ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ludovic Orban, aluzie la Lucian Bode: „Cine-a furat la doctorat, va fura și de la stat”

26 November 2022 at 16:17
image

Deputatul Ludovic Orban, liderul de la Forța Dreptei, a transmis un mesaj scurt, sâmbătă, pe Facebook, în ceea ce a părut a fi o aluzie la Lucian Bode, ministru al Afacerilor Interne și secretar general al PNL, care este acuzat că a plagiat aproape 20% din teza de doctorat.

„Cine-a furat la doctorat, va fura și de la stat”, a scris fostul premier, sâmbătă, pe Facebook.

Emila Șercan, pe B1 TV, despre lucrarea lui Lucian Bode: „În toată teza de doctorat am găsit dovezi clare de plagiat”

Într-o anchetă publicată pe PressOne, jurnalista de investigație Emilia Șercan l-a acuzat pe secretarul general al PNL că a plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale. Altfel spus, ea a găsit conținut plagiat în 65 dintre cele 194 de pagini ale lucrării.

„UBB a descoperit 2,95% din conținutul tezei ca fiind plagiat. Eu am reușit să parcurg teza și să găsesc dovezi indiscutabile că cel puțin 18,5% din conținutul tezei este plagiat. Eu sunt singură că dacă aș mai sta de acum înainte câteva zile să mă mai uit peste teză probabil că aș mai găsi și alte porțiuni (…). În toată teza de doctorat am găsit dovezi clare de plagiat. E adevărat că în partea a doua a tezei se concentrează bucățile mari, bucățile mari însemnând trei pagini consecutive preluate din același autor, fără citare, fără atribuire, fără utilizarea ghilimelelor”, a declarat Emilia Șercan, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan.

Odată ce ancheta de presă a fost prezentată publicului, Universitatea Babeș-Bolyai, care după o analiză inițială spunea că a identificat conținut plagiat în proporție de doar 2,95%, a anunțat că va reanaliza lucrarea, prin vocea rectorului Daniel David.

Cristian Preda, pe B1 TV: Este un text extrem de slab, care n-ar permite nici unui student de anul I să treacă un examen

Despre cazul lui Lucian Bode a vorbit și Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, care a reclamat textul lucrării drept unul „extrem de slab”.

„Este un text extrem de slab, care n-ar permite, după standardele mele, nici unui student de anul I să treacă un examen (…). Văzând eu însumi textul pe care l-a analizat UBB, am descoperit, de pildă, și am notat aceste lucru, faptul că fragmente care erau identificate prin Turnitin, prin una din platforme, drept plagiate nu mai erau accesibile la data la care eu am făcut analiza, deci probabil că între analiza UBB și momentul în care eu luat textul la puricat s-a întâmplat ceva straniu, au fost blocate site-urile de unde fuseseră furate document”, a spus Cristian Preda, joi, la „News Pass” cu Laura Chiriac.

articolul original.

Ludovic Orban: Lucian Bode și-ar fi dorit să fie ministrul Energiei după alegerile din decembrie 2020 / Nu l-am auzit vorbind în engleză / Analiza Emiliei Șercan privind teza lui de doctorat e devastatoare (VIDEO)

25 November 2022 at 18:16
image

Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei, a declarat vineri, pentru B1 TV, că Lucian Bode (PNL) ar fi vrut să devină ministrul Energiei după alegerile parlamentare din deembrie 2020. Orban a mai spus că „nu prea” a discutat cu Bode despre lucrarea sa de doctorat și nici nu l-a auzit vreodată vorbind în engleză.

Afirmațiile au fost făcute în contextul în care Bode, acum ministru de Interne și lider în PNL, are un doctorat în domeniul energiei, dar jurnalista de investigație Emilia Șercan a descoperit că aproape 20% din lucrare reprezintă un plagiat. Mai mult, realizarea lucrării ar fi presupus cunoașterea limbii engleze, dar nimeni nu pare să-l fi auzit vreodată pe Bode vorbind în engleză.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.

Ludovic Orban, despre doctorul în energie Lucian Bode

Întrebat de Radu Buzăianu dacă, în vreuna din discuțiile lor, Bode i-a lăsat impresia că e doctor în energie, Orban a răspuns: „Dl Bode a fost ministrul Transporturilor în mandatul meu de premier. Ca ministru al Transporturilor, a fost un ministru bine organizat, riguros, care a urmărit progresul proiectelor importante de infrastructură și soluționarea problemelor. Aici a contat foarte mult și faptul că eu nu eram paralel cu subiectul, ba chiar cunoșteam foarte bine problematica pentru că am fost ministru al Transporturilor și am avut interesul să urmăresc evoluțiile și el a avut un partener și un punct de sprijin în premier și în echipa premierului”.

„Dl Bode și-ar fi dorit să fie ministrul Energiei după alegerile din decembrie, dar nu am avut ocazia… Mărturisesc că nici nu prea am discutat doctoratul pe care l-a obținut în zona asta a securității energetice”, a continuat fostul premier.

Orban, despre plagiatul lui Bode

„Analiza făcută de dna Șercan e devastatoare și e clară și ușor de înțeles, sunt atât de clar prezentate pasajele, părțile de unde au fost copiate fără niciun fel de citare… E o analiză foarte meticulos făcută și care nu prea lasă loc de interpretări.

Avem o instituție în România – valabil și pt dl Ciucă, care a apelat la instanță și la proceduri foarte originale în intanță pentru a împidica analiza tezei sale de către această instituție – CNATDCU”, a mai spus Orban, o aluzie la faptul că această structură ar trebui să analizeze tezele de doctorat ale lui Bode și Ciucă.

Întrebat de Răzvan Zamfir dacă l-a auzit vreodată pe Bode vorbind în engleză, dat fiind că realizarea respectivei teze de doctorat presupunea cunoașterea acestei limbi străine, Orban a răspuns: „Nu, nu. Eu nu știu dacă știe sau nu știe engleză”.

articolul original.

Universitatea Babeș-Bolyai va reanaliza teza de doctorat a ministrului Lucian Bode

24 November 2022 at 10:16

Teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, va fi analizată din nou de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat pentru Edupedu.ro rectorul UBB, Daniel David, scrie G4

Anunțul vine după ce Emilia Șercan a publicat, joi, o analiză în care scrie că demnitarul a plagiat cel puțin 18,5% din teză, nu doar 2,95%, atât cât a apreciat, la prima analiză, comisia de etică a universității clujene.

UBB declarase săptămâna trecută, în răspunsuri la o serie de întrebări Edupedu.ro, că poate relua analiza, dacă apar suspiciuni de plagiat.

Întrebat, joi dimineață, dacă acest lucru se va întâmpla, având în vedere analiza făcută separat de Emilia Șercan și publicată de Pressone.ro, rectorul UBB, Daniel David, a declarat:

  • “Da, sigur. Așa cum am spus în declarația noastră, dacă apar suspiciuni noi ele vor fi analizate de Comisia de Etică. Au apărut suspiciuni noi în spațiul public, comisia de etică probabil se va autosesiza. Dacă nu se va autosesiza, o să cer eu să analizeze. Dar cred că se vor autosesiza, așa cum am spus.”

Întrebat cum receptează pe moment diferența foarte mare între procentele de teză constatate a fi plagiate – de către comisia de etică a UBB (2,95%), respectiv de către Emilia Șercan (18,5%), Daniel David a precizat că așteaptă mai întâi concluziile verificării în comisia de etică a Universității pe care o conduce:

  • “Nu receptez nicicum, pentru că trebuie analizate suspiciunile. Vom vedea după aceea. Noi ne facem treaba serios. UBB este un tribunal academic, nu este nici unul social, nici unul politic. Vom vedea după ce analizează comisia de etică.”
  • plagiat prin traducere;
  • plagiat de tip „sacrificarea pionului” (pawn-sacrifice plagiarism în limba engleză);
  • plagiat prin parafrazare;
  • plagiat de tip copy-paste.

La începutul lunii, Comisia de etică a UBB anunțase propriile concluzii după analiza tezei lui Lucian Bode, constatând “o serie de abateri de la bunele norme de publicare” și că problemele de tip plagiat reprezentau “aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei”. Ministrul Bode a reacționat susținând că “verdictul UBB” este că “teza mea de doctorat este în regulă”.

Într-o serie de răspunsuri transmise Edupedu.ro săptămâna trecută, după o serie de critici privind decizia sa, UBB a raportat decizia la practicile “standard” de analiză, în contextul în care este vorba despre o situație ieșită din comun – cazul foarte vizibil al unui înalt demnitar, ministru al Guvernului României, acuzat de plagiat și de calitate foarte slabă a lucrării de doctorat. Instituția a spus că poate relua analiza, “pe bază de dovezi”, dacă apar noi sesizări.

articolul original.

Cătălin Drulă: Ciucă are o acuzație gravă de plagiat și și-a aranjat dosarul prin metoda „coperta”, o ingerință în justiție nemaivăzută / Bode a aranjat licitații și a plagiat o teză care nu era bună nici de referat de anul I (VIDEO)

24 November 2022 at 10:50
image

USR a lansat „cartea neagră a guvernării PSD-PNL-UDMR”, joi, în Piața Victoriei, context în care președintele partidului, fostul ministru Cătălin Drulă, i-a criticat în termeni duri pe Nicolae Ciucă și Lucian Bode, amintind de multiplele controverse în care sunt implicați cei doi oficiali din conducerea PNL.

