patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 30 şi 44 de ani, au fost reţinuţi, iar faţă un bărbat, de 44 de ani, a fost luată măsura controlului judiciar.

Cei patru bărbaţi reţinuţi urmează să fie prezentaţi, joi, Tribunalului Mehedinţi, cu propunere de luare a măsurii de arestare preventivă.

Cercetările continuă, pentru trafic de droguri de risc şi mare risc.

Citește și: La finele acestei săptămâni va avea loc Toamna Bistrițeană! Ce artiști vor evolua pe scena din Heidenfeld

Sursa: g4media.ro

articolul original.

Mehedinti: Retinuti pentru trafic de droguri

22 September 2022 at 12:40

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Mehedinţi împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi au efectuat 10 percheziţii domiciliare într-o cauză vizând comiterea infracţiunilor de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc şi efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză, s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2022, cinci inculpaţi au comercializat droguri de risc şi de mare risc, precum şi produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, consumatorilor de pe raza judeţului Mehedinţi.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate în cauză au fost descoperite şi ridicate în vederea indisponibilizării cantităţile de aproximativ 70 de grame de cocaină şi aproximativ 20 de grame de substanţă vegetală, de culoare verde, pe care s-a pus în evidenţă ADB-BUTINACA, precum şi sumele de 17.325 de euro, 5.900 de lei şi 510 lire sterline.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Mehedinţi au dispus reţinerea pentru 24 de ore a 4 inculpaţi şi luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de un al cincilea inculpat.

În cursul zile de astăzi urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Mehedinţi cu propunere de arestare preventivă a 4 inculpaţi.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, precum şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mehedinţi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi prezumţia de nevinovăţie.

articolul original.

Trei eleve au ajuns la spital după ce s-au drogat la şcoală

22 September 2022 at 12:34
image

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a fost sesizată joi cu privire la faptul că trei eleve ale unei unități școlare din Capitală au acuzat stări de rău, spun surse judiciare.

La fața locului s-au deplasat polițiști ai Secției 6, precum și echipaje de prim ajutor.

Elevele au fost transportate la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. Cercetările au fost preluate de BCCO București, conform stiripesurse.ro.

Din primele informații, cele trei eleve s-ar fi drogat în incinta școlii.

articolul original.

DIICOT: Percheziţii la persoane din Timiş care cultivau canabis

22 September 2022 at 04:18
image

Procurorii DIICOT Timişoara şi polițiștii judiciari au efectuat 6 percheziţii domiciliare în judeţul Timiş, într-o cauză vizând comiterea infracţiunii de trafic de droguri de risc.

Acţiunea a avut loc miercuri, fiind vorba mai multe persoane care au înfiinţat şi întreţinut o cultură de canabis şi au instalat un laborator artizanal pentru fabricarea haşişului.

Potrivit unui comunicat, drogurile au fost comercializate ulterior pe raza judeţelor Timiş şi Caraş-Severin.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite o cultură indoor de canabis (16 plante ajunse la maturitate) şi un laborator de producere a rezinei de canabis (haşiş) şi a uleiului de canabis prin metoda “Bubble Hash”.

De asemenea, au fost descoperite şi ridicate aproximativ 6 kilograme muguri de canabis, aproximativ 30 kilograme de masă vegetală tocată, 7 turte din haşiş (500 de grame), precum şi mai multe instrumente folosite la fabricarea haşişului (malaxor, site, filtre, presă).

Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor din cadrul BCCO Timişoara şi IPJ Timiş, precum şi al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă ‘Glad Voievod’ Timişoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

articolul original.

„Pădure” de cannabis, descoperită aproape de Timișoara! Acțiune de amploare a mascaților și procurorilor DIICOT

22 September 2022 at 04:53
image

Comunicat IPJ Timiș. La data de 21 septembrie 2022, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, au efectuat 6 percheziții domiciliare, în județul Timiș, la patru persoane bănuite de trafic de droguri de risc. Patru mandate de aducere au fost puse în executare.

