ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Consiliul Local Piatra Neamț – ședință distractivă cu ONG-uri și Costache Lupu

21 November 2022 at 16:29
image

Ședința extraordinară a Consiliului Local Piatra Neamț de astăzi, 21 noiembrie, înregistrează câteva premiere demne de consemnat.

În primul rând, este probabil pentru prima dată când inițiatorul unui proiect de hotărâre îl retrage pentru a doua oară de pe ordinea de zi, după ce anterior mai picase de două ori la vot. În felul acesta lui Andrei Carabelea îi mai rămâne încă o încercare de a trece hotărârea care ar trebui să permită Primăriei să participe la licitația care i-ar putea aduce clădirea care găzduiește piciorul telegondolei.

În al doilea rând, am asistat la o încercare ciudată de presiune asupra unor  aleși locali. Câțiva reprezentanți ai unor ONG-uri, probabil la rugămintea primarului Carabelea și cu sprijinul său, au încercat să pună presiune pe consilierii care nu doresc să aprobe proiectul primarului. Consilieri care, de altfel, au și absentat de la ședință (cei de la PSD, PMP și un consilier ALDE), poate și ca răspuns la modul în care s-a încercat să se pună presiune publică pe ei la o adunare care s-a dorit populară, duminică 20 moiembrie, cu o zi înainte de ședință.

Imediat ce a început ședința, după ce s-a făcut prezența, constatându-se că sunt 10 consilieri prezenți fizic și 3 online (?!?- modelul hybrid funcționează nu numai la mașini, este folosit când este nevoie și în administrație), primarul Andrei Carabelea a retras proiectul de pe ordinea de zi deoarece pentru a trece acest proiect ar avea nevoie de 16 voturi “pentru”.

Toate celelalte cinci proiecte au trecut, previzibil, cu majoritatea de voturi a celor prezenți.

Trebuie consemnate, chiar și la rubrica intervențiilor patetico-naive, luările de cuvânt a doi reprezentanți ai societății civile ca și prezența impunătoare a lui Costache Lupu, administratorul unei baze hipice în numele unei asociații cu statut incert.

O tânără, Delia, de la Clubul de Moutain Bike, a explicat că acest sport, practicat de 200 de tineri din oraș, depinde de transportul cu telegondola… atât pentru antrenamente cât și pentru evenimentul “Tare ca Piatra” pe care-l organizează de 17 ani. “Fără telegondolă acest eveniment de tradiție al orașului nu se poate organiza și acest proiect moare acum, aici, în sala de ședințe”, a conchis Delia. Că telegondola a fost inaugurată în 2008, acum 14 ani, nu mai are prea mare importanță când vrei cu orice preț să demonstrezi ceva.

Roxana Grozavu, reprezentanta Asociației Drepturile Omului și Solidaritate Socială din Piatra-Neamț a avut o intervenție care s-a dorit mai aplicată. Ea a propus o soluție pentru ieșirea din acest impas. Potrivit acesteia, în planul de reorganizare al Perla Invest unele bunuri au fost subevaluate și a dat exemplul terenului de la Baza Hipică care ar fi evaluat la doar 20 de euro/mp. În opinia ei, dacă primăria ar cere reevaluarea tuturor bunurilor Perla Invest, ar câștiga timp! Că prețul ar fi mai mare și judecătorul sindic ar putea să aibă o criză de râs fatală când i s-ar cere să aprobe un nou plan pe mai mulți bani din partea unui posibil cumpărător nu mai contează prea mult. Demonstrația a fost dusă mai departe și vorbitoarea a emis ideea că s-ar putea cumpăra creanța cu doar 900.000 de euro, pentru că fiind vorba despre clădiri vechi (?) acestora nu li s-ar mai aplica cotă de TVA și nu cu 1,3 milioane de euro cum cere BDO, iar toate bunurile societății ar reveni primăriei. Partea interesantă este că idea a stârnit interes, urmând să fie verificată soliditatea acesteia din punct de vedere juridic. Din punct de vedere logic a fost verificată probabil deja de Sorin Potolea, consilierul primarului, care nu s-a mai ostenit să explice în ședință că subevaluarea duce la creșteri de preț.

Costache Lupu a luat și el cuvântul, fără a emite nici o idee care să merite un comentariu. La nivel de principiu el se întreba de ce consilierii nu vor să cumpere un bun ca să poată continua el activitatea fără probleme.

În final, pentru ca lucrurile să fie foarte clare, primarul Andrei Carabelea a dat citire unei scrisori deschise a Clubului “Cozla bike”, care spunea, în linii mari cam același lucru ca și Delia. A mai citit încă 4 patru mesaje ale unor cetățeni care le cereau consilierilor din opoziție să-și reconsidere atitudinea și să voteze pentru păstrarea telegondolei. La final, primarul a demonstrat că în politică se poate întâmpla orice și s-a transformat într-un vânzător de indulgențe (în Evul Mediu Papa Leon al X-lea le inventa și le vindea pentru iertarea păcatelor, ele fiind  oficial eliminate în 1960 – n.r.), care ar ierta păcate grele ale consilierilor pesediști cu prețul votului pentru piciorul telegondolei:“Și dacă vreun șef de partid îi va da afară din partid, eu le spun clar și răspicat că îi aștept în echipa mea!”.

