ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării a îndeplinit toate jaloanele stabilite prin principalele componente ale PNRR

31 January 2023 at 14:45
image

Cseke Attila a transmis marți că Ministerul Dezvoltării a îndeplinit toate jaloanele stabilite prin principalele componente ale PNRR (Valul Renovării și Fondul Local), odată cu semnarea a 531 de noi contracte de finanțare.

Din fondurile alocate prin PNRR, construim 5.522 de locuințe nZEB pentru tineri care provin din comunități și grupuri marginalizate și specialiști din domeniul sănătății și al educației, eficientizăm energetic și consolidăm seismic 4.333 de clădiri (1.733 blocuri de locuințe și 2.600 clădiri publice), realizăm 1.091 km de piste pentru biciclete, achiziționăm 1.135 de mijloace de transport electrice și 13.200 de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice, realizăm 262 de documentații pentru amenajarea teritoriului și planificarea urbană.

Ministerul Dezvoltării a pus la dispoziția autorităților locale o platformă digitală transparentă și eficientă, www.mdlpa.ro/investitii/PNRR, în care cererile au fost depuse online, cu un utilizator și parolă securizată aferentă fiecărei UAT, respectiv autorități centrale.

Cele 531 de noi contracte finanțate prin componentele C5 – Valul Renovării și C10 – Fondul Local, au fost încheiate între autoritățile publice locale din 386 de unități administrativ-teritoriale și Ministerul Dezvoltării și au o valoare totală de 1.152.563.827,95 de lei.

Astfel, prin Valul Renovării, au fost semnate 46 de contracte, în valoare de 313.377.082,51 lei, depuse de 17 autorități locale, pentru reabilitarea și creșterea eficienței energetice a unor clădiri publice.

Prin Fondul Local, au fost semnate 485 de contracte, în valoare de 839.186.745,44 lei, pe care autoritățile locale din 369 de unități administrativ-teritoriale le-au depus atât pentru reabilitarea clădirilor publice, cât și pentru asigurarea infrastructurii pentru transportul verde.

Până în prezent, prin cele patru componente ale PNRR, coordonate de Ministerul Dezvoltării, au fost semnate 5.900 contracte de finanțare, în valoare totală de 28.742.238.446,29 lei, a precizat ministrul.

articolul original.

Ministrul dezvoltării a semnat astăzi două contracte pentru finanțarea unor investiții la Câmpulung Moldovenesc și Marginea

30 January 2023 at 12:41
image

Ministerul Dezvoltării a anunțat, astăzi, că ministrul Cseke Attila a semnat 276 de noi contracte de finanțare prin componenta C5 – Valul renovării din PNRR, pentru 69 de localități. Contractele însumează 2,25 miliarde de lei, iar două localități sunt din județul Suceava: municipiul Cîmpulung Moldovenesc și comuna Marginea. Cîmpulungul va beneficia de aproximativ 1,8 milioane de lei pentru renovarea energetică moderată a sediului primăriei și consiliului local, în timp ce la Marginea vor ajunge aproape 6 milioane de lei pentru reabilitarea termică a Liceului Tehnologic „Vasile Gherasim”.

articolul original.

Cseke Attila: până în prezent, am semnat contracte de aproape 23 de miliarde de lei prin PNRR

26 January 2023 at 15:28
image

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a semnat 280 de noi contracte de finanțare, depuse în cadrul celor două apeluri de proiecte pentru componenta C10 – Fondul Local din Planul Național de Redresare și Reziliență, în valoare totală de 565.605.148,28 de lei.

Contractele, încheiate între autoritățile publice locale din 255 unități administrativ-teritoriale și Ministerul Dezvoltării, vizează reabilitarea termică și eficientizarea energetică a unor clădiri publice și asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, prin achiziționarea de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice și de mobilier urban inteligent, precum și prin dezvoltarea unor sisteme de monitorizare și siguranță a spațiului public al localităților și a unor sisteme de management local prin implementarea unor infrastructuri inteligente.

Până în prezent, prin cele patru componente ale PNRR, coordonate de Ministerul Dezvoltării, au fost semnate 3.914 contracte de finanțare, în valoare totală de 22.936.582.677,25 de lei, a precizat ministrul.

articolul original.

Ministrul dezvoltării a semnat 120 de noi contracte pentru eficientizare energetică și asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, cu finanțare din PNRR

25 January 2023 at 12:04
image

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, a semnat 120 de noi contracte de finanțare prin componenta C10 – Fondul Local din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Contractele, în valoare totală de 214.677.852,87 de lei, au fost încheiate între autoritățile publice locale din 116 unități administrativ-teritoriale și Ministerul Dezvoltării și vizează reabilitarea termică și eficientizarea energetică a unor clădiri publice, precum și asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, prin achiziționarea de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice.

Până în prezent, prin cele trei componente ale PNRR, au fost semnate 3.627 de contracte de finanțare, în valoare totală de 22.163.992.134,91 de lei, a precizat ministrul.

articolul original.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila: Pe infrastructura educațională, au fost alocați 166 milioane euro

20 January 2023 at 16:15
image

În Regiunea Centru, pe infrastructura educaţională, au fost alocaţi 166 milioane euro, iar judeţul Mureş a câştigat circa 40% din această sumă, 68 milioane euro, a transmis ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, în cadrul festivităţii de inaugurare a lucrărilor de la Sânpaul.

„Aici, la Sânpaul, suntem într-un apel de proiecte care s-a desfăşurat pe Programul Operaţional Regional, care este gestionat prezent de Ministerul Dezvoltării şi pe care judeţul Mureş a avut o constanţă destul de bună şi rezultată destul de bună şi e meritul autorităţilor locale pentru că pe regiunea Centru, pe infrastructura educaţională, au fost alocate 166.000.000 de euro din care 68.000.000 de euro proiecte câştigate. Proiecte în valoare de 68.000.000 de euro câştigate de autorităţile locale din judeţul Mureş, ceea ce înseamnă că pe regiunea Centru autorităţile locale din judeţul Mureş au depus şi au câştigat proiecte care valorează în proporţional cam 40 % din întregul fond alocat pentru acest domeniu Regiunii Centru. Eu cred că este un merit al lor şi acum anul acesta se vor vedea aceste rezultate şi mai mult”, a declarat Cseke Attila

Ministrul Dezvoltării a arătat că administraţia locală din Sânpaul a avut curajul să se gândească la un proiect integrat, în sensul că nu a depus o finanţare pe o anumită clădire, ci pe toate cele cinci clădiri şcolare.