Cătălin Drulă, acuzații grave pentru liberalii Nicolae Ciucă și Lucian Bode

„În mai puțin de un an, patru miniștri au plecat rușinos din Guvern, cu acuzații de plagiat, de abuz în serviciu, de incompetență. Florin Roman la Cercetare, Sorin Cîmpeanu, Vasile Dîncu, Adrian Chesnoiu, toți au plecat cu tinichele de coadă și nu sunt singurii. Premierul Ciucă are o acuzație gravă de plagiat, a organizat un kompromat la adresa jurnalistei care a dezvăluit plagiatul și și-a aranjat dosarul prin metoda «copertă», o ingerință în justiție nemaivăzută care acum este investigată de procurori”, a declarat liderul USR.

„Lucian Bode a aranjat licitații, a dat BMW-uri cu dedicație pentru prietenul Președintelui și a plagiat o teză care nu era bună nici de referat de anul I. Astăzi au ieșit din nou în presă, aceeași jurnalistă curajoasă a arătat cum un procent enorm din lucrare este copiat și plagiat și așteptăm ca cei care vor să mai aibă un pic de obraz în această lume academică, Universitatea Babeș-Bolyai, oamenii care muncesc acolo și care știu ce înseamnă integritate academică, ce înseamnă cercetare pe bune, ar trebui să ia atitudine împotriva felului cum se acordă un doctorat pe o maculatură copiată. Angel Tîlvar, era să îl uit, ministrul Apărării, iarăși cu acuzații grave de plagiat”, a continuat Cătălin Drulă.

„Cu astfel de oameni în Guvern, cărora nu le pasă decât de clientela de partid, România va continua să sufere și vreau să vă spun foarte clar că suntem în ceasul al XII-lea. Sunt semne foarte îngrijorătoare în ceea ce privește economia României. Ceea ce ne anunță generalul Ciucă, că comandă, ordonă creșterii economice să fie pozitivă, cifrele sunt falsificate, sunt lucruri extraordinar de grave pentru că de fapt suntem într-o situație fragilă, economia frânează”, a mai spus fostul ministru.

articolul original.

Universitatea Babeș-Bolyai va reanaliza teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, după ancheta Emiliei Șercan

24 November 2022 at 09:53
Teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, va fi analizată din nou de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat pentru Edupedu.ro rectorul UBB, Daniel David.

UBB declarase săptămâna trecută, în răspunsuri la o serie de întrebări Edupedu.ro, că poate relua analiza, dacă apar suspiciuni de plagiat.

Întrebat, joi dimineață, dacă acest lucru se va întâmpla, având în vedere analiza făcută separat de Emilia Șercan și publicată de Pressone.ro, rectorul UBB, Daniel David, a declarat:

“Da, sigur. Așa cum am spus în declarația noastră, dacă apar suspiciuni noi ele vor fi analizate de Comisia de Etică. Au apărut suspiciuni noi în spațiul public, comisia de etică probabil se va autosesiza. Dacă nu se va autosesiza, o să cer eu să analizeze. Dar cred că se vor autosesiza, așa cum am spus”, a declarat Daniel David.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Dezvăluire legată de doctoratul ministrului Apărării, Angel Tîlvăr: ‘Nu figurează că ar fi intrat în Arhivele Vrancea, deși are trimiteri în teză către documente ale instituției’

15 November 2022 at 09:09
image

Acuzații la adresa ministrului PSD al Apărării, Angel Tîlvăr! Apar noi suspiciuni cu privire la modul în care a fost realizată teza de doctorat a lui Angel Tîlvăr.

Documentele Arhivelor Naționale – secția Vrancea – arată că numele lui Angel Tîlvăr nu apare în registrul de cercetare a documentelor citate în teză. În schimb, apare numele actualului șef al Secției Istorie a Muzeului Vrancea, Ionuț Iliescu, scrie G4Media.ro.

Ionuț Iliescu a declarat, pentru G4Media, că a făcut cercetarea în Arhivele Naționale Vrancea pentru teza de doctorat “Relații româno – israeliene în perioada comunistă” a lui Angel Tîlvăr și spune că “era sarcină de serviciu trasată de conducerea instituției”, în speță fostul director, Horia Dumitrescu.

Sursa citată menționează că ministrul Apărării nu a răspuns la solicitările de a oferi un drept la replică.

articolul original.

Lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode, analizată de Decanul Facultății de Științe Politice: „Nu ar obține nici măcar notă de trecere la un examen de anul I”

14 November 2022 at 18:48

Lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode, analizată de Decanul Facultății de Științe Politice: „Nu ar obține nici măcar notă de trecere la un examen de anul I”

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice din București a analizat lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode, ministrul de Interne. Verdictul acestuia a fost următorul: ”Cele 220 de pagini prezentate de Lucian Bode în vederea obținerii titlului de doctor nu întrunesc condițiile cerute în asemenea cazuri”.

Profesorul de științe politice a publicat primele concluzii pe pagina sa de Facebook, dar spune că urmează, în scurt timp, să revină cu evaluarea pe larg a tezei lui Bode. „Mi-am petrecut weekendul analizând teza lui Lucian Bode. Am încheiat evaluarea. Ea va fi publicată în curând pe site-ul ”Revistei 22”. Reproduc deocamdată doar concluzia: ”Cele 220 de pagini prezentate de Lucian Bode în vederea obținerii titlului de doctor nu întrunesc condițiile cerute în asemenea cazuri”.

Ele vădesc un nivel de abilități intelectuale care nu ar îngădui, în opinia mea, nici măcar obținerea unei note de trecere la un examen de anul I într-o facultate de științe politice sau de relații internaționale»”, a scris Cristian Preda duminică, pe Facebook. Comentariile profesorului de științe politice vin după ce, vineri, jurnalista de investigații Emilia Șercan a anunțat că teza de doctorat a ministrului de Interne conține o eroare flagrantă.

sursa: libertatea.ro

articolul original.

Cristian Preda a analizat teza de doctorat a lui Lucian Bode. Decanul spune că secretarul general al PNL ar pica și „un examen de anul I într-o facultate de științe politice sau relații internaționale”

13 November 2022 at 17:36
image

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice de la Universitatea București, a analizat teza de doctorat a lui Lucian Bode, ministru al Afacerilor Interne și secretar general al PNL, și a sugerat că acesta ar pica și „un examen de anul I într-o facultate de științe politice sau de relații internaționale”.

Ce spune Cristian Preda după ce a analizat teza de doctorat a lui Lucian Bode

„Mi-am petrecut weekendul analizând teza lui Lucian Bode. Am încheiat evaluarea. Ea va fi publicată în curând pe site-ul «Revistei 22».

Reproduc deocamdată doar concluzia: «Cele 220 de pagini prezentate de Lucian Bode în vederea obținerii titlului de doctor nu întrunesc condițiile cerute în asemenea cazuri. Ele vădesc un nivel de abilități intelectuale care nu ar îngădui, în opinia mea, nici măcar obținerea unei note de trecere la un examen de anul I într-o facultate de științe politice sau de relații internaționale»”, a scris decanul universitar, duminică, pe Facebook.

Secretarul general al PNL a încurcat Fukushima cu Fukuyama

Jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit recent că în teza de doctorat cu pricina Lucian Bode a scris „Fukuyama”, numele unui celebru politolog și specialist în relații internaționale,” în loc de „Fukushima”, centrala din Japonia unde a avut loc dezastrul nuclear din 2011.

„O astfel de eroare nu ar fi trebuit să existe dacă conducătorul de doctorat își făcea treaba, dacă comisia de îndrumare își făcea treaba, dacă cei trei referenți care au validat acordarea tezei de doctorat își făceau treaba și dacă comisia CNATDCU care a confirmat acordarea titlului își făcea treaba. Eroarea nu a fost sesizată nici de cei din USR care au transcris recent teza lui dr. Bode la Biblioteca Națională, dar nici de Comisia de Etică a UBB care a analizat seizarea USR. Am sesizat-o eu, citind și analizând cătinel, ca de obicei”, a declarat jurnalista de investigație.

articolul original.

USR acuză presiuni la CNATDCU pentru nediscutarea tezei de doctorat a lui Lucian Bode

11 November 2022 at 14:58
Ligia Deca

USR îi reproşează ministrului Educaţiei, Ligia Deca, faptul că prin prezenţa sa la şedinţa CNATDCU a încercat intimidarea membrilor acestuia, astfel încât să nu verifice teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode.

„USR condamnă prezenţa ministrului Educaţiei, Ligia Deca, şi a secretarului de stat pentru învăţământ superior, Gigel Paraschiv, la şedinţa de ieri a CNATDCU prin care s-a încercat intimidarea membrilor Consiliului de a nu verifica teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode. Gestul ministrului Educaţiei de a împiedica o instituţie a statului român să-şi îndeplinească atribuţiile este ruşinos şi de neacceptat, în condiţiile în care CNATDCU a primit două sesizări privind posibilul plagiat în teza de doctorat a lui Lucian Bode”, se arată într-un comunicat al Uniunii Salvaţi România.

USR reiterează invitaţia către ministrul Educaţiei de veni în Parlament şi a prezenta planurile pentru viitorul sistemului de învăţământ, în condiţiile în care a trecut o lună de când a fost solicitată prezenţa sa la o audiere în comisiile reunite de Educaţie.

