ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cutremur puternic la granița dintre Turcia și Iran

28 January 2023 at 19:43
By: -
image

Un cutremur puternic a lovit sâmbătă regiunea de frontieră dintre Turcia și Iran, distrugând mai multe case într-un oraș iranian, au anunțat mass-media iraniene și Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC).

Potrivit EMSC, citat de Reuters, cutremurul a avut o magnitudine de 5,6 și s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

Presa iraniană a precizat că seismul a avut o magnitudine de 5,9 și a lovit provincia Azerbaidjanul de Vest.

Social media users in Armenia are reporting an earthquake. Apparently it happened .5 hr ago, with the epicenter being northern Iran.

I pray that there are no human casualties.

There is potential damage to @UNESCO heritage sites St. Thaddeus & St. Stephen Armenian monasteries pic.twitter.com/LqCMvxqavr

— Simon Maghakyan (@simonforco)
January 28, 2023

Oficialii iranieni pentru situații de urgență au declarat că echipe de salvare au fost trimise în zonă, iar spitalele au fost puse în stare de alertă, potrivit presei de stat.

Agenția de știri Fars a anunțat că mai multe case din orașul Khoy au fost distruse.

articolul original.

Cutremur cu magnitudine de 5,8 pe scara Richter, în Egipt

25 January 2023 at 15:23
image

Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter a avut loc, miercuri, în estul Mării Mediterane, fiind resimțit în Egipt.

Institutul Naţional de Cercetare în Astronomie şi Geofizică din Egipt anunţă că seismul a avut magnitudinea de 5,8 grade.

Seismul de 5,8 a avut loc miercuri, în jurul prânzului, a anunţat într-un comunicat Institutul Naţional de Cercetare în Astronomie şi Geofizică din Egipt, transmite Reuters și Agerpres.

„Cutremurul nu a avut niciun impact semnificativ asupra Egiptului”, a declarat pentru Reuters Gad El Qady, directorul institutului.

Alt cutremur în zona Vrancea produs săptămâna aceasta

Totodată, și în România s-a produs un alt cutremur la data de 24 ianuarie.

De asemenea, un cutremur s-a produs marți dimineață în zona seismică Vrancea.

Seismul a avut o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul s-a produs la ora 07:42, la adâncimea de 115 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 69 km E de Brașov, 77 km NE de Ploiești, 116 km S de Bacău, 122 km V de Brăila, 123 km V de Galați, 129 km N de București, 149 km NE de Pitești, 183 km E de Sibiu, 194 km N de Ruse, 197 km SV de Iași.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Cutremur în România. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

24 January 2023 at 08:36
image

În dimineața zilei de marți, un cutremur s-a produs, în zona Vrancea. Seismul a avut o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter.

Tnstitutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) anunță că seismul s-a produs la ora 07:42, la adâncimea de 115 kilometri.

Cutremurul a fost în apropierea următoarelor oraşe: 69 km E de Brașov, 77 km NE de Ploiești, 116 km S de Bacău, 122 km V de Brăila, 123 km V de Galați, 129 km N de București, 149 km NE de Pitești, 183 km E de Sibiu, 194 km N de Ruse, 197 km SV de Iași.

Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre următorul mare cutremur din România

Prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului, a prezis că un cutremur de peste 7 grade pe Richter, asemănător celui din martie 1977, va avea loc în jurul anului 2040.

„Va fi un cutremur în jurul anului 2040, cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri”, a declarat prof. dr. Gheorghe Mărmureanu.

articolul original.

Cutremur de suprafață în România. Seismul a avut loc la mai puțin de 100 de kilometri de București

21 January 2023 at 05:40
image

Un cutremur cu magnitudinea 2,2 pe Richter a avut loc sâmbătă dimineață. Seismul s-a produs la adâncimea de trei kilometri și a fost înregistrat în județul Prahova, la mai puțin de 100 de kilometri de București.

„În ziua de 21 Ianuarie 2023, la ora 02:50:53 (ora locală a României), s-a produs în Muntenia, Prahova un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.2, la adâncimea de 3 kilometri”, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 45km NV de Ploiești, 46km S de Brașov, 71km NE de Pitești, 97km NV de București, 129km SE de Sibiu, 155km N de Ruse, 175km NE de Craiova, 180km SV de Bacău, 187km V de Brăila, 193km V de Galați.

Când va fi un cutremur mare în România

Prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului, a prezis că un cutremur de peste 7 grade pe Richter, asemănător celui din martie 1977, va avea loc în jurul anului 2040.

„Va fi un cutremur în jurul anului 2040, cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri”, a declarat prof. dr. Gheorghe Mărmureanu.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Românii care nu-și asigură locuințele la cutremure sau incendii riscă amenzi de la 100 la 500 de lei

19 January 2023 at 07:03
image

Legea ne obligă să ne asigurăm locuințele. Teoretic, doar așa putem fi despăgubiți în caz de inundații, cutremure sau alunecări de teren.

