ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cătălin Predoiu: În mai puțin de un an de mandat, Ministerul Justiției a atins toate obiectivele de etapă pe care și le-a asumat

25 November 2022 at 20:15
image

În mai puţin de un an de mandat, Ministerul Justiției a atins toate obiectivele de etapă pe care şi le-a asumat în cadrul Programului de Guvernare, MCV sau PNRR, în limitele competenţelor sale legale, a transmis ministrul Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu arată, într-un comunicat de presă, că la începutul acestui an, ”agenda Justiţie era blocată, existau întârzieri majore în ceea ce priveşte respectarea angajamentelor luate în cadrul MCV şi PNRR, iar punctele de vedere din interiorul sistemului de justiţie şi din Parlament, pe subiectele fierbinţi – desfiinţarea SIIJ, Legile Justiţiei erau, aparent, ireconciliabile”.

”În ciuda acestui fapt, în mai puţin de un an de mandat, MJ a atins toate obiectivele de etapă pe care şi le-a asumat în cadrul Programului de Guvernare, MCV sau PNRR, în limitele competenţelor sale legale”, afirmă ministrul Justiţiei.

Astfel, Raportul privind România din cadrul MCV, prezentat recent de Comisia Europeană, constată, în premieră, îndeplinirea recomandărilor şi a obiectivelor Mecanismului.

”Acest lucru confirmă că integrarea României în UE este desăvârşită din perspectiva sistemului judiciar, acesta poate fi considerat acum şi formal în standardele europene, iar pe de altă parte, puterea judecătorească are independenţa şi libertatea faţă de orice factor politic, principiul separării puterilor fiind respectat”, arată el.

De asemenea, se menţionează că desfiinţarea SIIJ a fost finalizată prin Legea nr.49/2022 privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, precum şi pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală; Legile Justiţiei sunt finalizate prin Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea nr.304/2022 privind organizarea judiciară, Legea nr.305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii; Legea de transpunere a Directivei privind protecţia avertizorilor a fost adoptată de Guvern în 25.03.2022 şi aflată în dezbatere parlamentară; Modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală pentru punerea în acord cu deciziile CCR – proiectul a fost finalizat de către MJ şi urmează să fie trimis la Guvern pentru adoptare;

Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2022-2025 şi a planului de acţiune aferent acesteia a fost adoptată prin Hotărârea Guvernului nr. 426/2022; Strategia Naţională Anticorupţie (SNA) 2021-2025 a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1269/2021; Legea nr. 230/2022, privind modificarea şi completarea Legii nr. 318/2015 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală; Legea fugarilor – proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal este în dezbatere publică, scrie news.ro

articolul original.

Frecvența gustului: Cum se păstrează corect carnea de porc și cum trebuie să fie șoriciul perfect | VIDEO

25 November 2022 at 17:38
image

Mihaela Bilic, realizatoarea emisiunii Frecvența Gustului și Marius Verde, fondator Zimbria, au discutat la Europa FM despre carnea de porc, vedeta sărbătorilor de iarnă. Cât consumăm, cum se păstrează carnea și care este secretul unui șorici perfect? Citiți în următoarele rânduri.

De multe ori evitată din cauza grăsimii, carnea de porc ar trebui apreciată mai mult tocmai din acest considerent, spune Marius Verde:

„Noi la porc mâncăm aproximativ totul și nu numai noi, și în alte țări. Aș recomanda și doamnelor și domnilor și copiilor să nu fugă atât de mult, să mănânce un pic de grăsime acolo, nu este așa de grav. Eu o văd ca o fobie, asta are grăsime, asta n-are. Grăsimea este un semn că animalul ăla a fost sănătos, dacă a fost hrănit corespunzător că nu e animal suferit pentru că grăsimea dă fertilitate la doamne. Bineînțeles că totul cu măsură.”

Și dr. Mihaela Bilic spune că o carne cu grăsime este mult mai bună:

„O carne slabă care nu are grăsime este tare, proteinele prin gătit se coagulează, se întăresc. Ori, o carne împănată, să nu uităm cât de mult se plătește pentru o bucățică de vită din aceea împănată tocmai pentru că fibrele de carne au fost împănate cu grăsime și abia atunci e frăgezimea care trebuie.  (…) Trăim într-o perioadă ciudată, avem foarte multă mâncare și atunci oamenii încep să fie mofturoși, să fie sclifosiți și atunci considerăm: va de mine, dacă e gras nu e sănătos, confundăm lucrurile. (…) Diferența o face cantitatea, nimeni s-a spus să mănânci 3 kg, dacă ai mâncat o porție de 150 g e important să fie cu gust.”

Și dacă tot s-a discutat despre carnea de porc, nu putea fi trecut cu vederea nici șoriciul. Care este cel autentic? Marius Verde, fondator Zimbria, explică:

„Un șorici de calitate costă mulți bani, undeva peste suta de lei nu mai găsești, tot ce este sub nu mai e, (…) e prelucrat, e un alt produs, oamenii fac ceva pentru că există cerință. Singura modalitate pentru a mânca un șorici așa cum trebuie e să fie porcul pârlit. Că o fi porcul de la țară, de la o fermă, pârlit să fie.”

Urmăriți în continuarea emisiunea integrală:

Foto: Shutterstock

Citește și: Frecvența Gustului, cu Mihaela Bilic: Cât de sănătos este postul? Sfaturi și greșeli frecvente

articolul original.

5G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei deschide noi oportunități de inovare

25 November 2022 at 06:21
image

Comisia a actualizat decizia de punere în aplicare privind spectrul de frecvențe pentru comunicațiile mobile la bordul aeronavelor.

Pe lângă tehnologia mobilă din generațiile anterioare, companiile aeriene vor fi în măsură să furnizeze cea mai recentă tehnologie 5G la bordul avioanelor lor, întrucât Comisia a actualizat decizia de punere în aplicare privind spectrul de frecvențe pentru comunicațiile mobile la bordul aeronavelor, desemnând anumite frecvențe pentru tehnologie 5G în timpul zborului.

Pasagerii de la bordul curselor aeriene din UE își vor putea utiliza telefoanele mobile la capacitatea lor maximă, la fel ca atunci când sunt conectați la rețele mobile 5G de la sol.

Anumite frecvențe pentru comunicațiile mobile la bordul avioanelor

Începând din 2008, decizia de punere în aplicare a Comisiei a rezervat anumite frecvențe pentru comunicațiile mobile la bordul avioanelor, permițându-le companiilor aeriene să furnizeze servicii de mesagerie, de apeluri telefonice și de date pasagerilor care zboară în UE. Această actualizare a deciziei de punere în aplicare a Comisiei privind comunicațiile mobile la bordul aeronavelor pregătește terenul pentru implementarea pe scară largă a serviciilor 5G.