„Cum să te duci tu, ministru, să te foloseşti de poziţia ta de ministru al Educaţiei, ca să blochezi să nu fie analizată teza de doctorat a unui coleg în Guvern şi partid? Invocând motive şi chichiţe procedurale, exact pe metoda Cîmpeanu sau Iordache în trecutul nu chiar îndepărtat. Chiar nu vezi niciun conflict flagrant de interese şi de bun-simţ? Nu aşa se operaţionalizează ‘România Educată în literă şi în spirit’, doamna ministru”, a afirmat senatorul USR Ştefan Pălărie.

Conform USR, „astfel de gesturi” ale noului ministru al Educaţiei sunt „cu atât mai ruşinoase” cu cât Ligia Deca „a promis o schimbare de atitudine faţă de furtul” în mediul academic.

„Ministerul Educaţiei face scut în jurul plagiatului lui Bode. Nu permite CNATDCU să îşi facă treaba şi să analizeze teza ministrului de Interne. Atitudinea doamnei Deca nu lasă loc de interpretări, pur şi simplu a dat cinstea şcolii româneşti pentru a apăra ruşinea lui Lucian Bode, exact ca şi Sorin Cîmpeanu înaintea ei. Din proiectul România Educată nu a mai rămas nimic, nici măcar numele!”, a susţinut senatoarea USR Silvia Dinică.

articolul original.

Încă o mărturie împotriva ministrului Apărării. Muzeograf, fost angajat al Muzeului Vrancei: „Angel Tîlvăr nu a scris niciun rând în teza de doctorat. Toți știau, dar au tăcut de frică”

10 November 2022 at 14:49
image

Un muzeograf care a lucrat la Muzeul Vrancei confirmă că Angel Tîlvăr (PSD), ministrul Apărării, nu a scris niciun rând la lucrarea sa de doctorat, aceasta fiind făcută de Horia Dumitrescu, fost director al instituției, și de muzeografa Aurora Apostu.

Bărbatul a vorbit pentru Libertatea, solicitând să-i fie protejată identitatea „pentru a nu avea de suferit familia”.

Fostul muzeograf a mai susținut că toată lumea din instituție știa că Dumitrescu și Apostu lucrează la lucrarea de doctorat a lui Tîlvăr, dar nimeni nu avea curaj să spună nimic din cauza influenței și stilului de conducere autoritar ale lui Dumitrescu.

Muzeograf: Nu Angel Tîlvăr și-a scris lucrarea de doctorat

Bărbatul a lucrat la Muzeul Vrancei chiar când se lucra la teza de doctorat a lui Tîlvăr.

„La noi, la muzeu, s-a aflat de atunci. Toți știau. Lucrarea a fost concepută de Horia Dumitrescu și scrisă la calculator de către Aurora Apostu. Tîlvăr nu a scris niciun rând în teza de doctorat. Tîlvăr venea în vizită la muzeu în perioada respectivă. Personal, l-am văzut de câteva ori”, a spus fostul muzeograf, pentru Libertatea.

Acesta a mai susținut că a plecat de la muzeu din cauza atmosferei toxice de acolo, pentru că a avut de suferit și a fost martor la abuzurile săvârșite de director asupra angajaților.

Acesta a precizat că angajații au tăcut de frică, fiind deseori jigniți și umiliți de conducere: „Nu puteai să vorbești liber, căci erai imediat turnat, directorul informat, iar repercusiunile erau de ordin psihologic! S-a tăcut din cauza fricii endemice care, putem spune, se poate justifica prin poziția directorului, peste 30 de ani stăpân peste muzeu, și a deputatului”.

Serviciile. Fostul director a fost unul de-ai lor”, a fost, de altfel, replica invocată de mai mulți angajați ai Muzeului Vrancei cu care reporterul Libertatea a discutat.

Angel Tîlvăr insistă că el și-a scris lucrarea de doctorat

Într-o reacție anterioară pentru Libertatea, ministrul Apărării a insistat că el și-a scris lucrarea de doctorat, iar de la directorul muzeului de atunci doar a cerut niște sfaturi privind punerea în pagină: „Îmi asum fiecare cuvânt pe care l-am scris acolo și pot să o susțin din nou public, fără nicio problemă”.

Și Horia Dumitrescu, fost director al Muzeului Vrancei, a negat că i-ar fi scris lucrarea de doctorat a lui Tîlvăr. „Părerea mea e una clară: pentru comunitatea județeană, domnul Tîlvăr este sclipitor. Vă rog să rețineți: sclipitor!”, a mai spus el.

articolul original.

Profesorul Marian Popescu: Legea nu interzicea UBB să analizeze întreaga lucrare de doctorat a lui Lucian Bode. Plagiatul nu contează ca procent, ci ca faptă | VIDEO

7 November 2022 at 18:20
image

Marian Popescu – expert în etică academică, fondatorul Centrului pentru Integritate Academică al Universității din București și coordonatorul Comisiei de Etică de la Universitatea București, care a demonstrat plagiatul lui Victor Ponta – a fost invitatul Adrianei Nedelea în emisiunea Piața Victoriei la Europa FM. Marian Popescu spune că plagiatul nu se referă la dimensiunea materialului plagiat, ci la faptă în sine. Altfel spus, „Plagiatul nu e un fragment sau nu e un întreg. El este, ca fapt”. Mai mult, Marian Popescu atrage atenția că Universitatea Babeș-Bolyai – UBB – nu a verificat lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode în întregime, deși legea nu interzice analiza completă chiar și în contextul unor fragmente extrase din întreaga lucrare și sesizate.

Cine este atent la nuanțe și încearcă să vadă de ce decizia Comisiei de Etică a UBB a fost redactată într-un astfel de limbaj care a provocat o mare insatisfacție în opinia publică, decizia aceasta nu numai că i-a permis domnului Bode – într-un mod absolut nemeritat, după părerea mea și nu numai a mea – să bagatelizeze ceea cu mare greutate a admis că există în teza domniei sale și anume, citez: <<fragmente plagiate>>”, spune Marian Popescu.

Marian Popescu: „Plagiatul nu contează ca procent, ci contează ca faptă”

„Plagiatul nu e un fragment sau nu e un întreg. El este, ca fapt. Și în momentul în care decizia aceasta i-a permis domnului Bode să spună că 2,95% și teza e în regulă, lcururile sunt, după mine, și nu numai după mine și după alți câțiva care ne-am pronunțat public și aici trebuie să o menționez neapărat pe colega mea Emilia Șercan – am observat o strategie de escamotare a esențialului și de repliere, fiind vorba de un ministru (n.r. al Afacerilor Interne), fiind vorba de un coordonator de doctorat care este rectorul Academiei SRI. Eu nu vreau să trag concluzii aiurea din punctul acesta de vedere, vreau numai să remarc câteva lucruri simple:

Plagiatul nu contează ca procent, ci contează ca faptă. Toate cărțile și toate studiile importante pe cultura etică și de integritate din învățământul superior spun exact acest lucru: nu contează că ai știut să citezi într-un loc și în altele nu.

Opinia publică este nemulțumită, iar faptul că Comisia de Etică a UBB a înaintat totuși documentația și propriul verdict la CNADTCU – e un lucru bun”, explică Marian Popescu.

UBB nu a analizat teza de doctorat a lui Lucian Bode în întregime

Odată ajunsă pe masa CNATDCU (Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare), lucrarea de doctorat a ministrului Lucian Bode va fi verificată integral. Marian Popescu spune că UBB nu a verificat teza de doctorat a lui Lucian Bode în întregime invocând legea care spune că se supune unei analize doar ceea ce anume face obiectul unei sesizari, însă expertul în etică academică atrage atenția că legea nu interzice să analizezi întregul.

„UBB nu a făcut lucrul acesta. S-a limitat la ceea ce exista în sesizarea primită privind paginile sau fragmentele plagiate. În mod normal, chiar dacă în sesizare se fac referințe cu dovezi la pagina 13, 28, 30, cine știe ce înseamnă să analizezi din punct de vedere al plagiatului o lucrare, știe că trebuie să faci analiza integrală. De ce? Pentru că pot exista greșeli făcute din neatenție”, spune Marian Popescu.

„Legea spune că analizezi plagiatul din punct de vedere a ceea ce este sesizat acolo. Dar întrebarea mea e simplă: legea nu-ți interzice să analizezi întregul. Pentru că în momentul în care analizezi întregul lucrurile apar în cu totul altă lumină”, adaugă Marian Popescu.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Lucian Bode a plagiat sub 3% în teza de doctorat, anunță UBB. Emilia Șercan: „Probleme sunt mult mai mari / Titlul ar trebui retras” | AUDIO

articolul original.

Emilia Șercan, jurnalista care l-a acuzat pe Nicolae Ciucă de plagiat, despre „pepiniera” de autori de doctorate: Ar fi devenit o practică extinsă după 2010. S-au scris chiar în anumite universități (VIDEO)

7 November 2022 at 13:08
image

Emilia Șercan, jurnalista de investigație care l-a acuzat pe premierul Nicolae Ciucă de plagiat, a vorbit despre practica redactării de teze de doctorat de către alte persoane decât autorii asumați, luni, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și susține că, potrivit surselor sale, astfel de lucrări ar fi fost scris chiar în anumite universități.

Emilia Șercan, pe B1 TV, despre „pepiniera” de autori de teze de doctorat

„Practica redactării tezelor de doctorat de către alte persoane decât autorii asumați ai acestora era, aș putea să spun, specifică probabil după 2010, cel puțin sursele cu care eu am stat de vorbă mi-au spus că aproximativ după anul 2010 această practică devine una extinsă. Ce se întâmpla – în multe situații, sursele mele cu care am stat de vorbă de-a lungul timpului mi-au spus că s-au scris teze de doctorat chiar în anumite universități”, a spus jurnalista.