„Şi-au rezolvat practic 5 clădiri de şcoli şi au rezolvat toate clădirile, le-au reabilitat, sunt şi extinderi sau sunt construite săli de sport. Adică s-au gândit la un proiect integrat cu toate dificultăţile acestui proiect. Sigur că este mult mai greu de implementat decât un proiect ţintit pe o singură clădire, dar astăzi când a avut loc predarea acestor investiţii şi inaugurare a lor în comuna Sânpaul, practic toată infrastructura educaţională este la standard de 2023”, a susţinut Cseke Attila.

Primăria comunei Sânpaul a inaugurat, vineri, un proiect în valoare de peste 11,8 milioane de lei, finanţat prin Programului REGIO 2014-2020, în cadrul căruia au fost renovate şi complet modernizate cinci şcoli de pe raza comunei.

Primarul comunei Sânpaul, Simon Istvan, a arătat că proiectul de modernizare a celor două şcoli din centrul comunei şi din satele aparţinătoare Chirileu, Sânmărghita şi Valea Izvoarelor au durat patru ani de investiţii, vizează în jur de 550 elevi şi a beneficiat de o finanţare nerambursabilă în valoare de 8,2 milioane lei, din totalul investiţiei, transmite AGERPRES

articolul original.

Ioan Lungu vrea ca noua creșă din Burdujeni să fie dată în folosință la începutul lunii septembrie

18 January 2023 at 08:45

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că își dorește ca noua creșă care va fi construită prin Compania Națională de Investiții în cartierul Dealul Mănăstirii din cartierul Burdujeni să fie dată în folosință anul acesta, la începutul lunii septembrie. Ion Lungu a precizat că la începutul acestei săptămâni a avut o întâlnire cu ministrul dezvoltării, Cseke Attila și cu directorul CNI, Manuela Pătrășcoiu pe tema stadiului lucrărilor la această creșă de mari dimensiuni din Burdujeni, la discuții participând și reprezentanți ai constructorului și proiectantului.

„Pentru a urgenta lucrările Primăria Suceava s-a angajat să aducă utilitățile pentru această creșă, pe banii celor de la CNI. Până la începutul lunii septembrie ne propunem să dăm in funcțiune prima  creșă nouă de capacitate mare din orașul nostru”, a transmis Ion Lungu.

Ioan Lungu vrea ca noua creșă din Burdujeni să fie dată în folosință la începutul lunii septembrie, 1.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Contract de finanțare pentru modernizare de drumuri semnat de primarul comunei Putna cu ministrul dezvoltării. Coroamă: ”Avem proiecte aprobate de peste 3 milioane euro”

9 January 2023 at 16:34

Primarul comunei Putna, George Coroamă, a semnat astăzi la Ministerul Dezvoltării, împreună cu ministrul Cseke Attila, un contract de finanțare pentru modernizarea a încă 2,3 kilometri drumuri comunale prin Programul Național ”Anghel Saligny”.  ”Semne bune anul are. Astăzi, la Ministerul Dezvoltării, am semnat impreună cu domnul ministru Attila Cseke un contract de finanțare pentru modernizarea a încă 2,3 km drumuri comunale prin Programul Național Anghel Saligny. De asemenea, alți 2,2 km drumuri vor fi reabilitați de către Compania Națională de Investiții, obiectiv pentru care va fi organizată licitația in zilele ce urmează. Un alt proiect pentru care Guvernul României a aprobat finanțarea in aceste zile urmărește digitalizarea la nivelul Primariei Putna, obiectiv menit in primul rând să facă mai eficientă activitatea in relația cu cetățenii și nu doar atât. Valoarea acestor proiecte se ridică la peste 3 milioane euro. Mai sunt și alte proiecte care vor intra la finanțare in perioada următoare, foarte necesare pentru dezvoltarea localității”, a declarat Coroamă.

articolul original.

Contractul de finanțare pentru reabilitarea termică a clădirii Colegiului ”Mihai Eminescu” din Suceava, semnat de ministrul dezvoltării pe data de 3 ianuarie

5 January 2023 at 10:42
image

Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a semnat la începutul acestui an, mai exact pe 3 ianuarie, contractul de finanțare pentru proiectul ”creșterea eficienței energetice a clădării principale a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Suceava în valoare de 7,452 de milioane de lei, a anunțat primarul Ion Lungu. ”Se întâmplă lucruri bune la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”.  Intenționăm ca  pe 13 ianuarie să inaugurăm grădinița de acolo și cu aceste proiecte cu ce se mai întâmplă acolo și cu s-a făcut și anul trecut având în vedere performanțele colegiului sunt lucruri foarte bune care se întâmplă pe linie de infrastructură școlară”, a spus Lungu. El a mai arătat că la finele anului trecut a mai fost aprobat la finanțare un proiect în valoare de 1,279 de milioane de euro intitulat ”sistem inteligent de planificare a călătoriilor cu transportul public” ce vizează montarea unui număr de 8 panouri de informare și a 13 automate de e-ticketing.

articolul original.

Comuna Moara va primi 4 milioane de lei prin PNI „Anghel Saligny” pentru modernizarea străzilor. Contractul de finanțare a fost semnat astăzi de ministrul dezvoltării

22 December 2022 at 11:35
image

Ministerul Dezvoltării a anunțat, astăzi, că ministrul Cseke Attila a semnat 42 de noi contracte de finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru 39 de localități. Două localități sînt din județul Suceava, fiind vorba despre comunele Voitinel și Moara. Voitinelul va beneficia de peste 5 milioane de lei pentru reabilitarea drumurilor vicinale, iar Moara va primi aproximativ 4 milioane de lei pentru modernizarea străzilor.

articolul original.

Trei noi proiecte din județul Alba vor primi finanțare prin PNRR: Unde vor fi amplasate

21 December 2022 at 17:30

Trei noi proiecte din județul Alba vor primi finanțare prin PNRR: Unde vor fi amplasate

Ministrul Cseke Attila a semnat 90 de noi contracte finanțate prin componenta C10 – Fondul Local din Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru asigurarea infrastructurii pentru transportul verde prin construirea de piste pentru biciclete (și alte vehicule electrice ușoare) la nivel local/metropolitan și achiziționarea de puncte de încărcare pentru vehicule electrice.

În județul Alba, trei proiecte vor primi finanțare prin componenta C10 – Fondul Local din PNRR.

