ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022Ultimele Stiri

Criza energetică și venirea frigului îi împinge pe polonezi la măsuri disperate: ‘Oamenii sunt speriați, au început să adune orice poate fi ars’

6 October 2022 at 11:45
image

Atunci când Paulina Mroczkowska a observat o grămadă din ce în ce mai mare de gunoaie în curtea vecinului de peste stradă, principala sa îngrijorare nu a fost cum au fost colectate deşeurile, ci cum vor fi utilizate.

40 de oraşe din Polonia se numără printre cele 100 de oraşe cu cea mai proastă calitate a aerului din Uniunea Europeană din cauza folosirii cărbunelui la încălzirea locuinţelor. Însă acum lipsa cărbunelui şi creşterea costului vieţii îi determină pe oameni să ardă alternative, inclusiv deşeuri domestice, transmite Bloomberg.

„Situaţia a devenit atât de gravă în ultima perioadă încât poţi să simţi cum gunoaiele sunt arse în fiecare zi, ceea ce este complet nou. Este îngrijorător să te gândeşti ce se va întâmpla atunci când se va face frig cu adevărat„, spune Paulina Mroczkowska, o mamă cu trei copii care trăieşte la Jablonna, o suburbie din nordul capitalei Varşovia.

În timp ce războiul Rusiei în Ucraina a scos la lumină fragilitatea securităţii energetice a Europei, Polonia se confruntă cu un risc suplimentar: eforturile destinate combaterii poluării merg în sens invers într-o ţară cu cele mai multe decese premature care au legătură cu poluarea aerului.

Guvernul polonez, care a suspendat temporar controalele privind calitatea aerului, analizează posibilitatea de a distribui măşti de protecţie anti-poluare la iarnă. Luna trecută, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), cea mai importantă formaţiune din cadrul coaliţiei de guvernare din Polonia, a sugerat că oamenii trebuie să facă tot ce pot pentru a beneficia de căldură şi „este nevoie să putem arde orice, exceptând anvelope şi alte lucruri care sunt la fel de dăunătoare„.

Unele municipalităţi din Polonia au început să relaxeze restricţiile de mediu introduse în ultimii ani. De exemplu, în Cracovia o adunare regională a autorizat luna trecută arderea oricăror materiale, de la cărbune şi până la gunoaie, până la începutul lui 2024. Aceasta în condiţiile în care anterior poliţia din Cracovia a început să folosească drone echipate cu camere video pentru a verifica coşurile de fum pentru semnale că gospodăriile ard în mod ilegal deşeuri.

Sondajele de opinie arată că 60% dintre gospodării nu au suficiente stocuri de cărbune pentru a trece iarna, susţine Piotr Siergiej, purtător de cuvânt la o reţea de activişti de mediu Polski Alarm Smogowy. „Oamenii sunt speriaţi, au început să adune orice poate fi ars„, spune Piotr Siergiej.

Este vorba de lignit, lemn, turbă şi gunoi. Nowy Sacz, o localitate din sudul Poloniei, se confruntă cu o situaţie fără precedent în condiţiile în care municipalitatea colectează o cantitate de deşeuri mai mică decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, a dezvăluit primarul Ludomir Handzel. Aceasta în condiţiile în care localitatea respectivă s-a clasat pe primul loc în rândul celor mai poluate 334 de oraşe şi localităţi urmărite de Agenţia Europeană de Mediu

Am constatat o scădere semnificativă a gunoiul colectat, în special când vine vorba de materiale care, cel puţin teoretic, ar putea fi arse precum hârtie, carton şi ambalaje: îi vom amenda pe cei care încearcă să ne otrăvească pe noi şi copiii noştri„, a spus Ludomir Handzel.

Polonia, o ţară cu 38 de milioane de locuitori, înregistrează anual peste 40.000 de decese premature din cauza poluării aerului.

Kamil Sukiennik, care trăieşte la Nowy Dwor, la marginea Varşoviei, spune că smog-ul din cartierul său provine de la cei care îşi pun în funcţiune sobele în fiecare seară. Mirosul pătrunzător se resimte încă de acum, la începutul toamnei, când mercurul din termometre încă nu a coborât sub zero.

„Prin comentariile lor Guvernul şi Jaroslaw Kaczynski ” au declarat practic război atât mie cât şi întregii comunităţi căreia îi pasă de calitatea aerului. Nu vom tolera acest lucru”, a spus Kamil Sukiennik, care face parte din reţeaua de activişti de mediu Polski Alarm Smogowy, conform agerpres.ro.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Mihai Tudose, reacție acidă la adresa UE privind criza energetică: „O să murim optimiști! Regula iernii va fi, din păcate, ”scapă cine poate”

4 October 2022 at 17:45
image

Fostul premier PSD și actual europarlamentar Mihai Tudose critică lipsa de solidaritate a statelor membre ale Uniunii Europene în lupta cu criza energetică ce afectează continentul în prag de iarnă. 

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Modificările din Senat pe Ordonanța Energiei stârnesc critici din partea experților și jucătorilor din piață. „Ar putea lăsa loc speculei” | AUDIO

4 October 2022 at 12:27
image

Modificările din Senat aduse Ordonanței de Urgență la energie stârnesc critici atât din partea jucătorilor de pe piață, cât și din partea experților. Furnizorii de energie cer eliminarea mai multor prevederi, printre care cea care-i obligă să cumpere 70% din necesarul de energie prin contracte bilaterale pe minim 3 ani. Argumentul este că prețul mare de acum va fi înghețat pe o perioadă îndelungată. Pe de altă parte, lasă loc și unei specule: achiziția la preț mic și vânzarea la valoare ridicată.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/04oct-13-Raul-SNDW-Modificarile-pe-OUG-energie.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Senatorii au adus un amendament important la Oronanța de Urgență 119 care reglementează situația energiei din țara noastră: producătorii de energie sunt obligați să vândă minimum 70% din producție prin contracte bilaterale, încheiate pe trei ani, către furnizori și către consumatorii industriali.

Mutarea stârnește critici din două perspective:

1 – Otilia Nuțu, expert în energie, explică la Europa FM că măsura ar putea lăsa loc speculei, exact ce politicienii spun că vor să elimine.

„Dacă până acum discutam despre faptul că trebuie interzise contractele cu așa-numiții „băieți deștepți”, contractele încheiate netransparent, acum sunt prezentate ca fiind un lucru pozitiv. Se vor încheia astfel de contracte fără să știm cu cine se încheie și vorbim despre prețuri care vor fi probabil cele cumva sugerate de Ordonanța 119 – acel prag de 450 de lei, asta în condițiile în care prețurile la care se tranzacționează în mod liber sunt undeva aproape de 2000 de lei”, a explicat Otilia Nuțu.

