ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Șeful Vămii Iași și trei colegi, reținuți pentru luare şi dare de mită 

24 November 2022 at 13:13
image

Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Biroului Vamal de Frontieră Iași, Dănuț Bolohan, acuzat de cinci infracțiuni de luare de mită. Alături de acesta au fost reținuți doi funcționari, acuzați de complicitate și de dare de mită, şi a fost pus sub control judiciar, pentru dare de mită, un al treilea funcţionar al Vămii Iaşi.

Potrivit procurorilor, în schimbul primirii unor sume de bani, funcționarii vamali și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu pentru a favoriza mai multe societăți comerciale care importă produse textile din Turcia. „Taxa” cerută pentru fiecare TIR intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 USD.

Procurorii DNA – Serviciul teritorial Iași au dispus miercuri începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpaților:

Dănuţ Bolohan – șef al Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căruia s-au reținut cinci infracțiuni de luare de mită, din care trei în formă continuată;

Simona Andreica – funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la luare de mită;

Cristian Timofte – funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de dare de mită, în formă continuată;

Sub control judiciar pentru 60 de zile (cu interdicția de a-și exercita funcția pe perioada măsurii), a fost pus Cristinel-Leonard Tîrnovanu, funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, pentru dare de mită în formă continuată.

În dosar a mai fost reţinută, pentru 24 de ore, o persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, acuzat de dare de mită.

Funcţionarii de la Vamă făceau controale formale sau deloc

Funcționarii de la Biroul Vamal de Frontieră din municipiul Iași (vamă internă) sunt acuzaţi că, în perioada ianuarie 2022 – prezent, în schimbul unor sume de bani, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăți comerciale care importă produse textile din Turcia.

Prin intermediul acestor societăți comerciale ar fi fost importate îmbrăcăminte și încălțăminte tip sport și parfumuri contrafăcute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele înmatriculate pe numele societăților comerciale respective, precum și cu autovehicule tip cap tractor și semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia.

Funcţionarii vamali îi ajutau pe administratorii societăților comerciale respective să eludeze plata taxelor vamale: valorile declarate în vamă erau mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate era formal sau inexistent (controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor).

Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomița și municipiul București.

300 dolari, taxa pentru fiecare camion

„Taxa” ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 USD.

Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a taxelor vamale.

Dănuț Bolohan, beneficiind și de ajutorul colegei Andreica Simona, ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și cel reținut, suma totală de 24.500 USD.

De asemenea, el ar fi pretins și primit de la doi subalterni, Timofte Cristian și Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constând în sume de bani și alte produse pentru a fi programați de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparțineau societăților comerciale cercetate în dosar.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Joi, 24 noiembrie 2022, inculpații Bolohan Dănuț, Andreica Simona, Timofte Cristian și omul de afaceri urmează să fie prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

articolul original.

Lidia Buble, condamnată de judecătorii Tribunalului București în dosarul pentru dare de mită! Ce pedeapsă a primit artista

17 November 2022 at 15:59
image

Lidia Buble a primit sentința în dosarul pentru dare de mită unui agent de poliție din Capitală. Artista a fost condamnată de judecătorii Tribunalului București astăzi, 17 noiembrie 2022.

Vă reamintim faptul că în noaptea dintre 14 și 15 ianuarie 2021, Lidia Buble a fost oprită de un echipaj al Poliției Rutiere, în apropiere de apartamentul ei din Capitală. Cântăreața le-a dat bani celor doi poliţişti pentru a nu fi testată cu aparatul etilotest, dar şi pentru a nu fi sancţionată contravenţional, deoarece nu avea declaraţia pe proprie răspundere care era necesară pentru deplasarea pe timp de noapte în timpul pandemiei COVID-19.

Mai mult, pentru că nu avea bani la ea, cântăreața a fost condusă de echipaj până acasă, de unde și-a luat cardul de pe care a scos 900 de lei.

Anchetatorii au reușit să afle pentru că Lidia Buble l-a sunat, de față cu polițiștii, pe un prieten ca să îi ceară un sfat, iar acesta era ascultat de DIICOT.

Ce pedeapsă a primit artista

Sentința a fost comunicată astăzi, 17 noiembrie, iar artista nu este singura inculpată în acest dosar pedepsită de magistrați.

„Condamnă inculpata BUBLE LIDIA la pedeapsa de 1 an închisoare pentru infracţiunea de dare de mită. În baza art. 91 c.pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, stabilind termen de încercare pe o durată de 2 ani.

În baza art. 93 alin. 1 şi alin. 2 lit. b c.pen pe durata termenului de supraveghere, inculpata trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere şi obligaţii:

a)să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti, la datele fixate de acesta; b)să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c)să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d)să comunice schimbarea locului de muncă; e)să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. f) să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii în comunitate.

În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul loc. Bucureşti -Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie Socială Sector 1 Bucureşti, pe o perioadă de 90 de zile.