Din cercetări a reieșit că patru bărbați, în vârstă de 31, 46, 48 și 58 de ani, ar fi cultivat cannabis, iar, după recoltarea plantelor, ar fi folosit una dintre locații pentru prelucrarea acestora, în scopul obținerii de hașiș, în acest sens fiind folosite diferite ustensile și recipiente pentru macerarea plantelor, filtrarea, presarea și ulterior pentru transformarea acestora în turte de hașiș. Ulterior, aceștia ar fi distribuit cannabis și hașiș în județele Timiș și Caraș-Severin. La una dintre locații, au fost descoperite o cultură indoor de cannabis (16 plante mature) și un laborator de producere a rezinei de cannabis (hașiș) și a uleiului de cannabis prin metoda “Bubble Hash”, fiind găsite instrumente folosite pentru prepararea acestuia, respectiv malaxoare, recipiente pentru decantare și filtrare, precum și aparate de presare.

În urma efectuării perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, aproximativ 6 kilograme de muguri de cannabis, aproximativ 30 de kilograme de masă vegetală tocată, 7 turte din hașiș, totalizând o jumătate de kilogram, precum și mai multe instrumente folosite la fabricarea hașișului (malaxor, site, filtre, presa). Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. La activități au participat și polițiști din cadrul I.P.J. Timiș și jandarmi ai Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara.

articolul original.

Sofer prins pe contrasens in timpul unei razii la Timisoara. Controale ale politistilor si pe drumurile din judet

21 September 2022 at 17:48
image

TIMISOARA. Un sofer a ramas pieton dupa ce a fost prins de politisti circuland pe contrasens, la Timisoara.

Barbatul in varsta de 40 de ani a fost oprit, dupa ce a fost vazut de un echipaj cand a intrat pe interzis pe strada Bruxelles, din cartierul Ronat. Omul a ramas fara permis de conducere pentru urmatoarele 60 de zile.

El a fost unul dintre cei 10 conducatori auto care au ramas fara carnet dupa o actiune blitz a agentilor de la Rutiera, care a avut loc marti, intre orele 16 si 19, la Timisoara. Oamenii legii au aplicat nu mai putin de 40 de amenzi, dintre care 38 pentru incalcarea diferitelor norme rutiere, iar alte doua pentru tulburarea ordinii si linistii publice. Valoarea totala a sanctiunilor a fost de 9177 de lei.

Soferi drogati, beti sau fara permis prinsi pe drumurile din judet

Si politistii de la Serviciul Rutier Timis au facut controale pe diferite drumuri din judet si au prins cativa soferi care nu ar fi trebuit sa urce la volan.

Un barbat a fost tras pe dreapta pe DN 6 si testat cu aparatul etilotest, care a indicat o valoare de 0,69 mg/l alcool pur in aerul expirat. Un altul a fost oprit la Sanmihaiu Roman, iar dupa verificarea cu alcooltestul s-a constatat ca si acesta bause. Alcoolemia era de 0,84 mg/l, dar spre deosebire de primul, cel din urma nici nu avea permis de conducere.

La Hitias a fost oprit un alt sofer, de 22 de ani, despre care, in urma verificarii cu drugtestul, politistii au aflat ca se drogase cu metamfetamina. Tanarul nu avea nici permis de conducere.

Un barbat de 56 de ani a fost oprit pe o strada din Uihei, iar in urma controlului in baza de date agentii au aflat ca masina condusa nu era inmatriculata.

Toti cei prinsi s-au ales cu dosare penale.

Foto: Arhiva

image
image
image
image
articolul original.

Mai multe plantatii si un adevarat laborator de prelucrare a cannabisului, descoperite de politistii de la Crima Organizata si procurorii DIICOT. Perchezitii la Timisoara si in judet la traficantii de droguri. Video

21 September 2022 at 16:32
image

TIMISOARA. Procurorii DIICOT si politistii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate au facut mai multe perchezitii in satele Vizma si Blajova, dar si la Timisoara, la traficanti de droguri.

In urma descinderilor, oamenii legii au gasit trei terenuri cultivate cu cannabis si 6 kilograme de muguri de hasis, precum si mai multi saci cu droguri, gata pregatiti pentru a fi incredintati dealerilor din Timisoara.