Peste 80% din proprietățile din țară nu sunt asigurate

Peste 80% dintre proprietăţile din ţară n-au nici măcar poliţa obligatorie de asigurare. La primăriile din ţară ajung în fiecare an listele cu cei care nu au asigurarea.

Autorităţile locale trebuie apoi să-i anunţe pe oameni că riscă amenzi de la 100 la 500 de lei. Doar că asta nu se întâmplă.

La nivel național, sunt puţin peste 1,8 de milioane de locuinţe asigurate cu polița obligatorie, care aduce despăgubiri maxime de 20.000 de euro.

articolul original.

Cutremurul din Țiriac city

13 January 2023 at 16:32

Mușcăturile din șerpăria de la Cluj au scos la iveală angajamentul de colaborator al fostei Securități semnat în tinerețe de Ion Țiriac, miliardarul nostru din învîrteli spectaculoase și mai puțin din tenis. (Că a cîștigat enorm pe seama tenisului și din industria turneelor în care a devenit un profesionist este o cu totul altă poveste). Angajamentul său poartă data de 11 07 1963. N-a lipsit mult să „joace“ și pe vremea dr. Petru Groza și a lui Gheorghiu Dej! Ion Țiriac a știut să-și valorifice talentul de jucător de tenis, de om de afaceri, dar și de povestitor, fiind și un bun actor în registrul lui Păcală. Una-două joacă rolul naivului care a jucat tenis cu un Kennedy, cu un Bush și, dacă este să cucerească pe cineva, este gata să povestească și despre o partidă cu Napoleon al III-lea.

Înclinațiile sale actoricești ies iar la iveală și cu ocazia apariției angajamentului de informator al securității din 1963.

Declarația sa de colaborator publicată mai ieri-alaltăieri a trecut fără prea multe valuri. Ca s-o minimalizeze, Ion Țiriac s-a prefăcut a se distra pe seama ei, sugerînd că presa nu mai are cine știe ce de zis și de aflat despre legătura lui cu „băieții“. Adevărul este că dezvăluirea care ține din războiul și bătălia pentru putere a Noii Securități a trecut neobservată. Solid News nu contează, iar Cozmin Gușă a spus prea multe prostii la viața lui. De obicei, ziariștii se pleacă în fața omului de afaceri, îl mai ciugulesc de cîte ceva și îi sărută mîna! Unii sunt impresionați de banii lui Ion Țiriac. Alții de zgîrcenia lui proverbială. Pentru mulți naivi, Țiriac este un mit, pentru alții, un mare șnapan. Acum, după declarația făcută miercuri la Patinoarul Flamaropol riscă să treacă și un fel de colaborator străvechi al Securității.

Isteț și uns cu toate alifiile, Ion Țiriac se revendică a fi fost doar un informator vesel, un turnător descurcăreț și distrat și, bineînțeles, un sportiv cunoscut. Citiți cu atenția declarația lui Țiriac apărută pe fluxul Agerpres. După o jumătate de secol, el încearcă să joace rolul celui care a păcălit sistemul.

„Uitaţi-vă în ochii mei, v-am minţit eu vreodată? Eu n-am avut dosar la securitate. ‘Domnule ministru Rus, scoate domn’e dosarul să-l văd şi eu’, dar zice: ‘Domnu’ Ţiriac, nu ai’. ‘Cum să nu am pentru că am fost miliţian şi 30 de ani am fost privilegiatul acestei ţări. Eu aveam atunci un paşaport pe care dumneavoastră nu-l aveaţi’. Şi mă duceam, intram şi ieşeam. Şi mă întreba: ‘Tovarăşu’ Ţiriac, unde ai fost?’. ‘Păi am fost la Washington la turneu’… ‘Şi ce ai făcut acolo?’. Deci trebuia să dau un raport când mă întorceam. Şi spuneam că am jucat tenis. ‘Dar pe lângă tenis ce-ai mai văzut?’… ‘Aţi fost la Kennedy acasă?’… şi spuneam ‘Păi de acum ştiţi? Cei de la CIA ştiu de vreo 10 ani, aşa că şi voi trebuie să ştiţi tot de 10 ani’. ‘Şi ce aţi făcut acolo?’. ‘Am făcut cârnaţi şi am jucat fotbal american’. Adică toate treburile astea (n.r. – erau raportate). Şi apoi, ghici ciupercă ce-i, a apărut dosarul că eram Ţiţi Vivilică sau cumva (n.r. – Titi Ionescu). Băi, fraţilor, oamenii ăia trebuiau să scrie şi ei ceva. Ce trebuiau să scrie, habar nu am, pentru că acum când l-am citit mi-a venit să râd. ‘1.000 de dolari a schimbat Costică Năstase (n.r. – Ilie Năstase) la Hilton la Atena din lei în dolari”… dar noi nu aveam 20 de dolari, de unde 1.000? Nici nu ştiai cum arată dolarii. Dar nu asta e problema. Problema care mă deranjează… cine l-a pus, l-a pus… e un nemernic din ăsta care tot din sport vine, fără să dau numele, pentru că sunt prieten eu cu Vizer. Sunt prieten cu Vizer şi sunt un mare preşedinte. Dar ce mă deranjează în concluzie: ‘Tovarăşu’ este un tovarăş bun, este un patriot, dar nu este un camarad bun, nu vrea să coopereze’. Cum să nu cooperez? Eu am cooperat cu toţi, dar nu au vrut să mă treacă la securitate. M-au ţinut la Miliţie pentru că dădea cu 20 de lei mai puţin. Însă eu probleme din astea nu am”, a spus Ţiriac.