Serviciul este furnizat în cabina unei aeronave echipate prin utilizarea de echipamente de rețea speciale (așa-numita „pico-celulă”), pentru a conecta utilizatorii și a transmite apeluri, texte și date, de obicei prin intermediul unei rețele prin satelit, între avion și rețeaua mobilă de la sol.

Wi-Fi în transportul rutier

De asemenea, Comisia a modificat o decizie de punere în aplicare privind benzile de frecvență de 5 GHz, care prevede că benzile sunt disponibile pentru Wi-Fi în transportul rutier, de exemplu în autoturisme și autobuze. Decizia de modificare deschide orizonturi pentru inovare în industria autovehiculelor și, eventual, pentru aplicații în metavers. În conformitate cu decizia de punere în aplicare modificată, statele membre pun la dispoziție benzile de frecvență de 5 GHz pentru a fi utilizate la bordul vehiculelor rutiere cât mai curând posibil, cel târziu până la 30 iunie 2023.

articolul original.

Cum va fi monitorizată România prin mecanismul Rule of Law? Explicația ministrului Justiției | VIDEO

23 November 2022 at 16:06
image

Ministrului Justiției, Cătălin Predoiu a explicat miercuri, 23 noiembrie 2022, modul în care România va fi monitorizată de-acum înainte în privința evoluțiilor din Justiție. Și în cazul nostru, ca în cazul tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene, se va aplica mecanismul clasic, „Rule of Law” – cu sancțiunile prevăzute în tratate.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/23nov-18-Predoiu-mecanismul-Rule-of-Law.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mecanismul Stat de Drept sau Rule of Law – valabil pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru România și Bulgaria. Mecanismul Rule of Law nu prevede în sine sancțiuni sau, la rândul său, un sub-mecanism de sancționare dacă nu sunt îndeplinite aceste criterii obiective.

Dar dacă observăm valorile pe care le protejează, în cazul în care se produc încălcări grave ale acestor valori care țin de funcționarea Uniunii Europene, care țin de tratatele Uniunii Europene, atunci se produc consecințele prevăzute în tratatele Uniunii Europene – unele dintre ele cele mai grave, în cazuri extreme”, a explicat ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, într-o conferință de presă ținută în urma raportului Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România sub Mecanismul de Cooperare și Verificare.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Pensionarii sunt nemulțumiți că majorarea pensiilor nu acoperă nici măcar media scumpirilor din ultimul an | AUDIO

articolul original.

Iohannis: MCV s-a încheiat pentru țara noastră. Avem confirmarea că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept 

23 November 2022 at 15:36
image

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă după ce Comisia Europeană a transmis că de acum nu va mai monitoriza țara noastră în cadrul MCV.

Declarațiile lui Iohannis:

– MCV s-a încheiat azi pentru țara noastră. Avem confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept și s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupției.

Comisia Europeană a confirmat, în raportul său, progresul făcut de România în cadrul MCV, ceea ce însemană că îndeplinim obiectivele din MCV cum au fost stabilite la momentul aderării noastre la UE

Acesta e ultimul raport MCV al Comisiei Europene pentru țara noastră. – De acum România va fi, ca restul statelor UE, monitorizată prin mecanismul generalizat privind statul de drept

– Parlamentul României a adoptat Legile Justiției, pe care le-am promulgat după ce CCR le-a declarat constituționale. România a demonstrat voință politică, dar mai ales o puternică susținere a cetățenilor pentru a corecta orice deviere de la un parcurs democratic și pentru a relua reformele, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi an

– Mă bucur că aceste progrese au fost confirmate în raportul MCV de azi, că ele sunt esențiale în primul rând pentru români. Cetățenii au dreptul la un sistem de justiție independent, funcțional, eficient, la o societate în care combaterea corupției și integritatea sunt obiective pe deplin asumate

– Felicit autoritățile, Guvernul, ministrul Justiției, Parlamentul, instituțiile din sistemul judiciar pentru aceste rezultate și-mi exprim aprecierea inclsuiv pentru eforturile diplomatice ale Reprezentanței permanente a României la UE care au contribuit la atingerea acestui obiectiv

Mulțumesc Comisiei Europene, președintei Ursula von der Leyen pentru sprijinul constant și dialogul deschis. Dialogul a fost și cu Comisia de la Veneția. care recent a constatat că Legile Justiției respectă standardele europene

Raportul de azi încheie o etapă, dar eforturile naostre comune la nivel de autorități și societate trebuie să continue. Sunt convins și încrezător că realizările de azi vor fi continuate, așa încât independența justiției și combaterea corupției să rămână ireversibile pentru România

Ce a anunțat Comisia Europeană în privința României

În cel mai recent raport MCV, prezentat marți, Comisia Europeană susține că România și-a îndeplinit angajamentele asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, așa că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul MCV.

articolul original.

Vrei sa iti deschizi o pizzerie? Iata cum sa te pregatesti adecvat!

23 November 2022 at 17:52

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/seafood-pizza-melting-cheese-365459/

Pentru ca pizza este unul dintre preparatele indragite cel mai mult de clienti, patronii de restaurante aleg sa introduca in meniurile lor, indiferent de specificul restaurantului, si diverse sortimente de pizza, pentru a se adresa unui public mai larg. Din acest motiv, acestia sunt nevoiti sa faca anumite schimbari, pentru ca preparatul sa se ridice la nivelul asteptarilor consumatorilor.

Una dintre achizitiile care trebuie sa fie efectuate este chiar un cuptor pizza, un aparat de o reala necesitate care contribuie semnificativ la prepararea adecvata a acesteia. Principalele tipuri de cuptoare de pizza sunt amintite in randurile de mai jos.

Cuptor pe lemne

Cuptorul pe lemne este cel care ii ofera preparatului acea crusta delicioasa si aroma deosebita, insa, daca nu se folosesc lemne de calitate si nu sunt distribuite adecvat, exista riscul ca pizza sa se coaca neuniform. Singurul dezavantaj real consta in faptul ca intretinerea aparatului este putin mai dificila spre deosebire de altele tipuri.

Cuptor pe gaz

Cuptorul pe gaz este cel traditional, activat prin arderea gazelor care contribuie la ridicarea temperaturii din interiorul sau. Incalzirea sa se produce de multe ori rapid si uniform, ceea ce asigura o gatire adecvata. Cuptoarele pe lemne si pe gaz sunt cele mai solicitate in cadrul restaurantelor, datorita gustului si aromei placute oferite mancarurilor. Acesta este folosit, astfel, si pentru prepararea pizzei delicioase intr-un timp scurt.

