ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Câți bani a primit un bărbat care a stat 20 de ani după gratii pe nedrept?

26 November 2022 at 00:00
image

Un bărbat din Ohio, SUA a câștigat 45 de milioane de dolari într-un proces civil împotriva unui departament de poliție și a unui detectiv ale căror acțiuni au dus la condamnarea sa greșită și la mai mult de 20 de ani în spatele gratiilor.

Dean Gillispie a dat în judecată poliția din Miami Township și pe fostul detectiv Scott Moore pentru suprimarea probelor și influențarea martorilor într-un caz de viol și răpire din 1991, relatează USA Today.

Gillispie a fost condamnat în 1991 și în 2011. Astăzi, Gillispie are 57 de ani și locuiește în Fairborn, o suburbie a orașului Dayton.

Daunele de 45 de milioane de dolari reprezintă un record în Ohio

„Oroarea care i-a fost provocată lui Dean, familiei și comunității sale este greu de înțeles”, a declarat directorul unei organizații, Mark Godsey. „Modul în care autoritățile au impus o condamnare și apoi au refuzat să recunoască o greșeală a fost dezamăgitor. Nimic nu îl poate răsplăti pe Dean”.

David Owens, a cărui firmă apără condamnații pe nedrept și care l-a reprezentat pe Gillispie, a declarat că de dolari reprezintă un record în Ohio.

Nu este clar deocamdată dacă se va face apel în acest caz.

Un bărbat închis pe nedrept

Gillispie și-a susținut cu tărie nevinovăția încă din prima zi. El a fost condamnat pentru violul și răpirea unor surori gemene și răpirea unei a treia femei, într-un alt atac. Însă la proces a reieșit că detectivul Moore a încălcat drepturile lui Gillispie prin ascunderea unor probe care ar fi ajutat apărare, ar fi pretins că un martor a făcut o identificare când nu a făcut-o, iar mai târziu le-a spus victimelor că s-ar putea să nu-l recunoască pe Gillispie în instanță pentru că acesta „și-a vopsit părul”.

Nicio probă biologică nu l-a legat vreodată pe Gillispie de crime.

articolul original.

Ce cotație va avea dolarul american azi 15-11-2022?

15 November 2022 at 11:12

Cursul valutar BNR valabil pentru 15 noiembrie 2022, este anunțat de Banca Națională a României în jurul orelor 13:00. Astfel, vom afla cât costă cele mai tranzacționate valute din țara noastră. Vom afla cât costă un dolar american, un euro, un franc elvețian, precum și câți lei va costa o liră sterlină.

Astfel, BNR anunță în jurul orei 13:00 cursul valutar BNR valabil pentru ziua de marți, 15 noiembrie 2022.

Astfel, cei interesați de prețul celor mai tranzacționate valute din România vor afla în timp util cursul BNR valabil de astăzi pentru fiecare dintre monede.

Curs Valutar BNR: Euro

Un euro a fost cotat de Banca Națională a României luni, 14 noiembrie 2022, la 4,8982, mai mult cu 0,0080 lei decât în ziua de vineri, 11 noiembrie 2022, când un euro a costat 4,8902 de lei.

Curs Valutar BNR: Dolar american

Moneda americană s-a tranzacționat luni, 14 noiembrie 2022, la o valoare de 4,7588 lei, în timp ce vineri, 11 noiembrie 2022, dolarul american a costat 4,7644 de lei, potrivit Băncii Naționale a României.

Se poate vedea că moneda americană s-a depreciat cu 0,0056 lei pe 14 noiembrie 2022, raportat la cursul zilei anunțat de BNR în ziua de vineri, 11 noiembrie 2022.

Curs Valutar BNR: Lira sterlină

De asemenea, moneda britanică s-a tranzacționat în ziua de luni, 14 noiembrie 2022, cu 5,5928 lei, în timp ce vineri, 11 noiembrie 2022, lira sterlină a costat 5,5885 lei.

Conform Băncii Naționale a României, se poate vedea că luni, 14 noiembrie, comparat cu vineri, 11 noiembrie 2022, lira sterlină s-a apreciat cu 0,0043 lei.

articolul original.

Dolly Parton a primit un premiu de 100 de milioane de dolari din partea fondatorului Amazon, Jeff Bezos

14 November 2022 at 11:56
image

Vedetă a muzicii country și filantroapă, Dolly Parton a primit un premiu de 100 de milioane de dolari din partea lui Jeff Bezos, anunță BBC.

Premiul Bezos Courage & Civility Award se oferă celor care „caută soluții cu curaj și civilitate”

Fondatorul multimiliardar al Amazon a anunțat premiul alături de partenera sa, Lauren Sanchez.
Sanchez a descris-o pe Parton ca fiind „o femeie care dăruiește din inimă și conduce cu dragoste și compasiune fiecare aspect al activității sale”.

Premiul Bezos Courage & Civility Award (oferit pentru prima dată în 2021) recunoaște liderii care „caută soluții cu curaj și civilitate”.

„Abia așteptăm să vedem tot binele pe care îl veți face cu acest premiu de 100 de milioane de dolari”, a spus doamna Sanchez.

Într-o înregistrare video a ceremoniei postată online, Parton a spus: „Wow! Ați spus 100 de milioane de dolari?”.

„Cred că oamenii care sunt în măsură să ajute ar trebui să pună banii acolo unde le este inima. Eu voi face tot ce pot pentru a face lucruri bune cu acești bani”, a adăugat ea.

Parton – cântăreață și compozitoare, actriță, femeie de afaceri și filantroapă – a fost inclusă în Rock & Roll Hall of Fame la începutul acestei luni.

