ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Tot mai mulți unguri, unii dintre ei cu bidoane, trec frontiera Croației pentru carburanți

17 January 2023 at 07:17
image

Din ce în ce mai mulți unguri trec frontiera Croației pentru combustibil, mulți dintre ei „înarmați” cu bidoane, susțin jurnaliștii de la Nepszava, care spun că au văzut o stație de alimentare în care două treimi dintre clienți erau unguri, iar unul dintre ei a explicat că economisește astfel 7.000 de forinți (circa 86 de lei) per alimentare.

Tot mai mulți unguri frontiera Croației pentru carburanți

Angajatul unei benzinării din orașul ungar Barcs a reclamat eliminarea plafonului de preț la carburanți și susține că demersul a schimbat complet obiceiurile de alimentare ale oamenilor care trăiesc pe cele două părți ale frontierei dintre Croația și Ungaria.

Între benzinăria respectivă și frontieră este cam jumătate de kilometru, iar prin vamă se trece fără controale, în condițiile în care Croația a aderat la spațiul Schengen de la începutul anului 2023.

În 2022 era plin de șoferi croați la benzinăria din Barcs, însă aceștia au ales să nu mai vină după ce a fost eliminat plafonul de preț din Ungaria, susține angajatul stației respective.

La Virovitica, orășel croat de 20.000 de locuitori, există mai multe benzinării și, mai mult decât atât, sunt și magazine în care pot fi făcute cumpărături. Stațiile de alimentare din localitate culeg roadele turismului ungar pentru carburanți.

Prima stație de alimentare este pe autostrada M2. Când au fost acolo reporterii de la Nepszava, aproape jumătate din mașini erau înmatriculate în Ungaria. De alfel, un angajat a confirmat pentru publicație că au avut mulți clienți unguri în ultima lună și jumătate.

Acolo, benzina costa 1,33 euro, iar motorina, 1,47 euro. În medie, diferența este de 4500 de forinți (55 de lei) la un plin pentru o mașină mai mică, respectiv de 7.000 de forinți (86 de lei) pentru un autovehicul mai mare, ceea ce face să merite un drum de circa 35 de kilometri. Altfel spus, comparativ cu situația din Ungaria, fiecare al cincilea sau al șaselea litru de carburant din Croația este gratuit.

„Nu există restricții, toată lumea cumpără cât combustibil vrea, adică poate chiar să umple mai multe bidoane în afară de rezervorul mașinii”, a declarat angajatul unei benzinării de la granița croată.

articolul original.

Ivana Knoll dezvăluie ce mesaje îi dădeau fotbaliștii: „Nu le-am răspuns până nu au pierdut”

9 January 2023 at 07:23
image

Fotomodelul croat care a atras toate privirile la Cupa Mondială 2022, Ivana Knoll (30 de ani), continuă să rămână în atenția opiniei publice.

Considerată „cea mai frumoasă femeie de la Cupa Mondială 2022”, Ivana Knoll a dezvăluit într-un interviu recent, că a primit mesaje de la diverși jucători în timpul turneului final din Qatar.

Ivana Knoll susține că mai mulți jucători au contactat-o în privat, mulți dintre ei fiind adversari ai naționalei Croației, informează jurnaliștii de la Marca.

„Îmi amintesc că unii jucători mi-au trimis mesaje cu ‘ce mai faci, bla, bla, bla. Unii dintre ei își cereau scuze pentru meciul de a doua zi…Nu le-am răspuns până nu au pierdut”, a declarat Ivana Knoll, citată de Marca.

Nu a dezvăluit și numele celor care au contactat-o

Totuși, Ivana Knoll nu a dezvăluit numele celor care au contactat-o în timpul Cupei Mondiale.

„Mă distrez cu toată lumea. Bănuiesc că oamenii mă plac pentru că sunt drăguță. Nu sunt interesată să cunosc pe nimeni aici. Intenția mea este să fac oamenii să zâmbească, atâta tot”, afirma Ivana Knoll, în timpul turneului final din Qatar.

Cine este Ivana Knoll

Ivana s-a născut în Germania, la Frankfurt, unde a trăit în primii 8 ani, dar are părinți din Croația. Ea a studiat în Bosnia & Herțegovina, a făcut un liceu privat și a absolvit apoi o specializare de design în Croația, la Zagreb, după care a făcut facultatea la Rijeka.

La început, Ivana Knoll și-a câștigat existența din ocupația sa de fotomodel, pe care a început-o de la o vârstă destul de fragedă și a fost finalistă la Miss Croația 2016.

Ulterior, ea a devenit designer vestimentar și apoi și-a înființat o companie care se axează pe lenjerie intimă. Ea promovează vestimentația în culorile tradiționale ale steagului Croației.

Fosta miss Croația are milioane de fani

Fosta Miss Croația și-a atras foarte mulți fani în perioada petrecută la competiția fotbalistică și a ajuns astfel să aibă peste trei milioane de urmăritori pe Instagram, aproape cât toată populația țării sale natale. Popularitatea Ivanei nu s-a terminat însă odată cu World Cup 2022.

Numărul fanilor ei de pe social media crește de la o zi la alta și se apropie cu pași siguri de 4.000.000 de urmăritori, scrie digisport.

Croația a fost eliminată în semifinalele Cupei Mondiale 2022 de viitoarea campioantă, Argentina, scor 3-0. În finala mică, naționala lui Modric s-a impus cu 2-1 în fața Marocului.

articolul original.

De reținut și pentru Guvernul României! După primirea în Schengen și trecerea la euro, Croația se face de râs în privința salariului mediu

8 January 2023 at 19:45
image

Croația a fost acceptată în spațiul Schengen, iar din acest an a intrat în zona euro. Astfel, au ieșit la iveală problemele croaților de rând.

Salariul mediu în Croația este mult sub cele din Europa, țara fiind astfel prinsă în ofsaid, cel puțin în această privință.

Faptul că Croația a introdus moneda euro și a intrat în zona euro nu înseamnă că salariul său mediu va ajunge automat din urmă media zonei. Ar fi ideal, pentru că, în prezent, salariul mediu net al Croației pentru o persoană singură este de 866 de euro pentru 2021, conform ultimelor date disponibile Eurostat, ceea ce înseamnă doar 37 la sută din media zonei euro, de 2.333 de euro, relatează Slobodna Dalmacija, citat de Rador, scrie Știripesurse.ro.

Croația stă oarecum mai bine în comparație cu salariul mediu al întregii Uniuni Europene, unde ajunge până la 42 la sută din salariul mediu net pentru o singură persoană din Uniune (2.080 de euro). Salariul mediu al unui italian, de 1918 euro, este egal cu două salarii medii croate, iar o un salariu mediu austriac poate reprezenta până la trei salarii medii croate.

Sunt tot felul de salarii, mai mici și mai mari decât media, minime sau care se numără în zeci de mii, dar și cele care sunt fixate la aceeași sumă de ani de zile. Cel care a avut salariu mare în kune va continua să aibă salariu bun și în euro, iar cel care abia înnoda banii de la un salariu la altul va continua să exerseze această abilitate cu euro, încercând să acopere cu fonduri puține cât mai multe cheltuieli care cresc de la lună la lună, odată cu creșterea prețului la alimente.

Cum au scăzut veniturile la noi? Să luăm de exemplu o persoană al cărei salariu nu s-a schimbat în ultimii ani, deci, de exemplu, câștigă 7.000 kune, la fel ca în 2016. În octombrie 2016, salariul său era cu 24 la sută mai mare decât salariul mediu de atunci (5.642 kune). În timp ce salariul mediu a crescut în ultimii ani, diferența dintre acele 7.000 de kuna și salariul mediu a scăzut și ea, astfel încât în ​​octombrie 2019, diferența a fost de doar 2,7 la sută, iar apoi salariul de 7.000 de kuna s-a scufundat sub nivelul mediu.

