ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Aleksandr Lukașenko anunță distrugerea completă a Ucrainei, dacă nu va lua decizia de a negocia oprirea războiului: Totul se află acum în mâinile lor

24 November 2022 at 16:15
image

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a transmis că dacă Ucraina nu va opri războiul, conflictul se va termina cu distrugerea completă a ţării, precizând faptul că totul se află în mâinile lor.

Într-un clip difuzat pe reţelele sociale în urma declaraţiilor sale controversate, Lukaşenko a spus că ”totul se află acum în mâinile Ucrainei dacă nu vor să moară un număr mare de oameni”.

El a mai explicat că, la fel ca în cazul relaţiilor cu Germania după cel de-al Doilea Război Mondial, odată ce războiul din Ucraina s-a încheiat ”vom reface totul”.

Lukaşenko a mai precizat că Belarus este pregătit ”să negocieze, să coopereze, să fie prietenul” Ucrainei.

Drept răspuns, consilierul ministrului ucrainean de Interne, Anton Geraşcenko, a scris pe contul de Twitter că acesta este ”teatrul absurdului”, informează news.ro

articolul original.

Condamnat de mai multe ori si cercetat in trecut si pentru trafic de droguri, a provocat distrugeri intr-un bloc din Timisoara. Video

6 November 2022 at 08:50

TIMISOARA. Cu condamnari, dar si cercetat in urma cu ani si pentru trafic de droguri, un individ a fost saltat de politisti dupa ce a provocat distrugeri, duminica dimineata, intr-un bloc din Timisoara, in care sta si iubita lui. Barbatul a spart ghivece cu flori si a smuls cablul unei camere de supraveghere.

Locatarii, intre care si avocatul Calin Staiculescu, au fost treziti din somn de zgomotele puternice.

Avocatul a chemat imediat Politia.

”Azi-dimineata, in jurul orei 05:30, politistii Sectiei 3 Timisoara au fost sesizati cu privire la faptul ca, pe strada General Henri Berthelot din Timisoara, un barbat a distrus mai multe bunuri la intrarea intr-un bloc si a zgariat o masina, ce era parcata in fata blocului. Ajunsi la fata locului, politistii au constatat ca cele sesizate se confirma, fiind vorba de un barbat in varsta de 44 de ani, care nu prezenta un comportament coerent”, transmite IPJ Timis.

Barbatul a fost dus la sediul Sectiei 3 si pe numele lui a fost intocmit un dosar penal pentru distrugere.

Giuseppe Ciprian Barabas e un mai vechi client al oamenilor legii, avand mai multe condamnari intre care pentru infractiuni la regimul rutier si i-a fost impus si un ordin de protectie. Pe cand avea doar 25 de ani, a fost cercetat si pentru trafic de droguri.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.

Craiova: Tânără cercetată pentru distrugere

19 October 2022 at 09:06
image

Poliţiştii Secției 1 Craiova au fost sesizaţi, azi noapte,prin apel 112, de un bărbat de 36 de ani, din București, că, o tânără care se afla în vizită la acesta, ar fi spart un geam al imobilului în care locuiește.

La fața locului s-au deplasat poliţiştii care au stabilit că, pe fondul unui conflict spontan, tânăra, din Craiova, identificată de poliţişti ca având de 27 de ani, ar fi spart un geam al imobilului de pe strada Brestei, în care apelantul locuieşte fără forme legale, cauzând un prejudiciu de aproximativ 50 de lei.

Poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere. Cercetările sunt continuate, urmând ca la finalizare să fie propusă soluţie prin unitatea de parchet competentă.

articolul original.

Cum s-ar fi autodistrus cea mai veche formă de viață de pe Marte?

16 October 2022 at 14:00
image

Viața microbiană antică de pe Marte ar fi distrus atmosfera planetei prin schimbări climatice, fapt ce a dus în cele din urmă la dispariția sa, sugerează noi cercetări.

Noua teorie a rezultat de pe urma unui studiu de modelare climatică ce a simulat microbi care se hrănesc cu hidrogen și produc metan, aflați pe Marte în urmă cu 3,7 miliarde de ani. La acea vreme, condițiile atmosferice ar fi fost similare cu cele care au existat pe Pământul antic în aceeași perioadă.

Însă, în loc să creeze un mediu care i-ar ajuta să prospere și să evolueze, așa cum s-a întâmplat pe Terra, microbii marțieni s-ar fi condamnat singuri la pieire, potrivit studiului publicat în jurnalul Nature Astronomy.

Motivul pentru care viața a prosperat pe Terra și a dispărut de pe Marte

Modelul cercetătorilor sugerează că motivul pentru care viața a prosperat pe Terra și a dispărut ar fi compozițiile de gaz de pe cele două planete, precum și distanțele lor față de Soare. Fiind mai departe de Soare decât noi, Marte a depins mai mult de gazele cu efect de seră care captează căldura, cum ar fi dioxidul de carbon și hidrogenul, astfel încât să mențină temperaturi adecvate vieții.

Așadar, în timp ce microbii marțieni antici se hrăneau cu hidrogen (un puternic) și produceau metan (un gaz cu efect de seră semnificativ pe Pământ însă mai puțin puternic decât hidrogenul), aceștia și-au consumat încetul cu încetul învelișul planetei care capta căldura, în cele din urmă Marte ajungând un loc atât de rece încât nu a mai putut permite evoluția vieții complexe.

Microbii s-au ascuns tot mai adânc în scoarța Planetei Roșii

Pe măsură ce temperaturile de la suprafața lui Marte au scăzut de la 10 – 20 de grade Celsius până la minus 57 grade Celsius, microbii s-au ascuns tot mai adânc în scoarța caldă a Planetei Roșii, la 1 kilometri adâncime abia după câteva milioane de ani de la evenimentul de răcire.

Pentru a găsi dovezi pentru teoria lor, cercetătorii vor să afle dacă vreunul dintre acești microbi antici a supraviețuit. Urme de metan au fost detectate în atmosfera marțiană de sateliți, precum și de roverul Curiosity de la NASA, fapt ce ar putea dovedi existența microbilor.

„Ingredientele vieții sunt peste tot în Univers”

Oamenii de știință cred că descoperirile lor sugerează că viața cu ușurință prin distrugerea accidentală a elementelor fundamentale existenței sale.

„Ingredientele vieții sunt peste tot în Univers”, a explicat Boris Sauterey, autor coordonator al studiului și astrobiolog la Institut de Biologie de l’Ecole Normale Supérieure din Paris, citat de Science Alert.

„Astfel că este posibil ca viața să apară în mod regulat în Univers. Însă, incapacitatea vieții de a menține condiții locuibile pe suprafața planetei duce la dispariția sa rapidă. Experimentul nostru merge chiar mai departe și arată că până și o biosferă primitivă poate avea un efect complet autodistructiv”, a adăugat Sauterey.

articolul original.

Scandalul Perla Invest: S-a uitat de dezastrul cu dealul Cozla

12 October 2022 at 10:10
image

Tulburarea publică stârnită de ambiţia primăriei Piatra-Neamţ de a răscumpăra staţia de pornire a Telegondolei, dublată de promisiunea primarului de iniţiere a unei plângeri penale împotriva celor implicaţi în afacerea Perla Invest începând de la origine, ar fi de dorit să nu ocolească una dintre cele mai mari nenorociri din istoria oraşului. E vorba despre distrugerea dealului Cozla.

Cum-necum, complexul vis megaloman al administraţiei Gheorghe Ştefan, personal al domnului 11 m, nu s-a împlinit şi am scăpat de-o a doua tele-goală (între Cozla şi Pietricica) şi de liftul înclinat de pe Pietricica. Iar dacă e să vorbim despre simboluri, despre o emblemă a mincinoasei staţiuni turistice de interes naţional, atunci aceea nu e alta decât turismul fără turişti.

