ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cine îl sapă pe președintele Biden?

2 February 2023 at 13:30

FBI și-a extins perchezițiile în căutarea de documente clasificate la reședințele președintelui Joe Biden. Miercuri, agenții FBI au descins la o casă de vacanță a președintelui, pe malul oceanului, în statul său, Delaware. Avocații lui Joe Biden spun că percheziția s-a făcut fără mandate, prin acordul părților și că FBI a beneficiat de tot sprijinul și cooperarea președintelui SUA.

Pe 20 ianuarie, agenții FBI au percheziționat o altă casă a președintelui Biden, unde au găsit documente clasificate. Au căutat și la sediul unei fundații a președintelui, la Washington, acolo unde avocații lui Biden au anunțat că au găsit documente clasificate, la finalul anului trecut.

Ultima percheziție efectuată de FBI a avut loc chiar în ziua in care și-a început ancheta procurorul special desemnat pentru a se ocupa de cazul documentelor clasificate.

Mai mulți jurnaliști din SUA consideră că ”știrea” începe să fie unde nu sunt găsite documente clasificate prin locuințele și locurile frecventate de Joe Biden.

Istoricul Victor Davis Hanson face o comparație între cazul documentelor clasificate descoperite la reședința lui Donald Trump din Florida și cazul președintelui Biden și scrie că ”descoperirea” atâtor documente clasificate la reședințele lui Biden este rezultatul unei operațiuni cu caracter preventiv, menită sa-l protejeze pe președinte. ”Motivul pentru care ies la iveală aceste lucruri ține de paranoia de la Casa Albă că presa, Departamentul Justiției și procurorii speciali sunt atât de obsedați de documentele clasificate deținute de Donald Trump, încât se poate găsi cineva care să pună întrebarea logică dacă nu cumva președintele Biden se face vinovat el însuși de aceeași infracțiune pentru care este acuzat Trump”, scrie Victor Davis Hanson.

Există însă și ipoteze cu bătaie mai lungă. Președintele Joe Biden este ”lucrat”. Tucker Carlson, de la FoxNews, consideră că Biden este acum victima unui complot pus la cale de politicieni influenți din Partidul Democrat care vor să se asigure că actualul președinte nu va mai candida pentru un mandat. Această ipoteză este însă demontată de jurnaliștii care arată că Joe Biden este „pilot automat”, că face exact ce i se spune, își citește conștiincios discursurile de pe prompter și este într-atât de bine controlat încât este puțin probabil ca liderii influenți ai partidului să-și dorească să-l îngroape politic.

Să fie Joe Biden ”lucrat” de serviciile secrete ruse, după livrările de arme de zeci de miliarde de dolari în Ucrainei, pentru a rezista în fața invaziei Moscovei și după recentul anunț ca SUA vor trimite în Ucraina și tancurile grele ale armatei americane? Este o ipoteză ce nu poate fi exclusă, măcar pentru că Rusia are servicii secrete foarte bune.

Faptul că Joe Biden este un președinte extrem de docil în relația cu statul profund nu înseamnă că este un politician model sau că familia sa este un exemplu de integritate. New York Post, ziarul care a iscat scandalul informațiilor din laptopul rătăcit de Hunter Biden, fiul președintelui, a publicat un e-mail al acestuia către bunul său prieten Devon Archer (care acum execută o pedeapsă cu închisoarea pentru fraudă). În acel mail, datat aprilie 2014, apar informații despre Ucraina pe le puteau deține doar un fin cunoscător al țării, un serviciu de informații sau un fiu de vicepreședinte al SUA, care le primește sau le sustrage de la tatăl său. La finalul respectivului mesaj, Hunter Biden îl sfătuiește pe prietenul său ca discuțiile telefonice pe care le vor avea să fie de pe telefoane noi, care apoi să fie aruncate.

Cele de mai sus pot alimenta o altă ipoteză despre cine îl sapă pe președintele SUA. Să fie oare chiar aliații ucraineni? Până să devină victima ”invaziei pe scară largă a Rusiei” și până să devina copilul compătimit al Vestului, guvernul de la Kiev a jucat multe cărți riscante nu numai la Moscova, ci și la Washington. Președintele pro-rus Viktor Ianukovici a jucat și el cartea americană și a apelat la consilierea politică a lui Paul Manafort în campania victorioasă împotriva Iuliei Timoșenko, și ea consiliată de ”spin doctors” americani. Președintele pro-occidental Petro Poroșenko a mizat pe Hillary Clinton și a pierdut, dar a ripostat prin colaborarea cu serviciile secrete americane, ajutând la inventarea scandalului Russiagate și la paralizarea administrației Trump. Președintele Volodimir Zelenski a jucat și el riscant cu președintele Trump – să nu uităm că impeachmentul inițiat împotriva lui Donald Trump a pornit de la o discuție telefonică cu proaspăt învestitul președintele Zelenski, discuție ale cărei detalii s-au scurs în presa prin intermediul unui ”avertizor de integritate”, un colonel cu origini ucrainene detașat la Casa Albă.

Să fie oare chiar Volodimir Zelenski și oamenii săi de încredere cei care îl „lucrează” acum pe Joe Biden? Este mai mult ca sigur că serviciile secrete ucrainene știu de detalii despre afacerile familiei Biden în Ucraina și despre conflictele de interese ale lui Joe Biden atât în fosta calitate de vicepreședinte, cât și în cea actuală. ”Joe, ori îmi trimiți tancuri, ori te dau afară de la Casa Albă”, sugerează Rob Smith, pentru RealClearWire, că ar putea arăta o discuție între Biden și Zelenski. Și un eventual șantaj nu trebuie să se lege neapărat de războiul din Ucraina. Poate fi vorba și despre alegerile parlamentare ce vor avea loc în Ucraina în acest an și mai cu seama de prezidențialele din 2024, în același an cu cele din Statele Unite.

Informațiile din documentele clasificate descoperite la reședințele si birourile lui Joe Biden pot face lumină. O posibilitate este ca în acest caz să fie vorba despre iresponsabilitatea oamenilor vicepreședintelui Joe Biden, care nu au respectat procedurile și au rătăcit o mulțime de documente clasificate.

Poate fi însă vorba despre un caz grav de corupție și conflict de interese. Procurorul general al SUA a desemnat un procuror special pentru anchetarea cazului Biden. Oare sarcina acestui procuror va fi mușamalizarea sau îngroparea politică a lui Joe Biden?

Din informațiile de până acum, documentele lui Biden atrag atenția asupra a zeci de milioane de dolari din China comunistă care au intrat în conturile think tankului lui Biden de la Universitatea Pennsylvania. ”Oare Hunter Biden, cunoscut pentru afacerile sale în China, a avut acces la aceste documente clasificate, mai cu seama că a locuit în casa în care erau depozitate? Oare există vreo amprentă sau AND-ul lui Hunter Biden pe ele? Dacă Hunter Biden a pus mâna pe aceste documente, atunci președinția Biden se va încheia”, scrie amintitul Victor Davis Hanson.

În cele din urmă, având în vedere și cazul similar al documentelor clasificate descoperite la reședința președintelui Trump, ne putem pune întrebarea dacă nu cumva aceasta este o practică mult mai veche a înalților demnitari americani – păstrarea ilegală a unor documente care pot servi ca pârghii de șantaj sau în afacerile familiei. O practică poate atât de veche și cunoscută la vârful puterii, încât nici Joe Biden (ca vicepreședinte), nici Donald Trump nu au considerat că este riscant să pună mâna pe acele documente. Mutatis mutandis, situația se aseamănă cu cea a plagiatelor la vârful puterii din România. O mulțime de politicieni au a se teme de titlul de doctor obținut prin furt, titlu pe care și l-au dorit fie din orgoliu de sfertodoct, fie din rațiuni pragmatice, cu mult timp în urmă. Și, la fel ca peste Ocean, sunt șantajabili câtă vreme ilegalitatea a fost comisă prin complicitate. Oare câți dintre politicienii cu doctorate plagiate știu că au plagiat? Nu este greu să ne imaginăm cum generali speriați se întâlnesc acum cu locotenenții și căpitanii care l-au scris lucrările de doctorat, pentru a se asigura că impostura a respectat standardele academice.

articolul original.

Momentul în care Trump invocă al 5-lea amendament de peste 400 de ori, după ce a susținut că doar mafioții fac asta (Video)

1 February 2023 at 05:54
By: -
image

O înregistrare video a depoziţiei din august 2022 pe care Procuratura Generală a New York-ului a luat-o fostului preşedinte Donald Trump, în care acesta a invocat Al Cincilea Amendament şi a refuzat să răspundă la întrebări, a fost publicată marţi.

„Oricine în poziţia mea care nu ar invoca Al Cincilea Amendament ar fi un prost, un prost absolut”, a spus Trump la începutul depoziţiei.

Fostul preşedinte a invocat Al Cincilea Amendament de peste 400 de ori în timpul depoziţiei, potrivit mai multor surse familiarizate cu subiectul.

Trump a depus mărturie în cadrul anchetei civile a procurorului general al New York-ului, Letitia James, privind practicile de afaceri ale organizaţiei Trump, care a culminat cu un proces intentat de James în septembrie împotriva lui Trump, a unora dintre copiii săi şi unor directori ai afacerii sale.

Videoclipul este o imagine de aproape a lui Trump. Anchetatorii care îl interoghează nu sunt filmaţi. James poate fi auzită prezentându-se la începutul depoziţiei.