Cuptor electric

Cuptorul electric se poate incinge atat de tare incat temperaturile ajung pana la 500 de grade Celsius. Datorita sistemului integrat de autocuratare, aparatul este mult mai usor de intretinut spre deosebire de cele mentionate anterior, iar mancarea este preparata uniform. Nimeni nu are cum sa dea gres la folosirea unui astfel de cuptor. Din acest motiv, produsul este preferat si de restaurantele care au imbratisat de curand noul preparat indragit de clientii pofticiosi: pizza.

Cuptorul pentru pizza este o investitie de un real ajutor atat pentru pizzerii, cat si pentru restaurantele normale. Cu cat este mai performant, cu atat rezultatul obtinut va fi unul mai delicios, corespunzand asteptarilor clientilor.

articolul original.

Secretarul de stat Mihai Pașca: „Final de MCV pentru Justiția din România”

23 November 2022 at 15:02
By: -
image

Publicarea Raportului Comisiei Europene privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) este un moment extrem de important pentru deplina integrare a României în Uniunea Europeană din perspectiva sistemului judiciar dar și din cea generală privind România ca țară membră a blocului comunitar, apreciază secretarul de stat în Ministerul Justiției, Mihai Pașca.

„Este o piatră de hotar, un moment de la care țara noastră, urmare a progreselor recunoscute acum oficial, va intra în același regim aplicabil tuturor statelor membre UE, care presupune pentru domeniul justiției continuarea cooperării cu Comisia Europeană în cadrul mecanismului privind statul de drept – „Rule of Law”.

Raportul de ieri, unul deosebit de favorabil, vine să constate îndeplinirea fiecăreia dintre cele  20 de recomandări adresate României (12 recomandări din 2017 și 8 recomandări suplimentare din 2018), situație care duce în mod firesc la încetarea aplicării acestui instrument pentru țara noastră, el atingându-și obiectivele privind reforma Justiției și combaterea corupției, progresele în aceste domenii fiind evaluate ca fiind solide și ireversibile.

Trebuie spus că acest rezultat vine ca urmare a muncii din anul acesta, un efort susținut pe care echipa Ministerului Justiției l-a depus începând cu proiectul legii de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție continuat cu cele trei proiecte de legi larg cunoscute ca Legile Justiției (privind CSM, Organizarea Judiciară și Statutul Judecătorilor și Procurorilor), la care s-au adăugat și altele importante cum a fost cel al Legii privind modificarea cadrului de organizare și funcționare al ANABI – menit să ducă în final la creșterea gradului de recuperare a prejudiciilor constatate în dosarele penale.  Toate acestea s-au concretizat în Legi intrate în prezent în vigoare.

De menționat, până la momentul raportului Comisiei Europene și poziția Comisiei de la Veneția care, în opinia sa recent emisă vine cu nu mai puțin de 21 de observații și remarci pozitive asupra conținutului Legilor Justiției, fie că se referă la respectarea independenţei Justiţiei în general fie la aspecte de detaliu, confirmând direcția corectă dată de aceste reforme.

Este un succes incontestabil al ministrului Cătălin Predoiu care a reușit să deblocheze odată cu revenirea sa la minister aceste proiecte importante, toate reprezentând angajamente asumate ale României. Urmează finalizarea și înaintarea celor privind Codul Penal și cel de Procedură Penală și a proiectelor privind Statutul Grefierilor și al Inspectorilor de Probațiune. Felicitări tuturor colegilor mei care și-au adus contribuția la acest remarcabil succes, care confirmă că Justiția din România este la standardele sistemelor de justiție din Uniunea Europeană”, a spus secretarul de stat PNL Mihai Pașca.


Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

articolul original.

Comisia Europeană recomandă ridicarea MCV în cazul României

23 November 2022 at 14:15
image

În cel mai recent raport MCV, prezentat marți de Comisia Europeană, se arată că progresele înregistrate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Prin urmare, Comisia Europeană susține că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul MCV, evaluarea urmând să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept.

Evaluarea „remarcă pozitiv eforturile semnificative ale României pentru implementarea tuturor acestor recomandări prin legi, politici şi instrumente noi pentru a întări sistemul judiciar şi a combate corupţia”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, citat de Agerpres.

Printre reformele invocate se numără Legile Justiției recent adoptate și o nouă strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar. Pe de altă parte, Comisia amintește că România și-a asumat angajamentul de a ţine cont de opinia Comisiei de la Veneţia în privinţa Legilor Justiţiei şi de a lua măsuri suplimentare dacă e nevoie.

Ce spune Comisia Europeană despre lupta anticorupție din România

„În privinţa luptei împotriva corupţiei, instituţiile statului îşi unesc forţele pentru a implementa o nouă strategie naţională anticorupţie, iar în 2021 şi 2022 s-a înregistrat din nou un bilanţ pozitiv în legătură cu eficienţa investigării şi sancţionării corupţiei la nivel înalt”, se mai precizează în raportul executivului comunitar, citat în comunicat.

Comisia Europeană mai susține că Parlamentul României „a îmbunătăţit procedura privind ridicarea imunităţii politice”, iar instituțiile cu rol privind integritatea, conflictele de interese și recuperarea activelor ilegale „au lucrat eficient”.

„România înregistrează progrese rapide în revizuirea Codurilor Penale, precum şi în consolidarea cadrului de lucru privind integritatea”, mai notează Comisia Europeană, deși precizează că finalizarea reformelor e un jalon important în cadrul PNRR.

De asemenea, executivul comunitar atrage atenția că România trebuie să lucreze în continuare la transpunerea angajamentelor rămase în legi concrete şi la implementarea lor, în cadrul mecanismului privind statul de drept.

articolul original.

Parchetul General iese la rampă după raportul MCV: Demonstrează că procurorii și-au asumat în mod constant și ireversibil rolul de a investiga în mod profesionist și imparțial cazurile de corupție

23 November 2022 at 12:45
image

Parchetul General a transmis, miercuri, după publicarea raportului MCV, că rezultatele obţinute în această perioadă supusă monitorizării, evidenţiate prin rapoartele Comisiei, demonstrează că procurorii şi-au asumat în mod constant şi ireversibil rolul de a investiga în mod profesionist şi imparţial cazurile de corupţie.

