ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Primarul Lungu propune majorarea indemnizației pentru ”cuplurile de aur” de la 500 la 1.000 de lei de familie

28 September 2022 at 08:43
image

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat astăzi că va propune Consiliului Local majorarea indemnizației pentru premierea ”cuplurilor de aur” care împlinesc 50 de ani căsătorie de la 500 de lei la 1.000 de lei de familie. Lungu a arătat că premiile nu au mai fost indexate de cinci ani subliniind că din cauza inflației suma de 500 de lei care se dă în prezent este mică în comparație cu ceea ce au făcut aceste familii pentru comunitate de-a lungul anilor. În acest an Primăria Suceava a sărbătorit 200 de ”cupluri de aur” iar din 2005 până în prezent 1.795. ”Este o minimă recunoștință și un minim respect pentru cei care au construit orașul nostru, care sunt modele pentru comunitatea noastră și pentru familiile tinere”, a  spus Lungu.

articolul original.

”Nuntă de aur” la Primăria Suceava. Primarul Lungu a ”nășit” 43 de cupluri (FOTO)

25 September 2022 at 11:32

 Primăria municipiului Suceava a sărbătorit 44 de familii care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Momentul emoționat s-a desfășurat la sediul instituției în prezența primarului Ion Lungu. Edilul le-a oferit sărbătoriților diplome, buchete de flori, sume de bani iar la final un pahar de șampanie. ”Am avut onoarea să sărbătorim încă 43 de Cupluri de aur care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Din anul 2005 până în prezent am sărbătorit un numar 1765 cupluri. Este o minimă recunoștință și un minim respect pentru cei care au construit orașul nostru, care sunt modele pentru comunitatea noastră și pentru familiile tinere. Le dorim sănătate, să se bucure în continuare de o viață frumoasă”, a transmis Ion Lungu.

articolul original.

Peste 90 de cupluri sărbătorite la Primăria Pitești

20 September 2022 at 13:58

Peste 90 de cupluri sărbătorite la Primăria Pitești de piteșteni, sărbătorite la Primăria Pitești!

Astăzi, 20 septembrie 2022, municipalitatea piteșteană a felicitat, în cadrul unui moment festiv, cele 92 de cupluri care au celebrat, în acest an, împlinirea a 50, respectiv a 60 de ani de căsătorie neîntreruptă.

Primarul Cristian Gentea a înmânat celor care au aniversat acest moment special – nunta de aur (50 de ani) pentru 78 de cupluri și nunta de ametist (60 de ani) pentru 14 cupluri – diplome, flori și un cadou simbolic, în bani, exprimând aprecierea și recunoștința unei întregi comunități pentru exemplul pe care familiile dumnealor îl oferă: respect, fidelitate și asumarea unor valori morale statornice, contribuție și implicare în evoluția societății din care fac parte!

La mulți ani, în sănătate și înțelegere, alături de copii, de nepoți și de cei dragi, tuturor!

articolul original.

BANC | „Eram în întârziere, așa că l-am rugat pe soțul meu să curețe jumătate din cartofii de pe masă și să-i pună la fiert. Uitați ce am găsit!”

18 September 2022 at 10:01

Dragă cititorule, pentru astăzi, CANCAN.RO ți-a pregătit un banc pe care gospodinele îl vor înțelege cel mai bine. Vezi în ce situație hilară ajunge soția, după ce-și pune bărbatul la treabă în bucătărie. 

Unii bărbați gătesc extraordinar de bine, alții sunt chiar bucătari celebri. Ei bine, mai este și categoria de anti-gătit, dar pe acest domn, nu știm nici noi unde să-l punem. Ei bine, poate ne spui chiar tu, după ce citești bancul zilei. 

Bancul zilei! Râzi cu lacrimi pe 18 septembrie 2022

Redăm „povestea” gospodinei noastre:

„Eram în întârziere cu cina, așa că l-am rugat pe soțul meu să curețe jumătate din cartofii de pe masă și să-i pună la fier. Uitați ce am găsit când m-am întors în bucătărie”

La ce nu se aștepta soție e, după cum se vede, că bărbatul îi va curăța efectiv cartofii pe jumătate și îi va pune la fiert. Greu mai e câteodată cu domnii și explicațiile.

banc

Ca să-ți facem ziua mai bună, îți mai lăsăm o glumiță:

„-Bună!

Sunt însărcinată.

Vreau să păstrez copilul.

Te rog nu te supăra pe mine!

Iartă-mă că îndrăznesc știu că soția ta este asistentă medicală și poate știe ea un medic bun că vreau să îmi fac o ecografie.

articolul original.

Acest cuplu de „super-vegani” a uimit pe toată lumea. Care sunt singurele două alimente pe care le mănâncă

15 September 2022 at 12:44

Un cuplu de „super-vegani” urmează o dietă extrem de strictă, pe bază de plante, care constă în mare parte din fructe uscate și nuci. Ei nu consumă deloc zahăr sau sare.

Allee și Hendry Gurung, amândoi în vârstă de 29 de ani, se autointitulează raw-vegani și trăiesc în principal din fructe, cum ar fi durian, mango și legume.

„Știm că nu este pentru toată lumea, dar nu încercăm să impunem stilul nostru de viață nimănui, doar arătând cum mâncăm”, a spus Allee, care lucrează ca instructor de yoga, pentru SWNS, citată de New York Post.

Nu numai că și-au redus cantitatea de grăsime din corp după ce și-au redus aportul de ulei și zahăr, dar ei spun că pielea lor strălucește mai mult ca niciodată.

„M-am luptat cu problemele de piele și digestive și nimic din ce am făcut părea să funcționeze”, a continuat Allee. „Am folosit o mulțime de tratamente diferite înainte de a mă hotărî în cele din urmă să devin vegan, iar apoi high-raw vegan în 2017”.

Deși mănâncă rar alimente gătite – cu excepția cartofilor, orezului și a pastelor – ei susțin că se simt „revitalizați, conectați și plini de energie”.

„Vorbim mereu despre cât de bine ne simțim de când am trecut la o dietă bogată în crudități”, a adăugat ea. „Nu simțim că ne lipsește nimic, deoarece ne ascultăm mereu corpurile.”

Acest cuplu de
Acest cuplu de „super-vegani” a uimit pe toată lumea. Care sunt singurele 2 alimente pe care le mănâncă

Ce mănâncă într-o zi obișnuită

Într-o zi obișnuită, cei doi mănâncă fructe la micul dejun, un platou cu fructe exotice la prânz și apoi o masă gătită, cu amidon sau fructe cu densitate mare la cină, pe lângă nuci și semințe ca gustări în timpul zilei.

Între mâncărurile gătite pe care le consumă cei doi se numără burgeri cu curry încolțit sau dovlecei și fasole mung, deși hrana lor se bazează în cea mai mare parte pe fructe.

„Dacă vrei să te obișnuiești să mănânci multe fructe, trebuie să mănânci fructe cu densitate mare, cum ar fi durian și mango”, a spus Hendry.

„Acest lucru îi permite corpului să se obișnuiască cu mai multe calorii din fructe”, a adăugat sursa citată.

Acest cuplu de „super-vegani” a uimit pe toată lumea. Care sunt singurele 2 alimente pe care le mănâncă

Deși s-ar putea să nu pară multă mâncare, cei doi garantează că își fac controlul sângelui pentru a se asigura că primesc nutrienții potriviți.

„Atât de mulți oameni mănâncă mai multe proteine ​​decât au nevoie”, a continuat el. „Proteinele sunt în orice. Nu ai nevoie atât de mult pe cât crezi.”

Hendry, care lucrează și ca instructor de yoga, afirmă că faptul că a trăit în Nepal l-a făcut să fie atras de o dietă pe bază de plante.

„Mâncarea este o mare parte a culturii, iar fructele au o energie cu adevărat puternică”, a spus el, adăugând că există o „relație” între plante și oameni. „Există o vitalitate în jurul plantelor și fructelor și există atât de multă varietate.”

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie frecvent articole din domeniile Educație, Sănătate citeste mai mult
articolul original.

Adam și Eva, cuplul original sau părinții rasei umane

14 September 2022 at 06:30
image

În Biblie există două relatări ale creației lor. Potrivit istoriei preoțești din secolul al V-lea sau al VI-lea î.Hr., Dumnezeu, în a șasea zi a Creației, a creat toate creaturile vii și, „după chipul Său”, pe om, atât „bărbat cât și femeie”.

Apoi, Dumnezeu a binecuvântat cuplul, le-a spus să fie „roditori și să se înmulțească” și le-a dat stăpânire peste toate celelalte ființe vii.

Potrivit narațiunii Yahwiste din secolul al X-lea î.Hr., Dumnezeu, sau Yahweh, într-un moment în care pământul era încă gol, formându-l din țărâna pământului și suflându-i „în nări suflare de viață”. Apoi, Dumnezeu i-a dat lui Adam Grădina Edenului primordială pentru a o îngriji, dar, sub pedeapsa cu moartea, i-a poruncit să nu mănânce din fructul ,,pomului cunoașterii binelui și răului”.

Ulterior, pentru ca Adam să nu fie singur, Dumnezeu a creat alte animale, dar, considerându-le insuficiente, l-a adormit pe Adam, a luat de la el o coastă și a creat o nouă tovarășă, Eva. Cei doi au fost persoane inocente până când Eva a cedat ispitelor șarpelui malefic, iar Adam i s-a alăturat și a mâncat împreună cu ea fructul interzis, moment în care amândoi și-au recunoscut goliciunea și au îmbrăcat frunze de smochin ca îmbrăcăminte.

În Biblie există două relatări ale creației

Imediat, Dumnezeu a recunoscut fărădelegea lor și le-a proclamat pedepsele – pentru femeie, durerile nașterii și subordonarea față de bărbat, iar pentru bărbat, relegarea pe un pământ blestemat cu care trebuie să muncească și să transpire pentru a-și asigura subzistența.

