ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 October 2022Ultimele Stiri

Gimnastele române nu au purtat blugi și s-au antrenat în frig. Scandal la Federația Română

5 October 2022 at 05:37
image

La Federația Română este un scandal după ce gimnastele de la lotul național s-au antrenat în frig. Oficialii au transmis că acest lucru a fost cauzat de neplata facturilor la utilități.

Virgil Popescu ne dădea în cursul zilei de marți câteva sfaturi despre cum să evităm frigul. Ministrul Energiei îi îndemna pe români să poarte blugi pentru a evita stresul termic. Gimnastele noastre nu l-au ascultat și au suportat consecințele.

Gimnastele române s-au antrenat în frig

Pe pagina oficială a Federației Române de Gimnastică a fost publicată o postare prin care oficialii au arătat faptul că gimnastele române s-au antrenat în frig din cauza neplăţii mai multor facturi la energie. Acestea au trebuie să suporte temperaturi scăzute în timp ce se pregăteau să reprezinte țara noastră în competițiile internaționale. Incidentul a avut loc la centrul de pregătire Deva, iar oficialii au transmis că situația a fost remediată printr-un ajutor acordat de la Ministerul Sportului. Federația le-a mulțumit tuturor factorilor implicați în acțiunea de rebranșare:

“Federația Română de Gimnastică mulțumește tuturor pentru implicarea deosebită și mobilizarea excepțională, pentru rezolvarea în timp record a problemelor apărute în plină criză energetică europeană cauzată de conflictul dintre Rusia și Ucraina”.- Carmencita Constantin, președinte FRG

Pe aceeași pagină se arată faptul că junioarele aflate în centrul strategic de interes național s-au întors la Deva unde au participat la circuitul medical. Altfel spus, cu asemenea condiții de antrenament, nu este de mirare faptul că România nu mai este o voce în sportul internațional. Oricum, de la preluarea Ministerului Sportului, ministrul Eduard Novak a fost în centrul a mai multor scandaluri. Acesta a fost acuzat că și-ar fi dat unele bonusuri materiale în timp ce mulți sportivi români de talie mondială nu și-au primit îndemnizațiile stabilite prin lege.

Trebuia să îl asculte pe ministru și să poarte blugi

La capitolul incompetență, Virgil Popescu a punctat decisiv în urmă cu 2 zile când transmitea faptul că recomandă purtatul blugilor în casă pentru a face față frigului. Dacă declarația ministrului era făcută în cadrul vreunui concurs internațional, în mod sigur câștiga o medalie de aur. Din alte considerente, vă aducem aminte faptul că urmează o iarnă grea, conform celor din cadrul Agenției Internaționale de Energie (AIE) care au arătat că prognoza nu este una favorabilă și că consumatorii casnici trebuie să reducă consumul cu 13% pentru a nu goli în totalitate rezervoarele subterane de gaze naturale.

În altă ordine de idei, contextul geopolitic este unul dificil la nivel european. Rusia a amenințat că va sista în totalitate exporturile de gaze naturale dacă blocul comunitar nu ridică sancțiunile impuse de după izbucnirea războiului din Ucraina. La nivel de comportament, sunt toți mai mulți lideri care oferă sfaturi aberante. De la dușul în doi până la scăderea temperaturii apei din piscine. În final precizăm faptul că gimnastele române se vor antrena în condiții optime, iar statul român ar trebui să nu mai permită astfel de scenarii.

articolul original.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

Criza energetică și efectele pe termen lung: spre o nouă dezindustrializare a Europei?

4 October 2022 at 06:06
image

Europenii sunt nevoiți să lase mai jos termostatele și să adopte de urgență măsuri de economisire a energiei pentru a ajuta la reducerea consumului de gaz cu 13%, transmite Euronews:

Trebuie să ne pregătim pentru întreruperea completă a furnizării de gaze din partea Rusiei. De asemenea, Europa trebuie să se asigure că rezervele de gaze nu vor scădea sub 33% în această iarnă, astfel încât să aibă suficientă energie dacă apare o perioadă bruscă de frig...

Nu doar războiul este sursa crizei...

Potrivit unei analize publicate de revista americană Foreign Policy, "problema fundamentală este că Europa încă nu se confruntă cu sursele crizei, preferând să dea vina pe forțele externe pentru situația sa actuală.

Von der Leyen și alți lideri europeni indică Rusia și războiul său împotriva Ucrainei.

Închiderea robinetelor de gaz de către președintele rus Vladimir Putin a înrăutățit, fără îndoială, lucrurile, dar aceasta va fi deja a treia iarnă a crizei energetice a Europei. În iernile 2020-2021 și 2021-2022, Europa a cunoscut creșteri semnificative ale prețurilor energiei electrice și gazelor naturale, precum și lipsuri de gaze care au dus la creșterea utilizării cărbunelui și păcurei.

Factorii politici europeni fie nu au luat în seamă, fie au preferat să nu schimbe cursul. A ști ce a cauzat problema este primul pas pentru a o rezolva".

Le Monde avertizează că actuala criză energetică ridică problema durabilității unei industrii europene puternice:

"Timp de trei ani, șocurile s-au înmulțit pe Bătrânul Continent, slăbind și mai mult baza industrială deja foarte deteriorată din Franța. Și asta într-un moment în care IMM-urile franceze începeau să ridice capul.

Deja o bună parte din industria chimică a Bătrânului Continent a zburat spre zări mai bune, în Asia sau America, iar alții amenință să accentueze mișcarea.

Și putem să observăm că, deși energia este necesară, ea nu este cheia competitivității unei industrii. Cea al Japoniei este infinit superioară celei a Arabiei Saudite, în ciuda avantajului energetic al acesteia din urmă".

Relocări din considerente energetice

Și Les Echos se teme că Franța s-ar putea afla în fața unui nou val de dezindustrializare:

"Problemele generate de costul energiei încep să se înmulțească în Franța. Lanțurile sunt perturbate odată cu utilizarea importurilor din zone mai competitive.

O lovitură pentru mișcarea de reindustrializare pe care o provocase pandemia.

Peste Rin, amorțeala fabricilor este masivă, una din zece companii și-a încetinit producția, potrivit angajatorilor germani.

În Franța, situația nu este la fel de rea, dar  îngrijorează multiplicarea semnalelor de scădere a producției".

Și dacă industria europeană s-ar reloca în Statele Unite?  Este tendința remarcată de The Wall Street Journal, preluat de Courrier International:

"Luptându-se cu creșterea prețurilor la gaze, tot mai multe companii din Europa aleg să se relocheze în Statele Unite.

Prețurile energiei sunt mai stabile, iar președinția Biden sprijină tranziția către surse regenerabile cu miliarde de dolari. Rezultatul este un mediu din ce în ce mai favorabil în Statele Unite, potrivit liderilor de afaceri, în special pentru industriile care pariază pe proiecte legate de produse chimice, baterii și alte produse consumatoare de energie".

articolul original.

Virgil Popescu a găsit soluția la problemele românilor. Ne îndeamnă să purtăm blugi în casă pentru a nu ne fi frig

4 October 2022 at 07:33
image

Virgil Popescu, ministrul Energiei, atinge un ridicol fără precedent explicând că soluția la problemele românilor este una simplă. Demnitarul îi îndeamnă pe români, pentru a face față frigului din case, să poarte blugi. Acesta explică faptul că el face acest lucru şi vara.

Asta în condiţiile în care liderii europeni par să o ia razna din cauza problemelor energetice cu care se confruntă blocul comunitar. Un demnitar din Elveția îi îndemna pe cetățeni să facă duș în doi, pentru a face economie.

Virgil Popescu, soluția la problemele românilor: Purtăm blugi

Virgil Popescu, care s-a confruntat în trecut cu mai multe moțiuni simple, continuă să se facă de râs spunând că are soluții la problemele românilor. Demnitarul îi îndeamnă pe cetățeni să poarte blugi în casă pentru a face față frigului din locuințe. Ministrul recunoaște că nu a stat niciodată la 19 grade pe timpul iernii, așa cum multe țări din UE îi îndeamnă pe cetățeni, dar consideră că românii trebuie să aibă o temparatură cât să se simtă confortabil:

” port blugi în casă, indiferent de anotimp. Nu am purtat niciodată pantaloni scurți dar nu stau la 20 de grade, pe la 22-23 de grade mă simt bine, trebuie să recunosc. Nici mai sus, dar nici la 19 grade. Oamenii trebuie să aibă temperatura cât consideră că au nevoie, unii sunt mai friguroși, unora nu le place căldura, nu pot sta la o anumită temperatură.”” explică încă ministrul Energiei.

Ceea ce nu ne oferă ministrul sunt soluțiile pentru creșterea bruscă a prețurilor gazelor naturale, în condițiile în care România produce aproximativ 90% din necesarul total de resurse. Cu toate aceste aspecte, prețul gazelor naturale crește constant. În trecut ministrul ne explica faptul că în eșalonul 2 al ANRE există o încrengătură de tip cartel care protejează interesele marilor companii. Nici până acum, la câteva luni după declarații, Parlamentul nu a acționat în consecință (ANRE fiind o instituție aflată direct în subordinea Parlamentului).

Europa într-un scenariu horror dacă va exista o iarnă târzie

Lucrurile nu sunt pe făgașul normal în contextul în care specialiștii de la Agenția Internațională a Energiei explică faptul că Europa ar putea avea parte de un scenariu apocaliptic dacă va exista o iarnă târzie. Sunt multe probleme care ar putea genera un astfel de scenariu. Pe lângă întreruperea livrării de gaze naturale dinspre Rusia, rezervele europene trebuie să fie la un nivel confortabil.

