ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 2 February 2023Ultimele Stiri

Analistul financiar Adrian Negrescu: ‘Pentru majoritatea românilor va fi o misiune imposibilă să ia acum un credit. Rata la bancă trebuie să reprezinte 45% din venit’

2 February 2023 at 20:16
image

Analistul financiar Adrian Negrescu afirmă că pentru cei mai mulți dintre români este o ”misiune imposibilă” să ia un credit prin programul ”Prima Casă”.

Pentru majoritatea românilor va fi o misiune imposibilă să ia acum un credit, în condițiile în care mai mult de jumătate din populația țării nu câștigă banii necesari pentru a se încadra în acest program. Gândiți-vă că pentru a lua o garsonieră, să spunem de până în 70 de mii de euro, trebuie să ai un salariu de aproximativ 5.200 de lei pe lună ca să respecți prevederile acestui program, la o rată undeva la 2.300 de lei. Vă dați seama că foarte puțini români câștigă în momentul de față 5.200 de lei net pe lună pentru a-și putea lua o primă casă prin acest program guvernamental.

Mai mult decât atât, dacă vor să își ia un apartament de 2-3 camere de până în 120.000 de euro, vor avea nevoie de un venit minim de 9.400 de lei net pe lună, iar rata va fi undeva la un nivel de 4.200 de lei net pe lună. E o misiune aproape imposibilă pentru români, mai ales că cei care apelează la acest program sunt în general oameni aflați la început de drum, care au salarii foarte mici și nu au posibilități financiare nici măcar să asigure acel avans de 5% necesar pentru locuințele de până în 70 de mii de euro și de 15% până la 120 de mii de euro, în condițiile în care prețurile continuă să crească în piața imobiliară pentru apartamentele noi”, a spus analistul financiar.

Adrian Negrescu se așteaptă ca doar 10-15% dintre cei care se vor înscrie în programul „Prima Casă” să reușească practic să acceseze finanțarea.

„Gândiți-vă că pentru cei care vor să își ia un apartament de peste 120.000 de euro, ceea ce nu este foarte mult raportat la prețurile din marile orașe, mă refer la Cluj și la București, înseamnă că vor plăti undeva la nivel de 19% TVA, pentru că statul a decis de la 1 ianuarie că toate locuințele mai scumpe de 600 de mii de lei să plătească TVA de 19%. În aceste condiții, vă dați seama, piața imobiliară va fi înghețată, iar acest program guvernamental va fi doar încă un punct bifat pe hârtie în programul de guvernare și nimic altceva. De altfel, nici anul trecut din cei 1,5 miliarde de lei cât a fost programul ”Prima Casă”, o treime din bani au rămas nefolosiți pentru că nu au fost clienți.

Singura soluție în momentul de față, având în vedere dobânzile uriașe practicate în România, este să îți amâni practic decizia de a-ți cumpăra o casă. Poate în 2024, atunci când sperăm că dobânzile ușor, ușor să scadă, pe măsură ce și inflația din România se va tempera în 2023.

Este o misiune imposibilă să îți iei credit, pentru că rata la bancă trebuie să reprezinte 45% din venit, iar pentru o garsonieră de până în 70.000 de euro, nu văd cine are 5.200 de lei pe lună venit net ca să poată să respecte programul acesta”, a declarat analistul financiar Adrian Negrescu, conform psnews.ro.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Purtatorul de cuvânt al BNR aduce vești importante! Ce se va întâmpla cu ratele românilor anul acesta

31 January 2023 at 17:00
image

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, a vorbit, într-un amplu interviu acordat postului Radio România Actualități, despre ratele bancare ale cetățenilor. 

Nu mai cresc ratele românilor. Sau, cel puţin, nu toate ratele. În România sunt undeva la 700.000 de credite cu rate variabile. Altele, un număr ceva mai mic, dar oricum, consistent, sunt cu rate fixe sau cu rate în valută. Sigur, cele în valută vor creşte şi ele, pentru că ţin de politica Băncii Centrale Europene şi va creşte. Dar cele cu rate variabile, probabil 300.000-400.000, cam jumătate-jumătate sunt cu ROBOR, cu indicele ROBOR şi cealaltă jumătate cu IRCC, noul indice. Cele cu ROBOR nu vor mai creşte”, a declarat Dan Suciu în interviul pentru RRA.

El a explicat că indicele ROBOR ”şi-a atins maximum, cel puţin pentru această perioadă de timp, aşa cum vedem lucrurile acum la Banca Centrală, dacă nu apar, Doamne fereşte, crize noi, dar nu le întrevedem. Am pus o paranteză cu această potenţială ameninţare, doar pentru că în ultima perioadă au trecut multe peste noi: pandemii, războaie şi aşa mai departe, pe care nimeni nu le prognozase, nimeni nu le avea în calcul. Deci, trebuie să fim cumva atenţi la neaşteptatul, neaşteptat. Iar aceste credite cu ROBOR nu vor mai creşte. Ele au atins puțin peste 8,8% în cursul anului trecut, acum ROBORUL la 3 luni, după care se cotează este de 7,29%, deci este într-o scădere. Cele cu IRCC. IRCC-ul este un indice compozit care reflectă tranzacţiile efectuate în urmă cu 6 luni pe scadenţe, probabil mai, cu siguranţă, mai scurte decât 3 luni. Ele au fost în jur de 6% acum 3-4 luni, asta înseamnă că în trimestrul doi, probabil, va trece de 6%. Acuma e 5,98%, va trece de 6%”.

articolul original.

Șefa FMI, Kristalina Georgieva, la Forumul Economic Mondial de la Davos: ‘De la începutul anului vedem unele vești bune. Ne așteptăm ca în 2023 creșterea să își inverseze direcția’

19 January 2023 at 21:00
image

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, a declarat că se aşteaptă ca tendinţa de încetinire a economiei mondiale să se inverseze în 2023 şi asta în pofida continuării războiului din Ucraina şi a majorării nivelului dobânzilor

Luând cuvântul la un panel organizat la Forumul Economic Mondial de la Davos, Georgieva a reconfirmat previziunile anterioare ale FMI, conform cărora ritmul de creştere a economiei mondiale va încetini până la 2,7% în acest an, de la unul de aproximativ 3,2% anul trecut, transmite Reuters.

De la începutul anului vedem unele veşti bune. Ne aşteptăm de asemenea ca în 2023 creşterea să îşi inverseze direcţia, să înceapă procesul în care merge în sus, în loc să meargă în jos„, a spus Georgieva.