„Cine scria aceste teze de doctorat în universități, în foarte multe situații, erau chiar profesorii coordonatori sau alți profesori din respectiva universitate. Iarăși, era o practică din partea îndrumătorilor, coordonatorilor de doctorat, care de cele mai multe ori aveau și grad didactic de profesor și poate aveau și funcții de conducere, să îi pună să compileze – pentru că nu vorbim despre realizarea autentică a unor teze de doctorat, ci erau compilații jalnice. Acești profesori îi puneau pe asistenții sau pe prepatorii, sau poate pe lectorii care doreau să avanseze și care erau blocați de la avansarea academică, și vedeau în acest tip de colaborare o oportunitate pentru a-și debloca situația prin redactarea de teze de doctorat”, a adăugat Emilia Șercan.

„Ceea ce povestesc eu mi-au relatat sursele mele despre situații concrete de la Academia de Poliție și de la Universitatea Națională de Apărare. Evident, nu exclud ca lucrul acesta să se fi întâmplat și în alte universități din România, nu pot să vorbesc despre o practică generalizată, dar probabil s-a întâmplat lucrul acesta și în alte situații”, a mai spus ea.

Întrebată cam cât costă o astfel de lucrare, Emilia Șercan a explicat: „În fine, nu pot eu să fac afirmații categorice în privința sumelor de bani care au fost plătite pentru astfel de lucrări de doctorat, însă cred că în unele situații, dacă nu s-au plătit bani, au fost alt gen de recompense. Nu știu dacă acești bani, de exemplu, ajungeau și la cei care efectiv compilau tezele de doctorat, în speță asistenții universitari sau preparatorii, sau lectorii care realizau astfel de lucrări”.

articolul original.

Boala doctoratelor

7 November 2022 at 08:06

Era de mirare ca Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis (în ordinea deciziei) să numească la Apărare un om fără probleme, cu o personalitate puternică și fără belele.

Trebuia să fie unul care să fi trecut pe la Colegiul Național de Apărare și studii de nu știu mai care, să fi avut măcar niște cursuri pe la Mihai Viteazul (cel de la Informații!) și, bineînțeles, să fie doctor în științe. Și, cum Angel Tîlvăr putea fi bifat la toate capitolele, l-au pus fără să clipească. Biografia sa și expresia feței ne transmit o comoditate politică totală. Angel Tîlvăr cel angelic și delicat n-a dat semne că vrea să fie academician, nu a umblat după Honoris Causa, n-a vrut să facă o universitate SRI la Buzău unde să predea Dumitru Dumbravă, Coldea și Băsescu. Cel mult, omul o fi vrut să meargă la pescuit cu Marcel Ciolacu și cu Lucian Romașcanu. Și, dacă se poate, să formeze împreună o echipă în Guvernul României, cu atît mai bine.

Necazul vine de la doctoratul său și de la reclamația celor doi lucrători din Buzău care susțin că au muncit din greu la teza sa. Avem de-a face cu o noutate în materie. Ies la iveală și își asumă fapta și oameni care pînă acum au stat în umbră. Nu-i exclus ca, mîine-poimîine, să iasa la rampă și ”negrișorii” care au lucrat sub coordonarea generalului de justiție, prof. univ. dr. Gabriel Oprea, „tăticul” Academiei de Științe ale Securității. Până se lămuresc lucrurile, trecem mai departe.

Aproape la fel s-a petrecut și cu Neica Bode ot Sălaj. Savantul de Sălaj, recomandat lui Klaus Iohannis ca om de mare încredere de un alt înțelept de Sălaj numit Eduard Hellvig, școlit tot la Cluj, în universitatea mai nou cu specific SRI, chemat să-și descarce în public înțelepciunea tot la Universitatea Babeș-Bolyai, are o problemă cu doctoratul. Încă n-a reclamat nimeni că l-ar fi scris. Dar nu-i exclus. Lucian Bode este expresia savantului în materie de poliție, finisat dintr-un inginer electromecanic la o faimoasă universitate (probabil de subingineri!) de la Oradea. Se vede după figura și după limbajul său cîtă știință a acumulat și cîtă profunzime a gîndirii atinge. El este un executant al președintelui Klaus Iohannis la Interne. Și-i raportează direct fără să se încurce în generalul (r) Nicolae Ciucă sau în Alina Gorghiu. Și nu-i exclus ca la Apărare, Tîlvăr, așa blajin, mieros și pofticios de putere să fie o prelungire a lui Iohannis și Ciucă la Apărare. Adică să nu aibă păreri eseistice precum Vasile Dîncu și să execute ordinele, indiferent cît de americane ar fi acestea. În același timp, numirea lui mută Ministerul Apărării Naționale de la Grupul de Cluj la grupul de Buzău. Iar pentru Marcel Ciolacu și pentru gașcă este suficient.

Problema este totuși mult mai complicată. Diploma de doctor cu semnul întrebării apare în dreptul unui număr uriaș de așa-zise personalități care au viciat grav evoluția democratică și economică a țării noastre. Întocmiți și singuri o listă cu miniștri, parlamentari chiar și savanți care au cîte o tinichea sau cîte un semn de întrebare legat de doctoratul lor. Diploma de doctor în științe a fost încă din anii comunismului portița (argumentul, legitimația) prin care toate ”rasele” de proști, de incompetenți și de slugarnici au fost trecute în categoria experților și a specialiștilor, între meritocrații care au hotărît soarta României devenită țara în care trăim astăzi.

Cercetate cu atenție, listele cu deținătorii de diplome de doctor în tot soiul de științe și domenii încep să contureze plutoanele mediocrității profesionale a funcționarului, politicianului și decidentului român.

Din cauza nivelului său ridicat de prostie și mediocritate, validat de o diplomă de priceput, devenită diploma de privilegiat și de abonat la putere, țara a ajuns la același nivel de ordine și inteligență, marcînd începutul perioadei de guvernare prostocratică.

articolul original.

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca trimis la CNATDCU teza de doctorat a lui Lucian Bode

3 November 2022 at 15:09
școlile-doctorale-doctorat

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a înaintat către CNATDCU şi Ministerul Educaţiei informarea referitoare la hotărârea Comisiei de Etică cu privire la teza de doctorat a lui Lucian Bode.

„Văzând unele discuţii din spaţiul public şi pentru a contribui la înţelegerea Hotărârii pe principii corecte, dincolo de unele exagerări sau neînţelegeri, trebuie făcute câteva clarificări privind procedurile ce pot şi ce nu pot fi implementate de diverse instituţii (care rezultă de altfel şi din citirea atentă a hotărârii). Astfel, în baza atribuţiilor proprii stabilite prin diverse reglementări, Comisia de Etică a UBB: a analizat sesizările concrete; a analizat teza în întregime pe baza a două softuri antiplagiat”, se arată într-un comunicat transmis de UBB.

Potrivit legii, comisiile de etică analizează sesizările care conţin şi dovezile aferente.

„În acest caz însă, Comisia de Etică a UBB, a analizat atât dovezile prezentate în sesizare, cât şi pe cele care rezultau din verificarea în întregime a tezei prin softuri antiplagiat. S-au verificat suplimentar textele fără citare sau care ridică probleme din perspectiva atribuirii lor corecte. Pentru claritate, procentul de plagiat 2,95% rezultat este raportat la întreaga lucrare, după verificarea întregii lucrări, nu doar a unei părţi a acesteia”, se menţionează în comunicat.

UBB mai anunţă că nu s-a analizat valoarea conţinutului ştiinţific al lucrării, care nu face obiectul demersului de etică. În schimb, Hotărârea Comisiei de Etică a UBB a identificat „în mod clar” existenţa unor abateri etice şi a făcut recomandări interne şi pentru Lucian Bode, care însă nu-i pot fi impuse direct, nemaifiind în relaţii contractuale cu universitatea.

Vezi  și UPDATE: Așadar, încă un ministru cu o teză de doctorat alcătuită din citate: Lucian Bode

„Comisia de Etică a UBB nu are în atribuţii analiza păstrării sau retragerii titlului de doctor, demers care ţine de CNATDCU/ minister, prin analize proprii, motiv pentru care Comisia de Etică a UBB, depistând probleme etice, a făcut informarea către CNATDCU. Dacă se constată alte probleme etice, care nu sunt evidenţiate de softurile antiplagiat sau nu au fost identificate de analiza Comisiei, acestea pot fi semnalate oricând şi analizate suplimentar, în cadrul Comisiei de Etică a UBB şi/sau direct la CNATDCU”, a mai transmis UBB.

Universitatea îşi exprimă, totodată, „deschiderea de a analiza orice sesizări de abateri etice în cadrul acestei teze şi de a reanaliza concluziile raportului în consecinţă, dacă este cazul, în baza unor noi dovezi”.

UBB a făcut publice, în urmă cu o zi, concluziile analizei Comisiei de etică a UBB asupra tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, constatându-se că există ”o serie de abateri de la bunele norme de publicare – erori de citare şi unele fragmente plagiate”.

Comisia de etică preciza că nu poate dispune sancţiuni în acest caz, dar solicită autorului şi editurii care a publicat lucrarea să corecteze inadvertenţele identificate.

articolul original.

