ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

COD GALBEN Ploi şi vijelii prognozate pentru acest week-end în Neamţ

16 September 2022 at 13:31
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare cod galben – “instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate” – pentru judeţul Neamţ. Avertizarea este valabilă în intervalul 17 septembrie, ora 12:00-18 septembrie, ora 20:00.

“În intervalul menționat, în vestul, nordul și centrul țării, temporar va ploua, iar în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, izolat, 40-60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice și centrale. Duminică vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă trecător se vor semnala precipitații mixte. Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică, vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55-75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80-100 km/h”, ne avertizează meteorologii. (M.C.; HARTA: ANM)

articolul original.

Brașov: Cod galben de ploi și vijelii. Duminică se face frig.

16 September 2022 at 12:45
By: M.Ex.

Meteorologii au emis, astăzi, trei avertizări cod galben de vreme rea, care vizează aproape toată țara, inclusiv județul Brașov. Prima atenționare de instabilitate atmosferică accentuată este valabilă până mâine, la prânz.
În zonele de munte, în perioada menționată, vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în regiunile sud-estice.De mâine intră în vigoare alte două avertizări cod galben de ploi și intensificări ale vântului, iar această atenționare vizează tot teritoriul României. Aceste avertizări vor rămâne în vigoare până duminică seara, la ora 20.00.
În intervalul menționat, în vestul, nordul și centrul țării, temporar va ploua, iar în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice și centrale.
Duminică vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă trecător se vor semnala precipitații mixte. Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.

articolul original.

COD GALBEN Ploi şi vijelii în zona de munte

15 September 2022 at 08:32
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare COD GALBEN – “instabilitate atmosferică temporar accentuată” – pentru zona montană a judeţului Neamţ. Avertizarea este valabilă în intervalul 15 septembrie, ora 14:00-16 septembrie, ora 21:00.

“În intervalul menționat, în vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, izolat, 40 l/mp. Vântul va avea intensificări susținute la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele  vor depăși 80-100 km/h și, temporar, în sudul și estul Transilvaniei cu viteze, în general, de 55-65 km/h”, precizează ANM. (M.C.; HARTA: ANM)

articolul original.

COD GALBEN Instabilitate atmosferică în Neamţ

11 September 2022 at 09:23
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare COD GALBEN, “instabilitate atmosferică temporar accentuată”, pentru judeţul Neamţ. Aceasta este valabilă astăzi, 11 septembrie, între orele 10:00-23:00.

“În intervalul menționat, în Maramureș, local în Transilvania, Moldova și nordul Crișanei vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, pe arii restrânse, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, izolat, 40-50 l/mp”, precizează ANM. (M. CONSTANTINESCU; HARTA: ANM)

articolul original.

Județul Sălaj, sub atenționare de Cod Galben de ploi și vânt

9 September 2022 at 09:13
By: Regie

Meteorologii au emis, joi, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi cantităţi de apă însemnate, valabilă până sâmbătă dimineaţa pe raza a nouă judeţe.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în intervalul 8 septembrie, ora 22:00 – 10 septembrie, ora 10:00, în Crişana, Maramureş şi în nord-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, local 25 – 30 l/mp şi pe arii restrânse, 40 – 50 l/mp.

Judeţele vizate de atenţionarea Cod galben sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare.

ANM precizează că manifestări de instabilitate atmosferică vor fi vineri (9 septembrie) atât în Banat şi restul Transilvaniei, cât şi în jumătatea de nord a Moldovei, iar sâmbătă (10 septembrie) în cea mai mare parte a ţării.

articolul original.

COD GALBEN Instabilitate atmosferică în Neamţ

2 September 2022 at 09:35
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare COD GALBEN – “ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică temporar accentuată” – pentru judeţul Neamţ. Aceasta este valabilă în intervalul 2 septembrie, ora 12:00-3 septembrie, ora 10:00.

“În intervalul menționat, în vestul, estul și sud-estul țării vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși local 25-40 l/mp. Local în sud-estul Munteniei și în Dobrogea, mai ales seara şi noaptea, aversele vor fi însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Începând din dimineața zilei de sâmbătă (3 septembrie), aversele se vor restrânge spre sud-estul și estul țării”, potrivit ANM. (M. CONSTANTINESCU; HARTA: ANM)

articolul original.