Directorul FMI a subliniat că cele mai importante trei provocări sunt: războiul dintre Rusia şi Ucraina, criza costului vieţii şi faptul că dobânzile au atins un nivel fără precedent în ultimele decenii. Lumea trebuie să pună la punct o ajustare inteligentă la o mai mare securitate a aprovizionării, a adăugat directorul FMI.

Contextul actual nu este unul grozav„, a subliniat Georgieva.

În perioada 16-20 ianuarie 2023 la Davos are loc Forumul Economic Mondial (WEF), o reuniune la care anul acesta este aşteptată o participare record a liderilor politici şi reprezentanţilor mediului de afaceri, care vor aborda teme precum încetinirea economică globală sau provocările de mediu, dar şi războiul din Ucraina, într-un context de crize multiple şi mutaţii geopolitice, informează agerpers.ro.

articolul original.

Analistul financiar Adrian Negrescu: ‘BNR ne dă, însă, și o veste bună: din a doua parte a anului inflația o să înceapă ușor să scadă. Asta nu înseamnă că ne vom aștepta la scăderi de prețuri’

17 January 2023 at 19:06
image

Analistul financiar Adrian Negrescu a declarat că previziunile Băncii Naționale a României (BNR)  „sunt mai pesimiste decât ne așteptam”:  „Să nu uităm, cu cât crește mai mult dobânda-cheie, cu atât cresc ratele românilor, ratele persoanelor fizice, dar mai ales ale companiilor”.

Totodată, Adrian Negrescu a precizat și că anunțul BNR ne arată că activitatea economică a început să scadă semnificativ în trimestrul IV și că este probabil ca în primul trimestru din acest an să asistăm la o stagnare economică. „Asta este un fel de antecameră a recesiunii”, spune consultantul financiar.

Aceste previziuni ale BNR sunt mai pesimiste decât ne așteptam. Cu toții ne așteptam ca Banca Națională să înghețe dobânda cheie. Să nu uităm, cu cât crește mai mult dobânda-cheie, cu atât cresc ratele românilor, ratele persoanelor fizice, dar mai ales ale companiilor.

Dacă companiile se împrumută mai scump de la băncile românești asta înseamnă că și prețurile produselor și serviciilor pe care ele le comercializează cresc. Iată că Banca Națională a ales să lupte în continuare cu inflația într-un mod agresiv pentru că această creștere de dobândă va determina la rândul ei creșteri de dobândă la toate creditele într-un orizont de 2-3 luni. Pe de altă parte, previziunile BNR de astăzi ne mai arată un lucru: faptul că nu am reușit, încă, să stăvilim inflația.

BNR ne dă, însă, și o veste bună: din a doua parte a anului inflația o să înceapă ușor să scadă. Asta nu înseamnă că ne vom aștepta la scăderi de prețuri. În niciun caz. Vom avea creșteri de prețuri, dar ceva mai temperate, între 10 și 11%. E puțin probabil ca prețurile să scadă în România în 2023, poate în 2024.

Efectele acestui val uriaș de inflație care a cuprins întreaga economie mondială se vor vedea în tot anul 2023. Uitați-vă, de pildă, la datele care au venit recent de la INS privind prețurile la poarta fabricii și acolo România se poate „lăuda” cu a treia creștere ca volum din Europa. Asta înseamnă că firmele românești produc din ce în ce mai scump, iar acest lucru se traduce într-o scădere semnificativă de competitivitate economică pentru economia românească.

Și documentele BNR de astăzi ne arată că activitatea economică a început să scadă semnificativ în trimestrul IV și că este probabil ca în primul trimestru din acest an să asistăm la o stagnare economică. Asta este un fel de antecameră a recesiunii”, a declarat Adrian Negrescu, conform psnews.ro.

articolul original.

Se accentuează scăderea indicilor ROBOR

16 January 2023 at 19:52

Cantitatea mai mare de lei lăsată în piață de BNR pentru a stimula băncile să ofere credite mai ieftine, politică necesară pentru a evita o eventuală intrare în recesiune a României, are ca efect scăderea indicilor ROBOR.

Evoluția este pusă și pe seama controlului început de Consiliul Concurenței la cele 10 bănci care formează „coșul” în funcție de care se calculează indicii ROBOR. La începutul lui noiembrie, indicele la trei luni era la 8,20%, cel la șase luni la 8,31% iar cel la 12 luni la 8,44%.

DRAXLMAIER.RO
SmartBill

SPAȚIU PUBLICITAR

SPAȚIU PUBLICITAR

Lunea aceasta, indicele la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 7,40 la 7,35%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a alunecat de la 7,65 la 7,59%, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a coborât de la 7,97 la 7,94%.

Reamintim că BNR a majorat săptămâna trecută dobânda de referință de la 6,75 la 7% iar o parte a analiștilor anticipează pentru ședința de politică monetară din februarie o nouă creștere de un sfert de punct procentual.

În cursul dimineții de luni cotațiile euro au crescut în piețele asiatice la un maxim de 4,964 lei, semn că au apărut tendințe de depreciere a monedei naționale.

Presiunea este pusă în primul rând, de majorarea deficitului de cont curent care a urcat în perioada ianuarie – noiembrie, conform BNR, la 25,3 miliarde euro, față de „doar” circa 15,7 miliarde euro în perioada similară din 2021.

În piața locală, euro se tranzacționa în culoarul 4,939 – 4,944 lei, minimul fiind înregistrat înainte de anunțarea mediei care a fost stabilită la 4,9405 lei, față de 4,9413 lei la sfârșitul săptămânii trecute.

DRAXLMAIER.RO

SPAȚIU PUBLICITAR

Moneda unică profita de faptul că investitorii americani se aflau în vacanță, cu prilejul Zilei care îl comemorează pe Martin Luther King, și a crescut până la 1,0874 dolari, maxim al ultimelor aproape 9 luni, după care a revenit spre 1,18 dolari. Evoluția perechii a făcut ca media monedei americane să urce marginal de la 4,5588 la 4,5614 lei.

Moneda elvețiană se menținea în jurul pragului de 1 franc/euro, valoare identică cu cea din vara trecută, iar media din piața locală a urcat de la 4,9145 la 4,9250 lei.

Cursul lirei sterline a coborât ușor de la 5,5749 la 5,5737 lei.

