ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Ultimele Stiri

Doliu la Universitatea din Pitești

28 September 2022 at 06:08

Doliu la Universitatea din Pitești.

S-a stins din viață Prof. univ. dr. Ioan Lador, unul dintre oamenii care au pus bazele școlii doctorale de Educație Fizică și Sport a Universității din Pitești.

A fost „un adevărat ziditor de școală, un pilon al școlii doctorale de Educație Fizică și Sport a Universității din Pitești. Dumnezeu să îl odihnească în pace și să îl poarte lin spre rai. A fost un om deosebit, un profesor de excepție și un reper profesional pentru profesorii și studenții Universității din Pitești. Condoleanțe familiei…”, a transmis rectorul UPIT, Dumitru Chirleșan.

articolul original.
Ieri — 27 September 2022Ultimele Stiri

Sfârșit tragic pentru un român dat dispărut în Ungaria. A murit într-un accident la scurt timp după ce a ieșit din spital

27 September 2022 at 13:34
image

Sfârșit tragic pentru un român dat dispărut în Ungaria. Bărbatului din județul Neamț i s-a făcut rău în țara vecină, în timp ce se afla în drum spre Anglia și a fost internat într-un spital. Ironia sorții este că la scurt timp după ce a fost externat, a murit într-un accident rutier, a informat poliția din Neamț fără a da alte detalii.

Bărbatul care a sfârşit tragic în țara vecină se numea Ioan Aanei, în vârstă de 56 de ani, și era din județul Neamț. Pe data de 14 septembrie acesta a plecat, împreună cu fiul său, cu un autocar spre Anglia, dar a doua zi, în Ungaria, bărbatului i s-a făcut rău şi a fost internat într-un spital. El a fost externat în aceeaşi zi şi de atunci familia nu a mai putut lua legătura cu el.

Astfel că, pe 17 septembrie, Poliţia din Târgu Neamţ, oraşul din care era originar bărbatul, a fost anunţată de cazul bizar chiar de fiul său. Acesta a dat detalii despre condiţiile în care bărbatului i s-a făcut rău, solicitând efectuarea de cercetări pentru identificarea lui.

Au fost lansate trei ipoteze. Prima era că bărbatul ar fi pornit înapoi către domiciliul din România, iar a doua că şi-ar fi continuat drumul spre Anglia cu un alt mijloc de transport. A treia supoziţie, care, din nefericire s-a adeverit, a fost că bărbatul din oraşul de sub Cetatea Neamţ ar fi păţit ceva rău – respectiv un accident mortal.

Bărbatul era dispărut din data de 14 septembrie

Bărbatul a dispărut pe data de 14 septembrie, iar două săptămâni mai târziu a fost confirmată informaţia că a fost victima unui accident rutier mortal.

„La data de 26 septembrie a.c., cadrele Serviciului de Investigaţii Criminale au fost informate de către autorităţile din Ungaria, că persoana în cauză a fost victima unui eveniment rutier, petrecut pe 16 septembrie, pe teritoriul statului vecin, în urma căruia a rezultat decesul“, a transmis IPJ Neamţ.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Scădere semnificativă a numărului de cazuri noi și a deceselor de COVID în ultimele săptămâni

26 September 2022 at 11:40

În săptămâna 19-25 septembrie 2022 au fost înregistrate 8.860 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Au fost raportate de către INSP 60 decese în același interval.

Situația îmbolnăvirilor noi raportate arată o descreștere accelerată din săptămâna aferentă mijlocului lunii august și până în prezent. Dacă în săptămână 15-21 august erau raportate aproape 30.000 de îmbolnăviri noi, în intervalul 19-25 septembrie numărul acestora a ajuns la 8.860.

În privința deceselor cauzate de virusul SARS-CoV-2, statistica arată, de asemenea, o scădere semnificativă.

Între 15 august și 25 septembrie au fost raportate oficial în România 624 de decese din cauza COVID, numărul acestora scăzând de la 143 la 60 săptămânal.

articolul original.

Un tânăr din Teiuș a decedat la un spital din Târgu Mureș, după ce la începutul lunii a suferit un grav accident de motocicletă

25 September 2022 at 19:07

Un bărbat din Teiuș, condamnat inițial la 6 luni de închisoare cu executare pentru tulburarea liniștii publice a fost achitat, în final, pentru că la scandalul provocat de el au asistat prea puține persoane.

Hotărârea de condamnare cu executare a fost pronunțată de Judecătoria Aiud, iar cea de achitare de către Curtea de Apel Alba Iulia în 15 septembrie 2022.

Instanța de apel a reținut că nu erau suficiente persoane de față, care să participe la „forme de viață în comun”, pentru ca „atingerile grave aduse demnității persoanelor” să fie încadrate la infracțiune.

Bărbatul (Darius R.) a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de amenințare și una de tulburare a ordinii și liniștii publice. Pe parcursul procesului la instanța de fond, victimele și-au retras plângerile astfel încât pentru faptele de amenințare nu a mai putut fi pedepsit.

• „Ieşi afară, că te omor, îţi dau cu securea în cap”

Scandalul provocat de bărbatul din Teiuș a avut loc în 12 ianuarie 2022.  „Pe fondul unor neînțelegeri referitoare la locul de muncă, la locuința persoanelor vătămate s-a prezentat inculpatul care, având o secure în mână, a încercat să sară gardul de acces şi striga ameninţător «ieşi afară, că te omor, îţi dau cu securea în cap că mi-ai stricat treaba cu abatorul, mi-ai adus acolo duşmanii să se angajeze şi te omor pentru asta». Mai departe, văzând că persoana vătămată apelează serviciul unic de urgenţă, a strigat la adresa acesteia , «curvă zdreanţă, tu suni la poliţie? Lasă că te prind eu fără el, te bag în casă şi te violez»”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud.

Bărbatul este cunoscut în comunitate drept o persoană violentă, motiv pentru care majoritatea locuitorilor din zonă se tem de el, acesta fiind şi motivul pentru care martorii oculari nu au intervenit pentru a stopa acţiunile sale.

Instanța a audiat și martori care au asistat la scandal și care au relatat că actele de amenințare le-au produs o „stare de temere”, cât şi un „sentiment de indignare”. „Fapta inculpatului a avut drept urmare imediată crearea unei stări de pericol cu privire la menținerea ordinii şi liniştii publice, aducând astfel atingere valorii sociale protejate de norma de incriminare, şi anume respectarea normelor de conviețuire socială”, astfel a motivat instanța de fond condamnarea acestuia pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

• Recidivist trimis în judecată în alt dosar penal

Bărbatul a mai fost condamnat penal în trecut, inclusiv pentru fapte similare, acesta fiind eliberat condiționat din penitenciar în noiembrie 2017, cu un rest rămas de executat de 43 de zile de închisoare. De asemenea, este trimis în judecată pentru comiterea unor infracţiuni de conducere a unui vehicul fără permis de conducere și sub influența alcoolului.

Curtea de Apel a schimbat total hotărârea Judecătoriei Aiud și a considerat că bărbatul nu se face vinovat de săvârșirea infracțiunii.