În schimb, dacă va exista o iarnă târzie, iar nivelul din rezervoare va fi foarte mic, atunci presiunea gazului natural va scădea, limitând livrările. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, specialiștii afirmă faptul că europenii, consumatorii casnici, trebuie să reducă cu 13% consumul mediu, iar țările trebuie să aibă rezervoarele pline în proporție de 90%.

Lucru care în aceste momente nu este făcut. Lăsând la o parte scenariul apocaliptic dat de AIE, ne întoarcem la lucrurile din intern unde o statistică arată că marile lanțuri de supermarketuri au înregistrat vânzări mari de pături groase, geci, pantaloni, calorifere electrice sau lemne. Așadar, Virgil Popescu are soluție la problemele românilor și îi îndeamnă să stea în blugi pentru a face față frigului din case, dar românii au o soluție și mai simplă la problemele ministrului: DEMISIA.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Jose Fernandez: Datorită poziție geografice, România are șansa să devină independentă energetic

29 September 2022 at 11:11
Foto: caleaeuropeană.ro

Subsecretarul de stat american, pe probleme de energie, mediu și creștere economică, Jose Fernandez a arătat că energia regenerabilă este viitorul, iar România, datorită poziție geografice, are șansa să devină independentă energetic.

Astfel, Jose Fernandez se află zilele acestea în România. El a susținut, într-un interviu pentru protv.ro, că o eventuală alianță a Rusiei cu China nu este posibilă, colaborarea fiind mai degrabă un „mariaj de conveniență”.

Întrebat de reporterul Pro TV ce părere are despre SMR-uri (reactoare modulare mici) despre care se vorbește de vreo doi ani și dacă ele ar reprezenta viitorul pentru a asigura securitatea energetică, subsecretar de stat american pe probleme de energie, mediu și creștere economică a arătat că acestea sunt parte a viitorului.

În viziunea sa, „Nu sunt pe deplin viitorul. Scopul final aici și acesta este, de fapt, viitorul, este energia regenerabilă. Dacă am învățat ceva din agresiunea brutală a Rusiei asupra Ucrainei, este că nimeni nu ne va lua vreodată soarele sau vântul, dar în schimb ei pot tăia oricând alimentarea cu petrol și gaz și i-am văzut pe ruși făcând asta. Așa că ăsta este scopul final. Reactoarele modulare sunt parte a soluției. Primul SMR va fi construit în România în 2027 și apoi celelalte, sunt șase în total, vor fi construite în 2028 și deci ăsta este scopul în ceea ce privește SMR-urile. Dar cred că mai important de atât, ceea ce sper să obținem este nu doar că reactoarele modulare vor ajuta ca România să devină mai independentă energetic, ci ideea e că România poate deveni, ca urmare a asistenței tehnice pe care o vom acorda, un hub tehnic regional pentru această tehnologie”, a spus acesta.

România are oportunitatea să construiască centrale eoliene și parcuri eoliene

În contextul actual financiar, el a explicat că ce vedem acum, pe partea de energie regenerabilă este că panourile solare devin mai ieftine, e mai ieftin să construiești și turbine eoliene, iar România, datorită geografiei sale în Marea Neagră, are oportunitatea să construiască centrale eoliene și parcuri eoliene care să ajute situația energetică de aici.

Astfel, „Avem o situație în care trebuie să găsim, în primul rând, resurse alternative de energie. Și Statele Unite au ajutat, sunt mândru să spun că producătorii noștri de gaz natural lichefiat au reacționat și și-au făcut treaba și au triplat cantitatea exportată din SUA către Europa. Am avut chiar unele țări partenere precum Japonia care efectiv au deturnat nave care transportau gaz natural lichefiat spre Japonia și le-au trimis către Europa”, a spus oficialul american.

În opinia sa este o soluție și pe termen scurt, dar și pe termen lung. Soluția pe termen lung este independența energetică, iar asta înseamnă o producție mai mare de energie regenerabilă, eoliană și solară. Asta este soluția pe termen lung.

Cât de sigură este o alianță între Rusia și China

În opinia sa, „Ce facem noi acum este să încercăm să minimizăm problemele care apar ca urmare a agresiunii Rusiei în Ucraina. Un lucru pe care ei (n.r. rușii) îl mai spun este că pot schimba piețele, că petrolul și gazul pe care îl livrau Occidentului, îl pot vinde acum altor țări. Asta nu se poate întâmpla, nu e cazul, nu așa funcționează lucrurile. În mod normal, trebuie să construiești rețele de conducte, să ai terminale portuare pentru gazele lichefiate, iar asta necesită timp. În plus, este inflație în Rusia și țara se mai confruntă și cu fuga creierelor, oamenii pleacă. Așa că eu cred că are loc o repoziționare mondială și mai cred că asta va accelera tranziția la energia regenerabilă. În acest moment, China dictează o negociere aprigă pe resurse și chiar Putin a spus-o că chinezii duc o negociere dură, așa că eu aș mai aștepta un pic înainte să mă gândesc la alianțe noi. Asta va avea nevoie de mult efort și între timp Rusia va suferi mult”, a spus acesta.

Referindu-se la posibilitatea unei alianțe pe termen lung Rusia-China, Jose Fernandez a spus că este mai degrabă o căsătorie de conveniență.

În acest sens, „Uite, de exemplu, noi în SUA și chiar voi în Europa, sunteți pentru China o piață de desfacere mult mai mare decât Rusia. Noi suntem o piață mult mai mare pentru China așa că nu aș da prea multă credibilitate ideii cum că asta ar schimba prea mult peisajul internațional al alianțelor”, a punctat acesta.

articolul original.

Președintele Hidroelectrica consideră că românii nu trebuie să fie îngrijoraţi de viitoarea iarna

29 September 2022 at 11:04
image

Președintele Hidroelectrica transmite faptul că instituția pe care o reprezintă se pregătește pentru viitoarea iarnă, iar românii nu trebuie să fie îngrijoraţi. Bogdan Badea a mai explicat că nivelul rezervoarelor de apă este unul confortabil.

Asta în condiţiile în care românii fac cu greu față scumpirilor la energie electrică. România își produce aproape în totalitate curentul electric, dar facturile românilor sunt din ce în ce mai mari.

Românii trebuie să fie liniştiţi la iarnă, consideră președintele Hidroelectrica

Bogdan Badea, președinte directoriat Hidroelectrica transmite că românii nu trebuie să fie îngrijoraţi pentru iarnă viitoare mai ales în condiţiile în care compania are suficiente rezerve de apă care pot fi folosite pentru a genera curent electric. Sursa citată a explicat faptul că ultima perioadă a fost una bună din punct de vedere al precipitaților și Hidroelectrica a trecut peste seceta care i-a afectat serios activitatea

„Hidroelectrica an de an s-a pregătit pentru programul de iarnă. Asta înseamnă că focusul a fost pe acumularea unor rezerve de apă suficient de confortabile, de cele mai multe ori peste obligațiile pe care le avem, astfel încât să fim capabili să facem față la vârfuri de consum punctuale sau ori de câte ori suntem ceruți de dispecerul național. Nu vedem niciun motiv pentru această iarnă nici de panică, nici de întreruperi punctuale de consumatori. Este o iarnă ca oricare alta. ” a vorbit Bogdan Badea.

Compania trebuie să gestioneze crizele meteorologice, iar Hidroelectrica a făcut cu brio față disconfortului creat de anomaliile vremii. Bogdan Badea îşi dorește ca Hidroelectrica să îşi crească portofoliul de clienți şi să se implice mai mult în procesul de furnizare.

Hidroelectrica a vândut energie la prețuri rezonabile

Președintele Hidroelectrica a dezvăluit faptul că instituția a vândut energie predictibilă și la preţuri rezonabile. Problema a apărut în momentul în care ”partea cealaltă a mesei” nu a avut acţiuni prudente preferând să cumpere de pe piețele volatile. Lucru care a generat și creșterea prețului la energie.

(…) Comportamentul pe partea cealaltă a mesei nu a fost unul prudent, ci mai mult s-a preferat achiziționarea din piețe volatile, din piețe cum este piața pentru ziua următoare, fapt ce a generat, de fapt, în acest an și anul trecut această creștere explozivă a prețurilor”, a declarat Bogdan Badea.

Este bine de menţionat faptul că, în contextul în care românii au plătit sume halucinante la energie electrică, Hidroelectrica a făcut un profit record. Compania Hidroelectrică este deținută în proporție de 80% de statul român. Hidroelectrica a obținut un profit uriaș bazat pe creșterea prețurilor la energie. În acest contex, cifra de afaceri a crescut cu 66%, până la 2,4 miliarde de lei, iar profitul obținut a crescut cu 79% la 1,3 miliarde de lei, comparativ cu aceeași perioadă anterioară. Așadar, în mod sigur românii care nu își vor putea plăti facturile uriașe la iarnă vor fi acum mai liniștiți pentru că președintele Hidroelectrica transmite un mesaj de calmitate, la fel ca și guvernatorul Mugu Isărescu.

articolul original.

Facturi greșite pentru mii de români! Ce trebuie să faci dacă ai primit date incorecte

28 September 2022 at 08:05
image

Sunt mii de români reclamă că au primit facturi greșite, iar aceștia au la dispoziție mai multe modalități prin care îşi pot rezolva această problemă, informează avocatul Adrian Cuculis.

