ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Coreea de Sud donează României echipamente medicale şi IT de opt milioane USD

16 January 2023 at 11:22

Anunțul a fost făcut luni, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, împreună cu ambasadorul Republicii Coreea la București, Rim Kap-soo, într-o conferință de presă comună.

România va primi, din partea Coreei de Sud, o donaţie constând în echipamente medicale şi IT, în valoare de aproximativ 8 milioane de dolari, a anunțat luni, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, într-o conferință de presă susținută împreună cu ambasadorul Republicii Coreea la București, E.S. Kap-soon Rim.

Potrivit ministrului, donația reprezintă modul prin care Guvernul Republicii Corea răspunde donaţiei de vaccinuri împotriva noului coronavirus făcută de România, în spetembrie 2021, acestei ţări care „a apreciat foarte mult acest ajutor, într-o perioadă dificilă din punct de vedere al pandemiei”.

O echipă întreagă a venit din Coreea ca să stabilim împreună detaliile acestei donaţii, foarte complexă din punct de vedere al conţinutului. Sunt echipamente pentru Institutul Național de Sănătate Publică și centrele regionale de sănătate publică. Dânșii au fost și în teren, în țară, să vadă unde se vor instala. Avem, în momentul de faţă, toate elementele de natură logistică discutate încât această donaţie, care valorează circa opt milioane de dolari, să poată să ajungă în România începând cu jumătatea anului, până în luna noiembrie”, a spus ministrul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății a precizat că donația presupune „un transport din Republica Coreea, de echipamente foarte complexe, pentru controlul apei, controlul tutunului şi substanţelor conţinute de tutun, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile. Înseamnă echipamente de diagnostic, de secvenţiere, care vor ajunge în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Târgu Mureş, la centrele regionale de sănătate publică. Le mulțumim prietenilor noștri coreeni”, a subliniat Alexandru Rafila, menționând că această donație este o continuare a donației primită din partea Coreei la începutul anului 2022, când România a primit 600.000 de teste COVID utilizate în camerele de gardă și Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor, când era încă foarte necesar ca, din punct de vedere al sănătății publice, să se efectueze astfel de teste, pentru a face față pandemiei.

E.S. Rim Kap-soo

În cadrul conferinței de presă, E.S. Rim Kap-soo a menționat că această donație de echipamente medicale din partea Republicii Coreea vine ca răspuns la sprijinul autorităților din România în acordarea de vaccinuri necesare combaterii pandemiei de COVID-19. „Țările noastre, România și Coreea, s-au susținut reciproc în timpul pandemiei de COVID-19, România furnizând vaccinuri, iar Coreea furnizând în schimb kituri de testare și generatoare de oxigen, anul trecut. Acest lucru dovedește că prietenul care te ajută la nevoie este un prieten adevărat. Guvernul Coreei va furniza un nou lot de echipamente medicale și dispozitive IT, în valoare de aproximativ 8 milioane USD. Cu această ocazie, îi mulțumesc domnului Rafila și echipei sale pentru sprijinul acordat în vederea accelerării procesului de livrare. Mă aștept ca acesta să fie finalizat până în al treilea trimestru al acestui an. Sper și cred cu adevărat că această asistență mutuală va consolida cooperarea în domeniul medical și al sănătății publice”, a spus ambasadorul Republicii Coreea, care a reiterat implicarea  țării sale în continuarea consolidării cooperării bilaterale în domeniul sănătății și în special în domeniul cercetării medicale, astfel încât cele două țări să poată fi valorifica și alte proiecte comune.

Discutii tehnice (Foto: Ambasada R. Coreea)

Ministrul Rafila a explicat că echipamentele care vor ajunge în România sunt de utimă generație, este vorba despre „cea mai nouă tehnologie în domeniu. Sunt foarte complexe. Noi ne străduim de mult să avem un sistem complex de analiza tutunului şi derivatelor de tutun în ceea ce priveşte compoziţia. (…) Practic, generăm o cantitate de stocare extrem de mare. Congelatoare de mare capacitate, de minus 80 de grade, care au lipsit. Întotdeauna am discutat de capacitate limitată de stocare. La sfârşitul acestui proiect, România va avea o capacitate de stocare pentru produse biologice, pentru vaccinuri, pentru alte produse de bune calitate”

Minkyu Kim, manager al companiei Hunday, care alături de compania Tech furnizează echipementele medicale și IT și au sprijinit această donație, a precizat că aprecizaă promtitudinea cu care Ministerul Sănătății a pus la dispoziție datele necesare implementării proiectului, făcând pozibil ca, într-un timp scurt, în urma discuțiilor cu Ministerul Sănătății, INSP și centrele regionale, să stabiliească detaliile tehnice ale proiectului, care în cursul acestui an va fi finalizat.


articolul original.

Rinat Akhmetov, donație de 25 de milioane $ pentru soldații ucraineni

16 January 2023 at 11:43
Foto: CNN

Rinat Akhmetov a confirmat, într-un comunicat difuzat luni, vânzarea jucătorului Mykhailo Mudryk la Chelsea şi a afirmat cu această ocazie că doreşte să organizeze în viitor un meci amical împotriva echipei engleze pe Donbass Arena, incintă în prezent inaccesibilă din cauza ocupaţiei Ruse, într-un „Doneţk ucrainean”.

Şi pentru ca acest vis să devină posibil, Ahmetov a lansat proiectul „Heart of Azovstal” (Inima Azovstalului), care constă în ajutorarea soldaţilor care apără oraşul Mariupol, situat în estul Ucrainei şi vizat de ruşi încă din primele zile alte invaziei declanşate în februarie 2022.

În afirmaţiile sale, „Am decis să demarez acest proiect pentru a-i ajuta pe apărătorii oraşului Mariupol şi familiile soldaţilor căzuţi. Datorită lor, sacrificiului şi curajului lor de a respinge inamicul în primele luni de război, simţim astăzi cu toţii inevitabila victorie a Ucrainei. Astăzi aloc 25 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe soldaţi şi apărătorii noştri, precum şi familiile lor. Banii vor fi folosiţi pentru a acoperi diverse nevoi – de la furnizarea de tratament medical şi suport psihologic, până la satisfacerea unor solicitări specifice”, precizează Rinat Akhmetov.