După un du-te-vino superficial între Trump şi anchetatori cu privire la termenii depoziţiei, Trump a citit o declaraţie lungă în care a numit ancheta lui James „cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria ţării noastre".

El a adăugat că îşi va afirma drepturile constituţionale de a nu răspunde la întrebări în cadrul depoziţiei.

Declaraţia sa de deschidere incoerentă, care a durat aproape şapte minute, a trecut în revistă acuzaţiile că James îl investighează din motive politice şi a inclus lovituri la adresa lui Michael Cohen, fostul avocat al lui Trump a cărui mărturie în Congres despre practicile sale de afaceri a declanşat ancheta procurorului general.

De asemenea, el a făcut referire la percheziţia FBI la casa sa din Mar-a-Lago, care a avut loc cu două zile înainte de depoziţia din 10 august.

Trump spune că nu a avut „altă opţiune" decât să invoce Al Cincilea Amendament.

„Nu putem permite unui procuror renegat şi scăpat de sub control să folosească această anchetă ca mijloc de a-şi avansa cariera politică", a declarat Trump.

Odată ce interogatoriul - care a inclus întrebări despre situaţiile financiare ale companiei sale şi despre modul în care a funcţionat Trump Organization - a început, Trump a dat un răspuns de formă pentru a se referi la invocarea dreptului său la cel de-Al Cincilea Amendament.

Depoziţia s-a desfăşurat pe parcursul mai multor ore, la 10 august. Videoclipul publicat marţi se întinde pe o durată de aproximativ 37 de minute şi acoperă porţiunile din transcrierea depoziţiei care au fost publicate anterior.

Când candida pentru președinție în 2016, Trump i-a acuzat pe cei din echipa lui Hillary Clinton că vor să ascundă adevărul, invocând dreptul de a nu se autoincrimina.

Dacă ești nevinovat, de ce să invoci al 5-lea Amendament? Doar mafioții o fac”, a spus atunci Trump.

Ratificat în 1791, al 5-lea amendament asigură dreptul de a nu fi obligat de partea adversă să fii martor în procesul în care eşti acuzat.

articolul original.

Victorie pentru Trump: Facebook şi Instagram anunţă că îi vor redeschide conturile cenzurate

26 January 2023 at 06:37
image

Compania Meta Platforms Inc a anunţat miercuri că, în viitorul apropiat, va reactiva conturile de Facebook şi Instagram ale fostului preşedinte american Donald Trump.

Cenzura asupra conturilor de pe platformele amintite ale fostului președinte al SUA a fost aplicată timp de de doi ani, după așa-numitul asalt al susţinătorilor săi asupra sediului Congresului, la data de 6 ianuarie 2021, informează Reuters.

Donald Trump a declarat că va candida din nou la Casa Albă în 2024 iar stafff-ul său de campania a făcut demersuri pentru ca Facebook şi Instagram să îi redeschidă conturile necesare pentru campania politică şi de strângere a fondurilor.

Meta amenință: Va aplica din nou cenzura dacă postările lui Trump nu corespund politicilor sale

Într-o postare pe blog, Meta a precizat că a „pus în aplicare noi măsuri de protecţie pentru a descuraja repetarea infracţiunilor”.

„În cazul în care domnul Trump postează în continuare conţinut care încalcă legea, conţinutul va fi eliminat şi va fi suspendat pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi doi ani, în funcţie de gravitatea încălcării”, a transmis Nick Clegg, preşedintele Meta pentru afaceri globale.

Twitter. prima platformă care a reparat măsura blocării contului lui Trump

În noiembrie, Trump a redobândit accesul la Twitter, după preluarea platformei de către Elon Musk, iar la câteva săptămâni avocații fostul președinte au transmis că se află în discuţii cu Meta pentru a reveni şi pe Facebook.

Meta a revocase pe termen nedefinit accesul lui Trump la conturile sale de Facebook şi Instagram după ce a eliminat două dintre postările sale din timpul revoltei din ianuarie 2021, inclusiv un videoclip în care a reiterat acuzația sa privind „frauda electorală generalizată” de la alegerile prezidenţiale din 2020.

articolul original.

Trump se întoarce pe Facebook și Instagram, la 2 ani după ce a fost blocat

26 January 2023 at 05:09
By: -
image

Compania Meta Platforms Inc a anunţat că în următoarele săptămâni va restabili conturile de Facebook şi Instagram ale fostului preşedinte american Donald Trump, care au fost suspendate timp de doi ani, după asaltul susţinătorilor săi asupra sediului Congresului, în 6 ianuarie 2021.

Compania de social media a precizat într-o postare pe blog că a „pus în aplicare noi măsuri de protecţie pentru a descuraja repetarea infracţiunilor”.

„În cazul în care domnul Trump postează în continuare conţinut care încalcă legea, conţinutul va fi eliminat şi va fi suspendat pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi doi ani, în funcţie de gravitatea încălcării", a scris Nick Clegg, preşedintele Meta pentru afaceri globale, în postarea de pe blog.

Donald Trump a declarat că va candida din nou la Casa Albă în 2024, or Facebook şi Instagram sunt vehicule cheie pentru campania politică şi de strângere a fondurilor. 

În noiembrie, el a redobândit accesul la Twitter, cândva megafonul său favorit în online, iar la câteva săptămâni după aceea a declarat că se află în discuţii cu Meta pentru a reveni şi pe Facebook. 

Decizia de a-l interzice pe Trump a fost una polarizantă pentru Meta, cea mai mare companie de social media din lume, care înainte de suspendarea lui Trump nu blocase niciodată contul unui şef de stat în exerciţiu pentru încălcarea regulilor sale de conţinut.

Compania a revocat pe termen nedefinit accesul lui Trump la conturile sale de Facebook şi Instagram după ce a eliminat două dintre postările sale din timpul revoltei din ianuarie 2021, inclusiv un videoclip în care a reiterat afirmaţia sa falsă privind frauda electorală generalizată de la alegerile prezidenţiale din 2020.

articolul original.

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Mesajul este dat acum. Joe Biden nu va mai depune actele pentru al doilea mandat prezidențial’

22 January 2023 at 12:15
image

Au fost noi percheziţii la reşedinţa lui Joe Biden, preşedintele SUA, din statul Delaware, iar mai multe documente confidenţiale au fost găsite acolo. Analistul politic Bogdan Chirieac afirmă că acesta este un mesaj clar pe care instituţiile de forţă ale SUA îl au pentru Joe Biden. 

„Se schimbă lumea într-o manieră pe care chiar nu ne-o dorim. Liderul lumii libere, preşedintele SUA, este percheziţionat precum fraţii Tate în România. Lucrul ăsta are un impact. E vorba, totuşi, de preşedintele SUA, care este tratat ca un răufăcător.

Mi-e teamă că este un fapt comun al preşedinţilor americani de a pleca acasă cu ceva documente secrete. În niciun caz nu ca să le folosească împotriva instituţiilor SUA.

Mesajul politic este clar. Întâi s-a întâmplat cu Donald Trump. Statul profund american, instituţiile de forţă, nu îl mai doresc pe Trump preşedinte, de asta l-au şi împins pe Joe Biden în faţă. Biden a anunţat că îşi doreşte al doilea mandat. Statul profund american a realizat că Joe Biden în al doilea mandat chiar nu va face faţă. Vedem toate gafele şi tot ce se întâmplă. Deşi a fost ireproşabil în ceea ce priveşte războiul din Ucraina. Cred că este mesajul evident care este dat acum. Joe Biden nu va mai depune actele pentru al doilea mandat prezidenţial. Altcineva din partidul democrat va candida, la fel cum Ron de Santis va candida din partea republicanilor. Ceea ce înseamnă o schimbare în bine pentru conducerea SUA. Dar se depăşeşte o anumită limită.

Şi înainte l-au controlat tot în Delaware, l-au găsit cu documente secrete, ca pe un răufăcător. Ori lucrul ăsta nu îi face bine nici lui Biden, nici partidului Democrat, nici imaginii SUA în aceste momente cumplite”, a declarat Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.

Şeful de cabinet al preşedintelui american Joe Biden, Ron Klain, ar urma să demisioneze după doi ani în acest post foarte sensibil şi central la Casa Albă, au informat sâmbătă mass-media americane, relatează duminică AFP.

Potrivit New York Times, Ron Klain „le-a mărturisit colegilor săi de la alegerile intermediare din noiembrie că, după o perioadă istovitoare şi neîntreruptă alături de Biden, datând din campania din 2020, este gata să treacă la altceva”.

Plecarea acestui colaborator care deţine una dintre funcţiile cele mai apropiate de preşedinte ar putea interveni după discursul anual al lui Joe Biden privind Starea Uniunii, programat pentru 7 februarie, adaugă cotidianul newyorkez.

Ron Klain ar urma să demisioneze într-un moment crucial al mandatului. Cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite, în vârstă de 80 de ani, ar putea anunţa oficial în săptămânile următoare că va candida pentru funcţia de preşedinte în 2024, în timp ce marele său rival republican Donald Trump, în vârstă de 76 de ani, şi-a depus deja candidatura, scrie Agerpres.

„Este o lovitură uriaşă. Ron Klain ţine în mână Biroul Oval. Plecarea sa lasă un gol uriaş şi îl pune într-o poziţie cu adevărat dificilă pe preşedintele Joe Biden. Doar că statul american are resurse uriaşe pentru a compensa această plecare. Dar în opinia mea, dintr-o margine a lumii care se uită spre SUA, ce se întâmplă acolo e prea mult deja”, a concluzionat Bogdan Chirieac, conform dcnews.ro

articolul original.