De asemenea, a fost gasit si un adevarat laborator de droguri in care se afla un grinder de mari dimensiuni, cu ajutorul caruia plantele erau maruntite inainte de a fi livrate.

Din cercetări a reieșit că patru bărbați, în vârstă de 31, 46, 48 și 58 de ani, ar fi cultivat cannabis, iar, după recoltarea plantelor, ar fi folosit una dintre locații pentru prelucrarea acestora, în scopul obținerii de hașiș, în acest sens fiind folosite diferite ustensile și recipiente pentru macerarea plantelor, filtrarea, presarea și ulterior pentru transformarea acestora în turte de hașiș. Ulterior, aceștia ar fi distribuit cannabis și hașiș în județele Timiș și Caraș-Severin.

La una dintre locații, au fost descoperite o cultură indoor de cannabis (16 plante mature) și un laborator de producere a rezinei de cannabis (hașiș) și a uleiului de cannabis prin metoda “Bubble Hash”, fiind găsite instrumente folosite pentru prepararea acestuia, respectiv malaxoare, recipiente pentru decantare și filtrare, precum și aparate de presare.

În urma efectuării perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, aproximativ 6 kilograme de muguri de cannabis, aproximativ 30 de kilograme de masă vegetală tocată, 7 turte din hașiș, totalizând o jumătate de kilogram, precum și mai multe instrumente folosite la fabricarea hașișului (malaxor, site, filtre, presa)„, transmit anchetatorii.

Cei patru indivizi au fost ridicati si dusi la audieri, la sediul DIICOT Timisoara. Unul dintre acestia este liderul gruparii care se ocupa cu traficul de droguri si care a mai fost condamnat, in trecut, la 7 ani de inchisoare, tot dupa ce a fost prins ca se ocupa cu traficul de stupefiante. Si un locotenent al sau, dintre cei ridicati de politisti si procurorii DIICOT, a mai fost condamnat in trecut, la 1 an si 10 luni de inchisoare, pentru cultivare, detinere si distribuire de droguri.

UPDATE: Cei patru barbati dusi la audieri au fost retinuti de politisti pentru 24 de ore si urmeaza sa fie prezentati magistratilor.

In cursul zilei de ieri, cei 4 barbati, cu varste cuprinse intre 31 si 58 de ani, au fost condusi la sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Timisoara pentru audieri, ulterior, fata de acestia fiind dispusa masura retinerii pentru 24 de ore, urmand ca in cursul zilei de astazi, 22 septembrie, sa fie prezentati magistratilor cu propunere de arestare preventiva„, transmit reprezentantii IPJ Timis.

Video: George Stefanita

image
image
image
image
articolul original.

Drogurile, nelipsite din ritualurile mayașilor. Ce substanțe foloseau?

21 September 2022 at 12:00
image

Mayașii și popoarele indigene din Mexic și America Centrală aveau acces la substanțe halucinogene numite enteogeni, o formă de psihedelice care erau folosite pentru a provoca o stare specială în timpul ritualurilor și ceremoniilor spirituale.

Scopul acestor substanțe era acela de a atinge o stare de dezorientare temporală și spațială, aducând utilizatorului un sentiment de pace interioară și de unire cu natura și zeii.

Consumul de substanțe psihedelice în America poate fi urmărit până în epoca olmecă, însă înțelegerea noastră privind consumul de enteogene de către mayași este mai bine înțeleasă datorită textelor religioase mayașe, cum ar fi Popol Vuh și relatărilor spaniole din secolul al XVI-lea.

Folosirea acestor substanțe se desfășura adesea sub pământ sau în peșteri. Acestea erau considerate puncte sacre de acces la lumea subterană și se credea că intensifică viziunea interioară, oferind un cadru favorabil pentru contactul cu lumea spiritelor.

Ceremoniile mayașe se desfășurau adesea sub pământ sau în peșteri

Unul dintre este o băutură amețitoare numită balché, o băutură infuzată cu scoarță de arbore, îmbibată în miere, apă și apoi fermentată pentru a da băuturii un conținut alcoolic ușor.