Ion Țiriac așa neșcolit cum este nu-i totuși un prost. El încearcă să treacă toată colaborarea sa cu organele și cu regimul comunist într-un registru vesel. Se blindează cu glume și cu jumătăți de adevăr. Știe că trucul acesta de comunicare ține la tot „rumînu“ cum zice el ca un bădie sfătos și pișicher. Mai un tenis, mai o glumă, mai o petrecere, mai o vînătoare, mai o plecare la turneu, ca tot omul, ca băieții, ce naiba!

Cu ce beneficii și cu consecințe a păcălit Ion Țiriac sistemul? Deocamdată, marii profesioniști în condamnarea fostei Securități tac chitic. Nu știu de unde să apuce subiectul. Se tem că și-ar putea rupe dinții în puterea și numele lui Țiriac sau că demersul lor ar putea duce la prăbușirea unei părți din biata noastră economie. Adevărul este că de la Aeroportul Internațional Otopeni, încă înainte de aterizare, dai cu privirea de Țiriac Air. Înainte vedeai și reclama la Țiriac Bank. Bagajele îți veneau pe uruitoarele benzi de la Lutas, tot o învîrteală a lui Ion Țiriac. Dădeai de Metro, tot o afacere legată de Țiriac, acum de Țiriac Collection, de Țiriac Service apoi de blocuri construite de Tiriac, de reclama la Mercedes,  Hyundai și ce mai distribuie și vinde Țiriac Holding. Dacă nu știai nimic despre destinație și despre personaj, ai fi zis că ai aterizat în Republica Țiriac sau că faci o excursie în Țiriac city!

Din dosarele privind trecutul Securității pînă la clădiri și firme de asigurări nu dai decît de numele lui Ion Țiriac.

Cum a păcălit Ion Țiriac regimul comunist și pe Ceaușescu rămîne destul de neclar. Cum neclar rămîne și felul în care, după 1990, a păcălit și democrația. La căderea sistemului înșelat nu era atît de bogat. N-a venit în țară cu un sac de bani. Împreună cu Dan Petrescu (miliardarul căzut cu avionul în Italia!?) se luptau să scoată niște bani de pe urma tenisului. Țiriac punea la bătaie numele, iar Dan Petrescu materia cenușie. Necunoscut rămîne dosarul lui Dan Petrescu. A colaborat și el cu fosta Securitate? Era omul băieților? Cu ce misiuni? Marile și valoroase lor achiziții de după 1990 sunt numai zaruri ale destinului și idei geniale ale lui Țiriac și Dan Petrescu? Cum se face că grupul shoppiștilor și beizadelelor din București, turnători și ei la Securitate au fost între primii care au pus mîna și au preluat rețelele de magazine din Capitală? S-or fi dus admiratorii la ei și la Ion Țiriac și le-or fi zis, luați și voi, ia și matale, nea Ioane, cîteva sute de magazine că n-avem ce face cu ele! Ia și o casă sau două în Primăverii, ia și o concesiune pe o jumătate de secol pe tăpșanul ăla din spatele Pavilionului Expoziției! Și dacă ne dai doi-trei lei pe metru pătrat, suntem mulțumiți!

Sunt convins că Ion Țiriac i-a prostit pe mulți politicieni cu o glumă, cu o rachetă de tenis, cu o cafea, cu o partidă de tenis, cu o invitație la un turneu. Din Neica Nimeni, unii politicieni s-au văzut la televizor în tribună la Roland Garros. Nu s-au prins că au ajuns pe mîna lui Țiriac și că totul are un anume preț. Au fost amabili la un contract, la o concesiune, la un teren, la o privatizare. A ținut. Dar legătura sa cu grupul shoppiștilor, cu Dan Petrescu, cu Puiu Popoviciu și cu Radu Dimofte, cu Dan Adamescu și cu cei care s-au întors în țară tot pe post de investitori străini rămîne neclară. Erau și ei informatori? Lucrau pentru băieți sau păcăleau și ei?

Ion Țiriac rîde și, într-un fel, se laudă că a păcălit sistemul comunist.

Mă tem că ar trebui să vedem dacă nu cumva a păcălit și democrația și economia de piață!

articolul original.