Ceea ce era de demonstrat, nu există păcat de politician care să nu poată fi iertat atunci când interesul public o cere.

Valentin Bălănescu

articolul original.

Mara Calista, deputat PNL: „Ne luptăm să eradicăm discriminarea, violența de gen și acele comportamente care degradează condiția și spiritul uman”

21 November 2022 at 12:20
image
Ne dorim o societate în care drepturile omului să fie respectate, să existe egalitate de gen, șanse egale pentru fiecare pentru a se dezvolta. Totodată, ne luptăm să eradicăm discriminarea, violența de gen și acele comportamente care degradează condiția și spiritul uman. Iar pentru asta pregătim cele mai bune legi, iar sursa de inspirație o găsim și prin dialog și schimb de bune practici.
Îi mulțumesc E.S. Dna. María Pía BUSTA DÍAZ, Ambasadorul Republicii Chile în România, pentru organizarea conferinței ”Equal Opportunities for Women and Men: Legislation and Best Practices in Romania and Latin America” la care am participat alături de colegii parlamentari de la Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi. Am avut un dialog fructuos și am încredere că vom avea o țară în care cota de gen va fi o normalitate, nu o excepție.
Mai mult chiar, ca modele de femei de succes aș vrea să o menționez pe Isabel Allende, scriitoarea chiliano-americană, care militează pentru drepturile noastre, inclusiv cu cartea ”Ce vrem noi, femeile?” În mare: Să fim respectate și tratate egal.
Mara Calista, deputat PNL
articolul original.

Germania, „considerabil iritată” de modul în care au fost tratate drepturile omului în Qatar și Iran

19 November 2022 at 22:00
image

Germania nu va susține realegerea președintelui FIFA, Gianni Infantino, anul viitor, din cauza modului în care a gestionat problemele legate de drepturile omului în Qatar, gazda Cupei Mondiale, și pentru că nu a luat poziție în privința Iranului, a declarat vineri șeful Federației Germane de Fotbal.

Qatar este prima țară din Orientul Mijlociu aleasă de FIFA pentru a găzdui Cupa Mondială, dar a fost supusă unor critici intense pentru tratamentul aplicat muncitorilor străini și pentru legile sociale restrictive.

Conform Reuters, șeful Federației Germane de Fotbal (DFB), Bernd Neuendorf, a declarat că decizia organizației de a nu-l susține pe Infantino, care urmează să fie reales pentru un al treilea mandat în martie, s-a datorat faptului că federația germană a fost „iritată” de o serie de probleme legate .

„Drepturile omului nu ar trebui să joace un rol”

„Într-adevăr, am luat această decizie (de a nu-l susține pe Infantino). Nu a fost ușor, dar până la urmă aceasta a fost decizia, pentru că noi credem că trebuie să facem o declarație”, a declarat Neuendorf într-o conferință de presă.

„Infantino are deja sprijinul confederațiilor continentale și realegerea sa este foarte probabilă. Dar după scrisoarea sa de acum două săptămâni, în care a spus că nu ar trebui să joace un rol și că ar trebui să ne concentrăm pe fotbal, am fost considerabil iritați”, a adăugat Neuendorf.

„Au fost și alte lucruri care ne-au iritat la FIFA. Interzicerea sloganului pentru tricoul Danemarcei, deoarece pe el era scris „Drepturile omului pentru toți”.”

Săptămâna trecută, FIFA respinsese cererea Federației daneze de fotbal de a se antrena la Cupa Mondială în tricouri pe care era scris „drepturile omului pentru toți”.

Mai mulți sportivi iranieni s-au folosit de competițiile internaționale

„Un astfel de slogan nu este o decizie politică pe care poți alege să o iei. Este vorba despre drepturile omului, iar acestea sunt universale și obligatorii în întreaga lume”, a declarat Neuendorf.

El a spus că, deși FIFA s-a grăbit să interzică cererea danezilor, a rămas tăcută pe fondul protestelor în curs de desfășurare din Iran.

Mai mulți sportivi iranieni s-au folosit de competițiile internaționale pentru a-și arăta sprijinul față de protestele care au zguduit țara de la moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în septembrie, în custodia poliției pentru moralitate.

„Femeile foarte curajoase din Iran merită sprijinul nostru”, a declarat Neuendorf.

„Echipa din Iran a făcut declarații prin care a arătat clar că se distanțează de regim. Acesta este un semnal bun. FIFA nu s-a poziționat. S-a poziționat în cazul Danemarcei, dar nu și în cazul Iranului. Nu doar interziceți tricoul Danemarcei. Luați o poziție în cazul Iranului”, a spus el.

articolul original.

Cel mai controversat (și politizat) turneu final al Cupei Mondiale

18 November 2022 at 07:38
image

Cupa Mondială care se deschide duminică este de departe cea mai controversată din istorie, citim pe site-ul Eurosport :

"Dar dacă stai bine să cauți, mai poți găsi în ea o calitate sportivă: vor concura 32 de echipe și va fi pentru ultima oară.

Peste patru ani, în Statele Unite, Canada și Mexic, 48 de națiuni vor lua parte la Cupa Mondială. O greșeală istorică.