„Curtea constată că prima instanță face trimitere la trei martori. Aceștia însă nu participau, la momentul comiterii faptelor de către inculpat, la vreo formă de viață în comun, în public, care să fi fost perturbată de o manieră semnificativă ci se aflau în locuințele personale și au ieșit în stradă pentru a vedea ce se întâmplă. Mai mult, având în vedere numărul redus de persoane care au receptat faptele comise de inculpat și care au declarat că au fost încercate de un sentiment de temere, nu se poate afirma că acest sentiment s-a propagat la nivelul unei comunități. Se poate concluziona că urmarea faptelor inculpatului nu constă în tulburarea ordinii și liniștii publice ci a liniștii unor locatari”, se afirmă în motivarea instanței de apel, din 15 septembrie 2022.

Prin urmare, potrivit magistraților, atingerile grave aduse demnității persoanelor, comise în public, care provoacă doar indignarea unui număr redus de persoane și care observă cu totul conjunctural faptele respective, nu pot fi considerate ca fiind acte ce tulbură ordinea și liniștea publică. Pentru ca aceste fapte să fie infracțiuni, ar trebui ca respectivele persoane să „participe la forme de viață în comun, în public, a căror normală desfășurare să fie grav conturbată de faptele autorului”.

articolul original.

Accident grav în centrul orașului Cluj-Napoca. Tânăr de 25 de ani, mort după ce a condus cu 180 km/h

25 September 2022 at 06:40
image

Accident groaznic în centrul orașului din Cluj-Napoca. Un tânăr de 25 de ani care conducea cu viteză, a murit după ce a intrat cu mașina într-un stâlp.

Automobilul a fost pur și simplu distrus în urma impactului. Accidentul a avut loc în jurul orei 6 dimineața. Tânărul care se afla la volanul mașinii circula dinspre centru spre cartierul Mănăștur.

La un moment dat, acesta a pierdut controlul volanului, a intrat pe trotuar și s-a izbit de un stâlp. Doar un miracol a făcut ca nimeni să nu se afle la acel moment pe trotuar. Impactul a fost atât de puternic încât tânărul de 25 de ani a decedat pe loc.

Martorii spun că acesta avea viteză mare, ar fi avut 180 de kilometri la oră. Imediat la fața locului s-au deplasat 2 autospeciale, precum și un echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă, iar ulterior în sprijin a venit și o autospecială cu modul de descarcerare.

„În momentul în care pompierii au ajuns la fața locului, aceștia au găsit un autoturism puternic avariat. Înăuntru se afla un bărbat încarcerat, care prezenta leziuni incompatibile cu viața, drept urmare, nu s-a mai putut aplica manevrele de resuscitare. Misiunea pompierilor s-a încheiat. Traficul a fost blocat câteva zeci de minute”, a transmis Bianca Timșa.

articolul original.

Ratele la bancă, după deces: Ce se intampla cu creditele. În ce caz se stinge datoria

24 September 2022 at 13:46

Ratele la bancă, după deces: Ce se intampla cu creditele. În ce caz se stinge datoria

Foarte mulți români au credite la diferite insituții financiare, în special credite pentru achiziționarea unei locuințe sau diferite bunuri. Întrebarea este cine va plăti ratele în cazul decesului.

Potrivit legii în vigoare, la data decesului, patrimoniul defunctului cuprinde totalitatea drepturilor și obligațiilor dobândite de către acesta de-a lungul vieții și până la momentul decesului.

Astfel, patrimoniul cuprinde atât un activ care reprezintă bunurile care pot fi moștenite, cât și un pasiv care reprezintă datoriile și sarcinile succesiunii. Acesta din urmă este format din datoriile moștenirii din care fac parte și contractele de credit încheiate între persoana decedată și o instituție bancară care nu a fost achitată în timpul vieții.

Creditele bancare reprezintă, de asemenea, o parte a pasivului moștenirii, însă răspunderea se poate întemeia doar cu bunurile moștenirii. Acest lucru este prevăzut de către art.1114 alin.2 din Codul Civil. Prin urmare, bunurile moștenite reprezintă un lucru distinct de bunurile proprii ale moștenitorului, interpretat în litera legii.

Cine plătește ratele la bancă după deces

Pentru a nu exista o confuzie, legea în vigoare prevedere posibilitatea întocmirii unui inventar al succesiunii care va cuprinde atât partea pasivă, cât și pe cea activă, fiind evidențiat cuprinsul unui proce-verbal de inventariere. Legea prevede și o excepție, astfel că moștenritorul poate fi obligat să plătească datoriile defunctului numai în situația în care sustrage cu rea-credință bunurile din patrimoniul succesoral.

În anumite cazuri, moștenirea reprezintă doar datoriile defunctului, astfel că succesorii nu moștenesc și un activ. În această situație, moștenitorii vor răspunde numai cu bunurile din dreptul succesoral, neputând fi urmăriți de bancă, având în vedere că nu au moștenit un activ.

Din articolul menționat anterior reiese că bunurile proprii ale moștenitorului nu pot fi urmărire de creditorul defunctului. Astfel că dacă persoana în cauză moștenește un imobil ca acceptare a moștenirii, el va dobândi și pasivul care reprezintă datoria către bancă, astfel că aceasta din urmă poate începe procesul de urmărire silită împotriva succesorului, însă doar asupra imobilului moștenit.

Un lucru important de reținut constă în faptul că în cazul în care creditul vine la pachet cu o asigurare de viață cu risc de deces, atunci creditul se va stinge de cele mai multe ori. În cazul celor care nu doresc să moștenească pasivul, aceștia pot renunța definitiv la moștenire.

articolul original.

Informarea de la ora 13:00. În ultimele 24 de ore au fost raportate 1.059 de noi cazuri de coronavirus

24 September 2022 at 10:45
image

Ministerul Sănătății (MS) vine cu noi informații referitoare la cazurile de coronavirus din România.

”În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.059 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), cu 168 mai puţine faţă de ziua anterioară. 233 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare”, a transmis MS.

În Bucureşti, au fost raportate 176 de cazuri noi, în Timiş – 74, iar restul judeţelor au raportat sub 50 de noi infectări fiecare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 72 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 este de 1.316, cu 108 mai puţine faţă de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 123 de persoane, cu 5 mai puţine faţă de ziua anterioară. Din cei 123 de pacienţi internaţi la ATI, 113 sunt nevaccinaţi.

Din totalul pacienţilor internaţi, 122 sunt minori, 120 fiind internaţi în secţii, cu 24 mai puţini faţă de ziua anterioară, şi 2 la ATI, cu 2 mai mulţi faţă de ziua anterioară.

Până sâmbătă, 66.972 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat.

În intervalul 23.09.2022 (10:00) – 24.09.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 4 decese (3 bărbaţi şi 1 femeie), dintre care 1 deces raportat anterior intervalului de referinţă. Dintre cele 4 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 60-69 de ani şi 2 la categoria de vârstă 70-79 de ani.

Toţi pacienţii decedaţi prezentau comorbidităţi şi niciunul dintre aceştia nu era vaccinat.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 2.501 teste RT-PCR (1.629 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 872 la cerere) şi 9.893 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.492.622 teste RT-PCR şi 11.529.940 teste rapide antigenice, scrie news.ro

articolul original.