Este o mare susținătoare a organizațiilor caritabile și a înființat Fundația Dollywood, care a dăruit cărți copiilor din întreaga lume.

Parton a fost, de asemenea, o susținătoare foarte vocală a vaccinării împotriva Covid-19.
Ea a sprijinit Moderna cu o donație de 1 milion de dolari pentru cercetarea coronavirusului la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Nashville.

articolul original.

Jobul de 50.000 de dolari pe care nu îl vrea nimeni! Angajatorii sunt disperați

13 November 2022 at 16:03
image

Un job care se plătește cu aproximativ 50.000 de dolari americani a fost scos la bătaie în această perioadă, însă nimeni nu se încumetă să lucreze pentru a câștiga o astfel de sumă în fiecare lună. Angajatorii sunt disperați și nu știu unde să mai caute oameni potriviți pentru o meserie de acest tip.

În Noua Zeelandă este nevoie de un om care să fie dispus să lucreze pentru un venit lunar de aproximativ 50.000 de dolari. Dacă la prima vedere s-ar părea un loc de muncă pentru care mulți ar face sacrificii enorme, de fapt lucrurile stau total diferit. Iată care este motivul pentru care mulți refuză să se angajeze aici.

Jobul care se plătește cu 50.000 de dolari pe lună

Cunoașteți peisajele mirifice din „Stăpânul Inelelor”? Ei bine, în cazul în care vă numărați printre iubitorii de natură și aventură în același timp, Departamentul de Conservare din Noua Zeelandă a scos la bătaie mai multe posturi care ți se vor potrivi cu siguranță. Tot ceea ce trebuie să faci este să supraveghezi biosfera de pe teritoriul Insulei de Sud a Noii Zeelande, un sit care se află în acest moment în Patrimoniul UNESCO.

Deși salariile sunt destul de mari, oamenii refuză să meargă și să își petreacă timpul atât de departe de casă. Sediul de la care ar trebui să lucrați zilnic se află în Te Wāhipounamu, o zonă care cuprinde 26.000 de kilometri pătrați de lanțuri muntoase, plaje izolate și păduri native. Cel care va decide să lucreze în acest domeniu, va supraveghea cu atenție populația de foci, șopârle, păsări cântătoare și diverși prădători locali.

„Se lucrează într-unul dintre cele mai uimitoare medii naturale pe care țara le are de oferit. Este pur și simplu spectaculos. Dar nu este pentru toată lumea. Ar trebui să fii autonom și să poți lucra în aer liber. Dacă ești interesat de operă și teatru, probabil că nu este pentru tine”, a declarat Wayne Costello, managerul de operațiuni pentru DOC din South Westland.

articolul original.

Operele de artă din colecția privată a regretatului cofondator al Microsoft, Paul G. Allen, vândute pentru sume record

12 November 2022 at 12:30
image

Operele de artă din colecția privată a regretatului cofondator al Microsoft, Paul G. Allen, au fost adjudecate recent cu peste 1,5 miliarde de dolari, devenind astfel cea mai mare vânzare cu un singur proprietar din istoria licitațiilor, scrie CNN.

Lucrări de Georges Seurat, Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Paul Gauguin și Gustav Klimt au fost vândute cu peste 100 de milioane de dolari într-o noapte record la Christie’s din New York.

Încasările operelor de artă au fost destinate unor cauze filantropice

Acoperind 500 de ani de istorie a artei, operele de artă din colecția lui Allen sunt oferite pe parcursul a două nopți, toate încasările fiind destinate unor cauze filantropice, a precizat casa de licitații.

Christie’s estimase inițial că cele peste 150 de lucrări se vor vinde pentru suma totală de 1 miliard de dolari, dar suma de referință a fost depășită chiar înainte de încheierea primei zile.

Cea mai mare vânzare a serii a fost „Les Poseuses, Ensemble (Petite version)” de Seurat, care a fost vândut cu peste 149,2 milioane de dolari – de aproape cinci ori mai mult decât recordul anterior pentru lucrările artistului francez.

În altă ordine de idei, uleiul pe pânză „La Montagne Sainte-Victoire” al lui Cézanne, una dintre cele peste 30 de vederi pe care le-a pictat cu lanțul muntos francez, s-a vândut cu aproape 137,8 milioane de dolari. Allen a achiziționat faimoasa scenă alpină în 2001 pentru 35 de milioane de dolari, pe atunci al doilea cel mai mare preț plătit pentru un Cézanne la licitație, potrivit lui Max Carter, un vicepreședinte al secolelor XX și XXI la Christie’s.

O pictură a lui Van Gogh, „Verger avec cyprès”, a ajuns la aproape 117,2 milioane de dolari, devenind cea mai scumpă lucrare a artistului vândută vreodată la licitație. Pictat în Arles, Franța, cu doi ani înainte de moartea artistului, este „la fel de special ca orice Van Gogh pe care l-am oferit în ultimii 30 de ani”, potrivit lui Carter.

Celelalte două opere de artă care au atras oferte cu nouă cifre au fost „Maternité II” de Gauguin, care a ajuns la 105,7 milioane de dolari, și „Birch Forest” de Klimt, un peisaj de mari dimensiuni care s-a vândut cu peste 104,5 milioane de dolari.

Tabloul lui Gauguin a spulberat, de asemenea, un record anterior de licitație pentru opera artistului (deși unul vândut la o vânzare privată în 2015 ar fi fost vândut cu peste 300 de milioane de dolari). Allen a cumpărat pânza, care are nuanțe religioase în compoziția sa de mamă și copil, în 2004 pentru suma record de 39 de milioane de atunci. Tabloul a fost pictat în timpul celor 10 ani petrecuți de Gauguin în Polinezia Franceză, o perioadă a vieții sale plină de controverse (a fost tatăl unui copil cu o adolescentă de acolo), dar care a produs tablouri care sunt încă foarte căutate.

