
FBI și-a extins perchezițiile în căutarea de documente clasificate la reședințele președintelui Joe Biden. Miercuri, agenții FBI au descins la o casă de vacanță a președintelui, pe malul oceanului, în statul său, Delaware. Avocații lui Joe Biden spun că percheziția s-a făcut fără mandate, prin acordul părților și că FBI a beneficiat de tot sprijinul și cooperarea președintelui SUA.
Pe 20 ianuarie, agenții FBI au percheziționat o altă casă a președintelui Biden, unde au găsit documente clasificate. Au căutat și la sediul unei fundații a președintelui, la Washington, acolo unde avocații lui Biden au anunțat că au găsit documente clasificate, la finalul anului trecut.
Ultima percheziție efectuată de FBI a avut loc chiar în ziua in care și-a început ancheta procurorul special desemnat pentru a se ocupa de cazul documentelor clasificate.
Mai mulți jurnaliști din SUA consideră că ”știrea” începe să fie unde nu sunt găsite documente clasificate prin locuințele și locurile frecventate de Joe Biden.
Istoricul Victor Davis Hanson face o comparație între cazul documentelor clasificate descoperite la reședința lui Donald Trump din Florida și cazul președintelui Biden și scrie că ”descoperirea” atâtor documente clasificate la reședințele lui Biden este rezultatul unei operațiuni cu caracter preventiv, menită sa-l protejeze pe președinte. ”Motivul pentru care ies la iveală aceste lucruri ține de paranoia de la Casa Albă că presa, Departamentul Justiției și procurorii speciali sunt atât de obsedați de documentele clasificate deținute de Donald Trump, încât se poate găsi cineva care să pună întrebarea logică dacă nu cumva președintele Biden se face vinovat el însuși de aceeași infracțiune pentru care este acuzat Trump”, scrie Victor Davis Hanson.
Există însă și ipoteze cu bătaie mai lungă. Președintele Joe Biden este ”lucrat”. Tucker Carlson, de la FoxNews, consideră că Biden este acum victima unui complot pus la cale de politicieni influenți din Partidul Democrat care vor să se asigure că actualul președinte nu va mai candida pentru un mandat. Această ipoteză este însă demontată de jurnaliștii care arată că Joe Biden este „pilot automat”, că face exact ce i se spune, își citește conștiincios discursurile de pe prompter și este într-atât de bine controlat încât este puțin probabil ca liderii influenți ai partidului să-și dorească să-l îngroape politic.
Să fie Joe Biden ”lucrat” de serviciile secrete ruse, după livrările de arme de zeci de miliarde de dolari în Ucrainei, pentru a rezista în fața invaziei Moscovei și după recentul anunț ca SUA vor trimite în Ucraina și tancurile grele ale armatei americane? Este o ipoteză ce nu poate fi exclusă, măcar pentru că Rusia are servicii secrete foarte bune.
Faptul că Joe Biden este un președinte extrem de docil în relația cu statul profund nu înseamnă că este un politician model sau că familia sa este un exemplu de integritate. New York Post, ziarul care a iscat scandalul informațiilor din laptopul rătăcit de Hunter Biden, fiul președintelui, a publicat un e-mail al acestuia către bunul său prieten Devon Archer (care acum execută o pedeapsă cu închisoarea pentru fraudă). În acel mail, datat aprilie 2014, apar informații despre Ucraina pe le puteau deține doar un fin cunoscător al țării, un serviciu de informații sau un fiu de vicepreședinte al SUA, care le primește sau le sustrage de la tatăl său. La finalul respectivului mesaj, Hunter Biden îl sfătuiește pe prietenul său ca discuțiile telefonice pe care le vor avea să fie de pe telefoane noi, care apoi să fie aruncate.