Comisia de Etică a UBB Cluj: 2.95% plagiat în teza de doctorat a lui Lucian Bode, în urma verificării complete prin 2 softuri de plagiat. Am trimis concluziile la CNATDCU și la Minister | AUDIO

2 November 2022 at 15:09
image

Concluziile Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, referitoare la teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, au ajuns la CNATDCU și la Ministerul Educației. Într-un comunicat de presă, membrii Comisiei aduc noi clarificări legate de modul în care au verificat teza de doctorat a ministrului de Interne.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/02nov-17-LILI-REL-Concluziile-Comisiei-de-etica-au-ajuns-la-Minister.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Comisia Universității Babeș-Bolyai precizează că a analizat sesizările concrete primite și că a analizat teza de doctorat a lui Lucian Bode în întregime, pe baza a două softuri antiplagiat.

Comisia mai explică și faptul că deși, potrivit legii, ar fi trebuit să analizeze doar sesizările care conțin și dovezile aferente, în acest caz au fost analizate atât dovezile prezentate în sesizare, cât și pe cele care rezultau din verificarea în întregime a tezei prin softuri antiplagiat.

Pentru claritate, procentul de plagiat 2.95% rezultat este raportat la întreaga lucrare, nu doar la o parte a acesteia.

Pe de altă parte, se face precizarea că Hotărârea Comisiei de Etică a UBB a identificat în mod clar abateri etice în lucrarea domnului Bode, dar că nu are în atribuții analiza păstrării sau retragerii titlului de doctor. Acest demers poate fi făcut de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: UBB admite că nu a verificat toată teza de doctorat a lui Bode ci „doar ce s-a reclamat”. „Nu există capacitate pentru așa ceva”, transmite Comisia de Etică

articolul original.

Emilia Șercan consideră că UBB a împăcat capra cu varza, în cazul tezei de doctorat a ministrului de Interne

2 November 2022 at 10:35

Jurnalista Emilia Șercan este nemulțumită de verdictul pe care Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai l-a dat în legătură cu teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode.

În opinia jurnalistei, prin acel verdict s-a încercat a se împăca „și capra, și varza”. Emilia Șercan consideră că s-a dorit salvarea imaginii publice a lui Lucian Bode și, în același timp, decizia a fost în așa fel „împachetată” pentru a nu da satisfacție USR.

Comisia de Etică a constatat că există „o serie de abateri de la bunele norme de publicare – erori de citare şi unele fragmente plagiate”, în proporție de 2,95%, adică mult mai puțin decât plagiatul de 4% al Laurei Codruța Kovesi.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Șercan expune o serie de observații referitoare la decizia UBB, care ar fi fost luat fără analizarea integrală a tezei de doctorat, și anunță că va reveni în presă cu explicații privind problemele din verdictul comisiei de etică.

Vă prezentăm textul postării jurnalistei Emilia Șercan.

„Cu regret o spun, Universitatea „Babeș-Bolyai” a picat testul de integritate și transparență în privința analizei tezei lui dr. Lucian Bode.

Decizia Comisiei de Etică este una politică: a fost împachetată astfel încât să îi salveze imaginea publică ministrului liberal Lucian Bode și coordonatorului său de doctorat, rectorul Academiei SRI, dar și pentru a nu da satisfacție USR.

Cu alte cuvinte, decizia UBB a ales să împace și capra, și varza.

Voi scrie acum câteva observații pe scurt, iar în viitor o să revin cu un text de presă în care voi explica problemele din verdictul dat în cazul tezei lui dr. Bode, dar și ale tezei.

1. Teza de doctorat nu a fost analizată integral de către Comisia de Etică a UBB, care a verificat strict abaterile sesizate de USR.

Teza putea fi analizată integral și trebuia analizată integral din cel puțin două motive:

*(1) exista o cerere explicită a conducătorului de doctorat a lui dr. Bode, prof. Adrian Ivan;

*(2) într-o chestiune de interes public, controversată, universitatea avea obligația publică, academică și morală de-a își apăra reputația, chiar și cu prețul unei decizii dureroase.

2. Paragraful indicat în hotărâre ca fiind „eroare de citare” este un plagiat prin traducere din limba engleză. E adevărat că autorul din nota de subsol este indicat greșit, dar asta nu schimbă faptul că acel paragraf este plagiat.

3. În cazul punctelor 2 – 4 din hotărâre se specifică, în mod repetat, următoarele: „[…] nu rezultă însă cu certitudine dacă plagiatul pe fragmentele identificate a fost intenționat sau a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”.

Să le luăm pe rând:

(a) Intenția de a plagia nu poate fi stabilită ca urmare a analizei unui text, iar bunele practici internaționale în materie de evaluare a plagiatului nu iau în calcul intenția sau lipsa ei.

(b) „Necunoașterea tehnicilor de citare” – această formulare, invocată de 4 (patru) ori în hotărâre, este un nonsens raportat la teza lui dr. Bode.

Când într-o teză ai zeci de citate corecte, cu ghilimele și indicarea autorului, cum e cazul tezei lui dr. Bode, NU poți să afirmi că autorul – dr. Bode sau cine i-o fi scris-o – nu a cunoscut tehnicile de citare.

Nu poți, ca membru al Comisiei, să observi în teză zeci de citate corecte, cu ghilimele și atribuire, iar pentru situațiile identificate ca plagiate să invoci “necunoașterea tehnicilor de citare”.

Dincolo de aceste observații, mai e una, importantă, care pleacă de la o declarație pe care prof. Dacian Dragoș, președintele Comisiei de Etică a UBB, a dat-o jurnalistei Anca Grădinaru de la Europa FM.

Prof. Dacian Dragoș, pe care de altfel îl apreciez, a afirmat că „[…] nu ai cum să analizezi întreaga lucrare pentru că […] n-ai cum să găsești surse pe care softul anti-plagiat nu le identifică. Ar fi o muncă titanică fiecare teză să o analizezi așa, nu există capacitate pentru așa ceva”.

De șapte ani de zile, de când verific teze de doctorat, în foarte puține situații m-am folosit de softul anti-plagiat – și cu toate acestea am găsit întotdeauna surse în zeci de teze, cărți, articole etc.

Prof. Dragoș a continuat declarația referitoare la munca titanică astfel: „[…] este imposibil pentru că trebuie să ai o bănuială că s-a copiat un text de undeva, n-ai cum să cauți fiecare text, fiecare propoziție, adică nu ai cum să faci lucrul acesta […]”.

Dovezile de plagiat descoperite de mine în acest șapte ani le-am făcut fără să am vreo bănuială “că s-a copiat de undeva” și fără să am drept premisă de verificare vreo “sesizare scrisă”.

Eu declarația prof. Dragoș o văd ca pe o recunoaștere publică involuntară a complexității muncii de analiză a unei teze de doctorat – și, în consecință, a trudei pe care o universitate de top trebuie să și-o asume pentru a respecta normele de integritate, propria reputație și propriile principii.

Concluzia: de șapte ani fac o muncă titanică și imposibilă.

Titanică e, dar nu imposibilă.

E posibilă. Condiția este să alegi între capră și varză, nu să-ți propui să le împaci.”

Ce-a spus Lucian Bode

Ministrul a salutat verdictul comisiei de etică și a transmis un mesaj politicienilor din USR Foto Mihail Oprescu, Q Magazine

„Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluării UBB în urma analizei asupra tezei mele de doctorat.

Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut.

Recent, UBB s-a pronunțat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările inițiale ale tezei.

În urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB mi-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puțin de 7 pagini (2.95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. În niciun moment nu mi-am însușit ideile altora și nici nu am dat impresia că-mi aparțin.

Așadar, având în vedere

Rezoluția conducătorului de doctorat din 23 septembrie 2018 și conținutul raportului de similitudine potrivit cărora teza mea de doctorat NU conține preluări neautorizate (document atașat),

Decizia Comisiei de sociologie, științe politice și administrative a CNATDCU prin care în data de 11 iulie 2019 a fost validată teza mea de doctorat în vederea emiterii ordinului de ministru (document atașat),

Concluziile analizei comisiei de specialiști ai Școlii Doctorale Relații Internaționale și Studii de Securitate din cadrul UBB care în urma studierii tezei și consultării celui mai recent raport anti-plagiat au concluzionat că valorile coeficienților de similitudine se încadrează în limitele legale (document atașat),

Hotărârea nr. 7 din 28 octombrie 2022 a Comisiei de Etică a UBB care a analizat teza mea și s-a pronunțat sub presiuni politice de neimaginat asupra existenței unor abateri de la normele de etică într-un procent de 2.95% – adică în mai puțin de 7 pagini din totalul celor 220 de pagini,

Și ținând cont de observațiile și concluziile finale ale hotărârii Comisiei de Etică a UBB potrivit cărora,

Fragmentele identificate ca fiind problematice reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din totalul de 65.000 de cuvinte ale tezei (2.95 %),

Prin procedura de verificare realizată în 24 octombrie 2022 nu s-au identificat elemente de noutate față de prima verificare a tezei realizată cu ocazia susținerii tezei în anul 2018,

Textele originale din care s-au preluat fragmente sunt citate în corpul tezei și în referințe,

Nu rezultă cu certitudine intenția vădită de încălcare a regulilor și tehnicilor de citare academică,

Citarea eronată este considerată o deviere de la normele de redactare academică și trebuie corectată,

Rareori redactarea unei lucrări complexe este perfectă, iar eratele și corecțiile sunt mijloace absolut normale de îndreptare publică și transparentă a unor erori,

Din respect pentru comunitatea academică, împreună cu editura, voi revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, cu toate că nu am această obligație legală.