Poate cel mai celebru caz din ultima lună este cel în care o femeie a primit o factură uriașă, iar în pofida faptului că ANPC și ANRE i-au dat dreptate, aceasta este în continuare obligată să plătească factura.

Mii de români primesc facturi greșite

Din cauza modificărilor repetate a legii plafonării facturilor, sunt mii de români care primesc facturi greșite. Procesul de contestare a acestora trebuie să urmeze mai mulți pași, ne explică avocatul Cuculis. Acesta ne arată faptul că în cazul unei facturi greșite trebuie să verificăm indexul şi ulterior să informăm furnizorul de electricitate

„Primul pas este să notificăm furnizorul, să-i cerem să ne pună la dispoziție metrologia contorului, să vedem exact care este indexul. Și, nu în ultimul rând, poate că cel mai important, este să vedem care a fost prețul pe care ni l-a aplicat”, spune avocatul Adrian Cuculis.

Ulterior verificării indexului şi notificării furnizorului, clientul trebuie să anunțe instituțiile competente cum ar fi ANRE (instituţie la care poate apela şi persoana fizică dar și persoana juridică) dar și ANPC, instituție la care pot apela doar persoanele fizice.

Dacă problema nu este rezolvată, atunci clientul poate apela la o instanță de judecată. Este bine de menționat că au fost cazuri în care persoanele fizice au apelat la ANRE și la ANPC pentru a-și rezolva problemele generate de costurile prea mari la facturi. Aceste persoane au avut câștig de cauză dar furnizorul de energie nu a dorit să reglementeze situația spunând că își asumă plata amenzii de la ANRE.

Cum vor fi compensate facturile la energie?

Parlamentarii de la Senat au dat undă verde unei noi modalități de compensare a facturilor la energie. Pentru a intrat în vigoare, Camera Deputaților trebuie să voteze în speță. Noile compensații ale facturilor la energie vor avea două praguri. Concret, dacă consumul nu depășește 100kWH, cetățeanul va plăti un maxim 68 de bani. Dacă consumul înregistrat depășește 100 kWH, dar nu trece peste valoarea de 300 kWH, atunci utilizatorul va plăti un maxim de 80 de bani. Ce se află peste acest consum se plătește la valoarea de piață a energiei.  La consumul de gaze naturale nu există niciun plafon, iar cei care îşi vor încălzi casele, adică utilizatorii casnici, vor plăti 0,31 lei/ kwh.

Când vine vorba de firme, situația se schimbă un pic. Așadar, persoanele juridice vor plăti 1,00 lei/ kwh doar pentru 85% din consum, restul de 15% se vor plăti la prețul pieții, excepție făcând spitalele care vor avea 1 leu/kwh indiferent de consum. La gaze naturale, IMM-urile și producători energie termică: 0,37 lei/ kwh (consum anual max. 50.000 MWh). Firmele din energie au avertizat asupra faptului că modificările dese din reglementările la energie vor avea un impact negativ asupra furnizării corecte a facturilor românilor, putând să apară numeroase greșeli în acest sens.  Așadar, cu toate aceste noi reglementări sunt mii de români care primesc facturi greșite, facturi care pot face obiectul unor procese juridice.

articolul original.

Victor Ponta este ferm convins că străinii încearcă să distrugă industria României

26 September 2022 at 09:18

În ziua de Duminică, 25 septembrie 2022, Victor Ponta, fostul premier al României, a vorbit despre criza energetică din Europa și despre măsurile impuse de Guvernul de la București pentru a stopa această criză. În prezent, acesta este ferm convins că străinii încearcă să distrugă industria României.

„Așa s-a decis la Bruxelles, să fim și noi solidari, dar alții nu-mi amintesc să fie solidari cu noi”

În opinia sa, Victor Ponta susține ferm că în țara noastră nu ar trebui să existe nicio criză energetică și nu ar trebui să fim obligați să economisim energie electrică deoarece avem capacitatea de a produce atât curent electric cât consumăm.

În contextul spuselor sale, s-a ajuns în această situație deoarece Guvernul de la București nu știe ce să facă, nu s-a luat nicio măsură bună, iar acum a venit iarna. Conducatorii noștri copiază ce văd la Bruxelles, dar copiază prost și lucruri care nu au legătură cu țara noastră, a precizat Victor Ponta.

În viziunea sa, „De când există omenirea și cât va exista cred că putem avea industrie alimentară. Rău este că noi importăm multă mâncare, deși am fost inzestrați să avem destul. Industria românească este si a fost distrusă. Noi ne împrumutăm, dar trebuie să dăm și înapoi. Nu există țară importantă în lume care să nu aibă propria producție. Cred că ne va fi din ce în ce mai rău.

Eu cred că România nu ar trebui să aibă nicio criză energetică. Așa s-a decis la Bruxelles, să fim și noi solidari, dar alții nu-mi amintesc să fie solidari cu noi. Noi avem destulă energie, nu trebuie să închidem școlile sau fabricile. Noi ne facem slugi la alții și asta e rău. Eu cred că Guvernul, din păcate, nu știe ce să facă.

Nu s-a luat nicio măsură bună tot anul și din păcate vine iarna. Nu cred că se face economie prin stingerea becurilor în școli. Conducatorii noștri copiază ce văd la Bruxelles, în Germania, dar copiază prost și lucruri care nu au legătură cu România”, a precizat fostul premier al României.

În prezent, acesta crede că oficialii străini încearcă să distrugă industria României, de aceea liderii care au încercat să facă ceva pentru țara noastră au fost eliminați rapid, iar cei egoiști, precum Klaus Iohannis, „nu au nicio problemă”.

„În România, în ultimii 15 ani s-a protestat doar împotriva PSD, iar după aia au dispărut. Deci nu cred că vom avea proteste în Piața Victoriei până nu va prelua PSD guvernarea. Atunci o să avem proteste, iar acestea nu ne ajută. Când Iohannis sau alâii de la PNL sau USR au făcut mult mai rău decât a făcut PSD, nu a protestat nimeni, eu le zic „focile fericite”.

Oamenii acum știu că oricât ar protesta, nu le rezolva statul nimic. Românii vor continua să mănânce carne, dar din păcate va fi carne importată din Ungaria și alte țări. Cred că e o orchestrație ca să fie distrusă industria României. Oricine a incercat să se opună, liderii care s-au bătut pentru România au fost foarte tare loviți, au avut dosare, dar iată că liderii care se luptă pentru ei, ca Iohannis, nu au nicio problemă.”, a declarat, duminică seară, Victor Ponta, în cadrul unui interviu acordat pentru România TV.

articolul original.

Rușinos! România a închis minele din cauza energiei verzi, iar lumea caută cu disperare cărbune

20 September 2022 at 10:58

Conflictul din Ucraina a schimbat optica la nivel mondial asupra energiei verzi. România a închis, rând pe rând minele de cărbune, dar umanitatea începe să caute cu disperare cărbune.

În condiţiile în care criza energetică din Europa a adus o schimbare totală a orientării, țara noastră incă bate pasul pe loc. Nu mai există plan pentru energie verde când rușii nu mai oferă energie din cauza sancțiunilor occidentale.

Ce energie verde? România a închis minele, iar lumea caută cu disperare cărbune

O analiză făcută de jurnaliştii de la prestigioasa publicație Reurters arată că lumea caută cărbune, în pofida politicii energiei verzi. Și noi puteam să devenim importanți jucători la nivel internațional, dacă statul corupt nu asculta orbește de UE și nu închidea minele de cărbune. Reuters arată că un port din Tanzania care era exportator de caju și-a schimbat în totalitate activitatea. În aceste momente, prin portul Mtwara sunt extrem de multe nave care încarcă cărbune. În condiţiile în care Tanzania exporta resurse doar în țările din vecinătatea ei.

Portul din Mtwara, Tanzania, exportă cărbune în cantități mari

Este o goană mondială după cărbune în contextul în care ”ursul” rus amenință că nu va mai livra energie la iarnă, iar exporturile actuale sunt la un prag minim. Ba mai mult, cărbunele reprezintă o resursă mai ieftină decât gazele naturale care ar putea ajunge și la 4000 de dolari. Totuși, din cauza cererii extrem de ridicate, chiar și cărbunele a ajuns la prețuri care te duc mai degrabă la gândul unui jaf pe față.

Așadar, țări care în mod tradiţional nu exportau cantități considerabile de resurse naturale au deveni peste noapte jucători importanți la nivel mondial. Vorbim despre Tanzania, Botswana sau chiar Madagascar.

„După debutul războiului, jucătorii europeni sunt dispuşi să meargă oriunde este cărbune. Ei se oferă să plătească preţuri foarte bune”, spune Rizwan Ahmed, director de operaţiuni la compania minieră Bluesky Minings din Tanzania.

Europa cumpără cantități mari de cărbune

Jan Dieleman, președintele diviziei de transport oceanic al Cargill, trader de materii prime, explică faptul că Europa cumpără cantități mari de cărbune. Acesta arată că materia primă este exportată chiar și din Columbia, Africa de Sud sau alte țări mai îndepărtate.

„Europa concurează cu alţi cumpărători şi alternativa, care este gazul natural, este mai scumpă. Europa ar trebui să poată să îşi asigure cărbunele şi vom vedea livrări în Europa dinspre Columbia, Africa de Sud şi chiar şi de mai departe”, a apreciat Jan Dieleman.

Chiar dacă fereastra de oportunitate ar putea fi una de scurtă durată, având în vedere că situaţia geopolitică ar putea să se schimbe, unele ţări cu resurse carbonifere consideră că marjele de profit sunt mult prea bune pentru a le rata.