În trecut, Consiliul Concurenței a dat amenzi așa-numiților „băieți deștepți din energie”, care cumpărau la preț mic și vindeau la suprapreț. Ulterior, legea a fost schimbată și a obligat producătorii să vândă transparent pe bursă.

Otilia Nuțu vine și cu un exemplu recent care implică Nuclearelectrica:

„Am și văzut zilele trecute un contract care a fost semnat de Nuclearelectrica. Nu se știe cu cine a fost încheiat acest contract. Cineva clar a cumpărat energie ieftin și, probabil, urmează să o vândă scump”, a mai explicat Otilia Nuțu.

2 – Amendamentul votat de senatori mai creează o problemă, spune Ion Lungu – director executive al Asociației Furnizorilor de Energie din România. Prețurile mari de acum vor fi înghețate pe o perioada de trei ani.

„Realmente, noi considerăm că aceasta nu este o idee bună pentru că procentul este relativ mare – 70%. Această obligativitate apare într-un moment în care prețurile sunt foarte mari. Într-un anume fel, se îngheață pe o perioadă de trei ani”, a explicat Ion Lungu – director executive al Asociației Furnizorilor de Energie din România.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. Însă acesta a susținut recent că astfel de înțelegeri bilaterale vor reduce prețul în piață. Proiectul a trecut de Senat și merge la Camera Deputaților, care urmează să dezbată prevederile.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Prețurile în industrie, în creștere cu 53% în august 2022 față de august 2021. Mihai Nicuț: „Totul depinde de cum vom trece această iarnă” | AUDIO

articolul original.

Prețurile în industrie, în creștere cu 53% în august 2022 față de august 2021. Mihai Nicuț: „Totul depinde de cum vom trece această iarnă” | AUDIO

4 October 2022 at 10:25
image

Prețurile în industrie sunt în creștere cu 53% în luna august, față de august anul trecut. Fabricile plătesc, așadar, cu peste 50% mai mult pentru a realiza aceeași producție. Drept urmare, și prețurile finale, la raft, au explodat. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la producția și furnizarea de energie, cu o majorare de peste 300%.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/04oct-12-Iorgu-Sandw-Scumpirile-in-industrie.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În luna august 2022, preţurile în producția industrială au crescut, față de august 2021, cu 53%. Dar aceasta este media generală. Spre exemplu, în industria alimentară, creșterile au fost de 29 de procente, cu un avans de 12% pentru fabricarea băuturilor.

Cu 17% au crescut costurile la fabricarea de mobilă și cu 9% la fabricarea autovehiculelor, cu aproape 8 procente și jumătate la fabricarea produselor textile și cu 6% a crescut costul producției de îmbrăcăminte. Curentul este tot mai scump.

Este efectul creșterilor record pentru producția și furnizarea de energie – cu peste 300%, extracția petrolului – (aproximativ 250% – și în industria extractivă – cu 200%.

Mihai Nicuț – redactor șef al publicației online Economica.net: „Totul depinde de cum vom trece această iarnă și de situația geopolitică și a livrărilor de gaz din Federația Rusă și a embargoului petrolier care ne paște”

„Toți ne așteptăm cumva să se termine coșmarul acesta în ceea ce privește piața de energie electrică și gaze. E o nebunie. Deja prețurile sunt de 12-15 – depinde unde te uiți – ori mai mari decât acum un an de zile. Semne bune pot apărea, dar totul depinde de… Adică au apărut… S-a mai domolit creșterea de perț la energie electrică și la gaz. Suntem departe de maximele istorice din august, să zicem. Oricum, tot sunt mari, dar totul depinde de cum vom trece această iarnă și de situația geopolitică și a livrărilor de gaz din Federația Rusă și a embargoului petrolier care ne paște”, a explicat Mihai Nicuț pentru Europa FM.

Pe larg despre prețurile la energie și dificultățile companiilor privind facturile, în următorul podcast Europa Fm – „EU și Energia de săptămâna viitoare.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mii de craioveni renunță anual la sistemul public de termoficare din cauza scumpirilor. Prețul gigacaloriei a crescut cu 10% încă din august | AUDIO

articolul original.

Românii vulnerabili ar putea primi vouchere pentru plata facturilor mari la curent electric. Nicolae Ciucă: „Am discutat formula în interiorul Coaliției” | AUDIO

3 October 2022 at 15:04
image

Premierul Nicolae Ciucă susține ca persoanele vulnerabile să primească vouchere pentru a-și putea plăti facturile mari la curent electric. O soluție definitivă pentru compensarea suplimentară a facturilor, pe lângă plafonarea generală a prețurilor pentru consumul de până la 255 de kw/H, va fi adoptată în perioada următoare de Parlament.

Este vorba despre forma finală pe care o va avea Ordonanța 119, aflată acum în dezbatere la Camera Deputaților.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/03oct-17-Ciuca-vauchere-curent-electric-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este discutată și această formulă a unor vouchere. Am discutat-o chiar în interiorul Coaliției. A discutat-o și cu președintele PSD. Trebuie să avem în vedere care dintre cele două propuneri este mai simplu de aplicat și care să ajungă mai repede fără să treacă prin întreg procesul birocratic”, a explicat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă se ia în calcul la facturare toată media din anul 2021 sau luna curentă, Nicolae Ciucă a spus că: „Este, din punctul meu de vedere, de luat în calcul luna curentă fără să ne mai raportăm la nimic”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Specialiștii economici se așteaptă ca BNR să crească din nou dobânda cheie, fapt ce ar afecta și mai mult creditele românilor | AUDIO

articolul original.

Marcel Ciolacu: Prioritatea noastră, criza în energie și construirea bugetului pe anul viitor / Pentru legislația secundară avem ANRE. E cazul să își facă treaba! Dacă nu își fac treaba, e cazul să plece acasă! (VIDEO)

1 October 2022 at 14:17
image

Prioritatea momentului este reprezentată de criza din sectorul energiei și de construirea bugetului de stat pentru 2023, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, sâmbătă, într-o conferință de presă la Bistrița.