Juriul se pronunță în procesul de conspirație al celor care păstrează jurământul sedițios | Ştirile instanţei

20 January 2023 at 19:45
By: Stiri
image

Procurorii spun că gruparea de extremă dreaptă a luat parte la un complot violent pentru a răsturna rezultatele alegerilor din 2020.

Un juriu american continuă să decidă dacă patru membri ai miliției de extremă dreaptă cunoscut sub numele de Oath Keepers au comis crima de „conspirație sedițioasă” în timpul atacului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA.

În argumentele finale de miercuri, procurorul federal Louis Manzo a declarat juriului că inculpații au fost recrutați pentru a-și da acordul într-un efort de a folosi mijloace violente pentru a opri certificarea alegerilor prezidențiale din 2020, în care actualul republican Donald Trump a pierdut în fața democratului Joe Biden.

„Democrația noastră a fost atacată, dar pentru inculpați a fost tot ceea ce s-au antrenat și un moment pentru a sărbători”, a spus Manzo. „Inculpații nu au putut lăsa alegerile să aibă loc. Nu l-au putut lăsa pe Biden să vină la putere”.

Încheierea procesului va marca sfârșitul unuia dintre cele mai importante cazuri legate de atacul mortal asupra Capitoliului SUA, în care o mulțime de susținători ai lui Trump a încercat să oprească tranziția pașnică a puterii.

Cei patru membri ai Oath Keepers aflați în judecată – Roberto Minuta, Joseph Hackett, David Moerschel și Edward Vallejo – sunt acuzați de conspirație sedițioasă pentru rolul lor în atacuri.

În noiembrie, liderul grupului, Stewart Rhodes, a fost găsit vinovat de aceeași acuzație și riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 20 de ani.

Un alt proces de răzvrătire este în desfășurare în prezent pentru membrii grupului de extremă dreapta cunoscut sub numele de „Băieții mândri”, cu liderul organizației, Henry „Enrique” Tarrio, printre inculpați.

Peste 950 de persoane au fost acuzate de infracțiuni în legătură cu atacul la Capitoliu din 2021 și cel puțin 192 de persoane au fost condamnate la închisoare, potrivit Departamentului de Justiție al SUA.

Acuzațiile variază de la infracțiuni precum intrarea într-o clădire clasificată și împiedicarea unei proceduri oficiale, până la agresarea ofițerilor de poliție și conspirație.

Aproximativ 484 au pledat, de asemenea, vinovați de diverse acuzații. Mai mulți Oath Keepers au pledat anterior pentru o conspirație sedițioasă, o acuzație relativ rară și greu de dovedit care susține că inculpatul a complotat să atace guvernul Statelor Unite sau să se opună autorității acestuia.

Printre acestea se numără Graydon Young, un rezident în Florida în vârstă de 54 de ani, care și-a făcut declarația în timpul unei audieri în iunie 2021.

Condamnarea sedițioasă pentru conspirație din noiembrie împotriva lui Rhodes și a unui alt lider din capitolul din Florida al Keepers of the Oath a fost văzută ca o victorie majoră pentru Departamentul de Justiție. Procesul curent al celor patru membri va testa dacă un juriu poate fi, de asemenea, convins să condamne membrii de rang inferior pentru răzvrătire.

În timpul procesului lui Rhodos, alți trei membri ai Oath Keepers au fost achitați de acuzațiile de răzvrătire, dar găsiți vinovați de împiedicarea Congresului să certifice numărătoarea electorală, care poate duce la până la 20 de ani de închisoare.

Deși nu se credea că niciunul dintre cei patru inculpați din procesul în desfășurare ar fi ocupat poziții de rang înalt în grup, Hackett, Minuta și Moerschel au intrat fizic în Capitoliu, în timp ce Vallejo ar fi stocat arme în Virginia vecină.

Avocații inculpaților au negat că cei patru membri au conspirat pentru a bloca certificarea și au spus că acuzarea a făcut o imagine înșelătoare a implicării lor.

„Acest caz este despre o narațiune într-o mare de probe”, a spus avocatul Minuta, William Shipley. — Dar dovezile nu sunt acolo.

Procurorii au indicat videoclipurile cu incendierea pe care Minuța le-a postat pe rețelele de socializare în ziua revoltei ca dovadă a contrariului.

„Știi ce? Vor muri milioane. Și ce?” Minuta spune intr-un video. „Pregătește-ți nenorocitul de suflet. Fii corect cu Dumnezeu.”

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Avocații lui Trump am amendat cu aproape 1 milion de dolari din cauza procesului Clinton | Știri despre Donald Trump

20 January 2023 at 15:37
By: Stiri
image

Judecătorul spune că cazul este „complet frivol atât în ​​fapt, cât și în drept”, îl numește pe Trump „creditorul” abuzului asupra sistemului de justiție.

Un judecător federal american a amendat fostul președinte Donald Trump și avocații săi cu aproape 1 milion de dolari pentru un proces „frivol” în care se pretindea că Hillary Clinton a încercat să fraudeze alegerile din 2016.

Judecătorul districtual John Middlebrooks a declarat că Trump, un republican care încearcă să se întoarcă la Casa Albă în 2024, a afișat un „model continuu de utilizare abuzivă a instanțelor” și a intentat procesul „pentru a avansa în mod necinstit o narațiune politică”.

Trump o dă în judecată pe Clinton, candidata democrată la președinția din 2016, acuzând că ea și alți democrați au încercat să truceze acele alegeri acuzând în mod fals campania ei de legături cu Rusia. Clinton a pierdut în fața lui Trump.

Middlebrooks, care a fost numit în bancă de către președintele Bill Clinton în 1997, a renunțat la dosar în septembrie, numind procesul „un manifest politic de 200 de pagini care prezintă nemulțumirile sale împotriva celor care i s-au opus”.

Trump a cerut daune de 70 de milioane de dolari.

Dar procesul „nu ar fi trebuit niciodată intentat”, a spus Middlebrooks în ordinul judecătoresc scris de 45 de pagini eliberat joi seară.

„Inadecvarea sa ca revendicare juridică a fost evidentă încă de la început. Niciun avocat rezonabil nu ar fi depus-o. Intenționat într-un scop politic, niciunul dintre acuzațiile din plângerea modificată nu a invocat o revendicare legală recunoscută”, a scris judecătorul.

Ordinul a inclus și avocatul lui Trump, Alina Habba, și firma ei de avocatură.

Cei doi sunt răspunzători solidar pentru suma totală percepută de Middlebrooks pentru a acoperi onorariile și cheltuielile avocaților inculpaților: 937.989,39 USD.

Middlebrooks a scris că Trump este „un justițiabil prolific și sofisticat care folosește în mod repetat instanțele pentru a se răzbuna pe oponenții politici.

„El este creierul abuzului strategic al procesului judiciar și nu poate fi văzut ca un justițiabil care urmează orbește sfatul unui avocat. Știa perfect impactul acțiunilor sale.

Trump, un republican, a cerut realegerea în 2020, dar a fost învins de democratul Joe Biden, după care a făcut în mod repetat afirmații false, acuzând frauda pe scară largă a alegătorilor pentru pierderea sa.

El a lansat o candidatură pentru alegerile prezidențiale din 2024, stabilind o potențială revanșă împotriva lui Biden.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Trump a fost amendat cu aproape un milion de dolari de un judecător federal

20 January 2023 at 10:24
By: -
image

Un judecător federal american i-a amendat pe fostul preşedinte Donald Trump şi pe avocata sa cu aproape un milion de dolari, pentru că au intentat un proces inutil, motivat politic, fostei contracandidate din alegerile prezidenţiale Hillary Clinton, pe care au acuzat-o de tentativă de fraudă în scrutinul desfăşurat în 2016.

Judecătorul a hotărât că miliardarul republican, care speră să revină la Casa Albă în 2024, a abuzat justiţia prin intentarea acestui proces prin care „a promovat în mod ilegal o naraţiune politică”, relatează AFP şi Reuters.

Plângerea, pe care judecătorul a respins-o în septembrie anul trecut, susţinea că Hillary Clinton şi alte persoane au încercat să convingă publicul că în campanie Donald Trump a colaborat cu Rusia. Fostul preşedinte cerea daune de 70 de milioane de dolari de la Clinton.

Procesul "nu ar fi trebuit să fie intentat niciodată", a declarat judecătorul în hotărârea sa motivată în 45 de pagini.

"Demersul juridic a fost în mod evident inadecvat, de la început. Nici un avocat rezonabil nu ar fi depus o astfel de plângere. Având un scop politic, niciunul dintre argumentele din plângere nu prezintă o pretenţie legală identificabilă", a arătat judecătorul.

Donald Trump este un "procesoman prolific şi sofisticat care foloseşte în mod repetat instanţele pentru a se răzbuna pe adversarii săi politici", mai spune judecătorul.

"El este arhitectul unui abuz strategic asupra procedurilor judiciare şi nu poate fi considerat un om care ar urma orbeşte sfatul avocatului. Ştia foarte bine impactul acţiunilor sale", a adăugat el.

În aceste condiţii, judecătorul i-a obligat pe Donald Trump şi pe avocata sa, Alina Habba, să plătească 937.989,39 de dolari pentru a acoperi cheltuielile de judecată ale celeilalte părţi.

Judecătorul John Middlebrooks a fost numit în magistratură de preşedintele Bill Clinton, în 1997.

articolul original.

