ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

„Point & Shoot”, 18-21 octombrie: Atelier de film documentar dedicat tinerilor din Brașov

28 September 2022 at 06:20
By: M.Ex.

One World Romania – Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului organizează „Point & Shoot”, un atelier de film documentar dedicat tinerilor din Brașov cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani. Atelierul va dura 4 zile și se va desfășura în perioada 18-21 octombrie 2022, la Universitatea Transilvania Brașov. Acesta va fi coordonat de cineaști români cu experiență în film documentar: Laura Căpățână-Juller, regizoarea unuia dintre cele mai importante filme documentare românești ale ultimelor decenii, desemnat cel mai bun film românesc la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2012) și Andrei Inizian, tânăr regizor de film. Ambii au o bogată experiență în lucrul cu tinerii.
 
Atelierul de film oferă adolescenților o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic. Programul conceput de cei doi tutori aduce în atenția participanților reprezentarea realității prin aparatul de filmat și implicațiile sale.

Cei opt tineri selectați vor lucra atât individual, cât și în echipe pe baza unor teme propuse de tutori. Exercițiile practice de filmare și de montaj sunt mai apoi puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic. 

Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții și tutorii într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere, într-un cadru non-formal.
 
Cum se aplică la atelier?

În vederea selecției, cei interesați trebuie să completeze aceste formulare Google. Termenul limită pentru înscriere este: 08.10.2022. Elevii trebuie să aibă cont Google prin crearea unei adrese de e-mail. Nu există taxă de înscriere sau de participare. Pentru întrebări legate de aplicație, se poate scrie la adresa:
atelier@oneworld.ro.
În urma selecției, participanții vor confirma că sunt disponibili în perioada de desfășurare pentru un program intensiv care va începe în fiecare zi la ora 9 și se va termina la ora 15, cu o pauză de masă de o oră. Masa de prânz va fi asigurată de către organizatori pe toată durata atelierului.
 
Participanții cu vârste sub 18 ani vor pune la dispoziția organizatorilor o declarație semnată de un părinte/tutore legal prin care aceasta/acesta își dă acordul ca minorul selecționat să participe la programul educațional. De asemenea, cei selecționați vor primi o scutire scrisă pentru a le permite să lipsească motivat de la cursuri. 

“Educație de film documentar și drepturile omului: One World Romania la Brașov, 2022“

De asemenea, în perioada august – noiembrie, One World România organizează în Brașov proiectul “Educație de film documentar și drepturile omului: One World Romania la Brașov, 2022“, care aduce proiecții de filme documentare creative europene în spații neconvenționale. Acestea sunt urmate de dezbateri cu experți în diferite domenii, care vor discuta cu publicul despre cele vizionate. Printre subiectele abordate se numără protecția mediului, politică, migrație, lgbt, artă, sănătate mintală, istorie sau inteligență artificială. Proiecții au avut deja loc la CATTIA și la Cinemateca Patria, alte proiecții vor urma la Muzeul Amintirilor din Comunism (18 octombrie) și la Centrul Multicultural al Universității Transilvania (în fiecare marți seara, toată luna noiembrie). Intrarea la toate proiecțiile este liberă. 

articolul original.

Raport ONU: Situație gravă a drepturilor omului în Ucraina

27 September 2022 at 12:15
By: (R.C.)

Oficiul pentru drepturile omului al Naţiunilor Unite a raportat marţi că invazia Rusiei din Ucraina a provocat o situaţie gravă a drepturilor omului şi a condus la o gamă largă de încălcări ale drepturilor, inclusiv crime extrajudiciare şi tortură, care ar putea echivala cu crime de război, relatează Reuters.

Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR) a afirmat în raport că este deosebit de preocupat de torturarea şi relele tratamente aplicate prizonierilor de către forţele ruse şi grupuri armate afiliate, dar a precizat că au existat încălcări ale drepturilor de ambele părţi, notează Reuters.

OHCHR a mai spus că este „foarte preocupat” de „riscurile enorme” prezentate de ostilităţile din apropierea sau la centralele de energie nucleară şi a cerut măsuri imediate pentru demilitarizarea centralei atomice Zaporojie, ocupată de forţele ruse.

Kievul şi Moscova nu au comentat imediat raportul, realizat între 1 februarie şi 31 iulie şi bazat pe activitatea misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina. Amândouă părţile au negat acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului.

„Atacul armat în curs al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi ostilităţile asociate au dus la o situaţie îngrozitoare a drepturilor în întreaga ţară. Conflictul armat a condus la o gamă largă de încălcări ale drepturilor omului care îi afectează atât pe civili, cât şi pe combatanţi”, se arată în raport.

OHCHR a menţionat că documentează în continuare şi verifică acuzaţiile de ucidere ilegală a sute de civili de către forţele armate ruse în regiunile Kiev, Sumî şi Harkov.

Raportul notează că a documentat, de asemenea, cel puţin şase cazuri de ucidere de civili percepuţi ca trădători pentru presupusa colaborare cu Rusia în zonele ocupate.

Posibile crime de război

OHCHR a declarat că a documentat încălcări de către ambele părţi ale legilor privind drepturile omului şi ale dreptului internaţional privind tratamentul prizonierilor de război şi necombatanţilor.

Acesta a explicat că presupusele încălcări includ execuţii extrajudiciare, tortură şi rele tratamente, violenţă sexuală, ignorarea garantării unui proces echitabil, refuzul asistenţei medicale, lipsa de hrană şi apă şi igiena precară.

„Unele dintre aceste încălcări pot echivala cu crime de război”, se adaugă în raport.

articolul original.

Important! Sute de români pot beneficia de această pensie: Care sunt cerințele

22 September 2022 at 19:52
image

Vești importante! Sute de români pot beneficia de această pensie specială. Pensiiile I.O.V.R. reprezintă un drept care se acordă invalizilor şi accidentaţilor de război, urmaşilor celor morţi sau dispăruţi în război, precum şi urmaşilor foştilor pensionari invalizi şi accidentaţi de război.

Conform reglementărilor legale în vigoare, prezentate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) beneficiază de pensii de tip I.O.V.R. mai multe categorii de persoane. Principalii beneficiari ai acestei legi sunt invalizii de război, mari mutilați sau cei încadrați în gradul I, II sau III de invaliditate.

De asemenea, de astfel de drepturi, reglementate prin Legea nr. 49/1999 mai beneficiază și văduvele de război, dar și copiii militarilor morți sau dispăruți în acțiune, pe front, precum și accidentații de război în afara serviciului ordonat, potrivit portalului lege5.ro.

Ce drepturi au pensionarii de tip I.O.V.R.