Una din cele trei piste va fi amenajată la Gârbova, unde valoarea finanțării va fi de10,699.50 lei. O altă pistă va fi amplasată în comuna Lopadea Nouă, localitatea Ciuguzel, avand o finanțare de 959,926.50 lei.

A treia finanțare va fi în valoare de 650,780.94 lei și va fi folosită pentru construirea unei piste pentru biciclete în localitatea Lunca Mureșului, comuna Lunca Mureșului și achiziționarea a 2 stații de reîncărcare pentru autovehiculele electrice.

articolul original.

Simion Tehnoconstruct Botoșani a sfidat timpul și a dat la cheie prima creșă din România făcută prin PNRR la Fălticeni în doar trei luni și trei săptămâni. Constructorul a câștigat pariul cu ministrul dezvoltării

20 December 2022 at 12:51

În municipiul Fălticeni a fost inaugurată astăzi prima ”creșă verde” din România finanțată prin PNRR în prezența ministrului dezvoltării Cseke Attila și a șefei Companiei Naționale de Investiții, Manuela Pătrășcoiu, alături de care s-au aflat și alți invitați de marcă printre care liderii județeni ai PNL și PSD, Gheorghe Flutur respectiv Ioan Stan, prefectul Alexandru Moldovan și senatorul Gheorghiță Mîndruță. Realizarea acestei investiții deosebite s-a lăsat cu un record național. Creșa a fost finalizată la cheie în doar trei luni și trei săptămâni. Performanța aparține antreprenorului, firma botoșăneană Simion Tehnoconstruct, reprezentată de asociații Elisei Bidu și Viorel Simion. De altfel, constructorul a acceptat provocarea ministrului dezvoltării pe data de 18 august a.c. când a fost la Fălticeni pentru a da startul lucrărilor promițând că pe data de 20 decembrie va fi gata. Și s-a ținut de cuvânt. Acest lucru a fost evidențiat astăzi la inaugurare de ministrul Cseke Attila. Ministrul a apreciat și calitatea ridicată a lucrărilor executate de antreprenorul botoșănean.

Ministrul dezvoltării despre Simion Tehnonstruct: ”Dânșii au ridicat și standardul la un nivel care va fi foarte greu de atins de către ceilalți”

”Aș mulțumi și eu antreprenorului pentru că într-adevăr în 18 august atunci când am fost aici și am pornit șantierul am lansat o provocare. Și această provocare era în felul următor: sunteți de acord să încercăm să finalizăm această primă construcție de creșă verde, modernă din programul guvernamental până de Crăciun? Și dânșii au spus da, prezent, la 20 decembrie vă asigurăm să veniți să inaugurați această creșă. Eu cred că este un lucru important. Și este important să ne bucurăm de această investiție și să ne bucurăm că avem antreprenori ai noștri, români, care pot să facă și în primul rând se țin de cuvânt. Eu cred că este un lucru foarte foarte important. Sigur, dânșii au ridicat și standardul la un nivel care va fi foarte greu de atins de către ceilalți. Nu știu dacă o să fiți foarte iubiți pentru treaba asta de ceilalți antreprenori care au deja contracte semnate”, a declarat ministrul dezvoltării.

Coman: ”Ne uităm toți cum lucrează chinezii. Să știți că avem și noi chinezii noștri. Unul din Suceava și unul din Botoșani, constructorii prezenți aici”

La rândul său, primarul Gheorghe Cătălin Coman, care împreună cu echipa din Primărie a reușit să depună proiectul în vederea finanțării prin PNRR, a remarcat în mod deosebit și rapiditatea și calitatea lucrărilor realizate de antreprenorul Simion Tehnoconstruct, care a reușit să realizeze o construcție ce poate fi dată ca exemplu în toate Uniunea Europeană. „Avem trei luni și trei săptămâni de când a debutat acest proiect. Ne uităm toți cum lucrează chinezii. Să știți că avem și noi chinezii noștri. Unul din Suceava și unul din Botoșani, constructorii prezenți aici, cu care ne-am întâlnit de nenumărate ori. Nici nu știu cum a trecut timpul ăsta așa de repede. Nu a fost un proiect cu totul lin. Au fost foarte multe lucruri care au trebuit reglate din mers și le-am reglat la nivelul orelor. Și asta spune totul despre modul în care se poate face și în România un proiect extraordinar care poate sta cu capul sus în orice țară a Uniunii Europene. Și nu exagerez pentru că am văzut și alte proiecte. Este un proiect la cheie, terminat și gândit extraordinar. Și aici mulțumesc și proiectanților, echipei de proiectare care a lucrat la proiect dotat de la mașina de spălat vase până la cea de spălat rufe, mobilier, jucării, paturi, instalațiile care nu se văd dar care sunt extrem de necesare. Dar vreau să vă spun că este un proiect extrem de complet și gândit până la cel mai mic detaliu”, a precizat Cătălin Coman.

Bidu: ”Mulțumim în primul rând lui Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să o ducem la capăt. Aici am lucrat și nu ne ascundem cu cei mai buni specialiști ai noștri”

”Noi am vrea să transmitem și noi mulțumirile noastre în primul rând lui Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să o ducem la capăt. Și vremea a ținut cu noi, a nins puțin acum trei săptămâni și ne-am uitat așa un pic pe prognoză în detaliu. Dar după cum știți vremea a ținut, a fost bună. Vrem să mulțumim specialiștilor din CNI pentru că fiind prima creșă au fost foarte multe întrebări elementare, tehnice, dotări, instalațiile sunt foarte sofisticate și foarte multe. Se poate vorbi jumătate de oră numai de instalații. Au foarte multe întrebări la care am primit răspuns cred că și uneori în minute. Răspunsuri rapide, oficiale, scrise, asumate. Am putut să implementăm pentru că altfel s-ar fi blocat, s-ar fi birocratizat dar răspunsurile au venit foarte rapid. Plățile au venit la timp și mulțumim ministerului și CNI. Astfel că lucrurile au mers foarte bine și am putut să ne încadrăm în timpul promis pe 20 decembrie. Vrem să transmitem mulțumirilor noastre și în primul rând și nu în ultimul rând colegilor noștri, specialiști, tineri. Avem o echipă foarte tânără de ingineri foarte buni și specialiști foarte bune. Aici am lucrat și nu ne ascundem cu cei mai buni specialiști ai noștri, mă refer la meseriași, dulgheri fierari, finisori, instalatori, toți cei mai buni care îi avem noi în cadrul societății noastre. I-am adus aici pentru a putea finaliza și după cum puteți să vedeți la cheie și să predăm această lucrare”, a declarat Elisei Bidu.