A murit actrița Louise Fletcher, asistenta medicală din „Zbor deasupra unui cuib de cuci”

24 September 2022 at 10:31
image

Doliu în lumea filmului. Louise Fletcher a decedat. Actrița este cunoscută publicului larg după filmul „Zbor deasupra unui cuib de cuci”. Vedeta a murit în somn, în prezenţa membrilor de familie, în reşedinţa ei din Montdurausse (sudul Franţei).

Louise Fletcher s-a stins din viață

Louise Fletcher a devenit renumită după ce a jucat rolul unei asistente în „One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975). Acest film i-a adus un Oscar, un Glob de Aur și un premiu BAFTA.

Printre alte filme celebre cu participarea ei se numără: „The Exorcist II” (1977), „Brainstorm” (1983), „Once Upon a Time in America” ​​(1983), „Generating Fire” (1984), „Flowers in the Attic” (1987), „The Best of the Best” (1989), „Gambler” (1992), „Cruel Intentions” (1999).

Fletcher a jucat și în serialele TV The Twilight Zone (1985–1989), Tales from the Crypt (1989–1996), ER (1994–2009), The New Joan of Arc (2003–2005), Heroes „(2006-2010) , „Private Practice” (2007-2013), „Shameless” (2011-2021), „Girlboss” (2017).

articolul original.

A murit la spital după ce a mâncat pește acasă: „Pacientul fusese diagnosticat cu toxină botulinică”

24 September 2022 at 07:57
image

Un bărbat de 58 ani, din județul Olt, a decedat la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Diagnosticul, confirmat după decesul pacientului, a fost acela de intoxicație cu toxină botulinică. Bărbatul consumase pește gătit acasă.

Este vorba de un pacient de 58 ani, din mediul rural, care s-a prezentat în 15 septembrie la Spitalul Slatina, a fost internat, și diagnosticul de deces, după autopsie, este stop cardio respirator și intoxicație cu toxina botulinică. Ancheta este în derulare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Olt, Gabriela Gogiu.

Bărbatului i s-au recoltat probe în timpul vieții, însă rezultatele au fost disponibile după ce ce acesta murise în secția Terapie Intensivă.

Un pacient internat de săptămâna trecută în spitalul nostru, cu stare generală alterată, care pe parcursul internării s-a deteriorat și în principiu nu găseam cauza. A fost consultat de mai mulți medici din cadrul spitalului nostru și s-a ridicat suspiciunea intoxicației cu toxină botulinică în urma discuției și cu familia acestuia, pentru că altfel era destul de greu să ne gândim și la diagnosticul acesta. S-au recoltat probe biologice care au fost trimise la „Matei Balș”, dacă nu mă înșel, pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii. Din păcate suspiciunea s-a confirmat, pacientul într-adevăr fusese diagnosticat cu toxină botulinică în urma consumării unei conserve de pește sau a unui preparat din pește, cred că făcut la domiciliu. Pacientul a decedat în cadrul spitalului nostru, în secția de Terapia Intensivă. Din câte știu de la colegii din secția de Boli Infecțioase, nu există niciun antidot pentru toxina botulinică în România în niciun centru medical, s-au interesat de lucrul ăsta cât pacientul era în viață”, a declarat medicul Bogdan Vătu, pentru „Adevărul“.

articolul original.

A murit tatăl Secretarului de Stat american Antony Blinken: „Te iubesc, tată”

23 September 2022 at 15:59
image

A murit tatăl Secretarului de Stat american Antony Blinken. Acesta a transmis o serie de mesaje prin care a transmis că tatăl său a decedat.

Tatăl secretarului de Stat american Antony Blinken, Donald Blinken, un fost diplomat, bancher de investiţii şi colecţionar de artă modernă, a murit joi la vârsta de 96 de ani, relatează The Associated Press, potrivit news.ro.

„Familia mea a pierdut un părinte şi un bunic, o sursă de iubire şi de inspiraţie, pe tatăl meu Donald Blinken”

Blinken a anunţat decesul tatălui său într-o serie de mesaje postate pe Twitter, de la Adunarea Generală a ONU, la New York.

„Familia mea a pierdut un părinte şi un bunic, o sursă de iubire şi de inspiraţie, pe tatăl meu Donald Blinken”, a anunţat el.

„Un membru al U.S. Army Air Corps, un ambasador american, preşedinte al Fundaţiei Mark Rothko, (preşedinte al Consiliului de Administraţie) al Universităţii de Stat New York, tata şi-a servit oraşul şi ţara”, scrie Blinken.

Antony Blinken: „Te iubesc, tată”

Donald Blinken a murit liniştit în casa sa, la East Hampton, în Long Island, a anunţat un oficial de la Departamentul de Stat.

„Tata m-a inspitrat să intru în serviciul public”, scrie Blinken. „El a trăit decent, demn şi modest. Şi-a iubit soţia, Vera, şi familia. A construit o viaţă minunată şi mi-a dat mie o viaţă minunată. Te iubesc, tată”, scrie secertarul de Stat.

Antony Blinken şi-a anulat particioparea la mai multe evenimente, la Adunarea Generală a ONU, joi seara, din cauza deteriorării stării medicale a tatălui său, iar programul de vineri a fost ajustat în funcţie de angajamentele familiale, a anunţat oficialul de la Departamentul de Stat citat.

Donald Blinken a fost preşedinte al Universităţii de Stat New York din 1978 în 1990 şi ambasador al Statelor Unite în Ungaria în perioada 1994-1997, în timpul administraţiei Clinton.

articolul original.

Actor din Argeș, a murit fulgerător

23 September 2022 at 12:40

Actor din Argeș, a murit fulgerător! Este vorba despre Emilian Cortea (73 de ani), cunoscut din filmul „Vânătoare de vulpi” (1980), dar mai cu seamă datorită numeroaselor sale roluri de teatru, pentru regie și scenografie.

Este considerat cel mai tânăr director de teatru din teatrul românesc, după ce, la 22 de ani, a regizat piesa „Vrăjitorul din Oz”.

Emilian Cortea s-a născut pe 27 iunie 1949, fiind originar din localitatea Schitu Golești.

S-a remarcat în cadrul Teatrului Al. Davila din Pitești, unde a activat peste 30 de ani.

Înainte de a debuta în teatru și film, Emilian Cortea a făcut atletism de performanţă.

În 2007 a fost numit Fiu al Argeșului.

Emilian Cortea
Emilian Cortea

Astăzi, județul Argeș a mai pierdut un om de valoare.

Anunțul decesului a fost făcut de către Emilia Albu, pe rețeaua socială Facebook.

„Împreună cu cea care v-a fost alături până la final, Steluța Popa, plângem dispariția fulgerătoare a Omului, soțului, tatălui, bunicului și actorului Emilian Cortea. Veți rămâne veșnic în amintirea noastră! Spectacole impresionante printre îngeri!”

Oamenii de cultură ai județului Argeș consideră că Emilian Cortea era „un maestru”, „un actor colosal”, „complet”, „cel mai bun comic pe care Piteștiul l-a avut” – Iustin Dejanu, directorul Muzeul Golești.

„O pierdere uriașă!”, a mai scris Iustin Dejanu.

articolul original.