Primii lor copii au fost Cain și Abel. Abel, paznicul de oi, era foarte apreciat de Dumnezeu și a fost ucis de Cain din invidie. Un alt fiu, Seth, s-a născut pentru a-l înlocui pe Abel. Adam și Eva au avut și ,,alți fii și fiice”, iar moartea a venit pentru Adam la vârsta de 930 de ani.

Biblia ebraică, sau Vechiul Testament creștin, nu se referă în altă parte la , cu excepția referinței pur genealogice. Aluzii apar în cărțile apocrife (cărți foarte apreciate, dar necanonice pentru evrei și protestanți; cărți pentru romano-catolici și ortodocși).

Povestea a fost mai populară printre scriitorii pseudopigrafelor (cărți necanonice pentru toate tradițiile), care includ Viața lui Adam și a Evei, povestită cu multă înfrumusețare.

Primii copii ai lui Adam și ai Evei

În Noul Testament creștin, Adam este o figură de o oarecare importanță teologică în scrierile pauline. Pavel îl vede pe Adam ca pe un precursor al lui Hristos, ,,un tip al Celui ce avea să vină”. Așa cum Adam a inițiat viața umană pe pământ, tot așa Hristos inițiază noua viață a omenirii.

Din cauza , moartea a venit peste toți. Datorită neprihănirii lui Hristos, viața este dată tuturor. Astfel, în teologia lui Pavel, păcatul lui Adam, și nu nerespectarea Legii lui Moise, a fost cel care i-a făcut pe oameni păcătoși.

În teologia creștină de mai târziu, conceptul de păcat originar s-a impus – un păcat în care omenirea a fost ținută captivă de la Căderea lui Adam și a Evei. Doctrina s-a bazat pe Scriptura paulină, dar nu a fost acceptată de o serie de secte și interpreți creștini, în special în rândul acelor creștini care consideră povestea lui Adam și a Evei mai puțin un fapt și mai mult o metaforă a relației dintre Dumnezeu și om.

Păcatul lui Adam a fost doar al lui?

În versiunea coranică a poveștii lui Adam și a Evei, Allah (Dumnezeu) l-a creat pe Adam din lut, dar l-a înălțat cu o asemenea cunoaștere încât îngerilor li s-a poruncit să se prosterneze în fața lui. Cu toate acestea, Iblīs (Satana) i-a ispitit atât pe Adam, cât și pe ,,soția” sa în Grădină, să mănânce din fructul interzis, scrie Britannica.

Allah i-a trimis apoi pe pământ, unde urmașii lor au fost condamnați să trăiască ca dușmani, dar Allah, fiind milostiv, le-a oferit lui Adam și urmașilor săi călăuzirea veșnică dacă îl vor urma doar pe el, nu și pe Satana.

Conform învățăturilor Qurʾānice, păcatul lui Adam a fost doar al lui și nu i-a făcut pe toți oamenii păcătoși. Adam era responsabil pentru propriile acțiuni, la fel ca și progeniturile sale pentru ale lor.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Destine împletite

13 September 2022 at 08:58
By: Regie

Un eveniment important s-a produs în ”familia” Centrului de Implantologie Transilvania:

Un cuplu de medici care pare că fac echipă bună și-n viață, și-n carieră, așa cum putea observa orice pacient din sala de așteptare, și-a oficializat relația, devenind o familie. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 10 septembrie 2022.

Diana Urcan și Vlad Istoan, un cuplu de medici care fac echipă atât în viața personală  cât și în cea profesională, și-au unit destinele, devenind o familie sâmbătă,10 septembrie 2022, în fața ofițerului de stare civilă din Cluj Napoca.

Vlad Istoan, medic specialist chirurgie maxilo facială, CEO & founder Centrul de Implantologie Transilvania și Diana Urcan (Istoan), medic specialist chirurgie orala si maxilo facial, Co-founder  și creative director la Centrul de Implantologie Transilvania, s-au căsătorit.

Evenimentul era unul așteptat, chiar dacă mulți dintre noi își pun întrebarea ”Cum au reușit să împace și cariera, și viața personală – mai ales când ambii fac carieră într-un domeniu atât de solicitant și competitiv?”

Răspunsul l-am aflat căutând unele informații despre viața de cuplu a medicilor, iar studiile sugerează că perechile medicale ar participa mai mult în îngrijirea familiilor lor, că au mai multe interese în comun și se susțin reciproc mai bine. Mai mult decât atât,  chirurgii ai căror parteneri de viață este un alt chirurg se confruntă cu provocări și mai mari legate de carieră și viață personal, experimentând  provocări mai mari privind echilibrul  dintre acestea.

Care au fost, practic, ”motivele” unirii acestor destine?

În primul rând, suntem siguri că dincolo de iubire și de atracție, este liniștitor să găsești pe cineva care să înțeleagă ceea ce alții din “afară” nu înțeleg. Și mai e timpul petrecut împreună. Și grupurile de prieteni similari. Și respectul reciproc. Sunt multe motive pentru care e mai ușor să îți alegi jumătatea în breaslă. Cu siguranță,  mulți oameni din facultatea de medicină și din timpul rezidențiatului ajung să aibă o relație sau să se căsătorească în timpul educației lor. Este și normal: vorbim de cel puțin 10 ani de școală, pe care viitorii profesioniști îl petrec în miezul vieții de tânăr adult, între 20-30 de ani, când majoritatea oamenilor în general își găsesc cel mai des un partener de viață.

În al doilea rând, cei care lucrează în sănătate – fie ei medici, chirurgi, asistenți medicali sau oricine – „înțeleg” de unde vii și ce faci. Nu te ceartă nimeni că ai anulat întâlniri pentru că ai avut un pacient sau o urgență sau că nu te ocupi de diferite responsabilități casnice. Și nici viceversa: nu poți lăsa baltă un pacient care are nevoie de îngrijiri pentru că ai un ”date”. Așa că cei din breasla ta empatizează negreșit,  și tu la fel.

Chiar și excluzând aceaste posibilități, există șanse mari să te îndrăgostești de cineva care are aceeași carieră ca tine, iar acest lucru s-a întâmplat în destinele celor doi chirurgi ortodonți: Vlad și Diana Istoan.

Le dorim ”casă de piatră” și să își trăiască  pentru totdeauna viața  așa cum au ales : alături de un om pasionat de cariera sa medicală  care poate fi foarte frumoasă, mulțumitoare și inspirațională, indifferent de provocările care vor urma, deoarece nu există o rețetă pentru o relație perfectă, dar medicii sunt oameni care împart aceleași nevoi, temeri și experiențe de viață .

Ce contează, poate, cel mai mult, este acea înțelegere conștientă a provocărilor cu care fiecare relație vine la pachet, încă de la început.

articolul original.

Un oraș din România are cele mai multe femei singure. Unde îți poți găsi jumătatea

11 September 2022 at 13:24

Dacă ești bărbat și încă ești în căutarea sufletului pereche, să știi că există un oraș din România unde sunt cele mai multe femei singure. Iată unde ar trebui să cauți!

În urma unor cercetări s-a aflat care e orașul din România cu cele mai multe femei singure, cu un procent destul de semnificativ, însă motivele acestei statistice sunt necunoscute. Chiar dacă pare ireal, acel oraș este perfect pentru burlacii care sunt în căutarea jumătății. Avantajul e că au de unde alege și pot să-și găsească femeia visurilor.

Care e orașul cu cele mai multe femei singure

În topul orașelor cu cele mai multe femei singure, Sibiul este în primele trei cu o cotă de 44%. Celelalte două orașe sunt Râmnicu Vâlcea și Iași, scrie Playtech. Româncele sunt deja cunoscute ca fiind cele mai frumoase femei din lume, dar se pare că nu sunt mulți bărbați care reușesc să le abordeze. Tot statistica mai spune că aceste femei preferă să stea singure, decât să fie în compania unor bărbați nepotriviți. Chiar dacă în primă fază totul părea ca desprins din basme, se pare că bărbații au de muncit la capitolul seducție pentru a le câștiga inima.

Sibiul e în topul orașelor cu cele mai multe femei singure/ Sursă foto: Pixabay

Pe lângă asta, există și un oraș cu cele mai frumoase femei. În urma sondajului, din cele 11 județe care au participat, în București-Ilfov se găsesc cele mai frumoase din țară, urmat de Iași și Cluj, potrivit sursei menționate anterior. Nu se știe dacă și în aceste orașe pretențiile femeilor sunt la fel de ridicate, însă e bine de încercat pentru masculii care vor să-și clădească o relație.

articolul original.

Programul național pentru creșterea natalității, aprobat. Ministrul Familiei: „Se pot înscrie cei căsătoriți, cei necăsătoriți, dar și femeile singure” | AUDIO

7 September 2022 at 14:40
image

Programul național pentru creșterea natalității a fost aprobat de guvern. Urmează să fie stabilite normele metodologice de aplicare, după care cei care își doresc copii și nu îi pot obține pe cale naturală își pot depune dosarele pentru a beneficia de decontarea procedurilor.

Suma maximă care se decontează pentru proceduri

Pentru fiecare procedură desfăşurată într-o unitate sanitară autorizată se decontează maximum 15.000 de lei – 3000 de euro.

În plus, acest ajutor poate fi oferit pentru cel mult trei proceduri în fiecare an, dacă există indicaţia medicilor.