Marcel Ciolacu, despre ANRE: „Este cazul să își facă treaba”

Întrebat pe cine ar vrea ministru al Educației sau cine ar fi bun din partea PSD, liderul social-democraților a explicat: „Aveți timp? Sunt și oameni în interiorul Partidului Social Democrat, și oameni din exteriorul Partidului Social Democrat, dar în acest moment acest portofoliu revine celor de la Partidul Național Liberal și nu am avut o discuție în vreun sens de a schimba vreun portofoliu din Guvern. Cred că prioritatea noastră, în acest moment, este criza în energie și construirea bugetului pe anul viitor”.

Mai departe, întrebat despre situația furnizorilor care susțin că nu pot să emită facturi la energie electrică deoarece nu au cum să le caculeze, el a spus: „Cred că, dacă doriți, vă pun la dispoziție numărul domnului de ministru al Energiei, care vă poate lămuri, fiindcă totuși politica în energie o face ministrul Energiei.

Totodată, întrebat despre măsura compensării facturilor la energie pentru familiile cu trei copii la școală, Marcel Ciolacu a explicat: „Cred că este o propunere foarte corectă, dar nu trebuie acest lucru să îl pună în aplicare furnizorii. Pentru legislația secundară avem ANRE. Este cazul să își facă treaba! Dacă nu își fac treaba,e cazul să plece acasă. Lucrurile așa funcționează”.

articolul original.

Programul din 2021 pentru compensarea facturilor la energie pentru primării nu va mai fi continuat de Ministerul Dezvoltării | AUDIO

27 September 2022 at 14:13
image

Ministerul Dezvoltării nu va continua programul de anul trecut pentru compensarea facturilor la energie pentru primării. O reglementare europeană nu permite acest lucru, în condiţiile în care statul român va ajuta consumatorul final printr-un alt program. Primăriile vor primi totuși bani de la Guvern pentru facturile cu energia termică din școli, unități sociale și spitale.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/27sept-16-CORESP-SANDW-AR-Ciprian-Boitiu-Fara-compensarea-facturilor-la-primarii.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a avut anul trecut un program de finanţare pentru compensarea facturilor pentru combustibilii pe care primăriile i-au folosit la CET-uri.

Programul nu va mai exista în acest an, spune Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Cseke Attila.

„Ar fi dublă finanțare, un ajutor de stat dublu, având în vedere că statul are programul de compensare la utilizatorul final, adică la cetățean. Compensarea din preț… nu poți să compensezi și la UAT-ul care produce prin CET energia termică și să compensezi și la beneficiarul final. Este o reglementare europeană”, a explicat Cseke Attila.

Ministrul Dezvoltării a adăugat că urmează să aibă loc discuţii pentru o nouă rectificare bugetară, unde vor fi analizate solicitările pentru acest tip de instituții publice.

Ministrul Cseke Attila mai spune că, anul trecut, programul de compensare pentru primării a consumat peste 370 de milioane de lei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Scandal la Comisia de Muncă din Camera Deputaților. Parlamentarii promit că renunță la creșterea salariilor pentru ei, nu și pentru aleșii locali | AUDIO

articolul original.

Mircea Coșea, despre criza energiei: Facturile vor fi mari pentru cetățeni, dar nu știu dacă-i pasă cuiva. Multe firme vor da faliment. Poate să apară și un blocaj total în producția de energie (VIDEO)

26 September 2022 at 14:09
image

Mircea Coșea a deplâns faptul că Guvernul Ciucă nu are nicio idee cum ar putea măcar îmbunătăți situația în ceea ce privește criza energetică. Profesorul de economie avertizează că mulți români vor suferi la iarnă și încă multe firme vor da faliment, pentru că nu-și vor putea plăti facturile mari, ceea ce va duce la creșterea șomajului.

Totodată, acesta a avertizat că se poate ajunge inclusiv la un blocaj în producția de energie, deoarece producătorii încă nu și-au primit compensarea promisă de Guvern și nici toți banii pe facturi nu-i vor încasa, căci oamenii pur și simplu nu vor putea plăti sume atât de mari. S-ar putea ajunge astfel la o criză de lichiditate care să determine unii producători să limiteze sau chiar să oprească de tot producția.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Coșea, despre efectele crizei energetice: Oamenii vor sta în frig, multe firme vor da faliment

„Observând cum procedează Guvernul, mă refer la România în principal, nu mă aștept la nimic în viitoarele luni, că Guvernul încearcă să repare niște lucruri care nu sunt de reparat. Trebuia să înceapă cu revizuirea păcatului inițial, care era liberalizarea prețurilor. Acolo trebuia văzut ce se poate face și cum.

Toate aceste plafoane pe care ba le schimbă, ba le mărește, ba le plafonează, nu fac decât să arate că nu e există un concept clar și eficient de rezolvare a problemei energiei în România.

Facturile vor fi mari, vor fi mari și pentru cetățeni, dar nu știu dacă-i pasă cuiva de așa ceva, că vom sta în frig și vom încerca să ne gospodărim fiecare cum putem.

Dar firmele sunt în pericol și firmele sunt cele care țin economia deocamdată, ele țin locurile de muncă și încearcă să creeze ceva.
Statistica din iulie arăta că până în iunie erau aproape 8.000 de firme care au dat faliment din cauza incapacității plății facturilor. Acum s-au mai adăugat altele, nu știm câte, dar foarte multe.

Pentru că economia României nu suportă o astfel de creștere spontană și la nivelul la care e. Deci se vor închide firme. La finele șomaj, o destabilizare economică a întregului ansamblu pe care-l reprezintă economia românească.

Nu văd nicio idee care să ducă la o oarecare îmbunătățire a situației”, a declara profesorul de economie, pentru B1 TV.

Coșea avertizează că se poate ajunge la un blocaj în producția de energie

Mircea Coșea a avertizat apoi asupra unui alt efect al crizei în domeniul energiei: „Poate să apară un blocaj total la producția de energie pentru că neplata facturilor duce la lipsa de lichiditate la nivelul producătorilor. Producătorii s-au împumutat că nu au primit compensarea, dar asta nu poate să mai continue. Neprimind compensarea, nici plata facturilor, așa cum s-a calculat ea, producătorul nu mai are mijloace de reluare a producției. Deci se poate ca producția să fie oprită sau pe jumătate sau un sfert. Un lockdown, din acest punct de vedere e posibil, avem elemente aproape sigure din punct de vedere logic”.

articolul original.

Victor Ponta: S-a decis la Bruxelles să fim și noi solidari, dar alții nu-mi amintesc să fi fost solidari cu noi. Ne facem slugi la alții și asta e rău!