Astfel, conform ultimelor date statistice disponibile, salariul mediu în luna octombrie a anului trecut a fost de 7.745 kune, deci o persoană al cărei salariu a fost înghețat la 7.000 kune în ultimii ani a primit cu 9,6% mai puțin decât salariul mediu.

Dacă acel salariu de 7.000 kune ar fi crescut din 2016 până astăzi și, în același timp, ar fi menținut proporția față de salariul mediu din 2016, când era cu 24 la sută mai mare, astăzi ar trebui să fie de 9.604 kune. Nu s-a întâmplat așa, așa că acest angajat care acum 6 ani era plătit peste medie, și care ar fi putut economisi ceva în 2016, a intrat astăzi în clasa lucrătorilor plătiți sub medie. Adăugați la aceasta inflația actuală și devine clar faptul că economisirea poate fi eliminată, deoarece abia ocupă supraviețuirea.

Ce să mai spună cineva cu un salariu de 5.000 kune care nu a avut o creștere salarială de ani de zile? În 2016, avea un salariu cu 11,4% sub salariul mediu de atunci, iar astăzi, salariul său de 5.000 de kune rămâne în urmă cu 36% față de salariul mediu. Dacă salariul ar fi crescut atât de mult în ultimii ani încât ar fi la nivelul salariului mediu din 2016, care este cu 11,4 la sută mai mic, astăzi ar trebui să fie de 6.862 kune.

Introducerea euro nu va schimba nimic dacă nu îi va crește salariul și nu va fi eliberat de „înghețarea salariului” de ani de zile.

Potrivit datelor Eurostat, salariul mediu net al unei singure persoane în Uniunea Europeană era de 2.080 de euro, iar în zona euro de 2.333 de euro, iar media croată de 866 de euro este a patra de la coada clasamentului: Ungaria, 834 de euro, România, 796 euro, iar Bulgaria, 606 euro.

Din 2016 până la sfârșitul anului trecut, salariul mediu al Bulgariei a crescut cu 55%, iar al Croației cu 23%.

Statisticienii europeni înregistrează cel mai mare salariu net mediu lunar de 3.744 de euro pentru o persoană singură din Luxemburg, urmat de Danemarca cu 3.273 de euro, iar pe al treilea loc se află Irlanda, cu un salariu net lunar pentru o persoană singură de 3.142 de euro. Austria ocupă locul al șaptelea în Uniunea Europeană, cu un salariu mediu de 2.818 euro pentru o persoană singură, urmată de Germania, cu 2.737 euro. Salariul mediu net pentru o persoană singură în Grecia este de 1.260 de euro, în Slovenia este de 1.217 de euro, iar în Cehia este de 1.153 de euro.

Letonia și Lituania au avut salarii medii nete lunare mai mari pentru cei singuri, deși în 2016 salariile de acolo erau în urmă față de media croată. În ultimii șase ani, salariile din aceste două țări au crescut cu 56 și, respectiv, 63 la sută.

articolul original.

Criză în Croația după aderarea la Zona Euro: Prețurile au explodat / Ministrul croat al Economiei anunță că va face „o listă neagră” și va lua măsuri

4 January 2023 at 10:48
image

Ministrul croat al Economiei îi acuză pe comercianți că au crescut nejustificat prețurile după aderarea Croației la zona euro, motiv pentru care va face „o listă neagră” și va lua măsuri.

Ministrul Economiei, Davor Filipović, a avut o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor comerciale și directorii celor mai mari lanțuri de retail din Croația, după ce s-a observat o creștere nejustificată a prețurilor de la introducerea oficială a monedei euro.

Vă recomandăm să citiți și: Croaţia a intrat în Spaţiul Schengen și a adoptat moneda Euro

„Comercianții au spus că vor fi distruși, nu s-a întâmplat nimic”

„Am vorbit cu reprezentanții lanțurilor de retail despre creșterea continuă a prețurilor la alimente și băuturi nealcoolice și despre conversia kunei în euro. Inflația este în prezent de 13,5%, creșterea prețurilor aferente alimentelor și băuturilor nealcoolice are cel mai mare efect în acest sens”, a subliniat ministrul Davor Filipović după întâlnire, adăugând că Guvernul a oferit multă asistență din cauza crizelor în curs, scrie publicația HRT.

„Lanțurile de retail își măresc prețurile de la lună la lună. Acum, când introducem euro, ei cresc prețurile și încearcă să înșele cetățenii croați. Asta nu va funcționa pentru ei. Când te uiți, de exemplu, în septembrie, am limitat prețul a nouă produse de bază. Puteai auzi de la comercianți că îi va ruina și că vor fi lipsuri și nimic din toate astea nu s-a întâmplat. Până la șapte dintre cele nouă produse de astăzi au un preț mai mic decât cel maxim. A fost concurență, prețurile au scăzut. Acesta este un indiciu clar că există loc de scădere, și nu o creștere continuă a prețurilor. Oricine va încerca să profite de această situație a tranziției la euro nu va reuși, vom proteja cetățenii”, a spus el.

Se așteaptă ca în perioada următoare să înceapă să scadă prețurile, și să nu le ridice continuu pentru că, după cum spune, nu este nevoie de asta.

„Inspectoratul de Stat ia măsuri; vor face un raport. S-a înregistrat o creștere a prețurilor, iar toate celelalte instituții își vor face treaba, totul pentru a proteja cetățenii”, a spus ministrul.

„Guvernul are mecanisme de protejare a cetățenilor. Totul este pe masă. De la liste negre până la înghețarea unei game largi de produse. Totul”, a spus ministrul.

Comercianții au părăsit rapid întâlnirea, vădit nemulțumiți de ceea ce auziseră.

„Cred că vom ajunge la un acord rezonabil, toată lumea trebuie să știe că trebuie să suporte povara crizei”, a spus ministrul Economiei și Dezvoltării Durabile.

„Comercianții nu au crescut prețurile. S-au rotunjit conform regulilor de rotunjire. Dacă ultima cifră este cinci sau mai mult, atunci au rotunjit-o pe a doua în sus. Dacă este patru sau mai puțin, atunci a doua zecimală a fost rotunjită în jos, așa cum a spus guvernul în liniile directoare”, a subliniat Martin Evačić, președintele asociației comerciale Sindicatul Croat, înaintea întâlnirii de la Ministerul Economie.

„Astăzi am citit pe portaluri că frizerii au crescut prețurile serviciilor, cafeaua este doi euro, dar chiar nu văd ce legătură are cu retaileri”, a adăugat el.

El a spus că furnizorii și producătorii sunt principala cauză a creșterii prețurilor și că acest lucru s-a întâmplat înainte de introducerea monedei euro.

„Nu intrăm în întrebarea dacă calculele producătorilor și distribuitorilor sunt sau nu justificate, dar adevărul este că este ușor de verificat dacă comercianții și-au mărit marjele. Intri in fila produs, poți vedea exact prețul de achiziție, marja, TVA și prețul final. Cert este că s-a înregistrat o creștere a costurilor inputurilor pentru producători, atât materiile prime, cât și energia etc.”, a subliniat el.

Josip Zaher de la Camera de Comerț a Croației a subliniat că s-a depus o cantitate imensă de muncă în ultimul an, mai ales în ultimele două zile.