Vârsta femeilor care apelează la acest program a fost extinsă: 20 – 45 de ani

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, spune că a fost extinsa vârstă femeilor care pot apela la acest program, între 20 și 45 de ani. De asemenea, nu se impun condiții legate de clinicile medicale în care se fac procedurile de fertilizare.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea: „Se pot înscrie în acest program cuplurile căsătorite și necăsătorite, dar și femeile singure. Și cei care merg la spitale publice, și cei care merg la clinici private”

„Pot să se înscrie în acest program de decontare paciente care merg la un spital de stat sau care merg la clinici private. Deci nu există o anumită discriminare însemnând unitatea medicală care realizează acea procedură. De asemenea, nu punem o condiție în ceea ce privește căsătoria – cuplurile pot fi căsătorite sau nu și, de asemenea, pot fi și femei singure care doresc să facă o astfel de procedură de fertilizare in vitro și este, iată, începând de azi decontabilă de către guvernul României”, a declarat miercuri Gabriela Firea.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/07sept-15-Firea-nu-punem-conditii.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Gabriela Firea: Mai puțin de 180.000 de copii s-au născut în 2021

Potrivit ministrului Gabriela Firea, anul trecut s-au născut mai puţin de 180.000 de copii, iar în primele 6 luni din acest an natalitatea a scăzut dramatic. Unul din 5 cupluri din țara noastră este infertil.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Fertilizarea in vitro va fi decontată de stat. Gabriela Firea anunță un ajutor de 15.000 lei pentru femeile care apelează la procedură| AUDIO

articolul original.

Ireal! Ce a putut să găsească un cuplu sub podeaua bucătăriei, după ce au început renovările. Au crezut că nu văd bine

5 September 2022 at 20:09
image

Un cuplu din Anglia a avut parte de o surpriză atunci când au descoperit că trăiesc pe o mică avere. Au crezut că este vorba despre un cablu de electricitate, însă, atunci când au început săpăturile, au dat peste o sumă fabuloasă de bani. 

Întâmplarea fericită a avut loc în satul Ellerby, din Anglia, într-o casă din secolul XVIII-lea, care părea destul de comună, însă, sub podeaua din bucătărie se afla o comoară. La o simplă renovare, cei doi au dat peste o cutie de Coca Cola plină cu monede vechi de 400 de ai.

Ce a putut să găsească un cuplu sub podeaua bucătăriei, după ce au început renovările

De menționat este faptul că aceasta era îngropată la 15 centimetri de podea. Proprietarii au locuit în acea casă timp de 10 ani, însă habar nu aveau că trăiau pe aproximativ 250.000 de lire sterline.

Vrând să afle istoria aurului descoperit, cuplul din Anglia a apelat la profesioniști în domeniu și au contactat o casă de licitații londoneză, care le-a vizitat casa și i-a ajutat în elucidarea misterului.

”Nu este vorba de un premiu. Aceasta este o descoperire fascinantă și extrem de importantă. Este puțin probabil ca aceste monede de aur englezești să ajungă vreodată pe piață.

Această descoperire de peste 260 de monede este, de asemenea, una dintre cele mai mari descoperiri arheologice înregistrate în Marea Britanie. A fost o descoperire cu totul întâmplătoare”, a spus Licitatorul Gregory Edmund, potrivit Mirror.

După câteva cercetări, s-a descoperit că monedele aparțineau unei familii de negustori bogați și cu relații din Hull, Fernley-Maisters.

Fernley-Maisters au fost importatori și exportatori de lemn, cărbune și minereu de fier, iar ultimele generații au fost membri ai Parlamentului la începutul anilor 1700.

Monedele au fost colectate în timpul vieții lui Joseph Fernley și a soției sale Sarah Maister.

Joseph a murit în 1725, iar văduva sa, Sarah, a murit la vârsta de 80 de ani în 1745.

Sursa foto: Pixabay

articolul original.

OANA NICOLAU: „Cel mai de preț lucru pe care putem să îl facem pentru a menține iubirea în viața de cuplu este să menținem prioritatea cuplului nostru”

4 September 2022 at 06:30

A știut că vrea să facă Psihologia încă din clasa a X-a, atunci când s-a întâlnit cu materia de liceu. Dar a dat admiterea la Institutul Bancar Român și a profesat în domeniul financiar până când căsnicia i-a dat curajul de a se arunca deplin în domeniul la care a visat. Povestea de dragoste cu soțul său durează de aproape 30 de ani. Când a intrat în poveste, ea avea 14 ani. Acum au împreună 3 copiii și cea mai mare clinică de Psihoterapie din România, care, la începutul acestui an, a fuzionat cu cel mai mare jucător medical din România. Face balet, pictează și rezolvă puzzle-uri, iar un pahar de vin savurat cu soțul ei, în micile discuții din Marea Dragoste, este răsfățul care o bucură. Un interviu despre ea, despre relații și despre notorietatea dobândită în urma participării la emisiunea „Căsătoriți pe nevăzute”.

– După capitalul de imagine dobândit în urma emisiunii „Căsătoriți pe nevăzute” de la PRO TV, vă opresc oamenii pe stradă să vă felicite și să vă adreseze întrebări?
Experienţa din cadrul emisiunii a fost extraordinară pentru mine. Am ieşit din contextul de cabinet şi am avut ocazia să îmi fac meseria în alt mod, am cunoscut oameni frumoşi – atât colegii experți, echipa de producţie, cât şi, bineînţeles, concurenţii. Am primit și încă mai primesc multe mesaje de la telespectatori. Unii dintre ei mi-au scris cu dorința de a participa la o următoare ediție, alții pentru că aveau întrebări legate de relațiile lor și căutau raspunsuri, recomandări. Dar au fost și persoane care mi-au scris pur și simplu să mă felicite și să îmi spună că le-a plăcut emisiunea și că mă urmăresc în continuare pe rețelele de socializare. Nu aș spune că sunt atât de cunoscută, însă am simțit, de mai multe ori, pe stradă, în magazine sau în alte locuri, că sunt privită mai insistent și, în câteva cazuri, am fost chiar abordată. Mă bucur de fiecare dată și încerc, pe cât posibil, să fiu de ajutor sau doar să mulțumesc și eu, la rândul meu.

– De fapt, cât de deschiși sunt românii să vorbească spontan în fața unui psihoterapeut specializat în probleme de cuplu? 
Din fericire, din ce în ce mai deschiși. Tema psihologiei este tot mai căutată și oamenii încep să înțeleagă faptul că suntem un cumul de emoții, de gânduri și de comportamente, toate în strânsă legătură. Subiectul care rămâne încă tabu este cel al sexualității. Înțeleg și cred că înțelegem cu toții motivul principal, anume lipsa educației sexuale. Nu este despre faptul că nu avem nevoie, sau că nu suntem curioși, ci despre rușinea de a vorbi despre asta. Totuși, generațiile mai tinere au un grad de interes crescut și tratează subiectul cu mai multă ușurință și deschidere, așadar sunt încrezătoare că lucrurile se vor schimba, iar în următorii ani ne vom bucura de o evoluție și pe acest plan.

„Terapia este o investiție în propria persoană”

– Și cât de asumați? Își recunosc oamenii situația sau apelează la trucul „întreb pentru un prieten”? Își asumă investiția în ședințe de psihoterapie sau se rezumă la acel demo gratuit” oferit de contextul unor înregistrări de emisiuni, interviuri, podcasturi la care au acces oricând, gratuit?
În momentul în care ajung în cabinet, în general, sunt asumați cu acest demers. Poate că unii dintre ei nu știu exact ce înseamnă un proces terapeutic, poate că au emoții sau anumite așteptări, însă toate aceste aspecte sunt discutate la prima ședință. Este adevărat și minunat că acum suntem la un click distanță de multe resurse gratuite. Unele dintre ele valoroase, altele mai puțin. Aș vrea să le transmit cititorilor să fie atenți la felul în care își aleg sursele de informare. Să faca un research și să verifice înainte de a lua un conținut ca atare. Încurajez și recomand orice formă prin care o persoană caută să își îmbunătățească viața. Legat de partea financiară, cei care apelează la psihoterapie știu că acest serviciu este costisitor. Mai ales pentru că vorbim despre un număr, mai mic sau mai mare, de ședințe consecutive. Un proces terapeutic durează, în medie, undeva la 12-15-20 de ședințe, cu excepții în funcție de situație, iar ca frecvență, pentru eficiență este nevoie de întâlniri săptămânale sau bilunare. Terapia este o investiție în propria persoană și ar fi minunat ca toți cei care simt că ar avea nevoie să o vadă așa. 

– Ați declarat în repetate rânduri Ajut oamenii să aibă relații fericite”. Cum se traduce fericirea” în relația de cuplu?
Pentru mine, fericirea este un cumul de momente de bine, de bucurie, de împlinire, de satisfacție. De multe ori, pe termen mediu și lung cuplurile ajung să nu mai trăiască astfel de momente, de aceea ajung să fie nefericite. Uită să se mai preocupe de cuplul lor, pentru că se preocupă de stresul de zi cu zi, de sarcinile cotidiene, de grijile care apar permanent, din păcate, din ce în ce mai mult. Ceea ce fac eu, modul în care ajut cuplurile este să le arăt cum pot menține relația lor prioritară în contextul lor de viață, încărcat cu diverse. Nu am o rețetă anume, fiecare cuplu este unic și fiecare situație a lui este unică, așadar lucrul cu ei, cu partenerii de cuplu, este adaptat la poveștile și la dificultățile cu care se confruntă.