Profil de profesor şi cetăţean

Una dintre cele mai puternice voci care a denunţat distrugerea Cozlei aparţine profesorului universitar dr. inginer Dorin-Sorin Baciu, din cadrul Departamentului de Geologie al Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. E binecunoscut ca Sorin Baciu încă de când era muzeograf la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii şi participa la primele expediţii alpine de răsunet în străinătate, după 1989, singur sau împreună cu alţi alpinişti pietreni. Pasiunea sa o reprezintă însă peştii fosili, domeniul pe care l-a aprofundat până a devenit doctor în Paleontologie. Aşa începea o prezentare a sa din 2013, recuperată în 2014, în articolul Avertismentul lui Sorin Baciu: “Vor fi victime pe strada Ștefan cel Mare” publicat de săptămânalul Mesagerul de Neamţ. În prezentarea de atunci a celui devenit pietrean prin căsătorie, aminteam că atâta vreme cât a lucrat ca muzeograf la noi a avut răspunderi de custode pe ariile fosilifere protejate din jur. Şi subliniam următoarele: <<Mulţi oameni cu mintea acasă consideră şi azi (2013 – n.a.) că, dacă nu pleca oficial la Iaşi, în 2005, ctitorii telegondolei şi ai presupuselor obiective turistice din vârful Cozlei ar fi avut zile grele cu el. De spus, a spus ce-l durea pentru cine a avut urechi să audă. Drept mărturie stă şi excepţionalul documentar „Acvariul de piatră”, publicat de Vasile Surcel în „Jurnalul Naţional”, în decembrie 2008. Era prea târziu – telegondola, cea cu o inexplicabilă autorizaţie de construire eliberată în regim de urgenţă, funcţiona deja bine-mersi şi goală. Iar „lupta” bezmetică şi aberantă a autorităţilor locale cu muntele se anunţa de lungă durată>>.

Peste ani, în 2021, aveam să descoperim un frumos şi cinstit profil al profesorului, prezentat de bzi.ro ca un om de seamă, implicat în cele mai periculoase expediţii din lume şi care a trăit tot timpul la limită.

„Vor fi victime pe strada Ştefan cel Mare”

La originea articolului din 2013 a stat o discuţie a stat o discuţie purtată cu profesorul Baciu pe 28 ianuarie 2012, când a cedat insistenţelor şi a povestit ce se va întâmpla cu dealul Cozla în timp şi cum se va prăbuşi peste oraş. Ţinusem cont să nu dăm avertismentelor o încărcătură în contextul electoral al anului, motiv pentru care am amânat publicarea aproape un an de zile.

Iată spusele cutremurătoare de atunci ale lui Sorin Baciu:

„Eu am încercat să discut… Am avut tot sprijinul din partea lui Dumitroaia (Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ – n.red.), cât timp am lucrat la muzeu, dar văd că administraţiei locale, prin consiliul local, prin consiliul judeţean, nu îi pasă absolut deloc.

Jumătate din Cozla este distrusă. Se va vedea că este cea mai mare tâmpenie care s-a făcut la ora actuală. Într-un timp relativ scurt va fi o alunecare de teren peste vilele care sunt la Sud. De ce? Pentru că s-a tăiat drum în bază, pe placă de marnă bituminoasă şi s-a săpat toată pârtia asta pentru începători pe creastă şi pe urmă s-a continuat pe curbă de nivel pe partea nordică. Este exact cum intenţionezi şi cum vrei ca o bucată de munte să se rupă şi să se ducă la vale. Vor fi victime… Cred că singura şansă ar fi aducă o firmă adevărată de geotehnică, să atragă atenţia, pentru că o bucată foarte consistentă din muntele Cozla va cădea cât de curând – dacă vom avea timp ploios, foarte ploios, primăvara în general – cu tot cu telegondolă peste casele de pe strada Ştefan cel Mare. Cu certitudine spun lucrul ăsta! Nu sunt singurul geolog care spune asta. Sunt geologi inclusiv din Piatra Neamţ care au atras atenţia că s-a săpat enorm. Este aberaţia-aberaţiilor. Tu vrei să ucizi oameni în Piatra Neamţ?… Drumul ăla pe care l-au lăţit până sus… este criminal.

A mai fost alunecare de teren pe Cozla, la începutul secolului trecut, pe zonă de placă de marnă bituminoasă. Tot moţul ăsta pe care au construit ei telegondola este placă izolată. Sub ea sunt argile. Ea este înclinată exact către Ştefan cel Mare. Cînd sapi drum, cînd îl tai în serpentine, ce faci? Destabilizezi muntele în bază. Asta-i una. Când mă mă duc pe creastă şi tai toată creasta şi vin pe curbă de nivel din spate, ce accentuez? Infiltraţiile!!! Când va fi un an ploios, pe toată lăţimea aia de pe creastă şi pe toată pârtia din spate se bagă infiltraţii în argilele de dedesubt şi marnele o să alunece. Cât e de simplu, orice om poate să înţeleagă. Nu trebuie să fii geolog… Au spus geologii ceva prin 2009-2010, dar nimeni nu face nimic.

O parte bună din Ştefan cel Mare o să fie acoperită. Şi-o să fie victime într-un timp foarte scurt. (…)

Eu când am urcat în toamnă (în 2011 – n.a.) şi am văzut ce au defrişat… E la mintea unui handicapat mintal să nu razi stratul <<în cap>>. Nu se face niciodată aşa-ceva. Unde este studiul geotehnic corect? În momentul în care tu tai straturile geologice <<în cap>>, tu facilitezi infiltraţiile. Cînd ştii că e faţă de strat, nu se poate să nu te aştepţi la consecinţe. Eu nu ştiu unde-i studiul geotehnic la ce-o făcut ei. Care-i firma care le-o dat avizul pentru aşa-ceva? Sunt criminali! Din punctul meu de vedere, ăştia o să ucidă oameni jos, în Ştefan cel Mare. Lasă vilele, astea nu contează, nu mai interesează pe nimeni. Şi dacă vila-i asigurată, ia banii pe ea. Ţine minte, păstrează înregistrarea şi-o să vezi că aşa se întâmplă. N-am nimic cu nimeni, dar ăştia care au avizat sunt nişte criminali.

Geologic, cum au săpat şi ce au făcut, este o dramă. Neamţul o să rămână un exemplu la nivel naţional pentru tâmpeniile pe care le face. Nu-i mai implic pe arii protejate, ci implic uciderea oamenilor. Am spus treba asta cu ariile protejate şi când au venit ziarişti de la Bucureşti. Au vrut să nu-mi pună numele, să mă protejeze, dar am spus să-l pună.”

Sigur, se poate vorbi despre soluţii, dar sunt treaba altor categorii de specialişti, aşa cum puncta şi profesorul:

„Nu mă pricep la partea asta, nu e domeniul meu. Dar dacă vin precipitaţii, va fi foarte, foarte dificil. Tehnic, de-acuma, să se ocupe constructorii. Geologul expune situaţia. Partea tehnică îi aparţine constructorului. Dar cu puţuri de absorbţie, sigur nu, pentru că plăcile au 20, 30, 40 de metri în totalitate şi nu ştii de unde o să plece, dar cu certitudine o să plece la vale. Îmi asum responsabilitatea pentru ce-am spus”.

Ce spunea Ştefan cel Tare în 2008

Ca un final intermediar, ce provoacă direct la aprofundarea subiectului în primul rând de către cei care inventariază anumite „contribuţii” la edificarea Perla Invest, merită amintite câteva gânduri exprimate de Gheorghe Ştefan la final de prim mandat, pe 26 aprilie 2008:

„Ca pentru orice om, cea mai mare mulțumire este să-și vadă visurile realizate. Încă din 2004, dinainte de preluarea mandatului și după ce am fost investit ca primar, gândul meu a fost să-i fac pe locuitorii municipiului mândri că sunt pietreni. Mi-am propus să reclădesc faima orașului Piatra Neamț și să-i fac pe ceilalți să-și dorească să-i redescopere farmecul de oraș turistic. Am încercat să fac acest lucru prin transformarea Piatra Neamțului într-un oraș cu adevărat turistic. De aici și investițiile majore în infrastructură și obiectivele turistice, precum telegondola, telescaunul, pârtia de schi, ștrandul municipal și chiar stadionul. Sunt obiective care vor reuși să impună municipiul Piatra Neamț pe harta turistică a României”.

