ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Ultimele Stiri

Majoretele din Gherla premiate la Campionatul European de Majorete din Croația – VIDEO

28 September 2022 at 19:38

Imnul României a răsunat de mai multe ori, semn al reușitelor de locul I înregistrate de reprezentantele țării de la Campionatul European de Majorete din Zadar, Croația, desfășurat între 22-25 septembrie.

majorete campionat croatia

Echipele prezente s-au întrecut la diverse categorii. A fost un spectacol de culoare, ritm, muzică și eleganță. România a fost la înălțime și de această dată, iar categoriile de majorete tradiționale cu pom-poni au fost cucerite covârșitor de majoretele din Cluj-Napoca, Zalău și Gherla.

majorete queens dancing croatia gherla

Majoretele Queens Dancing din cadrul Asociației Sportive Invictus Gherla au un palmares bogat după această participare: locul I la duo junioare, locul I la duo senioare, locul III la solo junioare, locul V la solo senioare, locul I – echipe precadeti, locul III – echipe junioare, locul IV – echipe senioare, locul IV – echipe cadeți. Fetele au fost pregătite de Andreea Sabo.

majorete queens dancing croatia

video gherla info

La revenirea acasă, autocarul majoretelor a fost întâmpinat de primarul Ovidiu Drăgan, care le-a felicitat pe fete pentru efortul depus și pentru rezultatele obținute.

Majoretele MCM Girls, care activează în cadrul Casei Municipale de Cultură Gherla, au concurat la probele de marș și scenă.

majorete mcm girls gherla croatia

Cu locul 2 obținut, micuțele echipei au adus acasă titlul de vice-campioane europene la categoria majorete traditionale cu pom-poni.

A fost o satisfacție atât pentru ele, cât și pentru antrenoarele Alexandra Chiriac și Alexandra Blejan.

video gherla info

La revenirea acasă, fetele de MCM Girls au fost întâmpinate și felicitate de părinții încântați de reușită.

majorete mcm girls gherla

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Președintele PPE, Manfred Weber: Bulgaria, Croația și România îndeplinesc condițiile pentru a adera la zona Schengen

25 September 2022 at 16:45
image

Eurodeputatul român Siegfried Mureşan a distribuit duminică pe facebook mesajul preşedintele formaţiunii paneuropene Partidul Popular European (PPE), Manfred Weber, care a precizat că Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen.

„Unul dintre principalele mesaje pe care l-am transmis este că Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen”, a spus Weber, potrivit unei postări pe Facebook a liderului PPE, care a fost redistribuită de eurodeputatul român Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al formaţiunii.

Preşedintele PPE a menţionat că a efectuat o deplasare în Bulgaria înainte de scrutinul parlamentar de la 2 octombrie pentru a-şi exprima sprijinul pentru formaţiunea membră, GERB.

„Noi, în Parlamentul European, am susţinut mereu acest lucru, am luptat mereu pentru ca Bulgaria să devină membru deplin şi sunt sigur că cu un guvern PPE la Sofia vom recăpăta controlul asupra frontierelor externe, problemelor migratorii, aşa cum a era înainte”, a spus Weber.

„Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc condiţiile pentru a adera la zona Schengen şi încă aşteaptă ca decizia finală să fie adoptată de Consiliul UE. Locul lor este în spaţiul Schengen. Aveţi sprijinul total al Partidului Popular European”, a mai transmis preşedintele formaţiunii paneuropene, care conduce şi grupul PPE din PE, transmite AGERPRES

articolul original.

Situație haotică în magazinele alimentare din Croația, la intrarea în vigoare a deciziei guvernului de a plafona unele prețuri

11 September 2022 at 16:29
image

Haos în magazinele din Croația, în ziua intrării în vigoare a deciziei Guvernului de a limita preţurile la anumite produse, a declarat un membru al Asociaţiei micilor retaileri croaţi.