– Din perspectiva personală, sunteți un exemplu că „se poate”. De 29 de ani iubiți același bărbat. Ați intrat în relație la 14 ani. Ați știut să evoluați împreună. Natural sau cunoștințele de psihologie v-au ajutat?
Da, poate că suntem un exemplu și m-aș bucura să fie așa. Nu pentru că asta, relația noastră de aproape 30 de ani este cheia succesului, ci pentru că se poate ca după atâția ani să iubești, să ai chiar multe momente de îndrăgosteală, să îți dorești să petreci timp, să râzi, să te distrezi, să te simți în siguranță, să te simți împlinit și în pace cu cel de lângă tine. Nu este ușor, dar prin ceea ce suntem eu și soțul meu transmitem că este realizabil. Noi chiar am crescut împreună, am trecut prin toate etapele, de la adolescența nebună la tinerețea caracterizată de naivitate, la maturitatea întemeierii și apoi a dezvoltării unei familii. Am învățat și încă învățăm despre noi în plan personal, dar și în plan de cuplu. Avem provocările noastre, ne certăm și noi, nu suntem privați de nimic din ceea ce se întâmplă, în general, într-o relație. Sigur că prin prisma meseriei a fost mai ușor să rezolvăm anumite situații, iar Sorin – soțul meu – a fost deschis să cunoască și să lucreze la creșterea propriei persoane, ceea ce ne-a ajutat enorm. Am fost și rămânem într-un proces de evoluție personală, ceea ce face ca al nostru cuplu să fie într-o creștere continuă. Am făcut terapie, de-a lungul anilor, fie personală, fie de cuplu sau familie și apelăm la psihoterapeut de fiecare dată când ne „împotmolim”. 

„Degeaba schimbăm partenerul, dacă nu rezolvăm ce avem de rezolvat în plan personal”

– Cârcotașii ar putea spune că o femeie care a avut toată viața o singură relație, o Mare Dragoste, nu poate fi expertă în… relații de cuplu. Cred că rolul psihoterapeutului este să pună întrebările corecte prin care să apese niște „butoane” în clienții…pacienții săi. În cazul Dvs., acționați „din cărți”?
Da, chiar am auzit asta de curând. Și m-am amuzat teribil, pentru că toată pregătirea mea profesională și lucrul cu clienții mei ar fi egale cu zero, fără experiența personală. Ceea ce „predic” eu este bazat pe ceea ce am testat și am văzut că funcționează. Nu mi-a plăcut niciodată să învăț teorie, doar m-am folosit de ea ca să am acces la partea practică. Nu o să mă auziți niciodată că vorbesc din cărți, iar convingerea cu care povestesc despre lucruri susține acest aspect. Cred că fiecare experiență ne îmbogățește, indiferent că vorbim despre un număr de relații, despre un număr de parteneri sau că vorbim despre unul singur, cu care construim acea relație. Pentru fiecare dintre noi este potrivită o direcție anume, dar, până la urmă, cel mai important este să învățăm de fiecare dată ceva care să ne fie de folos pe mai departe. Eu cred ca relațiile se destramă, în primul rând, pentru că partenerii nu au răbdare și disponibilitate să o facă să funcționeze sau să repare ce au de reparat și consideră că vor găsi ceva mai bun. Lucru, care, de cele mai multe ori, nu se întâmplă, evident. Alegerile pe care le facem în materie de parteneri de cuplu sunt strâns legate de poveștile noastre de viață, de relațiile pe care le-am avut cu părinții noștri și sau cu persoanele semnificative, cu modelele pe care le urmăm, conștient sau inconștient, cu valorile și convingerile noastre. Așadar, degeaba schimbăm partenerul, dacă nu rezolvăm ce avem de rezolvat în plan personal, pentru că vom face o alegere asemănătoare, care va duce la același final. Am văzut că sunt din ce în ce mai mulți cei care încep să înțeleagă acest aspect și, chiar dacă aleg să iasă din relație, își iau un timp pentru ei, încep un demers terapeutic, au nevoie să proceseze și să vindece răni, situații și pattern-uri, să se pregătească pentru un alt tip de partener și de relație. 

Mulți uită să mai iubească, au impresia că este ceva dat, pentru care nu trebuie să mai facă nimic”

– Succesul în relația de cuplu e dat de o relație de mare dragoste pentru toată viața sau de mai multe, cu scopul explorării și al dezvoltării? Cândva, divorțul era un stigmat. Acum nu mai e. Deci, unde e succesul – în mai puțin sau în mai mult? Experiența mai multor relații conduce către definirea sinelui? O persoană află mai multe despre sine și despre relații, experimentând sau consolidând o unică poveste?  
Succesul unei relații este dat de dorința de a fi în acea relație și, evident, de iubirea pe care o avem pentru celălalt. Dar și aici este de lucru – mă refer la iubire. Pentru că mulți uită să mai iubească, au impresia că este ceva dat, pentru care nu trebuie să mai facă nimic. Dacă prioritățile se mută pe lucruri materiale, pe sarcinile pe care le avem, pe copii sau pe altele, ușor-usor iubirea se pierde. Cel mai de preț lucru pe care putem să îl facem pentru a menține iubirea în viața de cuplu este să menținem prioritatea cuplului nostru în topul priorităților noastre. Și putem să facem asta, alocând timp de calitate relației. Știu că nu este ușor, o știu din experiența personală, însă nu există altă variantă dacă ne dorim o relație sănătoasă și fericită. Indiferent de cât de multe sau de puține relații avem, contează, în primul rând, să evoluăm cu fiecare experiență avută. Să fim dechiși să descoperim aspecte care țin de propria persoană și să căutăm să ne îmbunătățim pentru a deveni cea mai bună versiune a noastră. 

„Relația este în responsabilitatea ambilor parteneri”

– Oamenii apelează la psihoterapia de cuplu pentru a-și salva relația. Considerați că relațiile trebuie salvate? 
Relația este în responsabilitatea ambilor parteneri, fiecare dintre cei doi își aduce contribuția în sistemul ei, fie că este ceva bun sau mai puțin bun. Acesta este un aspect pe care îl transmit destul de des, pentru că sunt parteneri dezamăgiți sau sunt cei care au așteptări de la celălalt și este important să înțeleagă că relația depinde, în egală măsură, de amândoi. Nu cred în termenul de salvare a unei relații, ci mai degrabă în vindecare, îmbunătățire, evoluție a relației prin activarea resurselor fiecăruia dintre cei doi. 

– Ce înseamnă „o relație funcțională”?
Este relația în care cei doi găsesc mecanismele prin care să fie împliniți, fericiți, bine unul cu celălalt, dar și bine fiecare cu el însuși. Este relația în care nu simțim că trebuie să renunțăm la propria persoană, ne simțim liberi și în siguranță, ne simțim iubiți și apreciați, există un schimb reciproc, natural, de dau și primesc”. O relație funcțională nu este lipsită de certuri sau de provocări, doar că cei doi au învățat metodele prin care le pot gestiona mai ușor, fără să fie afectați ei sau cuplul lor.

– Apropo de emisiunea „Căsătoriți pe nevăzute”. O relație se construiește pe compatibilitate și se dezvoltă în iubire și atracție sau invers?
Compatibilitatea este cea care asigură o relație de lungă durată. Iubirea se dezvoltă din descoperirea acelor compatibilități, la fel ca și atracția. Sigur că sunt și relatii de succes care au avut un început exploziv, bazat strict pe atracție, însă acelea sunt cuplurile ale căror parteneri au căutat să-și descopere compatibilitățile odată cu desfășurarea procesului de atracție. 

„Sexul ocupă un loc în top trei aspecte importante din relație”

– Cât de important este sexul într-o relație de iubire?
Foarte important și ocupă un loc în top trei aspecte importante din relație. Este și natural să fie așa, pentru că, dincolo de multe altele, suntem ființe sexuale, astfel că nu avem cum să evităm sau să negăm semnalele transmise de anatomia corpului nostru.

– Dragostea durează 3 ani?
Dragostea durează atâta timp cât noi punem combustibil acolo. Eu mă feresc de etichetele acestea, chiar le resping pentru că mi se pare că devin o sursă de influență pentru anumite persoane. Și atunci devine foarte ușor pentru ele să renunțe. Este adevărat că, din punct de vedere homonal, chimia corpului se schimbă de la etapa de îndrăgosteală la următoarea, aceea a iubirii așezate. Însă aceasta din urmă este cea valoroasă și este cea care va ajuta cuplul să se dezvolte. Unii se sperie pentru că nu se mai simt ca la început și aleg să iasă din relație, crezând că este finalul, când, de fapt, este o continuare a unui început frumos. 

– Supraexpunerea în media a nudității și a conținutului care are conotații sexuale ajută pentru curaj în dormitor sau, dimpotrivă, inhibă prin… comparații?
Ca în orice alt aspect al vieții noastre, este util să căutăm echilibru și surse corecte din care să ne inspirăm, dar cel mai important, să ne verificăm constant starea. Dacă urmărim pe cineva anume, îl sau o considerăm model de urmat, iar asta ne face să ne simțim bine, chiar ne motivează să devenim mai buni, este indicatorul că totul este în regulă. Dacă, dimpotrivă, ni se modifică starea, începem să avem îndoieli în legătură cu propria persoană, stima de sine începe să fie afectată, comportamentele ni se schimbă, înseamnă că trebuie să ne oprim, pentru că ceea ce vedem ne face rău. Corpul nostru este un mecanism genial, superinteligent, pentru că ne transmite întotdeauna semnale despre cum se simte. Problema este că nu prea suntem obișnuiți, învățați să îl ascultăm. Noi funcționăm în trei pași simpli, indiferent de situație și chiar vă invit să fiți atenți, în următoarea perioadă, la cum se întâmplă lucrurile: Gândul genereaza o Emoție, care generează un Comportament. Nu este nimic întâmplător, totul are un sens și totul se simte, inclusiv la nivel fizic, în corpul nostru. Exercițiile de mindfulness ajută foarte mult în antrenamentul de ascultare a corpului. 

