ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ucraina a preluat controlul a peste 60 de așezări din Herson. În Donețk este „un iad”

13 November 2022 at 08:14
image

Rușii au distrus infrastructura critică din orașul Herson din sudul țării înainte de a fugi, în timp ce în regiunea Donețk se dau lupte dure, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, adăugând că autoritățile locale încep să stabilizeze orașul, transmite Reuters. Însă forțele pro-Moscova duc o luptă mult mai dură în alte părți, iar Zelenski a declarat că luptele din regiunea estică Donețk sunt infernale, scrie Hotnews.

„Înainte de a fugi din Herson, ocupanții au distrus toate infrastructurile critice: comunicații, apă, căldură, electricitate”, a declarat Zelenski într-un discurs video.

„(Rușii) de pretutindeni au același scop: să umilească oamenii cât mai mult posibil. Dar vom restabili totul, credeți-mă”, a continuat el.

Zelenski a declarat că trupele ucrainene au preluat controlul a peste 60 de așezări din regiunea Herson.

„Poliția a lansat măsuri de stabilizare. Măsuri de stabilizare sunt, de asemenea, în curs de desfășurare în Herson”, a declarat el, precizând că până în prezent au fost rezolvate aproape 2.000 de mine, cabluri de declanșare și obuze neexplodate.

Ucraina a reușit să desfășoare operațiuni de succes în Herson și în alte părți în parte datorită rezistenței din regiunea Donețk în fața atacurilor repetate ale Rusiei, a spus Zelenski.

„Acolo este pur și simplu un iad – acolo sunt lupte extrem de aprige în fiecare zi”, a adăugat liderul de la Kiev.

articolul original.

Putin decretează legea marțială în teritoriile ucrainene anexate ilegal – Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie

19 October 2022 at 12:16

Președintele rus Vladimir Putin a decretat miercuri legea marțială în regiunile ucrainene anexate ilegal prin așa-zisele referendumuri desfășurate în septembrie. Introducerea legii marțiale în Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie oferă Kremlinului un control mai strict asupra acestor regiuni.

Putin a semnat un decret care introduce legea marțială regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie.

„Am semnat un decret privind introducerea legii marțiale în aceste patru entități constitutive ale Federației Ruse (regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie). Acesta va fi trimis imediat spre aprobare Consiliului Federației și Duma de Stat”, a declarat Putin, citat de CNN.

Declararea legii marțiale oferă Kremlinului un control mai strict asupra acestor zone.

Conform prevederilor în vigoare, legea marțială în Rusia este introdusă prin decret prezidențial, care ar trebui să fie imediat transmis de radio și televiziune și publicat oficial.

În plus, președintele trebuie să raporteze imediat legea marțială Consiliului Federației și Dumei de Stat.

Consiliul Federației în termen de 48 de ore decide dacă aprobă un decret prezidențial – iar dacă decretul nu este aprobat, își pierde vigoare. Baza pentru introducerea legii marțiale este considerată agresiune împotriva Rusiei sau amenințarea sa imediată.

articolul original.

Ucraina cere Crucii Roșii să meargă de urgență la o închisoare din Donețk, unde se află membri ai batalionului Azov. Viața viața lor ar fi în pericol

14 October 2022 at 10:01
image

Ucraina face apel la Crucea Roșie să efectueze de urgență o misiune la o cunoscută închisoare din Donețk, teritoriu ocupat de ruși. Printre cei aflați în acest centru de detenție se află membri ai batalionului Azov, ultimii apărători ai orașului Mariupol, iar oficialii ucraineni spun că viața lor este în pericol.

Între timp, în Herson, autoritățile proaspăt instalate de Moscova au anunțat că încep evacuarea civililor în Rusia, în condițiile în care se așteaptă la o contraofensivă ucraineană în acest oraș.

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andrii Yermak, a cerut Crucii Roșii ca până luni, cel târziu, să viziteze închisoarea Olenivka din Donețk. „Nu putem pierde prea mult timp. Sunt în joc vieți omenești”, a scris acesta pe Twiter, potrivit BBC.

Controlată de pro-ruși încă din 2014, închisoarea găzduiește prizonieri ucraineni, inclusiv membri ai batalionului Azov, cei care au apărat orașul Mariupol și care au fost catalogați de ruși drept neonaziști și criminali de război.