Din informaţiile presei britanice, clubul Chelsea a acceptat să-i plătească suma de 100 de milioane de euro, cu tot cu bonusuri, lui Şahtior Doneţk în schimbul tânărului internaţional ucrainean Mykhailo Mudryk (22 ani), jucător care poate evolua pe mai multe posturi ofensive.

Aşadar, Rinat Akhmetov a ţinut, totodată să „mulţumească întregii lumi civilizate pentru că a ajutat Ucraina”. „Astăzi putem vorbi despre fotbalul ucrainean datorită armatei ucrainene, poporului ucrainean şi sprijinului extraordinar al întregii lumi civilizate. Doar unind eforturile vom învinge răul care a venit în casele noastre”, a subliniat miliardarul ucrainean.

articolul original.

Întreprinderile din Kazahstan au donat 41 de generatoare spitalelor ucrainene

27 December 2022 at 16:24
image

Ministerul Sănătăţii din Ucraina a anunţat că întreprinderile din Kazahstan au donat unităţilor sanitare din ucraina 41 de generatoare de curent electric, în valoare de jumătate de milion de dolari, scrie Mediafax.

Generatoarele au fost livrate în oblasturile Mykolaiv, Harkov şi Dnipropetrovsk, precum şi în alte regiuni supuse unui atac constant al Rusiei.

„Fiecare generator este o garanţie a activităţii neîntrerupte a sălilor de operaţie, a unităţilor de terapie intensivă şi a staţiilor de oxigen”, a declarat ministrul Sănătăţii, Viktor Liashko.

Întreprinderile din Kazahstan au oferit deja ajutor instituţiilor medicale ucrainene, donând trei ambulanţe în luna august. 

Trupele ruseşti au atacat în mod repetat infrastructura energetică din Ucraina de la începutul lunii octombrie, ucigând zeci de persoane şi provocând întreruperi de electricitate, apă şi încălzire.

Moscova a recunoscut că sistemul energetic al Ucrainei este una din ţintele sale principale.

În conformitate cu Convenţia de la Geneva, atacarea infrastructurii publice vitale constituie crima de război.

articolul original.

Gesturile mici contează… Membrii Ansamblului sârbesc „Kolo” au donat haine și jucării pentru copiii din Milova

23 December 2022 at 11:53

Milova… un sat atât de apropiat și în același timp extrem de îndepărtat. Până de curând nu știam unde e, cum arată, ce se întâmplă acolo, însă auzeam povești frumoase despre preotul satului, Gheorghe Cora. Un om bun care ajută comunitatea din Milova atât în timp ce e în biserică, dar mai ales după ce dă jos hainele preotești. Fiind sărbătorile de iarnă, ieri, 22 decembrie, președintele Uniunii Sârbilor din Arad, Darko Voștinar, încărcat cu două mașini pline cu donații pentru copiii din Milova, alături de câțiva prieteni, a plecat spre satul Milova pentru a se întâlni cu preotul care urma să primească donațiile sub bradul din biserică.

Acțiunea caritabilă «O speranță de Crăciun», organizată de membrii Ansamblului de dansuri și cântece populare sârbești «Kolo», se desfășoară pentru al patrulea an consecutiv. Totul a început din dorința de a aduce un zâmbet și pe fața celor mai nevoiași, dar și din dorința de a insufla copiilor bucuria de a dăruii si de a ajuta. Ne bucurăm și de ajutorul părintelui Cora Gheorghe de la biserica ortodoxă din Milova care mereu este alături de noi”, a spus Darko Voștinar.

Alături de ei am fost și noi pentru că am vrut să înțelegem concret demersul și de ce au ales ca toate hainele, jucăriile și alimentele să ajungă la Milova. Din păcate, la scurt timp după ce am ieșit din biserică, am fost loviți de realitatea cruntă.

Sărăcia cu care se confruntă lumea de acolo este de nedescris. Ușile caselor sunt aproape inexistente, ori atât de vechi încât te aștepți să cadă în orice moment. Casele în sine sunt în paragină, cu greu se mai țin pe picioare și e aproape imposibil de imaginat cum oamenii reușesc să trăiască o viață întreagă între patru pereți care parcă nu-și găsesc echilibrul. Majoritatea sunt din pământ, de doar câțiva metri pătrați și atât oamenii, cât și animalele, dorm în același loc, în timp ce hainele lor se usucă în frigul de afară, pe sârme sau garduri. Trist este că toate aceste lucruri se întâmplă la doar câțiva kilometri de municipiul Arad și. cu toate că zona este încărcată de istorie, nu te poți bucura cu adevărat de ea atunci când în jurul tău se întâmplă lucruri desprinse de realitate.

Astfel, în doar câteva minute am înțeles de ce donatorii au ales Milova. Pentru că oamenii aceștia au nevoie de fiecare lucru care să le țină de cald sau să le asigure un trai mai bun măcar pentru o perioadă scurtă de timp. Pentru că cei mici se plimbă în haine subțiri pe stradă și fură găinile vecinilor ca să aibă ce mânca. Pentru că puțini sunt cei care au reușit sau vor reuși vreodată să plece de acolo, să evolueze. Pentru că fiecare om merită, măcar de sărbători, să zâmbească.

Tradiția va continua și în alți ani și cu alte ocazii, ceea ce înseamnă că cei din Milova nu vor fi uitați, ci mereu vor fi ajutați.

articolul original.

Ajutor de 415.000 euro de la Gigi Becali pentru familiile de preoţi cu mulţi copii

22 December 2022 at 14:23

Gigi Becali s-a alăturat efortului de a sprijini familiile de preoţi cu mulţi copii din judeţele Iaşi, Vaslui şi din întreaga Basarabie.