– S-au schimbat aspectele care țin de intimitate? Cu generații în urmă, un sărut oferea fiori despre care se scriau romane. Acum, deseori, după un sărut nu urmează nici măcar un mesaj pe WhatsApp. Oamenii au devenit mai… imuni în fața stimulilor intimi ? O descriere dintr-un roman, vagă… stârnea imaginația. Acum, fotografii cu nuditate sunt pretutindeni, gratis.
S-au schimbat anumite aspecte ce țin de romantism. Este diferit înțeles azi, față de alte perioade. Schimbările acestea sunt firești, odată cu evoluția noastră ca indivizi, cu evoluția societății și, nu în ultimul rând, a tehnologiei. Trăim într-o epocă a vitezei, a lipsei de răbdare, tocmai pentru că totul se întâmplă rapid, acum. Copiii noștri nu mai știu ce înseamnă să ai răbdare și, oricât de mult ne-am strădui să îi învățăm, ne este tot mai dificil să o facem. Uneori mă întreb dacă peste o sută, două sute de ani vom mai avea nevoie de această răbdare, sau poate că ceea ce se întâmplă acum are legătură cu o tranziție către ceva ce ne este total necunoscut acum. Romantismul acela descris în romanele vechi era legat de răbdare și de un alt ritm al vieții și societății de atunci. Oamenii aveau mai puține lucruri de făcut și, deci, mai mult timp să le facă. Iar relația de cuplu era privită ca ceva obligatoriu. Căsătoria, întemeierea unei familii, însemnau priorități. Și totul se desfășura într-un ritm lent, liniștit, în tihnă. Intimitatea este despre a fi împreună cu celălalt în toate modurile posibile: prin gândurile pe care le exprimăm, prin împărtășirea felului în care ne simțim și, evident, prin atingerile fizice și sex. Poate că astăzi vorbim mai mult despre ceea ce gândim și ne dorim, despre felul în care ne simțim – desi mai avem muuuuult de lucru – față de cum se întâmpla pe vremuri, poate că avem mai multă deschidere în plan sexual, poate că suntem mai grăbiți și mai superficiali, însă, în esență, intimitatea cuplului are aceeași poveste: doi oameni care se bucură unul de celalalt, atunci cand își dau răgazul să o facă.

– Considerați că următoarele provocări în profesia Dvs. sunt cele care țin de amploarea pe care o ia fenomenul identității de gen?
Nu cred, cel puțin nu pentru mine. Am lucrat și cu cupluri de gay și am studiat dinamica lor la cursuri pe care le-am făcut în străinătate. Pentru mine contează sănătatea și fericirea cuplului, indiferent de orientarea sexuală și mă adaptez nevoilor celor din fața mea, din cabinet.

„Nu vreau și nu pot să fiu psihoterapeut acasă”

– Aveți trei băieți. Cu Dvs. sau cu „terapeutul Oana Nicolau” au avut primele discuții despre Marile Descoperiri ale vârstelor?
Avem trei băieți minunați și încerc să fiu, în primul rând, mamă pentru ei. Sigur că toate cunoștințele mele din sfera profesională mă ajută să am un dialog, poate, mai ușor cu ei și să identific mai repede anumite dificultăți, însă, așa cum spuneam și mai devreme, am apelat de fiecare dată când am simțit că este nevoie la un coleg pentru ședințe de terapie. Tocmai pentru că nu vreau și nu pot să fiu psihoterapeut acasă. 

– Vă place vinul roșu. Vă plac puzzle-urile și baletul, cafeaua și smoothie de fructe. Povestiți-ne!
Am învățat să îmi iau timp pentru mine. După ani de vinovăție și frustrări am înțeles că eu sunt cea mai importantă persoană din viața mea, am înțeles că dacă mie îmi este bine și cei din jurul meu sunt bine. O mamă obosită și tracasată este un chin pentru copiii ei, o soție stresată și ranchiunoasă este respingatoare pentru soțul ei. Am micile mele plăceri, pe care le-am descoperit pe măsură ce mi-am dat voie să mă descopăr pe mine, ca femeie, în toate aspectele vieții mele și în toate rolurile pe care le am. Dimineața am un moment al meu, cu mine, în care îmi fac un smoothie de fructe, o cafea și citesc sau ascult ceva. Apoi am intervalul de activare, în care alerg pe bandă 30 de minute. Urmează meditația, în care mă conectez cu mine, îmi organizez mai bine gândurile, caut răspunsuri la întrebări sau dileme pe care le am sau, pur și simplu, las creativitatea să își urmeze cursul firesc. Baletul este o pasiune mai veche, m-a atras dintotdeauna. Nu am putut să îmi urmez acest vis, din diverse motive ce țin de familia mea, însă mi-am dat seama că acum nu mă împiedică nimic să mă bucur de această activitate. Sorin mi-a făcut cadou o bară pentru exerciții de balet, am o aplicație pe care o folosesc și… am rețeta perfectă pentru un hobby drag. În pandemie am descoperit plăcerea de a face puzzle-uri, care a devenit, într-un fel, o activitate de familie și am redescoperit bucuria de a picta – este cel mai frumos mod în care mă relaxez. N-aș vrea să fiu înțeleasă greșit, mă ocup, îmi caut timp pentru toate aceste preocupări, dar, exceptând ritualul de dimineața, nu le practic zilnic, ci ocazional, cu recurență mai mare în perioadele mai puțin aglomerate din viața mea și a noastra, ca familie. Iar în ceea ce privește vinul roșu, îl beau ocazional cu soțul meu, în momentele noastre de liniște. Nici măcar nu pot să spun că îmi place așa de mult, cât mai degrabă îmi place ideea de a avea un pahar pe masă când stăm noi doi la o poveste, pe canapea. Micile plăceri ne fac viața mai frumoasă, n-ar trebui să ne privăm de ele, oricât de mult stres ar fi în viețile noastre, pentru că le dăruim și celor dragi din binele pe care ni-l facem.

„Am ales să facem pasul cu cel mai mare jucător medical din România”

– Clinica Oana Nicolau este o forță în domeniul psihoterapiei. Aveți peste 60 de terapeuți. Dimensiunea business-ului este impresionantă. Cum ați ajuns la o asemenea performanță? V-ați dorit această dimensiune? Spuneți cândva că denumirea „Clinica Oana Nicolau” a fost cea de la începutul business-ului, când lucrați doar Dvs…  Iată că astăzi n-ați schimbat brandul.
Am mai crescut puțin, iar până la finalul anului vom atinge un număr de minim 85 de specialiști. Povestea noastră a început cu dorința de a aduce psihoterapia la nivelul țărilor dezvoltate. Am considerat că România și românii merită să își îndrepte atenția către domeniul psihologiei, să trateze problematica emoțională cu același interes cu care tratează și zona medicală. A fost o călătorie frumoasă, grea, cu multe provocări de toate felurile, inclusiv bariere de mentalitate, însă am reușit. Și mă bucur că am devenit modele și pentru alții care ne-au urmat. Concurența este bună pentru că devine un act de conștientizare în masă. Cum am reușit?! În primul rând, am crezut în visul nostru și am căutat să avem alături de noi oameni care împărtășeau același vis, oameni care au crezut în noi și cărora le sunt recunoscatoare pentru că fără ei nu am fi ajuns la performanța de azi. Am mers și mergem pe acest drum împreună cu adevărați profesioniști, avem standarde ridicate în ceea ce privește calitatea serviciilor oferite și nu facem rabat de la asta, ceea ce înseamnă că investim mult în cei din echipă. Ne pasă de oamenii noștri, ne pasă de clienții noștri, suntem acolo trup și suflet pentru fiecare dintre ei și cred că asta a contat și contează cel mai mult. Creșterea clinicii și activitatea noastră au devenit atractive pentru investitori și pentru jucătorii mari din domeniul medical, astfel că am fost încântați să trecem la următorul nivel. Pentru că noi credem foarte mult în simbioza dintre minte și corp, am ales să facem pasul cu cel mai mare jucător medical din România, astfel că de la 1 ianuarie 2022 am fuzionat cu Regina Maria. Viziunea comună pe care am descoperit-o, modul de lucru, aplecarea către nevoile pacienților, au făcut ca această alegere să fie una firească. Și suntem încrezători că împreună vom ajunge la performanțele țărilor dezvoltate. Urmează o toamna plină, cu proiecte și noutăți. 

„Am lucrat o perioadă în domeniul financiar”

– De ce ați ales Psihologia? Ce a influențat cel mai tare această decizie? Ce v-a convins?
Orele de Psihologie din clasa a X-a m-au fascinat, pur și simplu. Am știut de atunci că vreau să fiu psiholog, fără sa am vreo idee clară despre ce înseamnă asta. Mai ales în România… Familia mea a respins ideea, din motive destul de evidente acum, când privesc în urmă. Pe vremea aceea erau la modă inginerii, economiștii și, în mod special, specialiștii din domeniul bancar. Deși am încercat varianta prin care să urmez Dreptul, până la urmă am fost sfătuită” să urmez cursurile unei facultăți abia înființată la noi, Institutul Bancar Român, pentru că asta urma să îmi aducă o cariera înfloritoare și…bănoasă. O instituție remarcabilă, într-adevăr, unde am făcut școală mai mult decât am făcut în cei 12 ani de până atunci, însă deloc potrivită pentru structura mea, pentru înclinațiile și abilitățile mele. Dar m-am conformat și, mai mult, chiar am lucrat o perioadă în domeniul financiar. Un eșec total, cu multe supărări, dezamăgiri și nervi din partea mea, însă în contextual actual de business apreciez tot ce am acumulat atunci în experiența financiară. După ce m-am căsătorit, am simțit că sunt liberă să fac alegeri pentru mine și, din fericire, Sorin m-a susținut sută la sută. Am venit acasă într-o zi și i-am spus că vreau să fac Psihologia, că eu asta visez să devin – psiholog. L-am întrebat dacă mă susține și răspunsul lui a fost imediat: „Da, dacă asta îți dorești, sunt alături de tine” . Și a fost și este și azi. Lucrăm împreună, am pus împreună bazele clinicii, a devenit și el un fin psiholog, după atâția ani printre psihologi. Sau poate că este ceva natural din el. A facut și el pregătire în acest domeniu, deși el este antreprenor de o viață. A făcut cursuri de Coaching, cursuri de NLP, pe lângă cele de business și aduce multă valoare în tot ceea ce înseamnă managmentul clinicii și in lucrul cu oamenii.