Prețul gramului de aur a urcat la 281,0314 lei, creștere susținută de menținerea metalului galben peste pragul de 1.900 dolari/uncie, cu cotații de 1.911 – 1.922 dolari.

Pasul făcut înapoi de apetitul pentru risc a depreciat monedele din regiune. Media celei poloneze a urcat la 4,7004 zloți/euro iar a celei maghiare la 398,99 forinți/euro.

În lipsa americanilor din piață, bitcoin a crescut la 20.692 – 21.429 dolari iar ether a urcat la 1.528 – 1.584 dolari.

Cofetaria Picadilly

SPAȚIU PUBLICITAR

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

articolul original.

Președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell: ‘Restabilirea stabilității prețurilor atunci când inflația este ridicată poate necesita măsuri care nu sunt populare pe termen scurt’

13 January 2023 at 16:19
image

Preşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Jerome Powell, a vorbit despre necesitatea ca banca centrală să fie liberă de influenţa politică, în timp ce abordează o inflaţie ridicată persistentă.

Într-un discurs rostit la Riksbank, în Suedia, Powell a menţionat că stabilizarea preţurilor necesită luarea unor decizii dure, care pot fi nepopulare din punct de vedere politic.

Stabilitatea preţurilor este baza unei economii sănătoase şi oferă publicului beneficii incomensurabile în timp. Dar restabilirea stabilităţii preţurilor atunci când inflaţia este ridicată poate necesita măsuri care nu sunt populare pe termen scurt, deoarece creştem ratele dobânzilor pentru a încetini economia”, a spus preşedintele în remarcile pregătite.

El a adăugat că ”Lipsa unui control politic direct asupra deciziilor noastre ne permite să luăm aceste măsuri necesare, fără a lua în considerare factorii politici pe termen scurt”.

Declaraţiile lui Powell au avut loc la un forum pe tema independenţei băncii centrale şi au fost urmate de întrebări şi răspunsuri.

Discursul nu a inclus niciun indiciu direct despre direcţia spre care se îndreaptă politica Fed, care a majorat rata dobânzii cheie de şapte ori în 2022, la un interval de 4,25-4,5%, şi a indicat că sunt probabile mai multe creşteri în acest an.

În timp ce critica liderilor aleşi la adresa acţiunilor Fed este adesea făcută pe un ton mai liniştit, Powell s-a confruntat cu o opoziţie vocală din ambele părţi ale culoarului politic.

Fostul preşedinte Donald Trump a criticat puternic banca centrală, când aceasta creştea dobânzile în timpul administraţiei sale, în timp ce lideri progresişti precum senatorul Elizabeth Warren, deputat în Massachusetts, au criticat runda actuală de majorări.

Preşedintele Joe Biden a rezistat în mare măsură să nu comenteze mişcările Fed, menţionând în acelaşi timp că responsabilitatea băncii centrale este în primul rând să combată inflaţia.

Powell a spus în repetate rânduri că factorii politici nu au influenţat acţiunile sale.

Într-o altă parte a discursului de marţi, el s-a referit la apelurile din partea unor parlamentari pentru ca Fed să-şi folosească puterile de reglementare pentru a aborda schimbările climatice.

Powell a remarcat că Fed ar trebui ”să se limiteze la competenţele sale şi să nu se rătăcească să urmărească beneficii sociale care nu sunt strâns legate de obiectivele şi autorităţile noastre statutare”, conform news.ro.

articolul original.

Este 2023 un an bun pentru a-ți cumpăra o nouă locuință? Cu cât s-au scumpit creditele românilor față de anul trecut

12 January 2023 at 19:50

Este 2023 un an bun pentru a-ți cumpăra o nouă locuință? Cu cât s-au scumpit creditele românilor față de anul trecut

Românii care au apelat la un credit prin IRCC pentru un apartament de 120.000 de euro, trebuie să plătească în prezent cu aproximativ 1.440 de lei mai mult decât în ianuarie anul trecut. Un calcul wall-street.ro arată cât de mult s-a majorat rata la un credit ipotecar, de anul trecut până în prezent.

Un lucru important de menționat este faptul că, în cazul creditelor calculate prin IRCC, perioada de fixing este trimestrială, indicele luat în calcul se ia în considerare cu două trimestre în urmă. Prin acest mod, dacă ne referim la dobânzile din ianuarie 2022 (T1 2022), vom lua în considerare valoarea indicelui din trimestru 3 al anului 2021. Pentru a face o comparație cu dobânzile la credite în prezent (T1 2023), vom lua în calcul IRCC-ul din T3 2022.

Atunci când o persoană apelează la un credit ipotecar, cum e cel pentru locuințe, trebuie să țină cont că băncile percep o dobândă formată din marja fixă și dobânda variabilă în funcție de IRCC. Indicele de referință pentru creditele de consum (IRCC) este o dobândă variabilă care după 2 mai 2019 a luat locul ROBOR.

Același credit, 3 dobânzi total diferite: cum schimbă IRCC-ul ratele la bancă

În cazul de față, a fost luat în calcul un credit ipotecar de 500.000 lei (100.000 euro), extins pe o perioadă de 30 de ani, cu care un român poate cumpăra un apartament de două camere, de clasă medie, într-o zonă non-centrală din București. Dobânda luată în calcul pentru acest credit a fost una medie/redusă, de 2,35% (marja băncii) + IRCC.

Astfel, în cazul creditului menționat mai sus, rata lunară din ianuarie 2022 ajungea la 2.250 lei/lună, atunci când IRCC luat în calcul era de 1,17%.

În cazul de față, pentru un credit de aceeași valoare, dar cu un IRCC de 5,71%, un român trebuie să scoată din buzunar 3.689 lei, cu aceeași marjă fixă de 2,35%.

Conform unui calcul realizat anterior de wall-street.ro, rata lunară pentru același credit la jumătatea anului 2022, era de 2.684 lei.

Majorările au loc după recentele creșteri ale IRCC, indicatorul folosit pentru calcularea ratelor la creditele cu dobânzile variabile. Creșterea IRCC vine în contextul în care BNR a mărit constant anul acesta dobânda cheie.

Este 2023 un an bun pentru a-ți cumpăra o nouă locuință?

Creșterea dobânzii cheie se traduce direct în buzunarele românilor cu credite, deoarece, influențează direct indicii în funcție de care se calculează dobânzile: ROBOR și IRCC.