Cutremur de 7,6 grade, în largul Indoneziei şi Timorului de Est

10 January 2023 at 09:15
image

Institutul american de geofizică USGS anunță, marți, că un cutremur magnitudinea 7,6 a avut loc marţi în largul Indoneziei şi Timorului de Est. În urma seismului cel puțin un om a fost rănit și mai multe case au fost avariate.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la 427 de kilometru sud de Insula indoneziană Ambon, la 95 de kilometri adâncime, precizează USGS.

Potrivit Agenţiei indoneziene Meteorologice, de Climatologie şi Geofizică (BMKG), cutremurul a fost resimţit pe insulele din estul Timorului, în arhipelagul Moluce şi în Papua Noua Guinee.

Agenţia a semnalat replici de magnitudinea 5,5

„Eram în pat, când am simţit o zguduitură uşoară. M-aa ridicat şi mi-am dat seama că mulţi dintre prietenii au simţit-o şi ei”, a declarat AFP un indonezian, Hamdi, la Ambon.

”O persoană a fost rănită, iar cel puţin 15 case şi două şcoli au fost avariate” pe Insulele Tanimbar, potrivit Agenţiei indoneziene de gestionarea Catastrofelor (BNPB).

„Oamenii s-au speriat şi au fugit din case”, declară Abdul Muhari de la BNPB.

Unde a mai fost simțit cutremurul

Cutremurul a fost resimţit cel mai puternic la Saumlaki, cel mai mare oraş din arhipelag, unde locuiesc 8.000 de persoane, precizează într-un comunicat agenţia, care difuzează imagini cu locuinţe avariate în mai multe sate în Molucele de Sud-Vest.

Într-un sat, acoperişurile şi zidurile mai multor case s-au surpat, iar moloz era împăştiat pe jos.

Înregistrări video postate pe Twitter surprind lampadare care clătinau la Tual, un port în arhipelagul Moluce şi locuitori care fug afară din clădiri.

Agenţia indoneziană de geofizică a emis o alertă de tsunami – pe care a ridicat-o la scurt timp după aceea.

Cutremurul a fost resimţit până la Darwin, în nordul Australiei, unde cel puţin 1.000 de persoane l-au semnalat Agenţiei australiene de Geoştiinţe.

Indonezia înregistrează o activitate seismică frecventă, din cauza poziţiei sale pe Centura de Foc a Pacificului, unde plăci tectonice intră în coliziune.

În noiembrie, un cutremur de 5.6 a provocat 602 de morți

La 21 noiembrie, un cutremur de magnitudinea 5,6 s-a soldat cu 602 morţi, în provincia Java de vest, pe Insula principală, Java.

La 26 decembrie 2004, un cutremur major în largul Insulei Sumatra a declanşat un tsunami în Ocranul Indian care a ucis 230.000 de persoane, până în Sri Lanka, India şi Thailanda.

Acest cutremut puternic, de magnitudinea 9,1, a provocat valuri uriaşe, de până la 30 de metri înălţime, care au lovit ţărmul Banda Aceh, în nordul Insulei Sumatra.

articolul original.

Cutremur violent cu magnitudinea de 7,6 grade în Indonezia! Există risc de tsunami

9 January 2023 at 19:00
image

Un cutremur puternic, de 7,6 grade a avut loc, cu puțin timp în urmă, la 341 km față de Tual City, Maluku, Indonezia.

Din primele estimări ale seismografelor, cutremurul a avut magnitudinea 7,5 – 7,7 și a avut epicentrul în mare, în zona insulelor Tanimbar, în estul Indoneziei.

Cutremurul s-a produs la o adâncime de aproximativ 90 km și ar putea provoca un tsunami periculos spre numeroasele insule dintre Indonezia și Noua Guinee, potrivit inmeteo.net.

Autoritățile locale au emis avertismente de tsunami

Autoritățile locale au emis avertismente de tsunami pentru insulele din apropiere și au îndemnat comunitățile din mai multe districte să se îndrepte către zone mai înalte.

Momentan nu există informații despre pagube materiale sau pierderi de vieți omenești.

Cutremurul a fost atât de puternic încât oamenii care locuiesc în Darwin, capitala Teritoriului de Nord al Australiei, au spus că au simțit pământul tremurând.

Cutremur puternic de 5,2 grade pe scara Richter, în România

Cel mai mare cutremur s-a produs în data de 3 noiembrie, la ora locală 6.50 s-a produc un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe Richter, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău. Iniţial, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică Pământului (INCDFP) a anunţat că seismul a avut magnitudinea de 5,5 grade, dar ulterior a revizuit în scădere la 5,2 pe Richter.

Acesta s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 69 km nord-est de Ploieşti, 76 km est de Braşov, 114 km vest de Brăila, 117 km vest de Galaţi şi 118 km nord de Bucureşti. De asemenea, undele s-au simțit puternic în 5 țări: Bulgaria, Moldova, România, Serbia și Ucraina.