Conform reprezentanţilor Arhiepiscopiei Iaşilor, a donat 415.000 euro pentru 74 de familii de preoţi cu mai mult de 5 copii, respectiv 415 copii cărora le-a oferit câte 1.000 de euro de fiecare copil. În mod concret, a oferit aceşti bani pentru 68 de copii din Mitropolia Basarabiei (12 familii), 73 de copii din Episcopia Huşilor (13 familii); 274 de copii din Arhiepiscopia Iaşilor (49 de familii).

Altor 10 familii cu mulţi copii (între 9 şi 12 copii) din judeţele Iaşi, Neamţ şi Botoşani, prin bunăvoinţa unui donator care a dorit să fie anonim, li s-au oferit zilele acestea 50.000 de lei.

Aceste donaţii se alătură activităţii social-filantropice pe care Arhiepiscopia Iaşilor o desfăşoară, conform ultimului raport prezentat pe anul 2021, aceasta fiind în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, constând în asistenţă socială, burse de studii pentru copii care provin din familii numoaroase, cantine, centre de zi, îngrijiri medicale, construirea de case şamd

„Criteriul judecăţii lui Dumnezeu va fi mila arătată faţă de cei care au nevoie de ea. Or, familiile numeroase, dincolo de frumuseţea lor extraordinară, de exemplul de solidaritate pe care îl arată, întâmpină uneori şi dificultăţi. De aceea, orice sprijin venit pentru copiii acestor familii este mereu binevenit. Implicarea Bisericii în asistenţa socială este atât o vocaţie spirituală, cât şi o necesitate practică”, Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

articolul original.

Bulgaria va dona armament Ucrainei

16 December 2022 at 16:45
image

Parlamentul bulgar a aprobat vineri donarea de armament către Ucraina pentru a ajuta această ţară să reziste în faţa agresiunii ruse, după luni întregi de dezbateri între partidele pro-ruse şi cele pro-occidentale din această ţară, singura membră a NATO şi a Uniunii Europene care, alături de Ungaria, nu a trimis până acum un astfel de ajutor, informează Agerpres.

Trimiterea de material de luptă, în principal antiaerian, a fost susţinută de 166 de deputaţi din formaţiuni euroatlantice şi respinsă de 48 de reprezentanţi ai Partidului Socialist şi ai formaţiunii ultranaţionaliste pro-ruse Vazrajdane (Renaşterea), relatează agenția EFE.

Socialiştii, care consideră că un astfel de ajutor reprezintă o implicare în război şi contribuie la prelungirea lui, i-au cerut preşedintelui Rumen Radev, considerat prorus, să se opună prin veto trimiterii de arme în Ucraina.

În trecut, Radev a apreciat că trimiterea de arme Ucrainei contravine securităţii naţionale şi diminuează capacităţile defensive ale Bulgariei.

Deşi tipul de arme care urmează să fie trimise este păstrat secret, surse militare au declarat pentru EFE că va fi donată o cantitate importantă de tunuri antiaeriene de 23 de milimetri, un model mai vechi, cu tehnologie sovietică, dar pe care Ucraina le foloseşte deja cu eficacitate pentru a doborî drone iraniene cu care Rusia bombardează periodic această ţară.

La începutul lunii, ministrul apărării interimar Dimitar Stoianov a dezvăluit că Bulgaria nu va trimite sisteme de rachete antiaeriene S-300 şi nici avioane de vânătoare MiG-29 sau Su-25.

La rândul său, premierul interimar Galab Donev a declarat în trecut că materialul trimis va fi folosit pentru antrenamente, nu pe câmpul de luptă.

articolul original.

Daruri oferite din suflet, copiilor de la Centrul de zi, de către elevii Liceului cu Program Sportiv din Arad

16 December 2022 at 13:56
image

Se apropie cu pași repezi Sfintele Sărbători de iarnă, ceea ce înseamnă că urmează cea mai îndrăgită perioadă din an, în special pentru copii, mai ales dacă ne gândim la dimineața în care aceștia vor găsi sub brad cadourile lui Moș Crăciun.

Crăciunul este perioada din an în care avem ocazia să redescoperim bucuria de a dărui, este momentul de reîntâlnire cu cei dragi, dar este și momentul când trebuie să ne gândim la cei nevoiași din jurul nostru. Știm cu toții că de Crăciun se întâmplă minuni, iar pentru unii de lângă noi, „miracolul sărbătorilor” înseamnă nu mai mult de un brad împodobit unde cei mici își doresc să găsească o jucărie mult visată”, ne transmite director Moțiu Alina, de la Liceul cu Program Sportiv Arad.

În acest sens, elevii claselor IX-XII, împreună cu diriginții, au hotărât în urma desfășurării Târgului de Iarnă, prima ediție, să folosească banii adunați din vânzarea produselor pentru acțiunea caritabilă „Dăruind vei dobândi” , în cadrul parteneriatului încheiat cu DGASPC Arad, ceea ce înseamnă ca aceștia să ia locul lui Moș Crăciun și să le facă o bucurie copiilor de la Centrul de zi pentru copiii cu dizabilități.

„Toți copiii merită să aibă parte de magia sărbătorilor de iarnă, de un Crăciun fericit, iar acest lucru stă și în puterea noastră. Un simplu gest al nostru poate însemna pentru ei totul”,ne transmite d-na prof. Biț Lavinia, unul dintre coordonatorii parteneriatului .

articolul original.

Peste 350 de cărţi şi reviste româneşti donate de USV pentru bibliotecile din regiunea Cernăuţi

4 December 2022 at 16:22
image

Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, coordonată de profesor universitar doctor, Sanda-Maria Ardeleanu, a efectuat o donație de carte și revistă către Societatea Bibliotecarilor Bucovinei (preşedinte Vladimir Acatrini). Peste 350 de volume de carte și 50 de reviste de cultură și specialitate vor intra în Bibliotecile din regiunea Cernăuți.

Donația a constat în peste 350 de volume şi periodice româneşti şi străine din diverse domenii ale cunoaşterii: istorie, ştiinţele comunicării, sociologie, publicistică, ştiinţe politice, memorialistică, artă, filosofie, lingvistică, etnologie, antropologie culturală, electrotehnică, telecomunicaţii, industrie alimentară, economie, echipamente medicale, biochimie, microbiologie, silvicultură și informatică, se menţionează pe site-ul Societăţii Bibliotecarilor Români din regiunea Cernăuţi.

articolul original.