În 2023 vor continua să crească ratele la creditele cu dobândă variabilă în lei, principalul instrument prin care românii își achiziționează locuințe. În acest context, anul 2023 este unul dificil pentru noi achiziții, așa că este indicat să nu ne împovărăm financiar dacă nu avem un plan de siguranță în spate.

Economistul Irina Chițu a declarat anterior, pentru wall-street.ro, că România trece printr-o perioadă în care trebuie să avem maximă prudență și nu este bine să ne asumăm riscuri financiare. Fără a pica în prăpastia pesimismului, trebuie să ne punem niște întrebări realiste cu ce s-ar întâmpla dacă, după ce am luat un credit, nu vom avea posibilitatea să achităm ratele.

Ce soluții au românii cu credite

Fiindă inflația nu pare dă semne să se diminueze, românii cu credite trebuie să caute soluții pentru a reuși să își ducă la bun sfârșit creditele. Cea mai bună și mai sigură soluție a momentului, atât pentru creditele legate de IRCC, cât și pentru cele raportate la ROBOR, este reprezentată de refinanțarea pe dobândă fixă. Acesta este recomandarea lui Valentin Anghel, CEO & Founder al companiei de brokeraj bancar AVBS Credit.

Acesta a venit cu un set de 5 recomandări pentru românii cu credite:

-Refinanțați creditele cu dobândă variabilă în credite cu dobânzi fixe înainte de a ajunge în imposibilitate de plată, deoarece un client cu întârzieri mari și restanțe active nu poate fi creditat sau refinanțat.
-Nu suspendați ratele creditelor deoarece, după perioada de pauză, creditele voastre vor fi mai scumpe decât erau inițial.
-Învățați lucruri noi, atât pentru a vă îmbunătăți cunoștințele, cât și pentru a vă extinde competențele. Astfel nu veți fi niciodată în pericolul de a rămâne fără job/fără o sursă de venit pe termen lung.
-Economisiți cel puțin 10%-20% din veniturile voastre lunare, iar acest fond investiți-l în lucruri/acțiuni/activități care vă ajută să vă dezvoltați și mai mult din punct de vedere profesional și financiar.
-Apelați la un broker de credite pentru a beneficia de cel mai bun și mai ieftin credit bancar al momentului.

articolul original.

Indicii ROBOR continuă să scadă

11 January 2023 at 18:11

Chiar dacă BNR a decis marți majorarea dobânzii sale de politică monetară, de la 6,75 la 7%, după ce în noiembrie 2021 a fost atins un minim istoric de 1,75%, nivelul ridicat al lichidității din piață a determinat continuarea procesului de scădere a indicilor ROBOR.

Indicii s-au depreciat în ultimele două luni, în condițiile în care băncile comerciale au apelat la facilitatea de depozit oferită de BNR, semn că lichiditatea din piață s-a reglat. Iar plățile semnificative făcute de Finanțe, ca de obicei, la finalul anului când toate instituțiile statului se grăbesc să își cheltuie bugetele, vor menține un nivel ridicat al lichidității și luna aceasta

kissfm

SPAȚIU PUBLICITAR

Pe de altă parte, un posibil alt motiv al tendinței a fost decizia Consiliului Concurenței de a începe un control la cele 10 bănci comerciale ale căror cotații sunt folosite la calcularea indicilor ROBID și ROBOR.

Miercuri, indicii au revenit pe o pantă descendentă. Cel la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 7,45 la 7,44%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a alunecat de la 7,72 la 7,71%, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a stagnat la 8,03%.

O parte dintre analiștii, anticipează o posibilă nouă creștere a ratei de referință la ședința BNR din 9 februarie. Dobânda ar urma să urce cu încă un sfert de punct procentual la 7,25%.

În piața valutară s-a observat o creștere a cererii comerciale iar cursul euro a urcat de la 4,9253 la 4,9328 lei, într-o ședință în care cotațiile au urcat de la 4,928 lei, la deschidere, la 4,933 lei.

Afirmația făcută de Jerome Powell, președintele Rezervei Federale, la Stockholm, conform căruia este necesară continuarea procesului de normalizare a politicii monetare, chiar dacă are un impact negativ pe termen scurt  asupra economiei, a avut ca efect deprecierea monedei americane.

Cofetaria Picadilly

SPAȚIU PUBLICITAR

Euro a crescut marți seară până la un maxim al ultimelor opt luni de 1,0761 dolari, și se tranzacționa miercuri în culoarul 1,0726 – 1,0757 dolari, iar cursul monedei americane a urcat ușor la 4,5891 lei.

Media francului elvețian a coborât la 4,9726 lei iar cea a lirei sterline la 5,57 lei.

Prețul gramului de aur a urcat la 277,9877 lei. Evoluția este efectul aprecierii unciei până la 1.883 dolari, valoare care a fost atinsă, ultima dată, la începutul lui mai.

Metalul galben este folosit de investitori drept protecție împotriva inflației, fiind considerat un „refugiu” atunci când dolarul se depreciază.

În regiune, media monedei poloneze s-a apreciat la 4,6871 zloți/euro iar a celei maghiare s-a depreciat la 400,08 forinți/euro.

Menținerea unui nivel mai ridicat al apetitului pentru risc, indus de deprecierea monedei americane, a ridicat cotațiile bitcoin la 17.369 – 17.503 dolari iar pe cele ale ether la 1,328 – 1.341 dolari.

kissfm

SPAȚIU PUBLICITAR

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

articolul original.

Cum gestionezi un credit rapid dacă alegi să te împrumuți de sărbători? Sfaturi utile de la Birou Credite Rapide

9 January 2023 at 14:45

Sărbătorile sunt momente în care lași deoparte orice grijă și te concentrezi asupra lucrurilor cu adevărat importante din viața ta, adică familie, prieteni. Dincolo de atmosfera festivă, e important să gândești din timp cum să-ți administrezi bugetul astfel încât să acoperi toate cheltuielile din această perioadă.

Dacă alegi să-ți suplimentezi veniturile cu un împrumut rapid pentru a avea masa de Crăciun îmbelșugată, cadouri pentru toți cei dragi sub brad sau poate o vacanță de iarnă, este recomandat să îți iei toate măsurile de siguranță. Adică să nu te îndatorezi peste măsură, să-l poți rambursa la timp și să beneficiezi de cele mai avantajoase oferte de creditare.

kissfm

SPAȚIU PUBLICITAR

Cum gestionezi un împrumut rapid de nevoi personale luat în perioada sărbătorilor? În acest material vei găsi cele mai eficiente sfaturi oferite de specialiștii de la Biroul de Credite Rapide.