Balché era folosit în principal în ceremoniile de comuniune cu elementele și spiritele pentru a prezice sau a înțelege evenimente precum recoltele slabe, bolile și rezultatul războaielor. Datorită conținutului scăzut de alcool, balché era consumat în cantități mari pentru a provoca voma, care era colectată în pungi și atârnată la gâtul utilizatorului.

Chih era o altă băutură alcoolică obținută prin fermentarea sevei plantei maguey.

Tutunul sălbatic (Nicotiana rustica), era folosit, de asemenea, pentru a oferi viziuni și pentru a minimiza durerea provocată de sacrificiul de sine. Tutunul conține nicotină care afectează sistemul nervos și ar fi fie mestecat, fie inhalat, fie amestecat cu frunze de Datura pentru a spori efectul halucinogen.

Lichidele și gazele ar fi adesea folosite pentru clisme, o procedură prin care substanța era injectată în rect cu ajutorul unor seringi făcute din dovleac și lut pentru a intensifica efectul drogului.

Băuturi cu efect psihedelic

Dovezile arheologice ne oferă obiecte ceramice care înfățișează imagini în care clismele psihedelice erau folosite în ritualuri. Unele figuri vomită, în timp ce altele primesc clisme, scrie HeritageDaily.

Picturile de pe vasele de ceramică din perioada clasică târzie maya arată vase care se revarsă cu spumă din băuturi fermentate, reprezentând indivizi în timp ce primesc clisme. Diverse descrieri din perioada colonială descriu, de asemenea, modul în care clismele erau folosite pentru a combate bolile și disconfortul tractului digestiv.

Ciupercile halucinogene erau adesea consumate în cadrul ceremoniilor rituale. Ciupercile erau consumate sub formă de ciuperci proaspete, nefierte, sau sub formă de ciuperci uscate, sub formă de pulbere care conținea compuși enteogeni separați, care determină utilizatorul să experimenteze halucinații vizuale. Se crede că sunt asociate cu decapitarea umană, războiul și jocul de minge mesoamerican.

Unul dintre cele mai neobișnuite a fost derivat din pielea și glandele parotide ale diferitelor specii de broaște. Cronicarii din secolul al XVI-lea îi documentează pe mayași adăugând tutun și piei de broască comună, în băuturi precum balché, ceea ce creștea puterea drogului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Șeful Agenției Naționale Antidrog a fost schimbat, în urma unui interviu controversat. „Sunt groaznic, e cumplit, nu, spun prostii” | AUDIO

21 September 2022 at 09:54
image

Probleme grave la Agenția Națională Antidrog: instituția rămâne pur decorativă iar de 20 de ani șefii se plâng de lipsa de personal și de bani. La șefia Agenției a fost numită de la începutul săptămânii Ramona Dabija, comisar-șef, cu o experiență de peste 20 de ani în structurile Ministerului de Interne.

Decizia a venit după ce, luni, Cristian Ivan, cel care conducea Agenția, a fost demis în urma unui interviu controversat, în care nu a putut răspunde la întrebări simple și a explicat că nu vrea să-și supere șefii dacă spune adevărul.

George-Cristian Ivan a fost demis de la șefia Agenției Antidrog după un interviu în care s-a cam încurcat:

„Agenția Națională Antidrog este structura Ministerului de Interne… sunt groaznic, e cumplit. Profilul consumatorului s-a modificat și… nu-și mai dorește nimeni… nu, nu, spun prostii. Și pentru cei care… ce dracu, nu pot să spun… Nu vreți să-i luați doctorului interviu?”

Declarațiile au fost făcute într-un reportaj Antena 1:

„Nimeni nu-și mai dorește să-mi mai.. Aa, vorbesc prostii, mă mă fac ăia zob, mă fac ăia zob dar asta e, am intrat, joc.”

De aproximativ două decenii, de când România are această genție, consumul de droguri a crescut însă.

Are un buget annual de 32 de milioane de lei, din care 26 de milioane se duc pe salarii. Repportajul a scos la iveală că Agenţia Antidrog are în toată ţara 220 de poliţişti, medici şi terapeuţi angajaţi, dintr-o schemă totală de 320.

Sunt judeţe în care doar 5 oameni au de gestionat o populaţie de sute de mii de locuitori.