 Din suma colectată pentru fiica sa, Irene-Ecaterina, Arhidiaconul Mihail Bucă a donat aproape 100.000 de euro Institutului Clinic Fundeni

29 November 2022 at 16:06

Părintele arhidiacon Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale și fondator și dirijor al Grupului Psaltic ,,Tronos” al Patriarhiei Române, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că din suma donată pentru fiica sa, Irene-Ecaterina, bolnavă de Leucemie mieloblastică acută, va vira în conturile Institutului Clinic Fundeni aproximativ 52.000 de euro.

La această sumă se adaugă donațiile făcute anterior, când a cumpărat 156 de saltele pentru paturile de copii și adulți, a schimbat lămpile de iluminat, feroneria și jaluzele de la geamurile saloanelor, precum și multe altele. Totodată, banii strânși în urma expoziției de tablouri ,,Flori pentru Irene”, unde au fost vândute aproximativ 50 de opere ale unor artiști, au fost și ei donați aceleiași instituții. În total, suma donată de arhidiaconul Mihail Bucă ajunge la aproximativ 100.000 de euro. La acești bani se adaugă 44.000 de euro, donație pe care Asociația Liga Legendelor o face tot pentru Institutul Clinic Fundeni, după cele două meciuri demonstrative susținute la Slobozia și București, unde Irene-Ecaterina a fost imaginea întregii campanii.

,,Dragii noștri,

Venim în fața voastră, iată, la 4 zile de la sărbătoarea Sfintei Ecaterina, dar în prag de mare praznic, al Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, și de mare sărbătoare națională cu VEȘTI BUNE.

Așa cum bine știți, alături de mulți oameni de bine, prieteni de încredere, iubitori de Hristos, am demarat un proiect destinat ajutorării copiilor internați în Institutul Clinic Fundeni, la Secția de Oncohematologie. Am avut curajul să îndrăznim și să sperăm că ,,Fotbalul face bine”, iar voi și bunul Dumnezeu ne-ați demonstrat că nu am greșit.

Pe 7 septembrie, la Slobozia, mulți dintre marii fotbaliști ai României ni s-au alăturat într-un meci demonstrativ organizat cu bună și aleasă pricepere de Liga Legendelor. La fel s-a întâmplat și pe 10 noiembrie, la București, în fața Mănăstirii Cașin, pe Stadionul Arcul de Triumf, unde mii de oameni au ținut să ne ajute și să le fie sprijin copiilor greu încercați de boli teribile.

În urma acestui proiect național, la care au participat și românii din străinătate, putem să vă spunem că s-a strâns suma de 44.000 de euro!

La această sumă, din donațiile pe care le-a primit, Irene-Ecaterina donează Institutului Fundeni suma de 52.000 de euro. Așadar, în total, suma ajunge la 96.000 de euro, bani pe care minunații medici de la Fundeni îi pot folosi pentru a-și duce mai departe nobila misiune de a salva viețile copiilor.

La această sumă se adaugă și donațiile despre care v-am vorbit în celelalte postări și proiectul ,,Dulăpiorul faptelor bune”.

Vă mărturisesc că știam că am lângă mine oameni iubitori, oameni care nu refuză să sară în ajutor, însă mărturisesc și că am avut temeri. Dar, acum, am și mai multă încredere, încredere că Dumnezeu și voi ne sunteți alături, iar noi nu vom conteni să vă pomenim în rugăciunile noastre.

Iubiților,

Vă mulțumim din toată iubirea și durerea noastră, ambele nemăsurate. Ne rugăm să vă răsplătească Dumnezeu și Maica Domnului și să nu simțiți niciodată ce înseamnă durerea unor părinți care au un copil atât de bolnav.

Vreau să mulțumesc tuturor care au îndrăznit alături de noi, celor care au visat și visează alături de noi, celor care cred în minunile sfinților, celor care și-au neglijat familiile pentru a ne sprijini, celor care ne-au alinat durerea cu fapte și cuvinte.

Mulțumesc medicilor, personalului medical și tuturor angajaților din Institutul Clinic Fundeni și, în mod deosebit, doamnei Anca Coliță, un om rar.

Irene-Ecaterina este puternică și datorită vouă! Lupta noastră continuă, dar, cu voi alături, suntem și mai încrezători!”, a anunțat Arhidiaconul Mihail Bucă.

Terifianta poveste a micuței Irene-Ecaterina

După ce că suferea de sindrom Down, o veste trăznet a venit în familia părintelui: Irene-Ecaterina a fost diagnosticată cu leucemie mieloblastică acută, boală care împiedică formarea normală a celulelor roșii și duce la scăderea trombocitelor, atât de importante pentru coagularea normală a sângelui.

Irene a făcut prima cură de citostatice, medicamente ceva mai bine suportate de copii, dar ținând cont de faptul că are și probleme cu inima, micuței i se administrează un tratament personalizat și face zilnic analize de sânge. Deși medicii sunt optimiști cu privire la evoluția micii paciente, familia estimează că va fi nevoită, mai devreme sau mai târziu, să decidă dacă va continua tratamentul în România sau în străinătate. Acest lucru presupune costuri mari și, cel mai important, lipsa pentru cel puțin un an a unui părinte din familie. Daniela, mama fetiței, este internată împreună cu Irene iar arhidiaconul stă singur acasă cu ceilalți patru copii.

„Aceasta boală te desparte de copilul tău, fiindcă nu mai poți să-l ții în brațe”, spune cu regret Mihail Bucă.

Pentru a proteja fetița, care are imunitatea scăzută, tatăl ei nu este lăsat să o vadă.

„De aceea, mă plec în fața tuturor mamelor care stau la căpătâiul copiilor lor în spitale”, spune protopsaltul Catedralei Patriarhale.

Arhidiaconul mărturisește că este marcat de faptul că toată țara se roagă pentru Irene Ecaterina. El crede că misiunea fetiței ar putea fi tocmai aceasta: să-i plece pe mulți spre dărnicie și rugăciune.