Simion: ” ”Motoul societății noastre este „Lucrăm împreună”

”Motoul societății noastre este „Lucrăm împreună”. Așa cum s-a mai zis fără a lucra împreună cu autoritatea locală, cu ministerul dezvoltării, cu CNI cu specialiștii noștri cu toți cei din zonă, altfel nu putem duce la capăt. Așa că lucrând împreună am ajuns în punctul acesta și mulțumim tuturor celor implicați”, a declarat la rându-i și Viorel Simion.

Investiția în noua creșă de dimensiune medie din Fălticeni se ridică la 13 milioane de lei inclusiv TVA. Ea s-a ridicat în spatele corpului B al Colegiului „Mihai Băcescu”, în apropierea Grădiniței cu Program Prelungit „Pinochio”.

Datele tehnice ale construcției

Este o creșă pentru 70 copii cu regim de înălțime Parter, separată în 3 nuclee funcționale după cum urmează: nucleul administrativ (zona de acces), nucleul de copii și nucleul tehnico-gospodăresc. Din punct de vedere geometric, corpul C1 are forma in plan dreptunghiulara, corpul C2 are forma relativ neregulata, corpul C3 este asemanator, diferenta fiind realizata de aripile laterale iar corpul C4 este relativ dreptunghiular.

Suprafata terenului pe care se realizează investitia este de 3.754 mp iar din acestia 1.829 mp vor fi constructia propriu-zisa. Invesitia ce urmeaza a se construi se incadreaza in categoria de importanta „C”, are un regim de inaltime Parter, iar pe langa cei 1829 mp de constructie va beneficia si de 535 mp de spatiu verde amenajat indeosebi pentru recreerea copiilor. Ca si sistem constructiv al acestei constructii, ea va fi formata din : 4 corpuri independente din punct de vedere structural, va avea o structura pe cadre din beton armat, peretii de inchidere si compartimentare vor fi din caramida, termoizolatia se va realiza din vata minerala bazaltica, tamplaria exterioara va fi din profile de aluminiu iar acoperisul  va fi de tip terasa necirculabila cu volume inclinate acoperite cu tabla. Pe partea de amenajari exterioare constructia va beneficia de 11 locuri de parcare, pavaj ecologic pentru parcarea autoturismelor in suprafata de 288 mp, teren de joaca cu suprafata din tartan in suprafata de 268 mp, teren de joaca cu suprafata din nisip in suprafata de 61 mp  si trotuare in suprafata de 506 mp.

Cladirea va fi prevazuta atat cu panouri fotovoltaice cat si cu panouri solare. Functiunea de cresa prevede urmatoarele spatii:

* Sala multifunctionala – suprafata 70 mp

* Dormitoare complet mobilate – 7*41 mp

* Sali de joaca complet dotate cu mobilier si jucarii 4*55mp

* Cabinet medical complet echipat

* Bucatarie si spalatorie complet echipate

* Spatiu pentru luat masa complete echipat

* Grupuri sanitare si grup sanitar pentru persoane cu dizabilitati

* Instalatie de stingere incendiu cu hidranti interiori/exteriori

* Incalzire in pardoseala si sistem de climatizare aer tip „variabil refrigerant debit”

* Sistem de ventilare pentru introducerea aerului proaspat

* Sistem de control acces pentru limitarea accesului persoanelor neautorizate

* Sistem de televiziune cu circuit inchis

* Sistem anti-efractie

* Instalatie de panouri solare si sistem fotovoltaic On-grid trifazat

* Dotarea cu instalatii:

– instalație de detecție și semnalizare a incendiului

– hidranți interiori

– instalație de protecție împotriva descărcarilor atmosferice

– stingătoare

– Instalații de iluminat:

o Iluminat de securitate împotriva panicii

o Iluminat de securitate pentru evacuarea persoanelor

o Ilumiat de securitate pentru marcarea hidranților interiori

o Iluminat de securitate pentru continuarea lucrului si interventie

Cresa este complet dotata si utilata conform standardelor in vigoare, copiii bucurandu-se de ingrijirea specifica varstei fragede.

Antreprenorul Simion Tehnoconstruct Botoșani, lucrări de anvergură în mai multe județe din țară

Antreprenorul care va executa lucrarile este SIMION TEHNOCONSTRUCT SRL din Botosani, condusa de asociatii Ing. Bidu Elisei, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti si Ing. Simion Viorel, absolvent al Facultatii Tehnice „Gheorghe Asachi” Iasi, societate care a executat si executa mai multe lucrari de importanta majora in mai multe judete ale tarii, din care enumeram cateva dintre acestea:

1) „Consolidare, extindere, amenajare și reparații capitale la sediul Judecătoriei Târgoviște, oraș Târgoviște, jud. Dâmbovița”

2) „Construire clădire boli pneumologice la Spitalul Județean de Urgență “Dr. FOGOLYÁN KRISTÓF” SFÂNTU GHEORGHE, jud. Covasna”

3) „Modernizarea infrastructurilor structurilor Politiei de Frontiera – Extindere si reabilitare spatii la Sectorul Politiei de Frontiera Darabani, jud. Botosani”

4) “Construire Camin Studentesc – Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau, str. Spiru Haret, nr. 8, jud. Bacau”

5) „Reabilitare pavilion administrativ si construire pavilioane si amenajari noi la sediul Sectorului Politiei de Frontiera Izvoarele Sucevei,jud. Suceava”

6) „Locuinte pentru tineri,destinate inchirierii, judetul Suceava, municipiul Falticeni, strada Ana Ipatescu nr.51”

7) „Locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, judetul Satu Mare, municipiul Carei, strada Tinereamului nr. 86B, etapa II”

8) „Reabilitare drumuri comunale afectate de pagubele produe in urma calamitatilor naturale in satele Damuc si Hoisurez,comuna Damuc, jud. Neamt”

9) „Construire baza sportiva TIP 1, oras Bucecea, judetul Botosani „

10) Mai multe Sali de sport cu tribuna de 180 de locuri sau de 102 locuri in mai multe zone ale tarii

11) „Construire casa sociala Sfantul Ierarh Nicolae, comuna Putna, jud. Suceava”

articolul original.