26 September 2022 at 13:38
image

Victor Ponta a declarat că în România n-ar trebui să existe criză energetică, iar românii n-ar trebui să economidească energie deoarece noi avem capacitatea de a produce curent electric pentru cât consumăm. Din păcate, a continuat fostul premier, așa a venit ordinul de la Bruxelles, ca noi să fim solidari cu alții, deși acei alții n-au fost până acum solidari cu noi.

Ponta: Industria românească este și a fost distrusă

Fostul premier a început prin a comenta mitingurile organizate în Capitală pentru drepturile animalelor, dar şi cele pentru salvarea industriei alimentare locale: „E normal, toti iubim animalele, dar pe de alta oarte, de cand exista omenirea si cat va exista cred ca putem avea industrie alimentara. Rau este ca noi importam multa mancare, desi am fost inzestrati sa avem destul. Industria romaneasca este si a fost distrusa. Noi ne imprumutam, dar trebuie sa dam si inapoi. Nu exista tara importanta in lume care sa nu aiba propria productie. Cred ca ne va fi din ce in ce mai rau”.

Acesta a mai spus apoi că el crede că există o „orchestrație ca sa fie distrusa industria Romaniei”: „Oricine a incercat sa se opuna, liderii care s-au batut pentru Romania au fost foarte tare loviti, au avut dosare, dar iata ca liderii care se lupta pentru ei, ca Iohannis, nu au nicio problema”.

Ponta, despre criza energetică și recomandarea la nivelul UE de a economisi energie

Fostul premier a vorbit apoi despre recomandarea la nivelul UE ca toate statele să economisească energie, dată fiind criza în domeniu care se prefigurează mai ales la iarnă. Amintim că statele europene și-au propus să renunțe la dependența de resursele energetice rusești și să caute alternative la acestea, misiune deloc ușoară mai ales pentru țările complet dependente de importuri. Acesta este și contextul în care liderii Uniunii s-au pus de acord că toată lumea ar trebui să economisească energie.

„Eu cred ca Romania nu ar trebui sa aiba nicio criza energetica. Asa s-a decis la Bruxelles, sa fim si noi solidari, dar altii nu-mi amintesc sa fie solidari cu noi. Noi avem destula energie, nu trebuie sa inchidem scolile sau fabricile. Noi ne facem slugi la altii si asta e rau”, a susținut, în schimb, Victor Ponta la România TV, potrivit stiripesurse.ro.

Acesta a mai afirmat că Guvernul Ciucă nu știe ce să facă, n-a luat nicio decizie tot anul, iar acum ne trezim că vine iarna și suntem din nou prinși pe picior greșit.

„Nu cred ca se face economie prin stingerea becurilor in scoli. Conducatorii nostri copiaza ce vad la Bruxelles, in Germania, dar copiaza prost si lucruri care nu au legatura cu Romania.

In Romania, in ultimii 15 ani s-a protestat doar impotriva PSD, iar dupa aia au disparut. Deci nu credca vom avea proteste in Piata Victoriei pana nu va prelua PSD guvernarea. Atunci o sa avem proteste, iar acestea nu ne ajuta. Cand Iohannis sau altii de la PNL sau USR au facut mult mai rau decat a facut PSD, nu a protestat nimeni. Eu le zic „focile fericite””, a mai afirmat Ponta.

articolul original.

Europa își închide în masă fabricile din cauza prețurilor la energie

24 September 2022 at 08:39

Criza energetică ce a cuprins întreaga Europă a venit ca o lovitură pentru producătorii de oțel, care  și-au redus producția din cauza prețurilor mari ale energiei.

Criza energetică ce a cuprins întreaga Europă a venit ca o lovitură pentru producătorii de oțel, care  și-au redus producția din cauza prețurilor mari ale energiei.

Există riscul, potrivit mai multor specialiști, ca în următoarele luni să se închidă în masă fabricile, iar peste 300 de mii de oameni să rămână fără un loc de muncă.

  Chiar şi cu patru turbine eoliene şi peste 50.000 de panouri solare la sediul său din estul Belgiei, producătorul de oţel inoxidabil Aperam a fost forţat să oprească producţia, din cauza preţurilor în creştere ale energiei.

Compania plăteşte acum pentru energie într-o lună cât plătea înainte într-un an şi a scos din funcţiune o instalaţie care ar trebui, în mod normal, să topească resturi de oţel inoxidabil şi să le transforme în plăci uriaşe şi care are aproximativ 300 de muncitori.

”Avem pârghii temporare pentru a depăşi o anumită perioadă, dar acest lucru nu poate dura ani de zile. Dacă acest lucru (se va întâmpla), vom asista la o dezindustrializare a sectoarelor ca al nostru, iar Europa va deveni dependentă de importuri de metale comune, precum ale noastre”, a declarat şeful european al Aperam, Bernard Hallemans, pentru Reuters.

Întreţinerea de vară ar limita în mod normal producţia la aproximativ 80% din capacitate, dar Hallemans spune că procentula este de aproximativ 50% de la sfârşitul lunii iunie, după ce Rusia a redus drastic livrările de gaze către Europa, trimiţând preţurile deja umflate la noi recorduri.

Importurile Europei, în mare parte din Asia, unde preţurile energiei sunt mult mai mici, dar amprenta de carbon mai mare, au crescut de la 20-25% în 2020 şi 2021 la 40% în acest an, atingând un vârf de aproximativ 50% în ultimele săptămâni.

Hallemans spune că Europa trebuie să vină cu răspunsuri.

Potrivit unui raport al McKinsey de anul trecut, oţelul contribuie cu aproximativ 83 de miliarde de euro (80,97 miliarde de dolari) cu valoare adăugată directă la economia regiunii, angajând direct 330.000 de oameni.

Comisia Europeană spune că măsurile UE de apărare comercială au protejat 195.000 de locuri de muncă în industria siderurgică în 2021, deşi criticii spun că diferenţa dintre costurile energiei este acum atât de mare încât importurile pot fi mai ieftine chiar şi cu tarife de protecţie suplimentare.

În ceea ce priveşte energia, Uniunea Europeană nu a reuşit să convină asupra unui plafon de preţ al gazelor, dar a susţinut un plan de distribuire a veniturilor excedentare de la producătorii de energie către utilizatori.

Hallemans spune că este neclar ce plăţi ar putea primi producători precum Aperam, iar acestea ar putea fi la câteva luni distanţă, iar preţurile energiei cresc puternic în timp ce Aperam încearcă să atragă clienţii cu contracte anuale.