„Dacă a existat o încălcare individuală a acordului, îmi pare rău că întregul proces este pătat. Nu trebuie să uităm de presiunea inflaționistă de peste 13%, iar asupra alimentelor și băuturilor de peste 19 sau 20%. Acest lucru a făcut ca prețul să crească”, a subliniat el.

Publicația croată amintește că există suspiciuni că introducerea monedei euro a fost folosită de mulți pentru a rotunji prețurile în sus.

Prim-ministrul Andrej Plenković a anunțat acest lucru luni și a anunțat o întâlnire în Guvern.

„Am convocat o întâlnire cu miniștrii competenți și reprezentanții Administrației Fiscale, Administrației Vamale și Inspectoratului de Stat cu privire la activități ulterioare de protejare a consumatorilor de creșteri nejustificate de preț. Introducerea monedei euro nu este motivul creșterii prețurilor la bunuri și servicii”, a scris el pe Twitter.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie frecvent articole din domeniile Educație, Sănătate citeste mai mult
articolul original.

Croația, scandal după trecerea la moneda euro. Ministrul Economiei acuză lanțurile de retail că „înșeală cetățenii”

4 January 2023 at 08:47
image

Chiar dacă Croația a trecut de la 1 ianuarie la euro, magazinele continuă să accepte la plată vechea monedă (kuna) și dau restul în euro.

„Acum, când introducem euro, ei cresc prețurile și încearcă să înșele cetățenii croați. Asta nu va funcționa pentru ei”, a transmis ministrul Economiei Davor Filipović.

Scandal în Croația după trecerea la moneda euro

De curând, Davor Filipović a avut o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor comerciale și directorii celor mai mari lanțuri de retail din Croația, asta după ce s-a observat o creștere nejustificată a prețurilor de la introducerea oficială a monedei euro, potrivit HRT.

„Când te uiți, de exemplu, în septembrie, am limitat prețul a nouă produse de bază. Comercianții se plângeau că vor fi ruinați, că vor fi lipsuri și nimic din toate astea nu s-a întâmplat.

Până la șapte dintre cele nouă produse de astăzi au un preț mai mic decât cel maxim. A fost concurență, prețurile au scăzut. Acesta este un indiciu clar că există loc de scădere, și nu o creștere continuă a prețurilor. Oricine va încerca să profite de această situație a tranziției la euro nu va reuși, vom proteja cetățenii”, a declarat ministrul croat.

De asemenea, acesta a mai specificat că „Inspectoratul de Stat ia măsuri. Vor face un raport. S-a înregistrat o creștere a prețurilor, iar toate celelalte instituții își vor face treaba, totul pentru a proteja cetățenii”.

„Am acționat cu bună-credință și cred că ei sunt partenerii noștri. Am trimis mesaje. Guvernul are mecanisme de protejare a cetățenilor. Totul este pe masă. De la liste negre până la înghețarea unei game largi de produse. Totul”, a mai declarat Davor Filipović.

articolul original.

Vasile Pușcaș, fost negociator al României cu UE: ‘Liderii politici de la București au demonstrat încă o dată necunoașterea și incapacitatea ducerii negocierilor europene’

2 January 2023 at 20:00
image

Prof.univ.dr. Vasile Puşcaş, fost negociator şef al României cu Uniunea Europeană, spune că eşecul aderării României la Schengen a fost cauzat şi de o „abordare mai degrabă politicianistă” a subiectului. 

„A devenit aproape un obicei la români de a căuta explicații pentru eșecurile înregistrate de națiune și de Țară în alte locuri decât în cele responsabile de deciziile privind soarta României. Recent, în 8 decembrie 2022, românii au trecut prin momente neplăcute când au aflat că, datorită opțiunii liderilor guvernului de la Viena, Consiliul JAI al Uniunii Europene a respins solicitarea României de a intra în spațiul Schengen, după aproape 16 ani de când devenise membru al UE și după încă un refuz al aceleiași instituții europene, în 2011. Mass-media și media socială din România au început imediat, ca la comandă, să blameze guvernul austriac, Viena și tot ce era legat de statul Austria pentru opoziția arătată față de România în amintitul Consiliu de la Bruxelles.

Aceasta, chiar dacă a votat contra României și Olanda! La București și în majoritatea orașelor românești erau făcuți răspunzători pentru eșecul răsunător al României principalii lideri ai guvernului cu sediul în Viena! Aceste întâmplări m-au dus cu gândul la un alt episod din istoria noastră națională și europeană. Era după martie 1918, după ce guvernul României a acceptat un armistițiu cu Germania și Austro-Ungaria, urmare a numitei păci de la Brest-Litovsk și a avansului armatelor Puterilor Centrale în teritoriul românesc.Atunci, generalul Averescu, unul dintre eroii români ai Primului Război Mondial, a hotărât să intre în viața politică pentru a trage la răspundere pe cei care nu au pregătit adecvat România, care i-au secătuit capacitățile de producție și rezistență, fiind dispuși chiar la sacrificarea României doar pentru a se salva ei, averile și familiile lor.

Este ușor de înțeles că generalul Averescu s-a referit la partidele politice care au guvernat România la începutulsec.al XXlea, la principalii lideri politici și statali care ar fi trebuit să fie trași la răspundere de popor. Cu sloganul “Răspunderea”, Averescu a și câștigat campania electorală din 1920, dar a pierdut guvernarea, la începutul anului următor, pentru că nu a îndrăznit să se atingă de Ion I.C.Brătianu și partidul lui liberal, de însuși regele Ferdinand. Astfel că, răspunderile au fost căutate în altă parte, cel mai adesea în exteriorul țării”, este de părere Vasile Puşcaş.

De ce şi-au făcut românii speranţe pentru aderarea la Schengen 

„Tema extinderii Spațiului Schengen cu Croația, România și Bulgaria nu a fost discutată la București până când cancelarul Germaniei nu a amintit-o într-un discurs la Praga, în vara acestui an. Abia atunci liderii politici de la noi sau năpustit asupra subiectului, făcând din el o tolbă de aspirații pentru poporul român și o competiție neloaială pentru „eroism” partidist și chiar personal. Imediat au apărut evaluări de partid și chiar guvernamentale care apreciau că acum România era foarte bine pregătită „tehnic”(?!), fiind susținută de toate statele Spațiului Schengen, de instituțiile Uniunii Europene pentru a intra în aria menționată.

Mă întreb dacă n-or fi existat la București și interogări prin care să fie luat în seamă scenariul că Germania și Franța au considerat că era bine ca în zona Schengen să intre Croația, iar dacă vor fi capabile a-și susține interesul și Bulgaria, România? Mai ales că au apărut contestări dinspre Olanda, Suedia și apoi Austria, receptate de liderii României cu o superficialitate înspăimântătoare. Răspunsul politicienilor de la București a fost de tip politicianist, noi asistând la o întrecere între partide, îndeosebi cele de la guvernare, care să-și asume meritele cele mai mari ale intrării României în Spațiul Schengen.

Comentatorii și analiștii „de casă” le-au ținut isonul, creându-se percepția că suntem într-un festival de glorificare a iubiților conducători. Nu la fel a procedat Croația care, deși era prima preferință între cele trei state, a procedat la o negociere sistematică a interesului ei, nu doar la Viena, ci și la Munchen, Berlin, Budapesta etc., chiar dacă știa că are susținerea unor „sponsori” foarte influenți. Pe când politicienii români s-au mobilizat doar în ultimele două săptămâni înaintea reuniunii Consiliului JAI într-o campanie disperată și penibilă de a obține votul contestatarilor olandezi, suedezi și austrieci. Se știe că pentru astfel de decizii este necesară unanimitatea voturilor statelor membre și că o singură exprimare negativă scoate statul aspirant de la intrarea în Spațiul Schengen.