Deși a fost cel mai puternic seism din ultimii doi ani și jumătate, IGSU nu a trimis mesajele RO-ALERT, întrucât nu s-au înregistrat pagube și victime. În 31 ianuarie 2020 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe Richter în, judeţul Vrancea, la adâncimea de 121 de kilometri. Acesta a fost cel mai puternic seism din ultimii doi ani şi jumătate.

În urma cutremurului, în zona seismică Vrancea, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112. După înregistrarea cutremurului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului a făcut şi o revizuire manuală, care a arătat exact magnitudinea şi adâncimea la care s-a produs seismul.

articolul original.

Un cutremur masiv lovește Vanuatu și declanșează alertă de tsunami | Știri despre cutremur

8 January 2023 at 14:48
By: Stiri
image

Avertizare de tsunami emisă pentru anumite părți din regiunea Oceanului Pacific de Sud după un cutremur cu magnitudinea 7,0 care a lovit Vanuatu.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,0 a lovit națiunea din Oceanul Pacific de Sud Vanuatu, a declarat Serviciul Geologic al Statelor Unite, declanșând o avertizare de tsunami pentru regiune.

Cutremurul a avut loc duminică în jurul orei 23.30, ora locală (12.30 GMT). A fost lovită la 23 km (14 mile) de Port Olry și a fost lovită la o adâncime de 27 km (17 mile), a spus agenția.

Cutremur major, informații preliminare: M 7.0 – 23 km NV de Port-Olry, Vanuatu https://t.co/06FQfghHrz

— USGS Earthquakes (@USGS_Quakes) 8 ianuarie 2023

„Valurile de tsunami care ajung la 0,3 până la un metru deasupra nivelului mareelor ​​sunt posibile pentru unele coaste din Vanuatu”, a spus Centrul de avertizare a tsunamii din Pacific.

Centrul a emis, de asemenea, o avertizare de tsunami pentru coastele pe o rază de 300 km (186 mile) de epicentrul cutremurului.

Nu s-au raportat până acum pagube sau victime.

Vanuatu are o populație de 280.000 de oameni și este alcătuită din câteva zeci de insule. Este situat pe Cercul de Foc al Pacificului, unde plăcile tectonice se ciocnesc și se confruntă cu activitate seismică și vulcanică frecventă.

În noiembrie, o națiune insulară vecină la nord de Vanuatu, Insulele Solomon, a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 7,0. Nu au fost raportate răni grave sau pagube.

Regiunile de coastă din vecina Papua Noua Guinee au fost puse în alertă pentru valuri de tsunami de până la 30 cm (12 inchi).

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Al doilea cutremur din an din România, în Timiș

1 January 2023 at 14:45
image

Un cutremur cu magnitudinea de 2,5 grade pe scara Richter s-a produs duminică în Banat, județul Timiș, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul a fost la ora 10.03, la adâncimea de 15 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 31 km NV de Timișoara, 37 km SV de Arad, 70 km SE de Szeged, 117 km NE de Novi Sad, 131 km N de Zemun, 134 km N de Belgrad, 141 km SV de Oradea, 182 km S de Debrecen, 211 km E de Pecs și 222 km SV de Cluj-Napoca.

Primul seism al noului an s-a înregistrat la ora 3.41 în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, a avut magnitudinea 3.3 grade și a fost la adâncimea de 80 de kilometri. Cel mai mare seism al anului trecut s-a produs în data de 3 noiembrie 2022 şi a avut magnitudinea de 5,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

articolul original.

Două cutremure chiar în prima zi a anului! Unde s-au produs și ce magnitudine au avut

1 January 2023 at 12:52
By: R.M.

Prima zi a anului 2023 ne-a „lovit” din plin! Două seisme au avut loc în această dimineață, în două orașe diferite din România. Ce magnitudine au avut.

Anul 2023 a venit cu mici surprize, încă din prima zi. Două seisme au avut loc în această dimineață în două orașe diferite din România. În jurul orei 03:41, ora locală a României, s-a produs un cutremur în județul Vrancea, având magnitudinea de 3,3 la adâncimea de 80 de km.

”În ziua de 01 Ianuarie 2023, la ora 03:41:21 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 80km”, a transmis  Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), citat de News.

Cutremur / Foto: Pixabay

Două cutremure au avut loc în această dimineață

Nu a fost singurul cutremur din această dimineață. Celălalt a avut loc în județul Timiș, de 2,5 grade pe scara Richter și s-a produs duminică, la ora 10:03, la adâncimea de 15 kilometri.

Seismul a putut fi resimțit în apropierea următoarelor oraşe: 31 km NV de Timișoara, 37 km SV de Arad, 70 km SE de Szeged, 117 km NE de Novi Sad, 131 km N de Zemun, 134 km N de Belgrad, 141 km SV de Oradea, 182 km S de Debrecen, 211 km E de Pecs și 222 km SV de Cluj-Napoca.

articolul original.