Se vede cum stăm cu reclădirea, cu faima şi impunerea pe hartă…

Viorel COSMA

(sursă foto: bzi.ro)

articolul original.

Martin Rees, un astronom regal, a prezis viitorul planetei. La ce ar trebui să se aștepte omenirea

24 September 2022 at 11:03
image

Astronomul regal Martin Rees, unul dintre cei mai cunoscuți astrofizicieni ai Londrei, a prezis un viitor negru pentru omenire. Secolul actual, spune acesta, „este unul special”, deoarece ar putea fi și cel în care noi, oamenii, am putea distruge tot ce ne înconjoară.

Martin Rees susține că există atât de multe amenințări, de la schimbările climatice până la dependența excesivă de tehnologie, încât este dificil de prevestit cum va fi în continuare Planeta Terra.

Alte persoane care gândesc la fel ca bărbatul în vârstă de 80 de ani, care a fost ridicat la rangul de nobil pe viață în 1995 și care face parte din Camera Lorzilor, consideră că încărcarea noastră în corpuri de roboți nemuritori ar putea fi răspunsul la problemele noastre pe termen lung.

Lordul Rees este de acord cu cei care văd un viitor post-uman în care umanitatea se va contopi cu inteligența artificială, declarând la Festivalul de știință de la Cheltenham, la începutul acestui an, că omenirea va fi aproape sigurdepășită” de super-roboți inteligenți artificial în următorul mileniu.

Lordul a pus, de asemenea, o întrebare marcantă: „Această evoluție va aduce cu sine o întrebare filosofică serioasă: „În ce măsură vei fi tot tu?”

Pentru că suntem legați de corpurile noastre și ar putea face mai multe clone ale acestui lucru electronic, deci care dintre ele va fi tu?”,  a spus Rees.

Prezicând că, atunci când vom întâlni o inteligență extraterestră, este mai probabil ca aceasta să ia forma unui robot cu inteligență artificială decât a unei creaturi în carne și oase, el spune că postumanii din viitorul îndepărtat, dacă va exista unul, abia dacă ne vor recunoaște.

Inteligența artificială de azi, îngrijorarea de mâine

Oamenii par foarte probabil să treacă de la carne și oase spre entități electronice”, a scris el în cartea sa din 2018, On The Future, dar a spus că are zero încredere” că oamenii mult modificați de mâine sau companionii lor de inteligență artificială vor avea vreo rezonanță emoțională cu noi”.

Deși suntem la aproximativ patruzeci și cinci de milioane de secole de istorie a Pământului”, a spus acesta, dacă omenirea reușește să supraviețuiască provocărilor actuale, viitorul nostru ar putea fi cel puțin la fel de lung ca trecutul”.

„S-ar putea să nu ne aflăm nici măcar la jumătatea drumului în apariția complexității, iar atunci când soarele va muri, entitățile care vor urmări acest lucru vor fi la fel de diferite de noi cum suntem noi de un gândac”.

Pe lângă faptul că se gândește la probleme la scară cosmică, Lord Rees este, de asemenea, foarte dezamăgit de lumea de astăzi.

El spune că guvernul lui Boris Johnson a fost „cel mai rău” din timpul vieții sale.

Condițiile pentru omul de rând s-au înrăutățit în ultimii 20 de ani. Am mers în direcția greșită. Este clar că Serviciul Național de Sănătate este mai rău decât era înainte”, a mai declarat Rees, potrivit Newstatesman.com.

articolul original.

Omenirea se îndreaptă către un „teritoriu neexplorat al distrugerii”, susține un raport climatic

23 September 2022 at 13:00
image

Șansele omenirii de a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice se diminuează rapid, pe măsură ce intrăm într-un „teritoriu neexplorat al distrugerii” prin eșecul nostru de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a lua măsurile necesare pentru a preveni o catastrofă, arată cel mai recent raport în privința climei.

În ciuda intensificării avertismentelor din ultimii ani, guvernele și corporațiile nu s-au schimbat suficient de repede, potrivit raportului intitulat „United in Science”.

Inundațiile recente din Pakistan, despre care ministrul pakistanez al Climei a afirmat că au acoperit o treime din țară în apă, este cel mai recent exemplu de vreme extremă care devastează zonele globului.

Evenimentele climatice extreme, tot mai frecvente

Valul de căldură din Europa, seceta prelungită în China și SUA și condițiile aproape de pragul foametei în anumite regiuni ale Africii ar reflecta, conform raportului, aceste extreme climatice.

Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a declarat că „nu este nimic firesc în noua amploare a acestor dezastre”. „Acesta este prețul dependenței de combustibili fosili a umanității. Raportul United in Science din acest an arată că impactul asupra climei se îndreaptă către un teritoriu neexplorat de distrugere”, a adăugat Guterres.

Secretarul general al ONU, preocupat de schimbările climatice

De asemenea, lumea nu a reușit să se adapteze la consecințele crizei climatice, arată raportul. Guterres a condamnat țările bogate care au promis asistență lumii în curs de dezvoltare, dar nu au reușit să își respecte promisiunea. „Este scandalos faptul că țările dezvoltate nu au reușit să ia în serios adaptarea și au dat din umeri atunci când a venit vorba de angajamentele luate pentru a ajuta lumea în curs de dezvoltare”, a declarat Guterres, citat de The Guardian.

Tasneem Essop, directorul executiv al Climate Action Network, a precizat că guvernele trebuie să se pregătească pentru Cop27 cu planuri de acțiune care să reflecte urgența crizei.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Tone de medicamente expirate ajung anual la gunoi, deși sunt deșeuri periculoase

21 September 2022 at 12:13

Un Ordin de ministru de acum opt ani care prevede colectarea medicamentelor expirate de către farmacii, nu are caracter obligatoriu. Un proiect de lege care ar fi trebuit să rezolve problema, trecut prin Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, lasă lucrurile la fel de neclare.

Prea ocupați să-și aprobe creșteri salariale și beneficii, lor și primarilor și președinților de cosilii județene care le aduc voturi, parlamentarii români nu mai catadicsesc să se ocupe și de problemele românilor care le plătesc viața de huzur, prin taxe și impozite aproape insuportabile. Așa că nu este de mirare că o lege care ar fi trebuit să reglementeze colectarea și distrugerea medicamentelor expirate zace prin sertare de ani de zile și nici nu are șanse să fie adoptată într-o formă coerentă, clară și care să nu mai permită contaminarea medicului și să nu mai pună în pericol sănătatea tuturor.

Aproximativ 1.500 de tone de medicamente expirate sunt aruncate de români, anual, la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare, deși sunt periculoase pentru mediu și sănătate, prin contaminarea solului şi apei, așa cum se precizează în expunerea de motive a unui proiect de lege aprobat marți, de Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, care ar fi trebuit să combată poluarea cu acest tip de deșeuri, dar care lasă lucrurile la fel de ambigue.

Proiectul de act normativ citează și un studiu potrivit căruia în 65% dintre apele curgătoare, inclusiv Dunărea, depășesc chiar și de 300 de ori limitele admise pentru 14 dintre cele mai comune antibiotice, dar sunt poluate și cu hormoni, citostatice, antidepresive etc. în timp ce tratamentul apelor reziduale ar elimina doar 60-90% din ibuprofenul care ajunge în râuri, în timp ce carbamazepina – un grup de medicamente antiepileptice – este eliminată într-o proporție mult mai mică.