Dar la București se declama patriotard că țara noastră avea susținerea tuturor statelor votante și a instituțiilor europene și că în mod sigur, de data aceasta, România va intra în zona Schengen. În realitate, atât discursul politic de la București cât și acțiunea autorităților și guralivilor noștri politicieni dovedeau o crasă necunoaștere a gestionării afacerilor europene și mecanismelor decizionale de la nivel european. România se comporta ca un actor aflat întâmplător pe calea europeană, neștiind exact cum a ajuns acolo și ce vrea. Iar aceasta după aproape 16 ani de când România este membru al Uniunii Europene!”, a mai spus profesorul universitar.

Mai negociază România aderarea la Schengen? Vasile Puşcaş: Nu s-a detectat o strategie limpede 

„Liderii politici de la București au demonstrat încă o dată necunoașterea și incapacitatea ducerii negocierilor europene,resubliniind percepția că la acest capitol suntem periculos de înapoiați între statele membre ale Uniunii Europene.Tratatul de Aderare(Art.4) prevede angajamentul României de a aplica integral dispozițiile acquis-ului Schengen și pașii care trebuiau făcuți pentru intrarea în Spațiul Schengen. Este menționat clar că, după evaluarea stadiului pregătirii de către Comisia Europeană și aprobarea raportului acesteia în Parlamentul European, statele membre ale Spațiului Schengen efectuează propria analiză a modului cum statul aspirant a aplicat acquis-ul Schengen, desigur în funcție de percepțiile și poziționarea lor față de problematica generată ariei și interesului lor.

Ori, în acest proces este nevoie nu doar de „discuție comprehensivă”, ci de o veritabilă negociere prin care statul candidat să argumenteze cum își armonizează interesele cu zona Schengen și cu fiecare stat membru al acesteia, deoarece adesea subiectul este conectat aspectelor Pieței Interne, dar și siguranței publice și securității naționale. Ultima fază este cea a votului cu unanimitate în Consiliul JAI, nu de puține ori lucrurile limpezindu-se chiar în timpul lucrărilor acestuia.

O astfel de negociere este un proces sistematic, de durată, bine coordonat și cu implicarea mai multor categorii de actori, în primul rând guvernamentali, fiind urmată o strategie coerentă și transparentă, implicând și informarea corectă a publicului. Este tocmai ceea ce a lipsit în abordarea recentei tentative a României de a intra în Spațiul Schengen. Nu s-a detectat o strategie limpede de acțiune și negociere, fiind ușor de constatat o abordare mai degrabă politicianistă și doar cu câteva zile înainte de data Consiliului JAI existând semnale firave de negociere europeană.

O astfel de politizare a și permis cancelarului austriac și ministrului de interne de la Viena să accentueze asupra unor mesaje cu iz politic și electoral deplasate, pentru ași urmări propriul joc și interesîn luptele de putere din interiorul Austriei. Ce-i drept, cu sprijinul Partidului Popular European care s-a asociat astfel și acțiunii celor care urmăreau decredibilizarea instituțiilor și politicilor europene”, a mai spus acesta, conform dcnews.ro

articolul original.

Ursula Von der Leyen: ‘Aderarea Croației la Schengen și la zona euro reprezintă realizări uriașe pentru cel mai nou membru al Uniunii Europene’

1 January 2023 at 20:15
image

Intrarea Croaţiei în spaţiul Schengen şi în zona euro este o dovadă a angajamentului şi a eforturilor sale asidue, a declarat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la frontiera croato-slovenă, transmite agenţia de presă Hina.

Von der Leyen a sosit duminică la punctul de trecere a frontierei Bregana alături de premierul Croaţiei, Andrej Plenkovic, de preşedinta Sloveniei, Natasa Pirc Musar, şi de miniştrii de externe ai celor două ţări.

”Aceasta este o zi de sărbătoare, un anotimp al noilor începuturi. Nu există niciun loc în Europa unde acest lucru să fie mai adevărat decât aici, la frontiera croato-slovenă”, a subliniat şefa executivului comunitar, care a apreciat că aderarea Croaţiei la Schengen şi la zona euro reprezintă realizări uriaşe pentru cel mai nou membru al Uniunii Europene.

”Europa va lucra pentru a proteja spaţiul Schengen, care întâmpină constant provocări, dar care nu trebuie luat de-a gata. Schengen este o chestiune de angajament şi de încredere reciprocă. În Schengen noi ne bazăm unii pe alţii. Şi ştiţi că putem avea încredere în voi şi că ne putem baza pe voi”, a accentuat Ursula von der Leyen.

De partea sa, premierul Andrej Plenkovic a apreciat că 1 ianuarie 2023 este o zi istorică pentru Croaţia, care şi-a îndeplinit toate obiectivele politice strategice propuse.

”Nu mai există integrare mai adâncă decât aceasta pentru Croaţia, o ţară care acum 31 de ani nu era recunoscută internaţional şi era temporar sub ocupaţie”, a declarat şeful executivului de la Zagreb.

El a promis că ţara sa, care protejează cei peste 1.350 de kilometri ai graniţei UE şi spaţiului Schengen, nu va ridica garduri sau bariere la frontiere, subliniind că Zagrebul nu se va abate de la această politică.

Controalele între Croaţia şi celelalte state UE au fost abolite la frontierele terestre şi maritime, urmând ca din 26 martie acest lucru să se întâmple şi la frontierele aeriene, informează agerpres.ro

articolul original.

Președintele BCE, Christine Lagarde: ‘Această realizare demonstrează că euro este o monedă atractivă, care aduce stabilitate țărilor care o adoptă’

1 January 2023 at 17:15
image

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, susţine că faptul că numărul statelor membre ale Uniunii Europene care utilizează moneda unica europeană a ajuns la 20 dovedeşte că euro nu şi-a pierdut atractivitatea, transmite Bloomberg.

„Croaţia a depus eforturi susţinute pentru a deveni cel de-al 20-lea stat membru al zonei euro, care au fost încununate de succes. Felicit poporul croat. Această realizare demonstrează că euro este o monedă atractivă, care aduce stabilitate ţărilor care o adoptă”, a spus Christine Lagarde într-un comunicat de presă.

Începând de duminică, 1 ianuarie 2023, bancnotele şi monedele euro au fost puse în circulaţie în Croaţia, iar Hrvatska narodna banka, Banca centrală naţională a Croaţiei, a devenit membră a Eurosistemului. Sistemul băncilor centrale din zona euro cuprinde BCE şi băncile centrale naţionale ale ţărilor a căror monedă este euro. Consiliul guvernatorilor BCE este acum compus din 26 de membri prin includerea guvernatorilor Băncii Naţionale a Croaţiei, Boris Vujcic.

Croaţia a devenit şi primul stat membru al Uniunii Europene care a aderat în aceeaşi zi atât la spaţiul Schengen cât şi la zona euro.

„Posibilitatea de a trece frontierele interne fără verificări este o realizare importantă, posibilitatea de a face plăţi peste graniţă utilizând aceeaşi monedă unică europeană este o altă realizare”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Moneda unică este un simbol al unităţii şi suveranităţii europene. Deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice. Cehia, Ungaria, Polonia şi Suedia nu par interesate să adere la zona euro.

„Doar şase state membre UE nu sunt membre ale clubului”, excluzând Danemarca, a spus Christine Lagarde, într-un interviu acordat cotidianului croat Jutarnji list. „Dacă au nevoie de mai mult timp, nu este o problemă. Atunci când vor îndeplini criteriile şi vor dori să se alăture, vom fi încântaţi să creştem numărul ţărilor din zona euro”, a spus Lagarde.