Legea prevede că fiecare dintre aceste categorii de pensionari au dreptul la pensie de tip I.O.V.R. În cazul invalizilor și a accidentaților de război în afara serviciului ordonat, aceste drepturi sunt stabilite în funcție de gradul de invalididate în care sunt încadrați. Cuantumul acestor drepturi sunt stabilite prin lege.

Trebuie spus că invalizii și accidentații de război, marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate primesc, pe lângă pensia I.O.V.R., și o sumă fixă pentru îngrijire. Cuantumul acesteia este stabilită prin lege.

Acidentații de război în afara serviciului ordonat au dreptul la 50% din cuantumurile prevăzute pentru invalizii de război. Drepturile bănești se acordă diferențiat în funcție de gradul de invaliditate în care sunt încadrați.

Încadrarea în gradul de invaliditate se face de către comisiile de expertiză medicală și de recuperare a capacității de muncă.

Văduvele de război beneficiază de pensie I.O.V.R. în cuantumul stabilit prin lege, la fel ca și copiii militarilor morți sau dispăruți în acțiune.

Cum se acordă drepturile I.O.V.R.

Pe lângă indemnizația pe care o încasează lunar, conform legii, beneficiarii de pensii I.O.V.R. au și alte drepturi stabilite prin actul normativ. Ei beneficiază, în mod gratuit, de asistență medicală în spitale și în ambulatoriu, de întreținere și medicamente pe timpul internări. De asemenea, beneficiază, tot potrivit legii, de bilete pentru tratament în stațiunile balneoclimaterice.

Pentru a beneficia de drepturile I.O.V.R., solicitanții trebuie să se adreseze cu o cerere și documentele justificative, din care să reiasă calitatea pe care o au sau gradul de invaliditate, către casele județene de pensii din raza de domiciliu. Cererile sunt procesate, la acest nivel, iar casele de pensii emit o decizie de încadrare și, ulterior, efectuează plățile către beneficiari, conform Gândul.ro.

Vezi și:

Lovitură dură pentru sute de mii de români! Aceste mașini nu vor mai putea circula în București pe timp de noapte

Vești importante pentru milioane de români! Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut anunțul: Când vor fi majorate pensiile

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: ‘Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii’

articolul original.

Europarlamentarul Victor Negrescu: ‘Nu sunt de acord cu ce a spus domnul Rareș Bogdan, că nu trebuie să închizi apa când te speli pe dinți. Ori, este fals, noi trebuie să fim coerenți și să apărăm dreptul și interesele României’

22 September 2022 at 13:15
image

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat, , că nu este de acord cu afirmaţiile colegului său de la PNL, Rareş Bogdan, că nu trebuie să închizi apa când te speli pe dinţi, el arătând că este un lucru elementar, pe care ni-l învaţă părinţii noştri, îl învăţăm şi la şcoală, să nu folosim resurse într-o manieră inutilă. El a arătat că acest tip de declaraţii agresive nu aduc puncte electorale nici pentru PNL, nici pentru alte partide, ci îi ajută pe extremişti.

Europarlamentarul PSD a arătat că ceea ce respinge PSD este ”obligaţia care nu se bazează pe nişte principiii coerente”, fiind nevoie de o analiză de la stat la stat sau de la o regiune la o regiune, în privinţa măsurilor care trebuie luate, în contextul crizei energetice.

”Eu cred că există solidaritate europeană, dar trebuie să o punem în practică şi cred că anumiţi decidenţi europeni, mai ales cei de dreapta au nevoie să înţeleagă un pic mai bine cum gândesc cei de la firul ierbii, chiar şi cei din România şi să vină cu măsuri mai rapide”, a arătat Negrescu.

Întrebat cum face el economii la energie, Victo Negrescu a răspuns: ”Noi românii suntem deja obişnuiţi cu aceste practici, încercăm să folosim resursele cât se poate de eficient. Nu sunt de acord cu ce a spus domnul Rareş Bogdan, că nu trebuie să închizi apa când te speli pe dinţi. Este un lucru elementar, pe care ni-l învaţă părinţii noştri, îl învăţăm şi la şcoală, să nu folosim resurse într-o manieră inutilă”.

Potrivit lui Victor Negrescu, ”acest tip de declaraţii agresive nu aduc puncte electorale nici pentru PNL, nici pentru alte partide, ci aduc puncte electorale pentru partidele extremiste, care vor folosi acest tip de retorică pentru a spune că ei au avut mereu dreptate”.

”Ori, este fals, noi trebuie să fim coerenţi şi să apărăm dreptul şi interesele României, dar să înţelegem că prin dimensiunea europeană putem să avem beneficii pentru toţi”, a mai afimat europarlamentarul PSD, miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV.

Europarlamentarul Rareş Bogdan le-a recomandat, recent, tinerilor liberali să privească cu rezervă „retorica de la Bruxelles” în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă Europa în contextul crizei energetice.

”Să vă spălaţi zilnic, să faceţi duş zilnic, nu o dată pe săptămână, să încercaţi să nu opriţi apa când vă spălaţi pe dinţi, să nu mâncaţi făină de gândaci şi nici să nu staţi la 19 grade”, le-a spus liderul liberal colegilor săi din organizaţia de tineret, conform news.ro

articolul original.

UE vrea să monitorizeze drepturile omului în Rusia

21 September 2022 at 04:25
By: (R.C.)

Statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Ungariei, au depus un proiect de rezoluţie prin care solicită ONU să numească un expert care să monitorizeze situaţia drepturilor omului în Rusia, o propunere calificată de Moscova ca „părtinitoare din punct de vedere politic”, informează AFP.

După discuţii intense, toate ţările membre UE, cu excepţia Ungariei, au decis săptămâna trecută să solicite Consiliului Drepturilor Omului al ONU să numească un raportor special pentru Rusia. Luxemburg a prezentat proiectul de rezoluţie marţea trecută, potrivit unor surse familiare cu dosarul.

Această iniţiativă a apărut pe fondul îngrijorărilor cu privire la escaladarea represiunii în Rusia, pe măsură ce războiul continuă în Ucraina.

Textul proiectului, care ar urma să fie votat de Consiliul Drepturilor Omului la începutul lunii octombrie, exprimă îngrijorarea serioasă „faţă de deteriorarea semnificativă a situaţiei drepturilor omului în Federaţia Rusă” şi sugerează numirea unui „raportor special pentru situaţia drepturilor omului în Rusia pentru o perioadă de un an”. Expertul desemnat va trebui să „colecteze, să revizuiască şi să evalueze informaţii relevante de la toate părţile interesate” şi să prezinte un raport scris Consiliului Drepturilor Omului (cu sediul la Geneva) în termen de un an, precum şi un raport Adunării Generale a ONU de la New York.