„Nu, n-am trac, dar nu știu, că tre’ să spun lucruri adică să nu deranjez pe nimeni, asta-i problema mea. Ce să spun, că e o mizerie? Că nu ai cum să te dezvolți niciodată cu 5 oameni? N-ai cum să faci prevenire cu 5 oameni, este logic și este normal să fie treaba asta.”

Cristian Ivan nu a plecat de tot. A fost făcut, din șef, adjunct la Agenția Antidrog. Iar la conducere se află Ramona Dabija, care lucrase până acum la Institutul de Cercetare și Prevenire al IGPR.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/21sept-12-Iorgu-Sandw-Sefa-noua-la-Antidrog-LUNG.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Guvernul ia în calcul înființarea unor „consorții administrative”, prin care localitățile vecine se pot asocia pentru a oferi servicii publice în comun

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

articolul original.

Tineri, prinși cu droguri pe o stradă din Curtea de Argeș

21 September 2022 at 08:04
image

Polițiștii din Ștefănești, județul Argeș, au fost sesizați, ieri – 19 septembrie 2022, că doi minori, în vârstă de 13 și 16 ani, frați, au plecat dintr-un centru social și nu au mai revenit. Persoanele care pot oferi informații despre aceștia sunt rugate să sune la 112 sau să ia legătura cu Poliția Orașului Ștefănești, la telefon 0248.265.185.

ȚIȚIRIGĂ ALEXANDRU VASILE, 16 ANI: 1,50 m înălțime, aproximativ 35 de kg, ochi căprui, păr blond. La momentul plecării ar fi purtat șapcă de culoare neagră, bluză de trening de culoare neagră, tricou alb și pantaloni de tip blig de culoare neagră.

ȚIȚIRIGĂ PETRIȘOR DANIEL, 13 ANI: 1,36 m înălțime, aproximativ 35 de kg, ochi căprui, păr blond. La momentul plecării ar fi purtat pantaloni de trening și tricou albastru.

articolul original.

Șeful Agenției Naționale Antidrog (ANA) a fost demis, după ce a dat o serie de declarații tulburătoare: ”Ce să spun? Că e o mizerie?”

20 September 2022 at 20:56
image

Georgel Cristian Ivan a fost demis marți, 20 septembrie, din funcția de șef al Agenției Naționale Antidrog. Fostul director al ANA a oferit un interviu în care a dat răspunsuri halucinante la întrebări simple.

În urmă cu trei zile, Georgel Cristian Ivan a fost întrebat despre fenomenul stupefiantelor în România, iar acesta a oferit o serie de răspunsuri ciudate, care nu aveau niciun sens.

Răspunsuri tulburătoare date de fostul șef ANA: ”Ce dracu’ vreau să spun, măi frate?”

După declarațiile făcute de Georgel Cristian Ivan, acesta a fost demis din funcția de conducere a Agenției Naționale Antidrog, însă, rămâne adjunct la conducerea ANA. Ramona Dabija a fost împuternicită director pentru următoarele 3 luni.

În următoarea perioadă, ministerul de interne va organiza un nou concurs pentru funcţia de director.

Georgel Cristian Ivan: „Ce dracu’ vreau să spun, măi frate?”

Reporter: „Ce vreţi să ziceţi?”

Georgel Cristian Ivan: „Păi adevărul, dar nu pot să-l zic”

Reporter: „Este recunoscut fenomenul, în România, fenomenul consumului de droguri, la adevărata realitate? Sau…. ”

Georgel Cristian Ivan: „Şah mat”

Georgel Cristian Ivan: „Am avut şi noi scăpările noastre şi ne recunoaştem insuficienţele, dar ne dorim să… am zis prost?!!! Ne dorim să evoluăm şi să trecem la un alt nivel…

Nu, n-am trac, dar nu ştiu, că trebuie să spun lucruri, să nu deranjez pe nimeni, asta e problema mea. Ce să spun? Că e o mizerie? Că nu ai cum să te dezvolţi niciodată cu cinci oameni? Pui chestia asta pe post şi am terminat balamucul. Nu ai cum să faci prevenire cu cinci oameni.”