Muntele Rushmore și frica de activiști

19 January 2023 at 10:08
image

Republicanii au înaintat un proiect de lege care are menirea să protejeze Muntele Rushmore de a fi alterat, redenumit sau demolat de activiști care spun că monumentul este o ofensă la adresa nativilor americani, potrivit Fox News.

Dacă va fi adoptată, legea privind protecția Muntelui Rushmore ar interzice utilizarea fondurilor federale pentru a schimba, distruge sau a redenumi Memorialul Național Mount Rushmore. Proiectul de lege al reprezentantului Dusty Johnson, este un răspuns la criticile care au crescut de când fostul președinte Donald Trump a vizitat monumentul în 2020.

„Istoria națiunii noastre nu este lipsită de defecte, dar nu există nicio îndoială că fețele de pe Muntele Rushmore reprezintă democrația, libertatea și marele experiment american”, a spus Johnson. „Înlăturarea sau schimbarea Muntelui Rushmore nu va schimba trecutul și nu ne va duce înainte ca țară. Trebuie să protejăm Muntele Rushmore pentru generațiile viitoare.”

În afară de interzicerea oricăror modificări aduse memorialului, proiectul de lege ar cere, de asemenea, ca orice referire la site pe hărți și alte documente să se refere la „Muntele Rushmore”.

Opoziția față de celebrul memorial a fost stârnită după vizita lui Trump, când au început să curgă plângeri ale nativilor americani. În esență, în plângeri se arată că monumentul este construit pe un teren sacru din Black Hills, care le-a fost luat nativilor americani odată ce a fost descoperit aurul. Reprezentantul unui trib din Dakota de Sud a declarat pentru Vocea Americii în 2020 că Muntele Rushmore este un „simbol al curățării etnice, al asimilării forțate și al furtului teritoriului nostru” și că vizita lui Trump a fost un memento al „genocidului continuu al poporului nostru”.

Administrația Biden a anunțat că va interzice, pentru al treilea an consecutiv, orice desfășurare de artificii în această zonă.

Memorialul prezintă sintetic primii 150 de ani din istoria Statelor Unite ale Americii, înfățișându-i pe primii președinți ai țării. Busturile foștilor președinți George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt și Abraham Lincoln sunt sculptate în granit și au aproximativ 18 m înălțime. Ele au fost executate direct pe versantul sudic al cunoscutului munte de fostul elev al lui Rodin, sculptorul Gutzon Borglum.

articolul original.

Niciun jurnal de vizitatori din casa lui Biden unde au fost găsite fișiere clasificate: WH | Știri despre Joe Biden

16 January 2023 at 17:05
By: Stiri
image

Avocații Casei Albe spun că „reședința personală a lui Biden este personală”, după ce republicanii au cerut mai multe informații despre căutări.

Nu există înregistrări ale vizitatorilor pentru reședința președintelui american Joe Biden, unde au fost descoperite recent dosare cu mărci clasificate, a spus consilierul Casei Albe, după ce republicanii au cerut eliberarea acelor documente.

„La fel ca fiecare președinte din decenii de istorie modernă, reședința lui personală este personală”, a declarat luni Biroul consilierului Casei Albe într-un comunicat.

„Dar după preluarea mandatului, președintele Biden a restabilit norma și tradiția de a păstra înregistrările vizitatorilor Casei Albe, inclusiv postările regulate, după ce administrația anterioară le-a închis”.

Președintele republican al Comisiei de Supraveghere a Camerei a cerut înregistrări ale vizitatorilor pentru casa lui Biden din Wilmington, Delaware, după ce au fost găsite documente clasificate în biroul și garajul președintelui democrat.

„Fără o listă a persoanelor care v-au vizitat reședința, poporul american nu va ști niciodată cine a accesat aceste documente extrem de sensibile”, a spus reprezentantul James Comer într-o scrisoare adresată duminică șefului de cabinet al Casei Albe, Ron Klain.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a anunțat săptămâna trecută că îl numește pe Robert Hur, un fost avocat al SUA din Maryland, ca consilier special pentru a investiga modul în care Biden a gestionat documentele sensibile ale guvernului.

Mișcarea a venit după ce un „număr mic” de documente clasificate datând din administrația fostului președinte american Barack Obama au fost găsite în casa sa din Delaware. Fișierele marcate confidențiale din vremea lui Biden ca vicepreședinte în fostul său birou de la un think tank din Washington, DC au fost descoperite și în noiembrie.

Avocații președintelui SUA au declarat sâmbătă încă cinci pagini au fost găsite în reședința Wilmington și au fost predate autorităților.

Casa Albă a declarat că a predat imediat toate documentele Departamentului de Justiție al SUA, adăugând că „cooperează pe deplin” pentru a se asigura că acestea sunt gestionate corespunzător.

Dar descoperirile au creat o bătaie de cap politică pentru Biden, republicanii acuzându-l de ipocrizie după ce l-a criticat pe predecesorul său, Donald Trump, pentru presupusa manipulare greșită a documentelor confidențiale.

Departamentul de Justiție investighează gestionarea de către Trump a dosarelor confidențiale pe care le-a păstrat la reședința sa personală, Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, după ce a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021.

Însă mulți experți au spus că diferența dintre cele două scenarii este că echipa lui Biden a predat imediat dosarele, în timp ce autoritățile americane trebuiau să obțină o citație pentru a recupera documentele de la casa lui Trump.

Cu toate acestea, parlamentarii GOP au încercat să compare cazul documentelor Biden cu cel al lui Trump.

Comer, parlamentarul republican, a numit reședința Biden o „scenă a crimei” în timpul unui interviu acordat programului CNN State of the Union duminică, deși a recunoscut că nu este clar dacă legile au fost încălcate.

„Îmi îngrijorează că a fost chemat un consilier special, dar câteva ore mai târziu încă mai aveam avocații personali ai președintelui, care nu sunt autorizați de securitate, scotocind încă prin reședința președintelui, căutând lucruri – adică, ar fi, în esență, locul crimei, ca să zic așa”, a spus el.

Între timp, Comer a spus că nu va căuta în înregistrările vizitatorilor reședinței lui Trump din Mar-a-Lago, unde au fost găsite peste 100 de documente clasificate – unele dintre ele etichetate ca top secret – într-un anunț de căutare FBI în august.

„Nu cred că trebuie să îi acordăm mult timp pentru că democrații au făcut-o în ultimii șase ani”, a spus el în interviul CNN.

Nu există nicio cerință legală ca președinții SUA să dezvăluie numele vizitatorilor care vin la casele lor sau la Casa Albă.

Cu toate acestea, administrația Biden a restabilit dezvăluirile oficiale ale invitaților la Casa Albă, lansând primul său lot de documente în mai 2021, după ce Trump a suspendat practica la scurt timp după preluarea mandatului în 2017.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Amendă de 1,6 milioane de dolari pentru una dintre firmele lui Donald Trump

14 January 2023 at 14:51
image

Una dintre firmele fostului președinte american Donald Trump a fost amendată cu 1,6 milioane de dolari. Justiția a decis sancțiunea maximă permisă de lege pentru 17 acuzații de fraude fiscale și financiare, de-a lungul unei perioade de 14 ani. Un fost director financiar al trustului a fost condamnat.

Trump Organization, grupul miliardarului american, făcea obiectul unui proces penal în care principalele acuzații erau fraudă fiscală prin falsificarea unor declarații contabile.

Compania acorda avataje financiare unor oficiali de rang înalt, lucru pe care l-a ținut ascuns de fiscul american, totul pentru a evita să plătească impozite între anii 2005 și 2018.

La cinci luni de închisoare a fost condamnat și un fost director financiar al societății, un apropiat al lui Donald Trump și care a pledat vinovat pentru 15 capete de acuzare. Tot el trebuie să plătească și două milioane de dolari amendă.

Personal, Donald Trump nu a fost inculpat în acest dosar, însă asupra sa planează o posibilă urmărire penală după atacul susținătorilor săi asupra sediului Congresului, în ianuarie 2021. Totul se întâmplă în timp ce Trump urmărește o candidatură pentru alegerile prezidențiale din 2024 din partea Partidului Republican.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/14ian-12-Raul-relat-Amenda-pt-firma-lui-Trump.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
articolul original.

Organizația Trump amendează cu 1,6 milioane de dolari pentru fraudă fiscală „nerăbdătoare” | Știri de afaceri și economie

13 January 2023 at 18:48
By: Stiri
image

Un judecător din New York a ordonat companiei imobiliare cu același nume a fostului președinte american Donald Trump să plătească o amendă penală de 1,6 milioane de dolari după ce a fost condamnată la 15 ani pentru fraudă fiscală.

Judecătorul Juan Merchan de la Curtea Penală din Manhattan a pronunțat vineri decizia, după ce luna trecută jurații i-au găsit vinovați pe doi afiliați ai Organizației Trump pentru 17 acuzații de infracțiune, inclusiv conspirație și falsificare de dosare comerciale.

Pedeapsa a fost maximul pe care l-ar putea da judecătorul pentru un regim în care șefii de top ai fostului președinte scăpau de impozitele pe venitul personal pentru beneficii generoase de muncă, o lovitură simbolică și puțin paralizantă pentru o firmă cu active de miliarde de dolari.

Trump însuși nu a fost judecat și a negat orice cunoaștere a directorilor săi care evadează impozitele.

În timp ce amenda – mai mică decât costul unui apartament din Trump Tower – nu este suficient de mare pentru a avea un impact asupra operațiunilor sau viitorului companiei, condamnarea este un semn negru asupra reputației republicanului de om de afaceri priceput în timp ce organizează o campanie pentru a-i recuceri pe White. Casa.