Chiar înainte de publicarea acestui proiect de text, misiunea rusă de la Geneva a trimis o scrisoare ţărilor europene în care le îndeamnă să „respingă această iniţiativă părtinitoare din punct de vedere politic şi nefondată”. Această scrisoare asigură că ţările occidentale au folosit de multă vreme „chestiunea drepturilor omului ca pretext pentru amestecul în treburile interne ale statelor suverane”.

Dacă rezoluţia este adoptată, ar fi pentru prima dată când Consiliul Drepturilor Omului, format din 47 de membri, ar adopta o rezoluţie privind situaţia din Rusia. La începutul acestui an, Consiliul a cerut o anchetă cu privire la abuzurile comise de trupele ruse în Ucraina.

Proiectul de rezoluţie evidenţiază „restricţii severe ale dreptului la libertatea de opinie şi exprimare, de întrunire paşnică şi de asociere (…) care au ca rezultat reprimarea sistematică a organizaţiilor societăţii civile, a apărătorilor drepturilor omului, a presei independente, a jurnaliştilor şi a opoziţiei politice de către autorităţile ruse”. Este tras, de asemenea, un semnal de alarmă în privinţa „închiderii forţate în masă a organizaţiilor societăţii civile (…) şi a presei independente”

articolul original.

Klaus Iohannis, în conferință cu președinta Ungariei: „Există politicieni care vor să exacerbeze tensiunile internetice. E regretabil, dar nu putem ignora” (VIDEO)

7 September 2022 at 11:13
image

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, într-o conferință de presă comună cu președinta Ungariei, Katalin Novak, la Palatul Cotroceni, că în România drepturile tuturor minorităților naționale sunt respectate, ba chiar acestea sunt discriminate pozitiv în ceea ce privește reprezentarea în Parlament.

În aceeași conferință, Iohannis a deplâns faptul că unii politicieni „vor să exarcebeze tensiunile internetice”. La finele lunii aprilie 2020, Iohannis afirma: „​În timp ce noi ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru viețile românilor, PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor”.

Iohannis, declarații în conferința cu președinta Ungariei

„În România, drepturile tuturor minorităților naționale sunt respectate. Ba mai mult, există un exemplu pe care putem să-l prezentăm cu mândrie: minoritățile sunt reprezentate în Parlament chiar dacă numeric, prin vot, nu obțin câte voturi sunt necesare pentru mandat. E discriminare pozitivă.

E interesul nostru comun, și am discutat pe larg, ca drepturile minorității maghiare să fie pe deplin respectate, să-și poată trăi cultura, limba maternă”, a declarat Iohannis, după discuția cu președinta Katalin Novak.

Iohannis a vorbit apoi despre politicienii care vor să exacerbeze tensiunile interetnice: „Am convenit că e bine să folosească și limba română. Se știe că există politicieni care vor să exarcebeze tensiunile internetice. E regretabil, dar nu putem ignora acest lucru. Să nu creadă cineva că acești politicieni caută binele unei minorități”.

Președintele României a invitat apoi la dialog pentru eliminarea tensiunilor, punctând că, oricum, majoritatea temelor sunt „artificiale, aduse în discuție și umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergențe pentru a se autopromova”.

Iohannis, în 2020: În timp ce noi ne luptăm cu pandemia, PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor

Președintele României însuși a avut o ieșire dură, ce-i drept indirectă, la adresa maghiarilor și a UDMR, în urmă doi ani, când era în război cu PSD. Acum, PSD e la putere și guvernează cot la cot cu PNL și UDMR.

„Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlament!”, tunase Iohannis la vremea respectivă.

El acuzase că PSD a făcut o înțelegere cu UDMR pentru a trece tacit prin Camera Deputaților proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc.

„​În timp ce noi ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru viețile românilor, PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor”, a spus Klaus Iohannis atunci.

Acesta și-a încheiat discursul astfel: „Jo napot kívanok, Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în schimbul acestei înțelegeri?”.

articolul original.

Piedone susține că i se încalcă drepturile. El îl acuză pe președintele Curții de Apel București că nu a respectat procedura legală în ceea ce privește recursul său în casație

3 September 2022 at 08:57
image

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5, susține că îi sunt încălcate drepturile de către președintele Curții de Apel București, care nu a trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție recursul în casație pe care l-a formulat în urmă cu 85 de zile. În acest sens, Piedone a depus o sesizare la Cutea de Apel.

Recursul în casație este o cale extraordinară de atac care este analizată la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Fostul primar al Sectorului 5 menționează că documentele depuse legal, conform procedurilor nu au ajuns încă la ÎCCJ. De asemenea, în cererea de recurs în casație se află și o solicitare de suspendare a pedepsei. Din cauza faptului că documentele au fost blocate de președintele Curții de Apel și nu au fost transmise mai departe, conform procedurii, această solicitare nu poate fi judecată.

Piedone solicită explicații de la conducerea Curții de Apel București deoarece consideră că este prejudiciat în drepturile sale procesuale.

Dosarul de condamnare a lui Cristian Popescu-Piedone

Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat pe 12 mai la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv.

Deși inițial la Tribunalul București a primit o pedeapsă de 8 ani și 6 luni de închisoare cu executare, judecătorii au admis apelul făcut de primarul Sectorului 5 și au diminuat pedeapsa la 4 ani cu executare.  Este important de știut faptul că  în timpul procesului, judecătorii de la CAB au eliminat forma care agrava condamnarea și anume infracţiunea de abuz în serviciu.

În același dosar au fost condamnați și patronii clubului Colectiv: Paul Gancea la 6 ani şi 4 luni de închisoare, Costin Mincu la 8 ani de închisoare și Alin George Anastasescu la 11 ani şi 8 luni de închisoare.

articolul original.

Germania susține aderarea României la Spațiul Schengen

30 August 2022 at 07:07
image

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și-a anunțat susținerea pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen .Șeful guvernului german a spus că cele trei țări îndeplinesc toate criteriile tehnice pentru aderare și că va „lucra pentru a le vedea ca membre cu drepturi depline”.

”Schengen-ul este una dintre cele mai mari succese ale Uniunii Europene, iar noi trebuie să-l protejăm și să-l dezvoltăm. Iar asta înseamnă și să acoperim golurile rămase (…) Croația, România și Bulgaria îndeplinesc toate criteriile tehnice pentru a fi membri cu drepturi depline. Voi lucra pentru a le vedea ca membre cu drepturi depline”,a spus cancelarul german.