Ia un credit rapid online și asigură-te că îl rambursezi la timp

Compost SEDC

SPAȚIU PUBLICITAR

Un împrumut rapid online poate fi accesat într-un mod foarte simplu. Procesul de solicitare a creditului de nevoi personale are loc din confortul casei tale, de la birou sau de oriunde ai o conexiune sigură la internet. Ai la dispoziție această variantă de la distanță, astfel încât să poți beneficia cât mai repede de banii de care ai nevoie, fără să faci drumuri inutile.

Cum funcționează împrumutul rapid? La Biroul de Credite Rapide, în doar 3 pași simpli vei primi suma dorită într-un timp record:

 1. Completezi formularul online sau ne suni direct la numărul 021 9908
 2. Vei fi contactat de un consultant pentru mai multe informații
 3. Obții împrumutul rapid de care ai nevoie în aceeași zi de la solicitare

Vei primi împrumutul rapid doar cu buletinul și în baza unui act care să ateste venitul lunar pe care-l incasezi (fluturaș de salariu sau talon de pensie). Ai condiții financiare avantajoase pentru creditul de nevoi personale de la Biroul de Credite Rapide, ce poate însuma până la 10.000 lei pentru perioade de la o lună la 18 luni.

Campare Faget Mioveni

SPAȚIU PUBLICITAR

Totuși, pentru că cel mai bun credit de nevoi personale este acela care te ajută să-ți îndeplinești dorințele rapid sau să-ți rezolvi problemele urgente, asigură-te că ți-ai făcut foarte bine calculele. Adică știi ce bani încasezi, ce cheltuieli ai, astfel încât să nu fii pus în situația de a te îndatora peste măsură. O alta recomandare este ca înainte de a semna contractul pentru creditul rapid să cântărești foarte bine suma pe care o împrumuți, dar și perioada de rambursare. Atât timp cât respecți scadențele și condițiile contractuale, nu vei plăti niciun comision de administrare credit și, de asemenea, beneficiezi de cea mai bună dobândă la împrumuturi nebancare. Aceasta se calculează ținând cont de venitul tău lunar și de suma împrumutată. Creditul online se achită sub formă de rate fixe, pe o perioadă de timp stabilită în contract, ce nu poate depăși 18 luni. Iar în cazul în care alegi să rambursezi mai devreme banii, o poți face oricând dorești. Comisionul de rambursare anticipată este 0.

Biroul Credite Rapide oferă mai multe tipuri de credite online

Cofetaria Picadilly

SPAȚIU PUBLICITAR

Pentru a-ți gestiona mai ușor cheltuielile de sărbători, un împrumut rapid luat online reprezintă o soluție eficientă. Sunt necesare doar două documente, nu trebuie să te deplasezi de acasă, iar banii îți sunt virați în aceeași zi de la solicitare direct în contul tău. La Biroul de Credite Rapide ai inclusiv opțiunea de a alege din mai multe tipuri de credite, în funcție de categoria profesională din care faci parte sau de statutul tău profesional. Îți punem la dispoziție cele mai avantajoase condiții financiare pentru:

 • Credite de nevoi personale
 • Credite pentru funcționari publici
 • Credite pentru salariații din sectorul medical
 • Credite pentru angajaţii din învăţământ
 • Credite pentru Poliţie, Pompieri, Armată sau Jandarmerie
 • Credite pentru pensionari

Dacă faci parte din unul dintre sectoarele de activitate de mai sus, chiar dacă figurezi în Biroul de Credite, poți solicita un împrumut rapid. Acest IFN aprobă credite inclusiv celor cu istoric negativ.

Un împrumut rapid este soluția pentru a te bucura așa cum se cuvine de sărbători, atâta vreme cât îl gestionezi în mod eficient, fără să te îndatorezi peste măsură și rambursând banii la timp.

sursa foto Shutterstock

articolul original.

Noi provocări pentru zona euro. BCE: ‘Creșterea salariilor în următoarele trimestre este așteptată să fie ‘extrem de solidă’ comparativ cu tiparele istorice’

9 January 2023 at 18:38
image

Potrivit ultimului buletin economic al Băncii Centrale Europene (BCE), creşterea salariilor din zona euro ar urma să fie ”extrem de solidă” în următoarele trimestre, dar nivelul real al salariilor va scădea probabil, ţinând cont de inflaţia ridicată.

O creştere istorică a ratei anuale a inflaţiei a erodat veniturile reale în ultimii doi ani, iar firmele încep în sfârşit să ajusteze nivelul salariilor, ceea ce provoacă îngrijorări că inflaţia ridicată s-ar putea perpetua dacă stabilirea salariilor este ajustată pe o bază regulată.

Creşterea salariilor în următoarele trimestre este aşteptată să fie ‘extrem de solidă’ comparativ cu tiparele istorice. Aceasta reflectă piaţa robustă a forţei de muncă, care până acum nu a fost afectată semnificativ de încetinirea economiei, de majorarea salariului minim la nivel naţional şi de unele ajustări între salarii şi rata ridicată a inflaţiei„, apreciază economiştii BCE, transmite Reuters.

Aceştia avertizează că aşteptata încetinire a economiei şi incertitudinile privind perspectivele vor pune probabil presiuni negative asupra creşterii salariilor dincolo de viitorul apropiat.

Recent, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a argumentat că probabil ritmul de creştere al salariilor este mai rapid decât s-a previzionat şi BCE trebuie să fie atentă ca aceste evoluţii să nu afecteze aşteptările inflaţioniste.

Totuşi, în buletinul economic al Băncii Centrale Europene, se pare că sunt minimalizate temerile privind salariile, deoarece se arată că veniturile reale vor continua să scadă, deoarece rata inflaţiei va fi mai ridicată decât majorarea robustă a salariilor nominale.

„Salariile reale sunt acum substanţial mai scăzute decât erau înainte de pandemie şi probabil vor mai scădea în următoarele luni, ceea ce ar putea determina sindicatele să ceară salarii mai mari la următoarele negocieri, în special în domeniile unde nivelul salarizării este mai scăzut„, concluzionează BCE.