A scăzut numărul nașterilor în Cluj, a crescut cel al deceselor, situația căsătoriilor și a divorțurilor

23 September 2022 at 12:36
image

Direcția Județeană de Statistică a dat publicității date privind mișcarea naturală a populației, în luna iulie 2022, în județul Cluj.

Natalitate, mortalitate

În luna iulie 2022 numărul naşterilor înregistrate în judeţul Cluj a scăzut atăt faţă de cel înregistrat în luna iunie 2022, cât și față de luna iulie 2021.

Numărul deceselor a crescut față de luna iunie 2022, și s-a diminuat comparativ cu luna iulie 2021.

Sporul natural a fost negativ în luna iulie 2022

În luna iulie 2022 s-a înregistrat nașterea a 535 copii, cu 76 copii mai puțini decât în luna iunie 2022 și cu 83 copii mai puțini față de luna iulie 2021.

Numărul deceselor consemnate în luna iulie 2022 a fost de 636, cu 60 decese mai multe decât în luna iunie 2022 și cu 37 decese mai puține decât în iulie 2021.

Sporul natural (diferenţa dintre numărul născuţilor-vii şi numărul persoanelor decedate, în perioada de referinţă) este negativ (-91).

În luna iulie 2022 s-a înregistrat un deces la copiii cu vârstă sub 1 an.

Nupţialitate şi divorţialitate

În luna iulie 2022, numărul căsătoriilor a crescut atât față de luna iunie 2022, cât și față de luna iulie 2021.
Divorțurile au fost mai puține atât față de luna anterioară, precum și față de luna iulie 2021.

În luna iulie 2022 la oficiile de stare civilă din judeţul Cluj s-au înregistrat 712 căsătorii, cu 152 mai multe decât în luna iunie 2022 şi cu 37 mai multe decât în iulie 2021.

În primele două luni ale anului, când erau restricții Covid, au fost doar 122, respectiv 163 de căsătorii.

Numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii nr. 202/2010 a fost de 42 în luna iulie 2022 cu 10 mai puține decât în luna iunie 2022, si cu 11 divorțuri mai puține decât în luna iulie 2021.

***

Născut-viu este produsul concepţiei, expulzat sau extras complet din corpul mamei, independent de durata
sarcinii şi care, după această separare, prezintă un semn de viaţă (respiraţie, activitate cardiacă, pulsaţii ale
cordonului ombilical sau contracţii musculare dependente de voinţă).

Decedată este persoana căreia i-au încetat definitiv funcţiile vitale după trecerea unui timp oarecare de la
naştere.

Sporul natural reprezintă diferenţa dintre numărul născuţilor-vii şi numărul persoanelor decedate, în perioada de referinţă.

Căsătoria reprezintă uniunea dintre un bărbat şi o femeie, încheiată în concordanţă cu legislaţia ţării, în scopul
întemeierii unei familii şi din care rezultă drepturi şi obligaţii între cei doi soţi, precum şi ale acestora faţă de
copii.

Divorţul reprezintă desfacerea unei căsătorii încheiate legal, printr-o hotărâre definitivă a instanţei
judecătoreşti, a ofiţerului de stare civilă sau a unui notar public. Datele se referă la acţiunile de divorţ pentru
care desfacerea căsătoriei a fost admisă.

articolul original.

Informarea de la ora 13:00. Scădere a cazurilor de corovirus! Sub 1.300 de cazuri, raportate în ultimele 24 de ore

23 September 2022 at 10:20
image

Ministerul Sănătății (MS) vine cu noi informații referitoare la cazurile de coronavirus din România.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.227 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 104 mai puține față de ziua anterioară. 241 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi

Nr. crt. Județ Număr de cazuri confirmate

(total)

Număr de cazuri nou confirmate Incidența înregistrată la 14 zile
1. Alba 58,961 23 1.26
2. Arad 77,181 36 1.54
3. Argeș 80,504 21 0.71
4. Bacău 68,659 29 0.93
5. Bihor 91,012 52 1.38
6. Bistrița-Năsăud 34,100 9 0.66
7. Botoșani 39,669 26 1.19
8. Brașov 123,387 29 1.47
9. Brăila 34,360 19 0.7
10. Buzău 45,249 21 1.01
11. Caraș-Severin 33,528 11 0.78
12. Călărași 28,863 10 0.72
13. Cluj 184,576 96 2.12
14. Constanța 130,749 38 0.98
15. Covasna 21,941 1 0.94
16. Dâmbovița 58,128 19 0.73
17. Dolj 82,664 28 0.68
18. Galați 71,680 31 0.85
19. Giurgiu 31,769 9 0.61
20. Gorj 24,886 9 0.45
21. Harghita 24,484 13 0.75
22. Hunedoara 65,946 35 1.37
23. Ialomița 29,528 1 0.71
24. Iași 124,630 46 1.2
25. Ilfov 131,962 24 1.34
26. Maramureș 59,423 49 1.31
27. Mehedinți 24,488 3 0.64
28. Mureș 71,873 35 0.99
29. Neamț 50,692 12 0.94
30. Olt 43,294 11 0.79
31. Prahova 110,582 36 0.83
32. Satu Mare 38,331 28 1.57
33. Sălaj 30,036 23 1.03
34. Sibiu 88,635 35 1.57
35. Suceava 64,852 26 0.72
36. Teleorman 38,190 26 0.68
37. Timiș 170,680 81 2.11
38. Tulcea 22,359 5 0.94
39. Vaslui 41,994 8 0.8
40. Vâlcea 45,311 12 0.61
41. Vrancea 29,583 16 0.47
42. Mun. București 625,625 184 1.64
43. Din străinătate[*] [†] 5,862 5  
44. Cazuri noi nealocate pe județe 329 -4  
  TOTAL 3,260,555 1227 1.02

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 68 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 1.424 cu 11 mai puține față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 128 persoane, cu 5 mai multe față de ziua anterioară. Din cei 128 pacienți internați la ATI, 115 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 144 sunt minori, toți fiind internați în secții, cu 10 mai mulți față de ziua anterioară și 0 la ATI, la fel ca în ziua anterioară.

PACIENȚI INTERNAȚI

Nr. crt. Judet Total pacienți pe secții Din care copii pe secții Total pacienți în ATI Din care copii în ATI
1 ALBA 31 2 1 0
2 ARAD 24 6 4 0
3 ARGEȘ 34 1 0 0
4 BACĂU 48 7 0 0
5 BIHOR 38 4 2 0
6 BISTRIȚA-NĂSĂUD 9 4 1 0
7 BOTOȘANI 42 2 1 0
8 BRĂILA 3 0 3 0
9 BRAȘOV 51 0 4 0
10 BUCUREȘTI – ILFOV 204 28 28 0
11 BUZĂU 45 3 4 0
12 CĂLĂRAȘI 11 1 3 0
13 CARAȘ-SEVERIN 10 0 2 0
14 CLUJ 73 3 15 0
15 CONSTANȚA 21 3 1 0
16 COVASNA 14 1 0 0
17 DÂMBOVIȚA 26 4 0 0
18 DOLJ 34 4 5 0
19 GALAȚI 48 16 2 0
20 GIURGIU 16 0 0 0
21 GORJ 19 2 1 0
22 HARGHITA 29 6 1 0
23 HUNEDOARA 39 3 5 0
24 IALOMIȚA 2 0 0 0
25 IAȘI 64 4 4 0
26 MARAMUREȘ 39 3 1 0
27 MEHEDINȚI 7 0 1 0
28 MUREȘ 68 4 3 0
29 NEAMȚ 34 4 2 0
30 OLT 27 2 1 0
31 PRAHOVA 30 2 5 0
32 SĂLAJ 21 1 0 0
33 SATU-MARE 24 0 0 0
34 SIBIU 34 5 3 0
35 SUCEAVA 48 3 3 0
36 TELEORMAN 27 4 1 0
37 TIMIȘ 62 7 13 0
38 TULCEA 7 0 0 0
39 VÂLCEA 23 4 3 0
40 VASLUI 31 1 5 0
41 VRANCEA 7 0 0 0
  TOTAL GENERAL 1424 144 128 0
  Evoluție 24 de ore -11 10 5 0
  Situație ziua precedentă 1435 134 123 0