În Germania, dependentă în mare măsură de gazele ruseşti pentru a-şi alimenta economia dependentă de exporturi, industria siderurgică se confruntă cu costuri suplimentare pentru energie de 10 miliarde de euro, aproximativ un sfert din cifra de afaceri medie anuală a sectorului, cu costuri suplimentare pentru tranziţia ecologică a UE.

”Dacă nu apăsăm pe trăgaci acum, o iarnă de dezindustrializare ne ameninţă în Germania”, a declarat preşedintele federaţiei germane de oţel WV Stahl, Hans Juergen Kerkhoff.

ThyssenKrupp Steel Europe a redus producţia acolo, clienţii ezitând în faţa unei recesiuni emergente şi a preţurilor la energie care îi pun în pericol competitivitatea internaţională.

ArcelorMittal, al doilea mare producător de oţel din lume, a oprit funcţionarea unui furnal în Germania, împreună cu altele din Franţa, Polonia şi Spania, şi estimează că producţia sa europeană pentru trimestrul al patrulea va fi cu aproximativ 17% mai mică decât un an mai devreme.

Adolfo Aiello, director adjunct al Federaţiei Europene a Oţelului Eurofer, spune că, dacă criza energetică nu este abordată pe termen scurt, opririle temporare ar putea deveni mai permanente, aplicându-se şi altor sectoare consumatoare de energie, cum ar fi pentru alte metale, îngrăşăminte şi produse chimice.

Eurofer spune că situaţia s-a înrăutăţit considerabil de la prognoza din august, privind o scădere modestă de 1,7% a consumului european de oţel în acest an, urmată de o revenire solidă de 5,6% în 2023.

Următoarea prognoză trimestrială a federaţiei este programată abia la sfârşitul lunii octombrie, dar directorul de studii economice Alessandro Sciamarelli spune că declinul din 2022 va fi mai profund decât prognoza actuală, cu o scădere observată şi în 2023. ”Evenimentele din ultimele două luni au perturbat complet imaginea”, a spus el.

Cei 1.200 de angajaţi de la uzina Aperam din Genk riscă şomajul temporar, salariile fiind reduse cu cel puţin o cincime, exact când inflaţia atinge 10%. Fabrica a mai suferit opriri temporare, în special în timpul crizei financiare globale din 2008-2009, scrie News.ro.

Citește și: Iohannis îi liniște pe români: România nu are de gând să intre în război

articolul original.

Maia Sandu, la Adunarea Generală a ONU de la New York: „Cerem retragerea trupelor ruse din Transnistria” | VIDEO

21 September 2022 at 21:38
image

Maia Sandu a vorbit miercuri, 21 septembrie 2022, în cadrul Adunării Generale a ONU care a avut loc la New York. Președinta Republicii Moldova a cerut „retragerea completă și necondiționată” trupelor ruse din Transnistria.

„Prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru țara noastră”, a spus Maia Sandu la Adunarea Generală a ONU de la New York.

„Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse. Facem apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”, a mai spus președinta Republicii Moldova.

Maia Sandu: „Condamnăm ferm războiul împotriva Ucrainei, precum și mobilizarea suplimentară de trupe, recent anunțată de Rusia”

„Acest război nu este doar un atac asupra vecinului și prietenului nostru, Ucraina. Este un atac la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli. Este un atac la siguranța nucleară”, a declarat președinta Republicii Moldova.

„Este un atac la aprovizionarea cu alimente a țărilor din Orientul Mijlociu și Africa. Este un atac chiar asupra acestei instituții în care ne aflăm astăzi. Condamnăm ferm războiul împotriva Ucrainei, precum și mobilizarea suplimentară de trupe, recent anunțată de Rusia”, a adăugat Maia Sandu.

„Suntem ferm alături de Ucraina și îi susținem independența, suveranitatea și integritatea teritorială în granițele sale recunoscute internațional”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu, despre criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova

„Prețurile anormal de ridicate la gazele naturale și încercările Rusiei de a folosi livrările de gaz și petrol ca arme în Europa au declanșat o criză energetică fără precedent. Suntem una dintre cele mai vulnerabile țări în fața acestei crize”, a spus Maia Sandu.

„Dar acest lucru ne face doar mai hotărâți să ne diversificăm resursele de energie și să reducem dependența de combustibilii fosili. Ne propunem să creștem ponderea livrărilor de energie din surse regenerabile de la trei la 30% în următorii trei ani. Acest lucru va face țara noastră mai puternică, iar mediul nostru – mai sănătos și mai sigur”, a adăugat Maia Sandu.

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Citește și: Proteste în Rusia: Peste 1000 de oameni au fost arestați în 38 de orașe. LIVE UPDATE | VIDEO

articolul original.

Klaus Iohannis, despre economisirea energiei: Nu se va întâmpla ca românii să stea în frig, cum nu se va întâmpla să li se stingă lumina. Nu va exista o raționalizare. Nu risipim, asta este soluția cea mai potrivită (VIDEO)

20 September 2022 at 21:02
image

Președintele Klaus Iohannis susține că nu va exista o raționalizare a energiei și că soluția pentru a face economie este evitarea risipei. „Nu risipim, asta este soluția cea mai potrivită și asta se referă și la instituții publice”, a declarat șeful statului, marți seară, la New York.

Klaus Iohannis: „Trebuie să evităm să risipim energia”

Întrebat cum îi sfătuiește pe români să economisească energie și cum procedează el, Președintele României a explicat: „Cred că a face economie, într-o vreme în care criza energetică este evidentă, într-o vreme în care ne dorim tranziția verde, lucrurile sunt, ca să mă exprim poate un pic mai colocvial, sunt destul de simple. Trebuie să evităm să risipim energia. Când plecăm de acasă, putem să permitem ca locuința să fie un pic mai rece. Dacă plecăm, putem să stingem lumina. Dacă nu e este nevoie să folosim anumite aparate electrice, ele pot fi fără probleme scoase din priză ș.a.m.d”.

„Am mai spus-o și cred că este bine s-o repet. Nu ne dorim și nu se va întâmpla ca românii să stea în frig, cum nu se va întâmpla să li se stingă lumina, cum se spune, dar este un lucru natural și foarte potrivit, foarte bun, etic, corect, un semn de solidaritate să facem economii rezonabile acolo unde putem fiecare acasă. Toate aceste lucruri pe care vi le-am enumerat le practic și eu la mine acasă”, a continuat Klaus Iohannis.

Șeful statului susține că energia nu va fi raționalizată.