Dacă până și ele, printre cele mai mari țări din lume, trebuie să o facă asociindu-se în trei, este timpul să uităm de Cupele Mondiale organizate într-o singură țară.

Adăugați la aceasta că, după micuțul Qatar, gigantismul nord-american va pune alte probleme ecologice, cu distanțele sale categoria XXL”.

Time notează că turneul din Qatar începe pe fondul condamnării continue privind tratamentul persoanelor LGBT, a morților numeroase în rândul lucrătorilor migranți care au construit infrastructura și a altor preocupări legate de drepturile omului.

Agravând un subiect deja sensibil, Khalid Salman, fost fotbalist din Qatar și ambasador al Cupei Mondiale de anul acesta, a descris săptămâna trecută homosexualitatea ca haram („interzisă") și „o afectare a minții". Homosexualitatea este ilegală în Qatar, iar persoane LGBT au fost arestate sau maltratate în mod arbitrar de către autorități chiar în septembrie, conform Human Rights Watch.

A fost discriminat Orientul Mijlociu?

BBC se întreabă: Este aceasta cea mai politizată Cupă Mondială din toate timpurile?

Declarația fostului internațional Qatar Khalid Salman adresată radiodifuzorului german ZDF s-a adăugat la o listă tot mai mare de probleme.

Criticii privind drepturile LGBT și drepturile muncii i-au determinat pe mulți să pună la îndoială decizia FIFA de a acorda turneul Qatarului.

Totuși, decizia de a expulza Rusia din turneu, în fazele de calificare, este unul dintre domeniile în care FIFA a primit cele mai multe laude internaționale.

În ciuda reacțiilor negative, emirul Qatarului, Tamim Bin Hamad Al Thani, a răspuns criticilor: „De decenii, Orientul Mijlociu a suferit din cauza discriminării și am descoperit că această discriminare este în mare măsură bazată pe faptul că oamenii nu ne cunosc și, în unele cazuri, refuză să ne cunoască", spune emirul, citat de BBC.

Câți muncitori au murit pe șantierele Cupei Mondiale?

În timp ce The New York Times vorbește despre "echipa uitată a Cupei Mondiale";

”Sunt sutele de mii de nepalezi care au făcut parte dintr-o armată de muncitori migranți ce a refăcut Qatarul pentru momentul său de glorie la Cupa Mondială. Însă, atrași de salariile extrem de necesare, mulți au plătit un preț mare”.

Dar câți oameni au murit pentru Cupa Mondială din Qatar? Deutsche Welle (DW) încearcă o verificare:

Activiștii pentru drepturile omului, politicienii, fanii și mass-media vorbesc despre 6.500 sau chiar 15.000, presupuse decedate în legătură cu turneul de fotbal.

Totuși, asemenea cifre nu i-ar cuprinde doar pe cei sacrificați pentru infrastructura Cupei Mondiale.

Cifrele ar include muncitori în construcții slab calificați, personal de securitate sau grădinari care ar fi putut sau nu să fi fost angajați în proiecte legate de Cupa Mondială; dar cuprinde și profesori străini, medici, ingineri și alți oameni de afaceri.

Mulți au venit din țări în curs de dezvoltare, cum ar fi Nepal și Bangladesh, în timp ce alții au venit din țări cu venituri medii sau mari.

Statisticile din Qatar nu permit o defalcare mai detaliată.

În The Guardian, jurnalistul Pete Pattisson și echipa sa spun că cifra totală de 6.751 se bazează pe statisticile oficiale ale guvernelor din Bangladesh, India, Nepal, Pakistan și Sri Lanka, ai căror cetățeni reprezintă o proporție semnificativă a lucrătorilor migranți din Qatar, în special muncitori slab calificati.

Potrivit guvernului, în Qatar se înregistrează1.500 de decese pe an la două milioane de oameni, ceea ce reprezintă o rată medie normală a mortalității.

În concluzie, spune DW, cifrele care se referă la decesele legate de Cupa Mondială din 2022 variază în funcție de definiție, inclusiv de unde provin lucrătorii migranți, unde și când au murit și dacă decesele lor pot fi descrise ca fiind legate de muncă sau nu.

Cu toate acestea, având în vedere inconsecvențele și neajunsurile din datele oficiale ale Qatarului, o concluzie concretă este imposibil de stabilit, ceea ce ridică, la rândul său, întrebarea: de ce tocmai autoritățile Qatar nu sunt în măsură să furnizeze informații fiabile”.

articolul original.

Cupa Mondială din Qatar încă n-a început, dar au apărut primele incidente. Echipa unui post de televiziune danez, luată cu asalt de oficiali qatarezi: „Puteți să spargeți camera, vreți să o spargeți?”

16 November 2022 at 21:31
image

Echipa unui post de televiziune danez care transmitea în direct de pe o stradă din Doha a fost întreruptă de oficiali qatarezi, care au amenințat-o cu distrugerea echipamentului de filmare. Organizatorii Cupei Mondiale și-au cerut scuze pentru incident, potrivit The Guardian.