Așadar, politicienii dactilografi din USR care m-au copiat de zor la bibliotecă s-au făcut de râs. Situația în care se află este penibilă și ridicolă! Este un maxim de superficialitate de care au dat dovadă.

Am văzut de-a lungul timpului că folosesc această schemă de compromitere, creează o poveste, apoi o vând în online indiferent de consecințe pentru că la final nu îi interesează dacă se verifică sau nu adevărul.

Tot ce fac ei are doar un scop electoral, motiv pentru care fabrică un adevăr doar al lor pe care îl promovează sperând să câștige puncte electorale.”, a scris Lucian Bode pe Facebook.

articolul original.

Bode NU a plagiat

2 November 2022 at 07:42
image

”Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluarii UBB in urma analizei asupra tezei mele de doctorat. Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menţinut.”, este reacția lui Nicolae Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, după verdictul dat de UBB.

Ministrul de Interne, Nicolae Lucian Bode a salutat rezultatele evaluării UBB în urma analizei asupra tezei sale de doctorat. Rezultatele au fost communicate marți, 1 noiembrie 2022. Nicolae Lucian Bode a precizat că verdictul UBB este că teza sa de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menţinut.

Ministrul Afacerilor Interne mai spune că în urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB i-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puţin de 7 pagini (2.95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei.Nicolae Lucian  Bode mai precizează că, din respect pentru comunitatea academică, împreună cu editura, va revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, chiar dacă nu are această obligaţie legală şi îi acuză pe politicienii din USR că s-au făcut de râs.

”Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluarii UBB in urma analizei asupra tezei mele de doctorat. Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menţinut. Recent, UBB s-a pronunţat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările iniţiale ale tezei (…) În niciun moment nu mi-am însuşit ideile altora şi nici nu am dat impresia că-mi aparţin  ”, spune ministrul Afacerilor Interne.

Lucian Bode afirmă că, ”în urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB i-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puţin de 7 pagini (2.95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei”.

”Rezoluţia conducătorului de doctorat din 23 septembrie 2018 şi conţinutul raportului de similitudine potrivit cărora teza sa de doctorat NU conţine preluări neautorizate, decizia Comisiei de sociologie, ştiinţe politice şi administrative a CNATDCU prin care în data de 11 iulie 2019 a fost validată teza mea de doctorat în vederea emiterii ordinului de ministru, concluziile analizei comisiei de specialişti ai Şcolii Doctorale Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate din cadrul UBB care în urma studierii tezei şi consultării celui mai recent raport anti-plagiat au concluzionat că valorile coeficienţilor de similitudine se încadrează în limitele legale, Hotărârea nr. 7 din 28 octombrie 2022 a Comisiei de Etică a UBB care a analizat teza mea şi s-a pronunţat sub presiuni politice de neimaginat asupra existenţei unor abateri de la normele de etică într-un procent de 2.95% – adică în mai puţin de 7 pagini din totalul celor 220 de pagini.(…) Ţinând cont de observaţiile şi concluziile finale ale hotărârii Comisiei de Etică a UBB potrivit cărora fragmentele identificate ca fiind problematice reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din totalul de 65.000 de cuvinte ale tezei (2.95 %), prin procedura de verificare realizată în 24 octombrie 2022 nu s-au identificat elemente de noutate faţă de prima verificare a tezei realizată cu ocazia susţinerii tezei în anul 2018”, precizează Nicolae Lucian Bode. De asemenea, ministrul  menţionează că ”textele originale din care s-au preluat fragmente sunt citate în corpul tezei şi în referinţe şi nu rezultă cu certitudine intenţia vădită de încălcare a regulilor şi tehnicilor de citare academică. (…)Citarea eronată este considerată o deviere de la normele de redactare academică şi trebuie corectată. Rareori redactarea unei lucrări complexe este perfectă, iar eratele şi corecţiile sunt mijloace absolut normale de îndreptare publică şi transparentă a unor erori. Din respect pentru comunitatea academică, împreună cu editura, voi revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, cu toate că nu am această obligaţie legală”.

 

articolul original.

Lucian Bode, mai doctor decât Laura Codruța Kovesi

1 November 2022 at 15:29

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a făcut publice concluziile analizei Comisiei de etică asupra tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, constatându-se că există „o serie de abateri de la bunele norme de publicare – erori de citare şi unele fragmente plagiate”, în proporție de 2,95%.

Comisia de etică precizează că nu poate dispune sancţiuni în acest caz, dar solicită autorului şi editurii care a publicat lucrarea să corecteze inadvertenţele identificate.

„Cu privire la aspectele privind standardele de etică în teza de doctorat cu titlul Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual, susţinută de domnul Lucian Bode în anul 2018, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, sub îndrumarea coordonatorului prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan, Comisia de etică a UBB constată o serie de abateri de la bunele norme de publicare: (1) erori de citare şi (2) unele fragmente plagiate”, se arată în hotărârea Comisiei de etică a UBB.

Potrivit sursei citate, fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1.923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2,95%).

„Ţinând însă cont că textele originale din care s-au preluat fragmente plagiate sunt citate în text şi în referinţe (cu o excepţie), chiar dacă nu acolo unde trebuie şi/ sau cum trebuie, nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenţionat sau mai degrabă a derivat din necunoaşterea/ neaplicarea tehnicilor de citare (ex. utilizarea de ghilimele/ bloc de text; citare acoperitoare etc.). Acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate”, precizează Comisia de etică.

UBB menţionează că analiza a vizat concret respectarea normelor de redactare academică, nu calitatea academică a lucrării de doctorat.

Comisia constată aşadar existenţa unor abateri de la etica cercetării, susţine sursa citată.

„Cu privire la eventualele sancţiuni, Comisia ar fi propus sancţiunea avertisment scris şi cea de corectare a tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită. Constatăm însă că persoana reclamată nu face parte din categoriile prevăzute de lege împotriva căreia se poate aplica o sancţiune referitoare la încălcarea eticii universitare şi a bunei conduite în cercetare. (…) Întrucât domnul Bode nu deţine niciuna dintre calităţi (…), Comisia constată că, deşi a identificat încălcări ale eticii în domeniul cercetării, nu poate dispune sancţiuni. Comisia consideră totuşi că se impune corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, prin urmare solicită autorului şi editurii să facă aceste demersuri în mod benevol”, se mai arată în hotărârea Comisiei de etică a UBB.

Comisia a mai constatat şi alte aspecte referitoare la etica ştiinţifică în redactarea tezei de doctorat în cazul Bode: probleme de limbaj ale tezei – majoritatea figurilor sunt scanări în engleză fără explicaţii în română; citări incomplete care nu pot fi verificate; multe din link-urile inserate în notele de subsol nu pot fi accesate pentru verificare, fiind incomplet citate.

„În cazul de faţă, considerăm că analiza sesizărilor a fost una obiectivă, dincolo de presiuni mediatice sau politice, iar rezoluţia finală este în limita restrictivă a prevederilor legale aplicabile în acest caz. Evident că cei nemulţumiţi de decizia UBB se pot adresa instituţional unor instanţe superioare, care au decizia finală, cum ar fi CNATDCU sau instanţele de judecată, conform legii”, menţionează UBB într-un comunicat.

Analiza tezei de doctorat a lui Bode s-a făcut în urma unei sesizări din 18 octombrie.

„Întrunită în şedinţa mixtă (fizic şi online) din data de 28.10.2022, în prezenţa a 10 membri, Comisia a analizat sesizarea privind teza de doctorat (…) exclusiv din perspectiva abaterilor de la etica în cercetare. Comisia nu a analizat teza de doctorat din punctul de vedere al calităţii sale, atribut care revine comisiei de susţinere a tezei de doctorat şi CNATDCU”, mai arată UBB.

USR cere demisia ministrului de Interne

După această analiză atentă a lucrării de doctorat, concluzia care se impune este aceea că Bode a plagiat mult mai puțin decât procurorul general al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, care a plagiat doar 4%. În cazul ei, CNADTCU a decis că retragerea titlului de doctor ar fi o măsură excesivă. În mod firesc, aceeași logică ar trebui să funcționeze și în cazul ministrului de Interne.

În același timp, analiza Comisiei de Etică a UBB dă o lovitură reprezentanților USR, care au făcut adevărate campanii împotriva lui Lucian Bode.

Deloc descurajat de verdict, USR cere demisia ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.

„Comisia de etică a Universităţii Babeş-Bolyai confirmă ceea ce a susţinut USR: Lucian Bode a plagiat în teza de doctorat”, se afirmă într-un comunicat al formațiunii.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, îi cere demisia de urgenţă din Guvern sau, în caz contrar, revocarea acestuia din fruntea Ministerului Afacerilor Interne.

„Lucian Bode a plagiat. Avem confirmarea de la universitatea care i-a dat diploma. Aşteptăm demisia din Guvern”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

“USR cere demisia Laurei Kovesi, care a plagiat 4% din lucrarea de doctorat. Sau a lui Bode, care a plagiat 2,95%? Nu mai știu sigur despre care era vorba…”, a comentat jurnalistul Florin Pușcaș, de la Știri pe surse.

S-au făcut de râs

Ministrul a salutat verdictul comisiei de etică și a transmis un mesaj politicienilor din USR

„Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluării UBB în urma analizei asupra tezei mele de doctorat.

Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut.

Recent, UBB s-a pronunțat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările inițiale ale tezei.

În urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB mi-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puțin de 7 pagini (2.95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. În niciun moment nu mi-am însușit ideile altora și nici nu am dat impresia că-mi aparțin.

Așadar, având în vedere

Rezoluția conducătorului de doctorat din 23 septembrie 2018 și conținutul raportului de similitudine potrivit cărora teza mea de doctorat NU conține preluări neautorizate (document atașat),

Decizia Comisiei de sociologie, științe politice și administrative a CNATDCU prin care în data de 11 iulie 2019 a fost validată teza mea de doctorat în vederea emiterii ordinului de ministru (document atașat),

Concluziile analizei comisiei de specialiști ai Școlii Doctorale Relații Internaționale și Studii de Securitate din cadrul UBB care în urma studierii tezei și consultării celui mai recent raport anti-plagiat au concluzionat că valorile coeficienților de similitudine se încadrează în limitele legale (document atașat),

Hotărârea nr. 7 din 28 octombrie 2022 a Comisiei de Etică a UBB care a analizat teza mea și s-a pronunțat sub presiuni politice de neimaginat asupra existenței unor abateri de la normele de etică într-un procent de 2.95% – adică în mai puțin de 7 pagini din totalul celor 220 de pagini,

Și ținând cont de observațiile și concluziile finale ale hotărârii Comisiei de Etică a UBB potrivit cărora,

Fragmentele identificate ca fiind problematice reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din totalul de 65.000 de cuvinte ale tezei (2.95 %),

Prin procedura de verificare realizată în 24 octombrie 2022 nu s-au identificat elemente de noutate față de prima verificare a tezei realizată cu ocazia susținerii tezei în anul 2018,

Textele originale din care s-au preluat fragmente sunt citate în corpul tezei și în referințe,

Nu rezultă cu certitudine intenția vădită de încălcare a regulilor și tehnicilor de citare academică,

Citarea eronată este considerată o deviere de la normele de redactare academică și trebuie corectată,

Rareori redactarea unei lucrări complexe este perfectă, iar eratele și corecțiile sunt mijloace absolut normale de îndreptare publică și transparentă a unor erori,

➡ Din respect pentru comunitatea academică, împreună cu editura, voi revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, cu toate că nu am această obligație legală.

Așadar, politicienii dactilografi din USR care m-au copiat de zor la bibliotecă s-au făcut de râs. Situația în care se află este penibilă și ridicolă! Este un maxim de superficialitate de care au dat dovadă.

Am văzut de-a lungul timpului că folosesc această schemă de compromitere, creează o poveste, apoi o vând în online indiferent de consecințe pentru că la final nu îi interesează dacă se verifică sau nu adevărul.

Tot ce fac ei are doar un scop electoral, motiv pentru care fabrică un adevăr doar al lor pe care îl promovează sperând să câștige puncte electorale.”, a scris Lucian Bode pe Facebook.

articolul original.

UPDATE: Așadar, încă un ministru cu o teză de doctorat alcătuită din citate: Lucian Bode

1 November 2022 at 08:29
teza de doctorat

Lucian Bode comunică pe pagina PNL de Facebook că teza sa de doctorat este în regulă, iată un fragment:

„Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluării UBB în urma analizei asupra tezei mele de doctorat.

Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut. (…)”.

Mai multe aici:

Știre inișială

Au apărut deja informații exacte despre doctoratul ministrului de Interne, Lucian Bode. Cum era de așteptat, teza sa de doctorat este o lucrare alcătuită din ”citate”, unele care se găsesc în vastul internet. Totuși, ministrul Bode nu este un plagiator! 

Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca spune căs-au identificat probleme de tip plagiat reprezentând aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei și notează că “nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”.

Dar, arată Comisia, “acest lucru nu schimba concluzia că există fragmente plagiate”.

Comisia spune că ar fi propus sancționarea prin avertisment scris, și prin corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, dar constată că persoana reclamată nu face parte din categoriile prevăzute de lege împotriva căreia se poate aplica o sancțiune referitoare la încălcarea eticii universitare.

Potrivit concluziilor comisiei, “S-au reținut ca existând fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării nr. 14390/18.10.2022, alte fragmente plagiate fiind identificate in urma analizei interne a UBB. Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95 %).”

Săptămâna trecută, rectorul Daniel David anunța că verificările la nivel de universitate începuseră la solicitarea coordonatorului de doctorat al lui Lucian Bode, Adrian Ivan.

Decizia Comisiei de etică a UBB în cazul Lucian Bode – integral: “Hotărârea nr.7 din 28.10.2022

Adoptata in urma sesizării nr. 14390/18.10.2022

privind abaterile de la etică în teza de doctorat a domnului Lucian-Nicolae Bode (extrase)

Cu privire la aspectele sesizate privind nerespectarea standardelor de ETICĂ în teza de doctorat cu titlul: “Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, susținută de dl. Lucian‐Nicolae BODE în anul 2018, la Universitatea Babeș‐Bolyai din Cluj‐Napoca (UBB), sub îndrumarea coordonatorului Prof. Univ. Dr. Adrian Liviu IVAN, Comisia de etica a adoptat următoarea hotărâre.

Întrunită în ședința mixtă (fizic și online) din data de 28.10.2022 ora 10.00, în prezența a 10 membri, Comisia a analizat sesizarea privind teza de doctorat menționată anterior exclusiv din perspectiva abaterilor de la etica în cercetare.

Comisia NU a analizat teza de doctorat din punctul de vedere al calității sale, atribut care revine comisiei de susținere a tezei de doctorat și CNATDCU.

Comisia a analizat exclusiv aspectele semnalizate extern prin sesizarea 1439/18.10.2022 și cele care rezultă din Rapoartele antiplagiat iThenticate din 2018 și Turnitin din 2022 inițiate de UBB.

În vederea asigurării dreptului la apărare într-o procedură administrativă, a fost solicitat și punctul de vedere al domnului L. Bode, care l-a transmis în două documente, din 25.10.2022 și 27.10.2022. Ele sunt analizate în raportul Comisiei de Etică.

I. În urma analizei celor 4 puncte sesizate extern, Comisia constată următoarele:

Punctul 1 din sesizare: Fragmentul menționat reprezintă traducerea după introducerea la articolul lui Yergin, nu este o traducere a textului lui Dahl, prin urmare aici este vorba despre o eroare de citare, nu de plagiat. Simplu spus, plagiatul înseamnă a prezenta ideile/textul exact (exact wording/words)/imaginile-figurile unui alt autor ca fiind personale, aici fiind însă vorba de o atribuire greșită a textului către un alt autor, nu o asumare a lui de către autorul tezei.

Punctul 2 din sesizare: articolul din care s-a preluat ultimul paragraf de la pagina 57 continuat la pagina 58 este citat doar la al doilea paragraf al paginii 58. În aceste condiții, paragraful inițial necitat pare scris de către autorul tezei, ceea ce este incorect. Lipsa citării corespunzătoare a fiecărui paragraf înseamnă că există fragmente plagiate, mai ales dacă nu există o introducere care să arate că textul care urmează în mai multe paragrafe se subsumează unei teorii/unui autor citat ca atare, chiar dacă nu în fiecare paragraf. Ținând însă cont că lucrarea țintă din care s-a preluat ultimul paragraf de la pagina 57 continuat la pagina 58 este citată în text și în referințe, chiar dacă nu peste tot acolo unde trebuia, nu rezultă însă cu certitudine dacă plagiatul pe fragmentele identificate a fost intenționat sau a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare.

Punctul 3 din sesizare: Paragraful reclamat nu este citat deloc; în plus, se află după nota de subsol 104 prin urmare nu poate fi considerat că nota 104 ar acoperi și acest paragraf, fără o menționare generală sau organizare a textului care să arate/sugereze asta. Așadar, se constată fragment plagiat prin lipsa citării sursei. Așa cum am menționat deja la punctul 2, și aici, ținând însă cont că lucrarea din care este preluat fragmentul plagiat este citată în text și în referințe, chiar dacă nu peste tot acolo unde trebuia, nu rezultă cu certitudine dacă plagiatul a fost intenționat sau a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare.

Punctul 4 din sesizare: Raportul nu este citat la paragraful reclamat. Orice citări anterioare nu pot fi extinse implicit și la acest paragraf (fără eventual o asumare explicită în text), unde raportul trebuia citat din nou dacă a fost folosit ca sursă. Altfel, impresia cititorului este că este un text original al autorului tezei. Comisia constată fragment plagiat. Și aici, ca la punctele 2 și 3, reiterăm ideea că ținând însă cont că lucrarea din care s-a preluat fragmentul plagiat este citată în text și în referințe, chiar dacă nu acolo unde trebuia, nu rezultă cu certitudine dacă plagiatul a fost intenționat sau a derivat din necunoașterea a tehnicilor de citare. Cât despre susținerea că sursa Wikipedia a fost modificată recent, nu se confirmă, textul preluat fiind încărcat pe site cu mult înaintea susținerii tezei, fapt verificabil.

II. Verificarea conform procedurii UBB cf. HCA nr. 3876/11.04.2022, A13 din Anexă

Prin procedura internă de verificare cu Turnitin realizată în 24.10.2022, s-au identificat aceleași similitudini care fuseseră identificate și de prima verificare cu iThenticate, la susținerea tezei în 2018. Comisia a solicitat domnului Lucian Bode să explice paragrafele identificate ca problematice. Raportul antiplagiat este atașat prezentei hotărâri.