Nici fostul președinte și nici copiii săi, care au contribuit la conducerea și promovarea Organizației Trump, nu s-au aflat în sala de judecată pentru pronunțare.

Procurorul Joshua Steinglass a spus că amenda constituie „o fracțiune din veniturile” Organizației Trump și că schema este „de anvergură și nesăbuită”.

„Toate aceste practici corupte făceau parte din pachetul de compensare a executivului al Organizației Trump și, cu siguranță, era mai ieftin decât plata unor salarii mai mari acelor directori”, a spus el.

Întrucât Organizația Trump este o corporație și nu o persoană, o amendă este singura modalitate prin care un judecător poate pedepsi compania. Pedeapsa maximă pe care Merchan a putut-o impune a fost dublul impozitelor pe care un grup mic de directori le-a evitat să plătească pentru beneficii care includ apartamente fără chirie în clădirile Trump, mașini de lux și școlarizare privată.

În afară de companie, un singur director a fost acuzat în acest caz: fostul director financiar al Organizației Trump, Allen Weisselberg, care a pledat vinovat în august pentru evaziune fiscală pentru un acord de 1,7 milioane de dolari. El a fost condamnat marți la cinci luni de închisoare.

Trump a spus că cazul împotriva companiei sale face parte dintr-o „vânătoare de vrăjitoare” motivată politic, purtată împotriva lui de democrații răzbunați. Avocații companiei au promis că vor contesta verdictul.

Cazul a implicat practici financiare și reglementări salariale pe care compania le-a oprit când Trump a fost ales președinte în 2016.

În anii săi în calitate de finanțator șef al companiei, Weisselberg a primit un apartament fără chirie într-o clădire cu marca Trump din Manhattan, cu vedere la râul Hudson. El și soția lui au condus mașini Mercedes-Benz închiriate de companie, iar când nepoții lui au mers la o școală privată exclusivistă, Trump le-a plătit școlarizarea.

Fostul director financiar al Organizației Trump, Allen Weisselberg, care a pledat vinovat de fraudă fiscală și a fost condamnat la cinci luni de închisoare, a mărturisit în cadrul procesului că frauda fiscală a fost ideea lui și familia Trump nu știa ce este în neregulă. [File: Carlo Allegri/Reuters]

O mână de alți directori au primit beneficii similare.

Când a fost chemat să depună mărturie împotriva Organizației Trump, Weisselberg a spus că nu a plătit taxe pentru acea înțelegere și că el și un vicepreședinte al companiei au conspirat pentru a ascunde beneficiile prin care compania emite formulare fiscale falsificate.

De asemenea, Weisselberg a încercat să-și asume responsabilitatea pe tribuna martorilor, spunând că nimeni din familia Trump nu știa ce face. S-a înecat când le-a spus juraților: „Lăcomia mea personală a dus la asta”.

Avocații Organizației Trump au repetat mantra, „Weisselberg a făcut-o pentru Weisselberg”, susținând că a devenit necinstiți și a trădat încrederea companiei.

Procurorul adjunct Joshua Steinglass a contestat această afirmație în argumentul său final, arătând juraților un contract de închiriere semnat de Trump însuși pentru apartamentul lui Weisselberg.

„Domnul Trump sancționează în mod explicit frauda fiscală”, a spus Steinglass.

Un juriu a condamnat compania pentru fraudă fiscală pe 6 decembrie.

Amenda companiei abia va fi o zgârietură în rezultatul final pentru o firmă cu un portofoliu global de terenuri de golf, hoteluri și oferte de dezvoltare. El se poate confrunta cu probleme mai mari în afara instanței ca urmare a prejudiciului reputației, cum ar fi dificultăți în găsirea de noi afaceri și parteneri de afaceri.

Condamnarea și condamnarea Organizației Trump nu pune capăt bătăliei lui Trump cu procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, un democrat care a preluat mandatul în urmă cu un an. Bragg a spus că o investigație legată de Trump, care a început sub predecesorul său, Cyrus Vance Jr, a fost „activă și continuă”, cu un procuror nou angajat conducând acuzația.

În același timp, procurorul general din New York, Letitia James, dă în judecată Trump și Organizația Trump, susținând că au înșelat băncile și alții cu privire la valoarea numeroaselor lor active, o practică pe care ea a numit-o „arta furtului.” , o referire la cartea lui Trump. Arta afacerii.

James, un democrat, cere unei instanțe să interzică lui Trump și celor trei fii ai săi mai mari să conducă orice companie din New York și încearcă să le amendeze cu cel puțin 250 de milioane de dolari. Un judecător a stabilit termenul de judecată pentru octombrie. Ca o chestiune preliminară, el a numit un supervizor pentru firmă în timpul procesului.

Trump se confruntă cu multe alte provocări legale în timp ce încearcă să câștige alegerile prezidențiale din 2024.

Un mare juriu special din Atlanta investighează dacă Trump și aliații săi au comis crime în timp ce încearcă să răstoarne pierderea lui în alegerile din 2020 în Georgia.

Luna trecută, o comisie a Camerei a votat să depună o sesizare penală la Departamentul de Justiție cu privire la rolul lui Trump în declanșarea unei insurecții violente la Capitoliul Statelor Unite pe 6 ianuarie 2021. FBI investighează, de asemenea, depunerea de documente clasificate de către Trump.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Casa Albă confirmă mai multe fișiere confidențiale găsite la casa lui Biden | Știri despre Joe Biden

12 January 2023 at 16:58
By: Stiri
image

Joe Biden spune că administrația sa „cooperează pe deplin” cu revizuirea de către Departamentul de Justiție a gestionării dosarelor clasificate.

Un „număr mic” de documente clasificate au fost găsite la reședința președintelui american Joe Biden din statul Delaware, a confirmat Casa Albă, spunând că dosarele au fost predate Departamentului de Justiție.

Consilierul special al Casei Albe, Richard Sauber, a declarat joi că documente marcate în mod confidențial care datează de pe vremea lui Biden în calitate de vicepreședinte au fost găsite în garajul casei actualului președinte din Wilmington, Delaware.

Un singur document de o pagină a fost găsit într-o cameră adiacentă garajului, a spus Sauber într-un comunicat, și nu au fost găsite documente în a doua casă a familiei Biden din Rehoboth Beach, Delaware.

Sauber a spus că Departamentul de Justiție a fost „anunțat imediat” după ce documentele au fost găsite și avocații departamentului au luat documentele în custodie. Administrația „cooperează pe deplin” pentru a se asigura că jurnalele sunt gestionate corespunzător, a adăugat el.

Descoperirea vine la câteva zile după ce mass-media americană a raportat săptămâna aceasta că dosare cu semne clasificate din perioada lui Biden ca vicepreședinte au fost descoperite în noiembrie în fostul său birou la un think tank din Washington, DC.

La acel moment, aproape 10 documente au fost găsite la Centrul Penn Biden pentru Diplomație și Angajament Global și au fost predate autorităților competente, a declarat luni avocatul Casei Albe.

CBS News a mai raportat că procurorul general al SUA Merrick Garland i-a cerut procurorului american din Chicago să analizeze primul lot de documente clasificate, care au fost predate Arhivelor Naționale.

Kimberly Halkett de la Al Jazeera, raportând joi de la Washington, a spus că, în timp ce administrația Biden a spus că a făcut tot ce a fost necesar pentru a găsi dosarele, constatările au deschis Casa Albă criticilor.

Halkett a spus că republicanii „spun că acest lucru dezvăluie într-adevăr – potențial – surse și metode de documente de informații și, de asemenea, dezvăluie ipocrizia” din partea lui Biden, care l-a criticat pe predecesorul său, Donald Trump, pentru posibila sa manipulare greșită a documentelor confidențiale.

Departamentul de Justiție al SUA investighează gestionarea de către Trump a dosarelor confidențiale pe care le-a păstrat la reședința personală din Mar-a-Lago, Florida, după ce a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021.

Dar Halkett a spus că mulți experți juridici au spus că principala diferență dintre cele două situații este că, atunci când echipa lui Biden a descoperit dosarele, acestea au fost imediat predate, în timp ce autoritățile americane trebuiau să „obțină o citație pentru a prelua aceste documente” din casa lui Trump.

„Cu alte cuvinte, ar putea exista acuzații sau urmăriri penale [for] obstrucționarea justiției” pentru fostul președinte, a spus Halkett.

Trump a păstrat mii de documente guvernamentale, câteva sute dintre ele marcate confidențiale, în casa sa din Florida și nu le-a returnat imediat sau voluntar, în ciuda numeroaselor solicitări din partea Arhivelor Naționale.

Când în sfârșit a predat peste 15 cutii de documente în ianuarie anul trecut, arhivele au descoperit că peste 100 au fost marcate clasificate. În primăvară, el a sesizat chestiunea către Departamentul de Justiție și a fost desemnat un consilier special pentru a supraveghea ancheta.

Întrebat joi despre documentele găsite în casa sa din Delaware, Biden le-a spus reporterilor că „oamenii știu că iau în serios documentele și materialele clasificate”. El a reiterat că administrația sa „cooperează pe deplin” cu revizuirea Departamentului de Justiție.

Dar Casa Albă a refuzat să răspundă la întrebări despre motivul pentru care a așteptat mai mult de două luni pentru a dezvălui descoperirea primului lot de documente. Aceștia au fost găsiți pe 2 noiembrie, cu câteva zile înainte de alegerile de la jumătatea mandatului.