De aceea, părintele Mihail Bucă vrea să se implice într-o campanie națională de donare de sânge și de înscriere în Banca de Celule Stem. Mulți pacienți cu leucemie au nevoie de donatori de celule stem.

„Cred că Dumnezeu m-a adus în această groapă pentru a face ceva mai departe prin Irene pentru semenii noștri care au leucemie”, mai spune Arhidiaconul Mihail Bucă.

articolul original.

Surprize de la copii, pentru copii. Cei mici au donat fructe și legume

25 November 2022 at 16:08
image

Copiii internați în secțiile Pediatrie I și II și în Compartimentul Boli Infecțioase Copii au primit astăzi o surpriză, plină de vitamine și energie, din partea elevilor Școlii Gimnaziale „Aurel Vlaicu” din Arad.

„Sub sloganul „Săptămâna legumelor și fructelor donate”, activitate care face parte din cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară, inițiată de către Ministerul Educației, 800 de elevi coordonați de 40 de cadre didactice din cadrul școlii au donat peste cinci tone de fructe și legume. O parte din fructele donate de elevi a ajuns astăzi la cei mai mici dintre pacienții spitalului.
Mulțumim tuturor cadrelor didactice, elevilor și părinților implicați în această campanie menită să sensibilizeze pe fiecare dintre noi, cu privire la situația dificilă în care se află unii dintre semenii noștri”, spun reprezentanții Spitalului Județean.

Nici cei de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” Arad nu s-au lăsat mai prejos. Joi, 24.11.2022, elevii, părinții și cadrele didactice au participat la campania de sprijin, intitulată ,,Săptămâna fructelor și legumelor donate”. Aceștia s-au implicat în colectarea unei cantități semnificative de legume și fructe pe care, ulterior, le-au donat Fundației Creștine RCE ,,Speranța copiilor” și Asociației ,,Oaza” Arad.

„Bucuria de pe chipurile elevilor implicați măsoară doar o mică parte din bucuria copiilor care au beneficiat de aceste donații”, au povestit reprezentanții școlii.

articolul original.

Calculatoare pentru copii, în urma colaborării dintre UVVG și Clubul Copiilor din Galșa

23 November 2022 at 09:06
image

Comunicat. Universitatea noastră continuă acțiunile prin care copiii din tot județul să beneficieze de o educație solidă, dar și de o creștere armonioasă și sprijin din partea comunității. Astfel, prin grija Departamentului IT al U.V.V.G. Arad, Clubul Copiilor din satul Galșa (aparținător comunei Șiria) a fost dotat cu 10 unități de calculatoare și monitoarele aferente.

Parteneriatul dintre U.V.V.G. Arad și Clubul Copiilor din Galșa durează de câțiva ani și este bazat pe crezul comun că doar cu o educație solidă și cu petrecerea timpului liber învățând în joacă se pot crea viitori profesioniști.

Prof. univ. dr. habil Coralia Cotoraci, Rectorul U.V.V.G. : „Copiii sunt viitorul nostru, și pe cât de mult ne implicăm cu toții în educația și formarea lor ca oameni, cu atât mai mult ne vom putea mândri de oamenii minunați care vor deveni. Universitatea noastră se implică în viața comunităților urbane și rurale din județ, având astfel ocazia să vedem, încă din perioada copilăriei, cum arată viitorul nostru, al tuturor.”

Clubul Copiilor din Galșa, coordonat de părintele Adorian Trif, din parohia Galșa, este un after-school modern, pentru copiii comunității gălșene și nu numai. În prezent, aproximativ 50 de copii se bucură de activități practice : studierea limbii române și matematică, clasele 0-IV, matematică de gimnaziu, secție de etnografie și folclor, dezvoltare personală, teatru de păpuși, bucătărie unde tinerii pot învăța să gătească și sală de internet modernă.

Toate activitățile clubului stau sub semnul voluntariatului, iar activitățile la care participă copiii sunt gratuite.

articolul original.

Găleșoaia, memoria satului care supraviețuiește uitării(III)

20 November 2022 at 20:54

Continuăm serialul nostru despre localitatea Găleșoaia, așezare care s-a impus în secolul trecut ca principalul centru al ceramicii gorjene. Dispărută ca urmare a exploatărilor miniere, așezarea mai poate fi regăsită parțial în câteva obiective  păstrate   în cadrul Muzeului ”Astra” din Sibiu sau Curtișoara. Istoria satului Găleșoaia este cu atât mai surprinzătoare cu cât a cunoscut evoluții oscilante până la tragicul său sfârșit din deceniul I  al mileniului actual.

Prima atestare documentară a satului Găleșoaia o regăsim înactul din 8 iulie 1587, prin care Mihnea Turcitul întăreşte lui Stan cu fiii săi „stăpânire în Găleşoaia, din partea lui Tăvan, jumătate sat şi alte cumpărături”. Potrivit specialiștilor, initial Găleșoaia  și-a aflat  în punctele denumite azi „La sat” şi „Seliştea”, lângă dealurile  Vârțului, şi includea în vechime alte două sate – Stejerei, care s-a desprins ca localitate încă din secolul al XV-lea, şi Hodoreasca, sat independent din secolul al XVI-lea. Abia în secolul al XVI-lea ,  Găleşoaia şi-a mutat aşezarea pe vatra cunoscută de unde a fost alungată brutal de minerit. Așezarea a fost inclusiv comună, din punct de vedere administrativ,  dacă ne gândim că în anul 1883 satul Stejărei îi aparținea.