”Conducerea Ministerului Public a luat act de Raportul Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele realizate de România în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare, publicat la 22 noiembrie 2022. Concluzia documentului este aceea că se «consideră că progresele realizate de România în cadrul MCV sunt suficiente pentru a îndeplini angajamentele asumate de România la momentul aderării sale la UE»”, a transmis, miercuri, Ministerul Public, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că ”obiectivele stabilite în responsabilitatea parchetelor, constând, în esenţă, în implementarea unui proces judiciar eficient şi transparent, în special prin efectuarea unor anchete penale obiective şi susţinute în cazurile de corupţie la nivel înalt şi în administraţia publică locală, au fost atinse”.

”Rezultatele obţinute în această perioadă supusă monitorizării, evidenţiate prin rapoartele Comisiei, demonstrează că procurorii şi-au asumat în mod constant şi ireversibil rolul de a investiga în mod profesionist şi imparţial cazurile de corupţie, prin eforturi depuse deseori într-un mediu ostil. După cum se arată în ultimul raport, progresele privind lupta anticorupţie vor fi monitorizate în cadrul unui nou mecanism, aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, respectiv Raportul referitor la statul de drept”, au mai transmis procurorii.

Aceştia au salutat faptul că progresele tehnice sunt dublate de iniţiative politice din care Comisia reţine atingerea obiectivelor stabilite prin decizia de instituire a MCV.

”De asemenea, evidenţiem că strânsa colaborare cu ministrul Justiţiei, ca şi suportul său pentru acţiuni destinate consolidării capacităţii parchetelor reprezintă elemente esenţiale care au contribuit la atingerea obiectivelor de referinţă MCV. Asigurăm societatea de determinarea procurorilor în vederea continuării cu seriozitate a demersurilor de combatere a corupţiei la toate nivelurile şi de a contribui la înfăptuirea unui act de justiţie credibil şi respectat de cetăţeni”, a mai transmis MInisterul Public, scrie news.ro

articolul original.

MCV a fost ridicat

23 November 2022 at 08:21
image

Comisia nu va mai monitoriza România deoarece țara noastră și-a îndeplinit în mod satisfăcător obligațiile prevăzute în mecanismul MCV la momentul aderării sale la Uniunea Europeană.

Este vorba despre Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), pe care Comisia Europeană l-a impus României încă de la aderare, în anul 2007. Astfel, în mod oficial, România a îndeplinit cu succes cerințele privind legislația după care funcționează sistemul judiciar, astfel că MCV a fost ridicat. Prin acest mecanism, Comisia Europeană a instituit o serie de decizii care au stabilit, printre altele, obiectivele de referință pe care trebuia să le îndeplinească România. Din acest moment, România va trece la un mecanism comun de verificare a nivelului statului de drept, care a fost instituit pentru toate statele Uniunii.

Raportul MCV 2022 privind România ”notează pozitiv eforturile semnificative ale României de a implementa recomandările restante prin noi legislații, politici și instrumente pentru dezvoltarea sistemului judiciar și combaterea corupției”.

”Comisia a concluzionat că progresul înregistrat de România este suficient pentru a îndeplini angajamentele MCV asumate la momentul aderării sale la UE și că toate reperele pot fi închise în mod satisfăcător” – se arată în raportul oficial.

De asemeena, raportul MCV pe 2022 concluzionează că progresele realizate sunt ”suficiente pentru a îndeplini angajamentele României la momentul aderării sale la UE”. România s-a angajat să își continue activitatea privind reformele în curs, cum ar fi Codurile Penale, și să se asigure că toate reformele adoptate, inclusiv legile recente ale justiției, sunt implementate în mod eficient și în conformitate cu legislația UE și standardele europene.
Acum, că România și-a îndeplinit în mod satisfăcător obligațiile prevăzute în mecanismul MCV la momentul aderării sale la UE, Comisia nu va mai monitoriza România în cadrul MCV. Monitorizarea va continua în cadrul ciclului anual de raportare a statului de drept, la fel ca pentru toate statele membre. Raportarea va fi inclusă în raportul anual al Comisiei privind statul de drept, la fel ca pentru toate statele membre.

articolul original.

Fostul premier al României, Victor Ponta: MCV-ul a fost tot timpul o măsură nedreaptă împotriva României, un simplu ciomag politic

23 November 2022 at 06:15
image

Fostul premier al României, Victor Ponta, a transmis marți seara pe pagina sa de facebook că MCV-ul a fost tot timpul o măsură nedreaptă împotriva României, un simplu “ciomag” politic cu care băteau de la Bruxelles pe oricine din România care nu era disciplinat.

„Slava Domnului ca se ridica MCV – a fost tot timpul o masura nedreapta impotriva Romaniei, un simplu “ciomag” politic cu care bateau de la Bruxelles pe oricine din Romania care nu era “disciplinat” ; aia cu “Statul de Drept si lupta anticoruptie” era un simplu pretext ( o “vrajeala” cum spunem noi) , ca sa gaseasca o asa zisa explicatie.

Acum guvernantii din Romania sunt “disciplinati” si nu mai e nevoie de “ciomagul” MCV ; iar de Stat de Drept si anticoruptie nu le-a pasat niciodata cu adevarat celor care scriau Rapoartele MCV ! Bine ca am scapat oricum! PS – ma amuz tare si sunt curios acum de ce “coruptie” ne mai salveaza USR si Doamna Kovesi – tocmai a zis Bruxellesul ca nu mai e ! Na politica!”, a transmis Victor Ponta

articolul original.

Ridicarea MCV: Reacțiile politicienilor

22 November 2022 at 18:12
By: (R.C.)

Raportul privind România din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare prezentat marţi de Comisia Europeană constată, în premieră, îndeplinirea recomandărilor şi a obiectivelor, aşa cum era prevăzut în Decizia de înfiinţare a MCV, adoptată la momentul aderării la UE, şi încurajează Guvernul să continue cursul stabilit în sprijinirea independenţei Justiţiei, a luptei anticorupţie, de o manieră sustenabilă şi cu rezultate bune în continuare, a afirmat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„Pentru Guvernul României, acest raport şi evoluţiile pe care le angrenează ne încurajează să continuăm cursul stabilit în sprijinirea independenţei Justiţiei, a luptei anticorupţie, de o manieră sustenabilă şi cu rezultate bune în continuare, în beneficiul societăţii româneşti. Toate acestea sunt esenţiale deoarece răspund aşteptărilor cetăţenilor români. În baza raportului de astăzi, monitorizarea României se va derula, exact ca şi în cazul celorlalte state membre UE, prin Mecanismul general la nivel european privind statul de drept”, a transmis Ciucă, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

El a subliniat că raportul este şi o recunoaştere şi o confirmare la nivel european a faptului că direcţia reformelor pe care Executivul a urmat-o cu consecvenţă în ultima perioadă este „cea corectă”.