În iulie, zeci de prizonieri ucraineni au fost uciși în urma unor explozii. Moscova a dat vina pe rachetele ucrainene, iar Kievul a transmis că rușii au încercat să distrugă urmele crimelor și torturii.

Zelenski a criticat Crucea Roșie

În discursul său de joi-noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Olenivka este de fapt un lagăr unde sunt ținuți prizonierii ucraineni și numai Crucea Roșie poate avea acces la ei, cu condiția să încerce să facă acest lucru.

Președintele ucrainean a criticat Crucea Roșie pentru lipsa de acțiune și a amintit că organizația are obligația morală de a interveni, la fel cum au intervenit la centrala de la Zaporojie experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Luna trecută, directorul Crucii Roșii, Robert Mardini, a spus că a negociat cu Rusia în legătură cu accesul în închisoare, dar că până acum, autoritățile de la Moscova au refuzat misiunea Crucii Roșii.

Între timp, în regiunea Herson din sudul Ucrainei, un oficial instalat la putere de Moscova a cerut populației să se evacueze pentru a se proteja de eventuale lovituri cu rachete.

Primii evacuați ar urma să ajungă vineri în regiunea rusă Rostov, scrie ziarul britanic The Guardian, care citează agenția rusă TASS.

Jurnaliștii menționează că ordinul de evacuare reprezintă un semn că Moscova pierde controlul asupra teritoriilor ocupate.

Kievul a transmis că în ultima lună a eliberat 600 de localități de sub ocupația rusă.

Citește și: Reportaj: Povestea lui Ion, unul dintre etnicii români din Ucraina care și-au dat viața pentru țară. Părinții i-au făcut un adevărat altar în casă | GALERIE FOTO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Etnic român din Cernăuți ucis de ruși în luptele din Donețk. Vasile Musteță avea 23 de ani

12 October 2022 at 07:44

Regiunea Cernăuți și-a luat rămas bun de la militarul Vasile Musteţă, etnic român din nordul Bucovinei, soldat în unitatea militară А3029.

Bărbatul era născut în 1999 și a murit la 5 octombrie 2022, în luptele din regiunea Donețk, relatează BucPress.

Vestea tristă a fost anunțată de Asociația Veteranilor „Pentru Ucraina. Pentru libertatea ei”:

”Astăzi, 11 octombrie, Bucovina își petrece pe ultimul drum Eroul care și-a dat viața apărând libertatea și independența Ucrainei. Rămas bun soldatului Musteță Vasile, războinic al unității militare A3029. Înmormântarea va avea loc la ora 12:00, în cimitirul Sadagura din Cernăuți. Glorie și amintire veșnică bravului apărător. Condoleanțe familiei, celor dragi și fraților”.

articolul original.

Au început referendumurile în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Care e întrebarea de pe buletinul de vot

23 September 2022 at 07:49

Au început „referendumurile” privind aderarea la Federația Rusă a zonelor controlate în totalitate sau parțial de Moscova în Ucraina. Kievul și Occidentul califică procesul drept o „farsă”.

În condițiile în care luptele continuă, „autoritatea electorală” a separatiștilor din Donețk a declarat că „din motive de securitate” votul se va desfășura în principal din ușă în ușă timp de patru zile, secțiile de votare urmând să se deschidă „doar în ultima zi”, marți, pe 27 septembrie.

Guvernatorul regiunii Lugansk transmite că autoritățile ruse din regiunile controlate au interzis populației locale să părăsească orașul între 23 și 27 septembrie, în timp ce secretarul consiliului orașului Zaporojie declară că rezidenților locali li se promit recompense în numerar și aparate de uz casnic pentru furnizarea datelor pașapoartelor și obținerea cetățeniei Federației Ruse.

Presa de stat rusă relatează că votul a început în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina. Agenția de presă Tass spune că „votul a început la ora 08:00 (ora locală) în Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, precum și în regiunea Herson și în teritoriile eliberate din regiunea Zaporojie”. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai, a susținut într-o postare pe Telegram că forțele ruse constrâng locuitorii să voteze și le interzic să părăsească zona. „Conform informațiilor disponibile, ocupanții creează grupuri armate care să meargă din casă în casă și să forțeze oamenii să participe la așa-numitul referendum”, a spus oficialul ucrainean. Haidai precizează că are informații că „cei care nu vor lua parte la vot vor fi automat concediați de la locul de muncă”. În altă parte, „autoritățile au interzis populației locale să părăsească orașul între 23 și 27 septembrie”, mai spune guvernatorul regiunii Lugansk.