Alături de operele secolului al XIX-lea, și creațiile contemporane au atras sume record

După ce și-a petrecut câteva decenii adunându-și colecția, Allen a împrumutat lucrări unor muzee din întreaga lume, printre care National Gallery și Royal Academy of Arts și Metropolitan Museum of Art din New York.

În timp ce majoritatea celor mai mari vânzători de miercuri datează din secolul al XIX-lea, capodoperele contemporane au atras, de asemenea, sume record. O lucrare din anii 1980 a pictorului britanic Lucian Freud, „Large Interior, W11 (după Watteau)”, s-a vândut cu 86 de milioane de dolari, spulberând recordul anterior al artistului, de 56,2 milioane de dolari. Allen a achiziționat tabloul în 1998 pentru 5,8 milioane de dolari, la aproximativ 15 ani după ce Freud l-a finalizat.

articolul original.

De Black Friday, SAGA Festival pune în vânzare biletul de 1 milion de dolari

9 November 2022 at 18:20
image

Cele mai mari reduceri din an sunt chiar după colț, iar SAGA vine cu surprize pentru fanii festivalului.

Cel mai mic preț pentru biletele GA este disponibil doar în acest weekend

De Black Friday, începând de vineri, 11 noiembrie, de la ora 00:00, până luni, 14 noiembrie, la ora 00:00, SAGA pune în vânzare o cantitate limitată de bilete pentru cea de-a treia ediție a festivalului, la prețul de 55 euro + taxe. Doar săptămâna aceasta, în cele trei zile, biletele GA pot fi achiziționate la prețul special, cu o reducere de aproape 100 de euro față de prețul final.

Cei care își doresc să fie parte din lumea SAGA, să se bucure de artiștii preferați și de muzica lor la București au acum ocazia să intre în posesia biletelor la cel mai mic preț.

Fii superstarul festivalului! SAGA pune în vânzare în acest weekend biletul de 1 milion de dolari, redus 99%, care poate fi cumpărat cu 10.000 de dolari. Dacă vrei să fii primul care are parte de o experiență completă de festival, să ai propriul tău artist lounge, un penthouse pe durata evenimentului, poze cu artistul preferat, masă și tratament VIP, propriul bucătar și plimbare cu elicopterul deasupra Bucureștiului, aceasta este singura șansă de a-ți transforma visul în realitate. Și asta nu e tot! Există un singur bilet disponibil, pentru acela care dorește să-și transforme viața în festival pentru trei zile.

Toate detaliile și caracteristicile biletelor disponibile de Black Friday pot fi urmărite aici.

SAGA Festival se dezvoltă și aduce în 2023 mai multe genuri muzicale, mai multe scene, mai multe ore de distracție. Cea de-a treia ediție începe să se contureze și va trece la următorul nivel atât în ceea ce privește conceptul și producția, cât și line-up-ul și activitățile de pe parcursul celor trei zile. Unele dintre cele mai mari live act-uri din lume vor putea fi văzute la SAGA: artiști internaționali cu milioane de fani, așteptați de publicul din România, vor anima spiritele. Live act-urile vor fuziona cu muzica electronică și cu seturile incendiare pregătite de cei mai iubiți DJi la nivel global.

Acestea fiind spuse, vă invit cu drag, apoi vă aștept cu impresii!

articolul original.

Cele două miliarde de dolari de la loteria din SUA au fost câștigate. Este vorba despre cel mai mare premiu din istorie

8 November 2022 at 20:44
image

Cel mai norocos om din lume pare să fie un american, care a câştigat la loteria americană cel mai mare premiu din istorie la jackpot Powerball, anunță ObservatorNews.

Câştigătorul a nimerit toate numerele, după ce premiul nu se mai câştigase de trei luni

Norocosul din California poate opta pentru plata în numerar, pentru care va primi o sumă estimată la 997,6 milioane de dolari.

Dacă vrea să îi primească pe toți, îi va încasa în plăți anuale pe 29 de ani.
Un alt câştigător din Florida a reuşit să ia premiul de 2 milioane de dolari, pentru că a nimerit cinci numere.

Alte douăzeci și două de persoane din 16 state au câștigat câte 1 milion de dolari, scrie fox10.
Doar patru jackpoturi anterioare au depășit 1 miliard de dolari, dar niciunul dintre acestea nu se apropie de premiul actual, care a început cu 20 de milioane de dolari pe 6 august și care, de-a lungul a trei luni fără câștiguri, a crescut din ce în ce mai mult

articolul original.

S-au extras numerele la loteria cu cel mai mare câştig din istoria SUA! Premiul este în valoare de 1,6 miliarde de dolari

6 November 2022 at 09:54
image

S-au extras numerele la loteria cu cel mai mare câştig din istoria SUA! Deocamdată nu se știe dacă există un câștigător.

Jocurile au fost făcute: numerele loteriei Powerball au fost extrase sâmbătă în Statele Unite, cu un jackpot astronomic de 1,6 miliarde de dolari, un record mondial.

Persoana care are numerele potrivite are la dispoziţie câteva zile să primească marele premiu.

În cazul în care sunt mai mulţi care au ales combinaţia câştigătoare, atunci premiul va trebui împărţit.

Şansele de a câştiga acest jackpot sunt doar una la 292,2 milioane.

Pentru comparaţie, probabilitatea de a fi lovit de fulger este de una la un milion, potrivit oficialilor americani din domeniul sănătăţii.