Cod portocaliu de vijelie în județul Brasov

29 August 2022 at 15:00
By: M.Ex.

Cod portocaliu de averse torențiale ce vor depăși 35-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie, grindină a fost emis între orele 17.15 și 18.15 pentru localitățile Șoarș și Cincu din județul Brasov. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis o avertizare RO- Alert și pentru aceste localități.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență amintețte cetățenilor că este important să respecte următoarele măsuri pentru a nu își pune în pericol viața:

* în cazul în care 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖𝑚𝑖𝑛𝑒𝑛𝑡𝑎̆ 𝑜 𝑓𝑢𝑟𝑡𝑢𝑛𝑎̆:
– întrerupeți orice activitate în aer libe;
– intrați în casă, într-o construcție ori într-un autoturism;
– închideți bine ferestrele şi uşile;
– evitați folosirea apei și duşurile ori sălile de baie;
– deconectați de la priză aparatele şi alte echipamente electrice.

* În timpul furtunii:
– Dacă vă aflați într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așezați-vă ghemuit, puneți mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.
– Reduceți pe cât puteți de mult contactul cu pământul.
– Nu vă întindeți pe pământ!

articolul original.

COD GALBEN Noi furtuni în Neamţ

24 August 2022 at 08:01
image

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizare COD GALBEN, de furtuni, pentru judeţul Neamţ. Aceasta este valabilă astăzi, 24 august, între orele 10:00-21:00.

“În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată local în zonele montane, Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia și vestul Munteniei. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, pe alocuri, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, pe arii restrânse, 40-50 l/mp”, precizează ANM. (M. CONSTANTINESCU; HARTA: ANM)

articolul original.

COD GALBEN Instabilitate atmosferică în Neamţ

23 August 2022 at 08:28
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare COD GALBEN (“instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi însemnate cantitativ”) pentru judeţul Neamţ. Avertizarea este valabilă în intervalul 23 august, ora 10:00-24 august, ora 10:00.

“În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, pe arii restrânse, 40-50 l/mp”, potrivit ANM. (M. CONSTANTINESCU; HARTA: ANM)

articolul original.

Cod portocaliu și galben de furtuni în aproape toată țara

21 August 2022 at 07:44
image

Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică o avertizare Cod portocaliu de ploi abundente valabilă în opt județe. Cea mai mare parte a țării va fi sub avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică.

Potrivit ANM, sunt vizate de Codul portocaliu județele:

  • Mehedinți,
  • Gorj,
  • Vâlcea,
  • Arge,
  • Sibiu,
  • Alba,
  • Hunedoara,
  • Caraș-Severin.

În aceste zone vor fi perioade cu averse torențiale. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40-50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70-90 l/mp.

Cod galben

De asemenea, meteorologii au emis și o avertizare Cod galben. Astfel, în Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania, la munte și local în Muntenia vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp și pe arii restrânse 50-70 l/mp.

Avertizările sunt în vigoare de duminică de la ora 10.00 până luni la ora 22.00.

Meteorologii anunță că gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat până la mijlocul săptămânii viitoare.

În regiunile sud-estice disconfortul termic va fi în continuare ridicat, iar în după-amiaza zilei de duminică indicele temperatură-umezeală ITU va depăși local pragul critic de 80 de unități.

articolul original.

COD GALBEN Instabilitate atmosferică temporar accentuată în Neamţ

17 August 2022 at 09:22
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prelungit cu cel puţin 24 de ore avertizarea COD GALBEN (“instabilitate atmosferică temporar accentuată”) pentru judeţul Neamţ. Aceasta este valabilă astăzi 17 august, între orele 12:00-22:00.

“În Moldova, local la munte, în Maramureș, Transilvania și nordul Munteniei și al Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25-30 l/mp și pe arii restrânse 40-60 l/mp. Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii restrânse și în restul țării”, potrivit ANM. (M.C.; HARTA: ANM)

articolul original.

Cod galben de vreme instabilă, și astăzi, la Brașov

16 August 2022 at 07:57
By: M.Ex.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în următoarele ore în peste trei sferturi din ţară, inclusiv județul Brașov, relatează Agerpres.
Conform prognozei de specialitate, pe parcursul acestei zile, între orele 12:00 – 22:00, în zonele montane, în Transilvania, Maramureş şi Moldova, local în Muntenia şi Crişana, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe alocuri vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi, local, 25 – 30 l/mp şi pe arii restrânse 40 – 60 l/mp. ANM precizează că fenomene specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala marţi (16 august) pe arii restrânse şi în restul teritoriului, iar miercuri (17 august) cu precădere în nord, centru şi nord-est. Pe de altă parte, începând de miercuri, disconfortul termic va fi în creştere, iar vremea va deveni caniculară în vestul şi sudul ţării.

articolul original.

Cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice și vijelii în cea mai mare parte a țării, inclusiv în Brașov

15 August 2022 at 09:44
By: M.Ex.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice, vânt și posibilă grindină în aproape toată țara. Avertizarea meteorologilor este valabilă pe parcursul zilei de luni, 15 august, până la ora 22:00. În intervalul 15.08.2022, ora 11:00 – 15.08.2022, ora 22:00 vor fi ploi înseamnate cantitativ. La munte, în Dobrogea, local în Muntenia, Transilvania, Moldova, Maramureș și nordul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.
Județele viozate sunt Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Hunedoara , Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța și Călărași. Potrivit ANM, fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala luni (15 august), pe arii restrânse și în restul teritoriului, iar marți (16 august), cu precădere în nord, centru și est.

articolul original.

Cod Galben de furtuni în Brașov și alte județe, până luni seara

14 August 2022 at 07:29
By: M.Ex.

Cod Galben în Brașov și alte județe, până luni seara. Se anunță averse, descărcări electrice și grindină
Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică, 14 august, o avertizare cod galben instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ. În intervalul 14 august, ora 12:00 – 15 august, ora 22:00, la munte, în Oltenia, Muntenia, Moldova, zona continentală a Dobrogei și local în Transilvania și Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

articolul original.

Cum se anunţă vremea în următoarele două săptămâni

8 August 2022 at 08:19
By: Regie
image

Vremea va deveni normală pentru perioada din calendar şi doar în partea de sud şi sud-est, dar şi în anumite zone din Moldova se va înregistra caniculă. Ploile îşi vor face apariţia după data de 14 august, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 8 – 21 august.

Regimul termic va deveni normal pentru perioada din calendar şi doar în partea de sud şi sud-est, precum în anumite zone din Moldova se vor înregistra temperaturi caniculare, ce vor ajunge la 34 – 35 de grade în anumite zile, în timp ce probabilitatea de apariţie a ploilor va fi relativ ridicată după data de 14 august, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 8 – 21 august, transmite Agerpres.

În Crişana, la începutul intervalului, vremea se va răci uşor, iar temperatura va ajunge la valori apropiate de normele climatologice ale perioadei, în medie cu maxime de până la 29 de grade Celsius (în unele zile mai coborâte în zonele de deal) şi minime de 13 – 15 grade. În cea de-a doua săptămână, valorile termice vor creşte treptat, astfel că vor predomina zilele călduroase, cu 30 – 32 de grade în orele după-amiezelor, şi 15 – 19 grade pe timpul nopţilor, mediat regional. În primele zile, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), iar pe alocuri se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea pentru ploi locale şi temporare va fi relativ ridicată şi în perioada 15 – 18 august.

În Transilvania, în primele zile, valorile termice vor fi în scădere, astfel că la mijlocul acestei săptămâni vremea va deveni relativ răcoroasă, cu medii ale maximelor de 21 – 24 de grade, respectiv minime de 8 – 13 grade. În celelalte zile ale perioadei de referinţă, se vor înregistra temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei, ziua între 25 şi 29 de grade, iar noaptea între 12 şi 16 grade, mediat regional, valori mai ridicate (local peste 30 de grade în vestul regiunii) fiind posibile între 16 şi 18 august. La începutul primei săptămâni, pe arii extinse vor fi manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), în timp ce pe alocuri se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea ca temporar să se semnaleze ploi locale va fi relativ ridicată şi după data de 15 august.

La munte, va predomina o vreme caldă, cu valori peste cele normale, respectiv medii ale maximelor de 18 – 25 de grade şi ale minimelor de 8 – 16 grade. Excepţie va face perioada 10 – 13 august când vremea va fi mai răcoroasă, chiar rece faţă de normalul perioadei, la altitudini mai mari (ziua cu valori de 12 – 20 de grade şi noaptea de 6 – 14 grade, în medie). La începutul perioadei de referinţă, pe arii extinse vor fi averse şi se vor cumula local cantităţi de apă mai însemnate. În rest, va ploua pe alocuri, cu precădere în cursul după-amiezelor.

articolul original.

COD GALBEN Averse şi vijelii în Neamţ până luni dimineaţă

31 July 2022 at 09:10
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare COD GALBEN (“instabilitate atmosferică temporar accentuată”) pentru judeţul Neamţ. Avertizarea este valabilă până luni, 1 august, la ora 10:00.

“În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în nordul, nord-vestul, centrul, estul și sud-estul teritoriului. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor depăși 25-35 l/mp. Pe parcursul nopții aria manifestărilor de instabilitate atmosferică va fi în restrângere”, precizează ANM. (M. CONSTANTINESCU; HARTA: ANM)

articolul original.