„Am scos sâmbătă de pe rafturile magazinului meu toate produsele pentru care guvernul a limitat preţurile, pentru că afişarea preţurilor stabilite de guvern ar încălca articolul din legea care interzice practicile comerciale incorecte şi care interzice vânzarea de produse sub preţul de achiziţie”, a declarat acesta.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că decizia guvernului încalcă respectiva lege, el a răspuns afirmativ, adăugând că guvernul croat ar trebui să-şi schimbe decizia.

„Asociaţia micilor retaileri are circa 380 de membri, iar informaţiile din teren arată că sunt trei abordări faţă de decizia guvernului, unii au retras produsele vizate de pe raft, alţii au afişat preţuri noi, iar alţii le-au menţinut pe cele vechi.”, a menţionat antreprenorul citat, adăugând că nici marile lanţuri de retail nu ştiu cum să implementeze decizia guvernului fără să încalce legea, potrivit Agerpres.ro.

Inflația în România, peste 15%

Experții financiari mai arată că producătorii de alimente au transferat în prețurile finale mai puțin de jumătate din totalul preţurilor pe care le-au înregistrat cu costurile de producție.

Astfel, dacă în luna mai inflația era de 14,5%, iar în luna iunie de 15,1%, aceasta se regăsește la mai puțin de 80% din creșterile de prețuri, existând astfel încă potențial de majorări.

Prețurile au crescut considerabil, de la alimente, până la combustil sau articole vestimentare.

Pe de altă parte, gazele s-au scumpit cu aproape 90%, iar combustibilii cu 41%, în ultimul an, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).Pe următorul loc, după gaze, în topul scumpirilor nealimentare, sunt combustibilii, cu un avans al preţurilor de 41% în iunie faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, şi energia electrică, cu un plus de 17%.În ce priveşte alimentele, cel mai mult s-a scumpit uleiul de gătit, cu creşteri de preţ de 49,71%, cartofii, cu 42,18% şi făina, plus 33,16%.Nu în ultimul rând, datele Institutului Naţional de Statistică arată că rata anuală a inflaţiei în iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 este 15,1% și că s-au înregistrat scumpiri record la mai multe produse de bază.
articolul original.

Accident feroviar în Croația. Mai mulți pasageri au murit

10 September 2022 at 07:16
image

Un grav accident feroviar grav s-a produs în Croația, în apropierea graniței cu Bosnia și Herțegovina, vineri seara. 3 persoane au fost găsite decedate la fața locului şi 11 au fost rănite în coliziunea dintre un tren de pasageri şi un marfar în nord-estul țării.

Trains collide in Croatia, killing at least 3, injuring 11 https://t.co/q9IivU9mw7

— Apsny News (@news_apsny) September 10, 2022

Autoritățile au confirmat că 8 dintre victimele rănite sunt cetăţeni străini. Aceștia au fost transportați la spitale din oraşele Slavonski, Brod, Pakrac şi Nova Gradiska, potrivit declaraţiilor difuzate de postul de televiziune HRT.

Ulterior, încă trei victime au fost declarate decedate.

„Trei persoane şi-au pierdut viaţa în accident. Sunt cel puţin 11 persoane rănite care au fost transportate la spitale (…) Ştim că cei trei decedaţi sunt cetăţeni croaţi, iar opt dintre cei 11 răniţi sunt cetăţeni străini”, a declarat premierul croat.

Coliziunea dintre cele două trenuri a avut loc la ora locală 21:30 între staţiile Okucani şi Novska.

articolul original.

Trei morți și 11 răniți, după coliziunea dintre un tren de pasageri și un marfar

10 September 2022 at 06:20
image

Cel puţin trei persoane au murit şi 11 au fost rănite vineri seara în coliziunea dintre un tren de pasageri şi un marfar în nord-estul Croaţiei, a informat premierul Andrej Plenkovic, transmite sâmbătă EFE.