Câştigătorii norocoşi vor trebui să aleagă între a primi întreaga sumă prin plăţi întinse pe trei decenii sau a fi plătiţi dintr-o dată, până la 782,4 milioane, conform unei estimări a Powerball.

Un bilet la loterie a costat 2 dolari, iar numerele câştigătoare au fost 28-45-53-56-69 iar Powerball a fost 20, potrivit News.ro.

De asemenea, pe parcursul anilor au mai fost câștiguri consistente la loterie, mai ales în America.

În 2012, un american a câștigat la loterie 640 de milioane de dolari

În anul 2012, un bărbat din Maryland a câștigat la loterie suma de 640 de milioane de dolari.

Câştigătorul a putut opta pentru plata întregii sume în 26 de rate anuale sau plata instantă a sumei de 460 milioane dolari.

Premiul de 640 de milioane de dolari a fost câştigat la loteria Mega Millions din Statele Unite.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Statele Unite vor să-i trimită Ucrainei un sistem vechi de apărare aeriană

25 October 2022 at 10:09
By: -
image

Washingtonul ia în considerare posibilitatea de a-i oferi Ucrainei sistemul Hawk de interceptare aeriană. Deși destul de vechi, acesta include unități mici, ușor de deplasat și de camuflat, şi cu o rază de acțiune mai mică.

Echipamentele Hawk ar reprezenta, totuși, un upgrade al sistemului Stinger trimis deja Ucrainei și pe care Kievul se bazează în prezent pentru a contracara atacurile Rusiei cu drone și rachete de croazieră, au explicat doi oficiali americani citați de Reuters.

Potrivit The Guardian, administrația Biden ar putea folosi autoritatea prezidențială de retragere (PDA) pentru a transfera sistemul Hawk, bazat pe o tehnologie din timpul războiului din Vietnam și care a primit mai multe îmbunătățiri de-a lungul anilor.

Sistemul Hawk este predecesorul sistemului de apărare antirachetă Patriot, produs de Raytheon Technologies, care rămâne în afara discuțiilor privind sprijinul militar acordat Ucrainei, au declarat pentru Reuters oficialii americani.

Este posibil ca Statele Unite să trimită mai întâi rachete interceptoare pentru sistemul Hawk în Ucraina, întrucât nu este clar dacă există suficiente lansatoare americane în stare bună, a spus un oficial american citat de Reuters. Potrivit acestuia, sistemele stau în depozite de mai multe decenii.

T.D.

Ziua 244 de război: Explozie la sediul propagandiştilor din Melitopol. Preşedintele Germaniei a sosit printre bombe, iar Kadîrov ameninţă că şterge oraşe de pe faţa Pământului

articolul original.

Fabricantul francez de ciment Lafarge va plăti 777 de milioane de dolari Statelor Unite pentru că a colaborat cu ISIS

19 October 2022 at 07:36
image

Lafarge, cel mai mare fabricant francez de ciment, şi-a recunoscut vinovăţia şi a fost de acord să plătească 777,8 milioane de dolari pentru a rezolva o acuzaţie penală federală din SUA, legată de plăţile companiei franceze către ISIS şi către un alt grup terorist, pentru a menţine în funcţiune o fabrică de ciment în Siria.

Cu alte cuvinte, fabrica de ciment franceză a colaborat cu ISIS și a recunoscut că a dat conducerii ISIS zeci de milioane de dolari, ca taxă de protecție, pentru a-și putea continua activitatea la fabrica din nordul Siriei.

Plățile de 10,24 de milioane de dolari către ISIS, Frontul al-Nusrah și intermediari au fost făcute din luna august 2013 până în octombrie 2014 și au avut loc chiar și în timp ce gruparea teroristă răpea și ucidea occidentali.

Această fabrică de ciment a grupului francez Lafarge, situată în Jalabiya, în nordul Siriei, a plătit taxe către organizația Stat Islamic în 2013 și 2014 pentru a-și continua activitatea în timpul războiului.

Compania ar fi încercat să asigure accesul în fabrică al angajaților și al materiilor prime folosind intermediari locali, iar conducerea Lafarge din Paris era la curent cu situația.

”Lafarge a recunoscut şi şi-a asumat responsabilitatea pentru crima sa uluitoare. Niciodată până acum o corporaţie nu a oferit sprijin material şi resurse organizaţiilor teroriste străine”, a declarat procurorul american Breon Peace într-un comunicat.Lafarge Cement Syria ”a fost în cele din urmă de acord să facă plăţi către ISIS pe baza volumului de ciment pe care LCS l-a vândut clienţilor săi, pe care Lafarge şi directorii LCS l-au comparat cu plata ”taxelor””, a spus biroul Peace.

Un rechizitoriu împotriva Lafarge şi a fostei sale filiale siriene a fost deschis la Tribunalul Districtual al Statelor Unite din Brooklyn, New York, cu un acuzaţie de conspiraţie pentru a oferi sprijin material unei organizaţii teroriste străine desemnate. Lafarge a pledat vinovată şi a fost condamnat la o audiere acolo.

Ancheta este în desfășurare

Nicio persoană nu a fost acuzată în acest caz, dar autorităţile au declarat că ancheta lor este în desfăşurare.

”În mijlocul unui război civil, Lafarge a făcut alegerea de neconceput de a pune bani în mâinile ISIS, una dintre cele mai barbare organizaţii teroriste din lume, pentru a putea continua să vândă ciment.

Lafarge a făcut acest lucru nu doar în schimbul permisiunii de a-şi opera fabrica de ciment – ​​ceea ce ar fi fost destul de rău – ci şi pentru a-şi valorifica relaţia cu ISIS pentru un avantaj economic, solicitând asistenţa ISIS pentru a dăuna concurenţei Lafarge, în schimbul unei părţi din vânzările Lafarge”, a spus Peace.