Potrivit prim-ministrului, deoarece evaluarea Comisiei nu are la bază doar evoluţiile recente, ci, „în mod evident”, „o acumulare susţinută de progrese pe care România le-a înregistrat de la momentul instituirii MCV, avem o importantă recunoaştere a maturităţii atinse în funcţionarea instituţiilor competente”.

Şeful Executivului a completat că documentul CE reflectă şi consolidarea statutului european al României.

„Nu am parcurs acest drum singuri. Am beneficiat constant de cooperarea foarte pragmatică cu experţii Comisiei Europene. Autorităţile române competente au menţinut cu aceştia un dialog cordial şi constructiv, care va fi continuat pe acelaşi baze de deschidere şi încredere în cadrul instrumentelor orizontale europene din domeniu. La 15 ani de la aderare, concluziile raportului reflectă eforturile României şi intrarea într-o logică de consolidare a statutului nostru european. Rămânem ferm ancoraţi în viziunea pro-europeană a României, clară şi pe termen lung, o viziune europeană bazată pe unitate, democraţie, stat de drept şi valori împărtăşite în mod egal de toate statele membre, pe baza aceloraşi instrumente”, a mai transmis premierul.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că vestea venită de la Comisia Europeană referitoare la ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România este una extraordinară şi confirmă că actuala coaliţie de guvernare este pe drumul corect în ceea ce priveşte reformele şi respectarea tuturor angajamentelor europene.

„Mecanismul de Cooperare şi Verificare – MCV va fi ridicat pentru România! Este o veste extraordinară care vine astăzi de la Comisia Europeană şi confirmă că actuala coaliţie de guvernare este pe drumul corect în ceea ce priveşte reformele şi respectarea tuturor angajamentelor europene. Demararea procedurilor pentru ridicarea MCV înseamnă că suntem şi mai aproape de aderarea la Schengen. Acesta este al doilea şi cel mai mare obiectiv pentru România”, a scris Ciolacu la Facebook.

El a adăugat că formarea unei mari coaliţii de guvernare pentru a duce la bun sfârşit lucrurile care ”trenau” de foarte mult timp a fost cea mai bună decizie pentru România şi pentru români.

„În pofida unor trompete politice care n-au ştiut decât să arunce cu noroi în permanenţă şi să submineze interesele noastre ca stat, am demonstrat că ideea de a forma o mare coaliţie de guvernare pentru a duce la bun sfârşit toate aceste lucruri care trenau de foarte mult timp a fost cea mai bună decizie pentru România şi pentru români”, a menţionat acesta.

Progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător, se arată în cel mai recent raport MCV, prezentat marţi de Comisia Europeană, care precizează că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul acestui Mecanism, evaluarea urmând să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept.

articolul original.

Flutur: ”Ridicarea MCV dă șanse mari de aderare a României la zona Schengen. Sunt mândru că fac parte din această echipă liberală care scrie istorie pentru România

22 November 2022 at 17:12

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a salutat anunțul Comisiei Europene referitor la faptul că nu va mai monitoriza România prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), evaluarea urmând să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE.

„Suntem în zodia veștilor bune pentru România, vreau să salut și eu încheierea MCV. De când am intrat în Uniunea Europeană am fost monitorizați în domeniul statului de drept și al justiției”, a declarat Gheorghe Flutur.

El consideră că acest mecanism s-a încheiat pentru că România și-a făcut temele așa cum trebuie și că anunțul Comisiei Europene este ”o notă bună” pentru Guvernul liberal Ciucă, pentru Ministerul Justiției și ministrul Cătălin Predoiu, care s-au implicat direct pentru îmbunătățirea legislației în domeniul justiției și astfel contribuie substanțial la parcursul european al României.

”Sunt convins că ridicarea MCV dă șanse mari de aderare a României la zona Schengen și, la fel, un ministru liberal de Interne, Lucian Bode, a luptat și luptă pentru atingerea acestui obiectiv.

Sunt mândru că fac parte din această echipă liberală care în aceste zile scrie istorie pentru România.  Trebuie să subliniez și să apreciez întregul efort al Coaliției de guvernare, al europarlamentarilor și parlamentarilor români care au dat dovadă de solidaritate”, a încheiat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, prim-vicepreședinte al PNL. (O.S.)

articolul original.

Klaus Iohannis: ”MCV s-a încheiat astăzi pentru țara noastră”

22 November 2022 at 19:21
iohannis

”Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) s-a încheiat astăzi pentru țara noastră. Avem, așadar, confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept și s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupției”, a declarat presedintele Klaus Iohannis.

articolul original.

Nicolae Ciucă: „La 15 ani de la aderare, concluziile raportului reflectă eforturile României și intrarea într-o logică de consolidare a statutului nostru european”

22 November 2022 at 15:56
image

Nicolae Ciucă – premierul României – a transmis că raportul realizat de Comisia Europeană privind ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare „încurajează să continuăm cursul stabilit în sprijinirea independenței justiției, a luptei anticorupție”. „La 15 ani de la aderare, concluziile raportului reflectă eforturile României și intrarea într-o logică de consolidare a statutului nostru european”, a mai transmis premierul României.

„Am primit cu satisfacție raportul privind România din cadrul MCV, prezentat astăzi de Comisia Europeană. Acesta constată, în premieră, îndeplinirea recomandărilor și a obiectivelor Mecanismului, așa cum era prevăzut în Decizia de înființare a MCV, adoptată la momentul aderării României la UE.

Pentru Guvernul României, acest raport și evoluțiile pe care le angrenează ne încurajează să continuăm cursul stabilit în sprijinirea independenței justiției, a luptei anticorupție, de o manieră sustenabilă şi cu rezultate bune în continuare, în beneficiul societății românești. Toate acestea sunt esențiale deoarece răspund așteptărilor cetățenilor români.

În baza raportului de astăzi, monitorizarea României se va derula, exact ca și în cazul celorlalte state membre UE, prin Mecanismul general la nivel european privind statul de drept. Raportul este și o recunoaștere și o confirmare la nivel european a faptului că direcția reformelor pe care am urmat-o cu consecvență în ultima perioadă este cea corectă.