Cătălin Coman la inaugurarea primei „creșe verzi” din România prin PNRR: „Este un moment istoric pentru Fălticeni” (FOTO)

20 December 2022 at 11:01

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat, astăzi, la inaugurarea primei creșe din România construită cu fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență că acest moment este unul istoric pentru municipiul pe care îl conduce. Noua „creșă verde” din Fălticeni a fost construită într-un timp record, de trei luni și trei săptămâni de către compania Simion Tehnoconstruct. La inaugurarea creșei au fost prezenți ministrul dezvoltării, Cseke Attila, care a participat și la începerea lucrărilor, pe 18 august 2022, directorul Companiei Naționale de Investiții, Manuela Pătrășcoiu, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, liderul județean al PSD, senatorul Ioan Stan, prefectul Alexandru Moldovan, senatorul Gheorghiță Mîndruță, precum și reprezentanții constructorului. Pentru început, toți cei prezenți la inaugurare au asistat la un spectacol de obiceiuri de iarnă prezentat de o grupă de preșcolar din Fălticeni. A urmat apoi semnarea protocolului de predare primire a investiției de către ministrul Cseke Attila și primarul Cătălin Coman.

Cătălin Coman: „Ne bucură că reușim să venim în întâmpinarea nevoilor tinerilor familii cu o astfel de investiție cum este creșa din municipiul Fălticeni”

În cuvântul său, primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, a spus că nu exagerează cu nimic atunci când afirmă că „suntem astăzi la un moment istoric pentru că este prima dată când în municipiul Fălticeni, în județul Suceava și cred că în România o investiție de asemenea amploare se derulează într-un timp atât de scurt și la un nivel calitativ atât de mare”. Cătălin Coman a precizat că investiția în noua creșă din Fălticeni cu 70 de locuri este extrem de necesară în contextul actualelor vremuri. „Vorbim despre o investiție extrem de necesară în contextul în care avem generații tinere care doresc să performeze în viața lor profesională, și ne bucură că reușim să venim în întâmpinarea nevoilor lor cu o astfel de investiție cum este creșa din municipiul Fălticeni. O creșă în care zeci de familii tinere din Fălticeni și probabil și din zonă vor avea posibilitatea să aducă copiii de la vârsta de câteva luni până la 3 ani, când vor face pasul către grădinițele cu program normal și prelungit. Îi vor aduce într-un mediu sigur, într-un mediu educativ pentru că vorbim totuși de educația ante preșcolară, nu vorbim doar de un spațiu unde să doarmă sau să mănânce. Vorbim despre un proces educativ extrem de important pentru dezvoltarea lor încă din primele luni”, a declarat Coman.

El a ținut să le mulțumească tuturor celor care s-au implicat în realizarea „acestui proiect extraordinar” și în primul rând ministrului dezvoltării Cseke Attila, precizând că pentru acesta programul pentru construcția de creșe este unul de suflet. „Am discutat de foarte multe ori cu dumnealui despre necesitatea construirii la nivel național al unor creșe care să permită aceste facilități pentru familiile tinere și nu numai. Mulțumesc pentru implicare și pentru modul în care am colaborat pentru derularea acestui proiect și nu numai. Pentru că Ministerul Dezvoltării este extrem de performant în ceea ce înseamnă derularea proiectelor cu finanțare guvernamentală sau europeană cum este cazul aici. V-am spus și pe 18 august când s-a deschis efectiv șantierul.  Niciodată în cei 11 ani de primărie nu am avut parte de o colaborare atât de eficientă în tot ceea ce înseamnă derularea unor proiecte. Practic era un du-te vino continuu de hârtii, documente, avize care trebuiau introduse sau reintroduse, dar și partea de decontare financiară care la fel a mers extraordinar. Nu am avut nici un fel de sincopă care să pună în pericol nici măcar pentru câteva secunde derularea acestui proiect extrem de important. Și vă spun fără să exagerez cu nimic că această colaborare duce la o funcționare a întregii creșe. Pentru că nu vorbim de un proiect care se încheie acum când avem o construcție finalizată la cheie. Vorbim despre un proiect care asigură în continuare și funcționarea. Pentru că la felul cum domnul ministru, Ministerul Dezvoltării în colaborare cu celelalte ministere au gândit derularea acestui proiect, acesta asigură închiderea cercului. Și asta pentru că dăm drumul în continuare și la partea de funcționare după ce am finalizat partea de construcție. Este un lucru extraordinar și mărturisesc că este pentru prima dată când reușesc să văd un proiect finalizat cap coadă cu toate componentele pe care le presupune un proiect. Și pentru asta vreau să vă mulțumesc sincer pentru tenacitatea cu care lucrați la aceste proiecte, la acest program guvernamental și pentru modul în care e gândit și în perspectivă derularea și implementarea acestor proiecte”, a transmis Cătălin Coman.

Coman a evidențiat calitatea lucrărilor realizate de compania Simion Tehnoconstruct și timpul scurt în care s-au realizat: „Avem și noi chinezii noștri”

Primarul din Fălticeni a ținut să mulțumească și directorului CNI, Manuela Pătrășcoiu, precizând că a avut o colaborare extrem de strânsă și de eficientă pentru realizarea acestui proiect. „Mulțumesc pentru colaborare și pentru modul extrem de prompt în care ați răspuns dumneavoastră și instituția pe care o conduceți la toate provocările acestui proiect”, a spus Coman.

El a remarcat în mod deosebit și rapiditatea și calitatea lucrărilor realizate de antreprenorul Simion Tehnoconstruct, care a reușit să realizeze o construcție și să ducă la bun sfârșit un proiect care poate să fie dat ca exemplu în toate Uniunea Europeană. „Avem trei luni și trei săptămâni de când a debutat acest proiect. Ne uităm toți cum lucrează chinezii. Să știți că avem și noi chinezii noștri. Unul din Suceava și unul din Botoșani, constructorii prezenți aici, cu care ne-am întâlnit de nenumărate ori. Nici nu știu cum a trecut timpul ăsta așa de repede. Nu a fost un proiect cu totul lin. Au fost foarte multe lucruri care au trebuit reglate din mers și le-am reglat la nivelul orelor. Și asta spune totul despre modul în care se poate face și în România un proiect extraordinar care poate sta cu capul sus în orice țară a Uniunii Europene. Și nu exagerez pentru că am văzut și alte proiecte. Este un proiect la cheie, terminat și gândit extraordinar. Și aici mulțumesc și proiectanților, echipei de proiectare care a lucrat la proiect dotat de la mașina de spălat vase până la cea de spălat rufe, mobilier, jucării, paturi, instalațiile care nu se văd dar care sunt extrem de necesare. Dar vreau să vă spun că este un proiect extrem de complet și gândit până la cel mai mic detaliu”, a mai precizat Cătălin Coman.