Şi economistul şef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, explica recent într-o postare pe blog că salariile din zona euro vor avea nevoie de ani pentru a se ajusta la schimbarea condiţiilor economice, astfel încât ar putea exercita presiuni asupra inflaţiei mult timp după dispariţia şocurilor provocate de energie şi pandemie.

Natura decalată a stabilirii salariilor face ca ajustarea salariilor nominale la creşterea cumulativă a costului vieţii să se desfăşoare timp de câţiva ani. Aceasta înseamnă că, chiar după ce vor dispărea şocurile provocate de energie şi pandemie, majorarea salariilor va fi principalul motor de creştere a preţurilor în următorii ani„, susţine economistul şef al BCE.

Autorităţile au analizat cu atenţie în acest an evoluţia salariilor, din cauza temerilor că firmele ar putea fi forţate să majoreze compensaţiile, pentru a atenua efectele inflaţiei ridicate, declanşând o spirală salarii-preţuri greu de înfrânt, care ar putea forţa BCE să menţină mult timp ratele ridicate ale dobânzilor.

Într-un raport publicat recent de Fondul Monetar Internaţional (FMI), se arată că spiralele salarii-preţuri susţinute sunt rare la nivel istoric, iar recentele majorări de dobânzi de către băncile centrale vor ajuta probabil ca aşteptările inflaţioniste ridicate să nu se agraveze.

Dinamicile creşterilor de salarii şi preţuri în 2020 şi 2021 au fost determinate de şocurile „neobişnuit de ridicate” provocate de pandemia de COVID-19, spre deosebire de episoadele din trecut, provocate de evoluţiile economice mai convenţionale, se arată în raport, conform agerpres.ro.

articolul original.

Economia mondială, în pericol! Banca Mondială ne avertizează asupra riscului unei recesiuni globale

8 January 2023 at 12:57
image

Banca Mondială face previziuni îngrijorătoare pentru anul 2023. Membrii instituției sunt îngrijorați de faptul că „noi șocuri negative” ar putea împinge economia mondială în recesiune anul acesta, statele mici fiind deosebit de vulnerabile.

Avertismentul este conținut într-un rezumat al raportului bianual „Global Economic Prospects”, care urmează să fie publicat marți și care este vizibil pe site-ul Open Knowledge Repository al grupului.

Chiar dacă nu ne confruntăm, în clipa de față, cu o criză, este de așteptat ca în acest an creșterea globală „să încetinească brusc, reflectând înăsprirea sincronă a politicilor menite să limiteze inflația foarte ridicată, înrăutățirea condițiilor financiare și perturbările continue cauzate de invazia Rusiei în Ucraina”, a precizat Banca Mondială, conform Observator News.

Creditorul cu sediul la Washington a anunțat că sunt necesare „eforturi urgente la nivel mondial și național” pentru a atenua riscul unei astfel de încetiniri, precum și al dificultăților legate de îndatorare în economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare (EMDE), unde se așteaptă ca creșterea investițiilor să rămână sub media ultimelor două decenii.

 „Este esențial ca factorii de decizie politică din EMDE să se asigure că orice sprijin fiscal se concentrează asupra grupurilor vulnerabile, că așteptările privind inflația rămân bine ancorate și că sistemele financiare continuă să fie rezistente”, a afirmat acesta.

Dobânzile vor crește considerabil în 2023

Bancherii centrali din întreaga lume măresc agresiv ratele dobânzilor pentru a atenua presiunile asupra prețurilor, iar guvernele sprijină întreprinderile și gospodăriile prin limitarea costurilor energetice, potrivit bloomberg.com.

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a început anul 2023 cu un avertisment potrivit căruia lumea se va confrunta cu „un an greu, mai greu decât cel pe care îl lăsăm în urmă”. O treime din economia mondială va fi în recesiune, deoarece SUA, UE și China încetinesc simultan, a declarat ea în cadrul emisiunii „Face the Nation” de la CBS, într-un interviu difuzat la 1 ianuarie.

Cea mai mare inflație din ultimele decenii

Activitatea economică mondială se confruntă cu o încetinire generalizată mai accentuată decât se aștepta, iar inflația este mai ridicată decât cea înregistrată în ultimele decenii. Costul vieții, înăsprirea condițiilor de creditare în majoritatea regiunilor, invazia Rusiei în Ucraina și pandemia COVID-19 care se agravează în China, sunt factori care cântăresc puternic.

Se preconizează o încetinire a creșterii globale de la 6,0 % în 2021 la 3,2 % în 2022 și la 2,7 % în 2023, conform FMI. Acesta este cel mai slab profil de creștere din 2001, cu excepția crizei financiare mondiale din 2008 și a fazei acute a pandemiei COVID-19. Inflația globală va crește de la 4,7 la sută în 2021 la 8,8 la sută în 2022, dar va scădea la 6,5 la sută în 2023 și la 4,1 la sută în 2024. În consecință, există un risc ridicat în ceea ce privește stagflația, având în vedere ansamblul de factori cauzatori, mai exact situația economică în care rata inflației este mare, creșterea economică este mică sau nulă, iar rata șomajului este înaltă.

articolul original.

Semnal îngrijorător pentru zona euro! Eurostat: ‘Inflația prețurilor la alimente a continuat să accelereze, de la 13,6% în noiembrie, la 13,8% în decembrie’

6 January 2023 at 11:36
image

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a înregistrat o scădere peste aşteptări în decembrie, dar inflaţia de bază a crescut, sporind presiunile asupra Băncii Centrale Europene de a ţine sub control o inflaţie care este de aproape cinci ori peste ţinta sa de 2%.

Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit la 9,2% în decembrie, de la 10,1% luna precedentă. Cifra anunţată de Eurostat este mai bună decât estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 9,7%, transmite Reuters.

Scăderea inflaţiei în zona euro se explică mai ales prin faptul că preţurile la energie au înregistrat un avans de 25,7% în decembrie, semnificativ mai mic decât cel de 34,9% consemnat luna precedentă. În schimb, inflaţia preţurilor la alimente a continuat să accelereze, de la 13,6% în noiembrie, la 13,8% în decembrie.

De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a continuat să crească până la 6,9%, la 6,6% în noiembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În rândul ţărilor din zona euro, cea mai ridicată inflaţie se înregistrează în ţările baltice, toate cu o creştere a preţurilor de peste 20%, în frunte fiind Letonia (20,7%), Lituania (20%) şi Estonia (17,5%). La polul opus, cea mai redusă creştere a preţurilor se înregistrează în Spania (5,6%).