Tanzania, un stat care nu spune prea multe în geopolitica internaționașă preconizează că producția va fi majorată cu 50%, până la 1364 milioane de tone. Guvernul tanzanian a rămas impresionat de această creștere şi chiar a luat decizia de a construi o cale ferată care să facă legătura dintre port și regiunea din care se extrage cărbunele.

Europa plătește dublu comparativ cu Asia

Un alt lucru care iese în față este prețul pe care Europa, în plină criză, este dispusă să îl plătească pentru resurse. Așadar, Europa plătește aproape dublu față de traderii din Asia. În date concrete, în urmă cu 2 ani, la sfârșitul anului 2020, tonă de cărbune era tranzacționată cu 75 de dolari. În tot acest context, o tonă de cărbune ajunge la 400 de dolari ce înseamnă o marjă de profit de, atenție, 235 de dolari pe tonă. Rob West, analist la Thunder Said Energy, explică faptul că Europa plătește dublu comparativ cu cumpărătorii din Asia.

Botswana nu are ieșire la mare dar ia în calcul livrarea maritimă a cărbunelui

Interesant că Botswana și-a schimbat și ea optică. O țară fără ieșire la ocean care trimitea cărbune doar în țările vecine a ajuns să livreze materie primă prin intermediul navelor. Așadar, ceea ce părea de neimaginat, acum a devenit realitate pentru autoritățile care se declară că se poate face acest tip de transport.

„Înainte, logistica ne-ar fi ruinat. În schimb, la preţurile actuale am putea face acest lucru să funcţioneze”, spune Morné du Plessis, director general la compania minieră Minergy din Botswana.

Nici situația din Madagascar nu este una care să le inspire panică oficialilor statului insular. Țara era lider în exportul mondial de vanilie, dar în ultima perioadă și-a concentrat exporturile pe cărbune. Statul ar putea deveni un important jucător mondial pe acest segment. Nici nu mai merită precizat faptul că România a pierdut și acest tren pentru că în ultimii ani, jucând așa cum vrea UE, s-a axat pe celebra energie verde, fapt ce a dus la închiderea minelor de cărbune.

articolul original.

Românii ar putea avea facturi umflate la iarnă, afirmă analiștii economici

20 September 2022 at 09:59

Analiștii economici arată că, la iarnă, românii ar putea să aibă parte de facturi umflate. Concret, factura la energie electrică va fi calculată la nivelul de consum din 2021, asta în conditiil în care în 2021 oamenii au stat în casă din cauza pandemiei, deci au avut un nivel mare de consum de electricitate.

Asta în contextul în care compensarea facturilor la energie nu reprezintă o modalitate în care se vor opri în totalitate scumpirile din ultima perioadă. În altă ordine de idei, guvernul lucrează și la prelungirea compensării prețului la carburanți. Oficialii iau în calcul păstrarea plafonului de 50 de bani doar pentru motorină, și nu pentru benzină

Românii ar putea avea facturi umflate la iarnă

Constantin Rudniţchi susține faptul că românii ar putea avea facturi umflate la iarnă, din cauza calcului deficitar pe care statul îl va face. Factura la energie va fi calculată în funcţie de media consumului din 2021, iar acest lucru se datorează în prinicipiul necesităţii unei raportări la o anumită perioadă. Totuşi, regularizarea ar urma să se facă în luna februarie 2023. Până atunci, românii vor plăti facturi umflate:

„Sistemul este absolut incorect din multe puncte de vedere. Din perspectivă economică facturarea raportată la consumul de anul trecut este o eroare. Situația este mult diferită între cei doi ani. Spre deosebire de anul acesta, 2021 a fost un an în care pandemia a continuat și ca atare obiceiurile de consum au fost adaptate situației. În sensul că mulți angajați au lucrat de acasă, ceea ce a făcut că nivelul consumului de energie electrică să fie mai mare, pentru unele gospodării, în raport, de exemplu, cu anul 2019”, arată autorul analizei.

Acesta sublinează faptul că în urmă cu un singur an, consumatorii se aflau într-o altă situație. Prețul la energie nu erau atât de ridicate, cum este nivelul din 2022 și că nu există nicio presiune asupra consumatorilor pentru a economisi energie. Raportarea cu 2021 este în totalitate defavorabilă consumatorului casnic.

Legislația trebuie să ceară furnizorilor o altă modalitate de comparație

În continuarea declarațiilor, analistul explică faptul că legislația deficitară trebuie schimbată și să fie găsită o modalitate prin care furnizorul trebuie să fie obligat să găsească o modalitate prin care să factureze consumul la zi, nu în comparație cu anii anteriori.

” De exemplu, o firmă de furnizare a semnat un contract cu Poșta Română, astfel încât poștașii să presteze serviciul de citire a contorului. Este o idee. Ceva trebuie făcut, pentru a nu exista riscul ca unii consumatori casnici să plătească în această iarnă electricitatea pe care nu au consumat-o și să finanțeze furnizorii în locul statului”, este concluzia autorului.

Criza energetică de la nivel de UE vine și în România. Chiar dacă țara noastră are cel mai mic consum de energie din Europa, politicienii se întrec în îndemnuri referitoare la economisirea energiei electrice. De la stinsul becurilor, până la alte măsuri care pot părea cu adevărat aberante. Nici la nivel internațional, lucrurile nu stau tocmai optim. Sunt măsuri aberante pe care oficialii europeni le propun. Ministrul Energiei din Elveția le-a recomandat cetățenilor să facă duș în doi.  Așadar, în această iarnă românii ar putea avea facturi umflate dacă legislația nu se va modifica.

articolul original.

România are unul dintre cele mai mici consumuri de energie pe cap de locuitor din UE

19 September 2022 at 06:46
image

Uniunea Europeană a propus modalități de economisire a consumului de energie, în condițiile în care România are printre cele mai mici de energie de la nivel de UE.

Începând cu câteva luni în urmă, tot mai multe voci importante doresc reducerea consumului de energie. Acest lucru a dus la recomandări ciudate în mai multe state. De la dușul în doi, până la stingerea luminii în orașe.

România are un consum mic de energie pe cap de locuitor la nivel de UE

O statistică arată faptul că România este ţara cu cel mai mic consum de energie pe cap de locuitor. Asta în condiţiile în care Comisia Europenă dorește o economisire la nivel de UE. România nici nu are ce să scoată din priză, comparativ cu marii consumatori de la nivelul blocului comunitar. Așadar, la nivelul anului 2020, România avea un consum de 2,7 MWh pe cap de locuitor, fapt ce o plasă pe ultimul lor în UE. Comparatic cu noi, Germania avea un consum de 6,4 MWh pe cap de locuitor, iar fruntașii acestui clasament erau norvegienii care consumau 23,3 MWh. Liderul absolut la nivel de Europă sunt islandezii care aveau un consum de 51 MWh. O altă statistică făcută în 2021 arăta că consumul casnic în țară ajungea la 25% din consumul total, sub media din UE care indica 27%.

Acesta fiind contextul, propunerea Comisiei Europene de a scădea şi mai mult consumul devine aproape imposibil de aplicat.

„În mediul rural din România ai un frigider băgat în priză şi atât. Suntem mult mai rurali decât alţii, chiar dacă ne vine greu să credem analizând lucrurile din marile oraşe. De exemplu, la nivelul anilor ’90,95% din consumul de energie al României era industrial, iar restul erau casnicii“, spune Otilia Nuţu, analist de politici publice în energie şi infrastructură în cadrul Expert Forum, potrivit ZF.

Consumul de energie este mic şi în contextul în care în ultimii zeci de ani țara a trecut printr-un proces de dezindustrializare.

UE, recomandări bizare în ceea ce privește economisirea energiei

Tot războiul din Ucraina a adus la răcirea relațiilor dintre UE și Rusia. Acest lucru a dus automat şi la scăderea livrărilor de gaze naturale spre Europa. Lideri din Europa au transmis, rând pe rând, populației diverse recomandări. Elveția este primul stat din Europa care a propus măsuri considerate de cetățeni ca fiind aberante. Oficialii statului studiază posibilitatea introducerii pedepsei cu închisoare dacă, în caz de raționalizare a gazului, cetățenii vor avea mai mult de 18 grade în casă. O altă recomandare este cea în care cetățenii sunt îndemnaţi să facă duș în doi. Lista continuă cu Germania care a recomandat o scădere a temperaturii apei în piscină dar și dușuri rapide.

În Franța, comercianții sunt pasibili de amenzi dacă folosesc aerul condiționat și au uşile deschise la magazine.  La nivel intern au apărut mai multe voci publice care au îndemnat populația să economisească. De exemplu, Gheorghe Falcă a afirmat faptul că mama acestuia folosește baia doar cu un singur bec, având al doilea bec închis, de teama facturilor uriașe. Așadar, România are cel mai mic consum de energie la nivel de UE, iar acest lucru ar trebui înţeles şi de guvernanții autohtoni care doresc să strângă cureaua.

articolul original.

Care sunt cele mai dubioase sfaturi din Europa pentru economisirea energiei

16 September 2022 at 10:53

Criza energetică din Europa a îndemnat mai multe state să ofere sfaturi pentru economisirea energiei. Unele sfaturi sunt raționale, altele sunt extrem de dubioase.

La nivel intern sunt mai multe voci care explică faptul că românii nu trebuie să se ducă în extrem. Totuși, unii lideri politici au expus situații destul de penibile. Este cazul lui Gheorghe Falcă ce a afirmat faptul că mama sa stă în baie doar cu un singur bec aprins.