– Dacă nu ați fi ales Psihologia, către ce profesie v-ați fi orientat?
Orice profesie aș fi ales, tot la psihologie m-ar fi întors. Este parte din mine, am simțit asta de la 15 ani și o simt la fel de puternic și azi.

„Părinții mei au divorțat când eu aveam 7 ani, iar tatăl meu și-a făcut o altă familie și a decis să nu mai păstreze contactul cu mine”

– Cum a fost familia în care v-ați format, ce profesii aveau părinții Dvs.?
Familia din partea mamei a fost o familie minunată, am avut parte de cei mai buni și mai frumoși bunici, o mătușă, un unchi și o verișoară care mi-au fost familie în toate sensurile posibile. Mama mea a fost lângă mine mereu, a făcut eforturi uneori supraomenești să mă crească și să am parte de o educație bună. Părinții mei au divorțat când eu aveam 7 ani, iar tatăl meu și-a făcut o altă familie și a decis să nu mai păstreze contactul cu mine. Cu siguranță căutările mele de a găsi soluții pentru familii funcționale vin și din această experiență. Mă bucur că le-am găsit și că pot să îi ajut pe ceilalți să le realizeze.

– Care sunt oamenii care au contat în parcursul Dvs.? Acele Mari Întâlniri.
Primul care îmi vine acum în minte este Sorin, soțul meu, pentru că el face ca fiecare zi să fie o mare întâlnire, iar dacă mă uit în trecut, pe lângă cei din familie, care m-au înconjurat cu iubirea lor și m-au ajutat să cred că pot orice, au fost diverse persoane care mi-au apărut în cale de-a lungul vieții. Nu oameni cunoscuți, neapărat, dar foarte importanți în traseul meu, în diverse momente. Sentimentul este că merg pe un drum, merg, merg, și dintr-o dată apare cineva, mă ia de mână, îmi schimbă direcția și apoi pleacă fără să spună o vorbă. Dar noua direcție este întotdeuna una bună. Sau, alteori, mă împinge de la spate și îmi dă viteză pe drumul acela. Oameni care vin și pleacă fără să le simt lipsa, dar care lasă ceva valoros în locul lor. Cred că ni se întâmplă asta tuturor, însă nu întotdeauna avem disponibilitate să îi vedem sau să îi apreciem. 

– Care este aspectul fascinant în profesia Dvs.?
Noutatea de zi cu zi. Este fascinant că totul este diferit, totul se mișcă, este un flux continuu de energie, de prospețime. Fiecare caz și fiecare ședință a fiecărui caz este unică, ceea ce pentru mine este minunat, pentru că nu îmi place monotonia. Mai este fascinant pentru că pot să îmi fac meseria în multe moduri, nu doar prin terapia clasică din cabinet sau online, ci și prin participări la evenimente, ca speaker, prin webinariile pe care le țin la diverse companii, în mediul online unde ofer content urmăritorilor mei, scriu despre terapie – mai am puțin până finalizez a doua carte.

– Cel mai frumos compliment profesional?
Mulțumesc-ul acela de la finalul procesului terapeutic este cel mai frumos compliment și cea mai mare satisfacție.

– Dar personal?
„Pentru ca tu esti tu, pot si eu sa fiu eu” – de la Sorin.

– Cel mai dificil moment de până acum?
În plan personal, moartea bunicii, care m-a doborât dar m-a ridicat apoi, într-un mod în care nu mi-aș fi imaginat. Am trăit niște experiențe fascinante, care m-au ajutat să am o altă înțelegere asupra vieții și a morții. În plan profesional, lucrul cu un cuplu, un caz de violență domestică extremă, care m-a afectat emoțional. Din fericire, a fost un caz de succes prin faptul că au decis să se despartă și au și reușit să faca asta, cu ajutorul terapiei, astfel că toată lumea a fost și a rămas în siguranță. 

– Cel mai frumos?
Nașterile copiilor au fost cele mai frumoase momente trăite – mix de bucurie, împlinire și mult bine. La fiecare copil a fost diferit, însă sentimentele de bază au rămas aceleași. Le țin minte ca și când ar fi fost azi, acum, deși au trecut 11, 12, respectiv 15 ani de-atunci. Mă inundă într-un mod plăcut, de fiecare dată când mă gândesc. În plan profesional, ultima ședință de terapie cu o clientă, când a venit cu o sticlă de șampanie să celebrăm noul ei sine, construit în terapie. 

– Ce întrebare v-ați fi dorit să primiți în cabinet și nu a venit niciodată?
Nu m-am gândit niciodată la asta, îmi place întrebarea. Aud atât de multe lucruri în cabinet și primesc atât de multe întrebări, încât nu îmi dau seama dacă a rămas ceva de întrebat. Pe măsură ce evoluăm în procesul terapeutic, clienții încep să devină din ce în ce mai deschiși și mai curioși și nu se cenzurează atunci când au ceva de spus sau de întrebat. Dar voi păstra întrebarea, voi mai reflecta. 

Pe OANA NICOLAU o puteţi urmări aici

articolul original.

Premii în bani pentru cuplurile de aur și de argint din comuna Dragomirești

2 September 2022 at 17:13
image

Poate ca persoana care isi deschide un magazin cu materiale de constructii sau un depozit cu materiale de constructii nu se gandeste de la inceput la tot. Are impresia ca va gasi un loc in care sa depoziteze cutiile cu lavabil, lemnaria, rigipsul, sacii cu adeziv si ciment, vopselele, coltarele lungi din plastic care se pot rupe oricand daca peste ele sunt asezate produse grele.

Dorinta de a castiga bani pentru familie este mare si poate ca banii de investitii se cheltuiesc repede. Cu toate acestea, oricine isi infiinteaza o fabrica, un depozit, un magazin trebuie sa stie ca are nevoie de sisteme de rafturi metalice diferite, in functie de marfuri: unele pentru produse delicate, altele pentru produse grele, lungi cu suprafete neregulate, dar care trebuie sa stea drepte.

Cand antreprenorul isi da seama ca sunt produse care nu pot fi asezate jos, pe sol sau pe ciment, nelinistea il cuprinde si isi pune o multime de intrebari.

Se intreaba in mod indreptatit de unde sa cumpere rafturile si unde sa gaseasca mesterii cei mai buni care sa masoare spatiul, sa proiecteze sistemul de rafturi si sa le si monteze? Mai tarziu stie ca va fi nevoie de inspectii, de mentenanta si de eventuale reparatii.

Pentru cei care se confrunta cu aceste dileme exista un raspuns sigur: echipa de profesionisti Store Expert sta la dispozitia fiecarui client.

Acest lucru se intampla de la inceput, de la prima solicitare a unui specialist Storeexpert. Mai intai, persoanele interesante intra pe site-ul magazinului de rafturi metalice si analizeaza toate produsele, toate serviciile si toate oportunitatile. Vor fi multumite de tot ce citesc, daca au timp sa parcurga toate informatiile si in mod cert vor nota datele de contact sau vor merge la formularul online pe care il vor completa cu incredere.

Echipa de profesionisti se afla in slujba clientilor, oferind urmatoarele servicii:
1. Consultanta gratuita. Daca alti profesionisti percep onorarii pentru sfaturile pe care le dau, specialistii Storeexpert stau de vorba cu solicitantii in mod gratuit. In functie de produsele care necesita spatiu de depozitare si de anvergura afacerii, tehnicienii sfatuiesc, iar cumparatorul decide. Specialistii expun si toate posibilitatile financiare ca solicitantul sa nu plece fara rafturi din magazin pentru ca nu are suficienti bani.
De la reprezentantul magazinului va afla ca banii pe care ii va da difera in functie de alegerea facuta. Rafturile se pot lua:
– achitandu-se pe loc. Sunt rafturi noi, vopsite in camp electrostatic, garantate pentru multi ani.
– inchiriindu-se pe o anumita perioada. In cazul unor afaceri sezoniere sau cand sediul firmei, al fabricii sau al depozitului se schimba este cea mai buna solutie. De asemenea, este mai putin costisitoare decat prima.
– in leasing, foarte avantajos. Rafturile se iau acum, sunt montate si se platesc in momentul in care cumparatorul va avea banii necesari.

2. Masurarea gratuita a spatiului. Este necesar ca un specialist sa faca acest lucru ca sa nu se iroseasca niciun centimetru patrat din spatiu. Specialistul Storeexpert care se ocupa de masurare are experienta necesara si vizualizeaza asezarea rafturilor in acel spatiu.

3. Proiectarea rafturilor. Alegerea lor va fi facuta sa fie deosebit de eficienta si clientul sa fie 100 % multumit de colaborarea cu magazinul de rafturi metalice cu produse de calitate excelenta.

4. Montajul rafturilor, mai ales ca se afla in cunostinta de cauza si a realizat operatiunile precedente.

5. Inspectiile rafturilor, mentenanta, reparatii, dar si service pentru utilajele cumparate de pe site si pentru generatoarele aflate in termen de garantie.

6. Proiectarea constructiilor metalice de care un cumparator are nevoie si realizarea produsului pentru testare, apoi trecerea la fabricarea lui in serie.

Dupa cum se poate vedea, specialistii stau la dispozitia fiecarui client in parte, asa s-a ajuns la numarul mare al colaboratorilor din portofoliu.

Afaceristul care are nevoie de un depozit pus la punct, sa nu ezite si sa ceara ajutorul firmei prezentate mai sus, utilizand datele de contact de pe site sau formularul pus la dispozitie pe site.

Transportul rafturilor la adresa indicata se face tot cu masina magazinului si reprezentantii firmei tin cont si de urgente. Cand cineva are nevoie urgenta de un sistem de rafturi este de ajuns sa precizeze acest lucru si dorinta ii va fi indeplinita.