Atrage atenţia inculpatei că dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege, respectiv dacă pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul săvârşeşte o nouă infracţiune, instanţa va revoca suspendarea şi dispune executarea pedepsei”, este decizia dată astăzi.

articolul original.

Mii de euro mită, pentru un post în cadrul Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. DNA a trimis în judecată un șef și un director din județul Neamț

16 November 2022 at 07:12
image

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus, marți, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, un șef în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) și un director la un club de copii, aceștia fiind implicați în angajări contra sume de bani (mii de euro). DNA a mai trimis în judecată și trei persoane fizice pentru „cumpărare de influență”.

Mai exact, este vorba despre:

COBUZ PETRONELA, la data faptei șefă a Complexului de servicii „Romanița” Roman din cadrul D.G.A.S.P.C. Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată,

BOLOCA ILIE, la data faptei director al Clubului „Copiilor” Roman (unitate de învățământ de stat specializată în activități extrașcolare aflată în subordinea Inspectoratului Școlar Județean Neamț), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență,

Trei persoane fizice, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie/februarie 2022 – 28 iunie 2022, în contextul organizării la nivelul DGASPC Neamț a unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante în cadrul Complexului de servicii „Romanița” Roman, inculpata Cobuz Petronela, în calitatea menționată mai sus, direct sau prin intermediar, ar fi pretins de la cinci persoane (viitori candidați) suma totală de 11.000 euro și ar fi primit de la trei dintre acestea suma totală de 4.500 euro. În schimbul foloaselor respective, inculpata le-ar fi promis acestora că va interveni pe lângă membrii comisiilor de concurs și pe lângă conducerea DGASPC Neamț, astfel încât persoanele respective să fie declarate admise la concursurile menționate mai sus ce vizau, printre altele, ocuparea unor posturi de administrator, pedagog social și psiholog.
Într-un context asemănător, în perioada decembrie 2021 – iunie 2022, inculpata Cobuz Petronela, în aceeași calitate, ar fi primit suma totală de 700 euro de la două persoane (una dintre ele fiind inculpatul Boloca Ilie) pentru angajarea unor rude ale acestora pe posturile de infirmieră și magazioner în cadrul Complexului de servicii „Romanița” Roman.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu doi inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de cumpărare de influență.

În prezența apărătorilor aleși, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

articolul original.

Craiovean condamnat pentru o mită de 5.000 de lei

11 November 2022 at 03:16
image

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare un craiovean de 41 de ani, acuzat de dare de mită şi refuzul recoltării de probe biologice. Potrivit anchetatorilor, inculpatul a fost depistat conducând băut, iar ca să scape de dosarul penal ar fi încercat să mituiască poliţiştii de la rutieră cu 5.000 de lei.

Potrivit ofiţerilor Serviciului Anticorupţie Dolj, în schimbul sumei de 5.000 de lei, suspectul ar fi încercat să scape de un dosar de conducere sub influenţa alcoolului. Bărbatul a fost depistat conducând băut în noaptea de 6 spre 7 ianuarie, în Craiova.

„În jurul orelor 02:15, un echipaj de poliţie rutieră format din doi agenți de poliție din cadrul Poliției Municipiului Craiova – Biroul Rutier, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au oprit în trafic, pe raza municipiului Craiova, județul Dolj, un bărbat care conducea un autoturism sub influența băuturilor alcoolice, având o concentrație de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Fiind condus la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, conducătorul auto a refuzat să-i fie recoltate probe biologice. A fost condus la sediul Biroului Rutier Craiova, în vederea întocmirii unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, unde a oferit celor doi agenţi de poliţie suma de 5.000 lei, pe care o avea asupra sa, pentru a nu-i fi intocmite documentele de constatare a infracțiunii”, au precizat oamenii legii.

Condamnat cu executare pentru dare de mită

Agenţii de poliţie au refuzat mita oferită de şofer şi au anunţat şeful ierarhic, dar şi ofiţerii Serviciului Anticorupţie Dolj. Aceştia din urmă au organizat o acţiune de prindere în flagrant a craioveanului de 41 de ani. Pe 7 ianuarie, bărbatul a fost arestat preventiv. A stat în arest până la jumătatea lunii martie, când a fost plasat sub control judiciar.

La sfârşitul lunii ianuarie, inculpatul a fost deferit justiţiei pentru dare de mită şi refuzul recoltării de probe biologice. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanţă care s-a pronunţat pe 7 noiembrie. Inculpatul a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare. Pedeapsa curpinde o alta mai veche, de un an şi o lună de închisoare, primită de craiovean în iunie 2021, într-un dosar de conducere sub influanţa alcoolului.

Mita oferită poliţiştilor, confiscată de instanţă

Judecătorii au mai dispus menţinera controlului judiciar faţă de inculpat. A fost menţinut şi sechestrul pus pe suma de 5.000 de lei. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 5.000 de lei, oferită de inculpat agenţilor de poliţie.

Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de inculpat şi procurori.

articolul original.
  • There are no more articles
❌