ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Csoma Botond (UDMR): ‘Nu cred că România are nevoie de o criză politică acum, în 2023. Noi nu suntem parte în rocadă. Parte în rocadă este PSD și PNL’

2 February 2023 at 21:15
image

PNL și PSD vor face rocada în interiorul guvernării în luna mai, când Marcel Ciolacu va prelua funcția de premier de la Nicolae Ciucă, iar cele două partide vor face un anumit schimb de ministere și posturi în Guvern.

Csoma Botond speră ca rocada să se producă fără probleme: ”Există un acord politic în baza căruia funcționează această coaliție. Dacă părțile semnatare respectă acest acord politic, atunci nu vom avea nici o problemă. Nu cred că România are nevoie de o criză politică acum, în 2023. Deci eu cred că dacă actorii politici sunt maturi și respectă ce s-a scris în acel acord, nu vom avea nici o problemă”.

Reporter: Ce înseamnă rocada de la guvernare pentru UDMR?

Csoma Botond: Noi nu suntem parte în rocadă. Parte în rocadă este Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal. Noi nici nu am semnat acel acord, pentru că nu ne privește pe noi. Toate acestea, funcția de premier și ce provine din această chestiune, schimbarea unor ministere, a fost un acord între PSD și PNL.

Reporter: Teoretic, nu sunteți parte în această rocadă, dar practic, s-ar putea să fiți.

Csoma Botond: Nu suntem parte. Dacă se respectă, eu vă spun, eu cred că suntem maturi în România, nu dorim să avem o criză politică, deci dacă se respectă ceea ce s-a prevăzut în acel acord politic, atunci nu va fi nici o problemă și nici din punct de vedere teoretic și nici din punct de vedere practic, UDMR-ul nu va fi implicat în această rocadă.

Reporter: UDMR-ul ar fi dispus să cedeze anumite ministere, în schimbul altora?

Csoma Botond: Nu are rost să discutăm această chestiune, că nu cred că se impune. Eu cred că miniștrii UDMR-ului și-au făcut treaba la ministerele pe care le conduc, nu cred că are vreo relevanță să discutăm acest aspect.

Reporter: Ați văzut cu siguranță informațiile pe surse apărute în presă, care arată că liberalii și-ar dori Ministerul Dezvoltării, care acum e la UDMR. Ați accepta?

Csoma Botond: Eu cred că domnul Cseke Attila este un ministru bun, și-a făcut treaba bine la acel minister. Eu cred că nu există nici un motiv întemeiat care să justifice ca el să plece de la acel minister.

Reporter: Este poziția finală a UDMR? Nu acceptați un schimb de ministere? Sau sunteți flexibili?

Csoma Botond: Eu nu pot să vă spun acum o poziție finală, dar aceasta este poziția UDMR-ului, prima poziție, nu suntem parte în rocadă, iar miniștrii UDMR-ului și-au făcut treaba la ministerele pe care le conduc. Nu există nici un motiv care să justifice vreo schimbare de natură politică la conducerea acestor ministere.

Reporter: PSD anunță că lucrează la un nou program de guvernare, pentru mandatul de premier al lui Marcel Ciolacu. Credeți că e nevoie de un nou program?

Csoma Botond: Nu știu dacă este chiar necesar un nou program de guvernare. Eu cred că ar trebui să avem anumite ajustări, nu un program nou de guvernare, să avem anumite ajustări. Sigur, fiecare premier are o altă viziune, dar nu cred că ar fi necesar să avem un nou program de guvernare.

articolul original.

Incisivul jurnalist Iosefina Pascal, în „Dezbaterea Zilei” – BZI LIVE despre provocările legate de Ardeal și „atacurile” anti-românești

1 December 2022 at 15:00
image

Iosefina Pascal a explicat la „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE despre declarația lui Csoma Botond, liderul deputaților UDMR, care a afirmat zilele trecute că UDMR consideră că viitorul este comun cu cel al românilor în această ţară şi este partener în conceptualizarea şi implementarea acelor proiecte de ţară care îmbunătăţesc viaţa de zi cu zi a cetăţenilor acestui stat, indiferent de etnie: „propunem ca, în cazul în care vom avea o nouă Constituţie, în acest stat, minorităţile naţionale să fie definite ca factor constituant al acestui stat. Celor care suspectează, ca şi doamna senator (Şoşoacă – n.r.) mereu cu un scop ascuns şi planuri secrete ale maghiarilor din Transilvania, le transmitem că se înşeală amarnic, iar supoziţiile nefondate şi aceste vociferări îngreunează gândirea comună, planificarea şi posibilitatea identificării soluţiilor corecte”.

Iosefina Pascal, în „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE

În „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE, Iosefina Pascal a explicat mesajul controversat și oarecum alarmant al liderului UDMR, Csoma Botond, de zilele trecute. Incisivul jurnalist a subliniat faptul că nu poți veni ca și politician ales în Guvernul României, să faci astfel de afirmații, ca mai apoi, să nu participi, invitat fiind, la Ziua Națională de 1 Decembrie.

„Am ajuns la ultima flegmă dată românilor de 1 decembrie, în afară de paradă. A lipsit UDMR-ul, care a declarat că nu va participa, deşi a fost invitat. Nu se poate aşa ceva, deşi au oameni în Guvern, miniştri.

Primul context ce trebuie luat în seamă este cel că acum două zile, înainte de Ziua Naţională pe care nici nu s-au sinchisit să o onoreze, băi, da ei nu onorează fiind membri ai guvernului? Botond vine şi spune că trebuie să modificăm Constituţia, şi să spunem că minorităţile sunt parte constituentă a României. Este o golănie!