Secretarul consiliului orașului Zaporojie, Anatoli Kurtev, a declarat vineri că s-a intensificat „desfășurarea așa-numitului „referendum”. „Rezidenților locali li se promit recompense în numerar și aparate de uz casnic pentru furnizarea datelor pașapoartelor și obținerea cetățeniei Federației Ruse”, a spus Kurtev. Ce scrie pe buletinele de vot ale referendumurilor organizate în regiunile din Ucraina ocupate de Rusia

Conform presei de stat din Rusia, citată de The Guardian, în regiunile Donețk și Lugansk, despre care Putin a susținut înainte de invazie că erau „independente” față de Ucraina, rezidenții vor trebui să răspundă dacă susțin „alipirea republicii la Rusia”. Pe buletinele de vot din regiunile Herson și Zaporojie apare întrebarea: „Sunteți în favoarea desprinderii de Ucraina, formării unui stat independent și aderării acestuia la Federația Rusă ca subiect al Federației Ruse?” Voturile vor fi colectate de autoritățile selectate de Rusia, care vor merge din ușă în ușă în primele patru zile, iar secțiile de votare vor fi deschise până marți, 27 septembrie. Referendumurile au fost condamnate ca fiind false și ilegale de Ucraina și de Occident. Ele amintesc de referendumul din 2014 care a dus la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea. Acel vot, criticat la nivel internațional și descris drept unul trucat, a avut un rezultat oficial de 97% în favoarea anexării oficiale.

Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei, a evidențiat pe twitter poziția Ucrainei cu privire la „referendumurile” care au început vineri în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. „Astăzi, nu există o acțiune legală numită „referendum” în teritoriile ocupate. Există doar 1 – Spectacol de propagandă pentru recrutare. 2 – Teritoriul Ucrainei care are nevoie de o eliberare imediată”, a scris Podolyak.

articolul original.

Referendumurile privind anexarea Luganskului, Donețkului, Zaporojie și Hersonului la Rusia încep azi | AUDIO

23 September 2022 at 06:12
image

Separatiștii din estul Ucrainei dau startul, astăzi, unor așa-zise referendumuri pentru alipirea regiunilor din Donbas la Rusia. Considerat un simulacru, demersul a devenit pretext pentru președintele Vladimir Putin să ordone mobilizarea militară, din dorința de a masca eșecurile de pe front ca urmare a contraofensivei ucrainene.

Prin această mișcare Rusia vrea să justifice o escaladare a conflictului, spune Taras, un soldat ucrainean aflat pe frontul de est, chiar în prima linie unde a fost intervievat de jurnalistul român Mircea Barbu.

Comunitatea internațională a anunțat că nu va recunoaște rezultatele consultărilor populare. Kievul susține că pe listele de vot ar urma să fie incluși chiar și minori. Alianța Nord-Atlantică a condamnat planurile Moscovei și susține că referendumurile reprezintă „o încălcare flagrantă a Cartei Națiunilor Unite”.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/23sept-07-SNDW-Raul-referendumuri.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

NATO cer tuturor statelor să respingă „încercările flagrante de cucerire teritorială ale Rusiei”, așa cum acestea au fost numite de oficialii Alianței.

Aliații nu vor recunoaște anexarea ilegală și nelegitimă, se arată în poziția NATO. Alianța Nord-Atlantică a condamnat planurile Moscovei privind organizarea referendumurilor în regiunile Donețk, Lughansk, Zaporojie și Herson din Estul Ucrainei.

Referendumurile în regiunile din Donbas încep astăzi și ar urmă să se încheie marți, scopul principal fiind acela de alipire la Rusia, mai ales în contextul în care Kremlinul a început să piardă, grație contraofensivei ucrainene, din controlul în zona respectivă.

De altfel, soldații ucraineni sunt optimiști și cu moralul ridicat, chiar după anunțul lui Vladimir Putin de mobilizare a rezerviștilor. Taras, un militar din prima linie, a fost intervievat de jurnalistul român Mircea Barbu, aflat de asemenea pe frontul de este din Ucraina. Voluntar în armata Ucrainei, acesta spune că referdumurile sunt un joc politic.

„Este foarte greu de prezis care va fi efectul acesto referendumuri organizate în regiunile separatiste. Este un joc politic. Rusia încearcă, probabil, să-și consolideze prezența în regiunile Lughansk și Donețk. Poate în acest fel vor încerca să-și justifice eventuale acțiuni viitoare cum ar fi escaladarea conflictului”, a spus Taras.