Începând cu data de 1 ianuarie 2002, milioane de europeni din 12 ţări şi-au abandonat monedele naţionale, lire, franci, mărci sau drahme, pentru monede şi bancnote în euro. Acestora li s-au alăturat ulterior cetăţenii din alte şapte ţări: Slovenia în 2007, Cipru şi Malta în 2008, Slovacia (2009), Estonia (2011), Letonia (2014), Lituania în 2015, şi acum Croaţia, informează agerpres.ro

articolul original.

Croația a aderat la spațiul Schengen și a adoptat moneda euro

1 January 2023 at 09:08
image

La miezul nopții, Croația a spus adio monedei sale, kuna, pentru a deveni cel de-al 20-lea membru al zonei euro. În același timp, a devenit cel de-al 27-lea stat care a aderat la spațiul Schengen.

Croația a adoptat moneda euro și a aderat la spațiul Schengen de liberă circulație, două etape importante pentru țara din Balcani care a aderat la UE în urmă cu aproape un deceniu. 

Ziarele locale, citate de AFP, au salutat cele două evenimente, cotidianul Vecernji List numindu-le „încununarea aderării la UE” pentru Croația, unde se așteaptă ca președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să participe astăzi la eveniment. 

Croaţia a intrat în UE în iulie 2013

Țara, care a intrat în UE în iulie 2013, și-a declarat independența față de Iugoslavia în 1991, iar conflictul care a urmat (1991-1995) s-a soldat cu aproximativ 20 000 de morți.

Liderii croați subliniază în mod regulat beneficiile pe care cred că cele 3,9 milioane de compatrioți ai lor le vor obține prin aderarea la zona euro și la spațiul Schengen. Experții spun că trecerea la euro va contribui la protejarea economiei croate, una dintre cele mai slabe din UE, de inflația în creștere, de o criză energetică severă și de insecuritatea geopolitică de la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie.

În noiembrie, inflația a ajuns la 13,5% în Croația

În noiembrie, inflația a ajuns la 13,5% în Croația, față de 10% în zona euro. Țările est-europene care sunt membre ale UE, dar care nu au aderat la euro, cum ar fi Polonia și Ungaria, s-au dovedit și mai vulnerabile la inflație. Pentru guvernatorul băncii centrale croate (Banca Națională a Croației, HNB), Boris Vujcic, renunțarea la kuna, care a fost introdusă în 1994, este „singura politică rezonabilă”.

La rândul lor, croații au sentimente amestecate: deși salută, în general, încetarea controalelor la frontieră, schimbarea monedei inspiră neîncredere. În ultimele zile, oamenii au stat la cozi la bănci și la bancomate pentru a retrage bani, temându-se de probleme cu banii lichizi în urma perioadei de tranziție.

Mulți croați se tem că introducerea monedei euro va duce la creșterea prețurilor

Guvernatorul băncii centrale a retras în mod simbolic euro de la un bancomat din Zagreb. Mulți croați se tem că introducerea monedei euro va duce la creșterea prețurilor.

De asemenea, la miezul nopții, ministrul de interne Davor Bozinovic și ministrul sloven al administrației publice, Sanja Ajanovic Hovnik, au participat la o scurtă ceremonie la un punct de trecere a frontierei, unde a fost ridicată o barieră de ambele părți ale frontierei. 

Anul acesta, Croația a primit de 4 ori mai mulți turiști decât locuitori, iar aderarea la spațiul Schengen va da un impuls acestui sector. Cozile lungi la granițele cu vecinii din UE – Slovenia și Ungaria – vor fi de domeniul trecutului. 

Astăzi, 73 de puncte de trecere a frontierei sunt închise. 

În aeroporturi, schimbarea va avea loc pe 26 martie

În aeroporturi, schimbarea va avea loc pe 26 martie, din motive tehnice. În același timp, situația de la frontierele Croației cu vecinii săi din afara UE – Bosnia, Muntenegru și Serbia – nu se va schimba aproape deloc: Croația aplică deja normele Schengen în aceste zone.

articolul original.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Prin acest pas, Croația duce la bun sfârșit integrarea sa europeană

31 December 2022 at 20:45
image

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis într-un interviu că Croaţia poate fi mândră de intrarea ei în zona euro şi în spaţiul Schengen pentru că acest lucru va atrage investiţii şi va contribui la crearea de locuri de muncă şi creştere.

Von der Leyen va vizita Croaţia de Anul Nou, când punctele de trecere şi controalele la graniţa cu Slovenia şi Ungaria – state ale UE – vor fi eliminate şi va fi introdusă oficial moneda euro.

Preşedinta CE a subliniat în interviu, în răspunsurile sale la întrebările HINA, că oamenii din Croaţia au muncit foarte mult pentru ca această zi să fie posibilă.

Prin acest pas, Croaţia duce la bun sfârşit integrarea sa europeană şi se va bucura de unele din cele mai mari beneficii pe care le poate furniza UE, a spus Leyen.

Întrebată în legătură cu perspectivele pe termen scurt şi mediu pentru Croaţia de a atinge media europeană în termeni de nivel de trai, preşedinta CE a menţionat că această ţară a redus în mod constant decalajul faţă de media UE în acest sens de la aderarea, acum 10 ani.

„Economia voastră şi-a demonstrat rezilienţa după criza COVID. Aţi fost loviţi din greu, dar v-aţi revenit rapid şi în forţă. Aşadar, potenţialul există. Acum, mai trebuie utilizat pe deplin şi economia voastră să devină mai productivă”, a adăugat Von der Leyen, transmite AGERPRES

articolul original.

De la data de 1 ianuarie 2023, Croația trece la moneda euro

28 December 2022 at 10:18
Foto: thedubrovniktimes

Croația trece la moneda euro de la 1 ianuarie, anunță Banca Centrală Europeană, care adaugă că un euro va costa 7,53450 kuna croată. Instituția mai spune că prețurile pentru bunuri și servicii vor fi indicate atât în euro, cât și în kuna, până la 31 decembrie 2023.

Cursul de schimb va fi de 1 euro pentru 7,53450 kuna croată

De altfel, bancnotele și monedele din kuna croată vor fi acceptate ca mijloc de plată pentru o perioadă de două săptămâni de la introducerea euro, scrie presa internațională. Marți, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că, de la 1 ianuarie 2023, Croația va adopta moneda euro la un curs de schimb de 1 euro pentru 7,53450 kuna croată.

Astfel, „Prețurile bunurilor și serviciilor vor fi indicate în euro și kuna până la 31 decembrie 2023″, a avertizat BCE, reamintind că Croația este membră a Uniunii Europene (UE) din 2013.

În contextul valutar, autoritățile monetare europene au recomandat ca rata de schimb să apară în mod clar și vizibil pe etichetele de preț, deoarece „această măsură este esențială pentru protecția consumatorilor”.

Atât bancnotele și monedele euro, cât și bancnotele și monedele kuna vor fi acceptate ca mijloc de plată pentru o perioadă de două săptămâni de la introducerea monedei euro.

Concret, bancnotele și monedele Kuna pot fi schimbate gratuit până la 31 decembrie 2023, în limita a maximum 100 de bancnote kuna și 100 de monede pe tranzacție.

Este interzisă orice majorare de preț legată de trecerea la moneda euro. În cazul în care o întreprindere încalcă această regulă, consumatorii au posibilitatea de a raporta orice creștere nejustificată a prețurilor autorităților, care pot impune amenzi întreprinderii respective. Aceasta face parte din protecția consumatorilor.