Un text a fost citat la subsol însă nu s-a respectat regula încadrării între ghilimele/bloc de text individualizat, deși este preluat cuvânt cu cuvânt din sursa în limba română citată, fiind așadar vorba de fragment plagiat.

Paragraful 2 și ultimul paragraf de la pagina 142 care se continuă pe 143 sunt reproduse din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013, pagina 697. În consecință, Comisia constată că există fragmente plagiate în cazul celor două paragrafe prin lipsa citării sursei.

Concluzii finale

Cu privire la aspectele privind standardele de ETICĂ în teza de doctorat cu titlul: “Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, susținută de dl. Lucian‐Nicolae BODE în anul 2018, la Universitatea Babeș‐Bolyai din Cluj‐Napoca, sub îndrumarea coordonatorului Prof. Univ. Dr. Adrian Liviu IVAN, Comisia de etică a UBB constată o serie de abateri de la bunele norme de publicare: (1) erori de citare și (2) unele fragmente plagiate.

S-au reținut ca existând fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării nr. 14390/18.10.2022, alte fragmente plagiate fiind identificate in urma analizei interne a UBB. Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95 %).

Ținând însă cont că textele originale din care s-au preluat fragmente plagiate sunt citate în text și în referințe (cu o excepție), chiar dacă nu acolo unde trebuie și/sau cum trebuie, nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare (ex. utilizarea de ghilimele/bloc de text; citare acoperitoare etc.). Acest lucru nu schimba concluzia că există fragmente plagiate.

Concluziile de mai sus au fost derivate din analizele sesizărilor și a demersului intern UBB, prin raportare la următoarele principii:

1. Analiza a vizat concret respectarea normelor de redactare academică, nu calitatea academică a lucrării de doctorat. Pentru calitatea lucrării de doctorat garantează specialiștii în domeniu din Școala doctorală și din CNATDCU, înainte de conferirea titlului de doctor.

După depășirea unui prag minimal acceptabil al calității – garantat de Școală/CNATDCU -,tezele sunt extrem de variabile în cantitatea și calitatea cunoașterii noi aduse, unele având contribuții minimale, altele majore. Evident, UBB este interesată ca Școlile proprii să genereze nu doar teze care trec un prag minimal, ci teze care aduc contribuții importante la cunoaștere.

2. Redactarea unei lucrări științifice se face pe baza unor norme generale și/sau www.ubbcluj. specifice diferitelor domenii. Deși trebuie să fie un deziderat al oricărui autor serios, rareori redactarea unei lucrări complexe este perfectă, de aceea practicile academice utilizează erate/corecții, ca mijloace absolut normale de îndreptare publică și transparentă a unor erori și devieri anterioare adesea neintenționate de la aceste norme, atunci când sunt identificate.

3. Unele devieri intră însă și în zona legală/de etică academică, atunci când sunt majore (ex. violarea dreptului de copyright, publicarea repetată a acelorași date ca fiind noi – cu implicații pentru autoplagiat) sau grave (ex. precum plagiatul, fabricarea datelor, distorsionarea datelor). Acestea atrag obligatoriu corecturile necesare, alături de sancțiuni, în funcție de gravitatea faptelor și a efectelor acestora.

3.1. Un autor analizat plagiază atunci când preia de la un alt autor idei/text (exact wording/words)/imagini-figuri, prezentându-le ca fiind personale. Așadar, orice text fără citare adaugată de autorul analizat este plagiat dacă reia ideile/textul (exact wording/words)/imaginile-figurile altui autor. Excepție fac acele idei/texte (exac wording/words)/imagini-figuri care constituie cunoaștere comună într-un domeniu (common knowledge); ce constituie cunoaștere comună trebuie însă interpretat restrictiv și cu atenție de către specialiștii în domeniu.

3.2. Dacă textul autorului analizat are citare acesta poate să fie corectă sau eronată. Deși nu este automat plagiat, citarea eronată este deviere de la normele de redactare academică și va trebui corectată. Corecția se face în funcție de gravitatea acesteia, și anume cu erate și corecții, în lucrarea țintă, dacă este posibil, și/sau în edițiile viitoare. Dacă este implicată și violarea dreptului de copyright, acest lucru poate presupune nu doar corecții, ci și retragerea lucrării țintă.

3.3. Dacă se preia exact textul de la autorul sursă (exact wording/words), acesta se citează cu ghilimele sau bloc de text individualizat (în funcție de lungimea sa) Comisia constata așadar existenta unor abateri de la etica cercetarii.

Cu privire la eventualele sancțiuni, Comisia ar fi propus sancțiunea avertisment scris, si cea de corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită – art. 308 alin. 1 Legea nr. 1/2011 – ” … membri ai comunității universitare”

Constatam însă ca persoana reclamată nu face parte din categoriile prevăzute de lege împotriva căreia se poate aplica o sancțiune referitoare la încălcarea eticii universitare și a bunei conduite în cercetare.

Astfel, articolele care fac referire la calitatea persoanelor împotriva cărora se poate sesiza Comisia de etică pentru abateri săvârșite sunt:

– art. 11 indice 1 din Legea nr. 206/2004 – ” personalului de cercetare-dezvoltare”

– art. 1 Codul Etic UBB – ”…membrii comunității universitare (studenţi, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice şi cercetători, personal didactic auxiliar, personal nedidactic)”

– art. 4 lit. a) – Regulament Comisie de etică UBB – .”..membri ai comunităţii universitare”

– art. 7 – Regulament Comisie de etică UBB ” … membrii comunităţii universitare, respectiv: a) studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor, b) personalului didactic şi cercetătorilor, c) personalului de conducere, d) personalului administrativ.”

Doar persoanele de mai sus sunt cele împotriva cărora se poate aplica o sancțiune de către comisia de etică, conform art. 318 și 319 din Legea nr. 1/2011, art. 25, 26 și 27 din Regulamentul Comisiei de etică a UBB.

Întrucât domnul Bode nu deține niciuna dintre calitățile de mai sus, Comisia constata ca desi a identificat încălcări ale eticii în domeniul cercetării, nu poate dispune sancțiuni.

Comisia considera totuși ca se impune corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, prin urmare solicita autorului si editurii sa facă aceste demersuri in mod benevol.

In plus, UBB informează CNATDCU/ministerul pentru analize/decizii suplimentare, daca este cazul.

De asemenea, cei interesați pot la rândul lor sesiza CNATDCU ca instanță superioară, cu decizie finală.

Alte observații și recomandări

Comisia a constatat și alte aspecte referitoare la etica științifică în redactarea tezei de doctorat:

a. Probleme de limbaj ale tezei: majoritatea figurilor sunt scanări în engleză fără explicații în română – de ex p. 35, 38, etc.

b. Citări incomplete care nu pot fi verificate: de exemplu, marcajul 12 din raportul de similitudine, pagina 85, nu poate fi verificat, deoarece publicația de la nota de subsol 151 nu poate fi accesată online. De asemenea, în notele de subsol 275, 276, 280, apare Christian Kroppl, Oil economy 2005, care nu este citată nici la bibliografia de final, în mod complet, nu se precizează editura, pagina, anul publicării; etc.

c. Multe din link-urile inserate în notele de subsol nu pot fi accesate pentru verificare, fiind incomplet citate.

d. Nu este adecvat sa se preia in teze de doctorat sau alte publicații un volum mare de text din alte lucrări, fără o justificare clară si un control al dreptului de copyright. De asemenea, “traducerile” trebuie tratate în aceeași logica și in plus, pentru a se evita erorile de citare, trebuie asumate explicit fie ca parafrazare, dar cu indicarea adecvata a acestui lucru in lista de referințe (de ex. păstrarea la referință a titlului original alături de traducerea lui), fie ca preluare identică, caz in care se prezinta in ghilimele si textul original tradus. Parafrazările trebuie sa rezulte mai clar din trecerea textului prin filtrul autorului, pentru a arăta înțelegerea proprie de către autor a textului citat.

Comisia solicită – și va monitoriza explicit implementarea acestor solicitări – Școlii doctorale unde a fost susținută teza, conducătorilor de doctorat și membrilor comisiilor din cadrul Școlii (ex. de îndrumare, susținere etc.):

a. Acordarea unei atenții sporite în analiza textelor identificate de raportul anti- plagiat și, în general, textelor fără citare din teză, care altfel par a fi opera autorului tezei.

b. Procedura corespunzătoare de citare trebuie explicată doctoranzilor și reamintită la momentul susținerii prin interogarea asupra acelor aspecte care ar părea suspecte de plagiat.

c. Nu pot fi acceptabile teze cu valoare științifică minimală, traduceri din literatură fără contribuții relevante la domeniu. Din această perspectivă, pentru a formula concluzii cu privire la originalitatea tezei trebuie identificate în mod corect pasajele preluate și cele care sunt contribuții originale ale doctoranzilor.

d. Rolul comisiei de susținere și a comisiilor de îndrumare este să identifice din timp abaterile de la etica cercetării, indiferent de importanța lor, și să se asigure de corectarea lor în timpul stagiului doctoral sau înainte de susținerea publică a tezei.

e. Revizuirea cerințelor privind publicarea articolelor/capitolelor de către doctoranzi înainte de finalizarea tezei (dimensiunea articolelor/capitolelor, de exemplu).

f. Comunicarea către doctoranzi și implementarea cerinței ca publicațiile din timpul stagiului doctoral, sau care sunt incluse în teză, să fie citate corespunzător în teză și să fie în domeniul tezei.

articolul original.
❌