Două cutremure în prima dimineață a anului 2023

1 January 2023 at 10:45
image

Prima zi a anului 2023 a fost marcată în România de două cutremure. Primul seism s-a înregistrat în zona seismică Vrancea, iar al doilea în Banat, județul Timiș.

Primul seism s-a produs la ora 03:41 în județul Vrancea și a avut magnitudinea 3.3 grade, la adâncimea de 80 de kilometri.

Cutremurul din Timiș s-a înregistrat pe 1 ianuarie, la ora10:03 și a avut magnitudinea de 2,5 grade, la adâncimea de 15 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 31 km NV de Timișoara, 37 km SV de Arad, 70 km SE de Szeged, 117 km NE de Novi Sad, 131 km N de Zemun, 134 km N de Belgrad, 141 km SV de Oradea, 182 km S de Debrecen, 211 km E de Pecs și 222 km SV de Cluj-Napoca.

Cel mai puternic cutremur din 2022 s-a produs pe data de 3 noiembrie 2022 şi a avut magnitudinea de 5,4.
articolul original.

Clădirile cu risc seismic, evaluate ochiometric

28 December 2022 at 10:27

Un Ordin al Ministrul Dezvoltării, adoptat săptămâna trecută şi care se va aplica începând cu 19 ianuarie 2023, conține prevederi ce vor permite ierarhizarea rapidă a clădirilor cu risc seismic, astfel încât să poată fi stabilită ordinea în care acestea vor fi consolidate. Practic, prin acest ordin se introduce o reglementare tehnică ce cuprinde prevederi pentru ierarhizarea clădirilor din punct de vedere al riscului seismic, în vederea stabilirii priorității investițiilor pentru siguranța clădirilor la cutremur. Mai exact, a fost introdusă metodologia de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, ce va scurta durata necesară evaluării clădirilor din punct de vedere al rezistenței acestora la cutremure.

Prin acest ordin al Ministerul Dezvoltării a apărut metodologia de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, ce va scurta durata necesară evaluării clădirilor din punct de vedere al rezistenței acestora la acțiunea cutremurelor.

Blocuri vechi


Ordinul Ministerului Dezvoltării nr. 3.231/2022 conține prevederi ce vor permite ierarhizarea rapidă a clădirilor cu risc seismic, astfel încât să poată fi stabilită ordinea în care acestea vor fi consolidate. Practic, ordinul stabilește modul de evaluare vizuală rapidă a clădirilor. Mai exact, a fost stabilită o procedură de evaluare seismică simplă, fără o analiză inginerească de detaliu, care are la bază informații privind: efectul cutremurelor din trecut asupra clădirii, rezultatele cercetărilor din domeniul riscului seismic, evoluția reglementărilor tehnice de proiectare seismică, evoluția practicii de proiectare și a materialelor de construcție utilizate. Evaluarea vizual rapidă se face de către inspectori calificați prin observarea clădirii din exterior, fără a fi necesar accesul inspectorului în imobil, indiferent de forma de proprietate a acestuia.
Metodologia de evaluare vizuală rapidă va putea fi utilizată în cazul clădirilor publice și a clădirilor rezidențiale multifamiliale, indiferent de forma lor de proprietate, având următoarele funcțiuni: locuințe, alte funcțiuni asimilabile locuințelor (cazare, cămine studențești, cămine de bătrâni etc.), ocrotirea sănătății, administrație publică, comerț și servicii, educație, activități culturale, sport sau turism, gospodărie comunală ori alte funcțiuni specifice sistemului de protecție civilă.

Blocul G8
Blocul G8

Trei niveluri de evaluare a riscului seismic

Evaluarea riscului se face pe trei niveluri. Acestea vor facilita prioritizarea și realizarea intervențiilor, precum și indicatori de monitorizare a acestora.
Evaluarea de nivel 1 înseamnă evaluarea riscului seismic la nivel național, prin realizarea hărților de risc la acțiuni seismice la nivelul fiecărui județ, pe baza unei metodologii unitare.
Evaluarea de nivel 2 înseamnă ierarhizarea clădirilor din punct de vedere al riscului seismic la nivel de unitate administrativ teritorială prin evaluare vizuală rapidă.
Cea de-a treia evaluarea sau evaluarea de nivel 3 este evaluarea vulnerabilității seismice a clădirilor prin expertizare tehnică de către un expert tehnic atestat pentru domeniul „Rezistență mecanică și stabilitate” și stabilirea măsurilor de intervenție, urmată de implementarea acestora.

articolul original.

Cutremur înregistrat în România luni dimineață, în a doua zi de Crăciun

26 December 2022 at 12:00

Un cutremur cu magnitudinea 3,6 pe Richter s-a produs luni dimineaţa, la ora locală 9:47, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Potrivit Digi24, seismul s-a înregistrat la o adâncime de 106 km, în apropierea următoarelor oraşe: 72 km est de Braşov, 76 km nord-est de Ploieşti, 118 km sud de Bacău, 118 km vest de Brăila, 120 km vest de Galaţi, 127 km nord de Bucureşti, 150 km nord-est de Piteşti, 186 km est de Sibiu, 192 km nord de Ruse, 199 km sud-vest de Iaşi. De la începutul lunii decembrie, în România au avut loc 18 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,1 pe Richter.