Tot în contextul mobilizării parțiale din Rusia, președintele Ucrainei, Volodimir Zelesnki, i-a îndemnat pe ruși să protesteze.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Volodimir Zelenski: Faceți tot ce e posibil pentru salvarea celor capturați de Rusia | FOTO

articolul original.

Reacțiile ucrainenilor din estul țării la referendumul de anexare la Rusia: „Este pământul nostru, nu se poate ceda altora” | AUDIO

20 September 2022 at 14:01
image

Oficialii pro-ruși din Donețk și Lugansk vor referendum de anexare la Rusia. O altă regiune a Ucrainei care este vizată de acest demers este și Herson. Deocamdată nu este clar cum vor avea loc aceste referendumuri, având în vedere că forțele ruse nu mai controlează toate teritoriile, iar contraofensiva ucraineană a ajuns în Lugansk. Jurnalistul Mircea Barbu se află în estul Ucrainei și ne spune cum au primit ucrainenii anunțul referendumurilor.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/20sept-18-CORESP-SNDW-Ucraina-Mircea-Barbu-anunt-referendum-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mă aflu în micul orășel P`yatyhirs`ke din regiunea Harkov, la granița cu Rusia. Puținii oameni rămași în această localitate au primit vestea referendumului cu indignare. Aceștia spun că Donbas-ul și Crimeea sunt teritoriul Ucrainei și niciodată nu vor recunoaște referendumul care va avea loc săptămâna viitoare

image

„Este pământul nostru, nu se poate ceda altora”

„Donbas și Lugansk sunt teritoriile noastre și nu ar trebui să le dăm. Am locuit aici toată viața, am 43 de ani, am fost prin Donbas, Lugansk, Donețk. Totul este Ucraina. Este pământul nostru, nu se poate ceda altora. Am lucrat in Kirci, Crimeea, erau ale noastre. De ce vor pământul nostru?”, spune un ucrainean.

Din punct de vedere etnic și lingvistic, Donbas, cele două regiuni componente, deține cea mai numeroasă populație rusofonă din țară. Potrivit recensământului ucrainean din 2001, populația regiunii constituia 7.365.754 de locuitori dintre care ucraineni 57,24% și ruși 38,5%.

Numărul acestora este aproape imposibil de aflat în acest moment. Din cauza conflictului zeci de mii de oameni au părăsit regiunea în ultimele șase luni.

Din estul Ucrainei, pentru Europa FM, Mircea Barbu.

Sursa foto: Mircea Barbu

Citește și: Oficialii pro-ruși din Donețk și Lugansk vor referendum de anexare la Rusia. Este vizat și Hersonul | AUDIO

articolul original.

Oficialii pro-ruși din Donețk și Lugansk vor referendum de anexare la Rusia. Este vizat și Hersonul | AUDIO

20 September 2022 at 13:33
image

Liderii Republicilor Proruse autoproclamate Doneţk şi Lugansk cer organizarea de urgenţă a unui referendum de anexare la Rusia. Vizată de un astfel de demers este şi regiunea Herson, luată cu asalt de la începutul lunii de către armata ucraineană. În cea mai recentă evaluare a sa, Institutul pentru Studiul Războiului scrie că acest lucru sugerează că ofensiva ucraineană în curs de desfășurare din nordul țării panichează forțele proruse și unii factori de decizie de la Kremlin.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/20sept-16-ADA-DNR-si-LNG-cer-alipirea-la-Rusia-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul „Republicii” de la Doneţk, Denis Puşilin, și-a îndemnat omologul din Lugansk să-și uneasca eforturile pentru pregătirea referendumurilor. Donețsk ar fi stabilit pentru o astfel de consultare populară data de 4 noiembrie, de Ziua Unităţii Naţionale a Rusiei. Aceste scrutinuri i-ar permite Rusiei să-şi legitimeze ocupaţia estului Ucrainei.

Într-o postare pe Telegram, vicepreşedintele Consiliul de Securitate al Federaţiei ruse, Dmitri Medvedev, a confirmat un astfel de scenariu. Transformarea Republicilor Populare Donețk și Lugansk în părți oficiale ale Rusiei le-ar oferi protecție specială din partea Moscovei, aceasta putând justifica inclusiv recurgerea la un atac nuclear în cazul în care acestea sunt atacate – a avertizat Medvedev pe Telegram.

Regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk nu se află în întregime sub controlul armatei ruse. Prin urmare, Rusia ar urma să anexeze regiuni parțial „ocupate” de autoritățile ucrainene legitime și de trupele în plină ofensivă ale Kievului, notează Institutul pentru Studiul Războiului, care menționează că nu este deloc clar dacă Vladimir Putin ar fi dispus să se pună într-o astfel de încurcătură pentru beneficiul îndoielnic de a putea amenința mai ușor NATO sau Ucraina cu o escaladare la care este foarte puțin probabil să recurgă în acest stadiu.

Pe de alta parte, loviturile ucrainene în Crimeea demonstrează în mod clar că atacurile ucrainene pe teritoriul anexat ilegal de Moscova nu declanșează automat represalii ale Rusiei împotriva NATO. Tot Institutul pentru Studiul Războiului notează că este posibil ca liderii ruși să nu mai aibă capacități de a opri forțele ucrainene în timp ce acestea avansează peste râul Oskil și mai aproape de regiunea Lugansk.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov reacționează la anunțurile privitoare la referendum susținând că inițiativa vorbește despre „dorința popoarelor de a-și decide independent propria soartă”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Trupele ucrainene au mai eliberat un teritoriu din Lugansk. Guvernatorul regiunii spune că înaintarea va fi tot mai greoaie

articolul original.

Separatiștii din Donețk și Lugansk anunță referendumuri pe 23-27 septembrie de alipire la Rusia

20 September 2022 at 13:33

Liderii separatiști din așa-zisele republici Donețk și Lugansk au anunțat că vor organiza referendumuri de aderare la Rusia în perioada 23-27 septembrie, scrie Reuters. Separat, administrația prezidențială de la Kiev notează că „este vorba despre un șantaj naiv”.

Liderul separatist din Doneţk a cerut organizarea de urgență a unor referendumuri pentru ca regiunea să devină parte a Rusiei. Imediat, separatiştii din Lugansk au decis în parlamentul local să facă referendum între 23 şi 27 septembrie. Liderul autoproclamat din Donețk l-a rugat pe Putin să analizeze cât mai curând întrebarea privind alipirea republicilor separatiste de Rusia: „Vă rog, ca într-un timp cât mai scurt, în cazul în care rezultatul referendumului va fi unul pozitiv, lucru de care nu mă îndoiesc, să analizați întrebarea privind intrarea în componența Rusiei a Republicii Populare Donențk”.  „Acest eveniment va fi refacerea adevărului istoric, pe care-l așteaptă milioane de oameni ruși”, a mai declarat acesta, citat de genția rusă de presă RIA.

Agenția de presă RIA Novosti a anunțat că și în partea controlată de Rusia din regiunea Zaporijie va urma, zilele următoare, să fie organizat un referendum pentru alipirea la Rusia. Separat, oficialii instalați de ruși în regiunea Herson din Ucraina au declarat că au decis să organizeze un referendum pentru aderarea la Rusia și au îndemnat Kremlinul să-și dea permisiunea cât mai curând posibil, a declarat marți șeful separatist al regiunii.

Forțele ruse controlează aproximativ 95% din teritoriul Ucrainei Herson, în sudul țării. Saldo nu a desemnat o dată pentru votul propus. De asemenea, Saldo a spus că alăturarea regiunii Herson la Rusia va „securiza regiunea noastră” și va fi un „triumf al justiției istorice”. „Sunt sigur că actuala conducere rusă va accepta rezultatele referendumului”, a adăugat acesta.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat marți că este la latitudinea locuitorilor din zonele controlate de separatiști să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia. „Încă de la început am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta”, a declarat Lavrov la televiziunea de stat rusă. Potrivit lui Lavrov, situația actuală arată că cetățenii din Donbas vor să fie „stăpânii propriului destin”.

Biroul de presă al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns imediat la anunțurile bruște despre referendumuri privind aderarea Rusiei în părțile ocupate ale Ucrainei: „Este vorba despre un șantaj naiv, cu amenințări și povești de groază despre așa-zise referendumuri, mobilizări de la cei care știu să se lupte doar cu copii și cu oameni pașnici. Așa arată teama de înfrângere. Inamicul se teme, manipulează într-un mod primitiv. Ucraina va rezolva problema rusă. Amenințarea poate fi eliminată doar prin forță”.

articolul original.
  • There are no more articles
❌