Cupa Mondială din Qatar, cea mai așteptată competiție sportivă a anului, începe cu o mulțime de controverse, cu voci reclamând istoricul qatarez în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, dar și regulamentul local strict sau alte aspecte. Turneul final va debuta abia duminică, însă se pare că deja au apărut primele probleme.

Primele incidente la Cupa Mondială din Qatar. Probleme pentru echipa unui post de televiziune danez

Jurnaliștii postului de televiziune danez TV2 „au fost întrerupți din greșeală” marți seară, spune Comitetul suprem pentru implementare și legitimitate.

„După inspectarea acreditării valide a echipei la turneu și a permisului de filmare, au fost prezentate scuze televiziunii de către securitatea de la fața locului, înainte ca echipa să își reia activitatea”, mai susțin organizatorii.

Reporterul Rasmus Tantholdt vorbea în direct cu un prezentator de știri din Danemarca, când trei bărbați au venit cu un vehicul electric în spatele lui și au încercat să blocheze obiectivul camerei.

„Ați invitat întreaga lume aici, de ce nu putem filma? Este un loc public. Puteți să spargeți camera, vreți să o spargeți? Ne amenințați că veți sparge camera?”, se aude spunând Tantholdt, în limba engleză.

Incidentul redeschide un subiect sensibil pentru organizatorii turneului, care negaseră acuzațiile referitoare la regulile stricte în ceea ce privește locurile în care se poate filma în Qatar. Organizatorii susțin că au discutat cu reporterul danez și că au transmis entităților de resort să respecte permisele de filmare pentru turneu.

Reprezentanții Federației daneze de fotbal au fost printre cei mai vocali critici ai Qatarului, denunțând istoricul qatarez în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și felul în care sunt tratați lucrătorii migranți cu salarii mici. De altfel, fotbaliștii danezi vor avea inscripționate pe tricouri sigle speciale ca semn de protest pentru drepturile de muncă.

articolul original.

ONU îi cere lui Musk să asigure respectarea drepturilor omului pe Twitter, după ce echipa care se ocupa de moderare a fost concediată

6 November 2022 at 09:34

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Türk, i-a cerut sâmbătă noului director al Twitter Elon Musk să se asigure că drepturile omului sunt respectate pe reţeaua de socializare, relatează AFP.

“Vă cer să vă asiguraţi că drepturile omului sunt esenţiale pentru gestionarea Twitter sub conducerea dumneavoastră”, a scris Türk într-o scrisoare deschisă, în care şi-a exprimat “aprecierea faţă de piaţa noastră publică digitală şi rolul Twitter în aceasta”. “Respectul pentru drepturile noastre comune ale omului ar trebui să acţioneze ca garanţii pentru utilizarea şi evoluţia platformei” şi, “ca toate companiile, Twitter trebuie să înţeleagă prejudiciile asociate cu platforma sa şi să ia măsuri pentru a le remedia”, a adăugat el.

În acest sens, informaţiile potrivit cărora Elon Musk a concediat întreaga echipa a Twitter care s-a dedicat drepturilor omului “nu sunt, din punctul meu de vedere, un început încurajator”, a apreciat oficialul ONU. Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, care şi-a publicat scrisoarea deschisă pe Twitter, unde are aproximativ 25.000 de abonaţi, a enunţat şase principii fundamentale, printre care libertatea de expresie, protecţia vieţii private şi garantarea transparenţei.

Musk, cel mai bogat om din lume, a preluat controlul Twitter pe 28 octombrie, după ce a cumpărat reţeaua de socializare pentru 44 de miliarde de euro. El a dizolvat imediat consiliul de administraţie, a concediat managerii precum şi aproximativ jumătate dintre cei 7.500 de angajaţi. Elon Musk a promis că va favoriza libertatea de exprimare în detrimentul a ceea ce el consideră a fi politicile excesive de moderare a conţinuturilor practicate de reţeaua de socializare, acuzată până în prezent că a cenzurat astfel opinii conservatoare, inclusiv prin suspendarea contului fostului preşedinte republican american Donald Trump.

articolul original.

Nu are rost să cheltuiți bani pentru a vă adresa la CEDO. Părerea mea…

24 October 2022 at 08:01

După 8 ani, plângerea mea la CEDO, în Dosarul Zambaccian, a fost respinsă, ca INADMISIBILĂ. A fost nevoie, deci de 8 ani pentru ca cererea să fie declarată inadmisibilă! Celeritate, nu? Să nu comparați cu plângerea Codruței Kovesi, care a primit raspuns în câteva săptămâni…

Și plângerea în Dosarul Afișelor electorale a fost respinsă tot ca INADMISIBILĂ. Nu era nevoie de vizibilitate într-o dezbatere publică europeană. Așa încât cei 972 de martori ai acuzării față de cei 4 martori ai apărării au fost considerați o procedură corectă de „egalitate a armelor”. Între altele…

Poate vă aduceți aminte, judecătoarea Gabriela Bîrsan, fostă șefă de secție la ICCJ, a fost achitată definitiv în dosarul ce i-a fost deschis. M-am bucurat foarte mult atunci. Se încheiau șapte ani de calvar și de abuzuri. Prezența sa, în conducerea ICCJ, era incomodă. În plus, soțul său, profesorul Corneliu Bîrsan era judecătorul din partea României la CEDO. 