Cele mai dubioase sfaturi din Europa pentru economisirea energiei

Așadar, putem să facem un top al celor mai dubioase sfaturi din Europa pentru economisirea energiei. Liderii politici din mai multe țări au stabilit unele criterii prin care oamenii de rând pot aduce un plus asupra programului de reducere a dependenței față de Rusia.

Probabil cele mai ciudate sfaturi vin dinspre Elveția unde, politicienii de rang înalt au explicat cum poate cetățeanul de rând să reducă consumul. Așadar, ministrul Economiei din Elveția le-a explicat cetățenilor că dușul în doi reprezintă o măsură bună dacă se dorește a economisi. Lucrurile capătă o undă de idioțenie în momentul în care, tot în Elveția, se discută despre aplicarea unei legi prin care, în caz de raționalizare a gazelor naturale, elvețianul care este prins că are peste 19 grade în locuință, riscă să facă până la 3 ani de pușcărie.

În Spania există recomandarea ca bărbații să nu mai poarte cravată la birou. În Marea Britanie autoritățile explică faptul că se poate trece mai uşor peste frig dacă englezii poartă șosete de lână, ceai de ghimbir dar și folosesc… îmbrățișarea caldă a animalului de companie. Germania a stabilit mai multe recomandări, printre care dușurile rapide dar și reducerea temperaturii în piscină. Ultima de pe listă este destul de dubioasă dacă e să ținem cont că, cel mai probabil, țara nu are o abundență de piscini interioare.

Franța a stabilit, în această vară o amendă pentru cei care nu închid ușa în spatiile în care funcționează aerul condiționat. În Paris, vestitele lumini ale Turnului Eiffel vor fi stinse cu o oră mai devreme, iar reclamele nu vor mai fi luminate pe perioada nopții în toate orașele mari ale țării. Austria ia în calcul reducerea vitezei gondolelor în stațiunile de schi și stingerea nocturnelor pe pistele de schi – lucru care pare ciudat având în vedere că oamenii nu vor mai avea vizibilitate când schiază. Măsurile s-au extins și în România, iar mai multe orașe printre care și Iași au decis reducerea iluminatul public.

Rusia și Belarus râd de europeni

Măsurile trezesc hohote de râs în estul europei, în special în Belarus și Rusia. Vladimir Putin a avertizat faptul că dacă sancțiunile vor contiuna, Gazprom va întrerupe în totalitate livrarea de gaze naturale spre Europa. Președintele din Belarus a fost filmat în timp ce tăia lemne spunând că este pregătit să ajute europenii care vor îngheţa la frig în iarnă care vine:

„Nu vom lăsa Europa să moară de frig”, afirmă liderul belarus râzând. „Îi vom ajuta pe fraţii noştri. Poate că şi ei ne vor ajuta într-o zi la fel”, adaugă el, înainte de a despica un buştean cu o lovitură puternică de topor. „Europa nu poate să facă mofturi în acest moment. Brad sau mesteacăn, important e să le fie cald”, a continuat Lukaşenko.

Aleksandr Lukaşenko a tăiat lemne luând peste picior pe europeni

Așadar, sunt sfaturi dubioase pentru reducerea energiei la nivel de comunicare publică în Europa, lucru care îngrijorează și mai tare europenii.

articolul original.

Discursul despre Starea Uniunii: "Vin vremuri grele, dar vom câștiga"

15 September 2022 at 06:16
image

După cum transmite ziarul italian La Repubblica, "Președinta Comisiei Europene a avertizat că "vin vremuri grele, dar vom câștiga".

"Ursula Von der Leyen s-a concentrat pe mândria europeană în discursul său despre Starea Uniunii, din Parlamentul de la Strasbourg. Nu a ascuns faptul că ne așteaptă „vremuri grele" și a încercat să explice obiectivele pachetului energetic aprobat de Executivul european. Nu a menționat plafonarea prețului gazelor, ci măsurile deja adoptate, într-un discurs care leagă inevitabil criza energetică de războiul din Ucraina".

Irish Times notează că "Ursula von der Leyen i-a îndemnat pe cetățenii europeni să-și mențină sprijinul ferm pentru Ucraina și să ajute Kievul să-și valorifice câștigurile împotriva Rusiei".

În timp ce Bloomberg remarcă faptul că "UE își propune să stimuleze economia Ucrainei oferindu-i acces la piața unică".

Impozitarea mega-profiturilor

Potrivit ziarului francez cu profil economic Les Echos, Europa speră să strângă 140 de miliarde prin taxarea profiturilor în exces de la companiile energetice. "În această etapă, este o primă estimare, care urmează a fi confirmată", precizează un înalt funcționar, citat de ziarul francez, care reia și o afirmație a șefei Comisiei Europene din discursul de la Strasbourg: „Este greu de acceptat că unii beneficiază de pe urma războiului și fac mega-profituri pe spatele consumatorilor".

Pentru Politico  discursul a fost dominat de războiul din Ucraina – președinta Comisiei Europene chiar a purtat o ținută care să se potrivească cu steagul albastru și galben al țării:

"Von der Leyen a promis reforma cuprinzătoare a pieței de energie electrică și noi modalități ce control asupra prețului gazului. Acestea sunt apeluri pe care liderul UE le-a mai făcut și înainte, dar există un sentiment din ce în ce mai pregnant că menținerea prețurilor la energie la niveluri scăzute este cheia capacității pe termen lung a UE de a continua să sprijine Ucraina în lupta sa existențială cu Rusia.

Von der Leyen a mai sugerat rescrierea tratatelor fondatoare ale Uniunii Europene pentru a modifica radical modul în care liderii blocului iau decizii, o idee care ar trebui să provoace reacții, mai ales în țări precum Polonia, unde efortul va fi văzut ca o încercare a celor de la Bruxelles de a impune reguli asupra UE".

Un discurs despre curaj și solidaritate!

Deursche Welle relatează că "Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, soția președintelui Volodimir Zelenski, a fost invitată de onoare, în timp ce parlamentarii de top, alături de von der Leyen, au fost îmbrăcați în culorile ucrainene. Von der Leyen a promis că sancțiunile UE vor continua, deoarece acestea slăbesc economia rusă.

The Guardian remarcă faptul că ”discursul de la Strasbourg vine în timp ce forțele ucrainene au lansat o contraofensivă împotriva Rusiei, recuperând mai multe teritorii pe care Rusia le-a ocupat inițial, după invazia în februarie".

În timp ce, pentru Le Point,  "Curajul și solidaritatea" au fost cele două idei centrale ale discursului :

 „Va fi nevoie de curaj pentru a face față unei ierni incerte, în care Vladimir Putin și-ar dori ca Europa să sufere de foame și frig. Curajul de a înfrunta porția de îndoială care se strecoară în fiecare dintre noi atunci când anumite medii, jucând după muzica propagandei ruse, răspândesc ideea că, fără sancțiuni economice, europenii și-ar recâștiga prosperitatea de dinainte de război sau chiar că Moscova trăiește în opulență, pe când  când europenii își strâng cureaua pentru a plăti facturile"

articolul original.

Purtătorul de cuvânt al MAE Rusia ironizează plafonarea veniturilor firmelor din energie: Să vină Lenin

14 September 2022 at 10:38
image

Maria Zaharova, de la MAE Rusia ironizează planul Uniunii Europene de plafonare a veniturilor firmelor din energie. Aceasta consideră că ideea este una comunistă demnă de fostul lider sovietic, Lenin.

Asta în condiţiile în care la nivel de UE, România a votat împotriva plafonării prețului la gaze naturale importate din Rusia. Sunt mai multe țări care doresc ca plafonarea să fie făcută pentru toate sursele de gaze naturale care intră în Uniunea Europeană.

Purtătorul de cuvânt al MAE Rusia ironizează plafonarea prețului la gaze naturale

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zaharova a primit cu ironie cererea de plafonarea a prețului la gaze naturale făcută de Uniunea Europeană spunând că măsura este una cu siguranță comunistă. Aceasta a punctat faptul că socialiștii sau comuniștii sunt în picioare și aplaudă o asemenea măsură

„«Comisia Europeană recomandă ca țările UE să retragă profiturile excedentare ale companiilor energetice de pe urma prețurilor ridicate ale energiei, canalizându-le pentru a sprijini cetățenii și companiile consumatoare, și să reducă consumul de energie cu 5% în această iarnă.»  Comuniștii și socialiștii ovaționează în picioare. Aceasta nu mai este o agendă „verde”, ci una roșie. Rămâne ca proletarii din toate țările să se unească și Lenin poate fi trezit”, scrie Zaharova pe canalul său de Telegram.

Recent, Vladimir Putin a oferit amenințări către Uniunea Europeană spunând că o eventuare plafonare a prețului la gaze naturale ar însemna automat o retragere a Rusiei de pe piața din Uniunea Europeană.

articolul original.

Șefa Comisiei Europene a precizat că preţurile la gaze vor fi plafonate

14 September 2022 at 09:49

Ursula von der Leyen a anunţat o listă de măsuri pe care toate ţările din UE vor fi nevoite să le aplice pentru adaptarea la noua realitate. Șefa Comisiei Europene a precizat şi faptul că preţurile la gaze vor fi plafonate.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, astăzi, în cadrul discursului despre Starea Uniunii, o listă de măsuri pe care toate țările din UE vor fi nevoite să le aplice pentru adaptarea la noua realitate, dar şi faptul că preţurile la gaze vor fi plafonate.