Rafturile cantilever pot fi utilizate si la construirea unor depozite uriase. Acest sistem poate fi amplasat in interior sau in exterior, in functie de spatiul detinut de client si de scopul depozitarii. Vanzarea in cantitati mici se poate face din interior, dar vanzarea in cantitati mari este recomandat sa se faca din depozite situate in exterior.

Detinatorii magazinelor, depozitelor, librariilor din Romania nu mai sunt singuri. Au alaturi echipa de la Storeexpert care are grija ca spatiul de depozitare sa arate perfect si la solicitarea clientului intretine sistemul si il repara, daca este cazul.

Storeexpert este unul dintre cei mai importanti furnizori de rafturi metalice si de constructii metalice din tara, apreciat pentru calitatea produselor, dar mai ales pentru promptitudinea cu care specialistii sunt la dispozitia cumparatorilor.

Site-ul este bine organizat, iar fotografiile ilustreaza tipurile de rafturi pentru a asigura potentialul cumparator ca va gasi si el ceea ce cauta pentru afacerea lui.

Storeexpert reprezinta colaboratorul de nadejde cand sunt de realizat depozite sau de cumparat utilaje care sa faciliteze manipularea produselor. Este de ajuns un popas pe site ca oricine sa inteleaga acest lucru.

La ora actuala rafturile metalice reprezinta solutia ideala de depozitare, fiindca niciun alt material nu este la fel de rezistent cum este metalul.

articolul original.

Cătălin Cazacu vorbește în premieră despre scandalurile cu Ramona Olaru, după dezvăluirile CANCAN + ce spune despre nuntă: ”Ne trăim dragostea cum știm noi și…”

1 September 2022 at 20:40

Certurile și împăcările dintre Ramona Olaru și Cătălin Cazacu au devenit deja obișnuite! Cea mai recentă dispută, deși au încercat să o ascundă, a fost dezvăluită, în exclusivitate, de CANCAN.RO. Pentru că nu ne scapă nimic. Niciodată. Persoanele reale, așa cum declară motociclistul că sunt, nu se ascund atunci când au câte ceva să-și reproșeze, așa că acționează ca atare. Acum, Cazacu a vorbit, în exclusivitate pentru CANCAN.RO, despre momentele în care face „scurtcircuit” cu aleasa lui și a dat detalii despre nunta pe care o pregătește cu Ramona.

Ba scandal și unfollow pe Instagram, ba iubire și inel de 2.000 de euro + vacanțe. Cam așa ar suna, în câteva cuvinte, relația dintre Ramona Olaru și Cătălin Cazacu. Cum spuneam mai sus, site-ul nr. 1 din România, CANCAN.RO, i-a surprins pe cei doi la mare, în mijlocul unui mega-scandal, la LOFT. Motociclistul, fire geloasă, a luat foc pentru că Ramona a fugit la mare fără el (Vezi AICI mega-scandalul). În ciuda acestui fapt, se pare că iubirea dintre cei doi e mare.

Chiar dacă s-au despărțit și împăcat de mai multe ori, „telenovela continuă”. Nu oricum, ci cu o cerere de căsătorie efectuată de motociclist (Vezi AICI detalii) și planificarea nunții. Probabil, Ramona a știut ce butoane să apese. Așa că motociclistul a fost îmbunat de sexy-asistenta de la „Neatza”.

O demonstrează chiar noul coprezentator de la Antena Stars, care a avut numai cuvinte de laudă la adresa iubirii pe care și-o poartă cu Ramona, chiar dacă între ei, destul de des, își mai fac loc „șicanările”.

Ramona Olaru și Cătălin Cazacu, dragoste cu „năbădăi” / (Sursa: Instagram)

„Restul oamenilor știu să o mascheze, să o joace. Noi nu știm”

Pentru CANCAN.RO, Cătălin Cazacu a dezvăluit că momentele în care există contradicții între el și partenera lui, nu sunt văzute de ei ca niște „certuri”. Mai mult decât atât, cu tot cu „șicane”, motociclistul a mărturisit că îi place totul la Ramona, iar acest sentiment este reciproc.

„Nu ne certăm. Ca orice oameni, avem și noi subiecte în care avem păreri diferite. Atât, este singurul lucru. În rest, nu ne certăm, suntem foarte bine. Suntem împreună, suntem OK.

Ne place totul unul la altul, nu e nimic să nu ne placă. Dacă nu ne plăcea, nici eu nu stăteam cu ea și nici ea nu stătea cu mine”, a spus Cătălin Cazacu, în exlcusivitate pentru CANCAN.RO.

Chiar dacă apar tensiuni între ei atunci când se află în public, preferă să nu se ascundă, ci să-și spună în momentul respectiv tot ce au de zis. După cum exemplifică motociclistul, în general, oamenii știu să mascheze momentele mai puțin plăcute, lucru pe care Ramona și Cazacu preferă să nu-l facă.

„Suntem niște oameni reali și lumea este obișnuită cu oameni care «pozează». Noi nu «pozăm». Toată lumea se ceartă, diferența este că la noi se vede pentru că ăștia suntem.

Suntem reali, când ne certăm, ne certăm, când ne împăcăm, ne împăcăm, când ne iubim, ne iubim… suntem oameni reali.

Restul oamenilor știu să o mascheze, să o joace. Noi nu știm și nici nu vrem chestia asta. Ăștia suntem noi, ne iubim cu năbădăi, dar ne iubim”, a mai continuat Cătălin Cazacu, în exclusivitate, pentru CANCAN.RO.

Cătălin Cazacu dezvăluie dedesubturi din relația cu Ramona Olaru / (Sursa: Instagram)

„Nu vrem să părem familia și nici cuplul perfect”

În același timp, coprezentatorul din Antene susține că nu vrea să pozeze în familia perfectă alături de asistenta de la „Neatza”, ci preferă să-și trăiască dragostea în felul lor.

„Noi nu pozăm în altceva decât suntem, nu vrem să părem familia și nici cuplul perfect, nu vrem să dăm sfaturi de dragoste nimănui, noi ne trăim dragostea cum știm noi. Ultimul lucru din lume care se poate spune despre noi este că suntem falși. Și nu suntem falși și cred că din cauza asta ne iubește atâta lume. 

Noi am plecat pe un drum, iar plecând pe drumul ăla… normal, vor mai fi obstacole, dar important este că am hotărât amândoi și am fost de acord cu direcția drumului. Nu există o regulă”, a mai continuat motociclistul.

„Nu o să fie o nuntă niciodată cu frac și cu tradiții”

Referitor la nunta care va avea loc între Cătălin Cazacu și Ramona Olaru, după ce motociclistul și-a cerut partenera în căsătorie, acesta a dezvăluit că nu va fi un eveniment tradițional, ci unul relaxat.

„Nu o să fie o nuntă niciodată cu frac și cu tradiții și cu o sală de nunți în care toată lumea să vină la patru ace, pentru că nu suntem noi.

La noi, la evenimentul nostru, o să fie toată lumea relaxată. Dar lucrăm la el și în momentul în care o să știm cum arată, o să știe toată lumea”, a încheiat Cătălin Cazacu, pentru CANCAN.RO.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.

Primăria Municipiului Sebeș premiază cuplurile care împlinesc sau au împlinit 50 de ani de căsătorie

31 August 2022 at 17:05

Primăria Municipiului Sebeș premiază cuplurile care împlinesc sau au împlinit 50 de ani de căsătorie

Și în anul 2022, Primăria Municipiului Sebeș are plăcerea de a premia cuplurile care împlinesc sau au împlinit 50 de ani de căsătorie.

Familiile care locuiesc în municipiul Sebeș, în localitățile Lancrăm, Petrești și Răhău și împlinesc sau au împlinit în acest an 50 de ani de căsătorie, iar căsătoria a fost încheiată pe raza altor localități, sunt rugate să se prezinte la Primăria Municipiului Sebeș – compartimentul Starea Civilă, cu o copie a cărților de identitate și cu certificatul de căsătorie, până în data de 16 septembrie 2022.

Pentru mai multe informații vă stăm la dispoziție la numărul de telefon 0258-731004 sau vă rugăm să ne scrieți pe adresa de email: [email protected]

Vă mulțumim!

articolul original.

Brad Pitt, întâlniri romantice cu supermodelul Emily Ratajkowski

31 August 2022 at 06:25

Supermodelul Emily Ratajkowski și actorul Brad Pitt au fost văzuți împreună în ultima vreme la New York și Paris, schimbând gesturi tandre.

Ea i-a atras atenția lui Brad Pitt încă din 2020, de la petrecerea Oscarurilor organizată de Vanity Fair. O sursă a menționat OK!Magazine SUA: ”Brad s-a îndrăgostit de Emily din 2020, de la petrecerea Oscarurilor. Au avut ocazia să discute și să se cunoască, fără a deveni intimi.”

Potrivit unor publicații mondene americane, Emily Ratajkowski și Brad Pitt ar fi început o idilă. Cei doi au luat prânzul împreună la un restaurant elegant din Paris, iar fanii i-au văzut câteva zile mai târziu schimbând priviri tandre și ținându-se de mână într-un local din New York, SUA.

Emily, în vârstă de 31 de ani, s-a despărțit de soțul său Sebastian Bear-McClard după numeroase infidelități ale acestuia. Modelul are un băiețel pe care l-a adus pe lume în 2021, dar silueta sa impecabilă de model s-a păstrat și după sarcină.

Ratajkowski a fost implicată într-un scandal cu Robin Thicke, artistul cunoscut pentru hitul “Blurred Lines”, pe care l-a acuzat că a agresat-o sexual la filmările clipului. Destăinurile au fost făcute în cartea scrisă de tânără.

Emily Ratajkowski a mărturisit că Robin Thicke a apucat-o de sâni: ”M-a apucat din spate, de sâni. Instinctiv m-am îndepărtat şi m-am uitat la Robin Thicke”, a dezvăluit supermodelul în cartea sa ”Corpul meu”, lansată în 2021.

articolul original.