Anii 2011-2012 erau perioada în care dosare cu obiective politice, cum era si Dosarul „Trofeul calității” ajunseseră la ICCJ. Se modificaseră procedurile, codul penal și cel de procedură penală, avusese loc „mica reformă în justiție”, fusese numită, de Traian Băsescu, noua sefă a Curții. Totul era pregătit pentru condamnări. Trebuiau însă „neutralizați” unii judecători incomozi de la ICCJ (o voce puternică o reprezenta Gabriela Bîrsan) și trebuia schimbat judecătorul român de la CEDO, unde, inevitabil, plângerile în legătură cu abuzurile judiciare urmau să ajungă. Acestea au fost rațiunile prin care a pornit, la București, acțiunea penală împotriva Doamnei Bîrsan (percheziții, interceptări, etc.), la 6 octombrie 2011, urmată, la 17 noiembrie, de cererea de ridicare a imunității judecătorului Bîrsan, formulată de DNA, la Strasbourg. Era perioada în care Livia Stanciu „judeca” recursul în dosarul meu. În 2012, în vară, s-a dat verdictul. După câteva luni, am făcut plângere la CEDO. 

În octombrie 2013, a fost desemnat un nou judecător român la CEDO – Iulia Motoc (în cadrul acordului de coabitare Băsescu-Ponta) iar în noiembrie 2014 s-a dat decizia de inadmisibilitate la plângerea formulată de mine. Niciunul din motivele invocate de mine nu a fost acceptat. Inutil să vă spun că nu cred în coincidențe. Sper că atât profesorul Bîrsan, cât și judecătoarea Gabriela Bîrsan – pentru amândoi am un deosebit respect – să dea mai multe detalii despre ce s-a urmărit prin abuzurile ce au avut loc împotriva lor. Și cred că acum veți putea citi și înțelege mai bine decizia CEDO referitoare la plângerea mea și rațiunile pentru care Curtea a trebuit să-și schimbe chiar și jurisprudențe anterioare.


Laura Codruța Kovesi la recepția oferită de ambasadorul Franței la Bucuresti cu ocazia Zilei Naționale a Franței, joi, 14 iulie 2016 Foto Adriana Neagoe, Inquam

Aș vrea să înțelegeți și cum funcționează „coridorul condamnărilor” în cazul dosarelor cu obiective politice – ministru al justiției fanatizat (Monica Macovei), conducere DNA controlată sau influențată politic (Daniel Morar, Codruța Kovesi), conducerea ICCJ numită politic (Livia Stanciu, Ionuț Matei) și conexiunile externe – la Bruxelles Catherine Day, iar la CEDO Iulia Motoc.

Pare că mandatul Iuliei Motoc cuprindea, între altele, cerința respingerii unor plângeri „supărătoare” din România. Ea și-a începutut mandatul cu respingerea primei mele plângeri și trebuia să închidă si cea de-a doua plangere a mea înainte de încheierea mandatului său la CEDO, în decembrie anul acesta.

Concluzia mea pentru cei care mai cred în povești cu zâne, „statul de drept”, „drepturile omului”, „valori și principii europene”, CEDO, să nu-și mai irosească banii pe traduceri, taxe, corespondență, avocați deoarece comandamentele politice guvernează și la Strasbourg.

Iată si câteva argumente privind recenta decizie de inadmisibilitate a plângerii mele în Dosarul Zambaccian:

OBSERVAȚII PUNCTUALE

1. Prezidarea completului de 5 judecători, după terminarea mandatului de vicepreședinte ÎCCJ al Aidei Popa, de președinta a Secției penale Jijie, apoi de vicepreședintele ÎCCJ nou numit Ionuț Matei, iar nu de vicepreședinta în funcție Cristina Tarcea.

Conform legii în vigoare la acel moment, completurile de 5 judecători erau prezidate de președintele sau vicepreședintele ÎCCJ, iar numai în absența acestora de un președinte de secție.

Când a început judecarea cauzei, exista un singur post de vicepreședinte ÎCCJ, ocupat de Aida Popa, care a prezidat completul. Apoi legea s-a modificat și a prevăzut două posturi de vicepreședinte, fără să existe nicio condiționare privind specializarea acestora (civiliști ori penaliști). Într-una dintre funcții a fost numită Cristina Tarcea. Apoi mandatul de vicepreședinte al judecătoarei Aida Popa a încetat prin ajungerea la termen și pentru o perioadă scurtă mandatul a fost vacant.

Nemaifiind vicepreședintă a ÎCCJ, Aida Popa nu a mai prezidat completul de 5 în cauză. Președinta ÎCCJ Livia Stanciu prezida celălalt complet de 5, deci automat vicepreședinta Cristina Tarcea trebuia să prezideze completul de 5 în cauză. De altfel, ea a prezidat completul de 5 penal în alte cauze, inclusiv la adoptarea deciziei de recurs, nu doar la termene intermediare.