De altfel, Ursula von der Leyen şi-a început discursul, la care oaspete de onoare a fost chiar soţia preşedintelui Ucrainei, Olena Zelenska, explicând că momentele pe care le avem în faţă nu vor fi uşoare, făcând referire la criza energetică şi cea a preţurilor.

Astfel, „Anul acesta, imediat ce trupele ruseşti au intrat în Ucraina, răspunsul nostru a fost unul unit, hotărât şi imediat. Şi cred că putem fi mândri de acest răspuns al Europei. A ieşit la iveală forţa Europei şi avem nevoie de toată această forţă pentru că momentele care sunt în faţa noastră nu vor fi uşoare, fie că e vorba de familii care se zbat să facă faţă, fie că e vorba de firme care trebuie să facă alegeri dificile privind viitorul.

Trebuie să fim clari: miza este uriaşă. Nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă şi pentru lumea întrega. Şi vom fi supuşi la teste de cei care vor să exploateze orice fel de dezbinare dintre noi. Iar acesta nu este doar un război al Rusiei împotriva Ucrainei, ci este şi un război energetic, un război la adresa economiei noastre, un război la adresa valorilor noastre, un război la adresa viitorului nostru.

Dacă vom avea curajul necesar, şi solidaritatea necesară, atunci Putin va eşua

Ea a explicat că este vorba de autocraţie împotriva democraţiei.

„Stau aici cu convingerea că, dacă vom avea curajul necesar, şi solidaritatea necesară, atunci Putin va eşua, iar Europa şi Ucraina vor triumfa”, a declarat Ursula von der Leyen.

Ea a precizat că astăzi, curajul are un nume, iar acel nume este Ucraina.

„Curajul are o faţă, iar acea faţă este faţa bărbaţilor şi femeile din Ucraina care rezistă împotriva agresiunii ruseşti. Am văzut-o pe Prima Doamnă, Olena Zelenska, care a condus o mulţime tăcută de părinţi cu inimile frânte, clopotele sunau pentru copiii ucişi. Aceste clopote vor suna întotdeauna pentru victimele nevinovate ale acestui război care vor trăi pentru totdeauna în memoria noastră.

Astăzi, Ucraina este puternică deoarece întreaga ţară a luptat şi luptă stradă cu stradă şi casă cu casă. Vedem vitejia ucrainenilor care dă roade. Solidaritatea europeană cu Ucraina va rămâne neclintită aşa cum a fost din prima zi. Europa a fost alături de Ucraina cu arme, cu fonduri, cu ospitalitate pentru refugiaţi şi cele mai dure sancţiuni pe care lumea le-a văzut vreodată. Sectorul financiar al Rusiei este la Terapie Intensivă. Am tăiat trei sferturi din sistemul bancar rus desprinzându-l de fluxurile internaţionale.

Vânzările de maşini ruseşti au scăzut cu 75%, compania Aeroflot ţine avioanele la sol pentru că nu mai are piese de schimb, armata rusă îşi ia piese din maşini de spălat şi frigidere pentru a-şi repara echipamentele, industria rusească este ţăndări. Şi este Kremlinul care a pus economia Rusiei pe calea către dispariţie. Acesta este preţul pentru distrugerile produse de Rusia în Ucraina. Sancţiunile vor rămâne şi este momentul ca noi să rămânem hotărâţi şi nu să încercăm să facem compromisuri. Este foarte limpede”, a comentat șefa Comisiei Europene.

Sprijin financiar pentru Ucraina de 90 de miliarde de euro

Din informaţiile acesteia, sprijinul financiar pentru Ucraina a fost până acum de 90 de miliarde de euro fără a mai pune la socoteală sprijinul militar. Ea a explicat că reconstrucţia Ucrainei va necesita resurse masive.

Concret, „Spre exemplu, loviturile Rusiei au distrus 70 de şcoli, 500.000 de copii ucraineni au început şcoala în Uniunea Europeană, dar în continuare, în Ucraina, mulţi copii nu au şcoli”, a mai explicat Ursula von der Leyen.

„Trebuie să scăpăm de această dependenţă de combustibil fosil din Rusia în întreaga Europă. După cum ştiţi, am fost de acord să umplem şi avem 84% din rezervele comune europene de gaze naturale, deci am depăşit ţinta, dar trebuie să diversificăm, ca să nu mai depindem de Rusia, către furnizori fiabili ca SUA, Norvegia, Algeria, etc.

Anul trecut, gazul rusesc însemna 40% din gazele importate de noi, iar acum importul a coborât la 9%, dar Rusia continuă să manipuleze piaţa energetică din Europa şi preferă să ardă gazele în loc să le trimită Europei conform contractelor. Această piaţă nu mai funcţionează şi în plus criza climatică ne loveşte grav. Valuri de căldură au provocat secetă, iar centralele hidroelectrice şi nucleare au redus mult producţia. Preţurile au crescut de zece ori faţă de perioada de dinaintea pandemiei. Este foarte greu să ne descurcăm.

Milioane de europeni au această îngrijorare, dar vedem că europenii fac faţă acestor provocări. Sunt milioane de exemple de europeni care se adaptează noii realităţi. Şi vreau ca Uniunea Europeană să ia exemplul acestora oameni. Să reducem cererea în orele de consum de vârf, iar asta va face ca rezervele să dureze mai mult, iar preţurile să scadă. De aceea, propunem măsuri ca statele membre să îşi reducă consumul de electricitate. E nevoie de un sprijin ţintit”, a spus ea.

Plafonare a veniturilor companiilor care produc electricitate cu cost redus

Pentru viitor, şefa Comisiei Europene a precizat și care sunt măsurile care urmează a fi luate.

„Propunem o plafonare a veniturilor companiilor care produc electricitate cu cost redus. Aceste companii fac nişte profituri imense pe care nu le-au sperat niciodată şi nu vreau să mă înţelegeţi greşit. În economia noastră de piaţă, profiturile sunt bune, e bine că au profit, dar în aceste momente de criză nu e corect ca aceste firme să aibă profituri record, beneficiind de război, pe seama cetăţenilor.

În aceste momente, profiturile trebuie să fie împărţite şi redirecţionate către cei care au nevoie de ele cel mai mult”, a precizat şefa Comisiei Europene.

Măsurile anunțate de Ursula von der Leyen

În contextul financiar, „Datorită propunerii noastre, vom mobiliza peste 140 de miliarde de euro către statele membre, cu scopul de a atenua direct impactul acestei situații Și pentru că traversăm o criză a combustibililor fosili, industria combustibililor fosili are, la rândul său, o datorie specială. Marile companii din sectorul petrolului, gazelor și cărbunelui înregistrează și ele profituri uriașe. Trebuie să contribuie și ele, prin urmare, în mod echitabil, să plătească o contribuție de criză.

Toate acestea sunt măsuri de urgență și temporare la care lucrăm și includ aici și discuțiile pe care le purtăm referitor la plafoanele tarifare. Trebuie să continuăm să depunem eforturi pentru a reduce prețurile gazelor. Trebuie să asigurăm securitatea aprovizionării și, în același timp, să asigurăm competitivitatea europeană în lume. Așadar, vom elabora împreună cu statele membre un set de măsuri care vor ține seama de natura specifică a relației noastre cu furnizorii – și cu cei care nu sunt fiabili, cum ar fi Rusia, și cu cei care ne sunt prieteni de încredere, cum ar fi Norvegia. Am convenit cu prim-ministrul Store să instituim un grup operativ în acest sens, iar echipele au început deja să lucreze la acest proiect.

Avem pe agendă și un alt subiect important. Piața gazelor naturale s-a transformat dramatic: înainte gazul era transportat în principal prin gazoducte, în prezent volumul de GNL este în creștere. Însă valoarea de referință utilizată pe piața gazelor (TTF) nu a fost adaptată. Iată de ce Comisia va face eforturi pentru a se stabili o valoare de referință mai reprezentativă. În același timp, știm și că întreprinderile din sectorul energetic se confruntă cu probleme grave de lichidități pe piețele la termen ale energiei electrice, ceea ce riscă să afecteze funcționarea sistemului nostru energetic. Vom colabora cu autoritățile de reglementare a pieței pentru a atenua aceste probleme prin modificarea normelor privind garanțiile reale și prin luarea de măsuri pentru a limita volatilitatea prețurilor pe piața intrazilnică. Iar în octombrie vom aduce modificări cadrului temporar privind ajutoarele de stat pentru a permite furnizarea de garanții de stat, veghind, totodată, la menținerea unor condiții de concurență echitabile.

Aceștia sunt primi pași pe care îi putem face. Însă trebuie nu numai să facem față acestei crize imediate, ci și să privim spre viitor. Organizarea actuală a pieței energiei electrice, bazată pe ordinea de merit, nu mai este echitabilă pentru consumatori. Aceștia ar trebui să poată profita de beneficiile care rezultă din utilizarea surselor regenerabile de energie, care au costuri reduse.

Prin urmare, trebuie să punem capăt influenței dominante a gazului asupra prețului energiei electrice. În acest sens, vom realiza o reformă profundă și cuprinzătoare a pieței energiei electrice. Aș dori să subliniez încă un aspect important. În urmă cu o jumătate de secol, în anii ’70, lumea s-a confruntat cu o altă criză a combustibililor fosili. Unii dintre noi ne amintim de weekendurile fără mașini, menite să ne permită să facem economii de energie. Cu toate acestea, am continuat să mergem înainte pe același drum. Nu am renunțat la dependența noastră de petrol.