Spațiul Schengen include 26 de tari din Uniunea Europeană și 4 din afara acesteia. Toate statele UE fac parte din Schengen, cu șase excepții: Irlanda și Marea Britanie, care au ales să nu devină membre și au propriul spațiu comun de călătorie, și Bulgaria, Croația, Cipru și România, care ar trebui să se alăture spațiului Schengen.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, a transmis pe pagina de socializare următorul mesaj:

”Aderarea la spațiul Schengen a fost și rămâne un obiectiv foarte important pentru România.
Mă bucur să constat sprijinul și susținerea publică a Germaniei, stat membru cu care avem o cooperare foarte bună în domeniul afacerilor interne”.

Declarația cancelarului Scholz, pe care o salut, confirmă ceea ce autoritățile române spun de peste 10 ani de zile:

”Îndeplinim toate cerințele tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen cu drepturi depline.
Mai ales în contextul actual, trebuie să ne fie recunoscute rolul esențial pe care îl avem în arhitectura de securitate a UE și contribuția constantă și activă la eforturile generale de consolidare a securității UE.
Suntem un partener foarte serios la nivel european, iar aderarea la spațiul Schengen este o așteptare firească a tuturor românilor.”

articolul original.

Ungaria avertizează că educația devine „prea feminină” și amenință sănătatea băieților

29 August 2022 at 06:00
image

Oficialii din Ungaria avertizează că educația devine „prea feminină”. Auditorii își exprimă temerile că „educația roz” amenință sănătatea mintală a băieților și economia țării.

Biroul de audit de stat din Ungaria a publicat un raport privind riscurile unui sistem educațional „prea feminin”, care ar putea afecta dezvoltarea băieților și ar putea crea probleme demografice, notează The Guardian.

Raportul a fost publicat luna trecută, dar nu a atras atenția publicului până când nu a fost publicat joi un articol de ziar.

„Fenomenul numit are numeroase consecințe economice și sociale”, se arată în raportul întocmit de organismul de stat, care este considerat apropiat de premierul naționalist Viktor Orbán.

Femeile educate nu și-ar putea găsi soți cu un nivel de educație similar

La fel ca în multe țări, meseria de este dominată de femei, care reprezintă 82% din cadrele didactice din țară.

„Dacă educația favorizează caracteristicile feminine”, cum ar fi „maturitatea emoțională și socială” și„provoacă o suprareprezentare a femeilor în universități, egalitatea (dintre sexe) va fi slăbită considerabil”, arată raportul.

Raportul avertizează că, dacă băieții, care sunt mai înclinați să fie întreprinzători și să își asume riscuri, nu sunt lăsați să se dezvolte nestingheriți, ei vor fi expuși riscului de a avea „probleme mentale și comportamentale”.

Biroul de audit spune că „educația roz” ar putea cauza „probleme demografice”, deoarece femeile educate nu și-ar putea găsi soți cu un nivel de educație similar, „ceea ce ar putea duce la o scădere a fertilității”.

În replică, deputatul opoziției maghiare Endre Toth a declarat pe Facebook că discuția despre calitățile masculine și feminine este o „absurditate științifică totală”.

Drepturile femeilor și egalitatea de gen în Ungaria

„Este timpul să vă scoateți ochelarii din secolul trecut”, a adăugat el.

Orbán a promovat o „revoluție conservatoare” de când a revenit la putere în 2010, încurajând nativismul și denigrând imigranții. De asemenea, el a apărat o lege controversată care interzice conținutul LGBTQ pentru minori.

În 2019, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei a remarcat „regresul în ceea ce privește drepturile femeilor și egalitatea de gen în Ungaria” în urma unei vizite.

În timp ce Ungaria a ales-o recent pe Katalin Novák ca prima sa femeie președinte, are doar o singură femeie care ocupă funcția de ministru, ceea ce o plasează pe penultimul loc în UE în ceea ce privește reprezentarea femeilor în guvern.

articolul original.

Românii care au lucrat în mai multe țări din Uniunea Europeană vor avea mai multe beneficii la pensie

29 August 2022 at 06:14
Foto: evz.ro

Românii care au lucrat în mai multe țări din UE, în viitor Uniunea a convenit asupra unor norme speciale de protecție a dreptului la pensie suplimentară al persoanelor care lucrează în mai multe țări din UE.

Motivul pentru care se introduce această directivă

Astfel, din cauza anumitor norme privind sistemele de pensii suplimentare, lucrătorii își pot pierde o parte din drepturile la pensie suplimentară atunci când se stabilesc într-o altă țară din UE.

Sistemele le pot impune participanților să îndeplinească anumite condiții înainte ca drepturile lor de pensie să fie dobândite sau acordate în mod irevocabil.

De exemplu, este posibil ca un angajat care părăsește locul de muncă și se mută într-un alt stat membru să nu aibă niciun fel de drepturi de pensie în cazul în care nu a lucrat pentru angajator o anumită perioadă.

Chiar dacă lucrătorului i s-au acordat drepturile de pensie atunci când a părăsit sistemul, valoarea lor viitoare poate fi afectată de inflație, cu excepția cazului în care drepturile de pensie sunt păstrate în mod corespunzător prin ajustarea valorii lor în timp.

Ce presupune noua directivă europeană?

Aşadar, Directiva 98/49/CE privind protecția dreptului la pensie suplimentară al lucrătorilor salariați și al lucrătorilor care desfășoară activități independente a constituit un prim pas spre eliminarea obstacolelorlegate de pensiile suplimentare care pun piedici în calea liberei circulații. Principalele dispoziții pot fi rezumate după cum urmează:

  • Drepturile la pensie dobândite de o persoană care părăsește un sistem de pensii pentru că se stabilește într-un alt stat membru trebuie păstrate la fel ca în cazul unei persoane care rămâne în statul membru respectiv.
  • Beneficiarii unui regim de pensie suplimentară au dreptul de a primi indemnizațiile cuvenite în orice stat membru

Cum se dobândesc dreturile la pensia suplimentară?

În contextul Directivei 2014/50/UE privind dobândirea și păstrarea drepturilor la pensie suplimentară, aceasta a fost adoptată la 16 aprilie 2014 care stabilește următoarele standarde minime pentru protecția drepturilor la pensie ale lucrătorilor mobili, pe care statele membre trebuiau să le transpună în legislația națională până la 21 mai 2018.

-Dobândirea

Plafonul referitor la durata raportului de muncă dincolo de care o persoană poate dobândi în mod irevocabil drepturi la pensie nu poate fi mai mare de trei ani.
Contribuțiile proprii ale angajaților nu se pierd niciodată. De exemplu, în cazul în care un lucrător părăsește un sistem de pensii înainte să își dobândească drepturile, acestuia i se rambursează propriile contribuții.
Sistemele nu sunt autorizate să stabilească o vârstă minimă mai mare de 21 ani pentru dobândirea drepturilor la pensie.

-Păstrarea

În cazul în care părăsește un sistem de pensii, lucrătorul are dreptul să își păstreze drepturile la pensie dobândite în cadrul sistemului sau să le primească ca plată a capitalului.