Cod roșu de vreme rea! Aradul, lovit de averse, grindină și vânt puternic

30 July 2022 at 08:28
image

Intensificări ale vântului, 90-100km/h, grindină de dimensiuni medii-mari, averse 50 l/mp, în județul Arad, în intervalul 30.07.2022-15:00-20:00.

Pentru gestionare eficientă a potențialelor intervenții generate de Codul Roșu de furtună, ISU Arad a dispus:

– prealertarea tuturor subunităților de intervenție și pregătirea tehnicii din dotare, specifică tipurilor de risc posibile în urma avertizărilor meteorologice primite;

-înștiințarea autorităților din cadrul unităților administrativ teritoriale vizate de codul roșu pentru punerea în aplicare a măsurilor proprii prevăzute de planurile în vigoare în astfel de situații de urgență, precum și alte autorități cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență;

– transmiterea unei avertizări prin sistemul RoAlert către populația din zonele vizate de Codul Roșu.

În plan operațional, 160 de pompieri încadrează peste 50 de mijloace specifice de intervenție, care sunt pregătite să acționeze în cazul producerii unor situații de urgență.

În contextul avertizării meteorologice Cod Roșu, aveți în vedere respectarea următoarelor măsuri:

Când este iminentă declanșarea unei furtuni: 

• Întrerupeţi orice activităţi în aer liber. Intraţi în locuință, într-o construcţie ori într-un autoturism (deşi s-ar putea să fiţi rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, sunteţi mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior);

• Închideţi ferestrele şi uşile;

•Evitați dușurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalațiilor pot conduce electricitate.

•Utilizați telefoanele cu fir doar în situații de urgență. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare.

• Deconectaţi de la rețea aparatele şi alte echipamente electrice, de exemplu computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

În timpul unei furtuni:    

• Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în spaţiu deschis, câmpurile, plajele sau ambarcaţiunele pe apă, obiectele metalice (utilaje agricole, stâlpi, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.);

• Dacă nu aţi reuşit să vă adăpostiţi şi simţiţi că părul vi s-a electrizat, este un indiciu că există pericolul unui trăsnet. Aşezaţi-vă ghemuit, puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, lipiţi călcâiele;

•Evitați drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm vă poate dezechilibra, iar unul de peste 30 cm poate lua un autoturism.

• Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi. Dacă sunteţi într-un spaţiu deschis, deplasaţi-vă spre o zonă joasă (o vale);

• Dacă sunteţi pe un lac, ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat;

• Nu vă întindeți pe pământ;

•Faceți o țintă cât mai mic posibilă și reduceți contactul cu pământul.

După furtună:

• Aveți grijă de firele de curent electric căzute (mai ales în apă), poduri avariate parțial sau total, arbori sau clădiri afectate de furtună;

• Dacă ați identificat persoane inconștiente, lovite de trăsnet: Solicitați imediat ajutor medical la numărul de urgență 112! Persoanele lovite de trăsnet pot suferi arsuri, leziuni neurologice sau paralizia mușchilor respiratori, fapt ce poate provoca un stop cardio-respirator;

• Dacă sunteți instruit, aplicați procedurile de resuscitare cardio-respiratorie (compresiuni toracice externe și ventilația artificială).

Recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale, iar în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora“.

Află cum să reacționezi la apariția, în timpul și după un eveniment de tipul furtună, ploi abundente, accesând link-ul de mai jos:

https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/

articolul original.

COD GALBEN Trei zile de ploi în Neamţ

29 July 2022 at 08:55
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare COD GALBEN pentru judeţul Neamţ. Aceasta este valabilă în intervalul 29 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 22:00.

“În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată la deal și la munte, local în Transilvania, Banat și Oltenia, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă (29/30 iulie) și în Moldova și nordul Dobrogei. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp”, avertizează ANM. (M. CONSTANTINESCU; HARTA: ANM)

articolul original.

COD GALBEN Averse şi vijelii până diseară, la ora 23:00

10 July 2022 at 07:59
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare COD GALBEN (instabilitate atmosferică temporar accentuată”) pentru judeţul Neamţ. Aceasta este valabilă astăzi, 10 iulie, în intervalul orar 13:00-23:00.

“În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș, Transilvania, la munte și local, mai ales la deal, în Muntenia, Moldova și Oltenia, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20-25 l/mp și izolat 40 l/mp”, precizează ANM. (M. CONSTANTINESCU; HARTA: ANM)

articolul original.
❌