De asemenea, deoarece evaluarea Comisiei nu are la bază doar evoluțiile recente, ci, în mod evident, o acumulare susținută de progrese pe care România le-a înregistrat de la momentul instituirii Mecanismului, avem o importantă recunoaștere a maturității atinse în funcționarea instituțiilor competente”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul României: „Rămânem ferm ancorați în viziunea pro-europeană a României”

„Nu am parcurs acest drum singuri. Am beneficiat constant de cooperarea foarte pragmatică cu experții Comisiei Europene. Autoritățile române competente au menținut cu aceștia un dialog cordial și constructiv, care va fi continuat pe aceleași baze de deschidere și încredere în cadrul instrumentelor orizontale europene din domeniu.

La 15 ani de la aderare, concluziile raportului reflectă eforturile României și intrarea într-o logică de consolidare a statutului nostru european. Rămânem ferm ancorați în viziunea pro-europeană a României, clară și pe termen lung, o viziune europeană bazată pe unitate, democrație, stat de drept și valori împărtășite în mod egal de toate statele membre, pe baza acelorași instrumente”, a transmis premierul României Nicolae Ciucă.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Președintele Klaus Iohannis, despre ridicarea MCV pentru România: Avem confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept | VIDEO

articolul original.

Reacția liderului PSD după decizia CE de a ridica MCV pentru România: „Suntem și mai aproape de aderarea la Schengen”

22 November 2022 at 15:34
image

Comisia Europeană a anunțat marți, 22 noiembrie 2022, că Mecanismul de Cooperare și Verificare va fi ridicat pentru România. Liderul PSD Marcel Ciolacu scrie pe Facebook că această decizie „confirmă că actuala coaliție de guvernare este pe drumul corect în ceea ce privește reformele și respectarea tuturor angajamentelor europene”.

„Mecanismul de Cooperare și Verificare – MCV va fi ridicat pentru România! Este o veste extraordinară care vine astăzi de la Comisia Europeană și confirmă că actuala coaliție de guvernare este pe drumul corect în ceea ce privește reformele și respectarea tuturor angajamentelor europene”, spune Marcel Ciolacu.

„Demararea procedurilor pentru ridicarea MCV înseamnă că suntem și mai aproape de aderarea la Schengen. Acesta este al doilea și cel mai mare obiectiv pentru România!”, mai scrie liderul PSD pe Facebook.

„În pofida unor trompete politice care n-au știut decât să arunce cu noroi în permanență și să submineze interesele noastre ca stat, am demonstrat că ideea de a forma o mare coaliție de guvernare pentru a duce la bun sfârșit toate aceste lucruri care trenau de foarte mult timp a fost cea mai bună decizie pentru România și pentru români”, conchide Marcel Ciolacu.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Președintele României, despre ridicarea MCV pentru România: Avem confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept

articolul original.

Președintele Klaus Iohannis, despre ridicarea MCV pentru România: Avem confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept | VIDEO

22 November 2022 at 15:26
image

Președintele României Klaus Iohannis a susținut marți, 22 noiembrie 2022, o declarație de presă despre decizia Comisiei Europene de ridicare a MCV-ului pentru România. Președintele României a spus că România a făcut un pas semnificativ pe calea integrării europene, subliniind că „acesta este ultimul raport MCV al Comisiei Europene pentru țara noastră”. Mai mult, președintele României a declarat că „avem confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept și s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupției”.

Principalele declarații ale președintelui României

 • Astăzi este o zi foarte importantă pentru România, care a făcut un nou pas semnificativ pe calea integrării europene.
 • Mecanismul de Cooperare și Verificare s-a încheiat astăzi pentru țara noastră.
 • Avem, așadar, confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept și s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupției.
 • Comisia Europeană a confirmat în urmă cu câteva minute, în raportul făcut public, progresul făcut de România în cadrul acestui mecanism, ceea ce înseamnă că îndeplinim recomandările și obiectivele fixate prin MCV, Mecanismul de Cooperare și Verificare, așa cum au fost stabilite la momentul aderării noastre la Uniunea Europeană.
 • Acesta este ultimul raport MCV al Comisiei Europene pentru țara noastră.
 • De acum înainte, România va fi, la fel ca și toate celelalte state membre, monitorizată doar prin intermediul Mecanismului generalizat privind statul de drept.
 • Anul acesta, Parlamentul României a adoptat legile fundamentale ale sistemului judiciar, pe care le-am promulgat după ce Curtea Constituțională le-a declarat constituționale.
 • România a demonstrat voință politică, dar mai ales o puternică susținere a cetățenilor pentru a corecta orice deviere de la un parcurs democratic și pentru a relua rapid reformele, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani.
 • Mă bucur că toate aceste progrese au fost consemnate în Raportul MCV de astăzi, pentru că aceste reforme sunt esențiale în primul rând pentru români.
 • Cetățenii au dreptul la un sistem de justiție independent, funcțional, eficient, la o societate în care combaterea corupției și integritatea sunt obiective pe deplin asumate.
 • Felicit autoritățile – Guvernul României, ministrul justiției, Parlamentul și instituțiile din sistemul judiciar – pentru aceste rezultate și îmi exprim aprecierea și pentru eforturile diplomatice, inclusiv ale Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană, care au contribuit la atingerea acestui obiectiv.
 • Mulțumesc, de asemenea, Comisiei Europene, Președintei Ursula von der Leyen, pentru sprijinul constant și pentru dialogul deschis.
 • Dialogul a vizat, totodată, și Comisia de la Veneția, care a constatat recent că elementele esențiale din pachetul legilor justiției respectă standardele europene.
 • Raportul de astăzi încheie o etapă, dar eforturile noastre comune, la nivel de autorități și societate, trebuie să continue.
 • Sunt convins și încrezător că realizările confirmate astăzi de Comisia Europeană vor fi urmate și de altele, astfel încât independența și eficiența justiției, ca și combaterea corupției să rămână constante ireversibile pentru România.

Sursa foto: Presidency

Citește și: Comisia Europeană, despre ridicarea MCV-ului pentru România: Obiectivele de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător

articolul original.

Comisia Europeană, despre ridicarea MCV-ului pentru România: Obiectivele de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător

22 November 2022 at 14:45
image

Comisia Europeană a adoptat marți, 22 noiembrie 2022, cel mai recent raport ce privește măsurile luate de România pentru a-și îndeplini angajamentele în contextul reformei sistemului judiciar, dar și măsurile luate pentru lupta împotriva corupției în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare – MCV. Raportul expune un bilanț al progreselor înregistrate în ceea ce privește recomandările restante și îndeplinirea obiectivelor de referință din cadrul MCV, de la raportul din iunie 2021. Decizia finală în acest context se află în mâinile Consiliul European.