Drepturile la pensie ale fostului lucrător trebuie păstrate în mod echitabil comparativ cu drepturile lucrătorilor actuali. Metoda de păstrare poate varia în funcție de natura sistemului.

De exemplu, valoarea drepturilor de pensie poate fi ajustată în funcție de:

-inflație sau nivelul de salarizare (de regulă, în cadrul unui sistem de prestații definite);

-randamentul investițiilor obținut de către sistem (de regulă, în cadrul unui sistem de cotizații predefinite).

articolul original.

Femeile afgane deschid o bibliotecă. De ce este important acest lucru pentru ele?

26 August 2022 at 22:00
image

Activistele pentru drepturile femeilor afgane au deschis miercuri o bibliotecă în Kabul, sperând să ofere o oază pentru femeile tot mai izolate de educație și de viața publică în timpul regimului taliban, scrie Reuters.

De când au preluat controlul Afganistanului, în urmă cu un an, talibanii islamiști au declarat că femeile nu trebuie să iasă din casă fără o rudă bărbat și că trebuie să-și acopere fața, deși unele femei din centrele urbane ignoră această regulă.

Școlile secundare pentru fete rămân în mare parte închise după ce talibanii și-au încălcat promisiunile de a le deschide în martie.

Femeile afgane deschid o bibliotecă cu două scopuri

„Am deschis biblioteca cu două scopuri: în primul rând, pentru acele fete care nu pot merge la școală și, în al doilea rând, pentru acele femei care și-au pierdut locurile de muncă și nu au nimic de făcut”, a declarat Zhulia Parsi, una dintre fondatoarele bibliotecii.

Un purtător de cuvânt al talibanilor nu a avut o reacție, deși a fost solicitată de Reuters.

Cele peste 1.000 de cărți ale bibliotecii includ romane și cărți ilustrate, precum și titluri de non-ficțiune despre politică, economie și știință. Majoritatea cărților au fost donate de profesori, poeți și autori Fundației Crystal Bayat, o organizație afgană pentru drepturile femeilor care a contribuit la înființarea bibliotecii.

De asemenea, mai multe activiste ale femeilor care au participat la protestele din ultimele luni au ajutat la înființarea bibliotecii într-un magazin închiriat într-un centru comercial care are o destinate femeilor.

Drepturile femeilor nu sunt respectate

În luna martie, talibanii s-au răzgândit în privința promisiunii de a deschide . În prezent, majoritatea adolescentelor nu au acces la sălile de clasă, iar mii de femei au fost scoase de pe piața forței de muncă din cauza restricțiilor din ce în ce mai mari și a crizei economice din Afganistan, spun agențiile internaționale de dezvoltare.

Talibanii spun că respectă drepturile femeilor în conformitate cu interpretarea lor a legii islamice și că, din martie, au lucrat la o modalitate de a deschide licee pentru fete.

Guvernele occidentale și-au intensificat condamnarea eliminării tot mai largi a femeilor din viața publică de către talibani. Multe femei afgane și-au exprimat frustrarea și au cerut autorităților talibane să le respecte drepturile.
articolul original.

Salariul mediu net a crescut cu 49 de lei, în iunie

11 August 2022 at 08:21
By: Regie
image

Câştigul salarial mediu net a fost, în iunie, de 3.977 lei, mai mare cu 49 de lei (+1,2%), faţă de valoarea consemnată în luna precedentă, arată datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu brut, acesta a avut valoarea de 6.413 lei, în iunie anul curent, cu 55 lei (+0,9%) mai mare decât în luna mai 2022.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) – 9.331 lei, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 2.186 lei.

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, indicele câştigului salarial real a fost 97,6% în luna iunie 2022, respectiv 100,4% comparativ cu luna mai a acestui an. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 223,7%, cu 1,1 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna mai 2022.

„În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei”, menţionează INS.

Potrivit sursei citate, în luna iunie a acestui an, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum şi a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat aplicării prevederilor legale privind unele măsuri fiscale conform cărora unele categorii de salariaţii beneficiază de prevederi speciale în ceea ce priveşte impozitul, contribuţia la asigurări sociale şi contribuţia la asigurări sociale de sănătate.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 24,2% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 23,2% în industria alimentară, respectiv cu 22,1% în agricultură, vânătoare şi servicii anexe.

Pe de altă parte, scăderile câştigului salarial mediu net din luna iunie, faţă de mai 2022, au fost cauzate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). Totodată, diminuările câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie sau a încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au consemnat în fabricarea produselor din tutun (-16,5%), în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (-10,1%), în activităţi de servicii anexe extracţiei, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), tranzacţii imobiliare, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (între 1,5% şi 6%).

Datele INS relevă faptul că, în sectorul bugetar, în iunie, s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net, comparativ cu luna precedentă, în învăţământ (-11,7%), în principal ca urmare a acordării în luna mai 2022 a biletelor de valoare (tichete de vacanţă) şi a reducerii în luna iunie 2022 a sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.

În administraţia publică a existat o reducere de 2,2% a aceluiaşi câştig salarial, în timp ce în sănătate şi asistenţă socială, acesta a crescut uşor, comparativ cu luna precedentă

articolul original.

Viktor Orban : mai puițini travestiți și mai mulți Chuck Norris

8 August 2022 at 08:23
By: Regie
image

Viktor Orban a participat la Conferința de Acțiune Politică a Conservatorilor (CPAC), care  este cea mai mare și mai influentă adunare a conservatorilor din lume. Lansată în 1974, CPAC reunește sute de organizații conservatoare, mii de activiști și lideri din întreaga lume. Evenimentul a avut  loc în Dallas, Texas, în perioada 4-7 august.

Premierul ungar Viktor Orban a ținut un discurs la summitul CPAC (Conferința de acțiune politică conservatoare), o conferință politică anuală la care participă activiști conservatori și oficiali aleși din Statele Unite și nu numai.

Invitația lui Orban la CPAC reflectă acceptarea din ce în ce mai mare de către conservatori a liderului de extremă dreapta, a cărui țară a implementat politici dure împotriva imigrației și a drepturilor LGBTQ. De asemenea, Orban este considerat cel mai apropiat aliat din Uniunea Europeană al președintelui rus Vladimir Putin.

„Vă spun adevărul: am introdus o toleranță zero față de rasism și antisemitism”, spune Orban, calificând orice media care relatează altfel drept fake news. El continuă apoi să atace „ONG-urile progresiste”.

„Guvernul meu este devotat legii și ordinii publice fără compromisuri. Am decis că nu avem nevoie de mai multe genuri, ci de mai mulți luptători. Mai puțini travestiți și mai mulți Chuck Norris”, a declarat Orban în timpul discursului.