„Pe o vâlcea care dă în apa Tismanei; mai sus de Stejărei, într-o regiune de dealuri acoperite cu păduri, se află Găleşoaia, sat aproape în întregime format din olari. Este unul din cele mai importante centre [„ .] , găsim într-o lucrare din 1958 care identifica toate centrele reprezentative de ceramică  din țară. La sfârșitul secolului al XIX-lea, la Stejerei și Găleșoaia erau identificați 10 olari. O jumătate de secol mai târziu, în 1944, 95 de familii ale zonei practicau această îndeletnicire. Pentru 1971 avem o situație mai clară datorată  cercetătorilor Ion Mocioi și Virgil Vasilescu –lucrarea ”Ceramica populară din Gorj”-care  ne arată că Găleșoaia ajunsese principalul centru ceramic al Gorjului  cu 35 de meșteri atestați: Pecinigă D. Ion, Roventa D. Giurcă Vasile, Roventa V. Giurcă Ion, Roventa Gh. Constantin, Mocioi ‘ ‘ ‘ C. R. Dumitru, Roventa Al. Vasile, Baldovin C. Vasile, Roventa I. Al. Dumitru, Roventa ‘ ‘ ‘ Gh. N. Ion, Rovenţa Al. Dumitru, Trocan N. Nicolae, Rovenţa Gh. Gheorghe, Rovenţa I. C. Vasile, Mocioi I. C. Dumitru, Rovenţa Gh. B. Luca, Peciningă I. Nicolae, Retezeanu T. Nicolae, Popescu C. M. Ion, Irod I. Ion, Rovenţa I. Al. Vasile, Mocioi M. Ion, Trocan Gh. Gheorghe, Peciningă C. Petre, Vasile Dumitraşcu Rovenţa, Rovenţa C. Al. Ion, Racoceanu D. Petre, Mocioi C. R. Constantin, Rovenţa Gh. D. Nicolae, Mocioi C. Constantin, Popescu D. Dumitru, Căldăruşe Al. Victor, Rovenţa I. Al Nicolae, Mocioi D. Constantin, Pecingină I. Al. Gheorghe, Mocioi T. Nicolae.  Am folosit această listă deoarece atunci pare să fi fost atins apogeul,  localitatea intrând  apoi în zona exploatabilă de către minerit. Așa cum ați putut afla  și din paginile noastre, la peste o jumătate de veac de la acel moment mai avem doar doi meșteri: Ion Retezeanu i și Dumitru Comeru,  ambii ducând mai departe  meseria din tată în fiu.

La cei  80 de ani,  pe care i-a  împlini în anul 2022, Dumitru Coneru  încă lucrează în cadrul Școlii  Populare de Artă Tg-Jiu. În urma protocolului cu Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” din Bălești, Structura Cornești, Dumitru Coneru coordonează încă din 2013 un Cerc de olărit pentru elevii școlii.

Referitor  la amintirile despre Găleșoaia, acestea sunt multe  și uneori disparate.  Redăm un fragment din materialul  încredințat nouă cu prilejul documentării meșteșugului olăritului în zona minieră. ”A fost o întreagă agonie, mutarea locuitorilor din Găleșoaia a început în 1988 și s-a terminat în 2010, eu fiind ultimul mutat. La vremea amintirilor și regretelor, îmi pare rău că acest meșteșug  nu are tineri care să îl preia, facem tot ce putem ca acest meșteșug să nu se piardă. Pe timpuri,  în Târgu Jiu era o fabrică de oale şi venea să ia pământ de la noi. Mai mult de trei sferturi dintre localnici trăiau din olărit. Eram 190 de olari în satul Găleşoaia. Am numărat 129 de căruţe pline cu oale, străchini şi căni la bâlciul de la Pocruia, cel mai bun din Gorj. Nu aveam marfă suficientă ca să vindem. Stăteau la două rânduri. În Găleşoaia erau numai case înalte, aşa cum se spunea la noi.”, își amintește Dumitru Coneru.

Satul Găleșoaia de la…Sibiu

Începută în 1972 cu ” moara cu 6 ciuturi”,  salvarea satului Găleșoaia în patrimoniul Muzeului ”Astra” din Sibiu a continuat cu alte obiective. Astfel, în anul 2002 au fost transferate la Sibiu  două gospodării de la Găleșoaia, două case monument, un ,,fânar” cu trei grajduri, un „şopru”, un „pătul” de porumb din „laţi” şi unul din nuiele şi o poartă tradiţională. Gospodăriile  au intrat în posesia Muzeului „ASTRA” ca urmare a donaţiei făcute de  Elena Haret împreună cu descendenţii familiei fostului proprietar Roventa Dumitrascu Vasile (1893-1982).

Vasile D. Rovența  a fost  o personalitate  remarcabilă a satului Găleșoaia, erou al Războiului de Reîntregire Națională decorat de regale Ferdinand I dar și un olar apreciat.  Că a fost un olar cunoscut o aflăm  de la mulțimea de discipoli  initiați în tainele meșteșugului de către acesta,  contribuind astfel, conform mărturiilor localnicilor, la perpetuarea străvechiului meşteşug.

Cele două gospodării de olari  din Găleşoaia sunt compuse din „casa bătrână”, cu un etaj, cu facilitățile(acareturile)  specifice (şopru, pătul din nuiele suspendat pe patru picioare) şi casa „nouă”, din cărămidă cu două etaje (caturi), completată cu grajdul cu fânar şi pătulul de porumb, din laţi, prima fiind împrejmuită cu „răslogi” împletiţi cu nuiele în partea de sus şi o poartă din „lanteţi” (laţi), cea mai nouă, cu un gard din scânduri, cu o poartă înaltă bogat ornamentată.

Astfel, casa veche, numită și „casa a bătrână”,  are trei încăperi: camera de dormit cu „soba oarbă cu plită cu un ochi”, atelierul de olărit, unde se află „gura sobei” şi bucătăria de vară cu „vatra cu corlată”, toate având intrarea separată din tindă, şi două ferestre înspre aceasta. Camera de dormit este mobilată cu două paturi, aşezate faţă în faţă, pe peretele dinspre tindă şi pe cel din spate, între care se află o masă de lemn.

 Din atelierul olarului nu puteau să lipsească  masa şi roata olarului, aşezate sub fereastră, scaunul olarului şi un pat  cu „picioarele” îngropate, acoperit cu o rogojină, situat pe peretele din spate. În ambele încăperi sunt instalate poliţe folosite pentru uscarea vaselor, înaintea arderii lor în cuptorul din curte.