DECESE

Până astăzi, 66.968 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

În intervalul 22.09.2022 (10:00) – 23.09.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 6 decese (bărbați), fără decese raportate anterior intervalului de referință.

Dintre cele 6 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 50-59 ani, 2 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 2 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 1 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Toți pacienții decedați prezentau comorbidități și 2 dintre aceștia erau vaccinați.

TESTARE

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 2.453 teste RT-PCR (1.624 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 829 la cerere) și 12.692 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.490.121 teste RT-PCR și 11.520.047 teste rapide antigenice.

115

[*]Referitor la „cazurile noi nealocate pe județe”, facem precizarea că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus.

[†]În ceea ce privește cazurile din străinătate, acestea sunt cazuri ale unor cetățeni care au venit în România fiind infectați în alte țări. Aceste cazuri au fost cuprinse în totalul cazurilor noi nealocate pe județe.

articolul original.

A murit omul care a măsurat întregul judeţ Arad: Iosif Andrei Szatmari

23 September 2022 at 06:19
image

Să trăiască OCOT-ul! Aşa l-am salutat, când am intrat în curtea casei lui, după 25 de ani de când nu îl văzusem. A râs cu poftă şi mi-a reamintit de nenumărate ori revederea asta. Instituţia dispăruse demult, iar el era pensionar de mulţi ani.

„Mie îmi spui ori Szati, ori Andrei, ori Ioji, dar să nu mă iei cu dumneavoastră”, mi-a zis. Nu şi-a amintit de interviurile pe care mi le-a acordat pe când era director al proaspăt înfiinţatei instituţii OCOT, adică Oficiul pentru cadastru şi organizarea teritoriului. Eu eram un tânăr ziarist, el directorul unei instituţii care avea rolul reorganizării teritoriului. Pe vremea aia făceam investigaţii şi reportaje pentru a-l ajuta pe nepotul corifeului Marii Uniri, Ştefan Cicio Pop, Aurel Birtolon, să îşi recupereze proprietăţile.
Mă mutasem de câţiva ani în Ungaria, la Bătania, iar în timpul pandemiei, acum doi ani, ne murise un alt prieten amândurora, fostul comandant al Penitenciarului Arad, Marin Bucur. Erau vecini, la Bătania.

Nici nu ştiu cum s-a născut prietenia dintre noi. M-am trezit că merg zilnic la el. Ne despărţea o fereastră. A noastră, către curtea lui. Dimineaţa îi auzeam tusea, iar el ne auzea disputele şi sunetul obiectelor de bucătărie la micul dejun. Niciodată nu ne-a spus dacă a auzit ce vorbim, dar striga: haideţi la o cafea!
Iubea cafeaua! De fapt, iubea tot ce era în jurul cafelei: de la o vorbă, până la o prietenie, ori la un compliment făcut unei femei.

Mai iubea caii, concursurile de călărie… A fost unul dintre puţinii comentatori ai concursurilor de călărie, şi în România şi în Ungaria. Cunoştea cam toate hipodromurile din România şi Ungaria. Când l-am adus de la spital, de la Oroshaza, stând în dreapta mea, am aflat de la el că treceam pe lângă trei sau patru hipodromuri. Fusese comentator sportiv pe toate.

Meticulozitatea inginerului topograf se vedea şi în scrierea lui. Extraordinar de îngrijită şi neapărat caligrafic elegantă. Nu ştiu dacă astăzi cineva mai scrie atât de frumos caligrafic. Eu, nu.
Cel mai mult îi plăcea să se laude că este arădean! Tatăl lui a fost contabil al Baronului Neumann. A crescut în Colonia UTA şi îşi amintea cum tatăl lui venea acasă cu câte o primă oferită de baron. Pentru el, a fi arădean însemna a fi, de fapt, european. Prietenii lui cei mai buni din copilărie erau români, evrei, germani, sârbi, unguri, bulgari… Râdea de naţionalismul lui Viktor Orban.

Dacă juca vreo naţională română împotriva unei naţionale ungare, iar el era întrebat cu cine ţine, răspundea: cu ai noştri!
Pentru el, întregul Ardeal era un amestec de respect între naţionalităţi. Îl deranja orice referire jignitoare la naţionalitatea celuilalt. Poate de-aia vorbea perfect orice „grai” din judeţul Arad, în limba română.

A măsurat tot judeţul Arad. Îl ştia pe de rost. Atât de bine, încât, îmi povestea, amuzat, că într-o localitate , o femeie de serviciu, spălând pe jos, vorbea singură, adresându-i-se, de fapt: apăi, io cred că pă dumeta te aşteaptă o muiere în fiecare localitate!

A demisionat din funcţia de director al OCOT Arad imediat după apariţia legii privind retrocedarea. Mi-a mărturisit că a ştiut, nu a bănuit, că urmează un val imens de corupţie.
Mi-a povestit de foşti primari, de actuali primari, de foşti şi actuali parlamentari, care îi cereau să facă măsurători de terenuri aşa cum îşi doreau ei. Unul dintre ei, povestea Szati, îşi dorea asemenea măsurători încât ar fi trebuit furat teren din Ungaria.
Ironiza orice prostie. Cred că umorul îi era zeul care îi înlocuia orice credinţă.
Urmărea toate, dar absolut toate competiţiile sportive. Avea un fel de caiet în care îşi nota minutul fiecărui eveniment sportiv. Iubea înotul. Probabil, fiindcă iubea enorm râul Mureş.

Când mi-a zis că vrea să fie incinerat şi să fie aruncat pe râul Mureş am înţeles că vrea să rămână în Arad. L-am convins să rămână şi printre noi, puţin.
Dumnezeu să îl odihnească în pace! Cenuşa îi va fi îngropată în Cimitirul Eternitatea, din Arad, marţi, 27 septembrie, la ora 16,00.

articolul original.

A murit cel mai longeviv primar din Sălaj. Mircea Pop era în funcție din 1989

22 September 2022 at 19:53
image

Mircea Pop, primarul comunei Cuzăplac, din județul Sălaj, a murit joi, la vârsta de 55 de ani. Edilul era în funcţie din decembrie 1989, fiind totodată unul dintre cei mai longevivi primari din Transilvania.