Cătălin Coman i-a mulțumit liderului PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, pentru sprijinul acordat în construcția creșei

Primarul din Fălticeni a ținut să-i mulțumească și senatorului Ioan Stan, precizând că acesta a sprijin realizarea proiectului încă de la începutul său. „La fel mulțumesc domnului președinte Ioan Stan alături de care am început acest proiect de la o discuție amicală până la implicarea, în măsura competențelor pe care le are, în obținerea și derularea acestui proiect. Mulțumesc și așteptăm nepoțeii aici. Când mă gândesc acum la cele trei luni și trei săptămâni știți ce mult pare? Dar lucrurile s-au derulat extrem de rapid. Suntem astăzi așa cum am spus la un moment istoric. Prima creșă din România, prima creșă cu consumuri energetice extrem de reduse, prima creșă la cheie cu absolut tot ceea ce-i trebuie și sunt convins că acest program guvernamental va continua și vom auzi foarte multe lucruri bune și pe viitor. Vă felicit domnule ministru pentru idee, tenacitate și puterea exemplară de muncă pentru ducerea la bun sfârșit a acestor proiecte atât de necesare”, a încheiat Cătălin Coman.

Cseke Attlila: Visul a devenit realitate

Prezent astăzi la Fălticeni, ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a declarat încă de la început că după finalizarea acestei creșe prin programul guvernamental derulat de ministerul pe care îl conduce, „visul a devenit realitate”. „Acest program guvernamental de construire de creșe a pornit de la o idee simplă, anul trecut în ianuarie. Ideea a fost următoarea. România este pe ultimul loc în ceea ce privește numărul de locuri disponibile în creșe raportat la vârsta populației de vârstă ante preșcolară de 0 – 3 ani. Și am spus atunci ca și idee de proiect că trebuie să construim un program guvernamental prin care să îmbunătățim semnificativ acest procentaj. A trebuit să refacem normativul construirii de creșe care era în vigoare din 1997. Am reușit acest lucru anul trecut în iunie după cinci luni de muncă cu specialiștii. Și am creionat apoi acest proiect tip și mulțumesc aici și eu proiectantului, pe care l-am dat înapoi de două ori, eu personal. Și mulțumesc proiectantului că a înțeles că doream să facem un proiect tip care să aduc viață, să aducă culoare, să fie atrăgător atât pentru copii, cât și pentru părinții care își aduc copii la aceste creșe”, a arătat Cseke Attila.

Cseke Attila: „La Fălticeni avem prima construcție finalizată în România prin PNRR”

El a spus că până la inaugurarea acestei creșe din Fălticeni, în România erau 395 de creșe de stat „cu care nu era pe un loc foarte fericit în Uniunea Europeană”. Cseke Attila a arătat că prin acest program guvernamental, în momentul de față se finanțează construcția a încă 211 astfel de creșe. Dintre acestea 124 vor fi finanțate din fonduri europene prin PNRR, iar alte 84 au deja finanțare asigurată din bugetul de stat, ministrul dând asigurări că programul nu se va opri aici „Din cele 211 proiecte care au finanțare, 51 au contracte de execuție de lucrări semnate cu antreprenori ceea ce înseamnă că din primăvară se va intra pe șantiere. Avem 45 de alte obiective care sunt în procedură de achiziție publică, respectiv restul până la 211 urmează a fi pornite procedurile de achiziție publică pentru ele”, a arătat Cseke Attila, care a adăugat că „ne propunem ca la finalul acestui mandat, la final de 2024, să îmbunătățim numărul de locuri disponibile în creșele din România cu 60% cel puțin. Asta înseamnă predarea a peste 200 de creșe noi până la sfârșitul anului 2024. Este o țintă ambițioasă dar care poate fi atinsă fără nici un fel de discuție. Și astăzi avem pe de o parte prima construcție finalizată din Planul Național de Reziliență și Redresare pe ceea ce înseamnă componentele Ministerului Dezvoltării și în ansamblu componentele gestionate de România”. El a mai precizat că în județul Suceava vor începe lucrările la alte două creșe, una cu 110 locuri în municipiul Suceava și una cu 70 de locuri în Câmpulung Moldovenesc.

Ministrul dezvoltării l-a felicitat pe primarul Cătălin Coman

Ministrul dezvoltării a ținut să-l felicite pe primarul Cătălin Coman pentru modul în care s-a implicat în finalizarea construcției primei creșe din România prin PNRR. „Mulțumesc și domnului primar pentru implicare și autorității locale pentru că toate acestea se fac împreună cu autoritatea locală și pentru comunitatea locală. Mulțumesc și tuturor celorlalte autorități la nivel județean, Pentru că aici este vorba despre o conlucrare în înfăptuirea acestor proiecte. S-a făcut un lucru minunat pentru Fălticeni, pentru copiii de aici și vom face la fel și pentru cei din Suceava și Câmpulung Moldovenesc”, a mai declarat Cseke Attila.

articolul original.

Comuna suceveană Stulpicani va primi 14,5 milioane de lei, prin programul „Anghel Saligny”, pentru modernizarea infrastructurii rutiere

16 December 2022 at 13:42
image

Comuna suceveană Stulpicani va primi 14,5 milioane de lei, prin programul „Anghel Saligny”, pentru modernizarea infrastructurii rutiere. Contractul de finanțare a fost semnat, deja, de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. Pe de altă parte, ministrul a semnat și un contract de finanțare în valoare de 1,72 milioane de lei din PNRR, pentru construirea de locuințe de serviciu performante energetic la Vicovu de Jos. Locuințele le vor fi destinate specialiștilor din sănătate și învățământ.

articolul original.

Fonduri de peste 247 milioane de euro, prin PNRR, pentru amenajarea a 3.000 km de trasee cicloturistice! De când vor putea fi accesate de autorități

2 December 2022 at 10:26

Începând de luni, 5 decembrie, autoritățile publice locale și centrale vor putea accesa fonduri pentru amenajarea a 3.000 km de trasee cicloturistice – a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, care a aprobat și a trimis spre publicare, zilele trecute, în Monitorul Oficial al României, Ghidul solicitantului pentru proiectele finanțate prin Investiția I.4 din Componenta 11 – Turism și cultură a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Bugetul total alocat acestei componente este de 247,5 milioane de euro pentru amenajarea a 3.000 km trasee cicloturistice, în vederea creșterii accesibilității zonelor turistice. În acest scop, traseele vor fi amenajate pe digurile de protecție la inundație ale cursurilor de apă, în zonele protejate și pe drumurile publice cu trafic redus, valorificând în mod durabil elementele de patrimoniu și peisaj natural și cultural.