A treia încăpere se folosea ca bucătărie, gătitul făcându-se pe vatra liberă deasupra căreia era corlata pentru evacuarea fumului, dar şi ca spaţiu de depozitare a vaselor (în dulap sau pe rafturi) şi a alimentelor. Casa veche este construită pe o fundaţie de piatră de râu, din bârne de stejar, tencuite la exterior şi la interior pe „cercuri” de alun, salcâm sau cetină de brad şi văruite. Camera de dormit şi tinda sunt pardosite cu cărămidă, iar atelierul şi bucătăria de vară, cu pământ galben.

Rod al progresului și al potențialului material mai mare, ”casa nouă” este  construită din cărămidă, are două nivele, fiind prima construcţie cu etaj din această localitate. La primul nivel sunt două încăperi, prima servind ca pivniţă de depozitare a proviziilor alimentare şi a băuturilor, a doua fiind camera de dormit, cu o soba ce încălzeşte şi încăperea de deasupra, în care este instalat războiul de ţesut. La al doilea nivel, cu acces pe o scară aşezată sub prispă, sunt „odăile bune”, adăpostind lucrurile scumpe ale  familiei: covoare ţesute, vase de lut şi lăzi de zestre.

 La ambele construcţii, tavanele sunt confecţionate din scânduri de fag. (Va urma).

Bibliografie:

Ion Mocioi, Virgil Vasilescu, Ceramica populară din Gorj, Târgu-Jiu, 1974

Corina Mihăescu, Ceramica populară din Oltenia, Bucureşti, 2006.

Marius Gherghel, Finalizarea grupei olăritului în Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ”Astra”, în CIBINIUM, 2006-2008, pag. 171-177 , file:///C:/Users/User/Downloads/08-CIBINIUM-muzeul-astra-2006-2008-I.pdf

articolul original.

Bogdan Constantin Spuză are nevoie de sprijinul nostru

28 October 2022 at 16:07
image

Profesorul Bogdan Constantin Spuză este un dascăl respectat al județului Vaslui. El predă matematică la Școala Gimnazială „Constantin Parfene” din Vaslui și la Școala Gimnazială Nr.1 sat Bălteni. Are 32 de ani, este căsătorit și are 2 copii, de 5 ani și respectiv 3 ani.

A fost diagnosticat cu flebita și tromboflebita extremităților din cauza problemelor cu circulația sângelui, apărute ca urmare a trei operații din trecut, făcute în decursul a trei luni consecutive. Vena ilio femurală a piciorului stâng este înfundată, iar circulația sângelui este deviată pe alte vene secundare, suprasolicitându-le, formându-se circuite noi, inexplicabile medical, și în orice moment este expus la embolie pulmonară.

Șansele sale pentru a reveni la o viață normală sunt mari, dacă va beneficia de o intervenție specializată. Acest lucru este posibil la un spital din Modena, Italia, deoarece în România nu există aparatura și experiența necesare unei asemenea intervenții.

Costurile totale sunt de 50.000 euro, cu mult peste puterea financiară a familiei.Împreună îl putem ajuta pe Bogdan să revină la o viață normală.

Cei care doresc să îl sprijine, pot dona în conturile:

Nume SPUZA BOGDAN-CONSTANTIN

IBAN RO45BTRLRONCRT00C7770602

Valuta RON

Swift BTRLRO22

Nume SPUZA BOGDAN-CONSTANTIN

IBAN RO57BTRLEURCRT00C7770601

Valuta EUR

Swift BTRLRO22

Nume SPUZA BOGDAN-CONSTANTIN

IBAN RO97BTRLUSDCRT00C7770601

Valuta USD

Swift BTRLRO22

REVOLUT NATIONAL

IBAN: RO42 BREL 0005 5013 8426 0100

Beneficiar: Gabriela Laura Spuza

REVOLUT INTERNATIONAL

IBAN: LT82 3250 0611 7782 2351

BIC: REVOLT21

Beneficiar: Gabriela Laura Spuza

articolul original.

Un român din Danemarca a donat Complexului Tropaeum Traiani panouri de informare pentru turiști

27 October 2022 at 14:05
image

Complexul Muzeal Tropaeum Traiani din Adamclisi, vizitat anual de mii de turiști, din țară și din străinătate, are, începând din această toamnă, în cele trei puncte ale complexului – Monumentul, Cetatea și Muzeul – nouă noi panouri de informare, care conțin detalii despre fiecare obiectiv în parte.

Panourile au fost donate de Ion Iorgulescu, născut în satul Adamclisi, unde a copilărit și învățat până la vârsta de 18 ani, când a plecat la București pentru a urma cursurile Facultății de Drept. Apoi, a urmat o carieră în domeniul juridic, iar în prezent locuiește în Danemarca.

Ion Iorgulescu nu a uitat niciodată meleagurile natale, cele încărcate de istorie milenară, locurile unde s-a format ca om. Pasionat de istorie și mândru de apartenența sa la aceste locuri, el vine în fiecare an, de câteva ori, la Adamclisi. A decis să facă această donație din dorința de a contribui la promovarea corespunzătoare a acestor obiective.

Cele nouă panouri montate în această toamnă sunt redactate bilingv, în română și engleză. Textele conțin informații prețioase legate de construirea Monumentului Triumfal și de ridicarea cetății Tropaeum Traiani, precum și date referitoare la evoluția șantierului arheologic. Sunt astfel prezentate și inedite imagini de epocă, fotografii ale ruinelor celor două obiective, în diverse perioade ale epocii moderne. Nu în ultimul rând, pe unul dintre panouri poate fi studiat un interesant traseu turistic, propus vizitatorilor, și pe care sunt trecute cele mai importante obiective cultural-istorice din sudul județului Constanța.

Machetarea și grafica panourilor a fost realizată de Tiberiu Ivan și conservator IA Mariana Petruț.

articolul original.

NATO donează României echipamente pentru producerea oxigenului medical

30 August 2022 at 11:09

Donaţia, constând în două instalaţii de umplere pentru cilindrii de oxigen medical şi echipament complementar în valoare de peste 900.000 dolari, va intra în dotarea IGSU, în vederea constituirii ca stoc de urgenţă medicală.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat marți, o donaţie făcută de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) statului român, constând în două echipamente de producere a oxigenului medical destinate încărcării buteliilor.