Un caz recent cu poluare cu medicamente a fost în luna februarie a anului trecut, când în zona lacului Tarnița, din județul Cluj, au fost descoperite antibiotice, analgezice și anticonceptionale expirate. Într-un caz mai vechi, grămezi de medicamente expirate au fost găsite de comisarii de mediu într-o pădure de lângă Târgu Jiu. Iar tot felul de deșeuri medicale, unele chiar mai periculoase decât medicamentele (mănuși, seringi etc.) sunt aruncate la gunoi, deși unele pot fi contaminate cu virusuri extrem de contagioase.

Un Ordin de ministru de acum opt ani prevede că „medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuţie sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare” și că „unităţile farmaceutice vor afişa la loc vizibil anunţul privind colectarea gratuită a medicamentelor expirate”.  Nici Legea 95, a reformei Sănătății, nu conține vreo prevedere privind colectarea medicamentelor expirate de către farmacii, actuala legislație neconținând vreo obligativitate privind preluarea medicamentelor expirate de la populație.

Un raport din 2021 al Avocatului Poporului precizează că ordinul de ministru, deși incomplet, deoarece nu are norme de aplicare, reprezintă „singura măsură legală prin care se asigură activitatea de colectare de la populație a medicamentelor expirate/nefolosite”. Actul normativ neavând însă caracter obligatoriu, multe farmacii refuză să primească medicamentele expirate, motivând costurile mari pe care e presupune distrugerea acestora, așa că oamenii sunt deseori refuzați, iar faptul că unele farmacii mai primesc, din când în când, medicamente expirate, este considerat un gest de bunăvoință.

Iar situația s-a agravat în timpul pandemiei de COVID, când cantitatea de medicamente neutilizate sau expirate a crescut, iar poluarea cu deșeuri periculoase (cum sunt considerate medicamentele) crește, afectând mediul și sănătatea tuturor.

Cu toate acestea, parlamentarii noștri nu-și fac timp, nu știu sau sunt „mânați de alte interese, așa că un proiect aflat acum pe masa deputaților, adoptat anul trecut de Senat, a suferit modificări drastice față de forma inițială. În primă fază, senatorii au aprobat ca pe cutiile de medicalemte, în prospect, pe blistere și în reclame să apară mesajul Medicamentele expirate trebuie returnate în farmacii, dar marți, Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților a eliminat majoritatea prevederilor și mesajul, transformat în Medicamentele expirate și cele neutilizate se consideră deșeuri periculoase, s-a convenit că va apărea la finalul reclamelor.

Aceștia justifică modificarea mesajului aprobat de Senat prin faptul că s-ar fi blocat activitatea Agenției Naționale a Medicamentului, care ar fi trebuit să reautorizeze circa 8.000 de medicamente de bază aflate în piață, cu variantele lor.

Ordinul 119 din 2014 al ministrului Sănătății, care reprezintă o legislație secundară și nu are caracter obigatoriu, „bifează doar o condiționalitate în evaluarea sistemului de sănătate publică. E doar o bifă la poluarea farmaceutică, cum că statul a rezolvat-o”, spune deputatul USR Adrian Wiener, inițiatorul unui alt proiect de lege care ar fi putut să elimne „cearta între farmacii și clienți”, dar care este pe cale de a fi respins de către actuala majoritate din Camera Deputaților „la presiunea industriei”, cum susțin unii deși alții neagă, deși a fost adoptat de Senat.

În timp ce unii politicieni consideră că ar trebui să luat în calcul un compromis precum instituirea unei taxe minimale, oferind ca exemplu Franța, alții invocă principiul responsabilității extinse „în momentul în care ne punem de acord, comisia de mediu și comisia de sănătate”.

Pe de altă parte, președintele Colegiului Farmaciștilor afirmă că producătorii de medicamente sau autoritățile locale ar trebui să suporte costurile colectării și distrugerii medicamentelor expirate, subliniind în același timp că este necesară și o mai bună informare a populației.

Farmaciștii spun că ei, ca profesioniști, înțeleg că medicamentele expirate trebuie colectate și eliminate în condiții speciale, dar consideră că această activitate trebuie reglementată corect, nu prin împovărarea lor, ci așa cum se procedează în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, unde farmaciile pun la dispoziție un spațiu în care un ONG activ în domeniul gestionării deșeurilor periculoase, împreună cu producătorii, amplasează un recipient special unde oamenii pot să introducă medicamentele expirate fără intervenția farmacistului, iar responsabilitatea farmaciei/farmacistului este doar de a anunța când recipientul este umplut.

Până la găsirea unei soluții pentru distrugerea medicamentelor expirate, românii sunt sfătuiți să păstreze medicamentele expirate în casă, dar și să nu mai cumpere medicamente decât dacă au nevoie.


articolul original.

Brașov: Geamurile autobuzului 36, sparte cu un bolovan. Dosar penal pentru distrugere

21 September 2022 at 05:59
By: M.Ex.
Foto: Ilie V. Facebook

Geamurile unui autobuz RATBV, 36, au fost sparte luni, seara, cu un bolovan, potrivit bizbrasov.ro. În momentul incidentului, autobuzul se afla în capătul de linie de pe strada Independenței, în cartierul Tractorul. Bolovanul a lovit zona șoferului, acesta aflându-se lângă mașină când pietroiul a izbit geamul lateral. Piatra a fost aruncată cu putere astfel că a ieșit din cabină pe geamul din stânga.
Conducătorul auto a sunat imediat la 112, iar polițiștii au venit la fața locului. „La nivelul Poliției Municipiului Brașov – Secția 3 Poliție a fost întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de «distrugere» instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor”, au declarat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brașov pentru bizbrasov.ro.

articolul original.

Bărbat bănuit de comiterea infracţiunii de distrugere, reținut de polițiști

16 September 2022 at 12:35

Polițiștii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Craiova au reținut, joi, pentru 24 de ore, un bărbat de 45 de ani, din comuna Butoieşti, sat Țânțaru, judeţul Mehedinți, bănuit de comiterea infracţiunii de distrugere prin incendiere.

Ieri dimineaţă, poliţiştii au fost sesizaţi de un bărbat de 48 de ani, din Craiova, cu privire la faptul că, în noaptea de 09/10 august a.c., un bărbat de 45 ani, din comuna Butoiești, sat Țânțaru, judeţul  Mehedinți, fost angajat în funcția de manipulant în cadrul societății comerciale pe care o administrează, din Craiova, ar fi incendiat un vestiar amplasat în incinta punctului de lucru, astfel fiind distruse în totalitate două bormașini electrice, valoarea totală a prejudiciului fiind de 5000 de lei.

În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere prin incendiere, cercetările fiind continuate pentru depistarea persoanei bănuite de comiterea faptei, administrarea probatoriului şi luarea măsurilor care se impun.

În urma activităţilor specifice desfăşurate, bărbatul a fost depistat de poliţişti la domiciliul său din comuna Butoieşti, sat Țânțaru şi condus la sediul poliţiei pentru audieri.

În urma administrării probatoriului, cel în cauză a fost reținut, pentru 24 de ore, de polițiști fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Dolj.

Astăzi, bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă.

La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul Serviciului Criminalistic Dolj.

articolul original.

Dolj: Bărbat bănuit de comiterea infracţiunii de distrugere, reținut de polițiști

16 September 2022 at 11:49

Polițiștii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Craiova au reținut, joi, pentru 24 de ore, un bărbat de 45 de ani, din comuna Butoieşti, sat Țânțaru, judeţul Mehedinți, bănuit de comiterea infracţiunii de distrugere prin incendiere.