„Haideți să lămurim lucrurile. Nu va exista o raționalizare. La noi, din istoria recentă venind, noțiunea de raționalizare automat induce teamă sau poate chiar panică, pentru că unii dintre noi am trăit vremuri cu așa-numita raționalizare. Nu va exista așa ceva, dar este un lucru bun și este corect, și cred că pot să o spun, și când am fost profesor de fizică am recomandat elevilor să economisească rațional. A trăi rațional n-are nimic de-a face cu raționalizarea energiei sau raționalizarea alimentelor în sens negativ”, a adăugat Klaus Iohannis.

„Nu risipim, asta este soluția cea mai potrivită și asta se referă și la instituții publice. Este foarte ușor într-o instituție publică să se stingă toate luminile noaptea, când nu lucrează nimeni, cum este absolut posibil ca iarna, când toată lumea lucrează, în birouri să nu fie 27 de grade, ci poate 21 sau 22 de grade”, a mai spus el.

articolul original.

Teleschiurile din Franța vor circula cu o viteză mai mică, una dintre măsurile luate de stațiunile de schi pentru a face economie | AUDIO

20 September 2022 at 12:47
image

În Franța, stațiunile de schi se pregătesc de sezonul de iarnă, în plină criză energetică. Se iau în calcul mai multe măsuri pentru a face economie. Teleschiurile ar urma să circule cu o viteză mai mică.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/20sept-14-Mihai-rel-statiunile-de-ski-din-Franta.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În zona montană – este timpul pentru <<cumpătare>>” – așa deschide materialul despre criza energetică postul BFMTV. Au început deja pregătirile în stațiunile montane din Franța. Iar prețurile mari la energie afectează celebrele destinații pentru sporturile de iarnă.

Operatorii instalațiilor pe cablu încearcă să renegocieze contractele și se gândesc și la măsuri de economisire. De la o viteză redusă a teleschiurilor până la un program mai redus sau adaptat în anumite intervale.

Dincolo de pârtii, trebuie luate măsuri și în zona hotelurilor. De exemplu, în stațiuni Avoriaz, luminile de Crăciun vor lipsi în acest an, iar temperatura apei va scădea cu 3 grade Celsius în piscinele din hoteluri.

În alte stațiuni din Franța va costa mai mult cu aproape 5 euro abonamentul de-o zi pentru instalațiile pe cablu.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Măsurile luate de Spitalul de Urgență Craiova pentru a face economie la energie | AUDIO

articolul original.

OUG 119 din 1 septembrie face imposibil importul de gaze naturale, iar rezerva țării nu acoperă mai mult de 30% din necesar. Care e soluția? | AUDIO

19 September 2022 at 14:49
image

Premierul Nicolae Ciucă anunță pe pagina sa de Facebook că România a depășit procentul de înmagazinare a gazelor naturale în depozitele naţionale. Avem asigurat 80,9% din depozite, față de 80% cât este ținta recomandată de Uniunea Europeană. Aceste rezervă acoperă, însă, doar o treime din consumul României. Restul ar putea veni din import. Numai că printr-o recentă Ordonanță de Urgență, Guvernul a făcut aproape imposibile importurile de gaze. Care sunt soluțiile?

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/19sept-18-LILI-SANDW-De-unde-vine-diferenta-de-gaze.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ordonanța de Urgență 119 din 1 septembrie face imposibil atât importul, cât și exportul de gaze naturale. Importul este impozitat cu 98%, în timp ce exportul cu 100%. Cât privește importul, actualele prevederi limitează profitul companiilor care s-ar încumeta să cumpere gaze din alte state la doar 2% per tranzacție.

„2% nu acoperă costurile”, spune Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România.

„Comercial, în momentul de față, nu rentează. Adică orice import faci, pierzi”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România.

Rezervele de gaze naturale anunțate de Guvern nu acoperă mai mult de 30% din necesar

În aceste condiții, fără importuri, rezervele pe care le anunță Guvernul nu acoperă mai mult de 30% din necesar, mai ales în cazul unei ierni cu temperaturi scăzute. În plus, capacitatea de extracție din rezerve este limitata.

„Adică atunci când avem foarte mare nevoie de acele gaze stocate, nu putem scoate din depozite mai mult de circa 30 de milioane de metri cubi pe zi”, a spus Radu Dudău, director Energy Policy Group.

Întrebat care ar fi motivul, Radu Dudău a spus că: „Nu avem capacitate mai mare de extracție”.

Până acum, România a acoperit diferența de gaze din importuri. În lipsa acestora, care ar fi soluția?

Laurenţiu Urluescu, de la Asociaţia Furnizorilor de Energie din România: „Dacă va fi o iarnă foarte ușoară, atunci totul va fi bine. Dacă va fi o iarnă normală, aș spune <<Doamne ferește>>. Singura soluție: va trebui scăzut consumul”.

Pentru ca importul să fie rentabil și să acopere costurile, profitul ar trebui să fie de minim 10%, nu 2%, cât este stabilit în prezent, prin Ordonanța de Urgență 119.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Pregătiri pentru sezonul rece la București: Termoenergetica începe, de marți, încărcarea cu apă a instalaţiilor şi probele de presiune la instalaţiile interioare

articolul original.

George Jiglău (CSD): ‘Trebuie să fim conștienți că Legea consumatorului vulnerabil a fost elaborată într-o perioadă de timp în care această criză energetică nu avea amploarea pe care o vedem astăzi’

17 September 2022 at 07:15
image

Legea consumatorului vulnerabil a fost elaborată într-o perioadă de timp în care criza energetică nu avea amploarea pe care o vedem astăzi, astfel că nu ar trebui să aşteptăm neapărat foarte multe răspunsuri dinspre aceasta, a declarat George Jiglău, lector universitar în Ştiinţe Politice la Universitatea Babeş-Bolyai şi preşedinte al Centrului pentru Studiul Democraţiei (CSD), în cadrul unei dezbateri de specialitate.

„Trebuie să fim conştienţi că ea a fost elaborată (Legea consumatorului vulnerabil – n.r.) într-o perioadă de timp în care această criză energetică nu avea amploarea pe care o vedem astăzi. Prin urmare, cred că e bine să pornim de la premisa că nu ar trebui să aşteptăm neapărat foarte multe răspunsuri dinspre Legea consumatorului vulnerabil care să fie valabile raportat la contextul pe care îl vedem astăzi. Legea consumatorului vulnerabil face câţiva paşi importanţi înainte în ceea ce priveşte definirea sărăciei energetice, inclusiv faptul că este specificat în limbajul legal acest termen al nevoilor minimale, care cred că a fost un pas înainte.