Georgel Cristian Ivan: „Traficanţilor de droguri le trebuie pedepse mult mai aspre”

Georgel Cristian Ivan: „Ne bazăm pe sponsorizări”

Reporter: „Sponsorizări?”

Georgel Cristian Ivan: „Nu, am greşit, nu? Pe ce ne bazăm? Pe parteneriate”

Reporter: „De ce creşte consumul de droguri?”

Georgel Cristian Ivan: „Nu trebuie să găsim un vinovat, un ţap ispăşitor. Este societatea care evoluează”

Acesta a fost interviul pe care l-a acordat fostul șef ANA unui reporter Observator.

articolul original.

Doi tineri prinși cu droguri la Curtea de Argeș

20 September 2022 at 06:27

Doi tineri prinși cu droguri la Curtea de Argeș.

Doi tineri, în vârstă de 19 și 23 de ani, aflați într-o zonă retrasă, au atras atenția jandarmilor care patrulau ieri în municipiul Curtea de Argeș.

Având în vedere comportamentul suspect al tinerilor, la controlul corporal efectuat asupra lor, jandarmii au găsit fragmente de vegetație uscată, ambalate în staniol, susceptibile de a fi interzise de legislația în vigoare, precum și un grinder.

În urma celor constatate au fost întocmite actele necesare începerii cercetărilor, conform prevederilor articolului 4, alin. (1) din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Actele întocmite, împreună cu substanțele ridicate în vederea confiscării vor fi predate Biroului pentru Combaterea Crimei Organizate Pitești, pentru continuarea cercetărilor. 

Doar de la începutul lunii septembrie și până în prezent, jandarmii argeșeni au constatat în mod independent un număr de 12 fapte de natură penală pentru încălcări ale Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

articolul original.

VIDEO EXCLUSIV | Ce droguri au explodat în București. Prefectul Toni Greblă: „Acest cocktail este de-a dreptul letal”

20 September 2022 at 07:30
image

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a precizat în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” care sunt în prezent drogurile „la modă” în București și care fac ravagii în rândul tinerilor.

„La mare modă acum sunt, la modă în sensul cel mai urât posibil, substanțele psihoactive, unde puterea de imaginație în a realiza astfel de combinații, este practic nelimitată, și fiecare pune în punguța aceea ce găsește la mână (…) Această combinație, acest cocktail este de-a dreptul letal și distruge foarte repede creierul, nu trebuie mulți ani, astfel încât aceștia (cei dependenți – n.r.) devin aproape irecuperabili pentru societate.

Heroina a devenit foarte răspândită și ea, care este foarte periculoasă, iar Cocaina a devenit foarte scumpă”, a precizat Toni Greblă în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a mai precizat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” că statisticile ne arată că unul din șase locuitori ai Capitalei, „măcar o dată a consumat droguri”.

„După părerea mea, pe termen mediu și lung, problema traficului și a consumului de droguri este una din cele mai îngrijorătoare probleme (…)

Acum a devenit un fenomen de-a dreptul îngrijorător, și văd că nici opinia publică și nici instituțiile statului nu acționează așa cum ar trebui. Mă refer la toate instituțiile statului, pentru că această problemă nu poate fi rezolvată de o singură instituție (…) De la familie și până la CSAT, toți trebuie să fim implicați și să avem o acțiune bine țintită pentru a diminua traficul”, a precizat prefectul Capitalei, Toni Greblă, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, realizată de jurnalistul Nicolae Oprea.

Potrivit prefectului, fenomenul drogurilor este unul scăpat de sub control.

„Statisticile ne arată că unul din șase locuitori ai Capitalei, măcar o dată a consumat droguri”

„Instituțiile statului trebuie să ofere cadrul pentru ca cei care au început să consume droguri să poată să se lase de acest obicei foarte periculos. Nu s-a conturat un cadru, unde cei dependenți să poată fi reintroduși în societate. Este un fenomen scăpat de sub control.

Statisticile ne arată că unul din șase locuitori ai Capitalei, măcar o dată a consumat droguri.