„Așa cum au declarat și v-au spus tuturor ieri colegii mei din consiliu, acesta este un proces în curs de desfășurare, în curs de revizuire de către Departamentul de Justiție. Așa că ne vom limita la ceea ce putem spune aici”, a declarat miercuri secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Comitetul de Informații al Camerei Republicii a cerut agențiilor de informații să efectueze o „evaluare a daunelor” documentelor potențial clasificate.

„Cred că Congresul trebuie să investigheze acest lucru”, a declarat joi președintele Camerei Republicii Kevin McCarthy reporterilor, acuzând administrația Biden de ipocrizie.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Republicanii Camerei SUA au votat pentru a investiga președinția lui Biden | Știri de politică

11 January 2023 at 00:40
By: Stiri
image

Camera Reprezentanților a SUA a aprobat crearea unei subcomisii care să investigheze presupusa „armare” a guvernului.

Republicanii care controlează Camera Reprezentanților S.U.A. au votat marți pentru lansarea unei investigații asupra a ceea ce ei numesc înarmarea guvernului federal de către președintele democrat Joe Biden. Democrații, totuși, au etichetat-o ​​ca o expediție de pescuit partizan.

Republicanii au promis că își vor folosi noua majoritate împotriva Departamentului de Justiție al SUA, Biroului Federal de Investigații (FBI) și a altor agenții federale care au investigat fostul președinte republican Donald Trump și susținătorii săi care au luat furtuna Capitoliul Statelor Unite pe 6 ianuarie. 2021.

Votul de marți al partidului urmărește tocmai acest lucru, prin înființarea unui „Subcomitet selectat pentru armament al guvernului federal”. Organismul este pregătit să lanseze o anchetă amplă asupra administrației democratului Biden, pe care republicanii îl acuză că „armărește” FBI-ul împotriva lui Trump.

Republicanii vor investiga, de asemenea, afirmațiile conform cărora administrația Biden a făcut lobby pe marile companii de tehnologie pentru a cenzura opiniile contrare politicii Casei Albe. Proiectul de lege care înființează grupul spune că parlamentarii vor investiga modul în care ramura executivă colaborează cu sectorul privat, grupuri non-profit și alte agenții „pentru a facilita acțiunile împotriva” cetățenilor americani.

„Trebuie să ne apucăm de treabă acum”, a spus republicanul James Comer, șeful comitetului de supraveghere, într-un discurs adresat Camerei. „Trebuie să denunțăm abuzurile comise de birocrația federală nealeasă și iresponsabilă”.

Printre agențiile federale vizate se numără cele care investighează încercarea lui Trump de a-și inversa înfrângerea din 2020 și presupusa manipulare greșită a documentelor confidențiale. Trump a respins aceste investigații drept „vânătoare de vrăjitoare”.

La câteva zile după raidul din august în stațiunea lui Trump, Mar-a-Lago, pentru materiale clasificate, reprezentantul republican Elise Stefanik a promis că va lansa o investigație privind „Joe Biden și înarmarea Guvernului a Departamentului de Justiție și a FBI.” administrația sa”.

„Raidul FBI împotriva președintelui Trump este un abuz complet și un exces de autoritate”, a spus el.

Democrații și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o prevedere care autorizează comitetul să investigheze „anchete penale în curs”, care în general nu sunt de competența Congresului.

„Aceasta este o încălcare a separării puterilor și este, de asemenea, foarte periculoasă”, a declarat Jerrold Nadler, democratul de vârf din Comisia Judiciară.

Luni, Casa Albă a declarat că avocații lui Biden au găsit documente confidențiale într-un think tank din Washington afiliat președintelui.

Unii republicani au comparat această constatare cu ancheta penală privind eliminarea de către Trump a documentelor clasificate de la Casa Albă, deși sunt implicate mai puține documente. Echipa lui Biden a spus că a predat documentele după descoperire, în timp ce Trump a rezistat apelurilor de a returna documentele și acum se confruntă cu o anchetă pentru a stabili dacă a obstrucționat justiția.

Experții juridici au spus că forțele federale de aplicare a legii vor respinge aproape sigur orice încercare a unei comisii a Congresului de a obține documente legate de ancheta în curs.

Scott Perry, un membru al comitetului judiciar republican al cărui telefon a fost confiscat în cadrul anchetei federale privind eforturile de a răsturna alegerile din 2020, se numără printre cei care ar putea căuta un loc în subcomisie. Acest lucru ar crea o situație în care ar putea încerca să supravegheze o investigație federală asupra sa.

Republicanul Brian Fitzpatrick, un fost agent FBI, a declarat pentru Reuters că sprijină crearea subcomitetului.

Dar, a adăugat el, furnizarea de informații despre o investigație activă a fost „incompatibilă cu legea federală”.

„O să fiu cu ochii pe asta”, a spus el

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Executivul lui Trump, Weisselberg, condamnat la 5 luni de închisoare pentru fraudă fiscală | Știri despre Donald Trump

10 January 2023 at 22:05
By: Stiri
image

Mărturia executivului a dus la acuzații împotriva Organizației Trump, deși el a spus că Trump nu avea cunoștință de vreo faptă greșită.

Directorul de lungă durată al Organizației Trump, Allen Weisselberg, a fost condamnat la cinci luni de închisoare pentru fraudă fiscală și arestat în New York City.

Fostul director financiar al Organizației Trump a depus mărturie care a ajutat la condamnarea companiei în 2022 pentru fraudă fiscală într-un tribunal din Manhattan. Dar Weisselberg a susținut că nici omonimul companiei, fostul președinte Donald Trump, nici familia sa nu știau despre planul în momentul în care acesta se petrecea.

Weisselberg a fost încătușat și luat în custodie la câteva momente după ce sentința a fost anunțată marți. Trebuia să fie dus la infamul complex al închisorii Rikers Island din New York.

Pedeapsa de cinci luni a lui Weisselberg a fost negociată anterior în august, când a acceptat să pledeze vinovat pentru 15 infracțiuni fiscale și să depună mărturie împotriva companiei. El riscă până la 15 ani de închisoare fără acord.

Ca parte a acordului de recunoaștere a vinovăției, judecătorul Juan Manuel Merchan a mai ordonat lui Weisselberg să plătească taxe, penalități și dobânzi de aproape 2 milioane de dolari. Weisselberg va trebui, de asemenea, să îndeplinească cinci ani de încercare după încheierea pedepsei sale cu închisoarea.

Cele trei zile de mărturie ale lui Weisselberg la procesul Organizației Trump au oferit o privire asupra funcționării interioare a imperiului imobiliar al lui Trump.

Weisselberg a lucrat pentru familia Trump timp de aproape 50 de ani, începând ca contabil pentru tatăl dezvoltator al fostului președinte, Fred Trump, în 1973. Mai târziu s-a alăturat lui Donald Trump în 1986, contribuind la extinderea companiei dincolo de New York City, așa cum a devenit. o marcă globală de hoteluri și golf.

În timpul mărturiei sale, Weisselberg a spus că a trădat familia Trump conspirând cu un subordonat pentru a ascunde suplimentele de peste un deceniu pentru a nu fi incluse ca parte a venitului său impozabil. Aceste avantaje includ un apartament gratuit în Manhattan, mașini de lux și școlarizarea nepoților ei la școala privată.

Weisselberg a spus că cuplul a falsificat înregistrările de salarizare și a emis formulare W-2 falsificate pentru a ascunde costurile.

În ciuda acuzațiilor, Weisselberg a rămas aproape de Organizația Trump, rămânând pe statul său de plată și primind prime de concediu. El și-a sărbătorit chiar 75 de ani de naștere la Trump Tower împreună cu Pie și colegii în august, la doar câteva ore după finalizarea acordului de pledoarie care a dus la transformarea sa din director loial în martor al acuzării.

Un juriu din Manhattan a condamnat în cele din urmă Organizația Trump în decembrie. Acesta a considerat că Weisselberg a fost un agent de „înalt management” însărcinat să acționeze în numele companiei și al diferitelor sale entități, în timp ce comitea faptele sale.

În argumentul lor de încheiere, procurorii au mai spus că Trump „știa exact ce se întâmplă” în companie și că dovezile, inclusiv un contract de închiriere semnat de Trump pentru apartamentul lui Weisselberg, au arătat clar că „domnul Trump sancționează în mod explicit frauda fiscală”.

Organizația Trump este de așteptat să fie condamnată vineri și riscă o amendă de până la 1,6 milioane de dolari.

Dar, în timp ce biroul procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, investighează în continuare practicile de afaceri ale fostului președinte, Weisselberg este singura persoană acuzată în ancheta Organizației Trump până în prezent.

Executivul rămâne, de asemenea, pârât în ​​procesul civil de 250 de milioane de dolari al procurorului general din New York, Letitia James, susținând că Trump și compania ei au umflat valorile activelor și valoarea netă a lui Trump.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Donald Trump, despre cazul documentelor clasificate de la think tank-ul lui Joe Biden: Când va face FBI o percheziție la multele sale locuințe, poate chiar la Casa Albă?

10 January 2023 at 14:49
image

Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a avut o primă reacție în legătură cu ancheta care se referă la documentele clasificate ce au fost descoperite pe 2 noiembrie la think tank-ul succesorului său, Joe Biden, potrivit Fox News.

Un set de documente, inclusiv „un număr mic de documente” clasificate, au fost descoperite la Penn Biden Center de avocații personali ai președintelui SUA pe 2 noiembrie, a anunțat Richard Saubel, consilier special la Casa Albă. Ar fi vorba despre documente din perioada în care Biden era vicepreședinte în administrația Obama.