”Traseele de cicloturism vor permite României să participe și să contribuie la reconfigurarea rețelei europene de trasee EuroVelo și a diverselor trasee cicloturistice internaționale. Astfel, se va dezvolta ecoturismul și se va încuraja utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ”, a subliniat ministrul Cseke Attila.

Proiectele pot fi depuse în parteneriat sau în mod individual de către Ministerul Mediului, pentru digurile administrate de ANAR.

Astfel, pentru proiectele depuse în parteneriat, sunt eligibile traseele care traversează minimum 3 județe, sunt continue pe o lungime de minimum 150 km (axă principală), de la axa principală propusă putându-se realiza conexiuni secundare către obiectivele turistice-culturale pe o rază de maximum 10 km.

Pentru proiectele depuse individual de către MMAP pentru digurile de protecție, sunt eligibile traseele care sunt continue pe o lungime de minimum 10 km și traversează teritoriul a cel puțin două UAT-uri din categoria comune, orașe sau/și municipii.

Principalii beneficiari ai acestei investiții sunt unitățile administrativ-teritoriale și autorități ale administrației publice centrale, respectiv structuri deconcentrate ale acestora.

Începând de astăzi, 29 noiembrie 2022, MDLPA pune la dispoziția potențialilor beneficiari, pentru familiarizare, aplicația electronică www.mdlpa.ro/investitii/PNRR, iar depunerea proiectelor se va putea face începând cu data de 5 decembrie 2022, ora 9:00, până pe 11 decembrie 2022, ora 23:59.

articolul original.

Cseke Attila: am finalizat lista proiectelor depuse în primul apel pentru Valul Renovării din PNRR

24 November 2022 at 17:37
image

Ministerul Dezvoltării finanțează 341 de noi investiții, în 238 de localități din România, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – anunță ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

”Astăzi, putem anunța că, pentru Valul Renovării, am încheiat deja selectarea proiectelor depuse în cadrul primului apel de proiecte și am început selecția celor depuse în cea de-a doua rundă. Am început și evaluarea proiectelor depuse în cadrul celei de-a doua runde de apel pentru Fondul Local, dar vom mai anunța și proiecte finanțate, depuse în prima rundă”, a precizat ministrul Cseke Attila.

Lista proiectelor finanțate, în valoare totală de 1.826.496.722,18 lei, a fost publicată pe site-ul www.mdlpa.ro. Proiectele au fost depuse în cadrul celor două runde de atragere de fonduri pe componentele Valul Renovării și Fondul Local din PNRR.

Astfel, pentru Valul Renovării, au fost aprobate 88 de noi proiecte, în valoare totală de 741.424.809,42 lei, depuse de 39 autorități locale pentru lucrări de eficientizare energetică și asigurarea siguranței seismice și la incendiu a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice.

Pentru Fondul Local, au fost aprobate 253 de noi proiecte, în valoare totală de 1.085.071.912,76 lei, depuse de 199 de autorități locale pentru proiecte care vizează realizarea de sisteme inteligente de management local, piste pentru biciclete, achiziționarea de mijloace de transport electrice și stații de reîncărcare pentru autovehicule electrice, construirea de locuințe pentru tineri și de serviciu pentru specialiști, precum și realizarea documentațiilor de amenajarea teritoriului și planificarea urbană.

Aceste 341 proiecte li se alătură celor 4.393 aprobate începând din luna octombrie și celor 440 pentru care au fost semnate deja contractele de finanțare prin cele două componente, ceea ce reprezintă un total de 5.174 de proiecte aprobate până în prezent.

Lista este disponibilă la secțiunea Dezvoltare teritorială, subsecțiunea PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență a paginii Ministerului Dezvoltării: https://www.mdlpa.ro/pages/pnrr

articolul original.

Ministerul Dezvoltării finanțează eficientizarea energetică

7 October 2022 at 08:03
image

Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice va finanța, prin PNRR, eficientizarea energetică și consolidarea seismică a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice.

Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice lansează cel de-al doilea apel de proiecte aferent Componentei 5 din PNRR, pentru care completările ghidurilor solicitantului se publică în Monitorul Oficial al României și vor fi postate pe pagina de internet a ministerului . ”În data de 10 octombrie, la ora 10:00, Ministerul Dezvoltării va lansa cel de-al doilea apel de proiecte pentru eficientizarea energetică și consolidarea seismică a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice, finanțate prin PNRR și gestionate de MDLPA”, a anunțat ministrul Cseke Attila, subliniind că modificările ghidurilor vor fi publicate cât mai urgent în Monitorul Oficial.

Alocarea financiară estimată pentru această a doua rundă este de 985.405.000 de euro pentru lucrări de intervenție integrate atât la clădiri rezidențiale multifamiliale, cât și la clădiri publice. Astfel, în cazul clădirilor rezidențiale multifamiliale, alocarea financiară estimată pentru lucrările de intervenție integrate este de 2.760.000 euro, pentru renovarea energetică moderată pentru comunitățile expuse riscului la sărăcie și excluziune socială este de 59.990.000 euro, pentru renovarea energetică moderată este de 147.530.000 euro și pentru stațiile de încărcare pentru vehicule electrice – 2.375.000 de euro, în timp ce pentru renovarea energetică aprofundată este de 40.590.000 euro și pentru stațiile de încărcare pentru vehicule electrice – 125.000 de euro.

În cazul clădirilor publice, alocarea financiară eligibilă estimată pentru lucrările de intervenție integrate în cadrul acestei runde de depuneri este de 105.550.000 euro, pentru renovarea energetică moderată este de 469.490.000 euro și pentru stațiile de încărcare pentru vehicule electrice – 5.500.000 de euro, iar pentru renovarea energetică aprofundată este de 149.820.000 euro și pentru stațiile de încărcare pentru vehicule electrice – 1.675.000 de euro.

”Spre deosebire de primul apel de proiecte, alocarea fondurilor în cadrul celei de-a doua runde se face la nivel național, fără a fi repartizate teritorial, pe județe, aplicându-se principiul primul venit – primul servit”, a menționat ministrul Cseke Attila.