Opt dintre cei 11 răniţi sunt cetăţeni străini şi toţi au fost transportaţi la spitale din oraşele Slavonski, Brod, Pakrac şi Nova Gradiska, potrivit declaraţiilor difuzate de postul de televiziune HRT. Coliziunea dintre cele două trenuri a avut loc la ora locală 21:30 între staţiile Okucani şi Novska.

„Trei persoane şi-au pierdut viaţa în accident. Sunt cel puţin 11 persoane rănite care au fost transportate la spitale (…) Ştim că cei trei decedaţi sunt cetăţeni croaţi, iar opt dintre cei 11 răniţi sunt cetăţeni străini”, a declarat premierul croat. Unii dintre răniţi se află într-o stare mai gravă, dar potrivit informaţiilor oferite de medici vieţile lor nu sunt puse în pericol, a adăugat Plenkovic.

articolul original.

O stațiune din România, mai scumpă decât Elveția. Românii o compară cu Croația

3 September 2022 at 17:20
image

La sfârșitul sezonului estival, românii iubitori de relaxare și vacanțe caută alte destinații în care să își petreacă weekend-urile, în timpurile când vremea nu mai ține cu noi. În afară de celebrele orașe europene, sunt la modă și stațiunile din România, unde poți să pleci într-o vacanță scurtă indiferent de anotimp.

România are multe stațiuni cunoscute mai ales pentru citybreak-uri, cum ar fi Brașov sau Sinaia, însă ce nu știu mulți oameni este că există și locuri mai puțin cunoscute, în care să te relaxezi. Una dintre destinațiile din România, pe care turiștii pot să o aleagă și în sezonul rece este Sovata. Deși era descrisă ca o stațiune pentru persoanele mai în vârstă, o româncă laudă acest loc și îl recomandă tuturor persoanelor, indiferent de vârstă.

Stațiunea Sovata, lăudată pe Facebook

O femeie din România le recomandă membrilor unui grup de călătorii de pe Facebook stațiunea Sovata și contrazice gurile rele, care spune despre aceasta că este o destinație de pensionari. Mai mult decât atât, femeia o compară cu Croația:

„Stațiunea SUPERBĂ din România care a cucerit turiștii: “E mai frumos ca-n Croaţia!” Deşi mulţi ani a fost perecepută drept o staţiune pentru pensionari, Sovata este una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă. Mulţi turişti care ajung acolo pentru prima dată rămân plăcut impresionaţi şi declară, fără nicio reţinere, că în Sovata…că în Sovata… “E mai frumos ca-n Croaţia”! Recunoscută la nivel european încă din 1850, Sovata este o staţiune pentru orice sezon. Lacurile cu ape clorurate şi sodice – cât şi nămolul din ele – au proprietăţi terapeutice pentru o multitudine de afecţiuni, în speciale pentru cele ginecologice. Înconjurată de dealuri împădurite cu fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi şi stejari, cât şi de Muntele de Sare, staţiunea oferă posibilităţi excelente şi pentru odihnă şi relaxare. Clima este subalpină, cu veri răcoroase şi ierni blânde. Punctele de atracţie ale locului sunt lacurile helioterme, renumite pentru efectul lor terapeutic”, a scris femeia în postarea de pe grupul de Facebook.

Prețuri mai mari decât în Elveția

Cu toate acestea, femeia nu i-a convins pe unii oameni, care au ținut să contrazică spusele acesteia, acuzând-o că exagerează sau face comparații neinspirate:

„”E frumos, dar nu exagerați.”, „Ce comparație …neinspirată!”, „Sovata, o stațiune făcătoare de minuni! De acolo pleacă barza atunci când o familie dornică de a avea un copil, are nevoie de ajutor! Se spune, însă, pentru cei cu simțul umorului, că tatăl copilului trebuie să fie găsit în stațiune!”