Lafarge a fost achiziţionată de Holcim, din Elveţia, în 2015.

”Lafarge SA şi [Lafarge Cement Syria] şi-au acceptat responsabilitatea pentru acţiunile directorilor individuali implicaţi, al căror comportament a fost o încălcare flagrantă a Codului de conduită al Lafarge. Regretăm profund că acest comportament a avut loc şi am colaborat cu Departamentul de Justiţie al SUA pentru a rezolva această problemă”, a spus Lafarge.

Holcim a spus într-o declaraţie pentru CNBC că susţine acordul la care a ajuns Lafarge cu DOJ, potrivit BBC.com.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Câți bani trebuie să aloce China pentru a atinge obiectivele climatice?

14 October 2022 at 11:30
image

China are nevoie de investiții în valoare de 17.000 de miliarde de dolari pentru a îndeplini obiectivele climatice, potrivit Băncii Mondiale.

China are nevoie de investiții suplimentare de până la 17.000 de miliarde de dolari în infrastructura și tehnologia ecologică din sectoarele energiei și transporturilor pentru a ajunge la emisii zero până în 2060, potrivit unui nou raport al Băncii Mondiale privind provocările Chinei în materie de climă și dezvoltare.

Raportul arată că a doua economie ca mărime din lume va avea nevoie de investiții private pentru a acoperi prețul imens.

Schimbările climatice, o amenințare semnificativă pentru China

reprezintă o amenințare semnificativă pentru China, în special pentru orașele sale de coastă, dens populate și evoluate din punct de vedere economic. Specialiștii estimează că schimbările climatice ar putea reduce producția economică a Chinei cu 0,5 % până la 2,3 % încă din 2030, potrivit raportului, care a fost publicat miercuri.

„Perspectivele de creștere pe termen lung ale Chinei depind din ce în ce mai mult de reechilibrarea economiei, de la investiții în infrastructură la inovare, de la exporturi la consumul intern și de la alocarea resurselor condusă de stat la cea bazată pe piață”, a declarat Manuela Ferro, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru Asia de Est și Pacific, potrivit Reuters.

Imposibil să se atingă obiectivele climatice fără o economie cu emisii reduse

De asemenea, ar fi imposibil să se atingă obiectivele climatice globale fără ca țara să treacă la o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon, se mai arată în raport, deoarece 27% din dioxidul de carbon la nivel mondial și o treime din gazele cu efect de seră din toată lumea.

Potrivit raportului, participarea sectorului privat este „crucială” pentru a asigura calea Chinei către neutralitatea emisiilor de carbon.

articolul original.

Câți ani de închisoare riscă femeia care a primit 10 milioane de euro în loc de 100. Individa a cheltuit aproape toți banii în doar câteva luni

4 October 2022 at 14:41
image

O femeie din Melbourne riscă 20 de ani de închisoare din cauza lăcomiei sale. Femeia a primit din greșeală în cont 10,5 milioane de dolari în loc de 100, bani pe care i-a cheltuit pe vile luxoase și alte lucruri scumpe.

Femeia care a primit din greșeală în cont 10,5 milioane de dolari în loc de 100, bani din care și-a cumpărat inclusiv o vilă de lux, a aflat acum consecințele acțiunilor sale.

Thevamanogari Manivel, din Melbourne, riscă 20 de ani de închisoare, după ce a cheltuit aproape toată suma cu care s-a trezit în cont, potrivit Herald Sun. Inițial, ea trebuia să primească o rambursare de 100 dolari de la un comerciant de criptomonede, Crypto.com, în mai, anul trecut.

Dar, când s-a trezit cu 10,4 milioane de dolari, nici nu s-a mai gândit de unde provin, iar o parte din bani au ajuns în conturile unor prieteni sau membri ai familiei, inclusiv la fiica și sora ei, Thilagavathy Gangadory.

Compania și-a dat seama de greșeală după 7 luni

Manivel și-a cumpărat și o vilă de lux  cu patru dormitoare, patru băi, o sală de sport și un cinematograf, toate costând 1,35 milioane de dolari, proprietate pe care a trecut-o pe numele surorii ei.

Crypto.com și-a dat seama de greșeală abia după 7 luni, după un audit intern, dar mare parte din sumă era deja cheltuită.

Compania a început procedurile legale prin care urmărea să-și recupereze prejudiciul în februarie, iar în august, Curtea Supremă din Victoria a decis în favoarea Crypto.com.

Judecătorul James Dudley Elliott a emis o ordonanță pe numele surorii lui Manivel prin care aceasta este obligată să ramburseze costul total al casei, plus dobânda, adică 1,35 milioane dolari, plus 27.369 dolari.

Acum, potrivit sursei citate, Manivel, în vârstă de 40 de ani, riscă 20 de ani de închisoare, după ce s-a stabilit că a mai fost implicată într-o fraudă. Manivel se află în momentul de față în arest și nu a depus nicio cerere de eliberare pe cauțiune. Ea va fi dusă din nou în fața instanței pe 11 octombrie, potrivit Morningstar.com.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

În noul curs valutar, moneda euro dar și dolarul american înregistrează noi valori astăzi 16-09-2022

16 September 2022 at 11:27

Curs valutar de vineri, 16 septembrie arată cât costă un euro astăzi iar în datele de ultimă oră de la BNR, moneda euro, dar și dolarul american înregistrează noi valori.

Astfel, Banca Națională a României a publicat noul curs valutar. Avem noi valori pentru moneda euro, dar și pentru dolarul american. Ce s-a întâmplat cu lira sterlină și cât costă astăzi un gram de aur?