„Raportul ia act în mod pozitiv de eforturile semnificative depuse de România pentru a aplica toate recomandările prin noi acte legislative, politici și instrumente de consolidae a sistemului judiciar și de combatere a corupției.

Comisia concluzionează că progresele înregistrate de România sunt suficiente pentru a îndeplini angajamentele asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare la momentul aderării sale la Uniunea Europeană; toate obiectivele de referință pot fi încheiate în mod satisfăcător.

De asemenea, evaluarea ia în considerare și evoluția statului de drept în Uniunea Europeană, în special angajamentul deplin al României în ciclul de raportare privind statul de drept.

De acum înainte, Comisia nu va mai monitoriza sau raporta cu privire la România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, dar monitorizarea va continua în cadrul ciclului anual privind statul de drept – The Rule of Law”, transmite Comisia Europeană.

Progresele realizate în contextul reformei statului de drept și lupta împotriva corupției

„Printre reformele importante se numără legile Justiției adoptate recent și o nouă strategie de dezvoltare a sistemului judiciar. De asemenea, Comisia ia act de angajamentul României de alua în considerare, în cea mai mare măsură, avizul Comisiei de la Veneția cu privire la legile Justiției și, în general, în cazul în care sunt necesare acțiuni suplimentare.

În ceea ce privește lupta împotriva corupției, instituțiile statului își unesc forțele pentru a aplica o nouă strategie națională anti-corupție – pentru anii 2021 și 2022 a existat un bilanț pozitiv în ceea ce privește eficacitatea investigării și sancționării corupției la nivel înalt.

Parlamentul a îmbunătățit procedura ce privește ridicarea imunității politice, iar instituțiile românești responsabile de aplicarea normelor privind integritatea și conflictele de interese – precum și de gestionarea și recuperarea bunurilor infracționale – au funcționat în mod eficient.

România înregistrează progrese rapide în ceea ce privește revizuirea Codurilor Penale, precum și consolidarea cadrului său de integritate. Finalizrea acestor reforme importante reprezintă etape importante în cadrul Planului de Redresare și Reziliență al româniei, iar Comisia va continua să coopereze cu românia pentru ca acestea să fie realizate cu succes, în conformitate cu legislația Uniunii Europene, dar și cu standardele internaționale anticorupție.

Este important pentru Romnia să-și continue eforturile în mod consecvent pentru a transpune în legislație concretă angjamentele rămase în raport, în cadrul ciclului anual al Raportului privind Statul de Drept – The Rule of Law Report”, se arată în comunicatul transmis de Comisia Europeană.

Etapele următoare

„Aplicarea efectivă a angajamentelor asumate de România și continuarea în ritm pozitiv a reformelor asigură faptul că progresele înregistrate sunt durabile și ireversibile, permițând încheierea cu succes a Mecanismului de Cooperare și Monitorizare.

Înainte de a lua o decizie finală, Comisia va lua în considerare observațiile Consiliului, precum și observațiile realizate de Parlamentul European. Comisia Europeană va reveni asupra acestei chestiuni – atât în cazul Bulgariei, cât și în cazul României – lunile următoare.

Ciclul anual al raportului privind Statul de Drept – The Rule of Law – va permite Comisiei să monitorizeze punerea în aplicare a multor reforme convenite, cum ar fi noul regim în urma desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din cadrul sistemului Judiciar – SIIJ, punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești de către administrația publică, impactul viitoarei revizuiri a legislației penale asupra eficacității luptei împotriva corupției și evoluția cadrului de integritate și aplicarea acestuia, inclusiv de către Parlament.

Acest lucru va face parte din monitorizarea sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției, doi dintre pilonii de bază ai rapoartelor. Unele dintre aceste aspecte au făcut deja obiectul unor recomandări în ultimul raport privind statul de drept și, la fel ca în cazul tuturor statelor membre, vor face parte din procesul de monitorizare întreprins de Comisie în urma recomandărilor.

Obiectivele României în cadrul mecanismului de Redresare și de Reziliență, precum și alte oportunități de asistență în cadrul altor programe relevante ale Uniunii Europene, în special Instrumentul de asistență tehnică, vor contribui, de asemenea, la asigurarea faptului că reformele în curs de desfășurare, cum ar fi cele referitoare la Codurile Penale, acoperă lacunele existente în legislație și consolidează eficacitatea luptei împotriva corupției”, transmite Comisia Europeană.

Background

„Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) a fost instituit în momentul aderării României la Uniunea Europeană, în 2007, ca o măsură tranzitorie pentru a facilita eforturile continue ale României de reformare a sistemului judiciar și de intensificare a luptei împotriva corupției.

Acesta reprezintă un angajament comun al României și al Uniunii Europene. În conformitate cu decizia de instituire a mecanismului și după cum au subliniat Consiliul și Curtea de Justiție a Uniunii Europene, MCV se încheie atunci când toate obiectivele de referință aplicabile României sunt îndeplinite în mod satisfăcător.

În cadrul MCV, începând din 2007, se desfășoară activități de încurajare și de monitorizare a procesului de reformă, pe baza obiectivelor de referință. În ianuarie 2017, Comisia a întreprins o evaluare cuprinzătoare a progreselor înregistrate în cei zece ani de funcționare a mecanismului, care a oferit o imagine clară a progreselor semnificative înregistrate.

Comisia a prezentat 12 recomandări specifice care, dacă vor fi îndeplinite în mod ireversibil, ar fi suficiente pentru a pune capăt procesului MCV. De atunci, Comisia a efectuat alte 4 evaluări ale progreselor înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandărilor. Rapoartele din perioada 2017-2019 au fost caracterizate de o diminuare a impulsului de reformă și a fost necesară formularea a 8 recomandări suplimentare.

În raportul din iunie 2021, Comisia a reușit să marcheze progrese substanțiale în ceea ce privește toate obiectivele de referință ale MCV. Comisia a remarcat un impuls puternic reînnoit pentru a reforma și a repara regresul din perioada 2017-2019, multe recomandări fiind pe cale de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante.

De atunci, au fost luate noi măsuri pozitive, cum se detaliază în raportul din 2022, care a concluzionat că România a înregistrat progrese suficiente în îndeplinirea angajamentelor asumate la momentul aderării la Uniunea Europeană și că toate obiectivele de referință pot fi încheiate în mod satisfăcător.

Un MCV a fost instituit, de asemenea, la aderarea Bulgariei la Uniunea Europeană în 2007, pentru a monitoriza progresele înregistrate în domeniile reformei judiciare, corupției și criminalității organizate.