Apelul de proiecte se închide pe 23 octombrie 2022, ora 23:59, iar termenul estimat pentru finalizarea etapei de verificare și contractare este 31 decembrie 2022
În cadrul primului apel de proiecte, au fost depuse 1.437 de cereri de finanțare, însumând peste 2 miliarde de euro.

articolul original.

Noi reguli pentru construcțiile medicale

26 September 2022 at 09:53
image

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației a aprobat un nou act normativ care prevede reguli privind construcțiile care conțin spații pentru furnizarea asistenței medicale ambulatorie de specialitate.

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației a aprobat un nou act normativ care prevede reguli privind construcțiile care conțin spații pentru furnizarea asistenței medicale ambulatorie de specialitate.

Noile normative prevăd parametrii de proiectare și funcționare a sistemelor de ventilare, climatizare și condiționare și sunt definite noile cerințe privind eficiența energetică a clădirilor și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale în cadrul construcțiilor, în acord cu cerințele de performanță energetică propuse prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Noile reguli includ și prevederi pentru modernizarea construcțiilor existente asupra cărora se intervine cu lucrări de extindere sau reconfigurare spațială, ținând cont de faptul că, de cele mai multe ori, clădirile existente nu pot corespunde în totalitate prevederilor gândite pentru construcții noi.

Totodată, capitolul referitor la securitatea la incendiu este conceput în acord cu prevederile care vor fi incluse în normativul de proiectare pentru securitatea la incendiu, care urmează să fie aprobat, un capitol separat fiind dedicat clădirilor de sănătate.

O altă modificare semnificativă adusă de noul normativ o reprezintă corelarea acestuia cu referințele medicale stabilite de Ministerul Sănătății, pentru buna funcționare a ambulatoriilor.

Prin documentul aprobat, ministerul a avut în vedere alinierea prevederilor din normativele europene la cerințele tehnice și funcționale ale ambulatoriilor medicale.

Noile normative sunt în concordanță cu cele pentru construcții spitalicești, aprobate în 15 septembrie, ținând cont că sunt funcțiuni complementare și necesită o abordare unitară. Noile reguli intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării acestora în Monitorul Oficial al României.

articolul original.

S-a actualizat normativul în construcții

19 September 2022 at 11:21
By: Regie
image

Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a aprobat un nou act normativ care prevede reguli pentru construcția și modernizarea spitalelor. Normativul de construcții în vigoare este vechi de 25 de ani, datează din 1997 și nu mai oferă soluții moderne pentru construcția și modernizarea spitalelor, a transmis ministrul dezvoltării.

Normativul de construcții în vigoare de 25 de ani, datând din 1997, a fost modificat printr-un act normativ aprobat de Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Normativul se aplică pentru proiectarea, execuția și exploatarea construcțiilor cu funcțiunea de spital, a incintelor și terenurilor aferente, prevăzute a se realiza pe teritoriul României, în vederea alinierii prevederilor la normativele europene, respectiv la cerințele tehice și funcționale, precum parametrii de proiectare și funcționare a sistemelor de ventilare, climatizare și condiționare.

În România există peste 400 de spitale care funcționează în 1.363 clădiri, majoritatea acestora fiind construite pe baza unor normative vechi.

”Avem nevoie de reglementări moderne, adaptate normelor europene pentru construcția de spitale noi și pentru modernizarea și restructurarea clădirilor actuale. Acestea sunt condiții de bază pentru o infrastructură spitalicească modernă și servicii sanitare adecvate oferite cetățenilor.”

Noul normativ permite elaborarea unor proiecte cu fluxuri medicale și instalații corecte, reducând, în acest fel, posibilitatea interferențelor dintre circuitele medicale. ”Instalațiile corect proiectate și executate reduc semnificativ riscul apariției infecțiilor nosocomiale, a incendiilor, adică a evenimentelor din care pot rezulta pierderi de vieți omenești”, a arătat ministrul dezvoltării.

Ministrul a subliniat că o altă modificare semnificativă adusă de noile normative reprezintă corelarea lor cu referințele medicale stabilite de Ministerul Sănătății, pentru buna funcționare a spitalelor.

Documentul stabilește prevederile tehnice și condițiile minime de calitate pe care trebuie să le asigure construcțiile cu funcțiunea de spital (indiferent de profilul și capacitatea acestora), pe întreaga durată de existență, în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

După cum este cunoscut, Ministerul Dezvoltării a inițiat modificarea a zeci de normative de construcții în anul 2021. Primul normativ actualizat a fost cel pentru construcția creșelor, urmat de normativul privind construcția școlilor și liceelor. După elaborarea normativelor privind construcția spitalelor, Ministerul Dezvoltării va moderniza și alte reglementări în domeniul construcțiilor, cum ar fi cel pentru grădinițe și cele pentru construcția clădirilor eficiente energetic.

La elaborarea acestui act normativ au participat universități tehnice de specialitate, experți cheie din toate domeniile specifice și s-au organizat consultări cu ministerul de resort.

Noile normative pentru construcția spitalelor, semnificativ simplificate vor intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial al României.

articolul original.

Ministrul dezvoltării a semnat noi contracte pentru amenajarea teritoriului și planificarea urbană, cu finanțare din PNRR

22 July 2022 at 12:02
image

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a semnat 4 noi contracte finanțate prin Componenta 10 – Fondul local din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Contractele încheiate între autorități publice locale și Ministerul Dezvoltării vizează amenajarea teritoriului și planificarea urbană, iar valoarea totală a acestora este de 1.166.153,59 lei.

”Până în prezent, pentru elaborarea unor planuri de amenajare a teritoriului, au fost semnate 15 contracte de finanțare prin PNRR, iar pentru eficientizarea energetică și reabilitarea unor clădiri am semnat în total 28 de contracte”, a precizat ministrul dezvoltării.

Contractele de finanțare semnate vizează:

– elaborarea documentațiilor de tip PUZ pentru centrul civic al comunei Agapia și zonele construite protejate și de protecție a monumentelor pentru ansamblul mănăstiresc Agapia și pentru ansamblul mănăstiresc Văratec (jud. Neamț) – 307.019,99 lei;

– actualizarea în format digital a documentațiilor de amenajarea teritoriului și de urbanism – Plan de mobilitate urbană a orașului Cugir (jud. Alba) – 97.591,90 lei;

– actualizarea Planului Urbanistic General în comuna Cochirleanca (jud. Buzău) – 439.350,98 lei;

– actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a municipiului Brăila – 322.190,72 lei.

articolul original.
❌