În contextul datelor publicate de BNR, la finalul acestei săptămâni, euro atinge valoarea de 4.9253 lei, după o depreciere subtilă de doar -0.0006 lei, adică de -0.01 %, față de 4,9247 cât a fost joi.

-Dolarul american în schimb a ajuns la o valoare de 4.9376 lei, după o apreciere mai consistentă față de ziua de joi, cu +0.0087  lei, adică +0.18 %, față de 4,9217 cât a fost ieri.

-Lira sterlină a ajuns la 5,6737 lei, față de valoarea de 5,6857 lei de joi, 15 septembrie.

-Francul elvețian este cotat vineri, 16 septembrie la 5,1459 lei, față de valoarea de 5,1211 lei de ieri.

-Prețul gramului de aur este astăzi 267,6966 lei.

Ce s-a întâmplat cu indicele ROBOR la trei luni?

În evoluţia principalilor indici ROBOR pentru ziua de vineri, 16 septembrieeste în creştere.

Astfel, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a crescut uşor până la 7,91%, de la 7,90% în şedinţa de joi.

Însă, indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas la aceeaşi valoare ca şi miercuri şi joi, cotaţia publicată de BNR fiind de 8,06%.

La fel şi indicele ROBOR la douăsprezece luni a rămas şi el constant, la aceeaşi valoare ca în ultimele două şedinţe, respectiv 8,22%.

articolul original.

Programatorii freelanceri din România pot câștiga până la 10.000 de dolari lunar, mai mult decât developerii angajați, conform calculatorului de plăți Lemon.io

14 September 2022 at 16:57
  • Un programator freelancer poate câștiga de la 10 la 125 de dolari pe oră.
  • Onorariile developerilor din România sunt la un nivel similar cu cel al programatorilor din țări precum Polonia, Bulgaria, Moldova, Ungaria sau Cehia, pentru majoritatea limbajelor de programare.
  • Continuă discrepanța dintre Vestul și Estul bătrânului continent. Italia, Germania, Spania sau Malta au fee-uri mai mari față de țările est-europene – pe aceeași specializare și nivel de competență.

București, 14 septembrie 2022: Un programator din România care lucrează în regim self-employed poate câștiga de la 10 la 125 de dolari pe oră, în funcție de nivelul de experiență, de la Junior la Tech Lead, și a specializării, până la 10.000 de dolari lunar, mai mult decât poate câștiga un programator angajat, conform calculatorului de plăți Lemon.io.

Ce este calculatorul de plăți Lemon.io?

 

Lemon.io, start-up ucrainean care funcționează ca un marketplace de joburi pentru programatorii independenți, a creat un calculator de plăți care oferă informații transparente despre onorariile pe care developerii înscriși pe platformă le pot câștiga, în funcție de limbajele de programare cunoscute, nivelul de experiență și țara de rezidență.

În urma unei cercetări amănunțite asupra diferențelor de plăți între diverse țări, Lemon.io a aflat rata minimă, medie și maximă de plată pe oră pentru 83 de tehnologii și limbaje de programare. 

În funcție de particularitățile pieței, sistemele fiscale, nivelul general de viață și costul vieții, tarifele se pot schimba în mod specific pentru fiecare țară.

 

Estul, încă inegal cu Vestul Europei

 

Un programator specializat în limbajul Python, unul dintre cele mai populare la nivel global, poate câștiga până la 80 de dolari pe oră, dacă are experiență la nivel de Tech Lead (peste 7 ani de experiență).

Un developer de nivel middle, cu peste 3 ani de experiență, câștigă aproximativ 24 dolari pe oră pentru același limbaj de programare.

Același tarif se aplică și pentru programatorii din Polonia, Ungaria sau Moldova. În schimb, pentru programatorii din Ucraina, tariful mediu pentru programatorii Python cu peste 3 ani experiență este de numai 19 dolari pe oră.

La polul opus, se află Italia, Spania, Germania și Malta, unde un programator cu 3 ani de experiență în Python poate primi în medie chiar și 31 de dolari pe oră. 

În ceea ce privește Java și JavaScript, două dintre cele mai folosite limbaje la nivel global, onorariile dezvoltatorilor români care colaborează cu Lemon.io pot ajunge până la 68 de dolari pe oră.

Comparând țările aflate în topul hub-urilor IT din Europa de Est, observăm că tarifele pentru România sunt aproximativ la același nivel cu Polonia, Bulgaria, Moldova, Ungaria și Cehia pentru majoritatea limbajelor de programare. În schimb, pentru aceeași poziție și același nivel de expertiză plătit cu 68 de dolari pe oră, în țările menționate mai sus, în Ucraina, tariful este de numai 54 de dolari pe oră.

În ceea ce privește limbajele de programare mai rare, precum Clojure sau Rust, onorariile se ridică până la 96 de dolari pe oră pentru dezvoltatorii cu experiență mai mare de 7 ani, la nivel de Tech Lead.

Freelancer sau angajat – ce este mai rentabil pentru un developer?

 

Spre deosebire de cei care sunt angajați cu contract de muncă în diverse companii, programatorii independenți trebuie să dețină o firmă (plătitoare sau nu de TVA) sau să opereze ca Persoană Fizică Autorizată (PFA).

Chiar și după aplicarea noilor măsuri din Codul Fiscal, ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 pentru micile întreprinderi, câștigul lunar net al unui programator independent poate depăși cu ușurință salariul unui angajat într-o companie IT din România.

Salariul mediu net pentru un programator român este de 9.331 lei, conform raportului pe luna iunie 2022 al Institutului Național de Statistică.