Un alt membru al grupului vine și cu detalii legate de prețurile practicate în stațiune, despre care spune că sunt mai mari decât în Elveția:

„Prea multă laudă în ceea ce privește această stațiune. Am căutat cazare pe booking 2 nopți în august 2022 și mi-a dat prețul de 2100 lei!!! 2100 lei pentru 2 nopți de cazare numai cu micul dejin! Să va fie rușine că la prețul acesta nu sunteți în stare să oferiți all inclusiv!!! Rușine! Rușine! Rușine! Nesimțire fără margini!”

articolul original.

Nemții ne vor în Schengen: Cancelarul Germaniei cere acceptarea României, a Bulgariei și a Croației în acest spațiu

29 August 2022 at 10:06

Nemții ne vor în Schengen: Cancelarul Germaniei cere acceptarea României, a Bulgariei și a Croației în acest spațiu

Cancelarul german Olaf Scholz a apreciat luni că Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc criteriile de aderare la Spaţiul Schengen, transmite Reuters.

În textul discursului pe care urmează să îl ţină la reuniunea UE de la Praga, Scholz consemnează că „Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase” şi afirmă că „Croaţia, România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline”.

„Voi acţiona pentru ca ele să devină membre cu drepturi depline”, promite cancelarul.

articolul original.

Viktor Orban, salvat în Croația de un jurnalist de pe o barcă gonflabilă care se scufunda

8 August 2022 at 17:02

Premierul ungar Viktor Orban, aflat în vacanţă pe litoralul croat, a fost la un pas să se scufunde acolo cu o barcă gonflabilă, dar a fost salvat de un jurnalist local, potrivit unor relatări apărute luni în mass-media preluate de agenţia DPA, scrie Agerpres.

Incidentul a avut loc în weekend într-un golf al insulei Vis de pe coasta Dalmaţiei.

Potrivit jurnalistului care a intervenit, barca în care se aflau Viktor Orban, soţia acestuia şi bodyguardul lui pierdea aer şi risca să se scufunde.

„Barca sa gonflabilă s-a rupt, aşadar i-am adus la ţărm pe el, pe soţia sa şi pe bodyguardul său”, a declarat jurnalistul Boris Vrkic pentru cotidianul Slobodna Dalmacija.

Vrkic a făcut şi o poză care-l arată în barca sa împreună cu Viktor Orban.

Chiar dacă a fost la un pas să se scufunde, premierul ungar şi-a menţinut buna dispoziţie şi a mers apoi să ia cina la un restaurant pescăresc, mai spune jurnalistul croat.

Premierul Viktor Orban îşi petrece de obicei vacanţa de vară pe litoralul Croaţiei.

articolul original.

Român arestat în Croația pentru transport ilegal de migranţi din Bangladesh

1 August 2022 at 18:17

Procuratura din Čakovec (nordul Croaţiei) a deschis o anchetă şi instanţa locală a dispus arestarea preventivă a unui român în vârstă de 21 de ani ce a încercat să transporte ilegal migranţi din Bangladesh în Slovenia, tratându-i inuman, relatează luni agenţia de presă Hina.

Parchetul a anunţat că românul arestat a fost acuzat de intrare, circulaţie şi şedere ilegală în Croaţia.

Potrivit parchetului, românul de 21 de ani a luat la 24 iulie mai mulţi cetăţeni din Bangladesh care nu aveau documente de călătorie, vize sau rezidenţă aprobată în Croaţia şi spaţiul Schengen, cu intenţia de a-i transporta ilegal într-un camion spre Slovenia pentru o recompensă bănească promisă.

El i-a tratat pe migranţi într-un mod inuman şi umilitor, plasându-i în zona de marfă a vehiculului fără ventilaţie sau spaţiu suficient, unde cu greu puteau respira.

El a fost oprit de poliţie la punctul de trecere a frontierei Bukovje din regiunea Medjimurje, precizează Hina, citată de Agerpres.

Suspectul a fost arestat preventiv, considerându-se că există riscul să fugă.

articolul original.
  • There are no more articles
❌