Pentru a reduce inflaţia în zona euro, Banca Centrală Europeană a majorat în decembrie dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, la 2,5%, a patra creştere consecutivă.

În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 8,4% în 2022, la 6,3% în 2023 şi la 3,4% în 2024, informează agerpres.ro.

articolul original.

Vești pentru românii cărora le-au crescut ratele! Iată cum puteți beneficia de reducerea acestora

4 January 2023 at 13:45
image

Prima zi a anului a venit cu o ”surpriză” pentru mulți romani. Aceștia au început sa primească mesaje privind creșterea ratelor în următoarea perioadă

Directoarea comparatorului bancar Finzoom.ro, Irina Chițu, explică ce opțiuni au aceștia pentru reducerea ratelor.

„Primul sfat este să meargă la bancă. Dacă are ROBOR, să treacă mai întâi la IRCC, apoi la o dobândă fixă. Dacă banca zice nu, poți să faci prin Centrul pentru Soluționarea Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Depui o cerere în care spui problema ta, că ți-a crescut rata, că utilitățile sunt scumpe etc. și faci prin intermediul unui conciliator”, a declarat Chițu pentru Libertatea.

,,Ai foarte multe variabile. Ți le asumi sau nu. Dacă nu vrei, poți face credit cu dobândă fixă pe o anumită perioadă și ai o anumită siguranță”

„Sau, dacă ai ceva bani puși deoparte, poți face rambursare anticipată cu reducerea perioadei. Practic, cu aceiași bani poți să rambursezi mai multe rate”, arată aceasta. Irina Chițu dă și un exemplu teoretic: la o rată de 1.500 de lei pentru un credit imobiliar plătești efectiv circa 150 de lei din credit în sine, iar restul este dobândă. Cu 900 de lei poți plăti practic 6 rate, adică să reduci perioada contractuală cu jumătate de an, conform acesteia. Reducerea perioadei va duce apoi la scăderea ratelor”, a declarat Irina Chitu pentru Libertatea .

articolul original.

Vești bune! Românii pot investi, din nou, în titlurile de stat TEZAUR

29 December 2022 at 10:45
image

Ministerul Finanţelor a transmis joi printr-un comunicat de presă că românii pot investi din 3 ianuarie, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 2 și 3 ani și dobânzi anuale de 7,35%, 7,60%, respectiv 8,00%.

Pentru creșterea atractivității și încurajarea plasamentelor pe termen mai lung, dobânzile oferite pentru cele trei maturități au fost majorate, față de nivelul pieței secundare a titlurilor de stat, cu 0,25% pentru 1 an, 0,36% pentru 2 ani și respectiv 0,48% pentru scadența de 3 ani.

În anul 2022, românii au investit peste 12 miliarde lei prin 283 mii subscrieri în instrumente de 1,2,3 și 5 ani, remunerate cu dobânzi situate între 4,5% și 9,15%.

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

 • Între 3 – 24 ianuarie 2023 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid TEZAUR online și TEZAUR online;
 • Între 3 – 25 ianuarie 2023 de la unitățile Trezoreriei Statului;
 • Între 3 – 24 ianuarie 2023 în mediul urban și 3 – 23 ianuarie 2023 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

articolul original.

Avertisment de la vârful Băncii Centrale Europene: ‘Dacă nu facem nimic, situaţia se va înrăutăți deoarece inflația este unul din factorii care stau în spatele actualei recesiuni’

25 December 2022 at 19:18
image

Luis de Guindos, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, a declarat că BCE ar putea majora dobânzile în ritmul actual pentru „o perioadă de timp” pentru a contracara inflaţia.

Pentru a reduce inflaţia în zona euro, Banca Centrală Europeană a majorat săptămâna trecută dobânda de politică monetară la 2,5%, a patra creştere consecutivă.

Nu avem alternativă, trebuie să acţionăm. Majorarea dobânzii de referinţă cu câte 50 de puncte de bază ar putea deveni în viitorul apropiat noua normă„, a declarat oficialul BCE, într-un interviu acordat publicaţiei Le Monde, transmite Reuters.

Acesta a adăugat: „Dacă nu facem nimic, situaţia se va înrăutăţi deoarece inflaţia este unul din factorii care stau în spatele actualei recesiuni„.

Deciziile luate până acum de BCE au avut impact asupra inflaţiei, „dar încă trebuie să facem mai mult„, susţine vicepreşedintele Băncii Centrale Europene.

Săptămâna trecută, Consiliului guvernatorilor BCE a decis să majoreze costul creditului cu 50 de puncte de bază, după mai multe majorări de 75 de puncte de bază.

Louis de Guindos s-a declarat îngrijorat că pieţele ar putea subestima persistenţa inflaţiei şi ar putea considera politica fiscală ca fiind incompatibilă cu politica monetară. Băncile au un nivel solid al capitalului şi pot face faţă şocurilor, susţine oficialul BCE, adăugând că este mult mai îngrijorat de instituţiile non-bancare, în special de fondurile speculative, care au acumulat active riscante, conform agerpres.ro.

articolul original.

Președintele Băncii Centrale a Germaniei face apel la răbdare: ‘În 2023, rata anuală a inflației se va atenua la 7%, înainte de a scădea semnificativ începând din 2024’

20 December 2022 at 11:17
image

Joachim Nagel, preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), este de părere că va fi nevoie de mai mult timp pentru ca inflaţia să scadă la ţinta BCE de 2%.

Într-un comentariu pentru postul de televiziune RTL/ntv, şeful Bundesbank a declarat marţi că se aşteaptă ca rata inflaţiei în Germania să scadă în decembrie, în urma plafonării preţului gazelor, introduse de Guvern.

În noiembrie, rata anuală a inflaţiei în Germania s-a situat la 10%, a confirmat săptămâna trecută Oficiul federal de statistică (Destatis).

În 2023, rata anuală a inflaţiei se va atenua la 7%, înainte de a scădea semnificativ începând din 2024, a previzionat Joachim Nagel.

Va fi nevoie de o perioadă de timp între 18 luni şi doi ani pentru ca efectele majorărilor de dobânzi să se facă simţite. „De aceea trebuie să fac apel la răbdare în acest moment„, a declarat şeful Bundesbank.

Pentru a reduce inflaţia în zona euro, Banca Centrală Europeană a majorat săptămâna trecută dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, la 2,5%, a patra creştere consecutivă.