De altfel şi sărăcia energetică apare specific menţionată în această lege. Să nu uităm că este o lege care ne-a fost cerută de către Comisia Europeană în contextul liberalizării pieţelor, deci mesajul a fost că nu putem face liberalizarea pieţelor, sau nu e considerat un proces finalizat până când nu există un cadru legal care să vizeze în mod direct consumatorii vulnerabili de energie. De aici încolo, însă, Legea consumatorului vulnerabil reglementează modalitatea prin care statul acordă aceste ajutoare de încălzire plus alte câteva mici instrumente care ar trebui să vină în sprijinul celor care au dificultăţi în a-şi plăti facturile de energie (…) problema cea mai mare este că, în esenţă, şi prin Legea consumatorului vulnerabil problema sărăciei energetice este legată aproape doar de venit”, a spus Jiglău.

Acesta a explicat că Legea consumatorului vulnerabil „nu leagă la modul foarte concret problema sărăciei energetice”.

„Practic, marele neajuns, în pofida acelor paşi înainte, care e bine să fie amintiţi, este că Legea consumatorului vulnerabil nu leagă la modul foarte concret problema sărăciei energetice, inclusiv nevoile energetice minimale, de chestiunea eficienţei energetice, de eficienţa clădirilor, de comportamentul din interiorul gospodăriilor, de dotările gospodăriei, în aşa fel încât să putem aborda această problemă într-un mod integrat aşa cum încercăm noi să propunem. Cel puţin de când există Observatorul, dar şi de când în echipă extinsă ne ocupăm de acest subiect”, a menţionat lectorul universitar.

La rândul său, Silvia Dinică, senator şi preşedinte al Comisiei Ştiinţă, inovare şi tehnologie, a susţinut că, deşi sărăcia energetică este definită în funcţie de consumatorul vulnerabil, a faptului că acesta nu îşi poate acoperi aceste nevoi energetice minimale, este specificat faptul că nevoia energetică minimală se va stabili ulterior prin ordin al ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Demnitarul a afirmat că, în acest moment, nu se ştie câte persoane se află în situaţie de sărăcie energetică, iar conform statisticilor Ministerului Muncii, există 507.000 de beneficiari de ajutoare de încălzire pentru lemne, în timp ce pe partea de gaze naturale sunt în jur de 10.000 de beneficiari.

Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) a organizat, vineri, o dezbatere online despre necesitatea aprobării nevoilor energetice minimale, în contextul crizei energetice pe care România o traversează, informează agerpres.ro

articolul original.

Mesajul ministrului Mediului în contextul măsurilor de reducere a consumului de energie: „Dacă folosim rațional electrocasnicele, putem economisi 10-15%” | AUDIO

16 September 2022 at 12:49
image

Atenție la cantitățile de rufe spălate și la cât de des spălăm vesela – este mesajul ministrului Mediului în contextul în care românii sunt sfătuiți de Guvern să facă economie la curent și gaze în această toamnă, dar și la iarnă. La Ministerul Mediului se va întocmi și planul de reducere a consumului în instituțiile publice.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/16sept-14-Iorgu-Sandw-Rufe-si-vase-spalate-inteligent.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Se schimbă becurile în instituțiile publice și se va stabili un program pentru iluminat. La Ministerul Mediului se stabilesc măsurile de reducere a consumului de energie, spune șeful Guvernului.

Nicolae Ciucă, despre măsurile de reducere a consumului de energie

„Demararea unui program de înlocuire a becurilor cu filament cu cele pe LED. Sunt becuri cu un consum energetic redus. Putem să stabilim un anume program de funcționare: iluminatul mural să fie oprit la ora 00:00”, a spus Nicolae Ciucă.

De luni, chiar la Ministerul Mediului se aplică măsurile de economisire.

Ministrul Mediului: „Vom trece la programul de iarnă ca să scurtăm perioada în care folosim lumină”

„La Minister, de exemplu, am trecut în proporție de 80% la becuri LED demult. De luni, de exemplu, să renunțăm la folosirea aerului condiționat. După ora 5 numai lumină de veghe în instituție. Vom trece la programul de iarnă, vom începe programul de dimineață la 08:00, terminăm la 16:00 ca să scurtăm perioada în care folosim lumină”, a spus ministrul Tanczos Barna, la Digi24.

Și în gospodărie putem face o economie de 15% a consumului de energie, a declarat ministrul Mediului, care a indicat câteva direcții.

Ministrul Mediului: „Dacă folosim rațional electrocasnicele, se pot economisi 10-15%”

„Dacă suntem atenți, dacă ne uităm la cantitățile de rufe pe care le spălăm la o spălare, dacă ne uităm la cantitățile de vase pe care le spălăm – dacă avem mașină de spălat vase – dacă folosim rațional frigiderul și celelalte electrocasnice, cu siguranță 10-15% doar printr-o atenție sporită se pot economisi”, a mai spus ministrul Mediului.

Toate Ministerele și restul instituțiilor publice ar urma să scadă consumul de energie în perioada următoare.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Din cauza scumpirilor, tot mai mulți tineri aleg să locuiască în casa părinților. „Acest trend este toxic”, atrage atenția Consiliul Tineretului | AUDIO

articolul original.

Marcel Ciolacu: „Fosta guvernare de dreapta a fost dezastruoasă. Noi nu am stat pe margine să socotim cât creștem în sondaje, ci ne-am implicat să reparăm” / Despre criza energetică: „Mă bucur că UE ne dă dreptate” (VIDEO)

16 September 2022 at 14:41
image

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat, vineri, că partidul pe care îl conduce a dat dovadă de responsabilitate, căci a decis să vină la Palatul Victoria și să rezolve problemele lăsate de „dezastruoasa” fostă guvernare de dreapta, când ar fi putut să stea în Opoziție și să numere procentele tot mai mari din sondaje.

Cât despre criza energetică, Ciolacu a spus că, din cauza „liberalizării haotice” a pieței, au reapărut „șmecherii din energie”, dar se bucură că UE ia decizii și dă dreptate PSD în anumite privințe.