Modelul de business al start-up-ului Lemon.io, fondat în 2015, a fost conceput să facă dreptate atât programatorilor care sunt, astfel, plătiți corect, pe măsura experienței, cât și clienților care primesc servicii de calitate înaltă la prețuri rezonabile.

Un programator va ști care este suma totală estimativă încasată pentru o lună de muncă încă dinainte de a se înscrie pe platforma Lemon.io, datorită calculatorului de plăți dezvoltat de start-up-ul ucrainean.

 

Transparența plăților se bucură de popularitate în rândul companiilor de tech, mai ales în contextul în care se discută la nivel european de diminuarea diferenței salariale între bărbați și femei.

Conform rapoartelor recente ale Eurostat, diferența salarială la nivel european este de 13% între femei și bărbați, în vreme ce în România ecartul este mult mai mic – bărbații câștigând cu doar 2.4% mai mult decât femeile.

În unele regiuni, afișarea intervalului salarial în anunțurile de angajare reprezintă o cerință legală.

Angajații apreciază transparența companiilor cu privire la remunerație deoarece știu dinainte de a aplica ce salariu ar putea primi.

Lemon.io se adresează specialiștilor IT responsabili și disciplinați, developeri cu experiență de minimum 3 ani în programare. Compania recrutează atât programatori cu normă întreagă, cât și cu normă parțială (minimum 20 de ore de lucru pe săptămână).

Lemon.io s-a lansat pe piața din România în luna martie 2022 și caută să aducă laolaltă mai mult de 100 de programatori de pe piața locală pentru a se alătura celor peste 60 de dezvoltatori IT români care lucrează deja de la distanță pe proiecte pentru start-up-uri din Silicon Valley.

În prezent, Lemon.io colaborează cu peste 630 de dezvoltatori din 46 de țări.

Echipa Lemon.io filtrează proiectele venite din partea clienților și alocă colaboratorilor proiecte în funcție de calificări, arii de interes și disponibilitatea din perioada respectivă.

Spre deosebire de platformele clasice cu oferte de colaborare pentru freelanceri, developerii care sunt acceptați pe Lemon.io și au finalizat cu succes procesul de verificare de către echipa internă a companiei ucrainene vor primi proiecte corelate cu nivelul lor de expertiză.

În plus, programatorii care se înscriu pe platforma Lemon.io nu plătesc niciun comision de înscriere sau de retragere a banilor. Comisioanele sunt achitate de clienți.

Despre Lemon.io

 

Lemon.io este un start-up ucrainean care funcționează ca un marketplace de joburi, punând în contact programatori independenți verificați și start-up-uri din Statele Unite. În 2021, Lemon a avut o cifră de afaceri de aproape 7 milioane de dolari și își propune să o tripleze în 2022. În prezent, Lemon.io colaborează cu peste 630 de programatori din 46 de țări. Echipa internă a ajuns la 61 de membri și continuă să se extindă. Din februarie 2022 până în prezent, Lemon.io a donat peste 400.000 de dolari armatei ucrainene și va continua să își sprijine țara până când Ucraina va câștiga războiul. Compania Lemon.io a fost fondată în 2015 de Aleksandr Volodarsky, Vasyl Dzesa și Anvar Azizov. www.lemon.io

 

Relații cu presa: Ana Maria Gardiner – anamariag@lighthouseromania.ro

articolul original.

Moneda Euro coboară sub 0,99 dolari pentru prima dată în ultimii 20 de ani

5 September 2022 at 07:51
Foto: ştireadeazi.ro

În prezent, moneda europeană Euro, a scăzut sub 0,99 dolari pentru prima dată în ultimii 20 de ani, după ce Rusia a închis conducta Nord Stream 1, crescând astfel temerile legate de viitorul economic al Europei, și așa supus stresului energetic.

Concret, moneda unică europeană a scăzut până la un minim de 0,9888 dolari în tranzacțiile de pe piețele asiatice, fiind pentru prima dată când moneda unică a coborât sub pragul de 0,99 dolari din 2002 încoace, potrivit FT.

În contextul politico-economic, această scădere sub acest prag a venit după ce Rusia a suspendat pe termen nelimitat fluxurile de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1, intensificând riscurile de recesiune în blocul comunitar.

Compania Gazprom, deținută de statul rus, a declarat că suspendarea s-ar datora unei defecțiuni tehnice. Dar anunțul a venit la doar câteva ore după ce țările G7 au anunțat intențiile de a continua plafonarea prețului petrolului importat din Rusia, în încercarea de a reduce veniturile Moscovei care ar putea fi folosite pentru a finanța invazia Ucrainei.

În acest fel, contractele futures pe acțiuni au reflectat înrăutățirea perspectivelor pentru economiile europene, Euro Stoxx 50 scăzând cu peste 3% în deschiderile piețelor din Frankfurt și Paris.

În opinia analiştilor, acestea spun că utilizarea gazului ca armă politică ar putea complica substanţial planurile Băncii Centrale Europene de normalizare a politicii monetare.

Aşadar, „Sarcina BCE este foarte complicată de incertitudinea privind aprovizionarea cu gaze rusești”, a declarat Brian Martin, șeful departamentului de cercetare economică G3 la ANZ, adăugând că o creștere de 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii de referință a BCE a fost deja stabilită în această săptămână.

În opinia sa, „Decizia Moscovei de a nu reporni fluxurile de gaze prin conducta Nord Stream ridică riscurile de creștere în scădere, sporind în același timp perspectivele de inflație.”

Euro a atins paritatea cu dolarul în iulie pentru prima dată în ultimii 20 de ani, deoarece investitorii au căutat bunuri refugiu într-un mediu economic global înrăutățit.

articolul original.