Cele de mai sus pot alimenta o altă ipoteză despre cine îl sapă pe președintele SUA. Să fie oare chiar aliații ucraineni? Până să devină victima ”invaziei pe scară largă a Rusiei” și până să devina copilul compătimit al Vestului, guvernul de la Kiev a jucat multe cărți riscante nu numai la Moscova, ci și la Washington. Președintele pro-rus Viktor Ianukovici a jucat și el cartea americană și a apelat la consilierea politică a lui Paul Manafort în campania victorioasă împotriva Iuliei Timoșenko, și ea consiliată de ”spin doctors” americani. Președintele pro-occidental Petro Poroșenko a mizat pe Hillary Clinton și a pierdut, dar a ripostat prin colaborarea cu serviciile secrete americane, ajutând la inventarea scandalului Russiagate și la paralizarea administrației Trump. Președintele Volodimir Zelenski a jucat și el riscant cu președintele Trump – să nu uităm că impeachmentul inițiat împotriva lui Donald Trump a pornit de la o discuție telefonică cu proaspăt învestitul președintele Zelenski, discuție ale cărei detalii s-au scurs în presa prin intermediul unui ”avertizor de integritate”, un colonel cu origini ucrainene detașat la Casa Albă.
Să fie oare chiar Volodimir Zelenski și oamenii săi de încredere cei care îl „lucrează” acum pe Joe Biden? Este mai mult ca sigur că serviciile secrete ucrainene știu de detalii despre afacerile familiei Biden în Ucraina și despre conflictele de interese ale lui Joe Biden atât în fosta calitate de vicepreședinte, cât și în cea actuală. ”Joe, ori îmi trimiți tancuri, ori te dau afară de la Casa Albă”, sugerează Rob Smith, pentru RealClearWire, că ar putea arăta o discuție între Biden și Zelenski. Și un eventual șantaj nu trebuie să se lege neapărat de războiul din Ucraina. Poate fi vorba și despre alegerile parlamentare ce vor avea loc în Ucraina în acest an și mai cu seama de prezidențialele din 2024, în același an cu cele din Statele Unite.
Informațiile din documentele clasificate descoperite la reședințele si birourile lui Joe Biden pot face lumină. O posibilitate este ca în acest caz să fie vorba despre iresponsabilitatea oamenilor vicepreședintelui Joe Biden, care nu au respectat procedurile și au rătăcit o mulțime de documente clasificate.
Poate fi însă vorba despre un caz grav de corupție și conflict de interese. Procurorul general al SUA a desemnat un procuror special pentru anchetarea cazului Biden. Oare sarcina acestui procuror va fi mușamalizarea sau îngroparea politică a lui Joe Biden?
Din informațiile de până acum, documentele lui Biden atrag atenția asupra a zeci de milioane de dolari din China comunistă care au intrat în conturile think tankului lui Biden de la Universitatea Pennsylvania. ”Oare Hunter Biden, cunoscut pentru afacerile sale în China, a avut acces la aceste documente clasificate, mai cu seama că a locuit în casa în care erau depozitate? Oare există vreo amprentă sau AND-ul lui Hunter Biden pe ele? Dacă Hunter Biden a pus mâna pe aceste documente, atunci președinția Biden se va încheia”, scrie amintitul Victor Davis Hanson.
În cele din urmă, având în vedere și cazul similar al documentelor clasificate descoperite la reședința președintelui Trump, ne putem pune întrebarea dacă nu cumva aceasta este o practică mult mai veche a înalților demnitari americani – păstrarea ilegală a unor documente care pot servi ca pârghii de șantaj sau în afacerile familiei. O practică poate atât de veche și cunoscută la vârful puterii, încât nici Joe Biden (ca vicepreședinte), nici Donald Trump nu au considerat că este riscant să pună mâna pe acele documente. Mutatis mutandis, situația se aseamănă cu cea a plagiatelor la vârful puterii din România. O mulțime de politicieni au a se teme de titlul de doctor obținut prin furt, titlu pe care și l-au dorit fie din orgoliu de sfertodoct, fie din rațiuni pragmatice, cu mult timp în urmă. Și, la fel ca peste Ocean, sunt șantajabili câtă vreme ilegalitatea a fost comisă prin complicitate. Oare câți dintre politicienii cu doctorate plagiate știu că au plagiat? Nu este greu să ne imaginăm cum generali speriați se întâlnesc acum cu locotenenții și căpitanii care l-au scris lucrările de doctorat, pentru a se asigura că impostura a respectat standardele academice.