Ieri dimineaţă, poliţiştii au fost sesizaţi de un bărbat de 48 de ani, din Craiova, cu privire la faptul că, în noaptea de 09/10 august a.c., un bărbat de 45 ani, din comuna Butoiești, sat Țânțaru, judeţul  Mehedinți, fost angajat în funcția de manipulant în cadrul societății comerciale pe care o administrează, din Craiova, ar fi incendiat un vestiar amplasat în incinta punctului de lucru, astfel fiind distruse în totalitate două bormașini electrice, valoarea totală a prejudiciului fiind de 5000 de lei.
În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere prin incendiere, cercetările fiind continuate pentru depistarea persoanei bănuite de comiterea faptei, administrarea probatoriului şi luarea măsurilor care se impun.
În urma activităţilor specifice desfăşurate, bărbatul a fost depistat de poliţişti la domiciliul său din comuna Butoieşti, sat Țânțaru şi condus la sediul poliţiei pentru audieri.
În urma administrării probatoriului, cel în cauză a fost reținut, pentru 24 de ore, de polițiști fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Dolj.
Astăzi, bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă.
La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul Serviciului Criminalistic Dolj.
articolul original.

(VIDEO) Dolj: Bărbat reținut pentru distrugere prin incendiere

16 September 2022 at 11:25
image

Poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Craiova au reținut joi, 15 septembrie, pentru 24 de ore, un bărbat de 45 de ani, din comuna Butoieşti, sat Țânțaru, judeţul Mehedinți. Acesta este bănuit de comiterea infracţiunii de distrugere prin incendiere.

„Poliţiştii au fost sesizaţi ieri-dimineaţă de un bărbat de 48 de ani, din Craiova, cu privire la faptul că, în noaptea de 9 sre 10 august, un bărbat de 45 ani, din comuna Butoiești, sat Țânțaru, judeţul Mehedinți, fost angajat în funcția de manipulant în cadrul societății comerciale pe care o administrează, din Craiova, ar fi incendiat un vestiar amplasat în incinta punctului de lucru. Au fost distruse astfel în totalitate două bormașini electrice, valoarea totală a prejudiciului fiind de 5000 de lei.

În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere prin incendiere, cercetările fiind continuate pentru depistarea persoanei bănuite de comiterea faptei, administrarea probatoriului şi luarea măsurilor care se impun“, potrivit IPJ Dolj.

Bărbatul a fost depistat de poliţişti la domiciliul său din comuna Butoieşti, sat Țânțaru şi condus la sediul poliţiei pentru audieri.

În urma administrării probatoriului, cel în cauză a fost reținut, pentru 24 de ore, de polițiști fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IP.J Dolj.

Astăzi, bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă. La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul Serviciului Criminalistic Dolj.

articolul original.

Câte milioane de vaccinuri anticovid vor fi distruse pentru că au expirat

29 August 2022 at 09:58

Opt milioane de doze de vaccin, deja achitate, vor fi distruse pentru că altă soluție nu există, se arată într-un comunicat al Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

FACIAS atrage atenția că și procedura de distrugere costă, ceea ce înseamnă că pe lângă cheltuielile de achiziție, România va trebui să suporte și costurile de distrugere ale dozelor expirate.

„Sunt peste 8.000.000 de doze de vaccin, care au fost deja achitate. Toate vor fi distruse, pentru că altă soluţie nu există pentru ele.

Nu mai există niciun fel de interes, şi nu mă refer doar la interesul populaţiei, mă refer inclusiv la interesul oricui, fie să le cumpere, fie să le primească gratis. Deci nimeni nu vrea să le primească nici măcar gratis. Când expiră, trebuie să le distrugem, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Operaţiunea de distrugere va însemna costuri suplimentare, pentru că Ministerul Sănătăţii va trebui să o plătească.

Se confirmă, încă o dată, ceea ce FACIAS spune de mai multe luni, că achizițiile de vaccinuri au fost făcute pe baza unor estimări nerealiste sau, mai rău, servind unor alte interese.

Astfel, România nu doar că a suportat costurile de achiziție pentru milioane de doze care s-au dovedit a fi inutile ci va trebui și să suporte toate cheltuielile pentru distrugerea dozelor expirate. Practic, o afacere păguboasă de două ori pentru români și pentru România.

Încă din luna mai 2022, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a cerut renegocierea contractelor și oprirea achizițiilor inutile în ceea ce privește vaccinurile. Autorităţile nu au luat nicio măsură în acest sens, iar FACIAS a acționat în instanță Ministerul Sănătății, pentru a obliga instituţia să oprească achiziția iresponsabilă de vaccinuri anti-Covid. În plus, a solicitat tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de achizițiile publice prin care s-au risipit sute de milioane de euro pe un număr de vaccinuri mult peste necesarul real.

De asemenea, comunicările oficiale dintre FACIAS și Ministerul Sănătății s-au dovedit a fi problematice, în sensul că instituția a oferit informații FALSE la unele dintre întrebările pe care le-am adresat, ceea ce ne-a determinat să sesizăm DNA, împotriva funcționarilor din Ministerul Sănătății care au semnat o adresă oficială în care neagă existența unor contracte încheiate cu furnizorii de vaccinuri împotriva COVID-19.
Semnatarii adresei au atestat împrejurări nereale privind inexistența acestor contracte, consecutiv acțiunii de includere a informațiilor despre aceste contracte în categoria celor clasificate/confidențiale, în scopul ascunderii încălcării legii de către oficialii care au încheiat respectivele contracte dezavantajoase pentru statul român.”, se arată în comunicatul FACIAS.

DNA anchetează de un an

Direcția Națională Anticorupție a deschis în urmă cu un an, în septembrie 2021, un dosar in rem privind achiziția a 120 milioane de doze de vaccin, adică de șase ori populația României. Ancheta a fost demarată în urmă sesizării din oficiu a procurorilor.

Florin Cîțu, fost premier, la prima doză de vaccin anticovid Foto Guvernul României

Florin Cîțu, prim-ministru la acea vreme, nu a reușit să explice cum și cine a făcut estimarea necesarului de doze și nici de ce a fost contractată această cantitate uriașă.

„Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze şi nu sunt pentru un an, sunt pentru mai mulţi ani. Pentru că de la început s-a ştiut clar că pandemia poate nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani. Aceste doze sunt şi pe anul viitor” – a fost explicația premierului în septembrie 2021.

Florin Cîțu declara, de asemenea, că achiziția dozelor de vaccin s-a făcut prin mecanismul european, după reguli stricte și preț unic pentru toate statele membre, la cererea guvernelor naționale, care lansează o comandă fermă.

Mecanismul european, scuza premierului Cîțu, nu obligă însă nicio țară să comande o anumită cantitate, ci doar plafonează numărul pe care un stat îl poate cumpăra, proporțional cu populația.

articolul original.

România, nevoită să plătească pentru distrugerea a opt milioane de doze de vaccin anti-COVID

26 August 2022 at 04:00

Pentru că oficialii români au cupărat mai mult decât era nevoie, va trebui să plătim pentru a distruge peste opt milioane de doze existente în depozite, care nu mai prezintă interes pentru nimeni și care sunt aproape de expirare.

Lipsa de interes a românilor pentru vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, pune România în situația de a fi nevoită să plătească pentru distrugerea a peste opt milioane de doze de vaccin care au expirat sau sunt aproape de expirare, în contextul în care țara noastră a achiziționat cu mult mai multe doze decât era nevoie chiar și în condițiile în care s-ar fi vaccinat cu două doze toată populația eligibilă.

Însuși ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că „ne găsim în situaţia în care avem în depozite peste opt milioane de doze de vaccin pentru care nu mai există niciun fel de interes. Şi nu mă refer doar la interesul populaţiei, mă refer la interesul oricui, fie să le cumpere, fie să le primească gratis. Deci nimeni nu vrea nici măcar să le primească gratis. Lucrul acesta va duce şi la costuri suplimentare pentru că la un moment dat, când expiră, trebuie să le distrugem”.

Alexandru Rafila

Oficialul a sublinat că țara noastră „a salvat”, la începutul acestui an, 150 milioane de euro prin vânzarea dozelor de vaccin nefolosite, dar chiar și așa, mai are pe stoc multe vaccinuri pe care va fi nevoită să le distrugă. „Am reuşit un lucru important când am putut să vindem 7,5 milioane de doze. Deci dintr-o dată am salvat circa 150 de milioane de euro. Le-am vândut la acelaşi preţ la care au fost achiziţionate”, a explicat Rafila, care recunoaște că România s-a angajat anul trecut să cumpere o cantitate prea mare de vaccinuri, care nu ar putea fi folosite niciodată.