În cauză însă, deși exista vicepreședinte al ÎCCJ care prezida alte completuri de 5, iar legea nu conține nicio condiționare să fie penalist, a fost desemnată, manifest ilegal, să prezideze completul de 5 președinta Secției penale, deși legea permitea acest lucru numai în absența președintelui și vicepreședintelui ÎCCJ, ceea ce nu a fost cazul. Președinta Secției penale a prezidat foarte puține ședințe cu termene intermediare, lăsând apoi locul lui Ionuț Matei, proaspăt numit de Traian Băsescu, pe a doua funcție de vicepreședinte ÎCCJ.

Deși legea internă este foarte clară, neexistând absolut nicio condiționare privind specializarea ca judecător a vicepreședintelui (ceea ce, anterior modificării legii, nici nu era posibil, existând un singur post de vicepreședinte), iar președinția completului de 5 putând fi asigurată de un președinte de secție doar în lipsa președintelui și vicepreședintelui, Curtea Europeană, în mod incredibil, afirmă că este legitimă dorința ca președinția să fie asigurată de un judecător specializat, deci nu există nicio interpretare arbitrară a legii. Mai mult, tot Curtea Europeană, complet de necrezut, susține că vicepreședinta Tarcea a putut prezida (deși acest lucru contrazice ceea ce susținuse privind legitimitatea specializării), pentru a o înlocui pe președinta de secție dacă aceasta nu putea participa, ceea ce este manifest aberant, întrucât legea spune foarte clar că un președinte de secție înlocuiește un vicepreședinte ÎCCJ absent, iar nu invers.

Atât soluția instanței naționale, cât și soluția CEDO sunt absurde și arbitrare.

2. Minciuna Guvernului privind-o pe Cristina Tarcea

Guvernul a mințit în mod ordinar Curtea Europeană, susținând că vicepreședinta Cristina Tarcea nu a prezidat niciun complet de 5 judecători penal, fiind civilistă.

Cristina Tarcea Foto George Călin, Inquam

CEDO reține că informația dată de Guvern este falsă, dar refuză să sancționeze abuzul de drept procesual comis de Guvern, cu motivarea puerilă că fapta Guvernului nu a împiedicat CEDO să judece cauza.

Problema nu este imposibilitatea de judecare a cauzei, ci necesitatea sancționări relei credințe.

Pentru comparație, recent, CEDO a declarat inadmisibilă plângerea fostei judecătoare Camelia Bogdan pentru exercitarea abuzivă a drepturilor procesuale. Pentru identitate de rațiune, nu doar abuzul de drept al reclamantului, ci și abuzul de drept al statului pârât trebuie sancționat.

3. Lipsa de imparțialitate a judecătorilor Ioana Bogdan și Ionuț Matei

Acești 2 judecători au făcut întâi parte din completul de judecată din cauza Trofeul calității, unde în hotărârea de condamnare se scrie, cu caracter general, de principiu, că domnul Adrian Năstase este personificarea corupției clasei politice din România. Afirmația, în mod manifest, nu se referea doar la respectivul dosar, ci era de maximă generalitate.

Ulterior, acești 2 judecători au făcut parte din completul de 5 care a judecat în recurs cauza Zambaccian.

Absolut halucinant pentru orice om de minimă bună-credință, CEDO afirmă că „dubiile domnului Adrian Năstase privind lipsa lor de imparțialitate” în judecarea celui de-al doilea dosar, ca urmare a afirmației categorice și care nu se limita la primul dosar conținute în prima hotărâre de condamnare, nu sunt justificate!

4. Caracterul echitabil al condamnării direct în recurs (după achitare) cu nerespectarea principiului nemijlocirii administrări probelor esențiale în condamnare

Ignorând complet propria jurisprudență constantă, CEDO nu a văzut nicio problemă că, pentru o infracțiune, prima instanță, care a audiat direct martorii, a dispus achitarea, iar instanța de recurs, care nu i-a audiat direct pe unii dintre ei, deci nu le-a putut verifica credibilitatea, dar s-a întemeiat pe declarațiilor în formă scrisă pentru condamnare, a dispus condamnarea! Raportat la jurisprudența clară a CEDO, este fără comentarii!

Mai grav, judecătorul Ionuț Matei, care a prezidat la final completul de 5, decizând condamnarea, nu a participat deloc la administrarea acelor probe care au fost readministrate în recurs (unele declarații de martor și declarațiile inculpaților), dar CEDO nu vede absolut nicio problemă, pe motivul că aceste probe au fost percepute direct de ceilalți 4 judecători! Totuși, este vorba de completul de 5 judecători, iar nu de completul de 4 judecători, deci unul dintre judecători, chiar președintele completului, a condamnat fără să perceapă direct nicio probă! Raportat la jurisprudența clară a CEDO, actuala decizie CEDO este halucinantă.

articolul original.

Noiembrie, luna filmului documentar la Centrul Multicultural al Universității Transilvania

21 October 2022 at 05:35
By: M.Ex.

Ca în fiecare toamnă din ultimii ani, programul internațional de distribuție alternativă de film documentar KinDok powered by One World România se reîntoarce la Brașov, la Centrului Multicultural al Universității Transilvania. Astfel, în fiecare seară de marți a lunii noiembrie, de la ora 18, va fi proiectat un film european de non-ficțiune, care va fi urmat de o discuție cu invitați și moderatori, experți în varii domenii. Proiecțiile încep pe 1. noiembrie.