Donald Trump: Când va face FBI o percheziție la multele locuințe ale lui Joe Biden, poate chiar la Casa Albă?

Donald Trump, care în august a fost subiectul unor percheziții domiciliare într-o anchetă ce se referea tot la documente clasificate, a sugerat că FBI ar trebui să intervină și în cazul lui Joe Biden.

„Când va face FBI un raid (raid-anchetă, n.r.) la multele locuințe ale lui Joe Biden, poate chiar la Casa Albă?”, a întrebat fostul președinte al SUA, pe platforma sa de social media, Truth Social. „Aceste documente cu siguranță nu au fost desecretizate”, a adăugat el.

Donald Trump fusese ironizat de Joe Biden anul trecut, când FBI a efectuat o percheziție la reședința fostului președinte american de la Mar-a-Lago, Florida, pentru a confisca documente clasificate.

Într-un interviu din luna septembrie, Biden a fost întrebat despre o fotografie virală cu documente secrete împrăștiate pe podea în urma percheziției efectuate de FBI la casa lui Trump.

Întrebat la ce s-a gândit când a văzut imaginea respectivă, actualul lider american afirma: „Cum s-ar putea întâmpla așa ceva, cum ar putea cineva să fie atât de iresponsabil. Și m-am gândit ce date erau acolo care ar putea să compromită surse și metode”.

articolul original.

S-a întors roata: Documente clasificate găsite într-un birou privat al lui Biden

10 January 2023 at 06:35
image

Joe Biden a fost vicepreşedinte în cadrul administraţiei lui Barack Obama din 2009 până în 2017; numeroase documente clasificate din perioada respectivă au fost descoperite, toamna trecută, într-un birou privat, a declarat pentru CNN o sursă care are cunoştinţă despre acest fapt.

Este vorba de circa 10 documente clasificate care au fost găsite în biroul lui Biden; nu este clar la ce se referă documentele sau de ce au fost duse în biroul său privat.

Deținătorii de funcţii federale sunt obligaţi să renunţe la documentele oficiale şi dosarele clasificate când îşi încheie serviciul guvernamental iar Arhivele Naţionale au sesizat Departamentul de Justiţie pentru investigaţii suplimentare, a precizat sursa amintită.

Păstrarea de informaţii clasificate părăsirea serviciul guvernamental nu duce neapărat la acuzaţii penale: FBI a stabilit că fostul secretar de stat Hillary Clinton a deţinut materiale clasificate pe serverul său privat de e-mail timp de mai mulţi ani după ce a părăsit Departamentul de Stat în 2013 iar anchetatorii FBI au ajuns la concluzia că a fost vorba despre o neglijenţă, nu despre o intenţie, reaminteşte CBS News.

Autoritățile cercetează documentele

Materialele clasificate includeau unele dosare ultrasecrete cu denumirea de „informaţii sensibile compartimentate„, prescurtată SCI, care este folosită pentru informaţii extrem de sensibile obţinute din surse ale spionajului, scrie CNN.

Materialele guvernamentale s-au descoperit în noiembrie 2022, când se închidea un birou din Washington D.C. pe care Biden l-a folosit în cadrul relaţiei sale cu Universitatea din Pennsylvania, unde a fost profesor onorific din 2017 până în 2019, a precizat sursa CNN.

Avocaţii lui Biden au contactat imediat Administraţia Naţională a Arhivelor şi Înregistrărilor (NARA), care a început să cerceteze problema. Echipa lui Biden a cooperat cu NARA, care ulterior a ajuns să considere situaţia ca fiind o greşeală datorată lipsei unor măsuri de protejare adecvată a documentelor, conform CNN.

Potrivit CBS, procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, i-a cerut procurorului general din Chicago să examineze documentele clasificate, care au fost predate Arhivelor Naţionale.

REACŢIA CASEI ALBE

„Casa Albă cooperează cu Arhivele Naţionale şi cu Departamentul de Justiţie în ceea ce priveşte descoperirea a ceea ce par a fi documente ale administraţiei Obama-Biden, inclusiv un număr mic de documente cu marcajul clasificat”, a transmis Richard Sauber, consilierul special al preşedintelui Biden.

„Documentele au fost descoperite atunci când avocaţii personali ai preşedintelui împachetau dosare aflate într-un dulap încuiat pentru a se pregăti să elibereze spaţiul de birouri de la Penn Biden Center din Washington, D.C. Preşedintele a folosit periodic acest spaţiu de la jumătatea anului 2017 până la începutul campaniei din 2020. În ziua acestei descoperiri, 2 noiembrie 2022 (cu câteva zile înainte de alegerile de la mijlocul mandatului – n.r.), Biroul de consiliere al Casei Albe a notificat Arhivele Naţionale. Arhivele au intrat în posesia materialelor în dimineaţa următoare”, se precizează în comunicatul consilierului special al preşedintelui.

Consilier special: „Descoperirea acestor documente a fost făcută de avocaţii preşedintelui”

„Documentele nu au făcut obiectul niciunei solicitări sau anchete anterioare din partea Arhivelor. De la această descoperire, avocaţii personali ai preşedintelui au cooperat cu Arhivele şi cu Departamentul de Justiţie în cadrul unei proceduri, pentru a se asigura că toate documentele administraţiei Obama-Biden se află în mod corespunzător în posesia Arhivelor”, a subliniat consilierul special al preşedintelui.

Casa Albă l-a angajat pe Richard Sauber în luna mai 2022, pentru a asista administraţia Biden la investigaţiile ulterioare, în cazul în care republicanii vor recâştiga majoritatea în Congres la alegerile de la mijlocul mandatului, ceea ce s-a şi întâmplat în Camera Reprezentanţilor.

O DEZVĂLUIRE CARE ÎL AVANTAJEAZĂ PE DONALD TRUMP

Fostul preşedinte, Donald Trump, este în centrul unei investigaţii federale pentru fapte similare, după ce agenţii federali au, găsit anul, trecut la reşedinţa sa privată din Mar-a-Lago, Florida, mii de documente oficiale, unele având parafa „clasificat” sau „secret”, din perioada în care s-a aflat în funcţie.

Descoperirea materialelor vine în contextul în care procurorul special Jack Smith îl investighează pe fostul preşedinte Donald Trump pentru posibila manipulare defectuoasă a unor documente clasificate la complexul său Mar-a-Lago din Florida unde anchetatorii FBI au recuperat cel puţin 325 de documente clasificate.

Chiar din timpul descinderii procurorilor la Mar-a-Lago, în august anul trecut,Trump a adus acuzaţii – fără a fi susţinute de dovezi – despre presupusa gestionare defectuoasă a documentelor guvernamentale de către predecesorii săi iar ancheta referitoare la dosarele clasificate apărute în biroul privat al lui Biden îi va oferi cu siguranţă un nou argument lui Trump, care şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din 2024, în timp ce Joe Biden este aşteptat să-şi anunţe decizia la începutul acestui an.

„Cum este posibil să se întâmple aşa ceva? Cum cineva – oricine ar fi – poate fi atât de iresponsabil? M-am gândit ce date se aflau acolo, care ar putea compromite sursele şi metodele. Mă refer la nume de persoane care au ajutat sau… etc. … total iresponsabil”, a criticat Biden referitor la scandalul documentelor fostului președinte..

articolul original.

Documente clasificate din perioada în care Joe Biden a fost vicepreședinte au fost descoperite în biroul său privat

10 January 2023 at 06:12
By: -
image

Mai multe documente clasificate din perioada în care Joe Biden era vicepreşedinte au fost descoperite toamna trecută într-un birou privat.

Arhivele Naţionale au sesizat Departamentul de Justiţie pentru investigaţii suplimentare, a precizat o sursă familiarizată cu acest aspect pentru CNN.

Titularii de funcţii federale sunt obligaţi prin lege să renunţe la documentele oficiale şi la dosarele clasificate atunci când îşi încheie serviciul guvernamental, reaminteşte CNN. 

Fostul preşedinte Donald Trump este în centrul unei investigaţii federale pentru fapte similare, după ce agenţii FBI au găsit anul trecut la reşedinţa sa privată din Mar-a-Lago, Florida, mii de documente oficiale, unele având parafa "clasificat" sau "secret", din perioada în care Trump s-a aflat în funcţie la Casa Albă.

Avocaţii lui Joe Biden au găsit materialele guvernamentale în noiembrie 2022, în timp ce închideau un birou din Washington D.C., pe care actualul preşedinte l-a folosit în cadrul relaţiei sale cu Universitatea din Pennsylvania, unde a fost profesor onorific din 2017 până în 2019, a precizat sursa pentru CNN.

Este vorba de circa 10 documente clasificate care au fost găsite în biroul lui Biden, a precizat sursa. Nu este clar la ce se referă documentele sau de ce au fost duse în biroul privat al lui Biden.

Biden a fost vicepreşedinte în cadrul administraţiei lui Barack Obama din 2009 până în 2017.

Postul CBS News a relatat prima dată despre descoperirea acestor documente. Potrivit CBS, procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, i-a cerut procurorului general din Chicago să examineze documentele clasificate, care au fost predate Arhivelor Naţionale.

Materialele clasificate includeau unele dosare ultrasecrete cu denumirea de "informaţii sensibile compartimentate", prescurtată SCI, care este folosită pentru informaţii extrem de sensibile obţinute din surse ale spionajului, scrie CNN.