În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 8,4% în 2022, la 6,3% în 2023 şi la 3,4% în 2024.

Luna aceasta, Bundesbank şi-a revizuit vineri în creştere prognozele de inflaţie în Germania, de la 4,5% până la 7,2% pentru 2023, şi de la 2,6% până la 4,1% pentru 2024.

În condiţiile în care inflaţia în Germania, precum şi în ansamblul zonei euro, va rămâne peste ţinta de 2% până în 2025, Banca Centrală Europeană trebuie să continue să acţioneze cu fermitate, declara recent Joachim Nagel. „În ceea ce priveşte zona euro pe ansamblu, nu trebuie să ne reducem eforturile de politică monetară destinate aducerii inflaţiei înapoi la ţinta noastră de 2%”, a spus preşedintele Bundesbank, conform agerpres.ro.

articolul original.

Indicele IRCC va crește de la 1 ianuarie. Rata lunară a unui credit va fi mai mare cu până la 330 de lei

14 December 2022 at 12:47
image

Prima zi a noului an va aduce dobânzi mai mari pentru românii care au luat credite ipotecare cu dobândă variabilă. La 1 ianuarie crește IRCC, indicele de referință pentru creditele consumatorilor. Rata lunară va fi mai mare cu până la 330 de lei. 

IRCC va urca de la 4,06% la 5,71%. În funcție de valoarea acestuia se calculează dobânzile pentru creditele ipotecare acordate de bănci după luna mai a anului 2019.

Simulările de calcul făcute de mai multe bănci comerciale arată că dobânda va urca de la 7 -7,5%, în luna octombrie la 8,45% sau chiar 9,4% în ianuarie 2023, scrie economica.net.

În acest context, rata lunară medie pentru un credit ipotecar Noua Casă va creşte cu valori cuprinse între 250 şi 331 de lei, în funcţie de bancă, valoarea creditului rămas de rambursat, perioadă şi alte comisioane specifice.

De exemplu, în cazul unui credit de 250.000 lei, acordat pe 25 ani, cu dobândă variabilă IRCC rata lunară din 2 ianuarie 2023 va fi de circa 2.000 de lei comparativ cu 1.700 de lei în prezent.

La data de 20 septembrie 2022, în sistemul bancar erau înregistrate 450.000 de persoane fizice care au creditele legate de IRCC, mai precizează  economica.net.

Foto: Shutterstock

Citește și: Profesorul Cristian Păun: „Recomand românilor să ia în considerare nu o viață pe credit, ci să economisească” | VIDEO

articolul original.

Euro a crescut cu peste un ban

23 November 2022 at 14:30
image

Leul s-a depreciat la jumătatea săptămânii față de principalele valute, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune.

Cursul euro a crescut de la 4,9253 la 4,9385 lei, în timp ce transferurile se realizau în culoarul 4,931 – 4,943 lei.

Conform minutei ultimei ședințe de politică monetară a BNR din acest an, care a fost publicată marți, „riscuri la adresa evoluției ratei de schimb a leului – de natură să afecteze inclusiv indicatorii de vulnerabilitate externă –, vin mai ales din accentuarea dezechilibrului extern și din incertitudinile asociate consolidării bugetare, precum și dintr-o posibilă nouă înrăutățire bruscă a percepției de risc asupra piețelor financiare din regiune, în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor instituite”.

Controlul efectuat de Consiliul Concurenței la cele 10 bănci ale căror cotații la dobânzi formează „coșul” în funcție de care se calculează indicii ROBOR, a declanșat un ciclu de scădere a dobânzilor interbancare.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut la jumătatea acestei săptămâni de la 7,90 la 7,89%, minim care nu a mai fost atins din data de 28 iulie 2022. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit de la 8,09 la 8,08% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a stagnat la 8,28%.

Euro se aprecia la 1,0297 – 1,0349 dolari iar media monedei americane a urcat de la 4,7918 la 4,7923 lei.

Investitorii și-au luat miercuri poziții de protecție pe piețele internaționale înainte de publicare minutei ultimei ședințe a Fed („Beige Book”) și minivacanța prilejuită de Ziua Recunoștinței. Tendința s-ar putea modifica după ce s-a anunțat creșterea inflației din Germania cu 11,6% în octombrie iar unul dintre oficialii Fed a declarat că politica monetară a instituției trebuie să fie mai restrictivă iar dobânda să urce în intervalul 5 – 7%.

Media francului elvețian a urcat de la 5,0192 la 5,0285 lei, evoluție la care a contribuit aprecierea euro față de leu.

Chiar dacă Marea Britanie a intrat într-o fază economică dificilă, cu o inflație din două cifre și recesiune, lira sterlină s-a apreciat față de euro iar cursul ei a urcat la 5,7102 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut la 267,6050 lei, efect al deprecierii metalului galben la 1.734 – 1.745 dolari/uncie.

În regiune, media monedei poloneze s-a apreciat la 4,6958 zloți/euro iar a celei maghiare la 405,82 forinți/euro.

Criptomonedele creșteau ușor în concordanță cu deprecierea monedei americane. Bitcoin fluctua între 16.150 și 16.626 dolari iar ether se tranzacționa în culoarul 1.127 – 1.176 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

articolul original.

OPEC: Cererea globală de petrol va scădea în următoarele luni | AUDIO

14 November 2022 at 15:52
image

Cererea globală de petrol va scădea în următoarele luni pe fondul provocărilor economice precum inflația și dobânzile mari. Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol și-a înrăutăţit luni estimările privind cererea globală de țeței pentru acest an.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/14nov-17-Mihai-rel-OPEC-si-productia-de-petrol.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Economia mondială a intrat într-o perioadă de incertitudini semnificative şi dificultăţi sporite, în trimestrul patru din 2022 – este mesajul transmis de Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol.

Grupul a decis în luna octombrie cea mai semnificativă reducere a producţiei de petrol de la începutul anului 2020 și până acum – au scăzut livrările de țiței în ciuda presiunilor SUA şi ale altor ţări pentru a produce mai mult petrol ceea ce ar fi dus la prețuri mai mici la pompă.

În 2023, OPEC se aşteaptă la majorarea cererii de petrol cu 2,24 milioane de barili pe zi, în scădere cu 100.000 bpd faţă de prognoza precedentă.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: După ce au scăzut prețurile de referinţă la gaze naturale în Europa, acestea au crescut din nou, pe fondul scăderii temperaturilor

articolul original.
❌