Minorităţile fac parte din populaţia României, indiferent ce nație este. Este o aberaţie juridică! A început Șoșoacă să ţipe la el… problema e că AUR a ieşit din sală.. şi ce au făcut trădătorii? Au oprit şedinţa. În loc să se ducă la tribună şi să spună ceva, au oprit şedinţa că a urlat Șoșoacă. Întotdeauna când se întâmplă astfel de lucruri, ăştia profită de moment şi închid subiectul. Şi în loc să vorbească despre ce prostii a zis ăla, aia au prezentat doar că a ţipat Șoșoacă.

Al doilea context, e că Ciucă venise în Parlament cu o prostie, asta cu armistiţiul, între putere şi opoziţie… dar rămâi sidera, vine preşedintele PNL şi zice vrăjeli şi apoi zice UDMR că Ardealul nu e al românilor, etc…

Mesajul a fost, istoric vorbind, nu românii sunt proprietarii Ardealului, ci minorităţile. E noaptea minţii ce e în coaliţia asta. Şi UDMR-ul nici nu vine la Ziua României.

Nu se poate să ajungem aşa şi nu poți să îi laşi pe ăştia să facă astfel de lucruri”, a spus Iosefina Pascal.

Iosefina Pascal: „Avem o problemă de siguranţa naţională!”

Invitata ediției „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE din 1 decembrie, consideră suspect faptul că nimeni din presă sau mass-media nu a comentat gestul făcut de UDMR, cel de a nu onora invitația la ceremonia de Ziua Națională a României.

„Nu am văzut o televiziune sau publicaţie care să zică ce grav e că UDMR nu au fost prezenţi la Ziua României. Păi tată, faci parte din Guvernul României şi trebuie să vii acolo!

Faptul că nu a fost taxat acest Botond mă deranjează mult, pentru că a fost o instigare gravă! Afară de la guvernare, pentru că nu poți să spui astfel de gogomănii

Botond este parte din comisia SRI, care trebuie să cheme la raport SRI-ul. Păi ce să cheme el? Unii fac scandal că Ținutul Secuiesc e autonom… Avem o problemă de siguranţa naţională în mai multe rânduri!

Botond e cel care a zis că vaccinarea trebuie să fie obligatorie, deci individul promovează discriminarea nu doar pe criterii etnice. Şi nu l-a taxat nimeni. Sunt foarte multe lucruri care trebuiau taxate de premierul României, dacă era asumat şi nu era un gogoşar umflat”, a conchis Iosefina Pascal.

Incisicul jurnalist Iosefina Pascal a discutat și despre culisele paradei de Ziua Națională a României.

articolul original.

Lucian Romașcanu, reacție la adresa lui Csoma Botond: „Transilvania este istoric a românilor, unde trăiesc și unguri și sași și evrei”

28 November 2022 at 20:09
image

Scandal la ședinţa solemnă a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată sărbătoririi Zilei Naţionale a României, după ce deputatul UDMR Csoma Botond a declarat, de la tribună, că ”liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a venit în scurt timp cu o reacție: „Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit și trăiesc și unguri și sași și evrei”.

Deputatul UDMR Csoma Botond a susţinut, luni, într-un discurs în Camera Deputaţilor, că „liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc”.

Declaraţia deputatului UDMR a înfuriat-o pe senatoarea Diana Şoşoacă, iar Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor,  a fost la un pas să încheie şedinţa solemnă. Totodată, parlamentarii AUR au părăsit sala de plen.

„De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeași parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist, reducționist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent și care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de dușman, afectând grav relațiile interetnice.

Plecând de la exemplul reconcilierii franco-germane, diferite comunități ar trebui să se bucure de dreptul de a avea o abordare și interpretare proprie, a unor evenimente istorice, fără ca acest fapt să determine indignare și să genereze teste de loialitate aplicate acelei comunități, de către o parte a societății.

Liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc. Și acest lucru s-a reflectat și în textul declarației de la Alba Iulia”, a declarat deputatul UDMR Csoma Botond, potrivit Digi24.ro.

Ce mesaj a scris Lucian Romașcanu pe Facebook

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, nu a rămas indiferent și a venit cu o reacție referitoare la acest scandal, pe pagina de Facebook:

„Astăzi, la ședința solemnă a Parlamentului României am trăit bucuria rememorării imensei realizări istorice, regăsirea între granițele aceluiași stat național a tuturor provinciilor unde românii erau, de veacuri, majoritari.

Între discursurile parlamentarilor, încărcate de patriotism dar și de date istorice, unul discordant l-a avut, din păcate, un parlamentar al UDMR, deputatul Csoma Botond.

Fiind un răspuns „la cald”, mă rezum acum doar la câteva idei:

– Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit și trăiesc și unguri și sași și evrei.

– declarația de la Alba Iulia a fost și este o promisiune respectată a statului român.

– România este citată drept un serios exemplu de bune practici în privința tratamentului minorităților, inclusiv a celei maghiare: reprezentare în parlament, prezență în aproape toate guvernele post-decembriste, învățământ de toate gradele în limba maternă etc. etc.

România și românii trebuie să fie respectați și apreciați pentru toate cele menționate!

Nimeni nu ar trebui sa aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potențial distructiv major.

La Mulți Ani, România!

La Mulți Ani, românilor, de toate naționalitățile!”, a fost mesajul transmis de Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.
  • There are no more articles
❌