Mircea Pop a făcut parte timp de mai mulți ani din tabăra PSD, pentru ca înainte de alegerile locale din 2020 să plece din partid pentru a candida cu susţinerea PNL.

Trecerea în lumea Veșniciei a celui care a fost Mircea Pop, primarul comunei Cuzăplac, ne-a umplut sufletul de tristețe și de regret.

Timp de 30 de ani am împărtășit și promovat împreună valorile social-democrate, Mircea Pop fiind, ani în șir, liderul Ligii Aleșilor Locali Social Democrați; un primar destoinic, care a unit și dezvoltat comunitatea locală, un coleg distins și un om apreciat de toți cei care l-au cunoscut.

A pus suflet în ceea ce a făcut și, din păcate, viața lui pământească s-a încheiat prea devreme.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!„, a transmis PSD Sălaj pe Facebook.

Mircea Pop a candidat în 2020 susținut de PNL. ”Am primit cu profundă durere vestea trecerii în eternitate a colegului nostru, Pop Mircea, primarul comunei Cuzăplac. Vreme de mai bine de trei decenii, domnia sa a slujit neobosit interesele comunității sale, fiind primarul cu cea mai îndelungată activitate din județul Sălaj.

Sincere condoleanțe familiei îndoliate!”, transmit și cei de la PNL.

În urmă cu trei ani, Mircea Pop a fost recompensat de prefectul de atunci, Florin Florian, cu o plachetă, la împlinirea a 30 de ani în fruntea administraţiei din Cuzăplac.

articolul original.

Deces

22 September 2022 at 17:46

Cu mare tristeţe şi durere în suflete, ne luăm rămas bun de la dragul nostru vecin,

MOLDOVAN IOAN DORIN.

Dumnezeu să-l odihnească în lumină, linişte şi pace!

Sincere condoleanţe familiei greu încercate.

Vecinii de pe str. Ciucaş nr. 10.

articolul original.

Încă un deces suspect în Rusia. Un apropiat al lui Putin a căzut pe scări şi a murit

22 September 2022 at 13:36

Unul dintre cei mai importanți cercetători în domeniul aviației din Rusia a murit în circumstanțe bizare.

citizencitizen

Anatoli Gherașcenko, fostul șef al Institutului de Aviație din Moscova, în vârstă de 72 de ani, a decedat după ce a căzut pe scări de la o înălțime mare, a transmis miercuri instituția la care acesta a lucrat, precizând că a fost un accident.

Paramedicii chemați la fața locului nu au mai putut face nimic pentru a-l salva, relatează Newsweek.

Decesul lui Gherașcenko a fost anunțat în ziua în care Vladimir Putin a declarat mobilizarea parțială în Rusia. Locul în care s-a produs decesul nu a fost dat publicității.

citizencitizen

"La 21 septembrie 2022, Anatoli Nikolaevici Gherașcenko, doctor în științe tehnice, profesor, consilier al rectorului Institutului de Aviație din Moscova, a murit în urma unui accident. Colectivul Institutului de Aviație din Moscova transmite condoleanțe familiei și prietenilor lui Anatoli Nikolaevici. Este o pierdere colosală pentru comunitatea științifică și pedagogică", a transmis conducerea institutului.

"În prezent se formează o comisie de anchetă care va include reprezentanți ai Ministerului rus al Educației și Științei, Inspectoratul de muncă din Moscova și Institutul de aviație din Moscova", a anunțat institutul pentru agenția de presă TASS.

citizencitizen

Din 2007 până în 2015, Gherașcenko a fost rectorul Institutului de aviație din capitala Rusiei, instituție care are legături cu Ministerul rus al Apărării. Potrivit relatărilor recente ale presei din Rusia, el a fost apoi consilier al actualului rector, Mikhail Pogosian.

Gherașcenko este ultimul dintr-o serie de personaje proeminente, oameni de afaceri și foști aliați ai președintelui rus Vladimir Putin care au sfârșit în circumstanțe misterioase după invadarea Ucrainei, la 24 februarie. El este, totodată, al treilea personaj important care a murit în septembrie.

La începutul lunii, Ravil Maganov, președintele celui de-a doua companii petroliere din Rusia, Lukoil, a fost găsit mort după ce a căzut de la fereastra unui spital din Moscova.

În urmă cu o săptămână, trupul omului de afaceri Ivan Peciorin, a fost găsit în orașul Vladivostok. Moartea lui Pecioron, directorul Corporației pentru Dezvoltarea Orientului Îndepărtat și a Arcticii, a fost anunțată de compania lui pe 12 septembrie. Potrivit agenției de presă RIA Novosti, acesta a murit înecat.

articolul original.

Cine s-ar fi gândit că primarul Nicolae Catrina pune subit punct vieții?

22 September 2022 at 10:28
image

Compania de Apa Targoviste – Dambovita S.A. organizeaza in data de 11.10.2022, ora 09:30, la sediul sau din Targoviste, Bld. I.C.Bratianu, nr. 50, concurs pentru ocuparea postului vacant de INGINER ECOLOG pe durata suspendarii Cim a titularului de post in cadrul BIROULUI TEHNIC – SECTIE TITU- 1 POST

1. Criterii generale:
– cetatenie romana sau cetatenia altor state membre UE si domiciliul in Romania
– cunoaste limba romana, scris si vorbit
– are varsta minima reglementata de prevederile legale, Codul Muncii

2. Criterii specifice:
– Studii superioare tehnice absolvite cu diploma de licenta sau echivalent cu examen de diploma in domeniile: Inginerie Civila, Inginerie mecanica, Ingineria Materialelor (Stiinta Materialelor), Ingineria Instalatiilor, Ingineria Mediului (Amenajari hidrotehnice si protectia mediului)
– Sa detina cunostinte de operare calculator (MS Office) si de utilizare a programelor de proiectare asistata de calculator (AUTOCAD sau similar)
– Sa faca dovada vechimii in munca: minim 2 ani
– Sa fie apt/a din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei (aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii

3. Descrierea postului:
– Emite avize de amplasament/trasare retele pentru documentatiile depuse de terti
– Preia documentatia tehnica de la solicitantii avizelor, o analizeaza si propune solutii tehnice de amplasament
– Impreuna cu personalul tehnic din cadrul GIS analizeaza situatia retelelor de apa/canalizare si propune solutii optime pentrueliberarea avizelor de construire sau racord la retelele de apa si de canalizare
– Intocmeste documentatia tehnico-economica pentru executia de bransamente noi si executia de lucrari de reparatii in cadrul contractelor de prestari servicii
– Intocmeste documentatiile tehnice cu detalii de executie pentru lucrari noi/retele apa/canalizare/modernizari si reparatii capitale la retelele de apa/canalizare
– Raspunde de partea tehnica, mentenanta, consumuri in cadrul Sectiei Titu

4. In vederea inscrierii la concurs, candidatii vor depune la Biroul Resurse Umane al Companiei de Apa Targoviste-Dambovita S.A., Bld. I.C. Bratianu nr.50, telefon 0245614403, in perioada 30.09.2022-07.10.2022, interval orar 08.00-16.00, un dosar de inscriere cuprinzand urmatoarele documente:
– Dosar cu sina;
– Cerere de inscriere la concurs – se completeaza la depunerea dosarului;
– Declaratie privind acceptul protectiei datelor cu caracter personal-se completeaza la depunerea dosarului;
– Curriculum vitae;
– Copia actului de identitate;
– Copii diplome de studii superioare tehnice absolvite cu diploma de licenta sau echivalent cu examen de diploma in domeniile instalatii/mecanic/constructii civile/industrial si agricole/constructii hidrotehnice si supliment descriptiv
– Copii certificat de calificare operator introducere, validare si prelucrare date/ atestat profesional in informatica /certificat de competente digitale/declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte cunostintele in utilizarea PC-ului.
– Copia carnetului de munca, sau dupa caz, adeverinta care sa ateste experienta in munca solicitata sau extras REVISAL
– Adeverinta care sa ateste starea de sanatate corespunzatoare, eliberata de medicul de familie al candidatului cu cel mult 6 luni anterior datei desfasurarii concursului.