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 3 noiembrie 2022 şi a avut magnitudinea de 5,4 grade, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Cutremur în a doua zi de Crăciun! Seismul, resimțit în mai multe orașe

26 December 2022 at 10:22
image

Un cutremur cu magnitudinea 3,6 pe Richter s-a produs luni dimineaţa, la ora locală 9.47, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, informează Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), citat de agerpres.

18 cutremure în România

Potirivit sursei citate, seismul s-a înregistrat la o adâncime de 106 km, în apropierea următoarelor oraşe: 72 km est de Braşov, 76 km nord-est de Ploieşti, 118 km sud de Bacău, 118 km vest de Brăila, 120 km vest de Galaţi, 127 km nord de Bucureşti, 150 km nord-est de Piteşti, 186 km est de Sibiu, 192 km nord de Ruse, 199 km sud-vest de Iaşi.

De la începutul lunii decembrie, în România au avut loc 18 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,1 pe Richter.

articolul original.

Cutremur masiv din California dăunează clădiri, drumuri, întrerupe curentul | Știri despre cutremur

21 December 2022 at 02:51
By: Stiri
image

Un cutremur cu magnitudinea 6,4 care a lovit coasta de nord a Californiei a deteriorat case, drumuri și sisteme de apă și a lăsat zeci de mii de persoane fără electricitate.

Cel puțin 11 persoane au fost rănite și alte două au murit în urma „urgențelor medicale” care au avut loc în timpul sau la scurt timp după cutremurul de marți dimineață, potrivit Biroului Șerifului din județul Humboldt.

Cutremurul a avut loc marți la ora 2:34 (10:00 GMT), potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS), și a fost urmat de aproximativ 80 de replici.

Centrat la aproximativ 350 km (215 mile) nord de San Francisco și în largul țărmului comitatului Humboldt, o regiune cunoscută pentru activitatea seismică relativ frecventă, cel mai recent cutremur pare să fi cauzat mai multe perturbări decât altele în ultimii ani.

Cutremurul de marți a provocat un incendiu la o structură, care a fost stinsă rapid și a provocat prăbușirea altor două clădiri, potrivit Departamentului pentru Silvicultură și Protecția împotriva incendiilor din California (CalFire).

Departamentul a declarat că dispecerii săi au răspuns la 70 de apeluri de urgență după cutremur, inclusiv un raport despre o persoană prinsă în capcană care avea nevoie de salvare, a declarat purtătorul de cuvânt Tran Beyea.

Detaliile privind victimele cauzate de cutremur au fost incomplete, dar o victimă supraviețuitoare a fost un copil cu răni la cap, iar cealaltă o persoană în vârstă cu șold rupt, potrivit rapoartelor presei locale care citează biroul șerifului.

USGS a spus că o evaluare inițială a arătat o probabilitate scăzută de victime, iar Centrul Național de Avertizare pentru Tsunami a spus că nu este așteptat un tsunami.

Bună dimineața Redwood Coast CA Ați simțit cutremurul de 6,4 la aproximativ 7,5 mile sud-vest de Ferndale la 2:34 dimineața? Sistemul #ShakeAlert a fost activat. Vezi: https://t.co/zwOapjTWaA pic.twitter.com/eMSUAT3inw

— USGS ShakeAlert (@USGS_ShakeAlert) 20 decembrie 2022

Cu toate acestea, cutremurul a redus curentul la peste 70.000 de oameni în județul Humboldt, potrivit site-ului de urmărire a întreruperilor poweroutage.us.

„S-a întrerupt curentul în tot județul. Nu sunați la 911 decât dacă este o urgență imediată”, a scris Biroul Județean pentru Servicii de Urgență Humboldt.

Presa locală a raportat că cutremurul a provocat numeroase scurgeri de gaz, a doborât liniile electrice și a incendiat cel puțin o structură din orașul Ferndale.

Au fost raportate și mici alunecări de teren, iar cel puțin o șosea a cedat în timpul cutremurului, urmate de zeci de mici replici.

Drumuri închise: Drumul de stat 211 din Fernbridge, județul Humboldt este ÎNCHIS. Podul este închis în timp ce efectuăm inspecții de siguranță din cauza posibilelor daune seismice. pic.twitter.com/601oOQRz2o

— Caltrans District 1 (@CaltransDist1) 20 decembrie 2022

Oficialii județului Humboldt au avertizat cu privire la rapoartele de „daune larg răspândite ale străzilor și caselor” și au îndemnat locuitorii să verifice liniile de gaz și apă pentru orice semne de scurgeri.