România vrea să cumpere drone Bayraktar TB2. Achiziţia estimată la 300 de milioane de dolari

1 September 2022 at 13:20
image

Ministerul Apărării solicită Parlamentului să aprobe o achiziţie de sisteme de drone Bayraktar TB2. Valoarea contractului, fără TVA, este estimată la 300 de milioane de dolari. Dronele Bayraktar, produse de turci, au fost folosite cu succes de armata ucraineană împotriva forțelor rusești.

Ministerul Apărării susţine că este vorba despre 18 drone. În preţul estimativ al întregii achiziţii intră și ”pachetul de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament”, potrivit G4media.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, solicită Parlamentului să aprobe achiziţia a 3 sisteme de aeronave fără echipaj la bord (UAS) Bayraktar TB2. Valoarea contractului de achiziţie, fără TVA, a fost estimată la 300 de milioane de dolari. Se solicită aprobarea Parlamentului României urmează a fi iniţiată începând cu 2022. Asta în funcţie de existenţa posibilităţii de finanţare şi bugetare a acesteia. 

Investiție de 300 de milioane de dolari

„Achiziţia pentru care se solicită aprobare Parlamentului României urmează a fi iniţiată începând cu anul 2022, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 114/2011, în funcţie de existenţa posibilităţii de finanţare/bugetare a acesteia”, se menţionează în solicitare. Valoarea contractului de achiziţie, fără TVA, a fost estimată la 300 milioane dolari, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoare exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie.

„Achiziţia sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Ţintelor de Capabilităţi repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în 2040. Astfel, prin această achiziţie vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii şi comandamente de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supravieţuirea în câmpul tactic, o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită”, se mai arată în document.

Viitoarea misiune pe care o plănuiește Ministerul Apărării

Totodată, potrivit sursei citate, „având în vedere misiunea care va fi întrebuinţată acestui tip de echipament, din analiza realizată la nivelul Ministerului Apărării Naţionale a rezultat că, din punct de vedere tehnico-operaţional, doar sistemul UAS Bayraktar TB2 poate satisface nevoile misiunii categoriei de forţe beneficiare, la nivel de performanţă necesar şi în termenul stabilit”.

„Se are în vedere achiziţia a trei sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacităţi de lovire a ţintelor, împreună cu un pachet de suport logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament. Sistemele UAS menţionate sunt destinate structurilor din cadrul Forţelor Terestre care acţionează în mediul operaţional şi asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării ţintei, fără a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, se precizează în document. 

Ce sunt dronele Bayraktar TB2

Ucraina a reușit să distrugă sisteme de artilerie și vehicule blindate rusești cu drone turcești Bayraktar TB2. Astfel, întreaga lume vrea să le cumpere. Dronele Bayraktar TB2 au arătat cum tehnologia revoluționează războiul modern. 

Drona TB2 are o anvergură a aripilor de 12 metri, poate zbura până la o înălțime de 8.000 de metri. Distruge tancuri și artilerie cu bombe perforatoare ghidate cu laser. Dronele au contribuit la subminarea superiorității militare covârșitoare a Rusiei în Ucraina. 

Drona este atât de populară încât a devenit și subiectul unui cântec în Ucraina. Dincolo de satiră, drona Bayraktar a intrat şi în atenția președintelui rus Vladimir Putin. Ministerul rus al Apărării a menționat-o de zeci de ori în public de când a început războiul pe 24 februarie.

Sursa: Observator

articolul original.

Simona Halep, eliminată prin abandon

4 August 2022 at 11:49
By: Regie
image

Simona Halep, locul 16 WTA, s-a oprit în turul 2 la Washington, după ce a pierdut joi dimineață în fața Annei Kalinskaya, 71 WTA, scor 5-7, 0-2.

Românca a fost nevoită să abandoneze în setul doi, când Kalinskaya conducea cu 2-0. Halep a acuzat o stare de rău din cauza căldurii. După ce a stat mai multe secunde cu un prosop cu gheață pe față, fostul lider mondial a decis să nu mai continue partida, fiind vizibil epuizată. La ora disputării meciului, la Washington erau 34 de grade Celsius şi umiditate foarte mare.

Halep a abandonat meciul, deși a primit vitamine din partea medicului atât în primul set, cât și în cel de-al doilea.

De partea cealaltă, Kalinskaya nu a acuzat probleme din cauza căldurii, dar a cerut timeout medical în primul set, din cauza unor probleme la genunchi.

Temperatura de la Washington a fost de aproximativ 34 de grade pe timpul meciului, la orele 17:00 – 18:00. O oră și 8 minute a durat partida dintre Halep și Kalinskaya.

În mod normal, următorul turneu pentru Halep ar trebui să fie cel de la Toronto, programat în perioada 8-14 august, dar rămâne de văzut dacă românca va mai participa sau nu.

Simona Halep se regăsește pe lista capilor de serie, fiind a 16-a favorită a întrecerii pe suprafață rapidă. Primele 30 de jucătoare ale lumii nu vor lipsi de la Rogers Cup, un turneu foarte important. Simona Halep a jucat o finală la Toronto, în 2015. Ultima participare datează din 2019, când a ajuns în faza sferturilor de finală.

Turneul WTA de la Toronto oferă premii totale de 2,69 milioane de dolari la ediția din 2022. Simona Halep a câștigat Rogers Cup în 2016 și 2018, când competiția a fost găzduită de orașul Montreal.

După turneul de la Toronto, Simona Halep este așteptată la Cincinnati, SUA in perioada 15-21 august.

Sportiva română va avea apoi o săptămâna de pauză, înainte de a fi prezentă la US Open, turneu de Grand Slam programat între 29 august și 11 septembrie, la New York.

articolul original.
  • There are no more articles
❌