Copiile de pe actele prevazute se prezinta insotite de documentele originale, pentru a se certifica pentru conformitatea cu originalul de catre secretarul comisiei de concurs din cadrul Biroului Resurse Umane sau in copii legalizate.

Vor fi declarati admisi si vor participa la concurs numai candidatii ale caror dosare indeplinesc conditiile de mai sus si depun un dosar de inscriere care sa cuprinda documentele solicitate.

5. Proba scrisa – test grila -11.10.2022, ora 09:30.
– Pentru promovarea probei scrise, candidatul trebuie sa intruneasca minim 50 puncte, maxim 100 puncte
– Bibliografia pentru concurs este cea prezentata anexat.

6. Proba practica – 11.10.2022, incepand cu ora 11:00.
Vor fi selectati pentru a participa la proba practica numai candidatii care vor obtine minim 50 de puncte la testul grila.Pentru promovarea probei practice, candidatul trebuie sa intruneasca minim 50 puncte, maxim 100 puncte pentru a fi declarat admis,

Relatii suplimentare pot fi obtinute luni-vineri intre orele 800 1600 la Biroul Resurse Umane al Companiei de Apa Targoviste Dambovita SA.

B I B L I O G R A F I E
concurs pentru ocuparea postului vacant de INGINER ECOLOG pe durata suspendarii Cim a titularului de post in cadrul BIROULUI TEHNIC – SECTIE TITU- 1 POST
1. Legea nr.107/1996- Legea apelor actualizata
2. Legea nr.241/2006 a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, republicata
3. Legea nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
4. Legea nr.51/2006 privind serviciile comunitare de utilitati publice, republicata
5. Legea nr.10/1995 privind calitatea in constructii
6. Legea nr.319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
– Capitolul II – Domeniu de aplicare
– Capitolul IV – Obligatiile lucratorilor
7. Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor
Cap. II: Obligatii privind apararea impotriva incendiilor
SECTIUNEA 6: Obligatiile administratorului, conducatorului institutiei, utilizatorului si salariatului


Compania de Apa Targoviste – Dambovita S.A. organizeaza in data de 07.10.2022 ora 09:30, la sediul sau din Targoviste, Bld. I.C.Bratianu, nr. 50, concurs pentru ocuparea postului vacant de OPERATOR INTRODUCERE VALIDARE SI PRELUCRARE DATE in cadrul BIROULUI COMERCIAL – SECTIE TITU – 1 post

1. Criterii generale:
– cetatenie romana sau cetatenia altor state membre UE si domiciliul in Romania
– cunoaste limba romana, scris si vorbit
– are varsta minima reglementata de prevederile legale, Codul Muncii

2. Criterii specifice:
– Studii liceale/scoala profesionala si certificat/adeverinta de calificare pentru ocupatia de operator introducere, validare si prelucrare date
– Sa fie apt/a din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei (aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii

3. Descrierea postului:
– Preluarea datelor din teren a indexelor apometrelor abonatilor si operarea lunara a acestor in baza de date;
– Citire index pentru abonatii Sectiei, inclusiv agenti economici
– Intocmire transmitere notificare de debit
– Participarea lunara la citirea apometrelor de scara de bloc impreuna cu un salariat al Sectiei Titu si cu reprezentantul Asociatiei de Proprietari

4. In vederea inscrierii la concurs, candidatii vor depune la Biroul Resurse Umane al Companiei de Apa Targoviste-Dambovita S.A., Bld. I.C. Bratianu nr.50, telefon 0245614403, in perioada 30.09.2022-05.10.2022, interval orar 08.00-16.00, un dosar de inscriere cuprinzand urmatoarele documente:
– Dosar cu sina;
– Cerere de inscriere la concurs – se completeaza la depunerea dosarului;
– Declaratie privind acceptul protectiei datelor cu caracter personal-se completeaza la depunerea dosarului;
– Curriculum vitae;
– Copia actului de identitate;
– Copii diplome de studii liceale/scoala profesionala si certificat/adeverinta de calificare pentru ocupatia de operator introducere, validare si prelucrare date
– Adeverinta care sa ateste starea de sanatate corespunzatoare, eliberata de medicul de familie al candidatului cu cel mult 6 luni anterior datei desfasurarii concursului.

Copiile de pe actele prevazute se prezinta insotite de documentele originale, pentru a se certifica pentru conformitatea cu originalul de catre secretarul comisiei de concurs din cadrul Biroului Resurse Umane sau in copii legalizate.

Vor fi declarati admisi si vor participa la concurs numai candidatii ale caror dosare indeplinesc conditiile de mai sus si depun un dosar de inscriere care sa cuprinda documentele solicitate.

5. Proba scrisa – test grila -07.10.2022 ora 09:30.
– Pentru promovarea probei scrise, candidatul trebuie sa intruneasca minim 50 puncte, maxim 100 puncte
– Bibliografia pentru concurs este cea prezentata anexat.

6. Proba practica – 07.10.2022, incepand cu ora 11:00.
Vor fi selectati pentru a participa la proba practica numai candidatii care vor obtine minim 50 de puncte la testul grila.Pentru promovarea probei practice, candidatul trebuie sa intruneasca minim 50 puncte, maxim 100 puncte pentru a fi declarat admis,

Relatii suplimentare pot fi obtinute luni-vineri intre orele 800 1600 la Biroul Resurse Umane al Companiei de Apa Targoviste Dambovita SA.