Primul titlu este „Evadare” (titlu în engleză: Flee), animație regizată de Jonas Poher Rasmussen și apărută în 2021, care atinge tematici sociologice, politice sau cele ale migrației. După proiecție, discuția cu publicul va fi moderată de Gabriela Leu, reprezentant UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați în România.

Proiecțiile au loc în fiecare marți a lunii noiembrie, de la ora 18:

1 noiembrie „Flee/Evadare” r. Jonas Poher Rasmussen (2021)
8 noiembrie „Taming the Garden / Pădurea Domestică” r. Salomé Jashi (2021)
15 noiembrie „Divas/Divele” r. Máté Kőrösi (2021)
22 noiembrie „Colours of Tobi/Culorile lui Tobi” r. Alexa Bakony (2021)
29 noiembrie „Wood/Lemn” r. Monica Lazurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger (2020)

Paleta documentarelor celei de-a 8-a ediții a KineDok la Brașov este foarte variată, iar printre invitați se numără reprezentanți ai Greenpeace, Agent Green, ProPark, ai Fundației Hera sau a Grupului de inițiativă Hlgbtq.

Intrarea la proiecții este liberă.

Evenimentele fac parte din proiectul „Educație de film documentar și drepturile omului: One World Romania la Brașov, 2022“ al Asociației One World Romania, care a început în luna august la Brașov și în cadrul căruia au fost arătate filme de non-ficțiune la CATTIA și la Cinemateca Patria, la prima ediție a Festivalului de știință, educație și tehnologie din Brașov, SETbv.

KINEDOK este un program internațional de distribuție alternativă pentru filmul documentar, care se desfășoară în șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. În România, KineDok are loc în aproape 20 de orașe. Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă a sălii tradiționale de cinema, organizând după proiecțiile de film dezbateri angrenante între public și diverși invitați locali și internaționali. Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii, și să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească ci și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

articolul original.

„Point & Shoot”, 18-21 octombrie: Atelier de film documentar dedicat tinerilor din Brașov

28 September 2022 at 06:20
By: M.Ex.

One World Romania – Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului organizează „Point & Shoot”, un atelier de film documentar dedicat tinerilor din Brașov cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani. Atelierul va dura 4 zile și se va desfășura în perioada 18-21 octombrie 2022, la Universitatea Transilvania Brașov. Acesta va fi coordonat de cineaști români cu experiență în film documentar: Laura Căpățână-Juller, regizoarea unuia dintre cele mai importante filme documentare românești ale ultimelor decenii, desemnat cel mai bun film românesc la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2012) și Andrei Inizian, tânăr regizor de film. Ambii au o bogată experiență în lucrul cu tinerii.
 
Atelierul de film oferă adolescenților o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic. Programul conceput de cei doi tutori aduce în atenția participanților reprezentarea realității prin aparatul de filmat și implicațiile sale.

Cei opt tineri selectați vor lucra atât individual, cât și în echipe pe baza unor teme propuse de tutori. Exercițiile practice de filmare și de montaj sunt mai apoi puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic. 

Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții și tutorii într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere, într-un cadru non-formal.
 
Cum se aplică la atelier?

În vederea selecției, cei interesați trebuie să completeze aceste formulare Google. Termenul limită pentru înscriere este: 08.10.2022. Elevii trebuie să aibă cont Google prin crearea unei adrese de e-mail. Nu există taxă de înscriere sau de participare. Pentru întrebări legate de aplicație, se poate scrie la adresa:
atelier@oneworld.ro.
În urma selecției, participanții vor confirma că sunt disponibili în perioada de desfășurare pentru un program intensiv care va începe în fiecare zi la ora 9 și se va termina la ora 15, cu o pauză de masă de o oră. Masa de prânz va fi asigurată de către organizatori pe toată durata atelierului.
 
Participanții cu vârste sub 18 ani vor pune la dispoziția organizatorilor o declarație semnată de un părinte/tutore legal prin care aceasta/acesta își dă acordul ca minorul selecționat să participe la programul educațional. De asemenea, cei selecționați vor primi o scutire scrisă pentru a le permite să lipsească motivat de la cursuri. 

“Educație de film documentar și drepturile omului: One World Romania la Brașov, 2022“

De asemenea, în perioada august – noiembrie, One World România organizează în Brașov proiectul “Educație de film documentar și drepturile omului: One World Romania la Brașov, 2022“, care aduce proiecții de filme documentare creative europene în spații neconvenționale. Acestea sunt urmate de dezbateri cu experți în diferite domenii, care vor discuta cu publicul despre cele vizionate. Printre subiectele abordate se numără protecția mediului, politică, migrație, lgbt, artă, sănătate mintală, istorie sau inteligență artificială. Proiecții au avut deja loc la CATTIA și la Cinemateca Patria, alte proiecții vor urma la Muzeul Amintirilor din Comunism (18 octombrie) și la Centrul Multicultural al Universității Transilvania (în fiecare marți seara, toată luna noiembrie). Intrarea la toate proiecțiile este liberă. 

articolul original.