Ministrul consideră că asta s-a întâmplatşi datorită unei lipse de grijă, de profesionalism sau de înţelegere care au dus la semnarea unui acord de achiziţie în luna mai 2021 pentru o cantitate enormă de vaccinuri, 39 de milioane de doze, pentru anii 2022 şi 2023. Această cantitate, în mod evident, indiferent de cel fel de campanie vom desfăşura noi, de informare, de educare… este imposibil să fie absorbită”, a detaliat ministrul Sănătății.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, care a susținut renegocierea contractelor de achiziție a vaccinurilor anti-COVID și la Consiliul de Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO), se declară însă optimist în privința unui răspuns pozitiv din partea producătorilor, către care a făcut denmersuri pentru reducerea substanţială a acestor cantităţi, astfel încât să evităm o dificultate majoră și se se poată proteja banii publici, care ar putea fi folosiți în alte sectoare ale sistemului medical care, oricum, nu are suficienți bani pentru a se asigura o finanțare corespunzătoare.

În ceea ce privește a patra doză de vaccin anti-Covid-19, prof. Rafila spune că este „utilă, dar cu un vaccin care să fie adaptat tulpinilor circulante, pentru că vedem că în momentul de faţă vaccinul în formula iniţială nu mai opreşte în niciun fel transmiterea”.

Noul vaccin ar urma să fie disponibil la finele lunii octombrie.


articolul original.

XM 204

23 August 2022 at 03:00

Fortele terestre americane au inceput testele cu o noua versiune de mina terestra care are insa o calitate unica in “familia” sa: ataca tinta de sus.

Practic, XM 204 este un container de marimea unei valize dotat cu patru sub-munitii destinate distrugerii vehiculelor blindate inamice, inclusiv a tancurilor.

Modul de folosire este foarte simplu, se plaseaza XM204 pe traseul pe care se presupune ca blindatele inamice vor inainta, se plaseaza cat de multe astfel de dispozitive sunt necesare (sau disponibile), se camufleaza si apoi se asteapta exploziile.

Sistemul, odata armat, este 100% autonom, detecteaza apropierea blindatelor, le urmareste iar cand ajung in raza sa de actiune lanseaza in aer sub-munitiile. Acestea, la randul lor, scaneaza campul de lupta in cautarea tipului de vehicul pentru care au fost programate, iar de aici incolo incepe carnagiul.

Avantajul dat de acest tip de mina terestra dotata cu sub-munitii top-atack este evident si consta atat din puterea de foc net superioara (patru lovituri) cat si din faptul ca pot fi mult mai usor dislocate in teren, nu mai trebuie ingropate, iar mina devine activa nu atunci cand un vehicul calca pe ea ci atunci cand senzorii “simt” apropierea tintei. Daca raza unei mine anti-tanc clasice  era practic zero, exista nevoia unui contact fizic intre mina si vehiculul blindat, in cazul XM 204 acest lucru nu mai este necesar.

Deocamdata, XM 204 se afla in faza productiei limitate pentru testare.

Interesanta, din punctul meu de vedere, este folosirea sub-munitilor AT, o familie de munitie exceptional de importanta in ziua de astazi si care poate distruge un numar foarte mare de vehicule blindate inamice intr-un timp foarte scurt, la costuri extrem de reduse. Sub-munitiile AT pot fi lansate cu ajutorul proiectilelor de artilerie (155mm cate doua sub-munitii per proiectil), a rachetelor tactice sol-sol, cu ajutorul aviatiei.

In Ucraina acest tip de munitie a fost rar folosit, germanii fiind primii, dupa stiinta mea, care au livrat Ucrainei astfel de arme (proiectilele SMArt 155mm), iar rezultatele au fost spectaculoase.

GeorgeGMT

articolul original.

Un tânăr din Livezile riscă arestul! A spart un autoturism și a furat câteva mii de lei și un telefon al unui american

18 August 2022 at 10:40

Un tânăr, cercetat pentru furt și distrugere, a fost reținut de polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului și riscă arestarea preventivă. Polițiștii au recuperat integral prejudiciul.

Ieri, 17 august, în urma investigațiilor efectuate într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și distrugere, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui tânăr de 18 ani, bănuit de comiterea faptelor. Prejudiciul, estimat la aproximativ 7.000 de lei, a fost recuperat.

„Din investigații a reieșit faptul că, la data de 14 august, tânărul ar fi spart luneta unui autoturism care era parcat pe un drum forestier din Poiana Ștampei, iar din interior ar fi sustras un telefon mobil. Autoturismul în cauză aparține unui bărbat din Bistrița care a solicitat sprijinul polițiștilor, iar telefonul sustras aparține ginerelui lui, cetățean american.

În cursul zilei de astăzi, 18 august, tânărul de 18 ani din Dumbrava, comuna Livezile, va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 zile”, a transmis IPJ Bistrița-Năsăud.

Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului continuă cercetările în cadrul dosarului penal întocmit.

articolul original.

Ana Blandiana, înaintea lui Viktor Orban, profețind prăbușirea Europei din cauza imigranților și a distrugerii familiei

28 July 2022 at 09:01

În martie 2016, reputata intelectuală Ana Blandiana a susținut un discurs puțin spus incendiar în aula Universității Babeș-Bolyai, din Cluj, profețind prăbușirea Europei sub asediul cohortelor de imigranți musulmani, făcând praf political correctness-ul și criticând vehement societatea occidentală, incapabilă să se apere în fața spălării de creiere operate de progresism. Un discurs pe lângă care cel al lui Viktor Orban, de zilele trecute, pare o blândă adiere.

La acea vreme, pozițiile Blandianei au fost apreciate de intelectualii autohtoni, cu atât mai mult cu cât retorica statului român, exprimată prin președintele Klaus Iohannis, respingea aducerea obligatorie de imigranți în România. Cum s-a ajuns ca azi, mulți dintre cei care au apreciat atunci discursul poetei, să-l critice vehement pe premierul ungar rămâne un mister pe care numai proverbiala ipocrizie mioritică l-ar putea explica.

Extrase din discursul Anei Blandiana din 2016:

– Un lucru este sigur: că istoriei recente începe să-i lipsească nu numai răbdarea, ci și fantezia. Tot mai mult ceea ce ni se întâmplă are aerul unei operațiuni copy-paste, a unei reluări abia dacă într-o nouă interpretare. Trăim catastrofe și tragedii cu un obositor sentiment de deja-vu, ca și cum ni s-ar fi dat o istorie second hand.

– Nu e un secret pentru nimeni că epoca noastră seamănă izbitor cu cea de la sfârșitul imperiului roman. Același aer de sfârșit de sezon, de putere, de lume. Să ne amintim: Romanii nu mai credeau în proprii zei și nici nu mai știau bine care sunt aceia, pierduți în mulțimea de zei împrumutați de la popoarele pe care le cuceriseră. De altfel, romanii înșiși se mai regăseau cu greu în mulțimea de neamuri cucerite care lunecaseră spre centru, cucerindu-l. Pe vremea pătrunderii creștinismului, Roma se pare că nu avea mai mult de 60.000 de romani la o populație de un milion de locuitori , ceilalți erau veniți din alte regimuri ale globului.