Se va percepe comision pentru schimbarea unui număr mare de bancnote

Totodată, „Băncile vor putea percepe un comision pentru schimbarea unui număr mai mare de bancnote sau monede”, a precizat BCE, adăugând că schimbul de valută se poate face la oficiile poștale, la băncile comerciale și la Agenția de Finanțe (FINA).

De asemenea, bancnotele de kuna pot fi schimbate gratuit la alte bănci centrale naționale din zona euro până la 28 februarie 2023, la cursul de schimb fix și pentru o sumă maximă de 8.000 de kuna pe persoană, tranzacție și zi.

Aşadar, „Creșterile de prețuri legate de schimbul valutar sunt interzise”, a precizat BCE, avertizând că „în cazul în care o companie încalcă această interdicție, consumatorii pot raporta autorităților creșterea nejustificată a prețurilor”, anunță Banca Centrală Europeană.

articolul original.

Ivana Knoll a dat lovitura! În ce țară va lucra și din ce își va câștiga existența. “Mi-am demonstrat extraordinarele abilități”

21 December 2022 at 10:07

Ivana Knoll, considerată de mulți ca fiind “cea mai frumoasă femeie de la Cupa Mondială din Qatar”, a dat lovitura după turneul final. A prins un super contract în SUA, unde va lucra pentru o perioadă de trei ani. Aflați, în continuare, cum își va câștiga existența superba brunetă.

Ivana Knoll a atras atenția încă de la începutul Campionatului Mondial 2022. Cu fiecare meci în care a evoluat Croația, bruneta și-a atras și mai mulți fani. În prezent, are peste 3 milioane de urmăritori pe Instagram, lucru care a ajutat-o enorm în carieră.

Recent, a obținut o viză care îi va permite să muncească în SUA pentru următorii trei ani. “Am reușit! Fără complicații, mi-am demonstrat extraordinarele abilități de model și influencer. De acum, pot lucra în SUA, pentru următorii 3 ani. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat în această călătorie. SUA, vin!”, a scris Ivana Knoll, pe Instagram, după ce a primit viza.

Ivana Knoll l-a băgat în “boală” și pe Florin Prunea

Ivana Knoll l-a băgat în “boală” inclusiv pe Florin Prunea, fostul mare portar al echipei naționale, declarându-se impresionat de Ivana Knoll.

Am văzut-o în fiecare zi acolo. Superbe, toate din spațiul ex-iugoslav sunt incredibile, sârboaice, croate, tot ce este acolo… (n.r. echipată corespunzător?) Și culori frumoase, alb-roșu. Superbă! Nu numai ea, am văzut mai multe. Urmăresc cadre… Ele nu sunt publice, dar văd ce e și la Brazilia în tribune acolo. Incredibil.

(n.r. se uită la poze cu Ivana Knoll) E exact cum ne-a recomandat doctorul (n.r. râde). Mintea de la meci nu are cum să ți-o ia, dar sută la sută se întâmplă (n.r. să îți mai fugă ochii în tribune ca jucător), mai ales când e stadionul cu tribunele aproape de gazon. Îți dai seama băieții ăia din spatele ei că numai la meci nu se uitau. Uite-l pe ăla care e cel mai jos cu capul aproape de spatele fetei se uită și el și râde. O priveliște minunată”, a spus Florin Prunea la PROSPORT LIVE.

articolul original.

Scandal uriaș în interiorul UE! Ungaria acuză Croația că a crescut nejustificat taxele de tranzit pentru transportul petrolului

20 December 2022 at 09:16
image

Guvernul ungar a acuzat compania petrolieră croată Janaf că a crescut pentru anul viitor cu 80% taxele de tranzit pentru transportul petrolului pentru a profita astfel de pe urma situaţiei create în urma invaziei ruse în Ucraina.

‘Compania petrolieră croată a făcut o propunere neloială, întrucât cere pentru 2023 un preţ de tranzit (al petrolului) mai mare cu 80%”, a declarat presei ungare la Bruxelles ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, relatează agenţia EFE.

El acuză respectiva societate croată că astfel caută ”să profite de pe urma situaţiei de război”, întrucât cele trei ţări central-europene care importă petrol rusesc prin conducta Drujba (Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia) s-ar putea confrunta cu o situaţie dificilă dacă va fi întrerupt fluxul de petrol prin această conductă care traversează Ucraina.

Cele trei ţări central-europene sunt exceptate de la aplicarea embargoului UE asupra petrolului rusesc întrucât nu au ieşire la mare.

Ministrul Szijjarto a mai spus că va solicita companiei croate să prezinte o ofertă ”onestă’‘, amintind că pentru statele central europene singura alternativă la conducta Drujba este conducta Adria, care trece prin Croaţia.

El a amintit de asemenea că Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia importă anual circa 19 milioane de tone de petrol prin conducta Drujba, în timp ce capacitatea maximă a conductei Adria este de 12 milioane de tone, şi a criticat Comisia Europeană ”pentru că nu face nimic” în vederea extinderii capacităţii acestei conducte, conform agerpers.ro.

articolul original.

Ungaria reproşează Croației că profită de războiul din Ucraina ca să crească taxele de tranzit pentru petrol

20 December 2022 at 08:28
image

Taxele de tranzit pentru transportul petrolului „au crescut cu 80%” susține guvernul ungar și acuză compania petrolieră croată Janaf că astfel caută să profite de pe urma situaţiei de război, relatează agenţia EFE, citată de Digi24.

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto cere o „ofertă onestă”.

”Compania petrolieră croată a făcut o propunere neloială, întrucât cere pentru 2023 un preţ de tranzit (al petrolului) mai mare cu 80%”, a declarat presei ungare la Bruxelles ministrul ungar de externe Peter Szijjarto. El acuză respectiva societate croată că astfel caută ”să profite de pe urma situaţiei de război”, întrucât cele trei ţări central-europene care importă petrol rusesc prin conducta Drujba (Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia) s-ar putea confrunta cu o situaţie dificilă dacă va fi întrerupt fluxul de petrol prin această conductă care traversează Ucraina.

Cele trei ţări central-europene sunt exceptate de la aplicarea embargoului UE asupra petrolului rusesc întrucât nu au ieşire la mare. Ministrul Szijjarto a mai spus că va solicita companiei croate să prezinte o ofertă ”onestă”, amintind că pentru statele central europene singura alternativă la conducta Drujba este conducta Adria, care trece prin Croaţia.

El a amintit de asemenea că Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia importă anual circa 19 milioane de tone de petrol prin conducta Drujba, în timp ce capacitatea maximă a conductei Adria este de 12 milioane de tone, şi a criticat Comisia Europeană ”pentru că nu face nimic” în vederea extinderii capacităţii acestei conducte.

articolul original.

Ivana Knoll, cea mai frumoasă femeie de la CM, dezvăluie: Câți jucători au sunat-o de când este în Qatar

18 December 2022 at 08:06
image

Modelul croat Ivana Knoll, în vârstă de 30 de ani, considerată cea mai frumoasă femeie de la Cupa Mondială, devenită foarte cunoscută în Qatar, a răspuns unui reporter la o întrebare foarte delicată.

Susținătoarea echipei Croației s-a afișat pe stadioane îmbrăcată extrem de sumar, deși statul arab are reguli foarte stricte în ceea ce privește vestimentația femeilor, lucru care a atras atenția tuturor.

Ce spune Ivana Knoll despre fotbaliștii care au contactat-o

Așa cum era de așteptat, Ivana Knoll a fost prezentă și la ultimul meci al Croației de la Cupa Mondială 2022, finala mică în fața Marocului, câștigată cu 2-1.

La finalul mecilui câștigat de Croația, Ivana Knoll a acordat un interviu pentru corespondentul în Qatar al cotidianului italian Corriere dello Sport.