Orban respinge, de asemenea, criticile liberale privind impactul său asupra democrației din Ungaria:

„Cum poți distruge ceva ce a fost deja distrus?”. „Ei mă urăsc și mă calomniază pe mine și țara mea, așa cum vă urăsc și vă calomniază pe voi”, spune Orban despre democrați la CPAC. „Ar trebui să ne unim forțele”.

„Valorile noastre ne salvează de la repetarea greșelilor istoriei”, susține Orban, spunând că nazismul și stalinismul au fost determinate de abandonarea valorilor creștine.

„În Europa, se spune că nu există familie… dacă nu poți defini familia, atunci nimic nu este o familie”, spune Orban.

Premierul a declarat, de asemenea, faptul că „ideologia de gen” este un „vechi truc comunist”, iar copiii trebuie protejați de aceasta.

Orban condamnă strategia liderilor „globaliști” în Ucraina și îndeamnă la discuții cu Rusia. „Nu vă pot spune ce să faceți, dar doar liderii puternici pot instaura pacea”.

„Viitorul Occidentului este sub semnul întrebării… Occidentul este în război cu el însuși. Am văzut ce fel de viitor a oferit clasa conducătoare globalistă. Dar noi avem de oferit un viitor diferit”.

„Trebuie să ne luăm înapoi instituțiile de la Washington și Bruxelles… trebuie să coordonăm mișcările trupelor noastre, pentru că ne confruntăm cu aceleași provocări.” Orban amintește de alegerile de la mijlocul mandatului și de viitoarele alegeri europene. „Avem doi ani la dispoziție pentru a ne pregăti”, a spus el, conform stiripesurse.ro

articolul original.

Elena Udrea, nemulțumită de drepturile pe care le au mamele în închisoare: „Cine a putut gândi o tâmpenie că asta?”

6 August 2022 at 15:02
image

Elena Udrea a primit vizita fiicei sale recent, iar cu această ocazie a făcut o serie de declarații cu privire la condițiile în care copiii își pot vizita mamele în închisoare. Regulile penitenciarelor din România sunt destul de stricte, tocmai de aceea, fostul om politic trage un semnal de alarmă.

Regulile penitenciarelor din toată țara sunt stricte, iar din această cauză Elena Udrea nu a putut avea parte de vizita fiicei sale decât după mai bine de trei luni de închisoare. Din păcate, condițiile nu sunt deloc unele prielnice pentru o întâlnire dintre mama și copilul său, iar acest aspect a reprezentat un subiect pe care fostul ministru l-a dezbătut pe pagina de Facebook.

Elena Udrea, fostul ministru al dezvoltării, dezamăgită de condițiile din penitenciarele românești

După ce a primit vizita fiicei sale și au apărut în presă aceste detalii, pe contul de Facebook al Elenei Udrea a apărut un mesaj dur la adresa oficialilor care se ocupă de regulile penitenciarelor românești. Din păcate, fiica fostului om politic a putut să își viziteze mama abia după câteva luni, ceea ce a reprezentat o problemă foarte mare pentru aceasta.

În primă fază, Elena Udrea ar fi putut să își vadă fiica prin intermediul unui „dispozitiv de protecție”, adică persoana condamnată fiind aflată într-o cameră comună, separată de un geam de copiii săi. Faptul că nu ar fi putut să își țină copilul în brațe, a determinat-o pe Elena Udrea să renunțe la această oportunitate și să opteze pentru o întâlnire lunară în camera „mama și copilul”.

„Cine a putut gândi o tâmpenie că asta? Prin aceasta regulă, o mamă, condamnată eventual pentru furt din magazine sau pentru vreun abuz în serviciu, are același regim de primire a vizitelor ca un criminal în serie condamnat pe viață. Despre ce protecție poate fi vorba și a cui când vorbim de întâlnirea unei mame cu copilul ei??? S-au creat momente dramatice, când copii au început să urle și să lovească cu pumnii și picioarele geamul care îi împiedica să ajungă la mamele lor”, a scris pe rețelele de socializare fostul ministru al dezvoltării.

articolul original.

Stimulentele de inserţie pentru creşterea copilului au depăşit în iunie 64,62 milioane de lei

4 August 2022 at 08:50
By: Regie
image

Stimulentele de inserţie pentru creşterea copilului plătite în luna iunie 2022 au totalizat 64,628 milioane de lei, suma medie acordată fiind de 735,31 lei, arată datele centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), potrivit Agerpres.

În luna iunie, erau înregistraţi 87.893 de beneficiari ai stimulentului de inserţie pentru creşterea copilului, cei mai mulţi fiind în Bucureşti – 12.675 şi în judeţele Cluj – 4.389, Timiş – 4.098 şi Iaşi – 3.833.

Cea mai mare valoare a sumei medii plătite în luna mai (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţul Botoşani – 854,24 lei, iar cea mai mică în Bucureşti – 673,97 lei.

Stimulentul de inserţie se acordă în conformitate cu prevederile OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu modificările şi completările ulterioare.

Pot beneficia de stimulent de inserţie persoanele care îndeplinesc condiţiile de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului (au realizat venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit, ori s-au aflat în perioade asimilate, pentru perioada de 12 luni în ultimii 2 ani anteriori naşterii copilului sau, după caz, a datei în care s-a aprobat adopţia, a fost făcută încredinţarea ori s-a instituit plasamentul sau tutela) şi realizează venituri supuse impozitului pe venit până la vârsta de 2 ani a copilului, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie, după cum urmează: în cuantum de 1.500 lei, dacă persoanele îndreptăţite obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilităţi. Cuantumul de 1.500 lei se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi; în cuantum de 650 lei dacă persoanele îndreptăţite obţin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilităţi.

Persoanele care au finalizat concediul pentru creşterea copiilor şi obţin venituri supuse impozitului beneficiază de stimulentul de inserţie în cuantum de 650 lei după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.

În situaţia persoanei îndreptăţite care beneficiază de stimulentul de inserţie în cuantum de 650 lei, al cărei copil este încadrat în grad de handicap după împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani, stimulentul de inserţie se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani. În această situaţie prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de inserţie se face în baza unei noi cereri completate de persoana îndreptăţită şi a copiei după certificatul de încadrare în grad de handicap.

articolul original.

Cluburile din Liga 1 își asigură 151,5 milioane de euro!

26 July 2022 at 07:15
By: Regie

Cluburile din Liga 1 au votat, în majoritate, pentru prelungirea contractului de drepturi TV cu încă trei ani. Suma totală pentru fiecare sezon va fi mai mare, însă chiar și așa au existat două echipe care s-au împotrivit, respectiv CS Universitatea Craiova și FCU Craiova.