Mai mult, combustibilii fosili au fost chiar subvenționați masiv. Am greșit făcând acest lucru, iar consecințele au fost nefaste nu numai pentru climă, ci și pentru finanțele noastre publice și pentru independența noastră. O greșeală pentru care plătim și astăzi. Doar câțiva vizionari au înțeles că înșiși combustibilii fosili erau adevărata problemă, nu doar prețul acestora. Printre acești vizionari s-au numărat prietenii noștri danezi.

Când a izbucnit criza petrolului, Danemarca a început să investească masiv în valorificarea energiei eoliene. Danemarca a pus atunci temeliile pe care și-a construit poziția de lider mondial în acest sector și a creat zeci de mii de noi locuri de muncă. E un exemplu demn de urmat! Nu trebuie să căutăm soluții care să ne ajute doar o vreme, ci să facem o schimbare de paradigmă, să îndrăznim un salt în viitor”, a mai declarat Ursula von der Leyen.

articolul original.

România nu dorește plafonarea prețurilor la gaze naturale din Uniunea Europeană

14 September 2022 at 07:25
image

România nu dorește plafonarea prețurilor la gaze naturale și a votat împotriva acestui lucru. Ungaria a votat în același fel ca și țara noastră.  Substratul votului este cel în care țara noastă nu dorește plafonarea prețului gazelor naturale care vin din Rusia ci plafonarea tuturor gazelor naturale care intră în Uniunea Europeană.

Vladimir Putin a afirmat recent faptul că Uniunea Europeană ar face o greșeală mare dacă ar vota plafonarea prețurilor gazelor naturale care din Rusia și a amenințat Europa cu mai multe sancțiuni.

România nu dorește plafonarea prețurilor la gaze naturale

Așadar, oficialii români care au fost prezenți la consiliul miniștrilor energiei de la Bruxelles au votat împotriva plafonării gazelor naturale care vin dinspre Rusia. Țara noastră și-a manifestat intenția de a vota asupra plafonării prețurilor tuturor gazelor naturale care intră în Uniunea Europeană, nu numai dinspre Moscova. Poziția a fost împărtăşită de Ungaria și alte incă 13 state membre ale Uniunii Europene.

„Cu privire la măsurile de intervenţie pe termen scurt, România susţine o abordare echitabilă faţă de toate statele membre. Plafonarea preţului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, este susţinută de mai multe state membre, inclusiv de către România şi ar putea contribui semnificativ la reducerea volatilităţii pieţei europene. În acest sens, România a subliniat importanţa activării Platformei Energetice Europene pentru achiziţia în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuţie echitabilă a volumelor suplimentare de gaze şi LNG atrase către UE”, spune ministerul.

Comisia Uniunii Europene lucrează la mai multe măsuri pentru a combate prețurile ridicate la energie. Măsurile vor fi concretizate printr-o propunere legislativă. În aceste momente are loc o reuniune urgentă a miniştrilor Energie a statelor membre ale UE, inclusiv cu participarea lui Virgil Popescu. Momentan nu există o voce comună printre statele membre mai ales că sunt 15 țări care au votat împotriva propunerii făcute de oficiali.

Ursula von Der Leyern vrea plafonare dar doar pentru înfrângerea lui Vladimir Putin

Ursula von Der Leyern a vorbit despre plafonarea prețurilor la energie, dar nu neapărat pentru a căuta măsuri pentru a ajuta cetățenii UE care vor avea facturi colosare. Aceasta și-a exprimat intenția de a plafona doar gazele naturale care vin dinspre Rusia pentru a-i aplica o înfrângere lui Vladimir Putin. Asta în condițiile în care, conform logicii elementare, Rusia ar putea să sisteze în totalitate livrările de gaze naturale, după plafonare, iar UE ar putea să cumpere din alte surse la prețuri care vor atinge niveluri care apar în cele mai negre coșmaruri:

„Vom propune un plafon de preţ pentru gazele naturale ruseşti. Obiectivul este foarte clar. Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le utilizează pentru a-şi finanţa războiul îngrozitor din Ucraina”, a spus von der Leyen.

Ungaria a avut o reacție foarte vehementă la propunere. Prin vocea ministrului Energiei de la Budapesta, Ungaria a punctat faptul că o eventuare plafonare a gazelor naturale din Rusia ar duce automat la o încetare a livrării, de către Gazprom – care și-a anunțat deja intenția de a scădea și mai tare capacitatea de livrare- a importantei resurse către Uniunea Europeană. Așadar, vom vedea dacă faptul că România a votat împotriva plafonării prețurilor la gaze naturale va avea consecințe.

articolul original.

Ce face mama lui Gheorghe Falcă în baie, pe întuneric pentru a economisi energie

13 September 2022 at 09:23
image

Economisirea de energie pare să fie subiectul numărul 1 în politica europeană. Recent, Gheorghe Falcă a explicat ce face mama lui în baie, pe întuneric, pentru a economisi din energie. Europarlamentarul i-a luat apărarea și lui Rareș Bogdan care a ținut un discurs destul de acid la adresa Uniunii Europene, îndemnându-i pe tinerii liberali să nu facă economie.

Asta în condiţiile în care ministrul Energiei din Elveția a explicat recent că dușul în doi reprezintă o opţiune necesară pentru a mai economisi energie. Ministrul Energiei din Elveția a punctat faptul că măsura este una cât se poate de serioasă și îi îndeamnă pe elvețieni să se folosească de aceasta. Oficialul a explicat că la rându-i a luat mai multe decizii pentru a reduce din consumul de energie.

Mama lui Gheorghe Falcă închide lumina în baie pentru a economisi energie

Europarlamentarul Gheorghe Falcă a explicat ce face mama lui în baie pentru a economisi energie. Liberalul a vorbit despre faptul că mama lui înregistrează costuri mari și facturile tot mai mari au împins-o pe propria mamă să închidă un bec, din cele două, în momentul în care folosește toaleta. Europarlamentarul punctează că economisirea nu trebuie făcută forțat:

„Eu cred că fiecare român o să-și reducă din consum, costurile sunt foarte ridicate. Am fost săptămâna trecută, în week-end, la mama acasă și din cele două becuri pe care le avea în baie, doar unul era aprins, pentru că avea factura destul de mare. Fiecare o să ne adaptăm la aceste reduceri, deci nu trebuie să fie ceva forțat creat de stat. Statul în schimb poate să producă reduceri în structurile administrative, în instituțiile publice, în orele pentru iluminatul public”, spune Gheorghe Falcă.

Falcă l-a apărat pe Rareș Bogdan care i-a îndemnat pe tinerii liberali să nu facă economisire așa cum spune UE, fiind acuzat că ar fi antieuropean. Falcă a explicat că Rareș Bogdan a dorit să le spună liberalilor să nu creadă tot ceea ce aud în spațiul public și să fie atenți la tentele radicale ale unor discursuri.

Europa în pas de colaps din cauza resurselor de gaze naturale

Gazprom a anunțat recent faptul că la iarnă ar putea stopa în totalitate livrarea de gaze naturale, ceea ce ar duce, cel mai probabi, Europa în pragul unui colaps. Majoritatea țărilor sunt dependente de resursele livrate către Europa, iar oficialii statelor au stabilit reguli prin care îndeamnă populația să economisească. De exemplu, în caz că gazele naturale vor fi raționalizate și faci risipă riști să îţi petreci următorii 3 ani în spatele gratiilor, în Elveția.

În Germania autoritățile locale au anunțat că nemții ar trebui să facă dușuri rapide pentru a preveni riscul de risipă a apei dar și a energiei consumate pentru a încălzi apa. Măsurile nu se opresc aici și au fost luate incă din vară în Franța unde riscai amendă dacă aveai aerul condiționat pornit și ușile deschise. În tot acest context este de apreciat că mama lui Gheorghe Falcă economisește și stinge un bec în baie, rămânând aproape în întuneric.

articolul original.

Ministrul Energiei din Elveția recomandă dușul în doi pentru a economisi energie

12 September 2022 at 12:05

Simonetta Sommaruga, ministrul Energiei din Elveția, a dat publicării unele măsuri de a economisi energie în această iarnă. Oficialul a transmis faptul că recomandă dușul în doi pentru a mai scuti din apă și din resursele energetice.

Asta în condiţiile în care oficialii discută despre pedepse cu închisoarea dacă la iarnă se va face risipă de energie. Anunțul vine și cu precizări. Concret, dacă va exista o raționalizare a gazelor naturale, iar elvețienii vor avea mai mult de 19 grade în apartamente, atunci aceștia ar putea sta în spatele gratiilor chiar și 3 ani.

Ministrul Energiei din Elveția recomandă dușul în doi pentru a economisi energie

Simonetta Sommaruga, ministrul Energiei din Elveția, arată cum să treci peste iarnă cu un consum mai mic de energie. Ea respinge criticile la adresa campaniei de economisire a energiei electrice. Ea vrea să le arate persoanelor fizice și companiilor cum pot folosi resursele cu moderație în timpul crizei energetice. Încălzește mai puțin, stinge toate aparatele și lumina, răcește mai puțin frigiderul – și duș pentru doi! Ministrul energiei a atras imediat o mare atenție cu această propunere de economisire. Subiectul era pe buzele tuturor. Dușul ca act economic de menținere a relațiilor? Asta te face fericit.

Știu că dușul pentru doi nu mai este confortabil pentru toată lumea după o anumită vârstă, dar îl recomand pentru a economisi energie. Am devenit mai consecventă, în ultimele săptămâni, de exemplu când sting luminile. Aici, în Palatul Federal de Nord, purificăm constant încălzitoarele. Oamenii mei își pot deconecta toate dispozitivele de la rețea printr-o apăsare de buton”. a explicat ministrul din Elveția.