Raportul MCV din octombrie 2019 a concluzionat că Bulgaria a îndeplinit în mod satisfăcător restul recomandărilor MCV, că Bulgaria a înregistrat progrese suficiente în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor asumate la momentul aderării sale la Uniunea Europeană și că toate obiectivele de referință pot fi încheiate în mod satisfăcător. De atunci, Bulgaria nu mai este monitorizată și nici nu mai face obiectul unor rapoarte în cadrul MCV, fiind monitorizată în cadrul ciclului anual privind statul de drept și, mai concret, în raportul anual al Comisiei privind statul de drept – The Rule of Law”, a conchis Comisia Europeană.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Surse: Comisia Europeană cere ridicarea MCV pentru România

articolul original.

Cătălin Predoiu salută ridicarea MCV: „Raportul de astăzi nu este consecinţa unui context sau rezultatul unui concurs de împrejurări”

22 November 2022 at 17:20
image

Reprezentanţii Ministerului Justiţiei afirmă că instituţia nu priveşte raportul MCV publicat marţi „ca un moment de încheiere a reformelor, ci ca etapă importantă în continuarea acestora, cu noi acte legislative”. Ministrul Cătălin Predoiu subliniază că raportul nu e „consecinţa unui context sau rezultatul unui concurs de împrejurări şi nici a unui «automatism»”.

„Ministerul Justiţiei salută publicarea acestui raport elaborat de Comisia Europeană pe baza contribuţiei naţionale şi a consultărilor din teren cu instituţiile şi asociaţiile profesionale relevante din sistemul judiciar. Raportul MCV cuprinde concluzii pozitive, care constată îndeplinirea obiectivelor (benchmarks) şi precizează că, în continuare, cooperarea cu Comisia Europeană pe zona de reforme judiciare se poate face în cadrul Mecanismului «Rule of Law», aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene”, arată Ministerul Justiţiei, după publicarea raportului MCV.

„Documentul reflectă corect şi obiectiv rezultatele eforturilor autorităţilor române”

Potrivitsursei citate, raportul realizează o radiografie la zi a stadiului reformei Justiţiei şi a luptei împotriva corupţiei în România. Astfel, raportul analizează fiecare dintre cele 20 de recomandări adresate României (12 recomandări din 2017 şi 8 recomandări suplimentare din 2018) şi constată, în concluziile fiecărei recomandări, îndeplinirea acestora.

„Documentul reflectă corect şi obiectiv rezultatele eforturilor autorităţilor române desfăşurate de la ultimul raport MCV, din 8 iunie 2021, precum şi de la evaluarea prin intermediul ultimului raport pentru România privind statul de drept, din iulie 2022. Comisia Europeană concluzionează că rezultatele înregistrate de-a lungul anilor în România constituie progrese reale şi solide în sfera reformei Justiţiei şi combaterii corupţiei, care au produs modificări ireversibile la nivelul societăţii româneşti. Cu privire la legile Justiţiei, raportul constată că acestea au fost supuse unui proces îndelungat şi riguros de elaborare, bazat pe consultări publice, consultări cu sistemul judiciar, dezbateri parlamentare transparente; în acest proces, au fost urmate recomandările MCV, precum şi recomandările din opiniile anterioare ale altor organisme recunoscute, cum ar fi, în principal, Comisia de la Veneţia. Raportul conchide faptul că reformele pot continua şi vor fi monitorizate în cadrul Mecanismului «Rule of Law», un instrument comunitar aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene (UE)”, adaugă reprezentanţii MJ.

Ministerul Justiţiei transmite că nu acest raport nu este un moment de încheiere a reformelor, ci este o etapă importantă în continuarea acestora prin intermediul unor acte legislative.

„Ministerul Justiţiei nu priveşte acest Raport MCV, publicat astăzi, ca un moment de încheiere a reformelor, ci ca pe o etapă importantă în continuarea acestora, cu noi acte legislative, în primul rând Codurile penale, Legile privind statutul grefierilor şi al inspectorilor de probaţiune. Cooperarea cu Comisia Europeană, cu Comisia de la Veneţia, GRECO şi toate instituţiile europene va continua transparent, constructiv şi onest, în cadrul Mecanismului «Rule of Law», Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi al altor instrumente europene incidente”, precizează sursa citată.

Cătălin Predoiu: „Raportul de astăzi este o consecinţă firească a acestei realităţi”

Cătălin Predoiu susține că raportul cu privire la MCV este rezultatul unui efort laborios şi bine organizat, iar cooperarea onestă cu Comisia Europeană a fost salutară. De asemenea, ministrul a mai transmis că cea mai bună cale de progres în modernizarea serviciului public judiciar este cooperarea cu partenerii europeni şi euroatlantici.

„MCV a fost un instrument care a facilitat modernizările aduse sistemului judiciar, după aderarea României la Uniunea Europeană. Treptat, obiectivele iniţiale şi cele derivate din acestea au fost îndeplinite de executivul, legislativul şi autoritatea judecătorească din ţara noastră. Raportul de astăzi este o consecinţă firească a acestei realităţi din teren şi este salutar faptul că la nivelul Comisiei Europene a fost constatată în mod obiectiv şi corect această realitate. Raportul de astăzi nu este consecinţa unui context sau rezultatul unui concurs de împrejurări şi nici a unui «automatism» la nivel comunitar, ci este rezultatul unui efort laborios şi bine organizat, a unei munci duse cu răbdare şi migală de către toţi cei implicaţi în realizarea obiectivelor (benchmarks) MCV, în cadrul căreia comunicarea şi cooperarea onestă cu Comisia Europeană a fost salutară.

De principiu, consider că cea mai bună cale de progres în modernizarea serviciului public judiciar, a cooperării judiciare internaţionale, satisfacerea drepturilor fundamentale şi a intereselor legitime ale cetăţenilor români, pe un plan mai larg, a construcţiei europene simultan cu promovarea intereselor naţionale, este cooperarea proactivă cu partenerii europeni şi euroatlantici. Nicio ţară europeană nu îşi poate atinge singură, pe cont propriu, interesele naţionale şi ale cetăţenilor, cea mai eficientă cale în acest scop este cooperarea proactivă şi onestă cu partenerii europeni. Pe de altă parte, fără un efort de echipă şi fără sprijin politic, niciun rezultat nu poate fi posibil şi doresc să subliniez sprijinul de care Ministerul Justiţiei s-a bucurat în acţiunile sale din partea Preşedintelui României, Premierului, Coaliţiei de Guvernare, parlamentarilor majorităţii şi reprezentanţilor Comisiei Europene, precum şi Vicepreşedintei Comisiei Europene Věra Jourová, cărora le mulţumesc”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

articolul original.
❌