Jurnalistul a încheiat discuția cu o întrebare pe care a catalogat-o drept delicată: „O ultimă întrebare, mai delicată. Câți jucătorii ți-au scris pe durata acestei Cupei Mondiale?”.

Ivana Knoll a început să râdă când a auzit întrebarea, dar nu s-a rușinat să răspundă sincer. „Nu i-am numărat, dar au fost foarte mulți”, a spus ea.

Modelul a ajuns la 3.2 milioane de urmăritori pe Instagram.

Croația a luat bronzul la Cupa Mondială din Qatar

Croația a învins la limită reprezentativa Marocului, reușind astfel să cucerească medalia de bronz, la Cupa Mondială din Qatar.

Echipa condusă de Zlatko Dalic ocupă din nou locul al treilea la finalul turneului, la fel cum o făcea și acum 24 de ani, în 1998.

Primul gol a fost înscris de Gvardiol în minutul 7, cu o lovitură puternică de cap, în urma unei faze fixe. De acest avantaj Croația nu s-a putut bucura foarte mult.

Două minute mai târziu, Achraf Dari a profitat de respingerea greşită a lui Majer şi a egalat. Apoi, au urmat mai multe ocazii ale lui Modric și En Nesyri.

Cu puțin timp înainte de sfârșitul primei reprize, Croația a preluat conducerea. Şut senzaţional al lui Orsic şi gol de generic pentru 2-1 la pauză.

A doua repriză a fost mai puțin agitată

A doua repriză a fost mult mai liniștită. Livakovic a intervenit foarte bine în faţa lui En Nesyri, în minutul 75, salvând Croația de la un alt meci în prelugiri.

Tot în al doilea act, ambele echipe au cerut câte un penalti – croaţii la contactul dintre Amrabat şi Gvardiol, iar marocanii la duelul lui Hakimi cu Petkovic. Kovacici a şutat pe lângă poartă în minutul 87, când a trecut uşor de Hakimi, şi Croaţia a învins cu 2-1, câştigând medalia de bronz a Cupei Mondiale din Qatar.

Gestul îndrăzneț a făcut-o cunoscută în întreaga lume și i-a adus o creștere de 2.6 milioane de urmăritori pe Instagram.

articolul original.

FOTO | Croaţia a câştigat medalia de bronz la CM de fotbal din Qatar, după 2-1 cu Maroc în finala mică

17 December 2022 at 19:45
image

Croaţia a câştigat medalia de bronz la Campionatul Mondial de fotbal din Qatar, după ce a învins reprezentativa Marocului cu scorul de 2-1 (2-1), sâmbătă, pe Khalifa International Stadium din Ar-Rayyan, în finala mică a competiţiei.

Gvardiol și Orsic au înscris pentru finalista din 2018, în timp ce Dari a reușit golul Marocului, revelația acestei ediții a Cupei Mondiale, care a trimis acasă Spania și Portugalia.

Cele două echipe s-au mai întâlnit și în grupa F a Cupei Mondiale din Qatar, Maroc terminând pe primul loc și Croația pe cel secund. Croaţii au depășit Japonia în optimi (4-2 după lovituri de departajare) și Brazilia în sferturi (5-3 în urma loviturilor de departajare), dar în semifinale au fost învinși de Argentina cu 3-0.

Croaţia a deschis scorul relativ repede (7), după o fază prelungită de atac, fundaşul Josko Gvardiol marcând cu capul din plonjon de la 11 metri, după o minge recentrată cu capul de Perisic.

”Leii din Atlas” au izbutit o egalare rapidă (9), fundaşul Achraf Dari marcând primul său gol la naţională, în urma unei lovituri libere executate de Ziyech.

Modric i-a dat emoţii portarului Bounou (24), cu un şut de la distanţă, însă goalkeeper-ul marocan a reuşit să îndepărteze pericolul după ce a respins în primă instanţă, iar apoi a degajat din faţa unui adversar, scrie Agerpres.

En-Nesyri a reluat periculos cu capul în faţa porţii mingea centrată din corner de Ziyech, însă nu a venit nimeni la bara a doua să trimită în plasă.

Croaţia a intrat la pauză în avantaj, după ce Mislav Orsic a înscris superb, la colţul lung, din pasa lui Livaja (42).

”Vatreni” au început bine şi partea secundă, dar El-Yamiq a intervenit salvator la şutul trimis de Orsic la colţul scurt (47).

Meciul şi-a pierdut din ritm după ce marocanii, care se confruntau deja cu mai multe indisponibilităţi, i-au pierdut şi pe fundaşii centrali El-Yamiq şi Dari, care au ieşit accidentaţi.

Vlasic a avut o oportunitate notabilă (71), cu un şut de la distanţă. La scurt timp, En-Nesyri a avut egalarea în vârful bocancului, dar şutul său a fost apărat de Livakovic (75).

Kovacic (87) l-a driblat pe Hakimi în careu, dar a şutat pe lângă poartă din poziţie de gol.

Ultima şansă a marocanilor s-a consumat în min. 90+6, când En-Nesyri s-a înălţat impresionant şi a reluat cu capul, însă mingea a trecut puţin peste poartă.

Croaţia a reuşit o nouă performanţă remarcabilă la Cupa Mondială, clasarea pe locul trei, repetând performanţa din 1998 şi legând-o de cea din 2018, când a pierdut finala cu Franţa.

Marocul este prima echipă arabă şi africană care a atins semifinalele Cupei Mondiale, iar selecţionerul Walid Regragui este primul antrenor arab care conduce o echipă naţională în faza eliminatorie a Cupei Mondiale.

Africanii nu au primit gol de la un adversar la ediţia din Qatar până în semifinale, singurul gol încasat până atunci fiind autogolul lui Nayef Aguerd în meciul cu Canada.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Performanța Croației, o țară cu doar 4 milioane de locuitori

17 December 2022 at 18:00

Selecţionata Croaţiei a câştigat medaliile de bronz la Cupa Mondială de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Marocului cu scorul de 2-1 (2-1), sâmbătă, pe Khalifa International Stadium din Ar-Rayyan, în finala mică a competiţiei, transmite agenția națională de presă Agerpres. Finala mare se va juca duminică, între Franța și Argentina. Q Magazine a scris aici despre decizia luată de FIFA în cazul președintelui ucrainean Zelenski care voia să participe la meci printr-un mesaj.

Vicecampioana mondială din 2018 s-a impus meritat în faţa revelaţiei ediţiei actuale, Marocul, rămasă fără suflu pe linia de sosire. Josko Gvardiol (7) şi Mislav Orsic (42) au înscris pentru echipa antrenată de Zlatko Dalic, în timp ce Achraf Dari (9) a marcat golul echipei africane.

Croaţia a deschis scorul relativ repede (7), după o fază prelungită de atac, fundaşul Josko Gvardiol marcând cu capul din plonjon de la 11 metri, după o minge recentrată cu capul de Perisic.

”Leii din Atlas” au izbutit o egalare rapidă (9), fundaşul Achraf Dari marcând primul său gol la naţională, în urma unei lovituri libere executate de Ziyech.

Modric i-a dat emoţii portarului Bounou (24), cu un şut de la distanţă, însă goalkeeper-ul marocan a reuşit să îndepărteze pericolul după ce a respins în primă instanţă, iar apoi a degajat din faţa unui adversar.

En-Nesyri a reluat periculos cu capul în faţa porţii mingea centrată din corner de Ziyech, însă nu a venit nimeni la bara a doua să trimită în plasă.

Croaţia a intrat la pauză în avantaj, după ce Mislav Orsic a înscris superb, la colţul lung, din pasa lui Livaja (42).