B I B L I O G R A F I E
concurs pentru ocuparea postului vacant de OPERATOR INTRODUCERE VALIDARE SI PRELUCRARE DATE in cadrul BIROULUI COMERCIAL – SECTIE TITU – 1 post

1. Legea nr.241/2006 a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
2. Ordinul nr.90 din 20 martie 2007 pentru aprobarea Contractului cadru de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare;
3. Ordinul nr.29/N din 23 decembrie 1993 pentru aprobarea Normativului cadru privind contorizarea apei la populatie, institutii publice si agenti economici;
4. Ordinul nr.88 din 20 martie 2007 pentru aprobarea Regulamentului cadru al serviciului de alimentare cu apa si canalizare;
5. Ordonanta 27/2002 cu modificarile si completarile ulterioare, privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor
6. Legea nr.319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu modificarile si completarile ulterioare:
– Capitolul II – Domeniu de aplicare
– Capitolul IV – Obligatiile lucratorilor
7. Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, Cap. II: Obligatii privind apararea impotriva incendiilor
– SECTIUNEA 6: Obligatiile administratorului, conducatorului institutiei, utilizatorului si salariatului;


Compania de Apa Targoviste – Dambovita S.A. organizeaza in data de 07.10.2022 ora 09:30, la sediul sau din Targoviste, Bld. I.C.Bratianu, nr. 50, concurs pentru ocuparea postului vacant de OPERATOR INTRODUCERE VALIDARE SI PRELUCRARE DATE in cadrul SERVICIUL GESTIUNE PERSOANE FIZICE-DEPARTAMENT COMERCIAL – 1 post
1. Criterii generale:
– cetatenie romana sau cetatenia altor state membre UE si domiciliul in Romania
– cunoaste limba romana, scris si vorbit
– are varsta minima reglementata de prevederile legale, Codul Muncii

2. Criterii specifice:
– Studii liceale/scoala profesionala si certificat/adeverinta de calificare pentru ocupatia de operator introducere, validare si prelucrare date
– Sa fie apt/a din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei (aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii

3. Descrierea postului:
– Incheie contracte, le arhiveaza, inregistreaza, verifica citirile si indexele contoarelor de bransament, le prelucreaza si introduce datele necesare in vederea generarii facturilor.
– Verifica orice sesizare si/sau adresa primita in vederea asigurarii satisfactiei clientului/reglarea consumurilor provenite din diverse motive (index, serviciu facturat, dotare, eventuala frauda)
– Initiaza inventarierea contractelor in teren, cat si la citirea contoarelor de bransament

4. In vederea inscrierii la concurs, candidatii vor depune la Biroul Resurse Umane al Companiei de Apa Targoviste-Dambovita S.A., Bld. I.C. Bratianu nr.50, telefon 0245614403, in perioada 30.09.2022-05.10.2022, interval orar 08.00-16.00, un dosar de inscriere cuprinzand urmatoarele documente:
– Dosar cu sina;
– Cerere de inscriere la concurs – se completeaza la depunerea dosarului;
– Declaratie privind acceptul protectiei datelor cu caracter personal-se completeaza la depunerea dosarului;
– Curriculum vitae;
– Copia actului de identitate;
– Copii diplome de studii liceale/scoala profesionala si certificat/adeverinta de calificare pentru ocupatia de operator introducere, validare si prelucrare date
– Adeverinta care sa ateste starea de sanatate corespunzatoare, eliberata de medicul de familie al candidatului cu cel mult 6 luni anterior datei desfasurarii concursului.

Copiile de pe actele prevazute se prezinta insotite de documentele originale, pentru a se certifica pentru conformitatea cu originalul de catre secretarul comisiei de concurs din cadrul Biroului Resurse Umane sau in copii legalizate.

Vor fi declarati admisi si vor participa la concurs numai candidatii ale caror dosare indeplinesc conditiile de mai sus si depun un dosar de inscriere care sa cuprinda documentele solicitate.
5. Proba scrisa – test grila -07.10.2022, ora 09:30.
– Pentru promovarea probei scrise, candidatul trebuie sa intruneasca minim 50 puncte, maxim 100 puncte
– Bibliografia pentru concurs este cea prezentata anexat.

6. Proba practica – 07.10.2022, incepand cu ora 11:00.
Vor fi selectati pentru a participa la proba practica numai candidatii care vor obtine minim 50 de puncte la testul grila.Pentru promovarea probei practice, candidatul trebuie sa intruneasca minim 50 puncte, maxim 100 puncte pentru a fi declarat admis,

Relatii suplimentare pot fi obtinute luni-vineri intre orele 800 1600 la Biroul Resurse Umane al Companiei de Apa Targoviste Dambovita SA.

B I B L I O G R A F I E
concurs ocuparea postului vacant de OPERATOR INTRODUCERE VALIDARE SI PRELUCRARE DATE in cadrul SERVICIUL GESTIUNE PERSOANE FIZICE-DEPARTAMENT COMERCIAL – 1 post
1. Legea nr.241/2006 a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
2. Ordinul nr.90 din 20 martie 2007 pentru aprobarea Contractului cadru de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare;
3. Ordinul nr.29/N din 23 decembrie 1993 pentru aprobarea Normativului cadru privind contorizarea apei la populatie, institutii publice si agenti economici;
4. Ordinul nr.88 din 20 martie 2007 pentru aprobarea Regulamentului cadru al serviciului de alimentare cu apa si canalizare;
5. Legea nr.319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu modificarile si completarile ulterioare:
– Capitolul II – Domeniu de aplicare
– Capitolul IV – Obligatiile lucratorilor
6. Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, Cap. II: Obligatii privind apararea impotriva incendiilor
SECTIUNEA 6: Obligatiile administratorului, conducatorului institutiei, utilizatorului si salariatului;

articolul original.

Doliu în Partidul Social Democrat. Un primar a murit fulgerător

22 September 2022 at 07:35
image

Primarul comunei Potlogi, profesorul Nicolae Catrina, s-a stins fulgerător, miercuri, la un spital din Capitală. PSD Dâmbovița a făcut anunțul trist.

Primarul Nicolae Catrina, s-a stins din viață brusc, fără ca cineva să se aștepte la tragedia aceasta. Profesor, dar și primar, Nicolae Catrina a fost internat la un spital din Capitală, iar ulterior, acesta a murit.

„Catrina Nicolae, un om special prin tot ceea ce a făcut! PSD Dâmboviţa regretă despărțirea atât de devreme de cel care, înainte de toate, a investit suflet în comuna Potlogi. Sincere condoleanțe familiei, iar Dumnezeu să-l aibă în grijă.” au transmis colegii din PSD Dâmbovița.

Un viceprimar din Olt a murit fulgerător luna trecută

Viceprimarul comunei Grădinari, Ionică Stanciu, a încetat din viață luna trecută. Acesta făcea parte din PSD Olt.

Organizația Olt a Partidului Social Democrat a făcut tristul anunț pe rețelele de socializare.

„Cu profundă tristețe, am aflat astăzi dispariția fulgerătoare a colegului și prietenului nostru Ionică Stanciu, viceprimarul comunei Grădinari, un om dedicat comunității locale și aproape de nevoile și problemele cetățenilor săi. Condoleanțe familiei și putere în această grea încercare! Dumnezeu să îl odihnească!”, a transmis conducerea PSD Olt.

Primaria Gradinari Olt a scris un mesaj de condoleanțe pe pagina de Facebook, potrivit Antena3.ro.

”Ne exprimăm regretele sincere in fața dispariției celui care a fost Stanciu Ionica, un om desăvârșit, care și-a dovedit din plin calitățile în perioada în care ne-a fost coleg, in calitate de Viceprimar al Comunei. Gradinari, judetul Olt, și transmitem condoleanțe familiei și celor care l-au cunoscut. Primarul Ioana Mihai, Consiliul Local Grădinari, judetul Olt și tot colectivul Primăriei Grădinari, judetul Olt, sunt alături de familia îndurerată și greu încercată în aceste momente.”

articolul original.
❌