Premierul Nicolae Ciucă a convocat marți, în format hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), pentru aprobarea procedurilor prin care România va beneficia de donaţia care constă în două instalaţii de umplere pentru cilindrii de oxigen medical şi echipament complementar, necesare îngrijirilor pacienților, în valoare de peste 900.000 dolari (454 589 dolari fiecare, la cursul zilei de 29 august 2022), anunță Guvernul, printr-un comunicat.

Mulţumesc partenerilor noştri din Alianţa Nord-Atlantică pentru acest act puternic de solidaritate şi sprijin, dovadă a relaţiei strategice consolidate, orientată spre rezilienţă şi protecţie a comunităţilor în faţa dezastrelor”, a afirmat premierul.

Hotărârea nr. 38 din 30.08.2022 a CNSU, a fost aprobată ca urmare a scrisorii Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre, prin care informează reprezentantul României la NATO cu privire la faptul că Alianţa Nord-Atlantică îşi exprimă disponibilitatea de a face o donaţie României.

Bunurile donate vor intra în proprietatea privată a statului român şi se dau, prin Hotărâre de Guvern, în administrarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în vederea constituirii ca stoc de urgenţă medicală.

Secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă emite ordinul prin care aprobă donaţia (…) şi-l mandatează pe reprezentantul permanent al României la NATO, domnul ambasador extraordinar şi plenipotenţiar Dan Neculăescu, pentru îndeplinirea formalităţilor de acceptare a donaţiei, în numele statului român, pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Predarea-primirea bunurilor şi transportul acestora în România se asigură de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, din centrul Operaţional Sud (prin Mario Rondinelli SMC, 74121 Taranto Italia)”, se precizează în hotărârea CNSU.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin IGSU, va întreprinde demersurile necesare pentru asigurarea tuturor cheltuielilor ocazionate de transport, în cadrul căruia IGSU preia şi transportă în Republica Moldova – Chişinău şi asistenţa internaţională furnizată acestei ţări de către NATO, prin proiectul PRTF B/07, constând în materiale sanitare – echipamente de protecţie.


articolul original.

Două autospeciale pentru pompierii din Gherla de la prietenii din Elveția, predarea la Festivalul Armenopolis

18 August 2022 at 14:00
image

Dotarea pompierilor de la Serviciul Voluntar din Gherla se îmbogățește din nou, prin intermediul prietenilor din Elveția.

Asociația Nendaz – Gherla și Comuna Nendaz au organizat o deplasare la Gherla, o delegație fiind invitată la sărbătoarea orașului – Festivalul Armenopolis, iar cu acest preilej, vor face din nou o donație.

De această dată, este vorba despre două autospeciale, una de stins incendii marca Mercedes, de capacitate mare și o autospecială Mercedes Sprinter, de capacitate mai mică, pentru intervenții punctuale, potrivit șefului SVUS Gherla, Petru Mihuț.

Cu autospecialele vor veni și patru pompieri din cantonul Valais, care vor face un instructaj cu echipajul SVSU Gherla privind modul de folosire.

Vineri, 19 august, de la ora 15, are loc în parcarea din Piața Libertății, din fața primăriei, festivitatea de predare-primire.

Vizita la Gherla a delegației din Elveția va fi prilej de întâlnire cu oficialitățile locale, de a vizita obiective din Gherla și din zonă și de a participa la evenimentele organizate cu ocazia Festivalului Armenopolis.

foto: Facebook

articolul original.

Donează un ghiozdan – fă un copil să zâmbească!

8 August 2022 at 09:57

Programul ”Donează un ghiozdan – fă un copil să zâmbească!” este proiectul prin care, la începutul fiecărui an școlar, Serviciul De Asistență Comunitară a Protopopiatului Ortodox Român Gherla și Asociația Filantropia Ortodoxă, filiala Gherla, vin în întâmpinarea copiilor ce provin din familii defavorizate cu risc de excluziune socială, eșec/abandon școlar cu posibilități materiale reduse, monoparentale sau minori crescuți de bunici/familia extinsă a acestora.

Abandonul școlar este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă țara noastră. În familiile sărace, marginalizate, există mulți copii care ar vrea din tot sufletul să meargă la școală sau la grădiniță, dar nu pot din cauza faptului că nu au un ghiozdan sau rechizite.

„Suntem convinși că educația este aspectul cel mai important al unei societăți. Campania filantropică vizează creșterea participării la cursuri a copiilor, prevenirea abandonului școlar în rândul categoriilor defavorizate pentru a aduce o schimbare în viața acestora, motivându-i prin implicarea noastră și a comunității. Acesta este momentul cel mai potrivit pentru schimba destine și de a acorda o șansă la o viață socială normală. Fiecare copil merită să spere la un trai mai bun, la o copilărie frumoasă în sânul propriei familii. Prin campania noastră ne dorim ca fiecare copil să beneficieze de un ghiozdan echipat corespunzător începerii noului an școlar. Gestul de a dărui este cel mai frumos și mai minunat pentru cel ce dăruiește, cât și pentru cel ce primește. O mână întinsă din partea noastră poate însemna pentru ei totul”, spun inițiatorii proiectului. „Vă mulțumim pentru strădania și jertfa depusă în scopul ajutorării acestor copilași.”

campanie gherla ghiozdan

Persoanele care doresc să fie alături în această acțiune umanitară pot contacta Servicul De Asistență Comunitară   – Protopopiatul Ortodox Român Gherla, str. 1 Decembrie 1918, nr. 31, Gherla, de luni până vineri, între orele 8-16.

De asemenea, se pot face donații în conturile: Asociația Filantropia Ortodoxă – filiala Gherla RO60BTRLRONCRT0296429801 Serviciul De Asistență Comunitară Protopopiatul Ortodox Român Gherla; Cod IBAN RO54BTRL05201205H00683XX,

articolul original.
  • There are no more articles
❌