Raport ONU: Situație gravă a drepturilor omului în Ucraina

27 September 2022 at 12:15
By: (R.C.)

Oficiul pentru drepturile omului al Naţiunilor Unite a raportat marţi că invazia Rusiei din Ucraina a provocat o situaţie gravă a drepturilor omului şi a condus la o gamă largă de încălcări ale drepturilor, inclusiv crime extrajudiciare şi tortură, care ar putea echivala cu crime de război, relatează Reuters.

Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR) a afirmat în raport că este deosebit de preocupat de torturarea şi relele tratamente aplicate prizonierilor de către forţele ruse şi grupuri armate afiliate, dar a precizat că au existat încălcări ale drepturilor de ambele părţi, notează Reuters.

OHCHR a mai spus că este „foarte preocupat” de „riscurile enorme” prezentate de ostilităţile din apropierea sau la centralele de energie nucleară şi a cerut măsuri imediate pentru demilitarizarea centralei atomice Zaporojie, ocupată de forţele ruse.

Kievul şi Moscova nu au comentat imediat raportul, realizat între 1 februarie şi 31 iulie şi bazat pe activitatea misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina. Amândouă părţile au negat acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului.

„Atacul armat în curs al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi ostilităţile asociate au dus la o situaţie îngrozitoare a drepturilor în întreaga ţară. Conflictul armat a condus la o gamă largă de încălcări ale drepturilor omului care îi afectează atât pe civili, cât şi pe combatanţi”, se arată în raport.

OHCHR a menţionat că documentează în continuare şi verifică acuzaţiile de ucidere ilegală a sute de civili de către forţele armate ruse în regiunile Kiev, Sumî şi Harkov.

Raportul notează că a documentat, de asemenea, cel puţin şase cazuri de ucidere de civili percepuţi ca trădători pentru presupusa colaborare cu Rusia în zonele ocupate.

Posibile crime de război

OHCHR a declarat că a documentat încălcări de către ambele părţi ale legilor privind drepturile omului şi ale dreptului internaţional privind tratamentul prizonierilor de război şi necombatanţilor.

Acesta a explicat că presupusele încălcări includ execuţii extrajudiciare, tortură şi rele tratamente, violenţă sexuală, ignorarea garantării unui proces echitabil, refuzul asistenţei medicale, lipsa de hrană şi apă şi igiena precară.

„Unele dintre aceste încălcări pot echivala cu crime de război”, se adaugă în raport.

articolul original.

Meta a publicat primul raport privind drepturile omului

15 July 2022 at 08:18
image
Foto: playtech.ro

În ziua de joi, Meta, proprietarul Facebook, a publicat primul său raport anual privind drepturile omului, după ani de acuzații că a închis ochii la abuzurile online care au alimentat violențele din lumea reală în locuri precum India și Myanmar.

Concret, raportul, care acoperă evaluări efectuate în 2020 și 2021, include un rezumat al unei evaluări controversate a impactului asupra drepturilor omului în India, pe care Meta a însărcinat firma de avocatură Foley Hoag să o efectueze. Grupuri pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International și Human Rights Watch, au cerut publicarea integrală a evaluării privind India, acuzând Meta de tergiversare într-o scrisoare comună trimisă în ianuarie.

Meta nu se simt deloc confortabilă cu informațiile din raport

În rezumatul său, Meta a declarat că firma de avocatură a remarcat un potențial de „riscuri importante pentru drepturile omului” care implică platformele Meta, inclusiv „promovarea urii care incită la ostilitate, discriminare sau violență”. Se precizează că evaluarea nu a cercetat „acuzațiile de părtinire în moderarea conținutului”.

În opinia sa, Ratik Asokan, un reprezentant al organizației India Civil Watch International, care a participat la evaluare și a organizat ulterior scrisoarea comună, a declarat pentru Reuters că rezumatul i s-a părut o încercare a Meta de a „albi” constatările firmei.

Astfel, „Este o dovadă cât se poate de clară că nu se simt deloc confortabilă cu informațiile din acel raport„, a spus el. „Cel puțin să arate curajul de a publica rezumatul executiv, astfel încât să putem vedea ce a spus firma de avocatură independentă”.

La rândul său, Deborah Brown, cercetător la Human Rights Watch, a calificat, de asemenea, rezumatul drept „selectiv” și a spus că „nu ne aduce mai aproape” de înțelegerea rolului companiei în răspândirea discursului instigator la ură în India sau a angajamentelor pe care le va lua pentru a aborda această problemă.

Semnal de alarmă tras de grupurile pentru drepturile omului

De ani de zile, grupurile pentru drepturile omului au tras un semnal de alarmă cu privire la discursul de ură antimusulman care alimentează tensiunile în India, cea mai mare piață a Meta la nivel global după numărul de utilizatori.

Directorul de politici publice a Meta în India a demisionat în 2020, în urma unui raport al Wall Street Journal potrivit căruia s-a opus aplicării regulilor în cazul figurilor naționaliste hinduse semnalate la nivel intern pentru promovarea violenței.

În raportul său, Meta a declarat că studiază recomandările din India, dar nu s-a angajat să le pună în aplicare, așa cum a făcut cu alte evaluări ale drepturilor.

articolul original.
  • There are no more articles
❌