Sommaruga respinge criticile conform cărora campania a venit prea târziu.

„Campania noastră a venit exact la momentul potrivit. Oamenii s-au întors din vacanță. Și în curând va începe sezonul de încălzire.”

Au trecut luni de zile să ne pregătim cât mai bine pentru iarnă.

” Cu rezerve și titluri suplimentare în sectorul energetic. Dar da, este o perioadă dificilă pentru toată lumea. Rusia poartă un război energetic împotriva Europei și, prin urmare, și împotriva Elveției”, spune Sommaruga.

Rusia a anunțat o iarnă foarte grea pentru europeni

Pe măsură ce Europa pare că se umple de ridicol, propunând măsuri care mai de care mai ciudate, Rusia pare să lovească în forță economia europeană. Vladimir Putin a anunțat că ar fi o mare greșeală pentru UE să plafoneze prețurile la gaze naturale și i-a îndemnat pe liderii europeni să ridice restricțiile împotriva Kremlinului. Gazprom a publicat un clip în care arăta marile capitale europene scufundate în frig, transmințând un mesaj prin care avertiza Europa că s-ar putea să sisteze complet livrările de gaze naturale.

Adresându-se luni jurnaliştilor, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a acuzat sancţiunile „introduse împotriva ţării noastre de către ţările occidentale, inclusiv Germania şi Marea Britanie”, pentru eşecul Rusiei de a livra gaz prin conducta Nord Stream 1

Și așa, Gazprom a anunțat recent faptul că a închis gazoductul Nord Stream 1 din cauza unor deficiențe. Totuși au apărut numeroase imagini cu faptul că operatorul de stat rus arde gazele naturale care nu reușesc să fie livrate către Europa. Revenind la subiectul principal, Elveția nu este singurul stat care ia măsuri pentru a preveni risipa de energie. Germania a anunțat că cetățenii trebuie să aibă o temperatură maximă de 18 grade în interior pentru a nu consuma multe resurse.

articolul original.

Sute de mii de români ar putea rămâne fără curent electric după ce un furnizor s-a retras de pe piață

12 September 2022 at 11:18
image

Operatorul Tinmar Energy s-a retras de pe piața din România, iar sute de mii de români riscă să rămână fără curent electric. Furnizorul consideră că ultimele măsuri luate de Guvern îl pune în incapacitatea de a mai avea resurse financiare pentru a livra energie către locuințe.

Vă aducem aminte faptul că Guvernul a discutat despre taxa de solidaritate pe care companiile din domeniu trebuie să o plătească pe profiturile care au fost record.

Sute de mii de români ar putea rămâne fără curent electric după ce un furnizor s-a retras de pe piață

Tinmar Energy, un important furnizor de energie din România ar putea să lase sute de mii de români fără curent electric după ce a anunțat că se retrage de pe piața de profil. Aceștia explică faptul că nu mai au suficienți bani pentru a cumpăra energie la prețul actual al pieței și că guvernul a luat măsuri care aruncă piața de profil în haos. George Mihai, energy sales an contracting director a trimis o scrisoare deschisă către ANRE:

Modificările legislative din piaţa de energie electrică şi gaze naturale ne-au pus în situaţia neplăcută de a vă notifica greutăţi în continuarea furnizării în condiţiile impuse de autorităţi.

Ultimele modificări – OUG 119/2022 – sunt o dovadă în plus ca legislaţia naţională în domeniul energiei rămâne fragmentată, bazată pe soluţii de moment, care tratează efectele, şi nu cauzele majorării preţurilor, şi care induce noi provocări pentru companiile implicate, fără a oferi o minimă predictibilitate pe termen mediu şi lung.

Mai mult, aşa cum chiar ANRE avertizează, noua ordonanţa are un impact puternic negativ asupra furnizorilor de energie. Autoritatea arata ca ordonanţa ar putea duce la ieşirea din piaţă a anumitor furnizori din cauza mecanismelor impuse şi cere guvernului înfiinţarea unor companii de trading şi de furnizare pentru a compensa eventuala ieşire de pe piaţă a unora dintre aceşti participanţi la piaţă.

Acesta acuză numeroase probleme din momentul în care statul a aplicat măsurile de compensare la energie electrică și la gaze naturale. Directorul sublinează faptul că au fost probleme de finanțare că au existat întârzieri uriașe în decondarea sumelor de bani datorate de statul român către furnizori.

România produce energie și are printre cele mai mari prețuri

Comunicatul prezentat arată nemulțumirile furnizorilor în ceea ce privește raportul de pe piața gazelor naturale și energie. România produce energie dar are printre cele mai mari prețuri de pe piața Uniunii Europene. Concret, plătim foarte mult în comparație cu țările care nu au resurse naturale ca ale noastre.

Aşadar, povara finanţării şi susţinerii consumatorilor plafonaţi cade din nou pe furnizor, fapt ce duce implicit la probleme insurmontabile pentru societatea noastră. În aceste condiţii, vă rugăm să înţelegeţi că nu avem resursele necesare pentru a susţine achiziţiile necesare consumatorilor plafonaţi şi respectuos vă solicităm ca până cel mai târziu în data de 15.09.2022 să solicitaţi încheierea unui contract de furnizare energie electrică cu furnizorul de ultimă instanţă numit de ANRE pentru luna septembrie, respectiv Enel Furnizare, pentru a avea asigurată energia necesară funcţionării.” se mai arată în comunicat.

Desigur, pare că România rămâne cam singura țară în care furnizorii consideră că nu au capacitatea de livra în continuare resursele energetice promise. Putem lua exemplu din Ungaria unde au fost plafonate, nu compensate!! prețurile la energie, iar furnizorii livrează printre cele mai ieftine gaze naturale către consumatorii casnici. Așadar, sunt sute de mii de români care riscă să rămână fără energie electrică dacă statul nu găseşte o soluție cu un alt furnizor.

articolul original.

Și totuși, Europa are puține motive să se teamă de amenințările lui Putin

9 September 2022 at 06:23
image

Vladimir Putin „amenință acum cu oprirea totală a livrărilor dacă se impun plafonări de preț pentru exporturile rusești de energie" Dar decizia s-ar putea întoarce împotriva Rusiei, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung 

Tocmai în ceea ce privește gazul, pe care îl folosește cu atâta pricepere ca armă împotriva Europei, el nu are încă posibilitatea retragerii pe scară largă spre Asia, așa cum invocă. Lipsesc conductele de gaz către noii săi potențiali clienți", notează ziarul german.

Iar ziarul francez Les Echos spune că există riscul ca Vladimir Putin să închidă complet robinetul de gaz :

„Este foarte probabil ca Kremlinul să reacționeze în acest fel, iar Putin a reînnoit această amenințare miercuri", notează un expert citat de ziar.

"Veniturile Gazprom au scăzut la aproximativ 2 miliarde de dolari pe lună", a spus el.

O sumă semnificativă, cu siguranță, dar care nu este comparabilă cu veniturile din petrol și produse petroliere. Kremlinul ar putea alege să se descurce fără ea, conchide Les Echos.

Putin neagă realitatea

Sancțiunile sunt o amenințare doar la adresa lui Putin, comentează ziarul austriac Der Standard:

Fără semiconductori din Vest și Taiwan îi va fi dificil să reechipeze rachetele, tancurile și dispozitivele de țintire moderne.  Sunt vești bune pentru statele UE și cetățenii acestora: puterea de luptă a Rusiei slăbită înseamnă mai puține decese în Ucraina. Acesta a fost și este scopul măsurilor coercitive ale UE.

Basmul că Europa poartă război împotriva Rusiei se răspândește din ce în ce mai mult pe rețelele de socializare. Nimic nu este mai fals decât această versiune distorsionată. Europa nu vrea război, nici economic și cu siguranță nu militar. Vrem pace. Putin ar putea pune capăt imediat războiului. Dar el nu vrea. Și trebuie să fie forțat să o facă."

Pentru publicația germană TAZ, Putin „amenință, caută vinovați, joacă rolul de om puternic și totuși, în cele din urmă, nu rămâne decât unul care neagă realitatea. El ignoră faptul că nu poate redirecționa conductele peste noapte, că „noii prieteni" sunt, de asemenea, parteneri duri de negociere, că retorica despre „gelozia Occidentului" și „hegemonia distrusă a SUA" nu-i va asigura produse de înaltă tehnologie și nu va reînvia industriile prăbușite.

„Nu pierdem nimic", spune el, aproape implorând, arătând că niciun preț nu este prea mare pentru el și pentru fanteziile lui de mare putere", scrie publicația germană.

Și totuși...

Politico atrage însă atenția asupra diviziunilor dintre statele membre cu privire la plafonarea prețului gazului :

"Ungaria ar vrea ca orice pachet energetic să fie aprobat în unanimitate, mai degrabă decât prin procedură de urgență cu vot majoritar, așa cum dorește Comisia, după cum afirmă un diplomat european.

Apelul Poloniei de a reforma Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii, pe care îl învinovățește pentru creșterea prețurilor la energie, nu a fost un declanșator pentru Luxemburg, Irlanda, Germania, Finlanda și Suedia.

Ideea reducerii cererii de energie electrică este populară, dar în timp ce propunerea lui von der Leyen cere ca economiile să fie obligatorii, țări precum Bulgaria, Ungaria, Grecia și Polonia doresc ca astfel de măsuri să fie voluntare. Comisia nu a abordat problema decuplării prețurilor la gaz și energie electrică, deși mai multe țări doresc să se întâmple acest lucru".

articolul original.
❌