Substanțele psihoactive sunt mult răspândite în rândul tinerilor, de la vârste foarte fragede, 14, 13 ani. Este motivul pentru care în colegiul prefectoral am adoptat un protocol de colaborare în plan local pe atribuțiile pe care le au instituțiile deconcentrate la nivelul municipiului București, încercând să amortizăm partea de conștientizare”, a mai declarat Toni Greblă în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

articolul original.

Prefectul Capitalei, Toni Greblă: ‘Problema traficului și a consumului de droguri este una din cele mai îngrijorătoare probleme. Nici opinia publică și nici instituțiile statului nu acționează așa cum ar trebui’

19 September 2022 at 19:45
image

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a precizat, luni seară, că statisticile ne arată că unul din șase locuitori ai Capitalei, „măcar o dată a consumat droguri”.

„După părerea mea, pe termen mediu și lung, problema traficului și a consumului de droguri este una din cele mai îngrijorătoare probleme (…)

Acum a devenit un fenomen de-a dreptul îngrijorător, și văd că nici opinia publică și nici instituțiile statului nu acționează așa cum ar trebui. Mă refer la toate instituțiile statului, pentru că această problemă nu poate fi rezolvată de o singură instituție (…) De la familie și până la CSAT, toți trebuie să fim implicați și să avem o acțiune bine țintită pentru a diminua traficul”, a precizat prefectul Capitalei, Toni Greblă, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, realizată de jurnalistul Nicolae Oprea.

Potrivit prefectului, fenomenul drogurilor este unul scăpat de sub control.

„Insituțiile statului trebuie să ofere cadrul pentru ca cei care au început să consume droguri să poată să se lase de acest obicei foarte periculos. Nu s-a conturat un cadru, unde cei dependenți să poată fi reintroduși în societate. Este un fenomen scăpat de sub control.

Statisticile ne arată că unul din șase locuitori ai Capitalei, măcar o dată a consumat droguri.

Substanțele psihoactive sunt mult răspândite în rândul tinerilor, de la vârste foarte fragede, 14, 13 ani. Este motivul pentru care în colegiul prefectoral am adoptat un protocol de colaborare în plan local pe atribuțiile pe care le au instituțiile deconcentrate la nivelul municipiului București, încercând să amortizăm partea de conștientizare”, a mai declarat Toni Greblă în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București,” conform gândul.ro

articolul original.

EXCLUSIV VIDEO | Toni Greblă: „Unul din șase locuitori ai Capitalei a consumat droguri măcar o dată / Fenomenul este scăpat de sub control”

19 September 2022 at 19:00
image

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a precizat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” că statisticile ne arată că unul din șase locuitori ai Capitalei, „măcar o dată a consumat droguri”.

„După părerea mea, pe termen mediu și lung, problema traficului și a consumului de droguri este una din cele mai îngrijorătoare probleme (…)

Acum a devenit un fenomen de-a dreptul îngrijorător, și văd că nici opinia publică și nici instituțiile statului nu acționează așa cum ar trebui. Mă refer la toate instituțiile statului, pentru că această problemă nu poate fi rezolvată de o singură instituție (…) De la familie și până la CSAT, toți trebuie să fim implicați și să avem o acțiune bine țintită pentru a diminua traficul”, a precizat prefectul Capitalei, Toni Greblă, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, realizată de jurnalistul Nicolae Oprea.

Potrivit prefectului, fenomenul drogurilor este unul scăpat de sub control.

„Insituțiile statului trebuie să ofere cadrul pentru ca cei care au început să consume droguri să poată să se lase”

„Insituțiile statului trebuie să ofere cadrul pentru ca cei care au început să consume droguri să poată să se lase de acest obicei foarte periculos. Nu s-a conturat un cadru, unde cei dependenți să poată fi reintroduși în societate. Este un fenomen scăpat de sub control.

Statisticile ne arată că unul din șase locuitori ai Capitalei, măcar o dată a consumat droguri.

Substanțele psihoactive sunt mult răspândite în rândul tinerilor, de la vârste foarte fragede, 14, 13 ani. Este motivul pentru care în colegiul prefectoral am adoptat un protocol de colaborare în plan local pe atribuțiile pe care le au instituțiile deconcentrate la nivelul municipiului București, încercând să amortizăm partea de conștientizare”, a mai declarat Toni Greblă în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

articolul original.
❌