Ciolacu: Fosta guvernare de dreapta, dezastruoasă

„Eu, Marcel Ciolacu, sunt foarte mândru că sunt PSD-ist, dar înainte de a fi PSD-ist, sunt român. De aceea am venit în fața colegilor mei și le-am propus, după doi ani de guvernare de dreapta dezastruoasă – fără să jignesc pe nimeni, fără să arăt cu degetul către cineva din noua coaliție, a fost o guvernare dezastruoasă vreme de doi ani, nu neapărat pentru noi pesonal, ci pentru români și pentru această țară – nu puteam nici eu, nici colegii mei să rămânem într-o meschinărie și să săcotim cât de mult creștem în sondaje, era momentul ca cel mai mare partid din România, cu cei mai buni specialiști, cu cele mai bune soluții, să se implice în actul de guvernare și să încercăm să reparăm din lucrurile nefăcute”, a spus președintele PSD.

Ciolacu: Mă bucur că UE ne-a dat dreptate

Liderul social-democraților a vorbit apoi despre criza energetică cu care se confruntă România, dar și toată Europa: „Cea mai mare problemă pe care o avem acum în toată Europa e energia. Mă bucur că UE spune ce spunem noi de doi ani, că trebuei un fond de solidaritate, că nu toți putem trece peste această criză la fel, că e cazul să reglementăm prețul și să plafonăm prețuri, că liberalizarea pieței în România s-a făcut hastic și a creat noi șmecheri în energie. Au trecut doi ani până ce iar ni se dă dreptate”.

„Avem și un război la granițele noastre. În afară de faptul că au migrat foarte mulți – 80% au fost doamne cu copii ai lor și din familie, ai vecinilor – statul a reușit să facă față la această responsabilitate. Acum avem marea responsabilitate ca și grânele din Ucraina să tranziteze România.

Mă bucur că, indiferent de calculele noastre politice, am liuat decizia de a fi un aprtid responsabil care a pus înainte de toate România și oamenii, nu interesul de partid”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

articolul original.

Germanii, furioși din cauza facturilor, își varsă nervii când sună la companiile de energie. „Unii devin agresivi din frustrare, alții plâng și au nevoie de sprijin psihologic” | AUDIO

16 September 2022 at 11:00
image

Germanii sunt furioși din cauza facturilor în creștere și își varsă nervii la centrele pentru relații cu clienții ale companiilor din energie. Acestea sunt sufocate de apeluri telefonice, iar un mare furnizor a anunțat că va angaja mai mulți oameni să răspundă la telefoane. „Unii devin agresivi din frustrare, alții plâng și au nevoie de sprijin psihologic” – anunță o asociație a companiilor de utilități.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/16sept-12-Iorgu-Relat-Nemti-furiosi.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mulți furnizori din Germania au crescut tarifele pentru unii clienți

Gospodăriile germane sunt de obicei alimentate în baza unor contracte anuale care garantează un preț fix, dar mulți furnizori au crescut deja tarifele pentru unii clienți.

Drept urmare, centrele de apeluri ale companiilor din energie sunt sufocate de furia germanilor față de facturile în creștere.

Angajați call-center: „Avem din ce în ce mai mulți clienți disperați în centrele de servicii pentru clienți”

Angajații serviciului pentru clienți de la E.ON, dar și ai altor furnizori de energie, spun că trebuie să facă față unui val de apeluri zilnic de la oameni care cer să știe de ce factura lor a crescut brusc sau cum vor putea finanța plăți mai mari.

„Avem din ce în ce mai mulți clienți disperați în centrele de servicii pentru clienți”, spun membrii unei asociații a companiilor din energie, care subliniază: „Unii devin agresivi din frustrare, alții plâng și au nevoie de sprijin psihologic”.

Compania a crescut capacitatea serviciilor pentru clienți

În aceste condiții, E.ON – cel mai mare furnizor de energie din Germania, cu aproximativ 14 milioane de clienți – a transmis că a crescut capacitatea serviciilor pentru clienți pentru a face față avalanșei de telefoane.

Agenția de știri Reuters notează că furnizorii germani de energie transferă consumatorilor o parte din costul înlocuirii livrărilor rusești.

Gospodăriile cu contracte pe termen lung vor fi, de asemenea, afectate de noua taxă asupra consumatorilor de gaze, care va intra în vigoare la 1 octombrie, menită să ajute furnizorii.

Între timp, Guvernul a adoptat un pachet de ajutor pentru populație și întreprinderi.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Germania: Trei rafinării deținute de gigantul rusesc petrolier Rosneft au fost preluate de guvern

articolul original.

Două dintre spitalele din Baia Mare au luat măsuri pentru a face economii la utilități | AUDIO

15 September 2022 at 15:51
image

În primă etapă, schimbarea corpurilor de iluminat vechi sau montarea senzorilor de mișcare sunt două din soluțiile adoptate de reprezentanții unităților spitalicești.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/15sept-16-CORESP-MM-Mica-Svab-sndw-economii-spitale.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La Spitalul Județean de Urgență Dr. „Constantin Opriș” din Baia Mare deja au fost înlocuite o parte din corpurile de iluminat cu sisteme tip LED, iar o altă măsură luată de conducere este de a monta senzori de mișcare în încăperile și spațiile care nu sunt folosite atât de des.

„Am început deja să montăm în foarte multe locuri unde nu e necesar ca lumina să funcționeze tot timpul senzori de mișcare. Am instruit și personalul, pe timpul nopții să fie mai atenți în a face economie în ceea ce privește partea de iluminat”, a explicat managerul Spitalului Județean de Urgență Dr. „Constantin Opriș”, Alexandru Oroș.

Economii mari nu prea se vor putea face având în vedere fluxul mare de pacienți la spital, mai afirma managerul.

La Județeanul băimărean, iarna trecută, facturile la gaz și energie electrică au fost în total de peste 700.000 de lei, consum înregistrat într-o singură lună.

În ce privește Spitalul de Pneumoftiziologie din Baia Mare, directorul Rareș Pop afirmă că azi a primit și noile tarife la energie electrică și gaz, iar acestea au valori mai mult decât duble comparativ cu luna trecută.

Și la această unitate s-a trecut pe iluminat cu becuri economice.

Noile tarife care vor fi prcticate de către compania cu care avem contract pentru furnizarea de energie electrică și gaze naturale, față de luna august, au crescut cu aproximativ 78% pe ceea ce înseamnă tariful contractat”, a explicat Rareș Pop, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie din Baia Mare.

La Spitalul de Pneumoftiziologie, facturile la gaz și energie electrică au fost în lunile de iarnă până la 30.000 de lei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: OUG pentru plafonarea prețurilor din energie, adoptată în urmă cu două săptămâni, va fi din nou modificată | AUDIO

articolul original.
❌