Rezultatele slabe din cupele europene și numărul tot mai mic de jucători buni pe care-i produc nu le împiedică pe cluburile din prima ligă să încaseze în continuare bani foarte mulți din drepturile TV. Bani și mai mulți decât primeau până acum!

Liga Profesionistă de Fotbal a prezentat, în Adunarea Generală în care a fost stabilit țintarul pentru sezonul acesta, o ofertă a eAD, societatea care deține drepturile pentru Liga 1. Era nevoie ca propunerea să fie acceptată de cluburi pentru a deveni o afacere concretă.

14 echipe au spus da, numai Craiova lui Rotaru și Craiova lui Mititelu s-au opus, au considerat că oferta nu e îndeajuns de bună, deoarece campionatul românesc ar merita să fie plătit cu și mai mulți bani.

Ce înseamnă noile date? Cele 16 formații din primul eșalon încasează un total de 28,5 milioane de euro în fiecare stagiune. Banii le sunt împărțiți în trei tranșe exclusiv după criterii sportive, în funcție de clasarea în campionatul precedent și de situația din clasament de pe parcursul stagiunii curente.

Contractul actual mai este valabil încă doi ani. Oferta eAD a constat în prelungirea cu trei ani a colaborării.

Din sezonul 2024-2025, suma totală garantată va fi de 29,5 milioane de euro. Societatea mai oferă încă un milion de euro condiționat de anumite condiții legate de audiența de pe stadioane și de la TV. Milionul acesta variabil va fi împărțit la 16 și suma rezultată, 62.500 de euro, va fi primită doar dacă acel club își crește numărul de spectatori din arenă și audiența de la TV la meciurile proprii.

Suma pentru tot campionatul va mai crește cu câte un milion de euro în fiecare dintre următorii doi ani, ceea ce înseamnă că în ultimul an din contract va ajunge la 31,5 milioane de euro la care se mai poate adăuga milionul de euro variabil, condiționat de audiențe. În total, în următorii cinci ani, cluburile din prima ligă vor avea la dispoziție 151,5 milioane de euro numai din drepturile TV!

Cele două condiții pentru accesarea milionului de euro variabil:

Să aibă o medie de spectatori la meciurile de pe teren propriu de cel puțin 70% din capacitatea stadioanelor, acest lucru fiind valabil pentru echipele care evoluează pe arene care au cel mult 14.000 – 15.000 de spectatori. Pentru cluburile care evoluează pe arene cu peste 15.000 de locuri, să aibă o medie de minimum 10.000 de fani.

Să crească audiența medie a meciurilor cu 10% față de sezonul precedent.

Aceasta este clasamentul cu câți bani primește fiecare echipă pentru sezonul acesta:

articolul original.

Vara bagajelor pierdute: Ce să faci dacă nu-ți găsești valiza la aeroport și la ce despăgubiri ai dreptul

20 July 2022 at 14:45
image

Criza bagajelor rătăcite a cuprins întreaga lume, pe fondul creșterii numărului de călătorii și al deficitului de personal cu care se confruntă aeroporturile și companiile aeriene.

Publicitate

În aprilie, companiile aeriene americane au pierdut, cel puțin temporar, aproape șase bagaje din 1.000. Datele exacte din acest an la nivel mondial nu sunt încă disponibile, însă cert este că multe servicii de operare a bagajelor spun că nu mai fac față cererii, care aproape s-a triplat de la o lună la alta.

Compania Emirates a transmis marți că sectorul aerian se confruntă cu un „airmageddon" și a acuzat de incompetență conducerea aeroportului londonez Heathrow, după ce aceasta a limitat numărul zilnic de pasageri și a îndemnat companiile aeriene să nu mai vândă fără restricții bilete de avion. Astfel de „cimitire ale bagajelor pierdute" au apărut și în aeroporturile din New York, Washington DC, Dublin, Amsterdam și alte metropole, relatează The Guardian.

Publicitate

Dacă bagajul nu a ajuns la destinație, există câțiva pași pe care trebuie să-i parcurgi pentru a-l recupera și poți primi și despăgubiri.

Companiile aeriene și cele de asigurări pot plăti pentru cheltuielile impuse de pierderea bagajului, dar este esențial să iei deciziile corecte, arată aplicația TripIt.

Cum procedezi dacă ți s-a pierdut bagajul:

  • Contactează compania aeriană. Nu pleca din aeroport fără să discuți cu un reprezentant sau cu un angajat de la biroul de check-in. Sună compania dacă nu găsești un reprezentant. Dacă este disponibil, completează un formular de reclamație cât timp ești în aeroport.
  • Sună la numărul special pentru bagaje. Compania aeriană ar trebui să ofere un număr gratuit la care să suni pentru a primi informații noi despre bagajul pierdut. Intră și pe site-ul companiei pentru a citi regulile care se aplică în astfel de situații.
  • Alege opțiunea de livrare acasă sau unde te cazezi. Lasă datele de contact companiei aeriene pentru a te găsi când apar noutăți. Cele mai multe companii livrează bagajele la domiciliu sau la hotel după ce acestea apar. Dacă angajatul de la aeroport nu menționează această opțiune, întreabă-l înainte de a părăsi aeroportul.
  • Solicită rambursarea taxei de bagaj. Unele companii restituie aceste taxe dacă bagajele întârzie cel puțin 12 ore după depunerea cererii. Anunță compania imediat după aterizare, pentru ca timpul să curgă în favoarea ta.
  • Cere despăgubiri după 24 de ore. Va trebui să prezinți numărul de referință al cazului primit de la compania aeriană când ai prezentat formularul de reclamații. Bagajele se consideră pierdute la 21 de zile după data la care fi trebuit să ajungă – sau mai devreme, dacă compania aeriană admite că sunt pierdute, potrivit AirHelp.
  • Păstrează bonurile fiscale. Cele mai multe companii acordă o compensație pentru cheltuielile impuse de pierderea bagajelor, rambursând, de regulă, până la 50 de dolari pe zi (pentru maximum cinci zile) pentru cheltuieli rezonabile provocate de pierderea sau întârzierea bagajului. Aceste cheltuieli includ haine, obiecte de igienă personală și un cablu de alimentare a telefonului. Cumpără lucruri pe care le-ai folosi în locul celor din bagajul pierdut, ca să ai mai multe șanse să ți se aprobe cererea și păstrează bonurile fiscale.
  • Folosește asigurarea. Dacă ai încheiat o asigurare de călătorie, acum e momentul să beneficiezi de această opțiune. Totuși, mai întâi trebuie să vezi ce compensație oferă compania aeriană, întrucât orice asigurare este secundară.
  • E bine să ai o fotografie a bagajului. Dacă ai pozat valiza când ai terminat de împachetat, vei avea o dovadă în plus pentru a-ți susține cererea de despăgubire.
articolul original.