”Vatreni” au început bine şi partea secundă, dar El-Yamiq a intervenit salvator la şutul trimis de Orsic la colţul scurt (47).

Meciul şi-a pierdut din ritm după ce marocanii, care se confruntau deja cu mai multe indisponibilităţi, i-au pierdut şi pe fundaşii centrali El-Yamiq şi Dari, care au ieşit accidentaţi.

Vlasic a avut o oportunitate notabilă (71), cu un şut de la distanţă. La scurt timp, En-Nesyri a avut egalarea în vârful bocancului, dar şutul său a fost apărat de Livakovic (75).

Kovacic (87) l-a driblat pe Hakimi în careu, dar a şutat pe lângă poartă din poziţie de gol.

Ultima şansă a marocanilor s-a consumat în min. 90+6, când En-Nesyri s-a înălţat impresionant şi a reluat cu capul, însă mingea a trecut puţin peste poartă.


Croaţia a reuşit o nouă performanţă remarcabilă la Cupa Mondială, clasarea pe locul trei, repetând performanţa din 1998 şi legând-o de cea din 2018, când a pierdut finala cu Franţa.

Cele două echipe s-au mai întâlnit în faza grupelor la turneului final din Qatar, când scorul a fost egal, 0-0.

Marocul este prima echipă arabă şi africană care a atins semifinalele Cupei Mondiale, iar selecţionerul Walid Regragui este primul antrenor arab care conduce o echipă naţională în faza eliminatorie a Cupei Mondiale.

Africanii nu au primit gol de la un adversar la ediţia din Qatar până în semifinale, singurul gol încasat până atunci fiind autogolul lui Nayef Aguerd în meciul cu Canada.


Străzile Zagrebului au fost ocupate de fanii fericiți care au celebrat victoria echipei naționale. Fără violențele și magazinele sparte ca în cazul Franței și al Belgiei. Video Telegram


Croaţia – Maroc 2-1 (2-1)
Au marcat: Josko Gvardiol (7), Mislav Orsic (42), respectiv Achraf Dari (9).
Ar-Rayyan, Khalifa International Stadium: 44.137 spectatori
Cupa Mondială 2022 – finala mică

Au evoluat echipele:
Croaţia: 1. Dominik Livakovic – 2. Josip Stanisic, 24. Josip Sutalo, 20. Josko Gvardiol, 4. Ivan Perisic – 10. Luka Modric (căpitan), 8. Mateo Kovacic – 9. Andrej Kramaric (13. Nikola Vlasic, 61), 7. Lovro Majer (15. Mario Pasalic, 66), 18. Mislav Orsic (26. Kristijan Jakic, 90+3) – 14. Marko Livaja (16. Bruno Petkovic, 66). Selecţioner: Zlatko Dalic.
Rezerve neutilizate: 12. Ivo Grbic, 23. Ivica Ivusic – 3. Borna Barisic, 5. Martin Erlic, 6. Dejan Lovren, 11. Marcelo Brozovic, 17. Ante Budimir, 19. Borna Sosa, 21. Domagoj Vida, 22. Josip Juranovic, 25. Luka Sucic.


Maroc: 1. Yassine Bounou – 2. Achraf Hakimi, 20. Achraf Dari (24. Badr Benoun, 64), 18. Jawad El-Yamiq (15. Selim Amallah, 67), 25. Yahya Attiat-Allah – 23. Bilal El Khannouss (8. Azzedine Ounahi, 56), 4. Sofyan Amrabat, 11. Abdelhamid Sabiri (13. Ilias Chair, 46) – 7. Hakim Ziyech (căpitan), 19. Youssef En-Nesyri, 17. Sofiane Boufal (10. Anass Zaroury, 64). Selecţioner: Walid Regragui.
Rezerve neutilizate: 12. Monir El Kajoui, 22. Ahmed Tagnaouti – 5. Nayerf Aguerd, 6. Romain Saiss, 9. Abderrazzaq Hamedallah, 14. Zakaria Aboukhlal, 16. Abdessamad Ezzalzouli, 26. Yahya Jabrane.

Arbitru: Abdulrahman Al Jassim; arbitri asistenţi: Taleb Al Marri, Saoud Al Maqaleh (toţi din Qatar); al patrulea oficial: Raphael Claus (Brazilia)
Cartonaşe galbene: Ounahi (69), Amallah (84).

articolul original.

FOTO | Argentina a învins Croația, scor 3-0, și s-a calificat în finala Cupei Mondiale din Qatar

13 December 2022 at 23:15
image

Argentina a învins fără drept de apel Croația, scor 3-0, în semifinalele Campionatului Mondial din Qatar și s-a calificat în finala de duminică, unde va întâlni învingătoarea dintre Franța și Maroc. Golurile sud-americanilor au fost marcate de Leo Messi și Julian Alvarez. 

Lionel Messi a reușit un meci de excepție, cu gol și pasă de gol, iar Julian Alvarez a reușit dubla.

Cu golul din această seară, Messi a devenit cel mai bun marcator al naționalei Argentinei de la Campionatul Mondial.

Starul în vârstă de 35 de ani a reușit cel de-al unsprezecelea gol la un turneu final mondial, devansându-l în fruntea clasamentului pe Gabriel Batistuta.

„Pumele” vor juca pentru a șasea oară în ultimul act al unei Cupe Mondiale de fotbal. Argentina se va duela pentru trofeu cu învingătoarea partidei de miercuri (ora 21:00) dintre Maroc și Franța.

Marea finală va avea loc duminică, 18 decembrie, de la ora 17:00, în timp ce Croația va juca finala mică cu învinsa din cea de-a doua semifinală.

În sferturile de finală, Argentina a eliminat reprezentativa Olandei, la loviturile de departajare, după 2-2 la finalul celor 120 de minute. Nahuel Molina și Leo Messi au înscris pentru „Pume”, în timp ce Wout Weghorst reușea o dublă senzațională în minutele 84 și 90+11.

De cealaltă parte, Croația a produs una dintre surprizele turneului, reușind să elimine Brazilia, tot la loviturile de departajare, după ce tabela arăta 1-1 la finalul reprizelor de prelungiri. Bruno Petkovic a înscris unicul gol al selecționatei lui Zlatko Dalic, pe când Neymar a punctat pentru sud-americani.

Cele două naționale s-au întâlnit și la Campionatul Mondial din 2018, când europenii s-au impus fără drept de apel: 3-0 a fost scorul în favoarea Croației. Ante Rebic, Luka Modric și Ivan Rakitic marcau golurile victoriei.

Sursa: Prosport

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Un gibon de la Grădina Zoologică din Zagreb prezice victoria Croației în fața Argentinei: „Știe despre ce vorbește”

13 December 2022 at 17:49
image

Un gibon de la Grădina Zoologică din Zagreb a prezis învingătoarea partidei dintre Croația și Argentina din semifinalele Cupei Mondiale din Qatar, meci care va avea loc în această seară de la ora 21:00.

Astfel, potrivit animalului, care a devenit între timp mascota Grădinii Zoologice din Zagreb, Croația va fi echipa care se va califica pentru a doua oară consecutiv în finala Campionatului Mondial, învingând în prima semifinală Argentina lui Messi.

De altfel, de la începutul Cupei Mondiale, instituția s-a angajat în jocul pronosticurilor. Și pentru asta, au apelat la Kent, un gibon de 25 de ani, care a greșit până acum doar o singură dată în predicțiile sale. Mascota a prezis și în 2018 că reprezentativa Croației va ajunge în finala Campionatului Mondial din Rusia, lucru care s-a și întâmplat de altfel.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.
❌