După descoperirea documentelor, avocaţii lui Biden au contactat imediat Administraţia Naţională a Arhivelor şi Înregistrărilor (NARA), care a început să cerceteze problema, a precizat sursa. Echipa lui Biden a cooperat cu NARA, care ulterior a ajuns să considere situaţia ca fiind o greşeală datorată lipsei unor măsuri de protejare adecvată a documentelor, a precizat sursa CNN.

Reacţia Casei Albe

"Casa Albă cooperează cu Arhivele Naţionale şi cu Departamentul de Justiţie în ceea ce priveşte descoperirea a ceea ce par a fi documente ale administraţiei Obama-Biden, inclusiv un număr mic de documente cu marcajul clasificat", a declarat Richard Sauber, consilierul special al preşedintelui Biden, într-un comunicat.

"Documentele au fost descoperite atunci când avocaţii personali ai preşedintelui împachetau dosare aflate într-un dulap încuiat pentru a se pregăti să elibereze spaţiul de birouri de la Penn Biden Center din Washington, D.C.

Preşedintele a folosit periodic acest spaţiu de la jumătatea anului 2017 până la începutul campaniei din 2020.

În ziua acestei descoperiri, 2 noiembrie 2022 (cu câteva zile înainte de alegerile de la mijlocul mandatului - n.red.), Biroul de consiliere al Casei Albe a notificat Arhivele Naţionale. Arhivele au intrat în posesia materialelor în dimineaţa următoare", precizează comunicatul consilierului special al preşedintelui.

"Descoperirea acestor documente a fost făcută de avocaţii preşedintelui", a subliniat Sauber.

"Documentele nu au făcut obiectul niciunei solicitări sau anchete anterioare din partea Arhivelor. De la această descoperire, avocaţii personali ai preşedintelui au cooperat cu Arhivele şi cu Departamentul de Justiţie în cadrul unei proceduri, pentru a se asigura că toate documentele administraţiei Obama-Biden se află în mod corespunzător în posesia Arhivelor", a adăugat consilierul special al preşedintelui.

Casa Albă l-a angajat pe Richard Sauber în mai anul trecut, pentru a ajuta la răspunsul administraţiei Biden la eventualele investigaţii viitoare, în cazul în care republicanii vor recâştiga majoritatea în Congres la alegerile de la mijlocul mandatului, ceea ce s-a şi întâmplat în Camera Reprezentanţilor.

Sauber, care era la acea vreme cel mai important avocat al Departamentului pentru Veterani, şi-a început activitatea la Casa Albă cu titlul de "consilier special al preşedintelui".

Avantaj pentru Trump

Descoperirea materialelor vine însă în contextul în care procurorul special Jack Smith îl investighează pe fostul preşedinte Donald Trump pentru posibila manipulare defectuoasă a unor documente clasificate la complexul său Mar-a-Lago din Florida.

Anchetatorii federali au recuperat cel puţin 325 de documente clasificate de la Trump în cadrul anchetei lor.

Încă de când FBI a percheziţionat Mar-a-Lago, în august anul trecut, Trump a adus acuzaţii - fără a fi susţinute de dovezi - despre presupusa gestionare defectuoasă a documentelor guvernamentale de către predecesorii săi.

Vestea despre dosarele clasificate apărute în biroul privat al lui Biden îi va oferi cu siguranţă un nou avânt lui Trump, care şi-a anunţat deja candidatura la alegerile prezidenţiale din 2024, în timp ce Joe Biden este aşteptat să-şi anunţe decizia la începutul acestui an.

Biden l-a criticat pe Trump atunci când a văzut fotografiile făcute de FBI care arătau o serie de documente găsite pe proprietatea lui Trump, vara trecută.

"Cum este posibil să se întâmple aşa ceva? Cum cineva - oricine ar fi - poate fi atât de iresponsabil?", a spus atunci Biden. "M-am gândit ce date se aflau acolo, care ar putea compromite sursele şi metodele. Mă refer la nume de persoane care au ajutat sau... etc. ... total iresponsabil", a comentat Biden.

Păstrarea de informaţii clasificate după ce un oficial a părăsit serviciul guvernamental nu duce neapărat la acuzaţii penale. FBI a stabilit că fostul secretar de Stat Hillary Clinton a deţinut materiale clasificate pe serverul său privat de e-mail timp de mai mulţi ani după ce a părăsit Departamentul de Stat în 2013. Anchetatorii FBI au ajuns la concluzia că a fost vorba despre o neglijenţă, nu despre o intenţie, reaminteşte CBS News.

Ce este Penn Biden Center

Organizaţia Penn Biden Center oferă Universităţii din Pennsylvania, care are sediul în Philadelphia, un punct de lucru în capitala ţării. 

Joe Biden a folosit spaţiul de birouri al organizaţiei de la jumătatea anului 2017 până în primăvara anului 2019, când şi-a declarat candidatura la preşedinţie.

Un grup de reflecţie, care a fost deschis în 2018, găzduieşte programe academice şi evenimente axate pe politica externă.

Birourile de la etajul 6 ale centrului se află chiar la poalele Capitoliului, iar ferestrele largi, din podea până în tavan, oferă o vedere panoramică asupra Congresului, relatează CBS News.

Personalul centrului este alcătuit în mare parte din foşti funcţionari ai administraţiei Obama, mulţi dintre ei părăsind centrul pentru a servi ulterior în administraţia Biden.

Secretarul de Stat Anthony Blinken, de exemplu, a fost directorul general al centrului în 2018.

Steve Richetti, care acum este consilier de rang înalt al lui Joe Biden la Casa Albă, a fost director general al centrului în 2019.

Universitatea Pennsylvania l-a numit pe Joe Biden profesor de practică prezidenţială în cadrul programului Benjamin Franklin în 2017 şi l-a plătit cu 917.643 de dolari pentru discursuri şi pentru conducerea centrului omonim între 2017 şi 2019, potrivit declaraţiilor financiare ale preşedintelui.

În prezent, el are activitatea suspendată la universitate, figurând în concediu.

Legăturile lui Joe Biden cu Universitatea din Pennsylvania sunt profunde. Fiul său defunct Beau şi nepoata sa Naomi şi-au luat diplome de licenţă de la această universitate. Fiica lui Biden, Ashley, şi-a obţinut masteratul la Penn, iar nepoata sa Natalie este în prezent studentă acolo.

Când era vicepreşedinte, Biden a lansat la Penn University, în 2016, programul "Cancer Moonshot" al administraţiei Obama.

Preşedintele a discutat despre modul în care gestionează informaţiile clasificate acasă într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu reporterii, în august anul trecut. "Am, la mine acasă, un spaţiu de dulapuri care este complet securizat. Îl iau acasă cu mine astăzi (dosarul zilnic prezidenţial). Este sigilat. Am o persoană cu mine - militari. Îl citesc, îl închid la loc şi îl dau militarului", a povestit preşedintele.

Întrebat dacă este adecvat ca un preşedinte să aducă acasă materiale clasificate, Biden a răspuns: "Depinde de document şi depinde de cât de sigură este camera".

articolul original.

Brazilia: Susținătorii lui Jair Bolsonaro au invadat Congresul, Palatul Prezidențial și Curtea Supremă (VIDEO)

8 January 2023 at 20:15
image

Sute de susținători ai fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro, politician de extremă-dreaptă, au pătruns în Congres, Curtea Supremă și Palatul Prezidențial, duminică, amintind de invazia Capitoliului din Statele Unite, de acum doi ani, de către susținătorii fostului președinte Donald Trump.

Votanții lui Bolsonaro au invadat Congresul brazilian

Susținătorii lui Bolsonaro au produs mai multe pagube în aceste instituții, arată imaginile care circulă intens pe rețelele sociale. Zeci dintre ei au reușit chiar să ajungă pe acoperișul Congresului.

Zona din jurul Congresului fusese izolată de autorități, dar protestatarii au reușit să rupă cordoanele de securitate.

Polițiștii au fost nevoiți să folosească gazele lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanți, informerază AFP.

Manifestantes bolsonaristas quebram vidraça ao invadir o Congresso pic.twitter.com/IkPIH5QVac

— Jornal O Globo (@JornalOGlobo) January 8, 2023

Vídeos divulgados por pessoas que estão dentro do STF mostram indivíduos quebrando assentos do plenário. No Palácio do Planalto, mesas e vidros também foram quebrados. Acompanhe a cobertura da invasão: https://t.co/OhjlaKmUoc pic.twitter.com/bs2HUO2G7v

— Jornal O Globo (@JornalOGlobo) January 8, 2023

Jair Bolsonaro, „Trump al Tropicelor”, nu și-a recunoscut înfrângerea în alegeri

Jair Bolsonaro a fost învins de Luiz Inacio Lula da Silva, politician de stânga, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 30 octombrie. Politicianul de extremă-dreaptă nu și-a recunoscut înfrângerea. La finele anului trecut, el s-a stabilit în SUA.

Incidentele de duminică amintesc de invazia Capitoliului SUA, de acum doi ani de către susținătorii fostului președinte Donald Trump, care de asemenea nu și-a recunoscut înfrângerea în fața lui Joe Biden. De altfel, cei doi foști președinți au viziuni comune și s-au susținut reciproc, Bolsonaro fiind poreclit „Trump al Tropicelor”.

Luiz Inacio Lula da Silva a preluat mandatul pe 1 ianuarie. El se află acum într-o vizită oficială în orașul brazilian Sao Paulo.

articolul original.
❌