Nuntă de aur, sfințire de troiță, târg de produse tradiționale și multă voie bună la Ziua Comunei Moara. PS Damaschin i-a înmânat primarului Eduard Dziminschi ”Ordinul Mușatinii”

21 August 2022 at 15:51

Comuna Moara și-a sărbătorit ziua duminică, 21 august, începând cu ora 09.00 pe terenul de sport al Școlii Gimnaziale Moara Nică. Manifestările au debutat cu o slujbă arhierească oficiată de un sobor de preoți care l-a avut în frunte pe preasfințitul Damaschin Dorneanu, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. A urmat ”nunta de aur” unde au sărbătorite un număr de 39 de familii care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Primarul Eduard Dziminschi a oferit ”cuplurilor de aur” diplome, buchete de flori și torturi. El a fost ajutat în această acțiune de PS Damaschin. Tot în cadrul manifestorilor de Ziua Comunei a fost sfințită și o troiță ridicată ”spre veșnică pomenire a dascălilor, ctitorilor și eroilor comunei Moara”. Monumentul a fost sculptat de către preotul Ioniță Vasile fiind comandat de primarul Eduard Dziminschi. Acesta a primit din partea arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic medalia ”Ordinul Mușatinii”, distincția fiindu-i înmânată la finalul slujbei arhierești de către PS Damaschin. De la un asemenea eveniment nu putea lipsi expoziția de produse tradiționale, ale producătorilor locali, unde cei prezenți au putut găsi produse agricole, apicole, legumicole și de pepinieră, și desigur, produse din gama de patiserie și cofetărie dar și voia bună asigurată de un bogat program artistic. Au concertat Grupul Tradițional „Dor” din Moara, Călin Brăteanu și taraful, Fanfara Moara, Ioana Stamate, Diana Călinescu, Adriana Crainiciuc, Alexandru Brădățan și Viorica Duceac. Invitații seciali au fost membrii formației „Plăieșii”. De menționat că la Ziua Comunei Moara au fost prezenți președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, prefectul Alexandru Moldovan, deputatul Ioan Bălan, vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă, administratorul județului Irina Vasilciuc, Ghervazen Longher președintele Uniunii Polonezilor din România și Victoria Longher prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România.

Nuntă de aur, sfințire de troiță, târg de produse tradiționale și multă voie bună la Ziua Comunei Moara. PS Damaschin i-a înmânat primarului Eduard Dziminschi ”Ordinul Mușatinii”, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
articolul original.

Comuna Moara își sărbătorește ”cuplurile de aur”

18 August 2022 at 16:19

Comuna Moara își sărbătorește ziua duminică, 21 august, începând cu ora 09.00 pe terenul de sport al Școlii Gimnaziale Moara Nică. Locuitorii săi vor avea parte de un program din care nu vor lipsi slujba arhierească, nunta de aur, muziza și dansul. ”Avem deosebita onoare de a vă invita duminică, 21 august 2022, începând cu ora 09.00, pe terenul de sport al Școlii Gimnaziale Moara Nică, unde va avea loc ziua comunei Moara! În deschidere se va desfășura o slujbă arhierească, la care va participa preasfințitul Damaschin Dorneanu, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, urmând sărbătorirea cuplurilor care împlinesc 50 de ani de căsătorie. Vă invităm la expoziția de produse tradiționale, ale producătorilor locali, unde veți putea găsi produse agricole, apicole, legumicole și de pepinieră, și desigur, produse din gama de patiserie și cofetărie.  Începând cu ora 13.30, ne vom veseli alături de îndrăgiți artiști și ansambluri tradiționale”, a transmis primarul Eduard Dziminschi. Vor concerta Grupul Tradițional „Dor” din Moara, Călin Brăteanu și taraful, Fanfara Moara, Ioana Stamate, Diana Călinescu, Adriana Crainiciuc, Alexandru Brădățan și Viorica Duceac. Invitații seciali vor fi membrii formației „Plăieșii”.

articolul original.

Trei orfani din Mureș au ajuns sclavii unui cuplu. Erau bătuți până leșinau

16 August 2022 at 11:09
image

Au încercat să fugă dar au fost aduși înapoi de „stăpâni”. Tribunalul din Mureș a trimis cuplul în închisoare într-un final.

Erau alergați cu mașina pe drumuri și apoi bătuți până la leșin

Trei tineri orfani din Mureș care au părăsit sistemul de protecție al statului au vrut să se angajeze și astfel ajuns să lucreze pentru un cuplu din Mureș.

Acesta le promitea un salariu de 1000 de lei lunar, cazare și două mese pe zi. Promisiunea făcută de cei doi angajatori s-a transformat rapid într-un act de sclavie.

Tinerii au fost puși să îngrijească animalele de la fermă până la epuizare. Au fost cazați într-o încăpere folosită înainte ca magazie, unde nu se afla decât un pat vechi și o masă improvizată.

Băieții nu au primit niciun ban, mâncarea era mai mult pâine, iar accesul la utilități (apă sau baie) era doar un vis care nu s-a concretizat niciodată, potrivit victimelor.

Duși la cules de sparanghel în Germania

Ulterior, cei trei orfani au fost transportați în Germania, la cules de sparanghel și în Franța la cules de mere, însă nu au văzut niciun ban din salariile plătite de angajatorii străini.

Toți banii au ajuns la cuplul din Mureș pentru că aceștia doi s-au recomandat în fals, părinții lor. Cei doi concubini din Mureș și-au extins casa, din banii câștigați de tineri, construind încă o încăpere unde urma să locuiască fiul lor.

Tinerii au încercat să fugă de la ferma din Mureș în repetate rânduri, fie pe rând, fie împreună, dar de fiecare dată erau găsiți de bărbatul din Mureș și de fiul acestuia și erau aduși cu forța înapoi.

Victimele au relatat că erau alergați pe câmpuri sau pe drumurile satului cu mașina sau cu taxiul până ce erau prinși, iar apoi bătuți până la leșin.

”Ceilalți doi băieți au plecat și ei într-o seară, dar i-a adus înapoi.

Când au coborât din mașină cei doi erau pe locurile din spate și după ce au coborât i-a bătut cu cricul de metal de la mașină. Cu acest cric m-a lovit și pe mine, eu am căzut jos și mi-am pierdut cunoștința.

Am văzut totuși că i-a certat pe cei doi că au plecat noaptea pe drumuri, dar i-a și lovit. Până să leșin am văzut că cei doi au primit mai multe lovituri cu acel cric metalic”, a declarat una dintre victime în fața instanței de judecată.

Au reușit să sune într-un final la 112

Au încercat să scape mergând pe jos o noapte și o zi, parcurgând aproximativ 30 de kilometri în 23 de ore, însă cu toate acestea au fost prinși din nou.

Toată tragedia a încetat abia după ce unul dintre băieți a reușit să pună mâna pe un telefon și să ceară ajutor la 112. Atunci a ieșit totul la iveală, după șase ani de suferință.

Cuplul a fost trimis în judecată în martie 2022, iar după cinci luni de judecată, Tribunalul Mureș s-a pronunțat în dosar.

Bărbatul va face șase ani de închisoare cu executare, iar femeia, trei ani de închisoare cu suspendare, fiind găsiți vinovați pentru trafic de persoane în formă continuată, respectiv complicitate.

Pe lângă pedepsele cu închisoare, cei doi au fost condamnați să le plătească tinerilor banii datorați pentru care au muncit în fermă. Victimele nu au avut pretenții și la plata unor daune morale.

articolul original.

Episodul „Balconul” a fost dat uitării. Milionarul şi frumoasa lui soţie au petrecut la Untold

6 August 2022 at 19:57
image

Episodul „balconul”, în care personajul principal, un afacerist originar din Cluj-Napoca, însurat cu o cântăreaţă foarte cunoscută din România, a fost prins în ipostaze tandre cu Ioana Popescu, se pare că a fost dat uitării. Cuplul a trecut peste această „încercare” grea, iar cu câteva ore în urmă, cei doi au pozat fericiţi la Untold.

CANCAN.RO dezvăluia în urmă cu câteva zile, în exclusivitate, cum milionarul a fost prins pe balconul plăcerii din Berceni, în timp ce se săruta cu devoratoarea Popeasca (poză aici cu sărutul).

Deşi, atât personajul principal al povestirii noastre, cât şi Ioana Popescu au încercat să explice „situaţia”, pozele vorbeau de la sine. Cu toate acestea, soţia „tradusă” a hotărât să creadă explicaţiile partenerului său cum că nu ar fi avut nicio treabă cu sexoasa brunetă şi să meargă mai departe.

Astfel, după ce cântăreaţa a încheiat filmările proiectului în care este implicată, soţul său a decis să o răsfeţe cu o scurtă vacanţă. Să se mai relaxeze… că era nevoie. După ce a respirat aerul de munte care i-a limpezit gândurile, artista a vrut să aibă parte şi de puţină distracţie. Iar cum dorinţa sa este lege, soţul a dus-o la Untold.

Iar pentru a închide „gurile rele”, afaceristul a publicat şi o poză pe pagina sa de Instagram, dar şi un mesaj care să ajungă unde trebuie.

„Mână în mână pentru mai bine sau pentru mai rău împreună pentru totdeauna”, a spus autorul.

Firul evenimentelor

Afaceristul a ajuns, luni, în cartierul Berceni, unde locuiește amanta lui, Ioana Popescu. A parcat mașina în fața blocului celui cunoscută drept „devoratoarea de fotbaliști”, a făcut un mic „popas” la un supermarket, după care a urcat într-un suflet în apartamentul plăcerii.

După ce „acțiunea” s-a încheiat, cei doi „porumbei” au ieșit împreună pe balcon, la o țigară și un păhărel. A urmat sărutul „magic”, după care fiecare s-a retras încotro avea treabă.

articolul original.
❌