Poliția orașului Ferndale a luat măsuri pentru a închide și un pod despre care Patrula de Autostrăzi din California a spus că a fost fisurat după cutremur, a informat KRCR-TV.

Locuința din Ferndale, Caroline Titus, a postat pe Twitter un videoclip în casa ei întunecată, cu mobilier răsturnat și vase sparte.

„Casa noastră este o casă victoriană de 140 de ani. Tremuratul nord/sud este foarte evident în ceea ce a căzut”, a spus el.

„A fost important”, a adăugat el într-un tweet ulterior.

Casa noastră este o casă victoriană de 140 de ani. Tremuratul nord/sud este foarte evident în ceea ce a căzut. Aceasta a fost stația noastră de cafea. Scuze pentru videoclipul întunecat. Inca fara putere. #ferndaleca #earthquake pic.twitter.com/md1WKCS58Z

— Caroline Titus (@caroline95536) 20 decembrie 2022

Cutremurul a urmat unui cutremur minor cu magnitudinea de 3,6 care a lovit sâmbătă aproximativ 400 km (250 mile) lângă San Francisco.

California este zguduită în mod regulat de cutremure, iar seismologii au avertizat că un cutremur capabil să provoace distrugeri pe scară largă ar putea lovi statul în următorii 30 de ani.

Un cutremur cu magnitudinea 6,7 ​​în 1994 în Northridge, nord-vest de Los Angeles, a ucis cel puțin 60 de persoane și a provocat pagube estimate la 10 miliarde de dolari.

Un cutremur cu magnitudinea de 6,9 ​​în San Francisco în 1989 a provocat moartea a 67 de persoane.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Cutremur de 6,4 în nordul Californiei | VIDEO

20 December 2022 at 11:35
image

Un cutremur cu magnitudinea 6.4 a zguduit nordul Californiei, la aproximativ 12 mile vest de Ferndale, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite.

Până la ora 3 dimineața, peste 50.000 de persoane au rămas fără curent electric în Humboldt County, potrivit poweroutage.us. Comitatul de pe malul oceanului se află la peste 320 de kilometri nord de San Francisco.

Caroline Titus, o jurnalistă din Ferndale, a postat pe Twitter o fotografie în care arată obiecte din casa ei împrăștiate pe podea după ce se pare că au căzut de pe un raft. „Casa este un dezastru”, a spus ea.

That was a big one. Power is now out in #ferndaleca. House is a mess. #earthquake pic.twitter.com/YEmcv1Urhp

— Caroline Titus (@caroline95536) December 20, 2022

Cutremurul a avut loc la exact un an după ce un seism cu magnitudinea 6.2 s-a produs în apropiere de Cape Mendocino, tot în Humboldt County.

Centrul Național de Meteorologie a declarat că nu se așteaptă niciun tsunami.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cercetătorii elvețieni au creat ochelarii de vedere care nu se mai aburesc

articolul original.

Cutremur de 4,1 grade, vineri dimineața, în România

16 December 2022 at 06:23

Un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter s-a produs în noaptea de joi spre vineri în zona seismică Vrancea, potrivit  informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 88 km, în apropierea următoarelor oraşe: 83km E de Brasov, 94km S de Bacau, 101km NE de Ploiesti, 112km V de Galati, 115km NV de Braila, 151km N de Bucuresti, 172km NE de Pitesti, 174km SV de Iasi, 196km E de Sibiu, 216km N de Ruse.

articolul original.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter s-a produs în zona seismică Vrancea

9 December 2022 at 17:40
image

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter s-a produs vineri în zona seismică Vrancea, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter a fost la ora 17.36 în zona seismică Vrancea, la adâncimea de 129 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 86km E de Brașov, 98km S de Bacău, 99km NE de Ploiești, 108km V de Galați, 110km NV de Brăila, 148km N de București, 172km NE de Pitești, 177km SV de Iași, 199km E de Sibiu, 212km N de Ruse.

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 3 noiembrie 2022 şi a avut magnitudinea de 5,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

Cel mai mare cutremur din 2022

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 3 noiembrie şi a avut magnitudinea de 5,4.

Un alt seism s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7. Mişcarea tectonica a fost resimţită şi la Bucureşti.

Potrivit experților, motive de îngrijorare ar fi atunci când nu se vor mai produce cutremure de intensitate mică.

„România, știu de la experții în fizică, e în prima clasă de risc seismic, alături de state precum Japonia sau Chile. În România au loc la 40-50 de ani, cutremure în jur de 7 pe scara Richter și, spun specialiștii, la 200 de ani, de 8 pe scara Richter.

E o zonă cu risc major, dar din ce spun experții de regulă un cutremur mare are șanse să vină atunci când e o perioadă fără cutremure mici. Pentru că se acumulează tensiuni și până la urmă izbucnesc.

Cele mici reduc tensiunile tectonice”, a precizat Alfred Bulai.

articolul original.
❌