– Nu mă refer aici la popoarele migratoare, ci la procesul chimic de amestec al raselor și etniilor pe care l-a presupus uriașul melting pot rezultat din cuceririle succesive ale Romei, devenită victima propriilor ei victorii. Astăzi 50% din populația Londrei este ne-engleză, iar în suburbiile Parisului sau ale Rotterdamului trebuie să îți repeți unde ești pentru a nu uita că te afli în Europa. În mod evident, în antichitate, ca și acum, cei cuceriți reușesc să cucerească, vechile colonii ocupă încet-încet centrul pe care în cele din urmă reușesc să-l dizolve printr-o subtilă subversiune, în care mentalitățile, credințele, tradițiile diferite sunt arme mai puternice decât armele propriu-zise, mai ales când foștii cuceritori nu și le mai respectă și chiar nu și le mai amintesc pe ale lor. Și pentru că se vede cu ochiul liber cum istoria se repetă, n-ar trebui decât să înțelegem ce a fost pentru a descoperi ce va fi.

– Globalizarea nu este o descoperire a secolului 21. De-a lungul istoriei, de la hitiți, perși, babilonieni, fenicieni, greci, romani și până la imperiul britanic sau cel sovietic, fiecare
mare putere a încercat să se mondializeze și a făcut-o pe măsura forțelor ei și a dimensiunilor cunoscute ale lumii. Alexandru cel Mare și Cezar au fost cei doi europeni care au avut ambiția și curajul să amestece populațiile lumii cunoscute, schimbându-le obiceiurile, înlocuindu-le limbile, infuențându-le religiile, transformându-le pentru a le stăpâni sau chiar stăpânindu-le pentru a le transforma. Astăzi nu se cunosc numele celor care au hotărât amestecul: în mod paradoxal democratizându-se și liberalizându-se, noțiunea de putere a devenit tot mai ocultă, iar dimensiunile ei, care nu mai sunt la scară umană, o împiedică să se personalizeze. Dar chiar dacă ar fi vorba de un proces obiectiv, determinat de progresul tehnic, satul planetar strângând la un loc nu numai informații, ci și populații, asta nu înseamnă că nu există o premeditare mai mult sau mai puțin vinovată, chiar dacă numai pentru faptul că îndrăznește să se joace de-a Dumnezeu. Un joc început odată cu turnul Babel, sfârșit mereu prost și reluat mereu, care pentru noi are ca gen proxim imperiul roman spulberat în cele din urmă de migrațiunea popoarelor.

– Tot ce i se întâmplă Europei în ultima jumătate de an este, dincolo de motivațiile de ordin politic, adesea oculte, un prilej de obligatorie meditație asupra ei însăși, asupra condiției ei spirituale, acoperită, și aproape pierdută din vedere, în umbra groasă a obsesiei intereselor materiale. O gravă interogație asupra definiției ei. Este evident că în implacabila ciocnire a civilizațiilor, Europa pierde văzând cu ochii nu pentru că nu are resurse, ci pentru că nu are credință. Și nu mă refer numai la credința în Dumnezeu, deși evident și despre asta e vorba, ci pur și simplu la puterea de a crede în ceva. Încleștarea dintre unul care crede cu tărie în adevărul credinței sale, oricât de aberant ar fi acel adevăr, și unul care se îndoiește de adevărul idealurilor sale, oricât de strălucitoare, se va termina întotdeauna cu victoria primului.

– Ceea ce spun nu este o pledoarie pentru fanatism, ci una pentru încredere și fermitate. Să ne amintim dezbaterile de acum nu mulți ani în urma cărora Uniunea Europeană a optat să refuze sintagma „rădăcinile creștine al Europei”, infirmându-și astfel propria istorie și propria definiție culturală. Ni se va răspunde că Europa crede în libertate. E adevărat. Dar libertatea este o noțiune cu margini nesigure, în stare să producă orice, dar nu și să scuze orice. Din nefericire părinții democrației, când au scris Carta Drepturilor Omului, au uitat să scrie și o Cartă a datoriilor omului. „Unde nu este datorie, nu este drept, spunea Carol I, și unde nu este ordine nu este libertate”. Ordinea europeană odată sfărâmată sub pașii milioanelor de emigranți, libertatea Europei va rămâne o formă periculoasă cu un fond tot mai inexistent.

– Și nu pot să mă împiedic să consider acest tip de concluzie explicația faptului că țările membre ale Uniunii Europene, care au trecut prin experiența traumatizantă a comunismului, sunt mai reticente, mai suspicioase și mai sceptice decât colegele lor occidentale, a căror corectitudine politică învățată de decenii pe de rost se întinde iresponsabilă între egoism și naivitate. Deceniile de represiune sălbatic organizată și de savante și diabolice manipulări i-au învățat pe estici să caute și să descopere răul programat, oricât de înșelătoare i-ar fi aparențele.

Aproape religie și mai mult decât politică, corectitudinea politică a trecut drepturile omului de la condiția de credință la aceea de dogmă, o dogmă care, ca orice dogmă, evoluează în afara spiritului critic și poate deveni, în situații neobișnuite, amenințătoare. În actualele condiții, potrivit Cartei Drepturilor Omului, Europa ar trebui să primească pe toată lumea, dar dacă ar primi pe toată lumea, Europa s-ar dizolva în propriul ei demers și ar înceta să mai fie Europa. Ceea ce uită cei cărora o
asemenea aserțiune li se pare extremistă este că Europa este cea care a scris Carta Drepturilor Omului și, în măsura în care Europa dispare, odată cu ea dispar și drepturile omului.

– Un exemplu major al istoriei ca viitor pornește de la întrebările legate de political correctness, un termen care se folosește în general în engleză pentru că tradus și-ar pierde încărcătura ironică pe care citările o conțin. Corectitudinea politică pare o locuțiune mai benignă, care poate fi discutată, căreia i se pot pune întrebări (cine a stabilit-o? în ce scop? respectarea ei face lumea mai comprehensibilă? omul mai bun?) în timp ce political correctness este pur și simplu un ordin care nu se discută, ci se execută, iar cei ce nu o fac trebuie să se pregătească să tragă consecințele. Mi-ar fi greu să precizez data cât de cât exactă de când acest dictat politico-intelectual a început să funcționeze. E clar însă că e vorba de o perioadă de dinainte de 1989 și că, la data respectivă, noi nu numai că aveam alte probleme și priorități, dar eram prea terorizați de cenzura, devenită cenzură interioară, și prea fascinați de strălucirea libertății occidentale, pentru ca să observăm pete în soarele ei.

– O dată cu libertatea, însă după acomodarea cu lumina a ochilor exersați de decenii să-și ascută privirea în întuneric, s-a constat că cei ce cunoscuseră dogmatismul de tip totalitar puteau fi convinși mult mai greu decât intelectualii occidentali să accepte un alt tip de dogmatism, oricât de nobile i-ar fi fost intențiile. La urma urmei și comunismul a fost materializarea tragică a unei frumoase utopii.

Political correctness nu era pentru estici decât o altă formă a cenzurii interioare, pe care am considerat-o întotdeauna mai periculoasă decât cenzura pur și simplu. Și ce era mai grav era faptul că, o dată cu insistențele dresării după niște reguli care te împiedicau să le judeci, apărea bănuiala că istoria poate să se repete, că, iată, un sâmbure al vechii societăți – interdicția de a judeca singur cu propriul cap lumea prin care treci – fusese implantat în visatele grădini ale viitorului, care riscau astfel să se umple de bălăriile trecutului.

– O altă temă pe care prezentul o preia din istorie, istoria relativ recentă de data aceasta, este aceea a poziției față de ideea națională. Laborioasa construcție a secolului 19 care a dat coeziune și sens statelor naționale a fost introdusă în baia de acizi a demitizării și deconstrucției, pentru a se putea înălța pe terenul pustiit un alt edificiu, dictatura mondială a proletariatului, ieri, sau satul planetar, azi.

Satanizarea noțiunii de națiune, naționalitate, naționalism de către internaționalismul proletar sau de către political correctness, chiar dacă are scopuri diferite, se manifestă cu aceeași violență și are aceleași victime: tradiția, mândria moștenirii din bătrâni și solidaritatea cu cei din neamul tău, neamul însemnând în același timp popor, dar și familie. Pentru că, deși pare că nu are legătură, primele semne de îmbolnăvire gravă a unei societăți apar la nivelul celulei ei de bază, prin slăbirea legăturilor de familie despre care vorbește David Cooper în „Moartea familiei”.