Cea mai ciudată luptă pentru putere: Candidații se întrec în definiții pentru cuvântul „femeie” în loc de soluții la inflația record

18 July 2022 at 10:18
image

Au mai rămas doar trei zile până vom ști cine sunt cei doi candidați rămași în cursa pentru conducerea Partidului Conservator din Marea Britanie, după demisia lui Boris Johnson.

11 conservatori au pornit în cursă, existând mai multe etape în care unul câte unul sunt eliminați prin vot, până rămân doar doi competitori. Însă această luptă ce va decide, prin extensie, și viitorul premier britanic, a desfășurat în fața întregii lumi un spectacol grotesc împotriva minorităților sexuale, arată o analiză făcută de CNN.

Cele mai multe șanse le are Rishi Sunak, fostul ministru de Finanțe care a și declanșat, de altfel, prin demisia sa, dominoul în urma căruia a picat Johnson.

Iar una dintre principalele promisiuni ale lui Sunak este să „protejeze drepturile femeilor”, considerând că acestea sunt „amenințate critic de tendința de a le fi ștearsă identitatea prin folosirea neglijentă a limbajului privind neutralitatea de gen”.

Sunak militează împotriva participării femeilor transgender în competițiile sportive și cere școlilor să aibă mai multă grijă în a le explica elevilor chestiunile legate de sex și gen.

Acest curent, pe care presa britanică îl numește „războiul împotriva minorităților sexuale”, a fost amplificat de conservatori în timpul pandemiei și ca temă de campanie la alegerile generale din 2019 și cele locale din acest an.

Astfel s-a ajuns la situația ciudată ca jurnaliștii să-i întrebe în conferințe mai degrabă „ce este o femeie” în loc de „cât costă litrul de lapte”, cum se întâmpla în trecut, pentru a le testa candidaților cunoașterea realităților din societatea pe care vor să o conducă.

Agenda impusă de Sunak a fost îmbrățișată rapid și de contracandidați. De exemplu, Penny Mordaunt, care este a doua în preferințele conservatorilor până acum și care în trecut a militat pentru drepturile minorităților sexuale, acum s-a dezis de vechile opinii.

Astfel, în 2018, ea spunea răspicat că „o femeie trans este femeie”. Duminică, într-o postare pe Twitter în cinci părți, ea a afirmat contrariul, susținând că, „deși legal pot fi considerate femei, asta nu înseamnă că biologic sunt femei, ca mine”.

„Eu sunt biologic femeie. Dacă sufăr o mastectomie sau histerectomie, voi fi tot femeie. Și sunt și din punct de vedere legal femeie”, a simțit nevoia să sublinieze Mordaunt.

Și ministrul de Externe, Liz Truss, clasată a treia în a doua rundă de vot, vrea ca persoanelor trans să le fie cât mai dificil să își modifice legal genul.

Activiștii comunității trans acuză că această temă folosită pentru campanie nu face decât să ostracizeze persoanele care se identifică cu alt gen decât cel alocat la naștere și să întârzie pe termen lung o dezbatere reală legată de drepturile lor.

În orice caz, această obsesie a politicienilor britanici nu este împărtășită și de cetățeni. Un sondaj publicat în iunie de think-tank-ul More în Common arată că „foarte puțini britanici petrec mult timp gândindu-se la identitatea de gen” și chiar și cei care se opun, de exemplu, ca o femeie trans să meargă la o toaletă destinată femeilor caută soluții potrivite pentru toată lumea.

Astfel, aproape fiecare participant la studiu a propus să fie mai multe toalete unisex, astfel încât problema să fie eliminată complet.

Ce a mai descoperit sondajul a fost că cea mai mare grijă a britanicilor este inflația, deja cea mai mare din ultimii 40 de ani și care continuă să crească, costul ridicat al locuințelor și energia, mulți declarându-se în situația în care la iarnă vor trebui să aleagă între căldură și mâncare.

articolul original.

Meta a publicat primul raport privind drepturile omului

15 July 2022 at 08:18
image
Foto: playtech.ro

În ziua de joi, Meta, proprietarul Facebook, a publicat primul său raport anual privind drepturile omului, după ani de acuzații că a închis ochii la abuzurile online care au alimentat violențele din lumea reală în locuri precum India și Myanmar.

Concret, raportul, care acoperă evaluări efectuate în 2020 și 2021, include un rezumat al unei evaluări controversate a impactului asupra drepturilor omului în India, pe care Meta a însărcinat firma de avocatură Foley Hoag să o efectueze. Grupuri pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International și Human Rights Watch, au cerut publicarea integrală a evaluării privind India, acuzând Meta de tergiversare într-o scrisoare comună trimisă în ianuarie.

Meta nu se simt deloc confortabilă cu informațiile din raport

În rezumatul său, Meta a declarat că firma de avocatură a remarcat un potențial de „riscuri importante pentru drepturile omului” care implică platformele Meta, inclusiv „promovarea urii care incită la ostilitate, discriminare sau violență”. Se precizează că evaluarea nu a cercetat „acuzațiile de părtinire în moderarea conținutului”.

În opinia sa, Ratik Asokan, un reprezentant al organizației India Civil Watch International, care a participat la evaluare și a organizat ulterior scrisoarea comună, a declarat pentru Reuters că rezumatul i s-a părut o încercare a Meta de a „albi” constatările firmei.

Astfel, „Este o dovadă cât se poate de clară că nu se simt deloc confortabilă cu informațiile din acel raport„, a spus el. „Cel puțin să arate curajul de a publica rezumatul executiv, astfel încât să putem vedea ce a spus firma de avocatură independentă”.

La rândul său, Deborah Brown, cercetător la Human Rights Watch, a calificat, de asemenea, rezumatul drept „selectiv” și a spus că „nu ne aduce mai aproape” de înțelegerea rolului companiei în răspândirea discursului instigator la ură în India sau a angajamentelor pe care le va lua pentru a aborda această problemă.

Semnal de alarmă tras de grupurile pentru drepturile omului

De ani de zile, grupurile pentru drepturile omului au tras un semnal de alarmă cu privire la discursul de ură antimusulman care alimentează tensiunile în India, cea mai mare piață a Meta la nivel global după numărul de utilizatori.

Directorul de politici publice a Meta în India a demisionat în 2020, în urma unui raport al Wall Street Journal potrivit căruia s-a opus aplicării regulilor în cazul figurilor naționaliste hinduse semnalate la nivel intern pentru promovarea violenței.

În raportul său, Meta a declarat că studiază recomandările din India, dar nu s-a angajat să le pună în aplicare, așa cum a făcut cu alte evaluări ale drepturilor.

articolul original.
❌