Totalitarismele secolului trecut au încercat să pună ideologiile deasupra coeziunii familiale temându-se de sâmburul dur al tradiției pe care aceasta îl conținea. Îmi amintesc cum învățam la școală despre eroul Pavlik Morozov, un elev în clasa a VI-a care își denunțase bunicul chiabur, vinovat că încercase să ascundă, pentru a nu-i fi confiscate de puterea sovietică, niște grâne. Iar în arhivele CNSAS se găsesc câteva sute de dosare ale unor copii momiți sau forțați să devină denunțători ai propriilor profesori sau ai propriilor familii și obligați să-și mintă părinții păstrând secretul. Coeziunea familială era privită ca un potențial oponent în cele mai irespirabile perioade ale represiunii, pentru că retragerea în interiorul familiei, ca în ultima redută împotriva nebuniei, a fost cea mai generală formă de rezistență, pasivă, dar de neînfrânt.

– Cu atât mai tulburător apare azi felul în care moleșirea, obosirea unei societăți prea bine hrănite, prea hedoniste, prea puțin spiritualizate se manifestă nu numai prin scăderea rigorilor morale și-a tradițiilor, ci și prin scăderea natalității, consecință directă a diminuării coeziunii familiale. Curios, în cazul Europei de azi, este felul în care se reacționează la această situație oarecum obiectivă şi, evident, periculoasă: în loc ca statele să-și intensifice programele de stimulare economică a creșterii natalității (în condițiile în care cifra medie de copii pe familie este la europeni 1,2, iar la islamici 8) ultimul trend politically correct în Europa este legalizarea căsătoriilor unor familii care în mod natural nu pot face copii. Nu e singura dintre reacțiile europene care face să-mi vină în minte misterioasa psihologie a balenelor care, din când în când și din motive necunoscute, înoată spre câte un țărm și ies din lumea lor, sinucigându-se.

– Una dintre cele mai citate fraze în ultimul deceniu al secolului trecut a fost fraza lui André Malraux despre secolul 21 care „va fi religios sau nu va fi deloc”. Se va fi gândit Malraux la religia islamică? Pentru că, dacă da, este vorba de o adevărată premoniție a delirantelor războaie programate pentru răzbunarea cruciadelor și-a credinței fanatice într-un Dumnezeu căruia i se aduc jertfă crime și sinucideri. În orice caz terorismul având ca fundal sau ca pretext religia a devenit principala problemă a secolului 21. Sau cel puțin așa li se pare politicienilor care conduc această lume. Pentru că, de fapt, zecile de atentate cu sutele sau chiar miile lor de morți nu reprezintă nici pe departe un pericol comparabil cu cel al înaintării lente și insidioase a milioanelor de emigranți ferm hotărâți să nu se integreze și care vor dizolva din interior cultura și mentalitățile Europei secolului 21, înlocuindu-le cu imperativele unor convingeri de tip medieval. Este diferența dintre un proces fizic și unul chimic.

Mai periculos decât terorismul pentru definiția și supraviețuirea Europei este bagajul spiritual și cultural pe care îl aduc noii veniți și care – prin aplicarea libertăţilor europene și prin dezechilibrul demografic fără speranță dintre băștinași și emigranți – vor înlocui cultura și spiritualitatea europeană.

– Pe acest fundal nesigur şi încărcat de nelinişte, noi – şi mă refer de data aceasta chiar la români – asemenea fiecăruia dintre celelalte popoare, avem obligaţia nu numai să ne urmăm destinul, ci să-l şi înţelegem. Suntem aşezaţi pe o linie pe care harta Europei a fost îndoită de multe ori şi este mereu ameninţată să se rupă. Datoria noastră este nu doar să facem tot ce putem pentru acest fapt să nu se întâmple, ci şi să ne încăpăţânăm să rămânem mereu pe partea dinspre Occident a eventualei rupturi.

– Pentru că nu numai noi avem nevoie de Europa, oricât de critic am privi-o, ci şi Europa are nevoie de noi, oricât de puţin şi-ar da seama că în experienţa suferinţei trăite de noi cei din Est, s-a conservat o autenticitate umană – cu tot ce poate fi bine şi tot ce poate fi rău într-o astfel de sintagmă –pe care, prin integrare, o aducem ca pe o zestre patrimoniului comun european. Căci suferinţa este un patrimoniu, un patrimoniu care, în toate epocile, a fost în stare să genereze cultură. Şi dacă, aşa cum spunea Lovinescu, „cultura este finalitatea tuturor societăţilor”, şansa noastră, a noastră şi a Europei, este să ne apărăm cultura, pentru ca să ne salvăm prin ea. Rezistenţa prin cultură, eficientă ieri în absenţa libertăţii, este încă mai necesară azi, în overdoza de libertate, când nu mai este doar un mijloc de a salva poeţii, ci chiar scopul în sine al salvării civilizaţiei.

Ana Blandiana este o susținătoare a mișcării #rezist

articolul original.

Hoți din comuna Oniceni, prinși de polițiști

11 July 2022 at 10:06
image

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Ion Creangă au fost sesizați joi, 7 iulie, de către un bărbat de 45 de ani, din Oniceni, cu privire la faptul că a fost victima infracțiunii de furt. Conform IPJ Neamț, din cercetările efectuate de polițiști a reieșit că, la data de 7 iulie, în jurul orei 1.30, un bărbat de 22 de ani și un minor de 17 ani, ambii din Oniceni, ar fi pătruns în incinta unei anexe gospodărești aparținând persoanei vătămate, de unde ar fi sustras o cantitate de motorină din rezervorul unui utilaj agricol.

Deoarece persoana vătămată le-ar fi solicitat să părăsească imobilul, cei doi, folosindu-se de un spray iritant lacrimogen, ar fi pulverizat o substanță către persoana vătămată și i-ar fi aplicat mai multe lovituri cu pumnii. Totodată, aceștia ar fi distrus roțile utilajului agricol ce se afla în curtea locuinței. În continuare, persoanele în cauză s-ar fi deplasat la domiciliul unui bărbat de 70 de ani, din Oniceni, de unde ar fi sustras din rezervorul unui alt utilaj agricol, parcat în fața imobilului, o cantitate de combustibil”, au precizat reprezentanții IPJ Neamț.

Cei doi au fost conduși la sediul Secției de Poliție Rurală Ion Creangă, în vederea continuării cercetărilor. În baza probatoriului administrat, la data de 10 iulie, cele două persoane au fost reținute pentru 24 de ore, fiind bănuite de comiterea infracțiunilor de furt calificat, lovire sau alte violențe și distrugere.

articolul original.

Șicanare în trafic la Jucu, urmată de lovituri și distrugeri – VIDEO

2 July 2022 at 12:58

Polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Gherla efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe, distrugere, tulburarea ordinii și liniștii publice și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, fapte prevăzute și pedepsite de Codul penal.

Cercetările au fost demarate la data de 1 iulie, în urma unei sesizări prin intermediul căreia era reclamată o neînțelegere în trafic, produsă în jurul orei 19.30. Incidentul ar fi fost provocat de un alt participant, în timpul deplasării cu autoturismul pe DN1C, în interiorul localității Jucu.

Ulterior, din autoturismul în cauză ar fi coborât un bărbat, identificat ulterior de polițiști, în vârstă de 33 de ani, din comuna Apahida.

Acesta ar fi agresat reclamantul cu un obiect contondent, iar apoi ar fi provocat daune unor părți componente ale autoturismului acestuia.

video gherla info

Cercetările sunt continuate de polițiști, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

video gherla info

Actualizare 2 iulie

Bărbatul în cauză a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraților în vederea dispunerii unei noi măsuri preventive.

Actualizare 3 iulie

Bărbatul a fost arestat pentru 30 de zile.

articolul original.
  • There are no more articles
❌